Tékozló Homár

Hogyan ne vegyünk használt autót?

2011.05.20. 11:34 | jackyll | 140 komment

Sebestyén elkövette az egyetlen hibát, amit használtautó vásárláskor el lehet követni: nem vitt saját szerelőt az autó átnézéséhez, hanem egy nyíregyházi Mercedes-szalont bízott meg az állapotfelméréssel. 25 ezer forintért kiderítették, hogy tulajdonképpen semmi baja - naiv ügyfélnek ez több százezer forintjába került:

2010. november 14-én vásároltam egy 2004-es évjáratú Mercedes C180-ast. A 3190000-es ár a használtautós hirdetésen ugyan kicsit magasabbnak tűnt, mint az aktuális Eurotax ajánlás (2600000-tól 290000-ig), de a kocsi a képeken szép volt, a tulajdonos készségesen küldött további fotókat. Úgy döntöttem, hogy leutazom Nyíregyházára, megnézem a kocsit és le is szerveztem egy átvizsgálást a Mercedes szalonban. 25000 forintért gondoltam alapos és megbízható diagnózist adnak.

A szervízben komputerre kötötték a vasat, felemelték, rétegmérővel végigmérték. „Jelentéktelen” hibákat találtak, mint pl. a CD olvasó pár éve nem tudott olvasni egy lemezt vagy a tanksapka fedél nem záródott jól (lásd hibalista).  A keresztgyorsulás érzékelő kábele volt egyedül leesve, nem működött a szervó, „ettől volt nehéz a kormány” hangzott el, visszadugták, nem gondoltam, hogy ennek jelentősége lesz. Ugyan tájékoztattak, hogy a szervizben nincs karosszérialakatos műhely, de a festékréteg ellenőrzése és a kocsi „tüzetes” átvizsgálása után megerősítették, hogy „szerkezeti sérülése a kocsinak nem volt”. Meg is kötöttük az üzletet. Aztán hazafelé a pályán már elkezdődött a kálvária.

A kocsi csak húzott, de hát a futóműben nem találtak hibát, mondom biztos csak be kell állítani. El is vittem egy futóműveshez, ahol kiderült, hogy a bal első rugó törött!, illetve a kocsi olyan mértékű pofont kapott, hogy mindkét kerék állíthatatlan irányú dölésbe került. Világos lett, hogy a szervó kiiktatása kellett, hogy ezek ne tűnjenek fel a próbaúton. Közben arra is figyelmes lettem, hogy menet közben huzat és szélzaj jön a vezetőoldali ajtótól. Persze ez is csak a pályán jött ki.

Nos ez már elég volt ahhoz, hogy felhívjam az eladót. Ő az első beszélgetés alatt ugyan mindent letagadott, de közben mégiscsak felajánlotta, hogy visszaadja a teljes vételárat. Amikor konkretizálni akartam ezt, már húzódozott, sőt röviddel ezután már vissza is vonta az ajánlatát. Nem volt más, teljesen kiakadva, de folytattam a szervízjárást. Közben a kocsi húz, benne a törött rugó, és a folyamatos huzat. Agyrém!

A rugót a szervízben kicserélték, a futóművet helyrehozták, amennyire lehetett, ez belekerült 50 ezer forintomba. Az ajtón is állíttattam, na ekkor jött a nagy meglepetés. A szerelőm első ránézésre kiszúrta, hogy A oszlop és a B oszlop is durván be volt rogyva a sérüléstől, a B oszlop íve nem követi az ajtót, az első ajtót pedig csak alátétekkel lehetett szintbe hozni. Hogy lehet, hogy ezeket a hibákat a Mercedes szalon szakemberei nem vették észre? Hogy lehet az, hogy a 300 mikronos rétegvastagságra rámondják, az még lehet gyári. Hogy lehet, hogy egy felemelt autón nem szúrnak ki egy törött rugót? Nem tudom, de az biztos, hogy a kocsiért alsó hangon 20%-kal fizettem többet, mint amennyit ér (igazságügyi kárszakértői vélemény), vagyis igazából meg sem vettem volna, ha tudom, hogy ilyen sérülései voltak!

Fél év vizsgálódás, kárszakértői, ügyvédi konzultációk után esélytelennek látom az ügyet. Több százezerért perelhetném az eladót, aki állítólag nem tudott erről, de hát az esély minimális. Átvert a tulaj, megtévesztett a márkaszervíz.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. _mmm_ 2011.05.20. 13:26:41

@hagyma: Hidd el elég nagy rá az esély. Mondjuk én eleve úgy beszéltem volna meg, hogy találkozzunk félúton. És ott keresek egy szervizt... plusz viszek magammal 1-2 embert.. több szem többet lát alapon. Nameg rétegvastagság mérőt. A tulaj meg mond amit akar.

Rosszindulatú Vászka 2011.05.20. 13:27:12

@Atro: igen. Már többet is. Nem lehetetlen küldetés.

Rosszindulatú Vászka 2011.05.20. 13:29:42

@hagyma: nemtom felétek hogy van, de errefele több ember van, aki ismer legalább egy Szabóékat, mint aki nem.

gomzol 2011.05.20. 13:29:54

@Atro:
Ez így azért erős túlzás.
Körültekintően kell csinálni, és el kell fogadni, hogy a jelentősen kevesebb árért egy-két elvárásból engedni kell, illetve utólag még költeni kell rá.

Tanácsok vannak bőven:

totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/05/11/legyen_on_is_inkvizitor/
www.vezess.hu/magazin/atveres_torott_autoval/15223/
www.origo.hu/auto/20080623-hasznaltautovasarlas-9-a-mi-hasznalt-autonk.html
stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 13:35:17

@Rosszindulatú Vászka: latom ertetted a viccet:)
A Szaboekat
hat pont ez volt a vicc, hogy pesten van 500 ezer
na mindegy nem az en vizzem, hanem Boncz amugy nem is markos
@woodooman:
bazmeg igy heroint csempesznek es fizeteskor konspiralnak:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 13:43:21

@woodooman: amugy meg ha elado vagyok biztos elmegyek felutra
muhhaha, ahol 3 markos legeny szetveri a fejemet es lelep a kocsival
eletszeru gondolat
a vevo megszabja, hova vigyem a kocsimat

dr. _mmm_ 2011.05.20. 13:46:42

@hagyma: gondolod a házad előtt nem tudják elvenni a kocsidat? Még ki is rabolnak mellette.

elwood 2011.05.20. 13:48:42

@KecskeDotyi: "Akinek autója van, annak van szerelője is. "

téves, it vagyok mindjárt én

Jokkura 2011.05.20. 13:51:42

Azeladó megpróbálja eladni sz árúját.
Vagy sikerül bepalizni valakit vagy nem. A szerviz ,hogy adhat ki egy HIVATAlOS papírt ,hogy az autónak "semmi" baja, és mindezt áfás számláért?? talán lehetne fordulni a szervizt ellnőrző céghez (nemzeti közuti ... mittomén hogy híjják most őket).No meg a az APEH-hez is( új nevük ven tudom).
Lehet ,hog yazt keleltt volna mondani aműhelyben,jó akkor csináljanak egy műszaki vizsgát .....És mondjuk az összes felmerült olyan hibát amit nem tüntettek fel a szervizlapon vastagon behajtani a szervizen. Azonkívül feljelenteni köszi veszélyeztetés ( esetleg gyilkossági kisérlet ? ) miatt. ,Hisz az autó --szerintük---megfelelt a forgalomba való részvételhez. Egy elcsavarodott futóművel ....hm érdekes.
Ki sem lehetett volna engedni s szervizből emiatt (max tréleren).
Mindenestre felhívnám a volt tulajt ,kb így : "Здравствуйте, дорогой друг! У нас есть проблема продажи автомобиля ...
"Milyen gyorsan adná vissza a pénz ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 13:52:46

@woodooman: hat azert az kicsit mas esely
az elado lehet hazudott, de odaadta a kocsit kiprobalasra, a vevo elvihette megvizsgaltatni, gondolom nem irta neki elo hogy hova vigye
szar ugy
itt en meg uj kocsit nem vettem, es altalaban dilertol, meg lehet nezni, meg lehet vizsgaltatni/ valami 50 dollar/ ki lehet probalni, mehetek vele egy orat is ha dilertol veszem
aztan lesz ami lesz
de eppen mondtam Marynek most olyan olcson adjak a toyotakat, lehet veszunk ujat, mert a grand AM az sajnos mar cserere erett
@elwood: maris ketten vagyunk

Jokkura 2011.05.20. 13:54:29

@Jokkura: A "köszi"= közúti akart lenni .
idegen a billentyűzet,bocs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 13:54:35

@Jokkura: Ti miert akartok allandoan az adohivatalhoz fordulni
ezt szinte minden posztban olvasom
utaljatok oket mint a dodollet, de allandoan, jelentsd fel az APEH-nal
mi a faszt csinal az APEH?
megjavitja a szervot?

dr. _mmm_ 2011.05.20. 13:57:27

@hagyma: azért annyira nem száguldozik a használt kocsi piac.. szóval elég sokan bevállalnak egy ilyen találkozzunk félúton dolgot...eladó el akarja adni, vevő (talán) meg akarja venni.. kölcsönös érdek a találkozás.

mirage8 2011.05.20. 13:57:31

Nemetorszag: az a mondas, hogy jobban megeri kereskedotol venni hasznalt autot (mint maganszemelytol), mert minden hasznalt autora kotelezo 1 ev garanciat adni. Ha az elso fel evben derul ki hiba a kocsirol, az eladon van a bizonyitasi teher, hogy az eladaskor nem volt meg meg a hiba, ha a masodik felevben, akkor a vevon.

Jokkura 2011.05.20. 14:00:17

@hagyma: nem ,csak az (is) ellenőrzi a számla valóságtartalmát.
Amennyiben fals a számla , akkor az APEH jogosult azt retorzió alá vonni, és megtenni a megfelelő lépéseket.
Azonkívül ,itthon úgy félnek és utálják őket mint a bűnt,tehát megpróbálja mindenki elkerülni az APEH-al való konfrontációt.

KecskeDotyi 2011.05.20. 14:02:41

@elwood: Akkor csak gratulálni tudok. Akkor hova viszed az autót ha sz@r? Szervízbe?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:04:38

@woodooman: en elhiszem,de sosem vinnem el felutra az elado kocsimat
SOSEM!!!!
@Jokkura:
tehat ha megvettem egy szart mert hulye voltam rakuldom az APEH-ot
magyarosh
ha atbasztak, es tenyleg atbasztak akkor normalis orszagokban birosagra kell menni, nem arra torekedni, hogy az apaeh megbassza
mert attol nekem nem lesz jobb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:06:20

@KecskeDotyi: miota Belat deportaltak en oda
miert hova kellene vinni a kocsit ha elromlik?

Rosszindulatú Vászka 2011.05.20. 14:07:14

@hagyma: mer az APEK minden vállalkozás mumusa. Jelenleg szinte minden vállalkozás sunyít, meg adót csal, külömben éhenhal, aki meg nem az azér retteg, mert, ha az apek lel valami hibát, rögvest keres még hozzá többet is. Még a szagszervízek is nem ritkán trükköznek a számlákkal meg a szervizkönyvekkel.

A tréfát értem, csak nem szeretem :)

Az én kedvencem amúgy a libapisztoj.

dr. _mmm_ 2011.05.20. 14:09:17

@hagyma: lehet Te nem.. de 1000 másik igen.. ennyi..

Rosszindulatú Vászka 2011.05.20. 14:10:18

@hagyma: jó meglátás, ez hungarikum, ha hibáztam, rögtön hibáztatni kell valakit, nehogy már én legyek a hüje.

Azért ez télleg szélhámosság, ez a törött autós dolog. De nem ritka. Sok júzer meg az óravisszatekerés miatt nem neppertől autót venni.

elwood 2011.05.20. 14:14:01

@KecskeDotyi: "Akkor csak gratulálni tudok. Akkor hova viszed az autót ha sz@r? Szervízbe? "

hogy találtad ki ? szervízbe viszem és mégsincs szerelőm ...
rejtély

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:16:03

@woodooman:
hat ezt kotve ketlem, hogy az auto adas-vetelek ezerszamra feluton kottetnenek, ha igen akkor meg albania is jobb hely
@Rosszindulatú Vászka: ez meg teny,, siman polgari pert inditanek megtevesztes miatt, azutan eldontenem,, hogy az adasvetel semmisseget kernem megallapitani, vagy a bizonylatolt szamlakkal valo javitas osszeget kernem vissza
tudom hosszu, meg ugyved/nem kell amugy/ de az eladonak is az
szoval eloszor megirbnam neki adjon vissza exhas 250 ezer forintot vagy beperlem, ha nem adja beperelnem, pedig nem vagyok egy Colt, aki az uristent is beperelne/

dr. _mmm_ 2011.05.20. 14:18:16

@hagyma: Lehet a nagy ámerikában nem így van.. de hidd el itt mo-n elég sokszor előfordul.

Jokkura 2011.05.20. 14:18:50

@hagyma: Nem az eladóra ,hanem a szervizre, gondoltam,hisz az állított ki áfás számlát egy --valószínüleg el sem végzett--munkáról. Az eladó talált egy balekot. A balek megbízott egy szervizt,hogy végezzen el egy munkát,ami --hát erősen kifogásolhtóan lett elvégezve-- de számlát adott ki róla. Itt a számla értéke és el--nem -- végzett munka kapcsolatát kell az APEH-nek vizsgálnia.
Ha a szerviz "jófiú" lenne, a máshol elvézett munka ellenértékét felajánlja a vevőnek+ a saját leszámlázottját is.
És persze erősen elgonolkodik azon a dolgon,hogy megéri-e neki kondásokat alkalmazni...

Jokkura 2011.05.20. 14:23:14

@hagyma: Amerika a perek országa. Sok az ügyvéd, sok a per,megéri. Nálunk egy-egy per néha évekig is elhuzódik,addig is a felperes hitelez. A műhely meg szép csendben megszűnik,aztán nesze neked ,mehetsz ahol a part szakad.
Magyarország a gyors megoldások országa,vagy ma vagy soha.

KecskeDotyi 2011.05.20. 14:24:00

@hagyma: Hagyjál már a buzi ámérikáddal...

KecskeDotyi 2011.05.20. 14:25:25

@elwood: Remélem ezt sok embernek el is meséled rendszeresen, hadd röhögjenek... :D

Hazajön a 'zuram tuti elmesélem neki, olyan jókat lehet kacagni a szervízbe járó embereken.

Jokkura 2011.05.20. 14:26:45

@Rosszindulatú Vászka: úgy van!
Én is csaltam adót ,nem kértem a Sport Szeletről (á: 70.-) áfás számlát a kisközértben...:)Igy nem tudom elszáolni a vállakozásomban,mint humán energiahordozót.Sőt a kisközértes is nyert rajtam vagy 5.- t :)

Rosszindulatú Vászka 2011.05.20. 14:27:10

@hagyma: hát itt a Magnum ereje és igazsága nem a polgárnak kedvez, az ügyvédnek itt meg mindegy ki nyer, a munkadíját megkapja. Többek között ezért is mentél el. Ez van. Ez egy így jártál ország.

Amúhy, ha valaki "drága" autót vesz, vélhetően a legközelebbi szakszervizbe megy bevizsgáltatni, szal simán lehet még itt egy lájtos összeesküvés is.

Jokkura 2011.05.20. 14:30:27

@KecskeDotyi: persze,hogy szervízbe viszi..
Az garázs kapuja felett ott a felirat,hogy "szerviz",és saját maga megjavítja. :),:)

Rosszindulatú Vászka 2011.05.20. 14:33:02

@Jokkura: volt ijen, nemrég csődölt be. Tök gyári autószalonos csináldmagad szerviz. Tulajdonképpen volna benne fantázia.

KecskeDotyi 2011.05.20. 14:34:12

@Jokkura: Nálunk az egyik kapura az van kiírva, h Pí víz. Oda is vihetné, nem?:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:35:18

@woodooman: en elhiszem, de hogy en mint elado sem otthon sem itt nem vinnem felutra a kocsit az tuti
ennyi
@Jokkura: akkor sem latom az apeh szerepet, nem jogosult vizsgalni, hogy a szamlan vegzett teendot elvegezte-e a szerviz, legalabbuis mikor en APEH-os voltam ehhez sem hataskorunk sem tudasunk nem volt
amerikaban sincs tobb per, ez urban legend, de teny tobb mindenhez kell ugyved
akkor a gyors megoldas hogy felnyomod az apehnal es kivered a szart belole?
@KecskeDotyi: ugye nem akarod, hogy leirjam kid a buzi?, igen Ora gondoltam
@Rosszindulatú Vászka: egy ilyen dologhoz nem kell ugyved bazmeg
hat kar erte, bead egy keresetet, leirja mi tortent, mint mondtam, elotte felszolitja az eladot, hogy ennyit kerek vissza
hat kb ez a menete

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:37:33

@KecskeDotyi: ha nem tetszik a szerviz hivd autoszerelo muhelynek
ilyen a haverom majd megganyolja tipusu autoszerelok azt hittem mar kihaltak a zsigulikkal es a trabantokkal
tartok tole nektek az van

KecskeDotyi 2011.05.20. 14:41:48

@hagyma: Nos, a szervíz és a "mezei autószerelő" két külön fogalom. Értelmes ember autószerelőhöz jár és nem szervízbe.
Akikről meg te beszélsz a végén, azok a sufniszerelő. Az meg megint más.

Géza, kék az ég! 2011.05.20. 14:47:13

A DHL-es sztori tanulságaként: nagyon szurkolok neked, kedves posztoló, lehet, ha elég sokáig siránkozol és hajtod az igazadat, visszakapod a kocsid árát.

Dehogy kapod. Megszívtad, nem kicsit - nagyon.

Jokkura 2011.05.20. 14:51:29

@hagyma: szerinted akkor ki vizsgálja ki ,hogy a számlán szereplő tételek mögött valós munka van ? és ha még kötött árakkal is dolgoznak...
el nem végzett munka leszámlázása hova tartozik ?
Egyébként mikor voltál APEH-os is ?

Egyébként én a szervizes helyett most gyorsan bezárnék vagy 2 hónapra ,addig kifetem a műhelyt és felteszek egy más jelvényt a falra ,hogy meg se találjanak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:51:47

@KecskeDotyi: ertem mar, neked a szerviz szakszervis, nekem meg a szerviz az autoszerelo muhely
hat sajnos iott szerviz van kiirva, bar nem ertem Kovacs Jozsef miert ne irhatna ki hogy autoszerviz
de mar ertem, neked a szerviz markaszerviz, nekem muhely
OK
nagyon szep kocsi gratulalok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:53:32

@Jokkura: 90-es evekben
akkor nem kellett nezni, hogy van a teljesites
bebaszott volna ha nekem kellett volna eldonteni hogy ha kiallitottak egy szamlat mondjuk egy hazepitesrol, akkor nekem kellett volna megallapitanom, hogy a haz fofala OK-s -e vagy nem
ha aszamla mogott nincs teljesites az rendorsegi ugy mert csalasnak hivjak

bekbórd! 2011.05.20. 14:53:53

Még jó, hogy nem ment a próbaúton parkolóházba! Szervó nélkül hogy jön le? Bent is éghet!

KecskeDotyi 2011.05.20. 14:55:35

@hagyma: Lesz. Még vár rá egy festés, mert megnézettük lámpa alatt, és MINDEN karosszéria alkatrész más szinű. Még a felni is XD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 14:55:51

@Jokkura: es akkor meg arrol nem beszeltem, hogy siman mondhatja, hat tevedtem
ez ellen ugyan mit tehetne egy APEH-os
ha nem ad szamlat
az igen az OK
vagy ad de csak kamubol afa visszaigenylesre
de itt egyikrol sincs szo

Jokkura 2011.05.20. 15:03:57

@hagyma: a második rész, ha ő mint hivatalos márka szerviz az életemmel (és mások életével) játszik ,felelőtlen munkavégzés címén akkor örüljön,hogy csak az apeh és a társai kapnak szerepet ez ügyben. Minden autszerelő egyik lába a sírban a másik a börtönben van. Itt csak egy komoly szankciókkal törénő "fenyegetés" van.

Mert az ilyen jellegű szervizek teszik tönkre a tisztesebbjét,tehát valami úton módón meg kell szüntetni ezt fajta hozzáállást.
Ha a szerelő nem ért hozzá,akkor a szerviz miért alkalmazza, a szerviz vállalt a munkájáért felelősége tés engedett ki a műhelyből egy életveszélyes kocsit.
Az apeh-hal való riogatás áltálában meghozza az erdményt,pláne,ha van mögötte valóságtartalom.

Abban viszont kétélű a fegyver,hogy a vevő anyagi hátterét is el kezdhetik forszirozni.Volt rá példa az ASVÁ-val.

KecskeDotyi 2011.05.20. 15:05:26

@bekbórd: Semmi baja nem lett volna. A már említett autónak volt egy érdekes hangja kanyarodáskor, párom mondta h valószínű h hozzér a gumi a kerékívhez. Jóval éjfél utánra értünk vele haza, másnap egyből ment a szerelőhöz. Kiderült, h a szervoolaj tartály full üres volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 15:10:22

@Jokkura: en ertem mire akarsz kilukadni, bar eleg nyakatekert kezelese a problema megoldasanak, dehogy az apeh-nak itt semmi szerepe az tuti

Jokkura 2011.05.20. 15:11:15

@hagyma: OK, van számla a házépítésről ,de hol a fal? Akkor az milyen számla,? mondhatja a pallér ,ja hát tévedtem ez nem 37 -es porotherm fal,hanem patics?
A megrendelő téglát kért ,én téglát számoltam ,de vályog lett,ergo hamis számla
Ha szervíz kötött áron átvizsgál egy autót ,abban benne van,hogy futómű ellenőrzés (forgalomban használható) á: 5000.- és két darabban a bal rugó és ezt nem jelzi a hiba jegyzéken ,akkor az milyen teljesítés?

Jokkura 2011.05.20. 15:13:05

@hagyma: ha másképp nem lehet kivonni a gányolókat a forgalomból ,akkor marad az adó cég.
Al Capone is pár centes eltérésen bukott meg.

vidéki suzukis 2011.05.20. 15:25:24

Márkaszerviz? Vagy dilettánsok, vagy elvetemültek. Az egyik helyen egy 3 órás munkával 8 órán keresztül szarakodtak, és nem lett jó. A motortérben keresték az alkatrészt, ami a bal hátsó kerékdob mögött van.
Luxusautó "szalon"ban ismerőst jól átverték. Bemószerolta őket a hazai vezérképviseletnél, akik megvonták tőlük a jogosultságot. Érdemes lehet ezen az úton elindulni. Bizonyítható, hogy a szerviz szakvéleménye durván ellentmond a valóságnak. A tulajtól meg rejtett hiba miatt vissza lehet követelni a pénzt. Persze ez nem egyszerű.

Tedat 2011.05.20. 15:37:58

@Atro:
Nekem bejott a hasznalt auto, de:

1. Ha barmi gyanus, azonnal ott kell hagyni. Az nem erdekes, hogy szepen csillog a feny!

2. Szervizben allapotfelmeres mindenkeppen

3. Ha korabban szakszervizben volt, akkor telefonon kerdezoskodni az eloeletrol.

4. Egy hiabavalo nezelodo ut sose olyan draga mint egy rafizeteses vasarlas!

kiskár 2011.05.20. 17:21:12

@Tedat: 100 %-ban egyetértek veled!

Én már legalább 6-7 használt autó vásárlásnál segédkeztem és amire áment mondtam avval tényleg nem volt gond.
Persze olyan is akadt, hogy egész délelőtt az autópiacon mászkáltunk és minden nekünk "bejövős" autóval volt valami stikli...

lorenzo von matterhorn 2011.05.20. 17:30:32

hibás teljesítés miatt szerződéstől elállni,egy ügyvéddel megíratni izibe egy levelet,eladónak elküldeni,ha nem reagál bíróság
oszt jónapot
de nem hónapokkal késöbb,hanem azonnal

Gusshun 2011.05.20. 22:05:17

Mondjunk ezen miért kell meglepődni? Magyarországon ez van. Magánszemély volt vagy sem mindegy, ha valakinek 3,2millája van autót venni, esze is lehetne hogy vigyen egy szerelőt magával, aki ért hozzá, mennyit kért volna 1 napra? 50ezret?
Kész. A posztló a balfasz, ha esze van rögtön visszaviszi a kocsit a barátaival együtt :)

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.05.20. 22:22:12

@Gusshun: Ki is fizetett 25 ezret a szélhámos márkaszerviznek.

Ha esze lett volna, fórumokon érdeklődik megbízható helyi szervizek iránt és oda viszi az autót állapotfelmérésre, 25 ezernél jóval kevesebbért.

The Good Boy 2011.05.20. 22:38:05

sajnos tipikus hungarikum a vevő. Utazik 100 km-et (vagy többet, ez nem derül ki) egy árúért, és amikor ott van, akkor megveszi mindenáron, ha már ennyit ment érte. És itt most arra mondom, hogy aki autót vesz, és nem veszi észre azt, hogy abban nem működik a szervó, annak nem is szabadna egyedül autóvevős útra indulni. Első körben a lakhely környékén kell 1-2 hasonlót megnézni és kipróbálni! már csak azért is, hogy amikor a kiszemelt verda volánjához ülünk, akkor legyen viszonyítási alap. Főleg fontos ez akkor, ha az user egy átlag családi vacakból akar átülni élete első "prémium jellegű" autójába. Az már maga a gondolattól is vak és érzéketlen lesz, hiszen valószínűleg elbűvöli a "magasabb(nak tűnő)" milliő. (ha viszont korábban is prémiumban utazott, akkor meg nem értem, hogy nem lehet kiszúrni, bármi olyat, amit egy trabanton felnőtt emberke is észrevesz)
A másik: olyan helyen, ahol a környéken összesen egy márkaspecifikus szerviz van, lehetőség szerint el kell az kerülni (ha van szervizkönyv és abban az ő pecsétjük van, akkor mindenképpen, mert valószínűleg nem lesznek őszinték), mert gyaníthatóan ismerik a tulajt, esetleg jobban is mint kellene (vagy elég az, ha a szalonvezetőt behintáztatja, hogy mihelyt eladja a régi göncöt, már jön is rendelni az újat. Ilyenkor az egy nyár alatt megtollasodni akaró jó magyar vállalkozó még az anyját is feláldozza, csak létrejöjjön a bolt).
A poszt toló másik marhasága pedig az volt, hogy nem fordult vissza azonnal az autóval, amikor észlelte az első hibákat. Mert az izomból ellentartott kormány meg a süvítő szél nem igazán sérülésmentes verdára utal. Ebben nagyon hibás az MB szerviz is. Végül, ha már hazaért és telefonálgatni kezdett, akkor következő út egy igazságügyi gépjármű szakértő egy szakvéleményért, és azt követően megkérdezni az eladót, hogy vissza akarja-e adni az autó árát, vagy indul a bírósági cécó. Tudom, hogy idehaza az igazságszolgáltatás malmai nagyon lassan őrölnek, de ha a vevő a telefonba közli az eladóval, hogy a szakértői díjon kívül minden szart le fog számláztatni, beleértve az azonnal igénybe veendő bérautót (mivel az eladott verda balesetveszélyes, közlekedni meg kell valamivel), meg hasonlók, talán nem vonta volna az eladó vissza a visszavételi ajánlatát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 23:19:48

@The Good Boy: haggyk mar ezt ahulyeseget hogy egy ekkora varosban minden markaszervizben csokosok vannak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.20. 23:21:44

a hasznalt kocsi mindig lutri kicsit, de nehiogy mar ekkora feneket kelljen keriteni neki, hogy milyen szervizben vizsgaltatom, meg jon az autoszerelo haverm, meg feluton talalkozunk

amugy jol szorakozok

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.05.20. 23:26:59

@hagyma: Nálunk muszáj, mert a használtautó-piac olyan. Ez nem Amerika.

protoplanetáris korong 2011.05.20. 23:27:48

a sztorinak akkor lett volna értelme, ha 20%-kal olcsóbban veszi és kiderül, hogy átvágták és szar az autó.
de 20%-kal DRÁGÁBBAN venni és szar, na ez már nem homár, hanem valami magasabb szint

The Good Boy 2011.05.20. 23:53:46

@hagyma: tudod hagyma, Magyarország kis ország és elég szegény. Talán emlékszel ezekre, amikor itt éltél (bocs azóta nem csak szegény, hanem gyakorlatilag élhetetlen). Szóval van kb 30 mb szerviz. legyen mondjuk nyiregyházán 2 belőlük. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az egyik legalább ismerheti az autót, ha ott vették vagy szervizelték. Nem kell csókosnak lenni hozzá, ez igaz, de lehet hogy nem lesz 100%-ig elfogulatlan.
Mondok neked egy jó példát: Az én autómat a közeli kisváros két márkafüggetlen szervize közül a nagyobbik, ismertebb szervizeli (a pecséteket is ők nyomják a szervizkönyvbe amikor odaviszem hozzájuk). A tulaj és a szerelők is jó haverok az évek során. Szerinted mennyire fog elfogulatlan lenni? Vagy a saját munkáját fogja fikázni, amikor rendszeresen ott a pecsétje, meg a lista, hogy mit végzett el (éves szervizekre hordom, és minden hibát orvosoltatok). Ha esetleg évek óta átbacik (amit nem hiszek), akkor sem fogja a vevő jelöltnek azt mondani, hogy ne vegye meg, mert minden harmadik olajcserekor már kétszer átcentrifugált megégetett tuskóolajat töltök bele, a többi alkalommal meg hozzá sem nyúltam a leeresztőjéhez?
Vagy az asszony autója esetében (ami pont merci származék), hiába maszek szerelő szervizeli, de a megyeszékhely egyetlen merci szervizébe hordja diagnosztikára (és ott pusziért, mert mindenki a haverja). Szerinted az évtizedes barátságukra hány hibát fognak feltárni egy vevőjelöltnek, ha előtte odaszól, hogy a kuncsaftjának az autóját (amit már látásból amúgy is ismernek és tudják hova tenni) szakértsék jól meg, ha esetlegesen odavinnék átnézettetni? Főleg, ha a vevőjelőlt olyan balek (és a jelek szerint ez jól is látszott), hogy nem veszi észre, hogy még a szervó sem működik... (gondolom ezért nem szóltak neki a rúgó miatt sem)
Mutyiország, és én így nem szeretem.
U.i.: én pont az az alapos barom vagyok, aki még a nem létező zörgést is elmondja a vevőjelöltnek, nemhogy letagadjak bármit is. Talán ezért nem vagyok ebbe az országba való:)
Utolsó használt autó magáneladásomkor nagyon sok-sok éve (azóta csak beszámíttatok újba) is én ajánlottam fel a vevőnek, hogy nézesse meg márkaszervizbe. Ott pedig az első szerelő, aki meglátta az udvarra begördülő autót, már ajánlatot tett rá, ha a vevőjelölt visszalép (persze az egy speciális, legendás típus volt)

The Good Boy 2011.05.20. 23:57:39

és a végére: (persze az egy speciális, legendás típus volt ÉS TELJESEN HIBÁTLAN)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.21. 00:23:24

@Szárnyati Gézа: bazmeg neked sejtesed sincs az amerikai hasznaltauto piacrol, na ez olyan, amit el sem kepzelsz, igasz a romok olcsok:)
megnezem, vezetek 20 merfoldet, aztan megveszem ha ugy erzem, onnantol a jo isten segitsen

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.21. 00:26:29

kopasz vagy. az első hiba kijövetelénél időt s pénzt nem kímélve -úgyis visszajön!- irány az ominózus márkaszerviz ahol bevizsgálták és a 25ropis számládat lobogtatva felajánlod hogy vagy elvégzik az újabb vizsgálódást de immár alaposabban, vagy akár ha szerintük hibátlan, a per elkerülése érdekében meg is csinálhatják az összes javítanivalót abban a 25 ropiban.
ezt elqrtad. nem kicsit. nagyon!
pláne, hogy már 5 hónapja letelt a garihónap.

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2011.05.21. 00:27:14

Nyíregyháza egyébként sem arról híres, hogy arrafelé minden második ember mercivel jár, így nem valószínű, hogy 1-2-nél több MB szervizt tartana el a város...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.21. 00:28:58

@The Good Boy: ha ez igy van ez nagy gaz
ha itt veszek hasznalt autot, altalaban nem viszem el tesztre, mert bizom magamban, altalaban el lehet donteni megeri -e az arat, alkudni is lehet, lehet tudni a merfoldallast/ a visszatekerest kemenyen bunteti a torveny/ es jogom van elvinni egy barmilyen magam valasztot szervizbe, jo, legyen szerelomuhely, ahol felteszik a computerre es alaneznek
aztan elmondjak mit gondolnak, de a dontes az enyem, onnantol nem mutogathatok vissza rafuk, mert mindent nem lehet latni teszem azt egy 6 eves kocsin
ha maganszemelytol veszem, akkor megint mas a helyzet mert ragaszkodhat hozza, hogy jon velem mindenhova, tehat nem vihetem el a kocsit magamtol egy orara, bar ez ritka, es ritkan veszk maganszemelytol
sok mindenm eszembe jutna, egy dolog nem, hogy egy Nyiregyhaza meretu varosban egy szerviz valaki miatt megteveszt
ha ez bebizonyosodik az mar csalas, ami buncselekmeny

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.21. 00:28:59

@batgirl: ez szép. és amint kihozod a szalonból, abban a pillanatban buktad el a vételár jó esetben csak 1/5-ét. :)
sosem vennék új autót. olcsót azért nem mert híg a leve, drágát meg mert nincs annyim.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.21. 00:30:46

@Josephine B.: es emiatt hazudnak a leendo vevonek...
hu
erdekes varos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.21. 00:36:17

@batgirl: most akarunk venni kocsit, a szive kicsit huz egy uj fele, de az eszem hasznaltat mond
meg nem dolt el
alszom ra parat

szokecsaj12 2011.05.21. 07:21:08

5-10 ezerért bármelyik útszéli magán autószerelő lelkiismeretesebben megnézte volna.

Márkaszervíznek nem hiszünk. Semmiben.

Autószalonnak sem. Láttam én már zsír új autót javításon. Még csak a trélerről jött le, lezúzták közben. Béna volt az átvevő, így csak később vették észre, hogy meg lett húzva egy 5 millás kocsi. Irány a karosszériás. Na azt a madarat is megszivatták, aki megvette.

A posztoló legalább szerzett egy csomó jó autószerelő ismerőst, aki legközebb elmegy vele megnézni, amit meg akar venni.

Hagyma: Nekem bejött a használt kocsim. Én kinéztem, megnéztem, átnéztem. Előnyöm volt: autókereskedésben dolgoztam, tudom mire kell figyelni. A netes hirdető oldalakon van egy csomó tanács, hogy mik azok a dolgok, amiket egy használt kocsinál tüzetesen meg kell nézni. És az árát is érdemes megnézni. Ha valami sokkal olcsóbb, mint a vele egyformák, akkor ott valami nagyon nem kerek.

Azért vittem autószerelőt is, az eladónak rögtön úgy mutattam be, hogy ő az autószerelő... Máris közelebb volt a mondóka az igazsághoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.21. 12:46:39

@szokecsaj12: nekem is bejott meg mind, az hogy a legelsore 2 merfold utan kolteni kellett 50 dollart az nem tetel, azt senki meg nem mondta volna, hogy ki fog lukadni a huto
utana is csak az eletkorabol adodo aprobb gondok voltak
en sosem vittem autoszerelot, az se lat bele jobban
ha nagyon draga es aggodom, akkor muszeresen megnezetem a biztonsag kedveert, ha garancia nelkul akarjak adni
par het mulva eppen akarok venni egyet, de meg csak az elhatarozas zuletett meg a fejemben, meg azt sem tudom milyet?

lorenzo von matterhorn 2011.05.21. 13:44:48

@hagyma: azért kell(de nem kötelező) mert mégis csak jobban kiismeri magát abban a jogi katyvaszban,ami segíthet a lüke posztolónak az igaza érvényesítésében
na és persze az sem elhanyagolható,hogy általában(nem mindig) komolyabban is veszik
dióhéjban :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.21. 14:24:59

@lorenzo von matterhorn:
nem tudom, nagyon sok esetet latok,/lattam inkabb/ hogy rohangalnak ugyvedhez, pedig egy kis utanaolvasassal/internet/ ptk ertelmezessel/internet/ keresetlevel, felszolitolevel mintakkal siman elkerulheto az ugyved
bonyolultabb ugyekben persze kell
itt nalunk meg olyan a jogrendszer, hogy ha mar birosagra kell menni szoba sem allnak veled ugyved nelkul
/nem fenyezem magam, de otthon nyertem polgari pert, ugy hogy az ellensegnek volt ugyvedje, nekem meg nem.../

lorenzo von matterhorn 2011.05.21. 14:34:53

@hagyma: pont azért vetettem fel,mint opciót,hogy éljen az ember ilyesmivel,ha ilyen töketlen ,mint a posztoló :-)

ismerős a szitu ,mármint a pervitel ügyvéd nélkül :-) én is így csinálom mindig,ameddig lehet :-)
kint hálistennek nem volt még peres ügyem :-)

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2011.05.21. 15:33:35

Én meg pont az ellenkezőjét látom sokszor, mondván, hogy ő is tud törvényeket olvasni, nem kell neki ügyvéd, az csak lehúz és a végén sikerül olyan baromságokat csinálni, amit utána az ügyvéd se tud helyrehozni...

Autót szerelni is lehet házilag, valami biztos lesz belőle... Keresetlevelet is lehet írni házilag, abból is lesz valami...

thepret · http://teneriferepulojegys.hu/ 2011.05.21. 19:16:44

...mocskos az eladó, a szervÍz, az ország, ilyen időket élünk...

Szmájli / Trollrühellő 2011.05.22. 16:59:57

redbull rönót köll venni, az össze van rakva.. csak kerszt nem kell bele kérni extrának, az nem mindig jó.. csak kicsit drága :DD

piqq 2011.05.22. 19:07:04

Minden használt autó vásárlásnál fél év szavatosság van,tehát ha probléma van vele,az eladót terheli a felelősség.Én így tudom,nézz utána.Előbb kellett volna,lehet,hogy már késő...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.22. 20:21:17

@lorenzo von matterhorn: peres nekem sem, csak bunteto:)
ittas vezetes 0.9, 0.8 ,eg szabalyos, mielott hordulnetek nameg az emigracios ugyved is lehuzott rendesen
de ezekben az ugyekben nem lehettt gatyazni
a magyar PTK-t talan meg tudom ertelmezni, de az merikait angolul + a jogrendszer sajatossagai
itt kell ugyved mindenhez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.22. 20:26:31

@Josephine B.: ha valaki nem erti a helyzetet, nem biztos magaban, modorosan nincs jogi venaja, mert mondjuk meg a Blikket is rosszul ertelmezi,, annak termeszetesen kell ugyved izibe, bar a dolog termeszetenel fogva az ugyved is veszit, mert mindenki nem nyerhet de akkor is elvallalja
buntetougyekben ugyios kirendelnek, PTK-s ugyekben, ha nagyon bonyolult, vagy nagyon a hataron mozog az igazsag, akkor jobb ha az ember felfogad egyet
de nehogy azt higgyuk, kijelentjuk, hogy ugyved es o az Isten, rengeteg hulye ugyved van sajnos, foleg miutan az ilyen vallalati jogtanacsosok is elmehettek ugyvednek
nade ez nem tema
el kell dontyeni a posztolonak mit akar, a szerzodes felmondani es visszaallitani az eredeti allapotot, vagy visszakapni penzt amit az eltitkolt hibak miatt kellett a kocsira kolteni
kezdo lepesnek egy ehhez megirt felszolitasra az elado fele nincs szukseg jogaszra, a levelben persze meg lehet emliteni, hogy ha nem ,akkor ugyved segitsegevel birosaghoz fordulok
ha mar ekkora a respektje a szonak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.22. 20:30:50

@piqq: ez meglepne, es ha van is mire terjed ki?
mert mondjuk ha veszek egy 12 eves kocsit es
1 honap mulva el;romlik a benzinpumpa
2 honap mulva az ablakemelo
3 honap mulva a legkondi
4 honap mulva a szervo
5 honap mulva a gyjtaskapcsolo
6 honap mulva az ablaktorlo motor
nem hiszem, hogy ezeket az eladonak kellene fizetni, ilyen koru kocsinal benne van a pakliban es az elado nem lathatta elore

lorenzo von matterhorn 2011.05.22. 22:12:38

@hagyma: igen,azt tom,hogy ott kell,ha gonde van
itthon,ha lehet a polgáris bizbaszokat magam viszem(persze néha igen csak utánaolvasás is szükséges)de nyertem már otp ellen pl :-)
viszont ügyvéddel már buktam tyúkpert :-)

cicmen (törölt) 2011.05.23. 00:20:37

Ha nem veszed meg, nem jársz így!

Viktus 2011.05.23. 00:57:36

Szerintem megérdemli az a barom, aki vesz egy mercit aminek szervó hiba miatt nem lehet tekergetni normálisan a kormányt ... még szervízbe is ment bohóckodni azok dörzsölhették a kezüket, hogy majd náluk lesz a nagyjavítás :D

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.23. 07:47:45

@hagyma: "...és a járművet megtekintett állapotban átvettem, a továbbiakban eladó felé követelésem nem lehet..."

ezek után használt járműnél az általad felsoroltakra "garancia" nuku. viszont ha -nem tudom hány hónapon belül- kiderül hogy mint eladó hazudtál és törve volt illetve rejtett, láthatatlan hibája van a gépnek, azt qtya kötelességed a) megjavíttatni, b) vevő javíttat és te a ktsgket állod (ez megbeszélés tárgya!), c) visszavásárolni a járművet.

esőbe rúgtasz mint eladó, de ez van.

szabi1983 2011.05.23. 10:40:02

Nos engem is sokszor kérnek meg, hogy segítsek autóvásárlásnál. Én általában két dologra szoktam nagyon odafigyelni. Az egyik a törött autó. Legtöbb kereskedő ezzel operál. Ugyanis azt tudni kell, hogy a csodák nincsenek, avagy a kereskedő pénzért dolgozik és hiába veszi meg a Balogék ápolt gyönyörű opeljét X összegért mert azt a kutyának se tudja eladni. Amikor a kereskedő autót vásárol, hogy később azt haszonnal eladja, akkor általában törött autók közül válogat mondjuk belgiumban vagy hollandiában. Ott rengeteg erre szpecializálodott telep van. Onnan behozza a roncsokat majd itt megcsináltatja a lehető legkevesebb pénzből, hogy minél olcsóbban tudja eladni haszonnal. És általában ezt a munkát engedély nélküli kontárok végzik, ezért aztán elég könnyű kiszürni. A másik eszköz az óravisszatekerés. Soha ne higgyünk semmilyen szervízkönyvnek. Tegnap láttam egy Reanult megane eredeti márkaszervízes szervizkönyvét 92.000-km-el. Én úgy 300 ezerre saccoltam a valós állást de lehet több is. Vannak árulkodó nyomok, amiket a kedves nepper valószinű nem fog kicserélni, mert drága. Ilyen a teljesen kopott kormány, váltó, "teljesen megvakult" lámpa. Erőteljesen kopott motorház, ülések. stb.

metal · http://electric.blog.hu 2011.05.23. 12:09:30

Ha kérek egy átvizsgálást a szerviztől, az a minimum, hogy papíron, és felelősséget vállal érte. Ha erre nem hajlandó, keresek másikat, mert vagy összejátszik az eladóval (vidéken nincs olyan sűrűn merci szakszerviz), vagy nem ért a dolgához.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.23. 12:47:30

@salapapa: ez egyertelmu
sot oravisszatekeresre is vonatkozik, itt igen kemenyen buntetik, ha bizonyithato ugye

mohopasi 2011.05.23. 16:42:00

Használt mercit nyíregyházáról. Ráadásul helyi szervizzel nézeti át. (az eladónak helyi, gratulálok, az ő hazai pályáján akar nagy játékos lenni). Ez a két dolgo így együtt kimeríti az akihülye esetét.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.24. 08:11:53

@metal: korrekt.

@hagyma: itt is vonatkozik az óravisszatekerésre, ha van 2 jókötésű, bevállalós barátod.
sajna törvény még nincs erre. tudod engem hányan keresnek meg, hogy tudják meg tudom csinálni, legyek már oly kedves és egy kisebb ötszámjegyű összeggel honorálnák is a pár perces műveletet?
mindig nemet mondok. leszarom azt a pártízezret (ami mára már tutti millákra rúgna), de a becsületem ennél többet ér.
tudom, úgyis megcsinálja valaki. de eccer minden kiegyenlítődik és ha valaki sok rosszat tesz...

@mohopasi: az ötlet nem rossz, ha hivatalos írásban megkapja a teljes bevizsgálás eredményét. onnan perelhető a szerviz.
ha csak "ááá, Sebikém nincs itt semmi baj!" és kezetfognak viszlát, akkor szopacs.

piqq 2011.05.25. 00:36:14

@hagyma: Gondolom nagyobb problémák esetén áll ez fenn.Én a Kossuth rádió azt hiszema "napközben" című műsorában hallottam erről.

2011.05.25. 12:46:56

Ekkora pofátlanságot, nem elég, hogy szar az autója, de még pofátlanul magasra is tartja az árát.

De a szerviz is megéri a pénzét, 25 ezerét nem csináltak semmit, de ha már ugysem csináltak semmit, és ezt tudják is, mondhatták volna, hogy ne vegy meg az auót, ők már úgyis pénzüknél vannak, legalább tuti hogy nem okoznak kárt.

M13 2011.05.25. 12:47:36

Felejtsétek már el a rétegvastagság vizsgálót! Mágneses alapon működnek (az olcsóbbak) és fémtartalmú gittel átverhetőek. Röngtengéppel meg nem mászkálhat mindenki

2011.05.25. 13:53:50

@The Good Boy: jókat írsz !
Egy valamibe kötnék bele: az egy nyáron megtallasodni akaró vállalkozó nem önszántából ilyen, hanem a szemét tetű politikánk csinálja ezt, hogy évente változtatnak alapvető gazdasági szabályokat, átláthatalan jogszabálydzsungellel teszik élhetetlenné az országot. Aki nem egy nyáron tollasodik meg az lehet hogy a következő nyáron már elbukik, mert PONT olyan szabályt hoznak majd ellene. Mondjuk visszamenőleges hatállyal.

szabi1983 2011.05.25. 15:19:22

@M13: Ez hülyeség amit irsz. A rétegvastagságmérővel nem arra vagyunk kiváncsiak, hogy mennyi a festékréteg vastagsága, hanem arra, hogy van-e eltérés a különböző karoszérialemeket borító festékréteg vastagsága között. Azért azt a "festőmüvészt" megnézném, aki fémtartalmú gittel pontosan be tudja lőni a réteg vastagságát úgy, hogy az egyezzen a gyárival ráadásul általában a fél autót ujra szokták fényezni egy komolyabb törés után.

Kutyafitty · http://komplexauto.hu 2013.10.25. 15:59:50

Meg lehet oldani, hogy a javításokat úgy végzi el valaki, hogy ne mutassa ki a rétegvastagság mérő eltérésként, de ahhot gyártói körülmények kellenek, vagy legalább egy kiváló festőműhely, és semmi kitöltőanyag.
süti beállítások módosítása