Tékozló Homár

Ha lekésed a gépet, elbukod az egész retúrjegyed

2010.02.26. 13:00 | szily | komment

Bencének igazából tök nagy mázlija volt, mert százezreket veszíthetett volna. A Naiv Ügyfél Milánóban lekéste a budapesti járatot, aztán amikor szállt volna fel visszafelé, kiderült, hogy elbukta a teljes retúrjegyet. Végül mégis felengedték, de a sztori hasznos lehet minden notórius későnek.


Kétlaki életet élek, Budapest és Olaszország között ingázom. Jó ideje nem éri már meg fapadossal menni, ezért Malévval járok, ami nagyon kevéssel drágább csak, viszont nem hajnalban indul és nincsenek abszurd csomagkorlátozások.
 
Most ősszel autóval jöttünk ki, ezért úgy kellett vennem a retúr repülőjegyet, hogy Olaszországból indulva volt az odaút, és utána Pestről Milánóba a hazaút. Amikor a jegyem odaútját akartam felhasználni, azaz mentem ki Milánóban a reptérre, havazott. A reptéri busz 45 perc alatt ér ki általában, a havazásra tekintettel úgy mentem, hogy az is beleférjen, ha 2 óra kell neki az éppen esőbe forduló hó miatt. 3 és fél óra kellett, ezért lekéstem a gépem.
 
Azonnal a reptéri jegyárusító pulthoz mentem, és elmondtam, mi történt. A végeredmény az lett, hogy a jegyemet áttetetni vagy a Malévnál azonnalra újat venni nevetségesen drága lett volna, ezért végülis a Wizznél vettem egy egyirányú jegyet (mert ugye náluk lehet), és két nappal később velük repültem haza Pestre.
 
Letelt a Magyarországra kiszabott időm, indultam vissza ki. Ferihegyen csekkelnék be az elektronikus jegyemmel, de a hölgy nem talál a számítógépben. Biztos-e, hogy mára? Biztos-e, hogy nem a reggeli géppel? Stb. Mondom, biztos.
 
Tanácstalanság.
 
A patthelyzetben eszembe jutott megemlíteni, hogy egy korábbi listán is rajta kell, hogy legyen a nevem, mert ez ugye nekem a visszaút. Igaz, mondom, azt a járatot lekéstem. Ez lett a rejtély kulcsa. A hölgy ugyanis tájékoztatott, hogy ha egy retúrjegyet veszek és az odaúton az én hibámból nem vagyok rajta, akkor a visszaút jegye automatikusan törlődik.
 
Odáig rendben, hogy az az én hibám, hogy a havazás miatt a buszon ültem, amikor a reptéren kellett volna. De hogy ezek után a Malév (és nyilván vele együtt a légitársaságok zöme) miért feltételezi, hogy csalódottságomban ott is maradok, ahol voltam, és veszni hagyom a repülőjegyem másik felét is, az nem egészen világos.
 
Ezzel együtt pár perc telefonálgatás után a hölgy anélkül felengedett a gépre, hogy könyörögnöm/fenyegetőznöm/jelenetet rendeznem/még többet fizetnem kellett volna, tehát ebből a szempontból abszolút korrektek voltak a malévosok Ferihegyen. Csak persze ehhez hozzájön az, hogy szerencsém volt, hogy még volt üres hely a gépen, mert a telefonálgatásból úgy vettem ki, hogy ha pont tele lett volna, nem tudtak volna velem mit csinálni, buktam volna a visszautat is az első késés miatt.
 
Akik kevésbé voltak korrektek, azok a milánói reptér jegyárus hölgyei voltak. Nekik vagy volt tudomásuk arról, hogy én most a késéssel az egész jegyemet elvesztettem, vagy kellett volna, hogy legyen. Mindenesetre nem szóltak egy mukkot se. Sőt, a hölgy megpróbált nekem eladni egy csak oda szóló Milánó-Budapest jegyet másnapra, ami 500 euró fölötti összegbe került volna. Tehát elvileg az is történhetett volna, hogy én megveszem százötvenezer forint körüli összegért ezt a jegyet az odautat pótlandó, majd ezek után a visszaútnál közlik, hogy arra se szállhatok fel, és ekkor nyilván újabb jegyvételre kényszerültem volna.
 
Tehát én még nagyjából fájdalommentesen megúsztam a dolgot, de talán hasznos lesz ezt olvasni másoknak is, hátha egyszer lekésik a gépüket. Ha úgy döntenek, hogy utánamennek a lekésett nyaralásnak/üzleti útnak, mielőtt vennének egy csak oda jegyet, győződjenek meg róla, hogy visszajegyük megvan-e még.
 
Üdv.
 
Bence

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 13:04:51

A retúrjegy vissza része egyedül nem működik. Azt hiszem az mögötte az elmélet, hogy kedvezmény van rajta, aminek a feltételeit teljesíteni kell.

Tron65 2010.02.26. 13:05:56

Mintha lett volna már ugyanilyen (oda nemment, vissza nemtudott) topic ...

AlexWolf 2010.02.26. 13:07:23

Na most nem tudom, hogy ez Európa-feeling vagy sem. Valamint a posztoló poziciója sem derült és a diplomáinak száma sem. Totálisan kétségek között gyötrődöm.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.26. 13:10:41

Az viszont kiderült, h szily két napi távollét után ugyanolyan jól kezeli a moderálas gombot, mint előtte.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.26. 13:15:46

@AlexWolf:
Törölte a bronzérmes kommentemet.

Amúgy a svédeknél erre a lekésett repülőre más m´dszert dolgoztak ki.
Betelefonálsz, és küldenek egy kisrepülőt, ami megvár, és vissza is visz.

quarelin 2010.02.26. 13:15:47

hát akármilyen ciki én még sose repültem sehova semmilyen légitársasággal.

AlexWolf 2010.02.26. 13:31:48

@akikaztmondjákni: VAZZE Bécs csak 200 km-re van a háztól...mekkora infó má'!

Píter 2010.02.26. 13:33:27

Ez a téma már lerágott csont, több poszt is volt már róla, ez van. Aki rendszeresen utazik repcsivel, annak tisztában kellene lennie legalább pár alapszabállyal. Hacsak nem akarja direkt magát szopatni, a váratlan, előre betudható helyzetekkel, mint ez is.

A malévos meg tényleg nagyon kedves volt, mert egyáltalán nem lett volna köteles felengedni, még akkor sem, ha van hely. Késtem már le chekin-t, és hiába indult 2 óra késéssel a gép, nem engedtek fel, pedig kb. 4-5 percet késtem csak a kurva nagy forgalom miatt. Bár a homárra se jöttem panaszkodni. :D

akikaztmondjákni 2010.02.26. 13:34:09

@AlexWolf: De sztem ez az:D
Stimmel a leirás a levélben lévövel:D
Mondd már, h ez az:D

2010.02.26. 13:48:28

Csak azt tudnám, hogy mi van azzal aki visszafelé kési le a gépet?

Ki fizettetik vele még egyszer az oda utat?

xombat.com 2010.02.26. 13:48:46

Nemrég a Wizzairrel szívtam, és azóta soha többet nem veszem meg ugyanabban a folyamatban a menettérti repjegyet, egyetlen társaságnál sem. Inkább kifizetem kétszer a bankkártyahasználat címén kirótt páreurós díját, mint hogy bukjam a repjegyet.

bekbórd! 2010.02.26. 13:50:32

@akikaztmondjákni: Nincs üvegasztal, úgyhogy az lesz :)

andrasb 2010.02.26. 13:51:43

LEhet olyan jegyet venni, aminel atrakathatod a repulesi alkalmat ha pl. lekesed, megse mesz,stb. Az arakat nem tudom pontosan, de ez economy class-os jegy es nem Malev.

ghck 2010.02.26. 13:54:59

"talán hasznos lesz ezt olvasni másoknak is, hátha egyszer lekésik a gépüket"

Talán az ászf-et hasznos elolvasni, mielőtt lekésnéd a gépet, vagy jegyet veszel egyátalán!

Pepin bácsi 2010.02.26. 13:58:29

Itt is vót csöcsörészés ? Vagy az csak a frankfurti reptéren van ?

akikaztmondjákni 2010.02.26. 13:59:14

Ez azért van, mert nem Tétel kapitány volt a pilóta!

movhu 2010.02.26. 14:14:36

@atpijkamo: Én értem, hogy kedvezmény van rajta, hiszen azért olcsóbb az oda-vissza jegy.
De könyörgöm magyarázza már el nekem valaki, hogy az miért rossz a légitársaságnak, ha én nem ülök ott a repülőn, a kifizetett helyemen, és nem eszem meg esetleg azt a kis kaját? Elvileg még jobb is nekik, miért érdekes az neki, hogy én igénybe vettem-e egy egyébként kifizetett utazást?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 14:35:24

@movhu: A retúrjegy A->B->A. Ha te B-be vagy, akkor B->A jegyet kell venned. A kettőt nem engedik keverni. Az, hogy A-ból indultál volna, csak lekésted a gépet, gyenge kifogás.

movhu 2010.02.26. 14:40:24

@atpijkamo: Most akkor biztosan én vagyok a hülye, de még mindig nem értem.

Veszek A>B>A jegyet X EUR-ért. Ki is fizetek érte egy rakat pénzt. Akármilyen okból nem vagyok ott az A>B úton repülő gépen. Miért érdekes ez, hiszen ki is fizettem az utat előre oda-vissza. Elvileg még jó is nekik, mert néhány ezrelékkel kevesebb kerozint fogysztott a gép, én meg pancser lévén még egy A>B jegyet meg is vettem.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 14:40:27

@Sün‼: Nem moderálás. A gagyi blogmotor veszti el időről-időre a posztokat. Mindenkinek veszett már el egy csomó posztja, ha neked ez az első, akkor üdv a klubban! Az igazgató unokaöccse csinálta a blogmotlort féláron, ezen tanult programozni. Az esetek több mint 90%-ában működik, panaszra nincs okunk.

igazságos 2010.02.26. 14:45:23

@AlexWolf: Sőt, milánói reptér jegyárus hölgyeinek a kinézetüket sem írta le. Ezek után...

Illenék elolvasni a retúrjegyre vonatkozó tájékoztatókat. Abból minden kiderül.

Ha meg a nagy hóesés miatt késett, akkor miért nem úgy indult el, hogy belekalkulálja? Van időjárás jelentés a tv-ben, meg az újságban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 14:56:54

@movhu: Veszel A>B>A jegyet X EUR-ért. Ahelyett, hogy megvennéd a B>A jegyet 2*X EUR-ért. Ezért kell elverekedned magad B-ből A-ba, hogy megfelej annak a feltételnek, hogy A-ból indulsz.

Az, hogy egy hely üresen marad a gépen nekik nem nagy öröm.

kispista2 2010.02.26. 15:01:49

@igazságos:
"
Ha meg a nagy hóesés miatt késett, akkor miért nem úgy indult el, hogy belekalkulálja? "

"A reptéri busz 45 perc alatt ér ki általában, a havazásra tekintettel úgy mentem, hogy az is beleférjen, ha 2 óra kell neki az éppen esőbe forduló hó miatt. 3 és fél óra kellett, ezért lekéstem a gépem."

Hülye posztoló, miért nem ment ki egy nappal korábban? Meg minek repked össze-vissza? Ülne a seggén és dolgozna!

laskagomba 2010.02.26. 15:05:14

Érdekes ez a hozzáállás, kicsit utánanéztem. Logika nincs sok benne, egy milánó-varsó-budapest retúr úton varsóból hazagyalogolhatok, majd visszarepülhetek bp-ről. Ellenben ha kihagyom a milánó-varsót, az egészet bukom. Ez szvsz szimpla fogyasztó-ellenesség. Viszont ha az utas értesíti a malévot (nincs benne, hogy mikor!!), akkor elvileg érvényes a helyfoglalása visszafelé.

Malév üzletszabályzat:

5.1.2. Tekintettel arra, hogy az utas által megvásárolt repülőjegy viteldíját a repülőjegyen feltüntetett teljes útvonal határozza meg, a repülési szelvények csak kiállításuk sorrendjében, a repülőjegyen feltüntetett indulási helyről történő kiindulással használhatók fel. Az első repülési szelvény kivételével a repülési szelvények felhasználása mellőzhető, de a kihagyott szelvény utólag nem jogosít utazásra, és értéke nem téríthető vissza, kivéve, ha azt az utas a Malév hibájából nem tudta felhasználni. A repülőjegy érvényét veszíti, ha az első repülési szelvényt az utas – a Malév tudomása és hozzájárulása nélkül – nem használta fel, és utazását valamely közbenső leszállási helyen kívánja megkezdeni.

7.1.6. Az utas a felhasználni nem kívánt helyfoglalását töröltetni köteles. Ha az utas - a Malév előzetes értesítése nélkül - bármely útszakaszon nem veszi igénybe a repülőjegyen feltüntetett helyfoglalást, akkor a repülőjegy érvényét veszíti, és a Malév az utas további helyfoglalásait értesítés nélkül törli. A helyfoglalásnak a fentiekben meghatározott okból történő törlése miatti károkért a Malévet semmilyen felelősség nem terheli.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.02.26. 15:10:46

igazságos 2010.02.26. 14:45:23
szöveg értés EGYES! ÜL LE!
leírta, hogy átlag 45 perc az út, ehhez képes 2 órával indult el előbb! több mint 2x annyi időt szánt rá, csakhogy több mint 3 óra lett a végén...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 15:15:56

@laskagomba: "Ez szvsz szimpla fogyasztó-ellenesség"

Bizonyos értelemben igen.

A bank például bukik azon a hitelkártyán, amit úgy hirdet, hogy akár 45 napig is használhatod a pénzét ingyér. Ha rendesen fizetsz, akkor így is van. Ha viszont késel egy napot egy forinttal, akkor sokat lever rajtad. Így keresi meg a hasznát. Igazságos? Nem, de nem is volt kérdés. Ezek a feltételek, elfogadod vagy nem.

szgyula 2010.02.26. 15:31:48

Aki nem érti, miért: Egy napra mennék valahova, orbitális lenne a jegy ára. Helyette veszek két retúr jegyet, az első odafelé menő jegyével megyek oda, a visszát eldobom. Vissz a második vissza felével jövök, az oda részét eldobom.

Na ezt akarják kiszűrni (és ennek bonyolultabb verzióit). Persze szélmalomharc, mert két cégnél is vehetek jegyet és etix miatt onnan is indíthatom a másikat, így mindkettőnek a vissze felét dobom el, ami ellen nem igazán tudnak mit csinálni egyelőre.

igazságos 2010.02.26. 15:41:50

@RosszQtya: Hát akkor így járt.

De ne egyesezzél, mert az egy másik országban a legjobbnak számít. Attól függ, melyik országban vagy.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.26. 15:44:25

Én csak azt nem értem, hogy aki kétlaki életet él, és gyakran repül, az hogy a lópikulába nincs tisztában azzal, hogy ez minden nem fapados légitársaságnál így működik? Illetve lehet azt, hogy az ember flexi jegyet vesz, csak az ugye drága, és az ember szeret spórolni. De hát valamit valamiért. Amikor hóvége van, és megveszem a családi kávét kilónként hatszázért, akkor nem sírok, hogy nem olyan az íze, mint a kávéboltban kimérve vett háromezresnek.

vernarancs 2010.02.26. 15:48:29

Az olaszok problemas emberek.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.02.26. 16:05:41

de talán hasznos lesz ezt olvasni másoknak is,"

Köszönjuk Emese,mi homározunk, ugyhoyg tuggyuk má' régen

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.02.26. 16:08:28

@Sün‼: Erröl a kisrepulőgépröl hallottam
Volt is valami film rola, hogy egy nagy gumicsővel csatlakoznak a nayg géphez és ott lehet átszállni a levegőben
Hol vagyunk mi még ettöl!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.02.26. 16:11:13

@RosszQtya: És ez mit bizonyit?
Mér' helyes a 2x-es ráhagyás, ha nem muxik?
1 nap a biSztos

xombat.com 2010.02.26. 16:21:52

érdekes, én eddig nem tapasztaltam, hogy a retúr jegy olcsóbb lett volna

igaz, általában fapadossal repülök

dr. Aullah 2010.02.26. 19:20:53

Tudom, hogy már mondták, de ez már VOLT. Persze ismétlés a tudás anyja.

Amúgy homárpower!

PontifexMaximus 2010.02.26. 19:44:41

Ez még a MÁV-nál is hasonlóan van, legfeljebb ők nem veszik komolyan. Elvileg a retúr menetjegyed csak akkor érvényes visszafelé, ha odafelé ellenőrizve és érvényesitve lett a kalauz által.

Üdv,

P.M.

PS: amugy tenyleg hulyeseg.

Secnir 2010.02.26. 19:54:45

150.000-ért leviszlek autóval milánóba.
még kurvát is hozok. milyen színű legyen a haja?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.26. 20:10:01

en mar azt sem ertem, miert nem kerestek neki ures helyet a kovetkezo jaratra, masnap harmadnap
persze ugyanazzal a jeggyel
ez automatikus torles meg akkoris baromsag
annyi van benne hogy meg egyszer eldhatjak ha akarjak es tudjak

Koli 2010.02.26. 20:19:53

Pár hónapja münkenbe mentem Malévval, és tudtam, hogy visszafele kocsival jövök.
A retúr olcsóbb volt mint az odaúti jegy (a dupla illeték dacára).

Nembaj, így visszafele valaki kényelmesen elfért, mert nem volt szomszédja...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.26. 20:28:22

@Koli:
azert ezt is lmondhatna valaki, ez miert jo
hogy olcsobb
ugye, mint Te is akkor is megveszed oda-vissza, ha nem akarod hasznalni
szoval miert is nem lehetne csak da?
/mondjuk azt gondolom, hogy ne cserelj legitarsasagot, de konyorgom, ha olcsobb a retur azt veszed
es ugye most is 1 hely uresen maradt
majd valaki okos elmagyarazza

Pitta2 2010.02.26. 20:54:50

Na ezért jobb a fapados. Nem csinál olyat, hogy nem visz el. A csomagszabály sem bonyolult.

szépjuhászné 2010.02.26. 21:04:28

@Koli: A helyes írásmód Hofi óta: münkenba!

englandboy 2010.02.26. 22:56:47

nekem is volt 1 sztorim ilyesmi szintén malév

nem irom le még1szer

de lenne 1 érdekes kérdésem azok felé akik ugy gondolják a légitársaságnak teljesen igaza van

sokan azt gondolják ez teljesen jogos mert benne van a szabályzatba

1,a PTK hatályos cikkét én nem tudom pontosan beidézni de az ugy szol, hogy amit megveszel az a tied

2,ez a akcios az retur jegy baromságot el lehetne felejteni

minden társaság a saját hasznát akarja csökkenteni vajon????????????????????

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.02.27. 01:02:48

@PontifexMaximus: Csak a MÁV-nál az a nagy különbség, hogy a retúrjegy épp annyiba kerül, mint két egy útra szóló.

Megdobbent 2010.02.27. 01:49:17

Deakkor vegulis most van olyan boldog az ugyfel, mintha az ALDI-ban vett volna jegyet es nyert volna Palkovicsnetol... Es megis naiv lett a tag-eket illetoen :( Akkor ezt most hogy? Vagy megjobbat kerdezve: egyaltalan lesz meg Malev a kovetkezo akarmelyik iranyu utjara?

Igaz, allitolag szar semmi kajat adnak mar manapsag Malevon is, holott 2-3 eve a Bp-Roma viszonylaton rendesen jo volt a nappali odaut kajaja, es visszafele az esti szendvics meg kifejezetten kurvajo...

Erremeg januarban ugyanazon a vonalon valami szar asvanyvizet kaptak csak poharban, oszt' jonapot :/

silent76 2010.02.27. 09:45:29

1. nem csekkelnél, hanem csekkolnék
2. sajnos ez így van, ha az odaút nem teljesül, a visszaút is elvész.

Bár nem tudom miért, szerintem is igazságtalan, de így van, valószínűleg az ostoba kedvezmények miatt, amit csak és kizárólag a profithajhászás érdekében csinálnak. Soha nem értettem, hogy egy csak oda jegy miért keről mondjuk 160.000-be, ha meg megveszem a vissza jegyet is, akkor az egész meg max. 50.000.

silent76 2010.02.27. 09:46:42

kerül, nem keről...

2010.02.27. 10:34:11

@Koli: viszontt az egész repülőtér a te nevedet viszhangozta, hogy fáradj chek pulthoz.

@silent76: én is sokat repülök, de ezt a trükköt nem tudtam, mert ez a lehetőség fel sem merült bennem - köszi, legközelebb ezt is nézni fogom.

flatrabbit (törölt) 2010.02.27. 10:48:55

milánóból pestre
wizzair: 08:05-kor
pénteken 40, szombaton 30 euro
malév: 09:55
pénteken szombaton 105.700 ft

tényleg alig drágább

wizzairnél plusz 5 kiló poggyászdíj asszem 1500 ft, nagyobb lábtér ha jól emlékszem 5000. kaja igaz nem valami jó de olcsó. egy leves szendvics ücsi kombó megvan 10 euro alatt. de én azt mondom egy egészséges felnőtt ember kibír 3 órát evés nélkül.
29-szer repültem. ebből kétszer malévval. a többi fapados. minden alkalommal a fapados kb a fele volt a malévnak.

és még deszertnek: www.origo.hu/365/20100205-a-repules-ara.html

Koli 2010.02.27. 19:54:04

@Frengi: Asszem ebben nincs igazad.
A cseking pultnál nincs bemondó.
Mivel nem csekkoltam be, így a beszállásnál (boarding) senkinek sem hiányoztam, nem keresett senki, tehát a nevemet sem visszhangozta a hangosbemondó.

Megdobbent 2010.02.27. 22:55:45

@Koli: az orruk alatt motyogtak ;)

Gabiiiiii 2010.02.28. 11:43:39

tudomasul kell venni,hogy a menetrendszerinti jaratok jegyei mas logikaval epulnek fel,mint a fapadosok.Ott van returkedvezmeny,amihez bizonyos felteteleket teljesiteni kell...Ha nem tetted,akkor valoban buktad..

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.28. 18:41:53

@Gabiiiiii: szerintem olvasd újra, de most az elejétől a végéig a postot! egy szó nincs fapadosról csak arról, hogy (én is utánanéztem, bárki megteheti a malev.hu oldalon egy próbarendeléssel) ha egy odajegyet veszel az 150ezer körül van, ha returt, akkor 60-80 körül megúszod.
pószter pedig "elfelejtette" kihasználni az odajegyet. de inkább olvasd el és értelmezd magad.

ami számomra kérdőjeles az az, hogy mi a faszért kell ekkora különbséget tenni a retur meg az egyirányú jegyek közt? ha nem lenne ekkora különbség, akkor:
1 - nem lenne ennyire veszteséges a malév
2 - nem gondolkodnának az emberek az ilyesfajta okoskodáson

mert ugye lássuk be, való igaz: az ember okoskodik. ha én utaznék, tutti returt vennék hisz feleárban van.
ha azt is hozzáteszem hogy 15-20ezerrel drágább a "gumijegy", akkor inkább azt kellene mindenkinek vennie és akkor semmi nem jöhet közbe, mindenképp van helyed.

Gabiiiiii 2010.02.28. 19:09:21

25 eve arulok repulojegyet,elhiheted,tudom mit beszelek

Gabiiiiii 2010.02.28. 19:31:30

ez nem egyedul a Malev maniaja,ez a nemzetkozi IATA szabaly..Ha kotsz egy szerzodest,mint ahogy egy repulojegy az,akkor utolag ne haborodj fel,ha betartjak..Azt elsmerem,hogy neha logikatlan es esszerutlen,de ugyanezek vonatkoznak a tobbi legitarsasagra is.

Gabiiiiii 2010.02.28. 19:33:53

@englandboy: az akcios retur azert akcios,mert egy csomo feltetelt be kell tartani hozza.Az elovetelt,a minimum stay-t,a maximum stay-t,a vissza nem valthatosagot,stb...Ha ezeknek megfelelsz,megkapod az olcsobbat..Ha nem,ha flexibilis kell,akkor fizesd meg.Vagy keress egy jo utazasi irodat,aki kivarazsolja neked a jo arat:)

VilMarci 2010.02.28. 19:55:56

@Gabiiiiii: Akkor fejtsd meg, hogy mi az értelme ennek: Bp-Amszterdam, április 1, egyirány: 115e. Bp-Amszterdam-Bp: 48e.
Meséld el, ki a búbánat venné meg az egyirányú jegyet, hiszen ha megveszi a retúrt és nem jön haza, féláron megússza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.28. 20:24:17

@VilMarci:
es az nem valasz, hogy mindenki igy csinalja

ez egy baromsag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.28. 20:37:20

mondjuk USA-ba egyaltalan nem vehetsz egyutas jegyet meg ha akarsz se, ha nincs legalabb zold kartyad

Gabiiiiii 2010.02.28. 20:57:50

aki indulas elott 1 nappal tudja meg,hogy masnap targyalasa van,1 napra megy,nem tolt kint hetveget,de olyan jegy kell neki,amit ha elmarad a targyalas,vissza tud valtani..megfejtettem?:)

Gabiiiiii 2010.02.28. 20:58:50

a 48e-s jegyet kidobhatod,ha nem tudsz vele elutazni,vagy utankent kb 20e-ert modosithatod. A vegen tobbe kerul a leves,mint a hus.

VilMarci 2010.02.28. 21:53:37

@Gabiiiiii: Nem jó.
1. Mennyit kap vissza a jegy árából 1 nappal indulás előtt? Nem találtam meg, de szerintem nem sokat.
2. A legtöbb hitelkártyához jár biztosítás, köztük útlemondási.
3. Ha mégsem, párezer forintért lehet kötni a malévnél útlemondási biztosítást a jegyek mellé.
Van még valami érv a tarsolyodban a százezres egyirányú jegy mellett?

salapapa · http://salapapa.hu 2010.03.01. 00:06:47

@hagyma: nem is kell!
ha tudom, hogy pl hazafelé pl haverokkal, autóval jövök akkor veszek egy retúrt, oszt hadd ússzon el a visszaút.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.03.01. 00:10:32

@Gabiiiiii: szerződés... klassz!
arra még mindig nincs értelmes és elfogadható válasz, hogy miért ez a közel 100%-os "felár" ha csak 1 utat akarok?
kérlek, ne ygere az "azértmertaretúrakciós!" hülyeséggel!
az akció akkor lenne igaz, ha az nem veszélyeztetné a cég működését, biztonságát. márpedig az államtól kértek segélyt mint a cigányok, hogy legyen fizutok, ne csődöljetek. mindez köszönhető a fent már vázolt feltételek miatt.
hmmm?

salapapa · http://salapapa.hu 2010.03.01. 00:11:39

@hagyma: faszom! bebasztál megenn?
akkor milánóból. nem csak a tengerentúl létezik aranyapám! még nem dőlt össze Európa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.03.01. 00:34:17

sosem iszom
csak ugy megjegyeztem
raadasul hokiban is kaikaptunk
nem vagyunk boldgok Maryvel emiatt
de szomoruak sem
canada kicsit jobb volt

Gabiiiiii 2010.03.01. 06:57:53

@salapapa: nem vagyok Malevos es nem toluk kapom a fizetesem,ugyhogy ezt buktad.Fodg mar fel azzal a picike agyaddal,hogy ez nemzetkozi szabaly,ami ugyanugy ervenyes a Lufthansara,a KLM-re es barmelyik masikra is..Igaz,hogy egyre inkabb mennek el arkepzesben a fapadosok fele ..

salapapa · http://salapapa.hu 2010.03.01. 07:42:16

@Gabiiiiii: kisanyám, nem én személyeskedem okoskodva. nem én árulok repjegyeket 25 éve, ami feltételez egy bizonyos életkort, bölcsességet. hogy ügyfelekkel foglalkozhatsz ilyen régen, talán még IQ-t is...
én csak kérdeztem és választ vártam. ÉRTELMESET.
ahogy ma reggel szollárdomonkos sem, Te sem adtad meg nekem. félrebeszéltek, de azt egyikőtök sem tudja megmagyarázni, hogy miért az állam pénze kell a fennmaradáshoz, miért nem tud önefenntartó struktúrát kialakítani a malév.
Kis Feleségem asszonggya azért ilyen drága, mert minőség. nem tagadom, az. legalábbis régebben az volt amikor havi renccerességgel repültem még a '80as években. egyszer sikeredett a lufthansa (bár szerintem inkább a luftwaffe!) gépével repülnöm, majd' 1 napig fájt a fülem utána a zuhanórepüléses leszállása miatt.
elvisz "A"ból "B"be a malév is meg a fapados is, csak nem egyazon áron.
de a normál egyirányú jegy hogy a szájbavert ..ten ..szába kerülhet közel duplaannyiba mint a retur?
picinyke egyammal ezt nem bírom felfogni.
különben csináltam egy Berlin-Budapest és egy Budapest-Berlin-Budapest próbavásárlást KLM-el. egyirányú 300, retur 90ezer.
néztem fáradtan, néztem kipihentem, gondolkodom... de mégsem értem.
megértetni pedig (kultúráltan) senki sem tudja.

Gabiiiiii 2010.03.01. 08:05:14

@salapapa: azt probald meg megerteni,hogy a retur feltetelekhez kotott,az egyiranyu altalaban nem.Nem a szendvicset fizeted meg,amit kapsz a gepen,hanem a mobilitast...Ne haragudj,de ennel erthetobbben nem tudom megfogalmazni.Ezt mar az elsos gyerekem is megerti.

Gabiiiiii 2010.03.01. 08:07:36

@salapapa: mehetsz olcson fapadossal,aztan ulhetsz a repteren keses vagy jarattorles miatt 4-5-10 orat.Egy uzletembernek ennel dragabb az ideje,nem engedheti meg maganak,hogy az "olcso" repjegy miatt lekessen egy targyalast...Ha neked turistakent tokmindegy,hogy mikor ersz oda,akkor menjel fapadossal.

oszamaci 2010.03.01. 09:39:11

Üres hely nem valószinű, hogy van ha nem utazol eladják másnak a helyet tehát duplán keres rajta a légitársaság.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.03.01. 10:48:47

@Gabiiiiii: látom, a személyeskedés lételemed... "elsős"... (elég kései gyermek ha a 25 éves repjegyárusítást veszem alapul)

de nem erről szól teház inkább idézném a posztert:
"...Jó ideje nem éri már meg fapadossal menni, ezért Malévval járok, ami nagyon kevéssel drágább csak, viszont nem hajnalban indul és nincsenek abszurd csomagkorlátozások..."

itt egy kicsit nem egyértelmű (számomra), hogy a reptér által hajtott vagy más tk buszról beszél-e:

"A reptéri busz 45 perc alatt ér ki általában, a havazásra tekintettel úgy mentem, hogy az is beleférjen, ha 2 óra kell neki az éppen esőbe forduló hó miatt. 3 és fél óra kellett, ezért lekéstem a gépem"

amikor én jártam, még nem volt fapados és minden utam kizárólag malévvel törpént. ja... nem a szárny mögött...
kép: web.t-online.hu/sala1967/aa/repjegy.jpg

szóval én tökéletesen értem a feltételeket, csak magukat a feltételeket tartom egy kibaszott nagy szemétségnek ebben a formában.
én sem túristaként utaztam abban az időben annyit.

VilMarci 2010.03.01. 10:56:37

Egyébként valamikor tavaly év végén volt a Malévnek egy időszaka, mikor az egyirányú jegyek is akciósak voltak, és így tizenpárezer Ft-ért volt Bp-Amszterdam.

Gabiiiiii 2010.03.01. 13:34:19

jesszum pepi,megneztem a jegyedet,nem egy mai darab:) Azert azota valtozott mar egy s mas a repulozesben.Ez a jegy annakidejen meg ugyanannyiba kerult oda,mint vissza.)
Es meg megvan a butykom az ujjamon a kezzel irt repulojegyektol:)) Hu,de reg volt

Gabiiiiii 2010.03.01. 13:36:40

@VilMarci: Sokszor talalnak ki akciokat es egyre inkabb mennek el a fapados arkepzes fele,tehat hogy a retur a duplaja a oneway-nek.Minden evben szoktak akciokat csinalni,hol ifjusagit,hol nyugdijast,hol 2 fo egyutt utazasosat.Olyan arakat lattam Europaba oda-vissza,hogy nekem egy csaladi vacsora tobbe kerul.tehat meg kell felelni bizonyos felteteleknek es akkor fillerekert lehet repulni

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.03.01. 17:39:36

Kedves Bence!

Homar szleng szerint te egy olyan nem sikeres ember vagy, akire en azert megis irigykedek. Ha tudsz segiteni abban, hogy en egy hozzad hasonlo, sikertelen ketlaki ember legyek, keress meg! Parametereim: c1 angol, eros b2 olasz nyelvtudas, kozgazdasz diploma, eros eltokeltseg az olasztudasom hasznalata /fejlesztese teren. koszonom.

@salapapa: ahogy a kisasszony is irta, az oda-vissza jegyed nem ugyanolyan kondiciokkal ervenyes, mint az egyiranyu. a malevnal egyszeruen be lehet allitani a repjegy fajtajat, nezd meg a legdragabb oda-vissza kategoriat, na az tartalmaz ugyanolyan kondiciokat (lemondas, stb)

@ nemtudomkinek: a wizz bergamoba repul, az azert nem milano. ott vagy felszallsz egy buszra, es ...od a rezet a dugoban az autopalyan a centrale-ig, vagy busz be bergamoba + regionalis vasut milanoba. odafele frankon le tudsz kesni egy targyalast, visszafele meg vagy hajnalban indulsz, vagy alhatsz bergamoban. plusz a 15 kg nem = 23-al, meg az 1 kezipoggyaszos hiszti sem ugyanolyan. turistaskodni en is a wizz-el mentem, de igazan csak az sporol nagyot vele, akinek sok az ideje (pl a repteri transzferbusz joval dragabb, mint a helyi busz + vonat kombinacio, de az elso gyak. 5-10 percenkent elerheto, a masik inkabb csak orankent, es elvileg hosszabb a menetido. azert csak elvileg, mert tenyleg franko dugok szoktak azon az autopalyan lenni) es belefer egy kezipoggyaszba. 3 ember csomagokkal pedig jobban jar, ha beleul a turbodizelbe, 9-10 ora alatt le lehet milanoba gurulni. haztol-hazig ez 5,5-6 ora repulovel is, nyilvan egy ketszemelyes hosszu hetvegen inkabb repul az ember, egy legalabb 4-5 napos turan en jobban szeretek vezetni.

Gabiiiiii 2010.03.01. 18:50:20

@Pályaelhagyó autóversenyző: Igy van..Egy pont ugyanolyan odautas es visszautas jegyet legalabb 5 fele aron el tudok neked adni a feltetelektol fuggoen..Ugyanoda mennek,ugyanakkor jonnek,ugyanazt a szendvicset eszik,megis az egyik jegy ara tobbszorose lehet a masiknak.Vegre valaki erti:)

Figyu 2010.03.02. 09:06:43

Nem értem a problémát, valaki be is idézte:
"7.1.6. Az utas a felhasználni nem kívánt helyfoglalását töröltetni köteles. Ha az utas - a Malév előzetes értesítése nélkül - bármely útszakaszon nem veszi igénybe a repülőjegyen feltüntetett helyfoglalást, akkor a repülőjegy érvényét veszíti, és a Malév az utas további helyfoglalásait értesítés nélkül törli."

Tehát ha látod, hogy le fogod késni a gépet, akkor felhivod a malévot és megmarad a jegyed.

Legalábbis nekem ez működött az Austrian Airlines-nál. Volt nagyon olcsó menettérti jegyem (ráadásul valami béna online utazási irodánál vettem), de az odautat mégse használtam fel, mert máskor mentem. Szóval felhivtam az Austriant, szépen töröltek az utaslistából, kaptam új foglalási számot és kész, tudtam jönni visszafele. Bár tudom, aki labanc légitársasággal utazik, az nem lehet sikeres...

zahnstein 2010.03.02. 10:51:48

Elfogadta a poszt toló a Malév feltételeit a jegyvásárláskor? Igen? Akkor miről van szó?

VilMarci 2010.03.02. 11:26:53

@zahnstein: Arról, hogy mennyire nem fair ilyen feltételeket szabni.
1. Előre kifizetem a heti menüt az étteremben.
2. Hétfőn nem megyek, mert ... bármi.
3. Kedden közlik, hogy mivel hétfőn nem voltam, nem kapok ebédet egész héten és a pénzt sem kapom vissza.
Jogos? Igen. Normális? Nem.

zahnstein 2010.03.02. 14:16:30

@VilMarci:
Ha nem tartod fairnek a feltételeket, ne vedd meg a jegyet.

Vagy vegyél teljes árú Y foglalási osztályú jegyet a T osztály helyett.

Mivel nem csak a Malévnál működik így, hanem ez IATA szabály, így tényleg nem értem, miért kell ezen fennakadni. Hogy csak néhány példát említsek: Lufthansa, Swiss, Iberia, Austrian, CSA mind ugyanígy szabályoz.

Egyébként MXP-n elintézhette volna, hogy ne NOSHOW legyen.

VilMarci 2010.03.02. 14:28:07

Személy szerint nincs gondom ezzel. Legalábbis eddig szerencsére nem volt. Szabály vagy nem szabály, marhaságnak tartom, hogy szívatják ilyennel az utast, mikor semmilyen kárt nem okozott a légitársaságnak azzal, hogy nem ült fel a gépre.

Gabiiiiii 2010.03.03. 12:40:34

@zahnstein: hopp,egy kollega? Mar a szohasznalatokbol is gyanus:)

anarch 2010.03.05. 09:06:26

Voltmár.
homar.blog.hu/2009/11/05/a_malev_nem_szallit_tobb_jegyet_vasarlo_utast

Valóban nagy köcsögség, de benne van az apróbetűkben.

gyurko 2010.09.08. 21:22:19

Retúr pl azért olcsóbb, hogy ösztönözze az utast, hogy visszafelé is ugyanazt a légitársaságot használja. Az üzletszabályzat pedig azt mondja, hogy a jegyen szereplő szakaszokat az eredeti sorrendjükben kell felhasználni, ha egy kimarad, az utána lévők automatikusan érvényüket vesztik. Ez pl azért van így, mert vissza lehet élni vele. Pl ha egy BRUBUD jegy 500 euro, de egy BUDBRUBUD csak 100, nyilván mindenki a BUDBRUBUD jegyet venné meg, és elfelejtene felszállni az odaútra, így ötödáron jutna a BRUBUD jegyéhez. Az igaz, hogy kifizetted a helyedet, de ha mondjuk az adott napon a BUDBRU járat túl van töltve, akkor máris nem mindegy, hogy megjelensz-e a reptéren, vagy sem. Lehet, hogy pont emiatt nem jut hely valakinek, illetve a légitársaság is elesik attól a bevételtől, amit egy utolsó pillanatban jegyet váltó ügyfél hozhatna neki (ráadásul aki utolsó pillanatban kénytelen jegyet váltani, nem a legolcsóbb jegyet veszi).
süti beállítások módosítása