Tékozló Homár

Ottfelejtve Santorinin

2010.07.14. 08:23 | jackyll | 357 komment

Amy az Anubis Travellel utazott Krétára, hogy aztán onnan tovakiránduljon álmai szigetére. Úgy látszik, annyira mégsem volt csudálatos, hogy a 4 órásra tervezett kirándulásból 3 nap lett, különben biztos nem panaszkodott volna. Ja, hogy a család fele Krétán maradt?

2010 tavaszán határoztam el a családommal, hogy júniusban Krétára megyünk nyaralni. Az utazási irodák ajánlatai közül a korábbi pozitív tapasztalataim alapján 40 magyar sorstársammal együtt az Anubis Travel egyébként nem olcsó ajánlatát fogadtam el - szerencsétlenségünkre. A felhőtlennek vélt nyaralásra magammal rángattam gyanútlan szüleimet, négyéves ikergyermekeimet és szerető férjemet is. A rémálom június 19-én, szombaton kezdődött, amikor megérkeztünk Krétára. A korábbi ígéretekkel ellentétben a szüleim szobájában nem volt hűtőszekrény, (rövid ügyintézést követően alig 2 nap alatt sikerült szerezni egyet), de legalább a kipakolással nem telt el sok idő, mivel a szekrényben nem voltak polcok. A prospektusban szereplő 3 csillagot így csak az idegeskedéstől láttuk.

Minden akadály leküzdése után, kedd reggel indultunk el a férjemmel az iroda által szervezett, eredetileg 4 órásra tervezett fakultatív kirándulásra álmaim szigetére, Santorinire. A viharos tengeren a hajó és az utasok nagy része is HÁNYkolódott, az utazási iroda idegenvezetője pedig eltűnt, mondván, hogy ő mindig tengeribeteg:D Már csak hab volt a tortán, hogy a hajó Santorini helyett Ios szigetén tudott kikötni, ahol közölték, hogy a háromórás szabadprogram után megmondják, hogy mi lesz velünk. Később természetesen nem mondtak semmit, idegenvezetőnk csak közel másfél óra várakozás után újságolta nagy boldogan (szó szerint: „ki szeret táncolni?” felkiáltással), hogy az éjszakát Santorini szigetén töltjük szállással és vacsorával.

A megmentésünkre küldött kompra a csoporton átgázolva az idegenvezetőnk szállt fel először, aki ezt követően görög barátaival vihorászott, s a legnagyobb nyugalommal figyelte, amint a csoportja – jegyek híján – félreállítva, megalázva várta, hogy utolsóként feljuthasson a hajóra. A szálláson közölte, hogy vacsoránkról önállóan kell gondoskodnunk és reggelit sem kapunk. Szerencsére egyik utastársunk kiharcolta, hogy reggelit biztosítsanak számunkra. Mivel a kirándulást megtartják így a pénzt sem kapjuk vissza és örülhetünk, hogy Santorini szigetén alhatunk – mondta vidáman drága idegenvezetőnk, aki a másnapi kirándulás végén közölte, hogy a magyarok közül 23-an hazautaznak a többiek, 14 utas – akik nem fértek fel a hajóra – ott maradnak. Természetesen ő is utazik a 23 szerencséssel, tudtuk meg, majd amikor idegesen kérdőre vontuk – hiszen két napja nem láttuk a gyermekeinket, akiket nagyszüleik nem győztek vigasztalni –, ránk hívta a rendőrséget.

Szerencsére a rendőrök megértőbben reagáltak az esetre sőt, megígérték, hogy megpróbálnak segíteni. Az idegenvezetőnk búcsúzóul mosolyogva hozzátette, hogy ha akarja, elintézheti, hogy akár még 1 hétig maradnunk kelljen Santorinin. Az oroszok idegenvezetője ezután magyar kollégája helyett elszállásolta a maradék magyar csoportot és elintézte, hogy vacsorát is kapjunk, ráadásul neki sikerült azt is elintézni, hogy hajnalban jöjjön értünk egy hajó és visszatérjünk Kréta szigetére. Kérdem én, ezt nem a mi, magyar idegenvezetőnknek kellett volna elintéznie?

Itt volt az a pont, amikor azt gondoltam, hogy esetünk nem maradhat szó nélkül. A fenti történettel június 21-én, még Krétáról az Anubis Travel budapesti irodáját is megkerestük, ám ők a mai napig semmilyen választ nem adtak nekünk arra vonatkozóan, hogyan kívánják megtéríteni a bennünket ért anyagi és erkölcsi kárt, a plusz kiadásainkat (pl. all inclusive ellátásra fizettünk be, a vacsorát az első este Santorinin mégis mi fizettük) és hogyan szándékoznak kárpótolni amiatt, hogy tönkrement a családi nyaralásunk, amely alatt 7 napból 3-at nem tölthettem a gyerekeimmel és szüleimmel. 13 utastársammal együtt továbbra is várjuk a választ…

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZX 2010.07.15. 08:11:35

@ossuser1: Attól még, hogy valami a legjobb szálloda x helyen, még nem biztos luxusszálloda.

De akkor mutatok neked párat.

www.tophotels.com/de/index.html

Stupidella 2010.07.15. 08:41:36

@neccharisnyás útonálló: ezzel én is pontosan így vagyok! De sajnos még nem felejtettek eddig ott sehol. :)

Santorini/ Kréta 2010.07.15. 09:34:37

Olvastam, a blog.on közzétett , panaszukat...erre kivánnék reagálni.
Hadd tudja meg , mindenki, aki olvassa...nem minden ugy van, ahogyan Amy azt leirta!!!!
Nagyon fontos megjegyeznem:
1.'.A Santorini kirándulást, NEM az ANUBIS TRAVEL szervezi ! (hanem a hajótársaság, Flyingcat 4. )
2,' A Santorini fakultativ program szintén a hajótársaság szervezése...és jómagam (Erzsébet )..ezen a napon, a hajótársaság alkalmazottja vagyok.
Nem képviselek, semmilyen magyar utazási irodát..., KIZÁRÓLAG a hajótársaságot !
Tehát, a munkával -fakultativ programmal kapcsolatban, a társaság utmutatásai alapján kell eljárnom.
(sem az Anubis Travel..sem más iroda , nem adhat utasitást, a programmal kapcsolatban! )
Semmilyen magyar utazási iroda, sem velem, sem a program esetleges változtatásának jogával NEM RENDELKEZIK !!!
Pontosabban: az én dolgom, a Santorinin, a hajóból kiszálló magyar csoportot , autóbuszra tenni, végig kisérni a sziget turán, majd ezt követően, a kikötőben, utbaigazitani...hogyan szálljanak be a hazautazáshoz.
- FAKULTATIV PROGRAM A SZIGETEN, ezért kapom a fizetésem, ezen a napon.
A hajón, idegenvezető , csoport kisérő nincs! (PL. a franciák id.vez,je, Santorinin, a kikötőben várja a csoportját, mert ő Santorinin lakik. )
Ez egy menetrendszerűen közlekedő hajó, közel 150-200 , 1 napos Santorini turára érkező turistával, és másik 250-300 egyéni utazóval, turistákkal, helyiekkel...
Tehát a hajó minden utasa egyénileg utazó,okosan,egyedül,elengedett kézzel utazó személy.A hajón,ilyen,mint külön túristacsoport, NEM LÉTEZIK.
Csoporttá akkor válik,amikor leszáll a hajóról,és beszáll a kiránduló buszba.
Ha bármilyen nemű KOMOLY reklamáció felmerülne, melynek valóságalapja is van (nem ugy..mint jelen esetben...) akkor az,a hajótársaságot illethetné.
A vendég panasza nagyon sok helyen NEM FEDI A VALÓSÁGOT !
Ezért is ragaszkodom ahhoz, halgattasék meg a másik oldal" is ! Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Az idegenvezetőnek is van becsülete,és kötelessége,hogy megvédje azt,amikor alaptalan vádaskodások érik.
Idézek a blogban szereplő panaszlevélből:
"-az iroda által szervezett" kirándulás"...-NEM az Anubis Travel , a program szervező !
" az utazási iroda idegenvezetője eltűnt" a hajón, az odafelé uton.:.......-Nem vagyok semmilyen utazási iroda idegenvezetője...én is csatlakozhattam volna a csoporthoz Santorinin, a hajó kikötése után, u.ugy, mint francia kollégám. ( érdekes, a francia turisták ezért soha nem reklamálnak...???????)..az csak "véletlen..hogy én is azon a hajón utaztam. Egyébként a hajót ugy dobálta a szél ill.a hullámok, h. nem lehetett biztonságosan lábon, talpon állni..és erre figyelmeztették az utasokat is , a hajón szolgálatot teljesitő alkalmazottak !

"Santorini helyett, IOS szigetén"kötöttünk ki.....-előtte megpróbálták kikötni a hajót Santorinin.
Több mint 1 órás. hiábavaló próbálkozás után, a kapitány ugy döntött, az utasok biztonsága érdekében, hogy a sokkal szélvédettebb, biztonságosabb, a közelben fekvő IOS szigetére viszi a hajót és utasait.
A 3 órás ott-tartózkodás , (szabad program), amiatt volt, talán, mérséklődik a szél..és visszafordulhatunk Kréta felé az esti orákban.
"a hajóra, az id vez, szállt fel először".......-Az értünk a kora esti órákban IOS-ra érkező hajó, menetrendszerinti járat volt.
Nekünk erre a hajóra NEM VOLT jegyünk...azaz, az utasoktól beszedett(Kréta-Sant. odautra szóló "fél") jegyekkel tudtuk igazolni feléjük...mennyi utas száll majd fel a hajójukra... (ezért álltak jegy nélkül a kikötőben..)
Logikusan, először, a jegyet megváltó, utasaikat engedték be a hajóba., ezt követően, a mi csoportjainkat.
Láttak már olyan idegenvezetőt,aki a csoport végén kullog???
Az, hogy magukra hagytam..NEM IGAZ ! Tőlük kb, 3 m.re, ültem le a kollégáimmal, akik mind a hajótársaság idegenvezetői+ a teljes csoportért felelős személy,
Ezen az 1 órás IOS-Santorini között eltelt hajóuton, már "lincshangulat volt..megfenyegettek...nagyon csunya szavakat használtak...és kioktattak, minek is vagyok én..és mi az én dolgom, szerintük.
Fő hangadó, természetesen..a panszalevelet fogalmazó "'AMY"és ..ahogy irja "szerető férje" volt.
Követelték, azonnal intézkedjek, h, hazajussanak Krétára...SENKI NEM akarta megérteni...sem hajó..sem repülő nem közlekedik már azon a napon! Ekkor, ott a hajón közöltem: aki marad velünk másnap is,velük végigcsináljuk a fakultativ programot...
Akik , nem akarják,azok saját költségen, repülővel visszamehetnek Krétára...Hajó másnap sem közlekedett !
Megjegyzem: nekem a dolgom, a fakultativ program lebonyolitása volt..semmi egyéb!
Ebből lett még nagyobb "ordibálás"...a vendégek részéről....felém...

" egy utitársunk kiharcolta a reggelit"....- Este, miután megkaptuk, a hajótársaságtól az informáciot, mely szálláshelyekre tudnak bennünket fogadni...ezek szerint, igyekeztünk, minden utasunkat nemzetiségtől függetlenül a kollégáimmal elhelyezni.
A magyar vendégek kérdésére, lesz-e reggeli..akkor még nem kaptam választ , és ezt nekik is továbbitottam. Azt igérték, reggelre biztosan eldől..kiderül..mi lesz a reggelijükkel. Később, 2 óra mulva , jelezték felém , IGEN..mindenkinek biztositanak reggelit.
Tehát, NEM az utastárs intézte el..NEM is én..hanem a hajótársaság igy rendelkezett!
"23-an hazautaztak !? -akik nem fértek fel a hajóra...azok maradtak"......- Kirándulásunk utolsó állomása Pirgos városa volt.
Ott, a kikötőbe való indulás előtt , kaptam a munkáltatóm, ill,. annak képviselőjének utasitását, számoljam meg, hány olyan MAGYAR UTASUNK VAN, AKIKNEK MÁSNAP, AZAZ SZERDÁN...BUDAPESTRE SZÓLÓ REPÜLŐJEGYE VAN ! ŐK VOLTAK 23-AN !!!!
U.ekkor, nekem azt az utasitást adták, h. elvégeztem a munkámat, a fakultativ kirándulást..ezért a többi idegenvezetővel együtt., mi is hazautazunk a hazamenő csoporttal.
A társaság vezető képviselője, az összes ottmaradt utassal továbbra is Santorinin maradt...és intézte a csoport szállását, étkezését és másnap a hazautazásukat is.( ez 1 személy volt)
23-an,Nekik mindenképp vissza kellett térni Krétára, h. ne veszitsék el charter jegyüket...és hazajussanak Magy. o.ra.
Felszálltam a buszra..kértem nyujtsa fel a kezét , aki másnap repül Bp.re.
Felvettem a mikrofont, és bemondtam, akkor 23 magyar utas hazamegy egy másik hajóval (ami nagyobb,és elinditották ezen a szeles napon).
Ekkor "panaszlevelünk" irója-„Amy szeretett férje„ felugrott a helyéről, felemelte az öklét a fejem felé és már ütött is volna...ha az első 4 ülésen ülő francia turista nem fogja le...
Ledobtam a mikrofont...és menekültem..le a buszról..A busz előtt állt 3 sofőr és a hajótársaság kirándulásait irányitó kolláganőm.
A fedühödött utas ( aki panaszában, azt irta , hogy idegesen számon kért...)...szó szerint ezt üvöltötte: "-SZÉTBASZOM AZ ARCODAT, KITÉPEM A KARODAT ÉS LENYOMOM A TORKODON..A KURVA ANYÁDAT..HÁT NEM ÉRTED, H,NEKEM HAZA KELL MENNEM..A CSALÁDOMHOZ"
EZ VOLT AZ ő IDEGES SZÁMONKÉRÉSE" !!!!!
Én nem tudtam megszólalni sem..nemhogy válaszolni....remegtem a félelemtől...MENEKÜLTEM!!!!!
Letépte magáról, az Őt lefogó francia turistákat...és rohant utánam..le a buszról...ahol a 3 sofőr fogta le..ill. mások..akik épp ott álltak.
Az egyik sofőr , azonnal kimenekitett..és egy másik buszra kellett szállnom (saját testi épségem, biztonságom érdekében)...
IGY..ebben az értelmezésben, valóban otthagytam a csoportomat...Pirgos-tól Santorini kikötőjéig, ami kb, 15perc autóbuszut!
A kikötőig, a buszsofőr felhivta a kikötői rendőrséget...
A rendőrök szedték le az örjöngő..és ököllel, igazát kereső kedves Anubis travel utast.
Én külön, másik rendőr kiséretében mentem be az hivatalukba. Külön szobában kérdeztek ki bennünket...
MINDENKI !!!! A HAJÓTÁRSASÁG kirándulásaiért felelős kolléganő...a buszsofőrök is látták, mi történt...Mindenki!!!!!...a rendőrök szintén...: !!!!
-Azt javasolták..mindenképp fel kell jelentenem !
Hogy soha ilyet még egyszer ne merjen csinálni...hogy soha ne felejtse el..igy nem lehet viselkedni. Ököllel, érvényesiteni az akaratát!!!???
-NEM tettem feljelentést !!!!!!

'1. HOGY NE OKOZZAK KELLEMETLENSÉGET AZ ANUBIS TRAVEL.nak..ill. a Krétai kolléganőmnek..akinek ezzel az üggyel még sok baja lett volna.( és lett is...panaszlevél formájában....)
'2. Arra gondoltam, ugyis pár nap mulva hazamegy...nem akadályozom meg abban...hogy a csoportjával ( és a családjával ) hazatérjen..
Ha feljelentem, akkor min,. 1 hétig benn tartották volna...és birósági tárgyalást is lett volna belőle..Ki tudja mikor?
Akkor a rendőrök azt mondták...vagy Ő megy el Santoriniről..vagy nekem kell mennem....HA nem teszek feljelentést.
Még mindig megpróbáltam áthidaló megoldást keresni...
Felajánlottam neki a jegyemet, ami az esti hazautazó hajóra szólt...MENJEN::ha menni akar! Az asszony AMY", gunyosan rámnézett...és csak annyit mondott : Ezzel nem vagyunk kisegitve,,mi ketten vagyunk"...Mindez a rendőrségen zajlott le, 3-4 rendőr jelenlétében..nehogy ököllel érvényesitse igazát ...vagy próbája ..ujra...
Persze , a rendőrségen..nagyon igyekezett, "Uriember lenni...
És arról ott sem esett szó..miért esett nekem ököllel...CSAK, h. neki a családja Krétán maradt...h. mindenképp vissza akar jutni oda....
Ezek után, a rendőrök tanácsára...Vagy Ő megy , vagy én......el a szigetről, Santoriniről...És az általam felajánlott jegyemet sem fogadta el...
Felszálltam a hajóra , a hazatérő magyar csoprorttal, a 23 magyar ,szerdán Bp.-re utazó turistával.
„Az oroszok id.vez.tője elintézte a vacsorát"......Hát..ez sem igaz..mert az oroszok id,vezetője is..mint minden id,.vez. haza lett vezényelve,,,egyetlen id.vez, nem maradt Santorinin..szerdán este !!!
A hajótársaság egyetlen képviselője, (görög nő, aki 3 nyelven viszi a fakultativ pogramot), maradt az 2.ik éjszakát is ott töltő csoporttal.
1,. Nem ő intézte el a vacsorát..Hanem a hajótársaság igy rendelkezett.
2.:a másnapi hajót sem. tudta volna Ő intézni... Enyhébb lett a szél...és a kikötői rendészet, engedélyt adott a hajónak, a kikötő elhagyására ! !!!!
"3 nap" -ot kénytelen volt AMY.és "szerető férje" a családja nélkül nyaralni"...vagy szenvedni..Santorinin!????.......
- 2 nap volt...Kedden reggel indultunk, kedd-szerdán ott aludtak..és csütörtök hajnalban, hazahozták, a maradék utast is ! Őket is !

Csak ennyit szerettem volna ÉN IS ELMONDANI"...mert az nagyon szép, hogy a vendégnek mindig igaza van...DE ! BÁRMI ÁRON!??? KÉRDEM ÉN?

A Santoini-Június 21.-ei ottragadt túristák idegenvezetője….

Én meg Nynfus vagyok. 2010.07.15. 09:53:23

@ZX: Figyi ZX, ebben tokeletesen igazad van, amit irtam, azt ezzel a mondatoddal osszefuggesben tettem:"Márpedig egy IGAZI luxusszálloda az Nigériában, az USA-ban, Nepálban meg Vietnámban is luxusszálloda. ".

Nigeriaban nincs IGAZI luxusszalloda, csak luxusszalloda. Tisztaban vagyok vele, hogy mire gondolsz luxus alatt, de hidd el nekem, nagyot koppannal, ha ezt varnad el Lagosban, es ha pattognal a recepcion, az iz lehet, hogy elvernenek, mint a szart. Mas lenne, ha mondjuk UK-bol lennel, de mivel lovese nincs Mo-rol, ezert ugyanugy banna veled, mint egy akarkivel.

Megneztem a likedet az IGAZI nigeriai luxuszallodakrol, kettot talaltam, egy Hiltont es egy Sheratont.
Azt tudni kelle, hogy ami itthon vagy Europaban Hilton vagy Sheraton, az Afrika legpudvasabb orszagaban csak neveben az. Hidd el legyszi ezt nekem. Laktam mar afrikai Hiltonban es Sheratonban is. Jobbak mint a helyiek, de kozel sem IGAZI luxus.
Ha pedig mindent elhiszel, amit egy weblapon irnak le akarkik (tophotels.com), akkor itt is van egy link:

www.bathmate.hu/

Stupidella 2010.07.15. 09:56:08

@Santorini/ Kréta: hát igen, mindig érdekes meghallgatni a másik felet az ő szemszögéből is.

Személy szerint pont Görögországban annyi tapló kivagyi magyar turistát láttam már, hogy semmin nem csodálkozom.

Én meg Nynfus vagyok. 2010.07.15. 10:04:29

@Santorini/ Kréta:
Hat, ha ez igaz, hangsulyozom HA, egy az egy ellen, akkor ez teljese n mas megvilagitasba helyezi a dolgokat es azt kell mondjam, kedves Amy, te egy hazug ripacs paraszt vagy a ferjeddel egyutt. Aki a viselkedesebol itelve egy 8 altalanost vegzett, de feltetlenul BMW-vel vagy Mercedes-sel jaro, arannyal telepakolt, kivart epitkezesi vallalkozo.

ZX 2010.07.15. 10:04:58

@ossuser1: :D:D:D

Először is, akkor érted, hogy mire gondoltam. Akkor vesd össze azzal amit írtam, hogy nem mind luxusszálloda ami x helyen a legjobb. Ebből máris látod, hogy egyezik a véleményünk, csak mindketten másképp fogalmazunk. Ennyi.
Mindenesetre gondolom nem olvastad a korábbi kommentjeim, mivel akkor láthatnád, hogy szakmabeli vagyok, tehát tudom, hogy hol milyen szállodára lehet számítani és mit jelentenek a helyi csillagok a valóságban.
Az egész luxusszálloda vita abból indult csak, hogy a magyarok fillérekért várnak el minőséget.

Én meg Nynfus vagyok. 2010.07.15. 10:13:41

@ZX: sajnos nem volt idom vegigolvasni minden kommentet, ezert a hamar levont kovetkeztetesemert bocsi. Nem okoskodni akrtam. Elolvasgattam amiket irtal es gyakorlatilag tenyleg ugyanarrol beszelunk. AMugy en altalaban megprobalom vedeni a magyar turistat, hogy nem akkora suttyo, mint sokan allitjak, ugyanez megvan mas nemzetiseguben is. Viszont kezdem ugy erzni, hogy mar en sem hiszek ebben.
Az utolso mondatoddal mindennek ellenere egyetertek. Nalunk tenyleg azt hiszik sokan, hogy befizet 100-150e ft-ot es azert neki korbe van nyalva a segge. REpjeggyel es szallassal egyutt.
Azok a szallodak, ahova minket tesznek a cegemtol, atlagos 4*-os businnes hotelek es ha europarol beszelunk, akkor atlag 110-140 euros arak vannak.
Ha csak a 110-zel szamolunk, a het ej ara akkor is kb 220e ft. Plusz meg erre jon repjegy es transzfer.
Kb 400e az osszkoltsege egy hetnek, ezzel szemben amit te is irtal, sokan 150000 ft-ert varjak el minimum ugyanezt, de meg lehet tobbet. es mindezt NYARALO helyen.

ZX 2010.07.15. 10:21:54

@ossuser1: Pont múlt héten volt ilyen esetem, hogy hozzámvágták, hogy akkor remélik minden rendben lesz és leadom időben a foglalást, ha már ennyi pénzt befizettek. (Komoly 100.000 Ft-ot 4 főnek olasz apartmanért :P majdnem megmutattam, hogy előtte 2 főre fizettek 1.100.000 Ft-ot, úgyhogy ne verje a nyálát.) És sajnos az ilyenből van több.

szépjuhászné 2010.07.15. 10:29:25

@neccharisnyás útonálló: Csak a bankszámlámat töltse föl néha valaki!:)

labi 2010.07.15. 10:34:19

Én elfogadom hogy valaki utazási irodával szeret utazni, hiszen pár napja azt is láttam egy éjszakai csatornán hogy vannak akik azt szeretik ha egy tűsarkúval ütögetik a heréit.

Étterem drága átlagfizuval témára:
Nos, görögben pont nem, első nap sétálsz egyet és keresel egy kedves kis olyan helyet, ahol helyiek kajálnak (görögben ez éppen könnyű, hiszen az öreg csókák pörgetik a gyöngyöt így felismerhetőek) így jobbat és olcsóbban fogsz kajálni, mint ahová az utazási iroda cipeltet menüre...

labi 2010.07.15. 10:45:34

Hmmm... azért Santorini/ Kréta hozzászólása megérne egy re-postot. :)

ZX 2010.07.15. 10:52:30

@labi: Irodával is lehetsz szabad, met semmi sem kötelező. Ugyanakkor leveszik a válladról a szervezés gondját. Ezenkívül egyéb dolgokban is többet ad. De persze a másik felet is értem, csak én nem fizetnék 2-3x több pénzt azért amit olcsóbban is megkapok.

labi 2010.07.15. 11:06:55

@ZX: "Ezenkívül egyéb dolgokban is többet ad."

Vagy legalábbis többet ígér. :)

Csak saját tapasztalatok miatt mondtam le az irodák szervezett utazásokról. Nem nagy dolgok, mert sosem hagytak ott sehol, de legtöbbször a tökéletes kiszolgálás a teljes összeg kifizetéséig tartott. :)

Azóta inkább sok ismerős jó tippjei, akkor nem lesz az, hogy egy állítólag szép tengerparti apartman amúgy nem szép és 800 méterre van a tengerparttól, hanem ennél olcsóbban lehet olyat is, ahol csak a korláton kell áthajolni, hogy az öreg halászbácsi a hajójáról odanyújtsa neked a frissen fogott halat.

De természetesen elhiszem hogy vannak korrekt utazási irodák kedves alkalmazotakkal, csak még nekem nem sikerült megtalálni.

ZX 2010.07.15. 11:19:44

@labi: Gyere hozzánk ;) Az a helyzet, hoyg sokan a szervezőhöz mennek be. Ezzel nincs is gond, csak azt tudni kell, hogy ők először a saját útjaikat akarják eladni, míg egy közvetítő általában azt ajánlja ami neked jó. (Persze itt is vannak kivételek). Függ attól is persze, hogy adott ügyintéző mióta dolgozik a szakmában és mennyire van képben, meg még sok mindentől, de hidd el lehet igen kiválóakat kifogni.

Én meg Nynfus vagyok. 2010.07.15. 11:34:58

@ZX: az iazsag kedveert el kell mondanom, hogy harom nyaralast toltottem Gorogorszagban eddig, es mindet irodan keresztul. Mi is a 100000 ft koruli illetve vmivel magasabb arat fizettuk fejenkent, de nem vartam csodat. nekem arra volt szuksegem, hogy charterrel odavigyenek, elvigyenek a szallodaba, ha van esetleg reggeli, akkor valamit tudjak hatrapni es ennyi. Soha nem fizettunk be az iroda altal szervezett programokra es autot sem az altaluk "legolcobbnak" mondott (PL: avis, bruhaha) cegtol bereltunk. Minden sarkon van maszek kolcsonzo es kb harmad, na jo felaron megkapod ua az autot. ez volt a helyzet a hajokazassal is. amikor ugy gondoltuk, hogy hajozni akarunk, kimentunk a kikotobe, 1-2 arcot megkerdeztunk, utba igazitottak es talaltunk magunknak.
Mindezt arra irom, hogy a 100 rugo, az annyira eleg, hogy odavisznek, van egy zuhanyzod meg egy agyad es talan egy reggeli, jo esetben fp. Ha valaki ennel tobbet akar ennyi penzert, az az a kategoria akirol irtal. Pokhendi, kivagyi es sotet.

ZX 2010.07.15. 11:49:09

@ossuser1: Így van. Te tudod, hogy ennyi pénz ennyire elegendő és kész. De sokan nem olvassák el még a szerződést sem, csak aláírják, aztán meg reklamálnak.

nyanyus 2010.07.15. 11:57:14

@Santorini/ Kréta: Hát, nem tudom!
Szép-szép a hajótársaságra kenni mindent, de hát itt az a kérdés, hogy a fakultativ Santorini utat kinél vették meg az utasok. Ki árulta őket, kinek a kezébe adták a pénzt. Amennyiben a hajótársaság kezébe, akkor van abban valami, amit irsz. Amennyiben te árultad a hajótársaság útját, akkor minden esetben( nem jogilag, de erkölcsileg mindenképpen) te vagy a felelős azokért, akik nálad bármit kifizettek. Nem teheted meg, - semmilyen esetben sem-, hogy a haza nem szállított utasokat otthagyod. Itt hivatkozhatsz a rendőrségre,a munkáltatód utasítására( ami szerintem nem olyan utasítás, amivel nem lehetne vitatkozni) meg az égegyadta világon mindenre, Lehet ezt magyarázgatni minden módon, de valahogy mégsem az illik a képbe, hogy az utasokat kisérő, magyarul beszélő idegenvezető- akitől esetleg az utat vették- eltünik a képből.
Nagyon sok ember csak most kezd el megtanulni külföldön nyaralni. Sokan nem beszélnek idegen nyelvet( sajnos), mások meg egyszerűen félnek egyedül bárminek is nekivágni, ezért veszik igénybe az utazási irodákat. Itt jön képbe az idegenvezető, aki azért van, hogy segítse és tájékoztassa őket mindenben. Ha egy ilyen utas, mint amilyen Amy és b. férje volt elveszíti a fejét, akkor egy jó idegenvezető le tudja őket csitítani, meg tudja magyarázni, hogy mi miért van. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyha értelmesen és türelemmel te mindezt megtetted, akkor valaki felugorjon és ököllel essen a másiknak. Valami a történetben ezek szerint sántít és valószinűleg a viselkedésedben volt egy-két annyira nem szimpatikus vonás, ami - többek között- ezt idézte elő.
Ha valaki idegenvezető lesz, akkor azzal is számolnia kell, hogy emberekkel kell foglalkoznia, ráadásul végtelen nagy megértéssel és türelemmel.

Dr. Körömlakk ® 2010.07.15. 12:09:52

@Santorini/ Kréta:
ez hasznos volt, köszönjük, ennek tükrében én is azt mondom, a kedves utas egy tahó.
mea culpa.
(tényleg megérne egy posztot)

Én meg Nynfus vagyok. 2010.07.15. 12:13:50

@nyanyus: szia, nem lehet tudni, hogy kinek van igaza. egy allitas egy masikkal szemben, de azt hiszem egy noi idegenvezeto viselkedese, nem adhat okot arra egy ferfinak, akarmilyen ideges, hogy megusse. el lehet kuldeni a picsaba, vagy ahogy egy ismerosom szokta mondani, ha mar olyan ideges vagy, hogy legszivesebben megutnel egy not, akkor inkabb kopd le. Kicsit olyan erzesesm van a kommenteddel kapcsolatban, hogy mintha jogosnak erezned a ferj viselkedeset, az utesre gondolok, felteve, ha igaz, hogy meg akarta utni.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.07.15. 12:28:02

@Santorini/ Kréta: Ideges ember sok mindent mond, amikor ideges vagyok, én is szoktam. Különbeket is. Nem kell komolyan venni, rád rontani valószínűleg nem fog, kivéve ha te is tahó vagy, akkor meg leszedi rólad a többi utas. :)

Ha erre nem vagy rákészülve, ne adj okot arra, hogy az utasok idegesek legyenek.
Utasként adott pillanatban engem nem nagyon érdekelne, hogy Te kinek az alkalmazottja vagy, és mi a konkrét feladatköröd, azt mondták, hogy te vezeted az utat, akkor Te vezeted az utat, és kész. Ha gond van, oldd meg.

Fakultatív programokra egyébként nem érdemes menni, mert 1. drágák (ugyanazt megkapod olcsóbban és jobb minőségben ha magadnak szervezed, vagy igénybe veszed valamelyik céget aki ezzel foglalkozik kint, mert az utazási iroda is ezt csinálja, csak rányomja a saját költségeit is), 2. mindig lesz valaki, aki hülye és/vagy cirkuszol, 3. időpocsékolásnak és pénzkidobásnak fogod érezni.

Ezt leszámítva utazási iroda párti vagyok, és viccesnek találom az önszervező utastávsak felsőbbrendű megnyilatkozásait. :)

Dr. Körömlakk ® 2010.07.15. 12:32:20

@enamel: akkor fogjunk kezet, ne érezzem má magam annyira egyedül. :)

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.07.15. 12:35:04

@ZX: Ezt vitatom. A magyarok általában félre vannak tájékoztatva, mert ha bemégy egy utazási irodába, mindenki mosolyog, és hülyeségeket mond, ahelyett hogy közölné, hogy igen, ennyiért itt ezt kapod, duplaennyiért meg ennyivel többet. Viszont aki eladja a saját jutalékát nézi, ami egy 4 csillagos útnál mondjuk 30 ezer, egy ötnél meg 35, de te lehet hogy már nem fizeted ki az 5 csillag árát, és elesik a 30-tól is.

Először, új országban, a többség szerintem megszopja.

ZX 2010.07.15. 12:54:04

@enamel: Mármint az iroda jutalékára gondolsz, nem az ügyintézőére. :) Hidd el nem a csillagok számától függ. :D tudok mondani drágább 4*-ost mint 5-öst.
Nem tudom, én még nem tájékoztattam félre senkit, mert általában azért az ember tudja mennyiért utazik, és ahhoz nézünk szállást. Ami kirivóan rossz szálloda arról én lebeszélek mindenkit, ha nem ismerem adott szállást azt is megmondom, vagy kollaganőmtől kérek segítséget hátha ő ismeri.
Ja és egyébként napi szinten kapunk köszönőlevelet. Mert nem beszélünk hülyeségeket. :P Mivel az a célunk, hogy jövőre is velünk utazzon. A válság amúgy is most jócskán szűrt.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.07.15. 12:59:35

@ZX: Nem, én tényleg az ügyintézőére gondoltam.. ő nem kap külön? Melyik iroda vagytok amúgy?

Dr. Körömlakk ® 2010.07.15. 13:02:07

@enamel: jó. akkor rendben van az utazási irodás utazás, és punktum.

ZX 2010.07.15. 13:08:09

@enamel: :D De jó is lenne egy egy foglalás utan 30-35 ezret leakasztani :D
Van jutalék , de annyira minimális, hogy attól aztán nem leszünk gazdagok. Irodát max. privátban írom meg ;)

Dr. Körömlakk ® 2010.07.15. 13:13:35

@ZX: engem is érdekelne, ha nem gond.

labi 2010.07.15. 13:47:31

@ZX: "Gyere hozzánk ;)"

Nos nem bánom, amint orvasom majd itt Dr Körömlakk és enamel "boldog ügyfél" postjait, futok veletek is egy kört. :)

Dr. Körömlakk ® 2010.07.15. 13:51:47

@labi:

az a poén, épp ezért írtam enamelnek re-t, mert én idén épp az ő Irodájukkal voltam a Családommal nyaralni, teljesen spontán. azazhogy nem igazi "olyan" nyaralás, hanem Rajtuk keresztül találtunk megfelelő árú hotelt, amit a zsebünk kibírt, viszont ár-érték arányban a legjobbakat kínálták akkor abban a pillanatban.
mindig mindentől van jobb és rosszabb...
mi nagyon meg voltunk elégedve.
kevés pénzünk volt, így tudtam, hogy amennyiért kaptuk, azért mit várhatunk. pont azt kaptuk, nem volt parasztvakítás.
ennyi.
(a 800 000-es francia riviérás jót röhöghet, de igazából leszarom.:))

ZX 2010.07.15. 13:55:59

@labi: :D Az a helyzet minden szakmában vannak kontárok, láttam én már kőművest is aki nem tudott egyenes falat felhúzni, meg bútorasztalost aki nem azt gyártott amit kértek tőle, hanem amit ő gondolt, mégse magam építema házam és gyártom a bútoraim. :D:D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.15. 14:14:18

@Stupidella: Hát engem se. Mondjuk pénzem se nagyon volt újabban puccos helyre utazgatni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.15. 14:19:05

@szépjuhászné:
Láttam egy riportot holmi német ex-orvossal. Tönkrement az élete, lement melózni random szigetre a Baleárokon. Kirúgták. Ő maradt. Azóta is ott csövezik egy barlangban - ami ugye mediterrán éghajlaton nem nagy kín. Kaját, miegyebet úgy szedi össze, mert ott is hajlamosak a még romlatlan élelmiszert kicseszni a kukákba. És frankón elvan. Ha némi pénzre van szüksége, üres üvegeket vált vissza, mint honi homeless-eink.
Jó, mondjuk ehhez nem kis hippivér szükségeltetik, ami, elismerem, nincs meg mindenkiben.

kisvirágszál 2010.07.15. 14:27:11

Kedves Mindenki,

Én is olvastam ezt a blogot és érintettként (én is részt vettem a krétai nyaraláson és ezen az úton) szeretném megosztani a tapasztalataimat.

Sajnos az idegenvezetőnek, Erzsébet kommentjének több fontos állítása is félrevezető. Bár az igaz, hogy Amy férje nyomdafestéket nem tűrő hangon beszélt az idegenvezetővel, de semmiképpen sem szándékozott megütni, ami miatt Erzsébetnek félelemre lett volna oka.

Akkor a részletek: a Santorini-utat az Anubisz irodánál kellett befizetnünk (MOn-n vagy Krétán), az iroda kitelepített idegenvezetője vette át a pénzt, így azt gondolom, az Anubisnak kell végső soron mindenért felelősséget vállalnia, az utasoknak pedig nem feladata, hogy az Anubis és Erzsébet viszonyrendszerével tisztában legyenek.

Az Anubis kitelepített idegenvezetője (aki átvette a pénzt) - más irodák idegenveteőihez hasonlóan - azért nem vett részt a kiránduláson, mert oda valamennyi iroda Erzsébetet - az egyedüliként görögül is beszélő - idegenvezetőt küldte. Így azt gondolom, Erzsébetnek - mint az irodák megbízottjának - kellett volna kézben tartania az ügyeket a faultatív úton, de sajnos ezt nem tette meg. Sőt, bicskanyitogató stílusával sokunk ellenszenvét kivívta.

Az sem igaz továbbá, hogy nem csoportként, szervezetten vettünk részt, illetve, hogy az utat nem az Anubis szervezte, hiszen a díjat is nekik fizettük ki!

Egyébként hozzáteszem, Amyék sem voltak túl udvariasak, de ez az adott helyzetben érthető volt és sokunk véleményét kimondták.

nyanyus 2010.07.15. 14:30:48

@ossuser1: Ezek szerint nem ugyanazokat a betűket olvassuk!
Semmiféle önbíráskodással nem értek egyet, de az tény, hogy valaki csak úgy, hipp-hopp nem emel kezet a másikra. Ott kell lennie valamilyen ellenérzésnek az idegenvezetővel szemben, amit egyértelműen ő okozott.
Egyébként pedig az ismerősöddel még véletlenül sem értek egyet. A köpés talán még undorítóbb a verésnél. Köpködni a cigányok szoktak.A normális emberek meg uralkodnak- minden szituációban-magukon. Nem ütnek, nem köpnek, hanem nyelnek kettőt.

nyanyus 2010.07.15. 14:34:16

@kisvirágszál:
Na erről beszélek! Bicskanyitogató stílus, fölényesség stb. nem kell ahhoz túl okosnak lenni, hogy kideüljön egy kellemetlen szituációban az ok és az okozat.

ZX 2010.07.15. 14:44:10

@kisvirágszál: Na akkor utánanéztem pár dolognak a komment miatt.

1. Katalógus 29. oldal: ...A külföldi partner (!) fenntartja a jogot a fakultatív programok tartalmának megváltoztatására!

2. Anubis ASZF 18. pont: Az Anubis Travel felel az utazási szerződés nem, vagy hibás teljesítéséből eredő károkért, kivéve ha....
a, a szerződés teljesítésében mutatkozó hiányosságok az utas magatartására vezethetők vissza, vagy
c, vis maior esete következett be...

17. pont: Az Anubis Travel nem szerződésszerű teljesítéséből
eredő igény érvényesítésének feltétele, hogy az utas a hiba felfedezése után haladéktalanul köteles a kifogását az
utaskísérővel és a helyszíni szolgáltatóval közölni, aki köteles azt jegyzőkönyvezni. A közlés késedelméből eredő kárért az utas felelős...

labi 2010.07.15. 14:56:26

@ZX: Nekem mondod? Nem régen építkeztem, decemberben lett kész. :)

Viszont ott megvan az az előnyöd, hogy a jómunkásembereknek illetve a fővállalkozónak megmondod hogy munka elvégeztével vagy készültségi fokonként fizetsz és ha szar lesz akkor nem.

Így pl a burkólócsapattal amikor azt modták hogy kész, szépen leverettem újra az egész fürdőszobát. Aztán amikor másodikra sem sikerült, akkor szépen elküldtem őket üres zsebbel és egy másik csapat csinálta meg jól. Ami plusszköltség járt ezzel, az a fővállalkozó zsebére ment.
Minden jómunkásemberrel így állapodtam meg a földmunkástól a bútorasztalosig, akinek ez nem tetszett annak szevasz, jön helyette majd másik.

Azért ezt egy utazási irodával nem lehet így megcsinálni, van egy igéret, fizetsz, utazol, aztán ha minőségi probléma van, akkor futhatsz a pénzed után.

labi 2010.07.15. 15:02:00

@ZX:
No igen az ilyen irodás szerződések is olyanok ugye, hogy:

"Az iroda felel mindenért*
Minőségi kifogás esetén a pénzt visszafizetjük**

* Nem felelünk
** Nem fizetjük vissza"

:)

ZX 2010.07.15. 15:02:20

@labi: Miért futhatnál a pénzed után? Ha jogos a panasz akkor visszakapod a zsetont. De mivel messziről jött ember azt mond amit akar, ezért kell jegyzőkönyvet felvetetni. Ezt viszont sokan elmulasztják és akkor panaszkodnak mikor már hazaértek. Na ezért nem kapnak kártérítést. A jegyzőkönyv kötelező, mivel nagyon nagyon sokan próbálkoznak utólag mindenfélére hivatkozva jogtalanul pénzt visszakövetelni.

ZX 2010.07.15. 15:04:39

@labi: Olvastál már el úgy tényleg figyelmesen utazási szerződést?
Csak megjegyzem, a ptk. és az ez alapján írt ÁSZF az irodákat is nagyon szabályozza.
Na és akkor tegyél mellé egy banki szerződést. Na vajon melyik az inkorrekt?

Dr. Körömlakk ® 2010.07.15. 15:15:25

na akkor mindenki hülye, és senkisem az.
nem foglalok többé állást. sok szerencsét magamnak a jövőbeni utazásaimhoz!
ámen

labi 2010.07.15. 15:25:44

@ZX: "Na és akkor tegyél mellé egy banki szerződést. Na vajon melyik az inkorrekt?"

Mind a kettő. :)
Most ne kezdjük azzal, hogy "mások is". Elismerem szívesen hogy a bankok és biztosítok is genyák (valamint a kőfaragók és a balettáncosok is) de ez hogy jön most ide? :)

Jegyzőkönyvezés sem ultimate weapon, gondolom ezt te is tudod jól.
Mert ugye a "kilátás a tengerre" ha alaposan kihajolva két tűzfal között látszik egy darabja, akkor már megvalósult és elhajtanak a fenébe. Ugyan ez a "strandhoz közeli" rész, amit elég relatívan tudnak kezelni.
No meg próbáld meg jegyzőkönyveztetni az idegenvezetővel azt hogy az idegenvezető egy paraszt. :)

És ugye átbaxott, a pénzük után futó (és azt soha meg nem kapó) utasokról sem hallottunk még soha, valamint fizetésképtelenné vált, aztán más néven újranyitott irodákról sem... De valóban, a ptk és az ászf szerint az átbaxott ügyfélnek volt igaza, de mire ment vele? :)

ZX 2010.07.15. 15:34:30

@labi: Mondom én nem olvastál még el ÁSZF-et A-Z-ig.
Azért ugye te sem gondolod komolyan, hogy mondjuk egy 4-5*-os (de akár 3*-os esetében is) 2 tűzfal között lehet kilátás a tengerre? A strandot meg általában kiírják hány méter, mert van olyan utas aki képes mérőszalagot vinni és lemérni. Komolyan.
Azt is tudnod kell, hogy id.vez nélkül is lehet jegyzőkönyvet felvetetni 2 tanú aláírásával.
Persze vannak "átbaxott" utasok, de olyanok is akik minden szarért "milliókat" követelnének vissza.

szépjuhászné 2010.07.15. 15:54:06

@enamel: Ez mondjuk a mai viszonyok között lúzerség. Tele a net levelezőlistákkal, azt is meg tudod kérdezni, hogy merre van a legközelebbi bolt, persze itt is vannak hülyék. A kedvencem (hosszú lesz!): Ifjú anya kérdezi, férje Krétára megy vendégelőadónak az egyetemre,kicsi gyerekük van,ő csak németül tud, mi lesz vele, lehet-e a fővárosban pelenkát kapni? Ezen csak röhögni lehet.

labi 2010.07.15. 16:01:30

@ZX: "Azért ugye te sem gondolod komolyan, hogy mondjuk egy 4-5*-os (de akár 3*-os esetében is) 2 tűzfal között lehet kilátás a tengerre?"

Említettem valahol csillagszámot? Az ígérettől való eltérést mondtam, lényegtelen, hogy azt sokcsillagos, kevéscsillagos szélloda, panzió vagy apartman mellé írják. Az ASZF-ben nemláttam olyat, hogy "A tengerre néző ígéreteink csak 5, 4, valamintáltalában háromcsillagos szállodák esetén érvényesek, a többinél nem kell komolyan venni" :)

Szép dolog hogy véded a mundér becsületét, de kicsit visszolvasol itt is találsz olyan írásokat, ahol az iroda a panaszokat lexarta, a békéltető testületet lexarta (mert az nem kötelező érvényű) aztán a bíróságon lett végül igaza az ügyfélnek sok év után. Aki nem viszi végig mert az iszonyat macera, az már tiszta nyereség az irodának. Aztán hogy a pár év jogi hercehurca végére létezik-e még egyáltalán az iroda, az se biztos...

Amúgy mik azok a "minden szarok" amiért egyesek milliókat követelnének vissza?

ZX 2010.07.15. 16:13:58

@labi: Pl. ferde volt a kép a szobában a falon, kártérítési igényünk 50.000 Ft.

De viccet félretéve, volt olyan (utazásszervező irodánál dolgoztam akkor), hogy Svájcban ragadt a csoport mert az áradás elöntötte az utat. Béreltünk a hegyen a csoportnak szállást, +vacsorát és reggelit. Ez pár milka többletköltséggel járt az irodának. De volt ott egy japán csoport is, akiknek ugyanez az akció ha a hegyen maradnak akkor több tízmilliós kár lett volna, ezért nekik helikoptert béreltek +4-5 milláért (ez a mi csoprtunk teljes árbevételét meghaladta). És utána az egyik utas 5 oldalas panaszlevelet írt, hogy mit képzelünk mi, miért nem vittük le őket is helikopterrel és be fogja perelni az irodát.
De az ilyen apró cseprő dolgokért is panaszkodnak, hogy pl. a belga szálláson nem volt paprika és paradicsom a reggelihez. A szobájában vasútállomás volt. (Csak neki, másik 44 utasnak nem.) Hidd el még hosszasan lehetne sorolni.
Régen sok jogos panasz volt, de ma már a legtöbb nagy utazási iroda nem igér olyat amit nem tud betartani.

Hyberoid 2010.07.15. 17:04:00

@nyanyus:
Kedves nyanyusom,
azt hiszem az utazásszervező válasza elég beszédes. Tökéletesen olyan embert festett le, mint akit én is elképzeltem a levele alapján. Bizonyos embereknek nem fáj teljesen elferdíteni az igazságot, csak hogy bebizonyítsa, hogy "igaza legyen". A levél alapján számomra egy felelőtlen, ostoba szülő rajzolódott ki.

Az általad használt minősítő szavak valójában téged minősítenek.

Én persze felvállalom, hogy "irigy és szűklátókörű" vagyok, csak nagyon érdekelne, hogy számodra ez pontosan miből derült volna ki. :)

Ha jobban megnézed, valójában az történt, hogy simán pártját fogtad egy begőzölt tyúknak, mert beleélted magadat az ő helyzetébe - nyilván hasonló tapasztalat alapján. És nem tetszett, hogy valaki megtámadta a te pártfogoltadat. Sajnálom, de azt kell mondjam: nézz magadba.

Hyberoid 2010.07.15. 17:09:36

@ossuser1:
Én is sokat utazom a munkámból kifolyólag, és szerencsére kedvtelésből még többet. Persze nem 30 országban (ami kicsit túl kerek számnak tűnik), de nem is kevésben, és ha jól számolom már túl vagyok az 5 kontinensen is...

Ismerem a magyar turista típust, és azóta magunkat inkább utazónak hívom. A magyar turista típusnak köszönhetően szervezem pár éve már inkább saját magam az útjaimat - magyarokat külföldön inkább ne is lássak...

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.07.15. 17:14:57

@szépjuhászné: Nem, ez nem lúzerség. Ezt udvariasságnak nevezik, amikor bemégy valahová, és feltételezed az ott dolgozókról, hogy értenek ahhoz, amiért fizetik őket, és nem fognak hazudni neked. Ezt alapbeállításként mindenkinek gyakorolnia kellene, külön kérés nélkül.
Az, hogy te utánanézegetsz neten, meg itt-ott, 2 db dolgot árul el; 1.: Te szoktál hazudni másoknak. 2.: Rengeteg időd van. és 3. (ez a legszomorúbb): Azzal hogy ezt így le merted írni elismerted, hogy szerinted ez a természetes.

A levelezőlistákról meg megvan a magam külön bejáratú kis véleménye, de úgy lehetne összefoglalni, hogy erősen szubjektívak.

Xezs 2010.07.15. 19:17:55

@Santorini/ Kréta: Huh, ilyen pocsék helyesírású emberre biztos nem bíznám magam külföldön, mint amilyen te vagy. A kultúráltság és a helyesírás ugyanis nagyon is összefügg.

@atpijkamo: Nono, van ám olyan lövedék, aminek nyilazott szárnya van (igaz, nem kettő):

en.wikipedia.org/wiki/File:Trigat-LR-detoured.jpg

Xezs 2010.07.15. 19:28:29

@Papichulo:

Köszi a linket, egész érdekes oldal. Kapásból találtam rajta egy cikket, ami cáfolja tasavallan presidentti yön egyik korábbi kommentjét:

www.aerospaceweb.org/question/performance/q0109a.shtml

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.15. 19:31:32

A PARS 3 LR rakétára gondolsz. Az speciel nem tüzérségi lövedék, hanem rakéta.

De valóban létezik olyan tank lövedék, olyan uránból készített rúd, aminek a végén vannak stabilizátor szárnyak. Szaddam tankjait azzal intézték el, esélyük se volt.

"A tüzérségi lövedékeknek jellemzően nincs nyilazott szárnyuk." Így jó?

A lényeg a lényeg, hogy szuperszonikus repüléshez nem elengedhetetlen a nyilazott szárny.

Persze a nyilazott szárny bizonyos szempontból előnyösebb. Ilyenkor mindenféle vektorokat szoktak felrajzolni, ami megmutatja, hogy szuperszonius repülésnél is lehet az egyik komponens szubszonikus, a másik meg nem játszik.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.15. 19:35:22

@atpijkamo:

Ok, ez jogos, akkor annyiban módosítok, hogy az X-1-es mindennemű vízszintes repülésre képtelen volt a rakétahajtómű üzemanyagának kifogyasztása után, vagyis erőből nyomta át a hangsebességet. Vagyis nem véletlen, hogy azóta minden szuperszonikus repülőgép szárnya nem egyenes.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.15. 19:40:10

@atpijkamo:

Ja, és még egy: olvasd el Yeager visszaemlékezését az X-1 irányíthatóságáról.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.15. 19:53:16

@Droidfigyelő: "az X-1-es mindennemű vízszintes repülésre képtelen volt a rakétahajtómű üzemanyagának kifogyasztása után"

Ez nem egy erős állítás. Minden levegőnél nehezebb szerkezet képtelen tartósan vízszintesen repülni meghajtás vagy más külső segítség nélkül. (Pl. vitorlázógépek termikben azért hosszasan emelkedni tudnak.)

A BEll X-1 azért vígan repült meghajtás nélkül. A videón látszik, hogy elengedi a nagy madár, és rövid vitorlázás után csak később gyújtja be a rakétahajtőművet.
www.youtube.com/watch?v=hs8Gdsy466M
Még orsózni is szépen tudott. (0:20)

"erőből nyomta át a hangsebességet"

Igen. Ezt próbáltam mondani (2010.07.15. 00:00:48): "Kellő erővel akár egy téglát is fel lehet gyorsítani hangsebességre."

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.15. 19:56:56

Sugárhajtóművel sokat erőlködtek, de nem bírták átlépni a hang határt. Pedig a hajtóművek épp elég erősek voltak hozzá. Nagyon nem értették. Az volt a megfejtés, hogy másképp kell elhelyezni a szárnyat és a hajtóműveket, mint ahogy a józan tervező először gondolná.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.15. 20:04:06

@Droidfigyelő: "az X-1 irányíthatóságáról."

Hát nem műrepülésre készült, az biztos. Arra tervezték, hogy elsőnek átlépje a hang határt, és élve visszahozza a pilótát. Ennek a kettős feladatnak tökéletesen megfelelt. Meg persze egy csomó mérést is végeztek vele mellesleg.

A jútub videón, amit belinkeltem 0:30-nál mondja a pilóta, hogy az pusztán egy lövedék volt szárnyakkal, nem volt optimalizálva szuperszonikus vagy szubszonikus repülésre.

Xezs 2010.07.15. 20:22:11

@labi: Pontosan mi volt a baj a fürdőszobával, hogy leveretted a csempét? Még nem építkeztem, de ha fogok akkor inkább tanulok a te hibádból :)

Xezs 2010.07.15. 20:34:11

@atpijkamo: Igen, valóban egy rakétát linkeltem be, de azért mertem ezt megtenni, mert ugye ezeket is tankból lövik ki, simacsövű ágyúból. Éljenek a lövedékek (és a tankok)!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.15. 23:45:06

@Xezs: Lépj be a hadseregbe, utazd be a világot, ismerj meg új emebereket - és öld meg őket!

Én meg Nynfus vagyok. 2010.07.16. 00:36:59

@Hyberoid: okes, utana szamoltam, 28, es a pontossag kedveert, ebbol 2 orszagban csak az atszallas miatt toltottem 1-1 napot.

2002 2010.07.16. 01:49:22

@Santorini/ Kréta:

-Pontosabban: az én dolgom, a Santorinin, a hajóból kiszálló magyar csoportot , autóbuszra tenni, végig kisérni a sziget turán, majd ezt követően, a kikötőben, utbaigazitani...hogyan szálljanak be a hazautazáshoz. -

Megtetted? Nem.

-Felvettem a mikrofont, és bemondtam, akkor 23 magyar utas hazamegy egy másik hajóval-

Öhm. Azt is bemondtad, hogy MIÉRT?, hogy ne veszítsék el a rep. jegyet? Mert ebből nem úgy nézett ki. Ott ülök. Vissza akarok menni a szálásra már végre. Erre az idegenvezető odajön, és megmondja, én nem mehetek. Hát bennem is felmenne a pumpa. Pláne akkor, ha vár rám a két 4 éves gyerekem. És nagyon nem érteném azt se, hogy miért részesítik előnyben azokat az embereket, akiknek másnap megy a gépük, hiszen én ugyanúgy befizettem ugyanazt az összeget mint ők. De ezt mondta a hajóstársaság.

--Letépte magáról, az Őt lefogó francia turistákat. és rohant utánam..le a buszról...ahol a 3 sofőr fogta le --

Nem tudom, de szerintem Amy férje kb egy 2 méteres kigyúrt állat lehet. Francia turisták az legyen két ember, plusz három sofőr, így összeségben 5 embert gyúrt le Amy férje egymaga! Én is félnék tőle :D

--3 nap" -ot kénytelen volt AMY.és "szerető férje" a családja nélkül nyaralni"...vagy szenvedni..Santorinin!????......--

Újra önmagamat ismétlem, család fele nincs ott, reggeli nem biztos, és 4 órás utazásból lett 3 nap. gg.

Talán nagyon a cikkíró oldalán vagyok, de sokat utaztam utazási irodákkal, volt pár kellemetlen élményem, idegenvezetőkben nem lehet bízni.

Hyberoid 2010.07.16. 09:23:04

Talán össze lehet foglalni viszonylag objektív szemszögből a történteket:

1. Anyuka+apuka egy meglehetősen viharos tengeren elindul az álmai szigetére, gyerekeiket hátrahagyva, egy kb. 150 km-re lévő másik szigeten.
2. Meglepetésként éri őket, hogy nem tudnak visszamenni. Nem az időjáráson kérik számon, nem is saját magukon, hanem az idegenvezetőt szemelik ki bűnbakként és rátámadnak - verbálisan, és az idegenvezető álláspontja szerint fizikailag is (mindegy, hogy történt-e valódi támadás, az idegenvezető úgy érezte).
3. Anyuka és apuka az idegenvezető minden további cselekedetét úgy értelmezi, hogy az közvetlenül ellenük irányult. Jól tudjuk, hogy egy felhergelt ember, egy "kicsinyeit védő anyatigris" eléggé ködösen, szélsőségesen, elfogultan érzékelheti a külvilágot, így ebben semmi meglepő nincs.
4. Végül megkaptuk az idegenvezető nézőpontját, amiből kiderül, hogy ő sem egy velejéig romlott, ördögien gonosz lény (ahogy a fórumozók többsége az anyuka leírása alapján látni vélte), hanem csak egy EMBER, aki megpróbálta ellátni a feladatát, de aki bizonyos helyzetekben meg tud ijedni a testi fenyítés veszélyétől, és neki is el tud durrani az agya, ha huzamosabb ideig k...anyázzák.

Anyuka és apuka tipikusan a "félig üres pohár" esetének tűnik. Nyilvánvaló, hogy a mindig mogorva arcú emberekkel rendszerint valami csoda folytán többnyire rossz dolgok történnek, a mosolygós arcú emberekkel pedig - ugyancsak csoda folytán - többnyire jó dolgok. Valójában az egyik ugyanazt az eseményt katasztrófaként éli meg, a másik pedig kalandként.

Szerintem:
- kevés pénzből ne utazzon külföldre, aki nem bírja a kalandot, mert annak a legkisebb bökkenő is rémálmot okoz
- ha nem bírja a kalandot, vagy azt várja el, hogy körülugrálják, és körülötte forogjon a világ, és maradéktalanul megvalósítsák az álmait, az sokkal többe fog kerülni, de minimum 10x-es a szorzó
- a gondolkodás és az előrelátás még a mai, fogyasztói világban sem luxus. Viharos tengeren nem indulunk neki 150 km-nek úgy, hogy a gyerekeinket hátrahagyjuk. És végképp nem hibáztatunk másvalakit, és főként, nem akarjuk megverni. Nem, kedves anyuka, ez nem szép dolog.
- a gondolkodás és előrelátást persze negatívan befolyásolja, ha nem áldott meg bennünket túl magas IQ-val az ég, és ha olyan (vélhetően kopasz) férjet fogtunk ki magunknak, aki a vélt igazának erővel próbál érvényt szerezni
- persze lehet, hogy volt előrelátás, és apuka csak após-anyóst szerette volna 150 km-re maga mögött tudni, még azon az áron is, hogy a gyerekek hátramaradtak túsznak - ez egy kicsit kedvezőbben festené le a helyzetet :)

Na, anyázzatok engem tovább...

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.07.16. 10:17:25

@Hyberoid: Levezetnéd nekem, hogy ezt a tízszeres szorzót hogyan számoltad ki? :)

Hyberoid 2010.07.16. 10:57:37

@enamel:
Krétán 4*-os szálloda 100 EUR/éj és 400 EUR/éj között van. A "körülötte forog a világ" típusnak 300 EUR-t ki kell pengetnie éjszakánként, fejenként - 7 napra csak a szállás és kaja önmagában 600 ezer jó magyar pénz, fejenként. Komolyabb légitársaságok 200 ezertől reptetnek téged Krétára. Ha apuka-anyuka még egy-két fakultatív programra is elnéz - a maguk igényszintjével (kisrepülő, vagy jacht + túravezetés), bőven 1 millió felett vagyunk fejenként, szemben az anyuka-féle útra, amit úgy 100-120e-re becsülök, fakultatívostól.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.07.16. 11:15:31

@Hyberoid: És a szállodai szobák árai miért függenek a vendég mentalitásától? :)

Nem mondom, borravalón már meglátszik, esetleg azon is, hogy milyen zsolgáltatásokat veszel igénybe, na de ágyat meg kaját tökugyanennyiért kapsz.

ZX 2010.07.16. 11:21:52

@Hyberoid: Ha Kréta akkor nézzük mondjuk az Aldemar Knossos Royal Village 5*-t ami nem éppen rossz, akciósan AI ellátással 199.900-ért már van, egyéb költségekkel sincs több 250 ezernél/fő. Már csak a fakultatív programok maradnak. Szóval azért ez nem 10x-es szorzó.

Anubis Travel 2010.07.16. 17:58:07

Kedves Utasunk!

Nagy csalódás volt számunkra az Önök levelét olvasni egy internetes fórumon, mely levélben több megalapozatlan és inkorrekt dolgot állít rólunk.
Mielőtt egy ilyen levelet tesz közzé az interneten, meg kellene várnia az utazási iroda válaszát (hiszen panaszlevelét megkaptuk). Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján valótlanság állítása, vagy bárki rossz hírének keltése internetes fórumon vagy bármely nyilvános médiában jogellenes.
Sajnáljuk és csalódottak vagyunk, hogy ilyen módon írt az Anubis Travel-ről tudván, hogy mindig jó szolgáltatást nyújtunk, mellyel minden évben több ezer utasunk elégedett. Hiszem, hogy Önöknek is jó szolgáltatást nyújtottunk, hiszen már tavaly is velünk utaztak és nem volt semmilyen problémájuk.
Szeretném elmondani, hogy Erzsébet nem a mi idegenvezetőnk és nem az Anubis Travel-nek dolgozik. Mindezt nem azért említem meg, hogy mentegetőzzek, mivel úgy gondolom, hogy semmilyen hibát nem követtünk el, amiért ilyen rossz nyilvánosságot kellene kapnunk, ennek ellenére szerettem volna tisztázni, hogy Erzsébet nem az Anubis Travel, hanem a hajótársaság alkalmazottja.
Remélem, hogy sikerült tisztázni a helyzetet és ezzel lezárni a témát, annak tudatában, hogy minden panaszt törvényes úton kell rendezni és nem helytelen vagy inkorrekt módon egy internetes hírveréssel, amely egyben törvénytelen cselekedet is.

Köszönjük, hogy velünk utazott és remélem, hogy a jövőben jobb szolgáltatást tudunk nyújtani Önnek.

Tisztelettel,
Anubis Travel vezetése

KCicó 2010.07.16. 18:04:41

Utazási irodával már csak azért olcsóbb a repjegy, mert charterjárat amit sokkal olcsóbban ad a légitársaság. Ugyanez okból pl egy karib sziget londoni indulással irodával (kuoni.co.uk)mondjuk 300.000huf, míg ha csak jegyet veszel kb 240.000 és a szállás is kb ugyanennyi (direkt összehasonlítottam a kettőt,lehet ellenőrizni)

Xezs 2010.07.16. 19:13:53

@atpijkamo: Te, ez nem is hangzik rosszul :)

szépjuhászné 2010.07.16. 23:40:34

@enamel: Én a lúzerséget az első útján idegen országban mindenki megszopja mondatra értettem. Az természetes kell legyen, hogy az irodában igazat mondanak. Azt meg egyszerűen nem értem, hogy abból, hogy a neten utánanézek dolgoknak a helyről, ahová utazni akarok, miért következik, hogy hazudni szoktam másoknak (egyébként nem), nem értem. Utazási irodában eddig mindíg igazat mondtak, nem is volt problémám. De: ha elutazom egy idegen országba, azt tartom természetesnek, hogy tájékozódom a helyi viszonyokról. ezt tehetem utikönyvből v. pl. levelezőlistákból, honlapokról.

szépjuhászné 2010.07.16. 23:57:37

@enamel: A lúzerséget az új országban először mindenki megszopja kitételre értettem. Idézett példámmal arra próbáltam utalni, hogy egy feltehetőleg értelmiségi, idegen nyelvet beszélő ember is képes baromságokon problémázni. Azt sem értem, hogy szerinted a levelezőlista olvasásből és a neten való tájékozódásból miért következik, hogy hazudni szoktam másoknak (egyébként nem)?

szépjuhászné 2010.07.16. 23:59:06

@szépjuhászné: bocs, ez az előbb nem látszott.

Xezs 2010.07.17. 00:10:34

@szépjuhászné: Ne foglalkozz ezzel. Az igazság az, hogy manapság olyan mennyiségű és olyan sok forrásból származó információ zúdul az emberre, hogy majdhogynem kötelező több forrás adatait is összevetni.

Ezzel azt akarom mondani, hogy teljes mértékben egyetértek veled abban, hogy nem árt ellenőrizni amit egy iroda (vagy akárki más mond). Nem azért mert hazudok, nem azért mert üldözési mániám van, egyszerűen csak jó ha az ember bebiztosítja magát. Azt a pár percet meg igazán rá lehet szánni amíg az ember megguglizza a dolgokat.

nyanyus 2010.07.17. 10:32:28

@Hyberoid:
Abszolút nem írom alá, amit mondasz. 1 milkából már Taiföldön vagyok másodmagammal 3 hétig.
Aki mármilyen görög szigetre AI és 4-5 csillagos szállodába foglal, az egyéb hülyeségekre is képes.
16 éve járjuk( többek között) a görög szigeteket. Soha nem estünk pofára, semmilyen tekintetben, de ha ennyi pénzből kellene nyaralnunk, amit emlitesz, hát tökön szúrnám magamat.
Tavaly, extra luxus körülmények között, közvetlen tengerparti( ha nagyon igyekeztem volna, belelógathattam volna a lábam)40 m2-es apartmanban, kocsival együtt( repülőtéren vettem fel és 22 nap után ott is adtam le)mindennapi tavernázással és fakultativokkal Rodoszon 500 ezer Ft-ért voltunk ketten úgy, hogy szeptember 15 után már nem volt magyar gép,amiivel hazajöhettünk volna, így a Lauda Airel jöttünk haza Bécsig.
Ebben az összegben minden benne volt!

Hyberoid 2010.07.17. 14:16:43

@nyanyus:
Az világos, hogy nem érted, hogy miről beszélek.
Hol beszéltem én apartmanokról, meg miniatűr bérautókról?
Én "engem márpedig körbe kell ugrálni" nyaralásról beszéltem.

Amit leírtál, 22 napra, minden nap vacsorával , apartmannal és autóval (meg persze benzinnel) nekem nagyon-nagyon alulárazottnak tűnik, valamit kifelejthettél, vagy Rodosz sokkal olcsóbb Krétánál. Én hasonló szervezéssel Krétára 2 hétre számolok 2 főre 700 ezret - a szeptemberi utószezonra (repjegy+autó+apartman+tavernás vacsorák).
Pedig ez egy meglehetősen fapados nyaralás, olyan "fennforgásokkal" amitől anyukának lázálmai lennének. :)

Thaiföld 1 millióból, 3 hét, 2 személyre? Komolyan érdekelne, hogy kitől veszed a repjegyet és mikor mész (gondolom nem a monszun alatt). Írd meg kérlek.

Silenzio 2010.07.17. 15:21:31

Szívesen elkapnám ezt az idegenvezetőt. Annyira megverném, hogy a saját családja nem ismerne rá. Lehet, megkeresem. :P

nyanyus 2010.07.17. 16:48:08

Érdekes egyszerű emberek mindíg azt irják, amikor valaki nem ért velük egyet, hogy" nem érted, hogy miről beszélek" Rögtön a másikat hülyézik.
De értem! Épp az elején mondtan, hogy aki 4-5 csillagos AI-s foglalást tart jónak bármelyik görög szigeten, az egyéb hülyeségekre is képes. Most már érted, vagy még most se?
Monszun? Keresed rajtam a fogást? nem monszun!Qatar Air. 2011 feburár 5. vissza 2011. március 5. Kicsit több, mint 3 hét, azaz 4. A repülőjegy mindennel együtt kettőnknek 316 ezer. Saját szervezés, nem körbeugrálós 5 csillagos, de nem is fürdőszoba nélküli és persze a különféle szigeteken tengerparti szállás.
Ha nem jövök ki a többivel 700 ezerből, akkor az nem én vagyok:))

nyanyus 2010.07.17. 17:10:34

Természetesen Quatar Air.( kimaradt az u)
Te meg nyugodtan számolj Krétán 700 ezerrel. Ha sokan vagytok, akkor miniatűr kocsiba úgyse fértek. Mi ketten voltunk és a Toyota Aigo pont elég volt.Rodosz pedig nem olcsóbb Krétánál. A 700 ezerbe meg a minden esti koktélozás Hersonissosban sem fér bele.

agni 2010.07.17. 17:33:45

Nos,15 év itt(Krétán)lenyomott idegenvezetősködés és 10 év folyamatos itt élés után,úgy h a szóbanforgó fakultatív kirándulást is 15 éve csinálom és az említett kolleganőt is személyesen ismerem, engedjétek meg h ezt a vitát ne itt döntsük el,mert lehetetlen.A dolog annyira összetett h nagyon sokféle nézőpontot kell megvizsgálni és ütköztetni ahhoz h ebből egy korrekt döntést vagy egyértelmű véleményt ki lehessen hozni.Én ott kezdeném h a tyúk volt-e előbb vagy a tojás és már ugye ennek eldöntése sem egyszerű.Gondolok pl arra h akár az utazási irodákban,akár az adott külföldi desztinációkban a megfelelő emberek látják-e el szakszerűen a feladatukat vagy a legolcsóbb fizetésért is munkát vállalni hajlandó (esetleg kényszerülő) "jövő-menő" alkalmazottak,akiknek semmi tapasztalatuk nincs az adott területről
vagy témában.Persze ez elsősorban nem az alkalmazott hibája,hanem az alkalmazót minősíti, amiért megelégszik ilyen szintű alkalmazottakkal, Isten bocsássa meg,gazdaságossági okból épp ilyeneket keres!
A külföldi utazások valós árai és a last minute-es szolgáltatások között igenis óriási árkülönbségek vannak,de ehhez már megfelelő utazási tapasztalattal és némi szakmai tapasztalattal is rendelkezni kéne h az adott összegeket és az érte kapott szolgáltatásokat korrektül vessük össze.
Abban h ,ha vki kiszámíthatatlan időjárási viszonyok és egyéb esetleges vis major okok ellenére is vállal bármilyen programot vagy igénybe vesz szolgáltatást, sztem senki másnak nem tehet szemrehányást csakis önmagának,azért pedig főleg nem h a saját döntése alapján a család másik felét hátrahagyja, ez végképp a saját rizikója.
A fakultatív programok valós háttérinformációinak ismeretei nélkül ismét nem tartom korrektnek a csak egyoldalról való megítélést, úgy ahogy a kolleganő egyértelmű elítélését sem és az említett házaspár véleményezését sem. Ezt olyan vki tudná korrektül megítélni,aki maga is ott volt az adott szituációban és megfeleően ismeri mindkét oldalt, a hivatalit is és az általános utaspszichológiát is.
Nem akarok tovább elmélyülni a témában,mert évek óta "melengetett" ötletem épp ilyen jellegű könyvet írni az évek során összegyűjtött tapasztalatok alapján,pro-és contra is.
Mindenkinek a legjobbakat kívánom és minél több kellemes és sikeres nyaralást!

Hyberoid 2010.07.17. 18:41:33

@nyanyus:
Ennyi pénzből valóban eljutsz Bangkokig, de azt nem nevezném egy kifejezetten tengerparti városnak. Szigeteknek meg végképp nem. De azért nem rossz ár.
Hogy találtad?

Krétára most megyek vissza harmadszor. A 700 e az két főre értendő - és ha koktél nem is, "ház bora" lesz benne - ha Rodosz drágább, akkor az 500-at három hétre csak kolbász+konzerv-hozzátáplálással tartom reálisnak, és/vagy úgy, ha az autót csak nézegetitek. Persze Kréta "picit" nagyobb, több benzint lehet ellőni ott.

nyanyus 2010.07.18. 01:21:54

Bangkokban összesen 3 napot töltünk. Ezen felül pedig 3 szigeten a többit. Aztán, hogy te mit hiszel, vagy mit nem, a te dolgod.
Krétán 2x voltunk, aztán a többi szigeten is megfordultunk egy párszor. ( Naxos, Paros, Santorini2x, Rodosz 2x, Ios, Kréta 2x, Korfu 2x, Mikonosz és a fene tudja, Kolbászt és konzervet pedig nem eszünk( magadból indulsz ki? ) Az autót pedig nem nézegetjük általában, hanem használjuk. Krétát is kihozzuk ennyiből( ha akarjuk) és közben rákot és kagylót eszünk non-stop. Ne kritizálj, ne kételkedj, hanem csináld utánunk!

Uhu20 2010.07.18. 10:38:03

@Anubis Travel:

Üdv az olvtársaknak,

Alapvetően magam szervezem az útjaim, több ok miatt, de régebben voltam utazási irodák által szervezett utakon is.

A konkrét poszthoz kapcsolódva csak pár dolgot emelnék ki.
Bármilyen szolgáltatást végző cégnek alapvető fontosságú az ügyfelek elégedettsége. Így egy utazási irodának feltétlen törekednie kell arra, hogy a törvények betűjén túllépve igyekezzenek mindent megtenni az utasok jó hangulatáért.

Az idegenvezetők egy részével szerintem sok gond van (ez az egyik ok, amiért kerülöm az utazási irodákat). Szakmai felkészületlenség (pl. gyenge tárgyi tudás az adott kirándulási helyszínekről), közömbösség, rugalmatlanság....azaz, sok telepített idegenvezető inkább afféle idegenforgalmi szalagmunkás, mint olyan, akinek ez a hivatása.

Az Anubis érve, miszerint az adott hölgy nem az ő alkalmazottjuk, nem teljesen releváns. Az, hogy jogileg mennyire támadható-ez (hiszen, mint a posztból és pár utólagos kommentből kiderült, az utasok az Anubis-on keresztül jutottak el a fakultatív útra (az Anubisnál jelentkeztek, ott fizettek, nem is tudták, hogy nem az Anubis szervezése az út), én inkább a dolog morális oldalát emelném ki: attól függetlenül, hogy az adott hölgy nem az Anubis alkalmazottja, az utasok mégiscsak az Anubis-é - így az Anubisnak annak ellenére foglalkoznia kellene az üggyel, hogy munkajogi kapcsolat van vagy nincs a cég és az adott hölgy között.
Kb. olyan ez, mint a hipermarketekben a biztonsági szolgálat. Ha engem (indokolatlanul) molesztálna egy biztonsági őr, akkor nem fogadnám el az áruházvezető azon érvelését, miszerint a biztonsági őr nem az ő alkalmazottja...azért írom ezt a példát, mert már volt részem benne. (Ott az áruházvezető nagyon szégyellte magát és elnézést kért tőlem.)

Természetesen nem ítélem el az egész idegenvezető szakmát.

nyanyus 2010.07.18. 18:43:20

@Hyberoid: Bocsi, elfelejtettem a lényeget.
Mi a Neckermannál vettük 2 hete.( Szt. István krt, a Nyugatinál)

2010.07.19. 16:54:43

nem tudom mi volt az igazság a poszt esetében, de Santorinival mi is jártunk úgy, hogy vihar miatt nem indították 2 napig a kompot és emiatt buktuk az athéni repjegyet. Gyakorlatilag duplaáron kellett új repjegyet venni. Saját szervezés volt, fapados repülő.
Én kit pereljek be? Poszeidón istent ?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.19. 16:56:54

@Kulics: Magadat. Most már okosabb vagy, legközelebb hagysz a végén 2 napot Athénra.

2010.07.20. 10:50:04

@atpijkamo: jaja ehhez tudni kell, hogy Santorinin vannak viharok, amikor nem jár a komp. A posztoló se tudta ezt, meg még a sok milliárdnyi többi földlakó sem :)
Az egész konfliktus ebből jött.

Mr.Opinion 2010.07.22. 22:30:31

Nos, előszóként egy gondolat. Elolvastam Amy és a vélelmezett idegenvezető (Erzsébet) irományát. Tudom, hogy nem tartozik szervesen a tárgyhoz, hovatovább személyeskedni sem célom, de, ha valaki írásra adja a fejét, legyen szó akárcsak egy véleményről, próbáljon meg úgy írni - magyar anyanyelvű lévén - hogy annak olvasása ne okozzon kínokat. Soha életemben ennyire olvashatatlan, már-már értelmezhetetlen mondatokat nem láttam, az írásjelek helytelen használatától kezdve gyakorlatilag az általános iskola 4. osztályában elsajátítható nyelvtani szabályok ignorálásával bezárólag volt minden. Nagyon úgy fest, az idegenvezető nem okosabb, mint egy ötödikes. Tényleg nincs bennem egy cseppnyi rosszindulat sem, de így írni a 8. főbűn. Valami stilisztika órára vagy mit tudom én hova, kérlek menj el Erzsébet, a saját érdekedben.

És akkor csapjunk a lovak közé.

A történet végtelenül egyszerű. El kell dalolnia a sztorit egy, az ezzel a problémával foglalkozó hivatalos szervnek, aztán majd kiderül, hányas a kabát. Megjegyzem, nyugati kultúrában ilyen nem fordulhat elő. Cizelláltabban, előfordulhat nyilván, hiszen vihar bárhol, bármikor keresztülhúzhatja bármilyen szolgáltatás számításait. De! Ilyen esetben nem képezi vita tárgyát a kompenzáció. Pont. A 4 órából vagy 3-ból 3 nap lett. Na bumm, szívás. Ilyenkor bizony a szolgáltatást nyújtó alanynak bizony a zsebébe kell nyúlnia. Meg lehet viszonylagos pontossággal tudni a XXI. században a várható időjárást. Ha a szervező vagy felelős személy úgy ítéli meg, rizikós elindulni, akkor ezt nem hiszem, hogy egy turista ne értené meg. Ha viszont elindultak, akkor vállalni kell a visszaút lebonyolítását, megszervezését. Ha ez nem megy, fel kell ajánlani kártérítést, vagy mittudomén, nem ismerem a jogi hátterét egy ilyen blamának nem.

De egészen bizonyos, hogy voltak kommunikációs problémák Erzsébet részéről, hiszen - és bocsásson meg érte -, aki így ír, nem hiszem, hogy tökéletesen kommunikál. Ilyen reakciót, ökölrázást, mifene csak akkor lehet „kicsikarni” egy kultúrlényből, ha leszaromság játszik a játékban. Persze, ha fegyenceket szállítottak volna oda, nyilván egy rossz pillantás után is életveszélybe kerülhetett volna Erzsébet, nem hiszem, hogy ilyen attitűdű emberről van szó. Én úgy érzem, és persze tévedhetek – hisz nincs zsebemben a bölcsek köve – hogy a következő történt. Egy család elment nyaralni a két kisgyerekével. A szülőkkel együtt a gyerekeket hátrahagyva a pár kicsit kettesben akart lenni. Teljesen érthető, hogy egy kisgyereknek nem lehet megmagyarázni, miért nem jön apa és anya, mikor azt mondták: „estére itt leszünk gyerekek, addig legyetek a nagyival”. Egészen bizonyos az is, ha gyerekek nincsenek, a pár sem lett volna ideges, sőt, örültek volna, hogy így alakult. De onnantól, hogy a gyermekedről van szó, megbolondulsz, ledobja az agyad a szíjat, főleg úgy, hogy pökhendi stílust kapsz, őszinte bocsánatkérés helyett. Érződik a levélből a gúny, az irónia, egy hibáját belátó embernek nem ilyen a reakciója. És hogy nem ő hibázott? Kihez kellett volna menni ebben a pánikhelyzetben? A parton horgászgató „őslakoshoz”?

Nem szaporítom a szót, ez a pár sor az én aspektusom, tévedhetek, nincsen objektív igazság.

Az persze jogos, hogy bármilyen extrém helyzetről is legyen szó, egy ember attól ember és nem vadállat, hogy megpróbálja megőrizni hidegvérét, önuralom miegymás. Amy férjének agyát nyilván elöntötte a forró f_s, emiatt elmarasztalható, de mivel szerintem ez egy színtiszta ügy, és ok és okozat összefüggésében itt semmi sem fekete vagy fehér, az egyik probléma következik a másikból. Egy banális példával érzékeltetve, ha teszem azt a felelős személy odamegy az utasokhoz és azt mondja: gyerekek, mindenkinek itt van egy rúd arany, és bocs, hogy a 3 órából 3 nap lesz, Amyhoz jöjjön el George Clooney, a férjét meg dolgozza meg két Playboymate bocsánatkérésünk jeléül, nem hiszem hogy ökölrázásig fajul a sztori.

Ugye-ugye?:)

Take it easy, life is hard, play more!!!!
süti beállítások módosítása