Tékozló Homár

Beolajozták a gyerekeket a Vasúttörténeti Parkban

2011.06.21. 12:38 | jackyll | 253 komment

Vonatos szerint a Vasúttörténeti Park személyzete már eléggé ki van borulva, hogy a gyerekek mindent összemásznak, ezért az általuk elérhető részeket vastagon bekenték olajjal:

Vasárnap a Vasúttörténeti parkba tettünk látogatást a családdal. Végül is hová vigye az ember a vonatmániás gyerekeit, ha kisvasúton és a Keleti pályaudvaron már járt? A legendásan gyerekgyűlölő személyzet ellenére visszajáró vendégek vagyunk: a gyerekekről simán lepereg, az ötvenezredik nem szabad is, én pedig fapofával tűröm ahogy a szebb napokat látott vasutas bácsi egy megtermett méretű matchbox vonaton ülve szól rám, hogy neveljem már meg a gyerekemet, mert nem ül egyenesen. Az a helyzet, hogy kibékíthetetlen az ellentét közöttük, mivel a gyerekek a létesítményt 'Parkként' használnánk: felülnek, felmásznak, hogy működhet, húzzuk meg - ők viszont a gyerekjátékokat a legszebb magyar múzeumi hagyományokat folytatva kegytárgyként védik az ellenséges látogatóktól. Ez úgy tűnhet, egy véget nem érő harc az üzemeltetők és a gyerekek között, de úgy tűnik, a birodalmi személyzet áttörést ért el az állóháborúban.

A mai nap ugyanis szokás szerint a két gyerek végigmászta a kiállított gőzmozdonyokat. Csak mikor visszaértek, akkor döbbentünk rá arra az aljas merényletre, amit nekünk készítettek elő: a kiállított mozdonyok belsejét ugyanis gondosan átolajozták, különösen ügyelve a gyerekmagasságban található alkatrészekre. Nos, aki már látott gőzmozdonyt, az tudja, hogy ezekre száz év használat kátrány és szénmennyisége égett rá, melyet a gépolaj némileg felold. Ez a csapda: ha a gyerek csak hozzáér, azonnal hat és minden olyan lesz. Két gyerek 2 perc játék után tetőtől talpig olyan intenzív kátrányos-zsíros-olajos lett, hogy a helyzet tarthatatlanná vált.

Megnéztük: nincs kiírás, nincs figyelmeztetés. A mozdonyokhoz - a gyerekek közlekedését megkönnyítendő - csalogató lépcsőket tettek, ezek nincsenek lezárva, kifejezetten azt súgja: mássz fel és nézz meg! És nem csak egy, több mozdonyt is gondosan lekezeltek. Félreértés ne essék: itt a jóhiszeműség teljes mértékben kizárt, a szándékosság biztos.

A merénylet áldozata lett 2 gyerek-kabát, 2 gyerekfarmer és 2 cipő. Tudom, megérdemlem.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teccikérteni? 2011.06.21. 19:16:57

@moto.sapiens: Gondolom az is "vótmá", hogy ki volt írva, és indafoto.hu/alfagumibt/image/12119099-7fb4d828/user

moto.sapiens 2011.06.21. 19:29:00

Legegyszerűbb.. De hol marad a jóindulat?

J.Wolfram 2011.06.21. 19:36:23

Egyetértek a múzeum dolgozóival. Ez nem játszótér, a kiállított tárgyakat az utókor is szeretné látni. A szülőnek persze könnyebbség, a gyerekeket lekötik a kiállított tárgyak, de aki pihenni akar, fogadjon bébiszittert.

SALE Kálmán 2011.06.21. 19:40:33

"Az a helyzet, hogy kibékíthetetlen az ellentét közöttük, mivel a gyerekek a létesítményt 'Parkként' használnánk: felülnek, felmásznak, hogy működhet, húzzuk meg "

Ezért van az, hogy ami nincs lebetonozva és körülbástyázva, azt vagy ellopják, vagy összebarmolják, és ezt a liberálisan nevelt kölykök természetesnek is érzik.

A "park" a következőket jelenti: felöltözteted a gyereket szépen, kiviszed, és illedelmesen sétáltatod a kavicsos ösvényeken, messziről csodálkoztok mosolyogva a kiállított tárgyakon, és néha veszel neki egy lufit, nyalókát, vattacukrot, fagyit, akármit.
És nem várod meg, hogy a személyzetnek kelljen rászólnia, akinek ez elég kellemetlen.

SALE Kálmán 2011.06.21. 19:42:16

@SALE Kálmán: Jah és fűre nem lépsz, mert nem otthon vagy.
Meg kéne végre tanulni tisztelni a mások munkáját, és a közösségi tereket úgy használni, hogy a közösség többi része is hozzáférjen.

Black Hawk 2011.06.21. 19:48:45

1. a gőzösöket állagmegóvás miatt kenik. Ki is van írva táblára, a posztoló nem figyelt jól.
2. az magyar vasutak személyzetébe néha 30-40 év szolgálat alatt kőkeményre kigyúrt utas és embergyűlölet vert gyökeret, némelyeknél már generációs alapon (az üknagyfater már az első váci vasútnál is az utasok *****anyját szidta). Ezeknek kínszenvedés a munka, az utas, az egész magyar vasút ilyen. Nem kell csodálkozni, ez a híres királyi vasutas mentalitás, amelyet a szocialista rendszerből hoztak magukkal. Ott megszokták, hogy ők "valakik", tisztelegnek nekik, óriási nagyemberek, akiknek csontig benyalnak. Ma, a piacgazdaságban meg ezek esnek-kelnek, hiszen az arcukon kívül semmilyük nincs, semmihez nem értenek, de ha csendben maradnának, rossz érzésük lenne. Azt az időt kívánják vissza, amikor még tetszés szerint kihívhatta a rendőrt a csúnyán néző utasra és agyon is verhette azt, vagy amikor még óriási katonai presztizse volt a "hivatásának", és a faluban a nagymellű parasztlányok azonnal a karójára dőltek.

Ennyi. Hogy kell ezeket kezelni? Jegyet vettél, tartsd be a szabályzatot, ügyelj a gyerekre, mindez persze nem azt jelenti, hogy nem mászhat, ügyelj rá. Ha betartod a szabályokat, jutalmul végignézheted, ahogy felforr a primitívek agyvize, és a végén már dagadnak az erek, mert nem tudnak fogást találni rajtad. Aztán az arcukba nevetsz, és kisétálsz. Ez eddig minden arcoskodónál bevált, ha meg nem, marad az ököljog, kiharcolni, amiért fizettél. Nyugodtan tedd meg.

yxcvbnma 2011.06.21. 20:15:14

Tisztelt Homár

Akkor tán kéne updatelni Aabroncs által szívességből beszkennelt tájokoztatóval a történetet...

Erre gondolok:
indafoto.hu/alfagumibt/image/12119099-7fb4d828/user

Basszus, nem tud vigyázni a posztoló a neveletlen kölykére, de nem ő a hibás, hanem mindenki más... Atyaég...

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.06.21. 20:16:38

@J.Wolfram: A vasúttörténeti park pont játszótér! Azért van ott a sok vas, hogy lehessen baszkurálni, felmászni, lemászni piszkálni. A gyereket meg nem ünneplőbe kell öltöztetni ha ilyen helyre megy. Elrontani meg nem tudja mert ami elromolhat rajta, az már rég elromlott.

gzsgzs 2011.06.21. 20:48:09

Tisztelt Cikkszerző,

Sajnálattal veszem tudomásul,hogy ismét belefutottunk egy olyan szülőbe ,akinek a piros alapon fehér betűkkel írt figyelemfelkeltő táblák nem jutnak el a tudatáig.
Amennyiben alaposan megnézte volna,minden kiállított gőzmozdony mellett található ilyen.
Amikor a pénztár előtt ácsorogtak és a fejét egy picit körbeforgatta volna ,akkor arra is felfigyelhetne,hogy a pénztár ablakára azt is kiírtuk ,hogy 14 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat a Park területén.
Kérdezem,hogy hol is volt itt a felügyelet?????????
A kedves kollégám pedig nem gyerekgyűlölő,hanem pontosan a látogatók biztonságát tartja szeme előtt.
Valószínűleg ezért szólt rá az Ön gyermekére is.

Amennyiben szeretne személyesen meggyőződni arról,hogy milyen intézkedéseket tettünk meg a biztonság érdekében és milyen táblákat helyeztünk ennek érdekében ki sok szeretettel várjuk a Magyar Vasúttörténeti Park bejáratánál.

Üdvözlettel

gzsgzs 2011.06.21. 21:00:26

...és még egy kis apróság.
Amennyiben Önök rendszeres látogatói a Parkunknak, észre kellett volna venni,hogy gyakorlatilag 2000.júl.14-óta ezek a gőzmozdonyok olajjal vannak átkenve tetejüktől a talpukig.

Croma 2011.06.21. 21:00:27

Hát! A mozdony és a vasúti kocsi már csak ilyen! Piszkos, büdös, olajos és a legkisebb alkatrész súlyát is mázsákban mérik! Ettől olyan valódi a Füsti!

cso zsi 2011.06.21. 21:01:26

@Black Hawk: "Azt az időt kívánják vissza, amikor még tetszés szerint kihívhatta a rendőrt a csúnyán néző utasra és agyon is verhette azt, vagy amikor még óriási katonai presztizse volt a "hivatásának"..."
Ugye tudjuk, hogy ez azért visszajöhetne akár a MÁV-hoz, akár a BKV-hoz.
Nem csak neki, de a fizető utasoknak is jobb lenne.
Nemrég egy fiatalabb ismerősöm szidta a metróban az ellenőröket. Nem értettem miért, mert érvényes bérlete volt, csak "macerás" elővenni.
Mondjuk, én még a "tökönverős" automatán szocializálódtam, ahol játékból dobtunk bele pénzt, ugyanis volt bérletünk. Amit külön "sávban" kellett felmutatni az ablak mögött állónak. Nem dőlt össze a világ.

kvp 2011.06.21. 21:02:53

Tapasztalat: Van olyan mozdony ami melle tettek lepcsot, van olyan ami melle nem. Amelyik mellett eppen van, az tiszta es bejarhato, meg maszni sem kell. Amelyik mellett eppen nincsen, arra nem kellene felmaszni, mert vagy zarva, vagy koszos, vagy eppen hasznalatban volt/van/lesz vagy mindegyik. A szemelyzetbol is tobb fajta van, vannak a park dolgozoi, ok altalaban kedvesek, vannak a volt vasutasok, neha meg ok is es vannak azok akik csak a terepasztalok/kerivasuti palya/ott tarolt jarmuvuk miatt mennek ki. Ok ugyanugy latogatok, csak nem kell fizetniuk. A kerti vonatokat vezeto emberek tipikusan nem alkalmazottak, csak kimentek a palyat hasznalni (vonatozni) es az ingyen palyahasznalatert cserebe huzzak a gyerekeket. Na most ok vagy kedvesek vagy nem, de szinte mindig tulsagosan aggodnak hogy leesik az egyik gyerek. Ha le is esik, a legrosszabb esetben is csak huzza maga utan a vonat a foldon par meteren at, vagy max. atmegy a kezen/laban/nyakan. Ez bajnak baj es ha nem szolnanak, akkor legalabb csak a serult/halott gyerek szulei panaszkodnanak, nem az osszes akire most raszolnak, hogy uljon egyenesen es kapaszkodjon, vagy ne masszon a mozdonyokra. Szerintem kompromisszumkent korbe lehetne kordonozni a jarmuveket, csak az az a fotokon nezne ki nagyon rosszul es maceras lenne kiallni veluk amikor eppen hasznaljak oket.

Bajszy 2011.06.21. 21:09:33

Javaslom, máskor használj gumit...

tamasoft 2011.06.21. 21:47:03

Az a marha nagy helyzet, hogy mindenhol hagyják megrohadni a használaton kívüli vasúti eszközöket, pont itt nem hagynák? Persze, az óvó olaj... Nyilván visszatartó célzata és ereje van az olajozásnak. Az a jó látogató, aki be se megy a parkba, hanem inkább otthon marad. A fizu ugyanannyi ha ganajozni kell kétóránként, vagy pihenő állásban várni a munka végét. De az is lehet hogy tévedek. Hétvégén megnézem, ha ki nem hajítanak.

nandras01 2011.06.21. 21:51:35

@Aki a zsiráfotszereti: pedig eccerű
majd jól jönnek a villámok, oszt' megfiatalodik a kölök... ja, nem ő... akkor meg az anyja/apja

cavinton 2011.06.21. 22:35:04

Hát a posztíró apja sem nevelte meg a fiát ahogy látom.

Szél Kállmán 2011.06.21. 22:47:44

Ez megint egy olyan poszt, ahol a posztoló azt hitte, mellé áll a nép. Nem jött be. Aki mozdonyra mászik, az olajos, koszos lesz. Tessék menni a kínaiba, és venni a gyereknek óccóé mászógatyát, nem sírni-ríni!

mikk80 2011.06.21. 23:02:02

Először is Tamasoft hozzászólásához: NAGYON TÉVED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem visszatartó ereje van az olajozásnak, hanem állagmegóvás a célja. Régen is ilyen eljárással kezelték a gőzösöket. Jelenleg ezt a munkát a Vasúttörténeti Park Önkéntesei végzik szabadidejükben és ezért semmilyen anyagi juttatást nem kapnak. Ez szerelem! Hogy ezt honnan tudom? Mert én is ennek a csodás csapatnak a tagja vagyok.

A legtöbb gőzösnek és kiállított járműnek örökbefogadója van, aki a szabadidejét feláldozva próbálja megmenteni az utókornak ezeket a "KEGYTÁRGYAKAT". Nagyon próbálunk odafigyelni arra, hogy a leolajozott gépeken azokat a területeket száraz ronggyal áttöröljük, ahová a látogató hozzáérhet, de emberek vagyunk, mi is hibázhatunk.

Ahogyan az előttem szólók is írták már, több helyen felhívjuk a látogatók figyelmét arra, hogy Tilos felmászni a járművek külsejére és csak saját felelősségre engedje mindenki gyermekét a járművekre.
Ez a bejáratnál egy szép méretes tábla hírdeti, valamint rajta van a belépőn(amit nem csak a zsebbe kell gyűrni) és a Park területén több, mint 20 helyen ki van táblázva, hogy a JÁRMŰVEKRE FELMÁSZNI SZIGORÚAN TILOS!

Egyik legfontosabb feladatunk a felügyelet a Park egész területén, vagyis rászólni azokra a gyerekekre és látogatókra, akik rossz helyen járnak.
Ennek köszönhetően, mióta mi létezünk és ezt a feladatot ellátjuk, büszkén mondom: egy komoly baleset sem történt!
Én ezt sikerként könyvelem el.

Ami a gyerekgyűlöletet illeti: Imádunk gyerekekkel foglalkozni! Persze mindenkinek lehet rossz napja, amikor elszakad a cérna, főleg ha "egy áldott jó gyerekről" van szó, de mindig szem előtt tartjuk azt, hogy a látogató a legfontosabb és neki van igaza. (Még ha nem is mindig).
Folyamatosan próbálunk a rendezvények során olyan dolgokat kitalálni, melyekkel taníthatjuk a gyerekeket. Ilyen például az oktató mozdony, mikor egy gőzös fő alkatrészeit fölszámozzuk és egy tablón összesítve a gyerekek megkereshetik, hogy melyik alkatrész mire való. E mellett a mozdonyon és mellette egy-egy ember elmagyarázza a jármű működését. De ez csak egy példa a sok közül.

A kerti vasútról pedig csak annyit, hogy ha menet közben akár csak a Parkban sétálva látom, hogy valaki nem úgy ül a vasúti kocsin, ahogyan az biztonságos, és ezt észre veszem, menet közben is rászólok.

Tehát összesítve:
-Nem szándékosan azért olajozzuk a mozdonyokat, hogy a látogató összekenje magát, hanem azért, hogy szépek legyenek és minél tovább velünk lehessenek. De ezen kívül még sok-sok műveletet elvégzünk a járművek megmentéséért.
-A Vasúttörténeti Park, igenis MÚZEUM!!! Méghozzá Európa legnagyobb interaktív vasúti múzeuma! Tessék ezt tiszteletben tartani!
-Az itt kiállított mozdonyok nem játékok, hanem műremekek és óriási értéket képviselnek.
-A kerti vasút nem egy nagyra nőt matchbox, hanem egy sok 10 millió forintos mérnöki alkotás.

Annyit ígérhetek, hogy a gőzösök továbbra is olajozva lesznek és továbbra is rászólunk azokra, akik tiltott és veszélyes helyen járnak a saját érdekükben, mivel mégiscsak ez egy üzemi terület.

Elnézést, hogy ilyen hosszúra nyújtottam, de úgy éreztem, hogy fontos első kézből ismerve, helyre tenni itt a dolgokat.

Tisztelettel: Egy Önkéntes.

Leonard Zelig 2011.06.21. 23:27:51

A múltkor a Fifikémmel vótunk a mozdonyparkba és a Fifike megnyalta a mozdony kerekét és elkezdett fuldoklani, mert direkt bekenték valami méreggel a gonosz vasutírek. Megyek az ombucmanhoz, meg a négy mancshoz.

Mr Garrison 2011.06.21. 23:35:22

leszarom a vonatokat és a gyerekeket

bloggerman77 2011.06.22. 01:10:16

A Vasúttörténeti Park - bárhogy másként tűnik is - elsősorban muzeális vasúti járművek kiállítóhelye, és csak másodrészben "szórakoztatóipari kombinát".

A kiállított járművek vezetőállása látogatható, a járművek többi részére felmászni szigorúan tilos.
Erre számtalan tábla hívja fel a figyelmet (vörös alapon fehér betűs táblák).
Hogy miért? Mert egy 424-es gőzmozdony kéménye 4600 mm (gyengébbeknek: több, mint négy és fél MÉTER) magasságban van... Ha innét leesik a gyerek, akkor ki a hibás? Ha a posztoló elviszi a gyerekét az állatkertbe, hagyja, hogy a kis lurkó benyúlkáljon a tigris ketrecébe?
A kiállított gőzösök felületének olajjal átkenése az állagmegóvás része. Az esetleges olajszenyezés veszélyeire a belépőjegy hátulján felhívják a figyelmet. (Ugyanígy a Park területén való tartózkodás szabályaira is, hogy 14. év alatti gyerek szülő vagy kísérő felügyelete nélkül nem tartózkodhat az intézmény területén.

A Parkban dolgozó személyzet nem "nácifasiszta gyerekgyűlölő", hanem következetesen betartatja a balesetvédelmi előírásokat. Bizony, néha már felemelik a hangjukat, ha a posztoló fiacskája típusú gyerekkel (és szülővel) találkoznak, akire hiába szólnak rá, két perccel a figyelmeztetés ellenére már a tiltott területen van, és még ő van felháborodva, ha rászólnak.

A Kerti Vasút nem egy felnagyított Matchbox, hanem vasúti jármű. Igaz kicsi, de súlya van, és a kocsiról lelógó testrészek sérüléseket szenvedhetnek el. Nem hiszem el, hogy az alatt a 4 perc alatt, amíg a kerti vasút megteszi az útját, a gyerek nem képes egy helyben, a lábát a lábtartóra helyezve ülni. Ha nem képes, akkor eléggé komoly viselkedészavara lehet...

jéezegy 2011.06.22. 02:06:38

Nagyon sajnálom szegény blog-írót, hogy ennyire sötét.
Az előbbi komment tökéletesen elmagyaráz mindent, mi-miért,és hogyan működik a Parkban. Azt az egyet még, azonban érdemes tudni, hogy a Park személyzete-kiemelve az idősebb idegenvezetőket-olyan szakmai tudás birtokában van, ami felbecsülhetetlen értéket jelent. Ők igazán ismerik a múltat, és óvják (egyrészt munkaköri kötelességük, másrészt-mert az életük) hogy a jövő(generáció) is megismerhesse azt.
A blogger által megadott jelzők a személyzetre magát a bejegyzés íróját minősítik. Szánalmas, kisstílű tahó.

Megdobbent 2011.06.22. 02:27:16

Csodalom, hogy ezt nem juszkara biztak, eh-eh-eh :))))

jéezegy 2011.06.22. 02:30:50

@Tipikusbalek:

Az 'éttermek' többségében (lsd.plázák..) fél adag ételért, mondhatni 'gyerek adagért' a teljes ár 70%-át kell fizetni, nem az 50-et. Ez korrekt?
A legkevésbé sem. Talán ezért nincsen gyerekmenü a Parkban, hogy elkerüljék és megelőzzék az inkorrektséget..

bkkzol 2011.06.22. 05:23:21

Ez géppark, a mozdonyok "koszosak", olajosak. Gondolom, hogy egy orvosi műtőben nem lesz fülig olajos a kis csemete.

Rain Dog 2011.06.22. 05:57:22

Valami állami rendelet kéne, hogy az ilyet sterilizáltatni lehessen, vagy ha túl körülményes egyszerűen lelőni. Nem irigylem a kölyköket, hogy legalább az egyik szülőjük totál hülye.

Koalabeer 2011.06.22. 06:20:27

@tuono: Nem lehet Koalából készült sört venni.1., Magyar származású vagyok és nem balkáni.2., 43 évig sportpilóta voltam de egyetlen múzeumban sem mászkálok sem repülőgépre sem egyéb járműre mert az őseimnek a technikai vívmányát maximálisan tisztelem és óvom a jövő generációja számára.3., ha valaki nem tudja hogy egy múzeumnak mi a jelentősége értelem szerint annak én több IQ-t nem tudok sajnos adni.4., Ami a koalából készült sörödet illeti, csupán annyi hogyha már van komputered akkor a keresőben nézd meg hogy milyen állat elnevezésű sört készítenek Ausztráliában. A gyengébbek kedvéért közlöm hogy két fajta van. Magyarul írom hogy meg értsd. Nyugat Ausztrália készít két fajtát a " Fekete Hattyú" és a "Hattyú Láger" sört. Tehát a mozdony mellé az alkohol iránti érdeklődésed is ezennel ki lett elégítve.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.06.22. 06:39:59

a vasúttörténeti parkban olyan kőbunkók, hogy az megér egy misét. a 2.5 kg-os yorkim a kezemben volt(öleb) és nem engedtek be. kérdem miért? mert nem lehet. CSAK: miért? ellopja a yorki a vonatokat? nem, hanem lehugyozza, és rozsdásodik majd. Ez? napi 1 dl vizet iszik. és már pisilt. kezemben van! Akkor is CSAK. hülye vagy bizt őr? CSAK, nem lehet. ennyi a dialóg. Kérdem én: ha az osztrákok mindenhová LÁBON beengedik a turistát a kutyájával, csak jöjjön, pénzt költsön, akkor a magyar baromnak miért nem jó az, amit a tőlünk okosabbak kitaláltak?

bár 400Ft-os órabérért nem is lehet IQ őrt találni.
na mindegy. Sokadik meggyőződésem, hogy a pénzem nem magyarban költöm el. hanem ott, ahol "kinyalják" a seggem a monyért. már kaját is az osztrákoknál veszek, mivel 1-2 hetente megyek Bécsbe. kocsit megtöltöm. standard 20%-al olcsóbb minden kaja.

AxeR 2011.06.22. 06:48:49

hülye paranoiás liba!
biztos pont a te gyerekeid miatt olajozták be a mozdonyokat...
Nos, aki már látott gőzmozdonyt, az tudja, hogy időnként be kell olajozni, ennyi.

Kereszt Elek 2011.06.22. 07:36:37

@Mr Garrison: ""leszarom a vonatokat és a gyerekeket""

Kár, hogy anyád nem ezt vallotta és kiszart téged a világra.

Kereszt Elek 2011.06.22. 07:38:08

@www.Bisex.hu:

Kutyabuzi köcsög.
Remélem a szarát felnyalod az utcán.

Kereszt Elek 2011.06.22. 07:42:15

Ja, az említett intézmény területén kedvencem a terepasztalt felügyelő bácsika, aki zsebre dolgozva megengedi 300 forintért, hogy a gyerekek tekerjék a vonatokat működtető trafót, pár percig.
Vagy kapott már valaki jegyet?

Egyéves Önkéntes 2011.06.22. 07:50:45

Egyszer elmentem a norvég csillámvadászgörényemmel ebbe a parkba, és a kis drágaságom behisztizett, amikor meglátta azt a nagy vonatot ott a sínen.
Sehol nem volt kiírva, hogy a gyenge idegzetű házi kedvencek megijedhetnek meg hogy nagy vasak lesznek egy vasúttörténeti parkban. Most perelem őket. Egyesek mit meg nem engednek maguknak!?

Koalabeer 2011.06.22. 07:51:51

@www.Bisex.hu: Hát akkor miért nem beszéltél a biztonsági őrrel svábul ? Egész biztos hogy kinyalatta volna a segged a picsanyaló kutyáddal.

zanzibear 2011.06.22. 08:19:36

@Kereszt Elek: A modellvasút vezetésre valóban 300Ft a jegy, egyébként meg hülye bunkók mi, hogy visszazavarnak a pénztárhoz jegyet venni....
www.mavnosztalgia.hu/hu/menu/232

INTERAKTÍV PROGRAMOK

Mozdonyvezetés(1-4 fő) 1.000 Ft/mozdony
Kézihajtányozás (max. 8 fő) 500 Ft/hajtány
Fordítókorongozás díjmentes (minden egész órakor indul)

Vasútmodell-vezetés
300 Ft/fő
Utazás a lóvasúton 400 Ft/fő
Csajka sínautózás (max. 3 fő) 500 Ft/fő
Utazás a Kerti Vasúton 600 Ft/fő

zanzibear 2011.06.22. 08:38:18

@tuono:
"Azért ez nem egy klasszikus MÚZEUM, hanem sokkal inkább hasonlít a repülőgép történeti múzeumhoz, ahol a repülőkre is fel lehet szállni, pilótafülkébe bemenni, gombokat nyomkodni."

Tévedés,óriási tévedés!
A ferihegyi repülőmúzeumban is nagy betűkkel ki van írva, hogy a pilótafülkében a gombokat, karokat nem kell, nem szabad, nem illik, tilos nyomkodni,húzkodni, tekergetni, rángatni stb.
Egyszerűen azért, mert azok ott múzeumi tárgyak. Az interaktivitásuk kimerül abban, hogy fel lehet rájuk menni a lépcsőn, be lehet menni az utasterükbe (a három nagy gépnél), és néha nyitva a pilótafülke, akkor oda is be lehet ülni.

De ahogy egy templomban sem fogja rángatni a szárnyasoltár szárnyait a látogató, úgy a skanzenben levő, a gyerekeknek szüleik-nagyszüleik korosztályába tartozó gépek bizgentyűit sem kell macerálni.

Nem véletlen, hogy a múzeum folyamatos erőfeszítéseket tesz a gépek és a pilótafülkék állagának nem csak megóvása, de gyakran helyreállítása érdekében is.
Régen pl. a Tu-134 műszerfala még szabadon lehetett, aztán kellett rá egy takaró plexi lap,mert fogytak és romlottak a műszerek, lámpák,kapcsolók.
Ugyanígy az Il-18-nál,vagy mára sajnos még a 154-esnél is.

Ezek a gépek és ez a múzeum (a ferihegyi repülőgép emlékpark) Magyarország egyik legfontosabb műszaki műemlékeinek gyűjtő- és kiállítóhelye, aki ide látogat,az ilyen szemmel és ehhez illő viselkedéssel tegye.

Arra gondoljon, ha másra nem, hogy az a múzeum lassan tizenéve ott áll a gépekkel, és még tizenévek múlva is jó lenne, ha látogatható és ép állapotban maradnának benne a kiállított és megismerhető tárgyak.

Akinek ez fel nem fogható, az annyit jegyezzen meg,hogy a belépőjegyével nem vette meg a jogot arra, hogy a catering kocsira másszon vagy erővel rángassa a kormányokat vagy tekergesse a légcsavarokat.

Akinek nem sikerül, az válassza inkább bátran játéktermek flippereit, ott annyit lehet gombot nyomogatni, ameddig csak el nem fogynak a fém 200-asok.

zanzibear 2011.06.22. 08:39:56

@www.Bisex.hu:
Ha a parkba nem lehet kutyát bevinni, akkor nem.
Ha játszótérre nem lehet kutyát bevinni, akkor nem.

Ha az osztrákoknál az van kiírva valahol, hogy ne vidd be a kutyádat, akkor vagy betartod,vagy kivágnak.
Ehhez képest a vonatparki őr igazán udvariasan eltársalgott veled.

Nemrég volt egy cikk a zindexen arról,hogy a hülye vásárlók miket nem képzelnek, hogy mi minden "jár" a pénzükért...

FüziMedve 2011.06.22. 08:59:52

Hát még szép, hogy beolajozzák, azért ezek sem bírnak ki mindent, ma is 8-as feletti UV sugárzás várható...

jack o'neill 2011.06.22. 09:02:32

Kedves szülő! Egy gőzmozdony, ami olajos, hi-he-tet-len!
Hovatovább! Egy nagy, 100 akárhány tonnás gőzmozdony, mely egy része olajos - pont a kölök magasságáig...
Basszus, ha olyan vonatra akarja felpakolni, ami nem olajos, akkor mutogasson neki Flirt-et, vagy valami mai cuccot. Gőzös = olajos, koszos.

AczélGyuribácsi 2011.06.22. 09:05:40

Én még ekkora faszságot nem hallottam!
- más sok éve TILOS a kiállított tárgyak, járművek KÜLSŐ részeire felmászni, mert korábban voltak ezekből balesetek...
- mekkora prosztó tetű az a szülő, aki a MÚZEUMOT JÁTSZÓTÉRNEK nézi és a gyerekei mászókának használják a sok esetben egyedi muzeális értékeket!!! (csak adminisztratív okokból PARK ez a park és nem múzeum...)
Vajon a természettudományban a mamutra is felmászatja a köcsög kölkeit???
- A buzeráns levélíró valami prosztó bölcsész vagy bróker lehet, hogy nem tudja, a műszaki "dolgokat" olajjal és/vagy zsírral kezelik, óvják, védik!
Ha lepusztult, rozsdás lenne egy mozdony, akkor ez a fekália azért levelezne!
.
Az ilyen olvasói levelek teszik végképp hiteltelenné a régen szenzációs homárt...

Mozartkugel · http://baronesregni.blogspot.hu/ 2011.06.22. 09:07:00

Halkan jegyzem meg,amire már előttem is próbáltak rávilágítani. Ezek muzeális értékű műszaki emlékek és nem gyerekjátékok!

Greg36 2011.06.22. 09:11:59

BMP-1, szabadon látogatható és mászható, felügyelettel. Tündibündi anyuka tündibündi kisfiacskája betér a kűzdőtérbe. Kedves figyelmeztetés, hogy semmihez ne nyúljon. Anyuka kedves érdeklődése, hogy eltöri-é a gyerek a "tankot". A válasz természetesen nem. A járműben kevés kárt fog a gyerek okozni, ellenben fordítva lehetséges... Kedves tündibündi kisgyerek első mozdulattal megtalálja a periszkóp rögzitőt és oldja, periszkóp szabadesésben a térdemre zuhan. (Van pár kilogramm, de legalább fém és üveg, élekkel és sarkokkal). Ha nem a térdem van ott, hanem a kölyök lábfeje, a tündibündi anyuka felháborodottan írt volna a homárnak, hogy tündibündi gyerekének cipője és zoknija tönkrement (csupa vér) és tündibündi gyereke pár hetet fekvőgipszben tölt.
Van még kérdés, kedves szülő?

FüziMedve 2011.06.22. 09:11:59

Egyébként totál európai megoldás az lett volna, ha a leolajozás mellett - amivel semmilyen szempontból sincs problémám - kitettek volna egy jól látható helyre egy nagy táblát, hogy ne nyúljanak a gépekhez, ne másszanak fel rá, túl a balesetveszélyen azért is, mert a felületi karbantartáshoz olajat használnak. Ebből aztán a hülye is ért, így nem lett volna az értetlenek számára sem bosszúszagú a történet.

Peter__Blau 2011.06.22. 09:16:48

Kedves idióta posztíró :-D
Azért olajozzák, hogy ne rozsdásodjon el idő előtt, nem a te gyerekeid összekoszolása érdekében :-D
Ekkora egoista fazont, mutogatni kéne az állatkertben :-D

okostojgli (törölt) 2011.06.22. 09:20:55

"mivel a gyerekek a létesítményt 'Parkként' használnánk"

Én meg az anyjukat prostiként. Gondolom megvan mindene.

És nem bánom ha kicsit be van olajozva.

jéezegy 2011.06.22. 09:21:09

@www.Bisex.hu:
A Park területére tilos bevinni kutyát. Akár belefér egy táskába, akár nem. Ez ki is van írva-szabály!-ezért a "csak", minek a magyarázat..
És ebből vonódik le, hogy a biztonsági őrök a bunkók és buták??? "400 ft-os órabérért nem is lehet IQ őrt találni"-hálát adhat az Úrnak, hogy ön, kedves 'bisex' nem annyi pénzért dolgozik! Biztosan nem járna oly sűrűn a határon túlra. Bár azt javasolnám, maradjon is inkább ott, legalább eggyel kevesebb tahó lenne az országban.

azatya 2011.06.22. 09:31:14

Figyelmeztetés márpedig van, csak a tisztelt hőzöngő nem olvas. Azt pedig, hogy ellenségesek lennének a park dolgozói, nem értem. Én nem ezt tapasztaltam, pedig rendszeresen viszem a gyerekeket. Mi jól szoktuk érezni magunkat.
Pl. a vasútmodellezők ingyen dolgoznak ott, a saját eszközeikből építkezve, a látogatókat pedig hallottam velük követelőzni és balhézni, mégis normálisak tudtak maradni.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.06.22. 10:03:48

A postoló egy tipukus f*szfej, aki azt hiszi, hogy az üdülési csekkéért vett jegyért a hülyegyereke mindent megtehet, ha nem, akkor meg ellenségek leselkednek rájuk a mozdonyok mögött/alatt...
A kutyás picsának meg külön gratulálok! Milyen ember már az aki táskába gyömöszöl egy kutyát??? Vagy a kutyuli külön kérte, hogy ugyan vigye már el a Vasúttörténetibe??? :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 10:17:54

@68nyara: Csak valami rokona lehet: Anthony Weiner USA kongresszusi képviselő. Biztos ő is valami szindróma névadója lesz, mint a szegény,néger nácik által üldözött Strauss-Kohn...
@Kóser Malac: "Milyen ember már az aki táskába gyömöszöl egy kutyát?"
Régen úgy mondták, csíra...

earny 2011.06.22. 10:20:45

Nem olvasom végig a sok kommentet (majd este), ép ezért lehet, hogy már leírta valaki, hogy miért vannak a gépek "behúzva" olajjal. Ez egy bevett szokás. Egy amolyan optikai tuning. Trafóolajjal, vagy amilyen olajat éppen tudnak "szerezni" azzal kenik le a gépeket, hogy szép színük/fényük legyen. Ezt a mai napig alkalmazzák még az üzemelő gépeken is. Vaksz vasút módra.
A marha poszter meg ha ilyen helyre viszi a gyerekeket olyan ruhát adjon rá aminek nem árt ha összeb..sszák.

gabborka 2011.06.22. 10:31:05

Megmondom a frankót, úgyis mindenki azt csinálja :) Írták itt többen, hogy voltak ott, és rendesek voltak velük. A szegény posztolóval megnem. A titok szerintem abban rejlik, hogy a kedves ügyfél hogy áll hozzá a dolgokhoz. Aki rendesen, illedelmesen, neadjisten szimpatikusan viselkedik, ahhoz a személyzet is úgy viszonyul, és adott esetben kellemes emlékekkel zárhatják a kis kalandot. A poszt írója ellenben már az írás stílusából is leszűrhető módon nem tartozik feltétlenül a szimpatikus embertípusba, és bizony ha ilyet lát a jó munkásember, előfordulhat, hogy kinyílik a bicska a zsebében, mint ahogy nekem is. A stílus maga az ember, mind ismerjük ezt a típust, odamegy, ellenszenvesen viselkedik, a gyereke hangos, neveletlen, a szülők pökhendien bíztatják is, "nekemjogaimvannak", stb. Ezzel a stílussal a másikból is a legrosszabbat hozzák ki. Hatás-ellenhatás. Aki meg odamegy csendesen, szerényen, azt még lehet, hogy direkt bíztatni is fogják, jöjjenek csak, ugorjon fel a gyerek nyugodtan, vigyázunk rá, stb... Nem tudom, érthető-e, mire próbálok kilyukadni

68nyara 2011.06.22. 10:49:19

Többektől olvastam itt, illetve hallottam már azt a hozzáállást, hogy fizetek érte, innentől azt csinálok amit akarok, nem tilthatják meg. Valahol nem értem a gondolatmenetet. Attól, hogy fizet egy belépőt, még nem vette meg a kiállítást. Bizonyos szabályok szerint bemehet, és megtekinthet valamit. Ennyiről szól az a szerződés amit a múzeummal (hívhatjuk parknak is) kötött. Az ő logikájuk szerint, ha besétálok a szépművészetibe, kifizetem a jegyet, akkor onnantól leakaszthatom a képeket, átrendezhetem a kiállítást, esetleg belefesthetek az egyik Rembrandtba, mert nekem úgy tartja kedvem?

Próbáljon meg az ilyen besétálni a Louvre-ba, vagy a Tate-be és elmagyarázni az őröknek, hogy neki joga van üvöltve beszélgetni, és hip-hoppot hallgatni a telefonján, mert ő fizetett. Ja próbálkozzon kutyával is.

A Bede Márton cikknek teljesen igaza volt egyébként. Bár az egy kicsit más téma. Az a baj, hogy a nagy rendszerváltozásban a többséghez csak az jutott el, hogy ő az ÜGYFÉL akinek MINDENHEZ joga van, mert fizetett. Lehet üvöltve elküldeni a kurva anyjába a pénztárost, lehet erősködni, asztalt verni, büdös ribancnak nevezni a diszpécsert, sőt elvárni, hogy ezt ők szótlanul, mosolyogva tűrjék, hiszen ő az ügyfél akinek mindíg igaza van. Aztán lehet idejönni, Homárra és itt szájkaratézni, hogy ki hány őrt, pénztárost, diszpécsert rugatott már ki, alázott meg, stb. (Ok, ezeknek a többsége persze 14 éves kocka.) Ez egyébként nem csak magyar probléma, inkább kelet-európai. A kultúra, etika, erkölcs, ne adj isten kötelességek a jogok mellé, na az nem kell, csak a jogok. Persze ehhez hozzájárultak azok a téveszmék, amiket szintén a rendszerváltáskor a ló tulsó oldalára esés hozott.

Maga a net is hozzájárult persze ehhez, pont ezekkel a Homár, stb. blogokkal. Itt be lehet gyűjteni a bólogatásokat, senkit nem érdekel a valóság, hogy hogyan is történt valójában (az írások nagyrészéhez minimum pici kiegészítés elférne, ha éppen totál hazugság az egész). Szép dolog és szükséges a szabadság, meg a szabad net, csak meg kellene tanulni élni vele. Nem visszaélni. Nem csak a beküldőknek, hanem adott esetben pl. a Homárnak is. Esetleg updatelhetné a cikkeit, nem csak akkor ha bíróság kötelezi rá.

radioenekes 2011.06.22. 11:01:27

Chrudinák Alajos, a segge olajos.

interflug 2011.06.22. 11:06:46

A magyar irodai proletariátusnak a pénzéért minden jár.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.22. 11:09:41

@www.Bisex.hu: Na, megjött a második állatfaj a gyerekes mellé, a kutyás. Még szerencse, hogy azok is keresztbe utálják egymást...

Majd szólj, ha legközelebb Bécsbe mész, és be akarod Schönbrunnba vinni a szaros kis véglényedet, hogy valaki felvegye, ahogy ott is nekiállsz emberkedni a biztonságiakkal. Aztán meg a mentőknek, hogy a Wien folyócska medréből halásszanak ki, mert odáig repülsz, a döggel a fenekedben.

Pont itt mondják egyesek, hogy a Parknak van némi játszótér-funkciója. Valóban van, hisz akad IGAZI mászóka meg rengeteg fű, ahol nyugodtabban ellehetnek a pulyák. Azt speciel arra találták ki, hogy ne a mozdonyokon éljék ki atavisztikus ösztöneiket. Most képzeld el, ha odaállít valaki kutyával, az meg odaszarik a fűre, meg esetleg megcibál egy kölyköt, amely előzőleg beletapicskolt a matériába. Remélem, a te esetedben azt, amelyikhez a kopasz bömbis apuka tartozik. Arról nem is beszélve, hogy te vernyákolnál leghangosabban, ha fifike elkóbászolna, aztán egy mozdony kereke alatt végezné...

Lehet, hogy kint többfelé beengedik a kutyát. De egyfelől nincs belőlük annyi, mint itthon, és nem olyan gazdákkal rendelkeznek, amelyekre sem gyereket, sem állatot nem lehet rábízni. Magyarul nem olyanokkal, mint te!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 11:10:30

Remélem, hogy a kedves poszt toló legközelebb, még a nyáron, ha nála lesz a gyerek, kiviszi ünneplőben egy fenyőerdőbe és felmászatja néhány fenyőfára (azért vannak az ágak elvégre, hogy azokra lépjen). Merthogy az olajat, néha még a fáradt olajat is ki lehet mosni/tisztítani a legtöbb ruhából, de azt megnézem, mivel szedi ki a beleolvadt fenyőgyantát. Pirolízissel?

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 12:21:34

@mikk80: Köszönünk mindent és nagyon jól éreztük magunkat!:-) Talán annyit, hogy azt sajnálom, bár értem miért, hogy a vagonokba nem lehet bemenni. Ha kísérővel be tudnánk menni, már a jövő héten újra mennénk.-) A fűtőházban, vagy mi az, ahol régen szerelő aknák voltak, ott viszont igen ijesztően vékony némelyik deszka, én 140+ körül mocorgok, kicsit megijedtem, mikor ráléptem egyik-másikra:-))Összességében nagyon régen voltam ilyen színvonalas helyen, még egyszer köszönjük!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 12:24:53

@www.Bisex.hu: Remélem is, hogy kutyával nem engfednek be. Ha téged beengedtek volna kutyával, én már be sem megyek. Elegem van a kutyaszarból, meg a többi velejáróból és ne mondd nekem, hogy a Te kutyád nem xarik. Senkié nem xarik, mégis a fél világ kutyaganéval van tele. Nekem is van, de nem hurcolom ilyen helyre. Otthon, házőrző. Hál istennek, még hová nem akarsz kutyát vinni? Színházba? Moziba??

esprit 2011.06.22. 13:00:04

@zanzibear: Én arról beszélek, ami egy vagonban van.
Van egy másik is. Az épületben, a bejárattól balra.

esprit 2011.06.22. 13:20:52

@no-night: ""Na, megjött a második állatfaj a gyerekes mellé""

Kedves édesanyádat melyik csoportba tartozónak tekinted? Lábasfejűek vagy gerinctelenek? Lévén, hogy neki is van gyereke /sajnos/..

queenlly 2011.06.22. 13:29:32

sztem alapvetően két probléma van:

1. a hozzászólók kizárólag feketét és fehéret látnak, és ezért vagy ezt vagy azt fikázzák, jó magyar módi szerint szórakozva.

2. a vasúttörténeti park (ahol a mi családunk is megfordult már párszor) maga sem tudja eldönteni, hogy micsoda. mert ha múzeum (ahol ugye a jegy áráért nem érünk semmihez... bár elég sok nagyobb múzeumban megfordulva ezt is cáfolnám), akkor bukja a kisgyerekesek után járó bevételt. ha egy szórakoztató park, akkor bukja a fentebb megszólaló (tőlem respect) önkéntesek munkáját és mindenféle támogatást, amit a fenntartásra kapnak.

a múzeumi jegyemmel a szépművészetiben valóban nem érek semmihez, de nyugodtan megállhatok a képek előtt és mesélhetek a gyereknek (amit egyébként szintén rohadtul nehezményez néhány hülyébb teremőr, mert ott nem szabad csak suttogni), és megtaníthatom neki, hogy ne tapogasson, hanem nézzen. a csodák palotájában viszont bebszna, ha nem próbálhatnánk ki mindent, mert aggódó modellező rohanva jönne, hogy csak jobbra lehet tekerni.

a vasúttörténeti parknak el kéne dönteni, melyik vonalat képviseli, és a megmászható kiállított cuccokon nem szenvedni, hogy meghúzza-e a gyerek a kart. ami nem megmászható, azt meg zárja le. és valóban szedesse le kölköt, ha kívül mászik fel.

mellesleg találkoztam már ott elég bunkó "önkéntessel" és valóban összefutottunk nagyszerű emberekkel is. az, hogy nagy tudású baromira nem menti fel, ha tapló.

az már az én szubjektív véleményem, hogy nagyon felbsz az az üzletpolitika, hogy kp drága belépő és utánna még ilyen jegy-olyan jegy-re lenyúlnak...

2011.06.22. 13:33:46

@Sün‼: "lehet-e szoptatni?" Egyértelmű, hogy igen ! A melleket is beolajozzák, hogy ne nyikorogjon szopás közben :)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.22. 13:35:59

@esprit: úgy látszik, neked még kevesebb jutott az evolúcióból (de így is sokkal több, mint kellett volna), azért teszel ilyen megjegyzéseket. (1:1, további személyeskedésre nem vagyok kiváncsi). A gyerekkorból már kinőttem egy ideje, a fia vagyok anyámnak. Aki képes volt megtanítani arra, hogy nem mászkálunk ön- és közveszélyesen, és tiszteljük a másik munkáját, ha pedig koszos lett a ruhám, leszídott majd kimosta. Meg aki szereti a kutyákat, de ő sem tartana ilyen formában egyet se.

2011.06.22. 13:36:28

@Agyalap: "120 éves személyzetnek nincs türelme hozzájuk? "
Amikor én voltam 120 éves, már nekem sem volt türelmem, emlékszem rá. 150 évesen már fogam se volt, 180 évesen meg már járni sem tudtam. Szomorú ez.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 13:41:07

@queenlly: Gratulálok. Ez a jó vonal, hát megint egy okos ember. Mondogasd csak a hülyeséged és majd eléred, hogy nem mászhatunk fel a vonatra, nem tapogathatjuk meg, nem nézhetjük meg közelről, mert a hozzád hasonló nekemsemmisem jó emberek miatt inkább le fognak zárni mindent, minthogy egy ilyenek kardozzanak. A vasúttörténeti park az, amit a neve is tükröz. A lehetőségeihez mérten szabad, de egyébként odafigyelést igénylő hely. A normális embereknek ez semmi gondot nem okoz, de van egy kis százalék, aki ebben is hibát keres és talál. Tényleg igazuk lesz, ha mindent lekordonoznak, nehogy mert egy idióta gyermeke olajos lett. Aztán ezzel millió más ember jó szórakozása vész oda. Magyarisztán...Ha pedig neked ez a belépő drága, hát bazz...Két gyermek és két felnőtt 2200 Ft, ez drága?? Nos, akkor Te nem ezen a földön élsz..Pofátlanul olcsó!

2011.06.22. 13:45:35

A mozdonyokat kenni kell a rozsda ellen - nem tudom ez volt-e már.

szubjektiv 2011.06.22. 13:47:47

"Két gyerek 2 perc játék után tetőtől talpig olyan intenzív kátrányos-zsíros-olajos lett, hogy a helyzet tarthatatlanná vált."

Ezt a mondatot ízlelgetem. A helyzet tarthatatlanná vált.:DDDDDD

queenlly 2011.06.22. 13:49:19

@Aabroncs: gratulálok! hogy te mennyire nem tudsz olvasni... sem...

pont arról szól ez az egész szájkarate, hogy nem park, hanem múzeum, nem múzeum, hanem... senki sem tudja micsoda...

és pont arról szól, amit írtam, hogy pont ezt kéne eldönteni. mert ha vasúttörténeti park, akkor a kiállított cuccokra mászhat a kölköm és az én felelősségem. ha meg múzeum, akkor józsi bácsi beszólhat, hogy merre tekerjem a kallantyút.

két gyerek és két felnőtt 2200 úgy, hogy ezért körbeandalogsz? és minden mást erre fizetsz, mert a kölök fel akar ülni erre is meg arra is, meg még egy menetet menni? úgy tapsolsz el egy tizest mint a huzat és az igenis drága. a világon mindenhol megoldható, hogy kipengetek a családnak 5 rugót, de ezért a gyerek egész nap azt csinál (és annyiszor), amit akar és nem egyenként veszegetem a jegyeket.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.22. 13:56:16

@Aabroncs: A hozzászólónak abban nagyon is igaza van, hogy a legtöbb vasúti illetve közlekedési múzeum tart ilyen interaktív, csodákpalotája-jellegű részt, amin bemutatják, hogy hogy működik a gőzmozdony, a fék, meg ilyenek. De azokat rendes múzeumi környezetben prezentálják, nem a szabad ég alatt kirakott mozdonyokon - vagy "preparátumként" vagy egy kifejezetten erre átgányolt mozdonyon. Ez hiányzik a Parkból, de a Közlekedési Múzeumban se nagyon találkozni vele, igény viszont valóban volna rá... akkor valóban jobban lehetne óvni a régi járműveket. Meg kint egy kicsivel több a konkrét vonatozási (avagy villamosozási) lehetőség is. Maga az utazás is levesz a gyerekek energiájából, és ott pláne meg lehet őket tanítani a közlekedés alapvető szabályaira is (nem mászunk fel az ülésre, nem nyúlunk hozzá mindenhez, körülnézünk, stb.) - igaz, a valóság azt mutatja, hogy ez nem pótolja az alapvető nevelési hiányosságokat (mármint nem elsősorban a gyereknél, hanem a szülőnél).

zanzibear 2011.06.22. 13:58:24

@queenlly:
Ahova fel lehet menni, ott van lépcső.Ahol olajos, ott nem lehet felmenni. Az alap úgyis a tiltás :)

A múzeum/park fenntartása, évről évre való bővítése igen drága lehet, nem gondolom, hogy a jegyár, és az extrákra szóló jegy aránytalan lenne a szolgáltatással vagy az élménnyel, netán valakinek a zsebét tömné.
Évről évre újabb és újabb kiállítási darabok jönnek, most pl. együtt van mindkét (általam ismert) megmaradt régi Kandó-mozdony, a V.40 és a V.60(a személy és tehervonati változat), bekerült korábban az Északi Járműjavítóból a V.55 stb.
Hétvégente befűtik a gőzöst, nagyobb rendezvényekre hoznak lovat a lóvasút elé, építgetik a kerti vasutat, szép megállóhelyet kapott az esztergomi vonal felől stb.

Biztos, hogy nem vidámpark a státusa, hiszen műszaki műemlékeket őriznek meg, állítanak helyre, mutatnak be szakszerűen. Ehhez tartozik egyfajta tisztelet is, szerintem, ami a látogatók részéről (ezt mint látogató írom) kijár a gyűjteményüknek, a helyreállításon dolgozóknak, a fenntartóknak stb.

A vasúttörténeti parknak is megvannak az interaktív és csak nézhető bemutatói. A Szépművészeti Múzeummal szembeállítás azért nem pontos, mert ott is vannak olyan kiállítási tárgyak, amik előtt csak halkan, illedelmesen bámul az ember, és megvannak a gyerekfoglalkozások is, ahol jól összeolajozhatják a ruhájukat :)
...és a Csodák Palotájában is előfordul olyan kiállítási rész, amikor az eredeti Eötvös-ingát nem kell megcibálni, noha a kísérleti részeken netán kötelező lenne.

Az,hogy a múzeumok egyre nagyobb nyitottságot, interaktivitást próbálnak nyújtani, az világjelenség. Ebben próbál a Vasúttörténeti park is egyensúlyozni, holott egyáltalán nincs könnyű dolga,mert a 424-es már valószínűleg nem fog szállni, de pl. az Árpád sinautóbuszt azért befűtik, meg a régi motorkocsikat, vagy a látogatói gőzmozdonyt.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 14:01:55

@queenlly: Egyszerű vagy, mint a faék. Semmilyen szájkarate nem megy, olvasgass, a legtöbb embernek teljesen jó, ahogy van, mert így működik. Mind dicsértük, szinte.

Nem vitázom mert értelmetlen. Akinek ma 550 Ft/fő drága és a több hektáros parkot, ahol hatalmas értékek állnak, (hulladék vasban is több száz millió Ft!!)állag megóvják, takarítják, karban tartják, alkalmazottakat tartanak és minderre neked 550 Ft sok.A mozdony forgató és a kiállítás is ingyenes.. Nevetségessé teszed magad..Ha nem lennék úriember most a szarrágás szót emlegetném fel.Nem teszem, mert volt gyerekszobám. 550 Ft??? Két gombóc fagyi áráért mentél be.Drága??

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 14:04:33

@zanzibear: Teljesen igazad van, de szerintem ne fecséreld az energiát, mert, jól láthatóan, nem éri fel ésszel, szegény. A park identitásán lovagol, hogy mi az, múzeum vagy nem múzeum?? :-)) Egy hamburger többe kerül, mint a belépő...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 14:09:54

@no-night: Szerintem nem is voltál kint, vagy nem nézted át a parkot. Menj ki még egyszer és nézd át újra, mert ennél interaktívabbat, hogy bemásztunk, megnéztük, megfogtuk és mentünk vele?? (kézi hajtány, mozdony) Mi lehet ennél interaktívabb?? Tárlatvezetés is van, mozdonyforgató ingyenes,a játszóteret meg sem említem..Még mi sem tudtunk mindent megnézni, de szinte mindenre felmásztunk, megnéztük és semmi gond nem volt..

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.22. 14:39:22

@Aabroncs: A süni és a súrolókefe esetét gondolom, ismered... ;-) Magamról csak annyit, hogy már akkor is jártam oda, amikor még Északi VF-nek hívták a Park területét.

Az ilyen "élő", az aktív vasúthoz jobban kötődő múzeumok (hisz a Parkban lakik az összes nosztalgiajármű, amellyel lehet utazni ide-oda) esetében pont ezen "élő" mivoltuk miatt kisebb mindig az interaktivitás - és ami a gyerekeknek kell az inkább a "klasszikus" közlekedési múzeumokban van meg. Olyanokban, mint York, Utrecht, Odense vagy Nürnberg, amelyek csak vonatokról szólnak. Ott is van kerti vasút, szimulátor, mozdonyozás, terepasztalok meg emellett vannak ezek a Csodák palotájába illő "húzd meg-ereszd meg" szemléltető játékok.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 14:42:52

@Aabroncs: Vénkurva karján láttam én már templomban is kutyaszerű dülledt szemű, csurgó nyálú pinanyalót.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 14:45:23

@Aabroncs: Ezt kár volt ide írni, ezt az oldalt bodzaszedők is látogatják...

zanzibear 2011.06.22. 16:10:01

@Aabroncs: Ez valamilyen szponzorált rendezvénynapon lehetett, mert egyébként 1400 Ft a felnőt, 800 Ft a gyerek belépő és 3000 Ft a családi (2+2).
De ha a családit nézed, még így is 750Ft-ból kijön.

dr. Pados Gyula 2011.06.22. 16:42:45

Mi most vasárnap voltunk a parkban 2 2 és fél éves gyerekkel, pont akkor kenték az egyik vonatot, fiatal jófej vasút fanok. Néztük a gyerekekkel őket, megbeszéltük, hogy 16 évesen jöhetnek már Ők is kenegetni. Mindenki jó fej volt, rendesek, senki nem lett olajos, festékes, pedig mi is felmásztunk a vonatokra. Van a parkban játszótér, csúszdával, mászókával stb. ott kell játszani!

tuono 2011.06.22. 17:39:08

@Koalabeer: Őszintén gratulálok a sportpilótai karrieredhez! A Te stílusodban reagálnék:
1., Én is MAGYAR vagyok.
2., Szép dolog a tisztelet, én is alkalmazom, többek között veled szemben sem engedek meg ilyen kioktató hangnemet, mint Te velem szemben!
3., Tudom mi egy múzeum jelentősége. Sőt meg tudok különböztetni egy Szépművészeti Múzeumot, egy Közlekedési Múzeumtól, ahol a kiállított tárgyak megérintési, felmászási lehetőségét maguk a múzeum kitalálói teremtették meg! Ehhez szintén IQ kell, amit én sem tudok adni.
4., A koalás zsákutcádra nem is reagálok. Gondolom érted a viccet, csak nem szereted!
5., További kellemes napot kívánok Neked!

queenlly 2011.06.22. 19:04:53

@Aabroncs: hát komám te sem álltál sorba intelligenciáért egyszer sem... gondolom a gyerekszobádban játszogattál...

még egyszer bepróbálkozom veled (bár inkább a többieknek szól, akik kevésbé IQlightak), de aztán hagyom, mert tapasztalataim szerint a fajtád mindent gondosan félreért, hogy az bepasszoljon a kis szűk világába.
no-night már említette, hogy a világban van jónéhány olyan hely, ahol bevállaltan a gyerekek kedvéért nyitnak egy ilyen parkot és azt rendeltetésszerűen használják. hollandiában tavaly voltunk ilyenben. volt csak nézhető és interaktív része, jól külön választva ami (bármennyit is szónokolsz róla) qrvára nincs itt. volt kisvasút és terepasztal és egy rakás egyéb dolog belépőjegyben és nem kellett 600ft/menetet fizetni a kerti vasúton, hogy az egyebeket ne is említsem...örülök, hogy neked ez nem összeg, sajnos a közalkalmazotti fizetésemből ez jelentős érvágás két-három gyerekkel számolva és min 1 menettel az összes játékon. persze gondolom, a matek sem az erős oldalad, mert a gyerekszobádban biztos nem a leckédet csináltad...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 19:10:03

@zanzibear: Ne készíts már ki, a belépőről olvastam le:-) Szkenneljem be azt is??? :-) Gondolod én emlékeztem? Itt van előttem, de bakker beszkennelem ezt is:-) indafoto.hu/alfagumibt/image/12132327-d0c98954/185257

Tessék. Pont a rendezvényes a 3000 Fabatka. Szóval az alap olyan szemtelenül olcsó, hogy hihetetlen. Szerintem igazán tekintettel vannak a nagy családokra is. Pont azon rántottam fel magam, hogy most voltunk és végre egy olyan hely, amivel szinte teljesen maradéktalanul elégedettek voltunk, tényleg talán csak az étterem árai voltak picit erősek, de a kiszolgálás ott is rendben volt, jó fej volt a srác. A parkban közkút van, ami ráadásul nem pocsékolja a vizet, tisztaság..A járműveket sajnáltam egyedül, amik fedetlen helyen álltak, de hatalmas pénz lenne azt lefedni...Szóval a poszt teljesen kamu, ajánlom a helyet mindenkinek, gyermekkel vagy anélkül! akinek utána nem tetszik, keressen meg, és a szememre vetheti, hogy kamuztam, ha nem érzi jól magát. Utálom,hogy egy ilyen jó helyet is betámadnak....-((((((

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 19:19:47

@queenlly: Olvasd vissza a a kommenteket és majd rájössz, ki a hülye kettőnk közül. Az pedig, hogy drága-e a hely vagy nem, nem a Te fizetésedtől függ, de ehhez is buta avagy, hogy megértsd, a pénz értéke nem a Te sikertelenségedtől függ..Szégyellheted magad, de szerencsére igen egyedül vagy a véleményeddel, ha pedig neked nem tűnt fel, itt is volt terepasztal, meg ingyenes szórakozási lehetőség bőven, mozdonyforgató, játszótér és az Európában is komoly kiállítást meg sem említem... Az pedig, hogy neked külön kell választani, mert Te így gondolod, nos, beszélhetnénk a gyerekszobáról. Gondolom egyke vagy.-)) Nekünk és a legtöbb embernek itt tetszett, te meg menj Hollandiába a közalkalmazotti fizudból, amiből állítólag 2200 Ft -ra nem futja, de Hollandiára igen. Kamugép... Én meg nem voltam külföldön vállalkozóként 15 éve. Kiviszed a pénzed, mert itt neked nem jó és csodálkozol, hogy keveset keresel és hogy itt 550 Ft/ fő a belépő? :-))) Jól látható, összekevered az iskolai végzettséget és az intelligenciát :-)) Neked az elsőből van, a második veleszületett és nem igazán tanulható:-) Értelmiségi:-)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 19:26:32

@queenlly: Azt pedig meg sem merem említeni neked, hogy amit igényelsz, arra költeni kell. Te közalkalmazottként a kis álomvilágodban fel tudod fogni, itt mibe kerülne ezt megvalósítani és azután ezt rentábilis vállalkozásként, haszonnal üzemeltetni? Ez nem Hollandia. Te sípolnál a legjobban, mert a többszöröse lenne a belépő! Nem 1500 Ft/fő lenne, hanem sokkal több!Itt csak egy alkalmazotta közterheivel megenné a boltot pillanatok alatt..

Itt sokan hobbiból dolgoznak, aminek a gyümölcsét Te/mi élvezhetjük, de Te idejössz és nagyképűen fikázod.Sajnállak, szomorú életed lehet. Mi a Fiammal igen jól éreztük magunkat és most össze számoltam, 6000 Ft-ból megúsztuk. Hollandia mennyibe volt? :-)) Nem szórakoztál jól? Mi lenne, ha nem jönnétek többet? Mi megyünk és nekünk igen jó, interaktív szórakozás, gyereknek, felnőttnek, egyaránt.

mikk80 2011.06.22. 20:06:52

@Aabroncs: A legtöbb járművet valamilyen rendezvény keretében lehet belülről is megnézni. Például, most pénteken lesz a múzeumok éjszakája, mikor is az önkéntesek 9-10 járművet fognak belülről megmutatni és egy nagyon érdekes és színvonalas műsorral készülünk. De szívesen belemegyek egy olyanba is, hogy megbeszélünk egy hétvégi időpontot, ami mindenkinek jó, és szívesen megmutatok mindent és mesélek mindenről.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.22. 23:05:31

@mikk80: Ha küldesz egy elérhetőséget, dumáljunk erről! Nagyon szépen köszönöm már a lehetőséget is. Engem és meglepő módon a nejemet érdekelte volna nagyon pl. a volt kormányvonat belseje..Azt hiszem a mail-em is publikus, de a weboldalam is ott van, meg minden! Dumáljunk! Meghálálom! :-)) Respect neked.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.23. 08:56:15

@queenlly: A "bepróbálkozom" szó és az intelligencia hogy jön össze? Kézi hajtvánnyal?

zanzibear 2011.06.23. 09:46:23

@Aabroncs:
Igaz, az alap családi 2200, ezt én néztem el.
(3000 a nem szponzorált rendezvény családi jegy, szponzoráltnál volt, hogy simán 600Ft körül be lehetett menni. Figyelni kell, és ki kell használni az alkalmat :) )

zanzibear 2011.06.23. 09:48:25

@Aabroncs:
Lehetne javasolni egy "komrmányvonat" napot, amikor az Ezüst Nyílon és a Hargitán is mindenhol körül lehet nézni, persze szakvezetéssel, és a visszapillantó tükör mászókának használható részének előzetes beolajozása mellett :)) ?

Egyszer már voltam mindkettőben, de nem lehet elégszer újra látni ezeket a műremekeket, azt hiszem, a saját korukból ezek voltak a mindenkori csúcsteljesítmények.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.06.23. 17:31:12

Egy gyereknek évi 6 kiló koszt kell megenni, az egészsége érdekében, kedves anyuka - mondta a rutinos gyermekorvos.
A mozdony és a kovácsműhely kiváló koszlóhely, a kocsikenőcs maga a kozmetika :) A legnagyobb élmény gyerekkoromban az volt amikor felvettek a vonat elején lévőgőzmozdonyra és ihattam egy jót a ceglédi kannájuk tetejéből.
A kedves szülőt lehet hogy kalitkában nevelték, ott nincs olaj.

joskarola 2011.06.23. 18:03:50

Mi nyáron voltunk a parkban tengerentúli vendégekkel, mindenki oda meg vissza volt(7 gyerek, 6 felnőtt, annyira jól éreztük magunkat.
Többen jöttek itt a külfölddel: igen, én is jártam már egy csomó interaktív, szuperül megcsinált nyugati múzeumban a kölykökkel...de higgyétek el: a magyaros helyeknek teljesen megvan a varázsa. Pedig kevesebb a pénz, nincs akkora apparátus, sokszor szegényesebb is. Viszont sok az ötlet, az önkéntes, a meglepetés. Nem is tudom, hogy magyarázzam, de talán két példa: a külföldiek minden nyáron jönnek a Szigetre, pedig ott van Glastonbury, Roskilde, az Exit a nagy nevekkel - de nekik (legalábbis egy részüknek) ez kell, itt, minálunk, a Hajógyárin, a 8o-as évek "sztárjaival", mert nem csak a zene szól, hanem annyi minden más is van mellette. Vagy nézzetek ki az Elektrotechnikai Múzeumba, a Kazinczy utcába. Amikor a nyugdíjas fizikus nagy lelkesen magyarázza a százéves mosógépet (nekem meg beugrik dédanyám tanyája, ahol valami ilyesmi is volt, amikor bevezették a villanyt), valahogy nekem többet ér, mint Disneyland (nevezzetek szentimentálisnak).

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.23. 18:10:00

@zanzibear: Mindent lehet javasolni, de tényleg. Van ilyen nap, vagy csak szívatsz?? :-))) Tényleg hosszú idő óta az első olyan hely, ahol kicsi pénzért igen jól éreztük magunkat, nem tudom elégszer leírni. Azt sem, hogy a sznoboknak, akinek ez nem jó, csak Hollandia, mert arra fussa, de erre 2200-ért nem, azoknak irány Nédreland!:-)))Nekem, nekünk ez elég interaktív volt, nem??? :-))

Maczi01 2011.06.25. 09:31:09

Aki nem tudja hogyan működik egy múzeum, ne vigye oda a kölykét! Ilyen egy f@szkalap... A szépművészetiben meg a kezébe adod a múmia bácsi fejét? Idióta! Az állatkertben is lehet állatot simogatni, de nem mindet. Ha a farkassal próbálkozik a kölyök, akkor alighanem ráb@szik. És amilyen ostoba ez a f@sz, tuti bevádolná az állatkertet, hogy utálják a gyerekeket! Gratulálok!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.25. 13:22:11

@Maczi01: :-) ...de ő a helikopter és vanaki vele pörög.-))) Ráadásul szentül hiszik, hogy igazuk van és aki nem velük ért egyet, mind hülye:-)))

zanzibear 2011.06.27. 09:25:22

@Aabroncs:
Csak javasoltam, hátha meghallják Vonatparkék :)

Amúgy teljesen egyetértek Vonatparkkal kapcsolatban.
További programajánlatok hasonló nagyságrendben:
Ferihegyi Repülőgép Emlékpark (Ott a családi jegy 2500 Ft)
www.repulogepemlekpark.hu
(Általában három nyitott géppel, amire fel lehet menni.)

Repülőmúzeum, Szolnok
www.repulomuzeum.hu

belépés ingyenes (itt mindent csak kívülről lehet nézni).

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.28. 19:44:03

@zanzibear: Kössz! A repcsiset nem ismertem! Kössz, még egyszer!
süti beállítások módosítása