A tavalyi felhördülés az alábbi beszámoló szerint nem lehetett teljesen alaptalan, minthogy még mindig rinyálnak a Mongolian BBQ-ban, ha valami nem tetszik a pincérnek:
A Mongolian BBQ-t ért sok negatív felhang előtt értetlenül álltam - tegnapig. Már három éve járunk egyetemista társaimmal az étterembe, és eddig kellemetlen tapasztalat nélkül "hoztuk le" az étkezéseinket. Bár ezidáig többnyire 5 fő alatt vettünk részt a lakomákon, most sikerült egy 12 fős társaságot szervezni a közös óévfelejtésre/újévkezdésre. Dél után nem sokkal el is foglaltuk helyünket, a szokásos ital-előétel kör után kellemes beszélgetéssel teltek perceink. Az első "süttetést" fél kettőkor sikerült megejteni, de ezzel nem volt problémánk, tekintve a rendelkezésre álló összesen 5 órát. Lányok is voltak velünk, volt aki korábban elhagyta a fedélzetet - tehát valószínűleg nem ettük ki őket a vagyonukból. Ráadásul fogyasztó vendégeik több mint felét mi tettük ki, ilyen ínséges időkben örülni szokás az enni és fizetni vágyó csoportoknak.
Az "utolsó rendeléses" kör lezárultával fizetésre kerül a sor. 12*3490=41880 HUF és némi borravaló becsomagolása után öltözni kezdtünk. Pincér No.1. pedig bőszen számolt... A végösszeg konstatálása után társaságunk több tagjának hallatára elkiáltotta magát: "X forintot voltak képesek adni?!". A helyzet előtt hitetlenkedve és értetlenül álltunk, hisz egyrészt az all you can eat, fixáras helyeken nem szokás különösebb borravalót adni; másrészt szedje már össze magát, pénzt kapott, nem virgácsot.
Pincér No.1. beviharzott a termünkbe, ledobta az asztalra a számlát és a borravalónak szánt összeget tokkal-vonóval. Ezt követően társadalmi igazságérzetének komoly sérülését őszintén tudtunkra adva kibuggyant belőle a "hé, gyerekek, itt hagytátok a pénzeteket!!" komment. A kellemetlen stílust leküzdendő ezúton is javaslom neki a relaxáló hatású baba-mama torna VHS-eket, az állásváltást, valamint Rawls, Hayek és Marx ízlés szerint kiválasztott műveit kifejezőkéségének fejlesztése és a mindannyiunkat frusztráló társadalmi igazságtalanság- és egyenlőtlenség elméletek szellemi hátterének megismerése végett.
A hiteltelen helyet pedig csak erős idegzetűeknek, valamint vitára is éhes fogyasztani vágyóknak ajánlom!
Ex-vendég.
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.01.26. 21:23:11
Attól függ. Ha adtak 15 forint borravalót, azt én is visszaadtam volna. Ha meg párezer forintot dobott az asztalra a pincér, azt a vendég helyében elvittem volna.
"Dél után nem sokkal el is foglaltuk helyünket"
Ez mit jelent?
ssjoci · http://www.vegzetur.hu/?kar=593 2011.01.26. 21:38:42
piqq 2011.01.26. 21:41:16
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.01.26. 21:47:54
Phoenix777 2011.01.26. 21:50:18
Megics 2011.01.26. 21:53:54
01020304 2011.01.26. 21:54:40
"Egyszer ettünk egy étteremben, adtunk valamennyi borravalót. A pincérnek HÁROM ÉV UTÁN ELŐSZÖR nem tetszett az összeg, és ezt szóvá tette."
Remélem, nem a konkurencia fizette ezt a lejáratóreklámot, kedves Ex-vendég.
Píter 2011.01.26. 21:54:55
Viszont a posztoló is sunyi, mert nem merte kiírni mekkora összegről volt szó, gondolom 120Ft-ról, ami tényleg vicc. De kiborulásra akkor sincsen ok a másik részről.
Megics 2011.01.26. 21:58:40
2011.01.26. 22:02:17
Én is kíváncsi lennék az X behelyettesítő értékére, bár abban igazad lenne, hogy all you can eat-ben nem nagyon adunk borravalót, de csak akkor, ha nem rendelünk italt. És ha már így angolosan nyomjuk, akkor a normál gratuity vagy tipp vagy perks 12-17%, italnál 8-10% ha ti hagytatok 900 forintot, akkor tényleg húsz forintos betyárok voltatok, amire nem kell büszkének lenni (ezért nem írtad le az X helyére került összeget?)
Mindemellett egyetértek veled, mert SEMMILYEN ESETBEN nem lehet ilyen kifakadás a vége egy vacsorának a pincér részéről.
Nem véletlen, hogy én és a barátaim, akikkel minden héten eljárunk egy beszélgetős vacsorára (ez a hét kimarad betegségek miatt) egyszer, néha kétszer-háromszor is, kutatjuk-keressük a jó helyeket szerte a városban, kihagyjuk a Mongolian BBQ-t.
Az ilyen és hasonló helyek ha bezárnak, talán lesz egyszer rendes, EU kompatibilis éttermünk-éttermeink. Reménykedem, bár még csak csendesen sírdogálok egy-egy hasonló különleges étteremben, ahol a vendég csak bankó, és sem kiszolgálás, sem odafigyelés nincs, csak menza.
piqq 2011.01.26. 22:04:18
Megics 2011.01.26. 22:08:48
Megdobbent 2011.01.26. 22:15:58
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.26. 22:17:20
de a x osszeg igen csekely lehetett ha le sem meredi irni 5 oras fogyasztas es kiszolgalas utan felenk sem orulnenek, de tuti meg a szajat sem huzna el a pioncer, csak kint a konyhaban kuldene el az illetot a budos picsaba:)
lecet
Megdobbent 2011.01.26. 22:20:15
Najo, ha epp valahol a halal faszan ramjon a betyaros ehseg, akkor vili, de hogy igy brahibol, hogy mert az mekkora jo mar, ha hetente beulok, hiszen vagany vagyok... Na lofaszt :>
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.26. 22:21:56
hat itt buffe jellegunel is adnak, bar ketsegtelen nem annyit mint felszogalasnal
mar eleve azert mert foleg ebedidoben tortyenik
de azert a piszkos tanyert ilyen esetekben is fel kell szedni
sutni kell
ratoltreni a colat, iceteat, vizet
stb.
mondjuk felenk ugy atszamolva kalkulalva es ize, meg buffe
12 fonel, 5 ora 42 ezres szamla, hat a minimum a 4 ezer a nagyon minimum
mondom ITT
az 5-6 az ar OK teljesen
afolott mar tul gavaller
England win The Ashes! 2011.01.26. 22:39:18
www.youtube.com/watch?v=nkNqk2MXsxA (4:40-től)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.26. 22:46:09
@Megdobbent:
nem tudom, en itt eleg regen szallodakban es annak ettermeiben melozok, de meg soha senki meg sem probalt valami kibaszast a vendeggel
repulne azonnal
hetente mis em ulunk be, regebben meg a fiammal majdnem naponta
de neha kell egy kis kenyelem es perfekt steakek vannak perfekt kiszolgalassa
Layosh 2011.01.26. 23:11:31
Fánkevő Fáncsi 2011.01.27. 00:03:16
hivatásos naplopó 2011.01.27. 00:06:11
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 01:07:07
báááár... Rawls, Hayek és Marx említése elgondolkodtat a 120Ft-on is.
de végülis egy ilyen helyen ahol én szolgálom ki magamat, még ennyi is sok.
alacsony létszámú és "kisétkű" társaságunkkal mi a trófeákat néztük meg.
ugyan a számlát és sosenem láttam és a pénzt sem én adtam, de szerintem mindenki felkerekít. beidegződött az az 5-10%, mégha nem is dolgoznak meg érte.
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.01.27. 01:11:36
Úgy látom, a feladatot nem tudjátok megoldani. Inkább szavazzunk!
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 01:15:25
ELVÁRT dolog a borravaló.
az eszem azt diktálná, hogyha azt mondják nekem hogy 3890Ft, akkor az azt jelenti hogy étel alapanyaggal, ha bennefoglaltatik akkor üdítővel, villanyszámlával és komplett rezsivel, dolgozók bérével, főnök hasznával együtt van számolva.
ha elégedett vagyok ha nem, akkorsem veszít az étterem ha egy rupó jattot sem adok.
ha nem fér bele, akkor számoljanak annyit, hogy mindez kijöjjön!
olyasmi ez, mint a "hálapénz" az orvosoknak...
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 01:17:25
talán értelmesítek:
"nem tartalmazhatott" - kihúzva
"nem adhatott" - behelyettesítve
jéééééééé! nekem is értelmesebb! :P
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 01:22:15
lehet sok is volt az általuk "betett" 3.500Ft és így ha /fő szerint nemis, de fogyasztást számolva lehet még túl is fizették a BBC-t.
ettől függetlenül, tőlem a pincér kapott volna 5méter egérutat a stílusa miatt.
én is szolgáltatok de sosem vinnyogok, ha nincs jatt.
aki ahol dolgozik, ne a jattért csinálja, hanem mert szereti a munkáját!
szerintem.
mrzigi 2011.01.27. 01:22:34
Még tán a túlórát sem fizeti ki, hiába gürizik az ember napi 12 órában ?
Akkor ugyan mondja már meg valaki, hogy mi a kereskedelemben ez a K nagy borravalózás?
Van pár pénzét szóró műmájer, játssza csak a nagymenőt, de nehogy már KÖTELEZŐ legyen borravalót adni ??!!!!
Az ilyen pincér meg örüljön, hogy van MÉG munkája!
Egy időben én is úgy voltam, hogy +10% ... aztán ahogy volt valami ami nem tetszett úgy csökkentek a %-ok.
Ma már fordítva van: ha valami extra (extra gyors, extra finom, extra kiszolgálás) akkor mennek 0%-ról szép lassan fel.
Semmi extra? NULLA!
Kapitalizmus van vagy miafax, valamit valamiért.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 01:24:38
8-)
tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.27. 01:35:24
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 01:35:41
nem kereskedelem, ott nem dnak, vendeglatas
ott meg igen
az otthoni helyzettel nem vagyok teljesen tisztaban de itt 3 dollart keresnek, tehata fizetesuk a vendegtol fugg
ezert qra jol meloznak
ha 15 dollar lenne, lehet beleszarnanak, de akkor a fonoknek kellene megemelni mindennek az arat, ergo a vendeg ugyanannyit, vaggy meg tobbet fizetne es szarabbul lenne esetenkent kiszolgalva
na errol szol a borravalo
attol, hogy bufe rendszerben magadat szolgalod ki, attol meg a pincernek is van dolga, ha kevesebb is
magyaran nalunk pl a dolgozok bere nincs beleszamolva az egeszbe
otthon olyan vegyes rendszer volt mikor meg ismertem, nem is kerestek sokat, keveset sem stb.
itt bizony a vendeg fizeti a pincert, ha nincs megelegedve nem ad csak 5 szazalekot es reklamal a supervisornal, valamint tobbet oda nem megy
ha minden OK 10-15
ha nagyon OK es szulinap meg ilyenek akkor akar 20%
nem bonyolult ez
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 01:36:46
de ott nem is 3 dollar a fizetesuk es tuti a kaja-pia is dragabb mint itt
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 01:37:47
az a pincer penze
Fánkevő Fáncsi 2011.01.27. 01:46:25
Szerintem az a pincér hülye volt. Semmit nem ért el, ettől még borravalót nem kapott, ez a csoport többé oda nem megy, ráadásul a homárban kicikizik őket.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 01:49:11
mert az Ügyfél egyes helyeken az utolsó senki, a szerelőt pedig ismerik húsz éve.
és az a hülye szerelő ezt fel sem számolja. (ez vagyok én)
pedig ugye ismered a 3.000Ft-os kalapácsütést?
nekem úgy tizenéve volt egy 1.000Ft-os bizticserém egy rönyóban. de megtanulta az ember, hogy nem jó szívatni a szerelőt! :D - azótais hozzám jár.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 01:54:25
Nővérem cukrász volt, jelenleg közértje van.
Nagyapámnak kocsmája volt a '60-70-es években.
fél évet voltam anyagbeszerző presszóban.
talán ez elég hogy átlássam. ;)
a pincér nem hülye, hanem paraszt volt. nemcsak egy társaságot veszített miatta a BBQ, hanem sok esetleg még csak azon gondolkodó embert, hogy be e menjenek e.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 01:58:45
bemeri a kocsit, megmondja mennyi
es kesz
a pincer alkalmazott, alig kap fizetest/itt/ yehat a jattra van hagyatkozva
nem tudja azt mondani, ja ez steak most dragabb volt, tobbt szamolok
az a fonoke dolga
a pincer felszolgal, a fizetese a jatt
az autoszerelo az vallakozo, a jovedelme az altala es melosai altal elvegzett munka utani dij
a dijat ugy hatarozza meg hogy miutan mindenkit es mindent kifizetett maradjon haszon
a jo es gyors munka pedig azert kell hogy vigyek johiret es a kuncsaft visszajojjon
/ma voltam pont autoszerelonel, csak atnezettem a kocsit, 1 ora $ 50, semmit sem kellett rajta csinalni, jatt eszembe sem jutott, neztek is volna nagyot, hogy miert akarok tobbet fizetni
de ez a vendeglatas tema valoban nincs helyrerakva otthon, mintahogy z orvos tema sem
itt a helyen van
orvosnak eszem agaban sincs, mrt elkerik amennyit kell, pincernek meg igen, mert en adom a fizeteset
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.01.27. 01:59:11
persze csak bizonyos összeghatárig adok 10%-ot. a fenti számlát max. 45e-re kerekíteném...
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 02:01:10
az hogy a pincer hulye volt es ilyen esetben kb meg 3 percig dolgozott volna itt is az etteremben az nem kerdeses
abbba mar bele sem mennek, hogy az egyetemistaknak mibolvan olyan 3-4 ezer forintjuk ebedre
mer; ez egy masik vonal
Fánkevő Fáncsi 2011.01.27. 02:02:51
Ne terjeszd már ezt a hülyeséget. A pincérek fizetése egyáltalán nem olyan szar, bár meg is érdemlik mert geci nehéz meló. Rossz is lenne, ha a borravalóból tengődnének szegények:)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 02:05:46
mindenhol maskeppen megy
itt nem nagyon kerekitenek
odaadom a kartyat, elmegy visszahozza a csekket rairok meg /altalaban 15 %-ot, ugy fejbol oszt jonapot
szervizdij itt ritkan van de azt latom mar az etlapon
/azert az sem mindegy hanyan vagytok es mennyi ideig, nagyon nem/
itt ez mukodik
otthon vegyes rendszer van
kulonbozoek a pincerfizetesek, stb
itt altalaban mindneki 3 korul csinal
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 02:07:49
USA-rol beszelek
ezert mondtam, vegyes a rendszer, mert nem tudod mennyit keres van ahol jol, van ahol nem
nalunk meg tipsbol elnek
meg is latszik a kiszolgalas szinvonalan mondjuk
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 02:08:52
a szervizdij sem osztonoz a jo gyors es kedves felszolgalasra
egyaltalan nem
a sok fizetes sem
a jatt igen
DePassant 2011.01.27. 02:26:23
Egyébként öröm hallani, hogy az USAban legalább egyértelmű a rendszer. Itthon az a baj, hogy nem. Fizetés, service charge, borravaló össze-vissza.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 02:48:46
de hogy evek ota odajarnak megutrotte a szemem
mi isjartunk ide-oda, pia is volt, de azert olcso helyekre
en sokszopr tulajdonkeppen nem tudom mibol elnek otthon az emberek
relative jol
igen, itt ezt hozta a tortenelem, igy alakultki
a pincert a barpultost a vendeg fizeti
daniferi 2011.01.27. 03:55:42
daniferi 2011.01.27. 04:01:31
Rosszindulatú Vászka 2011.01.27. 05:06:47
Mert elvárás, meg szokás? Mint a paraszolvencia?
Pont, mint atakszis barom, aki számla nélkül fuvaroz, de elvárja a borravalót. Nonszensz.
Ráadásul a legtöbb vendéglőben még csak blokkot sem kapsz, nemhogy számlát. Most akkor miért is kell megfejelnem a fekete bevételet?
anyahajókabinajtóhajtogató 2011.01.27. 06:49:25
Ja és a posztoló meg egy marha!
Eugéne Tribulet 2011.01.27. 07:09:30
Egyéves Önkéntes 2011.01.27. 07:45:01
bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.27. 07:55:11
Összehoz a posztoló egy ilyen mondatot, műveltségét fitogtatván, de a "készség" szó már túl nehéznek bizonyul?
Roltii 2011.01.27. 08:14:49
Én is rühellem ezt a borravalózást, főleg hogy a legtöbben még szar kaja/kiszolgálás stb mellett is adnak, pedig olyankor lófasz...
Én is ott tartok, ha valami extrán jó volt,akkor van borravaló.
Egyébként a Mongolian BBQ pont leszarja ezt a posztot, szerintem mennek oda épp elegen, és nem feltétlen a sok homár szarrágóra kiváncsiak:D
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 08:17:45
3 éve járnak oda (hogy milyen rendszerességgel arról nem szól a fáma) és ez az eset egy szilveszteri buliszerű lehetett, amire bizony mi, az átlagnép úgy gyűjti össze a rávalót.
az autószerelés nem kereskedelem? LOL!
oszt az alkatrészt puszira adom szerinted?
szolgáltatok amikor beszerelek egy nálam vett vagy hozott alkatrészt, szerkezetet.
kereskedek, amikor eladok egy szerkezetet.
viszont jó lenne már ha eccer megjegyeznéd: szerénységem nem autószerelő. nem szedek szét futóművet, motort, váltót.
autóvillamosságis tiszta meló mert megkövetelem az ügyféltől a tiszta autót. koszosba nem nyúlok bele, max ha nem volt ideje rá, akkor én átviszem a takarítókhoz és utólag kifizeti az Üffél.
egy autó hi-fi, egy riasztó, általam az autóra és ügyfélre szabva kitalált és elkészített "okosság", különféle extrák beszerelése más felkészültséget kíván. itt nincs "rutinmunka", mint pl egy motorgenerál, egy futóműjavítás.
persze, tudom, össze ne hasonlítsam már magam egy felszolgálóval. nem is tettem. azonban fentebb már írtamvolt, hogy nem rinyálok ha nem jattolnak mert nekem elég jatt, ha elégedett az ügyfelem! (rühellem a ferdítéseket, a figyelmetlenséget! ha így dolgoznék ahogy egyesek itt olvasnak, már régesrég bezárhattam volna a műhelyem!)
azonban ha egy felszolgáló 1 asztalnál eltöltött idejét nézem, nem tölt el ott olyan sok időt. ha mégis, ő akkoris a munkáját végzi és a jatt nem kötelező, hanem opciósan adható. tudod: hakapeszimaki.
Caprica99 2011.01.27. 08:22:07
Helyesírásellenőrzővel végignézted a szöveget, hogy végre találj a posztban egy elütést? :DD
Der Beste 2011.01.27. 08:23:10
Mi a pék tökéért nem lehet leírni, hogy mennyi borravalót adtatok?
A pincér meg nem ismeri a "Ki a kicsit...." örökérvényű mondást?
purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.01.27. 08:46:49
2. Szerintem is valószínű, h 120 HUF volt a borravaló, ami 42 ezer forintos tételnél tényleg pitiánerség, pláne ha 12-en voltatok. Adhatattok volna 43-at, egyszerűen úgy, h mindenki belead egy százast...
Ja és bölcsész vagy-e?
sangria 2011.01.27. 08:56:31
Akik meg igen, azok közül sokan nincsenek olyan helyzetben hogy a nem olcsó kajaárra még mellényzsebből 10-15 % -ot rádobjanak.
Mondhatjátok, hogy az ilyen akkor szintén maradjon otthon zabálni inkább, de akkor még ennyien se járnának étterembe, ami még nehezebb helyzetbe hozná a vendéglátósokat.
Szóval már csak ezért is meg kellene becsülni a vendéget, akár jattol, akár nem.
Secnir 2011.01.27. 09:13:11
tehét amit a pincér kivitt 41800.-as számlát, abban már benne volt a "borravaló".
másrészt szolgálatban lévő pincér ne borozzon.
elwood 2011.01.27. 09:14:05
a pincér és a hajléktalan koldus között csak a ruhája a különbség
Attila F 2011.01.27. 09:21:19
A sztoriban a pincér nyilván hülye volt, mert most vesztettek 12 vendéget, plusz még azokat, akiknek elmondják, ill. e poszt miatt nem fognak menni. Mindezt egy olyan dolog miatt, ami nem is jár.
Attila F 2011.01.27. 09:23:05
z0ty 2011.01.27. 09:31:01
Roltii 2011.01.27. 09:40:18
KecskeDotyi 2011.01.27. 09:42:35
Autóalkatrészt árulunk, igen sok szerelő jár hozzánk, kicsit jobban átlátom a rendszert.
Pl. ami alkatrészt 3000 Ft-ért kap meg tőlünk a szerelő, az az ügyfél számláján már 9000 Ft-ként jelenik meg :P
mojoking77 2011.01.27. 09:54:49
Az ember -mar ha tenyleg megtortent, es nem kamu, ellenreklam- torzsvendeg, hisz irta, hogy tobbszor is jart mar ott. Ot oran keresztul evett-ivott egy 12 fos tarsasaggal, a segge ki volt nyalva, (hisz kulonben azt is elsirta volna a leveleben, hogy milyen rossz volt a kiszolgalas), majd volt pofaja 120 Ft-tal ertekelni a kiszolgalast. Akkor inkabb tenyleg ne hagyjon, vagy inkabb menjen a McDonalds-ba, ott meg ennyit sem kell adni. A gyomrom forog az ilyen kispalyas szarjankoktol.
A pincert pedig -ha ez tenyleg megtortent- azonnali hatallyal ki kell rugni. Ennyi
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.01.27. 09:55:31
Mennyi lehet az X 3 év után?
tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.27. 10:04:06
Nincs hiszti, nincs kínos jelenet.
mqqq 2011.01.27. 10:10:41
elwood 2011.01.27. 10:11:49
ha valahol ki van írva hogy 3490, aztán a fószer bemegy és fizet 3490-et akkor mitől lesz az illető kispályás szarjankó ?
Hámozott Szőlő 2011.01.27. 10:26:06
karosszékely 2011.01.27. 10:27:41
Hámozott Szőlő 2011.01.27. 10:31:06
varvizib 2011.01.27. 10:35:18
Köszi hogy szóltál... :-)
mqqq 2011.01.27. 10:48:29
raves · http://mindennapramese.blog.hu 2011.01.27. 10:51:48
Hámozott Szőlő 2011.01.27. 10:57:57
Tény, mondhatod másra hogy kicsinyes és faszszopó, attól még nem az. Azért biztosan nem, mert nem adott elég borravalót.
Ficak 2011.01.27. 11:00:27
Egyébként nálam egy kellemetlen érzés a egy vacsi után - főleg ha nem is volt tip-top a kaja vagy a kiszolgálás - hogy mennyi borravalót adjak, hogy ne sértődjön meg a pincér, de adjak túl sokat.
Szerintem az árlap arra való, hogy feketén-fehér leírják, hogy az ott feltüntetett szolgáltatás (asztalhoz víve, feltálalva stb.) mennyibe kerül. A borravalózás még azért működik, mert mi fenntartjuk. Lehet arról beszélni, hogy a pincérek ebből élnek, de ha senki nem adna borravalót, akkor az lenne a normális, hogy a pincér rendes fizetést kap. Nem hiszem, hogy a egy étteremben a takarítónő vagy aki beszerzi az alapanyagot ők kapnának borravalót, pedig a minőségi szolgáltatáshoz az ő munkájuk is elengedhetetlen.
Egyébként az én tapasztalatom az, hogy nyugaton valóban nem várják el a borravalót, akkor is mosolyogva megköszönik, amikor egy cent borravalót sem hagysz ott. Ha adsz borravalót, azt pedig tényleg nagyon-nagyon megköszönik.
Amint a gyorséttermi láncoknál látjuk, a borravaló rendszerét meg lehet szüntetni, csak annyi kell, hogy mindenki elfogadja ezt a tényt. Olyan arab országokban, ahol a baksis az évezredes kultúrájuk része, ott nyilván nem egyszerű, de ott is próbálkoznak.
labi 2011.01.27. 11:01:07
ZON 2011.01.27. 11:01:38
"hé,gyerekek, itt hagytátok a pénzeteket!!"
Szüléjét tegezze, uram! :)
bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.27. 11:01:58
csocsocsókolom 2011.01.27. 11:06:39
Megkapod. Kisfaszú pöcs.
Ficak 2011.01.27. 11:08:01
csocsocsókolom 2011.01.27. 11:09:17
Silent Bob 2011.01.27. 11:14:34
Silent Bob 2011.01.27. 11:16:07
Ficak 2011.01.27. 11:21:10
Két történet:
- A vendég bejön, megvacsorázik majd kéri a panaszkönyvet. Azt akarta, beírni, hogy a drága pénzéért csak egy kis adag kaját kapott. Természetesen nem kellett kifizetnie (de a zörgés azután volt hogy megevett mindent)
- Másik vendég bejön. Megebédel, majd távozik. Mikor kérdőre vonják, közli, hogy nem volt kóser az ebéd, ezért nem fizeti ki.
Na akkor rájuk milyen jelzőt használnál?
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 11:21:23
eleg szomoru ha egy szilveszteri bulira gyujtessz
akkor inkabb ne bulizzal
rzgizi beszelt kereskedelemrol, az a mondat neki szolt, tudom az autoszerelo, villamossagi stb. kereskedelem is
es valoban nem borravalos szakma, ellenttben a pincerrel
egy maganvallakozo autovillamossaginak ugyan mire adnek jattot, elvarom, ha megmondja az arat akkor precizen idore keszuljon el
/ nem is tudtam, hogy ennyire lenezed az autoszereloket/
a pincer meg alkalmazott , a kialakult szokasok szerint adnak neki jattot, bar en magasrol teszek ra , ha valaki nem ad, csak elmondtam, hatha valaki erreteved, itt a vendeg adja a fizetesuket, itt kifejezetten elvart
otthon annak idejen en is leginkabb csak kerekitettem
/na viszem Maryt a repterre,, aztan csinalnom kell az adobevallasomat, bar nekem nincs tip-sem, ha lenne bele kene irni/
@KecskeDotyi:
ez tuti fogalmam sincs, se otthon se kulfoldon, soha de soha eletemben nem foglalkoztam gepjarmuvek javitasaval, alkatreszek arusitasaval, vagy iasztobeszerelessel, de az egy mindenkinek szolo beiras volt, nem az autoszerelore irtam, hogy nem kereskedelem
na mikor meg nagyon oreg kocsim volt/ relative most is az van/ ezert vittem en a szerelohoz mar az alkatresszel egyutt:)/
sot volt ido, mikor az alkatreszt a bontoban vettem
regi tema ez a jattrol, nagyon regi
a felszolgalasi dij is leht megoldas, bar az kicsit kepmutatas, mert azt a 10 szazalekot hozza lehet adni az arakhoz is es akkor abbol reszesulnek a pincerek
lehet Oket normalisan megfizetni/ amugy nem tudom mit fizetnek ma otthon egy pincernek
es lehet az a rendszer ami itt van
/nalam ez a legtisztabb, kotelezve ugyan nem vagyok a jattolasra, de ha minden rendben megy akkor tudom a kb 15 % az jar es mivel a pincer ebbol el, mindent megtesz, hogy minden rendben menjen/
aztan van meg a vilagon sok orszag, mindenki maskepp csinalja
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 11:25:53
itt ha parasztok, akkor nem hogy nem kapnak, de kihivatik a fonok es maximum a masodik eset utan, de ha sulyos az ugy rogvest, a pincer kirugatik
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 11:28:44
angliaban
Szelid sunmalac 2011.01.27. 11:31:56
Silent Bob 2011.01.27. 11:33:07
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 11:39:14
hat en nem akartam irni, hogy Tildy nemigen tudja m it beszelnek a konyhaban roluk:)
foleg thaiban attol meg a vendeg reszen kedvesek es mosolygosak
felenk se vagnak pofat es dobjak utanad, ha keveslik
sot mosolyognak rnduletlenul
de azert a konyhaban
" a kurva annyukat ki volt nyalva a segguk, itt ugraltam nekik masfel orat erre idebasz 10 dollart 250-re, elmennek a picsaba"
/ ez egy szerenyebb magyar szarmazasu noi pinceri megnyilatkozas/
az amerikai leegyszerusiti
"fuck"
Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2011.01.27. 11:39:40
metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.01.27. 11:40:45
az adóbevallásokból egyébként is nyilván látszanak, hogy ki mennyi jattot kap...
nagyon véget kéne már vetni ezeknek a fekete pénzeknek...
kajakra 2011.01.27. 11:42:32
ha kajálok valahol 790-ért, akkor adok egy ezrest, ez ugye megvan 25% is.
de ha valahol kapok 57200 forintos számlát, akkor elégedjen meg az otthagyott 60000 forinttal.
Torrente I. 2011.01.27. 11:44:32
A dolgozó frusztráltságát azért megértem, ugyanúgy mint a srácok fukarságát. Magyar honban jellemzően csak (!) borravalóért dolgoznak a felszolgálók, 10-12 órát. Ha valaki ritkán jár el, nem biztos, hogy tudja ezt és lehet, hogy nem ad. Azért itthon illik adni 10%-ot . Ez sok évtizedes bevett szokás. Szerintem benne kéne lenni a 10% szervízdíjnak a számlában, ez lenne a kulturált. Ha nem volt megelégedve a vendég a manager egyszerűen lehúzza számláról ezzel büntetve a pincért. No persze ez már adóköteles jövedelem, ami ugyebár itthon nem divatos formája a pénzkeresetnek. Addig is adjunk 10% borravalót, mert mi sem dolgozunk szívesen ingyen.
gio · http://www.napiauto.blog.hu 2011.01.27. 11:47:09
Szintai Molnár Péter · http://sodagroup.hu 2011.01.27. 11:47:50
- ha normálisan kiszolgálnak 10% borravalót adok.
- ha kerekre nyalják a fenekemet, akkor sokkal többet
- ha parasztok és nem szolgálnak ki, akkor fillére pontosan visszakérek
Ez döntés kérdése.
De ha már adok, akkor nem 120 Ft-ot a 42.000-re.
Ha viszont nem adok és hisztizik a pincér és érdekli, akkor elmondom neki, hogy mi volt a bajom a kiszolgálással.
Pozitív példa: Tegnap egy étteremben kértem egy presszó kávét és ristrettót hoztak ki, amit ráadásul a pincér vett észre az asztalnál, amint letette elém. Azonnal visszavitte a baristának és szólt, hogy hibázott, kaptam a presszót. 2 cl a különbség, de nem nekem kellett szólni és természetes volt. Nna, az ilyenekért jár borravaló... :)
Torrente I. 2011.01.27. 11:48:22
Silent Bob 2011.01.27. 11:49:56
Torrente I. 2011.01.27. 11:52:13
Ez nem fikció. Ez persze nem az éttermekre vonatkozik, ha nem a szórakozó helyekre.
elwood 2011.01.27. 11:52:16
Tán pisztolyt szegeznek rájuk, hogy ott kell dolgozni ?
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 11:54:38
akkor is történt olyan gyakorta, hogy az asztaltársaság ott vigéckedett órákig, folyt a szesz, teli voltak zsetonnal, a végén mondták, hogy első osztályú a kiszolgálás, így kisasszony, úgy kisasszony, aztán hagytak 25 ft borravalót...
ekkor nem voltam egy alpári tahó, hanem ugyanazzal a kedves mosollyal visszavittem a 25 Ft-ot, és normál hangerővel megköszöntem szépen a fogyasztást.
így is lehet.
minden esetben kapcsoltak a szarrágók.
legyen az embernek méltósága basszameg.
_wood_ 2011.01.27. 11:55:17
Torrente I. 2011.01.27. 11:56:34
Az eredmény az embergyűlölő felszolgáló és a rendelésre káromkodó szakács.
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 11:57:21
a vendég meg had szarja má le, hogy mi a szokás... ha nem ad, nem ad.
Silent Bob 2011.01.27. 12:00:56
Torrente I. 2011.01.27. 12:02:57
Géza, kék az ég! 2011.01.27. 12:03:30
Mégiscsak tahó ott a pincér srác, az ilyennek nulla azaz semmi borravalót!
Elég gáz lehet ez a hely, ha ilyen kicsinyesek ott a legkisebbek...
Torrente I. 2011.01.27. 12:06:48
Alfredd 2011.01.27. 12:10:21
El kellene fogadni, hogy itthon vannak olyan helyek, szakmák amik jattolósak. Ilyen a pincér is.
Ha nem tetszik, hogy MEGFELELŐ kiszolgálás esetén illik 10% borravalót adni, akkor járjál Genfbe, Rómába, Münchenbe étterembe, és ott ugye nem kell adni a végén!
Vagy, hogy klasszikust idézzek "... akkor főzess anyáddal kisköcsög!"
Silent Bob 2011.01.27. 12:12:01
Az menő, gratulálok. Szerintem az ideális az lenne, hogy viszonylag rövid iskolai alapképzés után gyakorlat, olyan helyen, ahol emberszámba veszik a tanulót.
elwood 2011.01.27. 12:12:34
ha a pincér kevesli a fizetését ne a vendéggel legyen morcos hanem a főnökkel
Torrente I. 2011.01.27. 12:13:43
Pont ugyanolyan joga van kiállni a munkája elismeréséért mint a vendégnek nem adni jattot. Érdekes, hogy ahol van a számlában szervízdíj, mely adható az esetek 99,9%-ában odaadják és nem mennek a managerhez panaszkodni érte. Ahol nincs benne ott a sunnyogók sokkal nagyobb arányban vannak.
Torrente I. 2011.01.27. 12:14:53
Torrente I. 2011.01.27. 12:18:15
Az étlapon nincs rajta, hogy a felszolgáló nem adhatja vissza a borravalót. Úgyhogy aki úgy csinál, mintha x% lenne a szokásjog és nem 10%, az ne hőbörögjön ha ezzel szembesítik. Az írásban egy szó sincs arról, hogy a szolgáltatással elégedetlenek lettek volna a nagyvonalú kuncsaftok.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 12:21:06
- a csajok havija is rendszeres -jó esetben-, mégsem mindennapos. vannak akik rendszeresen járnak nyaralni, az pl évente eccer van. - ha érted egyáltalán, mit akarok ezzel mondani...
- egy bulira szerencsére nem kell gyűjtögetnem de van, akinek kell. ők lehetnek pl az általad feljebb értetlenségeddel kifogásolt egyetemisták.
- az autószerelőt nem nézem le. sőt, nem nézem le a kukásembert sem, meg az eladót, árufeltöltőt, stb sem.
csak azért írtam, hogy talán lesz annyi eszed és nem kevered a szezont a faszommal!
sajna látom, felesleges volt. MEGINT. ha direkt csinálod egy suttyó tetű troll vagy, ha tényleg nem érted akkor csak simán hülye.
Torrente I. 2011.01.27. 12:23:54
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 12:24:00
mindenki mosolyog és ez a lényeg.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 12:28:34
különben mikorisezvolt?
mert 30-35éve az a 25Ft bizony kabátfelsegítést, székelhúzást, ajtónyitást és mosolygós-visszavárós köszönért eredményezett! ;)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 12:29:28
pedig ez ritka
Te pl. maximalisan megfelelsz ennek a kriteriumnak
metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.01.27. 12:30:35
Alfredd 2011.01.27. 12:36:34
De a vendéggel akkor sem ugathat ez igaz
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 12:37:36
"Azt mondd el, hogy a felszolgálónak miért is kell a bunkó vendéget szép csendben figyelnie?"
noshát nézzük csak:
-azért, mert a felszolgáló alapvetően a vendégért van, szolgáltat.
-mert a borravaló nem kötelező.
de tisztázzuk, mit nevezünk bunkó vendégnek: jelenesetben azt, aki(k) fogyasztanak, de kevés borravalót adnak.
erre biztos az a megfelelő felszolgálói reakció, hogy ordenáré toplák módon, hangosan kurjongat? nem-e bunkóbb lesz ettől a tisztelt felszolgáló úr, mint maguk a vendégek? de. mégegyszer mondom: méltóság, intelligencia.
ajánlom figyelmedbe korábbi kommentem, melyben leírom, hogyan lehet kezelni az ilyen helyzeteket.
ez a módszer nem csak amiatt lehet hatásos, mert kulturált ember maradsz, és nem rontod a munkaadód hírnevét (nem kerül fel a hely a homárra), hanem amiatt is, mert az így "lerendezett" vendég(sereg) nem érzi magát annyira megalázva, hogy többet ne menjen, viszont érti a célzást, és lehet, hogy legközelebb kicsit vastagabban adja a jattot.
ésszel kéne ezt is, nem izmozni egyből.
másrészt egy szolgáltató nem engedheti meg magának, hogy úgy viselkedjen mint egy kocsis.
vannak persze olyan esetek, mikor a "vendég bunkó" nem abból áll, hogy nem ad elég jattot, hanem teszemazt ordít, tahó, kekec, stb. nos akkor lehet erősebben fogalmazni, esetleg kivágni, de ezt is lehet úgy, hogy ne egy orsós cigány szintjét érje el a pincér.
szerintem.
egyébként a jattot nem adó vendégekről meg van a véleményem, de az nem egyenértékű azzal, hogy így viselkednék a felszolgáló helyében. hogy mit gondolok magamban, az meg magánügy.
aáb · http://azsiaport.hu 2011.01.27. 12:39:14
Nem hihetetlen, neked tényleg kellene. "helyesírás-ellenőrző", AKSz, 138.
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 12:41:19
nézd, akkoriban 25 ft persze hogy nagyobb értékkel bírt, mint manapság, de úgy értem, hogy van 4-6 fő, elmórikálnak 4-5 ezer forintot, aztán ad 25 ft jattot. szal a fogyasztáshoz mérten volt nevetséges a jatt összege.
amúgymeg említettem: nem ez a jellemző. akkor nem ordít utána a paraszt a vendégeknek, ha 15 vagy 20%-ot kap igaz? ami amúgy kompenzálja a smucig vendégeket...
Vu, de ja vu 2011.01.27. 12:41:29
Annál inkább volt fillér-csörgés, ha késünk, mindegy hogy a forgalomszervezés volt a hibás vagy felsővezeték-szakadás, ott kellett volna megrohadnunk ahol voltunk:-(
Ellenben nem egyszer 5-10 perccel korábban is sikerült beérni (nemzetközi gyorssal), ahol az utasnak még pipikélni is volt ideje elmenni, vagy venni egy hoddogot', ám ekkor se tolongott senki, hogy vezérúr, ehun egy százas, mert k.rva jól nyomta és most nekem jó:-(((
Olyan volt, hogy 'főnök, álljunk már meg Karakszörcsögön', csak lassítson és leugrok, ehun egy százas... csak hát mi let volna ha ellenőr utazik a vonaton és észleli, hogy RM (rendkívüli megállás történt), netán a nagy sietségben emberünk leugrik, de elhagyja kezét-lábát, vajon akkor is azt mondta volna, hogy 'Ces't la vie, benne volt a pakliban???
Úgyhogy én rühellek az éttermekben enni-inni, mert ha borravalót akar, akkor építse bele az árakba, mert rühellem ha kiszámolom hogy mennyit tudok a családdal kajálni a húszezerből, aztán meg vágja a fancsali pofát, én ugyanis nem jótékonykodni járok ilyen helyekre, hanem 'vendéglátni', így még hagyján hogy pofákat vág, mert akkor legfeljebb a főnökének möndom el hogy miért nem fog tőlem többé ezen a helyet 19.810 Ft-ot számlázni, de ha még megjegyzést is tesz, könnyen lehet hogy mindezt a panaszkönyvből a fogyasztóvédelemtől fogja visszahallani...
Bazzeg, egy csomó helyen fel sem merül a borravaló adása, mert azonnal börtnbe csuknak érte (yard, vpop, okmányiroda, polgárijenő-hivatal stb), egy orvosnak, taxisnak vagy vendéglátónak meg kifejezetten számlán felül jár???
És ez a normálisan elfogadott, a kifehérített gazdaság???
Hát a lóf.szt!!!
Adok, ha elégedett vagyok ÉS(!) VAN MIBŐL!!!
bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.27. 12:45:04
Meg vagyok sértve.
aáb · http://azsiaport.hu 2011.01.27. 12:49:27
macska69 2011.01.27. 12:51:49
mohopasi 2011.01.27. 12:53:44
metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.01.27. 12:55:23
úgy látom, hogy elég sok felszolgáló összegyűlt most itt. de a reakciójuk csak addig terjed, hogy menjünk a menzára...
és a helyzet a rohamosan emelkedő élelmiszerárakkal csak rosszabb lesz.
macska69 2011.01.27. 12:58:17
sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.01.27. 12:59:16
GGG77 2011.01.27. 13:03:54
bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.27. 13:13:05
Ebben a mondatban egyszerűen nem lett volna szabad hibáznia.
Alfredd 2011.01.27. 13:21:14
Az meg, hogy a vendéglősöknek megérte a torkos csütörtök, nagyon nem egyenlő azzal, hogy 100% haszna volt azon napon a tulajnak...
keramia53-1 2011.01.27. 13:23:54
Nemá!!! Mivel a BKV sofőr rendben, baleset nélkül elvitt A pontból B pontba, az út végén menjek előre hozzá és dugjak jattot a zsebébe?? (Sőt nem 10, hanem 20%-ot, mert a városi közlekedés nem kicsit stresszesebb, mint a tányérokkal való sétálgatás...)
Ha megfelelő volt a kiszolgálás, kifizetem az étlapon feltüntetett árat és megköszönöm az étkeztetést - valamint legközelebb is hajlandó leszek oda visszalátogatni.
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 13:25:36
nagy igazságú mondat, de aki meg felszolgálónak áll, az meg legyen azzal tisztában, hogy nem minden ember egyforma, és bizony lesznek majd, akik nem adnak borravalót.
ha ilyen ezzel nincs tisztában, mit keres egy étteremben??? legközelebb annyira hisztis lesz, hogy ott helyben lelövi őket, aztán magát?
képzeld el, hogy abban az étteremben akkor volt más is, aki ennek szem,- és fültanúja volt. jó ez neki? mármint közvetve az étteremnek, közvetlenül meg a pincérnek... idióták.
a problémamegoldó-képességük kb egy vödör diszperzitével azonos.
metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.01.27. 13:26:11
Torrente I. 2011.01.27. 13:27:35
minimum 10% jattot és ne a homáron kellemetlenkedjen. Ezt a KISPÉNZŰ EGYETEMISTÁKNAK IS illik MEGADNI EGY SZILVESZTERKOR DOLGOZÓ FELSZOLGÁLÓNAK.
Torrente I. 2011.01.27. 13:32:07
Alfredd 2011.01.27. 13:42:47
@metalheart:
A dolgok nem ilyen egyszerűek, hogy megéri=100 % haszon, ehhez nem kell matematikusnak lenni.
közgazdász sem vagy, vagy cégvezető. @
@Dr. Körömlakk ®: Ha én lennék a főnöke, ilyet én 1-szer tolerálnék, következő hasonlónál repülne... Nem a mongol pincért védem, mert pincér ilyet soha nem engedhet meg magának.
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 13:44:06
nekem fel se tűnt, hogy ez szilveszteri buli volt, de lehet (én valami pótszilveszteri lájtosabb együttkajálásra asszociáltam), hogy ilyenkor eleve úgy kellene hirdetni, hogy jippijájuhhéj, bulizz nálunk, stb... x ft/fő, melyben a szervízdíj is benne van. vagy nemtom. ha volt más olyan plusz szolgáltatás (zene, tombola, műsorvezető, mutatványos, kötéltáncos, NASA rakétakilövés, stb.) akkor még könnyebb a felszolgálók aznapi bérét beleépíteni és elrejteni a perkop díjba, és a góré nem a véletlenre bízza, hogy aznap a dolgozói vagy keresnek vagy nem.
na elkalandoztam, ott nyilván nem volt semmilyen műsor, de akkor meg elmentek szilveszterezni egy szimpla kajálással?
egyre több kérdés. :)
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 13:46:58
én azt hiszem az első eset után kibasznám, az én üzletembe ne csinálja az arcát a paraszt, az én vendégeimet (akik választhattak volna másik 250 étterem közül) egy ilyen barom ne űzze el.
Torrente I. 2011.01.27. 13:48:56
Torrente I. 2011.01.27. 13:54:13
Torrente I. 2011.01.27. 13:57:45
Camappa 2011.01.27. 14:02:09
Ez egy rögzült társadalmi elvárás, aminek semmi alapja nincs. Pincér? Az. Kap fizetést? Kap. Akkor miért kuncsorog borravalóért? Mert végzi a munkáját? Én is végzem, én sem kapok borravalót.
Tehát pincér ne sértődjön meg, ha nem kap borravalót. A munkáltatóját anyázza, ne a vendéget.
Torrente I. 2011.01.27. 14:07:13
metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.01.27. 14:14:03
értem én, hogy ez ebben a körben így szokás, de hadd fejtsem ki a vélemyényem, hogy ez rossz, és ennek így kellene maradnia.
god shave the queen 2011.01.27. 14:15:35
keramia53-1 2011.01.27. 14:15:48
Egyéves Önkéntes 2011.01.27. 14:23:49
@Torrente I.: A papok között a pedofília is rögzült társadalmi szokás, de azért vagyunk páran, akinek ez nem tetszik.
Dr. Körömlakk ® 2011.01.27. 14:24:49
jólvan, sokadjára mondom, igaza volt, de a beszólás nem helyénvaló.
szerintem.
ökörpöröly 2011.01.27. 14:25:37
Akkor jártunk volna a legjobban, ha ezt az aljanépet sikerül elnémetesíteni, hátha ragadt volna némi európai kultúra rá!:)
Torrente I. 2011.01.27. 14:28:24
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 14:32:49
bejött...
de úgylátom, gondolkodásra késztettelek.
VÉGRE SIKERÜLT!
különben nem írtál volna ilyen választékosan, nem szokásod. de ha veled így kell, hát legyen!
@Dr. Körömlakk ®: mint feljebb már többször említettem, az öcsém kivételével "szolgáltatócsalád" vagyunk. szinte az összes felmenőm, még a feleségemnek is van a múltjában pár év a drekoval és a bátyja -tudom, ez nem erényszolgáltatás- taxis.
szóval tudom miről beszélsz.
de!
elhiheted, hogy egy presszóban, kisebb étteremben (pl a Lancelot vagy a már említett Trófea hálózat) magasabb jattot adok én is, mint egy elit helyen.
de mindezt csakis és kizárólag akkor, ha sosekinemfogyó csodakancsóval hozzák ki a barackos ájsztít! :)
ha valamire várni kell, azt... izé... szal nem szeretem. és nem érdekel, ha 1500másik vendég van. mindig legyen 2mp-e, hogy ránézzen mellettem elmentében a kancsómra. 8-)
amúgy én sem számolom ki, mennyi az annyi. volt, hogy 12ezres cehre fizettem 15öt de volt olyan is, hogy 14ezernél 15öt adtam.
mondjam, hogy kedvfüggő? ez van. :)
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.27. 14:39:05
bizony, bizony... a kommentek elején olvastam valakitől helyesen:
kellett nekünk a kapitalizmus? OK, tessék! de akkor annak minden szarával együtt kelljen!
jatt márpedig ott nemigazán van. '80as évek legvégén a taxis eleinte csak nézett birka szemekkel, aztán majdhogy vörösszőnyeget nem terített, amikor a 45makis cehhet egy ötvenessel honoráltam. mexokásból.
már csak a kisemberek fizetésének kellene felzárkóznia.
Torrente I. 2011.01.27. 14:41:33
Alfredd 2011.01.27. 14:43:06
Lásd: Kárpátia Étterem, de ott külön fel is tüntetik, hogy 10% felszolgálási díj és megy automatikusan a végszámla összegéhez...
A Kárpátia tulaja pedig Niklai Ákos, akit gondolom nem kell bemutatni, hogy ki ő.
Messidor 2011.01.27. 15:03:10
Én már jártam úgy,hogy egyikünk beszedte a borravalós-nem borravalós összegeket,azt meg kiegészítette,ő alig fizetett valamit.Égett is a pofánk miatta...
Silent Bob 2011.01.27. 15:10:36
Torrente I. 2011.01.27. 15:17:11
anyahajókabinajtóhajtogató 2011.01.27. 15:58:21
Egy vendég szarrá veri őket:
indavideo.hu/video/brutalis_kocsmai_verekedes
kakadu12 2011.01.27. 16:07:34
Mi ugyan így jártunk, kb. 5-6 éve a "Mongolban", azzal a különbséggel, hogy mi rendesen adtunk borravalót (3 fő + 3500 Ft - akkor), ám a pincér összekeverhetett minket valamelyik másik fizetős asztallal, mert látványosan leb@szott elénk 15 forintot, holott nem kértünk visszajárót.
Mentségükre legyen mondva, hogy észlelték a hibát és kifele menet meghívtak minket egy grátisz italra.
Vu, de ja vu 2011.01.27. 16:31:38
Ezek után nekem Mo-n ugathat bárki bármit arról hogy mikor mennyit illik adni: a minimum a számlán szereplő összeg!!! Ha van felszolgálási díj, akkor meg pláne!!!
Amíg helyszíneltem, akkor se nyomott senki csúszót, hogy az ő autóját-lakását előbbre vegyem előre vagy "okosabban" nyomozzak... ki és mivel érdemelte ezt ki??? Örüljön hogy lyuk van a seggén meg hogy van munkája!!!
Ja, hogy elit hely??? Akkor meg MÉGÚGYSE!!!
Alfredd 2011.01.27. 17:20:28
Hát apám, '1993-ban a München-Schüldbrunnenweig autópálya szakaszon 170 km/h utazóval közlekedtem mindig, mert már akkor sem volt ott sebességhatár.
Ezek után Mo-n 147 km/h-el lefényképeztek az M3-on, és kapom a 30 ezres csekket. Felháborító !!!
A fenti szövegben remélem érzed az iróniát...
aföldönnemalien 2011.01.27. 18:01:25
te vagy a legalja, nem a magyar (vagy balkáni). Menj te, pucold a német csizmáját, ha ennyire tartod magad, abban több becsület van, mint amit írtál.
ggaborx 2011.01.27. 18:19:15
carl badog 2011.01.27. 18:50:29
Nem beszélve arról, hogy én az utolsó fillérig leadózok, ami nem mondható el a jattról.
macska69 2011.01.27. 21:07:48
lomposfarkas 2011.01.27. 21:38:24
Mindenki hagyja csak abba szépen azonnal ezt a bolsevik csökevényt, de sürgősen. Taxisra, pincérre, még a védelmi pénzt szedő szülészmaffiára is vonatkozik.
Ja, igen. A hüledezés meg a szomorkodás helyett valaki pakoljon már ki őszintén: mennyit lehet a jattal keresni?
bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.01.27. 23:43:02
Ezt úgy elképzeltem.
Mongolian BBQ? Az már az "ázsiai termelési mód", nem?
salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.28. 00:47:01
16,30Ft volt az órabérem, ezen felül táviratonként 0,5Ft, expresslevelekért 1Ft járt.
fiatal, agilis emberről lévén szó havi 3.500-4.000Ft jött össze a fizuból.
napi(!!) átlag 400-600Ft jattot számolva az havi 8-12ezerre jött ki.
nagyrésze ment a játékgépekbe (flipper és pac-man), napi 160Ft (oda-vissza 80-80Ft kiscelli utca - békásmegyer) taxira, a többi LP-kre, kazikra, házi elektronikára, kajára, bulikra...
vagyis ha minden nap csak a minimum jatt jött volna össze, akkoris a duplája az akkori fizumnak de oly peches -szerencsémre- sosem voltam.
mégeccer hozzáteszem: nagyon hajtottam. nem volt mindenki ilyen aktív mint én... azok piáltak be esténként és bűzölögtek ahogy teszik a mai napig.
nem tudom hogy van ez manapság, így csak a múltat tudom leírni.
lehet ezt hiányolja az a fizetőspincér is?
Shinjuku 2011.01.28. 05:21:02
KecskeDotyi 2011.01.28. 11:31:17
Amúgy meg jattot az várjon, aki rendes és meg is érdemli. És ne kicsinyeskedjen, mert akkor nem is kap soha többé.
PL nővérem szülinapja, nagyhírű étterem, Miskolc.
Baconbe tekert szűzérméket ettem. Kihozza a pincér, felvágom, rózsaszín (tudom, az úgy az igazi, de én paraszt vagyok, nem eszem nyers húst). Szóltam neki kedvesen, h legyen szíves hozni egy rendesen átsütöttet. Elnézést kért, h ne kérdezte meg h h kérem. Elviszi, 2 perc múlva visszahozza a megmikrózott kaját. Mivel nem én álltam a cehhet, nem álltam le hőbörögni, megettem a bacont meg a köretet, a húst meg otthagytam. Egye meg, aki a nyersre buki.
Az meg már hab volt a tortán, h egy ÉTTEREMBEN az este folyamán elfogyott a sör. Először nevettünk h jó vicc, de nem. Elfogyott.....
És aki fizette az estét, képes volt borravalót adni. Nolám, az én családomban is vannak balfácánok.
Egyéves Önkéntes 2011.01.28. 13:43:01
csak néztünk nagyot.
KecskeDotyi 2011.01.28. 15:56:14
Legalább a haverod kapott jattot, mert jól viselkedtetek XD
Répalaki Edömér 2011.01.28. 18:55:29
Ezt jól kifőztük! - WAITing... (2005)
www.youtube.com/watch?v=HJEsNjH3JT8
Kellemes kis vígjáték, témába vágó tartalommal és ne feledjétek a "kecskét"...!
Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.01.28. 19:39:32
Ezt a vevők is megtették néha.
50Ft felett ez ment saját zsebre és nagyon megköszöntük. Italmeghívást is, de csak üdítőre, hiszen munka közben nem lehetett inni.
Mindenki gondolhat amit akar :)
blasiusii 2011.01.28. 23:42:38
2.)... az viszont nem, hogy M.o.-n nincs megfelelő kultúrája a vendéglátásnak - a vendéglátók részéről sem!! Kövezzetek meg, de jártam/éltem pár országban, és úgy látom, itt még a tulajnak/felszolgálónak áll 'feljebb', ha betér hozzájuk egy vendég. Nehogy már én legyek lekötelezve, hogy ide jöhetek. Komolyan mondom, ez tényeg olyan magyar dolog...
3.) Persze, sokan nem adnak borravalót, de mindenkinek megvan a maga története, oka rá, hogy mennyit ad. Ha a vendégnek kell pl. a pulhoz fáradni, akkor biztos ne várják el.
4.) A smutzig magyar munkaadók vs. szegény pincérek harcot nem a vendégeken kellene leverni.. :S
5.) Nem értem, a sok Homár-poszt után még ki megy erre a helyre..??
lordjim 2011.01.30. 07:20:49
vimesdoboz (törölt) 2011.01.31. 11:47:12
Ne magyarázzon a posztoló, mert biztos vagyok benne hogy gatya részeg volt az egész társaság így gondolmo a stílusok is olyan volt.
Így valszeg AZT kapták amit megérdemeltek
Bellagio 2011.01.31. 12:44:46
Pdudas 2011.01.31. 19:43:35
1. Toki pompos. Azaz kenyerlangos. 650-900Ft. Amikor 750 korul mar igen jo (hazi huspogacsas) hamburgert lehet vasarolni. Szerintetek melyik 'eri' meg a vasarlonak? A langos alapanyag koltsege ugye eleg minimalis...
Sajtos-tejfolos langos: 600Ft.
No comment.
2. Kinai etterem (bufe) a Rozsahegy vagy Rozsavolgy centerben...
leves+foetel+udito 2 fore 5500FT. Semmi extra. A szokasos kinai leves, a szokasos fafulgombas kinai foetel, rizzsel. Ez kb 20 Euro. 20 Eurobol eleg jol meg lehet ebedelni akar Triesztben is. Az meg nem Magyarorszag. Minosegben sem.
Kulfoldon elokent meglep, hogy milyen lehuzasok mennek a vendeglato helyeken kis hazankban.
Vegyuk csak egy benzinkut shopjat. 400, de inkabb 500Ft alatt meg egy felliteres vizet sem kapsz. A masik, hogy szart arulnak. Teli szelvedomoso (Mol kuton): 1.5L 1500 Ft. Kulfoldon OMV 5l 8 Euro. A magyar az -20 fokos es kifagy a szelvedon, az OMV meg -38 fokos es hibatlan.
Sokan azt mondjak, hogy fikazom Magzarorszagot. Holott csak szembeotlik a kulonbseg. Es most nem tavoli orszagokkal hasonlitgatok, Szlovenia es Olaszorszag ahol sokat megfordulok.
Itt peldaul az a szokas, hogy a vendeglatos visszaad es a vegen adsz neki 1-2 Euro jattot. Nincs pofavagas, halasak a vendeg visszatereseert.
Igazabol otthon az lehet a baj, hogy boldog-boldogtalan vendeglatozni kezd (lassatok Bajor Imre), semmi kepzettseggel, es nem is figyel a dolgokra. Aztan a dolgozok basznak dolgozni. Minoseget meg plane nem garantaljak.
Kulfoldon eleg meglepo, mikor a tulajdonos is beall kiszolgalni egy-egy durvabb napon, illetve a kebabosnal peldaul a tulajdonos viszi ki a szemetet.
A szemleletben van a gond - egy kezemen meg tudnam szamolni hany ettermet merjek javasolni otthon. Pedig 10 evig szallodai es vendeglatos informatikaval foglalkoztam - van ralatasom parszaz etterem es szalloda mukodesere.
Tudok olyan ettermet, ami evente dijakat nyer, de a dolgozok nem eszik meg a nekeik fozott menza kajat. Kell ennel tobb leiras egy tulaj szarragosagat illetoen?
ohmlash 2011.01.31. 20:05:38
Ezt mégis hol tetszett olvasni?
2011.02.01. 00:57:50
Mikor egy nagyobb társaságban egy ember beszedi a pénzt, van akitől borravalósat, van akitől nélkülit... a végén megszámolja és tesz hozzá 150 forintot, csutkára annyit ad amennyi "jár": na az szánalmas. És még örül is neki, hogy ingyen evett ivott :D
Nem akarok zsidózni, pedig kedvem lenne.
EG0 2011.02.01. 14:55:07
- A borravaló egy hülye szokás.
- Ha mégis adsz, akkor viszont ne legyen sértően kevés.
- "ezúton is javaslom neki [...] Rawls, Hayek és Marx ízlés szerint kiválasztott műveit"
Én meg a fiatal bölcsészeknek, hogy szokjanak hozzá a munka gondolatához lassan, mert vége lesz az anyu által finanszírozott habzsi-dőzsi egyetemi éveknek, aztán lehet pofa laposban a forintos borravalókat számolgatni a meki pénztárjában.
clipper 2011.02.04. 10:53:06
salapapa · http://salapapa.hu 2011.02.05. 11:24:18
ha pedig akkora balfaszok ezek a pincérek hogy ezt tűrik, mit ne mondjak meg is érdemlik!
ennek a bejegyzésnek köszönhetően én most jóideig még csak felkerekítettni sem fogok, nemhogy jattolni! igenis, tegyen a saját jólétéért az ember, ne azt a kurva sültgalambot várja!
nnna. huhh........
mózes-kóser 2011.03.24. 15:11:01
Az éttermek részéről azt tartom korrektnek, ha az étlapon feltüntetik, hogy az árak nem tartalmazzák a felszolgálási díjat, ilyenkor nem lehet vita. Ellenkező esetben meg annyit adok, amennyi sikerül, persze a 10%-os etalont megcélozva.
A bunkóságot viszont semmiképpen nem tartom megengedhetőnek. A felszolgáló, mint neve is mutatja, szolgál. Ez a munkakör az alázatról is szól. Nem nekem lesz rosszabb, ha többet be nem teszem a lábam hozzájuk. Akiben nincs alázat, szolgáló lelkület, az ne dolgozzon ilyen helyen.
Ahogy a bunkó vendégek a McDonalds-ba lettek irányítva, úgy a bunkó kiszolgáló is mehet oda dolgozni. Ja, hogy ott is kirúgnák a bunkó alkalmazottat? Akkor kivel van a baj?
Aranka7 2012.01.09. 13:35:50