Tékozló Homár

Luxemburgban fájdalmasabb a net, mint itthon

2010.06.09. 00:10 | jackyll | komment

Még életbe sem lépett a forradalmi mentőcsomag, máris naponta hagyjuk magunk mögött a gonosz karvalytőkés Nyugatot. Kanada után most Luxemburgon kacaghatunk, ahol az utóbbi időkig még kötelező volt a telefonelőfizetés ADSL mellé, a kábeltévé szakadozik, az ügyfélszolgálatosok pedig hetekig váratják az ügyfeleket javításnál-bekötésnél egyaránt:

Olvasom a sok magyar netes-ügyfélszolgálatos rémtörténetet, és hozzá a kommenteket, hogy Magyarországnak annyi, ez maga a Balkán, a legjobb lenne az egész porfészket felszámolni vagy Mongóliához csatolni, ilyen tré hely nincs még egy a világon stb. Azért én itt kint Luxemburgban néha visszasírom a magyar netszolgáltatókat. Itt ugye elvileg az egyik legmagasabb a GDP/fő a világon, a minimálbér 1682 euró, tehát igazán lenne fizetőképes kereslet elfogadható minőségű szolgáltatásra. De valahogy ez nem számít.

Itt a netszolgáltatók klasszul felosztották maguk között a piacot. Lehet kérni ADSL-t, de ehhez, ha még nincs (és miért lenne), telefonvonalat kell igényelni a helyi postától, ami egyben a mai napig a fő telefonvontársaság az országban (ugye ismerős), és fizetni a 18,40 eurós havidíjat csak a telefonvonalért, amire aztán jön rá a netszolgáltató díja (aki lehet a Posta is vagy más cég is). Vagy lehet kábeltévén netezni, ebben az esetben az országot egymás között szépen felosztó kábeltévések valamelyikétől kell először kábeltévét rendelni és fizetni (akár nézi az ember, akár nem), aztán jöhet az internetszolgáltató díja, aki megint csak néha ugyanaz a cég, mint a kábeltévés, de néha nem.

Én a kábeltévés megoldást választottam. A tévét soha sem nézem, de azért fizetek az Eltrona nevű cégnek (lásd hatvanas évekből ránk maradt weboldalukat) havonta, akik egyelőre még nem tudnak internetet szolgáltatni maguktól, ezért plusz egy másik cégnek, a Luxembourg Online-nak kell ezért fizetnem. A net gyakran elmegy. Ilyenkor hívom az ügyfélszolgálatot. Mármint hétköznap 8 és este 7 között, vagy szombaton fél tíz és dél között, amikor nyitva vannak. Persze nem mindig veszik fel. Szombaton gyakran délig várakoztatnak a vonalban, aztán egyszer csak közlik, hogy bocs, de közben hazamentünk. Amikor ezt később szóvá teszem, azzal mentegetőznek, hogy délben lekapcsol a berendezés, ők ha akarnák sem tudnák a már várakozó ügyfeleket azért még gyorsan sorra keríteni hazamenés előtt.

De ha sikerül is beszélni helpdeskessel, abban sincs sok köszönet. Felírja az adatokat, közli, hogy utánanéz és majd jelentkezik, aztán többet nem hallasz róla. Ha felhívod megint, ugyanez eljátszódik. Visszahívást előszeretettel ígérnek, de ötből egyszer ejtik szerét. E-mailt csak a legritkább esetben olvasnak, olyan tízből egyszer, ha reagálnak.

Amikor már a vezérigazgatójuknak cc-ztem a levelet, és büntetőjogi kategóriába még épp nem tartozó fenyegetésekkel tűzdeltem tele, akkor írtak valami 3 szavas választ, hogy oké, utánanéznek, miért nincs netem két hete. De az ügy innentől elhalt megint. Amikor habzó szájjal hívtam őket pár nap múlva, közölték, hogy ők mindent megtettek: próbáltak hívni, de nem értek el telefonon, ezért gondolták, az ügy ezzel meg is van oldva.

Néha kiküldenek szakembert. Most szerencsére az Eltrona szakembereit küldték ki, akik ki is jöttek, laptoppal és műszerekkel, és szerelgettek, fúrtak-faragtak, modemet cseréltek (fél éven belül másodszor), és lett is netem.

A rosszabbik eset az, amikor a Luxembourg Online "szakembere" jön ki. Ilyenkor válik világossá, miért "LOL" a rövidítésük. Egy kissé lepukkant, mogorva, szótlan portugál vendégmunkást szoktak küldeni, aki középhaladó szintű felhasználói ismeretekkel próbál rájönni, hogy (1) miért nincs netem, (2) tényleg nincs-e netem, és (3) az iMac hogyhogy csak monitorból áll, hol a számítógép, és (4) miért olyan fura rajta a Windows. De szerencsére újabban inkább az eltronásokat küldik, akik legalább segítőkész, kompetens emberek. Amikor rákérdezek az ügyfélszolgálatnál, hogy jár-e kompenzáció azért, hogy immár 3 hétig nem volt netem, nem késlekednek a válasszal: "Nem." Világos, én kérek elnézést.

Amúgy pár éve, amikor a szerződést kötöttem, nagyon nehezen akart beindulni a dolog, a kábelesek és a netesek egymásra mutogattak, miért nincs még mindig netem. Valaki a LOL-tól közölte, hogy az Eltrona elfelejtette elküldeni a faxot, hogy a lakásban már én lakom, és nem az előző bérlő. Az eltronás faszi erre később azt mondta, hogy ő személyesen küldte el a faxot. Ekkor még naivan kifejeztem a csodálkozásomat, mondván, hogy azt hittem, ez Nyugat-Európa, nem pedig Afrika, ezért az ilyen dolgok szervezettebben is mehetnének. A válasz: "Uram, ez Luxemburg. Rosszabb, mint Afrika." 

Eközben a mobilszolgáltatómat, bizonyos VOX Mobile-t, felvásárolta a terjeszkedő Orange multicég. A tarifák rendben vannak, az is tetszik, hogy a hűségnyilatkozat ellenére is kártyafüggetlen marad az iPhone-om, a havi 75 ingyenes EU-perc pedig, amit az Orange azonnal bevezetett, kimondottan jól jött, külföldre szakadt hazánkfiaként.

Aztán kaptam egy horribilis számlát. Felhívtam őket, és közöltem, hogy szerintem egyes ingyenes tételeket számláztak ki véletlenül. Hiába, még újak itt stb. Igen, csakugyan, és elnézést. Nos, akkor küldenek új számlát? Hát, sajnos azt nem lehet, fizessem be a plusz 40 eurósat, és majd a jövő hónapban jóváírják. Kérdezem viccesen: szóval adjak kölcsön nekik? Igen, nevetgélt viccesen a telefonos hölgy. Kicsit csodálkozva, de belementem volna... De ez az ügy végül megnyugtatóan rendeződött, amikor egy papírra írott levélben valami fejes elnézést kért, közölte, hogy "szégyellik magukat", és megkért, hogy a korrekt összeget kivételesen manuálisan utaljam át nekik, mert automatikusan nem tudják levonni. Ennyi.

De az Orange-ról még van egy sztorim, amiben már kicsit kevésbé jó fejek. Úgy indult, hogy épp a LOL-lal és az Eltronával küzdöttem, azon sóhajtozva, hogy ha már a kábeltévésekkel ennyi szívás van, akkor bár ne kéne az ADSL-ért a Postának is fizetnem, fölöslegesen... Akkor biz' Isten váltanék! Ebben a percben jön egy levél az Orange-tól: pontosan ilyen szolgáltatást ajánlanak. (Ha kicsit paranoiásabb lennék, azt hinném, lehallgattak.)

Szóval mi a teendő? Menjek azonnal a boltjukba, és fizessek elő! Az első 200 ingyen WiFi-routert kap. Oké, már ott is vagyok. A boltos közli, hogy ez mind nagyon szép és jó, de az akció csak 4 nap múlva indul. Akkor mi a fenének kellett azonnal a boltba csődíteni?! Hát nem tudja. Esetleg akkor fel tudnak most venni valami listára? Sajnos nem. Csak csütörtökön.

Csütörtökön meg is kötjük a szerződést, átveszem a routert. Várjak 2-3 hetet, hogy bekössék. (Nagyszerű, épp hazautazom 2 hétre, mire megjövök, lassan lesz ADSL-em is, és ha működik, végre a LOL képébe röhöghetek, azonnal felmondva velük a szerződést.)

4 hét múlva már gyanús, hogy nem jelentkeztek. Hívom őket. Hiába van nyelvválasztó menü, random nyelvtudású embert kapcsolnak. Mindig. Be is vallják. De ez a legkevesebb. Az alábbi eseménysor vagy négyszer ismétlődik: rákérdezek, hogy mi van az ADSL-lel, ők megesküsznek a pöcsükre, hogy másnap visszahívnak; megkérdezik a telefonszámomat, mondom, hogy az az, amit most látnak a képernyőn, meg amivel előfizetőjük vagyok, erre mondják, hogy ja, aha, aztán másnap nem hívnak vissza, harmadnap sem, hanem én hívom őket megint.

Az egyik ügyfélszolgálatos komoly, megnyugtató hangon közli, hogy mostantól csak őt keressem, azonnal utánanéz a dolognak, még aznap hív, de ha nem, akkor másnap keressem név alapján, és azonnal megoldja a dolgot. E-mailt is ad.

Nem hív. Én hívom. Név szerint keresem. Ő az. Nem emlékszik a beszélgetésre. Amit nagyjából újra megismétlünk, ugyanazokkal az ígéretekkel.

Aztán pár nap múlva harmadszor is.

Amikor legközelebb beszélünk, kiderül, hogy nem tudnak semmiféle szerződésről. Mikor írtam alá és hol? Megmondom. Oké, utánanéznek.

Megint én keresem őket. Úgy tűnik, elhagyták a szerződést. Faxoljam el nekik a példányomat.

Elküldöm e-mailben. Közben úgy tűnik, sikerült nagy nehezen rávennem őket az e-mailes kommunikációra a munkaidőben, értekezleten stb. való telefonos zaklatás helyett. Mailben írják, hogy az első szabad időpontban kijönnek beszerelni, két hét múlva. Válaszolok, hogy az nem jó, egyrészt már két hónapja várok, ezért hamarabb kéne, másrészt meg aznap pont nem vagyok otthon.

Semmi válasz. És kis cetliből megtudom, hogy aznap ott voltak a Posta szakemberei, miért nem engedtem be őket.

Azóta kicsit elment a kedvem tőlük. Még három hét telt el, nem kerestük egymást.

Akinek kell egy vadonatúj WiFi-router/ADSL modem, szóljon!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CBF 2010.06.09. 00:18:25

élmény volt végigolvasni :))))))))

CBF 2010.06.09. 00:20:37

Bár a tulajnak átélni olyasmi lehetett mint Zuzu Petassal beszélgetni: mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas.

eml 2010.06.09. 00:23:45

Router típusa? Fajtája? Ára? Átvehető hol? Megannyi fontos kérdés.

CBF 2010.06.09. 00:32:14

Btw vezetéknélküli netszolgáltató nincs arra? vagy a hegyek ezt nem teszik lehetővé? Esetleg a belterjes jogszabályok? Vagy azok is csak megszívatnának?

LPT1 2010.06.09. 00:59:59

Megveszem a routert, holnap hívlak..vagy azután..De 2010 és 3000 között mindenképpen hívlak, ülj a telefonod mellett:)

Megdobbent 2010.06.09. 01:27:10

Na ezt nem birom vegigolvasni, rendkivul uncsi. De hogy ki beszel luxemburgrol, amikor a fejlett nyugatot emliti, azt sem tudom. Remelem emberunk nem jon vissza, ha mar olyan vagany odakint a mec-jevel :)

Megdobbent 2010.06.09. 01:30:23

mac lesz az na.

Telleg mi a fene van luxemburgban, eddig egy kurva szot nem hallottam rola, gyartanak azok valamit?

Vagy hiresek valamirol?

Vagy van ALDI-juk pl? Vagy mivan?

Megdobbent 2010.06.09. 01:32:44

Najo, megneztem, es tudom mar! Nincsenek felmillioan, de fellottek az astra muholdakat es abbol el az egesz orszag :)

Jah, es Nagyhercegseg!

Ehhez kepest egy magyar zrt sehol sincs :>>>

Bolee 2010.06.09. 01:42:46

"Nyugat"-"Európa" ?:O

ergya 2010.06.09. 01:48:16

Há minek mentél ilyen szar helyre? Gyere haza, itt minden jobb.

deuce 2010.06.09. 01:53:12

NA MÉG A VÉGÉN KIDERÜL, HOGY MÁSHOL IS FITYFASZBÓL FONJÁK A KERÍTÉST, ÉS NEM KOLBÁSZBÓL, MINT AHOGY SOKAN HISZIK..

PÁR JUPISZI UTÁLÓ ÁGIKA, ÉS MATÁV UTÁLÓ PISTIKE ABBÓL A "NEM NYALOD A SEGGEM FÉNYESRE TE SZOLGÁLTATÓ" FAJTÁBÓL ÍRJON MÁR LÉGYSZI KOMMENTEKET IDE IS, SZERETNÉK KACAGNI RAJTUK HOLNAP.

bocs capsért, direkt volt.

Chapell 2010.06.09. 01:55:35

Hát ez olyan volt, mint. Hosszú, de jó.

CsárliFirpó 2010.06.09. 02:23:05

Jártam Luxemburgban, nem estem hanyatt tőle. Valahogy nem tükrözte az ország képe, hogy a világ egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-jű országa lenne.
Amúgy sok esetben tényleg okoz ilyen negatív meglepetéseket a "gazdag, fejlett" nyugat. Én attól feküdtem ki 2-3 éve, hogy Londonban voltak helyek, ahol sima lakóövezetekben nem volt rendes mobil térerő. (nem átmeneti üzemzavar miatt) Nálunk olyat maximum csak valami utolsó tanyán tapasztaltunk már akkor is.

Megdobbent 2010.06.09. 03:18:54

@CsárliFirpó: Hatbizony, azt senki nem mondhatja, hogy technikailag es a kommunikacioban nagyon elmaradnank, de az is igaz, hogy tolunk jobbra sem piskota pl. a net stabilitasa es sebessege :)

Szoval jovunk, mint a talajviz, de hat ilyen kozerzettel... :)

Megdobbent 2010.06.09. 03:21:59

Nah, de monnyuk par elelmes francia vagy nemet "kaloz" atlohetne oda p2p wifin valami emberi netet, aztan majd letudjak "okosba'" a megosztast :)

Integrált Szerverterror 2010.06.09. 03:33:25

Hogy-hogy Oranje? Luxemburgban talán a kedves poszter nem talált UPC-t?

Amúgy külföldi munkavállalóknak kizárólag feltöltőkártyás mobilnet. Drága, lassú, viszont van. Cserébe röhöghetsz az ilyen posztokon.

endre2714 2010.06.09. 03:34:48

hát igen, a csodás nyugat és az internet...
Én azon lepődtem meg nagyon, amikor Belgiumban (ami ugye alapvetően egy kvázi-ország) akartam internetet - akkor döbbentem meg, hogy itthon milyen olcsó és egyszerú is az inernet. Hasonló tortúrám volt a netszolgáltatókkal, hogy ki is szolgáltat abban a házban kábelvonalat, majd a legolcsóbb kábelnet végül havi 10.000 ft-omba került, 2 GB-os limittel. visszasírtam Magyarországot, a pár ezer forintos korlátlan kábelnet földjét.

Megdobbent 2010.06.09. 04:21:02

@endre2714: Gyanusak most mar nekem ezek az eszaki kvazi allamok :) De hogy a francba' tudnak ezek ilyen hipotetikus, felteve de meg nem engedve kornyezetben fennmaradni? Mik azok ugy egyenkent igazandibol? :)

Komolyan mondom, mint egy rejtelyes csoport, akik pusmognak egymas kozt, es senkivel nem baratkoznak...

De a maguk modjan elvezhetoen abszurdak nyilvan :)

Megdobbent 2010.06.09. 04:23:17

"Visszahívást előszeretettel ígérnek, de ötből egyszer ejtik szerét. E-mailt csak a legritkább esetben olvasnak, olyan tízből egyszer, ha reagálnak."

Ezt szerintem franchiseban vasaroltak az itteni t-home(vagy mi a fasz a nevuk mostanaban)-tol.

ergerberger 2010.06.09. 05:26:53

Luxemburg egy nagy büdös túrós tripperes lófasz!
Legyünk büszkék Édes Hazánkra, ahol mindenütt bőséggel buzog fel a jó Magyar internet!

romesz 2010.06.09. 06:05:08

Nem a netszolgaltatoval van a gond, hanem a Mac szamitogeppel, kellene valami rendes keszuleket vasarolni es akkor nem lenne gond. Kulonben minden netszolgaltatas fugvenye vagy Cabel tv vagy telefon szolgaltatasnak.

gabest1 2010.06.09. 06:43:38

De legalább a benzin marha olcsó náluk, vagy már az se?

Starlark 2010.06.09. 07:05:25

Hehe egy része kísértetiesen emlékeztetett az anno Matáv + Axeleró hol veszett el a megrendelés című játékára.

Nálam akkor a kábel tv-s net lett a megoldás akik 3 nap alatt bekötötték. Rá kb 2 hónapra jutottam az axelero eszébe hogy akkor jönnének kötni, hát megmondtam nekik mit és hová kössenek...

Mylady 2010.06.09. 07:09:14

Valami gond van a netemmel. Már megint az International Homárt hozta fel.
Itthon senkinek semmi baja? Nem történt semmi rossz? Mindenki elégedett?

Egyébként a poszt fake. Luxemburg nincs is olyan nagy, hogy fel lehessen osztani.

nachtstern (törölt) 2010.06.09. 07:10:01

Én Ausztriában tapasztaltam hasonlókat a legnagyobb szolgáltatónál a Telekomnál, majd hosszas vergődés után váltottam a városi kábel-tv szolgáltatóhoz, akik tényleg profi szolgáltatást nyújtanak.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.06.09. 07:43:17

jó kis történet, szép kis szocialista feelingre vajazó sztori

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.06.09. 07:44:04

Én ezt nem vagyok hajlandó elhinni. Miaz, hogy a nagybüdös nyugaton (a kapitalizmusba'!) nem úgy működnek a dolgok ahogy kellene? Ez tuti fotósopp.
Mi lesz velünk, ha bekövetkezik a begyűrüzés (ezt má' Hofi is megmondta, ide minden begyűrüzik, még a begyűrüzés is begyűrüzik)? Ki leszünk szolgáltatva mindenféle jötment szolgáltatónak?

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.06.09. 07:53:55

@Starlark: "...emlékeztetett az anno Matáv + Axeleró hol veszett el a megrendelés című játékára...."
Jah, az jó volt. Nekem szerencsére nem volt ilyen gondom, de egy volt iqbetyár kolégámnak igen. Miután már eltelt kb 1 hónap telefon/fax/postagalamb/füstjelek nélkül, átadták nekem, hogy oldjam meg.
Nekem meg ált. az ügyfélszolgák háritásaitól önti el a szar az agyamat. Tá'n 10 perc ha kellett, és megvolt az ember telefonszáma, aki beköti a telefont. Felhívtam, vázoltam neki a helyzetet (kultúráltan, mert nem Ő qrta el, hozzá el sem jutott az infó) mindezt kb de. 11 körül, du. 2-re már volt telefon/internet.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.06.09. 08:09:43

Semmi válasz. És kis cetliből megtudom, hogy aznap ott voltak a Posta szakemberei, miért nem engedtem be őket."

Höhö Lyó!
Az a helyzet hogy Lux-ba disszidált innen az összes volt posta-matáv fővezér, ott meg szaporodtak
Ezek után felsőbbrendűnek érezhetjük magunkat
:)

foto háber 2010.06.09. 08:14:46

könnyeimmel küszködöm

Dr.Traktor 2010.06.09. 08:16:44

Biztos Lüxembúrgban is mki bölcsész, manager meg kommuniácijós szakember.
:(

Greg Popafox 2010.06.09. 08:19:27

nagyon jó :) "végre a LOL képébe röhöghetek" - ez meg zseni

gezabá (törölt) 2010.06.09. 08:26:51

nana. Zuzu Petals nagyon ott van. csak nem beszélgetni kell vele.

tsimike 2010.06.09. 08:30:05

Tájékoztatásul a posztolónak: ha nincs fless az ájfónon az NEM a szolgáltató hibája hanem a sztívdzsobszé...

Terézágyú 2010.06.09. 08:32:06

Egy világ omlott össze bennem...!!!

Lehet, hogy a svéd fűszoknya sem igaz??????

megitális rózsa 2010.06.09. 08:38:08

Hányszor mondtuk már:

internetet csakis Aldiból, Svédországból

fourgee 2010.06.09. 08:39:16

@CsárliFirpó: "Én attól feküdtem ki 2-3 éve, hogy Londonban voltak helyek, ahol sima lakóövezetekben nem volt rendes mobil térerő. "

Magyar ismerőseim állandóan szidják a mobil internetet, mert hogy lassú, szakadozik, nincs térerő, stb, stb. Amikor mobil internetre szorultam, akkor fogtam a Pannonos telefonomat és minden egyes brit szolgáltató hálózatára bejelentkeztem, egymás után, megnéztem hogy melyiknek milyen a térereje, meg hogy van-e 3G hálózat ott. Így történt az, hogy nekem gyors mobil internetem lett :)

A többiek meg a mai napig abban a tudatban élnek, hogy milyen szar a mobil internet Londonban (persze ösztönösen mindegyik azokat a szolgáltatókat választotta, amelyikeknél nem olyan jó a 3G térerő).

fourgee 2010.06.09. 08:49:53

"Visszahívást előszeretettel ígérnek, de ötből egyszer ejtik szerét. "

A vonal túlsó végén luxemburgiak ülnek? Ha az Egyesült Királyságban egy ügyfélszolgálatot hívsz, nagy eséllyel Indiában csörög a másik végén a vonalnak. Az indiaiakkal tele lett a f.szom, mert amelyik bankokban dolgoznak, azokban a bankokban késnek az átutalások, eltűnnek pénzek számlákról, stb. Egyik ismerősöm áldozatul esett valami nemzetközi bankkártyaadat- és pénzlenyúlásnak. Azt mondták, hogy annál a bizonyos banknál és még néhány banknál történt ez. Érdekes, hogy tőlem nem nyúltak le. Akiktől lenyúltak, azoknak mind Londonban vezetik a számlájukat, ahol indiai alkalmazottak vannak, nekem meg egy kis vidéki fiókban vezetik, ahol majdnem 100% angolokat láttam csak, talán 1 afrikai volt még.

Azon sem csodálkoztam hogy amikor telefonon rendeltem valamit még hosszú évekkel ezelőtt, akkor az történt hogy a született angol ismerősöm, akinek hihetetlenül szép a kiejtése és teljesen érthető amit mond, ő 4x mondta el a nevemet betűzve az indiai ügyfélszolgálatosnak én meg egyszer, mégis rosszul írta le...

Az a tapasztalatom, hogyha egy országban egyre több az EU-n kívüli bevándorló és azok egyre fontosabb helyeken dolgoznak, akkor a színvonal elkezd romlani. Ez nem rasszizmus, hanem sajnos tapasztalat.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.06.09. 08:54:52

@CBF: Menjek azonnal a boltjukba, és fizessek elő! Az első 200 ingyen WiFi-routert kap"
Wright only?
:)

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.06.09. 08:56:50

Elárulok valamit: a UPC direct elköltözik Luxemburgba, onnan fog "szolgáltatni". Lehet, hogy a UPC már ott van, és fertőz?

zooDoo 2010.06.09. 08:59:35

A 60-as években már volt honlapjuk? alexandriában milyen a net?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.06.09. 09:01:11

@horex: Lyóvanna, a hülye én vagyok!
Ne is válaszolj!

Dr. Kix 2010.06.09. 09:06:16

Irritáló figura ez a deuce. Neki az a normális, ha az ügyfél lenyel minden sz@rt, amit a multi le akar nyomni a torkán.

elwood 2010.06.09. 09:13:04

tipikus magyar mentalitás

Bert Sels 2010.06.09. 09:15:46

ilyenek a multik mindenutt a vilagon ez nem helyi specialitas, esetleg mi magyarok meg megtudjuk fűszerezni egy kicsit

MP 2010.06.09. 09:25:01

Itt nem az a baj hogy gond van a netszolgáltatókkal hanem hogy itt mindennel gond van. Gondolom azért kint sok minden egyszerűbb hogynemondjam magától értetődőbb mint nálunk. Itt egy jogosítványt megcsináltatni is kétszeri bemenetel az okmányirodába vagy bevonják s addig elvileg nem vezethetsz. S ez csak egy a magyar ügyintézés "gyönyörűségeiből".

gezabá (törölt) 2010.06.09. 09:30:51

a faszért kell sirni. már rég megaszondták, hogy ez itt az aranyos szegellet, ennél nem lehet jobb. itt. na. Kánaánt direkt nem írok, az egy másik világnézet.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.09. 09:33:57

A kedves posztíró idehaza Magyarországon is ilyen béna lenne? Itt nőtt fel Dosadi-ban és nem képes megküzdeni a hülyéneknéző ügyfélszolgálatokkal?
Ha valami nem megy egyedül, azt bízza szakemberre: az ügyfélszolgálatokat egy ügyvéd tudja jól megszívatni, az elérhető internet szolgáltatások ügyében meg kérdezzen meg egy informatikust az utcából. Meg fog lepődni, mert ki fog derülni, hogy legalább további két-háromféle módon juthat internethez a kábeltv-n és az adsl-en kívül.
Ne legyünk már ennyire bölcsészek!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.06.09. 09:37:47

"Luxemburgon kacaghatunk, ahol az utóbbi időkig még kötelező volt a telefonelőfizetés ADSL mellé"

Invitel?

Cs@tLós 2010.06.09. 09:42:34

A rosszabbik eset az, amikor a Luxembourg Online "szakembere" jön ki. Ilyenkor válik világossá, miért "LOL" a rövidítésük. Egy kissé lepukkant, mogorva, szótlan portugál vendégmunkást szoktak küldeni, aki középhaladó szintű felhasználói ismeretekkel próbál rájönni, hogy (1) miért nincs netem, (2) tényleg nincs-e netem, és (3) az iMac hogyhogy csak monitorból áll, hol a számítógép, és (4) miért olyan fura rajta a Windows.

Hát ez baromi nagy volt :D:D:D:D:D:D Itt nem kell 1 ilyen jelenethez portugál bevándorlónak lenni, annyira látom az egészet magam előtt :D:D:D Nagyon ott van.

Andie 2010.06.09. 09:46:28

Nahát, mintha totál a Kalásznetről irták volna a posztot :)
Itt dettó ugyanez a helyzet: 1 éve küzdök velük! Általában 18 és 22 óra között a net gyakorlatilag használhatatlan. 20-30% ping veszteség, és a 4 megabit helyett 0,5 körül hullámzik a sávszél. Sokszor másodpercekre leáll 0-ra. Aztán 23-éjfél körül szépen visszagyorsul, mikor mindenki elmegy aludni.
Mikor kérem tőlük (ja, ügyeletes telefon este 19-ig hivható!), hogy ugyan jöjjenek már ki a kérdéses időszakban, azt mondta a csóka, hogy bocsi, ő 16-ig tud kijönni, kedden max 17-ig.
Mondtam, hogy tök fölösleges, mert akkor kiváló az internet! Csak azabaj, hogy én sem vagyok otthon, hogy használjam.
Ja, és mindezért 8000 ftot fizetek.
(sajna egyéb alternativa nincs ,csak a mobilnet még, de azt meg egyelőre nehéz elosztani routeren)

ORGASMUSFORSCHER 2010.06.09. 09:49:13

LUX félig-meddig az EU-ból él, ott is van pár EU-s intézmény, ja, meg vagy 5 millió bank... gondolom, tovább nem is kell mondanom.

Érdekes lenne tudni,hogy a másik EU-s szupervárosban, Brüsszelben, vagy az adott országban, Belgiumban milyen a helyzet.....

Ott esetleg jobb?

herbert 2010.06.09. 09:53:08

Haha, az milyen durva lesz, amikor egy év múlva megtalálják a szerződésed és kiszámlázzák az egyévi díjat a nemlétező szolgáltatásra késedelmi kamatokkal, plusz felszámolnak valami horribilis összeget a wifi routerre.

deuce, soha ne kelljen kiderülnie, de remélem anyád inkompetens orvosával is olyan megértő lennél mint a UPC-vel.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.09. 09:55:37

"csak a mobilnet még, de azt meg egyelőre nehéz elosztani routeren"

A szomszédasszony helyett olykor meg kellene kérdezni egy szakembert is, mert van egy jó hírem: évek óta léteznek mobilnetes routerek.

pampika 2010.06.09. 10:03:02

Én is Luxemburgban élek és ugyanilyen tapasztalatom volt. Részletekbe nem megyek bele, hál'Istennek már kihevertem. Mikor tavaly lakást váltottam, a költözést követően közel 2 hónapba telt, mire átvitték a fix vonalamat és a netet az új címemre. Ezalatt szintén kismilliószór hívtam őket (szintén Vox, ma már Orange), mentem be ügyfélszolgálatra, postára, küldözgettem e-maileket. Nálam is akkor volt reakció, mikor valami főigazgatónak címeztem ajánlott panaszlevelemet. Nekem azért sikerült belőlük kisajtolni, hogy 1 hónapra semmilyen díjat nem fizettem. De miután sikeresen átkötötték az átkötni valókat, még ráment 2-3 hét és néhány agyvérzéssel kísért hívásom + 1 router csere, mire működött minden. Kb 2,5-3 hónap ment rá.

És tény: Luxemburgban nincs szabad televízió szolgáltató választás. Fel van osztva az ország 3 szolgáltató között, kedves ügyfél, ha TV-t akar, köteles előfizetni annál, akihez épp az utcája tartozik. Hála én kiköltöztem a fővárosból, ahol ex-Coditel belga szolgáltatónak kellett összesen kb évi 600 €-t fizetni azért, hogy be tudjam kapcsolni a tv-t. És persze a kínált kb 60 csatornából volt vagy 10 max, ami érdekelt.

Píter 2010.06.09. 10:04:51

Nem tudom a posztoló mit képzel. Én nekem Budapest közepén elő lehet fizetni T-home-ra, meg T-home-ra, meg T-home-ra... Se kábelnet, se Optinet. Van 6mbit-es adsl, ami sokszor naponta 5-6szor újraindul, vagy csak úgy elmegy. Meg elérhető még a gyagyi tvjük. És a T-nél is ha nem fizetsz elő legalább Tvre, vagy telefonra a net mellé, akkor direkt annyiba kerül a net, mintha előfizettél volna plusz 1 vmire, tehát kb muszáj, vagy csak kidobod pluszba a pénzt. Ki él Bpen olyan helyen ahol nem csak 1 szolgáltató van?? (vezetékekkel teletűzdelt panelekben lakókat kivéve)

Hümüzhümümüz 2010.06.09. 10:10:50

Ezen megborultam: "(3) az iMac hogyhogy csak monitorból áll, hol a számítógép, és (4) miért olyan fura rajta a Windows"

:D

Egyébként ne irigyelje a posztoló a magyar netezőket! :( Már írtam párszor, hogy a T-home 2009 októbere óta nem köti be nekem a tévét, netet. Már majdnem az összes ügyfélszolgálatost ismerem. :D
Úgyhogy respect a LOL előfizetőjének! :D

AlulírottFentemlített 2010.06.09. 10:11:41

Sajnálom a posztolót, de azt mégjobban, hogy fizetésem igen messze van a luxemburgi minimálbértől :-(

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.06.09. 10:12:24

@deuce: igazsága van egy előttem szólónak. IMHO irritáló egy tetü vagy tudod e ?
szivesen telefonvégre kapnálak mint ügyfélszolgát. Megnézném meddig bírod a kiképzést
am utálom mindkettőt
1., fizetek egy szolgáltatásért
2., ha azt huzamosabb ideig (szolgáltatástól függően néhány óra vs néhány nap) nem tudom használni, akkor feszült leszek
3., ha felhívom az ügyfélszolgálatot, hogy intézkedjenek a probléma elhárításának céljából, és csak azt érzem, hogy vmi idióta kifogással le akarnak rázni, akkor nem érdekel, hogy térdig gázolok a lelkébe, porig rombolom az önérzetét. Azért van ott, hogy megoldja a problémát, és nem azért, hogy idióta kifogásokkal lerázzon.
4., ha nem tudja megoldani, akkor kapcsoljon olyan kolégéjához aki képes megoldani. Ha erre is képtelen, akkor viselje a töketlenkedése következményeit. Ha nem tudja elviselni a folyamatos basztatást a töketlenkedés miatt, akkor menjen kapálni, abban nincs kihívás, hacsak nem vágja bele a mellette állóba a kapát.
5., ha te is ügyfélszolgálaton dolgozol, akkor jó lenne, ha belevésnéd abba a buta fejedbe, hogy a szolgáltató van az ügyfélért, ÉS_NEM_FORDÍTVA. Amennyiben mégsem, úgy nem értem miért véded őket.

vincere 2010.06.09. 10:12:41

én a Numericable előfizetője vagyok, kábeles net, se tévé-, se telefon-előfizetés nem kell hozzá. alapvetően meg vagyok vele elégedve, bár magyar viszonyokhoz képest kicsit drága, de "Uram, ez Luxemburg".
sztem nézd meg az ajánlatukat.

Bal 2010.06.09. 10:15:54

Angliában dettó kell telefonvonal az ADSL-hez. Optikai szálas kábeltévé pedig nincs mindenhol.

A helyi matáv sebessége nevetséges. Megrendeléstől számítva csak azért sikerült három hét múlva bekötniük, mert leüvöltöttem a fejüket, és írásos panaszt tettem. Egyébként két hónap lett volna. Viszont legalább a kiesés árát visszakaptam.

A mobilhálózat térereje valóban vicc. Magyarországon a prérin valahol Alsóbüttyös és Konládháza között is tökéletes 3G van. Itt meg legalább a zsúfolt metró peronjain megcsinálhatnák, de sokszor tényleg lakóterületeken sem működik. Egyszer a helyi antenna kiment, két hétig nem volt mobilinternet. Valószínű a dimbes-dombos vidék se teszi egyszerűvé.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.06.09. 10:16:05

@pampika: "...Fel van osztva az ország 3 szolgáltató között, kedves ügyfél, ha TV-t akar, köteles előfizetni annál, akihez épp az utcája tartozik..."
Az égbolt azért csak nincs felosztva. Szőkekapityány tányérostvje nem elérhető (van rálátás a júpíszí műhó'djára) ? Vagy ott nem lehet tányérostv-t használni ?

Andie 2010.06.09. 10:18:10

@bunkó: Csak véletlen jöttem rá, hogy nekem válaszoltál :) Használd a "válasz erre" gombot!

Való igaz, létezik technikai megoldás, a kérdés csak, hogy mennyiért? Mert van 1-2 noname router 15-20ezerért, aztán a nagyok 40-50 körül. Hát kösz...
Plusz maga a mobilnet is elég lehúzós még. Egy 8 gigás korlátos már 10.000 ft körül van, azt akkor az mi? 2 dvd.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.06.09. 10:19:48

@bunkó: "...mert van egy jó hírem: évek óta léteznek mobilnetes routerek. "
ill. ezek alternatíváiként openwrt a legtöbb olyan routerhez, amin van usb csatlakozó

pampika 2010.06.09. 10:21:35

@donfuligjimmy: Létezik persze :o) De pl az én lakásbérleti szerződésemben benne van: tilos parabolaantennát felszerelni az épületre. És ez nagyon gyakori kikötés lakásbérlés esetén.

Baromméter 2010.06.09. 10:28:41

@Integrált Szerverterror: Hogy-hogy Oranje? Luxemburgban talán a kedves poszter nem talált UPC-t?

Valszeg nem olvastad el figyelmesen:

"Itt a netszolgáltatók klasszul felosztották maguk között a piacot."

Azaz egy adott címen csak egy van. Éljen a kapitalizmus!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.06.09. 10:35:21

Hasztamannyana!
Akkor ez lenne a nyugat-európai fíling?

eml 2010.06.09. 10:36:05

@Andie:
Nekem is lokális szolgáltatóm van, ráadásul wifis. 5 Mega 7500/hóért.

Nincs ilyen jellegű gondom, folyamatosan dönget a net mint állat. A szökést, ha nem számoljuk hogy közben nem voltam itthon, meg aludtam is, akkor a 4 évadot szerintem leszedtem vele nettó 12 óra alatt.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.09. 10:41:39

Írországban én is visszasírom a magyar netet...

A sebesség az hagyján... de hogy 2010-ben még mindig korlátos a net... Van nem korlátos változat is, csak azt meg kell fizetni.

(Volt nemrég egy cikk az Indexen, hogy hol gyorsabb az internet. Magyarország a 23. helyen áll, Írország a 43. helyen. Ráadásul Magyarországon olcsóbb, és nem korlátos. Szóval azért van mire büszkének lenni. :-)

Frick László Emlékzenekar 2010.06.09. 10:42:01

@Megdobbent: Nagyon fasza rendszámokat gyártanak, okos magyargyerek nem csak pénzmosodát alapít ott (Altus Luxembourg). Akinek a segge alá állam vagy párt nem vesz autót, az az autóját is ott veszi, ott tartunk, hogy olyan tanya helyeken, mint Szolnok van 2-3 luxi rendszámú autó.
Magasfokú irodatechnikai berendezésekben századévóta erősek, a Ruhr-vidék egy köpés, kb a svájci iparhoz hasonlítanám, csúcsmotorkerákpárok lánckenőviasza, hegymászókötelek, stb, szóval spec kieg termékek, olyan dildo, ami belül meg extra small műpunci stb.

Van Budán egy könyvelő néni, Dobrevné Apró Piroska, ő a kreatív könyvelés örökös magyar bajnoknője, eligazít téged Luxemburg témában, ha van miből leadnod a százalékot.

no mail, no problem 2010.06.09. 10:43:06

Vajon a luxemburgi bankok azokkal is ilyenek, akik nagy összegű bankszámlákát nyitnak pénzmosásra?

no mail, no problem 2010.06.09. 10:50:03

@romesz: tényleg? nekem sem matáv telefonom, sem kábeltévém nincs, és mégis klasszik postai rézdróton jön be a lakásba az adsl internet. budapesten.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.09. 10:56:30

@CsárliFirpó:
Luxembourgtól azért látatlanban többet várnék, mint Angliától, ami sokkal inkább Balkán az emberek anyagi helyzetét leszámítva, mint maga a Balkán.

dik_ 2010.06.09. 11:04:24

@bunkó:
"Luxemburgon kacaghatunk, ahol az utóbbi időkig még kötelező volt a telefonelőfizetés ADSL mellé

Invitel?"

Le vagy maradva pár évvel...

Edigej 2010.06.09. 11:28:31

Meg tudom erősíteni, hogy ez a fajta tökölés Benelux dolog. Nekem Belgiumban négy hétig tartott beköttetni az internetet, és szabadnapokat kellett kivenni, hogy végre működjön. Tetű lassúságúak, de most már legalább megy.

deuce 2010.06.09. 11:49:35

@donfuligjimmy:
nem dolgozom sem ügyfélszolgálaton, sem upc-nél, szóval valaki mást képezz ki..

de ha már érdemesnek tartasz hogy ilyen okosságokat írj dobok rá pár választ:

1. mi az anyádnak szeded pontba hogy fizetsz a szolgáltatásért? ez természetes(nek kellene lenni mindenki számára)
2. előfordult velem is.. 3 év alatt 1x. húbazmeg mennyi xanaxot lenyeltem..
3. aki felveszi a telefont lehet csak beszél, mást nem csinál. nem le akar rázni, csak mást nem tud mint beszélni.. de azért öld meg, hajrá ügyes vagy :D
4. nyilván minden kis pöcsi ügyfelet oda kellene kapcsolnia a rendszergazdákhoz és akkor qqzhatsz/üvölthetsz neki... hahahah idióta vagy?
5. miért gyalázzam őket? nem voltak gecik sohasem. még kedvesen is beszéltek velem, pedig nem vártam el tőlük... de ti csak vicsorogjatok, én meg jót röhögök...

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.06.09. 11:53:19

@pampika: csak kötözködés végett. hh ? O.o
Antenna leszerel, konzol leszerel, cserép visszatesz, kábel kihúz. Lyukak (ha keletkeztek a falban) gipszel elhárít, a cuccot meg viszed magaddal a köv. albérletbe. És nem kell semmiféle szolgátatónál áthelyezést ügyintézni, arról nem is beszélve, ha az új albérletben nem tud szolgáltatni (más szolgáltató van azon a területen) külön szopás felmondani.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.09. 11:59:33

@atpijkamo: nekünk most is kötelező Angliában, mert szerintük anélkül nemlehet internet ezen a környéken. a tesóm szerint meg ő tudja, h. dehogynem, de ők nem, ezért fizetünk a telefonvonalért is, amit soha senki nem használ....

A Tyne folyó déli partja 2010.06.09. 12:03:25

@Bal: ja, hát a gyorsaságot ismerjük itt. velem már az első héten közölték, h. itt úgy megy azügyintézés, h. a nyakukra kell járni... mondta ezt egy bennszülött, igaz, ír volt, nem angol. de igaza volt.
ellenpllda: anno egy házba rendeltünk netet, megadtuk a beköltözésünk napját bekötési időpontnak. jött egy visszaigazolás, h. jó, x. napon jönnek. megyünk beköltözni, ott vár egy értesítés, egy héttel előbbről, h. be aarták ktni a netet, de nem voltunk otthon...persze, emrt még nem laktunk ott, de minek kérnek és egyeznek bele az időpontba, ha szarnak rá?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.06.09. 12:14:03

@Animacs: Semmi nem indokolja. Az előfizetői hurkot ki kell fizetnie az internet szolgáltatónak a telefonszolgáltató részére. Készüléknek nem kell működnie rajta. Telefon monopólium.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.09. 12:15:53

@atpijkamo: nem is működik, mint azt a múltkor a tesóm észrevette:)
(mivel kb. évente kétszer használtunk, nem volt feltűnő). így viszont a 10 fontos netből lesz 20 fontos.

Globetrotter2014 2010.06.09. 13:26:02

Nekem eddig Benelux tapasztalataim viszonlag kedvezőek ilyen vonalon, pedig a szolgáltatás színvonala (főleg Belgiumban) nem a legerősebb általában. Luxembourg egy fejlődésnek indult falu, ha szakember kell többnyire nem helybéli, de a vendégmunkások képességeinek is vannak határai...

deuce 2010.06.09. 14:13:20

@Kix:
ja lenyelek minden szart valóban. kifizetem az ötezret, kapom a megabitet. szemét megalkuvó beletörődő vagyok. :)

na húzok ebédelni. nem multihoz. kifizetem a kétezret, kapom a brassóit. kipróbálom a ti felfogásotok szerinti módszert:
- letagadom hogy kérnék somlóit is. holnap fogok visszamenni anyázni mert nem kaptam, és mijjazhogy nem fért bele a kétezerbe és követelem hogy legközelebb szállítsák házhoz ilyen esetben, ingyen és bérmentve.
- amíg készítik a kajámat, hangosan hangoztatni fogom, hogy kerülhetne ez ezernyócba is, és lehetne 1,5x annyi az adag!
- a felszolgálótól elvárom, hogy megkérdezze kérek-e kávét. ha nem kérdezi elmondom a fél világnak, hogy ezek rohadt szemetek, senki se kajáljon náluk, majd az asztal közepére köpök!
- ha a pincércsajnak nem elég jó a segge bepanaszolom a főnökénél, ha nem hagyja hogy bámuljam, akkor is.. :D
- amikor kitöltik a 4x áron felszámolt üdítőt közlöm, hogy a sarki boltban ez olcsóbb, majd visszavitetem.

nagyjából ilyen viselkedési formáitok, és elvárásaitok vannak a cégekkel szemben is. kompromisszum, ugye: NINCS!
csodálkoztok, ha beleverik nektek??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

romesz 2010.06.09. 15:16:59

@Droli: " Ráadásul Magyarországon olcsóbb, és nem korlátos."

A fizetesekhez kepest olcsobb, vagy forintban szamolva.

Nem szabad atvaltani es ugy szamolni, mert az nem a valos osszeg.

romesz 2010.06.09. 15:19:24

@no mail, no problem: Ez erdekes, nem tudtam rola, hogy ilyen is van.

Kivancsi lennek a pontos megoldasra. Endem eddig mindenki sotetben tartott mint a gombat.

romesz 2010.06.09. 15:45:55

@romesz: na utana neztem es tenyleg van megoldas.
Mivel soha nem erdekelt a dolog igy tudatlansagom elismerem. Meg egy kicsit olvasok a dologrol es lehet, hogy en is valtok :)

eml 2010.06.09. 18:29:07

@Andie: Korlátlan, sebessége 5M.

De olyan helyekről (Hollandia pl), ahol a szerver nem korlátoz, onnan jött már 1770 MB/s-el is a cucc. Egy CD lemeznyi anyag lejött 14 perc alatt!
Mivel sajna az 5Mega egy elméleti érték.

gaborm · http://gaborm.blog.hu 2010.06.09. 19:44:33

Csak vincere ajánlatát tudom ismételni, Numericable a megoldás. Nekem is az van és meg vagyok vele elégedve. (igaz én Belgiumban használom)

a Figyelööö 2010.06.09. 22:23:21

@fourgee:

Szerinted mit gondolnak rólad, balkáni magyarról, ha Te igy irsz a szinesbőrű emberekről. Helyetted is szégyellem magam.

fourgee 2010.06.10. 00:46:15

@a Figyelööö: Előbb ismerd meg a dolgok hátterét, hogy vajon miért írhattam ilyet (mint mondtam, TAPASZTALAT), utána elgondolkodhatsz azon hogy vajon neked kell-e szégyellned magadat, vagy nekik... Nem színesbőrű emberekről írtam (ne legyél rasszista), hanem bizonyos ország bizonyos társadalmi rétegéről.

Megdobbent 2010.06.10. 01:10:18

Szazadik vagyok, es nincs velemenyem. De nem szegyellem!

Average Netizen 2010.06.10. 10:37:12

Annyira sajnalom, hogy nem en irtam ezt kis szines cikket. A sajat tapasztalataim egyertelmuen osszecsengenek vele.

Hja, ahol sokaknak van sok, ott "tucatvarsarlo" az aki Bentley-t vagy Porsche-t vesz, plane egy olyan helyen ahol a "szolgalatas" egy esetleges dolog es a "kiszolgalas" kifejezest hirbol sem ismerik, de a szamlat postaironnal irjak! Igaz, ugy kezdik a szamla leveletet, hogy "nagy oromomre szolgal benyujtani onnek a e havi szamlajat..., hja, en is orulnek!

Waxolo 2010.06.13. 13:18:35

Viva Lichtenstein !! Ja nem, Luxemburg , meg LOL !!! :)

Luxxx 2010.07.03. 13:10:12

Szintén a Nagyhercegségben élek, és gyökeresen eltérő véleményem van. Telefonvonal nélkül internetezünk havi 19 euróért, tökéletes a minősége, és amikor két év alatt egyszer előfordult, hogy meghibásodás miatt két napig nem volt net, kárpótlásul az egész (!) havidíjat elengedték.
süti beállítások módosítása