Aki frissen is kapható csomagolt terméket vásárol, az ne lepődjön meg, ha kálium-szorbátot tolnak le a torkán. Volt ugye a palacsintánk, régebben még egy extradurva pogácsánk is, most meg itt van még egy veleszületett tartósító. Pogácsát sütni egyébként nem olyan nagy cucc, tessék a Malackarajon elolvasni, itt egy tepertős, itt meg egy túrós.
A minap lattam, hogy valami alfoldi palacsintak sem tartalmaznak hozzaadott tartositoszert, errol eszembe jutott, hogy februar 15-en milyen jol teleettem magam korrekt, finom pogacsakkal, es mikozben bamban meredtem magam ele, akozben felfedeztem egy hasonlo ellentmondast, es unalmamban le is fotoztam a delikvenst. A gyarto nevet kiexplodalo-izeltem, mert semmi bajom a termekkel, omlos, finom, kellemes szemnek, szajnak egyarant.
Igy aztan hatha kozlesre erdemesnek talalod, mi tobb, talan kiderul, hogy elelmiszerkeszitmenyek tucatjai rendelkeznek veleszuletett kalium-szorbattal meg talan a jo oreg, es korosztalyom altalal nagyon kedvelt mononatrium-glutamattal...
Es igen, amikor egy ilyennel ulok szemkozt, akkor eppen az a legnagyobb gondom, tehat idot forditok a dokumentalasra, ne szidjatok erte kedves kommentelok. Azt mar mondani sem merem, hogy a furdokopenyemrol kiderult, hogy nem eleg, hogy nem magyar, hanem torok, raadasul ok is adtak neki egy kitudja hanyadik nevet.
Minden jot!
Darwin Dij, Pluto BOLYGO fan
Nanemá 2010.02.26. 09:25:06
vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 09:25:50
arthungary 2010.02.26. 09:26:14
szita szita péntek 2010.02.26. 09:26:45
andand 2010.02.26. 09:28:11
El kell fogadni, hogy nehez kikerulni a tartositoszereket. Meg ha otthon sutod meg a finom hazi pogacsat margarinnal, akkor is tartalmaz tartositoszert. Sot, ha nem margarinnal, hanem zsirral, vajjal, meg akkor is lehet, hogy belekerul valami amiben volt tartositoszer.
MosoMasa 2010.02.26. 09:30:43
akikaztmondjákni 2010.02.26. 09:30:49
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.26. 09:34:50
deutschtomi 2010.02.26. 09:34:55
Akinek meg ez rémisztő, az keresse ki a párizsi meg a demokrácia összetevőit.
AlexWolf 2010.02.26. 09:35:54
(Azért zárójelben megjegyezném, hogy tartósító szer nélkül elég kevés fajta kaját ehetnénk. Mondjuk nyereg alatt puhított csodaszarvas hús biztos finom lenne.)
joetaylor 2010.02.26. 09:39:16
Mi a neve pozíciója?
Megigérik szóban, hogy cserélik három nap múlva?
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.26. 09:40:43
vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 09:41:40
Pepin bácsi 2010.02.26. 09:47:45
AlexWolf 2010.02.26. 09:47:58
mortalwombat 2010.02.26. 09:48:02
Minden egyéb esetben (főleg bezacskózott, hetek alatt a gyártósorról az emésztőrendszerbe kerülő élelmiszer) tartósítószert fogunk enni. Ez van, ezt kell az urbanizált, globalizált népnek szeretni.
Kár ezért sok+1 postot küldeni. Szerintem.
Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.02.26. 09:53:25
Jó, de közben imádkozz:
-Ne kapj savas esőt a város felől
-Ne kerüljön "valami" a földbe a nem kellően zárt emésztőkből, iparterületekről
-Ne kapj permetszert a szomszédodtól
stb.
Talán Afrikában lehetne már csak 100% természetes összetevőkből kaját csinálni. Ma már tényleg vele kell élni az adalékanyagokkal.
deutschtomi 2010.02.26. 09:53:53
@Nigab: a stresszmentesen vágott gyesznónak nem megy fel a vércukra vágáskor, ami ugyan egyrészt fajin, mer nem esik össze annyira a hús sütéskor, ellembe nem is ojan finom az íze. Ezér jáccik a Macskacica az egérrel. Nem kegyetlenkedik, hanem gourmand-kodik.
Jelzem, a régi-régi dunsztolással elrakott konzerv többnyire tartósítómentes :)))
mortalwombat 2010.02.26. 09:54:16
Zacskós, gyártósoros, urbanizált, globalista kisipar termékeiben mindig lesz tartósítószert. Akkor is, ha nincs ráírva.
Miért kellett ezen meglepődni?
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.26. 09:56:17
Inkognitóban.
Ja, és pizsamában.
Pepin bácsi 2010.02.26. 09:56:18
deutschtomi 2010.02.26. 09:59:01
Mi a kérdés fennforgásának tényállása?
akikaztmondjákni 2010.02.26. 09:59:33
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:02:36
És még mennyi égető kérdés...
AlexWolf 2010.02.26. 10:06:44
akikaztmondjákni 2010.02.26. 10:06:46
Nem vicc.
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.02.26. 10:08:37
Elért hozzá a botrány? :)
PITTA 2010.02.26. 10:09:18
E 202 - Kálium-szorbát
Egyéb elnevezések: Szorbát
A kálium-szorbát a szorbinsav (E 200) káliumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb. Felhasználása a szorbinsavéhoz hasonló, de sokkal jobban oldódik. Vízben és zsírban is oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét.
Előállítás
A kálium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.
Használat
A kálium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).
Az anyagot emellett a szárított nyers kolbász és sonka felületi kezelésére is használják (max. 1.500 mg/kg).
A borgyártásban is használják, hogy a biológiai savbontók működését gátolják, illetve a maradék cukor utóerjedését megakadályozzák. A borra vonatkozó, különleges előírások miatt azonban a borospalackokon nem kell jelölni.
A kálium-szorbát az aroma- és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumoknál és a rágódohánynál is engedélyezett.
Biztonság
A kálium-szorbát veszélytelennek számít.
Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.
Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 25,0 mg/kg (a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére)
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:10:27
A szintén emlegetett nátrium-glutamát meg nem korosztályi, hanem származási probléma. Egy askenázi mi a szarnak eszik kínai kaját, amikor az ab ovo nem is lehet kóser?
bekbórd! 2010.02.26. 10:18:56
Majmász Gedeon 2010.02.26. 10:23:49
maxtuzijatek.hu/mp3/e-szamok.mp3
Szerintem érdemes meghallgatni.
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:28:37
vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 10:31:03
www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM
Oda van irva kerem, Szoval, betuvel:
Liszt
So
Cukor
Lsztjavito szer!!
vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 10:33:04
www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM
Oda van irva kerem, Szoval, betuvel:
Liszt
So
Cukor
Lsztjavito szer!!
labi 2010.02.26. 10:56:10
Ha a jóanyád/nagymamád otthon nem maga köpüli a vajat, (vagy állítja elő a margarint), akkor az ő süteményében is lesz tartósítószer, annak ellenére hogy ő maga nem ad hozzá... és ha kereskedelmi forgalomba akarná hozni, akkor bizony rá kéne írnia...
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:59:34
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 11:20:05
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.26. 11:29:09
" Komcsik! ne merjetek felemelni a sajtos pogi arat!"
pedig akkor meg csak 2 frocsi volt
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.26. 11:35:08
hanem hogy "parti pogi"
hihihihi
az ilyem partertekezlet, vagy szakzervezeti ules filin
a parti pogi
morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.02.26. 12:50:33
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 12:50:33
További magyar hang 2010.02.26. 13:59:04
Más kérdés, hogy nem kellene ráírni, hogy nincs benne tartósítószer, amikor van benne.
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 14:51:49
Egyéves Önkéntes 2010.02.26. 15:28:55
Pedig Svédországban lehet kapni olyan kálium-szorbátot, amiben nincs hozzáadott pogácsa.
hopp-hopp 2010.02.28. 19:51:57
ilyen az E-201(nátrium szorbát), E-202(kálium-szorbát), E-203(kálcium szorbát).
emilygilmore 2010.03.01. 13:10:51
Nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert. EZ IGAZ. A jelölt tartósítószer azért van hosszan zárójelben, mert az egyik alkotó elem a MARGARIN összetételét jelöli. Ha valaki nem érti azt amit lát, ne írjon kommentet!
Alikam 2010.03.01. 14:44:10
2010.03.01. 14:46:10
Deedee 2011.09.23. 17:55:57