Tékozló Homár

Elszabotálta a Raiffeisen a végtörlesztést

2012.03.01. 12:44 | jackyll | 191 komment

A Homár tényleg csak azzal tudja vigasztalni azokat, akiknek nem sikerült végtörlesztenie, hogy ígyis-úgyis mindenki megszívta. A székesfehérvári Raiffaisen mindenesetre megtette, amit lehetett a hazáért, és elszabotálta naiv ügyfél végtörlesztési kérelmét, hogy kicsússzon az időből:

Panaszt kívánok tenni a Raiffeisen Bank Zrt. ellen, az alábbiakban részletezett okok miatt. 2006 nyarán a nevezett banktól 2.5 millió forint értékben svájci frank alapú kölcsönt vettünk fel lakásvásárlás céljából. A kölcsönt feleségem vette fel, én „adóstárs” minőségben szerepeltem az ügyletben, mivel a lakás árának nagyobb részét korábban én tudtam előteremteni. A részleteket mindig pontosan törlesztettük, a banknál nyitott számlánkon az aktuális részlet lehívására mindig volt fedezet. Élve a törvényi lehetőséggel, 2011 őszén bejelentettük a végtörlesztés iránti igényünket. Informálódtam a Székesfehérvár-várkörúti bankfiók ügyintézőjénél ennek feltételeiről, majd ennek nyomán 2011. október 27-én megkötöttük a szerződést a végtörlesztésről. A fedezetet a végtörlesztésre egy rokonomtól szerzett kölcsön jelentette. A törvény a bank számára 60 napot biztosít a cselekvésre. A 60 nap alatt semmi nem történt.

A határidő elmúltával, azaz a 61. napon, 2011. december 27-én feleségem személyesen érdeklődött az ügy állásáról. (Eleve sérelmesnek tekinthető, hogy a bank nem biztosított ekkor kellő számú ügyintézőt a hasonló ügyek kezelésére, s csak egy órát megközelítő várakozás után foglalkoztak vele.) Kiderült, a helyi fiók semmit nem cselekedett, az ügyünkről nem találtak adatot a számítógépes rendszerükben, a papírjainkat még csak nem is továbbították a döntést hozó központba. Arról is győzködni próbálták feleségemet, hogy ez még csak a 60. nap, nincsenek elkésve - elfelejtve azt a közismert kronológiai tényt, hogy az október hónap 31 napból áll.

Másnap, december 28-án a késő délutáni órákban kaptunk telefonüzenetet arról, hogy nyugodjunk meg, minden rendben van, hamarosan leemelik számlánkról a végtörlesztés összegét, és egy hét múlva átvehetjük papírjainkat, mellyel a bank beleegyezik a jelzálog törlésébe. Ezeket végül 2012. január 9-én tudtuk átvenni. Ekkor a bank felé szóban részletesen, majd ügyintézési mechanizmusukhoz igazodva, meglehetősen kis méretű nyomtatványukat helyben tollal kitöltve írásban is jeleztem panaszunkat, hogy a törvényszabta határidőből való kicsúszásuk számunkra kárt okozott.

E panaszra írásban - ezúttal kivételesen betartva a 30 napos reagálási határidőt - a bank 2012. január 29-re keltezve válaszolt. (A levelet - noha a panasztevő én voltam és adataimat felvették - feleségemnek címezték. Várandós volta miatt nem óhajtottam volna ezzel a történettel tovább idegesíteni, amit az ügyintézőnek jeleztem is korábban...) A levélben, ha szűkszavúan is, de elnézésünket kérték, és jelezték hogy 17.052.- forint jóváírásával kárpótoltak minket.

Sajnos a bank leveléből nem látom annak biztosítékát, hogy ez a számukra jelentősnek semmiképp nem nevezhető veszteség jogkövető magatartásra ösztönözné a pénzintézetet a későbbiekben. De válaszukat azért sem tudom elfogadni, mivel az átutalt összeg nem éri el anyagi veszteségünk 20%-át sem.

A bank eljárása és késlekedése ugyanis nem csak törvénytelen volt, de számunkra kárt is okozott.

- Egyfelől erkölcsi kárt, hiszen nem gondoltuk volna októberben, hogy a kölcsönt folyósító rokonnal karácsonykor még a bank hozzáállásán fogunk bosszankodni, s már egymással üvöltözni arról, hogy vajon mire volt joga a pénzintézetnek és mire nem. Hangsúlyozom, mindet december 25-én, karácsonykor történt...

- Másfelől kimutatható anyagi kárt is, méghozzá a következők miatt:
Október elején történt előzetes érdeklődésemre az ügyintéző a következőket mondta: amennyiben egy összegben fizetünk, azt ajánlja, hogy a pénz a szerződés megkötésekor, vagy pár nappal az után már legyen a bankszámlánkon, hogy a bank láthassa, megvan a fedezetünk a végtörlesztésre. Ez esetben 1-2 héten belül lezajló ügyintézését vélelmezett. Mi így cselekedtünk, ehhez 1.7 millió forintot kellett gyorsan előteremtenünk. A bank eljárása így három szinten okozott családunk számunkra igazolható és anyagi kárt:
    - Nyugdíjas rokonom felszámolta egy más pénzintézetnél lekötött euró-alapú betétjét, elesve annak kamataitól.
    - Nyugdíjas rokonom október közepén az eurót akkori árfolyamon forintra váltotta és hamarosan átutalta számunkra. A hivatalos árfolyam éppen 15.-Ft-tal volt alacsonyabb ekkor, mint a december végén, amikor a pénzre végül valóban szükségünk volt.
    - A bank időközben épp két alkalommal hívott le még számlánkról napi svájci frank árfolyamhoz igazodva törlesztőrészletet (s nem a 180.-Ft-os, rögzített árfolyamon.) Elismerjük: ez utóbbira joga volt, hiszen épp a lehívás határnapján kötöttük meg a szerződést - de eljárásukat semmiképp sem tekinthetjük etikusnak.  

Az elszenvedett anyagi kárt mindezek miatt összességében mintegy 100.000.- forintra becsülöm. Az erkölcsit összegszerűsítését nem kívánom elvégezni, annak megítélését Önökre bízom.

Őszinte tisztelettel, kérve Önöket,
lehetőségük és illetékességük szerint járjanak el ügyünkben


E bejelentésemhez másolatban mellékelem:
- a banknak tett panaszbejelentésemet,
- és arra adott választ (Ikt.sz.: 326256/RET/2012).

Levelemet a következő fórumokra juttatom el egyidejűleg:
- A bank válaszlevelében megnevezett Pénzügyi Békéltető Testület (1525 Budapest, Pf. 172.);
valamint, hogy a bank törvénysértő magatartása ne maradhasson titokban:
- Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (1534 Budapest BKKP Postafiók: 777.);
- Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megyei kirendeltsége (8000 Székesfehérvár, Piac tér 12-14.);
- „Tékozló homár” fogyasztóvédelmi honlap (homarbox1@gmail.com).

raiffeisen_vegtorlesztes.jpg

A Pénzcentrum is a napokban gyűjtött össze egy csokor meghiúsult végtörlesztést.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 18:57:38

Fetreng az öreg székej a pocsojába a kocsma előtt és erőst lamentál:
- Ha most fel tudok kelni, bemegyek, iszok még egyet. Ha nem tudok felkelni, akkor hazamegyek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.01. 19:33:38

mennyivel hitelesebb lenne
ez a ven buzi adott masfel millert, oszt idejon nekem karacsonykor komplenolni, hogy meg nem is vegtorleszetettem, tuti eljatekgepeztem a lovet
stb.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 19:54:47

@donfuligjimmy:
-Pincér, ez a kávé punciszagú!
-Próbálta uraságod a másik kezével fogni a csészét?

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 20:01:27

- Pincér, kérem kóstojja meg ezt a levest.
- Talán túl sós?
- Csak kóstolja meg!
- Talán nem elég fűszeres:
- Csak kóstolja meg!
- Talán túl hideg, vagy forró?
- Csak kóstolja meg!
- De hát nincs kanál.
- Hoppá!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.01. 20:06:58

@estrella negra: ez hulye vicc, mert mi van ha mind a 2 kezevel puncizott?

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 20:11:06

@hagyma: Emlékszel a kabaréjelenetre, ami úgy kezdődik, hogy találkozik két jóbarát, és az egyiknek be van kötve a lába?
Azt hiszem, szegény Agárdy Gábor adta elő.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 20:14:16

Úgy látom, mi félszavakból is megértjük egymást...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.01. 20:19:27

@estrella negra: nekem a 3 oreg viccel ugrott be
/ez egy hulye vicc volt, majd en elmonmdom mi a jo vicc/

England win The Ashes! 2012.03.01. 20:20:08

@hagyma: Még jó, hogy bele nem lépett! :))))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 20:22:25

a nénikétek, idióta banda
:)

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 20:22:42

Zsoltika. Libapisztoj. Mindent visz.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 20:24:02

ez olyan mint amikor a lányom bokalánc van, és közli, hogy lecsúszott?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 20:25:19

@Rosszindulatú Vászka: Zsoltika. Libapisztoj. Mindent visz.

please....

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 20:26:42

ok,ne is mond, tudom:
a googli jó barátom....

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 20:55:30

@Rosszindulatú Vászka:
hhiiii
tudja, nekem muszáj , hogy humorérzékem legyen..

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 20:56:39

@Rosszindulatú Vászka: de azért nekem elárulhatnád,
mije fájt a betegnek?????

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 21:01:59

@estrella negra: ne már, most akarnak máshonnan is kizavarni. ezt nem teheted velem:(

Mylady 2012.03.01. 21:03:05

Lehetek még ON? Vagy már késő?

Szóval: a végtörlesztés úgy működött, hogy a lúzer bement a bankba, bejelentette, hogy végtörlesztene és mondott egy dátumot (max aznap + 60 nap) és addig a dátumig oda kellett utalni a pénzt és akkor teljesült a végtörlesztés.
Kétféle megoldás volt:
1. akinek volt pénze, az bement és mondott egy kellemesen közeli dátumot (némelyik bank az ügyintézés miatt kikötött egy párnapos minimumot, de az most nem számít) és lezavarta a történetet
2. akinek nem volt pénze, az bejelentette a 60. napot és elment pénzt szerezni. Amikor összejött a szükséges pénzösszeg, akkor bement újra és előrehozta a dátumot és go to 1. pont

Posztunk hőse valamiért úgy mondta be a 60. napot, hogy ott volt a lóvé. Hogy ez miért történt, kinek a hibája, azt nem tudom, de a bank nem tehetett mást, mint hogy a poszter által benyögött dátumon végtörlesztett.

Emiatt ért kárt a bankon nem lehet leverni. (ha az ügyintéző csinált hülyeséget, az persze bosszantó, viszont a poszter aláírta...)

Az, hogy nem csinálta meg a 60. napon a bank, az tényleg hiba volt. Ezt elismerték, elnézést kértek és az okozott kárt -gondolom, a kamatkülönbözetet- megtérítette a bank.
A többit nem fogja, mert az a lúzer poszter hülyeségéből eredt.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 21:08:16

@Dr. Mylady: A kamatkülönbözet az az, amennyivel Zoltán magasabb nálad?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.01. 21:13:08

kimentem beengedni a dögöket, és képzeljétek leesett előttem egy hatalmas feketebogár. a hátára.
ekkorát még nem láttam.
kb 6-7 centi

lordjim 2012.03.01. 21:29:57

@akárki lehetek:-): Valamikor ez a hely a "Pocakos lakatos"névre hallgatott.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 21:33:38

@Dr. Mylady: hunyászkodás után kérek engedéjt oszolni!

Mylady 2012.03.01. 21:44:57

@Rosszindulatú Vászka: engedélyt megadom, viiiiiiiigyázzzzzzzzz! balra át, lépés in-dul! egy-kettő, egy-kettő

vagy valami ilyesmi

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 21:45:57

@Rosszindulatú Vászka: Úgy láccik egyedül kell elvinnem a balhét.
Tekintetes Bíróság! Kérem szépen... nekem fejlövésem van.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 21:48:30

@Dr. Mylady: Azt úgy, kell mondani, hogy 'Rosszindulatú honvéd, o-szolj!'

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 21:50:19

@estrella negra: nem, nem.

Körkbi a parancsnok, nekem véremben van a bűnözés továbbá az egész Világ egy nagy vécécsésze valamint te mondd, hogy fel a kezekkel, neked méjebb a hangod..

Geronímóóóóóóóóóó!
- Oszolj!
- Oszolunk!

England win The Ashes! 2012.03.01. 21:54:20

@Rosszindulatú Vászka: Továbbá "Mondja meg az öreg püspöknek, hogy a nagy sárkányt és a házicicát várja a munka az utcán."

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 21:56:03

Én fatalista vagyok. Az a lusták sportja.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 22:01:34

@Dr Jozef Vengloš:

és a lexebb rész: ki az a repedtsarkú a képen?

England win The Ashes! 2012.03.01. 23:02:49

@Rosszindulatú Vászka: Az nem lehet, mert Galina az egyik csaj volt a kettőből. Alekszija vagy Anasztaszija volt asszem, a Molotov felesége. :)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 23:05:10

Ej, ha ezt az én galambocskám, Galuska Galagonyovics megérhette volna...

Mylady 2012.03.01. 23:09:59

@Dr Jozef Vengloš: a Molotov az nem egy koktél? mint a sex on the beach?

England win The Ashes! 2012.03.01. 23:14:27

@estrella negra: "De nem érte meg, daduska!"

@Dr. Mylady: De, ez a Molotov mixelte először. :)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.01. 23:20:15

@Dr Jozef Vengloš: Ha a városba mész hozzál két pud túrót.

England win The Ashes! 2012.03.01. 23:22:46

@estrella negra: Csak Orvos Orvosovics Orvosovhoz megyek.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 23:23:55

Ez a hiteles lekszikon, csak szólnák:

spencerhill.hu/

Rosszindulatú Vászka 2012.03.01. 23:25:59

@Dr Jozef Vengloš: télleg, és ő volt Olympia Chávez is.

England win The Ashes! 2012.03.01. 23:33:08

@Rosszindulatú Vászka: Nem egészen, máris találtam egy hibát. :) Keveredés van a stáblistán.

Valóban April Clough alakította dona Olympiát, a Bűnvadászokban viszont nem Galina volt, hanem a másik, és az ő hangja volt Rátonyi Hajni. Vagyis a művésznő neve és fotója stimmel, a szerep és a hang nem.

elwood 2012.03.01. 23:52:10

"Az erkölcsit összegszerűsítését nem kívánom elvégezni, annak megítélését Önökre bízom. "

Valóban, a végtörlesztés erkölcsi kára felbecsülhetetlen. Kb. húsz évvel vetett vissza minket a fejlődésben.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.02. 08:38:42

@Dr Jozef Vengloš: skandallum!

Hát ezért tart itt ez az ország.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.02. 08:45:04

@Dr Jozef Vengloš: Ennek az April Cloughnak molyen szopós szája van már!:-)
Most akkor ő Heather Locklear előtt volt T.J. Hooker csicskása, vagy utána?

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.02. 08:48:21

Úgy látszik, az ólba' aludtam.:-/

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.02. 09:35:14

Azt szeretném kérdezni a rajongva tisztelt Homár admintól, hogy miért is nem lehet linkelni a k r u m p l i s h a l a t. He?

Prof. azsiráf.PhD. 2012.03.02. 09:48:03

@estrella negra: mer rasszista, kirekesztő és perverz, azér.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.02. 10:05:25

így van. rettentő kirekesztő, főleg a rizs és tarhonya lehet megsértődve.

Prof. azsiráf.PhD. 2012.03.02. 10:16:13

@batgirl: és a bárányok?? meg a kis pipik?? az smafu? nekik is van lelkük.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.02. 10:19:33

@Prof. azsiráf.PhD.: ja! azokról nem is beszélve.
És a gyöngytyúk????????????? Esetleg ő is szeretne krumplis lenni!!!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.03.02. 10:24:58

Az volt már-e, hogy ez-e a hétvégi?
(Remélem, jól fogalmaztam.)
A hétvégi amúgy mindig rövid i.

2012.03.02. 10:30:55

Végtörlesztést csak őstermelőtől !

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.03.02. 10:32:29

@Horváth Lajos vagyok a hegyrűl,aki megb*sz egybűl:
Az is rövid i ofkorsz.
Sőőőt!
Duplán rövid, mert a szó végén áll.

Prof. azsiráf.PhD. 2012.03.02. 10:45:07

valaki megmondhatná nekem,hogy a gyomorrontás az pontos vagy ipszlonos jé. fontos!!!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.02. 10:47:14

@Prof. azsiráf.PhD.: és érdekel a visszanyal -nál is ugyanez.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.02. 10:56:11

Adam30, és minden egység a körzetben!

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.02. 10:58:56

@batgirl: Neked mindenről a nyalás jut az eszedbe?;-)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.02. 11:09:20

szé pazidő szá zevező
csobbana vízbenmá r
magasraszár nyaladal
so kfiata lénekeví ganszáll

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.02. 11:11:50

1dunaparticsó nakházban
nagyazé letmindennap
úszika zemberboldog ságban
ésa szélmega napsimogat

Szarazkoro 2012.03.02. 13:04:21

@Horváth Lajos vagyok a hegyrűl,aki megb*sz egybűl: @estrella negra: na azt Nagyieknal Hajdu-Bihar megyeben Pa'ndimeggynek hivjak. ('=normalis ekezet)Es mennyire szeressuk!

Node: hallott-e mar valaki a gyalogszekrol?

Szarazkoro 2012.03.02. 13:29:08

@donfuligjimmy: no akkor:

Két székely vágja a fát télen a nagy hidegben, majd kérdi az egyik:
- Te koma, hol van a füles sapkád?
- Amióta balesetem volt nem hordom!
- Milyen baleseted volt?
- Megkínáltak pálinkával és nem hallottam.

Szarazkoro 2012.03.02. 13:40:13

@estrella negra: #
A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját. Ezt a ruhadarabot nehéz nélkülözni, ha valaki sétálni megy.

PonDrow 2012.03.02. 14:45:50

@Dr. Szarazkoro: A székely kimegy az udvarra, visszajön utána. Az asszony rákérdez a nedves nadrágját látva:
- Esik?
- Nem. Fú'!

Szarazkoro 2012.03.02. 16:47:16

@PonDrow:
A székely és a fia mennek haza a szekéren. Egyszercsak elrobog mellettük egy fej nélküli motoros. Amint mennek tovább megint elrobog mellettük egy fej nélküli motoros.
Odaszól a fiú az apjának:
- Te apa! Nem kéne beljebb húzni a kaszát?
süti beállítások módosítása