Tékozló Homár

Hiába szerezte vissza ellopott telefonját, a T-Mobile szerint az már nem létezik

2012.06.19. 17:30 | jackyll | 435 komment

Igazi hétköznapi nagyvállalati mélysuttyósággal találkozott Balázs a T-mobile-nál, amikor ellopott telefonja után eredt. Első körben a számok letiltásán kívül nem segítettek, de az igazi horror akkor jött, amikor csodával határos módon megtalálta a telefonját a józsefvárosi piacon. Miután a rendőrök visszaszerezték kiderült, hogy az eredeti IMEI azonosítót kiütötték, ami a T-Mobile szerint garanciavesztést jelent. Természetesen a 2 éves hűségszerződés nem szűnt meg az alig 4 hónapos, de teljesen használhatatlan telefon esetében.

Május 14-én ellopták a Sony Ericsson Arc-S típusú telefonomat. Ezt másnap jelentettem is a T-mobile szolgáltatónál az Árkádban. Akik persze nem tudtak abban segíteni, hogy keressék a telefonom (pedig ez azt hiszem megoldható) csak letiltották a készülék imei számát, és persze  felajánlottak egy másik telefont, de drágábban mintha feltöltő kártyával megvettem volna (az ellopott készülékre 2 éves hűségnyilatkozat van). Kb. 3 hét múlva a józsefvárosi piacon megtaláltam a készüléket, az eladó úgy árulta, hogy az smseimet és a telefonszámokat sem törölte ki belőle, és a kicsit buborékos fóliát sem vette le róla, de az imei számot kicserélte. Azonnal besétáltam a VIII. kerületi rendőrségre, hogy szeretnék feljelentést tenni.

Nemsokára pár rendőrrel a telefonosnál voltunk, lefoglalták a telefonomat és még egy másik lopott telefont. Pár óra múlva vissza is kaptam. A matricán még az eredeti  IMEI szám van, csak a softwareben cserélték le.  Azonnal mentem a T-molbile-hoz, természetesen az összes papírral a vásárlási és jótállási cuccokkal, és a rendőrségi okmányokkal, hogy szeretném megoldani ezt a problémát, ha már aláíratják az emberrel a hűséget, akkor nyújtsanak valamit a havi több mint 10 ezer forintos előfizetésemért és ne csak a távszámlát küldözgessék.

KB a harmadik T-mobile üzletben értették meg egyáltalán, hogy mi történt a telefonnal, mindenki csak azt mondogatta a fejét csóválva, hogy nem lehet az imei számot cserélni. Végül a Westendben sikerült a szervizessel is beszélnem,  aki  csak rángatta a vállát és azt mondogatta, hogy ők nem tudnak mit csinálni a készülékkel,  mert benne van a szerződésben, hogy ha változik az imei szám akkor nincsen garancia és egyébként sem tudnak imie számot változtatni. Hiába mondtam, hogy itt vannak a rendőrségi papírok stb stb stb, gyakorlatilag elhajtott.

A készülék a két éves hűségnyilatkozattal  még alig 4 hónapos, de hivatalosan már nem az enyém, mert a szerződésben más az imei szám, ráadásul elromlott a mikrofonja, tehát használhatatlan. De persze a szolgáltató nem nyúl hozzá, hiszen nem garanciális. Na ez aztán a szolgáltatás!

Elég furcsának tartom, hogy valamit egy piacon egy konténerben megoldanak az a T-Mobile-nak nem sikerül a főváros legnagyobb szervizében, sőt a legtöbb dolgozójuk, akik az ügyfelekkel érintkeznek, fel sem fogják a problémát, mert ők azt „tanulták”, hogy nem lehet imie számot cserélni, arra pedig hogy megoldják a problémát a legnagyobb erőfeszítés egy vállrándítás volt.  Megjegyzem a készülékre biztosítás is volt, igaz csak a kisebbik, ami szintén haszontalan.  MIT LEHET ILYEN ESETBEN CSINÁLNI?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

England win The Ashes! 2012.06.19. 17:43:44

Azon agyalok, hogy nem lehet-e a piacos arcon bevasalni a készülék árát? Akár ortodox, akár unortodox módszerekkel?

EvilHedgehog 2012.06.19. 17:50:17

Budafoki úti nagyszervíz?
Ne sok jóra számíts... nekem kijelzőcserénél egy bégettet adtak.. és azt mondták, hogy azért látszik rajta a kezdőképernyő beégve mert az a háttérben fut... o.O
Átmentem egy Samsung szervizbe... szó nélkül cserélték a kijelzőt..

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 17:50:45

paff. el kéne olvasni, hogy mi áll pontosan a szerződésben, apróbetűkkel. abból lehet kiderülne valami okosság.

hcpetrov 2012.06.19. 17:52:57

Szerintem vidd el egy mobiloshoz bármelyik metróaluljáróban és kérd meg, hogy változtassák vissza az IMEI-t, valamint javítsák meg a mikrofonját.

CID 2012.06.19. 17:53:56

Nem lehet, tilos, bűncselekmény. Érted ?

CID 2012.06.19. 17:57:11

Jah, a garancia meg már oda, az illetéktelen sw beavatkozás miatt :)

XCat 2012.06.19. 18:07:09

Az imei megváltoztatásától a telefon is használhatatlanná válik? Ha nem, használd az újjal. Nem garanciális, hát nem garanciális.

@Dr Jozef Vengloš: Szerintem a piacos beperelné. Lehet hogy meg is nyerné. Esetleg akkor működött volna, ha odamegy a zsaruk kihívása előtt, hogy itt helyben kifizeted, vagy felnyomlak... de így?..

Mikrobee 2012.06.19. 18:09:44

Az igazi "mélysuttyó" a "tisztelt" panaszos, aki a balf@szságát máson akarja kompenzálni! Miért nyomozzon a Magyar Telekom egy ellopott telefon után??? NEM HATÓSÁG! A rendörség hivatalból kikérheti a készülék helyét, miért nem a rendőrségen kéri számon ezt? És miért nem állítja vissza az a "rohadék" szervízes az eredeti IMEI számot??? Mert törvénysértés!!! De sebaj, a tisztelt panaszos szertin ő is rohadék... Ezért tartunk ott, ahol... Mert vannak emberek, akik azt gondolják, hogy a pénzükért cserébe mások, a különböző orális aktusokon kívül lopni, csalni, rabolni és gyilkolni is fognak! Mert kiért nem, ha őérte nem? És ezt még meg is írják a Homárnak, akik le is közlik! Szégyen! És mi lett volna a megoldás? Megvan a telefon, megvan a tolvaj - polgári peres eljárás során követelhető az okozott kár! Ennyi!

2012.06.19. 18:09:56

A garancia a gyártó hibájának felróható meghibásodások ellen nyújt védelmet. Na mégis, egy széthekkelt telefonon mit akar a posztoló? Mi köze annak a gyártóhoz, forgalmazóhoz? Ha megvan a tolvaj / orgazda, stb, az ellen lehet polgári pert indítani.

LAVÓRVAGÁNY 2012.06.19. 18:10:37

Fogyasztóvédelemmel kell fenyegetni, ha az se mukodik, semmi.

Amúgymeg az a hülye, aki még a ténél van. Évek óta mindenki tudja, hogy ezek jóformán direkt szopatják az ügyfeleket...aki meg kurvának megy, ne csodálkozzon...

imittto 2012.06.19. 18:10:43

Basszus... lmgtfy.com/?q=gsm+zerv%C3%ADz
Kb. bármelyiket kiválasztod, odaballagsz, elsírod a bajodat és megoldják. Ne legyél már mulya!
(posztolót lehet már?)

bertrollnok 2012.06.19. 18:11:09

Aki ellopta/árulta, azon kell leverned a port, ő okozott neked kárt.

Az imei letiltása nemzetközi dolog, nem megy olyan könnyen a "visszacsinálás". Esetleg a Sonynál érdeklődj, de ha jól értem, jelen esetben nem ők a forgalmazók.

bioLarzen 2012.06.19. 18:11:42

Gyerekek, ha minimális ráfordítással akartok kabarét látni, csináljátok azt, amit mi: rendeljetek meg egy új telepítést és egy már emglévő szolgáltatás bővítését ugyanarra az időpontra, egy többlakásos társasház két különböző lakásába - aztán dőljetek hátra, és élvezzétek, amint a T-Rex Benny Hill társulata előadja, ahogy nem képesek befogadni azt a tényt, hogy egy címen több lakás is létezhet ;)

Ízelítőül az egyik vevőszolgálatosuk kérdése, amit háromszor is feltett a telefonban:

"Tehát az első emelet 5 nem azonos a földszint 3-mal?"

Nem viccelek.

bio

imittto 2012.06.19. 18:11:46

@imittto: És ha még jól is írtam volna be...

whale 2012.06.19. 18:11:52

Mikor tanuljátok meg, hogy a T csoporttól SOHA, SEMMIT?!?!? Ha AJÁNDÉKOT adnak, azt se fogadd el, mert csak azért adják, hogy megszopathassanak!!!

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2012.06.19. 18:13:20

1. javítsák meg pénzért, bár az drága lesz
2. keress egy jó szervizt, vagy ha van ilyen ismerősöd, vidd el hozzá.
+ az esetet megszellőztetni valamelyik újságban. Semmi rosszindulat, csak jelenjen meg, hogy nem javították, nem akarták és megoldást sem kínálnak.

bioLarzen 2012.06.19. 18:13:31

@LAVÓRVAGÁNY: "múgymeg az a hülye, aki még a ténél van. Évek óta mindenki tudja, hogy ezek jóformán direkt szopatják az ügyfeleket...aki meg kurvának megy, ne csodálkozzon..."

Nagyon okosat mondtál - csak egyetlen gond van: vannak területek, ahol csak ők szolgáltatnak. Vagyis, vagy őket választod, vagy senkit.

Erre az esetre van valami a népi bölcsességtárban? ;) (Nem, költözni nem szeretnék, mert aúgy igen jó hely, jól érezzük magunkat)

bio

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2012.06.19. 18:15:45

Bár ahogy a kommenteket olvasom, ebből csak a pénzes javítás marad. ellenben s szolgáltató tényleg tájékozatlan, szépen értelmesen el kéne tudni mondani, mi merre hány méter ilyen esetben.

bioLarzen 2012.06.19. 18:15:48

Viszont... azt se akarom elhallgatni, hogy a T-nél megtaláltam az eddigi tán legjobb vevőszolgálatost, akivel életeben beszéltem. Átlátta a helyzetet, jókat és érthetően kérdezett, amit mondtam, arra reagált és nem sablonszövegeket mondott, stb...

Nem, nem ő volt az, aki a fenti kérdést feltette :D

bo

XCat 2012.06.19. 18:18:40

@Névtelen betelefonáló: Esetleg a szolgáltatónak illene üzletszabályzatot módosítani. :) Esetleg a rendőrség javasolhatná nekik, hogy csipkedjék magukat. Vagyijesmi.

Benoke2 2012.06.19. 18:20:09

Nem tudom mit lehet alkotni. De ahogy megváltoztatták az IMEI -t lehet vissza is lehet íratni ugyan úgy.
Másrészt nem értem miért szeretik az emberek ha szívatják őket. Bármelyik T-nél van az ember mindegy milyen szolgáltatása van ha probléma adódik a szolgáltató mossa a kezeit és természetesen nem tudják megoldani a problémát.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.06.19. 18:23:03

Sajna a gari az semmit nem ér, ez mehet tanulópénznek. Esetleg méltányosságot kérhetsz, hogy engedjenek ki a hűségből, ha kifizeted a készülék most aktuális árát, egyben.

A nyilvánosság elé tárást elvégezted, a boltban droidok ülnek, nem fognak tudni úgyse mit kezdeni a dologgal.
(kommentelősen: garipapírba féltégla beköt, kirakaton keresztül visszajuttat..)

továbbá: Sufni GSM-be be, mikrofon javít (csere) az imei számot meg írd fel azért legyen kéznél.

Amúgy gratula a rend őreinek, azt hittem az lesz a leírásban, hogy ki sem mentek és elhajtottak, hogy ez nem az ő gondjuk.

sasvarisandor 2012.06.19. 18:23:29

rosszul kezdted. 3 másodpercre mikrosütőbe kellett volna tenni és ártatlan boci arccal bemenni hogy nem tudod bekapcsolni.

szanalmas 2012.06.19. 18:23:39

@Mikrobee:

Az eredeti IMEI visszaállítása törvénysértés? Nem hiszem, el, hogy ilyen elmebeteg törvény létezne.

fuakjs11 (törölt) 2012.06.19. 18:24:10

A posztoló nemcsak hülye, de még csak igaza sincs.
Mindenesetre élvezettel olvastam a vernyákolást, amit a teljes zsebpénzállomány egyetlen telefonba ölése előzhetett meg.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.06.19. 18:25:01

@Benoke2:
"De ahogy megváltoztatták az IMEI -t lehet vissza is lehet íratni ugyan úgy."

A régit a poszter letiltotta, nem lehet hálózaton használni (max wifi) illetve ha lopott imeivel szervizbe viszed feljelentenek.

England win The Ashes! 2012.06.19. 18:25:37

@TrollCica: Attól függ, hogy ki tett feljelentést. Ha a posztoló, akkor meglebegtetheti neki, hogy visszavonja, amennyiben kifizeti a készülék árát.

Viszont, mivel azt írja, hogy a rendőrök találtak még egy lopott mobilt a kufárnál, ezért arra tippelek, hogy a rendőrség indított eljárást hivatalból. Ez esetben viszont nemigen tehet semmit.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.06.19. 18:25:45

@EvilHedgehog: "azért látszik rajta a kezdőképernyő beégve mert az a háttérben fut..."
Ezt ÉN nem bírom feldolgozni, pedig veled történt. Hát igen, nem véletlenül tudok én sírva rehegni a mobilszervízes munkalapok 'hibajelenség' rubrikáin. Nade ez pszt. Izé... igen, ez sokmindenkinél bejön, alapvetően az emberek síkok. Az ilyen sztorikból mindig a reagálás marad ki. Te mit mondtál neki, hogy néztél rá?

fuakjs11 (törölt) 2012.06.19. 18:25:46

De most komolyan, pont olyan hülye vagy mint aki totálra töri 2 hónap alatt a 0%-ra elvitt autót, aztán vergődik.
Nevetséges.

Mészáros Laci 2012.06.19. 18:25:56

goto ügyvéd, bíróság.

a telefon újbóli használatba helyezésén túl minden költséget, kiesett munkaidőt stb is rájuk kell verni, különben sosem tanulják meg, hogy ki az ÜGYFÉL.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 18:25:57

Meg kéne végre tanulni, hogy a részletre vett stuffok hátralévő fizetnivalója és a stuff között semmiféle összefüggés nincs jogilag. Ez van.

szanalmas 2012.06.19. 18:26:55

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:

Te, figyu, azért ma már a blacklistet nem kőtáblába vésik...

A777 2012.06.19. 18:27:19

Ha jól értem akkor a telefon on még látszik a rendes imei csak a szoftver lett módosítva, és van biztosításod is ha?! bár nem szép dolog de ha megéri neked az önrész kifizetésével együtt, van pár opció ahol megmarad a külső de a belsőből már nem tudnak adatot nyerni, persze hangsúlyozom hogy ha tényleg véletlenül történik csak "akkor"a biztosítási csalást a törvény bünteti :)

Mészáros Laci 2012.06.19. 18:27:41

"nem tudtak abban segíteni, hogy keressék a telefonom (pedig ez azt hiszem megoldható"

nem igazán... ha pedig az imei számot is kicserélték, akkor a tikosszolgák sem találnak már a nyomára.

Mikrobee 2012.06.19. 18:27:58

Elképesztő, amit írtok! Ezen hozzászólasok alapján ha Marika néninek a zöldségestől hazafelé menet ellopják a szatyrát amiben a hétvégi családi húsleves alapanyagai voltak, és mire meglesz a tolvaj, az már megfőzte levesnek, akkor Marika néni ha elviszi a levest a zöldségeshez, annak új cuccokat kéne adni... Gondolkozzatok már! Mi köze van ehhez a T-nek?????

Bambulka 2012.06.19. 18:28:31

Ja, üttesd vissza az IMEI-t valamelyik aluljáróban. Utána T-Mobil pont, ahol még nem voltál : elvesztettem és letiltattam, de most meglett oldjátok fel. Ez talán még menni fog a T-nek. Dedós módon kell velük beszélni, azon a szinten értenek csak.

parkolok.com 2012.06.19. 18:29:19

esetleg a sony-t megkeresni.. elrebegni nekik a bajodat.. hátha ők lesznek olyan jó fejek, hogy kicserélik. (már csak presztízsből is)
Esetleg ugyan azon levél aljában kérdezd meg tőlük, hogy mi a véleményük az xy gyártó termékéről, mert lehet azt vennél, ha ez nem oldódik meg. :)

Ja és a levelet NEM a magyarországi címre kell küldeni.

Deneware. 2012.06.19. 18:29:22

Ez szívás, de miért fikázni a T-t? Ellopták, meglett. És ha mégsem találsz rá a piacon, adtak volna másikat ingyen, vagy legalábbis olcsón? Ugye hogy nem. És azon mégcsak nem is lennél felháborodva. IMEI számot meg ugyanúgy nem fognak átírni, mint ahogy lopott kocsi átütött motorszámát sem fogja visszaütni a vizsgabiztos. Ez ugyanis TILOS... Örülj hogy meglett.

Mikrobee 2012.06.19. 18:29:22

Mészáros Laci: te is kurvára képben vagy... atyaég...

XCat 2012.06.19. 18:29:30

@Dr Jozef Vengloš: Igazság szerint én a piacos helyében nagyon megverném, ha odamenne követelőzni. :) Persze attól még igaza van, de itt most elakadt kicsit az egész dolog.

szanalmas 2012.06.19. 18:31:23

@Mikrobee:

Ki a faszomhoz vigye, bazmeg, a Vodához?! Akkor meg azért basztatják, mert nem a T-hez vitte! Te valami elmebeteg ügyfélszolgálatos vagy, az biztos. Nincs elég baja csórónak, még egy pici segítséget se kap.

gabesz7004 2012.06.19. 18:31:54

@Mikrobee: Köszönjük a T-Mobile, igazán ügyfélbarát tájékoztatóját, akarom mondani kioktatását! FY

RiCheta 2012.06.19. 18:35:33

@EvilHedgehog: Ez már csak azért is érdekes, mert az LCD kijelző fizikálisan sem tud beégni... Ami pedig a készüléket illeti: nyugodtan lehet tovább használni a másik imei számmal. Az eredetit úgyis letiltották, azzal már nem menne, hacsak nem veszik ki a tiltásból. Egy mikrofon csere meg nem nagy ügy, bármeik szervizes elvégzni. A T-mobile ra meg nem tartozik, hogy ki lopta el a telefont, ki írta át a számot. Teljesen jogos a garancia megvonása. Nem ők hibáztak.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.06.19. 18:35:57

@szanalmas: egyetértek bazdmeg. Számból vetted ki a szót. Sokhülye idejon, 'szt amit lát arra ráírja, hogy nemjó. Utána meg elmegy, nagyelégedetten. Ettőlszar ez.

szanalmas 2012.06.19. 18:37:43

@Kellemes Zérókomponista:

Na még szép, de nézd a jó oldalát, mi legalább kikáromkodjuk magunkból a feszültséget! ;)

The Eye 2012.06.19. 18:40:26

Az tény ha visszakapom az ellopott telefonom és csak mikrofont kell javítani akkor inkább elviszem szervízbe, aztán kiderül mibe kerül, még mindig olcsóbb mint a T-vel szívni.

A T-től tényleg semmit nem szabad venni de ajándékot is tilos elfogadni!! Rám majdnem rámsóztak egy ingyen mobilnetet, csak miután rákérdeztem hogy hogy is van ez tulajdonképpen, elmondták hogy csak 30 napig ingyenes és ha utána nem viszem vissza akkor rögtön 1 évre meg is kötöttem a szerződést és jön a számla cunami. Na erre mondtam azt, hogy akkor dugjátok fel magatoknak :)

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.19. 18:44:23

Hülyeség. A mobilcég nem felelős semmilyen formában a lopásért és annak következményeiért.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 18:46:26

@Kellemes Zérókomponista: ez a tévéhíradó leglényege is pont. Az az érzés, hogy de jó, hogy nem velem történt meg.

Nem beszélve arról, hogy legalább a más kárának tuggyon örülni az ember. Vélhetően pont erre vonatkozik a minden rosszban van valami jó műnépies bölcselet is.

paráznabillegető 2012.06.19. 18:47:11

na, elmondom a tutit.
tessék levetkőzni félmeztelenre, náci indulókat rakni a hifibe, és egy macskával a hónod alatt kimenni a panelerkélyre, ahol is egy jó másfél órás hitlerbeszédet kell tartani csak úgy a nagyvilágnak.

jozicsenko 2012.06.19. 18:47:42

@Mikrobee: az igazi mélysuttyó te vagy aranyöcsém...

szolgáltató cég ennyi pénzért bezony napjában háromszor mosolyogva nyalja ki a srác s.ggét (mán ha hagyja nekik)

havi 10e Ft két évig bődületes pénz

azt becsülöm európában, hogy a szolgátatónak szolgátlatnia kell - legszebb példa a redbullmobil, ahol ausztriában hasonló árfekvésben négyszer többet nyújtanak

mert a cégek (mint fenn) és te elhiszed, hogy a vevő van érteted

lowfast, cimbora: az ellopott telefon tulaja meg menjen a blikkhez és sírja tele a médiát: ellopott telefon után miért is fizessen?

ennyi rizikó kell a szolgáltatónak is...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.06.19. 18:48:17

@RiCheta: Ehhezképest mindenhol ott figyel a képernyőpihentető. Hát egen. Azt ne feledjük továbbá, hogy volt biztosítása a telóra. Azért mondjuk egy jónagy semmit se kapott. Bennem bennem van, hogy eleve a semmire kidobott pluszpéz ez, viszont nem mindenkiben, hisz' csakkitalálták T-ék, az pedig azért volt, mert működőnek ítélték. Az. Részükre.

@The Eye: elég féreg megoldások ezek, annyi szent. De mondj egy jobb szolgáltatót. Merugye (hang)minőségre T vezet (és nem a marketingduma duruzsol belőlem).

TARTYOM 2012.06.19. 18:50:16

Ebben az esetben ne fizess be egy forintot se. Mivel a semmiért kellene fizetned.

vinyi 2012.06.19. 18:50:19

@Mikrobee: halkulj le inkább... Meg sem próbálták megoldani a problémáját. Egyébként meg az olyan sokak által szemétnek és szarnak tartott cég mint pl. a UPC ennél enyhébb ügyben is bőven méltányosabban jár el mint a T jelen esetben.

Amin Denit 2012.06.19. 18:50:26

Mire volt érvényes a biztosítás? Szerintük a telefonnal semmi gond, nem? Simán használhatod, az imei mindegy, a mikrofont kvázi megjavíttattad... Aztán bekövetkezett az a káresemény, amit a biztosítás fedez... vagy pedig egy megfelelő helyen némi apróért vissza is írhatják az imei számot, amit mivel a telefon már nincs lopott státuszban, újra engedélyeznie kell a szolgáltatónak, nem?

EvilHedgehog 2012.06.19. 18:50:36

@RiCheta: SGS Super Amoled... kék szín kifogy alias beég.. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.06.19. 18:53:30

@Rosszindulatú Vászka: " legalább a más kárának tuggyon örülni az ember"
Én meg még ebből is kimaradok, mer heteró vagyok. Fenében.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 18:54:17

@Mikrobee: annyi pofánlecsót kaptál, hogy elolvastam még eccer figyelmesen.

Hát részemről +1

EvilHedgehog 2012.06.19. 18:54:39

@Kellemes Zérókomponista: Megpróbáltam nem arcon röhögni,kifejtettem hogy ez így nem igazán történhet meg, majd miután rezzenéstelen arccal megint elmondták, megkérdeztem, hogy a T-s garancialevelet a Samsung szervizek elfogadják-e...

szanalmas 2012.06.19. 18:54:44

@Rosszindulatú Vászka:

Gondold már el, szoftverbirizgálás fél óra, blacklist javítás 3 perc, mikrofoncsere 15 perc. (Rendőrségi jkv. mellékelve.) Leszámlázna 1 óra munkadíjat + mikrofon, a dógozóknak meg úgyis az a dolguk, hogy munkaidőben dolgozzanak. Kurva nagy dolog, az ügyfél meg még örülne is. Hihetetlen ez ma manapság.

atila68 (törölt) 2012.06.19. 18:54:58

Bármelyik sufni-gsm üzletben megoldják a problémád, minimális anyagi ráfordítással.
Ha harcolni akarsz tedd, de ez nem az a cég.

The Eye 2012.06.19. 18:58:19

@Kellemes Zérókomponista: Én inkább vállalom a rosszabb minőséget, csak ne T legyen! Bár engem sajnos kényszerből T-hez köt az internet, és a 25Mbit-es netet ugyanolyan áron kapom mint anno a UPC-nél a 60 Mbit-et! Amivel meg voltam elégedve! De nem volt más választásom!

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 19:00:42

@szanalmas: az a gond a sztorival, hogy kéne hozzá az is, mit és hogy mondott Balázs az ügyfélszolgának. Mert így csak spekuláció.

A szolgáltatótól életszerűtlen elvárás a jogsértő magatartás számon kérése.

Szar ügy, de ez van, lehet a tolvajon polgári peres úton követelni az okozott kárt.

XCat 2012.06.19. 19:01:21

@The Eye: Te szegény, szegény, kiszolgáltatott röghözkötött rabszolga. De amúgy csakszólnák, hogy azt mondtad, hogy milyen jó a többihez képest a técom. És ez igaz is.

szanalmas 2012.06.19. 19:01:26

@Rosszindulatú Vászka:

Milyen jogsértő magatartásról beszélsz?

Neménvoltam! 2012.06.19. 19:05:20

Emész a Jocóvárosi piacra, ötezeré átiratod a zimeit, aztán visszamész a témobilhoz. Mi olyan bonyolúlt ezzen?

XCat 2012.06.19. 19:06:00

@szanalmas: Az imeiváltoztatásról beszél, csak azt nem bírja felfogni, hogy a szolgáltató jelen esetben annyira takaródzik az ászf-jével, hogy nem veszi észre, hogy egyrészt semmi értelme nincs annak, amit csinál, másrészt önmagával is kibaszik, mert a saját bevételét csökkenti közben.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.06.19. 19:06:02

@bioLarzen: ők azok akik amint lehetőség adódik azonnal tovaszállnak a helpdeszkiparból, mivel sokkal többek annál. Nem kis megvetés övezi őket, nem csoda. De kelelemes élmény tud lenni, ha szökőévente 1x is, igaz.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 19:09:03

@szanalmas: hát az IMEI szám átíírással szerződést szegne sztem. Az tuti nem legális. Vagy igen?

Ha gariban javít nem garis készüléket, azt meg tuti nem nyeli be a T, hanem leveri a szervizesen.

telkoe 2012.06.19. 19:09:04

Hat pedig bogarkak Mikrobinak van igaza.
Arrol nem tehet a T hogy minden hulyegyerek azt hiszi havi 10eFtert meg anyucit is jatszik neki a szolgaltato ha a csunya bacsik elrontottak a jatekat.

2012.06.19. 19:11:35

korrekt eljaras.

egyebkent is, milyen ostoba kocsog vesz arc s-t?

szanalmas 2012.06.19. 19:12:51

@Rosszindulatú Vászka:

Igen, az EREDETI IMEI-t megváltoztatása bűncselekmény.
A többi már inkább tipikus magyar mentalitás. Igazad van, ezt a telefont már megszállta a SÁTÁN, el kell égetni!

XCat 2012.06.19. 19:13:56

@Rick Astley: Nem rossz ez. Nekem tetszik, így ránézésre, bár én nem nagyon szeretem az érintőképernyőt.

szanalmas 2012.06.19. 19:16:21

@NyuszóCica:

Szia NyuszóCica, randizunk?

XCat 2012.06.19. 19:16:25

@szanalmas: Hihi. Kábé.
Tanulság, ha kirabolnak, semmit nem szabad visszalopni.

Mondjuk nekem az nem világos, hogy ha a tolvajcsávó eladja valakinek a cuccot, az hogy tudta volna használni... ugye ha bejelented a lopást, sim-et adnak másikat. Azzal meg menni kéne neki. Vagy már nem adnak?

XCat 2012.06.19. 19:17:25

@szanalmas: Nem. Most Vásenykát szopatom, mert olyan édesen elborult szegény. Majd ha meguntam, figyelembe veszem a többi versenyzőt is.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 19:20:34

@szanalmas: no de az IMEI szám visszaírás kevés, még a feketelistáról is töröltetni kell, ami nyilván nem szervizprobléma.

Amúgy jó meglátás, én már a CD óta mondom, hogy ez a digitális világ az Ördög műve és írtani kell.

@NyuszóCica: az IMEI szám a telefoné, ha azt letiltotta a szolgáltató, akkor az a ksézülék többé nem használható. Ezért kapott új IMEI számot az orrgazdától.

Fishwalker 2012.06.19. 19:21:24

Lehet hülye gondolat, és nem is tudom, hogy teljesen jó-e. De usztasd meg a telefont sós vízben. Jó lucskosan kapcsolgasd be amig még "mozog". Majd vidd el a szervizbe, hogy véletlenül beleesett egy pocsolyába és tönkre ment. Garanciálisan cseréljék ki. Ja és mindezt lehetőleg egy "vidéki" üzletbe, ahol még nem jártál.

szanalmas 2012.06.19. 19:22:25

@NyuszóCica:

De, adnak másikat, használhatná is vele, hiszen a policáj visszaadta a telefont, őket nem izgatta az IMEI. Én nem tehetek róla, hogy ez a pógár megpróbál tisztán élni, ma már ez szokatlan!

szanalmas 2012.06.19. 19:25:25

@Rosszindulatú Vászka:

Erre írtam, hogy az kb. 3 perc.

-Gizike (Béla) van egy IMEI, le kéne szedni a blacklistáról. xxxxxx.
-OK. Click-Click-Search xxxxxx, done, delete, save.

Jó, lehet, hogy csak másfél perc.

XCat 2012.06.19. 19:25:29

@szanalmas: Akkor meg innettől vihar a biliben, nem?

@Rosszindulatú Vászka: Jó, de akkor van új imei száma, amivel használható. Aki megvette vóna, azzal használta vóna, innettül a posztoló is használhatta vóna ugyanúgy.
De nem akarja, mert mittudomén.

Nem álmodok, a saját tiszteletreméltó megfontolásodból szaladgálsz fejjel a falnak, én csak néha félreállok. Lebikáználak, de annak olyan fallikus hatása lenne, és még félreértenéd.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.19. 19:29:02

van új poszt, csak kommentelni nem lehet..
csaxolok
(byvászka)

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe n. 2012.06.19. 19:30:44

mennyiér lehet egy ilyen árkessz szonierikszont szerezni a józsefvárosin?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.06.19. 19:31:21

Borítsd rá az asztalt, rúgd fel a biztonságít , üvöltözz!

Ebben a tetű országban (sajnos) ez az egyetlen célravezető út.

Saját tapasztalat. Két helyen normális voltam, a harmadiknál csináltam egy kis csődületet. Láss csodát, a rongáltnak ítélt telefon egy hét alatt javítva lett.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 19:32:15

@szanalmas: vélhetően ez is erőst egyirányú, mint a BAR lista. Meg nemtom mi van a hálón kívüli hívásokkal, hogy a többi szolgáltató lsitája menynire gyorsan frissül. Meg leginkább - de ez csak spekuláció - ez listahirig nem szerviz probléma, no meg nyilván nem véletlenül bonyolítják a szám átírást. Vagy nemtom.

Lehet, hogy pont annyira szopás az ügy, mint mikor a ellopott, de leharcoltan meglett kocsit a tulaj visszakapja. Például innen kezdve már ugrott a garancia.

akivan 2012.06.19. 19:32:50

Aki a t-vel szerződik megérdemli a sorsát ezen a fronton.Lehúzás,átbaszás,minden szinten..

igazságos 2012.06.19. 19:34:04

10 ezer forintos havidíj. Erre csak ezt lehet mondani. JézusMária.

Akkor miért is fizetek én 2500 forintot? Ja, hogy én se vagyok sikeres ember, mert ez is sok.

@szanalmas: hát a Vodafonosok állandóan csak röhögnek, meg nagyon utálják, ha a T-sek odaküldik az összes ügyfelet, valamiért ez a szórakozásuk.

A sony ericsson igenis jó telefon, nekem bejött, főleg zenehallgatásra ideális, jó sokáig bírja már a telefonom, már négy éve megvan, csak a mikrofonja szórakozik.

igazságos 2012.06.19. 19:36:09

@NyuszóCica: hát nem tudom, ne legyél már nyuszómuszó, ilyen névvel nem hiteles a mondandód, valamiért.

XCat 2012.06.19. 19:37:00

@igazságos: :DDD

Jó, válassz egy nevet. Felrakom.

FDToth 2012.06.19. 19:37:12

A szolgáltatók adják ki a rendőrségnek a cellainformációkat uh tudnak azok segíteni, csak ugye nem akarnak, mert csak addig vagy jó, amíg megveszed a készüléket és megkötöd az előfizetésre a szerződést. utána le vagy xarva...
Nem hiszem el, hogy egy T méltányosságból nem mondhatja azt, hogy ok, megjavítjuk, stb. 15-20eFt-be kerül nekik, na bummm, de van egy elégedett ügyfelük, aki akár évekig náluk lehet, ezzel több tízezret nyernek. így pedig az ügyfelük szépen elmegy máshoz.
Nem tudom miért van az, hogy itthon egyáltalán nincs fogyasztóbarát hozzáállás és qrvára nem a jövővel foglalkoznak...

ovatosduhaj 2012.06.19. 19:37:56

Nem állítom, hogy minden eset tiszta sor, de pl. ha egy ilyen világos szituban a T lenne olyan jófej, hogy javít, s nem elhajt, akkor szerezne egy elégedett ügyfelet, aki még örül is, hogy fizetheti a havi 10-est két évig, plusz megírja a homárnak, elmondja a haveroknak, hogy milyen állati jófejek voltak, aminek következtében még 3-4 ember bemegy hozzájuk szerződni. Aztán lehet, hogy ez annyit se számít mint a langyos lepkefing. Mármint a T-nek.
Ettől függetlenül persze valszleg igaz, hogy szerződésben foglaltak szerint nem kötelezhető semmire.
Viszont, hogy egy ilyen poszt sem arra ösztönöz, hogy irány a legközelebbi T pont, az tuti.

XCat 2012.06.19. 19:38:24

@igazságos: " Vodafonosok állandóan csak röhögnek, meg nagyon utálják, ha a T-sek odaküldik az összes ügyfelet, valamiért ez a szórakozásuk. "

Felteszem azért, mert a voda után a kedvesügyfél fülőtfarkát behúzva takarodik vissza a téhez. Ami szar, ott is szar, lehúzni ugyanúgy lehúznak, és mellé még minősége sincs.

igazságos 2012.06.19. 19:42:23

Annyira megsajnáltam ez a posztert, hogy ha akarja, szívesen beveszem a flottámba. :)

@Mikrobee: én sajnálom, szívott már ez a lúzer eleget, na. Szar érzés, ha ellopnak tőled valamit, hát még egy előfizetéses telefont, gondolj bele. Azt hinné az ember, jobban vigyáz rá, tudván, mennyit lebeszélhetnek.

igazságos 2012.06.19. 19:44:02

@NyuszóCica: ezt eljátszották velem is, a vodás csaj úgy megalázta a T-s nőt mindenki szeme láttára, hogy egyesek már majdnem felröhögtek.

Nem átallotta a T-s liba azt mondani, hogy nem ők a hibásak, amiért az előfizetést még nem írták át a másik nevére, visszaküldött a vodához, ők meg bepipultak, oszt átballagtunk hozzájuk. :)

Tanulság: telefont kólába beáztatni, utána szervizeltetni ismeretlen helyen.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 19:45:17

@Kellemes Zérókomponista: valójába a legnagyobb veszteség ezügyben a minőségi rádiósugárzás halála. Azért télleg kár.

szanalmas 2012.06.19. 19:45:27

@NyuszóCica:

Affranc tudja. De poénos. A T-s csávó megmondta a frankót, IMEI-t nem lehet megváltoztatni! Az, hogy mégis meg lehet, az lehetetlen! Használja hamis IMEI-el, majd még jól le is csukják! :)
Mi nem tudunk segíteni sajnos, csak nézünk, mint a moziban a székely.

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 19:53:10

@szanalmas: az még egy mókás kérdés, hogy mi van akkor, ha rendszer bugzik, és monnyuk visszakapja az eredeti IMEI-t, de ellenben pl. külföldön riassza a kommandósokat. Simán kezdődnek így seggbeqrós-börtönös zs-kat akciófilmek.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 19:53:35

szerintem először is pirolizálni kéne azt a telefonot. utána a tolvajt is. aztán a rendetlenőrséget is.

venszivar 2012.06.19. 19:57:08

@igazságos: Helló. Indulsz a Kék Szalagon ?! (azért a "flotta" az túlzás........: D :)))

igazságos 2012.06.19. 19:57:42

@venszivar: hogyne, viszek üvegasztalt is.

XCat 2012.06.19. 19:58:07

@igazságos: Na, lesz új nevem még ma, egyelekmeg? :))

igazságos 2012.06.19. 19:59:47

@NyuszóCica: de lesz, várjál, a névválasztás nem úgy megy, meg kell adni a módját. Nekem ennél a nyuszómuszónál minden jobb.

XCat 2012.06.19. 20:00:41

@igazságos: Jahjó. Inspirálódjál akkor nyugottan.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.06.19. 20:04:02

Szerintem a posztrolló menjen vissza a józsefvárosi piacra és kérje meg a telefonost, hogy cserélje vissza az imei-t 5 ruggóért.
Majd pókerarccal adja be javításra a T.hez.

Bocs, ha volt már...

szanalmas 2012.06.19. 20:04:05

@Rosszindulatú Vászka:

Ez csak amcsiban akciófilm, nálunk az ilyesmi unalmas hétköznap! :D

Mészáros Laci 2012.06.19. 20:06:55

@Mikrobee:

miben is? ha már dícsérsz :-)

Mészáros Laci 2012.06.19. 20:08:55

@Deneware.:

mert ő az ügyfél. a vevő.
a T* az ő pénzéből él, nem is rosszul.

igazságos 2012.06.19. 20:09:07

@NyuszóCica: Cat'ch, Iron Cat (asszem, mintha ez már lettél volna).

De hozzád olyan név kellene, ami másokat irritál. Gondolkodni kell.

MargieM 2012.06.19. 20:09:29

Cseréld vissza házilag!

Benoke2 2012.06.19. 20:10:08

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:
Oké oké. De a rendőrség be volt vonva az esetbe, állítólag papír is volt róla. Szóval ebből ilyen irányban nem lehet galiba. Az IMEI tiltást pedig fel lehet oldani. Ez a T hülyesége. Ezért nem vagyok T -s és nem is leszek soha... Részben.

venszivar 2012.06.19. 20:11:47

@igazságos: Miért is ? Kicsinek találod a vitorlázatod ? :) Az üveg, szinte minden formában veszélyes. A PET cucc a ""menő"".

becsoccsent 2012.06.19. 20:13:51

nokia1616. valamiert az en telefonomat nem akarjak ellopni

England win The Ashes! 2012.06.19. 20:14:11

@venszivar: A vitorlázat "megfelelő méretű" lesz. A melltartóját rakja az árbocra. Igaz, @igazságos: ?

England win The Ashes! 2012.06.19. 20:15:21

@becsoccsent: Majd Indiana Jones rámozdul. Vagy valamelyik ereklyevadász kollégája. ;-)

KaPé 2012.06.19. 20:15:41

T-csoportnál bármiféle garancia, reklamáció? Haha :D Üdv a való világban :)

becsoccsent 2012.06.19. 20:16:22

@becsoccsent: ja, bocsanat. most latom, hogy a poszter kommentalt. nincs tobb kerdesem :)

The Eye 2012.06.19. 18:40:26
Az tény ha visszakapom az ellopott telefonom és csak mikrofont kell javítani akkor inkább elviszem szervízbe, aztán kiderül mibe kerül, még mindig olcsóbb mint a T-vel szívni.

A T-től tényleg semmit nem szabad venni de ajándékot is tilos elfogadni!! Rám majdnem rámsóztak egy ingyen mobilnetet, csak miután rákérdeztem hogy hogy is van ez tulajdonképpen, elmondták hogy csak 30 napig ingyenes és ha utána nem viszem vissza akkor rögtön 1 évre meg is kötöttem a szerződést és jön a számla cunami. Na erre mondtam azt, hogy akkor dugjátok fel magatoknak :)

szanalmas 2012.06.19. 20:17:08

@igazságos:

Szerintem meg tök jó a neve, én is rögtön szexuálisan vonzódtam pl.!

igazságos 2012.06.19. 20:17:28

@Benoke2:
Az IMEI szám átírása, feoldása esetén sem fogják javítani neki a telefont, merthogy az rá van írva a szerződésre, meg a telefonvásárlási számlán, nem?

Tehát csak a tönkretevésnek van itt értelme.

igazságos 2012.06.19. 20:20:01

@szanalmas: PlastiCat jobban tetszett. De már sok neve volt egyébként, csak az avataráról tudom megkülönböztetni.

Nyuszócica, nyuszómuszó, valahogy nem passzol.

szanalmas 2012.06.19. 20:22:08

@igazságos:

Akkor figyelj a jelekre, ha nem változtatja meg, akkor nem te kellessz neki! :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.06.19. 20:24:47

@Rosszindulatú Vászka: Minőségi rádiósugárzás? Magyarországon?? Mikor???

XCat 2012.06.19. 20:26:49

@venszivar: Haggyátok, most nekem ihlik.

CID 2012.06.19. 20:27:09

@jozicsenko: Te tényleg ennyire agyhalott tirpák vagy ? Vagy egyszerűen megjátszod az ostobát ...

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 20:27:22

@agresszív kismalac: hát a múlt évezredbe, mikor még nem tömörítve ment a adatfojam a sugárzóállomásra. Igen patent koncertközvetítések voltak, elég jó minőségben. Úgybizony.

joseph_bp 2012.06.19. 20:28:32

Az ilyen arconsz@rás nem kell senkinek. A bejegyzésre reagálva meg annyit, hogy ha ez így történt, akkor nagy szerencse, hogy megvan a készülék, a T meg a kész tények után sem hajlandó egy pitiáner garanciális javítást csinálni, hogy az ügyfél ilyen önhibán kívüli ordenáré szopó után is örüljön... ez ilyen minimális költség és energiaráfordítás, ami híresztelve több előfizetőt gerjesztene, hogy bármi gáz van, ezekre lehet számítani, de így pont az ellenkező lesz belőle. Bizalmi válság. A továbbra is érkező számlák a semmire meg kabaré kategória

venszivar 2012.06.19. 20:31:38

@NyuszóCica: Az "ihlik" az a kilhi egypetéjű ikre ?

esef 2012.06.19. 20:33:59

körbenézni neten, biztos van SE-fórum. ott egy guru visszarakja az eredeti IMEI-t egy T-s szoftverrel, aztán ártatlan bociszemekkel bemenni a T-pontba, hogy rossz és kéred megjavítani a tiltás feloldásával együtt...

szanalmas 2012.06.19. 20:34:31

@Rosszindulatú Vászka:

Lófaszt, egész nap boniem meg neoton ment!

XCat 2012.06.19. 20:35:14

@venszivar: Nem, ez így van ragzva. Én ihlek, te ihlesz, ő ihlik, mi ihlünk, ti ihlettek, ők ihlenek. Asszem.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 20:36:09

ez a kommentelhetetlen poszt valami újfajta kínzatóeszköz?

Rosszindulatú Vászka 2012.06.19. 20:39:21

@szanalmas: dehogyis, rendes muzsika volt, monnyuk a legjobb dídzsék most is a Bartókon vannak.

venszivar 2012.06.19. 20:41:48

@NyuszóCica: A "bagzok" fogalom is behelyettesíthető ?

Ez a "név", neked, túl nyálas.

Mózsi bá (törölt) 2012.06.19. 20:46:33

A telefon értéke újonnan kb. 80 rugó. Na ezt nagy ügyesen megvette a posztoló 2 évre leszerződve, havi több, mint 10rongy előfizetéssel. Legyünk nagylelkűek és számoljunk csak tízzel. Két év alatt 240-et legombol róla a T-M. Addigra a telefon ér majd olyan 5ezeret. Nagyszerű üzlet. Namost az átütött imei-s megtalált telefonba beteszi a kártyát a tulaj, osztán minden olyan, mintha mi sem történt volna. IMEI visszavarázsol garázsgéesemben, tiltólistáról le, boldogság, garanciális javítás. Negyedmillát pedig szépen kicsengetni a futamidő végéig. Mert egy telefon megér ám annyit...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 20:47:44

@batgirl: milyen kitartó vagy. én csak egyet káromkodtam :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.19. 20:50:16

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: ez az egyik pozit6ív tulajdonságom, a másik hogy én ennek is örülök..hehehe

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 20:53:01

@batgirl: nincs is annál jobb, mint amikor az ember örül magának :D

istvan19810211 (törölt) 2012.06.19. 20:55:23

@Mikrobee: te hülye vagy? vagy t-mobile dolgozó ? vagy ugyanaz?kívánom hogy lopják el a telefonod az autód a biciklid a laptopod amid csak van..aztán gyere vissza oblákolni senkiházi.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.06.19. 20:57:10

@Mikrobee: Menjél lakni Észak-Koreába. Kiválóan fogod magad érezni ott.

Xezs 2012.06.19. 20:58:15

Nekem csak pár dolog nem világos:

1) Hogy a picsába találta meg a poszter a telefonját a piacon? Végigjárta az összes ilyen lepukkant lebujt, hogy hátha? Iszonyat nagy mák kell ehhez, szóval gratula a poszternek.

2) Miért mindenki a sufnituningos IMEI szám varázslatot szajkózza itt? Egy közepes szintű warezpistike haver megcsinálja neki ingyen, nem hiszem, hogy ne lehetne max. fél óra alatt olyan programot találni a neten, ami az IMEI számot képes átírni. A tolvaj tuti nem egy lángész, nehogy azt higgye valaki is, hogy ő "meghekkelte" a telefont. Faszt. Szerzett valami warezt aztán azzal toszogatja.

Szóval a sok okos javaslat között az enyém az, hogy csinálja vissza az eredeti IMEI-t magának vagy haverral, aztán vigye vissza. Persze ez a sztori akkor bukó, ha a T nyilvántartásába már beleírták, hogy IMEI csere volt, mert akkor rákérdeznek majd, hogy hogy varázsolódott vissza ilyen hirtelen. Persze jó dumával még ez is magyarázható.

Amúgy meg bassza meg a 230 az összes telefontolvajt, takarodjanak dolgozni.

Ja, amúgy ki a tököm jár még ilyen lepukkant helyekre, mint a józsefvárosi piac? Be nem tenném a lábam oda, max ha az ellopott telefonomat keresném, mint a poszter. Egyáltalán, miért van szükség ilyen retek helyekre, amik a bűnözés melegágyai? Lopott, de minimum szürkeimportos cuccok, semmi garancia, ráadásul még ki is rabolnak. Garancia nincs. Komolyan kérdem: ki a faszom jár ilyen helyekre?

Xezs 2012.06.19. 21:01:11

Ja és egyébként gratula a rendőrségnek, ilyenkor azért mégiscsak megmarad valami a beléjük vetett bizalmamból.

_netuddki 2012.06.19. 21:03:45

@Mikrobee: Te teljesen hülye vagy. A telefonon látszik (fizikailag fel van tüntetve) az IMEI, sőt, egyéb módszerekkel is lehet azonosítani egy készüléket. Az IMEI-t módosítani meg nem törvénysértés, max. garanciavesztő.
A kérdések tehát a következők:
1. A tulaj módosította az IMET-t? Nem.
2. A szerviz vissza tudja állítani? Igen. (Ha nem, akkor nem szerviz, hanem balfasz.)

Tehát, most, hogy megmutattuk, hogy sem jogi, sem technikai akadálya nincs annak, hogy a T szolgáltasson is a neki fizető ügyfélnek az általa aláírt szerződés értelmében, talán meg kéne ezt tenni, nem csak a pénzt szedni és tapló módon szarakodni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:05:20

@atpijkamo: XD hát, tudod, mi már nem akarjuk megváltani a világot.... :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.19. 21:05:43

@Xezs: én még úgy emlékszem, hogy a józsefvárosi piac, Pintér úr érdekeltsége..

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.19. 21:07:10

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: jó nekünk ez a pöcegödör, a te nyakad úgyis ki van belőle, én meg akkor repülök, amikor akarok..

Xezs 2012.06.19. 21:09:22

@_netuddki: Biztos az, hogy nem törvénysértés? Én nem tudom, csak kérdezem.

Egyébként lehet a cégnek is belső szabályzata, hogy IMEI-t nem módosítanak, nem kell ehhez törvény. Létezhet olyan csalás ezzel, ami számunkra ismeretlen és emiatt a cég így védi magát. Ezeket a belső szabályokat mindig jól megrágják, egy rakat jogász átnézi.

Poszter visszaállítja aztán jóccak' mehet vissza a T-hez, fentebb írtam. Szerintem kivitelezhető.

Xezs 2012.06.19. 21:10:49

@batgirl: Ledózerolni, sóval behinteni.

Amelyik meg ilyet üzemeltet azt Szibériába küldeni kényszermunkára.

Hányok az ilyen piacoktól. Tele vannak szeméttel, meg szemét emberekkel. Egy nagyvárosban meg kifejezetten ízléstelen és otromba. Mintha valami balkáni cigánytelep lenne.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:11:04

@batgirl: XD most leghullott a lepel..... kiderült a titok.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:12:11

@Xezs: khhhmmm. ha szabadna megjegyeznem: a mintha szócska szükségtelen.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.19. 21:12:45

@Xezs: csak csatlakozni tudok hozzád..förtelem. újpesten is van egy, párhete muszáj volt bemennem oda..esküszöm ömlött felém a negatív energia...brűűű

CID 2012.06.19. 21:14:37

@_netuddki:
1: kit érdekel, hogy ki módosította ? Nyilván nem a gyártói szervíííz, mert ugye annak lenne nyoma, meg minek is tenné ? ( innentől gari kuka )

2: egy T-s szervíznek, mi a bűbánatért lenne jogosultsága írogatni az IMEI-t ?

Xezs 2012.06.19. 21:15:56

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Igaz, elnézést.

@batgirl: Még örülhetsz, hogy nem raboltak ki. Ha csak ránézel egy ilyen helyen az emberekre, látod, hogy mindegyik sántikál valamiben. Annyira sunyi arcok vannak mindenfelé, áhh.

Régen gyerekkoromban apám mániája volt, hogy menjünk ki ilyen helyekre, na akkor utáltam meg az egészet. Lehúzós proli, önmaga körül rendet tartani képtelen banda "árusít" meg tolvajkodik ilyen helyeken.

Rendes boltokban semmivel sem drágábban megveszed ugyanazt mint ott, csak éppen garanciával, számlával meg minden földi jóval.

Árpi a 4-ből 2012.06.19. 21:16:30

imádom a sok okos hozzászólást, hogy bűncselekmény az imei megváltoztatása..... háh igen nektek meg nekem.... de a törvény a jogtalan megváltoztatásra vonatkozik...
Lehet nem is a T-hez kellene elvinni, hanem a SonyEricsson-hoz..... mondjuk garanciában nem kell megjavítaniuk... az bukta

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.06.19. 21:17:12

@CID: "egy T-s szervíznek, mi a bűbánatért lenne jogosultsága írogatni az IMEI-t ?"

Ööö, talán mert szerviz, és a telefon eredeti működö állapotának a helyreállítása a feladata?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:18:37

@batgirl: hát hogy minket az evolúcijó vagy az isten is (kívánt rész aláhúzandó) a homár pöcegödrébe teremtett :D

notime (törölt) 2012.06.19. 21:19:25

@Xezs: Szerintem Te nem érted miről szól ez a Homár. Most például hozzászóltál a posthoz. :P

My name is Buck and I came here to fuck 2012.06.19. 21:20:42

fogadjunk, hogy tetves büdös cigányoknál találták meg a telefonod, igazam van?

Xezs 2012.06.19. 21:21:48

@atpijkamo: Egyébként vicces, hogy az IMEI-t egyfajta istenségként tisztelik a szolgáltatók, holott ez csak egy nyüves szám, ami bármikor megváltoztatható, tehát nem kőbevésett valami.

Igazából azt sem értem, hogy ez miért szoftveresen van tárolva. Ha ez egy egyedi azonosító, akkor minimum, hogy hardveresen beleégetem a telefonba örökre.

Takibá 2012.06.19. 21:22:49

"Kossuth Lajos azt üzente
Vigyázz az értékeid, jeee..."

Xezs 2012.06.19. 21:23:18

@notime: bocsánat, elkalandoztam. Néha megesik :)

_netuddki 2012.06.19. 21:23:29

@Xezs: Eléggé biztos vagyok benne. Egyébként nem igazán csalás miatt (ami egy másik telefon megszemélyesítése lehetne a hálózaton, tehát mondjuk elhitetni a logokat később nézegető rendőrséggel, hogy adott kommunikáció más telefonjáról történt), hanem konkrétan a lopott telefonok letiltása érdekében zár ki IMEI-t a szolgáltató. De jelen esetben amellett, hogy nyilvánvaló, még a rendőrség is igazolja, hogy a telefon most már a jogos tulajdonosánál van.

igazságos 2012.06.19. 21:24:05

@Mózsi bá: telefonra 50ér többet soha, semmilyen körülmények között. IPhone-t is lehet már venni, plusz a legújabb egy gagyi szar fos. Szóval, én maradok az IPhone 3 - nál, az újabb verziók meg bekaphassák.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:24:05

@batgirl: tegnap láttam a kollégádat :) eltévedt szerencsétlen az erdőben. vagy legalábbis nagyon csapkodott és eléggé nem orientált volt szegényke.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.06.19. 21:24:39

Mijafasz van má' megin, csak nem címlapos a homár hogy minden idijóta idegyűlik???

_netuddki 2012.06.19. 21:25:05

Ja, és és is azt csinálnám, hogy visszaírom szépen az eredeti IMEI-t, aztán visszamegyek lebaszni a szervizt azzal, hogy korábban biztos benéztek valamit, ez az IMEI márpedig az eredeti.

igazságos 2012.06.19. 21:25:27

@Xezs: én melltartót venni járok oda, mivel az a boltban az én méretemben NINCS.

@atpijkamo: mivanmáveled, így kikészítettek? Akkor tényleg minden idióta idegyűlt, kijelenthetjük.

Xezs 2012.06.19. 21:26:40

@_netuddki: Na de érted, mennyi értelme van kizárni egy számsort, amit bármikor megváltoztathatsz? Ez nettó hülyeség.

Ez olyan hogy te azt mondod hogy én többé nem mondhatok 5-öt, én meg azt mondom hogy jóvan akkor 6.

Elbaszott egy iparág ez a telefonipar, ezzel a sok fasz korlátozásával. Attól is agybajt kapok hogy az okostelefonokon nincs admin jogom alapból. Megvettem, enyém, akkor legyen már admin jogom és ne veszítsem el a garanciát ha netán szerzek magamnak.

Xezs 2012.06.19. 21:28:00

@igazságos: Ja tényleg, te mellyes vagy. Aztat szeressük :) Egyébként boltokban tényleg mindenhol ezeket a szivacsos szarokat látom, amikből szerintem még az én nyeszlett mellkasom is kibuggyanna.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.19. 21:28:14

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: előfordul nálunk is, hogy nem tudjuk merre az arra, de hamar korrigálunk@Xezs: hát nem volt kellemes érzésem, szerencsére többen voltunk, és tudod a csordaszellem erőt ad:)

_netuddki 2012.06.19. 21:28:28

@Xezs: Azért softwareben van az IMEI, mert a gyártási folyamat során hardware-be (EPROM-ba) beírni hosszadalmasabb, és költségesebb. Valamint néha van olyan, hogy a szervizből a telefon visszakerül a gyártóhoz, akik valamilyen nagyobb darab cseréje után újra piacra dobják (ez az un. refurbished készülék), és ilyenkor nyilván célszerű megváltoztatni az IMEI-t.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:28:29

@igazságos: akkor mostmár írd le a pontos méretet, mert nem tudtunk itt dűlőre jutni ma. én 85D-t tippelek :D

@atpijkamo: ne ijeszd már el őket.... olyan kis cukik.

England win The Ashes! 2012.06.19. 21:29:08

@Mózsi bá: Azért abban a negyedmillában némi lebeszélhető percek is vannak. Gondolom.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.06.19. 21:29:48

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Eddig felse tűnt, hogy te a pszichocica alteregoja vagy. Egészen átvertél, mikor önmagaddal veszekedtél.

_netuddki 2012.06.19. 21:30:10

@Xezs: Minden szavaddal egyetértek. De nézz körül, rengeteg olyan "biztonsági" megoldás létezik, ami kizárólag nagyon hülyék ellen hatásos.

Xezs 2012.06.19. 21:31:03

@_netuddki: Így viszont eljutottunk oda, hogy az IMEI szám tulajdonképpen teljesen fölösleges, legalábbis arra a célra amire a szolgáltatók használják (korlátozás), tökéletesen alkalmatlan.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.19. 21:31:30

@Xezs: azért gondold át, lassan minden rendőr fel lesz szerelve olyan kütyüvel, amivel megnézik a nálad lévő telefon IMEjét és fogja jelezni a készülék, hogy lopott, és máris életfogytiglant kapsz...ez tündérország, tudod..

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:32:04

@atpijkamo: eztet mostan azonnali hatállyal kikérem magamnak :D szerintem cukik. mikor beírják, hogy " dehát ez egy fogyvéd blog, mérbáncsák a pocctolót???!!!!" no nem mondod??? :D

_netuddki 2012.06.19. 21:32:36

@CID: 1. Olvastad a hozzászólásomat? Akkor most értelmezd is!
2. Mert néhány byte egy firmware-ben, és ha ez sem megy, akkor mi?

igazságos 2012.06.19. 21:32:41

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: nem nyert, 95 D, 90 C-nél nagyobb egy üzletben sincs.

@batgirl: mindig ez a szöveg, de aztán van sírás-rívás, mikor egyszer az életben tényleg elkapnak...

Xezs 2012.06.19. 21:34:21

@batgirl: Ó, bárcsak néznék, én naponta ötször megmutatnám nekik, mindannyiszor mosolyogva.

Az a helyzet, hogy túl sok suttyó ússza meg az ilyen pitiáner, ámde az átlagember életét nagyon megkeserítő dolgokat, mint a telefonlopás.

Egyébként a GSM boltokban is azért nem bízok, mert nekem meggyőződésem, hogy ilyen helyeken is csak lopott szarok vannak. Telefont csak szolgáltatótól veszek, illetve egyszer vettem ismerőstől kéz alól, de már azt sem tenném meg.

_netuddki 2012.06.19. 21:35:55

@Xezs: Korlátozásra tényleg tökéletesen alkalmatlan, de van teljesen más szerepe is a hálózat normál működésében.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.06.19. 21:36:27

@Xezs: @batgirl: Hát. Nagy üres tér, szombat délután. Pasi telefonál az egyik sarkon. Autó fékez az egyik utcában, kiszállnak, kémlelnek. Bekerítik a mitsemsejtő ipsét, lerohanják, igazoltatják... Szerintem lopott telefont derítettek fel a civilruhás rendőrök.

Xezs 2012.06.19. 21:36:43

@_netuddki: A mondat második felének igazságtartalmában egy percig sem kételkedtem.

Anyátok picsája! 2012.06.19. 21:36:48

Fasznak telefonál a sok robot mindig? Ezért rákosodik a nyüves agyatok. Mindegyik pöcs kis buzi a telefonját nyomkodja folyamatosan.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.06.19. 21:36:59

nem teljesen értem a posztolót, még a kommentek elolvasása után sem. Ha jól számolok, akkor úgy jár a legjobban, ha megtartja az imei-t olyannak, ahogy vette, elballag a t-mobil valami központibb jellegű intézményébe, és bejelenti, hogy szeretne egy új sim kártyát aktiválni a kedvenc előfizetési formájában, mert vett egy mobilt a piacon, de előtte szeretné megnézni, hogy ugye nem lopott-e, minden oké az imeivel. Mellesleg mivel ellopták a telefonját (rendőrségi paksaméta lerak), ezért úgy veszi, hogy a hűségszerződése semmis.

Ez a telefon nem az a telefon, lám más az imei. Viszlát hűségidő, garancia meg most sincs.

Ha sokkal kevesebbet fizető előfizetést akar, hamarosan rá fognak jönni, hogy jól akar járni, és rájönnek, hogy lám, ez a telefon ugyanaz, és akkor felajánlják a garanciális javítást meg az imei adminisztrációt. Ha meg nem, akkor is jól járt a poszter, sőt. Egy mikrofon javíttatással kiváltani két év hűséget jó biznisz.

hol a hiba ebben a gondolatmenetben?

CID 2012.06.19. 21:37:39

@atpijkamo: Jaj nemá ! Ha szar a teló hangszórója jó pénzért megcsinálják merthogy már nem garis a teló ! Ez az IMEI-s pampogás meg faszság, 72 órán belül törlik a tiltólistáról. Ami viszont igaz, a kolléga próbálhatott volna úgy tenni mintha tudna segíteni. Én azért eleresztettem volna egy két hívást. Persze, ha nem egy köcsög az ügyfél !

Xezs 2012.06.19. 21:37:49

@atpijkamo: Na jó de gondolom nem azt látták hogy ott egy Galaxy S a kezében, biztos lopott, hanem körözték a fickót vagy ilyesmi.

EMMA 2012.06.19. 21:39:18

Iratattad volna vissza 5e ért az eredeti imeit. és maradt volna a gari.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.06.19. 21:40:17

@Xezs: Hát vagy az IMEI, vagy a SIM kártya alapján találták meg. Szerintem.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.06.19. 21:40:39

@batgirl: ilyenkor???? aztán jönnek a vámpíjaim megint....

vizpocsekolo 2012.06.19. 21:40:59

Ha vissza szeretnéd kapni a garanciádat (és nem vonták be a garancialevelét sem fizikailag, sem a rendszerben), akkor fogj egy flashtoolt, meg egy .ftf fájlkiterjesztésű, sima Arc-ra való szoftvert pl., felteszed, és voila; máris kész a féltégla. Ember nem fogja megmondani a telefonról, hogy hamis az IMEI száma, megmondod hogy reggel óta nem tudod bekapcsolni, és szépen kapsz egy újat.

Mondjuk ha más az IMEI száma, attól még nem használhatatlan a cucc, feltéve, hogy az újonnan kapott IMEI nincs letiltva. A mikrofont saját költségeden szervizeltetni kell ugyan (sajna ez a tanulópénz/pechpénz), de GSM szervizben kvázi potompénzért megvan, aztán ugyanúgy használhatod a telefonod, ahogy eddig. Ennyi.

Az ÁszF miatt pedig teljesen kár hőbörögni, a szituáció jogilag nagyon egyszerű: az IMEI átírása bűncselekmény (Btk. 300/C. §), az pedig a jog világában általános szabály, hogy szerződési feltétel nem lehet ellentétes jogszabállyal, különben hatálytalan. Úgyhogy a T ha megfeszülne, akkor sem tudná átírni az IMEIdet, nem azért mert fizikailag nem lehetséges, hanem mert a T-mobile nem bűnszervezet.

Most az, hogy az ügyintéző és a szervizes az ÁszF-re hivatkozott, az csak annyit jelent, hogy az ÁszF-et ismeri, a büntetőjogot meg nem, nyilván nem jogász.
De ezen okból nem szerepel az ÁszF-ben megoldás a problémádra, és nem azért, mert gonoszságból nem kapsz semmit a 10ezres előfizetésért.

John Nethem 2012.06.19. 21:44:42

Ez jogilag egy VIS MAJOR helyzet, így meg lehet támadni a "hűségrabszolga" státuszt is.....

Szomorú, hogy ebben az országban a SZOLGÁLTATók még mindig valami szereptévesztésben vannak, és szigorú hatóságosdit játszanak az ügyféllel, no meg rendre adják az értetlenkedő jópofit...

Xezs 2012.06.19. 21:46:43

@John Nethem: Te mit nem értesz? A hűségszerződésnek NEM feltétele a telefon megléte. A szolgáltató NEM felelős az ügyfél balfaszságáért.

Vagy szerinted ha rádgyullad mondjuk a házad, a rá felvett lakáskölcsönnek is meg kellene szűnnie? Nagy biznisz lenne mindkét félnek azt hiszem.

England win The Ashes! 2012.06.19. 21:47:11

@igazságos: Nem akarok reklámot csinálni, de ha pesti vagy, akkor buszozz ki Törökbálintra a Triumph raktárához (a Kosztolányiról indult valamikor busz arrafelé, majnem közvetlen a raktár előtt van a megálló). Van mintaboltjuk, ott aztán kedvedre válogathatsz, 70-től százvalahányig, AA-tól G-ig (nem túlzok!) minden méretben találsz. Persze cseppet drága, de elég jó a tapintása, meg könnyű kikapcsolni egy kézzel is. Bár ez utóbbi infóra nem neked van szükséged, asszem. :)

Illetve bocsi: ez olyan 6-7 éve volt igaz, így előbb érdeklődj utána, hogy működik-e még az a bolt.

John Nethem 2012.06.19. 21:48:26

@vizpocsekolo:

"...z IMEI átírása bűncselekmény (Btk. 300/C. §), az pedig a jog világában általános szabály, ..."

Az EREDETI JOGÁLLAPOT visszaállítása azonban egyáltalán NEM BŰNcselekmény, hiszen éppen a bűncselekmény következményének a fölszámolása a cél.

(Nem éppen jó példa, de ilyen alapon egy meggyilkoltnak hitt embert sem szabadna visszahozni az életbe ??)

TARTYOM 2012.06.19. 21:50:54

Nem olvasom el a kommenteket, de a cégnek kétlem hogy bármi köze is lenne ahhoz, hogy ellopták a telefonod

Xezs 2012.06.19. 21:51:35

@John Nethem: Ez borzalmasan szar példa :)

John Nethem 2012.06.19. 21:54:53

@Xezs:

Ha a szolgáltató kiköthet VIS MAIOR eseteket, akkor bizony jogilag a szolgáltatást igénybe vevőnek is jár !

Ha nem is a hűségnyilatkozatban, de a TÖRVÉNYEKben utána lehet nézni.

Egy kicsi JOGI különbség van az INGÓ és az INGATLAN között.....

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.19. 22:01:11

Ott követte el a hibát a poszter, hogy a lelkére vette a dolgot. Amit a szolgáltató nem old meg, vagy hetek alatt old meg egy rakás pénzért, azt egy kis boltban a profi buherátorok megcsinálják neked bagóért pár óra alatt. Ezt a módszert kell alkalmazni.

Egyébként pedig: szolgáltatófüggő mobilt nem venni, előfizetést nem venni - lehet, többe van, de akármikor elküldheted akármelyik suttyó céget a kurva anyjába.

vizpocsekolo 2012.06.19. 22:05:34

@John Nethem:

"Az EREDETI JOGÁLLAPOT visszaállítása azonban egyáltalán NEM BŰNcselekmény"

De igen. Jelen esetben az eredeti jogállapot helyreállítása törvényi felhatalmazás hiányában ugyanúgy bűncselekmény. Márpedig sem konkrét felhatalmazás, sem jogszabály alóli kivétel nincsen.

Nem akarok okoskodni, de egy apróságot itt azért tisztázni kell; az eredeti állapot helyreállításának lehetőségét (in integrum restitutio) a szerződések vonatkozásában a Ptk. írja elő olyan esetben, amikor a szolgáltatás eleve érvénytelen szerződésből fakad. A panaszos és a T-mobile között érvényes és szabályos szerződés áll fenn, ami attól érvényes, hogy törvényt sértő szolgáltatás nincs benne. Ilyen egyszerű.

A szerződésben vállalt szolgáltatást (amit a T csinál) pedig akkor sem lehet önkényesen jogsértő cselekményre kiterjeszteni, ha az valamilyen erkölcsi meggyőződés szerint pedig tetszetősebb lenne.

Xezs 2012.06.19. 22:05:49

@John Nethem: Mitől lenne vis maior a lopás, áruld már el? A szolgáltató mióta köteles tudni, hogy teszem azt az ügyfél olyan balfasz, hogy havonta elhagyja/ellopatja a telefonját?

Szépen is néznénk ki, ha ilyenek után megszűnne a hűségszerződés.

Azon gondolkodtál már, hogy hűséggel miért olcsóbb a telefon? A szolgáltató azért tudja olcsóbban adni, mert idővel visszakapja tőled a havidíjban.

ha már az elején ellopják tőled, szerinted a szolgáltatónak kellene lenyelnie a telefonban adott kedvezmény költségét?

Felejtsd el ezt a hülyeséget. Nincs olyan törvény, ami azt mondja, hogy elhagyott vagy ellopott telefon esetén a hozzá kötött hűségidő felszámolódik.

Szerinted hányan lopatnák, vagy adnák el a telefonjukat, ha az általad leírtak igazak lennének?

Minden második ügyfél ezzel szórakozna.

John Nethem 2012.06.19. 22:06:10

@Xezs:

A BŰNCSELEKMÉNY ténye egy VIS MAIOR eset.

XCat 2012.06.19. 22:07:37

@vizpocsekolo: Nekem ezt még úgy tanították, hogy a jogszabályokat a mindennapi élet környezetében, a józan megfontolás szerint kell értelmezni... tessen mondani, az a rész mán mexünt?

vizpocsekolo 2012.06.19. 22:07:42

@John Nethem:
A példádat pedig azt hiszem magadtól is beláttad hogy butaság, úgyhogy inkább arra nem is reagálnék érdemben.

Xezs 2012.06.19. 22:07:49

@John Nethem: Figyelj, próbálkozz be ezzel a faszsággal egy szolgáltatónál, aztán majd írd le ide, hogy sikerült-e. Én borítékolom az eredményt.

@Zigomer Trubahin: "kis bolt" "profi buherátorok"

Na ez a két dolog nekem valahogy kizárja egymást. Kis boltban warezpistikék vannak, akik már láttak youtube-on ájfónt. Ott is csak azt, hogy hol kell bekapcsolni.

Mikrobee 2012.06.19. 22:09:17

Üssetek bátran! :-)
Minden indokomat és érvemet alátámasztotta más posztoló! Nem vagyok T-s dolgozó, csak logikusan gondolkozom! Szóval a kedves károsult így járt!

vizpocsekolo 2012.06.19. 22:13:39

@John Nethem:

A lopás NEM vis maior. Ezt hadd ne fejtsem ki, keress rá a google-ben, hogy mi az a vis maior.

RipCat:
Azokat a keretjogszabályokat valóban így kell értelmezni (tágan), amik az életviszony tartalmát nem szabályozzák, maximum a határait. Azokat viszont amik feltétlen parancsot tartalmaznak (kógensek), azt megszorítóan kell értelmezni, ettől eltérni jogszerűen nem lehetséges.

John Nethem 2012.06.19. 22:13:47

@Xezs: Ez tipikus keleteurópai szemlélet.
Csakis rosszindulatot feltételezni mindenkiről.

Ráadásul kevered a dolgokat.
Én kizárólag a FENTI esettel kapcsolatban mondtam ki a VIS MAIOR helyzetet, hiszen RENDŐRSÉGI bizonyítékok vannak a bűncselekmény meglétére.

1. Az ügyfél rendeltetésszerűen akarta és akarja használni az eredeti készüléket.
2. az ügyfél maga kereste meg a készüléket.
3. Jobban tenné a szolgáltató, ha a hercehurca és a rossz imázs miatt inkább lecserélné azt a kib@szott készüléket.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.19. 22:16:12

@Xezs: Látszik nem értesz hozzá :D:D A 95 C az azt jelenti, hogy mell alatti körméret elég nagy, ahhoz képest a C kosár meg nem éppen... Magyarul teltkarcsú nő, átlag mellmérettel.
Bár ha az ilyen nők izgatnak , nem szóltam, csak azért mondtam, mert sokan keverik. A betű jelenti valójában, mennyire nagy az a mell. "A" a legkisebb, Magyarországon D felettit pedig nagyon nehéz beszerezni.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.19. 22:16:21

@Mikrobee: Nem vagy T-s dolgozó, de a Harry Potteren kívül kizárólag T-s témákhoz sikerült eddig hozzászólnod. Esetleg valami fétis akkor?

@Xezs: Tökmindegy.

tundrazuzmo (törölt) 2012.06.19. 22:16:22

- Blogon publikálod az összes dokumentumot, a linket elküldöd a T vezéreinek. Kis keresés után meglesz az mailcímük.
- Veszel egy nagy transzparenst, és elmész a T székház elé tüntetni.
- Feljelentés.

Kb. fél nap ráfordítás, a siker garantált. Lehet, hogy már az első lépésben

John Nethem 2012.06.19. 22:17:45

@vizpocsekolo:

Hányszor mondjam, nem maga a lopás a vis maior, hanem a bűncselekmény BEIGAZOLÓDOTT ténye !

XCat 2012.06.19. 22:18:37

@vizpocsekolo: Speciel nemannyira erre gondoltam, de jólvan. Megvan a kettes. :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.19. 22:20:33

@Zigomer Trubahin: Otthon én sem biztos , hogy előfizuval vennék, itt viszont kb 150 font a különbség a tarifacsomag nélküli telefon és a tarifacsomagos ár között, és ha ugyanezt a telót , ugyanezzel a csomaggal venném meg , de külön, akkor rosszabbul járnék.... Én is kb 10 ezer forintnak megfelelő fontot fizetek , de cserébe 2000 perc, korlátlan net. nomeg egy csúcskategóriás készülék "ingyen" .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.19. 22:24:02

PArdon, most láttam, nem 95C az, hanem 95D, mindenesetre nehéz kapni, azt is. Ahogy 80E felettit is.

Mózsi bá (törölt) 2012.06.19. 22:25:27

@igazságos: Nálam 60 a limit, úgyhogy 55-ben egyezzünk ki. Remélem, ennyire Te is rugalmas vagy:-D

Xezs 2012.06.19. 22:26:12

@John Nethem: Ez nem keleteurópai szemlélet, hanem józan paraszti ész.

A szolgáltató szerinted hol tehet arról, hogy ellopták a srác telóját?

És ha ma neki engednek, holnap hány száz balfasz rohamozza meg a T-t, azt kántálva, hogy "énis-énis-énis!"

Én értem hogy a kisember meg fülkeforradalom, meg vesszen a multi, de nőj már fel baszod.

Mózsi bá (törölt) 2012.06.19. 22:27:37

@Dr Jozef Vengloš: Ha a telefon csak 80-at ér, hát legyen benne 160 rugóért lebeszélhető perc. Szerinted akkor már megéri? Éljenek a lebeszélhető percek, mert így akkora biznisz a dolog, hogy hihetetlen:)

Xezs 2012.06.19. 22:28:01

@tildy:): Én tisztában vagyok vele, de ő nem 95C-t említett, hanem 95D-t. A D-t pedig szeressem.

De igazából mindenféle mellnek megvan a szépsége, nem vagyok elvakult :)

John Nethem 2012.06.19. 22:29:51

A szerződéses kapcsolatokban, de a szerződésen kívüli károkozás során is a felek - természetesen a felelősségük kizárása, csökkentése érdekében - gyakran hivatkoznak rajtuk kívül álló elháríthatatlan eseményekre, cselekményekre, amelyek adott esetben a szerződésben vállalt kötelezettségeik teljes lehetetlenülését eredményezik, vagy éppen ezek bekövetkeztének bizonyítása vezethet a felelősség alóli mentesülésükhöz.

Bár a magyar polgári jog kifejezetten nem nevesíti a vis maior jogintézményét, mégis vannak a Polgári Törvénykönyvnek olyan szakaszai, amelyek alkalmazása során felmerülhet az elkerülhetetlen külső ok szerepe.

A magyar jog nem határozza meg a vis maior fogalmát, így leginkább az "elháríthatatlan külső ok" megjelölés áll legközelebb hozzá, ami azonban a vis maiornál valamivel tágabb "kategória", hiszen idetartozik harmadik személy elháríthatatlan cselekménye, de más külső elháríthatatlan erő is, amenynyiben az nem volt előre látható, s így váratlanul fejti ki hatását.

A vis maior elemei

A szűken értelmezett elháríthatatlan külső okot, azaz a vis maiort, összetevői alapján a következőképpen bonthatjuk elemeire:

Elháríthatatlanság: mértéke az egyes emberhez viszonyítva az az elvárható gondosság, amelyet tanúsítva a jogviszony alanya mentesülhet a felelősség alól az elháríthatatlan esemény bekövetkezésekor, hiszen ami ellen elvárható gondossággal védekezni lehet, az semmiképpen sem minősülhet vis maiornak.
Meghatározó tényezője a vis maiornak az előre nem láthatóság, hiszen amire számítani lehet, az ellen a védekezés is lényegesen könnyebb. Természetesen ez nem a vis maior jellegű erő elhárítására való felkészültséget jelenti, hanem csupán azt, hogy pl. egy szerződésben vállalt szolgáltatás tárgyát - annak érdekében, hogy kikerülje "az elpusztulást" - a vis maior jellegű erő hatóköréből elhelyezzük.
Vitathatatlanul idetartozik a fel nem róhatóság is, mert megeshet, hogy az elháríthatatlan külső erőkhöz vezető okfolyamatot a kötelezett indította el vagy befolyásolta, illetve akár segítette is ezt az erőt behatásában.

John Nethem 2012.06.19. 22:34:57

@Xezs:

Ostobaság. Ráadásul hajtod a magadét, el sem olvasva, de minimum föl nem fogva amit írtam.

Amit Te fölsorolsz hol van benne a buli ??

1. Előkerült a készülék.
2. bűncselekmény ténye.
3. az előkerült készüléket szeretné használni, de objektív akadálya van ,
akkor legalább adjanak helyette egy másikat-- akár használt is lehet -

A TE logikád alapján a multinak lenne érdeke ellopatni az emberek készülékeit, hiszen így teljesítés nélkül kaszálhat.....

Xezs 2012.06.19. 22:35:52

@John Nethem: Most gyorsan túrtam neked egy ilyet: totalcar.hu/tanacsok/hiteldoktor/2010/05/06/vismajor_e_a_lopas/

De egyébként meg mi a faszról vitatkozunk? Te honnan tudod megállapítani azt, hogy a mobiltelefon ellopása ellen a poszter elvárható gondossággal járt el?

Vigyázott a telefonra? Odafigyelt arra, hogy hány rosszarcú áll mellette a buszon?

Te alapból úgy veszed, hogy a poszter nem ludas, pedig megeshet (nem mondom hogy így volt!) hogy ő volt a béna és olyan helyre tette ahonnan 10 esetből 8-szor ellopják. Vagy csak nem is figyelt, mert álmodozott.

Na mindegy, hagyjuk ezt.

Mondtam fentebb: próbáld ki, aztán írd le ide, hogy mire jutottál.

Xezs 2012.06.19. 22:37:40

@John Nethem: A multinak nem érdeke ellopatni a készüléket azon egyszerű oknál fogva, hogy a jó hírnév pénzben nem mérhető, de nagyon értékes.

Egy ilyen pedig úgyis kiderülne előbb-utóbb.

Hagyjuk ezt, tényleg próbálkozz be a T-nél egy ilyennel aztán majd mesélsz. Addig tök fölösleges itt faszkodnunk.

Körömcsiga 2012.06.19. 22:39:00

Nagyon egyszerű a dolog, az okozott kárt meg kell téríttetni a telefonos arccal. Sajnos ha nem akarja önszántából, akkor polgári perig kell menni, de akkor perköltséggel mindennel együtt többszáz k lesz a vége. Szóval első körben vetetni kell vele egy másik ilyen készüléket, ezt meg viheti a picsbe.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.19. 22:39:03

@tildy:): Magyarországról beszélek. Pl. az, hogy a SIM lockra vonatkozóan a világ egyik legszigorúbb szabályozása nálunk van (gyaktilag csak törvénysértéssel vagy kurva drága pénzért tudod a telefont függetlenné tenni) szerintem önmagában elég ahhoz, hogy az ember ne a szolgáltatótól vegyen telefont. Angliában bármelyik boltban törvényesen bagóért kikódolnak neked bármit.:)

vizpocsekolo 2012.06.19. 22:43:31

@John Nethem:

Köszönöm, ezt én is tudom. :)
A lopás pedig ettől még nem vis maior, ugyanis van az az elvárható gondosság, aminek a tanúsításával a kár bekövetkezése elkerülhető. Abba meg már külön ne menjünk bele, hogy a büntetőjogi tények lassan keverednek a polgári jogi tényekkel, ami azért nem ugyanaz.

A lényeg pedig továbbra is az, hogy mivel kógens szabály nem írja elő azt, hogy ilyen esetben akár bűncselekmény elkövetésével is vissza lehet állítani az eredeti állapotot, így a szolgáltató semmilyen körülmények között nem tehet semmit (egyébként is rendszerint bíróság mondja ki az eredeti állapot helyreállítását, ha ez iránt a panaszos keresetet nyújt be - a helyreállítás pedig eleve csak a szerződéssel kapcsolatban felmerülő kár esetén lehetséges, azt meg ugye mondanom sem kell, hogy szerződéses károkozásról jelen esetben szó sincs, egyszerűen csak felhatalmazás hiányában történő 'nemtevésről'). A felhatalmazást meg maximum a jogalkotó pótolhatja magától, vagy az Alkotmánybíróság határozata alapján - utóbbi viszont ki van zárva, mert nincs alapjogi sérelem.

Nem tudom ennél világosabban megfogalmazni azt, hogy EZ VAN. A szolgáltatóra szíve joga haragudni bárkinek, de egyszerűen nem tehet semmit. Pont.

John Nethem 2012.06.19. 22:44:03

@Xezs:

Nos én is éppen erről az IMÁZSépítésről beszéltem előrébb.

Éppen amiatt írtam azokat, és hogy NEM szolgáltatóként lépnek föl, hanem "hatóságként" tetszelegnek...

Továbbá:

Gyakorlati lehetetlenülés

A jogtudomány a természetbeni lehetetlenüléssel egyenlő hatásúnak tekinti az úgynevezett praktikus (gyakorlati) lehetetlenülést, amikor a fizikai lehetőség megvan ugyan a teljesítésre, de a józan életfelfogás szerint azzal már nem lehet számolni: pl. az eladott óra a folyóba esett, vagy ismeretlen tettes ellopta azt.

Camappa 2012.06.19. 22:44:32

Ebben az országban nem állhatsz oda egyenes háttal és adhatod elő az igaz sztorit, mert ahogy a Tonline-os esetből is látjuk, leszarják a fejedet. Előbb kell tájékozódni, majd minden fontos infó birtokában cselekedni. Élelmes magyar ember, ebben az országban így kell hogy eljárjon :).

Az említett szervízekben nagy általánosságban tök hülyék ülnek, akik valamit makognak a témához, magukba szívtak egy keveset a netről. Lényegében egy betanított munkás szintjén vannak.

John Nethem 2012.06.19. 22:45:21

@vizpocsekolo:

Már hogyne tehetne ! Hiszen voltaképpen a szolgáltató diktál.

John Nethem 2012.06.19. 22:50:01

@vizpocsekolo: És még egyet:

Természetbeni lehetetlenülés

A természetbeni (avagy fizikai) lehetetlenülés akkor következik be a szerződéses kötelezettség teljesítése során, ha a szolgáltatás fizikai akadályba ütközik, úgyhogy annak teljesítése a szó szoros értelmében, tehát semmiképpen nem lehetséges. Ennek tipikus esete például, ha a mezőgazdasági termékértékesítési szerződés tárgyául szolgáló termény árvíz vagy tűzvész következtében elpusztul, vagy ha az eladott ingatlan villámcsapás következtében leég stb.

Gyakorlati lehetetlenülés

A jogtudomány a természetbeni lehetetlenüléssel egyenlő hatásúnak tekinti az úgynevezett praktikus (gyakorlati) lehetetlenülést, amikor a fizikai lehetőség megvan ugyan a teljesítésre, de a józan életfelfogás szerint azzal már nem lehet számolni: pl. az eladott óra a folyóba esett, vagy ismeretlen tettes ellopta azt.

Érdekbeli lehetetlenülés

A szolgáltatás és így a teljesítés lehetetlenüléséhez vezet az is, ha azt az élet józan felfogása szerint a tisztesség és a méltányosság elvének figyelembevételével nem lehet elvárni. A jóhiszemű joggyakorlás és kötelezettségteljesítés elvéből következik, hogy az adós csak addig a határig köteles a teljesítés céljából erőfeszítéseket tenni, ameddig ezt tőle a méltányosság szerint el lehet várni. Ilyenkor beszélhetünk a kötelem túlnehezültségéről.

----

Ptk. 241. §-ával rokonítható "...a bíróság módosíthatja a szerződést, ha a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötést követően beállott körülmény folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti."

vizpocsekolo 2012.06.19. 22:50:21

@John Nethem:

"Éppen amiatt írtam azokat, és hogy NEM szolgáltatóként lépnek föl, hanem "hatóságként" tetszelegnek.."

Ember.. Miért tetszeleg hatóságként egy szolgáltató? Azért, mert nem követ el bűncselekményt egy ügyfele kérésére? Ne keverjünk már ide ilyen képtelen dolgokat..

A gyakorlati lehetetlenülés esete meg csak szerződéses jogviszonyban fordulhat elő (amikor valamit teljesíteni kéne, de végül nem lehet), mégis hogy jön ide a lopás? A lopásnál van szerződés? Nem.

Jajistenem.. Guglizni mindenki tud, néha akkor bukik meg a történet, amikor gondolkodni is kellene..

England win The Ashes! 2012.06.19. 22:50:33

@Mózsi bá: Nézd, kinek mi éri meg. A poszter nem osztotta meg velünk azt az infót, hogy mennyi perc van a havidíjában, ahogy azt sem, hogy kell-e neki egyáltalán annyi. Nekem nem éri meg, szerintem neked sem, valakinek biztos.

Körömcsiga 2012.06.19. 22:51:13

@John Nethem: Miért nem mindjárt kettőt adjon a T? :) Ha ellopják a suzukidat, majd előkerül a bontóból kiherélve, akkor a suzuki ad neked egy újat és megsimogatja a buksidat?

Körömcsiga 2012.06.19. 22:52:44

@John Nethem: Teljesen mindegy hogy vis maior vagy sem. Ki okozta a kárt? A T vagy a lopóarc? Na akkor az is fizesse ki.

vizpocsekolo 2012.06.19. 22:54:04

@John Nethem:

Gratula. Bemásoltad az összes szerződéslehetetlenülési esetet, de ezeknek továbbra sincs a világon SEMMI köze sem a lopáshoz, a jelenlegi helyzethez meg főleg nem..

Tessék már olvasni és ÉRTELMEZNI kommentelés előtt..

John Nethem 2012.06.19. 22:57:47

@vizpocsekolo:

Olvasd újra el, aztán megérted a "hatóságosdit".

Mert a hűségszerződés akkor mi ?

John Nethem 2012.06.19. 23:00:22

@Körömcsiga:

Legalább olvasd már végig amit írtam, semmi ilyesmiről nincs szó.

John Nethem 2012.06.19. 23:02:30

@vizpocsekolo:

Akkor legalább fejtsd ki, miért is nem, és a LOPÁS mint olyan, mikor is lenne alkalmazható ?

indapass90210 2012.06.19. 23:03:58

Emberek! Szerintem nem áll meg a btk 300 (számítógépes rendszer elleni bcs), meg a 277 (egyedi azonosítójel meghamisítása) sem az a csóka esetében. Az lehet, hogy egy túlbuzgó, vizsgálónak kinevezett főtörzs statisztikát próbálna vele javítani, de az ügyészség a társadalomra való veszélyesség hiányában azonnal megszüntetné az eljárást, elvégre a poszter az eredeti állapotot akarná visszaállítani.

John Nethem 2012.06.19. 23:04:49

@Körömcsiga:

Leírtam: a rendőrség által IGAZOLT BŰNCSELEKMÉNY ténye.

Egy karambolnál vajon hogyan is működik ?
Mire is fizet a biztosító ?
Vagy elismeri az okozó, vagy a rendőrség bizonyítja....

Körömcsiga 2012.06.19. 23:06:13

@John Nethem: Elkezdtem, de nem érdekelt, hogy milyen esetekben lehetetlenül el egy szerződés, mivel semmi köze nincs az aktuális ügyhöz. Azzal, hogy idézetekkel tömöd a fórumot nem fordul meg a kártértési kényszer.

vizpocsekolo 2012.06.19. 23:07:42

@John Nethem:

Akkor utoljára, bár már azt hiszem reménytelen.. A hűségszerződés az egy szerződés, igen. A nevében is benne van.
Arra a teljesítésre irányul, hogy x évig a T szolgáltatja a vonalat, az ügyfél meg fizet érte.
Történt ennek körében lehetetlenülés? (értsd: nem tudott a T vonalat adni, vagy az ügyfél fizetni)? NEM.

Akkor innentől ne keverjük már a hűségszerződésre vonatkozó szabályokhoz azt, ha valaki ellopja a telefonunkat.

Körömcsiga ugyanazt írta amit én, csak frappánsabban. Ha az én indoklásom nem világos, ajánlom figyelmedbe. (22:51)

Körömcsiga 2012.06.19. 23:07:55

@John Nethem: a biztosító a KÁROKOZÓ HELYETT fizet és nem jótékonykodásból. Ha nincs biztosítás az autón, akkor ki fizet? Na ugye. Visszatértünk a károkozó személyéhez. De fordítsuk meg ezt a kitekert példát, volt biztosítás a telefonon? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.19. 23:10:25

@Zigomer Trubahin: Elvileg x idő után valami 6000 forintért a szolgáltató is feloldja a szolgáltatófüggést , Magyarországon is.
Mondjuk az igaz, hogy itt alig 2-3 hetes telefont is kilockol mind a szolgáltató ( 15 fontért, hivatalosan) , de akár a sarki mobilszaki is.

Körömcsiga 2012.06.19. 23:10:40

@Dövan: "elvégre a poszter az eredeti állapotot akarná visszaállítani"

Melynek a költségeit senkinek nem kötelessége bevállalni a károkozón kívül, még ha csak munkadíjról is van szó, hiszen nem garanciális folyamatról van szó. Az említett lopott autó helyreállítást sem fogja ingyen senki elvégezni.

John Nethem 2012.06.19. 23:10:49

@vizpocsekolo: Másrészről:

Vajon a Te olvasatodban a teszem azt 2 éves hűség"fizetésért" cserébe , éppen a hűség tárgyát képező tárgy használhatatlansága mellett mit is adna a szolgáltató ?

vizpocsekolo 2012.06.19. 23:13:26

@Dövan:

De, a 300/C megáll. Olvasd el a vonatkozó Btk-értelmezést.
Az egyedi azonosító meghamisítása azért nem áll meg, mert az IMEI nem egyedi azonosító, az ugyanis csak olyan dolognak lehet, aminek a tartása/használata hatósági engedélyhez kötött (pl. az autó és az alvázszáma). A telefon nem ilyen.

"az ügyészség a társadalomra való veszélyesség hiányában azonnal megszüntetné az eljárást"

Először is: a bűncselekmény azért bűncselekmény, mert a társadalomra veszélyes, ezt pedig nem az ügyészség állapítja meg/bírálja felül, hanem a jogalkotó. Anno büntethetőséget kizáró ok volt a társadalomra veszélyesség csekély foka, de pár éve ezt már hatályon kívül helyezték.

John Nethem 2012.06.19. 23:14:10

@Körömcsiga:

Nem a biztosító volt a lényeg, hanem hogy az okozó ELISMERI-e, vagy a RENDŐRSÉG mint hatóság igazolja, hogy az okozó volt az okozó, és milyen arányban.

( Nem mellékesen ez a biztosítónak is fontos a költségek megosztásában ..)

Körömcsiga 2012.06.19. 23:16:32

@John Nethem: A Te olvasatodban ezek szerint ha én ledobom a tizedikről a telefont és használhatatlanná válik, akkor ellehetetlenül a szerződés? Hiszen nem tud szolgáltatni az a nyomorult T! :) A T dolga működtetni a hálózati réteget, amin használod a készüléket. Aztán hogy te onnantól wc kagylóval vagy mobillal telefonálsz nem az ő dolga :)

vizpocsekolo 2012.06.19. 23:18:42

@John Nethem:
Ha a hüség tárgyát képező tárgy (a telefon egyébként nem képezi a hűség tárgyát, de ebbe már végképp ne menjünk bele) használhatatlanságáról a szolgáltató tehet, akkor azért köteles helytállni. Ugye ezt hívják úgy, hogy garancia.

Ha nem ő tehet róla, akkor mégis mi a túróért kéne neki bármiért is helytállnia? Ez egy buta, parttalan vita, 10-ből kb. 2 dolgot látsz, azt is homályosan.

gh14 2012.06.19. 23:19:00

Visszaíratja bele "valahol" az eredeti IMEI számot, aztán bemegy a T-be, és azt mondja, hogy mégis meg lett a telefon, oldják fel az IMEI korlátozást.
Hm?

John Nethem 2012.06.19. 23:19:56

@vizpocsekolo:

Nem csak kimondottan vonalról van szó, hanem KÉSZÜLÉKRől is ! Éppen emiatt magasabb a szóbanforgó ideig a havidíj.

Nagy hiba sémákban gondolkodni, amikor itt konkrét esettel állunk szemben.

Körömcsiga 2012.06.19. 23:20:06

@John Nethem: Értem én, de ezt harsogjuk, hogy hiába ismeri el bárki is hogy mi történt, ad a rendőrség az ellenőrzőbe felmentés, attól nekik ez még egy nem garanciális esemény, tehát nem kötelességük foglalkozni vele.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.19. 23:20:53

@tildy:): Nekem az ősszel 2 és fél évvel a vásárlás után a Vodafone valami 20 ezer Ft-ért akarta kikódolni a náluk vett telefonomat (ami akkor már max. 20 ezret ért önmagában). Kéthetes határidővel vállalták volna a kikódolást. Ez volt életem első és utolsó szolgáltatónál vett telefonja.

John Nethem 2012.06.19. 23:22:37

@Körömcsiga:

A jelen esettől elkanyarodó rossz példa.

John Nethem 2012.06.19. 23:25:45

@Körömcsiga: Nos éppen az ilyen hozzáállásra mondtam, hogy egyáltalán nem szolgáltatói magatartás.

vizpocsekolo 2012.06.19. 23:27:35

@John Nethem:

Inkább az a nagy hiba, hogy kérdésekre válaszolsz és észrevételezel ahelyett, hogy magad is kérdeznél. (azt már elárultad magadról, hogy tudnál mit kérdezni, ha akarnál..)

Na jó, akkor mégis reagálok:
A HŰSÉG tárgya az ügyfél fizetési és szerződésmódosítást kizáró kötelezettsége, és NEM a telefon! Hűséget köthetsz telefon nélkül is.

Könyörgöm.. Szálljunk már le a témáról, tök másról van szó..

Körömcsiga:
"tehát nem kötelességük foglalkozni vele. "

Olyannyira nem kötelességük, hogy jelen esetben nem is foglalkozhatnak a garanciális akadály elhárításával akkor sem, ha az ügyfél nem tehet az egészről. Tiltja a Btk.

Körömcsiga 2012.06.19. 23:28:20

@John Nethem: Álljunk meg, mert itt egy-két pénzügyi dolgot összemostál. Nem attól magasabb a díj, mert készülék bérletről van szó, hanem azért mert kvázi a megvételkor egy hitelt vett fel a delikvens, amit havi részletekben vállalt törleszteni. Ha ez egy bérelt készülék lenne, akkor valóban a szolgáltató felelőssége lenne a működőképesség biztosítása, hiszen te ezért fizetsz havonta egy összeget. De ezt a konstrukciót bérlésnek hívják és nem készülékvásárlásnak.

Körömcsiga 2012.06.19. 23:36:43

@John Nethem: Most elképzeltem ahogy két frissen barnult rokonszenves testvér egy rendőrségi papírt lebegtetve megkérne, hogy most azonnal ingyen és bérmentve ugyanmár üssék át neki az IMEI-t :) Egyszerűen nincs ilyen kanyar a törvényben, hogy IMEI átütésének engedélyezése :) Ugyanis az IMEI egy elvileg és nyomatékosan mondom elvileg egyedi azonosító, ami nem is változhatna meg!

John Nethem 2012.06.19. 23:37:22

@Körömcsiga: ha hitelként jelenik meg a készülék a "hűségben", akkor sem vonhatja ki magát a szolgáltató alóla, mert feléje törleszt az ügyfél, így közös érdekük, hogy a hitelre adott eszköz a hitelfizetés időtartama alatt legalább rendeltetésszerűen használható legyen.

Ezt az állapotot szeretné visszaállítani az ügyfél. De úgy látszik, ebben az országban ez túl nagy kérés.....

John Nethem 2012.06.19. 23:39:22

@Körömcsiga: Nos igen, az elvileg meg a gyakorlatilag...

fda 2012.06.19. 23:41:20

Ilyen a jogrendszer.

A történetben szóba se került, hogy a tolvajokkal dolgozó kereskedő (a részleteket nyomozza ki a rendőrség!) megfizesse a károsult kárát.

A t-mobil meg elmehetne egy tanfolyamara a piacra, miképpen kell az imei számot átírni. Nagyvonalúságból is jól vizsgáztak, hogy kell a póruljárt ügyfélnek kicsit a kedvében járni.

John Nethem 2012.06.19. 23:42:09

@Körömcsiga: Azért arra nagyon kíváncsi lennék, mennyire egyértelmű egy ilyen hűségnyilatkozatos szerződésnél, hogy a havi díj jórésze voltaképpen HITELtörlesztés ?

Körömcsiga 2012.06.19. 23:46:06

@Körömcsiga: "így közös érdekük, hogy a hitelre adott eszköz a hitelfizetés időtartama alatt legalább rendeltetésszerűen használható legyen."

Ugyanmár, a mamája telefonjával is használhatja azt a kártyát. Remélem ezt most nem gondoltad komolyan. Ha a hitelre vett autódat összetöröd a szalon kijáratánál attól még ki kell fizetned a felvett hitelt és autód se lesz. Vonatkoztass már el a pénzügyi résztől. Megint leírom, hogy a T nem mobiltelefonokat, hanem hálózatot üzemeltet.

Körömcsiga 2012.06.19. 23:47:30

@John Nethem: Szépen válaszoltam magamnak az általad írtakra :)

John Nethem 2012.06.19. 23:49:56

@Körömcsiga:

Ezekkel mind tisztában vagyok.

De megint egy teljesen más esetet hozol, más körülményekkel.
Teljesen más a fölállás.
A Te példádban nincs egy külső harmadik.

Körömcsiga 2012.06.19. 23:52:05

@John Nethem: Akkor megérte szájrágni, csak feltűnt, hogy a történetben a harmadik a hunyó :) Tehát a tolvaj kereskedővel kell megfizettetni a kárt.

magician 2012.06.19. 23:53:26

@szanalmas: Ez ugyanolyan, mint apámék netje. "Kedves" T-s telesales-es p*a rábeszéltek őket a voipra az analógról, ami - mint tudjuk - úgy szar, ahogy van. Kértük, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot, el is indították, de valahogy két hét után sem működött. Érdekes módon délben felhívtam a T(ré)-t és piszok mázlista módjára kifogtam egy penge ügyintézőt, valamilyen Ferencet, aki röpke 20 perc alatt megoldott mindent és még bocsánatot is kért a kollégái balfaszsága miatt. Szóval nem a cég a hibás, hanem az a besavanyodott, leszarom tablettát szedő ügyintéző, aki csak azért jár be dolgozni, hogy többen legyenek. Kár, hogy a vezetőségüket ez nem érdekli. Én maximális pontszámot adtam a srácnak.

John Nethem 2012.06.19. 23:53:55

@Körömcsiga:

Nem vonatkoztatható el a dolog a pénztől.

Már csak abból az egyszerű okból sem, mert voltaképpen minden a pénzről szól....
a hálózatszolgáltatás is...

John Nethem 2012.06.19. 23:55:05

@Körömcsiga: És éppen ettől a harmadik féltől válik a JELEN ESET VIS MAIOR jellegűvé.

Körömcsiga 2012.06.19. 23:58:33

@magician: nem olyan, mert ott senki nem lopta el és tette használhatatlanná a vonalat... Az tényleg töketlenkedés volt.

magician 2012.06.19. 23:58:53

@Xezs: Szerintem a poszter egy lúzer. NEm gondoskodott a telefonja védelméről, ebből kifolyólag lenyúlták tőle. Magára vessen. Aláírta a hűséget? Akkor kész - passz fizesse csak szépen a számlát. Szóval irány a sóhivatal.

magician 2012.06.20. 00:00:49

@Körömcsiga: Nos, ha szőrszálhasogató akarnék lenni, azt mondanám, a T az ügyintézőjén keresztül lopta el a saját vonalát:) Önrablás esete forgott fenn, ha már poénosan fogalmaznék.:) De szerencsére jó véget ért. :)

Körömcsiga 2012.06.20. 00:01:28

@magician: Én meg figyelmetetést adtam volna a főnök helyében amiért a hivatalos szervízben illegális műveletet végez az alkalmazott. Nem Béla sufni GSM üzletében vagyunk. Ha ez bármelyik gyártó fülébe jut azonnal megvonja a forgalmazási jogot.

Körömcsiga 2012.06.20. 00:03:19

@John Nethem: Netán ez a harmadik fél a villám volt vagy a cunami? :)

indapass90210 2012.06.20. 00:06:45

@vizpocsekolo: a 277 azért lehet trükkös, mert feltételezem jogszabály határozza meg, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkezni egy telefonnak a rendeltetésszerű használathoz. Anno az ilyen cuccokat engedélyeztetni kellett a hírközlési hatóságnál, amit most nem tudom hogy neveznek.

John Nethem 2012.06.20. 00:06:50

@Körömcsiga: Írtam róla: gyakorlati és érdekbeli lehetetlenülés.

_netuddki 2012.06.20. 00:08:36

@Xezs: Ezt szerintem is nagyon rosszul látod, ne haragudj! A közhülyedelemmel ellentétben az emberek nem felelősek azért, mert ellopnak tőlük valamit/egyéb bűncselekmény áldozataivá válnak. Van, aki olyan környezetben nőtt fel, hogy ez készségszinten megy neki, van aki meg nem. Ennyi erővel akkor mindenki hülye, aki olyan cégnek adja meg az adatait, amelyiktől aztán ellopják azt, mert sebezhető az informatikai rendszere(pl. Sony, meg egyéb kis dzsunkacégek)? Mért nem nézett utána a hülye, nem igaz? Én is meg tudtam tenni! Hát nem! A bűncselekményért az elkövető a felelős, nem a károsult.

Bernáth Tarján, 4914 Olcsvaapáti, Nyár utca 40. (t 2012.06.20. 00:25:02

▀█▀ ░░ █▄░▄█ ▄▀▄ █▀▄ ▀ █░░ █▀▀
░█░ ██ █░█░█ █░█ █▀█ █ █░▄ █▀▀
░▀░ ░░ ▀░░░▀ ░▀░ ▀▀░ ▀ ▀▀▀ ▀▀▀

▀█▀ ▄▀▄ █░▄▀ ▄▀▄ █▀▀▄ ▄▀▄ █▀▄ ░░▀
░█░ █▀█ █▀▄░ █▀█ █▐█▀ █░█ █░█ ▄░█
░▀░ ▀░▀ ▀░▀▀ ▀░▀ ▀░▀▀ ░▀░ ▀▀░ ▀▀▀

▀ █▄░█ █▄░█ █▀▀ █▄░█▒█▒█▒█
█ █░▀█ █░▀█ █▀▀ █░▀█░▀░▀░▀
▀ ▀░░▀ ▀░░▀ ▀▀▀ ▀░░▀▒▄▒▄▒▄

Jofiu 2012.06.20. 00:31:55

@John Nethem: Jo, jo, de egy meggyilkoltat csak nem ugy elesztesz fel, hogy masodszor is tarkonlovod.

vizpocsekolo 2012.06.20. 01:24:13

@Dövan:

Azt nem jogszabály, hanem nemzetközi egyezményeken alapuló szabványkritériumok határozzák meg.

Anno azért kellett engedélyeztetni, mert itthon nem volt hatása a közösségi normáknak és szabványoknak, úgyhogy a Magyarországon akkor érvényben lévő általános kritériumok (pl. egészségre ártalmasság) alapján kellett engedélyeztetni egy eszközt (pl. a Kermi által) ahhoz, hogy piaci forgalomba kerülhessen a cucc.

Az említett 277. § egyébként az okirattal visszaélés, az egyedi azonosító a 277/A. :)

Büntetőjogi értelemben vett egyedi azonosítója csak olyan dolognak lehet, aminek a használatához hatósági engedély kell (az autónál a jogsi pl. hatósági engedélynek minősül), vagy a birtoklásához kell hatósági engedély (ilyen pl. a fegyver).

Egy telefon használatához és birtoklásához nem kell hatósági engedély, tehát bárkinek lehet.
Ennélfogva nem lehet olyan egyedi azonosítója sem, amire nézve elkövethető az egyedi azonosító meghamisítása.

Ami hatósági engedélyre Te gondolsz, az a forgalomba hozatali engedély, az viszont nem a végfelhasználóra (aki birtokol/használ), hanem a forgalmazóra vonatkozik.

regösbendeguz 2012.06.20. 02:05:18

Becsülöm a jogi keretek tisztázására tett szándékot, csak az alábbiak tudatában nem értem az egész vergődést:

1: Köztudott, hogy ami Európa más országában egyértelmű és felhasználóbarát szolgáltatás, az itt nem működik. Illetve csak addig, amíg eladják.
2: Az is köztudott, hogy az egymásra mutogatás "nemzeti sport", valójában csak azt igyekszik mindenki (leginkább a szolgáltató) mindenáron indokolni, hogy miért NEM lehet valamit. Eszébe sem jut azt keresni, hogy "de akkor hogyan lehetne"?
3: Régi mondás, de nagyon igaz: "ha hülyének néznek, ne okozz csalódást"!

A fentiek fényében a megoldás:
Poszter elmegy a sarokra, pár ezerért visszavasaltatja az eredeti IMEI-t és egy "stock firmware"-t. Ezután becsattog a T-hez (minden papír a hóna alatt, kivéve a rendőrségi salátákat) és naív arccal előadja, hogy megkerült a telefonja. PONT. Semmi rizsa az IMEI-ről vagy a négy tigrisről. Opcionálisan egy-két nap elteltével belibeg ugyanoda, vagy egy másik T-pontba és csodálkozó arccal elpanaszolja, hogy nem jó a telefon mikrofonja. Garanciális javítás/csere.
ENNYI. Nem szép, tán nem is törvényes, de működik, minden valószínűség szerint a legkisebb veszteséggel.

vernarancs 2012.06.20. 02:22:46

Alap, hogy a T-nel az elofizeto szolgaltat. Lefedttseg? LOL az naluk nem letezik. Amiota nem Westel ez is egy szimpla german tolvaj banda lett. Menekuljon aki tud...

Sics68 2012.06.20. 02:48:59

Üdv!

Avagy ahogyan én ezt az egészet kívülálló amatőrként látom...

0.
Hadd kezdjem ott, hogy nem egészen értem az esetet, meg hogy mi a baja a poszolónak.

Kötött egy szerződést:
- amiben az van, hogy ő kapott egy telefont, és kap 2 évig egy szolgáltatást ( bele értve a garanciális javítást is)
- és ezért cserébe vállalta, hogy a szerződéseben foglalt feltételek szerint fizet a szolgáltatónak.

A telefont megkapta, a szolgáltatást folyamatosan kapja ... a fizetési kötelezettsége pedig folyamatosan fennáll.

Ezen az, hogy az adott telefonnal (amit a szolgáltató átadott neki) mi történik: megsemmisül, eladja, ellopják stb. nem változtat.

Ha a telefon megsemmisül, elvész stb. az nem "ellehetetlenülés", hiszen egy másik telefonnal is igénybe veheti a szolgáltatást.

Ami a telefon garanciális javítását illeti: a garancia jelen esetben elveszett, hiszen olyasmi történt a telefonnal ( nem garanciális szervízben megbontották, hozzábabráltak), ami garancia-vesztéssel jár.

Ez egy készpénzre átszámolható kár, amelyért egyértelmű, hogy a károkozó a felelős. A tolvaj, továbbá az a személy aki beadta egy zug-szerzvízbe egy törvényben tiltott módosítás elvégzésére, valamint a módosítást elvégző szervizes egyetemlegesen felelősek a károsult felé... mindannyian bűncselekmény(ek)et követtek el ugyanis, és az jogellenes cselekményük(cselekményeik) okozták a garanciavesztést - azaz hogy eztán a telefon minden javításáért fizetnie kell a posztlónak.

Az már a posztoló baja, hogy ezen személyek (akik kölönféle jogellenes cselekedetekkel neki kárt okoztak) valszeg nem lesznek fellelhetők.

Fontos tudni, hogy a nepper (=használtcikk-kereskedő), akinél megtalálták a telefont, nem vonható felelősségre: amit csinált az egy "vétlen orgazdaság", már ha rendesen lepapírozta a telefon adásvételét ... és mert az ilyenek nem hülyék, vélhetőleg ez így is van: vagyis hiogy valaki, egy (utóbb majd kiderül hogy) lopott vagy hamis személyi igazolványt felhasználva adta el neki az inkriminált telefont.

Az egyértelmű, hogy a lopott holmit vissza kell szolgáltatni a jogos tulajdonosának, és a lopott holmi birtokosa az őt ért kárt attól követelheti, akitől ő vásárolta a telefont. ( ... Na ez lesz a lopott személyivel szaladgáló soha fel nem lelhető eladó...)

Minden esetre a vétlen orgazdaságot elkövető használtcikk-kereskedő felelőssége azzal, hogy a rendőrség lefoglalta tőle a lopott holmit és visszajuttatta azt jogos tulajdonoságnak, ezzel véget is ér, mind polgári jogi mind büntetőjogi szempontból.

( Az már egy másik érdekes kérdés, hogy akár lopott telefonok akár lopott autók esetében a rendőrség sokkal komolyabban a körmére nézhetne az ilyen "vétlen orgazdasági" esetekbe szokatlanul magas rendszerességgel belebonyolódó viszonteladóknak... )

Ami a lényeg: a telefon javíttatása, ha azt egyszer valaki megbuherálta, a tulajdonos baja.

Illetve EZEN speciel lehetne vitatkozni ... hogy tisztességes-e ez a szerződési feltétel vagy sem... hisz mi van , ha a telefonnak olyan alkatrésze és olyan okból mondja fel a szolgálatot, aminek a buheráláshoz semmi köze... ugyanakkor ennek eldöntése, hogy volt-e, lehetett-e köze hozzá ... elég húzós szakértői díjas pereskedéshez vezethetne :)

Tény, hogy minden féle elektronikai termékek esetében általánosan elfogadott, hogy bizonyos plombák sérülése már önmagában is szerződéses oka a garanciavesztésnek.

Szóval úgy néz ki, a javíttatás a posztoló kiadása lesz.

Az Imei szám .. na ez már érdekesebb kérdés.

Hadd kezdjem azzal, hogy bár a tulajdonos az eredti IMEI helyreállítása nélkül is fogja tudni használni a készüléket, de jogos és megalapozott érdeke fűződik ahhoz hogy ez az állapot helyreállítódjon, pld. a telefon gyártója az IMEI alapján döntheti el hogy hajlandó-e frissíteni a telefon szoftvereit vagy engedélyezi-e bizonyos, az általa gyártott telefonok által elérhető szolgáltatások elérését.

Alapvetően azzal az ide író valakivel értek egyet, ami szerint ebben az adott esetben az eredeti imei szám helyreállítása (ami technikailag asszem lehetséges) volna a helyzet kívánatos kezelése... ami nem ütközik a törvénybe, hiszen nem megváltozatásról hanem pontosan hogy az eredetei állapot helyreállításáról van itten szó!

Namármost, itt egy érdekes helyzetbe futottunk: van egy cselekedet, amiről nem tudjuk hogy az jogos vagy jogellenes.

Nem tudom hogy ezt miképp lehetne kideríteni... de kell legyen rá valamilyen mód.

És itt elágazik a történet:

Ha az derül ki, hogy az eredeti állapotot (=eredeti IMEI szám) helyreállító beavatkozás jogszerűen végrehajtható, akkor nincs nagy gond, azt végre kell hajtani. ( Aminek költsége természetesen a tulajdonost terheli ... ez az ő kára ... ha valaha is megfogják a neki kárt okozó személyeket, természetesen követelheti tőlük a kár megtérítését.)

Ha az derül ki hogy az eredeti IMEI nem állítható helyre legálisan ... na akkor viszont gond van!
( Attól függetlenül, hogy egy zugszervízben megcsináják neki.... )

Ugyanis:

> vizpocsekolo 2012.06.19. 22:43:31
> A felhatalmazást meg maximum a jogalkotó pótolhatja magától,
> vagy az Alkotmánybíróság határozata alapján - utóbbi viszont
> ki van zárva, mert nincs alapjogi sérelem.

Ezt elnézed :)

> Alkotmány, XIII. cikk
> (1) Mindenkinek joga van a tulajdonhoz és az örökléshez.

Na már most, Neked bizonyára rémlik, hogy a tulajdonjog két részből áll, a dolog birtoklásához és a használatához való jogból.

És abban az esetben, ha a törvény úgy értelmezendő, hogy nem állítható helyre az eredeti IMEI szám, akkor bizony a használathoz való jog sérül!

És ebben az esetben bizony van egy alkotmányellenes törvényünk... :)

***

OK, hogy ezt felfogja és átlássa az ember, ahhoz nagyon picit értenie kell a törvényekhez és az elektronikai kütyükhöz is.

Az alkotmánybírák meg (vélhetőleg) nagyon értenek a törvényekhez... de a kütyük kapcsán valszeg egy raklap szakértői véleményt kell áttanulmányozniuk.

De ha eléjük kerül az ügy, vélhető, hogy előbb-utóbb ők is el kell majd ugyanerre a következtetésre...

Kérdés, nem egyszerűbb út-e az ecserin keresni valakit aki átírja ezúttal vissza az eredetire az IMEI számot.

Sics

2012.06.20. 04:06:16

Mi ez ahhoz képest, hogy a barátom ellopott majd megtalált autóját a mai napig nem tudja eladni, mert nem sikerül átírni a tolvaj által hamisított forgalmi miatt a saját nevére...
Egyébként én is simán le0ztam volna a telefont és visszaviszem egy másik T szervizbe, ha ennyire kedvesek.

Mózsi bá (törölt) 2012.06.20. 06:25:14

@Dr Jozef Vengloš: Ha Neked nem éri meg, és nekem sem, akkor minimum ketten vagyunk egy "ellen". Sokszor láttam már, hogy épp az vesz csúcstelefont, akinek nincs rá pénze és azért ugrik bele ilyen konstrukcióba, mert akkor úgymond "nullásan" hazaviheti a cuccot. Olyan ez, mint a svájci hitelek kihelyezésének aranykorában az autóvásárlás. Megérdemled te azt a Passátot, csak hat misi, nullásan viheted!
A benzinkútkezelő meg tényleg elhitte, hogy jár neki (talán még meg is érdemelte volna). De ez nagyon OFF.
Mindenesetre aki így vesz telefont, az gyakran szívja a fogát a két éves futamidő alatt, illetve a végén, mikor már sz@rt sem ér a cucca...

Sörböfi bácsi 2012.06.20. 07:32:48

@Sics68: írtál egy csomó faszságot, miközben többször átsiklottál a lényegen:
szolgáltató, szolgáltatás
mellesleg a garis szervizesek schwarcban ütik át az IMEI számot

indapass90210 2012.06.20. 07:38:21

@vizpocsekolo: az a legjobb az egészben, hogy nekem ezt rendőr mondta, így simán el tudom képzelni, hogy mégis eljárás indulhatna. Én is baromságnak gondoltam, de mint tudjuk Magyarországon bármi megtörténhet és ugyanannak az ellenkezője is.

Környezettudatos 2012.06.20. 08:00:19

@John Nethem: Szeretnék egy félreértést eloszlatni. A szolgáltatók csak hátradőlve és nevetve nézik, ahogy a honfitársaink! játszák az ő nevükben a hatóságosdit. Mert a minőség miattuk ilyen. Kezdeve a vállalati jogásztól le egészen a szaros talpú ügyfélszolgáig.

Amilyen az ország, olyan megoldást kell keresni. Kis zsebpénzért visszairatod az eredeti IMEI-t a készülékbe és valami hibával becserélteted. Így az ÁSZF is jóllakik és aúj telód is lesz. :)

Környezettudatos 2012.06.20. 08:04:06

@Környezettudatos: aúj=új, csak a kapkodtam. Egyébként a magyar egy portás nemzet és ha a portás kezébe kis hatalmat adsz, rögtön tapasztalod azt a stílust, amit minden szolgáltatónál...nem véletlen, magyar portások ülnek ott is.

nyünyüge 2012.06.20. 08:11:13

@Zigomer Trubahin:
a kikódolás és az IMEII szám módosítás két külön káposzta !

kopaszállat vagyok 2012.06.20. 08:16:16

@szanalmas:
Mikrofon cser 15 perc??? ennél a típusnál? látszik hogy foggalmad sincs eszik vagy isszák! Bírom az ilyen okosokat.

A poszthoz meg, ismerős körökben keressél egy értelmes szervizest megoldja neked .

biododírium 2012.06.20. 08:42:41

"ha már aláíratják az emberrel a hűséget, akkor nyújtsanak valamit a havi több mint 10 ezer forintos előfizetésemért" - na ez az általános buta értelmezés.
Az aláírásért töredékáron kap az ember egy telefont, a szolgáltatás meg az (készüléktől teljesen függetlenül!!) az, hogy a SIM kártyát tudjuk használni a választott tarifacsomaggal (bármilyen, adott hálózatra nem tiltott készülékkel). Ennyi.
Készülék: gyártó és használó
Szolgáltató: SIM kártya, tarifacsomag és hálózat

A készülék kizárólag a tulajdonos és a gyártó felelőssége. A szolgáltató max visszaveszi 3napon belül, ha nem jó vagy 3napon túl (és 1éven belül garanciában továbbküldi szervíznek.
Ha szerződéskötés után másnap elhagyja vki a telót, akkor így járt. Mit nem lehet ezen megérteni?

Amúgy meg ha méltányosságból (igen, méltányosságból, mert ez neki nem jár alapban) szeretne kérni vmit a szolgáltatótól, akkor írjon nekik, mert erre folyamat tuti nincs (nem is kell, hogy legyen ilyenre) és majd EGYEDILEG eldöntik. Ennyit tehet. És ha nem kapja meg, amit kér, akkor sem lehet szidni őket, mert a készülékkel kapcsolatos lehetőségeket nem a szolgáltató találja ki. Sufnituningot szolgáltató meg nem csinálhat, ha ez vkinek nem lenne egyértelmű és emiatt a lehetőségeket ezekre sem kell ismerniük az ott dolgozóknak.

regösbendeguz 2012.06.20. 08:45:29

@Sics68: A neppernek tudnia kellett, hogy "nem tiszta" a telefon. Nem véletlenül írta át az IMEI-t. (Minek tökölt volna vele, he nem muszáj? Vsz azonnal rájött, hogy le van tiltva a készülék, amikor kipróbálta.) Ez márpedig akárhogy is nézzük, orgazdaság. Nyilván az oda kivonuló rendőrrel sem először találkozott, de ez már egy másik szála a történetnek, amit hosszan lehetne fejtegetni...

PMester 2012.06.20. 08:48:14

Hasonló dolog történt velem tavasszal, de szerencsés kimenetellel. Az én telefonomat nem ellopták, hanem 3 hónapos korában vettem egy másikat, ezt pedig odaadtam édesanyámnak, akinek kiesett a táskájából, de mivel falun lakom, bíztam benne, hogy megkerül, így csak a simet tiltattam le. Pár héten belül kaptam is egy sms-t a mobilkövetőtől, amivel azonnal elmentem a körzeti megszívotthoz, aki azt mondta, semmit nem tehet. Sikerült kinyomoznom, hogy kinél van, és megkerestem a papírokkal, stb. Persze tagadták, hogy náluk van, és amikor megcsörgettem a mobilkövetős számot, egy másik telefon csörgött ki. Erőszakkal nem mehettem be, így annyiban maradt a dolog, munkaszüneti nap következett, de a következő héten bementem a t-mobile-hoz, hogy letiltassam az imei-t. Egy hirtelen ötlettől vezérelve előtte még bementem a körzeti rendőrkapitányságra, bár nem bíztam semmiben, miután már beszéltem a helyi rendőrrel. Ott megtettem a feljelentést, elmondtam, hogy kinél van a mobilkövetőtől kapott szám, stb. Másnap kijött ugyanaz a rendőr (látszott rajta, hogy nincs sok kedve dolgozni) Még egyszer elmondatta velem a történteket, elment, majd 10 perc múlva megjelent a telefonommal. Ezután már egy 2GB-os micro SD miatt is házkutatást csinált, míg a telefonért lépni se akart. Persze túl sok párhuzam nem vonható, az én szerencsém az volt, hogy hozzá nem értő találta meg a telefont, aki még egy gyári resetet se csinált rajta, illetve az, hogy nem tiltattam le egyből az imei-t.
Most ott tart a dolog, hogy szabálysértési eljárás miatt szeptember 18-ra mehetek tanúként a bíróságra. Ha nem megyek, előállítanak és büntetést kell fizetnem, míg ha a "vádlott" nem megy, semmi nem fog történni, mert nincs jövedelme, így nem tudják megbüntetni. De legalább a telefon megvan.

Netuddki. 2012.06.20. 08:56:18

@biododírium: "Az aláírásért töredékáron kap az ember egy telefont,"

Muhaha!

Buci21 2012.06.20. 08:58:46

Tedd rá vissza a gyári romot... szerintem ez megoldja, ha nem akkor jogi út :D

nemecsek ernő áruló 2012.06.20. 09:00:53

Ey is benne volt a szerződésben, amit aláírtál. Hogy nem olvastad el, az a te bajod!

Zsíros Bödön 2012.06.20. 09:02:16

Csupa spermaszájú kommenter... Egyébként meg igaza van egy korábban szólónak, nem kellett volna pampogni a Trénél, hanem kis buherátor boltban átüttetni az IMEI-t az eredetire és AZTÁN menni a Tréhez, hogy hoppáré itt a telefonom és az imei letiltást vonjátok vissza.

Amúgy meg nem értem a sok kommentert, tiszta ellenséges hangulatúak vagytok. Semmi együttérzés, ott van a kibaszott hűségszerződés, a telefon rendőrségileg visszaszerzett és nem képesek valamit csinálni?

vaterkopf 2012.06.20. 09:06:05

Írasd vissza az imei-t, és máris garanciálissá válik, a T-nél cserélik a mikrofont benne, garanciában...

E-mentális klausztrofóbia 2012.06.20. 09:08:05

@Xezs: www.origo.hu/gazdasag/hirek/20091210-minden-nap-lesz-ellenorizes-a-jozsefvarosi-piacon-vpop.html

Ezt sikerült tartani.

BTW pár éve egy képviselő nyilatkozta, hogy a piacra szociális okokból is szüksége van, ezért kvázi bezárhatatlan (haha). Nyilván nem is a jól körülhatárolható lobbikörök nyomására nyilatkozott így.

Deneware. 2012.06.20. 09:33:03

@biododírium: "Az aláírásért töredékáron kap az ember egy telefont,(...)" És a hűségidő végére lesz egy addig jó sokba kerülő, elavult, alig eladható telefonod. Tényleg megéri. Különösen csúcskategórás okostelefont érdemes így venni, pl. havi 20.000-es dijcsomaggal...

833 2012.06.20. 09:36:04

Üttesd vissza az IMEI számot, és próbálkozz újra... ;)

Sztem 2k-ért megúszod valamelyik "konténerensél", vagy kis vicik-vacak üzletben a nyóckerben! Az, hogy ezzel tulajdonképpen éppen azt az "iparágat" támogatod, akik téged is megkárosítottak, egy teljesen másik kérdés.. sajnos!

Esetleg amerikás stílusban pereld kártérítésért az orgazdát... ;)

szekertabor · provo.blog.hu 2012.06.20. 09:37:28

@Mikrobee: "Elképesztő, amit írtok! Ezen hozzászólasok alapján ha Marika néninek a zöldségestől hazafelé menet ellopják a szatyrát amiben a hétvégi családi húsleves alapanyagai voltak, és mire meglesz a tolvaj, az már megfőzte levesnek, akkor Marika néni ha elviszi a levest a zöldségeshez, annak új cuccokat kéne adni... Gondolkozzatok már! Mi köze van ehhez a T-nek?????"

A T végrehajtott a károsult telefonján egy változtatást (letiltotta az IMEI számát). Ha ez visszafordítható, fordítsa vissza, és a továbbiakért már nem felel. Ha technikailag az IMEI megváltoztatható (az eredmény ezt bizonyítja), akkor vissza is változtatható, és a károsult követelheti az orgazdától, hogy vagy ezt tegye meg, vagy egy másik (használható) készülékkel kártalanítsa őt, vagy az okozott kárt fizesse ki.

A T eladott egy készüléket, amit bizonyítottan elloptak és bizonyítottan megkerült. A T alkalmaz egy olyan biztonsági eljárást, ami a károsultat akadályozza a tőlük vásárolt (egyébként működőképes) készülék használatában. A T felelőssége ebben a kérdésben nem egyértelműen vethető el.

Artie 2012.06.20. 09:37:53

Akitől ellopnak valamit, annak kára lesz.

Neked a 20 hónap hűség még a károd. Ennyi.

szanalmas 2012.06.20. 09:47:04

@kopaszállat vagyok:

Bocsáss meg, valóban, feltételezve, hogy majdnem mindenki félkegyelmű arrafelé, akkor 30 perc. Látatlanba 10 perc alatt én darabokra szedem. De téged is be kell kalkulálni, ezt elfelejtettem!

@Környezettudatos:

Erről van szó. Tipikus, hogy ilyen helyeken nem megoldást keresnek, hanem kifogást...

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.20. 09:53:48

Elnézést, ha valaki már írt erről, de sajnos nincs időm vévig olvasni az összes hozzászólást.
Megfontolandó a szerződéstől elállás kérdése, mivel az előfizető hibáján kívüli körülmény miatt ( melyben a szolgáltató is részes ) érdekmúlás állt be, vagyis nem áll érdekében a szerződés továbbiakban azonos tartalommal történő fenntartása.

A szolgáltató az érdekmúlásban azért érintett, mert nem az IMEI szám, hanem a telefonkészülék a szerződés lényege, ugyan is a készülékkel kell telefonálni. Miután annyira rugalmatlan, hogy a tolvaj által, a szolgáltató által kiadott számban végzett rongálás, és azt nem hajlandó javítani, a galiba hátránya nem terhelheti az előfizetőt.

Javaslom a cégnyilvántartásból megnézni a szolgáltató vezérigazgatójának ( nem a takarítónéninek! ) a nevét, és egy saját kezébe jelzésű levében megírni neki a problémát, és kérni a megoldás elősegítését.

Brian 2012.06.20. 10:00:25

Tudom, hogy már leírták, de jelen esetben a szolgáltatónak van igaza még ha az igazságérzet mást is diktál. A 2 éves szerződést nem érinti a készülék állapota hiszen a szolgáltatás rendeltetés szerű használata másik készülékkel is megvalósítható. Semmi közük hozzá, hogy ellopták meg átütötték és ez nem is garanciális probléma. Egyébként szerintem az SonyEricssonnál meg tudnák csinálni a készüléket természetesen nem kevés pénzért. Ezt a költséget és az egyéb kapcsolódó és bizonyítható költségeket szerintem a károsult visszaperelheti az elkövetőn, hogy milyen eredménnyel az már megint más kérdés de erről megint nem a szolgáltató tehet. Ezt van. Kellett nekünk demokrácia.

Brian 2012.06.20. 10:02:41

@látjátok feleim szümtükkel: A számot nem a szolgáltató adta ki.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2012.06.20. 10:03:03

az a szomorú, hogy ilyen esetekre nincs felkészülve egyik szolgáltató sem - pontosabban fel van: azonnali lepattintással, ami nem kifejezetten ügyfélbarát, főleg nem egy hosszú előfizetés esetén.

sajnos ez a magyar szolgálatói morál.

pech.

telkoe 2012.06.20. 10:10:36

@látjátok feleim szümtükkel:
Pedig jobb lett volna ha visszaolvasod, mert talan nem irnal ekkora butasagokat.

előfizető hibáján kívüli körülmény miatt ( melyben a szolgáltató is részes )
- a szolgaltato nem reszes abban hogy elloptak az elofiz telefonjat es megrongaltak.

Miután annyira rugalmatlan, hogy a tolvaj által, a szolgáltató által kiadott számban végzett rongálás, és azt nem hajlandó javítani, a galiba hátránya nem terhelheti az előfizetőt.
- a szolgaltatonak nem kotelessege a tolvaj rongalasat javitani.
A telefont atadta x ev huseg elleneben, a szerzodes mas keszulekkel hasznalhato.

Elegge butacska javaslat, majd a 20. ugyfelszolgalti kapcsolattarto szep nagy betukkel leirja tisztelt ugyfelnek, hogy ha elloptak telefonjat akkor anyucinal hisztizzen.

zolika78 2012.06.20. 10:12:55

"MIT LEHET ILYEN ESETBEN CSINÁLNI?"
1. Keress a piacon egy konténert, amelyik visszaállítja a telefonodban az eredeti EMEI számot.
2. Ezután vidd be a T-Mobil szervízbe és javíttasd meg garanciálisan.

Szittyakürt 2012.06.20. 10:13:21

Valahogyan kiütötték azt az IMEI számot és gondolom, hogy nem atomfizikusok voltak, akik megcsinálták. Ki kellene guglizni, hogy milyen sw kell hozzá, azzal otthon visszaírni az eredeti IMEI-t és máris mindenki boldog. Lehet vinni a telefont garanciális javításra.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.20. 10:16:18

@Brian: Akkor ebből azt kell érteni, hogy a szerződés készülék független ( nekem nincs mobilom )? Ha más készülékkel is használható a szerződés szerinti szolgáltatás, akkor meg mi a baj? Valóban a tolvajtól kell kártérítést kérni, a szerződést szerint meg fizetni amiben megállapodtak. Az azonban továbbra sem lehet válasz, hogy csak az azzal az IMEI számmal ( nem tudom a fene ez )lehet használni a szolgáltatást. Ezt szerintem lehet módosítani.

XCat 2012.06.20. 10:18:18

Nosza, valaki mesélje el, hogy megy egy külföldön. Vagy ott nincs ilyen balkáni prolitempó, hogy telefont lopnak?:D

biododírium 2012.06.20. 10:27:53

@kovi1970: Nem szó szerint értendő persze, de a lényegen nem változtat. Meg amúgy sem kötelez senkit, hogy bármennyiért készüléket vegyen , meg szerződést írjon alá. Lehet csak egy SIM-et is venni. Így én röhögök mindenkin, aki készüléket szolgáltatótól vesz kötbérezve. Muhaha

regösbendeguz 2012.06.20. 10:28:15

Az egészben az a legdurvább, hogy a szolgáltatónak (az ő felszereltségével) kb 5 perc volna az egészet elintézni, és lenne egy boldog ügyfele. Az ügyfélszolgálat ráfordított idejét, meg az egész vaakolást ha "forintosítanánk", akkor kiderülne, hogy a szolgáltatónak is már rég "veszteséges" a dolog. Ez is magyar specialitás. Sajnos ez a baj ezzel az országgal, hogy megoldás helyett mindenhol csak a kifogásokat keresik.
A T-mobile sem így viselkedik ám más országokban, itt is vsz egy-két magyar "sztármenedzser" szorgos munkájának eredményét láthatjuk.

XCat 2012.06.20. 10:33:05

@regösbendeguz: Csodálod? A probléma nem a droidokkal van, ők nyomorult kis végautomatalények. Arról szólnak, hogy holnap is akarnak melót, és ha bármiben túllépik a nyamvadt kis hatáskörüket, lehet hogy kirakják őket. És hát persze nemtúlokosak is mellé, de nem is azért vannak ott.

A felsővezetés erről a szarakodásról nem tud, szal valahol középen lehet elakadva az egész. De egy nyomorult telefonért nem éri meg szarakodni az egésszel, az ügyfél kicsit pattog, és úgyis vesz másikat. Vagy ugyanolyat, vagy drágábbat, hogy igazolja maga előtt, hogy nem is lúzer. Felemeló, duplapénz.

így kell ezt.

szanalmas 2012.06.20. 10:33:08

Aztakurta, ez a teló 85 ezer HUF?!
Baszki, hasonló kategória a Wayteq Libra 35 ezerér, csak az független és hűség se kell hozzá...

szanalmas 2012.06.20. 10:35:31

(Ja, 85-ért az arc-s is független, sry.)

XCat 2012.06.20. 10:36:35

@szanalmas: Lehet hogy ericssonmániás. Telefonban én is az vagyok, mindent kibír.

szanalmas 2012.06.20. 10:39:52

@RipCat:

Volt néhány ericsson buta telónk, azoktól bármi jobb volt, bugos szoftver, katasztrófa akkuidő, gyors amortizálódás. Az biztos, hogy én nem fogom megtudni önszántamból, hogy az okosaik is ilyen szarok-e! :)

telkoe 2012.06.20. 10:41:56

@regösbendeguz: Meselj vilaglatott melyik orszagban irogatja at a T-mobil az imei-t?

XCat 2012.06.20. 10:44:56

@szanalmas: Nekem bejön. Ütésálló, használni kell nem vigyázni rá, stabil... az akkuja olyan jó 2 napot kibír ha nem használom sokat, az szerintem teljesen oké... jól néz ki, lehet rajta zenélni, netezni, telefonálni, és vannak rajta virágok. Szóval mindent tud, amit egy telefonnak tudni kell. Lehet hogy bugja is van, én még nem vettem észre.

pfekete101 2012.06.20. 10:45:55

"Uttesd" vissza a telefonba az eredeti IMEI-t.

XCat 2012.06.20. 10:46:10

@szanalmas: Jah buta amúgy ez is. Volt egy korábbi széria belőle, ahol a központi menügomb helyett ilyen pöckös szarcsi volt, az nekem sem tetszett.

regösbendeguz 2012.06.20. 10:47:51

@szanalmas: Azért a SE Arc nem említhető egy napon sem a Wayteq-kel, de ez csak az én véleményem, ízlés kérdése. Én is sok éve SE-t (is) használok és nagyon sajnálom, hogy megszűnt. Azt pedig jobb, ha nem is akajuk tudni, hogy a szolgáltató mennyiért kapja a gyártótól a telefont és az alkatrészt (maradjunk annyiban, olcsóbb, mint a Wayteq az üzletben), mert akkor biztosan agyvérzés lenne a vége.

biododírium 2012.06.20. 10:51:57

@Deneware.: Te sem értetted, hogy nem ez volt a hsz-em lényege. Válasz fentebb.

szanalmas 2012.06.20. 10:52:43

@RipCat:

Én gyakorlatilag nem telefonálok, szóval 20 nap körüli az akkuhasználata a telefonomnak, ami a kocsi csomagtartójában van. :)
Van egy feltöltős netkártyám is, amin van már 12k, mert évente fel kell tölteni, hogy ne járjon le! :D

regösbendeguz 2012.06.20. 10:55:10

@telkoe: Erről nincs konkrét tapasztalatom, de az általános hozzáállásról viszont jócskán.
Persze, ha a szabályokat nézzük, nem szabadna, de itt már régóta nem is erről van szó. És ha már ilyen "sarkosan fogalmazunk", fentebb többször elhangzott, hogy nem megváltoztatásról, hanem a "szabály szerinti állapot" visszaállításáról van szó. Nem azzal kereste meg a poszter a T-t, hogy kéne neki egy új IMEI, mert a régi már uncsi.

XCat 2012.06.20. 10:55:53

@regösbendeguz: Miért lenne. Ő a szolgáltató. Ha megrendelnél belőle egy raklappal meg ezer más vacakkal együtt, te is annyiért kapnád. Meg én is, de minek ennyi méregdrága lom.

@szanalmas: Kizárólag homáron keresztül kommunikálsz?

szanalmas 2012.06.20. 10:57:16

@RipCat:

Nálunk még az internet is postagalambbal működik!

XCat 2012.06.20. 10:58:19

@szanalmas: Afrikai vagy nemafrikai postagalambbal?

nyünyüge 2012.06.20. 10:59:50

@regösbendeguz:
" nem megváltoztatásról, hanem a "szabály szerinti állapot" visszaállításáról van szó. "

Erre egyetlen esetben lehetne hivatkozni: ha a szolgáltató hibájából kellene visszaállítani azt a bizonyos állapotot.

predike 2012.06.20. 11:05:45

Most nem a T a hunyó, hanem a posztoló:
Ebben az esetben két termék lett vásárolva, egy készülék és egy előfizetői szerződés 2 év hűséggel. A készülékre a törvényben előírt garancia vonatkozik (mint bármely más műszaki cikk esetében). Illetve egy díjcsomag, amire a T-Mobile vállalta, hogy 2 évig biztosítja (amit hibás készülék esetén is nyújt a szolgáltató), az már a te problémád, hogy nincs jelenleg hozzá készüléked, amivel igénybe tudod venni. Mivel a lopás közben bekövetkezett sérülés nem garanciális, így a T-nek nem kötelessége ingyen kijavítani. Még ha bérelnéd a készüléket a T-től, ebben az esetben akkor is neked kéne fizetni. Egyébként a törvény lehetőséget ad arra, hogy pénzednél legyél: polgári peres úton a tolvajtól visszakövetelheted a készülék árát.

labi 2012.06.20. 11:10:11

Nemértem.

A garancia a gyártónak felróható hibákra vonatkozik...
Ha ellopom a kocsidat, felgyújtom és bezúzom, aztán a roncsot visszaszerzed tőlem, az nem garanciás esemény.
Ha ellopom a telefonodat és páros lábbal ugrálok rajta, az sem.

Ezen esetekben rajtam hajthatnád be az általam okozott kárt, a gyártónak semmi köze ehhez.

regösbendeguz 2012.06.20. 11:10:24

@nyünyüge: Ezzel nem értek egyet. Ha nem a szolgáltató hibájából történt, miért nem kérhetem a javítást? Ha összetöröm a kocsimat, akkor nem vihetem a márkaszervizbe, mert nem az ő hibájukból történt a dolog? Dehogy nem, csak nyilván jó pénzért fogják javítani. De ha jól értem, itt a T semmilyen körülmények között nem hajlandó ezt megtenni. Ami egyébként neki "bőven számolva" egy óra szerviz-munkadíjba kerülne, és az ügyfél mosolyogva távozna. De úgy látszik (és itt a baj!!!), hogy ez neki nem érdeke.

XCat 2012.06.20. 11:16:06

@predike: Naigen, ez jogszerűen hangzik. Gecin, pofátlanul és arrogánsan ugyan, de jogszerűen.

Támadhatatlan.

A posztoló helyében én megnézném hová jár mondjuk golfozni a t vezérigazgatója, és vennék oda egy bérletet. :D

É2I 2012.06.20. 11:16:46

Vidd el egy sufni műhelybe, állítasd vissza az eredeti IMEI számot. Majd vissza valamelyik t-be és ott garanciálisan javíttasd. Nem kell itt pöcstelennek lenni, ha ők ennyire gerincesek, légy te is velük szemben ennyire az.

XCat 2012.06.20. 11:20:15

@É2I: Csak halkan kérdem, ha a szolgáltató kiütteti az imeit, őnekik nincs arról valami nyilvántartásuk, hogy az eredetinek óver? Merén meglepődnék ám, ha nem lenne.

TsK 2012.06.20. 11:22:46

en keresnek egy masik konteneres szakit es visszarakatnam a regi IMEI szamot :)
akkor mindeki boldog!

guy2 2012.06.20. 11:24:49

@regösbendeguz: Az nem volt benne a osztban, hogy a delikvens fizetni is akar a javításért. Szerintem nem akar, ingyen kéne neki.

É2I 2012.06.20. 11:25:56

@RipCat: Nem kiütteti, hanem letiltja, kizárja a hálózatból. Két külön állapot. És, ha mondja is, hogy ez a tulaj kérésére ki lett zárva a hálózatból, akkor jöhetnek a vételi, garanciális és a rendőrségi papírok a sztorival együtt.
Szerintem ez működni, igaz most altatnám 1-2 hónapot a dolgot.

s_marky 2012.06.20. 11:26:30

kötöttél volna biztosítást havi 1000Ft-ért...

XCat 2012.06.20. 11:29:48

@É2I: Ahhá.
Mondjuk nekem még mindig nem világos, miért nem tudja az új számával használni a cuccát.
Azt nem hiszem, hogy a szolgáltatás egy adott készülékhez van rendelve. Mert ha mégis, akkor viszont onnantól már simán perelhető.

telkoe 2012.06.20. 11:30:11

@regösbendeguz: No akkor legkozelebb mielott arra hivatkozol hogy kulfoldon ez hogy megy, probald meg megcsinaltatni. Meg akar az is kiderulhet hogy nem minden ugy van ahogy elkepzeled.

XCat 2012.06.20. 11:32:24

@telkoe: De ugye azt te is látod, hogy itt a t kurvára nem azt csinálja, amit elvárhatóan kéne neki?

nyünyüge 2012.06.20. 11:35:57

@regösbendeguz:
De ez nem egy javítás! Ez egy egyedi azonosító szám kitiltása az egész mobil világból.
Ha letiltatsz egy bankkártyát (ami letiltás után x idővel az egész világon letiltott lesz a kártya és a bank felel érte, ha mégis használják), azt sem csináltathatod vissza, mert megkerült. A vonatkozó rendszerek, folyamatok, nemzetközi és magyar szabályzatok úgy vannak kitalálva, hogy ez egy egyirányú dolog. (Mert ugye ha könnyű és engedélyezett volna ide-oda állítani az érvényességi állapotot, akkor ezen a ponton veszélyben volna egyediség biztonsága). És előfordulhatna, hogy két azonos IMEII szám érvényes egyszerre.

telkoe 2012.06.20. 11:40:19

@RipCat: Pontosan azt csinalja amire szerzodese kotelezi es a torvenyek szerint lehetseges.

Lopott telefont nem szoktak garancialis szervizben visszabarkacsolgatni, meg akkor sem ha pistike meg a kis baratai kiverik a nagyhisztit hogy ez marpedig jar.

XCat 2012.06.20. 11:44:51

@telkoe: Ebben az esetben a rendőrségnek kellene egy telefonost tartania visszabarkácsoltatás céljára.

Különben még mindig nem látom a t valós érdekeit ebben az egészben. Jó, ennyire kötelezi őket a törvény, és megmutatták, hogy ha a poszter fejreáll sem mozdítják a kisujjukat sem.
Viszont nekik az lenne a biznisz, hogy használja ezt a nyomorult szolgáltatást, mondjuk a havidíjon felül is, ami bevétel. Készülék nélkül nem fogja.

Jó hogy úgyis vesz másikat mert mit tehet, ha meg nem vesz, a havidíj ott van, de ha mondjuk ebből a homáros cirkuszból adódó bevételkiesést levonom a reklámokból származó pozitív bevételből, máris más arányoknál tartunk....

regösbendeguz 2012.06.20. 11:45:53

@telkoe: Azt kb fél nappal ezelőtt megírtam, én hogyan csinálnám. Olvasd el, meg fogod találni.
És mint azt szintén korábban írtam, erről (az IMEI átírésról) konkrét tapasztalatom nincs, viszont sok másról (telko-t is beleértve) igen, de ezt csak általános megjegyzésnek szántam a Magyarországon működő szolgáltatók hozzáállásáról. Mondok egy másik konkrét példát is. Nem ide tartozik, de jó viszonyítási alapot ad. A SIMlock-olt telefonok függetlenítését a legtöbb európai szolgáltató (amennyiben a szerződésben foglalt és egyéb feltételek lehetővé teszik) fillérekért, vagy ingyen végzi. A T-mobil Mo.-n ezért 20.000,- Ft-ot kér. Szerinted ugye ez is így jó, és én csak okoskodom?

predike 2012.06.20. 11:46:58

@RipCat:
Olvasd el a posztot: elromlott a mikrofonja.

É2I 2012.06.20. 11:51:18

@RipCat: IMEI és telefonszám össze van rendelve, ha prepaid kártyája lenne menne, mint a szél, de ez előfizetés, ott nem müx.
Én azt gondolom, hogy az igazi baja a srácnak, hogy ugrott a garancia a t szerint. Így nem javítják meg neki ingyen a mikrofonját. Ergo így új telefon vételére kényszerítik az előfizetése mellé, ahelyett, hogy elfogadnák a rendőrségi jgyk-et és ingyen megjavítanák, ahogy minden normális ember ezt elvárná.
Meglehetősen kontraproduktív a t, de nem ez az egyetlen és feltehetően utolsó eset.

XCat 2012.06.20. 11:57:30

@predike: Még egyszer? Nincs az az isten. Szívem szerint a t mellett vagyok, merha egyszer ellopatta, onnantól a kütyü nincs, vigyázzon rá. Csak az nem világos, hogy mi a biznisz nekik abban, hogy a poszter mellett önmagukkal is kibasznak.

regösbendeguz 2012.06.20. 12:06:41

@É2I: Szerintem nincs párosítva a SIM kártya az IMEI-vel. Legalábbis a családban lévő prepaid- és előfizetéses kártyákat is bármelyik készülékben tudom használni mindenféle varázslat nélkül.
Az egész hercehurcát figyelembe véve (meg azt, hogy "az idő pénz") valószínűleg akkor jár a poszter a lejobban, ha bemegy a sarki buherashopba és először is megkérdezi, mennyibe fájna egy mikrofon csere/javítás. Ha elfogadhgató ajánlatot kap, rátesz még pár ezret, és az IMEI/firmware/kártyafüggetlenítés problémája is azonnal meg lesz oldva. Így látatlanban szerintem még mindíg jobban jár, mintha egy új telefont kellene vennie.

telkoe 2012.06.20. 12:23:48

@RipCat: Lehet a rendorsegre is menni es sirni hogy a csunya rendorbacsi nem buheralja vissza a lopott telefont.

A T uzleti vallalkozas es nem unatkozo netes megmondoemberek klubja, ezert nem fogja pistike jatekat javitgatni amit a csunya bacsik elrontottak.

XCat 2012.06.20. 12:25:19

@telkoe: Az üzlet lényege a profit. Ha a menedzsment a profitot csökkentő döntéseket hoz, le kell cserélni.

Be lehet helyettesíteni a résztvevőket. :)

telkoe 2012.06.20. 12:27:57

@regösbendeguz: En is sejtettem hogy fogalmad sincs az imei atirasrol (sem), de kedves toled hogy elismered.

telkoe 2012.06.20. 12:29:08

@RipCat: Ezert vannak ok ott te meg itt osztod a az eszt.

doggyfreestart 2012.06.20. 12:31:58

És most úgy, ahogy van, nem tudja a Tisztelt Poszt Toló a telefonját használni? Persze, ha majd el akarja adni, akkor problémás leszm, de addig simán megy a kamu IMEI-vel.
Amúgy a gyártó hozáállása is érthető: az IMEI definíció szerint egyedi, megváltoztathatatlan azonosító. Pont. Nincs rá gyári eljárás, hogy visszaállítsd. Az, hogy okos kínaiaknak dolgozó még okosabb románok és oroszok tudják, hogy ezt hogyan kell csinálni, az csak az ő leleményességüket dícséri.
Az autós hasonlattal élve: lehet, hogy ha valami baja van a kocsinak, akkor azt a szakszervíz megjavítja, de ha az alvázszámot kicserélik, arra nincs gyári eljárás. Sehol. Az a kocsi definíció szerint kuka, nincs hivatalos eljárás az alvázszám rekonstukciójára.
A T-Mobile meg ebben a kérdében ártatlan, nem úgy, mint a kereskedő. Ellene lehet polgári pert indítani, mert vagy fel kellett volna ismerine, hogy a hátlapon található IMEI nem egyezik a készülékével, vagy pedig ő üttette ki - valahol csak meg lehet fogni.

szanalmas 2012.06.20. 12:32:12

@predike:

Elég szar telefon lehet az, aminek elromlik a mikrofonja, ha ellopják!

szanalmas 2012.06.20. 12:35:52

@doggyfreestart:

Ha már szar autós hasonlattal jön mindenki, akkor inkább az hasonlít ehhez, hogy ellopják az autódat, lecserélik a rendszámot. Visszaszerzed, de kiderül, hogy nem szól a duda, viszont azt garanciában nem csinálják meg a márkaszervizben, mert nem az eredeti rendszám van rajta, hanem másikat kapott.

regösbendeguz 2012.06.20. 12:36:19

@telkoe: Abban ugye azért egyetértünk, hogy át lehet írni? Technikailag legalábbis igen.
A személyeskedést pedig kérlek (ha már így összetegeződtünk) tartsd meg magadnak.
Arra pedig külön kíváncsi lennék, hogy a sok "kőkemény jogkövető" vajon ugyanígy állna-e a dologhoz, ha őt érné százezres nagyságrendű kár azért, mert a szolgáltató annyira rugalmas, mint a faék. Vajon akkor is csak sóhajtva megvonná a vállát és azt mondaná: "Sajna így jártam..."?

É2I 2012.06.20. 12:38:56

@regösbendeguz: Lehet, én úgy tudtam igen.

Javítás lehet olcsóbban kijönne, de nem veszek rá mérget. Lehet egy olcsó kártyafüggetlen telóval jobban járna.

@telkoe: Még igazad is lenne, ha nem ezt a történést vizsgáljuk. Itt az előfizető vétlennek tekinthető és nem egy sunyi alak, aki feltör/töreti a telóját és amikor elromlik garanciában szeretné javíttatni. De hát - a nicked alapján gondolom - a mundér becsületét véded. :)

XCat 2012.06.20. 12:41:29

@szanalmas: Ezen hangosan felröhögtem. :)

telkoe 2012.06.20. 12:47:30

@RipCat: en viszont elegedett vagyok veluk :)

doggyfreestart 2012.06.20. 12:49:33

@szanalmas:
Rendszamot lehet újat csináltatni, alvázszámot nem. És igen, a hivatalos márkaszervíz hivatalos úton hamis vagy olvashatatlan alvázszámmal neki se kezdhet a javításnak, marad a döglött duda.

XCat 2012.06.20. 12:50:15

@telkoe: Én is. Egy elméleti problémát boncolgatunk, nem háborút vívunk. Én legalábbis, meg ahogy elnézem, a többség itt.

Egy topiccal arrébb például már nemannyira. :D

telkoe 2012.06.20. 12:54:04

@regösbendeguz: Technikailag igen, de nem a szolgaltato dolga / kotelessege megjavitani. Erti igy a nagyontapasztalt bacsi vagy probaljam meg meg egyszerubben elmagyarazni?

A kar nem a szolgaltato miatt erte, nem a szolgaltato feladata rendbehozni, nem a szolgaltatonal kell hisztizni. Ha van kedve / batorsaga csinaltassa meg egy sufniban ahol ilyen barkacsdolgokat csinalnak.

telkoe 2012.06.20. 12:59:13

@É2I: Attol meg hogy vetlen a Tnek nem lesz feladata hogy megcsinalja az ellopott / elrontott jatekat. Mundert nem kell vedenem, mert mezei ugyfelhez soha nem volt kozom, a Thez is eleg regen.

regösbendeguz 2012.06.20. 12:59:38

@doggyfreestart: Ha már ezt a hasonlatot nézzük, akkor szerintem az IMEI inkább rendszámnak volna tekinthető. Minden készüléknek van emellett egy gyári száma is, amit legalábbis sokkal nehezebb megváltoztatni (sok típusnál a NYÁK-ba is bele van maratva a gyári szám), míg az IMEI egy szoftveresen változtatható adatmező.

telkoe 2012.06.20. 13:00:35

@RipCat: Inkabb ugy nez ki hogy mindenki leirja hogy mit hisz arrol hogy mi jar...

XCat 2012.06.20. 13:06:07

@telkoe: Nos, a legtöbb c-nek van egyfajta marketingkommunikációja, amivel eladja a szarjait. Ez így van a ténél is. Az emberek többsége amikor megveszi őket, nagyjából azt várja, hogy ezt meg is kapja.
Ez persze nincs így, de amíg nincs gond, addig nem derül ki.

Nézd el nekik, hogy nehezen köszönnek el az illúzióiktól. :)

regösbendeguz 2012.06.20. 13:06:53

@telkoe: Már régóta nem arról van szó, hogy mi a szolgáltató kötelessége. Hanem arról, hogy (mivel hatóságilag tisztázva lett, hogy nem a felhasználó szándékából történt a dolog) egy kis segítőkészséggel és a szolgáltató technikai felszereltségével ez minimális költségből orvosolható lenne. Mindez elsősorban jóakarat kérdése volna és ezzel itt (ha jól láttam) mások is egyetértettek.

Bigben01 2012.06.20. 13:23:24

Sajnos a szolgáltató csak addig barátságos amíg el nem kötelezi magát az ember mellette hűségszerződéssel. Attól kezdve pedig a rabszolgájának tekinti az illetőt. Lehet panaszt tenni sok helyen, de majd kivágják magukat a "kisbetűs" részre hivatkozva.
Menj el a mobilárushoz, vágd szájon és vegyen neked egy mobilt.
Amúgy vele szemben nem indult eljárás orgazdaság miatt? Hiszen kétes eredetű árut forgalmazott, mely eredetéről nem győződött meg minden kétséget kizáróan.

Brian 2012.06.20. 13:26:03

@látjátok feleim szümtükkel: Az IMEI számot a gyártó adja a telefonnak nem a szolgáltató. A kártyát simán át lehet rakni másik telefonba. A 2 év az előfizetésre vonatkozik nem a telefonra. Mondjuk azt nem értem, hogy másik IMEI számmal miért nem működik a telefon de biztos van valami biztonsági "izé" ami nem teszi lehetővé. Viszont akkor meg nem értem mi értelme van megváltoztatni.

szanalmas 2012.06.20. 13:32:50

@telkoe:

Szerintem a bejegyzésből az sem derül ki, hogy a sértett ingyen akarja-e vagy sem.
De az tény, hogy a Trémobil gazdasági helyzetét megrengetné az eset, ezért egyszerűen elhajtják, mint a szalagcím is írja, mert az a telefon nem létezik!
Gyanítom, ha az ügyfél egyik haverja a Trénél lenne szervizes, semmilyen ügy nem lenne!

szanalmas 2012.06.20. 13:37:57

@doggyfreestart:

Bravúros logikával operálsz, de pont arról van szó, hogy az IMEI számot is meg lehet változtatni. Kérlek győzz meg arról is, hogy csak egyszer lehet egy életben és utána vissza már soha többé!

regösbendeguz 2012.06.20. 13:43:36

@Brian: Nehezen tudom elképzelni, hogy ne működjön másik IMEI számmal. Itt a poszter baja inkább vélhetően az, hogy a szerződés szövegezése szerint az IMEI megváltoztatása garanciavesztést eredményez. Ebből kiindulva - mivel nem ő csinálta - nem szeretné elbukni a garanciát. Sajnos erre úgy látszik, nincs lehetőség. A dolog másik fele, hogy nyilván szeretné használni a telefonját, ha már előkerült. Abban pedig segítségére lehetne a szolgáltató, ha akarna.

XCat 2012.06.20. 13:45:35

Kár hogy ilyenkor nincs itt Lapos. Ő tés. Biztos leselkedik a sarokból, és boldog.

droland 2012.06.20. 15:14:16

Drága telefont használtan veszek, előfizetésként pedig a full gagyit 0 forintért tartaléknak. Soha nem vettem drága telefont előfizetéssel, csakis pár hónaposan használtan kéz alól, hogy az előző tulaj bukja el a készülék árának 80%-át, ha már olyan hülye volt, mint a segg, hogy 0 km-rel sok sok 10.000forintért megvette.

Egy dolgot tehetsz, de azt már megtetted: tanultál belőle...

vizpocsekolo 2012.06.20. 15:22:05

@Dövan:

A rendőrök közül maximum a jogot végzett nyomozók és tisztek vettek a kezükbe Btk-n kívül Btké.-t is, úgyhogy nincs ezen semmi meglepő.:)

Eljárás meg erre nézve nem indul, mert már a nyomozásfelügyelő tisztnek tudnia kell, hogy mi a minősítés.
Elég nagy pancserség lenne egyedi azonosítóra minősíteni az esetet, mindenesetre ha ki is menne így, a vádelőkészítési szakaszban az ügyész úgy visszavágná, mint a kertkaput.

Más.
Nem arcolás akar lenni, de nem értem, hogy akinek lövése nincs a jogról, az miért akar okosnak látszani, és hülyíteni az összes többit olyan dolgokkal, amik olyan távol állnak a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől.
A posztoló tanácsot kért, amivel kapcsolatban nem illik jogi tanácsot adni, ha nem megalapozott. A wikipédia és google másolgatásával pedig senkiből nem lesz jogász, maximum kontár, aki ügyesen félrevezeti a kérdezőt..

Már nem tudom hogy ki, de valaki még az érdekmúlást is idekeverte, ami után komolyan mondom, még a vis maiort is visszasírom.

Fogja már fel minden okos, hogy a TELEFON NEM TARTOZIK A HŰSÉGSZERZŐDÉSHEZ, a T-mobile nem a hűségszerződés alapján áll helyt a telefonért, hanem a fogyasztóvédelmi törvény alapján (garancia). A garancia meg nem terjed ki arra, hogy ha ellopják a telefont és megbuherálják - akkor sem, ha igazolni tudja a tulaj, hogy nem ő buherált. Pont azért nem számít hogy ki volt, mert a LOPÁS NEM VIS MAIOR.

Azért tart ott Magyarország ahol tart, mert mindenki baromira okos, aztán egyik ember ragasztja a másikra a hülyeséget - önkritika helyett meg mindenki maximum hőbörögni, meg szitkozódni tud, az egymásra mutogatásról nem is beszélve. Tisztelet a kivételnek.

vizpocsekolo 2012.06.20. 15:32:46

A topik lassan zárható szerintem, a hozzászólások több mint fele nettó baromság, azokkal az infókkal úgysem megy semmire a posztoló.

Összegzés:
Ha most csak a garancia miatt megy a hiszti és nem akarod a saját tanulópénzeden kicseréltetni a mikrofont, akkor fogd meg a telefonodat, a saját tanulópénzeden írasd vissza az IMEI számát és garanciáztasd (közben imádkozz, hogy nincs benne a rendszerben az afférod, és a telefonodban sem lesz nyoma annak, hogy hozzányúltak), vagy szoftveresen csinálj belőle papírnehezéket - de úgy, hogy bekapcsolni se lehessen semmivel. Beviszed hogy nem kapcsol be, és ki fogják cserélni - az igazi IMEI-t a kutya nem fogja tudni lecsekkolni.

Ennyi. Legközelebb meg vigyázz rá jobban.

U.I.:
Aki szerint azonos kategória a ZTE/Wayteq Libra és az Arc S (és ezt komolyan le is merte írni), az meg inkább gyurmával játsszon, ne okostelefonnal.

vizpocsekolo 2012.06.20. 15:39:34

Azt meg külön nem értem, hogy ha tizenezret ki tudsz fizetni egy előfizetésért havonta, akkor miért nem tellett egy havi 5-800 Ft-os biztosításra (A T-nél a vásárlástól számított 3 hónapig megköthetted volna), ami a készülékre vonatkozik, és a lopáskártól kezdve a töréskárig mindenre kiterjed a garanciától függetlenül.

Ha nem tájékoztattak erről a lehetőségről akkor megértem, ha meg szándékosan voltál fillérb*szó, akkor meg nem panaszkodni, ujjal mutogatni és siránkozni kéne, hanem magadra vetni. (mint a föld nélküli parasztnak.. tudod..)

XCat 2012.06.20. 16:26:51

@vizpocsekolo: A gazdag emberek azért gazdagok, mert fillérbaszóak, állítólag.

Amúgy nem érted te ennek a lényegét. Ez egy játék, semmi köze a joghoz, vagy a tanácshoz, de még a téhez is alig.

A posztoló bénázott, a té rugalmatlan, mindenkimás elmehet a picsába, nagyjából ennyi van.

É2I 2012.06.20. 17:17:38

@vizpocsekolo:
"A garancia meg nem terjed ki arra, hogy ha ellopják a telefont és megbuherálják - akkor sem, ha igazolni tudja a tulaj, hogy nem ő buherált. Pont azért nem számít hogy ki volt, mert a LOPÁS NEM VIS MAIOR."

És ez szerinted így van jól? Gratulálok!
Hány évig tanultad a faszkalapok által alkotott jogot? (Egyébként helyesen "a LOPÁS VIS MAIOR", már a mondandód alapján.)

Nem kell válaszolj, úgy is lesz valami frappáns paragrafus, tudom.

A jelszó: életszerűség; na ez nincs a törvényalkotás galaxis méretűre fújt halmazában.
Písz.

szanalmas 2012.06.20. 17:54:53

@vizpocsekolo:

Én írtam le a Librát, de akkor te most jogász-telefon szakon tanulsz, vagy szerinted 2 és félszer jobb az arc-s?
Hasonló kategóriát írtam, és nyugodj meg, 512 Mega RAM-mal minden android szopóág. Megnéztem a paramétereit, ez a szar ennyiért egyenesen átbaszás.

CID 2012.06.20. 18:42:58

@Sörböfi bácsi: Ha te tudsz ilyet, nyugodtan jelentsd és bizonyítsd. Tutti hogy ki lesznek rúgva a szagemberek. Persze az természetes, hogy az IMEI és a Sim lock módosítására van lehetőség de annak van nyoma a hivatalos nyilvántartásban !

CID 2012.06.21. 08:29:45

@vizpocsekolo: 60 nap az a három hónap !

vizpocsekolo 2012.06.21. 11:29:59

@É2I:

"Hány évig tanultad a faszkalapok által alkotott jogot?"

Elég ideje foglalkozom vele ahhoz, hogy meg tudjam állapítani, hogy mi az ami alapvetően jól van, és mi az, ami teljesen rossz.
A lopás pont egy olyan dolog, aminél az esetek 99%-ában van az az elvárható gondosság, amivel elkerülhető hogy bekövetkezzen. A maradék 1%-ban is létezhet biztosítás, amivel orvosolható a kár. Egyébként nem is hinnéd, hogy a jog mennyire életszerű. Tény, hogy iszonyat bonyolult, a magyar jog meg különösen egy iszonyatosan túlszabályozó rendszer, de ez azért van, mert ilyen a társadalom. Minden problémát ami felmerül, az emberek hajlamosak jogi keretek között vizsgálni, emiatt legtöbbször túl nagy teher van a jogalkotó vállán, mert egyszerűen mindent kénytelen szabályozni. Ha nem így lenne (és ez a lopás -> vis maiorra is jó példa), annyi visszaélés lenne, ami jogosan verné ki a biztosítékot azoknál, akik becsületes, jogkövető állampolgárok.
Ezért van a sok visszásnak és igazságtalannak tűnő helyzet, mert nem lehet minden egyes emberre külön jogot alkotni, hanem csak az objektív szabályozás lehetséges.. Ezért lesz olyan, akit annak ellenére súlyt hogy becsületes, más meg ha mindenáron a kiskaput keresi és potyázik, előfordulhat hogy talál - pont a túlszabályozottság miatt mindig vannak rések.

A jogi egyetemről sokan hiszik azt, hogy agymosás, ami nem igaz. Egyszerűen amikor az ember többtízezer oldalnyi szakirodalmat tanul meg és idővel átlátja a rendszerét és megérti hogy mi miért van, az ad egy olyan objektív szemléletet, ami miatt nem tudunk egy adott személyre nézve megállapítani valamit, mindig előjön az érem másik oldala is, és ilyenkor legtöbbször az a végeredmény, hogy a társadalom egészének érdeke az, hogy potyázók ne kapjanak lehetőséget, hanem igenis ők is legyenek jogkövetők.
Písz. :)

U.I.: A jogot nem 'faszkalapok' gyártották, hanem az évezredes társadalmi fejlődést tükrözi.

szanalmas:
Eredendően jogász vagyok, némi kütyümániával és elektronikai érzékkel, nem hinném, hogy a kettő kizárja egymást.:) Az Arc S pedig ha nem is két és félszer, de kétszer mindenképpen jobb, egy egész más dimenzió. Míg a librában van a 3,5"-es kijelző mellett egy Qualcomm MSM7227 600 Mhz-en ARM V6-os utasításkészlettel, addig az Arc S-ben van egy 4,2"-es kijelző mellett egy MSM8255T 1,4 Ghz-en, ARM V7-es utasításrendszerrel. Mondjuk azt, hogy teljesen más ligában focizik a kettő.
Pusztán az 512 ram nem indokolja, hogy két cuccot egyenrangúnak tekintsünk.. Szerintem.
A kétszer jobb mellett a fél pedig az, amit a Sony még belepakolt, plusz a sokkal jobb kamera, a karcálló kijelző, a szoftvertámogatásról nem is beszélve.
Na de mindegy is.

tildy:)
Köszi, elkerülte a figyelmem. Mondjuk innentől kezdve nem világos, hogy miért született a poszt egyáltalán..

CID:
Köszi, ezek szerint megváltoztatták, mikor utoljára mobilt vettem, még 3 hónap volt.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.21. 11:30:00

@vizpocsekolo: "Fogja már fel minden okos, hogy a TELEFON NEM TARTOZIK A HŰSÉGSZERZŐDÉSHEZ, a T-mobile nem a hűségszerződés alapján áll helyt a telefonért, hanem a fogyasztóvédelmi törvény alapján (garancia)."

Felfogtam. Azonban a T-mobil a telefonért azért köteles helyt állni, mert adás-vétel keretében eladta a posztolónak. Az adásvételtől meg el lehet állni érdekmúlás miatt.

Amennyiben az IMEI szám a szerződésnek fontos része ( úgy tűnik több hozzászólásból, hogy az, értelmezésem szerint a szerződés tárgya az x IMEI számú telefonkészülék ), így annak megváltozása kihat a szerződésre is. Amennyiben más telefon készülékre is kiterjed a hűségszerződés ( más készülékket is használhat a vevő szerződés megszegése nélkül ), akkor a telefon ellopása kizárólag a posztolóra tartozik, ha viszont csak az x IMEI számú készülékre vonatkozik, akkor igen is van feladata a szolgáltatónak.
Szerény véleményem szerint, az ilyen típusú szerződések kapcsolt szerződések, egyrészt a szolgáltató kedvezményekkel elad egy telefont a vevőnek akkor, ha az megköti a hűségszerződést is. Talán csak-csak akad összefüggés a két szerződés közt.

"Azért tart ott Magyarország ahol tart, mert mindenki baromira okos, aztán egyik ember ragasztja a másikra a hülyeséget..."

Talán inkább az a baj, hogy a telefonvásárlási szerződés, meg a hűségszerződés annyira "egyértelmű", hogy azt a posztoló segítség nélkül nem tudja értelmezni, ( nekem nincs mobilom, ezért nem ismertem ezt a vásárlási konstrukciót, csak a PTK-t ), és ezért kért ötleteket. Ha ezzel bajod van, ne gyere ilyen lapokra, nyiss tanácsadó irodát.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.21. 11:40:05

@vizpocsekolo: "Minden problémát ami felmerül, az emberek hajlamosak jogi keretek között vizsgálni, emiatt legtöbbször túl nagy teher van a jogalkotó vállán, mert egyszerűen mindent kénytelen szabályozni."

A több, mint ötezer törvény, meg rendelet mellett kell ezen csodálkozni?
Az pedig nem igaz, hogy emiatt kénytelen mindent szabályozni a jogalkotó. Az csak az utóbbi időben jött divatba, hogy még a levegő vételt is jogszabállyal irányítanák. A poszt csa egyszerű adásvételi, és szolgáltatási szerződésekhez kötődik, ezért valahogy nem egészen érteni, hogyan jön ide a jogalkotási kényszerképzet.

vizpocsekolo 2012.06.21. 11:48:39

@látjátok feleim szümtükkel:

Úgy jön ide, hogy olvasd el az előzményt, amire válaszoltam. Ha nem lenne ennyi törvény és rendelet, a leleményes magyar téglánként széthordaná az országot.

Egyébként a posztoló egy szögegyszerű dolgot vázolt fel, nevezetesen a T-mobiletól akart kártalanítást a kvázi saját butaságáért olyan áron, hogy a T a kártalanítással bűncselekményt követett volna el. Ez minden.
Erre végül megint jött a sok 'leleményes magyar', aki rögtön kiskaput talált, és aki 'jogi keretek között szemlélve egy nüansznyi problémát', máris tudta, mit kell csinálni anélkül, hogy halvány fogalma lenne arról, amit a gugliból bemásolt.

vizpocsekolo 2012.06.21. 11:55:53

@vizpocsekolo:

"Felfogtam. Azonban a T-mobil a telefonért azért köteles helyt állni, mert adás-vétel keretében eladta a posztolónak. Az adásvételtől meg el lehet állni érdekmúlás miatt."

Nem, az érdekmúlás még mindig nem tartozik ide. Akkor állhatsz el érdekmúlás miatt az adásvételi szerződéstől, ha még nem teljesült. Ha már igen, akkor semmiféle elállásnak nincs helye, maximum szavatossági igénnyel élhetsz, ami meg jelen esetben a garancia, de ezt már kitárgyaltuk.

Olvass ennek utána még egyszer.

Xezs 2012.06.21. 20:58:47

@John Nethem: Nem tetszelegnek hatóságként egyáltalán. Ezt csak a te kisebbségi komplexusod mondatja veled. A cég azt teszi, amit racionálisan tennie kell: Nem hagyja hogy az ügyfél a saját balfaszságát rájuk hárítsa.

Nem tudom már máshogy magyarázni, ha nem érted akkor hagyjuk.

Xezs 2012.06.21. 21:02:26

@John Nethem: Baszod, a hűségszerződés egy közös beleegyezésen alapuló szerződés, senki sem kényszerít rá, hogy aláírd.

Tényleg nem érted a lényegét?

A cég azt mondja neked, hogy odaadom neked ezt az 50 ezret érő telefont 20 ezerért, de cserébe te megígéred és aláírod, hogy 2 évig az ügyfelem maradsz.

Te tényleg nem látod az előnyét ennek?

De tudod mit, hagyd a picsába, vegyél akkor szolgáltatófüggetlen telefont kétszer annyiért, JOGOD van hozzá mert jogállamban élünk. Senki sem fog lámpavasra lógatni, ha így teszel és nem a T-nél vásárolsz.

Sőt, telepíts adótornyokat, építs hálózatot, függetlenítsd magad minden szolgáltatótól.

LÁZADJ FEL!

Xezs 2012.06.21. 21:06:31

@Zigomer Trubahin: Netről túrsz warezt és kikódolod magadnak, ne legyél béna :)

Xezs 2012.06.21. 21:39:39

@nyünyüge: Milyen x idő? Azonnal letiltódik, a kibocsátó bank egyszerűen visszautasítja a POS/ATM terminál kérését.

nyünyüge 2012.06.21. 22:41:55

@Xezs: a gyakorlatban nincs 'azonnal', föleg mert bizonyos értékhatárig kiszolgálják az ügyfelet az automaták akkor is, ha a számlavezető bank rendszere nem elérhető.

Xezs 2012.06.21. 22:50:41

@nyünyüge: De mivel 99,99%-ban elérhető, ezért szinte mindig a kibocsátó bank a jóváhagyó.

Amiről te beszélsz az valóban létezik, mármint hogy a kártyatársaság a jóváhagyó, de az csak nagyon ritka esetben fordul elő.

A kártyatársaságnál valóban több idő a letiltás, de a banknál nem.

babel 2012.06.23. 13:38:22

Sosem írtam át IMEI-t és nincs is tervbe véve, de mint a területen tevékenykedő informatikusnak, halvány elképzelésem van, hogy is működhet ez?

A gyártónál a készülékbe kerül egy PROM/EPROM/EEPROM (nem mindegy, majd kitérek rá) amibe a gyártás során beégetik az IMEI-t. Bármilyen ~PROM az illető, az a működés, hogy kezdetben minden bit 1-es, s ahol kell, ott "nagy" áramerősséggel szakadást hoznak létre, és ezeket a biteket átállítják 0-ba. Ezeket PROM esetben később a Jóisten kivételével SENKI nem állítja vissza 1-be, mert nincs rá lehetőség.

Azt meg lehet tenni, hogy egy-két további bitet is átállítanak 0-ba, mert el lehet égetni a megfelelő berendezéssel ezeket. A tolvajoknak ez elég, hiszen 1-2 bit megváltozásával ez már egy másik IMEI szám lesz, ami nem egyezik a készülék eredetijével, így a központi adatbázisban letiltottal sem, vagyis amíg véletlenül ezt a másik IMEI-t is le nem tiltják (hiszen lehet belőle egy másik, eredeti is a világban), addig a készülékkel lehet vígan telefonálni, hiába lopott.

A helyzet annyiban más, ha a készülékben EPROM/EEPROM van, mert akkor az törölhető, igaz, csak az egész egyben, tehát a gyári teljes software is ugrik, de azt vissza lehet tölteni, ekkor elvileg az IMEI visszaállítható, de gondolom pont ezért NEM ezt a megoldást alkalmazzák a gyártók. (Kezdetben biztos volt ilyen, de már leszoktak róla, amennyire én tudom.)

Vagyis a helyzet az, hogy az eredeti IMEI 99% eséllyel valóban nem állítható vissza. A készülékgyártó elvileg legyárthat egy új, ilyen IMEI számú készüléket (ill. új alaplapot, rajta a PROM-mal), de nem hiszem, hogy hajlandó lenne rá.

Vagyis ne hagyjátok el a telefonotokat, vigyázzatok rá, és ha mégis ellopják, akkor inkább legyen rá biztosításotok (lehet ilyet kötni), mert ennek a következményeiért sem a gyártót, sem a forgalmazót, sem a szolgáltató nem terheli semmi jogi felelősség.

Ui. Jópofizni lehet, multikat szidni divatos dolog, csak ebben az esetben kár.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2012.06.25. 13:44:54

nemtudom volt-e említés róla, de az illető végül kapott egy vadiúj telefont az ellopott helyett.

zalatov 2012.06.26. 00:05:08

Gyerekek! A szolgáltató miért üttetne ki imeit? Ha függetlenítést végez, akkor sem változik az imei. A gyártó miért változtatná az imeit? Az imei megváltoztatása bűncselekmény. Ráadásul senki másnak nincs szüksége rá, csak a piacos gengszterekenk. Ezek után kérdés, hogy miért lenne erre felkészülve egy szolgáltató? Olyan mintha Trabant-motort tetetnék a Mercimbe, majd bemennék a márkaszervizbe reklamálni, hogy nem megy rendesen, cseréljék vissza! Ezt a posztoló keményen bebukta! Képzelem mekkora röhögés lehetet a T-nél amikor távozott. Balek!

beltmaker 2012.12.30. 09:10:19

@XCat: Az Egyesult Kiralysagban elek. Termeszetesen itt is lopnak mindent, telefont is. A megoldas nagyon egyszeru. Biztositas!! Itt a bankszamladhoz adnak biztositast mindenre. Tv, DVD, Fenykepezogep, Mobil stb... Vasarlast koveto napokban bemegy az ember a bankba es INGYEN (mivel a bankszamla elofizetesi dija tartalmazza) kotsz biztositast a keszulekre. Tovabba a lopott telefon keszulek Anglia teruleten soha tobbet nem hasznalhato es igen komolyan veszik az ilyen es ehhez hasonlo bejelenteseket a rendorsegen.

Bender (törölt) 2013.03.11. 19:41:59

Ilyankor kell szétszedni a telót óvatosan és piezós öngyújtóval itt-ott beleszikrázni. Lehetőleg minden IC kapjon belőle... Ha nem indul el a teló esetleg a nand is kinyiffant benne, akkor már nincs az az ember, aki megmondja, hogy buherált. És még a hiba okát sem fogják megtudni, ha normálisan rakod össze => Alaplap csere, bejegyzés a garilapon az új IMEI számmal és boldogság.
süti beállítások módosítása