Tékozló Homár

Az Artisjus válaszol

2010.07.12. 10:58 | jackyll | 210 komment

Naszóval itt az Artisjus válasza a főként a MAHASZ-t ért támadásokra:

Július 7-én „Miért maffia az Artisjus?” címmel jelent meg poszt a Homáron egy névtelen „szakmabeli olvasótól”. A poszt több ponton (2., 4., 5., 6.) azt hiszi az Artisjusról, hogy ő a MAHASZ – pedig míg az előbbi a zeneszerzőket és szövegírókat, addig az utóbbi a hangfelvétel-kiadókat képviseli. Ezeket a tévedéseket azóta a Homár kijavította, ezt ezúton is köszönjük. Három kérdés (az 1., 3. és 6.) azonban valóban az Artisjust érinti, ezekre szeretnénk most rövid választ adni.

1. „automatikusan lehúznak mindenkit aki a zenémet játssza, de mindaddig nem kapom meg a pénzem, amíg nem regisztrálom be magam. Tehát aki nem regisztrál be, az vessen magára. ...na de akkor ez hogyan is van jogilag? Alanyi jogon jár nekem a jogdíj, csak épp nem kapom meg alanyi jogon? Ez bizony súlyos összegek lenyelése, ami az átalánydíjak ködébe van burkolva. Ez sikkasztás.”

Az Artisjus minden zeneszerzőnek és szövegírónak köteles beszedni a jogdíjat, de ennél többre is köteles: ki is kell részére fizetnünk a pénzt. Amíg nem tudjuk a szerző nevét, bankszámlaszámát, és hogy milyen művek tartoznak hozzá, addig nem tudjuk kifizetni a jogdíjat.

Képzeljünk el tehát egy konkrét helyzetet: a rádióban elhangzott egy zeneszám, amelynek címét és előadóját a rádió elektronikus adatszolgáltatásában az Artisjushoz eljuttatja. Ekkor még nem tudjuk, hogy ki a mű szerzője (aki igen gyakran nem azonos az előadóval!), és hogy hová kell neki küldenünk a jogdíjelszámolást és a pénzt. Amint ezek a minimális adatok beérkeznek hozzánk, a kifizetést megtesszük.

Jogos kérdés az is, hogy mi történik azzal a pénzzel, amelynek szerzőjét nem sikerül így beazonosítanunk. Ilyen helyzetben öt évig félretesszük az ismeretlen szerző nevére a pénzt, és megpróbáljuk őt beazonosítani, elérni. (Öt év a Ptk. szerint az elévülési idő.) Ha ez az idő is eredménytelenül telik el, és a mű beazonosíthatatlan, nem tarthatjuk tovább vissza az összeget. Az a felosztási alapokba kerül, és így elhangzásaik arányában más szerzők között felosztásra kerül.

Itt tehát egyszerű regisztrációról van szó, a szerzőnek nem kell Artisjus-taggá válnia. Egyszerűen meg kell adni a kifizetéshez szükséges adatokat.

3.
„Senkinek sem engednek betekintést a pénzek mozgásába, így azt mondanak amit akarnak. Ha a politikusokat át lehet világítani, akkor az Artisjust miért nem? Megjegyzem, egy perrel és megfelelő ügyvéddel erre is lenne lehetőség.” Az Artisjus egy egyesület, amelynek jelenleg 1500 tagja van. A jogszabályok és az egyesületi belső szabályzatok is többkörös ellenőrzési védelmet írnak elő az Artisjus szervezetével szemben:
-
Egyesületi tagság, közgyűlés. Minden tag megismerheti az Artisjus pénzügyi jelentéseit – valamint a Közgyűlésen négyévente megválasztja azokat a szerzőket, akik vezetik az egyesületet és ellenőrzik működését.
-
Választmány: 33 tagú választott testület. Évente legalább kétszer ülésezik, az egyesület pénzügyi dokumentumait ellenőrzi, megvitatja és jóváhagyja.
-
Felügyelő Bizottság: 6 tagú választott testület. Az egyesület valamennyi anyagának (azon belül különösen a pénzügyi anyagoknak) az ellenőrzése a feladata. Emellett egyedi szerzői panaszok esetében ellenőrizheti a munkaszervezet eljárását.
-
Független könyvvizsgáló: minden évben megvizsgálja és megállapítja az éves beszámoló (benne a mérleg, eredménykimutatás, számviteli politika) szabályszerűségét.
-
Szerzői Véleményező Bizottság: a fiatalabb, az Artisjus (pénz)ügyei iránt érdeklődő szerzők 10 tagú önszerveződő köre, akik a munkaszervezettől rendszeresen kérnek adatokat a működésről. Az SZVB-ben többek között Belmondo, Fresh Fabrik, Nemjuci, Subscribe, Sugarloaf tagok és több független zeneszerző-szövegíró. E- mailben minden javaslatot, kritikát várnak.
Ehhez két link:
- választott tesületek: http://www.artisjus.hu/egyesulet/szervezet.html
- Szerzői Véleményező Bizottság: http://www.artisjus.hu/egyesulet/szvb.html

Emellett állami felügyelet is van az Artisjus (mint minden jogkezelő) fölött: az új kormányzati struktúrában a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Szerzői Jogi Irodája végzi ezt a munkát. http://www.okm.gov.hu/kultura/szerzoi-jogi-iroda Az Artisjus emellett a széles nyilvánosság részére is ad tájékoztatást főbb adatairól az éves beszámolókkal: www.artisjus.hu/egyesulet/eves_beszamolok.html.

7.
„2007-ben az Artisjus 14 milliárd (!) forintott gyűjtött be jogdíjakból. A Belga együttes igen elismertnek és széles körben felkapottnak számít, tehát egy igen jól fizetett kategóriába kellene hogy essen a jogdíjak kifizetésénél. Ezzel szemben az éves bevételük (jogdíjakból) pályafutásuk alatt összesen csak kétszer érte el az 1 millió forint / év feletti összeget. (...) Az Artisjusnál azt állítják, hogy a pénz 65%-át külföldre utalják (khm..). De oké, mondjuk azt, hogy elhisszük. Akkor is még 3150 magyar együttesnek / producernek stb.. járna 1 milliós jogdíj kifizetés. Megint megjegyzem, hogy 3150 a Belgához hasonlóan felkapott és ismert együttesnek, tehát hasonló lejátszási / fellépési / eladási rátával működő együttesnek, járna ez az összeg, nem DJ Vanabínek.”

Mint az előbb említett éves beszámolókból kiderül, a 2009-es össz jogdíjbevétel az Artisjusnál 13 milliárd forint volt. Ebből 3.4 milliárd forintot nem a zeneszerzőknek, hanem más jogosultaknak (vizuális és filmes szerzők, előadók, hangfelvétel-kiadók, filmelőállítók) szedtünk be a törvény vagy megbízás alapján. A fennmaradó 9.6 milliárd forint az Artisjus saját jogkezelésébe tartozó zeneszerzői-szövegírói (és kis részben írói) jogdíj. A kezelési költség nem 33%, hanem a nemzetközi átlag 19% körül mozog. Ennek mértékét nem a munkaszervezet, hanem a szerzői választott testületek határozzák meg, a hatékonyság és a pontos felosztás igényének figyelembe vételével. Magyarul: bármikor csökkenthetik ezt a mértéket, ha szerintük kevesebb pénzből is jó beszedés és felosztás végezhető, és bármikor növelhetik, ha fordítva lenne igaz. Efölött komoly demokratikus kontroll van.

Természetesen az egyes szerzőknek konkrétan kifizetett összegekről nem adhatunk tájékoztatást – a személyes adatok védelme miatt. A nagyságrend szemléltetésére: a legutóbbi üres hordozó jogdíj kifizetésünkben 6630 magyar szerző és jogutód részesült. Általánosságban: az a szerző kap magasabb jogdíjakat, akinek művét nagyobb bevételt generáló helyeken használnak fel (tehát pl. országos kereskedelmi televízióban elhangzó művek kontra kisebb koncertek).

Üdvözlettel és köszönettel,
Dr. Tóth Péter Benjamin
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
Stratégiai és Kommunikációs Igazgató
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2010.07.12. 11:02:06

mint az várható volt, kimagyarázzák
megesszük?

.lll. 2010.07.12. 11:06:35

olvassa ezt el a delhúsa!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.12. 11:15:04

Szerzőijogvédőket szállító kisbusz balesetet szenved. A kiérkező rendőrök nem találnak sérülteket. Kérdezik a parasztbácsit, hol vannak.
- Hát eltemettem őket.
- Mindegyik meghalt?
- Hát volt, aki azt mondta, semmi baja, de ezeknek nem lehet hinni egy szavukat se.

RaveAcE 2010.07.12. 11:17:22

Tehát nem tagadja, hogy sikkasztás, ha nem fizetik ki az előadót. De azért ez annyira nem zavarja őket.

dr. Aullah 2010.07.12. 11:17:53

El se olvasom, mert tudom, hogy csak terelés van benne. Szarjanak sünt, égessük fel az egész bandát.

@nális coitus 2010.07.12. 11:19:30

Ez egy nagy nulla magyarázat. Beszednek 13 milliárdot egy évben, szépen lefölözik, egy részét lenyelik. Mi ez, ha nem maffia?
Kíváncsi lennék, hogy a nyilatkozó Benji milyen irodában mereszti a valagát és milyen szolgálati gépjárműve van és milyen utakra mennek a beszedett milliárdokból??? Közben egy nagy senkik!

Harlequin 2010.07.12. 11:20:03

Valami izgalmasabb nincs?

cicmen (törölt) 2010.07.12. 11:20:15

A homár a hétvégén melegfelvonuláson volt, ill. araa készült, elnézve a hétvégi felhozatalt. Erre most itt van ez a sz.r! Erős Pistás vazelint neki!

2010.07.12. 11:24:27

Én sunáznám Dr. Tóth Péter Benjamint.

fakoffer 2010.07.12. 11:26:30

Búcsúzzunk a VB-től vuvuzelakoncerttel: közismert filmslágerek hallhatók kedvenc zeneszerszámunkra hangszerelve, virtuóz előadásban.
www.youtube.com/watch?v=HTFKjJaV15I
Az Artisjust ezúton is csókoltatom.

Pogo 2010.07.12. 11:30:16

Tehat zseberetesznek cirka evi 2 milliardot. Es mit csinalnak ezert? Matricakat ragaszgatnak a cdkre, dvdkre, pendriveokra, ezzel is elosegitve azt, hogy az emberek inkabb szlovakiabol behozott termekeket vasaroljanak, meg hulyesegeket terjesztenek, hogy a letoltes bun... ezeket en is meg tudom csinalni, hol lehet jelentkezni?

Ákos81 2010.07.12. 11:33:12

Ez egy jól megkomponált FOS, semmit nem ír, nem cáfol meg,csak a fölös faszságait írja hosszan, akár a MÁV is lehetne.

És még mindig nem derült ki, hogy ha én veszek egy SD kártyát a HD kamerába amin felveszem ahogy botorkál az unokatesóm, akkor miért is kell fizetnem ennyi pénzt ezeknek a faszoknak?

Kenderice 2010.07.12. 11:35:18

Az artisjus válaszból még mindig nem derül ki, hogy miért van a memóriakártyákon, pendrive-okon, CD-ken, DVD-ken sáp, milyen jogon feltételezik a vásárlóról, hogy jogdíjas dolgot fog azon tárolni, hordozni.
Egy könyvben olvastam egyszer. Kitalált afrikai országban a rendszeres rendőrségi razziák során letartóztatottakat pár hétre börtönbe csukták minden eljárás nélkül. Az igazságszolgáltatás abból indult ki, hogy úgyis mindenki bűnös, a bírósági eljárás csak szőrszálhasogatás.

Az a baj, hogy megengedik az artisjusnak, hogy kollektív bűnösséget feltételezzen minden vásárlóról.
Az ilyen ingyenélő seggfejeket uránbányába kellene vinni dolgozni örökre a föld alá.

Pogo 2010.07.12. 11:37:03

Benji, ha az osszes beszedett jogdij 19%anal kevesebb a matricakbol osszesarcolt love, akkor ti tok feleslegesek vagytok, nem? Jobban jarnanak a szerzok ha a radiok kozvetlenul nekik kuldenek el a lovet...

AlexWolf 2010.07.12. 11:41:32

Na de a kérdés az, hogy az általam felvetett "Zózontot Védő Nonprofit kft." miért nem kapott még egy kanyit sem, pedig tuti, hogy a hétvégén fingtatok legalább 1x!!!

brand_boy 2010.07.12. 11:45:27

Kapizsgálom, hogy a rádiók fő tulajdonosai miért lemezkiadó cégek.
Orrvérzésik nyomatják a saját számaikat, így egyre több bevételre jogosultak az Ártiszjusztól.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.12. 11:46:41

Nem akarok túlságosan értetlennek tűnni, de nekem még mindig nem világos, hogy hogy a retekben lehet egy egyesületnek hatósági jogköre. És ha hatóság, akkor hogyan takarózhat azzal, hogy dejszen mi csak egy egyesület vagyunk. Nem csak egy egyesület vagytok b+, hanem egy mindenkit szopató HATÓSÁG.

2010.07.12. 11:53:56

Évente 2,5 milliárd kezelési költség címén!!! OMG! Abból azért lehet a tejbe aprítani, na jó, biztos ki kell pár nokiás dobozt is tömni...

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.12. 11:59:07

ánusz-juss.. sokak nevében küldöm nekik naaaaagy-nagy szeretettel, a titán-tüskéshátú elektroSÜN-t!

Kulminaator 2010.07.12. 12:06:54

@Kurgan: Ja.Csodálkoztam is régebben, hogy milyen jól fogy a nokija.. :D

Shopping 2010.07.12. 12:09:05

NE vegyen senki adathordozót MAGYARORSZÁGON!!!

Ha külföldön jársz, tárazz be CD, DVD lemez, pendrive-ból.

ITT ne vegyél semmit!!!

Hümüzhümümüz 2010.07.12. 12:09:46

Annyit ért el Benji a válaszával, hogy a jövőben is szlovákiából fogom venni a lemezeket... :D Szarjon szívlapátot.

Goompah 2010.07.12. 12:13:20

@RaveAcE:

Hőbörgés előtt el kéne olvasnod a választ. Nem rokonszenvezem az Artisjusszal, de ez a válasz teljesen korrekt:

"Jogos kérdés az is, hogy mi történik azzal a pénzzel, amelynek szerzőjét nem sikerül így beazonosítanunk. Ilyen helyzetben öt évig félretesszük az ismeretlen szerző nevére a pénzt, és megpróbáljuk őt beazonosítani, elérni. (Öt év a Ptk. szerint az elévülési idő.) Ha ez az idő is eredménytelenül telik el, és a mű beazonosíthatatlan, nem tarthatjuk tovább vissza az összeget. Az a felosztási alapokba kerül, és így elhangzásaik arányában más szerzők között felosztásra kerül."

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2010.07.12. 12:15:49

„Az Artisjus minden zeneszerzőnek és szövegírónak köteles beszedni a jogdíjat, de ennél többre is köteles”

Ki vagy mi kötelezi erre az Artisjust?

☉ ☾ 2010.07.12. 12:19:24

Azt a listát vajon nyilvánosságra lehet/merik e hozni, melyen a kamatmentes támogatásban részesült tagok nevei vannak, mondjuk csak 4 millió forintos összegig.

Rosszindulatú Vászka 2010.07.12. 12:22:20

Ezzel az adathordozókra ragasztott matricával a legnagyobb bajom, hogy még a feltételezés is sértő, hogy a honi kiadók silány popzenéit hallgathatnám.

AdyBaby 2010.07.12. 12:30:11

Számomra is irtó furcsa ez az intézmény. Ugyan nem látok bele, meg nem tudom, hogy külföldön hogyan is működnek ezek a dolgok (nem is érdekel igazán), de elég aggasztó az itthoniak ügyködése.

Jogszabályi hátterük is megvan hozzá, el nem lehet dönteni, hogy akkor most mik is ők, meg FELTÉTELEZÉSEK alapján szabják ki a díjakat MINDENRE.

Ahol én dolgozom, ott már a lehetőségek után is fizetni kell a díjat nekik. Sőt! Olyan is volt, hogy amiatt szabtak ki valamilyen díjat, mert az egyik zárt térből áthallatszódHAT a másik zárt térbe a zene. Mindenhol ott a feltételes mód. :S

Jó dolog ez a jogvédelem, de ahol ennyi a visszás hír és közutálat (cégek szintjén is, és nem csak azért, mert fizetni kell valamit, csak ők sem látják át, nem értik a sok feltételezésen alapuló díjakat), ott valami nincs rendben.

Ez is hungarikum már. Itt minden mocsoknak lehet jogszabályi hátteret kreálni, hogy a akinek ez az érdeke, az jól is járjon vele más kárán.

Glg 2010.07.12. 12:32:54

@Goompah: aham...héát sztem ez a legnemkorrektebb. valakinek beszedett lóvét másnak kiutalni? wtf?

AdyBaby 2010.07.12. 12:32:59

@Goompah:

Te el is hiszed nekik tiszta szívedből? Érdekük lehet ez nekik, hogy mihamarabb szabaduljanak gazdátlan pénzektől?

Én a mai magyar társadalmi agóniából kiindulva kötve hiszem, hogy tűzzel-vassal kergetnék az illetőket...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.12. 12:34:02

@Rosszindulatú Vászka:

Egen, van olyan dolog, amire az ember sajnálja a sávszélt. Ez pont a magyar kiadók tulajdona :)

LouiS 2010.07.12. 12:35:32

Egy dolgot nem értek... Ha ez egyesület (lehetne gittegylet is), akkor hogy van az , hogy hatóságot játszik?

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.12. 12:37:09

@LouiS:

Erre nem adott választ :)

No és persze arra sem, hogy a nyomorult Jeszit miért nem iratják be egy kommunikációs tanfolyamra, hogy ne mondjon olyat egy előadóra, hogy hazug szarházi. Gondolom erre nem telik a 2,5milliárdból :)

Glg 2010.07.12. 12:39:11

@AdyBaby: énmondom büdös tapló banda ez. innentől bele se merek gondolni h egy fesztiválnál mennyit kell fizetni mert pl áthallatszódHAT a zene a balaton túlpartjára. akkor már a zenecsatornák is fizethetnének többet mert HÁTHA meghallja valami földönkívüli a sugárzott tvadást.
nőhetne már addig közútálat h az egész bagázst felgyőjtják a ...csába.

Glg 2010.07.12. 12:40:59

@LouiS: igen...és ha már gittegylet rághatnák azt amit az emberek a szájukba gittelnek...;)

Goompah 2010.07.12. 12:46:46

@Dexter68: Az Artisjust létrehozó tagok (zenészek stb.). Ui. ha létrehoznak egy szervezetet, akkor előírhatják a szervezet kötelezettségeit. Amúgy a közös jogkezelésről törvény is rendelkezik.

Ami az arcpirító, az az, hogy az Artisjus mintegy hatóságként önmaga, minden kontroll vagy egyeztetés nélkül állapíthatja meg az adathordozók után fizetendő jogdíjátalány mértékét. Mert addig OK, hogy az előadások (diszkó, rádió stb.) után a "művészeket" képviselő Artisjusnak minden joga megvan megmondani, mennyi jogdíjat kér, hiszen a rádó, a diszkós szabadon dönthet arról, az adott díjért lejátssza-e az adott számot.

Az adathordozó viszont más dolog, csak becslések vannak arra, milyen arányban és miféle jogvédett dolgot másolnak az emberek rájuk - ráadásul az sem biztos, hogy jogvédett anyagot írnak ki. Mindettől függetlenül elfogadom, hogy szükséges a jogdíjátalány, ezáltal válik szabaddá a magáncélú másolás. Az önkényesen megállapított jogdíj pofátlanul magas mértéke viszont felháborító, és nem is ad az embernek választási lehetőséget: kamerába való memóriakártya után éppúgy kell fizetni, mint a DVD-k után, pedig az előbbire jellemzően nem jogvédett anyagokat ír az ember.

DW73 2010.07.12. 12:46:57

Kötelet ennek a parasztnak!

AdyBaby 2010.07.12. 12:48:39

Bennem az is érdekes kérdéseket vet fel, hogy mi alapján "súlyozzák" az egyes kifizetésekre jogosultakat.

Ilyenkor eszembe jut ugyanis, hogy bizonyos vendéglátós helyeken a fogyasztásokba épített szervízdíjat hogyan osztják ki.

Mindenkitől beszedik, mert jogszabályi háttere is van a dolognak. Fehérítése a pénzeknek a több adó miatt, blabla... (Nem is lenne ezzel baj, ha már amúgy se lenne annyi teher mindenen.)

Kutyát nem érdekli, hogy Te elégedett voltál - e a kiszolgálással, vagy nem, fizetned kell.

Aztán pofára szétosztják, aszt sanyi... Objektív, teljesítményarányos osztozkodással még nem találkoztam ezen a téren sehol sem.

Szeretném, de egyszerűen el nem tudom hinni, hogy idehaza ezek rendesen működnének, mikor azok sem képesek erre, akik a jogosultságaikat szablyák meg nekik két marokkal...

AdyBaby 2010.07.12. 12:51:50

Bocs a nyelvtani hibáért...:) Lehet osztani. :P

ship 2010.07.12. 12:51:59

Tavaly is volt Múzeumok Éjszakája. Ismerősöm / igazgató/ mesélte,hogy egy gyerekeknek lejátszott dal miatt/ hát,tényleg jogdijas volt/, iskolai rendezvényük bevétele elment az Artisjus által kiszabott büntetésre.
Bravó!
Ugyanakkor müködik hosszú évek óta kis hazánkban egy olyan gyerekcsatorna, amely fennállása óta nem fizet egy fillér jogdijat sem igensok magyar szerzőnek.
Az Artisjus szintén hosszú évek óta próbálja! érvényesiteni a szerzők jogos
igényét.Mégsincs eredmény!
Ejnye! Hogy lehet ez?

Goompah 2010.07.12. 12:55:48

@AdyBaby:
@Glg:

Sok mindent nem hiszek el nekik, de ezt az egyet elhiszem. Az elévülést törvény szabályozza, igen sokféle követelésre érvényes. Pl. ha valakinek kölcsönt adsz és 5 évig nem kéred tőle vissza, akkor utána már fügét mutathat neled az illető, mert semmilyen bíróság nem fogja neked megítélni az összeget.

Az lehet, hogy az Artisjus jobban is törhetné magát az ismeretlen jogosultak felkutatására, de ne feledd, a szabályzatot maguk a jogosultak, az Artisjust létrehozó "művészek" alkották meg. Másfelől aki 5 évig nem jelentkezik a pénzéért (mert azt azért csak tudja, hogy előadták a munkáját, tehát jár neki valami), nem adja meg az elérhetőségét, az szerintem megérdemli, hogy elveszítse a pénzét (az elévülés miatt).

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.07.12. 12:57:03

Ez egy monopólium, annak minden ismérvével. 19% elég szép sáp. Csak azért nem alakítanak mások mondjuk 10% sáppal egy másik jogekezelő egyesületet, mert nem tehetik meg. Pedig akkor lehetne mondjuk verseny. És akkor felébredtem :(

Albert a gonosz 2010.07.12. 12:57:26

jol ertem ? beszedik a penzt akkor is, ha nem nem tudjak, hogy kie legyen. es ha nem is tudjak kideriteni, akkor valaki masnak adjak ? miert is ? az nem csinalt erte semmit es nem is jar neki. miert nem utaljak vissza oda ahonnan jott. termeszetesn az 5 evnyi kamattal egyutt ugyebar...
en is szeretnek olyan uzletet, ahol puszira beszedhetek penzt, es ha 5 even keresztul nem jelentkezik erte senki, akkor haveroknak adhatom.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.07.12. 13:00:03

Szóval kivárják az öt évet, aztán szétosztják maguknak a lóvét.

gic 2010.07.12. 13:02:31

Miért is kell jogdíjat fizetnem arra az üres cd-re, amire a saját képeimet írom???

Cukorpofa 2010.07.12. 13:05:53

gondom van a "komoly demokratikus kontroll"-lal, mint pártatlan felügyeleti eszközzel. A személyes adatok védelméről pedig akkor is érdemes lett volna gondoskodni, amikor kiadták az itthon regisztráltak teljes személyes adatait tartalmazó adatbázist (a benne lévők hozzájárulása, tájékoztatása nélkül) a nyugati jogvédelmi irodáknak.

zooDoo 2010.07.12. 13:06:14

Jól értem, hogy 19% vándorol az őrületes kontrollért a zsebükben, mint a közért és a művelődésért dolgozó személyeknek, közbe meg sírnak, hogy nincs pííz arannyal és gyémánttal kirakott medencére?

Arzén Vendel (törölt) 2010.07.12. 13:08:01

@Goompah: Rohadtul nem korrekt! Ha nem találják meg a szerzőt, akkor ne a többinek utaljanak többet, hanem küldjék vissza annak aki befizette. Ha adott jogtulajdonost nem találnak meg, akkor milyen alapon adják másnak a beszedett pénzt? A 19% admin költség ilyen nagyságrendnél meg akkora vicc hogy még egybites kommunikációs köcsögként sem merném lenyilatkozni...

Goompah 2010.07.12. 13:09:12

@Albert a gonosz: Persze, hogy beszedik, honnan tudhatnák előre, hogy a jogosult nem fog jelentkezni? Ha meg 4 évvel később jelentkezik, akkor azért verhetné - joggal! - az asztalt, hogy nem szedték be a járandóságát.

Engem mint egyszerű fogyasztót nagyon nem érdekel a jogosultak belső vitája. A vitáikat intézzék el egymás közt, van épp elég érdekvédelmi szervezetük, több is a kelleténél. Attól nem lesz kevesebb a rám közvetlenül vagy közvetve kivetett jogdíj, hogy x vagy y szerző semmit vagy a reméltnél kevesebbet kap, ez legyen az ő dolguk. Engem az érdekel, hogy mennyire lehúznak a pofátlanul magas jogdíjakkal.

Cukorpofa 2010.07.12. 13:09:33

@Goompah: magyarán másnak a pénzét szépen szétosztják maguk között és huss, volt nincs :)

Flatline_ 2010.07.12. 13:12:01

Nepmuveszeti agyagedenyek ezek mind. Eddig sem vettem felmatricazott adathordozokat, ezutan sem fogok.Musoros cd-t dvd-t meg plane.

jesszusom · http://www.elfwood.com/fanq/d/o/dobbins21/masterchief1.jpg 2010.07.12. 13:12:49

Mostakomiwaaan? Most más szeretni kell az artisjust? Hahaha

zooDoo 2010.07.12. 13:13:29

Azért kíváncsi leszek, meddig fog tudni működni ebben az országban a mahasz, asva, proart maffia triumvirátus. Igazából semmivel nem különbek mint a letöltőktől, ők is ugyanúgy megcsapolják a művészeiket.

zooDoo 2010.07.12. 13:14:38

Javítom: Igazából semmivel nem különbek mint a letöltők, ők is ugyanúgy megcsapolják a művészeket.

Albert a gonosz 2010.07.12. 13:16:34

@Goompah:
hat pedig csak ne utalgassak masnak. annak adjak akitol beszedtek. es ha ultek rajta 5 evet akkor az szepen kamatozott is a szamlan. a kamat sem tartozik hozzajuk, hanem aze aki befizette. semmikeppen nem aze aki SEMMIT nem tett erte. arrol nem is beszelve, hogy horribilis 19% miatt ebbol a penzbol nyilvan minden evben levonasra kerul. kerdeznem, hogy milyen jogon. aki nem keri, hogy kepviseljek, es nem ad elerhetoseget, az nyilvan nem is akar nekik fizetni. milyen jogon dontenek ugy, hogy valaki aki nem akarja, hogy kepviseljek attol penzt kernek ? jol ertem, hogy egy nem kert szolgaltatasert kernek penzt? raadasul nem is attol aki nem kerte, hanem egy harmadik szemelytol ?
mintha egy netszolgaltato azert kerne penzt a szomszedomtol, mert lehet, hogy 5 even belul en netet veszek es megosztom wifin fele a netet...
amig valaki nem keri, hogy bekeruljon hozzajuk, addig milyen jogon kernek penzt ezert barkitol is?

Bergeroth 2010.07.12. 13:18:39

Állami kontroll mi? Egy fidesz kormánnyal a fejük felett, miközben meg didzsé jeszike fidelitas bulira megy zenélgetni.
És akkor higgyem el, hogy nincs korrupció és szabad rablás az artisjuson belül mi? Ők teljesen tiszták és átláthatóak. Miközben a fideszes haverjaik be akarják deszkázni az ablakokat az átláthatatlanság feltételeként. És ezek dumálnak demokráciáról.
Hát hogyne...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.12. 13:20:37

Franc az egészbe! Inkább elmegyek kedvenc bandáim minél több fellépésére. Mégha csak a belépő x százalékát kapják meg, azzal is már többet tettem azért, hogy felfejlesszék a hangszerparkot, és profibban tolják a bizniszt. Nomeg, látják, hogy kíváncsiak rájuk.

Goompah 2010.07.12. 13:24:54

@Arzén Vendel:

1) A fel nem lelhető jogosultak száma szerintem igen-igen alacsony, inkább csak elvétve fordulhat ez elő. Nagyon kis összegekről lehet szerintem szó, a visszautalás többe kerülne.

2) Az adatait meg nem adó jogosult is felelős ebben.

3) Az adathordozók után fizetett jogdíjaknál a visszafizetést nem is lehet megvalósítani. Sokra mennél a megvásárolt 10 DVD-d után évi 10 fillér visszautalásával?

4) A többi jogosult közötti felosztás máshol is alkalmazott eljárás. Pl. ha valaki nem jelentkezik a lottó- vagy totónyereményéért, akkor egy év elteltével azt beteszik a közös nyereményelapba, de nem fizetik vissza a szelvények vásárlóinak. Nincs ebben semmi inkorrekt.

@Cukorpofa: Annak a másnak minden lehetősége megvan jelentkezni a pénzéért. Ha nem teszi, az az ő baja.

Pajtás 2010.07.12. 13:28:40

ha nyilvános helyen, ahol belépőt is szednek, elmondok egy verset, kinek kell fizetnem? Jah, hogy a költészetben nincs akkora lé?

UserError 2010.07.12. 13:30:41

azért azt mondja meg valaki, hogy ha veszek egy fényképezőt (belső memórián van matrica?), ebbe matricás memóriakártyákat, utána a képeimet a matricás HDDmre másolom, majd kiírom matricás DVDre, akkor kinek az érdekét védi épp az Artisjus?

kombany12 2010.07.12. 13:32:00

Tisztelt Dr. Tóth Péter Benjamin

Az elmúlt években több alkalommal vásároltam dvd és cd lemezeket többszáz forintos egységáron, melyek artisjus jogdíjat tartalmaztak. Ezek a cd-k és dvd-k nem újraírhatóak, ezáltal most is azt a tartalmat tárolják amiket egy alkalommal rájuk égettem, nevezetesen családi képek és videók.

Ezúton szeretnék tájékoztatást kérni, hogy én és kedves családtagjaim akik a fent nevezett anyagoknak előállítói, szereplői, művészei, miként tudunk regisztrálni azartisjushoz hogy a minket megillető jogdíjakat megkapjuk.

na erre válaszolj te faszszopó kis buzi....

viorelPOP · http://kozmasanyi.blog.hu 2010.07.12. 13:34:53

Semmi gond, zenét, pendrive-ot bárhonnan lehet manapság szerezni a matrica kikerülésével. De miért kell a ZENÉT (és nem kereskedelmi rádiót) sugárzó kis kultúrkocsmákat a rengeteg egyéb teher mellett még az Artisjus-sarccal is hazavágni? Miért kell ennyire mohónak lenni, kedves Artisjus?

titan 2010.07.12. 13:38:56

@neccharisnyás útonálló: ez a jó hozzáállás, csak így tovább :) Köszönöm a zenészek nevében.

@Goompah: azért a lottóra önként fizetik be az emberek a pénzüket...

Goompah 2010.07.12. 13:40:04

@Albert a gonosz: A közös jogkezelés egyes területeken (ha jól tudom, pl. tv, rádió, nyilvános előadások) kötelező, törvény írja elő. Tehát a tv, rádió stb. akkor is köteles jogdíjat fizetni valaki zenéje után, ha az a valaki nem tart igényt a jogdíjra. Lehet, hogy a törvény nem jó, de ez van, nincs ráhatásunk.

Azon lehet vitatkozni, etikátlan-e a nem igényelt jogdíjakat a többiek között szétosztani. Nekem az a személyes véleményem, hogy ahol a törvény kötelezővé teszi a közös jogkezelést, ott mindaddig nem etikátlan, amíg ezen összegek az egésznek csak végtelenül pici részét teszik ki.

A 19% valóban nem kicsi, de emlékezz arra, hogy ezt maguk a jogosultak szavazzák meg. Ha nekik ez megfelel, nekem biztos nem lesznek emiatt álmatlan éjszakáim. Ha nem veszed rossznéven a tanácsomat, akkor javaslom, te se akarj az ő fogadatlan prókátoruk lenni, már csak azért sem, mert az általuk alakított szervezetek révén végeredményben ők azok, akik lehúznak bennünket a pofátlan jogdíjakkal.

Goompah 2010.07.12. 13:43:24

@titan: Épp ezért írtam fentebb, hogy pofátlannak tartom az adathordozókra kivetett jogdíj túlzottan magas összegét. Nem a jogdíjat magát, azzal nincs bajom.

kombany12 2010.07.12. 13:43:43

@Goompah:

"3) Az adathordozók után fizetett jogdíjaknál a visszafizetést nem is lehet megvalósítani. Sokra mennél a megvásárolt 10 DVD-d után évi 10 fillér visszautalásával?"

nem az összeg a lényeg.. hanem maga a lehetőség hiánya..hogy az úgyse kell .. inkább megtartom a sok kicsit...

nem beszélve arról hogy matricáz a buzi, de milyen jogon teszi?

Akvyr 2010.07.12. 13:44:48

Szeretem az objektív válaszokat, ettől függetlenül még mindig a bitang pusztulatos fenébe mehetnek az ilyen parazita egyesületek. Attól, hogy átvilágítva, és törvényesen rabol, még nem lesz életképes és megtűrhető.

TemplarOmega (törölt) 2010.07.12. 13:45:18

Benji az ilyen figurák erősítik az antiszemtizmust.

Amúgy szerintem jelentkezzen be mindeki és osszák szét köztünk is.

19% pedig rohadtul magas... akármiért is számítják fel.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.12. 13:46:21

akinek nincs kedve az egesz szofosadalmat vegigolvasni, annak itt van az artis levelenek - es uzletpolitkajanak - esszenciaja..

blablabla ingyenelo parazitak vagyunk blablabla de jogiulag ala tudjuyk tamasztani letezesunk miertjet, ha az emberileg aljas, es gerinbctelen lopasnak is miunosul balblabla mivel ugy korrumpaljuk a hatosagokat politikai kapcsolataink reven ahogy nekunk tetszik blablabla

szoval szivjatok harcifaszt kedves zenehallgatok, akikbol elunk es lehet kussolni es fizetni a semmire egy zabhegyezo, ingyenelo bandanak blablabla

remelem jol forditottam..;-)

Albert a gonosz 2010.07.12. 13:48:05

@Goompah:
szerintem felreerted azt amit irtam... nem a torvenyt kritizaltam, hanem azt, hogy valakinek odaadnak barmennyi penzt is abbol amit mas fizetett es egyaltalan nem annak a tulajdonaert akinek vegulis adtak. es azt is kifogasolom, hogy abbol a penzbol amirol tulajdonkeppen ok is elismerik, hogy nem az ovek, abbol ketten reszesulnek. az aki ugy szedte be, hogy nem az ove (mert ugye ebbol is leveszi a 19%-or), es az aki nem tett erte semmit.
az, hogy mennyi az annyi az nem szamit. ugyanugy kokemenyen etikatlan ellopni egy csokit, mint kirabolni a bankot. csak a buntetesi tetel mas. lopas mindketto.
es fokent nem tartom fogadatlan prokatori megnyilvanulasnak, hogy negativan hozzaszolok valamihez, ami szerintem felhaborito arcatlansag.
egyenlore meg leendo kiralyunk nem modositotta az alkotmanyban a velemenyszabadsag kerdeskoret. mar bocs..

TemplarOmega (törölt) 2010.07.12. 13:48:06

Gyanítom, hogy ArtistaGyúsznak köze van hozzá, hogy nem lehet ituneson pár dollárért zenét venni.
Mert hát akkor mit osztanának az iszapszemű rájáknak a nagy büdös semmire?

Rwindx 2010.07.12. 13:48:21

19% LOL, alapítok én is egy ilyen szart. Törvényesen lophatnék.

kombany12 2010.07.12. 13:48:23

Tóth Péter Benjamin

ja majd elfelejtettem hogy a 13mrd-ból mennyit osztottok szét politikusi körökben akik lehetőve teszik a működéseteket? a másik hogy barátok közt vagyunk elmondhatod nyugodtan hogy a 13mrd nem 13 hanem 130.. érted egy kis kocsmától 60-70 ezret szedtek havonta ha van benne egy bolond tv...

Silent Bob 2010.07.12. 13:50:05

@Goompah: Szerinted honnan tudja xyz japán producer, hogy Magyarországon egy buliban feltették egy lemezét, ami után egy magyar gittegylet, amelynek nem tagja, nem is hallott róla, beszedte a jogdíjat?

TemplarOmega (törölt) 2010.07.12. 13:50:15

@az igazi Sipi: Ezt be kéne vezetned állandó zsolgáltatásként...

Cukorpofa 2010.07.12. 13:51:49

@Goompah: "@Cukorpofa: Annak a másnak minden lehetősége megvan jelentkezni a pénzéért. Ha nem teszi, az az ő baja. "
- Ez btk. kategória és sikkasztásnak hívják..

Silent Bob 2010.07.12. 13:52:44

@Bergeroth: Mióta van Fidesz kormány, baszod? Mióta van Artis Jus?

Silent Bob 2010.07.12. 13:54:05

@kombany12: Ezt már én is kérdeztem, eltűnt. :)

mojszipupi 2010.07.12. 13:55:14

A Centrum Parkoló kft is legálisan működött mégis mindenki tudta h legális rablás folyik. Tehát törvényileg nem lehet belekötni. Nálunk eleve olyan törvényket alkotnak h az ilyen maffiaszervezeteknek táptalajt biztosítsanak.

tryclops 2010.07.12. 13:55:52

@Goompah: Az érvelésed még csak-csak. De a jogdíj nagyon nem 10 fillér/DVD kategória. Nézz utána, és sírj.
Üdv,
f.

@nális coitus 2010.07.12. 13:56:53

Egy isemrősöm kiadja a házát, hivatalosan egész évben (tó közelében). Be kellett vallania, hogy hány darab tv, rádió és dvd van a házban, mert ezek után is kell díjat fizetni. Gondolom ez is megy ezekhez a tetvekhez.

Grigorij 2010.07.12. 13:57:05

Tisztelt Dr. Tóth Péter Benjamin
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
Stratégiai és Kommunikációs Igazgató úr!

Hejj, már megint nem akar megválaszolni egy kérdést, pedig az a kérdés egyben az önök korrupciójának is az alapja!

Tehát:

Ha egy szoftverfejlesztő és gyártó cég az ügyfelei számára CD-n küldi el a követéseket, fejlesztéseket, módosításokat, és vásárol negyedévente 100-100 CD-t. Ráírja a SAJÁT szellemi termékét, postára adja, számlája van mind a vásárlásról, mind a postáról, a célnál mjogilag is ellenőrizhető a küldemény, szóval akkor az évi 4x100 = 400 darab CD jogdíja

HOL VAN?
KI KAPJA?

Ki kapja meg a szoftvercég szellemi terméke után a 400 x 44 = 17600 Ft. összeget????

Mivel jogos igénylő nem lehet Önöknél, hiszen a szoftvercég a jogbirtokos(!)
- az összeget jogszerűtlenül szétosztják a tagok között?
- az összeg marad Önöknél és saját célra fordítják?

Bárhová is teszik, az az összeg nem az Önöké, nem a zenészeké, mivel nem egy állampolgár vette saját, szórakozási célból, hanem egy, a zenészeknél szigorúbb jogi szabályok alá tartozó vállalkozás és minden területen bizonyítható, hogy a nyersanyagok felhasználása nem kötődik Önökhöz!

Értem, hogy a jog...
De Ön szerint jogos a lopás?
Ha a jog megengedi, akkor Önök jogosan nyúlják le sok ezer fejlesztő, orvos, jogász, mérnök, hivatal stb. beszerzései után a jogdíjat?

Az említett 13 milliárd hány százaléka köthető a kiskereskedelemhez és hány a céges vásárlás?
(mert ugye a cégek ritkán vásárolnak a MM-ban)
Szerintem a magánvásárlás kevesebb, de legyen 50-50%.
Akkor ugye Önök elloptak 6,5 milliárd forintot!?

Elloptak más jogtulajdonosoktól és jogtalanul odaadták másoknak?
Ön szerint elfogadható, ha egy mérnök rajzait tartalmazó CD utáni jogdíj fedezi valamely tuc-tuc zenész megélhetését?

Ezek a kérdések igazgató úr!

De erre nem válaszol, hiszen sok milliárd csoroghat így a zsebükbe!

AutosVilli 2010.07.12. 13:59:26

Off :Rohadjon meg a comment blogg moderátora,amiért az igazság megirásáért kitiltott a multik által megvett és index cimlapra kitett blogjából , ,,!,, (O.O),,!,,
Baz meg az anyád

Silent Bob 2010.07.12. 14:02:18

@AutosVilli: Onnan engem is offoltak, azt se tudom, miért. De a legdurvább, hogy a subbáról is. :D

Arzén Vendel (törölt) 2010.07.12. 14:09:03

@Goompah: a lottó nyereményt ne nagyon keverd ide, mert egyszerű szabályként a nyerő szelvényre fizetnek a lottóban, ha nem nyersz nem kapsz semmit akár van ötös akár nincs. Ez a szabály, mindenki érti, mindenki így vesz szelvényt. Az artisták meg beszedik a pénzt boldog-boldogtalan után és aztán szépen szétosztják a regisztráltak között akkor is ha nem az ő jogdíjuk után járó pénz. Plusz a nem kért munkát (értsd nem jelentkezik/nem regisztrál/nem létezik a jogtulajdonos) még 19%-ért faszán leadminisztrálják. Zseniális...

Goompah 2010.07.12. 14:09:11

@fricy: Hol is írtam, hogy 10 fillér/DVD?

@Cukorpofa: Nem sikkasztás, de ezen nem érdemes rugózni. Szarok a jogvédőkre, de ha úgy gondolod, hogy ez sikkasztás, akkor jelentsd fel őket. Állampolgárként jogod van feljelentést tenni egy tudomásodra jutott bűncselekmény miatt, főleg ha az elkövető személyét is ismered. Aztán majd a bíróság eldönti, sikkasztás-e vagy sem.

@Silent Bob: A jogvédő szervezetek kommunikálnak egymással. Ha a magyar tudja, akkor ezt megtudja tőle a japán jogvédő szervezet is. De a részletekről kérdezd a jogvédőket, én csak tippelek.

@Albert a gonosz: "egyenlore meg leendo kiralyunk nem modositotta az alkotmanyban a velemenyszabadsag kerdeskoret."

Ha a dolgok így folytatódnak, ez még bekövetkezhet. -/ Nem ide tartozik, de az állami (rész)tulajdonú cégek átláthatóságának erős korlátozása erre mutat, márpedig az információszabadság korlátozása egyben a véleménynyilvánítási szabadságot is korlátozza.

Cifu78 2010.07.12. 14:09:29

@AutosVilli: Őszintén szólva ezzel a stílussal nem is csodálkozom, hogy kitiltottak...

Goompah 2010.07.12. 14:11:16

@Arzén Vendel: Nagyon nem értetted a lottós példámat, olvasd el még egyszer (vagy többször). Közben értelmezd is.

Bergeroth 2010.07.12. 14:13:07

@Silent Bob:
Nem vagyok biztos benne, hogy megértetted amit írtam. Fuss neki még egyszer.

Silent Bob 2010.07.12. 14:14:50

@Goompah: Aha, gondolom időt és pénzt nem kímélve kutatnak az ismeretlen előadók után.
És ha emberünk nem tagja egy jogvédő szervezetnek sem, mert csak?

Cukorpofa 2010.07.12. 14:15:57

"@Cukorpofa: Nem sikkasztás, de ezen nem érdemes rugózni. Szarok a jogvédőkre, de ha úgy gondolod, hogy ez sikkasztás, akkor jelentsd fel őket. Állampolgárként jogod van feljelentést tenni egy tudomásodra jutott bűncselekmény miatt, főleg ha az elkövető személyét is ismered. Aztán majd a bíróság eldönti, sikkasztás-e vagy sem. "
- engem nem károsítanak meg, én nem fizetek nekik egy fillért sem. majd akinek ez fáj, szépen elindít egy próbapert, de rögtön uniós szinten, mert ez a saját zseb-projekt nem fér bele az eu-s jogharmonizációba. Az intézményesített lopás kategóriáját sajnos elég jól alkalmazzák a hazai közéletben, elég csak politikusainkon végignézni.

Silent Bob 2010.07.12. 14:16:43

@Bergeroth: De, csak rendkívül vicces, hogy mindenki a fideszen kér számon 100 éve meglévő dolgokat. Holott az artis vezetőségében mondjuk úgy, hogy "nem éppen jobboldali" beállítottságú emberek ücsörögnek.
Jeszi az egyetlen fidesz-kötődés, de ő a MAHASZ-nál dolgozik, nem az Artisnál.

Cukorpofa 2010.07.12. 14:17:19

@Goompah: "az információszabadság korlátozása egyben a véleménynyilvánítási szabadságot is korlátozza. "
- ez blabla (marhaság).

DocBulywood 2010.07.12. 14:17:39

Tisztelt Dr. Tóth Péter Benjamin Úr!

3-4 évvel ezelőtt letöltöttem egy .... szerverről a Cusco - Alcatraz című számát és többek között kiírtam egy CD-re, melynek tokján az Önök matricája volt.

Szeretném tudni, hogy ha nem mondom el itt ezt, akkor Önök honnan fogják tudni:

- mit másoltam fel arra a CD-re?

- most, hogy Önök már tudják, hogyan juttatják el a CD árában lévő matrica árának arányos összegét az együtteshez?

- honnan szerzik meg a zeneszerző bankszámla számát?

- mikor láthatom az Önök honlapján, hogy a szóban forgó összeget átutalták és ezt egy bankszámla kivonaton igazolják?

Kérem arra ne hivatkozzon, hogy személyiségi jog miatt nem teheti ki a kedvezményezett bankszámla számát, mert:

- hogyan igazolná, hogy a kedvezményezetthez juttatta el az összeget?

- hogyan igazolná, hogy NEM a kedvezményezetthez juttatta el az összeget?

- mi a garancia arra, hogy nem csak a hazai előadóknak osztanak vissza pénzt?

- mivel igazolják, hogy olyan külföldi zeneszerzők/előadók is részesülnek a jogdíjból, melyeket itthon nem is játszanak?

És végül, ami a legfontosabb: miért kezelnem már eleve bűnösnek, miért fizettetnek előre valamit meg velem, amiről nem is tudhatják 100% biztonsággal, hogy az illető adathordozó jogdíjas, vagy nem jogdíjas alkotást fog tartalmazni???

Kíváncsian várom a LÉNYEGRE TÖRŐ válaszát, a sódert meg kérem tartsa meg az útépítéshez, a rizsát meg az éhezőknek.

Köszönöm szépen.

Arzén Vendel (törölt) 2010.07.12. 14:18:09

@Goompah: Oké, jogos... Figyelmetlen voltam...

A lényeg azonban akkor is az hogy jogosulatlan pénzhez jut az egyesület is és a többi jogtulajdonos is a nem lehívott jogdíjakból.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.12. 14:19:39

@DocBulywood:

Ne vegyél itthon, rendelj Szlovákiából.

kombany12 2010.07.12. 14:20:58

@Grigorij:

teljesen jogos a cucc amit irtál.. és sajnos valszeg igaz is

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.07.12. 14:24:45

Hahó Artisjus! Én kiraktam a zenéimet a Jamendo.com-ra, ingyenesen. Ez biztos illegális, csapjatok le rám, büntessetek meg, pereljétek el a vagyonomat!

tryclops 2010.07.12. 14:24:52

@Goompah: igazad van, szövegértésből bukta nekem. Azt írtad, hogy 1 fillér/DVD. :) Bocs, hogy rosszul idéztem.

"3) Az adathordozók után fizetett jogdíjaknál a visszafizetést nem is lehet megvalósítani. Sokra mennél a megvásárolt 10 DVD-d után évi 10 fillér visszautalásával? "

BTW: Értem, hogy bagatellizálni akarod a jogdíj összegét, de nem kellene. A hatósági módszerrel megállapított kurva magas jogdíj szépen elintézte a magyar adathordozó kiskereskedelmet. Nem véletlen az, hogy kismillió szlovák webshop állt rá a piacra.

És én sem vitatom azt, hogy kell-e a jogdíj vagy nem. De így ezer sebből vérzik a dolog. Főleg az, hogy üres hordozó jogdíjat szednek minden után, ÉS basztatják a letöltőket. Ez így parasztság. Döntsék el, hogy melyiket választják. Vagy szedjenek pénzt a hordozók után, (hozzáteszem: a mértékét egyeztetve a többi érdekelt csoporttal) vagy üldözzék a letöltést. De a kettő együtt?
f.

Bergeroth 2010.07.12. 14:26:01

@Silent Bob:
Hát, szerintem egykutya a kettő, de legyen.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.07.12. 14:26:22

Ebből az egészből nekem az jön le, hogy az Artisjus egy államilag/jogilag(nem kívánt törlendő) megtámogatott rablóbanda.

C_s_a_b_a 2010.07.12. 14:26:49

Összehívom a falu két népdalkörét. Kihangosítással elénekelnek !népdalokat!
Őket 501-en nézik (nincs belépődíj).
Mi a teendőm, mint rendező?
Néhány napon belül: a fellépő csoportok nevét, a számok pontos címét és időtartamát, a nézők számát (tisztára mint az 50-es évek) jelentenem kell, különben bíróságra mehetek!
ÉS fizetnem KELL 35.960 Ft.
Nem elírás.
Na erre válaszoljon a ***ű banda.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.07.12. 14:27:42

Ja és tényleg, van kb. 300 gigányi winyó tárhelyem, amin saját anyag van. Az Artisjus mégis beszedte a pénzt érte. :D

Rák Attantam 2010.07.12. 14:29:49

Túlontúl bonyolult lenne, ha a matricákat nem ragasztgatnák az adathordozókra?

Egyszerűen külön árulnák őket és kész.

Aki úgy véli, hogy a megvásárolt CD-re, DVD-re, memória kártyára stb. más szellemi tulajdona is rá fog kerülni, vesz egy (több) ilyen matricát és ha megtörtént a dolog, akkor ragaszt. A matricán úgy is rajta van, hogy mire ragasztható (CD, DVD stb.).

Aki családi fényképet meg videót rak az adathordozóra, az nem vesz hozzá matricát. Aki meg nagyüzemben sokszorosít, netán saját szerzeményeit terítené kis tételben, az vesz párszáz ilyen matricát, ragaszt és elad.

Ennyi. És ezt az ötletet az Artisjus éves bevételének 0.5%-áért bocsátom a rendelkezésetekre.

Silent Bob 2010.07.12. 14:32:06

@Bergeroth: Szerintem is, csak gondoltam szólok. :)

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.12. 14:32:41

@Rák Attantam:

A becsületkassza mint olyan értelmetlen ebben az országban. Hamar elköltöznének az üvegpalotából a köcsögök, ha ez érvénybe lépne :)

Goompah 2010.07.12. 14:33:44

@Arzén Vendel: Ennek a - végül is megkérdőjelezhető - logikája tudtommal az, hogy kötelező igénybe venni a közös jogkezelést (legalábbis egyes területeken), erről törvény rendelkezik. Vagyis a jogosult nem mondhat le a jogdíjról. Mivel azonban nem veszi át azt, visszafizetni pedig nem lehet (mert a jogosult nem mondhat le róla), ezért elosztják egymás között. Nem mondom, hogy tökéletes megoldás, de így a jogosultnak 5 évig lehetősége van meggondolni magát.

@Cukorpofa: Szerinted az, szerintem meg nem. Mert hát mire mégy a nagy véleménynyilvánítási szabadságoddal, ha elzárják előled azokat az információkat, amelyekről véleményt szeretnél nyilvánítani?

Tegyük fel, hogy egy állami (rész)tulajdonú cég nagyon előnytelen szerződést köt egy magáncéggel. Legyen ott példának a sávolyi motorpálya. A mostani módosítás alapján a bíróság igen jó eséllyel nem kötelezhetné a részvevőket a szerződések nyilvánosságra hozatalára, így ki sem derülhetne a sokmilliárdos mutyi. Te pedig nem mondhatnád el a véleményedet az esetről, mert nem is tudnál róla.

Rák Attantam 2010.07.12. 14:39:30

@Kedves Nard: Akkor nem értem a problémát. Mi a pampogás tárgya? Ha fizetni kell a semmire, az a baj. Ha nem kell, az a baj.

Miért lenne ez becsületkassza? Akkor ennyi erővel az adórendszerünk is az. Ha becsületes vagy, akkor fizetsz adót. Ha nem, akkor elsunnyogod, eltrükközöd. Persze utánad tudnak menni és ellenőrizni tudják.

Ahogy a matrica nélküli CD-ket is. Nyilván magánembernél max. feljelentés alapján. De olyanoknak utána lehet nyúlni, akik üzletszerűen vagy nyilvánosan használnak adathodozót és tárolnak rajta jogvédett tartalmakat.

Cukorpofa 2010.07.12. 14:42:19

"Szerinted az, szerintem meg nem. Mert hát mire mégy a nagy véleménynyilvánítási szabadságoddal, ha elzárják előled azokat az információkat, amelyekről véleményt szeretnél nyilvánítani? "
Az a szép a véleménynyilvánításban hogy nem kell hozzá információ, elég a fikció, a pletyka, a hallomás, a félinformáció.
Nagyon degradáló embertársainkra nézve azt feltételezni róluk, ha pusztán azzal hogy nem szereznek valamiről információt, már rögtön automatikusan véleményük se lesz róla :)
úgyhogy részedről marad a blabla..

ügyfélszolgálatos 2010.07.12. 14:42:56

@Pogo: Nem lehet jelentkezni, mert oda csak kihalásos alapon kerülhetsz be. Volt egy csajom Györgyike, aki ott dolgozott. Ő mondta, hogy megy ezerrel bent a torrent..

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.12. 14:46:05

"Természetesen az egyes szerzőknek konkrétan kifizetett összegekről nem adhatunk tájékoztatást – a személyes adatok védelme miatt."

Miért lenne személyes adat, mikor a magyar emberektől beszedett pénzt osztják ki? Legyen nyilvános, ás utána nem lehet sírni, hogy "jaj, éhezek, mert lopják a zenémet"!

Goompah 2010.07.12. 14:49:27

@fricy: Bocsáss meg, de tényleg ennyire értetlen vagy? Egy DVD után fizetsz (most a hasamra ütök) 100 forint átalányt. Erre felírsz összesen 200 nótát, közülük egynek a jogosultja ismeretlen. Szerinted ezért a teljes 100 forint átalánydíj visszajárna neked? Nem, 50 fillér járna vissza neked, de persze még annyi sem, mert más vsz. egyetlen ismeretlen jogosultú nótát sem írt ki.

Ha meg most nekiállsz azon kötözködni, hogy az 50 fillér nem egy fillér, akkor minden sajnálatom a tiéd.

A többiben egyetértek veled, ha visszaolvasol, én sem a jogdíjak, hanem a túlzottan magas (átalány)jogdíjak miatt utálom a jogvédőket. (Amellett, hogy elismerem, az sem jó, ha a jogosultak semmit nem kapnak. De nálunk nagyon átestek a ló túlsó oldalára. Ahhoz már pofa kell, hogy pl. egy iskolai ünnepség miatt szívatják az embereket. Na meg a 75+ éves védelem is a vicc kategóriája lenne, ha nem lenne szomorú valóság.)

joetaylor 2010.07.12. 14:49:42

Miért nem teszik közzé a kifizetéseket egy azonosìtó számmal. Pl: 10486. 4000Ft.
Ugye mindenki aki bent van a rendszerben az tudja a saját számát és le tudja csekkolni a lista érvényességét, mivel másét nem tudja ezért nem sérűl semmilyen jog. Persze hamar kiderülne, hogy az egész cég egy kamu. Azt hiszem nyitok egy adathordozó boltot a fővárosban és ott lehet majd matrica nélküli cuccokat venni. Kicsit bújtam az ide vágó jogszabályok és törvényeket és semmi sem kötelez arra, hogy fizessek nekik. Szerintem aki fizetett jogdìjat annak joga van tudni, hogy kihez került. Ha a te pénzed a másik emberhez kerül akkor miért csak neki van személyiségi joga? Alakìtsunk pertársaságot és kötelezzük, hogy ezen adatok kérésre megtekinthetők legyenek. Kit zavar ez? Foglaljuk el a artiszjuszt épületét és verjük ki belőlük az összes információt!!!

2010.07.12. 14:50:53

Miért nincs arra lehetőség, hogy ha mondjuk egy informatikai cég nagyban használ adathordozókat biztonsági mentések céljából, akkor visszaigényelhesse a jogtalanul átalányként levont jogdíjakat? Vagy van, csak én nem tudok róla? Értem én, hogy meg lehet venni Szlovákiából az írható CD, DVD-t, meg minden egyebet, amire nálunk az Artisjus matricát tesz, na de mégis, nem hazai pályán kellene ezeket biztosítani?

StZ 2010.07.12. 14:54:47

Akkor én még arra lennék kíváncsi, hogy ha mondjuk üzemeltetek egy vendéglátóhelyet, ahol én a foci vb-t vetítem kivetítőn és ebben az esetben nem kábeltv-n hanem hagyományos módon antennával fogom az m1 adását, miért kell nekem külön bejelentenem ezt az Artisjus felé és milyen alapon fizetek én jogdíjat az Artisjus felé? Mert az a 150 ember, aki kivetítőn nézi nálam, nem nézhetné ugyanúgy otthon a saját TV-jén, szintén szobaantennán keresztül? Nem ugyanaz?
Továbbá a Pendrive-okra, üres adathordozókra kivetett jogdíjakról, amire én a saját magam által készített képeket másolom, ne is beszéljünk.
Ideje lenne rendet vágni ezen a téren is és ezt a -valóban- maffia szervezetet felszámolni.

Cukorpofa 2010.07.12. 14:55:08

@Goompah: miért, téged már látott?

2010.07.12. 14:56:05

@Goompah: Nem tudom, jól értettem -e, de ha azért is fizetnem kell, hogy egy vacak technológia ellen megvédjem a megvásárolt zenei, vagy filmes tartalmat, mert egy év múlva már nem biztos, hogy le lehet játszani, akkor itt még nagyobb baj van, mint gondoltam.

Silent Bob 2010.07.12. 14:58:19

@Robi, a hód: "Miért nincs arra lehetőség, hogy ha mondjuk egy informatikai cég nagyban használ adathordozókat biztonsági mentések céljából, akkor visszaigényelhesse a jogtalanul átalányként levont jogdíjakat?"

Ugye a kérdés csak költői? :D

88888888 2010.07.12. 14:58:44

@Goompah: ok, önkéntes a dolog. ha én zenészként azt mondom, hogy engem ez a jogdíjas dolog nem érdekel, nem lépek be az artisjusba, akkor az artisjus az én számaim után fog szedni pénzt? nekem most úgy tűnik igen és ez elég gáz, konkrétan csalás bűntette. az adathordózóknál ugye meg nincs is választás... szóval a válaszokat nagyon várom...

88888888 2010.07.12. 15:00:59

"Az Artisjus minden zeneszerzőnek és szövegírónak köteles beszedni a jogdíjat, de ennél többre is köteles: ki is kell részére fizetnünk a pénzt." köteles??? ki kötelezi erre??? arra ki kötelezi, hogy az én mint nem tag zenéim után járó díjakat szedje? mert hogy én nem az tuti.

2010.07.12. 15:01:51

@Goompah: " Az adathordozók után fizetett jogdíjaknál a visszafizetést nem is lehet megvalósítani. Sokra mennél a megvásárolt 10 DVD-d után évi 10 fillér visszautalásával?"

Honnan veszed, hogy 10 fillérről van szó? Szerinted ennyiért bárki is szólna egy szót is?

Goompah 2010.07.12. 15:07:56

@Robi, a hód: Próbáld már értelmezni, amit írtam. Vagy olvasd el, amit fentebb fricynek írtam, ő ugyanebbe kötött bele.

huntdown 2010.07.12. 15:09:30

Halkan jegyzem meg,
hogy a fentieken kívül az artisjus
annyira pofátlan, hogy tőlem mint vendéglátóstól ELŐRE beszedi a negyedéves
szerzői jogdíjakat.fizess a semmiért de
azt is előre....

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.12. 15:09:31

@Rák Attantam:

Tök mindegy, mert én nem veszek adathordozót ebben az országban. Velem bukták ezt a szegmenst.

@Robi, a hód:

32 gigás pendrive esetén az a 10fillér 2400 forint. :)

tryclops 2010.07.12. 15:13:21

@Goompah: Ok, így már értem a 10 fillérezésedet... de legközelebb jobban fejtsd ki mert Robi a hódnak is gondjai akadtak úgy látom az értelmezéssel. :)

A 70+ éves védelem meg szégyen. Nem csak itt, hanem az egész világon. Főleg az USÁban kellene szátcsapni ezek között a lobbicsoprtok között, mert tényleg elszaladt velük a ló. a jogdíjat nem tartom az ördögtől valónak, de ahogy visszaélnek a jogaikkal ezek a cégek/érdekvédő szemétládák...

Bár volt egy vitám egy ismerősömmel, aki nem értette hogy mi a bajom a 70+ éves védelemmel. Szerinte a "társadalom" nyalja ki, ha ő írta a művet, akkor hadd örököljék már a jogokat a gyerekei is.
Vélemény?

f.

tryclops 2010.07.12. 15:15:12

@Goompah: A német nyelvű linkedet meg övönaluli ütésnek veszem. Tanultam régen, de nem ennyire. :DD

f.

canis 2010.07.12. 15:16:52

Az egész szerzői jogvédelemhez csak annyit, hogy a t. magyar állam maffiamódszerekkel hatósági jogköröket ruházott át egy maffiaszerűen működő, pöffeszkedő civil szervezetnek, ami a mi (népművelők, vagy újabb blődli néven közművelődési menedzserek) munkánkat ebben a pénzszegény és silányságra orientált világban még lehetetlenebbé és nehezebbé teszi. Az eladott hang- és filmhordozókban, könyvekben stb. úgyis ott a jogdíj, a tv-k, rádiók fizetnek jogdíjakat, a fellépő szerzők, előadók díjazásban részesülnek. Üzenem az Artisjusos és egyéb "művészuraknak" - talán tessék dolgozni, ne az égből hulló pénzeket várni és ne száz évig egy slágerből megélni. Tessék alkotni és normális, Magyarországon megfizethető összegekért fellépni, előadni, beszélgetni járni a régebbi művekről,megmutatni az új dolgokat! Akkor lesz meghívás is!!! - mert lássák már be, hogy egy kisebb intézmény egy orbitális magyar művészúrral való találkozásért nem tud és nem is akar százezreket kifizetni!!! Természetesen mint általában a szerencsétlen magyar alkalmazottak, ők is adózottan, hivatalos átutalásos számlával és adószámmal. Mert szinte mindegyik bepróbálkozik... és számla nélkül??? Én, mint közművelődési szakember viccnek és aljasságnak tartom, hogy egy párfős csoport táncpróbáján és fellépésén elhangzó zeneszámért "gépzenéért", egy kocsmában nézett tv-ért, egy költészetnapi ünnepségen elhangzott versért jogdíjat kelljen fizetni, még akkor is, ha egy forintról volna csak szó, de itt ne gondolja ezt senki, mert sok 50 meg 100 Ft sokra megy... A művész úr pedig a művet egyszer már eladta, mintegy a nagyközönség rendelkezésére bocsátotta. Inkább örülni kellene, hogy valaki megnézi, meghallgatja vagy elolvassa: egy rókáról száz bőrt lenyúzni. Erkölcstelen vagy legalábbis tisztességtelen. Azért, mert lehet, hogy ebből a jogvédők és köreikbe tartozó EGYES művészek kiválóan élnek, (a többség alig kap valamit)még nem is háborognék. Kapzsi, a joggal köntösébe rejtőző emberek a világ minden táján élnek. Sokkal inkább az bosszant, hogy azt a kis pénzt is elveszik az emberektől, (és a szervezőktől)ami ma (szégyenszemre)a közművelődésre jut.

2010.07.12. 15:18:23

@Goompah: Kösz, nem értek németül!

2010.07.12. 15:21:50

@Silent Bob: Nem költői. Már eleve aggályos az autómatikus levonás, de hogy jogorvoslati lehetőség sincs...

ier6w7i 2010.07.12. 15:23:15

Kedves Goompah!

Azt írja, hogy 19%-nyi költségáltalánnyal dolgoznka - ez kb EUs átlag.

Megadná kérem összehasonlításban, hogy milyen és mekkora jogdíjakat szednek be az EU országokban egyes 'termékekén'? Tehát mennyi a tarifa pl egy 1000 cdn, egy 1Gb memóriakártyán, egy TV műsor rögzítésére alkalmas mondjuk 160GB-os dobozra, mennyit kell fizetni egy fénymásolőgép után, mennyi a TV műsorok után a kábelszolgáltatók által és így általam fizetendő jogdíj stb

Ha jól tudom a magyar árak messze az EU felett vannak és akkor még nem is vásárlóerőparitáson vannak!

Természetesen egy link is megteszi részletes válasz helyett.

Köszönöm válaszát!

2010.07.12. 15:24:10

@Goompah: Oké, nem olvasok mindent el, csak ami ránézésre megtetszik. :-) Abból meg nem derült ki, hogy te másra gondolsz, mint amire az emberek többsége gondolna, ha szintén nem olvassa el, hogy te mire írtad.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.07.12. 15:30:49

Húbakker, de nehéz lehet kinyomozni egy mű szerzőjét.
- Tibidrágám, ki írcsizte a "Végtelenül szeretlek mindig én tégedet" című számodat?
- Hát az az alkesz Tóth Ottó.
- Köszke, Tibcsi.
Sherlock, bzmg.
Na most továbbolvasom.

sutyerák 2010.07.12. 15:32:05

na akkor én levédetem az "a"-betűt és annak minden formáját,valamint a hozzá kapcsolható betűk után is kérném ezentúl az arányosan felhasznált részt.
-

Netuddki. 2010.07.12. 15:38:07

Hm. Tehát kb. 8500milkát szivattyúznak évente külföldre.

sutyerák 2010.07.12. 15:38:12

vajon az artisjus fizet-e jogdíjat a latinoknak-angoloknak a neve leírása után?-

Netuddki. 2010.07.12. 15:40:14

@ier6w7i: Kedves!

KÖZÖD?

Üdvözlettel,
Dr. Benjamin

XD

Netuddki. 2010.07.12. 15:42:03

@canis: Az egészben ott van a csavar, hogy azoknak is bőven hullik akik ezeket a jogokat biztosították.
Ha mégsem akkor tessék nyugodtan megcáfolni.

sutyerák 2010.07.12. 15:47:02

@Expurgatio: na ezaz. talán holnap lesz a napja,hogy 70 ft-ért fogok üres dvd-ket venni.
-egyébként az artisjus fizet-e jogdíjat a szoftvercégeknek,mivel üzleti célra használja azokat?

segfault 2010.07.12. 15:50:05

Ez olyan mintha minden megvásárolt konyhakés után egy napra lecsuknának, mert ki tudhassa hogy fogok-e embert ölni vele.

sutyerák 2010.07.12. 15:51:23

vajon a füldugó áfa-mentességét fedezhetővé lehetne-e tenni az artisjus bevételeinek egy részéből,-hiszen akadhat olyan olyan ember aki még véletlenül sem akar hallani illegális zenét akár a szomszédból,akár az uccai sub-bass tragacsokból?

sutyerák 2010.07.12. 15:55:05

és vajon bejelentkezett-e az artisjus Petőfi leszármazottjainak érdekében az ujdonsült vezérkénél,hogy a Legyen béke,szabadság és egyetértés -kezdetű oktondiság után beszedje a jogdíjat?

88888888 2010.07.12. 15:56:05

@Goompah: "Ennek a - végül is megkérdőjelezhető - logikája tudtommal az, hogy kötelező igénybe venni a közös jogkezelést (legalábbis egyes területeken), erről törvény rendelkezik. Vagyis a jogosult nem mondhat le a jogdíjról." tehát én a saját szerzeményeimet nem adhatom akár ingyen is mert ezt csak a közös jogképviselettel lehetett megoldani. azaz még ha nem is vagyok tag, az artisjusnak joga van (!!!) beszedni a pénzt értük. = államilag támogatott jogtalan jövedelemszerzés.

Silent Bob 2010.07.12. 15:58:08

@Robi, a hód: Akkor válaszolok komolyan. Azért nincs lehetőség, mert KURVASOK pénzről van szó, ami jobb (nekik) ha az ő zsebükben van, mint a tiédben.

sutyerák 2010.07.12. 15:58:15

@segfault: a műtrágyázó földműveseket pedig távcsövespuskás kommandósok nézzék amíg el nem szórják a földön,mert mit tudni?neme terroristák-e estleg-e?

nyomi 2010.07.12. 16:03:06

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ott a pont!

Ps: kicsit bovebben is kifetettem mar 2x, de a blogok vadaszmezojere tavozott, igy marad ez. :S

sutyerák 2010.07.12. 16:05:01

ui.:egyébként az előbb vettem 6 db paradicsomot,430 Ft-ot fizettem.
-valaki terrorista láncban,ez fix.
-sniperek!tüzparancs!

joetaylor 2010.07.12. 16:05:26

a jó kis ammonium-nitrát gázolaj koktél :)

Goompah 2010.07.12. 16:06:56

@ier6w7i: Kedves ier6w7i!

Honnan a szarból tetszik gondolni, hogy bármi közöm van a jogvédőkhöz? Abból, hogy a szerzői jogdíjak mai rendszere ellen tiltakozók egy-két érvével nem értek egyet? Persze lehet handabandázni úgy en bloc, és ha nem lennének olyan pofátlanul mohók, akkor senki nem utálná őket ennyire. De azért az ő oldalukon is van egy kis igazság.

@fricy: Övön aluli ütés? Ugyan miért? Ott a Babelfish vagy a Google, a lényeget lefordítja az is.

@Robi, a hód: Az a lényege, hogy az Európai Bíróság egyik államügyésze szerint jogtalanul szedik be az átalány-jogdíjat azoktól a cégektől és vállalkozóktól, amelyek/akik jellemzően nem magáncélú másolás céljából vásárolják az adatkordozókat, nyomtatókat stb. Az Európai Bíróság rendszerint el szokta fogadni az államügyészei érvelését, és ha ez most is így lesz, akkor annak az egész EU-ra hatásai lesznek, változtatni kell az átalánydíjak rendszerén. Sajnos mindez bennünket, magánembereket nem fog érinteni.

Goompah 2010.07.12. 16:10:43

@Goompah: Egy spanyol céget perelt be az ottani jogvédő szervezet a be nem fizetett adathordozó-jogdíjak miatt. A cég perre ment, most az Európai Bíróság előtt van az ügy. Az eset precedensértékű lesz, az egész EU-ra hatással lesz az Európai Bíróság ítélete.

sutyerák 2010.07.12. 16:11:21

-kéremszépen!nem arról volt szó,hogy nem lesz eső?
-itt meg dörög és csupa felhő minden!
-valk in the rain.-hopp,jogot sértettem?
le szabad írni a zeneszerző engedélye nélkül ingyé artisjus?
-vagy küldjek egy fél falat zsmlényit?
-

sutyerák 2010.07.12. 16:14:20

Ja? Jut eszembe. Bárki lemásolhatja bármely festő művét ami addig nem hamisítvány amíg nem írja alá az eredeti művész nevét.
-ez a normális. az artisjus-besenyőbácsiék-meg nem.

2010.07.12. 16:28:26

@Goompah: Köszi, így már értem! Bár ezek szerint a spanyol cégnek nem kellett azonnal megfizetni a jogdíjat az adathordozók után, ha meg tudta tenni, hogy ne fizesse meg azt.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.12. 16:58:35

@Goompah:

"Sajnos mindez bennünket, magánembereket nem fog érinteni. "

Hehe, mindenki ismerős cégein keresztül fogja az "ócsó" matrica és sápmentes cd-t dvd-t rendelni. :) Melyik országban éltél te eddig? :)

ier6w7i 2010.07.12. 17:16:10

@Goompah: Olyan lelkesen írtál, hogy abból arra következtettem, hogy Artisjus-féle vagy.
Bocs a félreértésért és ezer bocs ha az Artisjus-féle jelző sértő. :D

Most komolyan: tudja valaki, hogy európai összehasonlításban a nálunk kivetett díjak hogy állnak (én azt hallottam, hogy sokkal magasabbak) és hogy miért térnek el felfelé?

Szerintem nincs baj azzal, ha valakinek a szellemi termékéért díjat szednek, mert hát a művésznek is meg kell élnie valamiből. Csak a mértéke, az elosztás módja és a pofátlan lehúzás a megkérdőjelezhető - szerintem.

tryclops 2010.07.12. 17:20:33

@Goompah: gondoltam a smiley megmutatja, hogy igazából iróniásdit próbáltam játszani, de ha nem, hát nem. mindegy1, píísz

f.

-=pierre=- 2010.07.12. 17:20:48

én úgy látom, az artisjus is csak magyrázza a bizonyítványát... :(

-=pierre=- 2010.07.12. 17:21:46

magyrázza=magyarázza

tryclops 2010.07.12. 17:22:47

@Goompah: netes fordítóprogramot meg használjon az...
akinek nem jön be otthon a ComedyCentral.

kigyurt álat 2010.07.12. 17:34:42

Az artisjus féle köcsögségekkel pont az a baj, hogy a feketegazdaságot támogatja.
Mert valaki megveszi a matricás dvd-t a boltban, más meg egy feketekereskedőtől, amin áfa és ez a sáp sincs.

Egy buzi pénzpumpa az egész, ami csak az artisjus tulajdonosainak jó, nomeg a feketézőknek. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy mondjuk a feketekereskedelem és az artisjus mögött is ugyanazok a személyek állnak: amit nem tudnak beszedni az egyiken, azt megkeresik a másikon.
Ha viszont az artisjus a feladatát érdemben is el akarja végezni, akkor nézzen utána például ezeknek:

apronet.hu/szorakoztato_elektronika/dvd_irhato_lemez.php

Parasite 2010.07.12. 17:42:08

hol van arra a kérdésre a válasz hogy miért kell jogdíjat fizetnem olyan lemezért, amire a családi fotóimat és videóimat mentem: és NEM HASZNÁLOK aláfestő zenét! miért kell jogdíjat fizetnem olyan merevlemezért, amire egyáltalán nem mentek sem zenét/videót, mert van arra egy külön merevlemezem (arra szívesen kifizetem a díjat)? miért ők döntik el előre, hogy én majd biztos jogdíj köteles információt mentek az adathordozóimra? milyen jog alapján történik ez?

Parasite 2010.07.12. 17:43:21

@kigyurt álat: ne legyél meglepődve, ez szinte biztos hogy így van. ahogyan a legnagyobb drogdílerek a rendőrök, a legnagyobb csempészek a vámosok stb stb stb.

Boo 2010.07.12. 18:04:31

@az igazi Sipi: Köszi...teljesen hiteles amit fordítottál.

freddyreal 2010.07.12. 18:33:23

ez most olyan, mint amikor a kutyasz*rt próbálják körömkefével tisztára mosni, de csak még jobban szétmállik....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.12. 18:39:34

@AdyBaby:
minden pincernek van asztala
lehuzza magat a mikron
beuti mit kert za balni meg inni
/ nem kell copy a melegetelhez/
fizeteskor lezarja asztalt
nap vegen ott van hogy mennyit keresett
nem bonyolult

hcrules 2010.07.12. 18:41:42

Sok szeretettel küldeném az Artisjusnak a NOFX-től a Dinosaurs Will Die című számot, róluk szól: www.youtube.com/watch?v=SQQowogjfHs

Álmodozó79 2010.07.12. 19:17:51

Sziasztok!

Gratula az újabb összeesküvés elmélet gyártásához! Én tagja vagyok az Artisjusnak, és soha semmilyen gondom nem volt velük kifizetés terén! A honlapon való regisztráció tudomásom szerint sosem volt kötelező, de ahhoz, hogy meg kapd a szerzeményed után a pénzt, vhogy be kell azonosítaniuk! Tudomásom szerint - de nem vagyok szakértő - minden egyes országba létezik ilyen szerv, mint az artisjus, sőt el tudom képzelni, hogy nem csak egy. A mi országunk szerzői, nem az artisjus végett tart ott anyagilag, ahol tart, hanem hanem mert - tisztelet a kivételnek - mindenki lop! Az artisjus ezt próbálja megakadályozni, ha nem tűnt volna fel, de ezt fedezni is kell valamiből! Azért miért nem lázad itt senki, hogy a szerzőknek, amiatt kevesebb a pénzük, mert mindent feltöltenek a netre? Vagy azért miért nem lázad senki, hogy amíg nem voltak az üres lemezek levédve, addig a fekete piacon kapható lemezek közt nem egy alkalommal a fele hibás volt, használhatatlan volt? Na erre gyártsatok egy baszott összeesküvés elméletet, és ne egy olyan szervezet szidjatok, aki ez ellen próbál fellépni!
Ja és még mielőtt valaki nekem esne, nem az artisjust védem, biztos van bőven az ő rovásukon is, de mint írtam ebbe az isten verte országba csak a lopás folyik és ha az artisjus is így tesz, hát egészségére, legalább egy részét biztos, hogy hasznos dolgokra fordítja!

tomm 2010.07.12. 19:19:04

ˇ"Az Artisjus minden zeneszerzőnek és szövegírónak köteles beszedni a jogdíjat, de ennél többre is köteles: ki is kell részére fizetnünk a pénzt. Amíg nem tudjuk a szerző nevét, bankszámlaszámát, és hogy milyen művek tartoznak hozzá, addig nem tudjuk kifizetni a jogdíjat."

Fiatalok! Ezen jót mosolyogtam...kb. 10 évvel ezelőtt egy vidéki városban barokk szerzők műveiből adtunk egy koncertet. Két nap múlva jött egy levél a "műintézettől" - mellékelve a csekket -, hogy mennyit fizessünk be. Válaszoltam, hogy az estére nem szedtünk belépődíjat, mert az alapítványnak nem ez a célja, hogy bevételt produkáljon, ám ők valami átalányra hivatkoztak. Rendben, befizettük. Remélem, a fentiek értelmében, mindegyik "lánglelkű" megkapta a bankszámlájára, ami neki jár! Hajrá Artisjust!!!

Álmodozó79 2010.07.12. 19:19:17

Még valami, ha ez nem egy újabb összeesküvés elmélet, akkor talán, ha már fel lett hozva pl. a Belga zenekar, bizonyítani is kellene az állítást!

Álmodozó79 2010.07.12. 19:33:00

@tomm: az ingyenes rendezvényeknek is szabályai vannak, főleg ha védett tartalmat adnak elő! Az már mellékes, hogy a védett tartalom szerzői élnek-e még, vagy nem. Pl. ha leszármazott van, annak bele kell egyeznie, hogy leadhatod-e stb.
De én ezt is nehezen hiszem el, ha csak egy jó akaród fel nem nyomott, mert ami után én kapok jogdíjat, nem egy helyen hallom, hogy pl. kocsmákba is több ízben is lejátsszák - nem rádióból - és hidd el, hogy bár ilyen törvény van, de még is azok is lopnak, mert egy fillért nem fizetnek utána!

Smacika 2010.07.12. 19:50:24

@Álmodozó79: Gratulálok, menj és nyalogasd a talpát a rablóknak.
Vagy inkább mást...

Smacika 2010.07.12. 19:56:04

@Álmodozó79: "az ingyenes rendezvényeknek is szabályai vannak, főleg ha védett tartalmat adnak elő! Az már mellékes, hogy a védett tartalom szerzői élnek-e még, vagy nem."
Tehát ha egy zenekar 16. századi bordalokat játszik egy jótékonysági gyűjtésen, teszem azt az árváknak gyűjtenek és nem tartanak meg egy fillért sem, akkor ti elloptok az árváktól x összeget. Azért lássuk be, ezeknél a nótáknál soha nem utaltok pénzt senkinek. Mi akik adakoztunk, NEM NEKED AKARTUNK PÉNZT ADNI A SEMMIÉRT BAZDMEG!

Goompah 2010.07.12. 20:15:36

@Álmodozó79: Nem olvastad? BAROKK szerzők műveit adták elő. Tudsz valamit a barokk korszakról? A 16. század végétől a 18. század közepéig, úgy kábé. A zeneművek szerzői jogvédelmét még nem terjesztették ki 250 évre, bár a jogvédő szervezetek már erősen dolgoznak rajta. Végül is tűrhetetlen, hogy Buxtehude, Händel, Bach vagy Vivaldi jogutódai éheznek, miközben a szemét zenekarok halálra keresik magukat a műveik előadásával. ;)

szmissz.dzson (törölt) 2010.07.12. 20:18:49

álmodozó79, te egy artisjus-fejes lehetsz, nem tag. olyan mocskos módon véded ezt a szart, hogy teljesen nyilvánvaló az identitásod.

tomm 2010.07.12. 20:20:33

@Álmodozó79: elvileg így van, ahogy írod, ám, mivel én sem ma kezdtem - tegnap:) -, úgy válogattam össze a koncert anyagát, hogy ebből ne legyen gond. Tájékozódtam, sőt egy, olyan kolléga is segített a repertoár összeállításában, aki kellően tájékozott.
Nem azzal van bajom, hogy jogdíjat kell fizetni, hanem inkább én is a kifizetés körül érzek némi zavart.

ártatlanság félelme 2010.07.12. 20:48:33

Sír, zokog a lelkem. Azt hittem, hogy már végleg kivesztek a családszerető, pajkos gyermekeik fotóit, gügyögését, valamint kizárólag saját adatokat éjszakákon keresztül elmentő, nappali fényben azonban az árvák és hadiözvegyek javára jótékonykodó, nemzetgazdaságot féltő, alkotmánytanban és egyéb jogi huncutságokban egyaránt jártas patrióták e honból. És íme, nem, nem és nem, nem vesztek ki! Egymás lelkét melegítve és nemesítve, a magyar nyelv legszebb fordulatait felelevenítve összeforrnak egyetlen téma hívó szavára, s ez a szó: artisjus. Felületes szemlélő azt hinné a netlincselés csuklyásai gyültek itt össze, és nem lát titeket érzelmeitek vezérelte teljes szépségetekben. A szívetekre hallgassatok drága fiaim, ne annak a kis izének ami a vállatok feletti kis golyóban valami agy nevű anyag működése folytán ún. gondolkodást eredményez s botor módon lefékezi az ösztönök megfellebbezhetetlen igazságát. Drukkolok nektek! Így maradjatok!

supersonic 2010.07.12. 21:39:40

nem is olyan régen, talán egy pár hónapja volt, hogy az európai unió (!) beperelte az artisjust arra hivatkozva, hogy kizsákmányolnak, azaz "nem fizetnek rendesen" a külföldi szerzőknek sem a műveik után. ezen alkalomból alakult egy minisztériumi csoport, akik "felülvizsgálták" ezt az ügyet, természetesen mindent rendben találtak... vélhetően azonban csak a boríték vastagsága volt megfelelő?!

na kedves tóth benjamin, erre tessék pontot rakni.

Álmodozó79 2010.07.12. 22:15:45

Emberek...miért csak a rosszat hiszitek el? Ha valaki állít valamit valakiről, és az rossz, rögtön elhiszitek, anélkül, hogy bizonyítva lenne! Ha jót állítanak, azt már nem, ahhoz rögtön bizonyíték kell!
Nem vagyok artisjusos fejes, távol áll tőlem, nagyon kis ember vagyok én ahhoz, sőt gazdag sem vagyok az által, amiből a jogdíjat kapom, tehát befolyásom sincs. Egyszerűen csak nem fogom fel, hogy mindenféle bizonyíték nélkül, hogy lehet vádaskodik! És még valami, azt is írtam, hogy nem védem az Artisjust, mert biztos, hogy van miért hibáztatni, de valótlan vádakat, össze-esküvés elméleteket ne gyártsunk már, mert kicsit ezek az elméleteket unalmasak már!
tom ügyével kapcsolatosan: személy szerint tőle elnézést kérek, na az ő esete valóban jogos ebben a formában, ahogy leírta utólag!
Valaki írta, h nem a szerzőknek adakoznak stb. az egy dolog, deha 200 évre visszamenőleg az adott jogutód nem engedélyezi, hogy segély koncertet adjanak, vagy engedélyt sem kérnek, az nem jogos, mert ha te rád hagynának valamit és úgy jogtalanul használnák fel, és emiatt még pluszba bevételek tömegétől is elesel, akkor hidd el te is követelnéd a jussodat! Én mérhetetlen sok jogdíjtól elesek, azért mert jogtalanul használják fel, pl. letöltik netről, és ha nem így lenne, nem nyomorognék minimálbérből! Mert hidd el nyomorgok, de nem az artisjus végett!

Álmodozó79 2010.07.12. 22:17:31

Emberek...miért csak a rosszat hiszitek el? Ha valaki állít valamit valakiről, és az rossz, rögtön elhiszitek, anélkül, hogy bizonyítva lenne! Ha jót állítanak, azt már nem, ahhoz rögtön bizonyíték kell!
Nem vagyok artisjusos fejes, távol áll tőlem, nagyon kis ember vagyok én ahhoz, sőt gazdag sem vagyok az által, amiből a jogdíjat kapom, tehát befolyásom sincs. Egyszerűen csak nem fogom fel, hogy mindenféle bizonyíték nélkül, hogy lehet vádaskodik! És még valami, azt is írtam, hogy nem védem az Artisjust, mert biztos, hogy van miért hibáztatni, de valótlan vádakat, össze-esküvés elméleteket ne gyártsunk már, mert kicsit ezek az elméleteket unalmasak már!
tom ügyével kapcsolatosan: személy szerint tőle elnézést kérek, na az ő esete valóban jogos ebben a formában, ahogy leírta utólag!
Valaki írta, h nem a szerzőknek adakoznak stb. az egy dolog, deha 200 évre visszamenőleg az adott jogutód nem engedélyezi, hogy segély koncertet adjanak, vagy engedélyt sem kérnek, az nem jogos, mert ha te rád hagynának valamit és úgy jogtalanul használnák fel, és emiatt még pluszba bevételek tömegétől is elesel, akkor hidd el te is követelnéd a jussodat! Én mérhetetlen sok jogdíjtól elesek, azért mert jogtalanul használják fel, pl. letöltik netről, és ha nem így lenne, nem nyomorognék minimálbérből! Mert hidd el nyomorgok, de nem az artisjus végett!

tomm 2010.07.12. 22:37:33

@ártatlanság félelme: Gratulálok, gyönyörű mondatok!

hha96 (törölt) 2010.07.13. 02:17:09

Ha van közösségi adószám, áfa nélkül lehet rendelni északi szomszédunknál található erre szakosodott cégektől, korrekt, lekönyvelhető számlát adnak. 20-30EFt értékhatártól ingyen házhozszállítással, legyen már valami hasznunk is az EU tagságból. Google a barátunk, ha valaki nem tudná miről beszélek :)

nyolcasesküdt 2010.07.13. 07:23:49

@hha96: LÓLÁB!
Összességében annak az ára sem olcsóbb, mert a fele selejtes. Ez tapasztalati tény! Nem szólva arról, hogy az ilyen bújtatott reklámot a fórumokban ügyesen elhelyező dealerek tök hülyének nézik a kommentelőket. Marketingből jeles, etikából elégtelen.

hha96 (törölt) 2010.07.13. 08:21:23

@nyolcasesküdt: Elmondanád kit reklámoztam, az EU-t vagy a Google-t? Ez kb. annyira reklám, mint ha azt mondanám: Igyál tejet, mert az egészséges és finom (nem kell belekötni a laktózérzékenyeknek, tejutálóknak stb.. ez csak példa). Inkább felőled bűzlik a dolog, mivel ugyanazt a lemezt veszed itthon is meg. Tájékozódni kellene a vádaskodás előtt...
És nem, nem vagyok érdekelt a bizniszükben.

AvgDvl 2010.07.13. 09:19:46

Hihetetlen, mennyien megkajálják, hogy ez egy jogvédő szervezet, ami az ő pénzükért dolgozik.

Nem, baszod, ez egy aljadék maffia. Az üres hanghordozók árába épített "jogdíj" pedig a védelmi pénzzel egyenértékű.
Már a feltételezés is sértő, hogy én a boltban vett üres CD/DVD-kre az ő szellemi termékeiket fogom másolni, de az felér egy rágalmazással, hogy tényként kezelik a rosszhiszemű felhasználást.
Dugjátok fel a seggetekbe az összes fosalakú "sztárotokat" csocsesztől az irigy hónaljmirigyig, NEM, NEM, kibaszottul NEM azt veszem az adathordozókra.

Működő üzleti modell, hogy felveszem a fűrészelés-kopácsolás hangját egy diktafonnal, és kiadom "barkács hits vol 1" címen. Azonnal fel is vásárlom az egészet, persze csak papíron, még legyártani sem kell. Utána szaladok a jogdíjamért, amit azoktól a szerencsétlenektől szednek be törvényi támogatással, akik memóriakártyát vesznek a fényképezőgépükbe, CD/DVD-re archiválják a gépükről a dokumentumaikat.
Megvették kilóra a törvényhozást, ennyi a történet. Már ezért járna a lámpavas.

guANoiD 2010.07.13. 10:06:32

Vegyük a számítógépes/konzolos játékok piacát:
Megjelenik egy új játék, amit nem kevés pénzért fejlesztettek, többnyire 4 gigányi, manapság meg már jobbára 8 giga feletti mérettel.
A játék ára a kiadás után az idő múlásával arányosan hozzálvetőlegesen kb. így alakul:
-fél év után: 16.000,- HUF
-1 év után: 12.000,- HUF
-1,5 év után: 8.000,- HUF
-2 év múlva 4.000,- HUF
-3 év múlva meg hozzád vágják 1.990,- HUF-ért
-4 év múlva meg 3 számjegyű árért a tied lehet

Akkor az 5-6 évvel a kiadás után a zenei albumok mi a fészkes fenéért kerülnek még mindig 6-7 ezer forintba?! He?!
Azért hasonlítsátok már össze, mennyi fejlesztés, mekkora fejlesztői gárda áll egy számítógépes/konzolos játék mögött. Egy játékot ráadásul nem 74 percig játszik az ember...

A DVD filmekkel ugyanez a helyzet pepitában!

Nem aránytalan ez egy kicsit?!

Csakhogy nincs DVD film és számítógépes/konzolos játék jogdíj maffia kishazánkban.
Hogy miért is?
Mert nincs ki lobbizzon ezen a téren, nincs magyarországi film és számítógép játék “gyártás”.

Farfekvéses, túlhordott, hármas sziámiiker sünt nekik!!!!

nyolcasesküdt 2010.07.13. 10:41:14

@AvgDvl: Kár hogy túlcsomagoltad az üzenetedet. Tényleg vannak ilyen "üzleti modellek" ? De hát a jogdíjat gyártás előtt be kell fizetnie a kiadónak a sokszorosított mennyiségre, nem?

2010.07.13. 10:55:26

@AvgDvl: Gyanítom, hogy hazánkban a kalóz zenék többségében külföldi együttesek számai, nem magyarok. Ha van néhány jó magyar produkció, vagy együttes, akkor esetleg a kedvelői elmennek egy-egy koncertjükre, de az átlag magyar szerintem nem sokat tölt le magyar zenét.

renz 2010.07.13. 12:31:24

Jól felépített, masszív alapokon nyugvó pénzmosoda/pénzgyár ez kérem szépen! Mivel túl sokan járnak jól, szinte egészen biztosan megbonthatatlan a rendszer és már körbebástyázták magukat jogilag az évek alatt rendesen. Kár, hogy pont az ilyen szarházi brigádok (a politikusokkal karöltve persze) miatt tart itt leginkább az ország. Aztán persze csodálkoznak, hogy állandóan keresi a kisember a kiskaput, miközben ők kényszerítik bele.

Heves Jeges 2010.07.13. 12:54:28

Hű, átfutva a két hasonló bejegyzést összefoglaltam magamnak, mi a stájsz:
tehát a Homár elcseszte, elkezdte pellengérre állítani a MAHASZ helyett a szerzői jogvédőket, aztán a sok troll már csak unalomból idejárt képernyőre hányni, hogy ma még nem dugott, s ezért kötelet nekik, s miközben köpi az epét, hogy meglopják, teli torokból üvölti, hogy ő sosem vesz itthon hordozót, meg hanglemezt, szóval igazából szlovák bérenc.Hát baszki, ennyi frusztrált hülyét egy rakáson:--)ezért szeretem a Homárt.Kell egy hely a Lipót után a népnek!

bignagyzold 2010.07.15. 10:47:29

Ha veszek egy Artisjus cimkével ellátott lemezt, és arra egy szinte ismeretlen indiai goa label-hez tartozó előadó zeneszámát másolom, akkor az az előadó hogy fogja megkapni az őt megillető összeget amit rajtam beszedett az Artisjus?

Mert ahogy értelmezem a beszedett összegek szétosztása a különböző médiumok úgymint TV-k, rádiók elektronikus adatszolgáltatásából azaz a lejátszási listák alapján történik ebből pedig az üres adathorozókon történő tényleges zenefelhasználás megállapíthatatlan! Ha ezen listák alapján osztják szét a pénzt akkor ebből a sok mainstream előadó aki rádióbarát slágerzenét produkál csak az profitál! Nem beszélve arról a sok igénytelen magyar zeneszerzőről akiknek a műveit ontja magából a sok szintén igénytelen rádió és TV állomás!

Ameddig ez nem kerül normális szabályzásra addig én sem vagyok hajlandó matricás adathordozót vásárolni amiben benne van ez a "jogdíj". Inkább megvásárolom a zenéket eredeti hanghordozón, vagy beatport-ról, és kiírom egy külföldről vásárolt adathordozóra.

2002 2010.07.16. 01:12:45

Lefordítom nektek ezt a egészet amit irt a csávó: PÉÉÉNZT, MÉÉG PÉÉNZT

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.20. 16:39:24

öö.. "Álmodozó79" (muhahaha) egy áfosba (muhahaha) oltott kozsó (muhahaha), aki delhusa számokat (muhahaha) animal cannibals szinten rappel el (muhahaha). az üres adathordozók jogdíja meg védelmi pénz egy maffiának. és ha már átalány és elvileg nem (csak) a haverok kapják meg a sok-sok pénzt, akkor bizony a síró-rívó "művészeknek" és a még náluk is nagyobb léhűtő jogvédőknek: KUSS!! senki a világon nem kíváncsi igazából a szar, koppintott zenéikre.. háttérzaj matarészegeknek..

canis 2010.07.30. 14:59:37

@renz: Teljesen igazad van: mint közművelődési szakember és mint szerző is ezt mondom. Ezért aztán én mindig reneszánsz zenét és népdalokat rendelek minden bulira. :D

király xx 2011.03.08. 23:04:18

ezen nincs mit magyarázni: TOLVAJOK!
egyébként vámos ismerős mondta hogy ezek annyit utalnak a zenésznek,amennyit akarnak. egy népszerű zenekar, az United azért rakta fel egy két éve torrentre az aktuális albumát mert ugyse kapnak egy forintot se. persze most lehet megint blablazni hogy nem lopnak és becsületes banda az artirjuis.annyi közük van a zenéhez mint nekem. mi meg alapitsuk meg az artirjuis 2-t és fizessen az artirjuis mert mi létezünk. mi is azért fizetünk mert léteznek,de rohadtul semmi közük a zenéhez!ha játszok egy zenét,akkor fizessek jogdíjat a tulajának ne ennek a mocskos tolvaj bandának!
süti beállítások módosítása