Tékozló Homár

Botrány a gluténmentes ebédek körül, veszélyben a lisztérzékenyek?

2010.02.17. 00:01 | szily | 124 komment

Klasszikus magyar mentalitással tojták le a fogyasztókat az alant következő, botrányos kajaügyben. A főszereplők a SPÉKÓ, a United Food és a lisztérzékeny fogyasztók. A SPÉKÓ (Speciális Ételek Konyhája) orosházi cég és glutén- tej- és tojásmentes meleg ebédek forgalmazásával foglalkozik. Saját szállítókapacitása azonban nincsen, így az ételeit a United Food szállította ki. Február 15-én, anélkül, hogy az érintett fogyasztókat értesítették volna, a kuncsaftok egy másik melegkonyhás cég, a Junior fogásait kapták meg. Kiderült, hogy a United szerződést bontott a SPÉKÓ-val, arra hivatkozva, hogy a cégnek túl kicsi a főzőkapacitása, majd anélkül, hogy erről bárkit informált volna, a Juniorra váltott. Ebben a lisztérzékeny fórumban remekül végigkövethető a sztori. Olyan vicces részletekkel, hogy egy nyilvánvalóan célzatosan beküldött céges álfórumozó délelőtt tízkor dícséri a kiszállított ebéd szuper minőségét. A kuncsaftok egy része azonnal kétségbe vonta, hogy a Junior fogásai valóban gluténmentesek-e, többen enyhe rosszullétre, hasmenésre panaszkodtak, bár egyelőre természetesen semmi bizonyíték nincs arra, hogy bárki csalt volna az étellel.

A fórumból kiderül, hogy a SPÉKÓ egészen meglepő módon nem rendelkezett a saját megrendelőinek a listájával, ami a Unitednél van. Néhány fogyasztó a bontalan csomagban megőrzött tészta laboratóriumi bevizsgáltatására készül. A sztorin igyekszünk rajta lenni, a fejleményekről beszámolunk. Alant Aquapassive levele.

Sok derűs percet szereztél már nekem, rendszeres olvasódnak. Most egy nem vicces témára hívnám fel a figyelmedet.

Adva van egy családi vállalkozás, aki egy (nem is olyan) szűk réteg ellátását célozza meg. Jelen esetben speciális ételek házhoz szállításával veszi (vette) le a gondot sok-sok ember válláról. Saját oldalukon regisztrálva rendelhettél az étlapról. Az étel milyenségére itt nem szeretnék kitérni (olyan amilyen, jó, elfogadható), de egy biztos: allergénmentes.

Adva van egy (saját bevallása szerint) ételkereskedő cég, aki egy nap úgy gondolja, "felmondom a szerződésemet a SPEKO-val". Ebben hiba nincs, ez szíve joga. A hibát akkor követte el, amikor hétfőn, minden tájékoztatás nélkül kihozta az ételt, amit egy másik konyhán gyártottak. Én nem ezt rendeltem!

Aztán az alábbi fórum hozzászólásai, és pár telefon után, sikerült tiszta képet kapni a történtekről:

A SPÉKÓ a hibás!

Mert:

- Nem tájékoztatott bennünket, hogy adatainkat egy harmadik személynek kiadja.

Mint utólag kiderült, neki nincs adatbázisa a saját megrendelőiről. Azokat az Unitedfood kezeli.

- Cserben hagyta megrendelőit. Nem oldotta meg a kiszállítást.

Igaz nem is tudott volna.

A fenti fórumból kiderül, már február 10.-én tisztában volt azzal, hogy nincs szállítója, nem tudja teljesíteni a megrendeléseket, de a honlapján még vasárnap este is fogadta a megrendeléseket.

Mégegyszer szeretném kiemelni, ez kényes téma, itt sok ember élete, életminősége a tét. 

Üdvözlettel: Aquapassive

 

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Starlark 2010.02.17. 09:23:19

@salapapa: Akkor a péked a barna kenyeret úgy csinálja hogy egy picit megszínezi. Ízről állagról rá lehet jönni hogy melyik barna kenyér van teljeskiörlésű vagy graham lisztből és melyik finomított és színezet.

Kawaii Koneko 2010.02.17. 09:35:23

DM-ben lehet kapni csomagolt német volkorn néven futó valódi barna kenyeret(magos,tömény,kicsit kesernyés ahogy annak lennie kell).A többi magyar kenyér színezett xar.
A témába:jól kib..tak az emberekkel ráadásul nem következmény nélkül.Én is cöliákiás vagyok,hétvégém főzőcskével megy el azt viszem el a rákövetkező héten ebédre.Mert nincs lehetőségem házhoz szállítatni(Bp-en).De ezek után nem is mernék..
Baromira nem hiányzik egy fetrengős hasmars(mintha forró kést döfködnének a hasába az embernek).Gyerekekkel külön kib.ás,a konyhásnénit tuti tarkón lőném aki ezzel viccel.(azaz táplálék allergiást átver..)
Rövid távon következmények:hasmars,fogyás,vitaminhiány,vérszegénység,hosszabb távon a gyerek lemarad a fejlődésben(szellemileg és fizikailag)még hosszabb távon a daganatos betegségek(emésztőszervi) esélye megnő.(ez utóbbi inkább évtizedekben mérhető de suliba is elég sokáig jár a gyerek..).Kívánok konyhásnéninek is hasonlókat..

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.17. 09:45:37

@Fedor: 5-6 éve vettem a Feleségemnek kenyérsütő gépet. szép. ügyes. csak azt nem tudom, hol van! :D

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.17. 09:47:54

@szerintem nem így van: köszi rendi vagy, de az igen messze van nekem. melózni békásmegyeren, lakni a XIII-ban vagyok. 8)
ráadásul találtam itt nme messze a műhelyemtől egy jó kis családivállalkozásos pékséget. nem a legolcsóbb, de eddig nem csalódtam bennük. :)

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.17. 09:50:14

@Starlark: :) ez a volt hely, ahol vásároltam anno. ma, hogy (utánaolvatam) tudom hogy kakaóval barnítják a kenyeret, már nem teszem be a lábam pedig kéttenyérnyi (és az enyém nem kicsi) sütik, ez+azok vannak nála. isteni az ízük...

viszont kíváncsi lennék mi van azokkal, akik mindezt nem tudják és bemennek barnakenyeret venni...

klavier 2010.02.17. 09:51:05

Az első értelmes hozzászólás Kawaii-é!
Igenis hatalmas kiszúrás egy olyan beteggel szemben ez az egész,aki nem tehet arról,hogy lisztérzékeny.Jóhiszeműen megrendeli a kaját magának vagy a beteg gyerekének,aztán jól átverik.Nem is a problémamegoldásról szól megint ez az egész,hanem arról,hogy jól megszedje magát ez a Spéko-s ,mert aki ilyen táplálékallergiától szenved,az nem tehet mást,mint csillagászati áron is megvegye,mert nem ehet mást.Jól kihasználják az embert.Tudom,mert az én kislányom is az.Igen,macerás mindennap főzni minden nap mást,hogy vigye a suliba az ebédjét.Igenis jólesne néha,ha nem kéne előző este,vagy hajnalban megfőzni minden áldott nap,hanem lenne egy ilyen cég,ahonnan megrendelhetem,legalább hétközben.Könnyebbség lenne.Csak hát itt vidéken nem tudom ezt igénybe venni,de tökéletesen el is ment tőle a kedvem...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.17. 09:52:06

@Kulics: nono! és a Tyro? az sem vega volt! :DDD

különben való igaz! amit manapság megetetnek az emberrel, az viszi a sírba. szerintem már nem is kell mumifikálni a temetendőket, ígyis megmaradnak jó állapotban vagy 300 évig.

klavier 2010.02.17. 09:58:28

Amúgy meg a táplálékallergiáknak nem sok köze van a Domestos túlzásbavitelének.Az én gyerekem a homokozóba nőtt fel,meg a kertben,kutya-macska-tyúkok miegymás,a házat tisztán tartom,de nem viszem "túlzásba",igyekszem vigyázni a környezetemre.Az ilyen túlfertőtlenítős dolgok inkább a légúti allergiákra vonatkoznak,mármint a túlzott tisztaság miatt nem alakul ki a szervezetben idejekorán a megfelelő immunreakció.
Vki azt mondta "egy gyereknek 1 éves koráig fél kiló koszt meg kell ennie" :)
Lisztérzékenység meg már volt az ókorban is,de a 2.világháború idején is.Nem mai betegség,más kérdés,hogy kezd népbetegséggé válni,ami azt gondolom,megint a mai nem megfelelő búzatermesztéssel és a feldolgozással függhet össze,véleményem szerint.

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.02.17. 10:39:46

@klavier: lehet benne valami. tömegtermelés van, mert etetni kell a húsuk miatt túltenyésztett állatokat. A mennyiség a minőség rovására megy. De szerencsére vannak kistermelők, meg falusiak, akiktől megbízható árut lehet beszerezni. És nem csak a búzára igaz ez.

serpabácsi 2010.02.17. 10:39:55

@klavier: Fogalomzavar van nálad, nem a Spékos rúgta fel a szerződést, hanem a kedves United Food akar nagyot harapni!
A jelzett fórumon elég világos a történet.
Az viszont igaz, h a legnagyobb kiszúrást a táplálékallergiás emberekkel tették, akiknek sok választásuk nincs....
A nem érintett, kivülálló hozzászólokat pedig most nem minősíteném... :(

NICKTELEN 2010.02.17. 10:44:42

@salapapa: Volt egy könyvelő ismerősöm, aki egy pékségnek kezdett el könyvelni. A számlákon azt vette észre, hogy a liszt mellett annyi segédanyagot vásárol, hogy azonnal vett egy kenyérsütő gépet otthonra. :)

magil 2010.02.17. 10:48:03

@megélhetési sünöző - Mindenkit megsünözök!:
Szerintem te pusztultál volna ki...
Amúgy meg, az őskorban nem is fogyasztottak glutént (pl kenyeret) - ettek helyette bogyókat meg mammutot

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.02.17. 10:53:50

Ezzel a témával nem szabad könnyelműen bánni. A liszt érzézkenyeknek komoly visszaesést okozhat akár egy "morzsa" is! Ha valóban olyan ételt kaptak ami nem glutén mentes akkor meg kell keresni a felelőst és nagyon meg kell bűntetni!

kenyermotzsa 2010.02.17. 11:13:34

Én is LÉ vagyok és felháborít hogy nem lehet bízni senkiben. Nekem a feleségem főz heti 5x a két gyerek mellett.

Amúgy érdekes tudi hogy minden 72-ik ember lisztérzékeny csak nem mindig jár tünetekkel. Így sokan nem tudják hogy azok ha jól emlékszem az alergiás emberek kb. 10%-a tudja hogy az.

Érdekességképpen:
Toxikus hatást lehet elérni egy SZÁL ropival is. :(

Engem a mai napig a munkahelyemen megkínálnak csokival. Aztán eszükbe jut jajj te szegény nem ehetsz. :( De a gesztust értékelem. :)

Picitures doktor 2010.02.17. 11:51:44

@Fedor: Feltéve,ha tudod,hogy liszt helyett mit adtak el Neked.Persze lehet vetni,aratni,de az a fránya vetőmag,már asse igazi.Bezzeg az én időmben.

davidsharp 2010.02.17. 11:52:50

Én joghurt-ra vagyok allergiás, és nem csak ilyen "rosszúl vagyok, hasmenésem van", hanem konkrétan megfulladok tőle, mert bedagad a légcsövem.

Minden egyes étteremben külön meg kell kérdeznem, hogy van -e benne. Ez a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy minden fagyizóban rá kell kérdeznem a kislánynál, hogy "úgye semmilyen formában nem tartalmaz joghurtot?", aztán a válasz közben még az arcát is figyelnem kell.

Mert szemrebbenés nélkül rávágja, hogy "nem tartalmaz", pedig fogalma sincs. Nem megkérdezi a főnökétől, nem utána néz, nem azt mondja, hogy "nem tudom", simán bemondja a választ.

gutiné 2010.02.17. 11:55:13

Sziasztok

Botrány a gluténmentes ebédek körül, veszélyben a lisztérzékenyek? minket is érintett.

Kislányom 13 éves és gluténmentes,laktózmentes diétát tart.

Nagy segítséget jelentett a SPÉKO számunkra.

Döbbenet ami az utobbi napokban tőrtént.

Nem megyek bele abba hogy k ivagy minek a következménye, mivel a részletek ezidáig nem derültek ki.

Ami biztos hogy a SPÉKO a speciális diétát tartó betegekkel messzemenően tartotta a kapcsolatot.

Honlapjukon mindenről tájékoztatást kaptunk, és elvárták ugyanezt tőlünk is.(étel minősége,csomagolása,cukorbetegeknapi Kcal szintentartása stb.

Most nem találok étlapot, az ominózus diostészta ehetetlen a cukrosoknak,ill az édesítőszer szinte a nagy többségnél hasmenést váltott ki.

A kutya nem kíváncsi ránk.Örüljünk hogy egyáltalán kaphatunk Speciális ételt.

Számunkra EHETETLEN.

Nem tudni milyen alapanyagokat használnak és azok valóban Glutén és laktózmentesek e?

Nem tudjuk hogy az ország mely területére szállítanak?

Nem értem hogy az United mi jogon használta fel az adatainkat?

Most csak ennyit mert jól felidegesítettem magam.

Sajnáljuk a SPÉKOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tisztelettel:Gubicza Tiborné

www.liszterzekenyseg.in.

Pannon Puma 2010.02.17. 11:56:55

"Nekem a feleségem főz heti 5x a két gyerek mellett. "

besegíthetsz néha :) főzni jó, én is szoktam.

gutiné 2010.02.17. 12:01:05

@ctc: Szia Nálunk 4 gyermek van.

Én is főzök, de néha jólesikkicsit pihenni és csakúgy rendelni a lányom részére.

Főleg hogy én sem vagyok egészséges,egy súlyos szívműtét van a hátam mögött.

Sajna fele annyit bírok mind eddig.

A nyaralásnális5 napra hűtő dobozban vitte a külön ételét.

Nagy segítség volt ez eddig.

Pannon Puma 2010.02.17. 12:05:13

gutiné 2010.02.17. 12:01:05,

kenyermotzsa-nak szólt, aki férfiember :)

a lényeg az lett volna, hogy a férfi főzhet magának, főleg, ha gyerekek is vannak. nem nagy ördöngösség...

gutiné 2010.02.17. 12:07:28

A SPÉKO web címe:www.speko.hu/?f=rolunk

Érdemes megnézni.

Sokan tőlük rendeltekmenütiskolákba,ovodákba,munkahelyre.

Nem ismertek lehetetlen kérést.

Sajnos gyermekeink nem tudnak közintézményben még étkezni sem.

gutiné 2010.02.17. 12:09:25

Minden Glutén,laktóz,cukros beteget szeretettel várunkminden betegtársat.

www.liszterzekenyseg.in.

gutiné 2010.02.17. 12:11:01

SPÉKO honlapjárol!!!!!!!

A Speciális Ételek Konyhája nevű egységünket 2008 áprilisában kezdtük el működtetni.

Alapvetően glutén-, tej-, és tojásmentes meleg ételeket állítunk elő. Ehhez a szükséges alapanyagokat kizárólag azon cégektől szerezzük be, amelyek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank-nál regisztráltak és cégünknek írásos garanciát vállaltak arra vonatkozóan, hogy az általuk szállított termékek a jelzett ALLERGÉN ANYAGOKTÓL TELJESEN MENTESEK.

Most ennek lett vége.

gutiné 2010.02.17. 12:17:10

SPÉKO kapcsolatai ahonnana nyersanyagokat beszerezték.Tanusítványt kérvén a beszállítoktól: Baromfiudvar 2002 Kft.
Metro Kereskedelmi Kft.
Surjány-Hús Kft.
Csabahús Kft.
Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt.
Gluténmentes Bt.
Gabonatermesztési Kutató Kht.
Kotányi Hungária Kft.

Ezen forgalmazókmegtalálhatók honlapunkon is mely termékeik GM,LM,!!!

Még keresztszennyeződést sem tartalmaznak.

klavier 2010.02.17. 12:25:23

magil,nem a kenyérben van a glutén,hanem a búzában,rozsban,árpában és a rozsban,a kalászos gabonafélék magocskáiban.A mi kenyerünk is kenyér,csak nem gabonából készül...És az ókorban már volt búza...
ja,és nem őrölték totálisan porrá,mint manapság,ami az emésztés szempontjából sajnos nagyon nem jó.
Olman,igen,amióta a kislányom LÉ,sokkal jobban odafigyelek a táplálkozásra,alapanyagokra,és igyekszem amit lehet a kertből beszerezni,meg házitojás,egyebek,sőt a boltban is állandóan olvasom a címkéket,és többségében a magyar termékeket acceptálni,a húst a helyi hentesnél veszem,véletlenül sem a Tescoban,de sajnos ennek ellenére a gabonát száműznünk kell.És a hússal kapcs-ban is igazad van,van egy ismerősöm,akinek ritka szembetegsége lett,és akkor lett vegás,de még a búzát is házimalomban őrölte,és nem volt hajlandó megenni az agyonantibiotikumozott-agyonhormonizált húst.Most saját tanyája van,és az ott nevelt állatok húsát megeszi,mert tudja mivel etette.

kenyermotzsa 2010.02.17. 12:26:24

@ctc:
Látom dúl a jóindulat benned CTC.
Tudod én dolgozom napközben mikor ő főz.
Az 5 alkalomból csak 1 esik hétvégére, hogy többet együtt legyen a család.

klavier 2010.02.17. 12:31:55

@ctc: Hát nem kívánom neked,hogy speciálisan kelljen főznöd,de bizony,hogy időnként még a gyakorlott háziasszonyokon is kifog a gluténmentes liszt,mert nem lehet vele úgy főzni-sütni,mint a hagyományos búzaliszttel.Igenis ördőngösség néha,és bizony meg kell tanulni a praktikákat.

gutiné 2010.02.17. 12:33:34

kenyérmorzsa

Együtt érzek veled.

Sajna mindennapi gond hogy még étterembe is csak nagykörűltekintéssel mehetünkbe.

Nyaralásnális jószerivel számunkra az apartmanmarad.

Pihenésfőzéssel együtt.

Mi gyermekeink is szeretnénekrendelni,talánúgy érezhetik hogy gondolnak rájukis.

Büszkén vállalják állapotukat és jó ízüen fogyasztották a SPÉko csak nekik futár által hozott ebédet.

Mert az mégis csak más.

Végre nyugodtan, többfélébőlis rendelhettek.

Volt hogy lányom ott aludt abarátnőjénél és nem volt gond az étkezése a családnakmert rendeltek.

Nagyon jó volt.

Kicsit felhőtlenül elengedni.

gutiné 2010.02.17. 12:37:16

klavier

Igen érdekesek a GMlisztek.Aki nem használta nem is tudja elképzelni sem.

Sőt 1 félelisztből szinte nem sok mindent lehet készíteni.

Több féle anyagotigényel.

27 éves háziasszonyi múltamat eldobhattam és kezdhettem elölről.

gutiné 2010.02.17. 12:41:28

GMkenyerem!!

Elkészítés :
2 dkg élesztőt belemorzsolunk egy tálba,
arra 2,5 dl jó langyos vizet öntünk( nem futtatjuk fel az élesztőt)
1 kávéskanál só
25 dkg liszt Schär Mix B (gluténmentes lisztkeverék)
1 evőkanál olaj
Robotgéppel összedolgozzuk. (Ha keménynek találjuk a tésztát, önthetünk hozzá langyos vizet)
Olajos kanállal, kiolajozott tepsibe, egyenletesen elsimítjuk a tésztát.
Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Sütés előtt vékonyan olajjal megkenjük.
200 fokon 35-40 percig sütjük.
A rácsot a legalsó szintre tenni rá a kenyér formát!
Alulra kisedénybe vizet teszünk a sütőbe, a pára könnyeben felhozza a tésztát!!

valakimas 2010.02.17. 12:42:55

A lisztérzékenyek legfeljebb hasmenést kapnak, ha glutén tartalmú ételt fogyasztanak, de egy alkalomtól még nem feltétlenül. Pánikra semmi ok, mert a betegség csak hosszú távon okoz károsodást a szervezetben, mivel tulajdonképpen alultápláltság alakul ki.
Nem allergiáról van szó, hanem a vastagbél-bolyhok fejletlenségéről, amelyek a glutén felszívódásáért felelnek egy egészéges szervezetben. Mivel a vastagbél nem képes feldolgozni a glutént, emiatt üríti a szervezet a többi tápanayggal együtt, ez okozhatja a hiánybetegségeket ill. tüneteket.
Saját tapasztalatból mondom, hogy érdemes a bélbiopszia vizsgálatot pár évente kikövetelni a szakorvostól, mert meg lehet gyógyulni a betegségből, nem kell elhinni, hogy egész életében diátznia kell a betegnek.

gutiné 2010.02.17. 12:51:45

@valakimas: Csak reménykedem hogy amit írtál nem így gondolod!!!!!!

Panaszok, anamnézis
A coeliakia klasszikus vezető tünetei:/*nagytömegű, laza konzisztenciájú, nagy zsírtartalmú széklet*következményes anaemia*gyengeség*fáradékonyság vagy állandó fáradtság érzése*fogyás*meteorismus*vérzékenység*enterogen oedema*kalcium anyagcsere zavara*tetaniform görcsök*gyermekkorban a növekedés elmaradása*alacsony termet*/
Tünetek
A coeliakia jellemző tünetei: /*hasmenés *steatorrhoea *meteorismus *nausea/vomitus *ismétlődő hasi fájdalom *fogyás (anorexia) *gyengeség *fáradékonyság, állandó fáradtság érzése *szájüreg-nyálkahártya aphtosus léziói *fogzománchypoplasia *anaemia: vas-, fólsavhiány *oedema *hyposplenismus *infertilitás *ismétlődő abortusok *ataxia *gyermekkori növekedési zavar *lezajlott rachitis jelei *osteopenia, osteoporosis *osteomalatia *csontfájdalom *arthralgia *tetania *dobverőujj *depresszió*/ A coeliakiás betegek gyakorta oligoszimptómásak, ilyenkor lényegesen nehezebb a diagnózis felállítása. A coeliakia klinikai manifesztációi megváltoztak az elmúlt 40 évben: a klasszikus, malabsorptioval járó esetek száma csökkent, ugyanakkor egyre gyakoribbak az atípusos tünetekkel járó coeliakiás esetek. A felnőttkori coeliakiás betegek túlnyomó többsége - ellentétben a gyermekgyógyászati esetekkel - nem alultáplált, sőt gyakori a túlsúlyos beteg. Gluténmentes diéta bevezetése után - a ritka refrakter esetektől eltekintve - a tünetek megszűnnek, és a vékonybél kóros szövettani képe is rendeződik (a klinikum javulása gyakran hónapokkal-évekkel megelőzi a szöveti szerkezet helyreállását). Súlyos boholyatrófia esetén reversibilis laktázhiány áll fenn, ezért a gluténmentes diéta bevezetésével egyidőben célszerű átmenetileg a laktóztartalmú táplálékoktól (tej és tejtermékek) tartózkodni.

gutiné 2010.02.17. 12:53:32

@gutiné:

A lisztérzékenység legfőbb kezelése a gluténmentes diéta. Az idevonatkozó tévhit szerint a lisztérzékenység „kinőhető", ezért a diéta idővel elhagyható. Ennek éppen az ellenkezője igaz: a glutén-mentes diétát a lisztérzékenyeknek egész életükön át be kell tartani! Vitathatatlan, hogy a gluténmentes diéta az átlagosnál nagyobb anyagi és szociális terheket ró az érintett egyénre és családjára. A lisztérzékenyek nehézségei ugyanis távolról sem érnek véget a helyes diagnózis megszületésével, sőt sokuk szerint az igazi gondok csak ekkor kezdődnek. Mind a speciális (gluténmentes) lisztféleségek, mind a készételek lényegesen drágábbak a hagyományos élelmiszereknél, és beszerzésük, különösen a kisebb településeken, mai napig komoly problémát jelent. Jó hír, hogy a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest ma már örvendetesen gyarapodott a gluténmentes termékeket gyártó és forgalmazó nagy- és kiskeresekedők száma. A gluténmentes diétához szükséges hozzávalók beszerzésénél is nagyobb kihívás a diéta következetes betartása, ami nagyfokú odafigyelést igényel, különösen a diéta megkezdésekor.

gutiné 2010.02.17. 12:57:18

A kezeletlen lisztérzékenység következményei

A sérült bélnyálkahártya a vasat és vitaminokat alig képes felszívni. A táplálékban lévő allergéneket viszont átengedi. Ez étel-intoleranciát idézhet elő (pl. szójaérzékenység alakulhat ki, és mivel sok szóját használnak a gluténmentes élelmiszerekben, ez további nehézséget jelent).
A bélkárosodás további következménye lehet a laktóz-intolerancia.

A kezeletlen lisztérzékenység növeli a bélfalban a rosszindulatú nyirokdaganat (limfóma) kockázatát.

A lisztérzékenység megjelenése előtt és után is kialakulhat a cukorbetegség.

Lisztérzékenység esetén megnő egy bőrbetegség, a dermatitis herpetiformis kockázata (előfordulása a listérzékenyek mintegy 5 százalékánál).
Ennek tünetei: szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés (váll, ülep, fejbőr, térd, könyök) néha apró hólyagokkal, bélnyálkahártya károsodása, esetenként hasmenés.

A lisztérzékeny betegek, ha nem tartják a szigorú gluténmentes étrendet, fogákonyabbá válhatnak különféle pszichológiai problémára. Gyakoribb körükben a skizofrénia, mint az egészséges népesség körében.

gutiné 2010.02.17. 12:59:33

És még nem említettem a vetélést,pajzsmirigy betegséget.

A DIÉTA SZIGORÚBETARTÁSA KÖTELEZŐŐŐŐ!

bogyó2 2010.02.17. 13:26:07

A Juniort ma Elamen-nek hívják.

kenyermotzsa 2010.02.17. 14:04:21

A helyzet az hogy akinek nincs a közvetlen közelében ilyen alergás ember az fel nem tudja fogni ezt az egészet.
A boltokban/utcán kapható ételek/italok tapasztalataim szerint nagyjából 90% tiltólistán van. A legegyszerűbb dolgokra gondolva itt mint például kávétejszín, fagyi, rostos üdítő. Higgyétek el nem könnyű, de nem kell lesajnálni. (amikor hazafelé bemegyek a gyerekeknek péksütiért az nem egyszerű)

gutiné 2010.02.17. 14:06:58

szilyírta: A SPÉKÓ a hibás!

Mert:

- Nem tájékoztatott bennünket, hogy adatainkat egy harmadik személynek kiadja.

Nem a SPÉKO kezében voltak az adatok hanem a FOOD nál.

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.02.17. 14:25:47

@gutiné: a kefirgombából otthon készített kefir laktózmentes (csakhogy a tejes dolgok hasznos oldalát ne kelljen feltétlenül megtagadnia). Elvileg a bolti kefir is, de abból meg hiányoznak a hőkezelés miatt a hasznos cuccok.

miba 2010.02.17. 14:51:50

"...a sok finnyás ember az őskorban kipusztult volna..."
gyerekem tej tojás szójaérzékeny és egyéb más is... szerinted egyszerű kaját venni? persze amit lehet megoldunk házilag,nagyon jó időtöltés mikor felvágottat vennék olvasom összetevőit és sorra teszem vissza a polcra őket mert mindben van vmi amit nem ehet :(

amíg nem vagy ilyen helyzetben addig nem tudhatod milyen "egyszerű" az ételallergiások élete.

s egy kis érdekesség:
ha nem vagy allergiás gyereked 25% eséllyel lehet,ha egyik szülő az,akkor az esélye 50%ra nő viszont ha mind2 szülő érzékeny vmire akkor már 75% az esélye h. örökli az allergiát

Ugyandehogy (törölt) 2010.02.17. 14:59:11

@salapapa: a legtöbb barna kenyeret malátával színezik....

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.17. 16:18:15

@salapapa: 5-6 éve vettem a Feleségemnek kenyérsütő gépet. szép. ügyes. csak azt nem tudom, hol van! :D

Válj el a feleségedtől. Hiába szép és ügyes, ha 5-6 éve elhagyott. A kenyérsütő gépet meg add el, ha úgysincs aki használja.

Tompika55 2010.02.17. 16:37:28

Nekem az jött le, hogy csak pénteken 12-kor tudták meg pontosan. Azt is olvastam valahol, hogy a szerverük csak kedden állt helyre. Ezt használta ki a Food.

klavier 2010.02.17. 17:08:42

@gutiné: Köszönöm a receptet!
Én nem használok Schar lisztet,mert iszonyat drága,csak ritkán veszek,de én is többféle GM lisztet tartok itthon,és keverem.Cölipánt,Mantlert,Barbarát,és a német W-Pauli Hellmehlmischungját használom,meg minden kelt tésztába teszek burgonyakeményítőt,mert attól puhább lesz és tovább élvezhető,így nem kell mélyhűtőben tárolnom a kenyeret.
Hát igen,én mondhatni fiatalasszony vagyok még,de jószerivel mindent megsütöttem,megfőztem addig,még a leveles tésztát is otthon hajtogattam,de az egészet elfelejthettem úgy,ahogy mondod.

klavier 2010.02.17. 17:14:27

@serpabácsi: lehet,hogy igazad van,de számomra nem egyértelmű,hogy ki hibázott.Én őszintén sajnálnám,ha tényleg a Spéko lenne a hibás,amúgy,attól független,hogy felháborító ez az egész.A számomra ugyan elérhetetlen a szolgáltatásuk,mert ide nem szállítottak eddig se,de bizony jó lenne néha,ha nem kéne főzni,akár vendégségben,akár amikor hajtás van a munkahelyen,és baromi fárasztó,vagy amikor összetörtem magam egy biciklieséskor,alig bírtam lábra állni,de MEG KELLETT FÓZNÖM,mert a gyerekem másnap oviba ment....Szóval ,nagyon értékelem,ha végre valaki azon fáradozik,hogy megoldja az ilyen emberek étkeztetését,és akkor erre tessék.légy került a levesbe.

klavier 2010.02.17. 17:21:40

@valakimas: csatlakozom gutinéhoz,őszintén remélem,hogy ezt nem gondoltad komolyan!!!!
És különben is,szted ha "csak" hasmenést kap vki a kajától,azt olyan klassz elviselni?
Az a szomorú,hogy sok orvos még a te szinteden mozog,és nem veszi komolyan ezt a betegséget és a tüneteket.És igen meg lehet gyógyulni belőle,ha szigorú diétát tartasz,akkor egészséges vagy,de ha elkezded újra fogyasztani a gluténtartalmú ételeket,újra beteg leszel!NEM kinőhető,egész életen át tartó diétát igényel,ha csak nem akarsz egy rosszindulatú daganatot idejekorán...

klavier 2010.02.17. 17:25:36

@salapapa: mi is azzal kezdtük,hogy vettünk egy kenyérsütőgépet,de csak nagy ritkán sütök benne.Sokkal inkább bevált a gázsütőben való sütés formában,hamarabb is megvan,mint a géppel,és finomabb is.Lehet,hogy a feleséged is azért nem használja. :)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.17. 17:33:11

@klavier: vettünk egy kenyérsütőgépet,de csak nagy ritkán sütök benne.Sokkal inkább bevált a gázsütőben való sütés formában

A kenyérsütőgépppel csak kikevered/megdagasztod. Sütni sütőben kell.

gutiné 2010.02.17. 17:54:56

@atpijkamo: Az én véleményem is az hogy a gázsütőben sütött kenyérhamarabb kész, szebb a kérge és finomabb.

Engedjétek meg hogy egy kenyeret ismétbeírjak.A gyerekekközgyógyra kapnak kukorica,burgonyakeményítöt így a kenyér többi adalékkal 300Ft-ra jön ki.

Burgonyás keményítős kenyér

Hozzávalók:

½ burgonya megfõzve, összetörve, (vagy 1 kisebb burgonya)

40 dkg keményítõ, (Kukorica- vagy burgonya keményítő)

1 csg élesztõ (Budafoki)

1,3dl (laktózmentes) tej

2dkg cukor az élesztő felfuttatására és 1dl tej (langyos)

150g kispohár (laktózmentes) tejföl

1 tojás sárgája

2 mokkáskanál só.

Az élesztõt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd hozzáadom az összetört burgonyához és a keményítõhöz.

Hozzáadom a 1,5%-os tejfölt, sót, tojás sárgáját, jól összedolgozom, majd a maradék tejjel összekeverem.

Folyékony, híg állagú tésztánk lesz.

Kizsírozott sütőformába öntöm.

Meleg helyen, sütőajtóra téve, (gázt legkisebbre állítva) 20 percig kelesztem.

200Fokon sütöm.

20 perc sütés után a tetejét vékonyan olajjal átkenem.

Majd 20 percig tovább sütöm.

(Össz sütési idő Kb 40-50 perc)

Kihülés után szeletelem.

Mellékíze nincs, a burgonya íze jól érezhető.

Több recept a www.liszterzekenyseg.in-honlapunkon.

Várjuk kipróbált recijeiteketis.

Bármi tanács kell beszéljük
meg.

A honlapot értetek/értünk hoztuk létre.

gutiné 2010.02.17. 18:05:25

A hulala tejszin spré tejszin GM,LM!!!!

A soyatoo tejszin spré GM,LM.

Tortáknál,kávéba isteni.

A freefromnak vannak LMgyümi joghurtjai,de vigyázat NEM gm!!!!!

fagzal 2010.02.17. 18:06:02

=> Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Homáros cikknek "köszönhetően" annyira megugrott a látogatottság, hogy a szerver nem bírta a terhelést, így a fórumot muszáj volt átmenetileg kikapcsolni. <=

Pffff, ez dekurvabéna :):) A Homár azért nem Slashdot!

gutiné 2010.02.17. 18:06:32

Adó igazolás kinyomtatható oldalunkról!!!!!!!!

tollaszerge (törölt) 2010.02.17. 18:21:01

@valakimas: Sajnos teljesen hülyeség, amit mondasz.

A cölikália autoimmun betegség, jelenlegi ismereteink szerint nem lehet kigyógyulni belőle, de gluténmentes diétával az ember tünetmentes életet élhet.

A vastagbélhez semmi köze, az autoimmun reakció a VÉKONYbél bolyhait károsítja le. A lisztérzékenység egyes tünetei valóban felszívódási zavar miatt alakulnak ki, más tünetek viszont autoimmun jellegűek (hiszen ez nem korlátozódik az emésztőrendszerre).

Kérlek ne terjessz valótlanságokat. Kösz.

gutiné 2010.02.17. 18:29:58

@tollaszerge: Köszönöm hogy hozzászóltál.

A coeliákia-glutén szenzitív-lisztérzékenység stb névenforog.

Sokan összetévesztik a gabona allergiával,de könyörgöm a coeliákia genetikai örökletes betegség!!

Ahol van a családban LÉ=lisztérzékeny érdemes a családot is megnézetni egy EMA erejéig.

Nem biztos hogy beteg de lehet hordozó és őket évente figyelemmelkísérik.

gutiné 2010.02.17. 18:33:06

Sajnos volt egy 10 éves gyermekismerősöm akinél diabéteszt fedeztek fel,inzulinos rá félévrekiderült LÉ.

A lé kezeletlensége vezetett a diabéteszhez.

VAn mitől félnie aki nem tartja a GM diétát!!!!!

tollaszerge (törölt) 2010.02.17. 18:33:11

Szomorú, hogy ha tényleg gluténnel szennyezett ételt kaptak az érintettek, de annak örülök, hogy megjelent ez a bejegyzés a Homáron, mert így kap egy kis figyelmet a lisztérzékenység.

Bár vannak helyi különbségek, az európai népesség kb 1%-a lisztérzékeny, így ez rengeteg embert érint - csak a többség nem tud róla, mert sajnos Magyarországon hihetetlenül aluldiagnosztizált.

A kisgyerekkorban kezdődő, súlyos változát általában felismerik, de ha valakinél felnőtt korban alakul ki az enyhe változata, akkor gyakran évekig járja az orvosokat különféle panaszokkal, néha teljesen hiába, mert beleun a diagnózis előtt. Mezei körzeti orvosoknál szinte 0 az esélye, hogy felismerjék; nincs drága gyógyszer, amit nyomhatnának az orvoslátogatók, ezért az orvosoknak alig jut eszébe erre gondolni (tisztelet a kivételnek).

A lisztérzékenység tüneteit nem sorolom fel, mert kb 300 lehetséges tünet van (nem vicc), és nem akarok netes orvososat játszani. De ha már annyit elért ez a bejegyzés a Homáron, hogy valakinek gyanús lesz, utánaguglizik, és elmegy orvoshoz, akkor megérte. Vérvétellel nagy biztonsággal diagnosztizálható (vékonybél-biopsziát csak a biztonság kedvéért szoktak csinálni).

gutiné 2010.02.17. 18:37:10

@tollaszerge: Nem hiszem hogy az étel nem lenne GM.

Viszont édesítőszernek GLUKONONThasználnak.

HAAS GM glukonon ra írva 15-20gr már hasmenést okozhat.

Gyenge vékonybélnél,gyulladásban lévőnél kevesebb is eléglehet szerintem.

gutiné 2010.02.17. 18:38:47

Az ominózus DIÓSTÉSZTÁN jócskánlehetettbelőle.

Ez okozhatott hasmenéseket.

lillll 2010.02.17. 18:39:30

gutiné, honnan veszed, hogy a SPAR free from joghurt nem gm? Ezt eddig nem olvastam sehol...

gutiné 2010.02.17. 18:40:29

@lillll: A gyümi joghurtra rá kérdeztünk!!

Sajna csak z LM jelzés van rajta.

lillll 2010.02.17. 18:46:17

@gutiné: igen, én sem voltam biztos a dologban, de egyik free from tejterméken sincs rajta a gm jelzés, ezért gondoltam, hogy mind az... eddig megettem a joghurtot, de azt hiszem ezentúl nem fogom

tollaszerge (törölt) 2010.02.17. 18:48:45

@gutiné: Jelenleg nem igazán tudjuk, mekkora szerepet játszanak a cölikália kialakulásában az örökletes és a környezeti faktorok. Valószínűleg az a helyzet, hogy kell hozzá generikai hajlam, de emellett egy kiváltó esemény is. A kutatások folyamatban vannak.

A "gluténérzékenység" terminust általában arra az állapotra használják, amikor a páciens vérében kimutathatók az antitestek (EMA, tTGA), de nincs számottevő károsodás a vékonybélben. Kapaszkodj meg: az amerikai népességben ezt van, aki 10-20%-ra (!) teszi (valszeg Mo-n is hasonló a helyzet, de nem ismerek hasonló vizsgálatot). Ezért jelenleg formálódik a cöliákia fogalma: lehet, hogy nem feltétlenül a vékonybél-károdás a legfontosabb jellemző, hanem a glutén által kiváltott autoimmun reakció, akár máshol a szervezetben. Lehetséges, hogy a (szigorúan véve) nem lisztérzékeny emberek is jobban járnának a gluténfogyasztás mérséklésével.

A cölikália, hála a modern diagnosztikai módszereknek, viszonylag obskúrus, ritka betegségből gyakori állapottá lépett elő (hangsúlyozom, hogy nem a betegség lett gyakoribb, csak most már felismerjük). Hasonló ez ahhoz, mint amikor a középkorban mindenki "sorvadásban" halt meg, aztán ahogy fejlődött az orvostudomány, kiderült hogy az egyik rákban, a másik tuberkolózisban. A kutatások hatalmas léptekkel haladnak előre, pl azt is csak az ötvenes évek óta tudjuk, hogy a glutén okozza. Szinte minden évtizedben van valami látványos fejlődés -- ennek azonban az a hátulütője, hogy aki mondjuk 30 éve végezte el az orvosi egyetemet, az nem biztos, hogy korszerű ismeretekkel rendelkezik.

tollaszerge (törölt) 2010.02.17. 18:56:35

@lillll: Számos olyan termék van, amelyik természetesen gluténmentes, akkor is, ha ez nincs külön feltüntetve. A natúr tejtermékek ilyenek. Persze itt is felmerülhet, hogy mi van ha egy gyártósoron készül az ízesített gluténessel, én ezen nem aggódnék, a gyártók általában ráírják. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megköveteli-e azt, hogy minden terméken külön fel legyen tüntetve, hogy gluténmentes, de szerintem ezt felesleges elvárni. Józan ész.

A gluténmentes diétát követőknél gyakran probléma az irracionális félelem. Egyfelől jogos, hogy fokozott figyelmet fordítanak az étkezésükre, hiszen annyi mindenben lehet glutén. Ugyanakkor szerintem elég, ha gyakorolják a racionális szinten elvárható elővigyázatosságot, és amiben nincs okuk gluténra gyanakodni, azt jóízűen elfogyasztják. Aztán kb félévente elmennek egy EMA tesztre.

gutiné 2010.02.17. 18:56:38

@lillll: www.spar.hu/spar/spar_markatermekek/sparfreefrom/laktozmentes.htm

A SPÁR hivatalos oldalánis csak a laktoznál találodmeg a joghurtokat tejtermékeket.

Bár a natur tejterméknél góófogalmam sincs hogy kerül glutén!

DANON termékekis tilosak.!!!!

gutiné 2010.02.17. 18:58:13

@tollaszerge: Sajnos kislányom és sokan mások a módosítottglutént sem bírják!!!

Pedig attolmég GM.

Szuperérzékeny.

lillll 2010.02.17. 19:00:14

igen, a coeliakia számos következményei közül az egyik, hogy más autoimmunbetegségek is sokkal gyakoribbak azok körében, akik nem tartják be a diétát. pl találkoztam olyannal, akit későn diagnosztizáltak és így autoimmun májbetegség is kialakult nála. emiatt immunszuppresánsokat szed, ami miatt egyben egy rakat antibiotikumot is (összességében egy fél gyógyszertár van nála általában) és még így is nagyon kockázatos bármiféle kisebb betegség is...

tollaszerge (törölt) 2010.02.17. 19:02:17

@gutiné: Mi az a "módosított glutén"? Először hallok róla.

lillll 2010.02.17. 19:05:30

@tollaszerge: persze, részben egyetértek, szerintem sem jó a túlzott félelem. viszont nem tudom, te személyesen érintett vagy-e, de a félévente tartott EMA vizsgálat szerintem irreális, mert annyit kell várni a gasztrodokinál, 2 hónapon belül nem lehet időpntot kapni, aztán a rendelőben is várakozik az ember sokat, aztán még min 4 hét, mire elkészül a vizsgálat. olyan is volt, hogy felhívtam az orvost, kiderült, megvan a lelet, de mikor bementem az időpontra, már nem találták.

gutiné 2010.02.17. 19:09:29

@tollaszerge: A glutenix és egyéb GMtermékeknél használják.

Glutenix glm. Búzakeményítõ
500 g (Gluténmentes) 654 Ft

Összetevők: gluténmentes búzakeményítő (EU.normák szerint)

100 gr termék tartalmaz:

Energia: 1527 kJ (360kcal)

Fehérje: 0,70g

Szénhidrát: 87,42g

Zsír: 0,78g

itt olvashatod: transcontainer.uw.hu/termekeink.htm

gutiné 2010.02.17. 19:14:33

A lényeg,MÓDOSÍTOTT BUZAKEMÉNYÍTŐ: Leírás: Száraz, porformájú anyag, mely hidegvízben gyorsan dagad, krémes, pasztás állagúvá. Felmelegítéssel a paszta átváltozik átlálszó keverékké, mely lehűlés után,
főleg nagyobb töménységben gél szerű anyag lesz.
Gyártási folyamat: A dagadó búzakeményítő előállítása sima kenyérlisztből történik.
Ezen alapanyagból víz segítségével horizontális mosórendszerben a keményítő
kimosódik, keményítő tej formájában. A keményítőtej rafinális, tisztítás és a kellő sűrűség elérése után 110°C - 140°C felületű szárítódobokra kerül, ahol hőkezelésre
kerül. Az így nyert modifikált keményítő darálásra, majd szitálásra kerül.
Csomagolás: 25 kg-os papírzsákban, raktározás faraklapon.

gutiné 2010.02.17. 19:26:13

@tollaszerge: A cimkézési szabályzat 2012tőlmegváltozik most átállásiidőszak van.

Amódosított buzakeményítőt lehet használnia GM termékeknél!!

1kg/100gr változik 1kg!20gr-ra

A freefrom termékek zömében van.

Illetve az alábbiGMtermékekben:

Gluténmentes búzakeményítőt tartalmazó lisztkeverékek:

Glutenix

Glutenex

Bezgluten

Free From

Finax

Procelia

Meingast

gutiné 2010.02.17. 19:29:50

Mi ezen termékeket nem fogyasztjuk, demindenki egyéni érzékenységének megfelelően használhatja.!!

gutiné 2010.02.17. 19:41:22

Helyesbítés: 1kg/100mgváltozik 2010-től1kg/20mg-ra.

Módosított búzakeményítő felhasnálása GM termékeknél.

Kivonat a 2010-tölvárható szabályzatból:

Az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekről,
valamint az 1999/21/EK irányelv módosításáról szóló,
2006. december 22-i 2006/141/EK bizottsági irányelv (
2
)
ezen élelmiszerek gyártása során tiltja a gluténtartalmú
összetevők felhasználását. Ezért ezen termékek címkézése
során tilos a „rendkívül kis gluténtartalmú”, valamint a
„gluténmentes” megnevezések használata, hiszen a hatá­
rozat értelmében ez a címkézés a 100 mg/kg, illetve
20 mg/kg mennyiséget meg nem haladó gluténtartalom
megjelölésére használatos

gutiné 2010.02.17. 19:43:11

4)
A lisztérzékenysében szenvedőknek szánt élelmiszerek,
amelyek búzát, rozst, árpát, zabot vagy ezek keresztezett válto­
zatait helyettesítő összetevőkből állnak vagy ezeket tartal­
mazzák, nem tartalmazhatnak 20 mg/kg mennyiséget megha­
ladó glutént a végső fogyasztó számára értékesített élelmi­
szerben. E termékek címkézése, kiszerelése és reklámozása
során a „gluténmentes” megnevezést fel kell tüntetni

gutiné 2010.02.17. 19:58:07

@tollaszerge: @tollaszerge: Sajnos kislányom és sokan mások a módosítottglutént sem bírják!!!

Pedig attolmég GM.

Szuperérzékeny.

Bocs így akartam írni módosított búzakeményítőt sem bírja.

előbbjárt a gondolatom mint írtam volna.

bcsi

lillll 2010.02.17. 20:28:19

@gutiné: annyit hozzátennék, hogy nem tartom szerencsés megfogalmazásnak, hogy a gm élelmiszerek "búzát, rozst, árpát, zabot vagy ezek keresztezett válto­zatait helyettesítő összetevőkből állnak," hiszen a búza, rozs, árpa (és zab, bár az gm ha nem szennyeződik) nem alapvető eleme az étkezésnak, amit helyettesíeni kell: csak kulturális/történelmi kérdés, hogy ennyire jelen vannak étkezésünkben. Pl Latin-Amerikában régebben sokkal elterjedtebb volt a kukoricaliszt, Ázsiában pedig a rizsből készült élelmiszerek sokkal gyakoribbak. A gluténtartalmú gabonafélék nem "természetesebbek" és nem is jobbak a gm gabonaféléknél, nem eredendő, természetszerű dolog, hogy búza- és rozslisztből készül a legtöbb kenyér, stb. Pusztán történelmi szerencsétlenség, hogy ennyire elterjedtek a gluténos gabonafélék.

klavier 2010.02.17. 21:10:04

@tollaszerge: Én is olvastam olyanról,hogy megfigyelték:a II. világháború alatt/utáni nagy szegénységben bizonyos emberkék egészségileg jól voltak,pedig addig betegek voltak,panaszaik voltak.Persze,mert nem volt búza,meg ilyesmi,jó ha krumplit,vagy kukoricakását tudtak enni.Aztán,amikor helyreállt az élet,újra megbetegedtek.
Amúgy,mivel miket is érint,örülök,hogy ebben a témakörben is fejlődik az orvostudomány,a kutatások,csak hát,igen a mezei körzetiorvosoknak is kellene rendszeresen továbbképezniük magukat,mert szörnyű,hogy én többet tudok a cöliákiáról.mint a helyi orvos...:(

klavier 2010.02.17. 21:18:43

Van egy ismerősöm,egy 20 éves lány,a pécsi orvostudományin tanul,évek óta küzd vashiányos vérszegénységgel,és már régóta kérte,hogy nézzék meg nem LÉ-e,de mindig visszautasították.Végül mégiscsak megnézték,és kiderült,hogy az!Ja,és mit mondtak neki a pécsi gasztron?Azt,hogy nézzen körül az interneten,hogy mit ehet,meg mit nem,hogyan kell diétáznia!Arról nem is beszélve,hogy rögtön ráállították a diétára,és csak hetekkel később biopsziázták meg!Addig nem szabadna elkezdeni a diétát,amíg a biopszia,a szövetmintavétel,a bélbolyhok állapotának felmérése meg nem történik.Addig nem is állítható fel biztonsággal a pontos diagnózis,amíg a biopszia eredménye meg nincs.
Mit várjon az ember a helyi orvostól,ha még a nagyobb intézményekben sem pontosan informáltak az orvosok?
Ez cikk talán felhívja egy kicsit figyelmet erre a problémára.

tollaszerge (törölt) 2010.02.17. 21:40:54

@lillll: Vannak, akik azt mondják, hogy nem csak történelmi szerencsétlenség. A glutént az emésztőrendszer opiátokká alakítja, ezért van egy olyan hipotézis, hogy fogyasztása enyhe függőséget okoz. Nem lisztérzékenyeknek kenyeret enni "kellemes" érzés, ha az indexen pedig nemrég volt egy menzás riport, ahol kiderült hogy a gyerekek nagy részének kedvenc étele a pizza. Ha érdekel a kérdés, ajánlom James Braly és Ron Hoggan Dangerous Grains c. könyvét.

tollaszerge (törölt) 2010.02.17. 21:52:14

@klavier: A magyar orvosok alulinformáltsága sajnos általános. Sokszor nem csak nem tudnak valamit, hanem egyenesen baromságokat mondanak (pl: cölikália gyerekkori betegség, ki lehet nőni, mindig fogyással/hasmenéssel jár - ezek mind hamis állítások). Mentségükre szolgáljon, hogy rengeteg új dolog derült ki a cölikáliáról az elmúlt pár évtizedben, és még nem minden szivárgott át az orvosképzésen, illetve az orvosok egyetem utáni képzése is elég gyász Magyarországon, betegségterülettől függetlenül.

A pénz- és időhiány miatt az információk átadásában nagy szerepe van a gyógyszergyárak által finanszírozott továbbképzéseknek, illetve a gyógyszerügynököknek. Mivel a cölikália "gyógyszere" a gluténmentes diéta, ebből nem nagyon lehet sok pénzt keresni, senki nem nyomja. Ez valamennyire mindenütt így van, de sok országban (pl Svédország, Finnország, de akár az USA) sokkal többet tudnak a belgyógyászok a cölikáliáról.

Ha betegként alaposan akarsz informálódni, akkor ajánlom Green és Jones Celiac Disease (Revised and Updated Edition): A Hidden Epidemic könyvét, 2010-ben jelent meg a második, frissített kiadás. Ebben közérthetően (egy intelligensebb laikus számára is érthetően) le van írva az, amit egy belgyógyásznak tudnia kellene. A magyarul megjelent kiadványok (beleértve a LÉOE könyveit is) sajnos elég gyenge minőségűek.

klavier 2010.02.17. 22:17:40

@tollaszerge: Sajnos,igazad van.Kösz a könyvajánlót.Sajna nem tudok (még ) angolul,de majd egyszer...:)

Amúgy nekünk nagggyon nagy szerencsénk volt,én úgy szoktam mondani ,Isteni gondviselés,hogy egyrészt nagyon korai stádiumban kiderült a LÉ a kislányomnál,még tünetei sem voltak jóformán,másrészt a Heim Pál Kh Coeliákia Centrumában kötöttünk ki,ahol nagyon ott vannak a témában,ahol korrektul viselkedtek velünk,és ahol szószerint számba rágott mindent a doktornő és a dietetikus is.Minden információt a betegséggel kapcsolatban és a diéta kivitelezésével kapcsolatban is elmondtak,és azóta is,ha megyünk kontrollra,a doktornő mindig mondja,hol járnak a kutatásokban,mivel ő is részt vesz ezekben.Csak pozitívumokat tudok mondani,mind a tájékoztatás,mind a beteghez való hozzáállás terén.:)

a tengely 2010.02.17. 23:14:31

Dobbenet!
A felesegem is liszterzekeny es elkeserito amirol ez a cikk szol. Ha nem specialis allergiarol lenne szo akkor is felhaborito lenne ez a tortenet, de igy szerintem ez buntetojogi felelossegre vonast kivan. Legalabbis civilizalt orszagokban.

klavier 2010.02.17. 23:22:11

@a tengely: eddig nem akartam szóba hozni,de bizony! pl. Angliában simán fel lehetne jelenteni őket,és kapnának is érte rendesen büntetést,asszem!és jogosan.

manyuska 2010.02.18. 00:50:25

Letiltatták a lisztérzékeny fórum működését. Nagy pénzek foroghatnak itt.

gutiné 2010.02.18. 08:34:59

@manyuska: Szerintemnemtiltotta le senki,csupán nembírta a terhelést.

gutiné 2010.02.18. 08:40:49

@lillll: Akkor csak olvasd el mi van rá írva a fentebb felsorolt lisztekre!

Módosított búzakeményítőt tartalmaz!!!!!!!

Amitúgy nyernek ki. hogy a búzábolkiáztatják a keményítőt,szárítják és poralakba hozzá adják a GMlisztekhez..

Ha nincs köze hozzá,akkor ezmi szerinted?

gutiné 2010.02.18. 08:46:59

Sok fontos infót találtoka
: www.liszterzekenyseg.in

oldalán.

Várunk benneteket szeretettel.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.18. 15:21:57

@atpijkamo: :DDDDD bassz... 1 perce csak nyerítek!
a kenyérsütőgépet nemtoom hol van. gondolom VALAHOL a speizben. :P

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.18. 15:25:45

@klavier: nem hiszem. szerintem inkább azért, mert itt a piaci pékségben (családi vállalkozás) veszem meg péntekenként az 5db rozskiflit, 1db rozscipót, 1db rozskenyeret meg a 2db kalácsot (nem, a kalácsok nem rozsok! :P ).
ha azt mondom, hogy még holnap is a múlt pénteken vett kenyérből fogok reggelizni hihető? mert így van. igaz, hetente otthagyok ~1.500Ft-ot, de nem penészedik, nem rohad, nem lesz szíjas... TÖKÉLETES.
ennyit megér nekem hetente az, hogy ne fáradjunk vele. :)

gutiné 2010.02.18. 15:58:37

@salapapa: Kedves Klavier.Sajnaminemtudunk pékségben vásárolni, bára SPÁRBANlehet kapni GM kenyeret 1260FT.40dkg.

Bp-enaTAC-ban márvégre vehetnek friss pékárut.Vidékenmarad az álmodozás tobább.

Addig meg irány a konyha.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.18. 17:58:50

@gutiné: úgylátom, Neked is elszállt az űrbe a space... :D
különben miért rám előzményezel ha Klaviernek akarsz írni? :D nem mintha zargatna, csak úgy nézek...

klavier 2010.02.18. 21:11:07

@salapapa: lehet,hogy eltévesztette....
Amúgy, mi NEM tudunk pékségben vásárolni,mert nekünk a rozsos sem jó!Egyébként igazad van,a munkatársam is hetente 1x vesz rozsos kenyeret,igaz,hogy a hűtőben tárolja,de még egy hét múlva sincs semmi baja.
Nem valami jó érzés bemenni a pékségbe a kislányommal,hogy a tesójának meg magamnak megvegyem az ínycsiklandó kalácsot,meg kiflit,a frissen sült kenyeret....szegény,mindig tökre sajnálom.(persze nem mutatom neki..)
Ahogy meg Gutiné is írta a Sparos GM kenyerek iszonyat drágák,kevesebb,mint feleannyiból kihozom ,ha otthon sütöm.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.18. 22:03:13

@klavier: igen, biztos. :)
mondd meg a munkatársadnak, hogy nyugodtan tárolhatja simán zacsiban is, nem lesz semmi baja. már ha ilyen minősége van, mint ennek a piacinak, amit nagyon remélek.
ne is mondd! akkor mostz képzeld el, hogy én megyek vásárolni egy olyan helyre, ahol a kínálat 95%-a nem nekem való... és megállom.
OK, így kicsivel 40 felett már jobban megértem, mint szegény kislányod. sajnálom a csajszit. komolyan.
azt nem tudom a sparos milyen (már ha épp nem eszi meg a kedves eladó ;) ) mert mi a lidlbe járunk 1-2 hetente és ott láttam én is azt az izét. vettünk is, de az megrohad 4 nap után! :O
inkább nem szeretem.
az a legdrágább kenyér, amit pár szelet után kidobsz, én pedig nem csípem a kaya kidobását.

gutiné 2010.02.19. 09:32:43

@salapapa: Szép napot.Bocsika tényleg elnéztem.

lillll 2010.02.20. 10:47:48

@gutiné: a 2010.02.18. 08:40:49-es hsz-od asszem nem nekem szólt, én legalábbis nem írtam semmit módosított keményítőről... na mindegy, csak gondoltam, megkérdezem, hogy biztos nekem szólt-e.

gutiné 2010.02.20. 11:08:17

@lillll: lillll 2010.02.17. 20:28:19
@gutiné: annyit hozzátennék, hogy nem tartom szerencsés megfogalmazásnak, hogy a gm élelmiszerek "búzát, rozst, árpát, zabot vagy ezek keresztezett válto­zatait helyettesítő összetevőkből állnak," hiszen a búza, rozs, árpa (és zab, bár az gm ha nem szennyeződik) nem alapvető eleme az étkezésnak, amit helyettesíeni kell: csak kulturális/történelmi kérdés, hogy ennyire jelen vannak étkezésünkben.

Kedves lillllerre írtam a módosított keményítőt.

Bizony hiába áztatjákki a BÚZAkeményítőtt,valamennyi gliadin marad benne!!!!

Ez kerül a GM lisztekbe,termékekbe.

Mi ezért választunk módosított BÚTZA keményítő mentes GM termékeket.

vill 2010.02.22. 09:12:42

Klavier, szerintem régen is pont ugyanennyi lisztérzékeny volt, csak esetleg sosem jöttek rá pl. arra a változatra, ami már felnőtt korban alakul ki. Egy ismerősömnek pl. egy baleset kapcsán derült ki, hogy valami nem stimmel.
Mondjuk ettől függetlenül nagyon gusztustalannak tartom azt, amit a gluténmentes termékek árképzésével művelnek.

lillll 2010.03.01. 00:11:16

@gutiné: bocs, de ha tényleg az idézett mondataimra reagáltál, azt kell mondjam, hogy nem tudsz pár magyar mondatot értelmezni...
mindössze azt állítottam, hogy a GM termékek nem a búzát, árpát, rozst helyettesítik, hiszen vannak természetesen gluténmentes termékek, nem csak mióta felfedezték, hogy a glutén a coeliakia trigger faktora. Az, hogy bizonyos termékekben van búzakeményítő, más terékekben módosított búzakeményítő az egy dolog, nem vitattam, de nincs köze ahhoz, amit írtam.
kérlek, mielőtt hasonló elmés választ írnál, olvasd el még egyszer, amit írtam és próbáld megérteni. köszi.
süti beállítások módosítása