Tékozló Homár

Re: Ingyenes bazárként kezelik a feladott bőröndöket Ferihegyen

2010.03.20. 09:00 | ge | 157 komment

Gábor nemrég egy parfümnyivel lett szegényebb, miután föladta a bőröndjét Ferihegyen. Akkor a panaszát elküldte az illetékeseknek is és most megérkezett a válasz: a kommunikációs vezető szerint a szinte kizárt, hogy a Budapest Airport Zrt. alkalmazottai nyúlták le az üveget, de ígéri, hogy a jövőben még több kamerát szerelnek fel az ilyen problémák elkerülésére.

Kedves Gábor, Homár, és Kommentezők!

Elég kínos egy reptérnek, ha a területén eltűnik valami egy csomagból, ezért ezúton is elnézést kérek emiatt. Nagy valószínűséggel nem a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. alkalmazottai könnyítettek a csomagon, mert nekik alig van lehetőségük hozzáérni a csomagokhoz. Röviden leírnám, hogy miért nem. (Akit nem érdekelnek a technológiai részletek, a következő néhány bekezdést ugorja át, a végén jönnek a praktikus tanácsok.)

Az utas, amikor repülőjegyet vesz, a légitársasággal köt szerződést. Mi a légitársaságoknak nyújtunk közlekedési szolgáltatásokat, az utasok részére pedig infrastruktúrát (várót, boltokat, mosdót, ilyesmiket), valamint biztonsági szolgáltatásokat adunk. És természetesen helyet azoknak a vállalkozásoknak, akik a légitársaságok megbízásából az utasokkal és a csomagokkal foglalkoznak. Ők a ground handling cégek, ilyenből Ferihegyen 4 működik: a Malév Ground Handling, a Celebi, a Farnair és a Menzies Aviation. Amikor az utas a check-in pultnál feladja a csomagját, ezen társaságok alkalmazottjának adják át a csomagot, és ezek az alkalmazottak teszik a csomagra a vonalkódot.

A bőröndök ezután egy zárt, automatikusan működő rendszeren keresztül jutnak át a biztonsági ellenőrzésen. Ebben a zárt csőrendszerben világítják át őket, a felvételeket pedig egy másik épület zárt helyiségében elemzik. Ezeken a felvételeken a csomagban lévő tárgyak formája és anyaga látszik. Ha ezek alapján kockázatos a csomag, akkor automatikus értesítést kap a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, az Utasbiztonsági Ellenőrzési Csoport, és az utast - a hangosbemondón keresztül - megkeresik. Ha a három ember egymásra talált, együtt bemennek egy zárt helyiségbe, amelyben minden oldalról videokamerák rögzítik az eseményeket. Csak itt, és csak nekik együtt van lehetőségük arra, hogy a rendszerből kiemeljék a csomagot, és azt az utas saját kezével felnyithassa. Ekkor derül ki pontosan, hogy mi volt a csomagban, és hogy azt fel szabad-e engedni a repülőgépre.

Ezután legközelebb a kiszolgáló cég emberei érhetnek a bőröndhöz, amikor a csomagszállító kocsira, onnan pedig a repülőgépekbe rakják őket. Rajtuk kívül csak a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság erre felhatalmazott emberei lehetnek a csomagok közelében.

De ennél is szigorúbban szeretnénk ellenőrizni a csomagok mozgását, és a repülőtér teljes területét be fogjuk kamerázni a közeljövőben, és a légitársaságokat is arra buzdítjuk, hogy a repülőgépek rakterét is szereljék fel kamerákkal.

A jövőben még ennél is tovább erősítjük a technikai védelmet a repülőtéren. Az utasok figyelmét pedig a honlapunkon is felhívjuk arra, hogy értékeiket, okmányaikat, gyógyszereiket a kézipoggyászukban tartsák maguknál - így ha valami rendkívüli esemény következik be, akkor is kéznél vannak a legszükségesebb dolgok. A feladott bőröndöket is érdemes fóliáztatni, így a poggyász kevésbé sérül az utazás alatt.

Ha mindez valami miatt kevésnek bizonyul, akkor rendőrségi feljelentést érdemes tenni, illetve a légitársaságnál lehet jelezni a kártérítési igényt - ehhez azonban szükség lesz a járatszámra és a poggyászszelvényre.

Remélem, hogy ez volt az első, és egyben utolsó kellemetlen élménye Ferihegyen, és a továbbiakban kellemes élményei lesznek a budapesti légikikötőben. Azért, hogy a következő reptéri látogatása kellemesebb legyen, ezúton meghívom egy reptérlátogatásra, ahol szívesen megmutatom az utasok által egyébként ritkán látható forgalmi területeket.

Üdvözlettel:

Szilágyi Károly
Budapest Airport Zrt.
kommunikációs vezető

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.03.20. 13:11:15

Mi történik a reptéren vásárolt folyadékokkal?
A biztonsági átvizsgálás után, az úgynevezett tranzit területen az érvényes beszállókártyánkkal ugyanúgy vásárolhatunk, mint eddig. Az ellenőrzési ponton túl, a repülőtéri boltokban továbbra is, korlátozás nélkül vásárolhatunk italt, parfümöt. Ezeket az EU majdnem minden repterén, átszálláskor is magunkkal vihetjük, de csak akkor, ha a boltban speciálisan lezárt zacskót nem nyitjuk ki az átszálló reptér utasbiztonsági átvilágítása előtt, és a csomagoláson belül helyezték el vásárlást igazoló nyugtát.

váj mí 2010.03.20. 13:11:31

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:
Köszi, most már ezzel is okosabb lettem.. a jövőre nézve.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.03.20. 13:13:12

@váj mí: hát ma is érdemes volt felkelni,tanultál valamit:)))

váj mí 2010.03.20. 13:18:58

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:
Jaja... bár maradok inkább a vonatnál, ha nem túl sok óra az útitáv;)

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.03.20. 13:38:59

@Dariengo: Bébiétel minek rep.gépre?
Szoptatni nem lehet?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.03.20. 14:00:43

Most lehet lemérni mennyien kommentelnek a melóhelyről,munka helyett,vagy csak nem tudják van hétvégi ráadás :))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.20. 14:01:56

@horex: Azt csak bank előterében széken.

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: ??? Én pl. hétvégén is dolgozok.

laskagomba 2010.03.20. 14:12:59

Közlemény:
"Az utóbbi időkben tapasztalt egyre növekvő számú reptéri bőröndfeltörések miatt az EU egységes megoldást dolgozott ki. Európai felmérésekre támaszkodva az Európai Parlament a Bizottsággal egyetértésben a következő, minden uniós reptér számára kötelező érvényű döntést hozott: 2010. június 1-től kizárja a reptéri csomagfeladási és -kezelési szolgáltatásból az aktuális cégeket és kizárólagos szolgáltatóként az ALDI-t bízza meg ezen feladatok teljeskörű ellátásával.

A továbbiakban vizsgálatot indítunk a reptéri boltok, kávézók és mosdók az ALDI általi működtetésének megteremtésére is.

Középtávú terveink között szerepel, hogy (lehetőleg még ebben a hétéves költségvetési ciklusban) megteremtsük az Egységes Európai Légitársaságot (EEL) is. Az EEL működtetésére az ALDI-val kezdtünk tárgyalásokat.

José Manuel Barroso
az Európai Bizottság elnöke

Siim Kallas
az Európai Bizottság Alenöke, Közlekedési Biztos"

eml 2010.03.20. 14:34:38

@laskagomba: Az őstermelők miért maradnak ki?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.03.20. 14:38:23

@ColT: Én hétközben sem dolgozok
:)

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.03.20. 14:58:28

Értem. Tehát van egy hiperbiztonságos csőrendszer, ami hermetikusan zárt, robbanásbiztos, vízálló, saválló, karcálló, továbbá lézeres, infrás és ultrahangos védelemmel ellátott, amin keresztülmegy a csomag, így biztosítják, hogy akkor ne lehessen hozzáérni. Utána a szalag végén jön a Jóska, aki összevissza dobálja, elkeveri, elhagyja, kinyitja, ellopja. Világos.

További magyar hang 2010.03.20. 15:08:23

Tételezzük fel, hogy a zárt, automatikusan működő csőrendszerben nem bújtak el a lopók, tehát nem ott történik a lopás.
Akkor hol? Erre is megvan a válasz a levében:
"Ezután legközelebb a kiszolgáló cég emberei érhetnek a bőröndhöz, amikor a csomagszállító kocsira, onnan pedig a repülőgépekbe rakják őket."

Hoppá! Tehát mindenki tudja, hogy a négy szerződött kiszolgáló cég, a Malév Ground Handling, a Celebi, a Farnair és a Menzies Aviation emberei lopnak.

Kedves Szilágyi Károly Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezető!
Arról elfelejtett írni a levelében, hogy miért is nem tesznek semmit a lopások ellen, amikor a napnál is világosabb, hogy kik az elkövetők! Lehetséges, hogy a szabad rablásért cserébe a fenti négy cég vastagon tömi pénzzel a Budapest Airport Zrt. vezetőségét?
Persze, építsenek ki kamera rendszert, jó is az. De vajon nem lenne egyszerűbb simán csak tettenérni egy tolvajt és amelyik cégnek dolgozik a fenti négy közül, azzal azonnali hatállyal szerződést bontani és kitiltani a még a reptér környékéről is.
Hagyja már az üres dumát! Azért nem tesznek semmit ellene, mert anyagi hasznuk származik belőle.

moli 2010.03.20. 15:12:16

@Szilágyi Károly: """Azért, hogy a következő reptéri látogatása kellemesebb legyen, ezúton meghívom egy reptérlátogatásra, ahol szívesen megmutatom az utasok által egyébként ritkán látható forgalmi területeket."""

ENIS! ENIS!!! LECCI!!!!

zanzibári lány 2010.03.20. 15:13:46

@laskagomba:

Továbbá az ALDI átveszi a repterek kommunikációs ügyeit is.

zanzibári lány 2010.03.20. 15:15:25

Kedves Kommentelők!

Ne fárasszátok magatokat! Az ALDI átveszi a kommentelés feladatát is tőletek :-)

Ofélia . 2010.03.20. 15:30:46

@zanzibári lány:
Nem stimmel az aldiban a biztonsági őr szeme láttára lopták el az euró raklapok alsó bütykeit tüzifának:D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.20. 15:36:59

@horex: Sikeres-e vagy?!

@Ofélia .: Az nem baj, ebben is van gaykorlatuk legalább, így teljesen profin tudják eltüntetni a bőröndből is a dolgokat.

Ofélia . 2010.03.20. 15:39:06

@Szilágyi Károly:

A válasz korrekt de mikor repülnek már az alvállalkozók akik jók adózási szempontbol,és mindent rájuk lehet fogni ha szar van(ez is nagy előny) de kérdem én miért nincsenek kellően ellenőrizve???

Ezen semennyi kamera sem segít:(((((
"szívesen megmutatom az utasok által egyébként ritkán látható forgalmi területeket"

Komolyan megnézném a feleségemmel!!!!
jaraio@freemail.hu

Ofélia . 2010.03.20. 15:43:30

@ColT:
A bőröndböl bárki eltüntethet bármit akinek van bejárása az osztályozó rendszerhez!!! arrol már nem is beszélek, hogy ott is kell néha takarítani.......

váj mí 2010.03.20. 16:14:12

@Ofélia .: Baszottul nem korrekt, csak a szokásos mellékduma ... "nem mi voltunk" .. . Én ügyfélként (aki nem a négy vagy akárhány alvállalkozóval szerződök, amikor igénybe veszem a szolgáltatást .. azokkal ők szerződnek), hol nem szarom ezt le?
Magyarán: lopnak, mi is tudjuk, leszarjuk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.20. 16:17:44

@Ofélia .: De azért az ALDI... ott mosolyogva teszik ez :D

MosoMasa 2010.03.20. 16:30:20

@További magyar hang: Addig sem kell a bértárgyalások miatti sztrájkoktól tartani - így kapják meg a fizukiegészítést.

tasslehoff 2010.03.20. 16:42:46

@moli:
ÉSÉN? ÉSÉN? ÉSÉN? PLÍZ!!!!

Kenderice 2010.03.20. 16:48:10

Én a reptéren, a poggyászkezelésben dolgozok (a négy handlingcég egyikében).
Amíg a csomag leér a poggyászosztályozóba, addig teljesen automata rendszeren megy keresztül ami teljesen zárt, oda felmenni nem lehet.
A csomagosztályzók tele vannak kamerával valamint 2 fő biztonsági őr is van osztályzónként.
Itt sem tud senki belenyúlni a csomagba.
A csencselés a repülőgépek rakodóterében történik, mert ott nincs kamera. Igaz, hogy őr van (nem minden handlingcégnél) a repülőgépnél, de ő is megkapja a részét.
Ha valami eltűnik, minden esetben a légitársaságnál kell panaszt tenni, nem a BA rt.-nél, mert a repjegyet nem tőlük vette az utas. Hogy hogyan intézik a felelős megállapítását egymás között, az az utast ne érdekelje, nem az ő dolga.
Az ilyen esetek kivizsgálása azért is nehéz, mert a kiinduló vagy a célreptéren is eltűnhettett a cucc.

Ofélia . 2010.03.20. 17:33:16

@ColT:
Miért??? ezek morcosan lopnak?:D

Ofélia . 2010.03.20. 17:36:29

@Kenderice:
A biztonság őrök száma csak az elosztásnál számít!
Végül is nem a kohinor gyémántot nyulták le:D

Riska 2010.03.20. 17:40:47

@telepata: Jogos, akkor kiegészítem a mondottakat: egy ideális, normálisan működő államban...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.03.20. 17:44:42

szerintem, olyan gorgos izevel ki lehetne huzni

SarahConnor 2010.03.20. 17:56:48

Szilágyi Károly!

Kíváncsi lennék, milyen parfümtől szaglott a hónalja, miközben ezt a sablonos, másokra mutogató, ügyfelet totál lesz@ró üzenetet kiválasztotta a sablonlevelek közül, és felnyomta a Homárra.
Undorító. A felelősség, ha nem is teljesen a Budapest Airport-é, de minimum közös a többi céggel. Szégyen, hogy ilyen lepasszolós levelet még meg lehet írni.
Közölném, hogy nemrégiben családomban történt hasonló eset, és ott nem kölni, hanem laptop tűnt el egy csomagból... nem megyek a részletekbe, mert a levél kb 3 hónapja megtalálható a postaládájukban (a négyszögletűben, meg a virtuálisban is), egy válaszra sem méltattak. Lehet, hogy ha ilyen publicitást kapott volna az ügy (kapott, csak másmilyet), most talán én mehetnék be a forgalmi területekre, cserébe a rengeteg adatot tároló gépért...
Életem végéig bánni fogom... :)

Maradt volna csendben, mint a mi esetünkben, ha nem is bölcs, de kicsit kevésbé szánalmas maradt volna...

tokomtelevan 2010.03.20. 18:41:52

Csak tudnám, hogy régi életemben ha ennyire nem lopnak az alkalmazottak a reptéren a csomagokból, akkor kiket sikerült több ízben lecsukni a csomagpakolók közül (akik időnként összejátszanak az átvilágítós emberkékkel), illetve mi történik akkor amikor egyszerre le kell cserélni az egész bagázst, mert már olyan mértékben folyik a csomagok megdézsmálása.

Maradjunk annyiban, hogy Szilágyi Károly HAZUDIK!

Persze mit várunk, ahol Torgyán rokona (légügyi dinasztia, HE HE) tevékenykedett, illetve szintén a reptéren tevékenykedett a BKV-s jogtanácsos is, akinek már a reptéren is vaj volt a füle mögött.

2010.03.20. 18:48:23

@telepata: Ez már mekkora igaz!!!!!!!!!!!!!!!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.20. 20:58:43

@Fenimore: laptopot alapból nem is szabad a feladott poggyászba tenni, erről tájékoztatást is kaptál a foglaláskor.
A levél korrekt, igen hatalmas hézag tátong ott, hogy 'Ezután legközelebb a kiszolgáló cég emberei érhetnek a bőröndhöz, amikor a csomagszállító kocsira, onnan pedig a repülőgépekbe rakják őket.', tehát a sorok között olvasva itt tűnhetett el a parfüm, bár a szóvivő ezt nem igazán mondhatja ki. Nem ő a felelős, többet ennél nem mondhat.

Louloudaki 2010.03.20. 21:09:30

"Ha ezek alapján kockázatos a csomag, akkor automatikus értesítést kap a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, az Utasbiztonsági Ellenőrzési Csoport, és az utast - a hangosbemondón keresztül - megkeresik" mekkora kamu, engem ugyan senki se szólított a hangosbemondón 2 hete, csak letört lakattal, átvizsgálva, meg passenger security matricával ellátva kaptam meg a bőröndöt érkezéskor... megnézném a videófelvételt is, amit akkor rögzítettek, amikor a jelenlétem nélkül kinyitották.

cbc 2010.03.20. 21:09:38

Szerintem alapvetően korrekt a levél, nem mondhatja azt, hogy a reptéri bedolgozó cégek is igen alacsony bérrel vesznek fel igen alacsony szintű munkatársakat.

Alapvetően feladott bőröndbe semmi értékeset nem szabad tenni - gondoltam én addig, amíg egy Budapest-Amszterdam viszonylaton nem tűnt el KETTŐ doboz Pall Mall a bőröndömből, értéke 1200..:))) Azóta fóliáztatok, illetve csk kézivel megyek.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.20. 21:40:46

@Fenimore: a laptopot miért is a feladott csomagba tették??? le van írva az összes reptéri szabályzatban, ami a csomagfeladásról szól, h. azt kifejezetten tilos oda tenni, fel kell vinni a gépre.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.20. 21:43:20

@Louloudaki: bizony engem szólítottak, és pontosan így történ, már becsekkolás után, szálltunk volna fel a gépre, a hangosbemondón bemondták hármunk nevét (nem együtt voltunk, semmi közünk nem volt egymáshoz),vissza kellett menni a bőröndökhöz, és a jelenlétemben nyitották fel az őrök a bőröndöt, és megmutatták,h. hol szeretnék megnézni. pontosan így volt, ahogy leírja...

Diódejó · http://www.festekszer.hu 2010.03.20. 21:48:55

@cbc: eskü. eltűnt 2 doboz cigid? az mekkora szívás :D
www.festekszer.hu

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.03.20. 22:30:36

@horex: De lehet, ha az anyja is ott a gyereknek. :) Egyébként csak az Atm elé kitett széken szokták engedni.

j311 2010.03.20. 23:13:46

Kedves Károly,

Gyönyörű elmélet. Gyakorlatilag meg emberek is pakolgatják a bőröndöket, tehát bele is nyúlhatnak.

---------------------------------------

Érdekes módon a bőröndöm számzárja kibírt 10 repülést. A 11 alkalommal, amikor nem a gyári 000 volt a kódja, akkor összetört.
Persze lehet véletlen is, de miért ponz azután törik darabokra a zár a poggyászkezelés során, amikor megváltoztattam a kódját?

romesz 2010.03.21. 00:35:18

" Budapest Airport Zrt. alkalmazottai könnyítettek a csomagon, mert nekik alig van lehetőségük hozzáérni a csomagokhoz."

Ebben benne van a lehetoseg

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.03.21. 00:36:59

Namost ez elég vérszegény válasz volt.
Svédországban csak be kell telefonálni...

romesz 2010.03.21. 01:03:32

Az en biztositom mindent kifizet amit ellopnak a borondombol ha uton vagyok.

Megdobbent 2010.03.21. 01:28:46

@romesz: Szart se fizet ki a biztositod, ne probalkozz szarszoveggel.

Egyebkent pontosan mi gatolja meg europa legrosszabb hirnevu repteret abban, hogy sajat szakallara mindent telekamerazzon es sajat teruleten csapatostol adja at a rendoroknek a tolvajokat?

O igen?!

Nem-nem, nem a mellebeszed a helyes valasz.

Koszonjuk.

Kiotop 2010.03.21. 01:30:02

Mi kommentelők is meg lettünk szólítva.csodás.

Cuncimokus 2010.03.21. 01:45:29

Eh, kapják be. Meg a macskámét is.
Majd én kezdjek el utánajárni, hogy az adott légitársaság adott járatát melyik tolvajbanda pakolta be a gépbe, mi? Jó vicc. Kétlem, hogy megmondják. Meg azt is kétlem, hogy bármi is történne, ha megtudnám, és írnék nekik.
A mi feltört bőröndünkre a légitársaság (Easyjet) kifizette a 30 eurót, amennyiért anno vettük (azóta se kapni ilyen bőröndöt ennyiért), oszt jónapot. Változni nem változik semmi.
Na jó, annyi változik, hogy azóta inkább utazunk autóval, mint repülővel. Kiharcolták. Gratulálok.

Ja, és a legjobb, hogy amikor írtam a BA-nak, külön kértem, hogy ne ajánlják figyelmembe a fóliázó szolgáltatást, mert nem érzem úgy, hogy védelmi pénzt szeretnék fizetni.
P. Micike levelébe vajon mi került bele (az a gonosz, csúnya copy-paste!), na vajon mi?
Bingó:
"Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam fóliázó szolgáltatásunkat..."
Apjuk valagába.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.21. 02:18:13

Azért az éremnek is két oldala van. Én személyesen ismerem Szilágyi Károlyt. Van egy jó kis kifőzdéje, a felesége pedig pultos egy kocsmában, és csontkovács. Nagyon rendes emberek. Károlyt 5 apró gyerek várja otthon, és... asszem ez egy másik Szilágyi Károly...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.21. 02:20:40

Egy kocsmában ül a pultnál egy nagy seggű nő. Belép egy részeg, odamegy a pulthoz a nő mögé. Észreveszi. Belemarkol a fenekébe. A nő megfordul, és viszakézből pofonvágja. A részeg mentegetőzni kezd.
- Bocsánat hölgyem! Összetévesztettem a feleségemmel, Ön pont úgy néz ki.
- Maga részeg disznó, hülye seggfej!
- Érdekes - mormogja a férfi - pont úgy is hangzik.

romesz 2010.03.21. 03:01:13

@Megdobbent: evekkel ez elott a berautombol elvittek az osszes cuccom. A biztosito mindent kifizetett, meg a keszpenzemet is. Az igaz mindenrol volt szamlam

Megdobbent 2010.03.21. 03:12:05

@romesz: Na latod mar :)
Probald egyszer vegigverekedni olyan cuccokon a biztositast, amit mondjuk 15 eve hasznalsz (borond, hatizsak, akarmi), benne 2 honapja megbontott mittomenmivel (arcszesz, dezodor, fogkefe, tellegnemtom..), megbolonditva mondjuk 2-3 karton cigivel, aztan mondjuk 3 nokiatoltovel :)

Mondjuk tolem eddig csak nokiatoltot bugaztak, meg tan nehany ilyen kis mini kiszerelesu dezodort, utiholmit, stb...

Amugy nem akartam tulcicomazni szarral a kommentemet, de mire rajottem mar reg uton volt a tokeletes blogmotor fele :)

Szoval inkabb a biztositoknak szantam nem neked :)

Meg amugy feszt olyan regi lengyel csovazas hatizsakkal szoktam repulni, ami mar a chekinnel tulmeretes vagymi van vele, szal mindig extra kapun, extra eljarassal lesz felveve :) Aztan valamiert az ilyenre nem jut nagyon idejuk a kedves szakszervezetitag tolvaj magyar munkasoknak. Viszont mindig lefittyed rola valami a viszontagsagok soran, szal max 2 ut van meg benne :/

Megdobbent 2010.03.21. 03:15:51

Jaj, ha mar ugyis itt vagyok.

Kedves Szilágyi Károly: ugye mar meg is irtad a panaszosnak a nyilvantartasotokban szereplo "ground handling" (mifelenk meg mar csak foldi kiszolgalo) ceg nevet, es munkatarsainak azonositoit?

Gondolom ennyire meg kepes vagy egy jaratszam es egy datum beutesevel a parmilliardos tisztauton megszerzett, visszajuttatasmentes szoftveredben...

romesz 2010.03.21. 03:43:33

@hagyma: a keszpenzrol nem volt szamla, azt bemondasra elfogadta a biztosito, nem volt tul sok, csak $1200 a tobbi penz a zsebemben volt szerencsere.

@Megdobbent: 15eves cuccokat nem viszek magammal soha.

Megdobbent 2010.03.21. 05:12:38

@romesz: En meg barmikor barhova, ha egyszer jol szolgal, megbizhato es meg a szivemhez is nott :>

Amugy majd valamelyik utododat is hagyd ott 15 evesen, jo esellyel (kivansagom, mitobb elvarasom szerint) 16 evesen mar kibelez. Nem lesz az rossz itt senkinek, ne legyen rossz erzesed miatta :>>>>>>>>

Hat megiscsak szarszoveget nyomsz, tehat vissza minden exluzalasom: penzt bemondasra, csomagot szamlara (hat hogy a faszba' ne lenne mar nalad a szamla a borondrol, meg a potkerekrol, meg a fasztudja mar mirol) :)))) Nepmese, koma, annak is harmat.

romesz 2010.03.21. 05:31:49

@Megdobbent:nem meggyozni akartalak, hanem bemutatni, hogy mukodik a biztositas.
A szamla a lakasomon volt a cuccokrol. A biztositot felhivtam, hogy elvittek a cuccokat masnapra folyositottak penzt egy bankba ami eleg volt arra, hogy az utazast ne szakitsam felbe. Miutan haza erkeztem elfaxoltam nekik a szamlakat es kifizettek a hianyzo osszeget egy heten belul.
Persze aki nem vesz biztositast az ingosagaira az ezt nem tudja megcsinalni.
Nekem mindenemre van biztositasom, igy ha kirabolnak akkor konnyeden potolom.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.21. 05:36:58

@romesz: Hm, tehát neked nincsenek ezek szerint régi cuccaid. Pl. egy régi órád, vagy gyűrűd, vagy ilyesmi.

romesz 2010.03.21. 05:41:38

@ColT: Gyurut nem teszek borondbe es az oram is a kezemen van. De ha arra gondolsz amirol nincs szamlam azokrol van fenykepem es minden fontos papirommal a bankomban van mindenrol egy masolat. A 120 eves puskaim pedig a pancelszekrenyemben vannak itt a lakasban. A pancelszekreny masfel oras tuzet bir ki.

romesz 2010.03.21. 05:54:46

kulonben teljesen mindegy hol loptak el a dolgot a csomagbol, ha az embernek van biztositasa akkor eltudja intezni veluk.
Minden repteren lopnak, van ahol a csomag kezelok van ahol utasok viszik el masok borondjeit. Borondbe nem szabad potolhatatlan cuccokat tenni es akkor nincs gond. Nem regiben kaptak el itt egy part, tobb szasz borondot vittek el a repuloterrol a cuccokat a bolha piacon adtak el.

Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.03.21. 09:27:58

Azt hittem, hogy ezekre nem fizetnek. Bár lehet hogy több féle biztosítás van, na meg több féle biztosító ami másként kezeli az ügyeit. Mert nekem már volt hogy sima lopáskárra nem fizetett semmit, merthogy az én hibám volt (elméletileg).
market-inga.blog.hu moviesforyou.blog.hu ;
mindennapokmindene.blog.nlcafe.hu

Eric_Cartman 2010.03.21. 10:12:15

@Market-Ing: nem lesz kevés így egy hozzászólásban csak 4 cucc linkje ?
Több helyen sikerült betenned ötöt is.
Nagyobb odafigyeléssel kellene ezt csinálnod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.03.21. 10:54:49

@romesz: 1200 dollart hagytal a berelt kocsidban a tobbi cash meg a zsebedben volt
es bemondasra kifizettek
muhhhhahaha
nalad azert sikeresebb vagyok 3 dollar van a zsebemben, tegnap adta Mary, hogy hazafele vegyek kenyeret
a peksegben aranyosak es nem szivatom oket kartyaval a 3 dollaros kenyerert
Marnek meg mindig van kp-je mert kell a lottora

C. Guss (törölt) 2010.03.21. 12:09:05

Én elég sokat utaztok, de eddig nem volt ilyen, de nem ez az első eset amit olvasok hogy lopnak. Többször írtak róla alkalmazottak is. Annyi szent ha tőlem lopnak akkor perre viszem a dolgot és legyen az egy rágógumi akkor is. Egyébként megéri felvenni hogy mi van a bőröndben mert akkor tudod bizonyítani hogy ott volt. Ja és a fólia nem hülyeség csak éppen 2000-3000Ft, számoljunk utazik a család anyuci apuci gyerek. Legyen 5 kisebb bőrönd akkor az legalább 10.000Ft volt. Ja és nem a biztonsági rendszerük a rossz, hanem hogy bármilyen faszt felvesznek oda...

Kenderice 2010.03.21. 12:39:46

@Játékos:
Veszel tekercsben zsugorfóliát és körbetekered a csomagodat, tizedannyiból megvan.
A reptéren igaz, hogy lehet tenni rá biztosítást is, de teljesen felesleges, mivel a lényeg a fólia. Fóliázottba nem nyúlnak bele.

laskagomba 2010.03.21. 12:46:28

@romesz:

Na nehogy már 1200 USD nem sok! Egyáltalán hol utaztál? mert az USÁ-ban tudtommal mindenhol kártyát használnak, európába eurót viszek (keveset, többi kártyán), ázsiában vagy afrikában jártál? 200000 Ft-tal az autódban utazgatsz?

Egyébként meg a kp-ről csak a vicc kedvéért belenéztem az allianz feltételeibe (gondolom a többi is pont ue.):
A jelen feltételek szerint nem minõsülnek poggyásznak,
illetve nem biztosított vagyontárgyak:
a) az ékszerek, nemesfém felhasználásával készült
vagyontárgyak, mûvészeti tárgyak, gyûjtemények,
nemes szõrmék, bélyegek, a fegyverek és lõszerek;
b) kulcsok, ideértve a mechanikus és az elektronikus
elven mûködõ kulcsokat és távirányítókat is;
c) élelmiszerek, dohány- és italáruk, növényi magvak;
d) a készpénz, a készpénzkímélõ fizetõeszközök (a
csekk, ideértve a kitöltetlen csekket is, a bankkártya,
hitelkártya, csekk-kártya, váltó, utalvány,
takarékbetétkönyv vagy az ilyen betétrõl kiállított más
okirat, és elnevezésétõl függetlenül minden más,
azonos gazdasági rendeltetésû okmány), az
értékpapír, az utalványok, bérletek (pl. síbérlet), a
menetjegy, valamint a 58. h) pontban meg nem jelölt
egyéb okmányok;
e) a közúti, vízi és légi jármûvek, beleértve a szörföt és a
sárkányrepülõt;
f) a biztosítási tartam ideje alatt külföldön vásárolt
vagyontárgyak;
g) a munkavégzés céljára szolgáló eszközök és
vagyontárgyak.

Secnir 2010.03.21. 13:00:10

hát nemtom
Szilágyi úrnak volna egy ajánlatom:
vezessen körbe a Ferihegyi Airporton (vagy Reptéren), és ha nem tudok mutatni 5 olyan pontot, ahol tudok lopni (gyk: biztonsági szempontból kiemelten kockázatos), akkor fizetek neki zsebből 100.000.- forintot.

Itt szeretném megjegyezni halkan (hátha vámosok is olvassák a blogot), ahol ki tudnak venni a bőröndből valamit, ott bele is tudnak tenni...

Secnir 2010.03.21. 13:01:44

elég egy samesz egy félig üres bőrönddel, és a célállomáson (ahol már nem vizsgálják) máris kokain van benne pl...

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.03.21. 13:02:03

@Játékos: van az több is. Utoljára két bőröndre fizettem tíz rugót, az egyik puha külsejű volt, amit kézipoggyásznak szántam, de végül inkább feladtam. A srác úgy befóliázta, hogy olyan lett, mint egy almacsutka. Van szoknyám, amit azóta nem sikerült simára vasalnom. Szóval nem biztos, hogy annyira jó, arról nem is beszélve, ha nincs a kézipoggyászomba snitzer, vagy bugylibicska (ami nem is lehet), esélyem sincs akármiért kibontani a szállás előtt, mert négy köbméter folpack lesz a vége. Én inkább kihagyom.

laskagomba 2010.03.21. 13:09:11

@Dariengo: Ez az egész egy vicc. Azért fizessek több ezret, mert egyes alkalmazottak lopnak? Mi lesz akkor a hivatalos álláspont, ha majd rendszeresen felvágják a fóliát is? Akkor jön az új szolgáltatás, az acéldoboz, amit a helyszínen leheggesztenek 30000-ért? És bérelhetsz hozzá targoncát meg raklapot 10000-ért, hogy el tudd vinni :).

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.03.21. 13:11:56

@Secnir: na azért ez nem egészen így van, hogy telepakolják valaki bőröndjét heroinnal, és az már megdönthetetlen. Meg tudják már mondani, hogy tudtál-e róla, vagy bepaliztak, de ez már kulisszatitok.

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2010.03.21. 13:18:01

@Louloudaki:
Úristen... az a matrica minden becsekkolt csomagra felkerül...
Ha a csomagod nyitni kell, akkor az az utas nélkül nem lesz kinyitva.(ha valami fura van benne) Ha nincs meg az utas, akkor elveszett pogyó lesz belőle és kapcsolatfelvétel az utassal, de akkor se lesz kinyitva utas nélkül.

A BA-nak nincs köze a handling cégek emberanyagához, azok megválasztásához. sajnos -mint írta valaki- a gépnél rakodók nagyrésze simlis, aki meg nem, annak beigérik hogy valami majd kerül a szekrényébe.

az átvilágítás teljesen máshol történik, az átvilágító nem is látja fizikailag a csomagot, így jelölni sem tudja.

egy esetben lehetséges, ahol a rakodó is láthat valamit, (nem részletezném) de azt az ember igyekszik kiszürni ( "Az mi a képen?Melyik a cigi? - Nincs máshol dolgod?" szó szerinti idézet, az adott csomagos már nincs a reptéren )

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.03.21. 13:18:24

@laskagomba: Tényleg vicc, de sok olyan eset van, hogy hülegyerek csomaghordó nagyot kanyarodott, borult minden, és minden bőröndbe visszadobált egy marék ruhát, vagy anyuka százéves hajókofferja nyolcezer méteren megadta magát. Szóval nem minden a lopás. Vagy egy négy átszállásos antarktiszi út. Én inkább vettem két atombiztos bőröndöt, meg két nagy hevedert. (szerb gyártmányúak)Szórakozzanak vele, ha ráérnek.

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2010.03.21. 13:21:29

@Cuncimokus:
aki elveszi a csimagod, annak a ruháján van egy felirat. na ő a te handling céged. bonyolult megtudni.

Secnir 2010.03.21. 13:38:43

@Dariengo:
"na azért ez nem egészen így van, hogy telepakolják valaki bőröndjét heroinnal, és az már megdönthetetlen."

ez már igaz.
a szlovák vámosok pl. semtexet pakolnak a ír villanyszerelő utasok bőröndjébe...

laskagomba 2010.03.21. 13:59:50

@Dariengo: jogos a felvetés, az úticélodnak megfelelő felszerelést kell venni. Ez a te felelősséged. De ha a szállító járműről borul le, akkor az adott cég fizesse meg maradéktalanul a káromat, mert ez teljességgel az ő hibájuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.03.21. 14:42:43

@laskagomba:
hat itt amerikaban szerintem ember nincs aki 200 dollarnal tobbet tart kp-ben a zsebeben
es mar az is sok
nem 1200....

romesz 2010.03.21. 15:41:26

@laskagomba: "Egyáltalán hol utaztál?"
12 evvel ez elott volt az eset Europaba utaztam.
Alianz biztositasi eloirasat nem ismerem.
Az en biztositom az itteni Statefarm volt.

SarahConnor 2010.03.21. 17:56:56

@Rékuc: @Animacs:
Nem a feladott csomagomban volt a laptop, ezért is ótvaros az egész ügy... De nem szeretnék itt belemenni a részletekbe, ügy kivizsgálás alatt... :)

2010.03.21. 18:16:14

@laskagomba: de akkor mire fizetnek?!!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.21. 18:17:50

@Fenimore: hát akkor eléggé kamugyanús a sztorid... ha nem feladott poggyászban volt a laptop, akkor max reptéri szarka lophatta el, az pedig igazán nem a poggyászkezelő cégek felelőssége.
A kézipoggyászra köteles vagy vigyázni és mindig szem előtt tartani, nehogy más hozzáférhessen és beletegyen valamit stb.

Louloudaki 2010.03.21. 18:23:13

@sYg: ok, de kaptam már úgy vissza bőröndöt, hogy nem volt rajta az a matrica (akkor biztos leesett). tessék megkövezni emiatt, na. a lényeg, hogy a tudtom nélkül nyitották ki biztosan, mert a hangosbemondón nem hívtak és mikor megérkeztem, lakat nem volt rajta és a 2 cipzár alul volt összehúzva, míg én feladáskor felül húztam össze és zártam a lakattal. az még hihető esetleg, hogy a lakat a dobálástól tört le, de a 2 cipzár nem tesz egy kört a bőröndön csak úgy...

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2010.03.21. 19:01:27

@Louloudaki: semmi gond nincs vele, a matrica tényleg lejöhet, nem minden felületen tapad meg ugyanúgy.
Az alapján amit írtál, jó eséllyel valaki babrált a cuccaid között, nem is erre gondoltam hogy nem, hanem a hivatalos eljárásra. tehát ha valami "gyanús" a cuccod között, az veled, vagy az engedélyeddel lesz csak nyitva.
Pont az esetleges problémák miatt ez (itthon) csak így mehet.

Üdv!

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.21. 20:45:51

Ezért jó a csórónak. Nem repül, nem lopják el tőle a cuccot a reptéren. Sikeresch :-)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.03.21. 21:08:24

Megoldás lenne valami drága teló házát megtölteni bankos felrobbanós festékkel ;-)

az a Timúr és csapatában volt amikor bekenték a csalit UV reagens festékkel aztán akinek UV fényben világított a keze nna az a tolvaj !

Amúgy az igazán sikeres ember egy szál bankkártyával megy utazni aztán mindent megvesz ami kell. (ez nem én vagyok)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.03.21. 21:27:02

@Your browser may not support display of this image:
Na, én pont ilyen vagyok.
Mindig tengeralattjáróval utazom.
Csakis a patakon keresztül.
Valamint a Gyíktravellel.
Nem is vitték el semmimet eddig.

laskagomba 2010.03.21. 22:06:19

@Humbino: ugye, ez a kérdés! Régebben sokat biciklitúráztam, barátaimmal három heteket toltunk Európában. Az istennek sem találtam olyan biztosítást, ami csak balesetre jó, a poggyász részt is fizetni kell. De csak akkor fizetnek, ha nem látható helyre zárod a csomagot, megfelelő a zár minősége is. Sima campingezésnél sem ér szart sem. De a legszebb, hogy most egy Astra kombim van, amit hiába zárok, látszik a csomag! Érdeklődtem, de ha azt feltörik, azért sem fizetnek.

A baleset részéért viszont megéri, lyukas fogat is egyből intéztek Ausztriában.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.22. 00:35:18

@Sün‼: Na ne már. Semmidet nemcsippelték meg az űrgyíkok? Ez szinte hihhettettlenn!

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.22. 00:36:37

@laskagomba: "De a legszebb, hogy most egy Astra kombim van"

Ezt a tévedést!

Legszebb az Astra Sedan, kérdezd csak az űrgyíkokat!

NO CSIPP!!!

SarahConnor 2010.03.22. 21:39:44

@Rékuc: ne blamálj már ezzel a kamu-hülyeséggel, nem kérte senki, hogy oldd meg az ügyet, ráadásul fenét se tudsz az egész esetről. És nem is fogsz, mert ezt itt nem fogom előadni. Majd ha nem oldódik meg az ügyem, akkor beküldöm a Homárra, és ott lekamuzod, jó?
Szép álmokat!

hopp-hopp 2010.04.16. 00:02:21

@romesz: a készpénzedről is volt számlád ? :P

hopp-hopp 2010.04.16. 00:11:17

hmmm
barátnőm poggyászából kilopták khmm kivették az ajándéknak szánt aszút és a 4 rudacska marcipánt.
haverom poggyászából kb. másfél hónapja lopták ki a columbia kabátját és egy doboznyi házi sütit ...

nem bízhatunk itt senkiben sem.
nahh de kellemes élményem volt a krétai kompon, ahol a cuccainkat, amiket a hajó gyomrában adtunk le - sértetlenül kerültek hozzánk vissza, úgy kezelték őket mint valami hímes tojásokat - igaz volt becsület kassza és mindenkii bedobott valamennyi aprót a csomagkezelésért.
visszafele úton volt minden - amit elképzelsz - hatalmas zacskók, személyes holmikkal, macska-hordozóval, mélyhűtőbe való hal, narancs, olíva olajos bödönök tömkelege - mégsem keveredett el semmi... abban a földi káoszban aminek elsőre tűnt a hajó gyomra.

innen kellene példát venni - emberségből.
és merje valaki azt állítani, hogy odalenn balkán van!

hopp-hopp 2010.04.16. 00:14:15

@romesz: megdöbbentő mennyi számla kell egy egyszerű repülő úthoz ... lehet egyszerűbb vonattal a dolog???

mennyire snassz dolog minden cuccodat lefényképezni stb ... gondoljunk már bele ...

coopter 2010.11.01. 19:21:48

A csomagok megdézsmálására megoldás lehet egy új dolog amit egy magyar cég fejlesztett ki.
SASSEC Biztonsági Csomag Utazóknak a neve. keressetek rá, mert tényleg működik és lényegesen olcsóbb és mobilabb mint a gépi fóliázás. Olyan helyen is használhatod ahol nincs gépi fóliázás. Nekem maximálisan bevált.

AnyuEztVeddMeg · https://www.anyueztveddmeg.hu 2016.07.24. 05:01:24

Kár, hogy ez az egész így nem igaz. Tavaly jöttünk haza és az amsterdami reptéren pont láttuk a feltűnő és egyedi pánttal lezárt bőröndünket, ahogy berakják a csomagtérbe. Budapesten kb 40-50 perc mulva jött ki. A pánt eltünt róla és a zár fel volt feszítve, de ügyesen visszaerőltették. A bőröndben idegen, nem tőlünk származó (!!!) holmik is voltak és mindent széttúrtak benne. Reklamáltunk, de nem ért rá éppen senki, a munkások meg elkezdtek velünk kiabálni, hogy más dolguk van. Tehát egy megoldás van, egy bazi nagy egér nyitogatta 10000 méter magasan a bőröndöket....
süti beállítások módosítása