Ilkamilla a jelek szerint még nem találkozott a Tíz étel, amit soha ne rendelj magyar étteremben dolgozattal, amiből az első helyen derül ki, hogy a hortobágyi palacsinta mindig is a konyhai hulladékot volt hivatott feldolgozni. Ehhez mérten kaphatott csirkés helyett halas palacsintát a Calvin Caféban:
Június elsején, szerdán, megünnepelendő az aznapi sikeres vizsgáinkat, beültünk a húgommal a Calvin Bistro (hivatalosan Calvin Cafe) nevű étterembe egy gyors ebédre. Hogy a helynek vannak hiányosságai (pl. csúcsidőben is csak egy pincért alkalmaznak), az már korábban is feltűnt, komoly panaszunk azonban ezidáig nem volt, sőt, kifejezetten kedveltük a helyet! Testvérem rántott sajtot rendelt zöldborsóval, én pedig hortobágyi húsos palacsintát. Nemsokára meg is érkeztek a fogások, nem néztek ki rosszul. Az első falatnál azonban furcsa érzés fogott el. Nem a megszokott íz volt... Beletelt egy percbe, mire tudatosult bennem: ez a hortobágyi bizony hallal van töltve!
Nem akartam elhinni. Megkóstoltattam a húgommal is, aki szintén eléggé meglepődött, de nem hagyott kétséget afelől, hogy helytálló a diagnózis: ez a palacsinta nem látott húst. (Egyébként már a szagán is elég jól érződött) Ez így elég bizarr kombinációnak tűnt és nem ébresztett bennem jó érzéseket az a tény sem, hogy olyan helyen vagyunk, amelynek specialitási közé tartoznak a halas fogások...
Odahívtuk a pincért. Megkérdeztük: milyen töltelékkel készül itt a hortobágyi palacsinta? Kicsit értetlenkedett, de aztán azt mondta, hogy természetesen csirkehús van benne. Mondtuk neki, hogy amit kihozott, abban ugyan nem az van. Kértük, hogy kóstolja meg, vagy legalább szagolja meg, ha nem hiszi el. Az utóbbit megtette, és már nem bizonygatta, hogy az csirkehús lenne (igaz, el sem ismerte az igazunk). Azt felelte, hogy jó, megkérdezi a konyhán, hogy mivel készítik.
Nemsokára visszajött üres kézzel és azt mondta: "Szerintünk minden rendben volt a palacsintával, de ha gondolja, kérjen mást". Kértem. Egy rántott sajtot zöldborsóval, mint a testvérem. Meg sem lepődtem, hogy a szervírozás igazi panaszos vendégnek szóló stílusban történt meg. Nemhogy ezúttal már nem járt a lekvárhoz kis csésze, de egyenesen rá volt trutyizva az egész a borsóra. De én abban a pillanatban már azt is értékeltem, hogy a bunda alatt legalább sajt volt és nem más...
Azóta sem tudom felfogni, hogy hogy volt merszük ilyen nyilvánvaló és ostoba módszerhez folyamodni - feltételezem - maradék-újrahasznosítási célzattal? Komolyan gondolták, hogy az embereknek nem tűnik fel, hogy halat, vagy csirkét esznek-e?
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.17. 12:13:35
És nem várok néhány percet!
Dr. Kix 2011.06.17. 12:15:28
Padlásszoba 2011.06.17. 12:17:02
Úgyhogy addig oké, hogy ne rendelj ott többet ilyet, de nem azért, mert hal van a palacsintában (hehe, sz*r van a palacsintában), hanem azért, mert a tulaj pont annyira igényes, hogy a legszarabb minőségű nagyüzemi csirkét vásárolja a kajáihoz. És gondolom, ha húsáruban ennyire igényes, akkor a többi alapanyagban is az lehet...
Félre Beszélő 2011.06.17. 12:21:02
Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.17. 12:21:23
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.17. 12:24:28
England win The Ashes! 2011.06.17. 12:26:30
Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.17. 12:27:36
neménvagyok 2011.06.17. 12:29:08
staropramen 2011.06.17. 12:32:16
dr. _mmm_ 2011.06.17. 12:34:33
H O R T O B Á G Y I P A L A C S I N T Á T S E M E S Z Ü N K E T T E R E M B E N !
Ha annyira azt akarsz enni csináld meg otthon.. kb 20 perc. és az tényleg friss hortobágyi palacsinta.
(mellesleg nem csodálom hogy vitatkoztak.. mivel már ők sem tudják mit daráltak bele)
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.17. 12:39:14
staropramen 2011.06.17. 12:40:29
A sikertelen vizsgákat is az ádámban ünnepeltük .A többi stimmel.
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.17. 12:42:20
England win The Ashes! 2011.06.17. 12:56:12
"De én abban a pillanatban már azt is értékeltem, hogy a bunda alatt legalább sajt volt és nem más..."
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.17. 13:05:44
Navarone 2011.06.17. 13:09:26
Egyszer mi is rendeltünk - a tészta édes volt :-|
England win The Ashes! 2011.06.17. 13:12:13
.lll. 2011.06.17. 13:24:25
ez pont az volt!:D
amúgy a szárnyasok halliszttel való etetését tudtommal betiltották
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.17. 13:30:27
Akkor megnyugodtam!
Lehet, hogy ki is megyek a patakpartra domolykózni.
Csak előbb keresek némi WD40-et.
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.17. 13:32:36
England win The Ashes! 2011.06.17. 13:34:10
zsiráffff (törölt) 2011.06.17. 13:34:58
mortalwombat 2011.06.17. 13:41:22
j311 2011.06.17. 13:45:37
Az mindenhol maradékból van!
Majd nem gondolod, hogy frissen lefőznek bele bármit!!
donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.06.17. 13:50:34
Először megreklamálja a kaját, majd miután a konyha azt renbenlévőnek minősíti, rendel mást.
Vajon megfordult e a fejében, hogy merre járhatott a rántott sajtja, mielőtt a tányérjára került, vagy történtek vele egyébb normálisnak nem tekinthető dolgok? :)
Ha valahol átqrnak kajával, ott nem rendelünk mást, visszaküldjük, és viszont hallásra, max. egy üveg bontatlan(!) ásványvizet kérünk, aztán keresünk másik tápoldát. Annyi van belőlük, hogy dunát lehetne (kellene is, de ez más kérdés) rekeszteni velük :P
Bubu80 2011.06.17. 14:07:19
De étterembejáróknak, mképpen fontos alapszabály, hogy Hortobágyi palacsintát csak akkor rendelünk, ha szopni akarunk!
Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.06.17. 14:09:31
BBG76 2011.06.17. 14:48:03
De van csirkeízű hal is, a farmról származók között.
Gyárból származó kajában nem lehet bízni.
qwertzu 2011.06.17. 15:03:20
index.hu/kultur/eletmod/2011/03/10/tiz_etel_amit_soha_ne_rendelj_magyar_etteremben
Kaelon 2011.06.17. 15:55:24
Persze... És akkor mit rendelhetek? Mindenre, ami apró hús, ráfogják, hogy konyhai hulladék, ami meg nem apró, az biztosan valami más okból rossz...
-.-
Megnézném, hogy a cikk írója mit eszik étteremben...
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.17. 16:17:35
siman
nem halbol
ez a maradekozas azert hulyeseg, mert akkor a csirkeporkolt is maradek amit eszel, mar mar kesz van 2 napja
nem nagyon hiszek benne hogy a tanyerokrol visszavitt kajat daraljak le es abbaol lesz a palacsintatoltelek
azt meg vegkepp nem hiszem, hogy a magyarokk olyan bunkok, hogy reklamalas eseten megkpkodik a kajat vagy szaros kezel fogjak meg, sot remelem eleve nem dolgoznak szaros kezzel
Shinjuku 2011.06.17. 16:34:55
Judit: 2011.06.17. 16:56:38
anyukám egy időben konyhán dolgozott, azóta nem eszek étteremben. a nem romlott kaja újrahasznosítása még a finomabb dolgok közé tartozik. tudod, hogy kell a 3 napos, büdös húst ehetővé tenni? én tudom. a végeredményen meg se érzed.
Róka-Rudi 2011.06.17. 17:05:59
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.17. 18:24:18
@Róka-Rudi: jo a zoldborso is, nem kell mindent rizsaval meg krumplival, kulonosen hogy noi holgyekrol van szo
tartar is kell hozza mondjuk
de en nem eszek rantottsajtot etterembe, mert ha megyek akkor steak vagy hamburger esetleg csirek
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.17. 23:43:26
nem vagy normális anyukám! az ilyenek miatt tudnak még megélni ezek a helyek.
legközelebb amennyiben hasonlót tapasztalsz:
- kérni az üzletvezetőt! - pincér jattol a szakácsnak a nap végén, együtt vannak.
- felállni és mindketten -vagy többen- mosolyogva búcsút integetve távozni. természetesen fizetés nélkül.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.18. 00:29:44
tul zsiros volt, zsiros amugyis de ez tul zsiros
a fiam T-Bonet evett az tokeletes volt
szoltam a pincernek, hogy nekem ez nem tetszik, tul zsiros
mondta, hogy ez egy ilyen hus
en meg mondtam, tudom milyen de nekem ez nem kell, ha mind ilyen inkabb eszek
T-Bonet en is, mint a gyerekem
elvitte a kajat
1 perc mulva megjelent a supervisor
nem, nem reklamalt
1000-szer elnezest kert
visszament a konyhaba, hozottt egy levest, hogy amig a T-Bone elkeszul egyek valamit
es tuti vagyok benne nem kopkodtek meg a levesem es nem vertek ra a steakemre
es isteni T-Bone volt
jo jattot kaptak
es boldogan eltunk tovabb...
es ez egy sima mezei steakhause volt
akos147 2011.06.18. 09:23:11
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.18. 11:02:50
parti sétány, egy szolgáltatósoron lévő kayálda. nem egy Royal.
feleségem kért rántott borjúlábat áfonyamártással, krokettel.
kijött a kaya és a második vagy harmadik lábon volt egy kis szőr.
felszolgáló hívásra jöve, nemtoomhányszor bocsánatot kért és hozott Neki egy új sütést.
levest nem kapott. :D
viszont a végén a desszertre a vendégeik voltunk.
nem is feledem a helyiséget. ha arra járunk, betérünk mert korrektek, az adagok elfogadható méretűek és nagyon finomak.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.18. 12:53:58
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.18. 15:00:49
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.18. 17:01:44
es ahogy felvagta kicsit meg veres volt belul
ezert szolt a pincernek
az meg eroskodott, hogy nem veres az csak kicsit piros
aztan kicserelte, vagy meg visszadobtak az olajba, a problema megoldodott, de ezek keptelenek azt mondani, oh bocsanat maris sutunk ujat es elnezest
nem, meg ha kicserelik akkor is elotte harcolnak az igazukert, hogy marpedig az jo
nem ertik , hogy az a jo a mi a vendegnek jo
otthon
ozikS 2011.06.18. 17:49:56
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.18. 21:47:05
ezt a gundelt a feleségem rendedelte, de rápacsált.
1 - nem gyújtották meg ahogy az a gundeleknél többnyire szokás, 2 - HIDEG volt.
static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/3_-_eledelek_desszertek_009_130719.JPG
visszaküldtük, hogy ez így nem a zigazi...
2(!!!) perc múlva hallottam, hogy sípol a mikró a konyhában. szerinted 2 palacsintával mit tesz egy mikró 2 perc alatt? forrt a csoki még akkor is amikor kihozták. :@
8an voltunk. előétel, leves, főétel, desszertek az italfogyasztások mellett.
egy forint jattot nem adtam hogy rohadjanak meg!
ja, hogy melyik is ez a hely? ez:
Feketerigó 95' Bt
3232 Mátrafüred, Avar út 2.
www.feketerigo.hu/
static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/2_-_tteremben_004_130654.JPG
van életrevaló és van szar mindenhol, így a vendéglátában is. fenti egységet akárhol járok, mindenhol lehúzom mert egyszerűen nem érdemlik meg, hogy talpon maradjanak.
Megdobbent 2011.06.18. 23:14:29
Szoval az etterem az mindig egy rafting, de altalaban roszabb eselyyel.
Slowly 2011.06.19. 17:25:50
Megdobbent 2011.06.19. 18:56:20
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.20. 09:14:23
Cr 2011.06.20. 09:20:42
Megrendeli a leglúzerebb kaját, ami létezik, aztán beszól és kér valami mást, amibe biztosan nem köpött bele minden konyháslegény, nem beszélve a különleges öntetről.... WÁÁH :D
manes 2011.06.20. 15:01:50
Csigorin 2011.06.20. 19:08:37
zsoci 2011.06.24. 23:40:49
Viszont szólnék a sok hozzáértőnek, hogy a hortobágyi eredetileg NEM csikehúsból készül, hanem sertéspörköltből, bizony.Egyszerüen újabban mindent izetlen büzetlen szárnyasokból kell csinálni. A rémálmom a pulykabrassói........
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.25. 00:36:23
szinte látom a sok újkori gasztróértőt. :D
sosem ettek IGAZI húst, ami látott kukoricát, kenyeret, moslékot.
megyek is és szelek egy darab (fúj! disznóból készült!) házi szalámit. :)
zsoci 2011.06.25. 08:07:30
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.26. 02:26:01
vagyok oly szerencsés, hogy sikerült olyan hentest találnom aki a gyerekkori ízeket idéző állagú és állapotú nyersanyagot (marha, malac, kacsa, csirke) tudja biztosítani.
amikor 20éve másfél évet egyedül éltem, nem mondom, megvettem a gyorsfagyasztott "ételeket" de azóta a frisset preferálom.
teljesen más az íze!
az éttermi hortobágyival anno nagyon kellett vigyázni! szüleim, nagyszüleim mind a vendéglátóiparban tevékenykedtek és... szóval egy bizonyos szint alatt nem szabadott hortobágyit rendelni. :S
hogy ez ma is így van-e, azt nem tudom. mindenesetre a beidegződések nem engedik hogy rendeljek.
zsoci 2011.06.26. 02:51:29
Amúgy bizonyos szinvonal alatt be sem megyek egy éttermebe, mondjuk ez kizárja, hogy Hortobágyit rendeljek. Amúgy végettem pár érdekes országot ( Bosznia, Koszovó, Irak piaccal, kifőzdével mindennel, de azért egy ócska étterembe nem teszem be a lábam.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.27. 01:01:12
ilyen helyeken akár kígyót is eszik az ember... nekedis hasonlóan edzett lehet a bélrendszered mint nekem. ;)
a "legalja" ahol étteremben jártam, az NDK és Csehszlovákia volt...
amúgy mindenevő vagyok, amennyiben nem zöldségről (vagyis húsról) van szó. ugyanúgy szeretem a tengeri herkentyűket mint a csigát, békacombot, malacot, marhát, őzikét és ezek belső szerveit. egy nagy tál csülkös pacalért, egy jó vese-velőért pl ölni is lehet szerintem.
persze ha jól van elkészítve! :)
zsoci 2011.06.27. 21:44:16
Viszont nagyon vicces, hogy az arabok a hús alatt mindig birkát értenek. Állati vicces áa a birka burger és a birkás lasagne.
Amúgy sokfele járta, főkét a távolkelet maradt ki, de még pótlom majd. És én mindig mindenhol a helyi ételeket eszem.
Irakban a piaocn is vettünk helyi joghurtszerüséget, meg sajtot az is jó volt. Boszniában az útmenti birkasütés az igazi ász ,ki van írva : Pecene !
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.27. 23:33:51
- Anya! Ian vegetáriánus, nem eszik húst!
- sámmi báj kislyányom! ákkor sütünk náki birkát!
jellemző! :D
Irak... Bosznia... nem vagyok egy beszari gyerek, de csak borzongok ezek hallatán.
rákerestem (mert barátom a kugli) és a pecene szárnyas (csirke?) étel. bégető csirke viszonylag ritka errefelé...
amúgy életem lexarabb pizzáját velencében ettem. hozzá kell tennem, a legjobb tengergyümölcsis tésztát is. :)
zsoci 2011.06.28. 00:43:53
Csak hogy tetézzem a bajt: Koszovóban, az albán határhoz közel ettem életem legjobb csevapszerüségét. volt a tálon csevap, sült kolbászka, sült zöldségek, sült erős paprika. Remek volt. És négyen ettünk úgy hogy az 5 EUR-ból még visszadatak.
Amúgy nem olyan gáz helyek ezek mind ahogy a tévében mutatják. Boszniában kifejezetten kedvesek voltak mindenütt. Igaz a szegénység, a pusztulás nagyon jelen van. Irakban azért jobban kell figyelni, mert rengeteg a katona, és a fegyver. Minden kocsiban van, csak nem mutogatják. Jobb vigyázni. A város ok, de a vidéken a hegyek között inkább csak kisérővel, pláne ha nem beszélsz kurdul ( kudisztánban voltunk főleg). Bagdad az nagyon gáz. Mikor a reptéren 3 páncélozott kocsival várnak, és rögtön rádhúzzák a golyóálló mellényt az nem vicces.
Viszont 10 év múlva ez az Irak már nyomtalaunl eltünik. Már mindenhol épülnek a plázák. Ma még a piac az úr.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.28. 17:46:09
pedig most így tiszta fejjel annyira egyértelmű a pecene - pecsenye. :)
pecsenyét pedig nekem hozhatnak bármilyen állatból.
2-3 éve talán, hogy rákaptam az ajvárra. előtteis láttam, de... ahogy nem nagyon ettem a padlizsánkrémet sem, úgy azt sem. akkoriban 99% húsnemű volt a menü, mostmár ezeket a krémesre elkészített vagy csak simán sült finomságokat is szívesen eszem.
HÚSHOZ. :)
figyelj! amit a TVben mutatnak az a szenzációhajhász irak. ezt aláírom. de úgy hiszem, ha csak a fele is igaz amit mutatnak -márpedig a golyóálló mellényt biztosan nem divatból vagy a hideg ellen tették rád sem!- inkább maradok és növesztem a seggem. jól megmegvárom a Világbékét és az általad is előjelzett fellendülést és majd akkor körülnézek arrafelé. különbenis mit tennék internet nélkül? hogy homároznék onnan? :D
@ jött, válaszoltam. tnx!
zsoci 2011.06.28. 22:51:00
Az ajvár remek dolog én is szeretem. Csevaphoz, plejckavicahoz isteni . Apropó ezekból a legjobban Sarajevo sétalóutcájában ettem, kb 100m onnan ahol Ferenc Ferdinándot lelőtték. Csak a vicc kedvéért: az utcában 50 m belül van egy zsinagóga , egy r.kat templom, egy görög kat temlplom és egy mecset. És ezek, és az odajárok szépen megférnek. Amúgy Sarajevo szép város, kár hogy még mindig van benne bőven szélőtt épület. Kicsit Budapest szerű a körben hegyeivel, régi erődjével.
küldöm hamarosan amit igértem.
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.30. 00:52:00
ahogy írsz ezekről, egyre jobban érdekel! nagyon tecc, hogy még az ilyen "apróságok" is felkeltik érdklődésedet mint a nevezetességek, érdekességek. mások talán csak elmennének dolgozni, oszt a meló végeztével ágyő.
remélem nem 320 * 240 lesz! 8-)
zsoci 2011.06.30. 00:54:14
salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.30. 12:06:05
annyi, de ynni klérdés merül fel ilyenkor az emberben! látva a szépen tarített asztal vs sztyeppén főtt étel, a pusztulat romok és ugyanakkor a gyönyörű éjjeli kép...
nagyon szerencsés vagy, hogy ilyeneket is láthattál!
2011.12.12. 21:01:28
salapapa · http://salapapa.hu 2011.12.15. 18:57:40
én is szeretem, de egy gesztenyepüré parféágyon kombó jobban felizgatott.
aztán amikor megkaptam, 2 percig artikulátlanul hörögtem a látványtól:
static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/3_-_eledelek_desszertek_011_130724.JPG
ezértis nem ajánlom senkinek a Feketerigó '95 Bt-t Mátrafüreden.
static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/03-20/salapapa/2_-_tteremben_004_130654.JPG