Tékozló Homár

Behajtaná a T-Home a leadott set top boxokat

2011.08.17. 11:54 | jackyll | 129 komment

János a Somogy megyei Békéltető Testületnek írt, miután a januárban felmondott IPTV-je után 7 hónappal a T-Home váratlanul ki szeretné fizettetni vele a két leadott set top boxát, illetve a routert is:

Állásfoglalásért fordulok Önhöz,  amelynek tárgya a mellékelt dokumentumokban rejlik.  De röviden összefoglalom. 2009 decemberben szerződtem a T-Home IPTV  akcióban  1 év hűségnyilatkozatra.  Az internet előfizetés már 2009 decembertől , az  IPTV 2010 januártól „ketyegett”. Már február közepén bántam az egészet, a 2  set top box jelentősen megnövelte az áramfogyasztást, a műsorcsomagok tartalmát ugyanúgy változtatták mint a kábel tv szolgáltatók.  Többször megállt vagy a tv műsor, vagy az internet sebessége.  Az áramfogyasztás visszaszorítására  mindig kikapcsoltam a beltéri egységeket. Ez miatt a tervezett tv nézés előtt  5-6 percig várni kellett amíg a beltérik „feljelentkeztek” a hálózatra.  Alig vártam a 2010 decembert hogy lemondhassam az internetet, visszaköttettem a kábel tv-t, összecsomagoltam az egész készletet, vártam folyó év január  10-et hogy felbontsam az IPTV szerződést.

Ez megtörtént a helyi T Pont visszavette a set top boxokat kifogás nélkül. Még azt is megnézte a T Pont ügyfélszolgálatosa hogy a 2 db set top box távszabályzóhoz a céglogós ceruza elemek megvannak?! Meglepően kicsinyes magatartás egy ekkora szolgáltatótól. Még az internet felbontásakor kérdeztem hogy a digitális routert vissza kell-e  adni azt mondták nem kell.  Mindkét hűségnyilatkozatot kifogás nélkül felbontották. Szolgáltatás megszűnt.

Múlt hónap  15-én jött egy levél és egy utalvány 52050 Ft. összegről kiállítva. Azonnal  lementem a T Pont-ba  és hosszas telefonos egyeztetés után kiderült  5 hónap  5 nap elteltével még nem rögzítették a tv vételi egységek visszaadását. Közöltem az ügyfélszolgálatossal hogy én minden számlát fontos dokumentumot megőrzök, nem ijesztenek meg egy levéllel, nem futok a postára befizetni jogosulatlan összegeket, amit aztán soha nem kapok vissza. Újabb egy hónap és a bűvös napon  újabb levelet küldött a T Home. Most kártérítésként  a be nem szolgáltatott internet routerért kérik a 15600 Ft-ot.

Rövidre fogom problémámat. Az iránt kérek állásfoglalást hogy a jogszerűen, kifogás nélkül felbontott hűségnyilatkozati szerződés lejárta után milyen alapon szórakozik velem a T Home. Nézetem szerint kártérítési felelősség azzal szemben terhel  akinek kárt okoztam. A szolgáltatási szerződésben nincs feltüntetve a fent felsorolt eszközök értéke, rongálódás, nem rendeltetésszerű használat estére a felhasználó összeg szerinti anyagi felelőssége.  Az összes szolgáltatásért kiszámlázott díjat határidőre kifizettem, ami nélkül a hűségnyilatkozati szerződések felbontása nem jöhetett létre. Akkor milyen kárt okoztam?  Hanyagul, nem körültekintően munkáját végző alkalmazott helyett a volt ügyfél fizessen?!

A 15600 Ft-ot természetesen nem fizettem be. Az Önök válasza alapján  fogom visszaszolgáltatni az egyébként hiánytalan és megfelelő műszaki állapotú összecsomagolt internet vevőegységet.  Ezt elmondtam pénteken a T Pont ügyfélszolgálatosának is. Közöltem vele, ha 7 hónapig nem volt sürgős nekik, akkor pár napot még ráérnek. Mindkét esetről még az ügyfélszám cédulát is megőriztem.

Szomorú dolog hogy lassan bírósági tárgyaláshoz hasonlóan kell tisztességes ügyfélnek a „saját védelmére” felkészülni a magát hatóságnak képzelő szolgáltatóval szemben! Nem a tárgyhoz tartozik, de hogy mennyire fontos számlákat, dokumentumokat megőrizni, pár éve hasonló, már lejárt hűségnyilatkozati szerződés után 4 hónapig próbálkozott velem internet szolgáltató (Externet) közel 30 ezer Ft összegben. A végén beérték  az általam felajánlott 8 napra részarányos összeggel, ami  talán 1800 Ft volt! Invitellel történt hasonló vitám, ott befizettem a kért összeget, ami nem volt jogos, gondoltam akkor reklamálok ha már én „ teljesítettem”. kb. 7100 Ft-ról volt szó.

Ahogy levélben leírtam hogy Önöktől kérek állásfoglalást az ügyben, erre már nem volt szükség, pár napon belül válaszoltak és visszakaptam a befizetett összeget!!  Semmilyen közüzemi és egyéb szolgáltató felé nincsen tartozásom, soha nem is volt. A jogos, igénybe vett szolgáltatásért esedékes díjakat  mindenkinek megfizetem, de jogtalanul követelt összeget nem.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elwood 2011.08.17. 13:20:43

@É2I: akkor sem értem, ha mindent visszacsomagolt akkor miért nem vitte a routert ?

akárki lehetek:-) 2011.08.17. 13:21:36

@elwood:
A kosz 3 nap után már kopik:-)

Sokorai_Atala 2011.08.17. 13:24:54

Ezek mindig próbálkoznak. Amikor új mobilt vettem az első generációs helyett és nem volt jó az új telefonba a régi kártya, engem is le akartak húzni 2.500 Ft-tal, mire megkérdeztem, hogy oda vagyok-e írva, mint aki kicserélte a rendszert, mondták (értetlenül), hogy nem. Erre én, akkor miért nekem kell fizetni az Önök változtatása miatt? Persze mindjárt nem kellett. Szóval csak határozottan kedves posztoló

D.S.K. 2011.08.17. 13:30:29

Gondolom a "T" csoportban használatos, több száz millióért fejlesztett és megvásárolt ügyfélnylvántartó és egyéb ehhez kapcsoldó rendszereik nem igazán támogatják az ilyen jellegű tranzakciókat. Valszeg az üi. elindít egy folyamatot benne leszerelés/megszüntetés alatt, ami több egységnél is valamilyen munkát generál (műszerészek, központosok, stb), majd amikor lezárja mind, akkor teljesül a konkrét megszüntetés. De ekkor az a nyomorult rendszer azt érzékeli, az eszközöket nem adták le, mehet a számla róla. Persze a szerencsétlen leadta, papírja is van róla, csak nem tudták rögzíteni, hogy ne számlázódjon ki. De rövidre fogva, ahogy a posztoló is tette, lehet, hogy a gaboni bantuk a hibásak az egészért.

É2I 2011.08.17. 13:30:45

@elwood: Én ez gondolom a megoldásnak: "Még az internet felbontásakor kérdeztem hogy a digitális routert vissza kell-e adni azt mondták nem kell."

É2I 2011.08.17. 13:33:44

@É2I: Bár azt én sem értem mifenét kezd egy routerrel önmagában, talán az otthoni hálózatra kellett.

juhaszvik 2011.08.17. 13:34:28

@Sün‼: ha minuszba ment az internet sebessége, akkor a settopbox nem sugározza a műsort, hanem felveszi azt, ami a szobában történik, aztán leadják a híradó előtt vagy után.
szóval a szomszéd lány mérőóráját visszatekertem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.17. 13:41:21

engem egyszer bemutattak egy kedves nonek, de mikor kideulr hogy sosem huzza ki a belteri egyseget, pedig a szomszedja T-Homeos, rogton ott hagytam a kocsmaba es elinaltam az Opel Astrammal olajat cserelni

Prof. azsiráf.PhD. 2011.08.17. 13:42:17

@É2I: az orcideákat kiválóan lehet rajta tartani, szeretik azt a jó kis router-langymeleget.

vernarancs 2011.08.17. 13:47:26

A t-home egy kommunista ceg. A kaosz mintapeldaja ami naluk uralkodik, csoda, hogy mukodik valahogy.

2011.08.17. 13:50:24

Most nem azert, vagy azert, de akinek minden szolgaltatoval vmi baja van.... Nos en ott erosen elgondolkoznek rajta h nem -e benneme -e van -e a hiba.... ;-) -e

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.17. 13:51:44

@djpetee: Bezony. Peniglen a szógájtatók "csak" pízt akarnak rajt' keresnyi.
Ha lehet, sokat..

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.08.17. 14:00:00

@akiazsiráfotszereti:
Tűzzzz!

@elwood:
Én pl nem használok wcpapírt ugyanilyen okból kifolyólag.

Kentetsu 2011.08.17. 14:01:05

Na akkor most tessék figyelni és utánozni...
Én lemondtam a szolgáltatást, telefonban megbeszéltem, hogy hova fogom elvinni az eszközöket ( szintén 2db set top box és wifi router ) és nem vittem el, már lassan 1éve. Megmondom őszintén, hogy kíváncsiságból nem vittem, mert használni nem használom. Csak annyira ge.ik voltak a szerződésbontáskor, hogy úgy döntöttem, akkor dolgozzanak a cuccukért. Ez viszont nem történik meg. Kaptam egy levelet a lemondásról és szerződésbontásról. Azóta csend és hullaszag...
Tanulság? Ne add vissza az eszközöket, mert akkor nem kapsz számlát. Ha mindent rendben leadsz, akkor LEHET, hogy kapsz..
Abszurdisztán, én így szeretlek :)

Prof. azsiráf.PhD. 2011.08.17. 14:01:43

@Sün‼: köszönöm :) . sajnos ma fél órát késtem. persze selber schuld.

Nagroth 2011.08.17. 14:07:24

mi az ami ennyire bonyolult ebben!? kb 5 perc alatt utána lehet nézni: "Kötelezettséget vállal továbbá arra, hogy az átadott, szolgáltató tulajdonában álló technikai eszközöket (set top box, tartozékai, alkatrészei, digitális elosztó (HGW)) a szerződés megszűnésekor és a szerződés teljes időtartama alatt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a szolgáltató ügyfélszolgálatán személyesen visszaszolgáltatja."
fenének kell egyből telefonálni.. www.telekom.hu/szolgaltatasok/aszf/iptv

Asztalos Gábor 2 2011.08.17. 14:09:54

@horex:
"
"Az áramfogyasztás visszaszorítására mindig kikapcsoltam a beltéri egységeket."

Csórikám, minek rendelsz ilyen szolgáltatást ha villanyt sem birod fizetni?
Deviahitelre-e rendelted? "

Nem lehet mindenki olyan gazdag, mint a bkv, aki télen folyamatosan járatja a buszok motorját.

Amúgy meg ezek a beltérik kurva sokat zabálnak.

Netuddki. 2011.08.17. 14:10:00

B+ T-Akony! Ha a visszavett eszközökről átvételi elismervényt adnátok, akkor nem fordulhatnának elő ilyen problémák. De ti szarrágók ilyet még kérésre sem adtok. Akkor meg miajóbüdöslópisztojt akartok utólag az ügyfeleknek számlázni az eszközökért B+???

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.17. 14:11:24

azután érdeklődöm, hogy a upc szerződés felbontása után érkezett 26 forintos számlát fizethetem-e 13 db 2 forintos csekk feladásával.

Netuddki. 2011.08.17. 14:11:57

Búza blogmotorírók!

B+ T-Akony! Ha a visszavett eszközökről átvételi elismervényt adnátok, akkor nem fordulhatnának elő ilyen problémák. De ti szrrágók ilyet még kérésre sem adtok. Akkor meg miajóbüdöslópisztojt akartok utólag az ügyfeleknek számlázni az eszközökért B+???

OkoskaTo:rp 2011.08.17. 14:15:58

Velem is bepróbálkozott a T. Felmondás, (átvételi elismervénnyel) leadott set-top box és kábelmodem után még hónapokig próbálkoztak számlázni a kábeltv-t és az internetet. Amikor egy barátságos levélben felhívtam rá a figyelmüket a csalás btk.-s tényállására, akkor abbahagyták.

Netuddki. 2011.08.17. 14:16:18

@horex: "Fridzsiderben sem kapcsolom le soha, ott is 25W-os van"

Egyszer próbáld meg magadra zárni a hűtő ajtaját! Meg fogsz lepődni... XD

delvideki 2011.08.17. 14:24:07

Én két komment között kikapcsolom az anyagcserémet is. Csak időnként szellentek egy metánmenteset, hogy hozzátartozóim tudják, élek még.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.17. 14:26:49

@Asztalos Gábor 2: Úgy olvastam, hogy "ezek a beltéri kurvák sokat zabálnak."
Én nem tudom, "nem értek a focihoz"...

bekbórd! 2011.08.17. 14:28:44

A digitális router nem is fogyaszt olyan sokat

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.08.17. 14:30:21

@akiazsiráfotszereti:
Hát így legyen az ember következetes.
Minden nap elkésel, vagy csak minden másnap?
Vagy a BKV-nak kidurrant a kereke?

@delvideki:
Nagyon helyesen teszed.
Én két komment között a szívverésemet szoktam leállítani.
Így kevesebbet fogyasztok.

KopaszMercis 2011.08.17. 14:33:13

ez az ugyfel egy budos paraszt... ismerem a kotekedo degeneralt elekeptelen muja fajtaja...
A t szarfos de ez a csavo... brr.. a hideg kiraz

LiberAll 2011.08.17. 14:43:33

Velem is hasonló történt, csak pozitívban. 2010 decemberében rendeltem a T-home- tól egy WD live médialejátszót, részletfizetésre... igen úgy van még mindig nem küldték a csekket, most kaptam egy levelet, hogy tényleg észrevették, hogy nem számlázták ki, s hogy hamarosan jön a csekk. Mindez kemény 7 hónap t-pontba járkálás árán. Lehet hogy én nem vagyok komplett, hogy ennyire fizetni akarok? Jah lassan szeptember csekk meg sehol...

GamesBond 2011.08.17. 14:49:12

"A Bp., XVII. kerületi TESCO-ban található T pontban vásároltam egy mobiltelefont, amit kártyával fizettem ki"
Akkor az egy kártyás mobil?

A T-Homelessék nállunk is sokat vergődtek mire aaa Zípétévé úgy ment hogy nem fagyott... mostan úgy megy hogy nem fagy (gondolom a meleg miatt). De kb 30szor telefonáltam be a "Hibát kijavítottuk" SMS után hogy még XAR!
Érdemes ilyenkor karatéjjozni hogy adjanak 2 hónap xar TV-ér kedvezményt vagy plusz csatornákat egy időre?

Azt már nem is mondom, (de mégis) hogy máshol fizettem szolgáltatásokért maik neten működnek (ÍPÉ telefon, adatbázis szolgáltatás...) amik T-Offline rendzserén nem működnek. Több óra telefonállás után a drága munkatársnőjük közölte: "az adott szolgáltatásokat nem támogatjuk, ezért nem áll módunkban segíteni" Úgy hogy előtte iszonyat ideig kapcsolgattak a munkatársak között és mindegyik mondott alap okosságokat. (kb annyit értek, mintha közmondásokkal okosítottak volna. A vajas kenyér, mindig a vajas felére esik...)

2011.08.17. 14:50:14

@Sün‼: az a pannon, ahol mínuszba lehet menni. A tmobilnál csak pluszba :)

2011.08.17. 14:54:11

@juhaszvik: ááá ez kurvajóóó :)

PITTA 2011.08.17. 15:00:18

@horex: A sima digitális kábeltévé box is megeszi a 15 wattot és az a vicc, hogy pont annyit fogyaszt ha ki van kapcsolva! Nálunk is minden kapcsolós elosztón van. Ne zabáljon és fűtsön ha nincs rá szükség... Szerintem ez nem csóróság hanem környezet- és zsebtudatosság. :-)

Secnir 2011.08.17. 15:11:22

@Nagroth:
" a szerződés megszűnésekor és a szerződés teljes időtartama alatt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a szolgáltató ügyfélszolgálatán személyesen visszaszolgáltatja.""

erre én kérdem: WTF???
a szerződés teljes időtartama alatt [...] visszaszolgáltatja? Mi van?

mohopasi 2011.08.17. 15:15:26

Gyakori probléma főleg T-nél. Már az ősidőkben mikor egész más volt a nevük, akkor sem tudtak mit kezdeni azzal a problémával, ha valaki faképnél hagyja őket.

mertcsak 2011.08.17. 15:31:42

ó, ezt velem 2x játszották el.

settopboxot bevittem a t-pontba, leadtam, átvették, papírt kaptam róla.
1 hónap múlva kijött a leszerelési díjról a számla. felhívtam az ügyfélszolgálatot, s érdeklődtem ez mi, tán ők fognak nekem ennyit fizetni a szerelését és cipelésért? :)
ügyfélszolgálatos ellenőrizte, tényleg leadtam, elnézéskérés, sztornózás.
Fél év múlva már egy 30ezres tétel jött ki a settopbox miatt.
Újabb reklamáció, aminek újabb sztornózás lett a vége. Azóta síri csend.

Fogyasztóvédelem sajna baszik az ilyen ügyekre, megkérdeztem őket. Arra nincs szabály, ha a szolgáltató jogtalanul zaklat többedjére is, nem jár bünti, hogy többet ne is jusson eszükbe bepróbálkozni.

dr. Bértollnok 2011.08.17. 15:36:38

A helyzet a következő minden egyeztetésről, beszélgetésről feljegyzést kell készíteni, mert később szükség lesz rá. Minden esetben fel kell írni az ügyintéző nevét és a beszélgetés időpontját. Minden elküldött levél esetében a másolatot (fénymásolat, vagy fax eredeti példánya) el kell tenni.
Én három évig harcoltam ugyanezzel a céggel, ugyanígy!
Behajtó céget küldtek rám. Az elsővel még tárgyaltam, elküldtem nekik faxon az iratokat, amivel bizonyítottam, hogy NINCS tartozásom. Később egy másik behajtó jelentkezett (telefonon!), szintén a T-izé nevében. Ezeket elküldtem a halálba. Levelet küldtek, hogy utolsó figyelmeztetés... Ebből kiderült, hogy az előző cég eladta a követelést (amit ő nyilván a T-izétől vásárolt) egy másiknak. Ismét elküldtem az iratokat, immár kiegészítve az előzőnek megküldött dokumentumokkal. Eltelt ismét egy év, aztán egy ügyvédi iroda keresett meg, aki megvásárolta a követeléseket a második behajtó cégtől. Na itt már vulgáris lettem. Szó szerint a p-ába küldtem őket (ismét telefonon zaklattak) a zaklatásért és külön kértem őket, hogy a hangfelvételt őrizzék meg és küldjék meg a főnöknek... Megmondtam, hogy ne fenyegessen, cselekedjen, találkozunk a bíróságon... Kérték, hogy küldjem el az iratokat, amivel bizonyítom, hogy nem tartozom. megmondtam, hogy nem, mert ezek szerint úgysem érne semmit! DE! Ha bírósági szakaszba kerül a dolog, akkor nekem drága ügyvédem lesz és az időm is nagyon drága...
Egy éve nem kerestek, lassan időszerű lenne megint?

Kicsivagyokszekrealloken 2011.08.17. 15:40:09

A T engem is szorakoztatott sima internet megszuntetes es TV elofizetes csomag csokkentes utan ugyanigy... Aztan a vege az lett, hogy most ingyen van a zalapcsomag, nem szamlaznak :) ongol

turorudi · http://check.blog.hu 2011.08.17. 15:41:47

Ugyanez bazmeg! Csak nálam az ő hibájukból (a címem és az MT ügyfélazonosítóm összekutyulódott a rendszerükben és más névre máshová küldték a számláimat) nem egészen egy év után újra kötöttük a szerződést ugyanarra a szolgáltatásra: gondoltam ez csak adminisztráció, minden megy tovább, ahogy volt. Szó sem volt arról, hogy a modemet vissza kell adni, de mégis hoztak egy ugyanolyat. A szerelő nem akarta visszavenni a régit, én meg nem foglalkoztam vele, elvégre én nem akartam sem új modemet, sem új szolgáltatást. Erre szintén 7 hónap után (úgy látszik, ez az átfutási idő) elkezdtek írogatni, hogy a havi 15000 Ft-os kötbérnek megfelelően már 7*15k-val tartozok, fizessem be. Közben gyerek született, stb., szartam ezzel foglalkozni, így aztán jött a felszólítás 150e Ft-ról. Ekkor befáradtam az ügyfélszolgákhoz és leadtam a modemet, gondoltam, ezzel megszűnik a vegzálás. Hát nem: most már valami behajtó cég követeli a 150e Ft-t és kamatait.
Bónusznak pedig egy mai remek beszélgetésem a T-home szerelőjével:
- Szerelő: Itt vagyok a ház előtt.
- Én: Nem tud bejönni a kapun? Megyek le önért.
- Szerelő: Itt nincs kapu. Melyik utcában van ön?
- Én: XXX úton.
- Szerelő: Az Budapest! Én Szegeden vagyok! Engem oda küldtek!

Kicsivagyokszekrealloken 2011.08.17. 15:46:12

@Kicsivagyokszekrealloken: es nem azert mert olyan kedvesek voltak es felajanottak a benazasuk utan. hanem mert ilyen jo a rendszeruk, amibe en mar nem szerepelek :)))

akárki lehetek:-) 2011.08.17. 16:03:51

@Sün‼:
Nekem is van még egy befőttes üveggel nosztalgiából, de úgy összetöppedt, hogy lázcsillapító kúpnak még épphogy elmegy:-)

dr. Bértollnok 2011.08.17. 16:06:25

A csúcsot elfelejtettem mondani!
Ugyanaz a cégcsoport másik cége szolgáltatja a telefont és az internetet!
Mind a kettő t-izé. lemondtam a telefont és az internetet (meg a digitális tévét). Külön-külön és írásban.
A telefont nem voltak hajlandók megszüntetni, amíg az internet el nem intéződött. A röhej, hogy internet és telefonvonal még két hónap múlva is volt, noha már nem használtam. Mégis a tartozásom nem az internet miatt volt szerintük, azt korrekten a lemondásig (+8nap) nem számlázták, hanem az állítólagos telefonvonal költségek miatt. Két havi havidíjat kerestek rajtam.

N.Gabor 2011.08.17. 16:07:13

Szevasztok üdv mindenkinek !!

Én is megszívtam nem is kicsit a Magyar Telekom peres és peren kívüli osztálya felszólított h 8 napon belül fizessek nekik 173.000Ft-ot, különben peres útra terelik a dolgot és akár a béremet is befagyasszák vagy ráterhelik az ingatlanra vagy az ingósságra ezt az összeget. a történet arról szól hűséget fogadtam nekik internet előfizetésre Relax 7 Gb-os csomagra. kaptam pár nap próbaidőt ami alatt tökéletesen ment a net most meg ott vagyok h a lakásban nem tudok netezni a rohadt modemjükkel. Egy kedves kollegína írt nekem levelet a panaszra amiben az állt h jelenlegi adatbázisunk szerint az ön tartózkodási helyén nem érhető el a 3G/HSDPA szolgáltatás. De csesznek kijönni h megvizsgálják h valóban ezért baszakszik a net. Inkább szórakoznak velem tovább én meg bontani akarok szerződést de fizetni nem akarok erre szerződés szegésért perelni akarnak és a nyakamba sóznak majd 200 ezres számlát. Írtam a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak akik hárították a segítségkérésem és a helyi fogyasztóvédelmisekhez vagy a békéltető testülethez irányított!!! Mi a fenét tegyek ??? Please Help !!

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2011.08.17. 16:09:36

Matávról mindig beugrik a régi történetem. Bekötötték a telefont, készülék nem volt, hát béreltünk tőlük egyet. Aztán teltek az évek és az akkori betárcsázós net meg mobilhívás árak mellett nem zavart az a 360Ft/hó a készülékért... Közben lett új telefon, ezt meg nem is használtuk, pihent a polcon. Egyik számla mazsolázásnál rám tört, hogy na jó, akkor ezt most fejezzük be, felhívom őket, hogy nem kell a havi 360Ft, mondják meg hova vigyem ezt a szart, vagy hogy mibe kerül. Ügyintéző fél perc türelmet kért, majd közölte, hogy a készülék maradvány értéke 220Ft, ennyiért megvehetem, vagy bevihetem bárhova leadni :))) Persze mondtam, hogy akkor nagyon szeretném most azonnal megvenni ... a következő számlán 360 helyett csak 220 volt, utána meg semmi. Szóval a juzer is nagyon hülye meg a szolgáltató is nagyon hülye (és vagy direkt szemét) mindig :)

Nagroth 2011.08.17. 16:13:23

@Secnir:

ez az egész szöveg, szerintem kimásolták a korábbi teljes mondatot.. :D

Az előfizetői szerződés megszűnése esetén és a szerződés teljes időtartama alatt az Előfizető kötelezettséget vállal arra, hogy a szolgáltatás hozzáférési pont leszerelése céljából teljes körűen együttműködik a Szolgáltatóval. Kötelezettséget vállal továbbá arra, hogy az átadott, szolgáltató tulajdonában álló technikai eszközöket (set top box, tartozékai, alkatrészei, digitális elosztó (HGW)) a szerződés megszűnésekor és a szerződés teljes időtartama alatt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a szolgáltató ügyfélszolgálatán személyesen visszaszolgáltatja.

egyenlítő 2011.08.17. 16:15:40

@horex: "Ki-bekapcs csökkenti az 50Ft-os égő élettartamát"

Nagyanyám is mondta annak idején, ha kiégett a villanykörte: Mert hirtelen kapcsoltátok!

kpityu2 2011.08.17. 16:25:14

@egyenlítő: 25 W készenléti módban? Kösz, hogy szóltál, maradok kábeles.

egyenlítő 2011.08.17. 16:44:03

@kpityu2: A kettő együtt 25 W. Kimértem. Érdekes, hogy a HP nyomtató tápegysége fogyaszt még sokat akkor is, ha a nyomtató készenlétiben van. A többi elektromos cuccnál 0-1 W jelent meg a műszeren.

Pici Bob a hangya · http://baratiajanlat.hu 2011.08.17. 16:48:03

Csak együtt lehetünk igazán erősek! Bizonyíték a linkemen...

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.17. 16:51:20

@akiazsiráfotszereti: "...mire minden biszbaszt lekapcsolok már kezdhetem előlről..."
Ezt nem értem. Maguktól be/fel-kapcsolódnak? O.o
Próbáltad lefújni wd40 -el?

humániákus 2011.08.17. 16:54:19

@elwood: Én meg nem mosok. Így is mindig van egy-egy ingem meg alsónadrágom, amelyik a legtisztább...

akárki lehetek:-) 2011.08.17. 16:58:10

@humániákus:
Osztályba sorolás:
1. Koszos
2. Koszos, de még hordható

egyenlítő 2011.08.17. 16:58:35

@Pici Bob a hangya: Telefon-internet-TV csomagban van? Set top box visszavétel hogy megy?

Gyulimali 2011.08.17. 16:59:07

@mertcsak:
...Arra nincs szabály, ha a szolgáltató jogtalanul zaklat többedjére is, nem jár bünti, hogy többet ne is jusson eszükbe bepróbálkozni...

Hát, ha szabály nincs is, de módszer az igen: Mindent lepapírozni, és nem reagálni semmilyen levelükre, egészen a fizetési meghagyás megérkezéséig. Annak ellentmondani, a kitűzött tárgyalásra elmenni, bemutatni a bizonyítékokat a bírónak, és utána kérni a költségeid megtérítését (útiköltség, szabadnap, ilyenek).
Én pl. már eleve csakis a saját magam által kinyomtatott mindenféle jegyzőkönyvekkel megyek ilyen megszüntetéseket intézni, amiből szigorúan aláíratok egy példányt, hogy a másikat átvették. Természetesen dátum, időpont, és az aktuális ügyintéző pontos adataival a lapon, illetve utóiratként még egy nyilatkozattal, hogy attól a naptól semmilyen követelésüket/pótdíjat/büntetést nem ismerek el jogosnak.

Alternatív 2011.08.17. 17:23:39

@GamesBond: Érdemes lenne foglalkoztatni egy ügyvédet egy kicsit.
Internet _elérési_ szolgáltatást fizettél elő, nem letiltásit.
Ha nem megy az ip telefon, akkor jönnek neked:
- az IP telefon előfizetési díjával a hűségidő lejártáig;
- a helyette használt (lehetőleg jó drága) vonalas vagy mobiltelefon és az ip telefon díjának különbözetével;
- és az erkölcsi kártérítés összegével. (Erkölcsi kár ért például azért, mert a jól bejáratott számodat áthordoztattad az IP telefonra, és mégse tudod használni az ő hibájukból).
- Külön kártérítési tétel az adatbázis szolgáltatás, amivel feltehetőleg a munkádat lehetetlenítik el (már évekkel ezelőtt se tudták kezelni a VPN kapcsolatokhoz szükséges kulcs-csere protokollokat, ismerős járt úgy, hogy emiatt nem tudta távfelügyelni a szervereit).
Szóval a T hibás teljesítésben van, ezért a kártérítéseken felül még örüljön, hogyha a hátralevő hűségidő elengedésével viszonylag olcsón megszabadul tőled. Ha erre nem hajlandó, akkor persze még fizesse a kártérítést a hűségből hátralevő hónapokra is.

buga jayson 2011.08.17. 17:35:49

Céglogós ceruza elem a távszabályzóban? LOL. Nekem, és acsaládomban is sok-sok T-s IPTV set top box van, de egyik távirányítóban sincs céglogós elem. Nem lehet, h mindent T-nek látsz?

Shinjuku 2011.08.17. 17:35:56

Tegnap talalomra kipostaztam 3263 darab 52.000 forintos csekket nem leadott set-top boxokrol.
Ma este en fizetem a piat.

Alikam 2011.08.17. 18:23:56

A Tszarral nem szabad kezdeni, semmilyen szinten. Annyira gyenge minőségű szolgáltatást nyújt egy rakás pénzért, hogy a hülyéknek sem éri meg.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.08.17. 18:30:56

Na jó, hogy olvasom ezt, most gondolkoztam, hogy kéne valami a DunaTV mellé néznivaló. Maradunk a T-Orrentnél.

Alikam 2011.08.17. 18:34:06

mertcsak: engem rendszeresen túlszámláztak, amíg náluk voltam - hála' az egének vége azoknak a nyomorúságos időknek -, ezek ezt csinálják, vagy rettenetesen gyenge az adminisztráció és egyszerűen nem ér körbe az infó, vagy direkt próbálkoznak, nem tudom mi az oka.

Amikor már harmadszorra telefonáltam, hogy megint túlszámláztak, már nagyon mondtam a magamét. Valami 4-5 hónap kellett nekik, hogy normális számlát küldjenek.

Nem szabad Tszarra előfizetni. Legyen ez örök tanulság mindenkinek. Manapság már nagyon kevés hely van az országban, ahol csak a Tfos van. Tessék a konkurenciához menni.

gnme 2011.08.17. 18:36:04

én pl. azt vettem észre, hogy nem működnek a multi cégek

három különböző árajánlatkérőre három válasz érkezett három különböző kolléga készítette

mindhárom esetben mások a kilós és méterárak, illetve a vágjuk/nem vágjuk megállapítások (jelentős átfedés van anyagigényben, így szépen követhető a dolog)

kérdés: ha a számlázáson is három kollégájuk dolgozik, akkor attól függően ki készíti a számlát, három különféle összegről kaphatom a számlát is?

...emó legnagyobb vasellátó cégéről van szó a baross utcából

?

Alikam 2011.08.17. 18:39:33

@GamesBond: nekem már közölte Tfosos megmondóember, hogy az, hogy csak minden 4., 5. pingre nem érkezik válasz, teljesen normális. (Ami annyit jelent, hogy stabil kapcsolatú programokat egyáltalán nem tudsz használni, a netezés is olyan, hogy akadozik, vagy újra kell töltened az egész odlalt)

Na legalább akkor megtudtam, hogy ők hogyan értelmezik a minőségi szolgáltatást.

hiénaf1 2011.08.17. 19:14:06

Akár én is írhattam volna anno egy posztot t-home (köcsög, szarházi, ingyenélő, tehetségtelen, aljas, kommunista, patkány, féreg banda) témában, akkorát szoptam velük, amekkorát el sem tudtam előtte képzelni és nem félreértés miatt, hanem tudatos félrevezetés és aljas szemétség miatt a részükről. Baromira nem vártam meg a hűségidő lejártát, fogtam a cuccost, bebasztam egy tesco szatyorba, rábasztam a pultra a t-home pontban, morcosan néztem és lerendeztük. Papírom volt róla, hogy vége a közös életünknek. Persze két hétre rá jöttek a szerelők elvinni a már leadott motyót :D. Ilyen dilettáns, aluliskolázott, beképzelt, rohadék társasággal az életbe nem találkoztam. Átnyargaltam a upc-hoz, azóta minden szép és jó. Ég és föld...

szépjuhászné 2011.08.17. 19:58:53

@akárki lehetek:-): Olvassatok Vaszary Gábort! Ő már a harmincas években kidolgozta a relatív-ing elméletet.

Zuzimama 2011.08.17. 20:09:59

Gyulán ebből sportot űznek. A T-Home-ba másfél év alatt háromszor rendeltek be, hogy adjam le a routert, vagy fizessek asszem 21 ezret.
Mivel a router le volt adva a bizonylatot pedig megőriztem, ezért háromszor mentem be megmutatni, hogy a dolog már el lett - elvileg - simítva.

Nem tudom megtartja-e mindenki a bizonylatot (nagyon ajánlom) mert szerintem ebből jelentős extrabevételt szerez a T-Home, vagy a zsebre dolgozó alkalmazottak.
Talán utána kellene már nézni hatóságilag, hogyan lehetséges az, hogy set top boxokat, routereket leadás után többször is bekérnek, ill. fizetésre szólítanak fel olyanokat (többször is) akik leadták.
Mennyi plusz és jogosulatlan pénz ez a T-Home-nak? Mert biztos van aki nem őrzi meg a papírt és esetleg fizet.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.17. 20:35:19

@Alikam: ha a konkurencia ugyanannyi pénzért kevesebb csatornát ad, gyakoribb üzemszünettel,
ugyanannyi kisebb (ötödannyi) sávszélességet gyakoribb üzemszünettel,

akkor vajon megéri-e?

stukov1 2011.08.17. 20:52:57

Ha lejárt a hűségnyilatkozat, meg van papír a felmondott/lezárt szerződésről, akkor én se fizetnék...

Én így csináltam: kb 4éve ment a Matáv ADSL, mikor elkezdett szarakodni a modem. Bejelentettem, kijöttek, kicserélték egy újra. Ezután 1 hónappal felmondtam az egészet és átváltottam upc-s netre.
A modemet nem kérték vissza...valahol itthon porosodik.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.08.17. 20:56:33

@Zuzimama: vaz, há' nem érted, hogy vá'ság van? Valahogy extra profitot kell terme'ni vaze, há' viktor kirájung (az első!) ma megmon'ta, hogy meg fogják vizsgá'ni, hogy a vá'ságadót átháríccsák e a cégek a zügyfeleikre, és ha úgylássák, hogy igen, akkor tenni fognak ellene. Na, há' így a kecske is jóllakik meg a káposzta is megmarad. értEDE?

kiskár 2011.08.17. 20:58:32

Velem is próbálkoztak, hogy a kábelmodemet nem adtam le, toltam egy telefont az ügyfsz-re és gyanúsan könnyedén sztornózták a fizetési meghagyást.

akárki lehetek:-) 2011.08.17. 21:23:14

Emberek!!!!!!!
Holnaptól AKCIÓS a WD40 Atecsóban!!!!!!!!

szépjuhászné 2011.08.17. 21:42:23

@akárki lehetek:-): Azt hiszem, a Monpti c. regényében van.

akárki lehetek:-) 2011.08.17. 21:43:32

@szépjuhászné: Előbb a WD40! Utána az élvezet:-)

akárki lehetek:-) 2011.08.17. 21:47:23

@szépjuhászné:
Már le is adtam az igénylést a librinél:-)

szépjuhászné 2011.08.17. 21:51:25

@akárki lehetek:-): Booklne olcsóbb!
http://bookline.hu/search/oldbooks!execute.action?_v=Vaszary_Gabor_Monpti&descId=179736 http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Vaszary_Gabor_Monpti&id=6153&type=22

akárki lehetek:-) 2011.08.17. 21:59:04

Na szép jó éjszakát mindenkinek!
Holnap veszek WD40-t, befujom vele a vietnami svejci frankot és beviszem a bankba alátétnek, mert billeg a kamatláb!!!

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.17. 22:33:30

@akárki lehetek:-): Önérzetes homáros csak az Aldiban, vagy az ukránoktól vásárol WD40-et, és nem dől be semmiféle akciós szemfényvesztésnek, picsábamár!

luellla 2011.08.18. 00:54:35

hozzánk az első set top boxot úgy hozták ki, hogy a "menu" "back" és az összes többi gomb fordítva volt beépítve a készülékbe és a távirányító szinte egyáltalán nem működött. aztán egy idő után újat rendeltünk, és ki is hozták felár meg minden nélkül, de azért, ők mondták meg hogy legyek otthon szerdán délelőtt 10től este 7ig legyek otthon. comme d'habitude...

Megdobbent 2011.08.18. 02:10:00

Ez a T csak nem fer a borebe. Plane mast nem hallani, mindig csak ezt a digitalis loszart. Annyira szanalmas. Most itt all nekik hegyekben a sok visszadott szar, es addig fogjak akciozgatni, mig vegre elfogynak. Akkor majd lekapcsoljak a szolgaltatast es jon valami uj trefa.

Prof. azsiráf.PhD. 2011.08.18. 08:31:07

@donfuligjimmy: nem kapcsolódnak, de mire végzek, addigra reggel van, oszt' dughatom vissza az összes kütyürét. :)

akárki lehetek:-) 2011.08.18. 08:39:43

@estrella negra:
Bocsi igazad van, most indulok az ukrán Aldiba megvenni a WD40-t, a vietnami akciós svejci frank már megvan, igaz kicsit furcsa az egyik oldala (Ho Shi Minh van rajta), de a bankban csak nem kötözködnek miatta, pláne, ha lefújom a WD40-el!

Manci néni, a szomszéd 2011.08.18. 09:20:23

Drágáim, én úgy tudom, hogy a készenléti mód fogyasztását az EU szabályozza (mint mindent). 2010-től max. 1-2W, 2013-tól max. 0,5-1W lehet.

europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1117&format=HTML&aged=1&language=HU&guiLanguage=en

egyenlítő 2011.08.18. 10:08:08

@Manci néni, a szomszéd: Akkor a T-izé set top boxai nem eu-kompatibilisek. Vegyek újat az Aldiban, vagy őstermelőtől a kínai helyett?

akárki lehetek:-) 2011.08.18. 10:09:30

Drágáim !!!
Manci néni megmondja a tutit 200m-n 140-el svejci frank kamatlábbal a routerről meg a beltériről:-))

akárki lehetek:-) 2011.08.18. 10:13:48

@egyenlítő:
Mé, országunk eu kompatibilis???

Manci néni, a szomszéd 2011.08.18. 11:20:57

@akárki lehetek:-): Na ezt nem tudom neked megmondani.

Nade! Égőt (izzót, körtét - hívja mindenki úgy, ahogy neki tetszik), már nem lehet kapni, csak szar, villogó fénycsöveket, meg 1 hónap alatt kiégő, alig világító ledes lámpákat. Mert az EU ezt írta elő. (Írta a nagy szart, csak valamelyik fejesnek ott fénycsőgyára van). Lassan visszatérünk a múlt századba és mécsessel fogunk világítani, mert a gyertya is drága.

Cigizni sem lehet már sehol, mert az EU ezt is megtiltotta. Pedig régen a munkahelyen a kollégáim szívták-fújták a füstöt télen-nyáron az irodákban. És mégse lett tőle semmi bajunk. Ez is csak duma, meg hogy büdös lesz a kocsmában tőle a ruha. Az nem számít a marhájának, hogy összeokádja magát, csak ne legyen füstszagú a ruhája, mert az asszony otthon egyből kiszúrja, hogy merre járt.

Ott van például a cukor. Az EU megmondja, hogy mennyit lehet termelni. Nem úgy van ám, mint régen, hogy otthon bevetetted cukorral a földet, este meg leszeded róla a kristálycukrot (télen porcukrot).

Egyáltalán mi EU vagyunk vagy Balkán? Mert ezt se tudom eldönteni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.08.18. 12:04:42

Már megintT!

EDE mikor volt utoljára?

EZ FONTOSCH!!!!!!!!!!!!!!!!

labi 2011.08.18. 13:20:46

Ne aggod, én egy hasonló problémát röpke másfél év alatt el tudtam intézni.
Közben a 20e ft-os tartozásomból 3e ft túlfizetés lett. Mondjuk azt se értettem, de azzal már nem vitatkoztam.

egyenlítő 2011.08.18. 16:13:03

@akárki lehetek:-): Na hallod! Mi osztogatjuk ott az inkompatibiliseknek a kokit meg a sallert!

akárki lehetek:-) 2011.08.18. 18:30:23

@Manci néni, a szomszéd:
Má megin rosszú tuggya!!! Lidl, Ósan, Tecsó, CBA tele van körtével (izzó, égő) 60-s, 40-s rogyásig, csak 100-ast nem lehet mán kapni. Tudom most vótam nagybevásárolni (svejci frankóért).

@egyenlítő:
És az inkontinenciásoknak? azoknak nem? diszkriminálunk? Nana!!

beste 2011.08.21. 10:23:09

@GamesBond:
az Invitelnél van IP-tv-m, nálam is a kezdeteknél vacakolt. Amikor harmadszorra végül sikerült a hibát kiküszöbölni, akkor pofátlanul megkérdeztem, hogy mivel kívánnak kárpótolni. Több ezer forintot írtak jóvá a következő számlában.
Egyébként valamit fejleszthettek, mert elég régóta tökéletes a minőség.

beste 2011.08.21. 10:29:48

@Zuzimama: A francnak rohangálsz, igen rendes vagy a töketlen szolgáltatóhoz.
Velem is előfordult, hogy adjak le valamit, amit már rég átadtam, mert különben szigorított ejnyebejnye.
Én nem rohangáltam. Először felhívtak, hogy mi van ezzel, mondtam, átadtam, itt van nálam a nyugta. Vigyem be. Kifizetik a szabadságomat, útiköltségemet? Nem. Akkor beszűkül a szókincsem: Lófaszt.
Nemsokára a behajtócég jelentkezett. Velük már csak annyit közöltem, hogy találkozhatunk a bíróságon is akár, nekem megvan az átvételim, nem vagyok hajlandó kifizetni, és ha tovább zaklatnak, akkor én teszek jogi lépéseket. Kuss van, azóta is.

Xezs 2011.08.21. 13:28:02

most oszinten, mennyit fogyaszt egy ilyen settopbox? lofaszt se.

akárki lehetek:-) 2011.08.21. 16:23:15

@Xezs:
Attól függ milyen szinű a cipő amit boxoltatni akarsz, a fehér a legmacerásabb, ezért az kb 4 kisfröccs.

Rebuild 2011.08.24. 00:59:25

Írhatnék az egész T-comról, de nem érdemes. Ennyi......

Xezs 2011.08.24. 19:48:09

@mosóteknő: Ez a hónap kommentje, baszki!

ne most 2012.07.30. 21:10:12

Pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs.

Nyomd fel őket jogosulatlan adatkezelés miatt, mert a szerződés megszűnése után is kezelik adataidat.

Semmit ki nem fizetni, visszavinni utólag. Még valamelyik a menedzser beírja a beszámolójába, hogy a fogyasztók szopatásával ennyi meg ennyit bevételünk volt és jutalmat kap érte.

átvertügyfél 2013.03.26. 18:33:20

sziasztok,
a T- Home továbbra is folytatja az átverést, most , hogy az enyémhez hasonló eseteket olvasom, biztos vagyok benne, hogy mindez szándékos!!!!!!

az egyik kommentelő írja , hogy vannak az örökké panaszkodók és nézzenek magukba, értem , miért írja, de hidd el, ezek most VALÓS esetek...Itt az én esetem:
1.költözés miatt áthelyezést kértem, és fél év után derült ki hogy egyszerre 2 havi díjat számláztak le ,még a régi címre is....Mivel nagyon magas volt a számla, kértem részletezőket, de sohase jött meg, sőt rendes számla sem, így bejártam havonta fizetni az ügyfélszolgálatokra...........már ez gyanús volt. de már értem, ha azonnal küldik a számlát, ill. részletezőket, kiderülhetett volna időben , h. 2 helyre duplacsomagért fizettetnek.
szerintem szándékosan tartották vissza a számlákat.......ebben az ügyben most levelezek a té-vel, majd írok, ha lesz eredmény........
DE van egy ismerősöm, akivel ugyanezt csinálták, h. költözés miatt áthelyeztette a telefonját, és egyszerre 2 címre, 2 telefonelőfizetés után, tehát duplán számláztak neki és ő is most pereskedik.

2.2012 nyarán leadtam a settopboxot,kaptam is átvételi papírt...
DE most jön a lényeg: 2013 februárban leszámláztak 20000 Ft kötbért, mert hogy nem adtam le a settopbox-ot.
( igen, fél év után bírságolni próbáltak, éppen, ahogy az előzőleg felsorolt esetekben... hiszen remélték, hogy úgysincs már meg a hülye ügyfélnél az az átvételi papír)
Bementem személyesen reklamálni, és mondták, h. nem tudják, hogy leadtam-e, mert nincs meg az ő papírjuk róla, az ügyfél digitális adatlapjára meg nem tesznek semmilyen megjegyzést, h. pl. az ügyfél leadta ekkor és ekkor az eszközt!!!!)
Megkérdeztem az ügyintézőt, hogy hova tűnhetett akkor a papír, erre azt mondta, hogy biztos náluk elveszett ,mert ők az iratokat zsákba teszik aztán megy a raktárba........szokott ilyen előfordulni,hogy elvész, biztos valahogy a pakolás-szállítás során....
én mind a kettőn felháborodtam, pont egy kommunikációs cégnél olyan az ügymenet, h. elektronikusan nem tartják nyilván a settopbox-visszavételt, sőt, még el is hányják az egyetlen papírt is???!!!!!
Nincsen erre ügyviteli törvényi szabályozás?????
DE szerencsére otthon megtaláltam a saját példányomat, és a T home ügyintéző azonnal törölte a 20 000 ft kötbért, erről is adtak papírt.

DE: mi van , ha fél év után kidobtam volna, akkor hogy bizonyítom be, hogy nekem van igazam??? és számlázzák tovább, egyre emelve az összeget késedelmi kamattal, büntetésekkel??!!

én nem vagyok az a képzelgős , unalomból kommentelő fajta,most is annyi dolgom lenne, nincs időm ilyenekkel foglalkozni, de ez több mint felháborító, szerintem össze kéne fogni, és följelenteni őket a fogyasztóvédelemnél, és a hírközlési hatóságnál, a médiafelügyeletnél..

a szolgáltatók szerintem arra számítanak, h. ha az ügyfél nem találja a saját példányait, akkor rájön, h. úgyis elveszíti majd a pert, mert nem tudja bizonyítani az igazát, így egyszerűbb,és olcsóbb neki, ha fizet.megússza legalább a perköltséget. VAGY automatikus átutalással fizet, magas a jövedelme, nagy a forgalma a bankszámláján és észre sem veszi, ha pl. 20ezer ft-tal átvágják, vagy havi pár ezer ft-tal magasabb összegeket számláznak.....és a t-home leemeli a számlájáról.
SEWMILYEN SZOLGÁLTATÓNAK NE FIZESSETEK AUTOMATIKUSAN,MINDENT ELLENŐRIZZETEK MINDEN IRATOT ŐRIZZETEK MEG,FÉNYMÁSOLJÁTOK, helyezzétek el ezt a biztonsági példányt legjobb barátaitoknál! -hátha elvész a tietek.

üdvözlettel ABSZURDISZTÁNból.........
süti beállítások módosítása