Tékozló Homár

A Tigáz és a leszerelt óra: a városi legenda visszanyal

2012.07.06. 12:44 | jackyll | komment

Biztos mindenki emlékszik még az interneten tavaly terjedő levélre, amiben a tigázos mérőórák félmillió forintos büntetést érő leszerelésére figyelmeztetettek. A Homárról már cenzúráztatta a szolgáltató, de ezek szerint mégsem városi legenda, hiszen megkaptuk még egyszer, csak ebben az esetben nem a plomba volt "buherált", hanem egy karcolás miatt gyanúsítottak meg lopással egy idős házaspárt:

Szüleim a Tigáz szolgáltatási területén élnek. Pár napja járt náluk egy szakember gázmérő óra-csere ürügyén. Leszedte az órát, majd megállapította, hogy egy karcolás van az óra hátulján, biztosan meg lett mágnesezve.  Szüleim egyszerű, becsületes emberek, nem folyamodtak ilyen trükkhöz. Az órát igazságügyi szakértő fogja megvizsgálni, már jóelőre súlyos százezres bírságot helyeztek kilátásba. Láttatok már ilyet?

A neten turkálva sok hasonló esetről lehet olvasni, de amíg nem lettem érintett, nem nagyon keresgéltem a témában. Szóval legyen ez a levél egyrészt figyelemfelkeltés (lakásba beengedett szolgáltatói szakembert egy pillanatra sem magára hagyni, mert karcolász, plombát piszkál, kanárit molesztál), másrészt meg a hasonló cipőben járó/járt homáristák tapasztalataira vagyok kíváncsi.

Csókolom a csápodat!

Gizike a gőzeke

Ha már gázos sztoriknál tartunk, ez a másik szintén tigázos jelenet rávilágít a probléma gyökerére. Tudniillik az  energiatakarékosság és a környezettudatosság anyagilag elég szarul jön ki a Tigáznak, ezért megszondázzák azokat a helyeket, ahol radikálisan visszaesik a fogyasztás:

Közepes méretű, nem új építésű családi ház (110 nm). Brutális gázszámlánk volt, legalábbis a tanári fizetésemhez képest. Ezért az elmúlt évben megtettünk mindent, hogy valahogy faragjunk ebből: padlásszigetelés, termosztátok átállítása, vízhőmérséklet csökkentése, szobákban 22 fok helyett csúcsidőben 21 fok, napközben 19-20 fok. Az eredmény -1000 köbméter éves szinten, nagy öröm volt itthon, hogy ezek szerint érdemes próbálkozni.

 Ráadásul április végén - tehát már a fűtésszezon után - lecseréltük a házzal együtt vásárolt régi, nyílt égésterű, ki tudja ki által szerelt, kb. 50% hatásfokkal működő gázkazánt, illetve az áramzabáló, a házzal egyidős villanybojlert és a helyükbe kondenzációs kazán és indirekt víztárolós bojler került.

 Ekkor jött a TIGÁZ, először leolvasás, ahol gondolom ők kevésbé nagy örömmel észlelték a fogyasztás csökkenését. Ezek után gázóra-ellenőrzés. Már itt próbálkoztak, hogy látnak a gázórán egy karcolást - ami régi, általuk felújítva került valamikor beszerelésre - de ebben a témában azért nem mertek elmélyedni, mert gondolom ha valaki megbuherálja az órát azt nem úgy teszi, hogy azért évi 2300 köbmétert még pörögjön évente. Mutassuk a gázkészülékeket.

 Á, új a kazán! Hol a gázterv? Mi van? A régi helyére beszerelünk egy újat és gázterv kell? Hol tetszettek lenni az elmúlt 4 évben, amikor a hatályos szabályokkal ellentétesen a lakótérben ment egy nyílt égésterű, minden papír nélkül (gázterv, szerelési papírok, garancia, stb.) üzemelő készülék.

 Aztán a helyi szakértő felvilágosít: nagy a gond a cégnél, mert aki csak teheti szigetel, korszerű készüléket vásárol, visszaveszi a fogyasztást, ezért érezhetően csökken a fogyasztás, így a profit is. Mit tehet ilyenkor egy felelős nagyvállalat? Kimegy azokra a helyekre, ahol csökken a fogyasztás és megpróbál büntetni, megfélemlíteni.

 Ez oké, a TIGÁZ nem az a cég, akitől bármi jobbat várnánk. Kérdés viszont, hogy hol vannak a magyar hatóságok, a környezetvédők, stb. akik felfigyelnek az ilyen tendenciákra és beavatkoznak? Hogy Magyarország teljesíteni tudja a nemzetközi szerződésekben vállalt környezetvédelmi programokat?

 Sz. T.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.06. 12:48:59

Öööö.. nem lehet csak úgy gézkészülékeket szerelgetni. Bazi nagyot robban.

Dr. Kix 2012.07.06. 12:55:02

geotermikus fűtést mindenkinek. Jobbat nem tudok. Én is kifizettem a gatyámat gázra télen.

mortalwombat 2012.07.06. 12:57:57

Ezt a Tigázt kilőhetné valaki az űrbe, vagy minimum át kéne dobni az ellenséghez.

herk 2012.07.06. 13:10:07

azért kiváncsi lennék, hogy mikor leszerelnek egy ilyen mérőórát, milyen adminisztrativ dolgok történnek.
1. alá kell irnom valamit?
2. mivan, ha nem értek azzal egyet, amit alá szeretnének iratni. Kapok belőle másolatot?
3. Ha ők, miután elvitték tőlem, hogy bizonyitják azt, hogy nem később lett megbuherálva?
4. készül fénykép a helyszinen?
5. megmágnesezni azután is meglehet, hgy elvitték, pláne egy szakértő megcsinálja pikk-pakk. Leszereli, elindul vele, de még a lépcsőházban elővesz egy buzinagy mágnest és már kész is. Kéredem én, hogy lehet itt bármit is bizonyitani?? De simán csinálhatják az is, hogy mielőtt becsöngetnek, egy bivalynagy mágnest odatesznek, és ennyi. Te meg semmiről sem tudsz.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.06. 13:16:03

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Miaz hogy! Új házat lehet építeni.

_____________________

Ha kivágod ezt a kupont,
vehetsz egy új monitort.
_____________________

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.06. 13:28:25

@herk:

Aláírnod akkor kell, ha beleegyezel. Ha kényszerítenek az aláírásra, akkor az semmis. A jegyzőkönyvhöz az aláírásod mellé írhatsz különvéleményt.

Amit aláírsz, arról kapsz másolatot. Esetleg kaphatsz arról is, amit nem írsz alá.

Dobozba teszik, és leplombálják. (Aláírják, mittomén.) Lényeges LENNE, hogy ne legyen a dobozon keresztül megmágnesezhető.

Ha készül, ha nem készül, te készíts fényképet. Gombokért lehet kapni eldobható fényképezőgépet filmmel. Legyen mindig a kocsiban, otthon, mindenhol.

Nem kell megmágnesezni. A szakértő rátesz egy mágnesezést jelző fóliát, ami jelezni fog. Minden vas valamennyire mágneses. Ha nem szólsz, hogy ez nem igazolt mérési módszer, a bíró el fogja fogadni, és szénné leszel büntetve.

Ha szabadon elérhető helyen van az villany- vagy gázóra, harmincmillió féleképpen lehet a delikvenst megszivatni. A tűzoltók nem engedik az órák szekrényét bezárni. Ha bezárod, megbüntethetnek.

herk 2012.07.06. 13:41:29

@atpijkamo:
"Ha szabadon elérhető helyen van az villany- vagy gázóra, harmincmillió féleképpen lehet a delikvenst megszivatni. A tűzoltók nem engedik az órák szekrényét bezárni. Ha bezárod, megbüntethetnek. "

oké, de akkor mi a teendő?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.06. 13:52:12

@herk: nincs teendő. copásra vagyunk determinálva, oszt kész.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.06. 13:52:54

@herk: Bezárod. (Nem szabad, de hát lopni se szabad...) Kicsi az esély, hogy megbüntetnek, és akkor sem akkora összegre.

herk 2012.07.06. 13:53:51

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:
akkor kéne egy fasza cikket irni erről az index-en. Vagy RTL klub, vagy valami

2012.07.06. 13:56:51

@herk: itthagyod ezt az elbaszott buntetoorszagot, szoritsak csak addig ossze a markukat amig minden es mindenki kifolyt az ujjaik kozott :)

Martinicske 2012.07.06. 14:00:31

Szerintem a nemzetközi szerződésekben vállalt környezetvédelmi programokra maga Magyarisztán is nagy ívben tesz rá, meg a nemzetközi közösség is mondjuk.

Most vettem egy házat. Kellett csináltatni az eladónak ezt a zöld kártyát több 10.ezer forintért. Állítólag azért, hogy én tudjam milyen a ház energiaigénye. Ezt a papírt megkapta az ügyvéd az átíráshoz, én nem is láttam. Hehe, kell ám ez az energiatanúsítvány nekünk.

Ejj, ha egyszer úgy kaszálhatnék, mint aki ezeket kiállítja... csak egy fél évet...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.07.06. 14:04:02

De visszatérve az eredeti dolgohoz. Gázvezetéket buzerálni nem ilik. Sőt, nem is szabad. Kazánt cserélni akkor szabad, ha a régi és az új kazán teljesítménye azonos. Különben gázterv, kéményseprő szakvélemény, meg apjafasza tíz példányban, halványzöld pecséttel.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.06. 14:07:41

@herk: magyarisztánba mindent lehet. tiszta ámerika.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.06. 14:20:45

Gáz van a gázosokkal.
És teljesen törvényesen.
Nekem is tököm tele van a szolgáltatómaffiával már.

goes 2012.07.06. 14:20:48

Videóra kell venni az egész műveletet Elmű és gázművek esetében is. Nálam az Elmű-s ember tiltakozott, de nem tudott mit tenni, hiszen az én magánlakásomban volt, ott azt csinálok, amit akarok. Megmondtam neki, hogy vagy videózok vagy elmegy és rendőrrel jöjjön vissza. Videóztam. A "szakértőhöz" ügyvéddel mentem, bocsánatot kértek a zaklatásért utána.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.07.06. 15:05:59

@atpijkamo:
nemúgy van az! amikor még siheder vótam, keresztapámmal hegesztettünk Zuk benzintartájjt úgy, hogy nem vót leszerelve a kocsiról, oszt mégis itt vagyok

K. Z. 2012.07.06. 15:36:29

Ja, hogy innen kicenzúrázta a Tigáz? Csodálkoztam, hogy nem találtam semmit nálatok.
Gizi

2012.07.06. 15:54:06

ha egyszer már eltűnt egy tigázos poszt, minek kirakni egy másikat?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.06. 15:58:46

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt): Az csak úgy lehet, hogy feltöltöttétek szinültig vízzel.

Manyecska 2012.07.06. 16:04:28

@goes: ezt többen ajánlották, én már óraleolvasáskor is figyelem,...szomorú hogy idáig jutottunk kis hazánkban:( !!!

Manyecska 2012.07.06. 16:05:42

@Csokis: amúgy is nagynyomású vezetékek, úgy tudom!..

Különben egy karc bizonyíték??? :( B+!!

lomposfarkas 2012.07.06. 16:22:41

Itt anyázzák a tigázt:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158895
Egyre remegőbb gyomorral olvastam a topikot, hálát adok, hogy nem oda tartozom!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.07.06. 16:43:10

@Azreel: Hogy legyen idő tükröket készíteni róla. Ede is leszedette magát, de attól még EDE ÖRÖK! Ja nem, ökör.

Dr Gregory House 2012.07.06. 16:51:31

@herk: Pár száz kilóméter nyugati irányban, ott nincs Tigáz.

É2I 2012.07.06. 16:58:08

Oda kéne már csapnia fogyvédelemnek. Nem igaz, hogy ennyire töketlenek.

pengusz 2012.07.06. 17:17:11

"Á, új a kazán! Hol a gázterv? "
Milyen új kazán? Így vettétek a házat, keressék csak elő a terveket, mert te elhagytad a másolatot :D Gázszerelő nem világosított fel? Különben is valszeg az előző lakó szerelte fel illegálisan. :D

deho 2012.07.06. 17:58:53

Megfelelően kell őket fogadni, talán nem próbálkoznak!

Tisztelt xxxxxxxx Kft.

Lakásomban folyó hó 18. -n xxxxxxxx munkalapszámon a "xxxx csoport" által elvégzett mérőcsere kapcsán az alábbi panasszal kívánok élni.

1. A szerelők bemutatkozás, megbízólevél és arcképes igazolvány felmutatása nélkül léptek be.

2. A gázóra és a jogi zárak épségéről nem kaptam sem tájékoztatást sem jegyzőkönyvet, arról fényképfelvételt sem készítettek.

3. A munkalapon 0 azaz nulla gázóra állást vettek fel ami a az órán valóságban 0,120m3 ezzel gyakorlatilag megkárosítottak.
Nem jelent problémát a kifizetése, de ez az eset is pontosan jelzi a Gázművek és csatolt vállalatainak és úgy általában a magyarországi közmű szolgáltatók általános hozzáállására. A tévedést már nem tudtam idejében jelezni mert a szerelők hirtelen távoztak.

4. Figyelmeztettem a szerelőket, hogy a gázóra utólagos manipulálását meg se próbálják, valamint közöltem, hogy a régi gázóráról fényképfelvételek készültek. (Több darab minden szögből) Ekkor a egyik szerelő, egyébként jogos felszólamlásomat internetes hülyeségnek minősítette, melyet sem tartalmában sem minőségében nem tudom elfogadni.

Ami maguknak hülyeség, az egy fogyasztónak több százezer forint veszteség és bíróságra járkálás. Amennyiben a Gázművek minden ilyen esetben jutalmat is fizet az alvállalkozóinak, úgy a panaszom illetve a "internetes hülyeségnek " nevezett ügyekben az elővigyázatosság még inkább megalapozott.

Ezúton kérem Önöket az ügy lezárása érdekében a régi gázóra sértetlenségét igazoló hiteles jegyzőkönyv kiállítását, címemre történő eljuttatását.

A szerelést végző, szavaimat hülyeségnek minősítő alkalmazottjuk bocsánatkérésétől illetve a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felkeresésétől egyelőre eltekintek. A munkavégzés és a kiértesítés egyébként nem volt kifogásolható.

Tisztelettel:

xxxxxxxxxxxxxxx.

A levél másolatát kapják:

FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. ügyfélszolgálata

Dr. xxxxxx Ügyvédi Iroda

Válasz

Panaszos levelét megkaptam, az abban foglaltakra az alábbiakban válaszolok.
Valószínűleg elkerülte a figyelmét, de szerelőink fényképes igazolványa an munkaruhájukon kitűzött, illetve a szerelésre érkezéskor a dossziéjukban lefűzött megbízólevelük a dosszié nyitásával kerül bemutatásra. (Hazugság!) Amennyiben az ügyfél kéri, természetesen módot adnak arra is –nem egy példa igazolja-, hogy annak tartalmát a felhasználó ellenőrizhesse.
Ha szabálytalan vételezésre utaló gyanú nem merül fel a mérőcsere alkalmával, akkor a kollégák pusztán a felhasználói adatlapot kell, hogy a helyszínen hagyják, ami az Ön számára igazolja, hogy a csere alkalmával a korábbi mérővel kapcsolatos probléma nem volt. Ezzel ellentétes esetben szükséges csak jegyzőkönyv felvétele, illetve az esetleges bizonyítékok zsákolással történő megőrzése eredeti állapotában.
Szintén elkerülhette a figyelmét, hogy a szerelők mind a megérkezésük (a helyszínen talált állapot), mind a távozásuk előtti (a helyszínen ott hagyott állapot) helyzetet fényképfelvételen rögzítették, (ez sem igaz) amely a FŐGÁZ archiválásában rögzítésre kerül.

A FŐGÁZ elszámolásában, szerelőink feladatában mindig az egész köbméterek kerülnek rögzítésre. Mint ahogy az Önnél leszerelt mérő esetében is a már elfogyasztott 92 liter (a fényképfelvétel alapján) sem került rögzítésre. Nincs gyakorlati jelentősége, de ezt is figyelembe véve 28 liter „kár” érte Önt, aminek értéke nagyságrendileg egy forint. Egyébként abszolút nulla állású mérő nem kerül felszerelésre, mert a hitelesítéshez szükséges 110-130 liter gáz átvezetése a mérőn.

Szerelőink utólag semmiféle manipulációt nem végeznek, de nem is tudnának végezni a mérőn, amely Önt károsan érinthetné. (persze!) Ők is, de magam is számtalan hasonló leírást olvastunk az interneten, s meg kell Önnek mondanom, hogy jó részét magam is valótlannak, „hülyeségnek” tartom. Vagyis sem kollégáim, sem magam nem az Ön szavait tartjuk „hülyeségnek”, hanem azokat a rémhíreket, amelyeket megalapozatlanul terjesztenek.
Ugyan az üzleti feltételek kizárólag a szerződő felekre tartoznak, ennek ellenére tájékoztatom, hogy megrendelőnk a szabálytalan vételezések feltárására egyetlen fillért sem biztosít, nem jutalmazza a szerelőket, annak ellenére, hogy ezen állapotok feltárása lényeges többletmunkát igényel mind a szerelőktől, mind az irodai dolgozóktól, viszont jelentős mértékű kötbérrel sújt, ha az indokolt szabálytalan vételezési gyanukat nem a minden oldalról szabályozott feltételek alapján kezdeményezzük. Úgy érzem, hogy erkölcsileg mind Önnek, mind nekünk elvárhatóság, hogy a valóban szabálytalan vételezést végző felhasználókat megtaláljuk, felelősségre vonjuk.
Mint ahogy azt korábban is említettem, nincs módunk arra, hogy a nem gyanus esetekről jegyzőkönyvet állítsunk ki, az Önnek átadott adatlap önmagában tanusítja azt, hogy Önnél a korábbi mérővel kapcsolatban probléma nem merült fel.
A félreértésekből fakadó kellemetlenségekért elnézését kérem, remélem tájékoztatásom megnyugtató az Ön számára.
Üdvözlettel:
xxxxxx
ügyvezető igazgató

Gázművek válasz

Tisztelt xxxxxxxx úr,

alábbi, hitelesítési gázmérő cserével kapcsolatos bejelentését a gázmérő cserét társaságunk megbízásából végző xxxxxx Kft. kivizsgálta, amelynek eredménye alapján a következő tájékoztatást adjuk:

A Kisépszer Kft. szerelőinek fényképes igazolványa a munkaruhájukra van kitűzve. (Mint fent) A felhasználási helyre érkezéskor bemutatják a megbízólevelüket (persze)

Amennyiben szabálytalan gázvételezésre utaló körülmény a mérőcsere során nem merül fel, a szerelők csak a felhasználói adatlapot hagyják a helyszínen. Ez igazolja, hogy a csere alkalmával az előző gázmérővel kapcsolatban probléma nem volt. Szabálytalan gázvételezésre utaló körülmény esetén kerül sor jegyzőkönyv felvételére, illetve a gázmérő zsákban történő elhelyezésére..

A szerelők a helyszínen talált, illetve a mérőcsere után a helyszínen hagyott állapotot fényképfelvételen rögzítették. A fényképek társaságunknál archiválásra kerülnek.

A 0,12 m3 mérőállással felszerelt gázmérővel Önt kár nem érte, mert az elszámolás mindig a mérőn leolvasott, lefelé kerekített az egész köbméterek alapján történik.

A szerelők utólag a gázmérőn manipulációt nem végeznek. Sajnos az interneten a témakörben számos bejegyzés olvasható, amelyek túlnyomó többsége valótlan, szenzációt hajhászó rémhír. Ezt minősítették a szerelők "internetes hülyeség"-nek.

xxxx
xxxxxxxxosztályvezető
FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.07.06. 18:37:55

Kérdés: mi értelme van a Homárnak, ha orrba-szájba cenzúráztatható?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.07.06. 19:04:17

@pengusz: Okos vagy. Aztán meg ha rájukrobban akkor is elő lehet húzni a farzsebből pár hasonlóan jópofa szöveget, nemigaz? A sok szar mellett ez egy olyan szabály ami a te hülye fejedet védi. Ezt feléred ésszel? Gyerek.

laci0011 2012.07.06. 19:31:02

Amerikában olcsóbb a benzin mint nálunk a földgáz!!!Vissza kéne már államosítani az összes energia szolgáltatónak álcázott rablóbandát.

venszivar 2012.07.06. 19:31:29

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Én még NEM szoptam ! Nem is hiszem, hogy valaha is fogok ! Viszont a nyalakodást szeretem s művelem..........:))))):D

Tron65 2012.07.06. 19:40:41

Ismerősöm pár napja mesélte ugyan ezt a karcolós sztorit.
Szavahihető, 20 éve a kollégám.
VELE esett meg, az elkövető a FŐVÁROSI GÁZMŰVEK.

gelsystem 2012.07.06. 20:54:34

EDÉ-hez nem mennek óracserére, monygyuk, mikor a kékszalagon veret..............
azt szívesen olvasnám a homáron:):):):):

Megdobbent 2012.07.06. 21:03:27

Kocsogok a tigazasok, mindig is azok voltak, es sikerult annak meg is maradniuk. Jelzem, az atkosban nem volt veluk baj: mertunk, fizettunk, mindenki elegedett volt.
De persze ebben az orszagban mindent lehet, ezert ilyen szanalmas :)

England win The Ashes! 2012.07.06. 22:04:32

@gelsystem: Sajnálatos módon Edéék visszaestek: 15. helyen végeztek a YS-II. kategóriában, az abszolút rangsorban a 264. lettek.

Keszthelynél még a 4. helyen haladtak. :(

Megdobbent 2012.07.06. 22:41:35

@Dr Jozef Vengloš: mar korabban is mondtam: ahhoz, hogy EDE nyer-e Kekszalagot semmi koze ahhoz, hogy a hajojuk hanyadiknak fut be. Azert EDE az EDE, nem egy csonakos a nagyvizen!

Xezs 2012.07.06. 23:52:06

Hogy jönnek ide a környezetvédők? Azok amúgyis elmebeteg bölcsészek, egy szót is kár rájuk vesztegetni.

cicmen (törölt) 2012.07.06. 23:59:10

@atpijkamo:
Ha kivágod ezt a kupont,
vehetsz egy új monitort.

Segítség! :)

England win The Ashes! 2012.07.07. 00:13:00

@Megdobbent: Igaz. De azért mégis jobban mutatott volna egy dobogó. :)

pengusz 2012.07.07. 06:29:44

@Kellemes Zérókomponista: Te okostojás nagypapi ahhoz mit szólsz, hogy a Gázművekhez bejelentett átvételt követő 1-2 napon belül érdekes módon betörnek, és csak a zsírúj cirkót viszik el?
Egyébként minek kéne gázterv egy zárt égésterű kombi-cirkóhoz (ha jól tudom már amúgy is csak ilyet engedélyeznek, mármint zártat)), amihez a saját gyári kéményét építem be, ami nem hosszabb 3 méternél? Na okostojás nagypapi ehhez kell gázterv? Ja hogy ezt a Gázművek nem reklámozza, mert így nem tud lehúzni a semmiért pénzzel? Persze-persze, mindig csakis az emberek biztonsága a fontos. Kis naiv :D

cicmen (törölt) 2012.07.07. 07:42:50

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt): amikor még siheder vótam, keresztapámmal hegesztettünk Zuk benzintartájjt úgy, hogy nem vót leszerelve a kocsiról, oszt mégis itt vagyok

Mert pont a robbanás előtt küldött el sörért, vagy valami más "szerszámért" ! :)
Különben te is úgy néznél ki mint Niki Lauda!

cicmen (törölt) 2012.07.07. 08:50:50

Úgy látom mindenki a buzifelvonuláson van!

Xezs 2012.07.07. 09:39:23

@cicmen: tényleg az ma van

remélem jól megverik őket most is :)

@pengusz: szerintem nincs összefüggés a felszerelés és a betörés között, bár ki tudja

mindenesetre legalább kiderült, hogy szar a biztonsági rendszeretek, ami fejlesztésre szorul

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.07. 10:14:56

@Xezs: Még véletlenül sem biológusok, gondolom. Elég sokat ismerek olyat is.

@cicmen: Csak a buzik :)

@pengusz: Ahhoz egy rendőrséi feljelentést szólnék, amiben megemlíteném ezt a körülményt.
De a gázterves lehúzássaql egyrészt igazad van - ingyen lóvé, basztatás - másrészt ha minősített gázszerelő rajka be, akkor az valószínűleg készít ilyet, azért minősített. Ha Józsi bepakolja otthon, akkor arra amúgy sem fog senki garanciát vállalni, hogy jó lesz.

Xezs 2012.07.07. 10:18:47

@ColT: Én azért nem bírom a fajtájukat, mert mindenbe beleugatnak, abba is, amibe nem kéne. TÚlzásba viszik ezt az egész bohóckodást.

Pl. amin végképp ledobta az agyam az ékszíjat az a Zengő meg a Tubes környéki faszkodásuk. Egyrészt milyen töketlen vezetés az már, amelyik katonai döntésekbe hagyja hogy szétfüvezett civilek beleugassanak, másrészt meg ki nem szarja le a hegyi baszomfaszom virágot. Gondolom azóta se nézte meg egyik se, hogy kirohadtak-e már azok a virágok, vagy sem.

A légvédelmünk meg nyitva, az egész NATO röhög rajtunk és csak legyintenek, hogy még egy lokátort sem voltunk képesek normálisan kitelepíteni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.07. 10:24:21

@Xezs: A hegyi baszomfaszom világát azért nem szarod le, mert nem ura vagy a természetnek, hanem megtűr. És semmi jogod nincs egész fajokat kiirtani. Ettől függetlenül én is úgy voltam vele, hogy a Tubesen így is van 2 adótorony, elfért volna a radar. Főleg, ha ígéretet tett rá az ország. A Zengő más tészta, oda tényleg nem támogattam én sem.

A légvédelem, és az egész országosdi-hadseregesdi meg a világ legnagyobb faszsága, és illene már leszoknia erről a kedves emberiségnek, mert semmi más, csak mértéktelen pazarlás. Sokkal lényegesebb megoldandó problémák lennének, mint hogy egymást irtsuk.

A beleugatással meg az a bibi, hogy általában igazuk van. Valahogy nekem fura, hogy ebben az országban minden beruházás csak természetvédelmi területre, és/vagy műemlék épület helyére képzelhető el?

Xezs 2012.07.07. 16:43:38

@ColT: Bizonyos fajok kihalása természetszerű. Ha nincs jogunk fajokat kiirtani, hogy miből gondolod hogy jogunk van egyes fajokat megmenteni? Lehet, hogy azoknak ki kell halniuk, és kész.

Fegyverek pedig kellenek és kész. Az állatnak, de még a növénynek is van fegyvere, ez egy minden élőlénytől elidegeníthetetlen jog.

Most őszintén, te 100%-os bizonyossággal rá tudnád mondani bármelyik országra a Földön, hogy nem őrül meg, és kezdi lerohanni valamelyik másikat? És az a másik akkor mit csinál? Hümmög két cannabis között?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.07.09. 11:50:01

@Xezs: Hazánkat leginkább a szövetségesei veszélyeztetik évszázadok óta. Azok ellen meg túrót sem ér a közös radar.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.07.09. 14:21:49

Na a gázosok gázterve, nyomvonala meg mittudomén mije mellé a kéményseprők állatsága az ami még odab*sz nagyon. Ezeknek ráadásul itt nagyfaluban jövőre joga lesz bírságolni. Azaz ha nem engeded be (vegyél ki szabadságot), vagy nem járulsz hozzá, hogy ingatlanodban vizsgálgasson akkor büntit könyvelhetsz el. Asszem 1500Ft-os tétel.

Eddig költöttem kéménybélelésre, építési tervre (30cm magasabban van az új kémény, mint a rajzon), tetőkibúvóra, kéményseprő járdára és korlátra, létrára a tetőkibúvóhoz, elektromos szigetelésre (a fém részek földpotenciálra hozására) most bevezetik ezt a bünti-sarcot... Az elmúlt években egyetlen egy se takarított, én viszont évente 2x

Lőjenek le ezek után ha beengedek még egyet!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.07.09. 14:25:56

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: "Lőjenek le ezek után ha beengedek még egyet!"

Meglesz. Mindent a vevőért!

mauser98k 2012.07.11. 14:09:10

@Csokis:

kéményseprő mi a picsának,ha saját kéménye (duplafalú acélcsp kémény) van a belső égésterű kazánnak.
A kéményseprő be se megy a házba,ha csak olyan kéményed van.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.07.12. 18:37:19

@mauser98k: Csak, hogy nagyobbat szopj. A gázos nem köti be, ha nincs kéményseprő szakvélemény.

Moni82 2012.09.18. 18:14:12

Sziasztok!
Nálam tegnap jártak a Tigáz emberei, leszerelték az órát rá raktak egy mágnes lapot majd az kimutatta, hogy meg lett mágnesezve(persze ami kizárt dolog).Majd becsomagolták, és utánna közölték, hogy karcolás is volt rajta.Én több pozból lefényképeztem és semmi nem látszik rajta.Nem akartam semmi papírt aláírni, de azt mondták ,hogy akkor az új orát is leszerelik és itt maradok a gáz nélkül, és közeleg a tél addigra tuti nem lesz eredmény!A jegyzőkönyvet se akartam aláírni, de azt mondták, hogy akkor elviszik ugy.Végül is csak aláírtam!
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek jobban járok ha viszek egy saját szakértőt vagy hagyjam az övékre?!
Valaki tud olyat, hogy nyert már a Tigáz ellen?Írtam a fogyasztó védőknek és fel akarom őket hívni, hátha jutunk valamire!
Válaszotokat előre is köszi!

Xezs 2012.09.18. 21:26:20

@Moni82: Semmiképp se fizess ki olyat ami szerinted nem jogos követelés.

Mondjuk jó lenne tudni, hogy pontosan mi volt azon a lapon, amit aláírtál.

Ha azt írtad alá, hogy "egy utolsó szemét csaló vagyok, aki megbuherálta a gázórát" akkor nem jósolok túl nagy sikert neked.

Moni82 2012.09.20. 17:28:28

Szia!Ilyet nem írtam alá!Persze csak azt hogy nem nyultam hozzá, nem lopom a gázt stb.. A másikon meg egy olyat, hogy volt rajta egy karc(amit becsomagolás után mondtak)Szerintetek, ha a médiához fordulok/fordulunk lehet valamit elérni?
Köszi a válaszokat!

Xezs 2012.09.20. 19:37:54

@Moni82: Fogalmam sincs hogy a média segít-e, részemről szarevő bandának tartom őket (felteszem a kertévékre gondolsz) akiknek te csak egy jó sztori vagy, nem több.

Tőled függ hogy mit csinálsz, te döntesz.

2012.09.24. 14:57:11

A második posztoló hülye, épp azért fogják megbüntetni, mert nincs gázterv, kéményseprő szakvélemény, EPH jegyzőkönyv, szolgáltatói szakvélemény stb.
A 10 évvel ezelőtti tulaj kizárt, hogy új kondenzációs kazánt rakatott volna fel.

Amúgy nem csodálom, hogy engedély nélkül - de szakember segítségével (!)- szereltetnek az emberek, mivel mi a 130 ezres kazánt összesen további fél milla árán üzemeltettük be. Olyan tételek vannak, hogy besza-behu.
Pl. a régi aluminium doboz már nem szabvány, ezért csak új gázóraszekrényt fogadtak el - > +60 ezer forint a lábazattal.
süti beállítások módosítása