Tékozló Homár

Hortobágyi halas palacsinta a Calvin Caféban

2011.06.17. 12:09 | jackyll | 68 komment

Ilkamilla a jelek szerint még nem találkozott a Tíz étel, amit soha ne rendelj magyar étteremben dolgozattal, amiből az első helyen derül ki, hogy a hortobágyi palacsinta mindig is a konyhai hulladékot volt hivatott feldolgozni. Ehhez mérten kaphatott csirkés helyett halas palacsintát a Calvin Caféban:

Június elsején, szerdán, megünnepelendő az aznapi sikeres vizsgáinkat, beültünk a húgommal a Calvin Bistro (hivatalosan Calvin Cafe) nevű étterembe egy gyors ebédre. Hogy a helynek vannak hiányosságai (pl. csúcsidőben is csak egy pincért alkalmaznak), az már korábban is feltűnt, komoly panaszunk azonban ezidáig nem volt, sőt, kifejezetten kedveltük a helyet! Testvérem rántott sajtot rendelt zöldborsóval, én pedig hortobágyi húsos palacsintát. Nemsokára meg is érkeztek a fogások, nem néztek ki rosszul. Az első falatnál azonban furcsa érzés fogott el. Nem a megszokott íz volt... Beletelt egy percbe, mire tudatosult bennem: ez a hortobágyi bizony hallal van töltve!

Nem akartam elhinni. Megkóstoltattam a húgommal is, aki szintén eléggé meglepődött, de nem hagyott kétséget afelől, hogy helytálló a diagnózis: ez a palacsinta nem látott húst. (Egyébként már a szagán is elég jól érződött) Ez így elég bizarr kombinációnak tűnt és nem ébresztett bennem jó érzéseket az a tény sem, hogy olyan helyen vagyunk, amelynek specialitási közé tartoznak a halas fogások...

Odahívtuk a pincért. Megkérdeztük: milyen töltelékkel készül itt a hortobágyi palacsinta? Kicsit értetlenkedett, de aztán azt mondta, hogy természetesen csirkehús van benne. Mondtuk neki, hogy amit kihozott, abban ugyan nem az van. Kértük, hogy kóstolja meg, vagy legalább szagolja meg, ha nem hiszi el. Az utóbbit megtette, és már nem bizonygatta, hogy az csirkehús lenne (igaz, el sem ismerte az igazunk). Azt felelte, hogy jó, megkérdezi a konyhán, hogy mivel készítik.

Nemsokára visszajött üres kézzel és azt mondta: "Szerintünk minden rendben volt a palacsintával, de ha gondolja, kérjen mást". Kértem. Egy rántott sajtot zöldborsóval, mint a testvérem. Meg sem lepődtem, hogy a szervírozás igazi panaszos vendégnek szóló stílusban történt meg. Nemhogy ezúttal már nem járt a lekvárhoz kis csésze, de egyenesen rá volt trutyizva az egész  a borsóra.  De én abban a pillanatban már azt is értékeltem, hogy a bunda alatt legalább sajt volt és nem más...

Azóta sem tudom felfogni, hogy hogy volt merszük ilyen nyilvánvaló és ostoba módszerhez folyamodni - feltételezem - maradék-újrahasznosítási célzattal? Komolyan gondolták, hogy az embereknek nem tűnik fel, hogy halat, vagy csirkét esznek-e?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Padlásszoba 2011.06.17. 12:17:02

Nem hallal volt töltve, hanem csirkével. Az "ízélményt" az okozta, hogy a nagyüzemi csirkéket többek közt olyan táppal etetik, aminek "köszönhetően" halízű lesz a csirke húsa. Valami halkivonat, vagy mi a rossebb, az agráros ismerősöm egyszer elmondta a hivatalos megnevezést, de ha agyonütnek sem tudom felidézni.
Úgyhogy addig oké, hogy ne rendelj ott többet ilyet, de nem azért, mert hal van a palacsintában (hehe, sz*r van a palacsintában), hanem azért, mert a tulaj pont annyira igényes, hogy a legszarabb minőségű nagyüzemi csirkét vásárolja a kajáihoz. És gondolom, ha húsáruban ennyire igényes, akkor a többi alapanyagban is az lehet...

Félre Beszélő 2011.06.17. 12:21:02

Még jó hogy nem rántott halat kértél, mert az lehet, hogy kotkodácsolt és uszony helyett szárnyban végződött volna.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.17. 12:21:23

Lehet, hogy nem látszott, de hogy beleköptek a rántott sajtba, vagy szaros kézzel fogdosták, az 100%.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.17. 12:24:28

Nekem a csirkeízű busafej a kedvencem!

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.17. 12:27:36

Nem értem mi a baja a posztolónak. Ez a XXI.-ik század. Tart már ott a tudomány, hogy simán tudnak hal ízű csirkét tenyészteni.

staropramen 2011.06.17. 12:32:16

Anno mi a sikeres vizsgáinkat az Ádám sörözőben ünnepeltük, némi tatárbeefsteak és jelentős mennyiségű csapolt Staropramen társaságában.Egyik sem volt halszagú.

dr. _mmm_ 2011.06.17. 12:34:33

Lassan mondom, hogy mindenki megértse:
H O R T O B Á G Y I P A L A C S I N T Á T S E M E S Z Ü N K E T T E R E M B E N !

Ha annyira azt akarsz enni csináld meg otthon.. kb 20 perc. és az tényleg friss hortobágyi palacsinta.

(mellesleg nem csodálom hogy vitatkoztak.. mivel már ők sem tudják mit daráltak bele)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.17. 12:39:14

A palacsintát be kellett volna fújni WD40-nel, akkor nem lett volna halíze!

staropramen 2011.06.17. 12:40:29

Kiegészíteném az előbbieket:
A sikertelen vizsgákat is az ádámban ünnepeltük .A többi stimmel.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.17. 12:42:20

@Padlásszoba: A halliszt túl drága csirketápnak, a repcedara szokta okozni ugyanazt a szagot. Az utolsó 7-10 napban ezért nem is adnak nekik olyan tápot. Viszont ha nincs más, vagy elkezdenek dögleni, és inkább levágják az egészet, büdös lesz a hús. Kalocsán, a katonaságnál ezért találták föl a csirkehalászlé nevű készítményt. A felvásárolt selejt fagyasztott csirkét szétverték, felöntötték vízzel és a katlanokba beleraktak egy csomó lejárt szavatosságú halászlé-kockát, molyos száraztésztát, amit a helyi gyártó cégtől teljes áron megvettek. Voltunk néha olyan éhesek is, hogy megettük...

England win The Ashes! 2011.06.17. 12:56:12

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Csodálkozom, hogy erre nem reagáltál:

"De én abban a pillanatban már azt is értékeltem, hogy a bunda alatt legalább sajt volt és nem más..."

Navarone 2011.06.17. 13:09:26

Jesszus, rémes lehetett!
Egyszer mi is rendeltünk - a tészta édes volt :-|

England win The Ashes! 2011.06.17. 13:12:13

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Nade te pontosan tudod, hogy mi a különbség a sajt és a "sajtjellegű készítmény" között.

.lll. 2011.06.17. 13:24:25

@Sün‼:

ez pont az volt!:D

amúgy a szárnyasok halliszttel való etetését tudtommal betiltották

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.17. 13:30:27

@lófő:
Akkor megnyugodtam!
Lehet, hogy ki is megyek a patakpartra domolykózni.
Csak előbb keresek némi WD40-et.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.17. 13:32:36

@Dr Jozef Vengloš: Azt viszont nem, mit kaptak a lúzerek. Gondoloma azt, amit valami "~Rántani való ömlesztett sajt jellegű élelmiszer-készítmény (növényi olajok, édes és savanyú savópor, tejpor, tojáspor, házipor, emulgeálószerek, antioxidánsok, állományjavítók, ömlesztősó, tartósítószer, WD40 és konyhasó felhasználásával, nyomokban patkányt is tartalmaz)" néven forgalmaznak. Ettél már rántott kecskegomolyát?

England win The Ashes! 2011.06.17. 13:34:10

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Sima gomolyát igen, valamikor régen, rántva még soha.

mortalwombat 2011.06.17. 13:41:22

Van lecsós fagyi, meg lekváros rakott kelkáposzta. Mit kell ezen kiakadni? Ételreform van, kéremszépen.

j311 2011.06.17. 13:45:37

Hortobágyi palacsinta?
Az mindenhol maradékból van!
Majd nem gondolod, hogy frissen lefőznek bele bármit!!

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.06.17. 13:50:34

Nagyfokú merészségről tett tanúbizonyságot a poszt toló :D
Először megreklamálja a kaját, majd miután a konyha azt renbenlévőnek minősíti, rendel mást.
Vajon megfordult e a fejében, hogy merre járhatott a rántott sajtja, mielőtt a tányérjára került, vagy történtek vele egyébb normálisnak nem tekinthető dolgok? :)

Ha valahol átqrnak kajával, ott nem rendelünk mást, visszaküldjük, és viszont hallásra, max. egy üveg bontatlan(!) ásványvizet kérünk, aztán keresünk másik tápoldát. Annyi van belőlük, hogy dunát lehetne (kellene is, de ez más kérdés) rekeszteni velük :P

Bubu80 2011.06.17. 14:07:19

Nos, csak tájékoztatásként közlöm, hogy ha a posztoló valóban igazi Hortobágyi palacsintát kapott volna, lehet, hogy akkor is meglepődött volna, ugyanis nagy tévedésben van, mert nem csirkéből, hanem borjúból készül.

De étterembejáróknak, mképpen fontos alapszabály, hogy Hortobágyi palacsintát csak akkor rendelünk, ha szopni akarunk!

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.17. 14:09:31

Palacsintát csak az Aldiból, vagy az ukránoktól!

BBG76 2011.06.17. 14:48:03

@Padlásszoba: pontosan ez a helyzet, a táp miatt lesz halízű a csirke, halhús és halolaj is van benne. Én a nyolcvanas évek végén találkoztam ilyen csirkével, pedig szemem láttára rántották ki.
De van csirkeízű hal is, a farmról származók között.
Gyárból származó kajában nem lehet bízni.

Kaelon 2011.06.17. 15:55:24

"10 étel, amit soha ne rendelj magar étteremben"

Persze... És akkor mit rendelhetek? Mindenre, ami apró hús, ráfogják, hogy konyhai hulladék, ami meg nem apró, az biztosan valami más okból rossz...
-.-
Megnézném, hogy a cikk írója mit eszik étteremben...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.17. 16:17:35

@Bubu80: altalaban csirkemellbol csinaljak, de lehet mas daralt husbol is
siman
nem halbol
ez a maradekozas azert hulyeseg, mert akkor a csirkeporkolt is maradek amit eszel, mar mar kesz van 2 napja
nem nagyon hiszek benne hogy a tanyerokrol visszavitt kajat daraljak le es abbaol lesz a palacsintatoltelek
azt meg vegkepp nem hiszem, hogy a magyarokk olyan bunkok, hogy reklamalas eseten megkpkodik a kajat vagy szaros kezel fogjak meg, sot remelem eleve nem dolgoznak szaros kezzel

Shinjuku 2011.06.17. 16:34:55

Szerintem az etterem sutojevel lehet a baj, onnan jon a haliz. Raferne mar egy kiados pirolizis.

Judit: 2011.06.17. 16:56:38

@hagyma: látszik, hogy nem itt élsz. szerencsére már én se sokáig.
anyukám egy időben konyhán dolgozott, azóta nem eszek étteremben. a nem romlott kaja újrahasznosítása még a finomabb dolgok közé tartozik. tudod, hogy kell a 3 napos, büdös húst ehetővé tenni? én tudom. a végeredményen meg se érzed.

Róka-Rudi 2011.06.17. 17:05:59

Rántott sajt zöldborsóval?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.17. 18:24:18

@Judit:: hat mondjuk az igaz itt levesen kivul nem tarolnak kesz etelt
@Róka-Rudi: jo a zoldborso is, nem kell mindent rizsaval meg krumplival, kulonosen hogy noi holgyekrol van szo
tartar is kell hozza mondjuk
de en nem eszek rantottsajtot etterembe, mert ha megyek akkor steak vagy hamburger esetleg csirek

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.17. 23:43:26

és elfogadtad? meg is etted? gondolom mind a 3 "fogást" ki is fizetted! :D
nem vagy normális anyukám! az ilyenek miatt tudnak még megélni ezek a helyek.

legközelebb amennyiben hasonlót tapasztalsz:
- kérni az üzletvezetőt! - pincér jattol a szakácsnak a nap végén, együtt vannak.
- felállni és mindketten -vagy többen- mosolyogva búcsút integetve távozni. természetesen fizetés nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.18. 00:29:44

@salapapa: velem is elofordult, hogy a marham ne volt megfelelo, beef loin rib
tul zsiros volt, zsiros amugyis de ez tul zsiros
a fiam T-Bonet evett az tokeletes volt
szoltam a pincernek, hogy nekem ez nem tetszik, tul zsiros
mondta, hogy ez egy ilyen hus
en meg mondtam, tudom milyen de nekem ez nem kell, ha mind ilyen inkabb eszek
T-Bonet en is, mint a gyerekem
elvitte a kajat
1 perc mulva megjelent a supervisor
nem, nem reklamalt
1000-szer elnezest kert
visszament a konyhaba, hozottt egy levest, hogy amig a T-Bone elkeszul egyek valamit
es tuti vagyok benne nem kopkodtek meg a levesem es nem vertek ra a steakemre
es isteni T-Bone volt
jo jattot kaptak
es boldogan eltunk tovabb...
es ez egy sima mezei steakhause volt

akos147 2011.06.18. 09:23:11

tengeralattjárón igazi hortobágyit kapni, bár kicsit fűszoknya ízű...

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.18. 11:02:50

@hagyma: hasonlatos volt visegrádon...
parti sétány, egy szolgáltatósoron lévő kayálda. nem egy Royal.
feleségem kért rántott borjúlábat áfonyamártással, krokettel.
kijött a kaya és a második vagy harmadik lábon volt egy kis szőr.
felszolgáló hívásra jöve, nemtoomhányszor bocsánatot kért és hozott Neki egy új sütést.
levest nem kapott. :D
viszont a végén a desszertre a vendégeik voltunk.
nem is feledem a helyiséget. ha arra járunk, betérünk mert korrektek, az adagok elfogadható méretűek és nagyon finomak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.18. 12:53:58

@salapapa: es ennek igy kellene tortennie mindenhol

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.18. 15:00:49

@hagyma: ja. majd ha nem a balkánhoz fogunk tartozni. addig... csak egy álom Európa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.18. 17:01:44

@salapapa: az jutott meg eszembe, egyszer a haverommal csirkemajat ettunk, talan rantva?/ nem emlekszem/ marmint O, en nem tudom mit
es ahogy felvagta kicsit meg veres volt belul
ezert szolt a pincernek
az meg eroskodott, hogy nem veres az csak kicsit piros
aztan kicserelte, vagy meg visszadobtak az olajba, a problema megoldodott, de ezek keptelenek azt mondani, oh bocsanat maris sutunk ujat es elnezest
nem, meg ha kicserelik akkor is elotte harcolnak az igazukert, hogy marpedig az jo
nem ertik , hogy az a jo a mi a vendegnek jo
otthon

ozikS 2011.06.18. 17:49:56

Ez biztos kínai húsos palacsinta. Azoknál láttam "halízű" csirkét :)

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.18. 21:47:05

@hagyma: pár hónapja voltunk egy nagyon jó barátom meglepetés-szülinapját megtartani egy panzió-étteremben mátrafüreden. kitűnő kezdés (előétel majd leves) után a főfogás és a desszertek... nem kommentelném.
ezt a gundelt a feleségem rendedelte, de rápacsált.
1 - nem gyújtották meg ahogy az a gundeleknél többnyire szokás, 2 - HIDEG volt.

static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/3_-_eledelek_desszertek_009_130719.JPG

visszaküldtük, hogy ez így nem a zigazi...
2(!!!) perc múlva hallottam, hogy sípol a mikró a konyhában. szerinted 2 palacsintával mit tesz egy mikró 2 perc alatt? forrt a csoki még akkor is amikor kihozták. :@
8an voltunk. előétel, leves, főétel, desszertek az italfogyasztások mellett.
egy forint jattot nem adtam hogy rohadjanak meg!
ja, hogy melyik is ez a hely? ez:

Feketerigó 95' Bt
3232 Mátrafüred, Avar út 2.

www.feketerigo.hu/

static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/2_-_tteremben_004_130654.JPG

van életrevaló és van szar mindenhol, így a vendéglátában is. fenti egységet akárhol járok, mindenhol lehúzom mert egyszerűen nem érdemlik meg, hogy talpon maradjanak.

Megdobbent 2011.06.18. 23:14:29

A zoldborsot es a lekvart en sem vagom a rantottsajthoz, de ez a kisebbik gond. A nagyobbik, hogy tenyleg csuda dolgokat csinalnak a konyhan, a turhazas, foldon forgatas csak ilyen kommersz metodus, van szakadt sepruvel leveskeveres meg konnyu belecsorgatas a martasba.

Szoval az etterem az mindig egy rafting, de altalaban roszabb eselyyel.

Slowly 2011.06.19. 17:25:50

rántott sajt tartárral, fele hasáb, fele majonézes krumpli :)

Megdobbent 2011.06.19. 18:56:20

@Slowly: ugy-ugy! De lekvar meg zoldoborso. Huha, ugy tunik megoregedtem :>

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.20. 09:14:23

@Megdobbent: Állítom, fel se vonultál a szivárványos (lekváros-zöldborsós-rántott sajtos)lobogó alatt...

Cr 2011.06.20. 09:20:42

Mekkora lúzernek kell ehhez lenni, HÁT TE JÓ ISTEN

Megrendeli a leglúzerebb kaját, ami létezik, aztán beszól és kér valami mást, amibe biztosan nem köpött bele minden konyháslegény, nem beszélve a különleges öntetről.... WÁÁH :D

manes 2011.06.20. 15:01:50

@Horváth Lajos: Egyszer ettem a Pólus Centerben a kinainál" halaromájú csirkefalatokat" Ha már ettél szart akkor ez az volt.Mintha a csukázáshoz ,süllőzéshez használt büdös olajat ettem volna meg. Lehet,hogy abból készült?:)

Csigorin 2011.06.20. 19:08:37

abba a sajtba is biza beleverte a faszat ott mindenki

zsoci 2011.06.24. 23:40:49

Azért ez a hortobágyit nem eszünk étterembe ez kicsit erős ! Nekem az egyik kedvencem és bizony elég sok helyen ettem már és többnyire jó szokott lenni.

Viszont szólnék a sok hozzáértőnek, hogy a hortobágyi eredetileg NEM csikehúsból készül, hanem sertéspörköltből, bizony.Egyszerüen újabban mindent izetlen büzetlen szárnyasokból kell csinálni. A rémálmom a pulykabrassói........

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.25. 00:36:23

@zsoci: sertéspörköltből? fúúúúj! az olyan gusztustalan! az a disznó mindent megeszik, a saját trágyájában fetreng és kieszi belőle az ételmaradékot is!

szinte látom a sok újkori gasztróértőt. :D
sosem ettek IGAZI húst, ami látott kukoricát, kenyeret, moslékot.
megyek is és szelek egy darab (fúj! disznóból készült!) házi szalámit. :)

zsoci 2011.06.25. 08:07:30

@salapapa: És tudod ezek az emberek akik utána gond nélkül eszik a pulykaparizert, meg a fürészpopos csirkefaltokat, gyorsfagyasztva...Pedg ha tudnák hogy abban mi van...

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.26. 02:26:01

@zsoci: nagyapám csirkét, némakacsát tenyésztett és desznyót tartott.
vagyok oly szerencsés, hogy sikerült olyan hentest találnom aki a gyerekkori ízeket idéző állagú és állapotú nyersanyagot (marha, malac, kacsa, csirke) tudja biztosítani.
amikor 20éve másfél évet egyedül éltem, nem mondom, megvettem a gyorsfagyasztott "ételeket" de azóta a frisset preferálom.
teljesen más az íze!

az éttermi hortobágyival anno nagyon kellett vigyázni! szüleim, nagyszüleim mind a vendéglátóiparban tevékenykedtek és... szóval egy bizonyos szint alatt nem szabadott hortobágyit rendelni. :S
hogy ez ma is így van-e, azt nem tudom. mindenesetre a beidegződések nem engedik hogy rendeljek.

zsoci 2011.06.26. 02:51:29

@salapapa: Hát a nagypaáért és a jó hentesért irigyellek. Sajnos, vagy szerencsére én rálátok a vendéglátásra, barátaim révén, és nincsenek illuzióim, sőt. De pl a hortobágyi tipikus maradék étel, még a Gellért Sörözőben is.
Amúgy bizonyos szinvonal alatt be sem megyek egy éttermebe, mondjuk ez kizárja, hogy Hortobágyit rendeljek. Amúgy végettem pár érdekes országot ( Bosznia, Koszovó, Irak piaccal, kifőzdével mindennel, de azért egy ócska étterembe nem teszem be a lábam.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.27. 01:01:12

@zsoci: hogy te merre nem jártál? :)
ilyen helyeken akár kígyót is eszik az ember... nekedis hasonlóan edzett lehet a bélrendszered mint nekem. ;)

a "legalja" ahol étteremben jártam, az NDK és Csehszlovákia volt...
amúgy mindenevő vagyok, amennyiben nem zöldségről (vagyis húsról) van szó. ugyanúgy szeretem a tengeri herkentyűket mint a csigát, békacombot, malacot, marhát, őzikét és ezek belső szerveit. egy nagy tál csülkös pacalért, egy jó vese-velőért pl ölni is lehet szerintem.
persze ha jól van elkészítve! :)

zsoci 2011.06.27. 21:44:16

@salapapa: Kígyó sajnos nem volt.
Viszont nagyon vicces, hogy az arabok a hús alatt mindig birkát értenek. Állati vicces áa a birka burger és a birkás lasagne.

Amúgy sokfele járta, főkét a távolkelet maradt ki, de még pótlom majd. És én mindig mindenhol a helyi ételeket eszem.
Irakban a piaocn is vettünk helyi joghurtszerüséget, meg sajtot az is jó volt. Boszniában az útmenti birkasütés az igazi ász ,ki van írva : Pecene !

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.27. 23:33:51

@zsoci: igen, van is erről egy szösszenet a bazinagy görög lagziban:
- Anya! Ian vegetáriánus, nem eszik húst!
- sámmi báj kislyányom! ákkor sütünk náki birkát!
jellemző! :D

Irak... Bosznia... nem vagyok egy beszari gyerek, de csak borzongok ezek hallatán.
rákerestem (mert barátom a kugli) és a pecene szárnyas (csirke?) étel. bégető csirke viszonylag ritka errefelé...

amúgy életem lexarabb pizzáját velencében ettem. hozzá kell tennem, a legjobb tengergyümölcsis tésztát is. :)

zsoci 2011.06.28. 00:43:53

@salapapa: A pecene az a pecsenye. Akkor írják ki, mikor az út melleti "intézményben" egy épített tűzhelyen nyárson süti a birkát. De alapvetően bármilyen sült pecsenye hús.

Csak hogy tetézzem a bajt: Koszovóban, az albán határhoz közel ettem életem legjobb csevapszerüségét. volt a tálon csevap, sült kolbászka, sült zöldségek, sült erős paprika. Remek volt. És négyen ettünk úgy hogy az 5 EUR-ból még visszadatak.

Amúgy nem olyan gáz helyek ezek mind ahogy a tévében mutatják. Boszniában kifejezetten kedvesek voltak mindenütt. Igaz a szegénység, a pusztulás nagyon jelen van. Irakban azért jobban kell figyelni, mert rengeteg a katona, és a fegyver. Minden kocsiban van, csak nem mutogatják. Jobb vigyázni. A város ok, de a vidéken a hegyek között inkább csak kisérővel, pláne ha nem beszélsz kurdul ( kudisztánban voltunk főleg). Bagdad az nagyon gáz. Mikor a reptéren 3 páncélozott kocsival várnak, és rögtön rádhúzzák a golyóálló mellényt az nem vicces.
Viszont 10 év múlva ez az Irak már nyomtalaunl eltünik. Már mindenhol épülnek a plázák. Ma még a piac az úr.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.28. 17:46:09

@zsoci: háááááááát... éjfél körül már nem nagyon voltam abban az állapotban, amikor asszociál a zember. 8-)
pedig most így tiszta fejjel annyira egyértelmű a pecene - pecsenye. :)
pecsenyét pedig nekem hozhatnak bármilyen állatból.

2-3 éve talán, hogy rákaptam az ajvárra. előtteis láttam, de... ahogy nem nagyon ettem a padlizsánkrémet sem, úgy azt sem. akkoriban 99% húsnemű volt a menü, mostmár ezeket a krémesre elkészített vagy csak simán sült finomságokat is szívesen eszem.
HÚSHOZ. :)

figyelj! amit a TVben mutatnak az a szenzációhajhász irak. ezt aláírom. de úgy hiszem, ha csak a fele is igaz amit mutatnak -márpedig a golyóálló mellényt biztosan nem divatból vagy a hideg ellen tették rád sem!- inkább maradok és növesztem a seggem. jól megmegvárom a Világbékét és az általad is előjelzett fellendülést és majd akkor körülnézek arrafelé. különbenis mit tennék internet nélkül? hogy homároznék onnan? :D

@ jött, válaszoltam. tnx!

zsoci 2011.06.28. 22:51:00

@salapapa: Hát valóban nem olyan egy nemrég még háborúban álló országban lenni mint mondjuk Párizsban sétálni. Én sem kirándulni voltam dolgoztam, de ha már odavetődtem jól körül is néztem magam.

Az ajvár remek dolog én is szeretem. Csevaphoz, plejckavicahoz isteni . Apropó ezekból a legjobban Sarajevo sétalóutcájában ettem, kb 100m onnan ahol Ferenc Ferdinándot lelőtték. Csak a vicc kedvéért: az utcában 50 m belül van egy zsinagóga , egy r.kat templom, egy görög kat temlplom és egy mecset. És ezek, és az odajárok szépen megférnek. Amúgy Sarajevo szép város, kár hogy még mindig van benne bőven szélőtt épület. Kicsit Budapest szerű a körben hegyeivel, régi erődjével.

küldöm hamarosan amit igértem.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.30. 00:52:00

@zsoci: jól teszed, hogy körülnézel. kellemest a hasznossal. :) én is így tettem anno még az NDKban.

ahogy írsz ezekről, egyre jobban érdekel! nagyon tecc, hogy még az ilyen "apróságok" is felkeltik érdklődésedet mint a nevezetességek, érdekességek. mások talán csak elmennének dolgozni, oszt a meló végeztével ágyő.
remélem nem 320 * 240 lesz! 8-)

zsoci 2011.06.30. 00:54:14

@salapapa: ment egy adag, nezdd meg a mailed.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.30. 12:06:05

@zsoci: leszedtem, merthogy meló van csak gyorsan átfutottam pket.
annyi, de ynni klérdés merül fel ilyenkor az emberben! látva a szépen tarített asztal vs sztyeppén főtt étel, a pusztulat romok és ugyanakkor a gyönyörű éjjeli kép...
nagyon szerencsés vagy, hogy ilyeneket is láthattál!

2011.12.12. 21:01:28

@salapapa: Nem ettem még Gundel palacsintát, egyszer mindenképp szeretnék, de ha te nem mondod, én meg nem mondtam volna a képen lévőről, hogy nem jó.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.12.15. 18:57:40

@Katamori: háááááááát... ha a cukor nem olvadt meg rajta hanem tartja a por alakot, akkor valszeg hővel nem találkozott, max amikor le akart csúszni a tányérról és a séf mondta neki: "hőőő!".
én is szeretem, de egy gesztenyepüré parféágyon kombó jobban felizgatott.
aztán amikor megkaptam, 2 percig artikulátlanul hörögtem a látványtól:

static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/3_-_eledelek_desszertek_011_130724.JPG

ezértis nem ajánlom senkinek a Feketerigó '95 Bt-t Mátrafüreden.

static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/2_-_tteremben_004_130654.JPG
süti beállítások módosítása