Tékozló Homár

Szemét szerviz vagy trükköző ügyfél?

2010.03.29. 00:35 | szily | 146 komment

Az alanti levelet azért posztolom be, hogy minden olvasó láthassa, milyen keskeny a mesgye a jogos ügyfélpanasz és a szolgáltatót joggal felbosszantó ügyfélügyeskedés között. Itt van Dávid, aki őszintén fel van háborodva, hogy egy pár perces, felszínes fékvizsgálatért 3750 forintot fizettettek ki vele. A története ugyanakkor úgy is dekódolható, hogy befizetett valamire, közben elkezdett nyomulni, hogy ingyen csináljanak meg neki valami mást is, ami nyilvánvalóan pénzbe kerül, utána meg még neki áll feljebb. Vajon mit jelent normálisan az, hogy "belefér"? Döntsön az olvasó!


Egy szombat délelőtti kellemetlen autószerelős élményem miatt írok.  Végülis nem egetverően nagy összeggel, csak 3750 forinttal vertek át, viszont nagyon idegesítő tud lenni, amikor teljesen hülyének nézik az embert.
Történt, hogy szóltak a szokásos nyári gumicserénél, amit a szokásos gumisomnál csináltattam, hogy a gumik kopása nem a legszebb, csináltassak egy futóműbeállítást.

Ők ilyet nem csinálnak de tudnak egy szerelőt két utcányira, telefonon átszólnak, árban megegyezünk, 4000 â013 5000.
Átmegyek, az elején már az furcsa volt, hogy mindjárt az elején elkérik a forgalmit, ami szerintem nem szokás egy rövid azonnal végzendő rutinmunkánál, de nyilván volt már másokkal is elszámolási vitájuk.
A szerelő a futóművet géppel méregette kb húsz percig, a végén semmit nem állitott (szerintem lehetett volna, de mindegy), a végén viszont elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, belefér-e az is, hogy ránéz a fékekre, ha már itt vagyok. Ez szerintem azt jelenti, hogy belefér-e a már megbeszélt vizsgálati dijba, szerintük nem ezt jelenti, de menjünk tovább.

A "fékvizsgálat" minden túlzás nélkül sem tarthatott 3-4 percnél tovább és a következőből állt:
-       Első kerekeknél lepattintotta a műanyag disztárcsát , zseblámpával rávilágított a tárcsafékre, és azt mondta hogy rendben van.
-       Az egyik hátsó kereket kétségkívül leszedte és utána rögtön visszatette, ez csavarozógéppel nem tart tovább 1 percnél. Egy csillagcsavarhúzóval megkopogtatta a dobféket és erre is azt mondta, hogy rendben van.
Ezekután mondtam, hogy ne szedje le a másik kereket, mert láttam, hogy semmi értelme.

Fizetésnél derült ki, hogy 3750 forintot férnek külön a fékvizsgálatért a megbeszélt 5000-en felül. Kijelentettem hogy nem fizetem ki, mivel szerintem ez nem egy  fékpadon végzett komoly vizsgálat volt, az egyik kereket le se szedte,  és egyébként is az a minimum, hogy ilyen esetben előre szólnak, hogy ezért külön kell fizetni.

Kb tízperces vita után (ami a csavarhúzóval végzett háromperces "munka" díjáról szólt)  beláttam, hogy kénytelen vagyok fizetni, mert különben nem adják vissza a forgalmit.

Azon, hogy ezerforintos percdij 6-7 csavar betekeréséért reális ár-e, lehet vitatkozni (egy kerék komplett gumicseréje 1000-1500 Ft, a húszperces géppel végzett futóműviszgálat volt 5000), de azt gondolom, ilyen esetben az a minimum, hogy előre egyeztetnek a vevővel.

Hely:  OKÉ Autóklinika 1097 Budapest, Gubacsi út 23
Idő: 2010.03.27. de 11 óra

Bármilyen visszajelzésnek nagyon örülnék, akár röviditve is meg lehetne jelentetni!
Üdv
Dávid

Update 1.: El sem tudom képzelni, hogy miért, de a szavazógépben végig legáboroztam Dávidot. Elnézést a hibáért, mivel a címét már nem lehetett utólag javítani, csináltam egy új szavazógépet, úgyhogy sajnos minden nulláról indul. Amikor utoljára néztem, 6 szavazat esett arra, hogy mindkét fél hibás, 4 arra, hogy a levélíró, és 1 arra, hogy az autószerelő.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2010.03.29. 00:38:03

Első még sosem voltam.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.29. 00:39:56

4000 â013 5000
az milyen ár? milyen valuta? milyen összeg?

@Aullah: gratulálok. Milyen érzés?

dr. Aullah 2010.03.29. 00:40:50

"a végén viszont elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, belefér-e az is, hogy ránéz a fékekre, ha már itt vagyok. Ez szerintem azt jelenti, hogy belefér-e a már megbeszélt vizsgálati dijba, szerintük nem ezt jelenti, "

Rossz hírem van, szerintem sem. Azt jelenti, hogy belefér-e még az IDEJÉBE... Rosszul kérdeztél Gábor. Ez most kivételesen a te hibád.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.03.29. 00:41:30

500 Ft-ról is írásos árajánlatot kér?

Nyilván kint függ a tarifa, megnézheti aki akarja.

Ha meg nem tudja, kérdezze meg!

dr. Aullah 2010.03.29. 00:42:51

@kurvaanyázó levelet küldő jobbikos kiabáló bácsika: Hát... azt hittem, hogy lesz valami tűzijáték, vagy angyalok szállnak le hozzám, de semmi. Nem éreztem semmit.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.29. 00:43:46

Egy cégnék új, szuperautomata gépsort vesznek, és kirúgják az összes korábbi dolgozót. Nagy felhajtással avatják a gépsort, ami nem indul el. Mindent megpróbálnak, semmi eredmény. Kétségbeesésükben behívják János bácsit, az öreg gépmestert, aki fog egy nagy kalapácsot, sétál egy darabig a gépsor mellett, majd jól odavág, és láss csodát, a gépsor elindul. A vezérigazgató hálásan szorongatja János bácsi kezét: nagyon köszönjük János bácsi, mivel tartozom? 5001 dollárral. Tessék, parancsoljon, de ugyan árulja már el, hogy jött ki ez a hülye szám? Hát úgy, hogy 1 dollár volt az ütés, 5000 meg, hogy tudtam, hova kell ütni.

Tanulság: Gábor a gyökér.

Probléma megoldva, új posztot kérünk.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.29. 00:45:20

@Aullah: Ez csak azért van, mert nem Svédországban elsőztél. Ott ez úgy van, hogy amikor elsőzni akarsz, fűszoknyás lányok hozzák neked az új posztot, utána pedig a kényeztetés módját te választhatod meg.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.29. 00:51:45

Azért az éremnek is 2 oldala van. Én személyesen ismerem a Gubacsi úton az autószerelőt, hiszen oda szoktam vinni az Ignisemet, amikor elromlik benne a bólogatóskutya. Ervin egy nagyon rendes ember. A hobbija az, hogy Trabantokba Ferrari motort szerel, és fordítva. Így nála csak a Ferrari-tulajok szoktak anyázni, miután visszakapják a verdát. Ervinnek van egy felesége, Erzsike, aki csontkovács, és 4 szép egészséges gyermeke, akiket sokba kerül etetni, ruházni, iskoláztatni. Ne ekézzétek Ervint, ő mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelei elégedettek legyenek! A felesége pedig csontkovács!
Ervin semmiképp sem hibázhatott!!!

ui, Azt mondtam már, hogy a felesége csontkovács.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.29. 00:56:19

@nyomasek_bobo: ezen hangosan felröhögtem! milyen igazad van vazz, nekem fel se tűnt!

dr. Aullah 2010.03.29. 01:00:16

Nincs azzal gond. A poszt toló ibolya rokona: Dávid Gábor.

szily 2010.03.29. 01:06:50

Köszi a figyelmezetetetést, fingom sincs, miért gáboroztam, csináltam új szavazógépet bele.

Megdobbent 2010.03.29. 01:16:39

"Ezekután mondtam, hogy ne szedje le a másik kereket, mert láttam, hogy semmi értelme."

[...]

"...ez nem egy fékpadon végzett komoly vizsgálat volt, az egyik kereket le se szedte..."

No, ez ugy mar itt meghalt a sztori innen halalos sebbel vanszorog, de sajnos ebbe az iranyba: "â01Emunkaâ01D" Mi a faszom ez, mar masodszor?

Bar azokutan, hogy eszerint sokaig Gabor neven szerepelt a csoro, mar nem is csodalkozom.

Szabad-e ugy osszegeznem a sztorit, hogy kese, suta, beteg, szerencsetlen, felesleges?

Megdobbent 2010.03.29. 01:20:50

@Aullah: Nnna, azert ne kesergj, menj csak be az ALDI-ba a kinyomtatott kommentekkel, es meglatod mekkora mosolyt kapsz, plusz egy levett sved kereket, amit nekik is egy szerelo vitt telefonhivasra, aki mar az ajtoban zokniban tenfergett, amig ra nem mosolyogtak!

bb3nz0 2010.03.29. 01:26:37

Fékpadon(dyno) a motor teljesítményét szokás mérni:D azon te féket nem fogsz szerelni!
amúgy tényleg szólhatott volna az elején, hogy mennyi az annyi

BBG76 2010.03.29. 01:30:28

A zseblámpába sincs ingyen az elem. A csavarozógép is eszi az áramot meg a sűrített levegőt.
Kopogtatni is kellett.
Én 20 ezret kértem volna. Túl olcsó az a szervíz, lehúzza az árakat.

Megdobbent 2010.03.29. 01:34:06

Najo, melyebben belegondoltam, es rajottem, hogy szegeny srac belesetalt az ismert medve barlangjaba, mert hat ugyis ez lett volna reszletezesnel:

- De en arra ertettem, hogy az ARba belefer-e!!!!
- En viszont arra, hogy az IDOMbe belefer-e. Es belefert, latja...

Hat mit lehet csinalni?

Teljes kerdest kell feltenni: "ezert a penzert megnezne a fekeket is?"

Bar ennek is van egy buktatoja, 2x penzzel a vegen :>

Ravasz nepseg az autoszerelo: ha ott vagy es nezed mit csinal, akkor a szavakkal trukkoz, ha otthagyod, akkor meg trabantmotorral kaphatod vissza :/

killkenny 2010.03.29. 01:45:33

ez egy fakevizsgálat volt, ha érted hogy mondom

romesz 2010.03.29. 01:53:10

Miert nem nezette meg a fekeket a gumisnal a srac? Ott levettek mar a kerekeket. De ha sajnalja a penzt ra, akkor megnezheti sajat maga is. Szerelo ideje es tudasa penzbe kerul, foleg egy olyan orszagban ahol mar semmit nem csinalnak ingyen.

romesz 2010.03.29. 01:55:54

Hatso kereket felesleges levenni a dobfekhez, csak a fekvizsgalo nyilason kell benezni. Az elso fekeket is alulrol kell megnezni, teljesen felesleges levenni a disztarcsat. A disztarcsa nem takar semmit a kereken kivul.

SharkV8 2010.03.29. 02:52:19

Üdvözlöm a tisztelt társaságot. Azthiszem van egy másik megközelítése a dolognak. Kérdés, kapott-e számlát és azon mi van írva? Most nem adóügyi szempontból érdekes a kérdés. Itt ugye fék ellenőrzésről van szó. Hogy ez így rá van-e írva a számlára, ez a kérdés. Ha Dávid felcsavarodik a fára és a szakértő megállapítja, hogya fék hibája okozta a balesetet és ez az utolsó szervizre visszavezethető, akkor a szervizt elkaszálják. Bármi más javítás esetén ez nincs. A szervizekben erre külön hangsúlyt kell fektetni. Ha az ügyfél NEM KÉRI a fék javítását, akkor azt írásban jelezni kell a számlán (a megjegyzés rovatban). Ez mentesíti szervízt a felelősség alól. Tehát a fék egy különkeges téma az autójavítás területén.

Honda RC 51 2010.03.29. 02:52:55

motorszerelokent dolgozom. Szinte mindig szoltunk az ugyfelnek a fekek, gumik allapotarol es ellenoriztuk (beallitottuk) a levego nyomast a kerekekben. Minden, mondom minden munkanal legyen az csak egy sima olaj csere. Jo mondjuk mororkerekparnal egyszeru mert tenyleg csak odanezunk a fekbetetre ami rendszerint jol latszik.
Minden csak hozzaallas kerdese.

SharkV8 2010.03.29. 02:57:14

Az előbbi folytatása: Miért fontos ez? Mert ha a szerelő tudja, hogy ekkora felelősséggel tartozik a fék javításért, akkor azt vagy korrektül megcsinálja, vagy hozzá sem nyúl. Így utólag csak a számlából derülhet ki, hogy felelősségteljes munkavégzésről volt-e szó, akkor rajta van a számlán. Vagy csak nézegetésről, de nem felel érte, akkor nincs rajta.

Serena 2010.03.29. 02:57:14

Azért 3750-ből nézzük már meg mennyi marad a zsebében annak aki csinálja?
(Már ha legálisan).
Kapásból lejön ugye az ÁFA így marad 3000 Ft.
Ebből lejön a munkabér ktg-je ha kiveszi a pénzt ami testvérek között is legyen 50%.
Marad 1500 Ft.
Ezek után lejön a rezsi és egyéb költségek ami akkor is fizetendő, ha van meló és akkor is, ha nincs. Ezt az összeget megbecsülni sem tudnám, de ha csak azt vesszük mennyibe kerül egy-egy izmosabb gép.....
Namost maradjon 1400 Ft.
És a fentiek alapján akkor mondhatjuk, hogy 100 Ft a nézés és 1300 Ft pedig az, hogy ott rohadt az iskola padban és Dáviddal ellentétben aki nem tudja mit kell megnézni ő tudta, hogy mit nézzen.
És ezért mondjuk le is ültetik, ha utána elszáll a fék és kiderül, hogy észre kellett volna vennie.
A felelősség vállalás árát mindig elfelejtik...

Honda RC 51 2010.03.29. 03:00:37

A mai vilagba amikor szenvednek a szervizmuhelyek a kuncsaft hianyban, meg kell talalni hogy lehet boldogabba tenni a vevoket. Tenyleg illene hogy barmilyen munkaba bele tartozzon a rutin ranezes. Fekfolyadek szint, hutoviz szint, olaj szint, ablakmoso szint...mit gondoltok mennyi idobe telik megnezni??? Es ugye mennyire jol esne ha a szervizelo oda menne hozzad es tudomasodra hozna a dolgokat????
Szemely szerint megkinalom meg a vevot egy dobozos pepsivel es egy rakas ujsagot nyomok a kezebe amig var a gepere.

Megdobbent 2010.03.29. 03:23:00

@Honda RC 51: Auto/motor (oromteli) hijan a PEPSI-s gesztust en nagyra ertekelem :)

romesz 2010.03.29. 03:34:27

@Honda RC 51: "A mai vilagba amikor szenvednek a szervizmuhelyek a kuncsaft hianyban"
Egyre tobb auto van, nem hogy szervizhiany, de szerintem tul sok autos van es ezert azt csinalnak a szervizekben amit akarnak. Raadasul nagyon sokan kontarkodnak, azt hiszik, hogy ertenek az autokhoz.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.03.29. 03:41:18

A kérdés értelme szerintem is az, hogy belefér -e még a szaki idejébe a fékvizit.

romesz 2010.03.29. 03:56:43

@Szekuriti Blogger: A szaki idejebe belefer, de akkor ferjen bele a megrendelo penztarcajaba is. Nem a jotekonysagi hivatalban volt az autot csinaltatni.

romesz 2010.03.29. 03:58:29

@Szekuriti Blogger: A szaki idejebe belefer, de akkor ferjen bele a megrendelo penztarcajaba is. Nem a jotekonysagi hivatalban volt az autot csinaltatni.

romesz 2010.03.29. 04:05:09

@Szekuriti Blogger: A szaki idejebe belefer, de akkor ferjen bele a megrendelo penztarcajaba is. Nem a jotekonysagi hivatalban volt az autot csinaltatni.

romesz 2010.03.29. 04:07:23

@Szekuriti Blogger: A szaki idejebe belefer, de akkor ferjen bele a megrendelo penztarcajaba is. Nem a jotekonysagi hivatalban volt az autot csinaltatni.

romesz 2010.03.29. 04:26:27

na ez jo sokszor elment :)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.03.29. 04:43:57

A szavazast miert kell egy reklam moge bujtatni?

Szerintem eleg gerinctelen megoldas, hogy igy general a Homar reklambevetelt maganak.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.03.29. 06:20:24

Szerintem Dávid Ibivel aludtál, és benned maradt, hogy hogyan kell szólitani a dominádat :]

ghck 2010.03.29. 06:49:55

@Serena: "Ezek után lejön a rezsi és egyéb költségek"

Azok "ezek előtt" jönnek le.. ;)

ghck 2010.03.29. 07:31:18

Mellesleg szerintem az árra vonatkozik a "belefér-e". Az ugyanis rohadtul nem érdekli se Gábort, se Dávidot, hogy a szakinak az "idejébe" belefér-e a dolog, ha belefér megcsinálja, ha nem, nem. Az ügyfelet csak az érdekli, ami őt is érinti. Az pedig a fizetendő ár.

Lehet, hogy nincs igazam, de krvára utálom, hogy minden szaki azzal próbálkozik, hogy előbb elvégzi a munkát, aztán utólag jön, hogy ennyi meg annyi. Pl. jött nekem kőműves falazni xFt/m2-ért. Aztán utólag megpróbálta kitalálni, hogy ilyen meg olyan plusz tételek vannak. Na NEM! Ha elvégzett olyan munkát, amiért később plusz tételt akar felszámolni, de előtte nem szólt, hogy ácsi, ez nincs benne az árban, akkor bocs. Buktad. Ezért állapodunk meg az árban.

Tehát: "- Józsibácsi! 2000/m2-ért felfalaz, jó? - Jó. - Belefér még, hogy utána el is takarít maga után? - Bele!"

Na ezek után nekem ne kérjen takarítási díjat! Mondta volna azt, hogy "bele, de az 5000 lesz". AKKOR - bár furcsán néznék rá, hogy biztosan egy anyanyelvet beszélünk-e, - én is úgy érteném, hogy a "belefér"-t először az idejére gondolta.

Ugyandehogy (törölt) 2010.03.29. 07:39:51

@ghck: magam sem mondhattam volna szebben.

mahet 2010.03.29. 07:51:54

@ghck: bezony... mondjuk szóhasználattól függ.

Belefér-e vagy Meg tudná-e még nézni... nem mindegy, ki hogy emlékszik a történtekre.

gareet 2010.03.29. 07:52:47

nekem egy haverom szereli az autómat, mégse jut még eszembe se, hogy bármit ingyen kérjek, ha nem foga el pénzt akkor mésképpen egyenlítem ki a "számlát" nem hogy egy ismeretlen szerelőnél ingyenesnek higgyjem a fék ellenőrzést, megkéne érteni mindenkinek, hogy a szaki ebből él és amúgy ez a belefér-e kérdést, hogy értelmezzük lényegtelen, hiszen az idő pénz.

efhábé 2010.03.29. 07:53:22

"árban megegyezünk, 4000 - 5000"

Adott munkára adott ár. Korrekt.
Utána megkérded az embert, hogy belefér-e még a fék átvizsgálása, ami egy teljesen eltérő témakör. Természetes, hogy az ember az időre érti a belefér-e kérdést, hiszen az fel sem merül, hogy te a futómű-állítás árába akarod beleérteni a fékellenőrzést is.
Ez olyan, mintha bemennél a fodrászhoz, kérnél hajvágást, aztán megkérdeznéd, hogy a pedikűr belefér-e még. Bele persze, épp nincs másik kuncsaft, de természetes, hogy a hajvágáson felül a pedikürt is ki kell fizetni, nem?

Egyébként meg, kapitális balek vagy.

"A szerelő a futóművet géppel méregette kb húsz percig, a végén semmit nem állitott (szerintem lehetett volna, de mindegy)"

Ha értesz hozzá (különben honnan tudnád, hogy lehetett volna állítani a futóművön) és látod, hogy épp át lettél verve, akkor minek kérsz újabb műveletet? Ha meg nem értesz hozzá, akkor miből szűröd le, hogy szerinted lehetett volna állítani és ezzel miért kelted rossz hírét a műhelynek?
Ha értesz hozzá, balek vagy, ha nem értesz hozzá, akkor ostoba.

Jólfelhúztammagam 2010.03.29. 08:03:53

www.speedyauto.hu

Ha már egyszer jártál náluk, akkor törzsvendég vagy, és a fékhatásmérés ingyenes a lengéscsillapító méréssel együtt. Pénzt el sem fogadnak érte. Egyébként is horror összeg a vizsgálat díja: 1600Ft.
Nemrég voltam náluk klímatöltésen.
- ellenőrizétk a klímát, és lebeszéltek az újratöltésről. Ezért pénzt nem kértek.
- kérdeztem, hogy a kézifék ellenőrzés, beállítás belefér-e. Belefért. 15 perc molyolás, amiért pénzt nem kértek.
- Végül egy klíma fertőtlenítést kértem, hogy valamiért fizessek is.
Ez a budaörsi telephelyük, a többit nem ismerem.

flodur 2010.03.29. 08:15:07

Hasonló eset történt velem is. Márkaszervíz, a motor időnként nem indul. A forgalmi leadása után, azzal kezdenék, hogy lemossák a teljesen tiszta autót.
Nem akartak beengedni a műhelybe, de egy kis huzavona után sikerült. szerelő jön, komputer ráköt és nézegeti a kijelzőt, nyomkodja a gombokat. Jön egy szerelő és kérdi tőle, hogy értesz ehhez a cucchoz? Mondja, én nem, de a Józsi talán, szólj neki. Ordítanak a Józsinak, az jön és már ketten nézik. Végül hívnak egy harmadikat, de Ő se tud mást, csak bámulni. Erre azt mondom, hogy itt most elég, nem csináltak semmit a kocsival, befejeztem. Na de jött a számlázás, Várakoztattak jó fél órát, hogy teljen az idő, a végösszeg, 5635Ft, a semmiért, aztán
amíg nem fizettem ki, addig a forgalmit se adták vissza. A posztoló jobban járt, neki legalább csináltak valami hasznosat.

gftamas 2010.03.29. 08:15:53

Saját véleményem a dolgoról: a világon semmi sincs ingyen, nálam is egy olyan kédés, hogy "belefér-e" az időt jelenti és nem az árát, nem gondolnám, hogy ezen hőbörögni kell. Egy szolgáltatásnak az árát pedig nem az határozza meg, hogy hány percig vagy másodpercig tart. Lehet ugyanis, hogy a vizsgálat csak pár másodperc, de mondjuk egy olyan géppel végzik, ami 15 millióba kerül. Nem gondolnám, hogy átb...szás vagy lehúzás egy cég részéről, ha a vizsgálat díjába beépíti a milliós berendezés árát és amortizációját is, hiszen ha csak a szerelő Józsi munkabérének az időarányos része lenne a díj, akkor pár év múlva, amikor ki kell majd cserélni a fékpadot vagy más berendezést, akkor azt miből tenné meg? Ezen kicsit el kellene gondolkodni a tisztelt post írójának is.....

igazi hős 2010.03.29. 08:22:50

@ghck: Én inkább @Aullah: megoldását helyeslem: szerelőhöz, pláne aki rövid munkákat csinál (pl. gumis) rendszeresen időre jönnek, de nyilván a pontos szóhasználat is számít.
Egyébként meg miért nem a gumis néz rá a fékre, úgy is leszedi a kereket. Épp tegnap voltam gumisnál, "épp befértem a 10:30-as autó elé" és szólt a srác, hogy elég vékony ez a hátsó betét. Megköszöntem és örültem, hogy hozzájuk mentem.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.03.29. 08:22:54

ősszel 1000-ért mértek fékpadon, és a srác azt mondta hogy ha betétcsere után is vissza akarok menni újra méretni hogy a jobb-bal szinkronban van e akkor a második mérés csak 500. és így volt.

A rája szarik rája 2010.03.29. 08:24:22

A posztolót már lehet? 2010-et írunk, semmi sincs ingyen!

Donor 2010.03.29. 08:25:02

Mondjuk azon felül, hogy GáborDávid kriminális alak, akit ha szerelő lennék én is szénné szívatnák, elég pofátlanság Ennyit elkérni azért hogy ránézett a fékre.
Én elkértem volna a díjszabás táblázatot abból egyértelműen kiderül milyen munkaműveletért mit számolhat fel.

Másik hogy az aki nekem szerelte a kocsit legutóbb, azonfelül hogy maximálisan korrekt munkát végzett, kérés és külön pénz nélkül ellenőrizte a féket és szólt hogy ajánlott a cseréje. Ki is cseréltettem vele. És bár eddig inkább magam szereltem a kocsit, ez olyan benyomással volt rám, hogy továbbra is inkább elviszem hozzá.

Szóval egy autószerelőnek szerintem saját érdeke egy gyors átnézés külön kérés nélkül, mert lehet hogy további munkákat tud így szerezni, viszont ha ha nem korrekt akkor kuncsaftot tud veszíteni.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.03.29. 08:29:00

Én ezt a forgalmi dolgot nem értem. Visszatarthatják, ha vita támad a fizetéssel kapcsolatban? Szerintem nem, de lehet, hogy rosszul tudom.

Nekem egyszer a Duna Plaza autómosójában próbálkoztak azzal, hogy nem adják vissza a kulcsot, mert hogy erősen szennyezett volt az autó, és fizessek többet, mint amiben megállapodtunk. Mondtam, rendőrt hívok, erre visszaadták (valószínűleg saját szakállra próbálkoztak a főnök háta mögött).

Labancz 2010.03.29. 08:29:16

A régi vicc jutott az eszembe:
autós a benzinkútnál:
- Mennyibe kerül 1 csepp benzin?
- Egy csepp? Semennyibe.
- Jó, akkor csepegtesse tele, kérem.

juhaszvik 2010.03.29. 08:35:31

a svédeknél ez úgy történik, hogy amíg a szerelő ellenőrzi a fékeket, addig fűszoknyás lányok elvisznek egy közeli erdőbe a szerelő lehajthatóüléses egyterűjével. a fék ellenőrzésének időtartalmát te választhatod meg.

egyébként már mindent összefoglaltatok. a pénzt a szakértelemért, nem a csavarhúzásért fizette. a másik, hogy ha ért hozzá, akkor miért mással nézeti, ha nem, akkor meg miért szól bele.

Poll 2010.03.29. 08:38:35

@Serena: "Ebből lejön a munkabér ktg-je ha kiveszi a pénzt ami testvérek között is legyen 50%."

Ez egy jó nagy ökörség volt. Ha ez igaz lenne, az azt jelentené, hogy a szerelő minden hónapban megkapja a cég teljes bevételének x%-át, teljesen bejelentve, leadózva és nem fix bérért dolgozik. Ezt ugye te sem gondolod komolyan.

Drága gépek költségéről meg akkor kellene beszélni, ha fékpados mérést csináltak volna, amiről szó nem volt, használt egy zseblámpát, meg egy csillagcsavarhúzót. (az egy kerék leszedése pedig ismert költség a gumistól)
Aztán, hogy józsi kopogtatós "szakértelme" tényleg megér-e 2 percre nettó mondjuk 2500 ft-ot, azt el lehet dönteni.

Összességében pitiáner lehúzás, de legalább magyaros, a legtöbb "szolgáltató" igy működik errefelé.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a fékpofák akár egyenetlenül is kophatnak, ha gond van a dugattyúkkal, pl a belső már jóval kopottabb mint a külső, ezért kivül-belül meg kéne nézni a tárcsát és nem csak bevilágitani a disztrácsa mögé, sőt még egy fékpofa is tud egyenetlenül kopni, felülről nézve tökéletes, az aljából meg már alig van.

Szóval ezért koptatta józsi oly sok éven át az iskolapadot, nyilván ezt a szakértelmet és alaposságot kellett most megfizetni.

Dr Gregory House 2010.03.29. 08:42:04

Ez ÁFÁ-s ár volt számlávak? Ha nem, szerelmes levél mehet az APEH-nek.

csillafuck (törölt) · http://csillafuck.blog.hu/ 2010.03.29. 08:44:59

@Labancz: ez jó, nem is ismertem! Mennyire "magyar ügyfeles" megoldás.

meis (törölt) 2010.03.29. 08:52:05

Általában szemét szervíz. Többféle kocsim volt és a márkaszervízek mindenhol trógerek voltak, bárhova mentem. Mindig drágább volt, mint azt előzetesen mondták, mert valahogy mindig "közbejött ez-az.." Jó ideje már magán autószerelőhöz járok, ott nincs gond. Nem olajos a kormány a munka végén, nincs proli szag az utastérben, nincs elállítva az ülés és nincs otthagyva a rádió a juventuson atomra felerősítve. Olyan is volt (renault baumgartner), hogy teljesen kiautózták belőle a benzint és beleraktak 70 km-t. Kérdeztem, hogy ez meg mit jelentsen? Azt mondták, hogy ki kellett próbálni. Sok paraszt szakszervízes.

egy atlag 2010.03.29. 09:05:41

aki a rönóját baumgartnerékhez viszi, az vajon sikeres e? ekkora trágyadombot, mint az, még nem hordott a hátán a föld.

Hiba a kapcsolatban 2010.03.29. 09:14:42

@meis: Olyan is volt (renault baumgartner), hogy teljesen kiautózták belőle a benzint és beleraktak 70 km-t.
Beszarás ez a cég. Tologatták a kocsit 70 km-en keresztül üres tankkal? Vagy feltalálták az üres tankkal autózást (Nobel díj) vagy tologatva próbálták ki (feljelentés)

Alex3000 2010.03.29. 09:22:23

Én mindig igyekszem az árakat előre tisztázni, pont az ilyen esetek miatt. Amúgy meg tényleg rablás, az ilyen Józsi meg Béla meg nem tudom kiknek az ismerőse szoktak a legdrágábbak lenni, és még a munka elvégzése sem szakszerű. Akkor már jobb felkeresni egy szakszervizt, nem biztos hogy drágább.

meis (törölt) 2010.03.29. 09:23:53

Ott vettem, és kezdő autósként nagy naívan gondoltam, hogy oda viszem a szervízbe is.. Az ügyfélszolgálatuk nagyon udvarias és korrekt volt, de aztán kiderült, hogy a szervíz az már egy másik eset.
@hycomat: súlyos, hogy egyesek mennyire nem tudnak szöveget értelmezni : ) Akkor most csak neked elmondom, hogy amire visszakaptam, szinte üres volt a tank és mentek vele vagy 70 km-t.

meis (törölt) 2010.03.29. 09:32:24

@egy atlag: Anno ott vettem és kezdő autósként természetesnek tűnt, hogy oda viszem szervízbe is. Egyébként az ügyfélszolgálatuk nagyon udvarias és korrekt volt, de később kiderült, hogy a szervíz már egy másik eset.
@hycomat: Súlyos, hogy egyesek mennyire nem tudnak szöveget értelmezni : ) Akkor most csak neked elmondom, hogy amire elhoztam, ki volt autózva a benzin és mentek vele vagy 70 km-t. Jól nyomhatták neki, mert eredetileg több volt benne, mint 10 liter és amikor visszaadták, teljesen csutkán volt. Mondták is nagy felhőtlenül, hogy itt a benzinkút, addig biztos elmegy. Többet aztán nem vittem hozzájuk.

mama ottmarad 2010.03.29. 10:04:51

Szerintem ez egy nyelvi probléma. Dávid azt írja: "megkérdeztem, belefér-e az is, hogy ránéz a fékekre". Kitől kérdezte meg? A szerelőtől, vagy saját magától? Mert bizony, mindenki a saját szempontjai alapján fog válaszolni. Dávidnak a pénze kevés, a szerelőnek az ideje. Ki hibázott, és miben? Dávid "delazavagyok" műmájerkedéssel lespórolta azt az egy szót, ami szerinte 3750.- Forintjába került, viszont, ezért cserébe megtudhatta, hogy három keréken rendben vannak a fékek.

Doubledeceker 2010.03.29. 10:16:22

David, egy balfasz.

Akki autót tart és 3750Ft-on rúgozik, az sikeres ember nem lehet. Ha minden alaklommal csak 3750FT-ra húztak volna le a kocsimmal kapcsolatban, most hellikopterrel járnék, ja és én Dáviddal ellentétben értek is a kocsihoz....

A forgalmit meg azért kérik el, mert a futómű beállításhoz kell az alvázszám, tudjátok adatok a gépből....

Örüljön, hogy ennyivel megúszta.

Sobrijóska 2010.03.29. 10:22:20

Én nem fizettem volna, hiszen nem állította rá a fékpadra, állapotjelentés sem készült. Egyből rendőrt kellett volna hívni, ha nem adja vissza a forgalmit. Úgy sem volt semmilyen megrendelő aláírva, tehát nem tudta volna bizonyítani a munkát.
Egyébként meg ha már eleve rosszarc, be se kell menni, annyi autószerviz van, hogy csak na. A gumissal meg elbeszélgetnék, hogy ajánlhatott ilyen szemét szerelőt.

davido a naiv 2010.03.29. 10:28:29

Köszi a kommenteket, én volnék az ügyfél.

Azóta lenyugodtam, lehet hogy én is hibás vagyok, de azért két dolog:

1. Ha az előre megbeszélt dijat valaki 70-80 % al megemeli, arról tán nem ártana előre egyeztetni.
2. Ha komolyan gondolják hogy ez egy fékvizsgálat volt, akkor tán illett volna a másik hátsó kereket is megnézni, lehet hogy az most nem is működik, nem?

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.03.29. 10:35:05

a forgalmit azert kerik el, mert az adatbazisbol ki kell keresni a megfelelo futomubeallitasi adatokat..

szivessegbol meg nem fog dolgozni Neked senki se: maskor elore beszeld meg, mit akarsz, nem fognak atverni

Doubledeceker 2010.03.29. 10:35:18

@davido a naiv:

Te amennyire ezek megnézték, lehet, hogy a többi sem működik.... :D

ghck 2010.03.29. 10:39:39

@davido a naiv:
1: így van, mint ahogy te is előre szóltál, hogy féket is nézzen! Mert ennyi erővel ha hallgattál volna a fékvizsgálatról, meg sem csinálják, kifizeted a megbeszéltet, majd közlöd, hogy fogyvédelem, mert meg sem nézte a féket! "- De hát uram, nem is mondta, hogy nézzem meg! - Lehet, de ott van a kesztyűtartóban "kiffügesztve" az elvégzendő feladatok listája!" Nem? Ő sem mondta, hogy mibe fog ez kerülni, utólag mit ugrál? Ja, hogy ki volt függesztve? Mint a bontási határozat Arthur Dent házáról...

2: Igen. Ha már elkéri az árát, csinálja is meg rendesen. Egyátalán rálépett a krva fékre? Folyadékot ellenőrzött?!?

Szóval sztem igazad van. Utálom az egész "majd utólag megmondom mennyibe került" hozzáállást. Most mondod meg, előre! Mert nyilván megrendelni csak úgy tudom, hogy tudom mibe fok kerülni. Vagy majd azt szoktam, hogy utólag megmondom én is, hogy mennyit adok. Vagy hogy ezért az árért mit kell még elvégeznie.

Másik példa. Festő. Végzett, majd elszámolásnál aszongya ennyi volt a papír, amivel letakarta a padlót. Hát cseszd meg! A te érdeked, hogy letakard, nem az enyém! A saját dolgodat könnyítetted meg a leterítéssel, nehogymár ezért én fizessek! Mert egyébként sikálhattál volna, ugye. Na szóval ezek...

davido a naiv 2010.03.29. 10:40:54

Egyébént azok az angol turisták, akiket 4-5 ezer forinttal próbálnak átverni a pesti taxishiénák és összeverekednek rajta, azok sem sikeres emberek?

Nem a pénzről van szó, hanem hogy hülyének nézik az embert.

@Nandi29:

renz 2010.03.29. 10:47:59

A Honda márkaszervizben teljesen hülyének nézett a szervizvezető. A motorhiba okaként mondott 3 lehetséges verziót, persze mindegyik 60-70k HUF alaphangon. Vettem egy kábelt az autó és a laptop közé 10k-ért és láss csodát: Pontosan megmondta, hogy melyik alkatrész a hibás. Szarjanak farfekvéses sziámi-iker sünt! Naponta! A hibakód törlésért is elkérnek 3-4-5 ezer forintot, miközben az is elvégezhető pár másodperc alatt a már említett kábellel.

Doubledeceker 2010.03.29. 10:51:44

@davido a naiv:

Jól van, jól van

Részben igazad van, de te kértél valamit, ők megcsinálták, és pénzt kértek érte.

Ők is hibáztak, mert nem mondták, hogy lehet, persze hogy lehet, de 3750 Ft lesz, számla nélkül 2500 Ft.

DE ne várd, hogy egy autószerelő ingyen dolgozzon.

Egy ismerősöm mondja mindig, hogy egy autószerelő ismerőse, amikor már megálnak előtte kocsival megmondja, mennyit fog kérni, meg sem várja, hogy a páciens elmondja mi a gond.

Szép nem? A lényeg egy autóbuzerátotól ne várd, hogy bármit is ingyen csináljon...

Szűcslaci 2010.03.29. 10:52:07

Jól megrugdostátok a posztolót - ügyesek vagytok. A szervizes meg egy tahó, paraszt állat - remélhetőleg kikopik a piacról hamarosan. Ilyen hozzáállással nem lesz nehéz dolga. Miért nem próbálta mondjuk a leszedett kereket a gatyájába gyömöszölni, hogy belefér-e? Annyira azért nem értette félre? Ha egy kuncsaft nem ér annyit, hogy rápillantson ingyen a fékekre, akkor álljon sorba a gecije a munkaügyi központ lépcsőjén. Bocs az alpári kifejezésért, de engem ez nagyon felháborít.

Gigoló (törölt) 2010.03.29. 10:52:28

Ha ráteszi a fékpadra az is 5000 lett volna

Pippike 2010.03.29. 10:58:48

Majd mindenki megtanulja szépen értelmesen magyarul kifejezni magát. Valakinek 5000 forintba fog fájni van akinek 50 ezerbe, de előbb utóbb megtanulják, hogy kell rendesen, illedelmesen kérni valamit, megkérni valakit.

davido a naiv 2010.03.29. 10:59:16

Az általános érvényű kérdés ami az én problémámon túlmutat, hogy

Mi az a határ, ami józan ésszel mérve nem fizetős szakvizsgálat, hanem szimpla előzetes konzultáció (pl kérdés: ezt a karcolást lehet polirozni vagy fényezni kell? Válasz: 2000 forintért megmondom)

Mi az az összeg amiről már előre egyeztetni kellene (4000 Ft már necces de lehet hogy szarrágó vagyok)

Bejgli 2010.03.29. 11:01:34

a belefér nekem egyértelműen az időre vonatkozik, nem pedig az összegre. én még megkérdeztem volna, hogy az mennyibe kerül, ilyenkor jön a "semmibe, kisnagysád" :)

Unbiased 2010.03.29. 11:03:31

Ez a sokat kommentált "belefér-e" megfogalmazás számomra azt jelenti, hogy a vevő igyekezett szándékosan félreérthető módon fogalmazni, egy ingyenes szolgáltatás reményében. A helyes és tisztességes kérdés valami olyasmi lehetett volna, hogy "jelent-e plusz költséget, ha megnézné a..."

Egy kissé kapcsolódó probléma: mit szóltok a gumicsere évenként meredeken emelkedő, az inflációt messze meghaladó díjához? Most fizettem 8.200ft-ot...

Doubledeceker 2010.03.29. 11:07:13

@davido a naiv:

Meg kelett volna kérdezni, hogy mennyi az annyi?

Na mindegy, ne edd ezen magad. Nem ér annyit az egész, én meg nem szoktam ennyi pénz miatt rúgozni, mert többet veszítek az idegeskedéssel, mint amit ez a pénz ér.

Ha rendőr is megbüntet, bazd oda a pénzt, oszt iszkiri, ha hamarabb elfelejted, akkor nyertél.

moli 2010.03.29. 11:07:57

szavazoknak: csokolom, semmit sem csinalt 8750ft-ert es ez rendben van?!

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.03.29. 11:09:13

Ma már semmi nincs ingyen, az árak valoszinűleg ki vannak függesztve,olcsojános :))))

Doubledeceker 2010.03.29. 11:09:25

@Unbiased:

Azt szoljuk, hozzá, hogy megtanulhatod ecserélni a kerekeid magatdól is.

Na ja előbb még be kell rúházni 4 kerékbe, de szerintem lemez felniből az nem lehet több 20.000 Ft -nál és szerintem csak egyszer kell megtenni, sőt télire ennyiért még valami ocskább alufelnit is vadászhatsz...

Vidéken meg olcsóban megcsinálják

davido a naiv 2010.03.29. 11:23:11

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:
Az árak nincsenek kifüggesztve.
A honlapjukon van egy tétel:
"Alsó átvizsgálás" 3750 Ft ért, ez nem tudom mit jelent, de talán nem egy darab kerék leszerelését.

Na ez a téma ennél tényleg nem ér többet, az elszámolási vitákról és elvárható magatartásról általában érdemes volna viszont beszélni.

kafferbivalybalamber 2010.03.29. 11:23:31

"Az egyik hátsó kereket kétségkívül leszedte és utána rögtön visszatette, ez csavarozógéppel nem tart tovább 1 percnél."

Azért nem tartott tovább 1 percnél, mert az a szerviz beruházott egy rendes emelőre, kompresszorra, légszerszámokra, bérel egy műhelyt, satöbbi. Ezért aztán kialakul neki egy "rezsióradíj" elnevezésű tarifája. Egészen érdekes elképzelés, hogy ingyen akarod használni ezt a teljes infrastruktúrát, persze a szerelő szaktudásával együtt. Épeszű emberben ilyen fel se merül. Ettől függetlenül közölhették volna, hogy mennyibe kerül a fékvizsgálat, mert pontosan nem tudhatod De hogy ingyen... Nem jótékonysági intézmény, hanem szerviz, ebből él, jónapot kívánok.

mama ottmarad 2010.03.29. 11:51:44

@davido a naiv: úgy látom, kommmunikációs problémád van, ezért nem látod meg a dolgok lényegét.
1. Nem az előre kialkudott munkadíjat emelte meg a koma 70-80%-kal, hanem egy másik munka díját adta a végösszeghez. Az egy más kérdés, hogy a szerelő pont olyan hanyagul kommunkál, mint te, mert talán azt feltételezte, hogy mint autós ember, tudod, mennyibe kerül, amit megrendeltél.
2. Ők komolyan gondolták, te léptél közbe:
"Ezekután mondtam, hogy ne szedje le a másik kereket, mert láttam, hogy semmi értelme."
3. "Fizetésnél derült ki, hogy 3750 forintot férnek külön a fékvizsgálatért" - ebből az árból azt látom, hogy csak 3 kerék ellenőrzését számolták fel, á 1250-ért.
4. Gyanítom, a sztori egy kicsit másképp volt, mint ahogy leírtad. Tapasztalatom szerint a műhelyek a saját, visszatérő ügyfeleiknek nem számolnak fel a "valamire ránézésért" külön díjat, de a beeső, előbb bratyizó, majd a szakmai hozzáértés nélküli beszólogató okoskodókat nem szeretik. ("Kijelentettem hogy nem fizetem ki, mivel szerintem ez nem egy fékpadon végzett komoly vizsgálat volt.")
5. Az autószerelő is olyan bizalmi ember, mint a fogorvos vagy a nőgyógyász. Nem értesz hozzá, de a testi épséged múlik rajta, meg kell bíznod benne. Azt tanácsolom, keress magadnak egy szimpatikus javítóműhelyt, legyél vele őszinte, bízd rá az autódat, és járj csak oda, ahelyett, hogy a kocsmában, melóhelyen, lelátón felszedett vélt vagy valós információk alapján ítélsz.
Mint ahogyan 'renz' kommentelő, aki egy tízezres kábellel együtt valahogyan megkapta a szoftvert és a szakértelmet is, hamarosan akár műhelyt nyithat. Ha majd a fogával lesz baja, vesz egy kis hosszúnyelű tükröt, megállapítja a hibát, és ettől ő egyből elvégezte az egyetemet?
Gyerekek, gondolkodjunk.

Egi78 2010.03.29. 11:57:25

Ilyen hülyeségeken moralizáltok, kúrvára unhatjátok magatok.
Szép idő van, ki a zsbadba én megyek is.

mama ottmarad 2010.03.29. 12:07:36

@Egi78: hogy neked mennyire igazad van! Már itt se vagyok.

davido a naiv 2010.03.29. 12:08:11

@mama ottmarad:

"3 kerék ellenőrzését számolták fel, á 1250-ért. "

Oké, legyen. Szóval akkor szerinted reális az, hogy egy műanyag disztárcsa lepattintása + zseblámpás ránézés + "Hát ez jó" 1250 Ft-ba kerül. Egyébként a gumisnál 1000 Ft ért cserélték le a gumimat. De én tényleg nem értek hozzá.

renz 2010.03.29. 12:12:26

@mama ottmarad: Ha már a gondolkodást említed, esetleg próbálhatnád te magad is. Elolvastad egyáltalán amit írtam? Vagy szelektív ezen képességed? Mégegyszer: A hivatalos márkaszervizben nem tudták (vagy inkább nem akarták) megmondani a pontos hibát, pedig nem ingyen kértem. A hiba okát roppant egyszerű módon sikerült a már említett megoldással pontosan felderíteni. Természetesen a javítást már nem én végeztem, arra kerestem a közelben egy másik autószerelőt. Ha nem világít otthon a lámpa, akkor te egyből villanyszerelőt hívsz, vagy megnézed hátha kiégett a villanykörte?

mama ottmarad 2010.03.29. 12:24:21

@davido a naiv: én sem értek hozzá, de abban bízom, hogy ő többéves tanulás, és sokéves szakmai gyakorlat után tudja, mit kell látnia. Te ránézést kértél, ő megnézte, szakértette.
Egy gumi lecserélése akár betanított munka is lehet, ráadásul minden szabadáras.
Mondom, én sem értek hozzá, csak feltételezem a szakértelmet.
Ha nem volt szimpatikus, vagy nem érzed korrektnek, keress mást. Azért még nem kell rörtön névvel-címmel csalónak kikiáltani egy félreértés miatt. Az se túl korrekt.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.03.29. 12:27:31

@davido a naiv: Nem kell hozzá érteni. Ennyi volt a díja, ha kéri a szolgáltatást, akkor kifizeti. Szerintem se ért annyit, de nem lett volna akkor sem orbitális lehúzás.

efhábé 2010.03.29. 12:29:47

@davido a naiv: "2. Ha komolyan gondolják hogy ez egy fékvizsgálat volt, akkor tán illett volna a másik hátsó kereket is megnézni, lehet hogy az most nem is működik, nem?"

Dehát te "Ezekután mondtam, hogy ne szedje le a másik kereket, mert láttam, hogy semmi értelme."

Tudod egyáltalán, mit beszélsz összevissza?

Conan a barbar 2010.03.29. 12:41:23

Sajnos igy mukodik ez. En is voltam a multkor autoszerelonel, a benzinpumpa csove megrepedt. mondtam, hogy akkor javitsak mar meg a valtot, mert lotyog, erre nem felszamoltak erte meg 20000 Ft-ot? Nem akartam elhinni. Gondoltam "belefer" meg a benzinpumpa javitasanak araba...

mama ottmarad 2010.03.29. 12:46:13

@renz: azóta is azon gondolkodom, milyen kábel az, ami egy hozzá nem értőnek adatbázis nélkül kiírja a számítógépére, melyik alkatrész a rossz, és annak a javítása, vagy cseréje milyen munkafolyamatot, mennyi járulékos feladatot és plusz alkatrészt igényel, és azok mennyibe kerülnek?
Ha fáj a hasam és van számítógépem, és vettem hozzá kábelt, amennyiben bedugom a fülembe, kiírja-e majd a gép, hogy epekövem, vagy gyomorrákom van?

A márkaszervizekkel szemben nekem is averzióm van. Attól, hogy jóval drágábbak, még nem biztos, hogy hazudnak.

renz 2010.03.29. 12:56:46

@mama ottmarad: Ismételten sikerült zöldséget beszélned. Természetesen vannak hozzá célszoftverek (legálisan, magyarul), amik (pláne a mai modernebb autóknál) még azt is megmondják, hogy ki lett cserélve a gyári fejegységed. Nem konkrét alkatrészekről, megoldásokról volt szó, hanem a PONTOS HIBA felderítéséről. Leírjam mégegyszer, vagy harmadszorra sikerül feldolgozni amit írtam?

A kábelt is roppant nehéz megtalálni, pláne ha ismered a google csodát!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.03.29. 13:03:23

Hát, én azokkal értek inkább egyet, akik szerint a szervíz inkorrekt volt.

Bejön az ismeretlen kucsaft egy egyszeri munkára, elére leegyezteti az árát, majd a munkavégzés közepén árdeklődik, hogy "belefér-e" egy másik munka.

Szerintem a szerelőnek is nyilvánvaló volt, hogy a kuncsaft az árra gondolta, hogy belefér, nem az időre, de ha esetleg kételyei lettek volna, akkor is az a korrekt, hogy ha a kuncsaft egy másik munka iránt érdeklődik, akkor közli vele, hogy "uram, ez ennyibe kerül".

@mama ottmarad: "Tapasztalatom szerint a műhelyek a saját, visszatérő ügyfeleiknek nem számolnak fel a "valamire ránézésért" külön díjat, de a beeső, előbb bratyizó, majd a szakmai hozzáértés nélküli beszólogató okoskodókat nem szeretik."

Nos, erre azt tudom mondani, hogy szerintem meg ha egy szervíz a "beeső" ügyfelet inkorrektül kezeli, akkor abban a szervízben a visszatérő vendég is hasonló bánásmódban részesül. Arról nem is beszélve, hogy kérdéses, hogy lesz a beesőből rendszeres?

2010.03.29. 13:07:05

@bb3nz0: fékpadnak nevezik a fékhatásmérő görgős izét is. Azzal ki lehet vontatni a kocsit az oké klinikáról. Persze ha a főorvos visszaadta a forgalmit.
Amúgy mi volt a szerelő neve, beosztása ?

MosoMasa 2010.03.29. 13:07:06

@promontor: Milyen víz az a szervíz? Hol kapható?

2010.03.29. 13:13:09

apropó: én is többször vittem a kocsimat oda az oké klinikára. És mindig kaptam tételes számlát, tehát maximálisan korrektek voltak, ami manapság nem kis dolog. Azt, hogy fenntartanak egy műhelyt, embereket fizetnek, gizikét, aki nyomtatja a számlát és kezeli a pénztárat stb, ez mind pénzbe kerül, amit az ügyfélnek kell megfizetni.

davido a naiv 2010.03.29. 13:15:03

Ez a bratyizás dolog már sokadszor jön elő, de őszintén nem értem. Szerintem én nem szoktam bratyizni meg szivességet kérni, konzultálni szoktam szakemberekkel, akiknek egyébként fizetek egy megállapodott összeget.

Példa: fogorvos megcsinálja a bal hatost. Megkérdezem utána, hogy a mellette levő jó-e. Ha ehhez röntgenkép kell, akkor nyilván fizetek érte, de ha egy tükörrel benéz, megkocogtatja és rendben van, akkor ez nyilván nem kerül pénzbe, ha már egyszer úgyis ott ülök abban a székben.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.03.29. 13:16:10

Szerintem egy emberrel akit akkor latsz eletedben eloszor, es gyakorlatilag szobeli szerzodest kotsz vele egy munka elvegzesere, semmikeppen nem nem jopofizol, nem beszelhetsz szlengben, minden mondatodat szepen szabatosan magyarul megfogalmazod es meggyozodsz rola, hogy megertette a feladatot a munka vegzese elott.
"Belefér? - kérdezte Elemér
Kidagad a hurka! - válaszolt Jutka"

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.03.29. 13:18:19

@davido a naiv: Egy szerelővel el tudom képzelni, hogy elbeszélgetek a különböző adalékanyagokról, meg mondjuk a motorok nyomatékáról. De ha a fogorvossal a különböző koronákrók, a mosolyom nem őszinte.

davido a naiv 2010.03.29. 13:22:56

@vazsmegyeigerdezsház:

Igy van, megtanultam.

Ha ezenkivül sikerült pár emberben felkelteni az egészséges gyanakvást a gubacsi úti Autóklinikával szemben, akkor nagyon elégedett vagyok.

Egyéb célom nincs, és nem kivánok semmilyen szavazást megnyerni.

bőlény (törölt) 2010.03.29. 13:40:27

"meZSgye"
"4000 â013 5000", ez mi?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.03.29. 13:44:46

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: OFF hm, most mondhatnám, hogy az a víz, amit a szerelő iszik (azaz a vodka), de inkább azt mondom, hogy legközelebb jobban figyelek. ON

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.03.29. 13:46:00

@Unbiased:

új gumikat vettem, így muszáj volt elmenni gumishoz felrakatni a felnire. a régi gumikat otthon levágtam

4000-ret fizettem a 4 gumi felrakásért, ebben benne volt hogy az alufelniket újra súlyozták, a régieket le kell venni gumicserekor. és a drágábbik típusú ragasztós súlyokat tetettem az felnire belső részre hogy ne látszódjon.

30000-res vidéki városba volt ez.

egyébként ha nem cserélek a felnin gumit akkor is elviszem a 4 kereket gumishoz a felrakás előtt, kikérem a véleményét az állapotukról, és ellenőriztetem a súlyozást. ha minden rendben van és nem kell plusz súlyt feltenni ez ingyenbe van. ha kell akkor is csak a súlyt kell kifizetni. a szakvélemény ingyen van.

Orionton 2010.03.29. 13:46:42

Nekem pozitív esetem volt.
A gumik kopásából látszott, hogy a futóművet be kell állítani. Ezt a műszeres bemérés is megerősítette.A beállítást elvégezték.Minden paraméter (ilyen volt ilyen lett)kinyomtatásra is került.
Ha az ügyfélnek nem állítottak semmit, akkor miért kért még fékellenőrzést is?
Szerintem az egész hercehurca a pénzlenyúlásra volt jó. Ez miatt kérték előre el a forgalmit is.

mama ottmarad 2010.03.29. 14:04:19

@renz: úgy gondoltam, tudok olvasni. Ezt írtad: "A Honda márkaszervizben teljesen hülyének nézett a szervizvezető. ... Vettem egy kábelt az autó és a laptop közé 10k-ért és láss csodát: Pontosan megmondta, hogy melyik alkatrész a hibás."
A fosos részben lett volna az okosság?
Nem, egy óra múlva kiegészítetted: "Természetesen vannak hozzá célszoftverek " Milyen zöldségeket beszéltem én? Te beszélsz mindentudó vezetékről a sok hozzá nem értőnek! Aztán csodálkozol, hogy a félinformációból féligazság születik? Ilyen alapon semmilyen szakemberben nem lehetne megbízni, hová vezetne az Mekk mester?

mama ottmarad 2010.03.29. 14:19:05

@promontor: egy dologról beszélünk. Fontos az egyenes beszéd és a korrekt tájékoztatás. Mindkét érdekelt fél részéről. Abból fejlődhet ki a bizalom. Én nem vagyok hajlandó úgy élni, hogy senkiben nem bízom, és mindenkiről azt feltételezni, hogy át akar verni. Az egészséges óvatosságnak is van határa :)

mama ottmarad 2010.03.29. 14:20:45

@davido a naiv: ez egyenes volt, és közérthető.

renz 2010.03.29. 14:39:56

@mama ottmarad: Direkt tetteted magad értetlen hülyének? Vagy te az az amerikai típus vagy aki élő állatot szárít a mikróban ha nincs ráírva, hogy nem lehet? A második hozzászólásban pontosítva leírtam, hogy a hiba okát sikerült kideríteni (mellesleg a hiba jellegéből adódóan egy bizonyos alkatrész volt, de ez mellékes) és nem a hibás alkatrészt. Természetesen nem a kábel mondta meg, hanem a laptop, nem gondoltam hogy olyan gyenge képességű emberekre is fel kell készülni, akiknek ez nem magától értetődő. Ha gondolod szívesen szólok a harmadik osztályos unokaöcsémnek, ő szívesen elmagyarázza.

"A fosos részben lett volna az okosság?"
Ezt még nem tudtam dekódolni. Ha szószerint veszem, akkor sem.

gsc 2010.03.29. 14:45:37

Na nézzük csak, ma reggel voltam a szervizben check engine-nel. Kábel csere lesz, ok. 159.6k van a kocsiban 160 ezres szerviz belefér-e kérdem. Ja persze, megpróbáljuk megcsinálni, mondja a munkafelvevő. Szerintetek ki fogják számlázni, vagy meglesz kábel árban?

Posztolónak meg tanulság, legközelebb olyan gumishoz menjen aki tud kerékösszetartást is állítani, nem csak a levegőbe hadovál.

davido a naiv 2010.03.29. 15:11:22

@gsc:
Van itt egy félreértés.

Létezik olyan szakvizsgálat, amit megéri, vagy vizsgázáshoz szükséges akár külön is megrendelni és kifizetni. Létezik aztán olyan, hogy ránéz a szerelő valamire és azt mondja pl, hogy ez a fékbetét elég kopott meg az egyik rögzitőcsavar hiányzik, x ezerért megcsináljuk, kéri?

Nem tudom világos-e a különbség. Nem arról van szó, hogy ki akartam mutyizni egy egyébként fizetős plusszolgáltatást alapárban, hanem konzultálni akartam a kocsi állapotáról. Ez normál esetben működik is.

vernarancs 2010.03.29. 15:21:34

A dolognak egy tanulsaga van: vilagosan kell beszelni. Az osszeg tanulopenznek nem is olyan borsos.

renz 2010.03.29. 15:29:48

@mama ottmarad: Kicsit elragadtatam magam, ezért bocsánat. Minden más fennáll.

mama ottmarad 2010.03.29. 15:44:24

@renz: nem állt szándékomban sértegetni téged, látom, a Mekk mesteren végképp fennakadtál. Jól van na, isszaszívom. Csupán megpróbáltam a saját szavaidat értelmezve rámutatni arra, hogy mennyire lényeges a pontos fogalmazás. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a másik is ugyanarra gondol, úgy érti, ahogy ő. Pedig csak pár szóval többet kellett volna szólniuk. A fölösleges részletektől megkímélném magam. Fáradt öregasszony vagyok én vitatkozni egy meg nem értett zsenivel. Unokaöcsit ismerem, felettem jár kettővel. :)

Alikam 2010.03.29. 16:27:01

Hát ez a madzsar ügyfél...madzsar szolgáltatás titáni ütközete volt.

Gáborka kicsit okoskodni akart mint a cigányok, hogy há' ez még csak belefér, nem?

Azt hitte a piacon van vagy az aluljáróban.

A madzsar szolgáltató meg le se fosta szarta gábor cigánykodását, inkább fordított egyet a céges faszon és rácuppantotta Gábort.

Ennyi.

Ui.: amúgy tényleg elég gáz árakon dolgoznak, de sajnos ez a vadkapitalizmus.

carl badog 2010.03.29. 16:34:05

Egyébként a forgalmit nincs joguk visszatartani. Rendőrt kell hívni, ha nem akarják, hogy rablásnak, vagy jogtalan elvételnek minősüljön. Az egy másik dolog, hogy utána a szervíznek kell bepanaszolni az ügyfelet. Ezt kerülik el ezzel, mert az ügyfél ezt nem tudja.

Tsakazertish 2010.03.29. 18:13:21

@mama ottmarad: Természetesen valószínűleg megvette többszázezer, esetleg millió forintért a diagnosztikához hosszú évek alatt kifejlesztett "célszoftvert" és "adatbázist", ami ráadásul megmondja neki pontosan, hogy 'alacsony feszültségszint a főtengely fordulatszám jeladónál', ezek után ő majd pontosan ki is tudja sakkozni, a hatalmas szakmai tapasztalatával, hogy akkor most a jeladó a hibás, a vezetéke, csatlakozója, vagy a jelszintet érzékelő motorvezérlő egység...

Nos, az ilyen 'nagytudású' olgyuk meg okosba embereknek végzett munka a feláras a szervizekben...

Tsakazertish 2010.03.29. 18:15:07

@Tsakazertish:
Alap rezsióradíj: 6000, ha az ügyfél is segít: 9000, ha okos tanácsokat is ad mellé: 12000

:))

Iván083 2010.03.29. 20:09:11

Sziasztok.

Elolvastam a sok véleményt pro és kontra. A legfontosabb probléma szerintem is a rossz kommunikáció volt.
A forgalmit a szerelő a futóműállításhoz kérte el, hogy megállapítsa az autó típusát. Az hogy a tulaj honnan állapította meg hogy kellett volna rajta állítani, az nem derül ki, de a gumik félrekopása adódhatott másból is, például a lengéscsillapítók rossz állapotából.
A "ránézni a fékre" művelet nálam a tárcsák és a betétek ellenőrzését jelenti, van olyan gép amivel fékhatásmérést, illetve fékerő eltérését lehet mérni, de feltételezem hogy a szerelőnek nem volt ilyen gépe. A ránézés fogalmának szerintem a szerelő eleget tett.
Szerintem a fő problémát itt a szokásos jelenség okozta. A tulaj eleve úgy jött be a műhelybe, hogy át fogják verni, ezért túlreagálta a dolgokat. Egyébként ha elkéri valaki a forgalmimat, akkor megkérdezem hogy ugyan miért. Azon hőbörögni hogy elvette a forgalmimat mint valami túszt azért egy kicsit túlzás.
A szerelőnek valóban előre kellett volna tájékoztatni az ügyfelet hogy az igényelt műveletek mennyibe fognak kerülni. Egy műhelyben igenis legyen kiírva hogy az egyes feladatokat mennyiért csinálják meg. Hozzáteszem nem biztos hogy nem volt kint, csak nem derül ki az írásból.
Arra pedig nagyon sok embernek rá kellene jönnie ebben az országban, hogy semmi sincs ingyen, lehet hogy egy visszatérő vendégnek ingyen csinálják meg, de ő folyamatos munkát ad a műhelynek...
Összegezve, szerintem a műhely nem érdemelte meg hogy ilyen negatív vélemény jelenjen meg róla. Annyit mindenképpen levonnék ebből a sztoriból hogy érdemes sokkal jobban informálni az ügyfeleket és jól megbeszélni mindent előre.
Szerintem inkább az előítéletek alapján formált az ügyfél véleményt.

total eclipse (törölt) 2010.03.29. 20:12:58

sem Dávid, sem autoszerelő nem vagyok, és csak az jutott eszembe: Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen...
tudom, hogy Dávid nem jár kozmetikushoz.. de ha befizetsz egy szemöldök szedésre, és közben kitalálod, hogy a lábad is gyantázza le, bizony, ki fogja fizettetni.... ilyen az élet.

sasmadar 2 2010.03.29. 21:52:11

Hölgyeim,miről beszélnek?A forgalmi engedély hatósági irat.Mi az,hogy -hatóságon kivül-valaki visszatartja???
Büncselekmény!Azonnal felhivni a 107,az ügyeletes kiküldi a járőrt,és KÖTELEZŐ VISSZAADNI A FORGALMIT!
A műhelynek lehetősége van polgári peres eljárás keretében az igazát bizonyitani!

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.03.29. 22:20:11

szerintem ne járjatok autóval, akkor sok kellemetlenséget el lehet kerülni. pl nem kell fizetni benzint, szervízt, biztosítást. én akkor veszek autót ha lesz pénzem ferrarira, addig nem strapálom magamat kocsival, pláne olyan igénytelen példányokkal amikkel tele van a világ.

davido a naiv 2010.03.29. 23:02:56

@Iván083:

Hozzáértőnek tűnsz. Áruld már el, olyan van az autószerelő piacon, hogy fékvizsgálat több ezer forintért, ami abból áll, hogy a fékbetét kopottságát szemrevételezik és közlik, hogy még nem kopott?
Tehát, ilyet szoktak rendelni és ennyiért de csakis ennyiért önmagában fizetni?
Más szerelők ezt maguktól mondják, ha ott vannak a kerék közelében tapasztalataim szerint.

renugard 2010.03.30. 05:22:02

@davido a naiv: Nem tudom, te mit dolgozol, de a munkád ellenértéke biztosan REÁLISAN takarja a befektetett szaktudásodat és az energiáidat(gondolom, szerinted igen)? Nem beszélve a rezsiről. Másik kérdés, ami felvetődött bennem: tényleg ennyire értesz a futóművizsgálathoz? Honnan a véreresből tudod, hogy a futópados vizsgálat mit mutatott? Lehetséges-e, hogy egy olyan ember, aki naponta csinál futóművizsgálatot, jobban megítéli a komjúteres adatokból, hogy a futómű milyen állapotban van? A másik fele a kérdésnek annyira triviális, hogy kár boncolgatni. Fékvizsgálat X forint és pont. Hisztizni emiatt ősi román szokás. Ha nem tetszik, hogy ránézésre megállapítja valaki, hogy rendben vannak-e a fékeid, akkor válassz másik műhelyt, ahol fékpadon 10000-ért ugyanezt a választ kapod.

renugard 2010.03.30. 05:28:24

A forgalmiról meg annyit, hogy ha elmegyek horgászni, akkor visszatartja a halőr a horgászigazolványomat, amit a peca végén visszaadnak, amikor fizettem. Így működik a rendszer. Ha nem fizetek, akkor nem kapom vissza. Ilyen egyszerű. Tessék ezt átültetni forgalmira!

sasmadar 2 2010.03.30. 08:11:31

@renugard: Óriásit tévedsz!
Ami a halőrnek a horgászigazolvány,az a rendőrnek a forgalmi!
Hatósági irat,amit csak a hatóság(rendőr,vám és p,atb)tarthat vissza,akárcsak egy személyit!!
Nemrég egy ügyfél bevitte az audiját a Porsche Hungáriához.Megrendelt egy fékbetét cserét,közölték,huszon...valahányezer a munkadij!ok,csináljátok!
Persze,nem engedték be,ügyfélváróba várt,"balesetveszélyes"mondta a munkafelvevő..
Kb 2 óra mulva kész a járgány,de közölték:ki kellett cserélni a munkahengert,porvédőt,stb,stb...165.000ft!Normál esetben,menetközben közölni kellaz ügyféllel,ezt,és ezt még cserélni kell!
Nem közölték,csak a végén!
Az ügyfél nem fizettet,lévén:nem rendelte meg!
Forgalmit nem adták vissza,ügyfél rendőrt kihivta,és vissza kellett adni az autót forgalmival!
Végül az eredeti -megbeszélt-árat kellet fizetni!!

Manci néni, a szomszéd 2010.03.30. 11:00:46

Az én 26 éves trabantomat (kék színű) a szomszéd Józsi szokta megbütykölni, ha valami baj van vele. Márpedig mindig van valami baja. A múltkor is hogy jártam halljátok, egyszer csak azt hallom hogy valami iszonyatosan kerreg hátul. Hívtam is a Józsit, szét is szedte a hátsó kereket és csak egy rugó volt eltörve a fékben. Kotort egy kicsit a ládájában és ki is cserélte. Mondjuk azóta jó. Ja és nem kér érte semmit, szoktam neki vinni süteményt, meg néha veszek neki egy üveg sört, mert azt nagyon szereti.

renz 2010.03.30. 13:29:35

@Tsakazertish: Látom az ostobaságod határtalan. Nehezedre megy az olvasás, azt látom. Van ingyenes és demó autódiagnosztikai program is, de természetesen fel lehet kutatni a neten a komolyabb programokat is. Csak nem autószerelő kend? :)

nossss 2010.03.30. 14:22:56

1. DávidGábor szakmunkát és szakértelmet kért amiért fizetni kell!
2. Ér-e annyit amennyit elkértek tőle?
Ha emberünk a kis kézi emelőjével otthon nekiáll leszedni a kerekeket, aztán a kocsija mellé ül és elkezdi nézegetni a féket... és mivel nem ért hozzá, így "nulla" információval "gazdagodva" visszaszereli azokat. Ezek alapján azt kell mondanom, hogy reális a szervíz által felszámolt ár. (Főleg ha azt nézzük, hogy mindez szombaton történt.) Az hogy nem kérte a másik kerék leszerelését az már az ő magánügye. "Pl. olajcserét sem úgy kér az ember,h csak a leeresztés és a szűrő csere, mert "beletölteni már én is bele tudom.." Vagyishát biztos lehet így is kérni, de ettől még nem lesz olcsóbb.
3. Nem tanúságként írja le az esetet, hanem a szervíz nevvél és címével, úgy hogy a másik félnek még esélye sincs megvédenie magát.
GáborDávid még biztos nem hallott a rágalmazás fogalmáról és az ezzel járó kellemetlenségekről.

Recht 2010.03.31. 16:35:52

Az tény, hogy a felszámitott dijat ki kell fizetni és felesleges azon pörögni hogy ez sok-e.

Másfelől egy normális szerelőtől azért elvárható, hogy olyan vizsgálatot végezzen, aminek értelme is van. Egy fékvizsgálat után ki kell derüljön, hogy a fék teljesen hibátlan, lehet vele bátran utazni. Ehhez meg kell nézni a fékfolyadékot, fékpróbát csinálni, esetleg fékpadra tenni.
Ha jól értem, itt mindösszesen annyi történt, hogy megnézték, mennyire kopottak a fékbetétek. Ez az információ önmagában legfeljebb annyira elég, hogy a tulajdonos tudja, mikor lesz esedékes a fékbetétcsere. Ez pedig önmagában tényleg nem ér meg egy vizsgálati dijat függetlenül attól, hogy kellett-e kereket leszedni vagy sem.

A korrekt eljárás az lett volna a szerelőtől, ha nem akar ilyesmivel bibelődni, hogy helyrerakja a vevőt: „Mit szeretne tulajdonképpen? Egy fékvizsgálathoz szerelni kell és 6000 Ft szervizdijjal jár. Kéri?”

Iván083 2010.03.31. 23:01:35

@davido a naiv:

Na akkor szépen sorban:

"Áruld már el, olyan van az autószerelő piacon, hogy fékvizsgálat több ezer forintért, ami abból áll, hogy a fékbetét kopottságát szemrevételezik és közlik, hogy még nem kopott?"

1. Ha szerinted ennyire egyszerű a dolog, akkor miért nem vizsgálod meg te????
2. Ha nem értesz hozzá, mi alapján határozod meg a szakértelem értékét???

"Tehát, ilyet szoktak rendelni és ennyiért de csakis ennyiért önmagában fizetni?"

Értem hogy mit akarsz mondani, de abban is egyet kell értenünk hogy ez nagyon magyartalan mondat volt. Grétsy László egy szóra sem állna meg... Ráadásul a választ is tudod...

"Más szerelők ezt maguktól mondják, ha ott vannak a kerék közelében tapasztalataim szerint. "

Más mosópor, más szerelő. Miért nem azt használod???? Étteremben is vitatkozol a pincérrel az 5000Ft-os bélszin felett hogy otthon 500-ból előállítod????
süti beállítások módosítása