Tékozló Homár

A Kocsi Csárdában könyörgésre 1 pohár víz/fő a maximum

2010.02.03. 14:55 | hdzs | 262 komment

Balázs blogjában írta meg kalandját a hévízi Kocsi Csárdával, ahol a tulajdonos letiltotta, hogy ivóvizet szolgáljanak fel a vendégeknek, azért csak hosszas alkudozás után kapott egy pohárral a kért kancsó helyett. Volt már ilyenünk, egyszer beszólással, egyszer hülye magyarázkodással körítve.

Hévíz egyik legreprezentatívabb helye a Kocsi Csárda. A hatalmas, épp hogy csak nem I. osztályú éttermet 2006 elején ajánlotta figyelmünkbe egy helybeli vendéglátós, és amikor egy év múlva ismét Hévízen jártunk, nagy várakozásokkal ültünk be ebédelni. Nem kellett csalódnunk. A hely hangulatos, az étel teljesen korrekt, a pincérek rátermettek és segítőkészek voltak. Amikor az ebéd végeztével történetesen épp olyan koktélra támadt kedvem, amihez valamelyik alapanyagjuk kifogyott (ami a legjobb helyeken is megeshet), akkor nem tárták szét sajnálkozva a karjukat, hogy bocsi, öcsi, mellényúltál, hanem az egyik pincér nyakába vette a várost, térült-fordult, és ott volt előttem a kívánt ital. Mindent a vendégért: ha már arra adta a fejét az ártatlan, hogy az egész évben összespórolt pénzének egy olyan üdülővárosban ver a seggére, ami jószerével csak szállodákból, éttermekből, presszókból, bárokból és masszázsszalonokból áll, akkor kifejezetten szerencsésnek érezheti magát az a hely, ahová a vendég ténylegesen betér, és maximálisan indokolt, ha teljes erőbedobással igyekeznek fényesre nyalni a valagát.

A hálás vendég annyit tehet, hogy egyrészt illő mértékű borravalóval fejezi ki elégedettségét (amint azt tettük mi is 2007-ben), másrészt lehetőségeihez mérten hírverést csap az adott helynek (amint azt tettem én is a blogomban), harmadrészt amikor legközelebb arra jár, gondolkodás nélkül választja ismét a helyet – amint azt tettük mi is múlt szombaton. Nem hirtelen ötlettől vezérelve: a hévízi pihenésünket tervezgetve már hónapokkal ezelőtt evidens programpontként gondoltunk a Kocsi Csárdára.

A tófürdőben a mínusz sok fokban való pancsolás, majd az ezt követő szaunázás együttesen kiadós éhséget, valamint némi fejfájást eredményezett. Ez utóbbi miatt az étterembe beülve azt mondtuk a mosolygós pincérnek, hogy ebéd előtt kávézni szeretnénk. Kérdésére, hogy mit hozhat inni, jeleztük, hogy az ebédhez majd iszunk mindenfélét, most csak egy kancsó csapvizet hozzon, legyen szíves, némi jéggel.

Mondhatnám stílusosan: e kérésünk vízválasztónak bizonyult. A mosolygós pincér ugyanis mosolyogva azt felelte: sajnos nem áll módjában csapvizet felszolgálni.

Először azt hittem, rosszul hallok. Ezzel a mondattal már máskor is találkoztam. Először egy nyóckeres pincehelyiségben (korábban az is kellemes vendéglő volt, szinte törzshelyünk) akartak hasba akasztani azzal, hogy „nincs vizük”. Ez sok éve történt, és az illető helyet azóta sem láttuk belülről. Épp elég időm volt eltöprengeni ennek a mondatnak mind az arcátlanságán, mind a jogszerűségén ahhoz, hogy most ne jöjjek zavarba, hanem ártatlan, csodálkozást mímelő arccal visszakérdezzek:

– De hát akkor miben mosogatnak?

A mosolygós pincér továbbra is mosolyogva tájékoztatott: néhány nappal ezelőtt a tulajdonos letiltotta a víz felszolgálását. Én, továbbra is naiv hangon, csodálkozva:

– De hát a Magyar Köztársaságban kormányrendelet rendelkezik arról, hogy már a IV. osztályú helyeken is kötelező ivóvizet a vendég rendelkezésére bocsátani, ráadásul kérés nélkül!

Ez nem blöff volt, csak némi pontatlanság. Az évekkel ezelőtti eseten annyira felbasztam az agyamat, hogy kitúrtam a net bugyraiból a vonatkozó jogszabályt, ami – rosszul emlékeztem – nem kormány-, hanem minisztériumi rendelet. A 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet a vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról, valamint ártájékoztatásáról című jogszabály mellékletének A IV. kategóriába sorolás feltételei című szakaszában ez olvasható:

IV. kategóriába sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felel meg a III. kategória követelményeinek, de – ha van belső fogyasztótere – nemenként elkülönített WC- és mosdóhelyiséggel rendelkezik, ezenkívül megfelel a III. kategóriájú besorolás 4–7., 9., 10–12. pontjában foglaltaknak. A WC- és mosdóhelyiség használatáért ellenérték nem kérhető.

A hivatkozott „III. kategóriájú besorolás 4–7.” pontjai között található az alábbi szövegezésű 5. pont:

5. Ételfogyasztás esetén a vendég rendelkezésére bocsátják az étkezéshez szükséges egységes és tiszta eszközöket és a különböző ízesítőanyagokat, továbbá amennyiben a vendég italt nem rendel, úgy a vendég külön kérése nélkül is hideg ivóvizet szolgálnak fel. (Kiemelés tőlem. B.B.)

Ez a követelmény tehát már a IV. osztályú kocsmákra (ismertebb nevükön: késdobálókra) is érvényes, nem hogy egy előkelő (vagy legalábbis annak látszani óhajtó) étteremre.

Fenti mondatomra a mosolygós pincér mosolyát átmenetileg enyhe mártírarc mögé rejtve közölte, hogy jó, akkor majd valahogy megpróbálja, és hoz nekem csapvizet. S eközben egész testbeszéde szinte ordította felém, hogy ő most, élete kockáztatásával, óriási szívességet tesz nekem.

Kisvártatva meg is jelent a két kávéval, az étlapokkal, valamint egy két decis pohárral, amelyben valóban jeges víz volt. „Milyen szánalmasan kicsinyes!” – gondoltam magamban, de talán még az is lehet, hogy hagyom magamból előtörni a gondosan rejtőző úri mivoltomat, és nagyvonalúan nem teszem szóvá, hogy én egy kancsónyi vizet kértem (nem véletlenül: egy kiadósabb ebédhez, amilyenre készültünk, valóban meg szoktam inni két-három pohár vizet, túl a boron, sörön vagy egyeben). Azonban a mosolygós pincér maga hozta elő a témát mosolyogva:

– Sajnos kancsóban aztán végképp nem tudtam vizet hozni. Egészségükre!

Ekkor a szememre borult a lila köd, de Tomi is rosszul tűrte a dolgot. Gyors haditanácsot követően úgy döntöttünk, a pénzünket máshol is el tudjuk költeni. Néhány perc múlva ismét megjelent a mosolygós pincér, és megkérdezte, sikerült-e választanunk.

– Sikerült – feleltem –, másik éttermet választunk. Kérném a számlát és a vásárlók könyvét.

– Rendben – válaszolta bámulatos nyugalommal mosolyogva a mosolygós pincér –, de írja bele, hogy kapott vizet!

– Nyugodjon meg, beleírom – biztosítottam, és bele is írtam. Nem mintha ez olyan egyszerű lett volna.

Kihozták a könyvet egy tollal, és ekkor találkoztam az ízléstelen pitiánerség két apró jelével. A rendelkezésemre bocsátott toll ugyanis gondosan működésképtelenné volt téve. Hogy volt-e benne tinta, nem tudom, odáig nem jutottam el: a hegyét egyszerűen nem lehetett kinyomni. Szerencsére volt nálunk toll, és nekifogtam volna írni, amikor is a következő, zseniálisan arcátlan felállással szembesültem: a könyv lapjait egy damilból készült kis karikával lezárták. Egyszerűen nem lehetett benne lapozni! A vendég, ahogy a szabály előírja, megkapja mind a könyvet, mind az íróeszközt. Hogy nem lehet használni? Hát istenem: erre nézve nem ír elő semmi semmit!

Sok perc után odajött egy másik pincér, és amikor mutattam neki, hogy a könyv gyakorlatilag kinyithatatlan, a világ legtermészetesebb mozdulatával elővett egy öngyújtót, és elégette a damilt. „Sajnálom” vagy „Elnézést” föl sem merült.

A vásárlók könyve valamennyi oldalán a „vállalat, szövetkezet, magánkereskedő neve (bélyegző helye)” rovat meg van csillagozva, és a lábrészben ez az utasítás olvasható: „Ezt a rovatot az egység vezetője a tömb használatba vétele előtt valamennyi példányban köteles – kézírással olvashatóan vagy bélyegzővel – kitölteni.” A fentiekhez képest apróság, hogy a könyv egyetlen oldalának egyetlen példányán sem szerepelt a cég neve, se kézírással, se bélyegzőlenyomattal. Erre felhívtam a pincér figyelmét, aki azt mondta: „úgy látszik, a tulajdonos elfelejtette”.

Ennyi a történet. Kifizettük a kávét, és elmentünk két utcával arrébb egy másik – a Hungária névre hallgató – étterembe. Ami ugyan nem puccos, kicsit időutazó is (és ennek megfelelően az árai is diszkrétebbek), a pincér (gyaníthatóan maga a tulaj) nem gyárilag mosolygós, ellenben udvariasan és korrekt módon szolgált ki, a sertésflekkennek és a meggyes palacsintának pedig mind az íze, mind a tálalása tökéletes volt.

Poén nincs. A történtek után a vendég annyit tehet, hogy egyrészt illő mértékű borravalóval fejezi ki elégedettségét (meg is tettük: egy plusz fillért sem adtunk), másrészt lehetőségeihez mérten hírverést csap az adott helynek (erről szól a jelen bejegyzés), harmadrészt amikor legközelebb arra jár, gondolkodás nélkül és messziről elkerüli a helyet – amint azt tesszük majd mi is, ha legközelebb Hévízre vet a sors. Nem hirtelen ötlettől vezérelve: hévízi pihenéseiket tervezgetve evidens, hogy a jövőben programpontként föl sem merül többé a – számunkra egykor oly kedves – Kocsi Csárda.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2010.02.04. 04:25:01

Kocsi Csárda = McDrive?

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2010.02.04. 08:01:28

Valaki már leírta, de a gyengébbek kedvéért még egyszer:

A 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet MEGSZŰNT!!!!!!

Ezzel egyidejűleg már nem kötelező:
- vizet adni
- kiírni a bejárathoz az árakat
- ingyen klotyó

- stb.stb.

Eric_Cartman 2010.02.04. 08:59:26

@Vallalkozas Hatraltatasi Iroda: jaja. 2009. tavaszától ez már nincs, ennyi erővel Bizonytalan Béla idézhetett volna az Aranybullából is.
Mellesleg az ingyenszarás addig is csak a Vendégnek járt, nem annak, aki bement az étterembe.

Fikifikipisztácia 2010.02.04. 09:43:44

Ha valaki zaba előtt betol a száján egy kancsó jeges vizet, akkor nem valószínű, hogy utána felfal egy fél disznót. Tudom utólag jó okoskodni, de én a tulajt kértem volna nem a vásárlók könyvét. Pár mondat után lehet, hogy egy egész vödörrel kaptatok volna. A jégért nem kértek lóvét?
A víz valamikor valóban ingyenes volt, de most már meg kell fizetni azt is, hogy ihatóvá alakítják a multik.
Amúgy én sem adnám ingyen, és ha belegondolsz otthon is fizetsz azért hogy igyál. Igyál sört legközelebb az még az étvágyat is megalapozza.

orient 2010.02.04. 10:07:21

@Fikifikipisztácia: tahoóország tahópolgára. Ezért tart itt a magyar vendéglátás és régről híres vendégszeretet.
Fizessé vazze mindené, nincsen ingyé.

1. Nekem nem veszi el az étvágyamat a víz.
2. Ha étterembe megyek ENNI!!! akkor nem akarom csökkenteni az étvágyamat csak hogy kevesebbett rendeljek. Akkor nem megyek étterembe.
3. Ne a kurva kormányrendelet alapján adjon vizet hanem értelem alapján.
4. Ismétlem akkor önmagamat. Legtöbb mediterrán országban és USA-ban is alap az asztalon a friss víz mikor leülsz CSAK RENDELNI! Még rendelés előtt! Legtöbb helyen még ingyen appetizer is van. És tudod mit sokkal jobban megélnek ott az éttermek mert a figyelmességet meghálálják azzal hogy törzsvendégeik vannak, és rendes borravalókat adnak.

Itt magyarországon kössünk bele az ásványvízbe és próbáljuk meg lehúzni a bőrt paraszt magyar módjára mindenkiről. Észre kéne venni hogy hosszútávon ez kevésbé jövedelmező! Máshol erre már rájöttek. Itthon persze normális hogy majdnem kidobnak a boltokból mert vásárolni akarok valamit. Ugyan ez a mentalitás. "Jó napot! Mit a szart akar itt? Már megint kurvára dolgoznom kell és le sem szarom veszel-e valamit. Rohadj meg minek is jöttél ide be akkor olvashatnám tovább a Borsot de most veled kell foglalkozzak..."

Étteremben meg víz probléma. Dettó ugyan ez.

Komolyan haljon már ki ez a bunkó generációja Magyarországnak és nőjjön már fel egy előzékeny, kedves, odafigyelő, VENDÉGSZERETŐ régi társadalom. Nem fog. Dream ON.

littlesue 2010.02.04. 10:11:43

engem a Zimmer Ferire emlékeztet a panaszkönyves dolog... :) damillal lezárva! megalol

orient 2010.02.04. 10:13:25

@Fikifikipisztácia: ja igen Reloaded.
És ha bármi panaszom van a vezetőnél. Akár jogtalan is, a megoldás hogy nyakon önt 1 vödör vízzel! Pompás példája magyar kultúránknak. Jó hogy nem hivatnál bár nagydarab cigány verőlegényt aki helybenhagyna mint a Kozmát mert Kinyitottad a pofádat egy helyen ahol fizetsz a szolgáltatásért te köcsög!

Ajánlok neked egy világkörüli turnét más országokba , megismerni más embereket és ügyfél kezelést. Meglepődnél. Sok helyen ha irreális baromsággal is állsz elő megkapod mert a vendég az első, legfeljebb a hátadmegett jól kiröhögnek és azt gondolják egy marha vagy de megadják amit kérsz mert a vendég az első. Egy botrány mindíg többet árt a vendégkörnek mint egy kis költséggel megoldható probléma, mégha jogtalan is!

Mindegy nem koptatom a pofámat...

orient 2010.02.04. 10:16:19

@orient: "Jó hogy nem hivatnál pár nagydarab cigány verőlegényt aki helybenhagyna mint a Kozmát mert Kinyitottad a pofádat egy helyen ahol fizetsz a szolgáltatásért te köcsög!"

(Ezt irónikusan MAGAMRA mint vendégre értem mielőtt megkapom, hogy köcsögözök másokat.)

További magyar hang 2010.02.04. 11:16:14

Nagyon jó a keretes szerkezet.
Így járt a Kocsi Csárda, a visszatérő vendég, aki többezret készül otthagyni + tisztességes borravalót, nem kap egy kancsó vizet. Röhejes pitiánerség.

bekbórd! 2010.02.04. 11:45:25

Sok -nem vendéglátó- üzletben ott áll a vízadagoló papírpoharakkal, pénzért vásárolt vízzel, hogy az akár csak érdeklődő ügyfél/vevő olthassa a szomját - ingyen. Ezzel szemben a vendéglős mindenképpen profitot akar a vízből IS, hiszen egyértelmű a további fogyesztás.

Remélem, hogy ez az üzlet most legalább a százszorosát bukja a poszt által, mint amit kaszáltak ezzel a kecskeb***ó szabállyal.

romesz 2010.02.04. 11:56:07

@orient: "USA-ban is alap az asztalon a friss víz mikor leülsz CSAK RENDELNI!"

Mar nem rakjak ki az asztalra a vizet megerkezeskor, kerni kell mivel rajottek, hogy sokan hozza sem nyulnak a vizhez es csak kiontesre kerul.
Viszont keresre addig hozzak, mig van nekik es nem csap vizet hoznak nagyon sok etteremben hanem palackozottat.

romesz 2010.02.04. 11:59:22

@Fikifikipisztácia: " akkor nem valószínű, hogy utána felfal egy fél disznót."
A jeges viz nem valtoztat semmit azon, hogy az ember megrendel egy adag kajat. Ha azert nem tudod megenni mert sokat ittal, akkor is ki kell fizetned az adag arat.

Sajnos nagyon sok magyar vendeglatos nem ert a szakmahoz es azt hiszi, hogy a vendeg van ő érte pedig egyenlőre még mindig nem.

orient 2010.02.04. 12:17:10

@romesz: ok érted mire gondolok. Kint éltem de 3 éve nem voltam már USA-ban.

Rendszeresen jönnek az amerikai ismerőseim látogatni hozzám mert állandóan reklámozom hazánkat milyen gyönyörű. Nemrég volt egy ismerősöm aki Ománból jött mert van egy kisebb olajcége. Nem szülkölködik az ipse, de a vízhez hozzászokott ugye mint amerikai. Bementünk egy jobb étterembe a belvárosban. Azt mondta a vendége vagyok. Mikor rendeltünk elkezdte mondani a fogásokat miket kérünk + ITALT majd megjegyezte hogy kérne vizet az asztalra. Pincér úr megjegyezte milyen ásványvizet óhajt a menüből mert nincs ingyen víz. Na szép angolsággal letette a menüt megköszönte a vendéglátást, felvettük a kabátunkat és kisétáltunk. Átmentünk egy másik helyre ahol a TULJDONOS NEM MAGYAR és eljátszottuk ugyan ezt. Volt víz szó nélkül. A pincér ebben az étteremben 10ezer Ft borravalót kapott, és legközelebb is ide viszem a külföldi vendégeimet.

Namost akkor megéri szarozni a vizen vagy nem? Gyors fejszámolás okos magyarok!

2010.02.04. 12:45:43

@bekbórd: "legalább a százszorosát bukja a poszt által"
Istenem, de szép a romlatlan naiv ifjúság. De szeretnék még egyszer 13 éves lenni és hinni a mesékben, meg az igazságosságban. ROTFL.

romesz 2010.02.04. 12:52:30

@Kulics: kis szamtan, hogy higyj a mesekben is.

Szoval mennyibe kerul egy kancso viz?

Ha ezek utan nem ter be 2-3 tarsasag oda ebedelni-vacsorazni, akkor mennyi penztol esik el az etterem? Gondolom tobb 100szorosa a pohar viz aranak.

Tehat bekbord jol irta le a dolgot.

romesz 2010.02.04. 12:54:44

@orient: " Kint éltem de 3 éve nem voltam már USA-ban. " az utobbi par evben van ez igy es a sivatagos videkre jellemzo leginkabb. De mashol is gyakran megkerdik ker e a fogaszto vizet, nem hozzak ki keres nelkul.

bekbórd! 2010.02.04. 13:08:51

@Kulics: Értem én, hogy te a "Jézus koporsóját sem őrizték ingyen" állásponton vagy, de itt nem arról van szó, hogy három nyugdíjas beült egy étterembe, és egy kancsó víz mellett akarták múlatni az időt, foglalni az asztalt. Enni akartak, és lehet, hogy a jattban rendesen honorálták is volna a figyelmességet, de az ugye valószínű, nem a góré zsebében kötött volna ki.

bekbórd! 2010.02.04. 13:11:41

@bekbórd: meg persze nem biztos, hogy nyugdíjasok, csak gyógyfürdős helyen arra asszociál az ember.

2010.02.04. 13:23:19

@romesz: túlpörgettük már ezt az egész dolgot. Ez a szerencsétlen ember, aki tolta a posztot, ez egy konfliktusos személyiség. Ha nem a víz, akkor valami más miatt köt bele emberekbe, vonz be konfliktusokat.
Szerinted tömegek tesznek feketelistára éttermeket, mert nem kapnak kancsó vizeket. Elárulom: NEM !
Normális ember fejében (ebben az országban) meg se fordul, hogy kancsó csapvizet kérjen ebéd előtt.
Külföld az más téma, més szokások.
Itt nálunk ma 2010ben NEM SZOKÁS csapvizet az asztalra rakni.
Pont ez fáj annyira ?
Az nem hogy a politikusok szétlopják az országot ? Egy kancsó vízről beszélgetünk két napja ? Nem idióta dolog ez ???
Válasz: DE IGEN !

orient 2010.02.04. 13:25:26

@romesz: ha te mondod elhiszem :)))

romesz 2010.02.04. 13:33:48

@Kulics: latod ez a szomoru, szerinted es sok mas hozzaszolo szerint az a szerencsetlen aki a posztot irta.
Pedig tevedes, a posztolonak igaza van es azok a szerencsetlenek akik nem ertenek egyet vele.
Ezert nincs szinte sehol az orszagban minosegi kiszolgalas.

"Az nem hogy a politikusok szétlopják az országot ?"
Az szerintem egy masik poszt, ha majd arrol szol a tema akkor majd mindenki azon fog keseregni.

@orient:
Tegnap elott voltam az Outbackben es ott is igy csinaljak mar. De ha szoba kerul akkor a tv-ben is azt mondjak, hogy csak akkor kerd ki a vizet ha megiszod.

orient 2010.02.04. 13:34:38

@Kulics: igen. Ebben a megvilágításban igazad van. Nálam nem is a kancsó vízről van szó, mert járok étterembe és már nem kérek mert tudom hogy kinyirnak miatt. Ásványvizet rendelek. ált. 1 nagy üveggel mindíg.

Itt az alapelv a gond! Az amcsi sem azért vonul ki az étteremből mert nem tud kifizetni egy szar üveges vizet hanem az alapelv miatt.
Szokások magyarországon szarás után kezest mosni pl., politikusoknak lopni..stb. Külföldön meg nem szokás vízért pénzt kérni.

A vendéglátóiparnak rá kéne jönnie:
1. jelentős bevétele nem magyaroktól hanem külföldiektől van (főleg drága éttermek)
2. jó ügyfélkör kiépítése a jó üzlet alapja. Ha hülyeséget kér is az illető, más országban, nem elküldik az anyjába, nyakonöntik vödör vízzel, megveretik a kidobókkal, hanem kinyalják az ember seggét a jó hírnévért ami mindennél fontosabb. Itt már rég nem a kurva vízről beszélünk hanem egy sokkal komolyabb alapelvőr.

Magyarországon fizető vendéknek KUSS a NEVE. Ki ne merje nyitni a pofáját bármiért is! Ez van bazzeg, ha nem tetszik el lehet menni másik étterembe! Nekem ezzel van a problémám és rég nem a rohadt szar kancsó vízzel! Kérlek te is vonatkoztass el a víztől és próbálj mögé látni. Bár nem könnyű azoknak akik csak ezt a szart ismerik és sohasem kóstoltak bele más vendéglátásba.

Elárum nem magyarország az átlag a világban hanem sajnos magyarország a nagy kivétel más országokhoz képest.

Erről folyik a beszélgetés.

Tersi 2010.02.04. 13:36:03

Egyetértek a postolóval. Egy étteremmel szemben elvárás, hogy ne csak tárgyilagosan étel/ital tekintetében tegyék eléd az enni/innivalót hanem a "vendéglátást" mint "szolgáltatást"/hozzáállást tegyék még mellé. Ergo kancsó víz/nem kancsóvíz teljesen mindegy, lehetne másik szék, még több szalvéta, vagy nem só/bors hanem chili kérése stb... egy ilyen helyen és ezekre nincs szabály, hanem a pincér/hely hozzállásán múlik. Alapvetően nem kell mindent megvenni - ergo ilyen helyzetekben felesleges ásványvizet kérni, ha tényleg csak simán vizet akar valaki inni. Az étterem és a történet szempontjából meg érthetetlen az, hogy miért nem lehet akár több kancsó vizet, szalvétát, stb...oadaadni a vendégnek - költségben ezek tökmind1 költégek, nem ettől fog profitáblilisan működni - viszont sokkal jobban érzi magát mindenki tőle. Ilyen éttermi helyzetekben pedig érthetetlen, hogy sok poszt író mért köti a fogyasztás pénzbeni mértékéhez a kiszolálás színvonalát, hozzáállását. Nekem személy szerint pont azok az éttermek és kocsmák tetszenek, ahol nem kell viselkedni és nincs elvárás velem szemben semmilyen tekintetben (betartván természetesen a társadalmi normákat), pont az a lényege, hogy nulla energiabefektetéssel jól érezzem magam ilyen helyzetekben. A saját komfortérzetemet simán kilövi egy ilyen helyzet, ahol eleve felmerül velem szemben egy ki nem mondott fogyasztási elvárás avagy valamilyen plusz extra betartandó szabály.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 13:36:18

@Kulics: nem arról van szó, hogy szokás-e vagy sem. Egyértelműen nem szokás, erről nem is volt vita sehol.
De ha a vendég kér egy korsó vizet, akkor ugyan ne fájjon adni egyet. Erről lett volna szó.

Eric_Cartman 2010.02.04. 13:37:56

@bekbórd: Na végre valaki nem általánosságban jön a "Vendég mindenek felett" dumával, de nem is "az olajsejk haverom milliárdokat hagyna ott" teljesen életszerű zajongással.
Valóban nem nyugdíjasok voltak.
A konkrét példában egy Balázs nevű vendég Tibi nevű barátjával kézen fogva besétál egy étterembe, kér két eszpresszót, meg egy kancsó vizet. Miután nem kap, csak pohárral, idézni kezd egy már nem létező jogszabályból. És bizony a poszt témájából adódóan releváns az a publikus információ is, miszerint a "Vendég" 3 öngyilkosságon van túl, papnak nem felelt meg, élete nagy részét pszichológus segítségével tudta csak leélni, élete folyamán a produktív szférának csak az egyik oldalát ismerte meg. (Gy.k.: fogyasztó)
Ezeket nem én találtam ki, a posztoló közli magáról.
A másik oldalon meg a pincér.
Ha ebből kellene egy film nyitójelenetét megírni, vajon mi lenne a folytatás ?
Itt kurvára nem a vízről van szó. És kíváncsi lennék a sok okos, mit tett volna ?
Meg arra is, hogy mennyivel kevesebben mennek majd be, mert Balázs és Tomi nem kapott egy kancsó vizet. Édes istenem.....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 13:39:54

@Tersi: teljesen egyetértek.
Másik példa: Svédországban nem divat a teázás, sajnos nincsenek teaházak sem, tehát ha be akarok ülni teázni, akkor a kávézók/cukrászdák filteres (jobb esetben teafüves) választékát kell igénybevennem. Mivel itt nem divat a citromos tea sem, mindig kell kérnem külön egy citromkarikát a teámba. Ezt hetente 3-4x eljátszom, általában más-más helyen, és eddig soha de soha nem volt belőle probléma, azonnal hozzák egy kis csészealjon a citromkarikát. Senkinek eszébe nem jutna kifizettetni vagy problémázni, hogy dekérem ilyen nincs is a választékban, nem lehet kérni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 13:41:40

@Eric_Cartman: no igen, aki nyílt és őszinte, azt könnyű megtámadni, személyeskedve minősíteni, míg az 'Eric Cartmen' nevű arctalan, névtelen senkiről bizonyára feltételezhető, hogy tökéletes élete, kifogástalan személyisége és elbűvölő modora van, utóbbi a bloghus tevékenységét tekintve fölöttébb valószínű.

orient 2010.02.04. 13:46:41

@Eric_Cartman: ezért nem fog soha semmi sem változni itthon.
Ha valaki agybeteg módon viselkedik akkor azt is helyeseljük, ergo valszeg te ugyanígy viselkedsz a környezetedben másokkal (munkahely, jármű...stb.) Magyarúl dögöljön meg mindenki körülötted le van szarva kb.

Eltaláltad, kurvára nem a vízről van szó. Hanem sokszor kinyílik az ember zsebében a bicska hogy elmegy egy drága étterembe és úgy érzi szívességet tesznek neki a kiszolgálással. Vágják a pofákat, megjegyzéseket tesznek és óriási szívességet az embernek hogy elköltheti a megkeresett pénzét az adott helyen. Miért is van ez így? Miért is tartjuk ezt normálisnak? Ha te ezt nem tapasztaltad még akkor nem jársz étterembe, vagy kb. ugyan olyan a jellemed mint az adott pincéreknek, és fel sem tűnik ha valaki egy arogáns lekezelő módon szolgál ki, hisz ez a normális emberi viselkedés, főleg VENDÉGlátóiparban!

Eric_Cartman 2010.02.04. 13:46:46

@Rékuc: mondja ezt a blog.hu legostobább, legtenyérbemászóbb női (?) tagja. Ahhoz neked még nagyon sokat kellene fejlődnöd, hogy akkora "senki" legyél mint én.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 13:52:01

@Eric_Cartman: ó, nagymester, megtiszteltetés, hogy egy ilyen okos, bölcs és megnyerő stílusú bloggertárs (janem, bocsi, te nem blogolsz, csak kommentelsz) leereszkedik szerény, alávaló, gyarló személyemhez és még tanácsot is kapok, hogyan lehetnék olyan, mint ő :D ígérem, hamut szórok a fejemre és azonnal elkezdem a kartmanizálódást.

2010.02.04. 13:54:52

@Rékuc: Félreérted már megint a dolgot. Eric arra célzott, hogy Balázs egy személyiségzavaros konfliktusos személy. Az ilyen ember vonzza a bajt, nem tud türelemmel és jókedvvel megoldani helyzeteket, hanem körömszakadtáig beleragad egy maga által teremtett konfliktusba, amit a végletekig elvisz.
Így megérted a lényeget ?
A citromkarikádról analógiaként az jut eszembe, hogy Te sem egy egész citromfát kérsz. Balázs is kapott egy pohár vizet. De ő mohó volt. Ezt a mentalitást véded ?

orient 2010.02.04. 13:59:59

@Kulics: igaz. Ne pedzegessük a posztoló lelkivilágát mert nem így kell viselkedni ebben egyetértünk.

1. vagy meg lehet oldani a helyzetet valahogy inteligensen sokszor.
2. Übergáz tapló helyeken pedig felállni és elmenni szépen.

Balhézni kár bárhol is.

Itt szerintem mi nem a posztolót védjük (én legalábbis nem) hanem magát mentalitást ami általában tapasztalható vendéglátóiparban.

gardarak 2010.02.04. 14:00:04

Kocsi Csárda, mint Hévíz legreprezentatívabb helye? Muhaha!!!! Nézz körül legközelebb a szállodákban, mert azért Hévízen 5 *-os hotel is akad már pár éve...
Az étteremhez: elég nagy, a központi helyen van (egy nagy parkoló üzletsorán). Valamiért nekem nem jött be, se a kaja, se a kiszolgálás, pedig nem kértem vizet... Mentél volna kicsit odébb, igaz, az inkább kifőzde-jellegű, de isteni kaját kaptál volna, féláron. Hogy eláruljam, a Kölcsey u. környékén, a buszpályaudvarnál keresgélj legközelebb. De vizet ott nem szokás kérni, csak fröccsözni meg sörözni szokott az úri közönség. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 14:00:28

@Kulics: Az, hogy Balázs milyen személyiség, szerintem nem tartozik a dologhoz (az pedig végképp nem, hogy kivel ment be kézenfogva, na az kurvára nem tartozik ide). Egy kancsó vizet az asztalra állítani a jóindulat és szíves vendéglátás gesztusa, valamint a józan ész is így diktálná, mert így a pincérnek nem kellene rohangálni, ha valaki kér még egy pohár vizet.
Ha jól olvasom a posztot, Balázs nem csinált jelenetet, nem borogatott asztalt, nem fakadt sírva, nem üvöltözött. Mondjuk a miben mosogatnak kommentet és a kormányrendelet említését merően fölöslegesnek tartom, de a szememben ez sem vall súlyos pszichés zavarokra, szegény csak próbálta ész érvekkel meggyőzni a pincért, hogy hozzon egy korsó vizet (szegény igen naiv, de ez talán bocsánatos bűn).
Az egyetlen helyes viselkedés ilyenkor felállni és távozni, szóvá tenni nem kell, úgysem érteni a pincér, ahogy itt sokan sem.

regisztráltam · http://href.hu/x/cdde 2010.02.04. 14:04:03

@hbe: bele ízlésesen szeletelt citromkarikát is csak éppen előtte keresztülpesálnak a citromkarikán.

:)))

2010.02.04. 14:09:32

@Rékuc: "milyen személyiség, szerintem nem tartozik a dologhoz"
Ebben tévedsz, maximálisan ide tartozik. Az ilyen emberek képtelenek a konfliktus kezelésre és csak eszkalálják a dolgot. Ez történt jelen esetben is.
Ha te kancsó vizeket vársz ebben az országban az éttermek asztalaira, akkor valahol nagyon el vagy tévedve... ilyet egyetemi menzán meg itt a céges kifőzdében találni.
De persze ha konfliktusra és csalódásra vágysz akkor legyenek persze ilyen elvárásaid.

Eric_Cartman 2010.02.04. 14:11:49

@Rékuc: valóban nem blogolok, veled ellentétben nem vagyok képes egy ingyen blogmotoron posztot létrehozni és megosztani az úri közönséggel a húgyuti problémáimat (remélem már elmúlt), vagy valami webmester segítségével a művészi fotóimat közzétenni.
Problémás a szövegértésed, modoros vagy és buta, szóval nem érdekel mit írogatsz.
Csak engem ne kóstolgass, mert azt nem kedvelem. Én is scrolloztam, amikor megláttalak, tegyél te is így velem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 14:11:50

@Kulics: semmi gond, természetesen jogod van ehhez a hozzáálláshoz is.
De hadd ne ekézzük már azokat, akik szeretnék egy kicsit feljebb tornázni az elvárásokat, a színvonalat, a szolgáltatás minőségét.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 14:14:15

@Eric_Cartman: hidd el, nagyon szomorú lennék, ha egy ilyen mostjólmegmondom, névtelen-arctalan nyikhaj engem szimpatikusnak találna.
és azt is nagyon magasról leszarom, hogy te mit kedvelsz. Mész te is szűrőlistára a többi idióta aldizóssal együtt, nem fogsz hiányozni (greasemonkey rulz). Bye-bye :)

Bamba Barack 2010.02.04. 14:52:40

Kisvártatva meg is jelent a két kávéval, az étlapokkal, valamint egy két decis pohárral, amelyben valóban jeges víz volt. „Milyen szánalmasan kicsinyes!” –

Na kisbogaram,aki étterembe megy ingyen vizet iszogatni, na az a szánalmas meg kicsinyes....Írta vki korábban,hogy ennyi erővel kaját is vihetnél magaddal...

Bamba Barack 2010.02.04. 14:58:18

@Rékuc: szerintem a csapvizet kérők többsége azért kér csapvizet mert ingyen van,semmi másért.....egyébként miért is van ingyen???

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 14:59:43

@Bamba Barack: szerintem meg azért, mert szomjas, netán nem akarja a környezetet terhelni azzal, hogy palackozott vizet iszik, amikor ott van a csapban a kiváló ivóvíz. de persze nem mindegy, mit feltételezünk a vendégeinkről.

bekbórd! 2010.02.04. 15:17:22

Nagyvonalúbb dolog "mentesvizet" kérni, de az a hülyeség egyik adója szerintem.

Dr. Körömlakk ® 2010.02.04. 15:34:24

Vendéglátás, vendégvárás... mit jelent a szó? Aki oda betér, vendégül látjuk, étlen szomjan van. Persze, meg kell vennie az ételt meg az italt, de egy pohár vízzel kínálni érkezéskor, gesztus, vagy érti valaki vagy nem. Ez nem törvény, vagy pénz kérdése, hanem a jógazda így tesz. Pláne ha nem egy surmó mindemellett.
Rékuccal minden tekintetben egyet tudok érteni.
Csakmert az ásványvíz divattá lett, nem kell azt hinni, hogy a csapvíz "ciki". És alap, hogy betérő vendégnek megadom a lehetőséget, hogy egy pohár vízzel leöblítse a torkát. Ha nem kér, úgysem iszik.
Jó vendéglátós az lesz, aki otton is így várja a vendégét.

2010.02.04. 16:04:06

@Dr. Körömlakk ®: miért csak vízzel várod a vendéget ? Sóval és kenyérrel miért nem ?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 16:10:16

@Kulics: kötekedni akartál? :) akkor felvilágosítalak, hogy elég sok étterem Amerika- és Európaszerte tesz ki 'welcome' falatokat teljesen ingyen, legyen az nacho chips salsával, olasz grissini, kenyér+vaj vagy olívaolaj, van ahol popcorn vagy olívabogyó... jobb éttermekben pedig alapvető dolog az amuse-bouche, ami a konyha ajándéka és az előétel előtt adják.
még valami? :)

Eric_Cartman 2010.02.04. 16:15:54

@Rékuc: hehhehe..... nyikhaj...... ez jó.
Inkább ébredek nyikhajként, mint egy ilyen ronda nőként. Ja, ezt már szűröd, nem olvasod. Akkor mindegy.

Eric_Cartman 2010.02.04. 16:19:42

Megérne egy tesztet az "öntudatos, környezetre érzékeny fogyasztókkal":
odatenni 300 forintért csapvizet, ingyen meg egy műanyag palack ásványvizet. Rejtett kamerával. Aztán összeszámolni az öntudatosakat. Dumagyurik.

2010.02.04. 16:26:52

@Rékuc: igen, ilyesmi Magyarországon is sok helyen van. Hol a probléma ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.04. 16:36:41

@romesz:
hat az USA eleg nagy
itt keres nelkul ontik a kozepkategoria es felette, ahogy letetted a segged
KY
ahol dolgozom, meg ahova jarok kajalni
olcsobb helyeen kancso
olyan helyen meg nem voltam ahol kerni kellett, olyanon igen hogy megkerdeztek, de a legtobb a viz kiontesevel egyidoben
" ker meg valami mas italt is?
reggeli ebednel a vizes- vacsoranal a vizes-es borospohar a teritek resze

2010.02.04. 16:45:06

@hagyma: rendben. A vizet ingyen öntik. Oké. Az abortuszt végző dokit meg lelövik, a gyereket meg börtönbe zárják ha megnézi az óvodástársa fütyijét. Ja meg kurvasok fegyver van az embereknél és lövöldözik lefele egymást.
De a víz az ingyen van, nagyszerű. Kb nyolcadszor írod ezt ma le és ennek igazán örülök.
De mondd csak:
Nálatok ámerikában tényleg ingyen adnak az étteremben vizet a kajához ? ugye csak felvágsz, ekkora kánaán nem lehet.

Dr. Körömlakk ® 2010.02.04. 16:46:57

@Kulics: kötöszködsz, vagy értelmes kérdést is fel tusz tenni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.04. 16:49:29

@Dr. Körömlakk ®: kötözködik
nem elég, hogy abszolút nincs meg benne az igény egy normális szolgáltatásra, foggal-körömmel próbálja magyarázni, hogy az a bunkó stílus, ami Magyarországon a vendéglátást jellemzi, az jó és követendő, aki pedig kritizálni merészeli, az egy surmó paraszt, aki lelövi az embertársait, meg fütyit néz.
Vagy valami ilyesmi.

Dr. Körömlakk ® 2010.02.04. 16:54:49

@Rékuc:
anélkül írtam a kérdést, hogy láttam volna, naggyából Te is ugyanezt kérdezted Tőle... :)
az a legszebb, ha valaki valami túlzással kérdez vissza, szemmel láthatóan elfogytak az észérvei. ennyi erővel azt is kérdezhette volna, "ménem sűtkacsával kínálos barom?"

2010.02.04. 16:56:29

@Dr. Körömlakk ®: jaja kötöSZködök, tehát vagyok.
Rékuc: jópofa kis demagógiát hánytál ide, ideje lapozni már, unalmas ez a téma, részemről OFF.

Dr. Körömlakk ® 2010.02.04. 17:00:31

@Kulics: na megint a kötöSZködés :))

gergel 2010.02.04. 18:00:43

megint 200db kommentár, az utolsó 50-et olvasva megint csak vita-vita-vita érvek nélkül,harapásokkal.

tasslehoff 2010.02.04. 18:41:13

Szeretnék hozzászólni a "kisebbség" nevében én is.
Ugyanis én tényleg szeretem a vizet.
Nem az ásványvizet -olyat még nem kóstoltam, ami igazán ízlett volna-, hanem a csapvizet.
Persze jártam már az ország olyan helyein is, ahol rosszízű a víz, de meg kell mondjam, a legtöbb vidéken finom.
Elfogadom, hogy sokan a sörre esküsznek /egy forró nyári napon néhány korty nekem is jólesik/, és nem bántom azokat sem, akik azt gondolják, hogy az ásványvíz jobb a vezetékesnél.
Cserébe csupán annyit kérek, fogadjátok el, hogy vannak, akik meg a vizet szeretik. Nem pénzügyi megfontolásból.
Egyébként én még soha nem jártam olyan vendéglátó helyen, ahol megütköztek volna azon, hogy vizet kértem. Értelmes ember számára ez olyan természetes, mint az, hogy ki milyen hozzávalóval kéri a hamburgerét. Szóval ízlés kérdése.

bekbórd! 2010.02.04. 20:16:26

@Kulics: na, a Kocsi Csárdában ezek után fogadnék, hogy nincsenek ilyen falatkák se (hogyne, még a végén azzal tömnék meg a vendégek a hasukat). És nyilván a ketchupért is fölszámítanak egy ötvenest.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.02.04. 20:43:51

@Rékuc: "Svédországban nem divat a teázás"

Szimpatikus emberek. Sosem értettem, miért jó mindenféle füvekkel szennyezett vizet inni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.04. 20:45:18

@Kulics:
en nem mondtam, hgy itt kanaan van, mondjuk nem azert elek itt mert rosszul erzem magam hehe
namost
azert irtam le huszonketszer hatha valaki megerti a sok parasztozo kozul, mar aki a posztolot parasztozza, hogy minden vendeglatos kocsog bunko aki a vendegnek nem viz ki keresre csapvizet
ennyi
lehet oket vedeni
ja es itt nem az a lenyeg ,hogy ingyen van vazze, hanem ha kerek adnak, mindent adnak ami van az etteremben ha kerek, azert vannak ott, volt aki meg azt is irta a viz sincs ingyen meg otthon se
muhhaha, amelyik etteremnek problemat okoz az a nehany vendeg aki vizet akar az huzza le a rolot
/amugy meg amerika hulyesegei sokkal inkabb taptalajra talaltak otthon mint a jo oldalai, azt innen is latom

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.02.04. 20:47:50

@Rékuc: "netán nem akarja a környezetet terhelni azzal, hogy palackozott vizet iszik,"

Hol élsz te? Meseországban?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.04. 20:56:43

ja amugy sok helyen ki van irva, penzt nem valtunk es nem nyilvanos klotyo
mondjuk a kisebb helyeken pl itt a sarkon a francia peksegbe
egesz eheto kenyeruk van
es amugy tenyleg nem erdekel ha 80 szazaleknal normalis ez a viz ugy...
ha nektek igy jo.....

laposmacska 2010.02.05. 08:55:33

Mi az, hogy "illő mértékű borravalóval"? Erről volt már vita, de nem szívesen fizetek plusz pénzt azért, amit kapok. Ott az ára az étlapon, szerintem alapelvárás a jó kiszolgálás is (meg a tálalás, íz, ilyesmi). Miért csak nálunk szokás? Svájcban mindig visszakaptam az aprót, ha véletlenül többet adtam.

Gastroger 2010.02.05. 09:06:19

Uccsó? De csak most vettem észre.. :)

Pro: Ha a vendég jeges vizet kér, akkor kapjon azt. Víz csak van egy étteremben, valamiféle kancsó is talán. A másik, hogy kávéhoz alapból járna jobb helyen a víz. Ugyanis kultúrált (modoros) kávéfogyasztó a kávé élvezeti értékét azzal emeli, hogy után vizet iszik rá. Ha csak ásványvizük van, akkor ha pld. kérek egy fröccsöt, azt ásványsvízzel hozzák? Kulturált (modoros) borfogyasztó (egyrészt nem fröccsözik, dehogynem, forró nyári napon nincs is jobb egy rizlinges fröccsnél) nem ásványvízzel, hanem szódavízzel élénkíti. A "tulaj megtiltotta", illetve a lenyúlásdolog (csak drága ásványvizet rendelhetsz) csúnya vol, ahogy a panaszkönyv is.

Kontra: ha beülsz egy étterembe, és kávét rendelsz, akkor feltételezik, hogy nem fogsz enni, mert csak egy kávéra, meg vízre ültél be, illetve azért, hogy újsággal a hónod alatt bemenj a klozetra, és fél óra szarás után, fizess és távozz. A Kocsi Csárda nem presszó. Voltam ott többször is, a kiszolgálás, tökéletes volt, a kaja finom, és bőséges, árban sem luxuskategória, mondjuk nem is kifőzde. Többször voltam ott, eddig mindig elégedett voltam.
Mikor párommal rendeltünk levest, (piros fazék húsleves, vagy mi, isteni!) a cincér szólt, hogy rendben, de az tényleg nagy adag, ne rendeljünk kettőt, kihoz inkább egy adagot, és két tányért, ha keveselnénk, természetesen tud még hozni. Azaz "maga ellen" dolgozott. A vendégért. (A főételt is megrendeltük, tehát nem állt fenn az a veszély, hogy utána nem eszünk semmit). Mikor menüben túrostészta volt, akkor kértem, hogy a túrót ne keverjék össze a tésztával, és ne melegítsék túl, csak a tetejére szórják, illetve ha van kapor, akkor kérnék rá azt is, és legyen szíves hozzon mellé kecsapot. Szó nélkül mosolyogva kihozta, pedig menü volt. Talán mert normálisan kértem, tisztelettel beszéltem. Ja és kértem, nem rendeltem.

Télidőben hülyén nézne ki, ha beülnék valahová, és hoznának egy kancsó jeges vizet. A tulaj is hülye lenne, mert ki inna ásványvizet, én meg utoljára üzemi étkezdében, meg menzán láttam ilyet.

Ismerni kellene a körülményeket is, hangnem, hozzállás, pld. ha pincér lennék, és valaki oda se nézve csettingetne, hogy "pincér-pincér!", "ugorj már egy kancsó vizért, de jeges legyen ám", - vííízet tetszik kérni?? - igen bazmeg, ilyenolyan kormányrendelet alapján, nekem jogom van itt vizet inni, meg klozetra járni. Annak én is szívesen vinnék vizet... Csak igya meg...

Szóval nem szép dolog, de kéne a sztorihoz a másik fél véleménye is.

Az meg, hogy hány embert ilyeszt el, a dolog... Hááát nemhiszem, hogy tömeges lenne.. Én máris kedvet kaptam egyet Hévízre látogatni, és személyesen is leteszteleni ezt a vízkérdést. :) Persze asszem a inkább a fröccsöt kérek, de nem ásványvízzel, hanem szódavízzel. :)

Delfinci 2010.02.05. 09:58:00

Szerintem ugyenebben a tsárdában történt, hogy kértem fokhagymás csirkecombokat juhtúrós sztrapacskával. Kihoztak egy kistepszit tele, 4 db comb volt a sok túrósbigyó tetején. Isteni volt! Ez valamikor szintén télvíz idején történt.
Visszamentünk tavaly nyáron, kértem ugyanezt, mert annyira ízlett: a tepszi ugyanaz, de már csak 3 db comb figyel a túrósbigyó tetején ... Persze az ára biztosan nem lett alacsonyabb. Burkolt áremelés?
Lehet, hogy ma este ismét kipróbálom, elvégre tél van! :)

Gastroger 2010.02.05. 10:06:31

@Delfinci: Azt én is kostóltam tavaly vagy tavalyelőtt, de már nem emlékszem, hogy mennyi hús volt rajt, de tényleg nagyon finom volt (és jó nagy adag!). :)

2010.02.05. 11:16:29

@Gastroger: Egyetértek veled. Rékucnak ezt kéne olvasnia és akkor megérteni, hogy normális hangnemben beszélve mindent el lehet érni. JA és egyoldalúan ítélkezik a helyről, kizárólag egy "beteg" személyiségű posztoló beírása alapján. De sajnos ezt kedves Rékuc nem fogja fel, mert egysíkú a gondolkozása.

Ficak 2010.02.05. 12:19:50

@Gastroger:
Túrós csusza kecsappal! Fene egy ízlés :-)

Egyébként, ha a vendég KÉR egy kancsó izet, akkor azt hozza ki a pincér. Ha illendő, ha nem.

Egyik legfurcsább sztorim az volt az egyik kedvenc helyemen, hogy elfogyott a száraz fehérboruk. Éppen a cimborámnak vittem bort, így sszóltunk, hogy nálunk éppen lenne bor, ha nem gond akkor innánk abból. Természetesen nem volt gond, sőt hűtőbe tették a borunkat és onnan szolgálták fel!

Peetee 2010.02.05. 14:27:44

Szánalmas. Elmész Hévízre a pöcsödet áztatni. Szállás-belépő-nívós csárda...semmi nem számít, de vered a nyálad egy pohár csapvíz után.
ÜVEGES 1-1.5les ÁSVÁNYVIZET MÉG NEM LÁTTÁL? Abból Rendeltél volna 1et-2öt és meg van oldva a probléma.
Ha nincs, akkor kérsz 2*.05litert...NEM?!

Én is szoktam kukacoskodni, de hogy csapvizen probléámzzak...idáig már nem süllyedek le.

Arra még nem gondolt senki, hogy egy nívós étteremnek is lehetnek bizonyos szintig elvárásai a vendégekkel szemben?
Ha neked csapívíz kell, lehet menni a 3-4.osztályú talponálló Lacikonyhára, ott kapsz mindent, amit akarsz.
1-2.osztályú éttermekben nem elfogadott, hogy a csóringer vendégnek csapvizet kell felszolgálni korlátlan mennyiségben...

bekbórd! 2010.02.05. 15:26:48

@Peetee: Kívánok neked sok 1-2. osztályú éttermet, ahol a tiédhez hasonló a tulaj felfogása. Ahol drágább a fröccsödbe a szóda, mint a bor. Ha te ott érzed magad császárnak (balek helyett).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.05. 16:02:57

@Peetee: pont a jobb éttermekben hozzák kérés nélkül a friss vizet. Ajánlom, egyszer látogass el egy valóban nívós helyre, látom, még nem adatott meg neked, másképpnem beszélnél ilyen baromságokat.

Szmájli / Trollrühellő 2010.02.05. 20:42:13

@Peetee:

bazdmeg, ezt már nem bírom... akkora egy seggtoplák idióta vagy, és a hozzád hasonló faszhuszárok is, hogy már embertelen... ki a lófasz beszélt itt neked arról, hogy pénzügyi okok miatt akart vizet inni ez a szerencsétlen???? egy kibaszott étteremben, és egyéb SZOLGÁLTATÓ-nak nevezett szarban az ÜGYFÉL,VENDÉG az első... a csávó harmadszor ment oda vissza... előtte mindkét alkalommal gazdagon hagytak ott lóvét.. most is kávéval indultak, és zabálni akartak tízezrekért, de MIELŐTT piálgatnának, innának egy kis vizet... ki itt a szarrágó te nyomorék??? a vendég, aki a 10000-ek mellé most egy kis vizet kíván, vagy a fasszopó tulaj, aki a vizen spórol??? ha bemegyek hugyozni a budiba, 15 liter víz egy rohadt öblítés! azt nem számolja fel?? vagy vécésnénit tervez a budiba is, mert drága a víz?? ember, te nagyon idióta vagy.. nem baj, nyeljed le a békát, ugrálj úgy, ahogy a szolgáltatók fütyülnek... ki a lófaszt érdekel az a 300 Ft??? szerinted a csávót földhözbassza? ha én húgymeleg sört kérek eperdarabokkal, akkor törekednie kell arra a bunkó vendéglátósnak, hogy odategye elém.. bazdmeg. az már csak egy másik kérdés, hogy a faszkalap vendéglátósok tiltással ösztönöznek arra, hogy kólát, sört, ásványvizet igyál... majd ha én azt úgy gondolom, hogy most egy sör esik jól, majd rendelek azt.. ha úgy érzem, akkor ásványvizet kérek, mert az esik jól... de nebaszd már meg, hogy ha vizet kérek, akkor nem adnak... akkor odabaszok 50 Ft-ot a csírának, és mondom, hogy légy boldog faszkalap, vagy fél köbméter árát fizettem ki... ennyi aberrált buta, sötét embert... pusztulásra érett ez az ország.. de már ezt is elintézték előre...

Szmájli / Trollrühellő 2010.02.05. 20:49:58

@Peetee:

ja, és az meg normális, hogy egy kurva kaját 1800-2000 forintért számolnak fel, amiből én egy 4 fős családnak egy hétvégi ebédet összedobok... és ez csak egy szaros cordon bleu vegyeskörettel.. hát ne bassza már meg... 123785412378%-os haszonréssel dolgoznak, és még fellázadnak, ha kibaszott vizet kérek??? 3 Ft értékben??????? leszarom! ha én a vízzel akarok spórolni, nem étterembe megyek, és szerintem senki nem azért megy étterembe, hogy megigyon 70 liter vizet... a kurva jatt, meg a kajának a haszna kitesz 4millió liter vizet.. befásult szarrágó idióta népség, aki a posztolót baszogatja...

Hellg 2010.02.05. 23:05:55

Ez biztos megérte a csárdának?
Homáron lenni.... hm

Mike36 2010.02.06. 00:51:59

a saját példányt nem hagytátok ott nekik, ugye?

Mike36 2010.02.06. 00:55:23

@Peetee: mi az hogy nem elfogadott? azt hoznak amit kérek! Ha az asztallábat akarom megfőzetni, akkor megfőzik azt. Ha vizet akarok inni akkor vizet iszom. És ne nagyon pattogjál, mert a rendelet előírja.

Mike36 2010.02.06. 01:10:02

@Fikifikipisztácia: hát te is hamar éhendöglenél vendéglátásból

2010.02.06. 09:16:40

@Smile82/MazsolaMacska/KLavór: Ez nagyon vicces amit írsz:
"lőtte mindkét alkalommal gazdagon hagytak ott lóvét.. most is kávéval indultak, és zabálni akartak tízezrekért"
A saát egódból beszélsz, úgy akarod legyűrni a vitapartneredet, hogy simán behazudsz busás borravalót meg tízezrekért ebédelő vendégeket.
Ott se voltál baszki !
Pszichológiai iskolapéldája vagy az indulatból vitázó alacsonyrendű emberfajtának. fánni vagy, de embörösen :)

Szmájli / Trollrühellő 2010.02.06. 09:34:15

@Kulics:

egyrészt édesanyád az alacsonyrendű te vadbunkó... és igen, immáron indulatból kommentelek, mert nem bírom, hogy te, és a barátaid nem bírják felfogni, hogy nem a pénzről szól a vita, és nem is egy kancsó vízről.. most is a számokon lovagolsz, holott tudod nagyon jól, hogy azon csak másodlagosan van a hangsúly.. ja, és ha már az "egómnál" tartunk gyökér, gondolkozz picit, hogy ki van elszállva, ha te azzal nyitsz, hogy én alacsonyrendű vagyok... hülye-e vagy?

2010.02.06. 12:36:11

@Smile82/MazsolaMacska/KLavór: nem voltál jelen a helyszínen, hanem csak a szines képzeleted szóvirágait akarod megetetni velünk. De a mi gyomrunk ezt nem veszi be.
Ez az agresszív vitakultúrálatlanság valóban alacsonyrendű dolog, kb a giliszta szintje.
Ezen az sem segít, ha tovább mocskolódsz, csak egyre mélyebbre süllyedsz a rothadó tőzegbe. Vergődjél csak, van még lejjebb.

ekristi 2010.02.06. 13:29:49

Hú, azt a nemjóját, micsoda egy színvonalas társalgás folyik itt! :) Jól tükrözi a mai magyar viszonyokat! A kedves Vendégek mindig nagyon jól tájékozottak a jogszabályokat illetően, hogy "na, most jól aláteszek ennek a szemét vendéglátósnak, mert úgyis milliói vannak, fizesse csak ki a bírságot!" Az érem másik oldalát persze nem látja, hogy manapság mennyire nehéz egy vendéglátóipari vállalkozásnak fennmaradni, még akkor is, ha az Hévízen van.
Megjegyezném, hogy arról is lehetne egy fórumot indítani, hogy sokszor a vendégek hogyan viselkednek az éttermekben, szállodákban....Amúgy a pohár víz tényleg alap a jobb helyeken, de kancsóval kérni, az már lejárt lemez, utoljára az egyetemi menzán láttam ilyet...
Ha valaki szarrágóskodik egy pohár víz miatt, az inkább maradjon otthon és ne menjen étterembe!

bekbórd! 2010.02.06. 14:17:18

@ekristi: Persze, tényleg furcsa vagy inkább nem mindennapos kérés, én se kértem még soha pohárral sem, de mi akadálya lehet, hogy megkapja a vendég? Csakis a szarrágóság.

Egyébként nem a kommentezők találták ki, hogy enni is akart a posztoló:
"...kiadós éhséget, valamint némi fejfájást eredményezett. Ez utóbbi miatt az étterembe beülve azt mondtuk a mosolygós pincérnek, hogy ebéd előtt kávézni szeretnénk. Kérdésére, hogy mit hozhat inni, jeleztük, hogy az ebédhez majd iszunk mindenfélét, most csak egy kancsó csapvizet hozzon, legyen szíves..."

lárvalányhaj 2010.02.07. 17:42:44

@bekbórd:

kávéhoz én is mindig kérek egy pohár vizet. (jobb helyeken persze kihozzák kérés nélkül is.) jellemző módon ilyenkor erősen huzigálja a száját mindenki. pedig egy 300 forintos kávéhoz nem fogok még 300 forintért rendelni kisüveges ásványvizet.

...Ahoj... 2010.02.08. 10:50:57

Hungáriában Adtak vizet?

Én a mekiben szoktam kérni mindig, mert a jó k...a anyjukat hogy úgy besózzák a 10 deka krumblit (~350 Ft) hogy utána még colát is vegyél szintén 350 Ft ért, ilyenkor szoktam mondani hogy kérnék egy pohár vízet. Kancsóval ott még nem próbálkoztam de jó ötlet.

MINDENKI KÉRJEN EGY KANCSÓ VÍZET, amerikában divatos az éttermekben, nálunk miért nézik ki ezért a vengéget?

=Ford Prefect= 2010.02.08. 11:59:12

"Miért nem vett ásványvizet?"

Csak, bazdmeg. Én ásványvizet gyártok, mégis szoktam csapvizet kérni, ha olyanom van. Semmi közük hozzá, hogy miért. Adjanak, ha azt kérek, grimaszolás, ellenkezés nélkül.

ui: amúgy kurva idegesítő, hogy a 30 Ft-os fél literes vizet 250 Ft-ért adják.

Démonmac1 2010.02.08. 15:57:11

Nem iszom csapvizet.
ha víz kell csakis palackból.

"Mert, ki a duna(random folyó, patak tó)vizét issza, saját vizét issza vissza":)

bekbórd! 2010.02.08. 19:16:30

@Démonmac1: Miért, a palackban kié van? :)

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.02.09. 11:29:35

A panaszkönyves bulinál kellett volna felhívni a polgárjenő hivatalt, meg a VPOP-t, meg az ÁNTSZ-t, meg a fekete sereget, meg Sztojka Ivánt, meg Kiszel Tündét.

2010.03.13. 11:10:59

Egyik rokonom pont itt dolgozik (nevét nem írom ki, már ha értitek, miért.
Szerinted a pincérek tehetnek nróla, h az új tulaj egy zsugori had nem mondjam mi??!!
mielőtt elkezdenéd fikázni a pincéreke, megsúgom, nem mindegyik olyan, én már csomószor jártam ott és a kiszolgálás mindig szimpatikus volt, nem vbettem észre, hogy kötözködnének a vendégekkel
az az érzésem, h le akarod némileg njáratni az éttermet (ha nincs igazam, akkor bocs)
vanmak szemét pincérek, az tény, de nem mindegyik az. És tudod milyen szar pincérként túlórázni azér, h legalább egy kicsit többet kapjál?

2010.04.10. 11:00:48

Ez nem éppen így törént, már bocs és ha ennyire csóró vagy, h még étteremben is csapvizet innál maradj otthon

steamengine52 2011.03.15. 07:34:10

@ Humpfrey 2010.04.10. 11:00:48
@ Kulics 2010.02.04. 16:04:06

Lehet, hogy Ti nem tudjátok, de sok száz éves szokás, mondhatnám íratlan törvény volt vendéglátó körben, hogy a betérőnek ingyen kell adni ivóvizet.
Ma már írott törvény is rendelkezik erről.
Ez a régi országúti poros csárdákban is így volt, és ma is így van, függetlenül a kategóriába sorolástól.

Szóval, ha egy vendéglőben kancsó vizet látsz az asztalon, az nem a színvonaltalanságot jelzi, hanem azt, hogy tisztelettel adóznak ennek a régi szokásnak.
Nem csak Amerikában...

Balint Gyuri bacsi 2011.07.06. 05:30:32

En is csapvizet iszom. Otthon is az ebed melle. Nem sort, nem kolat hanem csapvizet. Miert ne tehetnem meg ugyanezt egy barhol ahol vendeg vagyok?
Nalam kivagja a biztositekot ha egy helyen ahol fizetek a szolgaltatasert azert KELLENE valamit megcsinalnom mert ki nem mondott elvaras (masodik lepcso enyhe noszogatas es fintorok de ilyenkor mar helyre teszem az illetot) van velem szemben.
En egyszer szenvedek a penzemert: amikor megkeresem. Eppen ezert amikor elkoltom mar nem akarok szenvedni es nem is fogok. Megha ez a vendeglo tulajdonosnak vagy pincernek rosszul is esik.
Egyebkent Hevizen a Kocsi Csarda egy nepetkezteto. Kicsik az adagok es vacak a kiszolgalas a szintetizatoros srac elektronikusan eltorzitott "eneke" borzaszto.

MO nagy reszen a csapviz sokkal jobb minosegu mint a palackozott asvanyviz. Asvanyvizet ott van ertelme fogyasztani ahol nem ihato a csapviz. Ilyen hely MO-n jelenleg nincs. Meg a wc-t is ivovizzel oblitjuk. Ez majd meg fog valtozni hamarosan.

Kulfoldon meg valoban kiteszik a vizet keres nelkul.
Es MO tenyleg az atlag alatt van. A fejekben van a baj es sokat romlott a helyzet 10 ev alatt. Vendegszeretet, eletigenles ismeretlen fogalom sokaknal.

Csigorin 2011.07.24. 13:06:49

Vizet bazmeg? Furodni akarsz vagy inni?

Panelproli 2013.04.18. 13:48:31

Innen jövök most éppen Rosszindulatú Vászka · globalicum.wordpress.com 2013.04.15. 15:38:22 ajánlásával:
homar.blog.hu/2013/04/15/premium_langyos_csapviz_a_bocelli_etteremben_600_ft_l_aron#comment-form

Vajon mi van a Kocsi csárdával azóta és vizük van-e még?

hnwfs 2019.06.07. 18:00:27

@romesz: Mit csodálkozol, ingyenes template a wix.comról :)
süti beállítások módosítása