Tékozló Homár

3 hónapja melegvíz nélkül a Tigáznál

2012.12.12. 11:58 | jackyll | 374 komment

A Tigáz sorra zárja le a gázt Nyíregyháza panelvilágában. A néhány évvel ezelőtt futó panelprogram keretében ugyanis nem a mai szabványnak megfelelően újították fel a házakat, így újra fel kell újítani azokat. Mikor máskor lehet felgyorsítani ezt a folyamatot, mint télen, amikor különösen hiányzik a melegvíz vagy a fűtés. Naiv ügyfél és háza például 3 hónapja lavórból mosakszik:

Azért írok, mert 2012.szeptember 12.-e óta meleg víz nélkül élünk. Egy nyíregyházi 20 lakásos társasházban lakom 15 éve. A panelprogram keretében a társasházat felújítottuk és nyögjük havonta az arra felvett hitel törlesztését, melyet a kormány és az önkormányzatok támogatnak. A házunk háromnegyede egyedül élő, idős, beteg nyugdíjas, illetve kis és nagy gyerekes. Ezt csak így előlegben. Tehát 2012. szeptember 12.-én a TIGÁZ gázszolgáltató a földszinten lévő lakásban gázszivárgás miatt elzárta a gázt, majd felvette a kapcsolatot az akkori közös képviselőnkkel, aki rögtönzött lakógyűlésen a TIGÁZ képviselőjével elmondta, hogy a földszinti gázszivárgás miatt elzárják a házban a gázt, leszerelik az összes lakásban a gázmérőket, hogy a szivárgás elhárítás és nyomáspróba kapcsán az órák szét ne robbanjanak?! Ennyi tájékoztatást kaptunk előre. Ezek után egy alvállalkozó csapat ellepte a házat és 2 napig átjáróházat csináltak a lakásokból, leszerelték az órákat, levágták a vezetékeket, csöveket, csapokat cseréltek azzal, hogy a meglévő már elavult.

Mindekkor még semmi rosszra nem gondoltunk, bár borzasztó volt, hogy 2 nap hétvégén ebédet sem tudtunk főzni, mert nem volt gáz a tűzhelyekhez sem. Na ezek után jött az, aki végig irányította az alvállalkozók munkáját, papírokat íratott alá, melyből nem adott egy példányt sem, mondván, aki kéri majd, a közös képviselőtől kérheti a másolatot. Megállapította, hogy a fürdőszobában és a konyhában (melyeken nagy ablak van) nem elég a légellátás a gázkészülékek működéséhez, mivel műanyag. A konyhában felszereltetett az ablakra légbevezetőt, így a gázóra visszaszerelés, érintésvédelem (mely a gázóra fölötti két cső közé kifeszített drót) után a légbevezetők felszerelése után már tudtunk főzni, de a fürdőszobában a gázbojlereket lezárta, így azóta meleg vizet nem tudunk engedni a csapból. Azóta, a XXI. században lavórból melegített vízzel kell megoldanunk a mosakodást.

Több helyről kértünk segítséget, polgármester, Magyar Energia Hivatal, Ombudsman, sajtó, valamint a TIGÁZ-tól kértük, írja le mi szükséges ahhoz, hogy a bojlerokat visszakössék és élvezhessük a meleg víz adta mosakodás lehetőségét. Válasz nincs, bármerre mentünk csak süket fülekre, falnak csapódtunk. Leveleinkre válasz nem érkezett.

Kérdem én, miért nem lehetett az elején elmondani, hogy mi a megoldás, hogy visszakapjuk a meleg vizet? Amikor a panelprogramhoz elfogadták a pályázatot, senki nem gondolta, vagy tudta, hogy új légellátási tervet is kellett volna készíttetni?! Most mi lakók bűnhődünk, mert szakemberrel csináltattuk a pályázatot. Én 2008-ban cseréltettem ki az ablakot, vettem olyan gázbojlert, amelyiknek nincs szúrólángja, csak akkor enged gázt, ha megnyitom a csapot, valamint vettem szénmonoxid érzékelőt is. Minden évben jön a kéményseprő, méri a szénmonoxidot, fizetek, majd elmegy. Soha nem mondták, hogy gond van.

Azért írom mindezt, mert ez egy országos probléma és lesz is több házban, mert ahova a gázszolgáltató bejut, barmol egy sort, majd sok pénz kifizetése után elzárja a gázt. Mindenhol, ahol panelprogram volt és gázüzemű bojler van. És nincs megoldás, nincs válasz. Itt Nyíregyházán is már több épületben elzárták a gázt. Sok helyen villanybojlert szereltek be, de ahhoz a régi házakban villanyvezetéket is cserélni kell a lakásokban, a lépcsőházban és a házig bejövőket is, valamint jön még a villanybojler vásárlás, beszereltetés, engedélyeztetés és még ki tudja milyen költség, ami ebben a mai életünkben már anyagilag kész csőd. Vagy kevés hitelt vesznek fel az emberek, így viszont rákényszerülünk? Na és mit csinálok a 2 éves új bojlerommal, kidobom?

Bocsánat, ha egy kicsit ingerültté sikerült, de bárki kipróbálhatja meleg víz nélkül 3 hónapig.
Kérem, ha valaki tanáccsal tud szolgálni, segítsen nekünk megoldást találni. Nagyon köszönöm a lakók nevében is.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RiCheta 2012.12.12. 12:19:58

De ha meg felrobban a ház, vagy megfulladnak az emberek a lakásokban, akkor meg megint csak a tigáz anyja a kurva, mert nem zárta el a gázt.
A szabványokat be kell tartani. A panelprogramos munkát meg szakemberrel kellett volna átvetetni, így már mivel a ház átvette műszakilag a szerelést, nem lehet utólag mit tenni.

Manyecska 2012.12.12. 12:22:05

Békéscsabán is ez a helyzet az egyik társasházban...

Manyecska 2012.12.12. 12:25:16

De miért szivárgott a gáz a földszinten..?

tataugebu 2012.12.12. 12:31:17

Na csak várjatok! Majd jönnek a felszólítások sorban a TIGÁZ-tól, hogy a mérőket manipuláltátok, és fizessetek 500000 FT büntetést!

kpetya 2012.12.12. 12:37:18

@RiCheta:

lofaszt szabványokat. a kéményseprők meg a gázosok állam az államban. a törvényeket magasról leszarják csak a saját állítólagos szabványaiknak engedelmeskednek csak de azt sem ismerik. velünk 6 év után kezdtek el szívózni, hogy nem lehet páraelszívó a konyhában. kérdem miért, mondják gmbsz. kérdem hol, mondják keressem csak. mondom nincs benne ilyen, olvassuk át együtt. tényleg nincs, erre mondják nem számít akkor sem lehet mert csak. mondom van dedikált légbevezetés. akkor sem lehet.
szóval hülye köcsögök mind.

otapi 2012.12.12. 12:38:28

A kéményseprő a hunyó hogy nem szólt eddig, mert adott esetben tényleg életveszélyes zárt ablakok mögött nyílt gázlángot égetni.
Noha, ha évekkel ezelőtt szól a kéményseprő, gondolom akkor sem lett volna nagy öröm légbeömlőket tenni (=lyukakat vágni) az új ablakokra, de legalább nem télvíz idején kellett volna megcsinálni.
Illetve, másik - de a legjobb - megoldás lenne zárt égésterű gázkazánra vagy villanybojlerre váltani, de ahhoz több pénz kell mint egy-két lyukra az ablakon.

kpetya 2012.12.12. 12:38:53

ja, amúgy a megoldás a c típusú avagy turbós cirkó lehet.

www.gmbsz.hu/

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.12.12. 12:39:53

@tataugebu:

A Tigáz-Eni szerintem is inkább kihülésvédelmi pénzeket szedő maffia, mint gázszolgáltató. Írtam én is róluk:

vilagnezet.blog.hu/2012/12/07/tigaz_mentalistakkal_koti_ki_a_gazt

Manyecska 2012.12.12. 12:41:41

@kpetya: az drága mulatság lenne, csövekkel, radiátorokkal...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.12.12. 12:42:11

a tigáz nem európai értelemben vett közüzemi szolgáltató. igaz, magyarisztán sem európa része.

1 360 803 (törölt) 2012.12.12. 12:43:23

A gázszolgáltató ezzel önmagának csinál konkurenciát, ha nő a villanybojlerek száma. Amúgy ez a TIGÁZ az összes cég közül a legcikibb, ez vádolja a fogyasztókat lopással is és minden más szarral. Nincs ott egy PR-os, hogy ésszel kéne csinálni fiúk? Mert van szén elég, lehet ám, hogy átállnak a népek ahol csak lehet. Ma már elég korszerű rendszerek vannak, nem kell naponta kihamuzni se, meg naponra többször tenni a kazánra. Félautomata, automata rendszerek szenes anyaggal is egy hétig simán elmennek. Szopás lesz ebből, TIGÁZ.

Manyecska 2012.12.12. 12:44:31

@kpetya: az az érdekes hogy bazi nagy lukat fúrtak a cirkó miatt a konyhában, a falba!! pedig onnan a fürdőszoba vagy 10 m-re van:( azt mondták télen nyugodtan tömködjük be, hát kösszépen:)

Kakimaki0123456789 2012.12.12. 12:45:51

Az tenyleg fura hogy panelprogramban nem a szabvanyoknak megfeleloen ujitanak fel valamit. Megis, ki engedelyezte ezt a felujitast? Ki adta ki ra az engedelyt? Minden epkezlab epitesi vallalkozonak tudnia KELL a gazkeszulek bekotesi szabvanyokat, es jeleznie kellett volna hogy ez a felujitas IGY nem szabalyos!

Hullamosó Papagáj 2012.12.12. 12:45:56

ez a süket fülekre csapódás megmozgatta a fantáziámat...

kpetya 2012.12.12. 12:51:23

@Manyecska:

van nem kombi is ami csak vizet melegít, pl

www.futesuzlethaz.hu/vasarlasturbosvizmelegito.php

a légberesztőre meg valami ilyet keres

wagnersolar.hu/termekek/szellozo/fali

de létezik ablakra szerelhető is.

www.webgaz.hu/katalogus.php?groupid=5

Kakimaki0123456789 2012.12.12. 12:52:29

Es nem lenne megoldas a furdoszobaba is legbevezetot rakni? Vagy az ablakra, vagy a falon keresztul... szerintem egy gazszerelo tudni fogja hogy mi a szabalyos es hogyan lehet megoldani.

Manyecska 2012.12.12. 12:53:26

@kpetya: ja tényleg. Mi fűtünk is. Viszont most jöttem rá mitől van olyan hideg a konyhában, a szellőző miatt. Tavaly betömködtük vattával még élek..

Karipapa01 2012.12.12. 12:55:20

Azért egy dologban állapodjunk meg: TIGÁZ, vagy EON, bármi, nem virágos jókedvükben szerelik szét egy lakóház gázellátó rendszerét. És ha megtették, valószinüleg nagy probléma volt. Nem beszélve arról, hogy az említett épületben Ők sem tudják értékesíteni a gázt, tehát végül is saját maguknak is kárt okoztak. Egy panelházban gázszivárgás nem tréfadolog, nagyon súlyos következményei lehetnek. Belegondolni is borzalmas, hogy a TIGÁZ esetleg a panaszt követően visszakapcsolná a gázellátást és emiatt utólag súlyos, akár halálos balesetek és súlyos anyaki károk történhetnének. Vajon a így vállalnák-e a lakók a kockázatot?

kpetya 2012.12.12. 12:56:21

@otapi:

az új cirkókban van füstgáz érzékelő (a nem turbósban is) ami letilt ha vmi nem stimmelne a kéménnyel. Én pl szívok is vele rendesen mert a kicsapódó pára miatt nálunk naponta 2-3 leáll a kazán.
De egy CO érzékelővel is le lehet kapcsoltatni a kazánt ha gáz lenne.
Másrészt meg a köcsög kéményes mikor is jön ellenőrizni? Nem ám összel a fűtési idény elején, nem ám. hanem tavasszal.

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 12:57:07

@Manyecska:pedig nem viccből van ott az a szellőző. Szénmonoxidjelzőt akkor tegyél oda legalább.

kpetya 2012.12.12. 12:58:03

@Manyecska:

akkor turbós cirkó, szigorúan olyan teljesítményű mint az előző és akkor még gázterv sem kell ha jól tudom és a gázmű meg a kéményes is bekaphatja.

Manyecska 2012.12.12. 12:58:09

@kpetya: szoktál nyáron vizet rakni a túlfolyócső alatti szifonba? Ha sokáig nem használják /nyaralás pl./ akkor elpárolog, azt mondták az aljában kell mindig legyen..

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 12:58:23

20 lakásban nincs egy gondolkodó ember??? A gáz oxigénnel ég, és azt a környezetéből veszi. Nem kell ehhez agysebésznek lenni.

Igen, földelni kell egymáshoz a gázmérő előtti és mögötti csőszakaszt. Öt perc, egy smirgli, egy csavarhúzó, két bilincs, és egy drót.

Kell műszaki ellenőrt alkalmazni. Az plusz 5-10% költség, de ezerszer megéri, nem fut bele az ember ilyenbe.

Kéményseprő meg minden évben más jön, az egyiknek minden megfelel, a másiknak semmi.

Manyecska 2012.12.12. 13:00:00

@Rosszindulatú Vászka: tudom, de nem értem mért pont ott??? Nem fogom betömni teljesen, azért..akkora luk van mindkettőn mint a fél tenyerem:(@kpetya: igen, turbós, és mindig legyintve távoznak a kéményseprők:D De minden évben átnézetjük.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:00:08

@kpetya: "akkor turbós cirkó, szigorúan olyan teljesítményű mint az előző és akkor még gázterv sem kell ha jól tudom és a gázmű meg a kéményes is bekaphatja."

Annyi a probléma, hogy enek az ellenkezője igaz. Úgyhogy lehet mindegyiknek tejelni, különben még külön meg is büntetnek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.12.12. 13:00:49

A légbeömlők helyett mindig célszerűbb turbós kéményes készülékeket használni. Egy lakásba egy kis teljesítményű turbókéményes kombi készülék nem is túl drága. A csak gázos vízmelegítő még olcsóbb.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:02:02

@Manyecska: "turbós, és mindig legyintve távoznak a kéményseprők"

És jön a másik csapat, aki mér is valamit.

"vizet rakni a túlfolyócső alatti szifonba?"

Végre egy EMBER aki tudja mi van a lakásásban és hogy kell használni! Egyébként ha jó a kémény nem nagyon folyik ott víz, úgyhogy lehet télen is ellenőrizni.

Manyecska 2012.12.12. 13:02:15

@atpijkamo: Ja, kellett hozzá mindenféle engedély, kéményseprőktől is!

kewcheg 2012.12.12. 13:02:19

Miskolcon a nyár közepén zárta el a gázt a fent nevezett szolgáltató egy északi kerületi tízemeletes társasházban.Igaz, hogy kb. egy-két hét alatt visszakötötték a gázt,de közben legomboltak a lakókról egy valag pénzt ilyen-olyan jogcímen.Pl. az egyetlen mikrobusszal kivitt összes gázóra esetében mindenkinél külön!!! kiszállási díjat számoltak fel.Energiahivatalnál van a panasz, ahol közölték, hogy annyi a munkájuk és olyan kevesen vannak (ugye megszorítás a közszférában)hogy kb. 2 év !!! múlva kerül sorra az ügy.Nevezett szolgáltató egyébként most már a legalja trükköktől sem riad vissza, az államnak meg kellene fontolni az államosítást....

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:05:21

@Manyecska: "télen nyugodtan tömködjük be"

Télen ugyanis 90%-kal kevesebb oxigént használ a gázbojler? Vagy télen meghalni jó?

Secnir 2012.12.12. 13:06:41

" a földszinten lévő lakásban gázszivárgás miatt elzárta a gázt, majd felvette a kapcsolatot az akkori közös képviselőnkkel, aki rögtönzött lakógyűlésen a TIGÁZ képviselőjével elmondta, hogy a földszinti gázszivárgás miatt elzárják a házban a gázt, leszerelik az összes lakásban a gázmérőket, hogy a szivárgás elhárítás és nyomáspróba kapcsán az órák szét ne robbanjanak?!"

ez lett volna az a pont, ahol elhajtom a közös képviselőt, a tigáz képviselőjét, meg még aki bólogat hozzá. közöltem volna, zárják el a főcsapot, oszt jónapot.

ami a kéményseprőket illeti: ******* ****** ***** * * ***** * * **** ***** **, és különben is ** **** *** ********** **** ******!
(öncenzúra)

panelben boyler: csak zárt égésterű. oszt jónapot.

Manyecska 2012.12.12. 13:06:46

@atpijkamo: jön a másik csapat, ha kihívjuk..perszehogy, ez nem vicc..! A kéményünk felújítva, kibélelve, jöhet a Mikulás:P!!

Szenthomárság 2012.12.12. 13:06:58

Sajnálom szegény lakókat, mert így most kimaradnak a 10%-os csökkentésből is, melyet minden idők legsikeresebb kormánya vezetett be.

kpetya 2012.12.12. 13:07:05

@Rosszindulatú Vászka:

bakker, egy szimpla gűztűzhelyhez nem kell lyuk a falba. ahhoz elég egy ablakba épített automata légbeömlő is.

Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll 2012.12.12. 13:09:02

A közös képviselőket nem lehet aprópénzért megvenni!
Ebben az esetben sem az történt!

Manyecska 2012.12.12. 13:10:54

@kpetya: ez egy 100 m2-t fűtő cirkó!:D
Saunier Duvall... annak a gyári termosztátját nem ajánlák a mosógépszerelők, érdemes beruházni egy digitálisra, karácsonyra azt kértem. :D

polly graph 2012.12.12. 13:11:43

Nálunk Pécsen történt hasonló eset, ugyan nem panel, hanem tégla építésű társasházban.

Utcai csöveket cserélt az EON, amikor az új csövekre kötötték volna a ház vezetékét, egy napra (előre kiplakátolt időpontban)elzárták a gázt. Amikor eljött volna a visszakötés időpontja aznap este, kijelentették, hogy gázszivárgást észleltek (pontos helyét nem közölték) és addig nem kötik vissza a házat, míg el nem hárítjuk azt a bizonyos szivárgást.

Végül az egész rendszeren változtatásokat kellett végeztetni egy vállalkozóval, az összköltség lakásonként 55 000 FT volt.

Oké, fő a biztonság, de mindenkit váratlanul ért a dolog, senki - sem gázmű, sem közös képviselő, sem más hatóság nem jelezte, hogy a rendszer bizonyos részeit fel kell újítani. Mi a saját lakásunkban rendszeresen ellenőriztettük a gázvezetéket, gázkészülékeket (szinte minden készülék vadonatúj), nem feltételeztem, hogy a lépcsőházi miatt is nekem kell aggódni.

Végül több mint egy hónapig nem volt gáz a nyár derekán, sem főzni, sem vizet melegíteni nem lehetett. Persze mindenki beszerzett valami elektromos rezsót, azon sem csodálkoztam volna, ha mindez az áramhálózatot terhelte volna túl.

Szerintem ez sok helyen fog gondot okozni, hisz olyan korba lépnek ezek a társasházi vezeték-rendszerek, amikor sok részük elöregszik.

kpetya 2012.12.12. 13:12:26

@Manyecska:
ha turbós akkor meg minek a lyuk?

gelsystem 2012.12.12. 13:13:15

akor ez nem a vizbűl vesziki a zoxigeént?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:13:33

@kpetya: Hát ha a régi szar készülékhez is volt bélelt koax (turbó) kémény. Na ja. Tipikus eset.

Manyecska 2012.12.12. 13:13:57

@polly graph: Békéscsabán is ugyanez van, csak ott még villannyal sem mernek fűteni mert régiek a vezetékek! Mostanában volt a tévébe is..sajnálom őket, mit csinálnak most télen?:(

kpetya 2012.12.12. 13:14:31

@Manyecska:

nem értelek. nálam az a gond, hogy vákumkapcsolóban kicsapódik a pára és emiatt a hülye kazán letilt.

kewcheg 2012.12.12. 13:14:45

Amelyik országban gyenge a hatóság, ott az erre hajlamos cégek meglépik azokat a dolgokat, amelyektől nem riadnak vissza. Egy 2-3 alkalmazottal dolgozó energiahivatal 1-2 éves átfutási időkkel ugyan milyen visszatartó erő lenne? De ez igaz a környezetvédelemre vagy bármi másra is, gondoljunk csak a PSZÁF-re. Alulfizetett , kislétszámú, eszköztelen hatóságoknál a multicápáknak szabad a rablás.Ellenpélda az USA hatóságai,akik úgy ki tudnak b...ni az ilyen mentalitású bankokkal, cégekkel, hogy örökre elmegy a kedvük az erkölcstelen pénzszerzéstől....

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:15:42

@polly graph: "olyan korba lépnek ezek a társasházi vezeték-rendszerek, amikor sok részük elöregszik."

Hát meg talán nem kéne elhanyagolni. Meg a felújítási alapba gyújteni a pénzt, hogy legyen az ilyenekre. Persze 3% kamatra.

komplikato 2012.12.12. 13:16:40

@kpetya: " a kéményseprők meg a gázosok állam az államban. a törvényeket magasról leszarják csak a saját állítólagos szabványaiknak engedelmeskednek csak de azt sem ismerik. "

Ne is mond. Kijön ember szokásos ellenőrzésre Majd közli, hogy eldugult a kémény, ad róla egy papírt nem használhatjuk! Persze érdeklődtünk, hogy nem tisztítaná ki? Ha már kéményseprő?
Nem, nem tisztítja ki, mert nincs szabványos feljáró és kémény körüli állvány(!) így az veszélyes!
Na most az itt lévő kb. 3000 kertes házból szerintetek hányon van létra/lépcső, meg körbe állványozott kémény? 4-5 házon? Akkor eddig miért is fizettünk? És ezután?
Hívni kellett valakit aki elvállalta a tisztítást.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:17:40

@kewcheg: "Egy 2-3 alkalmazottal dolgozó energiahivatal"

Bezzeg az NMHH több emeletes irodaházban fér csak el. Az az igazán veszélyes, ami az agyadat támadja, attól kell megvéédeniük.

Manyecska 2012.12.12. 13:18:06

@kpetya: hát mit tudom én!?:D egy uszoda főgépésze csinálta másodállásban, lehet eltévesztett valami szabványt?? :D
Meg asszonta a bejárat mellé kell fűtés különben megvetemedik az ajtó a hőingás végett...hát ők tudják. Utoljára a tavalyelőtti/?/ februári földrengés viselte meg a csöveket kicsit amikor a vizet felrázta benne:!:(( olyan hangja volt mint a zizinek:P

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 13:20:06

@Manyecska:
Friss hír a zsindexen:
"A kéményseprés drágul a szippantás nem."
Inkább épíccs pottyantóst, mint kéményt!!4!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:20:54

@komplikato: Nekünk jött a kéményseprő, azt mondja rossz a kémény, meg is próbálja megjavítani, nem megy. Azt mondja, meg kell csinálni, mert szűk. Hát a jó anyukáját, ötven évig jó volt, és most akar félméteres födémet a ház közepén vésetni?

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.12.12. 13:22:41

az egeszben engem a kemenyseprok basznak fel, mert ugye neki aztan vegkepp jeleznie kellene ha valami gond van.

ehelyett legtobb esetben korbe sem nez csak jon MUNKAIDOBEN, hogy bedobja az ertesitest, ha legkozelebbi altala kivalasztott idopontban nem vettel ki szabadsagot es nyalod korbe a fenyes picsajat, akkor bizony birsag es eladjak az anyadat is.

hat a kurva anyjat az osszes kocsog kemenysepronek, hogy szedik a penzt a semmire.

kpetya 2012.12.12. 13:23:39

@Manyecska:

csak a tűzhely miatt kell a lyuk akkor falaztasd be és szerezz be egy ilyet

www.ajto-ablak.com/automata-legbevezetok/

btw, normál konyha vagy amerikai? mert normál konyha nincs egy légtérben lakóhelységgel szóval a kéményseprő bekaphattya.

Manyecska 2012.12.12. 13:24:16

@kpetya: viszont ott szivároghat a monoxid ha nincs benne víz, mert ugyanis alapesetben a vízből csinál szénsavat..aztán nagyon nem jó ha csak bugyog a légtérbe. Különben a fürdőszobába is vágtak lukakat a kémény felé, ha zárt tér, ha nem!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:24:45

@kpetya: "mert normál konyha nincs egy légtérben lakóhelységgel szóval a kéményseprő bekaphattya."

A szakács pótolható.

Manyecska 2012.12.12. 13:25:19

@kpetya: normál. Köszi:) Lehet akkor emiatt csinálta. Na lépek melózni!!

tataugebu 2012.12.12. 13:25:48

@IGe: szép kis történet! Sajnos rengeteg horror sztorival van tele a net. :(

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:26:10

@Manyecska: Turbó cirkó és kémény mellé nem kell lyuk.

dr Smittpálelnökúr 2012.12.12. 13:26:17

@RiCheta: Te ugye nem tudsz szöveget értelmezni, ugye?

Leírta a posztoló, hogy ők megoldást akarnak. Nem azt, hogy minden változtatás nélkül kössék vissza a gázt a fürdőbe, hanem azt, mondja meg nekik valaki, mit kell tenniük ahhoz, hogy visszaköthessék.

Egy másik gyökér meg azt írta, hogy miért nem fizettek műszaki ellenőrt a felújításnál?

Ő sem használja a fejét semmire, azon kívül, hogy az ételt ott rakja be a testébe.

Pályázati pénzt nyertek. Ahhoz elfogadott tervek kellenek. Amiknek meg kell felelniük a szabványnak. A teljesítést megelőzően pedig ellenőrzik, hogy valóban megtörtént-e a felújítás. Honnan a francból vezsed, hogy ksipórolták bármilyen műszaki szakember díját a költségek közül?

Manyecska 2012.12.12. 13:26:32

@atpijkamo: :D:D nagyon kedves vagy!:D

Mobil123 2012.12.12. 13:27:27

Hát a közös képviselőt rúgjátok ki. A panelprogramnál megfizettek egy tervezőirodát, egy műszaki ellenőrt (tehát a ház!!!) akinek át kellet vennie az egész munkát műszakilag. Meg kéne keresni a jó embert és kérdőre vonni, a tervezőirodát , a kivitelező céget is dettó és akár feljelenteni őket. Nem nektek kell tudni, hogy az milyen ablakokat kellet volna beépíteni. Az tény, hogy ablak cseréknél ha gázműtől is engedély kell kérni (ha gáz üzemeltetés van a lakásban.) ( ja és csak csendben mondom, hogy a közös képviselőtők vajon mennyi lóvét tett zsebre?? Sajna tudok olyat aki egy milliót kért a kivitelező cégtől .)

Manyecska 2012.12.12. 13:27:32

@atpijkamo: :O:O akkor ez hobbiból fúrkálta tele a lakást:D

Tron65 2012.12.12. 13:27:53

GÁZ! Mármint a helyzet. De:
"a fürdőszobában és a konyhában (melyeken nagy ablak van) nem elég a légellátás"
Az ablak mint olyan mellékes. Nem számít, hogy van-e egyáltalán.
"Én 2008-ban cseréltettem ki az ablakot, vettem olyan gázbojlert"
Ki szerelte fel a bojlert? Na annak pl tudnia kellett volna, hogy hogyan szabad.
"jön a kéményseprő, méri a szénmonoxidot"
Na pont azt nem mér. Sokmindent mér, de szénmonoxidot éppen nem.

Kicsesztetek magatokkal, amikor olyannal csináltattátok a fejújítást, aki ezexerint nem ért a dolgokhoz. esetleg lehet kérni tőlük kártérítést.
De az, hogy a Tigáz vagy más szolgáltató betartatja az előírásokat nemnagyon róható fel nekik. A mikor talán. De mivel minden évben így őszre-tél elejére jut egy-egy ilyen komolyabb balhé, el kéne gondolkodnia minden társasháznak, ami érintett lehet (vagyis úgy 10 évnél régebbi építésű), hogy esetleg nyáron kérni egy felülvizsgálatot.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:31:41

Évtizedekig trapéz alakú volt a gönyűi focipálya, de csak a Google térképén vették észre.

sportgeza.hu/futball/2012/12/12/elrajzol_gonyui_palya/

Egyébként nem trapéz alakú, egyik oldala se párhuzamos a szemben levővel.

kpetya 2012.12.12. 13:32:26

@atpijkamo:

egy gáztűzhely cirka 4m3 levegőt fogyaszt óránként. szóval no para

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.12.12. 13:33:07

A pályázat íróján tessék leverni a költségeket.

rio.pete 2012.12.12. 13:33:12

Azér' megnéznék egy süket fülekre csapódást.

Netuddki. 2012.12.12. 13:33:20

Verjétek le a kivitelezőn ha valamit nem úgy csinált ahogy kellett volna. Ha nem megy akkor ügyvéd. Sajna ez van...

Manyecska 2012.12.12. 13:33:45

@atpijkamo: hát látnád, a gardróbon át megy az út a fürdőszobába:D!! Egyedi tervezés. Hazamegyek kifaggatom milyen, zártnak zárt..

Állítsuk meg a ......... 2012.12.12. 13:34:58

TIGÁZ egy szemét cég!
Egy azaz 1 db gázkészülék miatt 75.000 ezret akartak elkérni egy engedély elbírálásért.Ez 2009-ben történt!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:35:19

@dr Kangörény: "Honnan a francból vezsed, hogy ksipórolták bármilyen műszaki szakember díját a költségek közül?"

Onnan te szellemi nyomorék, hogy el van baszva. Pont, mint a te fejed.

Azt, hogy fizettek-e neki, nem tudom. De hogy a munkáját nem végezte, az nyilvánvaló.

Atörökk 2012.12.12. 13:35:38

De jó, hogy tűzön főzök. :D

Amúgy nem értem... a cső valószínűleg két éve is szar volt, miért nem cserélték akkor? Költői kérdés volt...

telkoe 2012.12.12. 13:35:49

@polly graph:
ellenőriztettük a gázvezetéket, gázkészülékeket (szinte minden készülék vadonatúj), nem feltételeztem, hogy a lépcsőházi miatt is nekem kell aggódni.

Te is tulajdonos vagy es ott jon hozzad a gaz szamodra is erdekes lehet. Kozos kepviselonek meg tudni kellene hogy erdemes az ilyet idoben atnezetni.

Szerintem ez sok helyen fog gondot okozni, hisz olyan korba lépnek ezek a társasházi vezeték-rendszerek, amikor sok részük elöregszik.
Csak ott okoz gondot ahol nem foglalkoznak vele es nem tetetik idoben, elfogadhato koltsegekkel rendbe.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:39:07

@kpetya: "egy gáztűzhely cirka 4m3 levegőt fogyaszt óránként."

Egy 250 magas, 3x6 méters konyhából 11 óra alatt elfogy a levegő. Nem simán meghal a szakács, hanem kiugranak a szemei, mint svájcinégernek a marsos filmben.

Manyecska 2012.12.12. 13:41:28

@atpijkamo: a miénkben táncolni lehetne, ha lenne kedvem hozzá:D!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:41:39

@Manyecska: Mondom, X tervez, Y kivitelez, X vagy Z ellenőrzi.

Ezek a mesteremebrek! Magára hagysz 2 órára egy kőművest, borzalmas dolgokat visz véghez. Neki simán olyanok jutnak az eszébe, ami neked ámodban se.

Manyecska 2012.12.12. 13:44:38

@atpijkamo: hát én ezt már akkor sejtettem:P! a Kisvakond nem végez ekkora pusztítást:D!!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 13:45:55

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy Pesten kitört-e már a forradalom?

Atörökk 2012.12.12. 13:47:44

@dr. phil. Sün‼ ツ:
Ma még nem, de tegnap majdnem ettem is belőle.

kpetya 2012.12.12. 13:48:02

@atpijkamo:

nem tudok olyan ételről amit otthon 11 órán keresztül kellene főzni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.12. 13:48:44

Amúgy meg tessék elmenni a tigáztól. Én is főgázos lettem, azóta nem jönnek random 80 eFt-os számlák.

polly graph 2012.12.12. 13:51:47

@telkoe: hogyne, tulajdonos vagyok és fizetem is a közös költséget, benne pl. a karbantartásra fordított összeget, ami nem elhanyagolható summa, s ami nem mellesleg 2007 óta a duplájára emelkedett. Az én fizetésem nem.

A mi esetünket azért írtam le, hogy jelezzem, milyen variációi lehetnek a gázelzárás-témának. A közös képviselők egyébként legtöbbször csak a számlatömböt tartják karban és nem foglalkoznak pro-aktív módon a házzal, szóval, akit érinthet a dolog, vesse fel a következő lakógyűlésen a kérdést.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:52:06

@kpetya: Méretes pulyka? Strucc egyben? Karácsonyi vacsora?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.12. 13:52:15

Valszeg közben válztoztak a szabályok, áés most csak aszerint lehetne visszakapcsolni a gázt. Felelős meg ilyenkor nincs.
És gondolom senki nem meri azt mondani, hogy márpedig az ha eddig jó volt, akkor most is jó lesz (gázbekötési szabályok változásakor nem köttetik ki a régebb óta meglevő helyeken is...)

Másik és/vagy lehetőség, hogy várják a kenőpénzt...

Cserépke 2012.12.12. 13:52:40

@RiCheta: Igazad van, hogy a szabványokat be kell tartani, csakhogy nálunk, a társasházban úgy működött a dolog, hogy előre le volt osztva, hogy a lakóknak 10 ezer Ft-ot kellett adni az ellenőr részére, aki ezért pislogott kettőt, majd aláírta a papírokat. Annyira korrupt az egész rendszer, hogy az félelmetes.

Off: Értem én, hogy ezek az ügyek tél előtt lesznek aktuálisak, csak az az izgalmas, hogy vajon kinek áll az érdekében, hogy a hideg beálltával a lakókat úgymond "kényszerítse" (elzárja a gázt), hogy rögtön mindent kicseréltessenek és fizessenek, mint a katonatiszt...és a vállalkozók meg sorban állnak, cirka 70-80 ezerért/lakás kicserélnek mindent...nálunk volt olyan vállalkozó, aki csak a nyomáspróbáért 20 ezret akart. Persze meg is kérdeztem tőle, hogy mi kerül annyiba...azt mondta, hogy a felét a Tigáznak kell fizetniük (érdekes, hogy a Tigáz ügyfélszolgálatán erről hírből sem hallottak...), a másik felét meg nem mondhatja meg...:-) Érdekes dolgok ezek, nekünk csak 3 hetet kellett kibírni 9-10 fokban melegvíz, főzés, fűtés nélkül, hát nem kívánom senkinek...
És ugye érthető az is, hogy az életveszélyt el kell hárítani, csak ne feltételezzük már a háztartások nagy részéről, hogy milliókból élnek.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:54:15

@polly graph: "A közös képviselők egyébként legtöbbször csak a számlatömböt tartják karban és nem foglalkoznak pro-aktív módon a házzal"

Az ilyet mi úgy hívjuk, hogy exközösképviselő.

Most komolyan! A tulajdonosok választják nálatok a közös képviselőt, vagy a közös képviselő a tulajdonosokat?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.12. 13:54:31

@atpijkamo: Na ez biztos. Vajon kinek az aláírása van az elfogadott terveken? Na, azt kéne elővenni...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:56:54

@kpetya: Pl. A tükröt körbecsempézi, ahelyett, hogy leemelné. Nem hinném el, de saját szememmel láttam!

Sword 2012.12.12. 13:57:56

Mi a gond? Abban a helyiségben, ahol
"A" típusú gázkészülék van légbevezetőt kell az ablakprofilba építeni utólag.
Nem a legolcsóbb, de szabványos és ennél csak drágább megoldások vannak. Bár valamilyen úton módon ezt az összeget át kellene hárítani arra, akinek a felelőssége, hogy ezek nem kerültek beépítésre a szabvány ellenére.
Lehet szidni a tigázt, de ők csak a kötelességüket végezték. Ha jelenlegi állapotában a gázkészülékek életveszélyt jelentenek az ott lakókra, akkor legjobb, amit tehet, hogy azonnal elzárja a gázt és javaslatot tesz a hiba elhárítására. Csak az a baj, hogy ezt sokkal hamarabb kellett volna jelezni, még tervezési fázisban.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 13:59:16

@Sword: "légbevezetőt kell az ablakprofilba építeni utólag."

Naggyon szakszerű. Mert a falon a lyuk, az nem jó.

gnme 2012.12.12. 14:04:43

A mikolci egyetem egyik adjunktusa, aki igazságügyi szakértő - fogja az órákat megvizsgálni.

A Tigáz rongálással és illegális vételezéssel fog vádolni a szakértő megállapítási alapján.

(rendőrségi jegyzőkönyv nélkül)

És küldi az 540.000Ft-os postai sárgacsekket plusz az igazságügyi szakértési díjat is ki kell majd fizetni.

Sok szerencsét.

pengusz 2012.12.12. 14:10:03

@RiCheta: Te itt élsz Magyarországon? Mert akkor elmesélem, hogyan ment nálunk a hivatalos kéményseprős-gázos átvétel a kémények bélelése után (társasház): Szóval a bélelős cég előre megmondta, hogy a "szakértőnek" mennyit kell adni zsebbe/kémény, és akkor nem lesz gond. Nem is lett.

Azt meg áruja már el valaki, hogy mi értelme a "panelprogramnak" (fullos hőszigetelés, ablakcsere), ha utána jön a gázművek és vágat egy 30 centi átmérőjű lyukat, amin ömlik befelé a hideg? (zárt égésterű készülékek esetén is)

@Mobil123:"Az tény, hogy ablak cseréknél ha gázműtől is engedély kell kérni" Erre linkelj be építésügyi paragrafust pontosan. Mert nem kell! Sőt képzeld el, hogy mi zárt égésterű kombi cirkót rakattunk be, a saját gyári kéményével, ami nem érte el a 3m-es magasságot, így nem kellett gázterv sem. Ja csak ezt nem reklámozzák, inkább béleltesd be 200-ért a kéményt, kéményseprő engedély, gázművek engedély, ha szerencséd van az átvétel előtti nap bemennek (ha nem laksz ott), és eltűnik a cirkó véletlenül...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.12.12. 14:10:35

Szomszédom elvből be sem köttette a gázt: faelgázosító kazánja van, ami hőcserélővel vizet melegít. Később tervezi szolár rendszer rákötését és automata adagoló vásárlását (ehhez nem értek, de tuti jó dolog)

Mivel kéményre úgyis kellett költenie, az volt, a kazán ugyan még akcióban is fél milla, a puffer, hőcserélő együtt úgyszintén, de a gázra rákötés, tervek, engedélyek, gázkazán, kivitelezés, utánajárás, szopattyú stb. kb. egálban.

Persze a seprőknek a kéményhez kell(ene) kibújó, létra, kéményseprő járda, korlát, villámhárító, egyenpotenciálra hozás, bögyös szöszke stb. de kb. ívesen leszarja: 200-as KO acél bélésű 11méteres kémény amit az enyémmel együtt takarítunk évente 2x (az enyém csak 150-es) a seprő max. csúnyán nézhet esetleg büntizhet, de a gázt izibe elzárhatják.. (nálam még van gáz.. meg sajna nem ilyen korszerű a kazán :( )

Manyecska 2012.12.12. 14:12:17

@atpijkamo: még a végén neked lesz igazad,.. ez a "nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.." röhejes:(

Sword 2012.12.12. 14:12:21

Tévedsz. Abszolút szakszerű, szabványos megoldás.
A falon lévő lyukkal sincs gond ha igazolhatóan elegendő az áteresztő képessége. Annyi a különbség, hogy légbevezetőből létezik olyan, ami páradúsulásra nyit, némelyik nyomáskülönbségre.
Egyébként abszolút megértem a lakókat, nem kell félreérteni. Ez a kivitelező és a tervező, na meg az ellenőr hibája. Ott kéne keresni a felelőst és megtéríttetni a szabványosítás árát.

Apropó: az emberek sokszor nincsenek tisztában ezekkel a dolgokkal és mennek a saját fejük után. Simán beteszik a konyhába az elszívót, anélkül, hogy bárkit megkérdeznének. Egy ilyen készülék olyan nyomáskülönbséget tud létrehozni, ami simán visszaszív bármilyen kéményt ha nincs méretezett légbevezető a lakásban. Épp ezért csak váltókapcsolóval lehet bekötni: Ha megy a páraelszívó, akkor leáll a kéményes készülék (kazán, vízmelegítő).

telkoe 2012.12.12. 14:16:53

@polly graph: A fizetesed emelkedesetol nem fugg az epultgepeszet allapota es a karbantartas koltsege.

A hazimacska meg a kozos kepviselo kozt az a kulonbseg hogy az elsot etetik es elvan maganak a masodikat kirugjak ha nem csinalja a dolgat. Tessek szepen a hatso labaitokra allni es keresni egy kkt aki ert ahhoz amit csinal. Meg az is kiderulhet hogy tud faragni a kozos koltsegekbol is.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 14:16:57

@Manyecska:
Most nézem: Há hogy néző ki ezen a zavatáron?

telkoe 2012.12.12. 14:18:48

@pengusz: Ja aadig nem volt gond amig ki nem huzta a labat a szakerto az ajton. A kovetkezonel meg adhatod ujra a zsebpenzt.
Nalam a kemenyes ketszer jott amig olyan nem lett amit atvett a kemenysepro.

pengusz 2012.12.12. 14:19:54

Ja persze minden szolgáltató csak az emberek életét akarja megóvni mi? Látom már más is írta, hogy hova mennyit kell zsebbe fizetni, és az "életveszély" már el is múlt...
Érdekes módon a kb. 40 éve épült lakótelepünkön ugyanabban az évben lett életveszélyes az összes gyűjtőkémény, majd egy évre rá az össze egyedi kémény. Aztán 1 évre rá xy nem engedte be a gázost (mert gondolom dolgozott), erre a gázművek kirakott egy fenyegetést, hogy az életveszély miatt az egész házban elzárják a gázt. Mondjuk nem értem, hogy az én egyedi kéményembe hogyan okozna életveszélyt a szomszéd lépcsőházban lévő probléma, de egy nagyokos gázszerelő-szakértő (van itt pár) elmagyarázhatná (saját óra van minden lakásban)

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.12.12. 14:24:53

Kedves Posztoló!

A megoldás egyszerű, és nagyon magyar:
hívsz egy gázszerelőt (ha van ismerős, akkor őt, ha nincs, akkor szerzel) és swarzban visszakötteted a gázt.

Ezek után semmi más dolgod nincs, csak kitiltasz minden gázos főokost a lakásodból, mert az magánlaksértés.
Javaslom még biztonsági ajtó és + egy zár felszerelését és a csengő kikötését a kitiltás mellé.
Ha valaki be akar jönni, hozzon bírósági végzést, vagy házkutatási parancsot. (megjegyzem, ha eddig le sem sz@rták a problémád, eztán sem gyakran fognak feléd járni)
Kéményseprőt sosem zavarta a dolog, tehát ez is pipa.

Van még kérdés?

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.12.12. 14:25:57

A visszakötés akár a konyhai vezetékről, akár a létező, lezárt rendszeredről megoldható, nem ismerem a lakásodat, de egy ügyes szerelő tutira megoldja.

polly graph 2012.12.12. 14:26:29

@atpijkamo: :)
hát ja, egyébként lehet, hogy minden háznak olyan KK-je van, amilyet megérdemel? :)

Ebbe a közös képviselő témába bele sem megyek, mivel jó ideje vívom a szélmalomharcomat velük. Sok mindent láttam már, de mindig tudnak újat mutatni.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 14:27:41

@Manyecska:
Nem tom, mer nem kóstótam.
Amúgy meg nem szeretem az édességet.

pengusz 2012.12.12. 14:27:55

@Popeye76: "Ha valaki be akar jönni, hozzon bírósági végzést, vagy házkutatási parancsot." Mondjuk ez sem jön be mindig: szomszédnak szombat délelőtt az elmű lekötötte az áramot az oszlopról, mert ő akkora ász volt, hogy nem iratta át az órát, és nem engedett be senkit :)

kérődzőgiliszta 2012.12.12. 14:36:33

Szerintem a posztban leírt történet nem panelházban esett meg, mint ahogy a felvezetőből következne.
A panelben ui. csak egy gázfogyasztóhely (konyhai tűzhely) van, mérőóra nélkül.
(A legjobb tudomásom szerint!)

SarahConnor 2012.12.12. 14:36:59

Az említett társasházban élek!

Egészítsük ki a posztot azzal, hogy a 20 lakás közül 6 nem cseréltetett nyílászárókat. Nekünk így mindent visszakötöttek, meleg víz is van. Így, hogy "olcsón" megúsztam, 22 ezrem bánta az egészet. Jól jött, mint üveges tótnak a hanyattesés.

Az ablakaimból kiszedték a szigetelést (azt a kicsit, ami volt bennük), amúgy baromi régi minden 68 óta zabálják az elemek, gondolhatjátok... szigetelés nélkül úgy jön be a hideg a fürdőbe és a konyhába, hogy lobog a függöny.

Amit nem értek, hogy ha nálam arra való hivatkozással, hogy van légmozgás, visszaszereltek mindent, akkor más lakásokban miért nem oldaná meg a dolgot a jó szellőzés, tehát egy pisszentő beépítése? Mert erre sem a kiküldött Tigázosok, se senki nem adott még nekem értelmes választ (már számomra értelmeset). Állítólag azért, mert azt meg kéne terveztetni. Nem értem, ez miért gond... csak meg lehetne mérni/vizsgálni, hogy a fa nyílászárós lakásokban milyen a légellátottság, és ugyanazt megoldani a műanyagosoknál...

Egyébként nem értem, mi történt, vagy mi nem, mert legutóbb már arról volt szó, hogy visszakötik végre...

SarahConnor 2012.12.12. 14:38:03

@kérődzőgiliszta: nem panel, téglaépítésű társasház, 4 emelet.

kérődzőgiliszta 2012.12.12. 14:40:03

@Popeye76: El vagy tévedve! Bármilyen gyanús gázprobléma miatt kihívják a katasztrófavédelmet, és ha nem nyitsz ajtót 3 másodpercen belül, akkor ugyanannyi idő alatt bent is lesznek a tűzoltók. Közben pedig elzárják a ház főcsapját. Hogy a lakók meglincselnek, az pedig ugyancsak a te bajod lesz!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 14:40:59

Szóval a turbó (koax) kémény azért jó, mert föntről szívja a levegőt a kazán, nem a lakásból. És miközben leszívja, fel is melegíti a távozó fütgáz, azt már a kazánnak nem kell annyit melegítenie, gázt spórolok vele.

kérődzőgiliszta 2012.12.12. 14:41:34

@Fenimore: A cikk így kezdődik:
"A Tigáz sorra zárja le a gázt Nyíregyháza panelvilágában."
Ennyit a sztori hitelességéről!

telkoe 2012.12.12. 14:41:59

@Fenimore: A valaszt megkaptad: meg kéne terveztetni. A th megbiz egy epuletgepeszt aki megtervezi es lebonyolitja az akciot. Kicsit dragabb mint az interneten panaszkodni, de gyorsabban elintezi.

SarahConnor 2012.12.12. 14:43:04

@kérődzőgiliszta: nem értelek. Sajnos már rengeteg ház beállt a sorba, de a konkrét poszt a mi társasházunkról szól. Nem hitelesség, szerencsétlen fogalmazás kérdése.

SarahConnor 2012.12.12. 14:44:42

@telkoe: igen, de állítólag nem lehet légtervet csak így összedobni. Hiába baromi logikusnak látszana. A villanybojlert ajánlgatják, de arra az egész ház alkalmatlan, át kéne építeni mindent.

dr. Bértollnok 2012.12.12. 14:45:12

Először is szeretném leszögezni, hogy nagyon sajnálom a posztolót!
Másodszor viszont attól tartok néhány információt -talán ingerültségében- valószínűleg tévesen, vagy inkább hiányosan osztott meg.

Először is a panelházak felújítását ritkán csinálják egy lépcsőben, aminek oka a különféle programok keretében benyújtható pályázatok tagoltsága, a másik pedig belső ok, a programokban való részvétel házon belüli nehézkessége.

Viszonylag jól ismerem a viszonyokat, tehát jöjjön az én verzióm, hogyan történt az eset:

A sorrend nem derült ki, de valószínűleg a gázhálózat "felújítása" lehetett az első lépés. Történt ez önszorgalomból, vagy a szolgáltató felszólítására, a lényeg, hogy a hálózat "tömörségi" szempontból átment a vizsgán. Mindenki nagyon hepi volt...
Aztán jöttek az ugyn. panelprogramok. Ennek legfőbb elemei a nyílászáró felújítások, homlokzati és tető hőszigetelések, ritkábban és ez is inkább újabb lépcsőben a napkollektoros HMV előállítás.
A baj ott történhetett, hogy a két program nem találkozott. Szokás szerint az olcsóbb vállalkozóval végeztették el a munkát, a lakóközösség rosszul döntött, vagy a közösképviselő sem állt a helyzet magaslatán. Az ilyen programok megvalósítását megfelelő szakembereknek kell előkészíteni, akik észreveszik, hogy ütköznek a dolgok, a hagyományos gázkészülékek nem alkalmazhatóak együtt a csaknem hermetikusan záródó műanyag nyílászárókkal. Ilyen helyeken vagy külön kell a szellőzésről gondoskodni, vagy megfelelő, szellőzővel egybeépített drágább ablakokat kell beépíteni.
Nem is történt volna semmi baj, amíg valaki CO mérgezéssel ki nem irtja magát és esetleg a családját, bónuszban a szomszédjával.
Nem, itt a posztoló szerint rosszabb történt, a szolgáltatót kihívták egy szivárgáshoz. A szolgáltatók meg mint tudjuk gonosz emberek, akik mindenféle ködös jogszabályokra hivatkozva szívatják a jóérzésű fogyasztókat.
Nos a szolgáltató először is elzárta a gázt az épületben, mert szivárgott a metán. Aztán mert erre az említett ködös jogszabály kötelezi, a teljes hálózaton szabványossági vizsgálatot végzett. Na itt bukott ki, hogy ő nem tudott a nyílászáró felújításokról, lévén azok nem érintették a gázhálózatot fizikailag, azonban az előállt helyzet lehetetlenné teszi azok üzembe helyezését mindaddig, amíg a szabványokban megkövetelt légcsere meg nem valósul. A mérők leszerelése meg bevett gyakorlat ilyenkor, ezzel a szolgáltató elhárítja annak lehetőségét, hogy bármiért is felelős legyen, ha valaki mégis üzembe helyezi a berendezéseket.
Mi a megoldás? Sok pénz kell hozzá...
Ki a felelős? Elsősorban a közösképviselő, akinek érteni kellene hozzá, de legalábbis ahhoz, hogy szakembert vonjon be amikor képességeinek a határaihoz ér.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 14:45:17

@polly graph: Legyél te a közös képviselő! Lakónak nem kell hozzá vizsga. Számokat tudsz összeadni.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.12.12. 14:46:00

@pengusz: Értem, de ott arról volt szó, hogy az ürge baromira nem fizette az számlákat, ugye?

Itt meg arról van szó, hogy némi pluszpénzért baszakodik a Tigáz, aki hatóságnak képzeli magát, és ezt így meg is teheti. Erős különbség: az ELMÜnél pirosan villogott a fizetetlen számla xyz mérőhelyen vmi jó combos fogyasztás mellett, itt meg nincs semmi. Max a szokásos fogyasztása áll vissza az emberünknek, de ezt nem fogja senki észrevenni a Tigáznál. (főleg, ha rendesen fizet közben)

Tekintve, hogy eddig sem kommunikáltak vele ez ügyben + a konyhai gáz (és gondolom a fűtés is, ugye?) be van kötve, a használati melegvíz minimális többlet: 1-2eft havonta, amit a kutya nem vesz észre. Ez az egyik rész.

Másik rész: életvédelem. Ezt a tulajnak valóban át kell gondolnia, de egy jó minőségű CO mérő kb. 15eft webshopból házhoz szállítva, egy sz@r az megvan 3-5eft-ból is, egy Aereco automata légbevezető a műanyag ablakra max 20eft/db (1db/helyiség: gondolom társasházban nincs 150m3 feletti /fürdő/szoba, ahová ez nem volna elég). Ezen felül lehetőség van még egyszerű szellőzőnyílásra (ez olcsó, de nagy a hőveszteség) vagy turbós kazánra is. Utóbbi drága (főleg, ha van 2 éves új kazán), de biztos megoldást ad.
Szerintem mindenkinek megvan a magához való esze, hogy megoldást találjon, ha meg nem ért ezekhez, hívjon ki egy értelmes szakit. Értelmes szakit vidéken szájhagyomány útján szokták ismerni, ha nincs ilyen nézzen körül a neten, vagy menjen el fodrászhoz/kocsmába és kérdezzen körül.

Lényeg: ne hagyja magát szopatni az ember.

kérődzőgiliszta 2012.12.12. 14:46:41

@Fenimore: Nehéz olyan emberrel írásban vitatkozni, akir hülyeséget ír és nem tud olvasni:
"A néhány évvel ezelőtt futó panelprogram keretében ugyanis nem a mai szabványnak megfelelően újították fel a házakat, így újra fel kell újítani azokat. Mikor máskor lehet felgyorsítani ezt a folyamatot, mint télen, amikor különösen hiányzik a melegvíz vagy a fűtés."
Ez a "panel program" fikázása, és az ügy panel programra kenése. Holott semmi köze sem a panel programhoz, sem a panel házakhoz!
Ettől hiteltelen az egész!
Bocs!

SarahConnor 2012.12.12. 14:48:28

@kérődzőgiliszta: ne tőlem kérj elnézést, a posztot nem én írtam, azt sem tudtam, hogy tervezi a lakóközösség a netes panaszt.
A felújításkor amúgy még nem laktam ott.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.12.12. 14:48:54

@kérődzőgiliszta: Értelek, de hol itt a gázprobléma?
Ház szivárgása kijavítva, pipa.
Gáz konyhába a tűzhelyre visszakötve, pipa.
Fűtés (gondolom) megy, mert különben nem a mosakodásra panaszkodna, hanem arra, hogy megfagytak már, tehát ez is pipa.

Itt arról beszélünk, hogy ilyen-olyan nagyarcú szakik be akarnak jönni a lakásodba, hogy lehúzzanak pénzzel. Ha ellenállásba ütköznek, átmennek a szomszédba, mert ott az egységnyi pénzt tizedannyi idő alatt le lehet húzni, ennyi.

Ha meg nem így van, akkor a posztoló valamit nem tud, vagy valamit elhallgat.

SarahConnor 2012.12.12. 14:50:57

@kérődzőgiliszta: amúgy nem fikázza sztem a panelprogramot, annyi történt, hogy felújítottunk (szigetelés), viszont azóta változott a jogszabály, a szabványok, stb, így nekünk is változtatnunk kell. Csak ebbe nem tél elején kellett volna belelépni. Ezen siránkozik a poszt. Nem kell fikázást belelátni.

telkoe 2012.12.12. 14:51:16

@Fenimore: Hat igen, sok minden nagyon egyszerunek latszik ha nem ert valaki hozza. Egyebkent dr Bertollnok teljesen jol leirja mi a helyzet. Most van ott a th hogy a regi hulyesegeket ki kell javitani.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.12. 14:53:18

@polly graph: "minden háznak olyan KK-je van, amilyet megérdemel"

Valahogy úgy. Meg az országnak olyan kormánya. De a KK-t pár szomszéddal összefogva ki lehet rúgni, a politikusokat nehezebb.

kérődzőgiliszta 2012.12.12. 14:54:36

@Popeye76: :-)
Láttam már olyat, hogy a "gázosok" nem jutottak be egy kecóba, erre lezárták a ház főcsapját. Kiírták, hogy másnap 10-11 között minden lakásba be akarnak jutni, ellenőrzésre, addig nincs visszakapcsolás. Nos, ilyenkor lehet keménykedni, hogy nem engedem be! Borítékolom kinek jut a szabad gyök!

SarahConnor 2012.12.12. 14:55:44

@telkoe: nem vagyok egy műszaki ember, ezért látszik nekem könnyebbnek az, hogy megmérjük a légellátottságot, légtervet csináljunk a fűtőkhöz mérten, és fúrjunk egy lyukat az ablakba, ne pedig szétverjük az egész társasházat, vele mind a 20 lakását, hogy átépítsük az elektromos hálózatot, és utána szép teljesítményű villanybojlereket szereljünk az erre amúgy elég alkalmatlan lakásokba...

Cserépke 2012.12.12. 14:56:20

@Popeye76: Nekünk anno azt mondták, hogy a műanyag ablakokba nem lehet légelvezetőt tetetni, mert az ablak alatt ott a konvektor kivezetője.

Manyecska 2012.12.12. 14:56:54

@kérődzőgiliszta: + tűzoltóság téves riasztása miatt számlázás, félmilla + áfa.!!:P

Manyecska 2012.12.12. 14:57:58

@Cserépke: hát a parapetnél igen, mert visszaszívja a lakásba.., gondolom!

pengusz 2012.12.12. 14:58:09

@kérődzőgiliszta: Na és szerinted jogszerű amit én kérdeztem: A lépcsőházban xy nem engedi be a gázost, erre elzárják a gázt egyedi mérők esetén is, holott nekem (meg x másik embernek e lépcsőházban) egyedi kéményem van? (valami jogszabályt linkelhetnél)

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:00:53

@Fenimore:
Most olvastam az utolsó hozzászólásokat, ebben az általad közölt lényeges + információkat.
Hát igen...
Meg kell terveztetni, a kivitelezésbe, vagy készülék cserébe be kell ruházni. Mindenesetre -bár ez biztosan nem vigasztal- a 6-10 emeletes panel házakban sokkal problémásabb lenne a megoldás, de mondjuk ott nem is igazán hiszem, hogy bárhol is gázzal HMV előállítás lenne a lakásokon belül.
Még mindig azt mondom, hogy a gázzal nem lehet játszani. A villannyal sem, de a gáz sokkal veszélyesebb és a laikusok számára a veszély sokkal nehezebben érthető.

RedWing 2012.12.12. 15:01:44

Igaz nem gázkészülékekkel, de társasház felújítással nálunk is volt 1-2 probléma.
K.k. (elvileg) lezsírozott mindent mire elértünk a lakógyűlésig, ahol be lett mutatva a kivitelező, aki aztán egy röpke 10 perces "előadást" tartott a felújítás menetéről és a pontos költségekről. Mivel a számunkra kinyomtatott árajánlatban nem volt megjelölve a konkrét anyagtípus/minőség így bátorkodtam megkérdezni, hogy ugyan milyen anyagokat fognak beépíteni és miért ilyen drága? Erre a drága kivitelező leugatott, hogy ahhoz én úgy sem értek, fölösleges elmondania. Ezek után már kénytelen voltam felfedni, hogy történetesen építőmérnök vagyok, ráadásul felelős műszaki vezető, uh. van egy "csekély" rálátásom a dolgokra, ami alapján az ön ajánlata (az árak alapján) a piacon kapható legdrágább/legjobb minőségű termékeket tartalmazza, uh. kérném az anyagok műszaki adatlapjait, ÉMI/CE engedélyeit, szállítói megfelelőségi nyilatkozatait valamint a szállítólevelek másolatait, hogy ténylegesen azt építik be, amit beáraztak. Nem részletezem tovább, de a vége az lett, hogy drága vállalkozónk visszalépett, végül pedig egy másik, általam ismert referenciákkal rendelkező cég lett a kivitelező, aki csekély 40%-al csinálta meg olcsóbban! :D

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.12.12. 15:03:24

@Manyecska:
MÉG! gondolja a CO és csak reszelgeti a körmeit

SarahConnor 2012.12.12. 15:03:50

@dr. Bértollnok: ezt értem és elfogadom, gázzal, általában a közművekkel nem szórakozunk. Csak hát elkeserítő, na. Ha előre szólnak, hogy egy ilyen változást be kell ütemezni, mert változott a jogszabály, mindenki felkészül, pénzt gyűjt, és valamikor (nyilván nyáron) megejtjük. De így, hogy felkészületlenül és tájékozatlanul beleestünk a dologba... Még jó, hogy fűtés van :)

Cserépke 2012.12.12. 15:05:26

@Popeye76 @Manyecska azt elfelejtettem hozzátenni, hogy az EGYIK gázszerelő szerint :-) ...a kihívott 2 szerelő közül az egyik nem vállalta, mondván nem tudja úgy megcsinálni a konyhát, hogy az minden szabványnak megfeleljen, majd megkérdezte, hogy van-e ismerősöm a Tigáznál :-) A másik azt mondta, hogy 100 ezerért megcsinálja a konyhát, fúr kivezetőt, elszívó, ellenőr, nyomáspróba stb. stb. Azóta nincs a tűzhely visszakötve, lett rezsó (meg bojler), persze így meg a villanyszámla az egekben...na, de nem panaszkodom, legalább van tető a fejem felett, egyenlőre.

SarahConnor 2012.12.12. 15:06:16

@RedWing: erre mondják, hogy PWND :)

Manyecska 2012.12.12. 15:06:35

@horex: nem, nem tömöm be, meggyőztetek, ellenben rohadt hideg van a konyhában fűtés mellett is.

pengusz 2012.12.12. 15:07:17

@RedWing: És neked mennyit tett zsebbe az általad ismert "referenciákkal rendelkező cég"? Nyugodtan megmondhatod, hiszen szakmában dolgozóként tudod hogy mennek ezek a dolgok :)

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:07:52

@Fenimore:
Jól gondolod. Az olcső és gyors megoldás az ablakok szigetelésének elrontása, némileg drágább a légcserét biztosító megfelelő szerelvények utólagos beépítése,
legdrágább minden átalakítani (pl. villamos hálózat és villanybojlerek és utána villanyszámlát fizetni, ami drágább...).

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.12.12. 15:08:15

@RedWing:
Így jutott a te zsebedbe is és nem a közösképviselőébe
:)

Hasonló volt nálunk is
Kképviselő azonnal leszerződött egy gázos céggel, erős 2 milláért
de három okos a házban gyorsan körbenézett és azonnal talált olyan céget aki kevesebb mint 1millióért , gázátadással együtt elvégezte alig egy hét alatt

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.12.12. 15:09:48

Jah, hogy tanács is legyen :
Anyósom szomszédjában az egyik reggel levették az órát, mert 8 hónapja nem fizették be a gázszámlát.

Még aznap délután kettőre vissza is lett kötve "feketén" asszem 240ezerért, ráadásul többé nem lesz baj, mert tudniillik óra sincs:) Vidáman gázolnak azóta is (családi ház, csengő nincs). Elég rossz viszonyban vannak anyósommal, ő meg kihívta a zsarukat, gázműveket, hogy illegális vételezésről van tudomása. Kijöttek, nyomták volna a csengőt, de ők bár otthon voltak nem jöttek ki. Állítólag nem nyithatják fel az ajtajukat, pedig elhintettük, hogy erős gázszagot érzünk. De nem csináltak semmit.

Másnap este a ház 4 ablakából 3 be volt törve, kocsinak mind a 4 kereke kiszúrva, megkarcolva és kutyaszar volt a kilincsen :)

Szóval nagyon úgy néz ki, hogy ebben az országban aki lop, csal, az következmények nélkül megteheti, aki meg teszi állampolgári kötelességét az meg rosszul jár.

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:09:53

@Fenimore:
Nem változott a jogszabály, a körülmények változtak a házon belül.
A segélykiáltásotok jogos, de nevezzük meg az igazi felelőst is, aki nem a szolgáltató.

Manyecska 2012.12.12. 15:10:12

@Cserépke: 100ezerér én is megcsináltam volna Neked:)! Mindegy, kellenek a likak, valóban..!
Nálunk ha áramszünet van /szokott mert folyton római temetőt ásnak ki, vagy bombát../leáll a fűtés is, az se rossz!!

SarahConnor 2012.12.12. 15:10:48

@dr. Bértollnok: én úgy tudom, hogy valami miatt mégsem tartják elegendőnek a gázüzemű vízmelegítő mellé a légpisszentő beépítését, vagy rosszabbul szigetelő ablak beszerelését. Ami pl nálam elég indok volt arra, hogy jóváhygják az egész lakást, az a szomszédnál már not good enough. Én személy szerint itt ragadtam le, de sajnos nem tudom egy ideje normálisan követni az eseményeket, mert mindig akkor dolgozom, mikor közös gyűlés van, vagy valamilyen megbeszélés.

Manyecska 2012.12.12. 15:12:05

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: anyósod örülhet hogy ép bőrrel megúszta! :O:O Egyáltalán:(

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 15:13:04

@Manyecska:
Nálunk ha árvíz van, elkezd fütyülni a szél!

Don Quixote de la Ferko 2012.12.12. 15:17:30

@kpetya:

"nem tudok olyan ételről amit otthon 11 órán keresztül kellene főzni. "

Sólet

Manyecska 2012.12.12. 15:17:44

@dr. phil. Sün‼ ツ: nálunk meg ha árvíz van, márpedig van, az ágyam mellett nem sokkal halak úszkálnak a "fűben", vadkacsák a táblák mellett, és romantikus mocsárszag kezdi belengeni a környéket. nagyon bírom:)!!

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:19:34

@horex:
Nem ismerem a körülményeket amit írtál, de ilyennel én is találkoztam ellenkező előjellel.
A gázművek kampányszerű kötözködése miatt a közösképviselő ajánlatokat gyűjtött be. Mondjuk 2 milláért vállalta volna az ócsóbbik. Jött az okos lakó, aki tud olcsóbb megoldást, mert a haver barátjának az apósa... Lakóknak a pénznél semmi jobban nem fáj és ez természetes. Jott hát az ismerős, megcsinálta közfelkiáltással 800 ezerért. Jött a gázművek, lőn csoda, átment a tömörségen. Aztán két év múlva beütött a baj, az utcában cserélték a vezetéket és kezdődött a hajcihő elölről. A ház tök nyugiban várta a gázosokat és talán még kárörvendően mosolygott is a szomszéd házak izzadságán.
Csakhogy...
A tömörségen nem ment át.
A lényeg: az előző alkalommal ugyn. emulziós technológiát alkalmaztak, aminél a régi csöveket belülről szigetelik. Ennek meg vannak technológiai korlátjai... Szóval így már a gázhálózat rendbetétele 2.8 millió forintba került.
DE amúgy lehet igazad, sok a zsivány a szakmában, mint mindenütt, de van ellenpélda is...

RedWing 2012.12.12. 15:20:08

@horex: (Fenimore;pengusz)

Őszintén szólva egy fillért sem kaptam, ellenben kevesebbet kellett fizetnünk és tudtam, hogy minőségi munkát kapok cserébe!

Láttam/látok éppen elég svindlizést az építőiparban, uh. nincs kedvem leereszkedni a szakmaiságot nélkülöző kö...g, b...m, semmirekellők szintjére...

Bálintka. 2012.12.12. 15:20:21

Ez a gázszivárgás mindenhol probléma. Bármilyen bejelentésre érkezik a szolgáltató munkatársai és szedik le az órát. Gyakorlatilag ha megszívatnád a szomszédod, a főnököd, az anyukád, a kormányfőt, csak jelents nála gázszivárgást (feltéve hogy nem központi fűtést élvez, mert akkor az egész lakótömbben megszűnik a fűtés-melegvíz szolgáltatás).

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:20:54

@Fenimore:
Írtam: a közösképviselő, akinek az a feladata, hogy gazdasági és műszaki szempontból üzemeltesse a házat. Ezért fizetitek.

SarahConnor 2012.12.12. 15:21:57

@RedWing: hahó, én veled vagyok :) A gázos ember volt PWND.

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:22:11

@Fenimore:
Ismernem kellene a körülményeket. A gázkészülék fajtája is befolyásolhatja. Sajnos nem rendelkezem gyurcsoki képességekkel. :-)

SarahConnor 2012.12.12. 15:23:09

@dr. Bértollnok: attól a kk-tól már megváltunk, aki az ügy kirobbanásakor képviselt minket.

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:25:33

@Bálintka.:

Azért a bejelentéskor legalább szellentsél oda, hogy legyen valamennyi ppm metán a légtérben, mert mielőtt zárnak, mérnek... :-)

SarahConnor 2012.12.12. 15:25:47

@dr. Bértollnok: én olyannyira nem rendelkezem ilyen képességgel, hogy a saját gázkészülékem fajtáját se tudom neked megmondani. Így, hogy nem vagyok otthon és nem tudom leolvasni, legalábbis. :)

RedWing 2012.12.12. 15:26:12

@horex:

Nem mellesleg bőven elég, ha tudom, hogy kivételesen értéket kapok a pénzemért és a garanciális problémákkal sem lesznek gondok! ;)

off: Most dolgozunk egy "szegénycsaládoknak" (értsd: politikusok/bankárok/rokonaik) épített 3!!! lakásos társasházon a XII-ben... hááát no comment! Egy 3 szintes, 12 lakásos társasházat kihoznék neked az árából, kifogástalan anyagokból/minőségben, 15 év garanciával!
Mondjuk nem tudom ki az az idióta, aki kifizeti ezt az árat ezért a szutyokért... :/

Székely Máté László · http://l4c1.blog.hu/ 2012.12.12. 15:26:34

Sajnos a közös képviselők sok helyen nem állnak a helyzet magaslatán. Ez egy komplex probléma, több oka van. A neten több helyen beszéltek erről a témáról már.

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:27:20

@Fenimore:
Erre találták ki a polgári pert. Az követte el a hibát, aki a szigetelést, ablakcserét rendelte. Ő is az előző kk?

RedWing 2012.12.12. 15:28:01

@Fenimore:
Oh, sorry! My mistake! :)

SarahConnor 2012.12.12. 15:28:48

@dr. Bértollnok: nem, az valamelyik másik korábbi, de akkor én még nem voltam ott és nem tudom pontosan.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 15:29:33

@horex:
Utánna.
Előtte a bagoly segge szokott füstölni.

@Manyecska:
Mé, hollax?

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:33:12

@Fenimore:
Hát ez innentől... Mondjuk bonyolult... Nem reménytelen, de bonyolult...

Pályázatból valósult meg a beruházás? Azokra terveket kell csináltatni, és azokat valaki "jegyzi". Az ő felelőssége is megáll, legalábbis részben.

dr. Bértollnok 2012.12.12. 15:37:19

@Fenimore:
A gázkészülék típusa elég meghatározó. Ezért van az, hogy az újonnan vásárolt cuccost nem is helyezheti üzembe akárki. Sokan ezt is lehúzásnak tartják, pedig...
Annak használati útmutatójában sok egyéb adat mellett az is benne van, hogy milyen alapfeltételeket kell teljesíteni a telepítéséhez.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.12.12. 15:38:17

Zindex írta:

"A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) által kezdeményezett díjmódosítási határozat egyedi kémények évi egyszeri ellenőrzéséért, tisztításáért és műszaki felülvizsgálatáért áfa nélkül 1602 forintot kell fizetni"

és ha nem engeded be a kéményészt (aki az állítással ellentétben csak és kizárólag vizsgál, nem tisztít!!) akkor 2x 1602Ft +áfa a bünti, de egyes onkormiknál jöhet levél a jegyzőtől, hogy irgumburgum, de különösebb következmények nélkül lehet ignorálni azt is (a büntit viszont meg kell fizetni mindenképp)

SarahConnor 2012.12.12. 15:39:19

@dr. Bértollnok: lehet, hogy ezeket a köröket a lakók, vagy mondjuk a poszter már lefutották, csak nem tudok róla. Bár az elsődleges cél a meleg víz mihamarabbi visszaállítása lenne szerintem.
Azért köszi az együtt gondolkodást :)

egy maréknyi dollár 2012.12.12. 15:43:36

Nem ma kezdődött a dolog; 3 hónap telt el a gázszivárgás észlelése és az elhárítás megkezdése óta.Valamit csak csináltak, és arra is választ kell adniuk, hogy milyen megoldást gondoltak ki a fürdőszobai boylerek beüzemeléséhez.Fűtés van?(gondolom, igen)
A gázszolgáltatóknak szerződésük van a lakókkal;ebben nyilván szerepel, hogy mit vállalnak.
A kérdést hivatalos levélben fel kell tenni nekik, ha eddig nem történt meg.Jó, ha minden lakás tulajdonosa aláírja.Olyan nincs, hogy egyszerűen eleresztik a fülük mellett a panaszt.

Atörökk 2012.12.12. 15:44:51

Holazsiráf???
Mostakkó lesz játék? :)

pengusz 2012.12.12. 15:44:53

@RedWing: Persze legálisan is el lehet intézni :) És te a hős megmentetted a társasházat teljesen ingyen :)

Faterom építészmérnök (már nyugdíjas). Ő meséltem, hogy egy építkezésen a kivitelező nem akart fizetni a tűzoltóknak, mert ő minden előírást betartott. A parancsnok személyesen ment ki díszegyenruhában :)Gondolom tudod mi lett belőle...

SarahConnor 2012.12.12. 15:47:10

@egy maréknyi dollár: fűtés van, igen. Hála az égnek.
Nem én járok el az ügyben a szolgáltatónál és különböző szerveknél, de szerintem alig van valaki, akinek még nem írtunk hivatalos levelet :) A helyi sajtó is tele van/volt velünk az utóbbi időben.

RedWing 2012.12.12. 15:53:43

@pengusz: Nem, én a saját érdekemben cselekedtem. :)
Persze, tudom, de ettől még vannak (igaz, elenyésző számban) becsületes emberek is a világon!
Én sem azt mondom, hogy soha, senkitől nem fogadtam el egy kis pluszt, de sosem hunytam szemet olyan dolog felett, ami kulcsfontosságú volt az épület biztonságának tekintetében, mivel felelős műszaki vezetőként én felelek érte! Pedig voltak arcpirító ajánlatok, elhiheted!
Egyszer talán, ha majd nyugdíjas leszek (ha leszek), lehet írok egy könyvet a 2000-es évek építőipari stiklijeiről (pl.: M4). Van hozzá épp elég anyagom! ;)

pengusz 2012.12.12. 15:54:06

@RedWing: "kérném az anyagok műszaki adatlapjait, ÉMI/CE engedélyeit, szállítói megfelelőségi nyilatkozatait valamint a szállítólevelek másolatait, hogy ténylegesen azt építik be, amit beáraztak." Egyébként ezt ugye az ismerőstől is megkapta a társasház?

pengusz 2012.12.12. 15:56:25

@RedWing: Szerintem ha nyugodt nyugdíjas éveket szeretnél, ne tedd :D

RedWing 2012.12.12. 16:02:13

@pengusz: Nálam ez alap, sőt, munkaköri kötelesség! Mármint az anyagok igazolása... Nem lenne túl vicces, ha összedőlne egy épület a beton minősége miatt!

Addigra már nem szándékozok az ország területén tartózkodni, nyugi! ;)

Bálintka. 2012.12.12. 16:07:55

@dr. Bértollnok:
Voltak olyan bejelentésEK ahol a szerelő konkrétan csak szagolt.. És mivel minden cső kapcsolatnak van egy nagyon minimális szivárgása, szereltek is egyből.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 16:53:16

@atörökk: a zsiráf dolgozik mint ááálat, ezér kissé inaktívabb máma.

kevesen vagyunk a jáccáshoz, de majd valamit kigondolok, hogy mégse maraggyunk ki a jóból :)

bebe tv 2012.12.12. 16:54:20

@kérődzőgiliszta: Lehet, hogy nem vagyok elég jól informálva de úgy tudom, hogy a régebben épült panelépületekbe az akkori szabvány szerint biztonsági okokból nem is lehetett gázt bekötni.Ahol én eddig panellakásban jártam ott mindenhol távfűtés vagy egyedi fűtés volt.

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 16:59:15

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: eddig aszittem az állatok nem dolgoznak, csak a buta és kapzsi embik.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 17:10:53

@atörökk: jó meglátás, mer azok lapítnak a legjobban, akik folyton fotóért nyervognak itt alapjáraton :)

@Rosszindulatú Vászka: beadtam a derekamat ezeknek a rohatt kapitalistáknak, föladtam az elveimet, oszt így jártam. majd járok az anonym antianyagosok gyűléseire.

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 17:13:45

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: eszembe jutott az a állat. Igásló. Az lehet az.

ÉS én szégyenlem magam hejetted.

Atörökk 2012.12.12. 17:20:46

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.:
Ez általában így szok lenni... ;-)

@Rosszindulatú Vászka:
Általában hajnalban.

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 17:38:30

@atörökk: úgy látom nem vagy nagy József Attila rajongó :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 17:52:41

@Rosszindulatú Vászka: annyira, hogy már az egész szakma is kihalt. ez is a mocskos kapitalisták bűne.

Atörökk 2012.12.12. 17:59:23

@Rosszindulatú Vászka:
Szeretem a verseit, bár ritkán olvasom. Nekem túl depresszívek.

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 18:01:05

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: mint a gombkötöző. Ami kihalófélben lévő szakma lévén kihalófélben van.

@atörökk: ősemós mi?

Atörökk 2012.12.12. 18:05:49

@Rosszindulatú Vászka:
:)
Nem. De ugyanígy érzek, mikor Jack Londont olvasok. Az összes novellájában a főhős szenved a hidegtől, majd a végén így, vagy úgy meghal. Brrrrr....

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 18:13:20

@atörökk: nemigaz. A Tallala városos is vidám, meg a éneklő kutya se hal meg. A Martin Eden meg nem vidám, de nem hal meg, viszont megtanul enni késsel-villával.

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: nem, az illúzió, hogy ezt gondolod.

Atörökk 2012.12.12. 18:20:57

@Rosszindulatú Vászka:
Akkor lehet nem mind, csak kb. a 95%-uk. A maradék 5%-ot meg még nem olvastam :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.12. 18:22:02

@☺ágica: Meleg víz nincs már, de azon kvül semmiről.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.12. 18:25:23

Ja és részemről megfagytam.
Télen, este, time lapse videót csinálni, csak saját felelősségre, és fűtött öltözékben :D

☺ágica (törölt) 2012.12.12. 18:27:48

@ColT: szívás:S na, akkor megyek kicsavarodni...

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 18:28:25

@☺ágica: jaja. Mostmá mindegy.

@ColT: haggyálmár, egészu nyáron meg a globális felmelegedés miatt picsogtál. Láccik nem voltál katona.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.12.12. 18:58:39

te jó ég, micsoda hideg van kinn.
Azt olvasom, hoyg mindenki készül a világvégére. Gyertyával, konzervvel , stb. Kérdésem:
Ha, vége a világnak, akkor mi a francért kell neki gyertya??????????? Világítja az utat a túlvilágon maga előtt????????????????????

Manyecska 2012.12.12. 18:58:40

@ColT: hát nem tudom, én szétfagytam mire hazaértem...ráadásul felszállt a hév-re egy síkabátos juhász!!:D:D komolyan:..! sárga kabát, sapka, + hosszú fehér izé, ruha + fekete magasszárú csizma. Szegénytől mindenki elhúzódott, aztán kiderült hogy csak a téren felállított jászolhoz ment::D! :O

Atörökk 2012.12.12. 19:01:12

@Manyecska:
Istenem... Mikor szalagavatónk után táncruhába mentünk tovább, akkor is furcsán néztek ránk. Mindenhol az értetlenség. :D

Manyecska 2012.12.12. 19:07:56

@atörökk: ne csináld már, markoltam a gázsprayt én is rendesen! :P basszus, kétméteres pásztor síkabátban nem mindennapos!!:D:D :O először azt hittem főszakács, aztán láttam hogy csizma is van rajta hihhhhhi..:D..basszus, rámjött a röhögés amikor rájöttem hová megy!:O

Manyecska 2012.12.12. 19:19:00

Hát ha megköll halni, legalább lássak, ...én is úgy lennék vele:D:D:D..

Atörökk 2012.12.12. 19:24:27

@Manyecska:
2 méter??? Derék legény. Karikás ostor volt nála? :D

Manyecska 2012.12.12. 19:36:18

@atörökk: hát majdnem:) nem volt nála hentesbárd sem, épp azért lett gyanús hogy szimplán buggyant:D!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 19:39:33

drága felehomárjaim a kommentboxok előtt görnyedezvén! ezúton közlöm véletek, hogy a nagyszámú érdeklődőkre való tekintettel a világvégi homárjátékunkat a mai nappal megrendezettnek tekintem.

akit még feszít az ellenállhatatlan vágy a részvételre való beleközreműködésből nem kimaradni akarás, az ma este még zaklathatik engem a csodás fotóművészeti remekművével, aztán holnap aki bújt, bújt, aki nem az meg ittmaradt.

☺ágica (törölt) 2012.12.12. 19:45:11

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: " ellenállhatatlan vágy a részvételre való beleközreműködésből nem kimaradni akarás" ezen nagyot röhögtem:))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.12.12. 19:50:47

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: te zsiráf, te osztán tudsz:) megyek majd hozzád fogalmazódist tanulni

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 19:54:01

@☺ágica: @batgirl: ez azér van, mert ma gonosz emberek a végletekig tekergették az agytekervényeimet, így logicicusan most ki vannak egyenesedve tejjesen. ilyenkor ilyen furcsa végeredmények születnek benne. majd iszok rá valamit, asztán vissza szokott ugorni...:D

☺ágica (törölt) 2012.12.12. 19:56:40

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: most mondanám, hogy történjen ilyen gyakrabban, de nem akarok neked rosszat, úgyhogy nem mondom. de ez egy gyöngyszem:)))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.12.12. 20:01:23

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: nálam is lököttek voltak az emberek, de én ráfogtam a dátumra.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 20:05:55

@☺ágica: :) majd igyexem más módon kicsavarni :)

@batgirl: volt ma komment 12:12:12-kor??? nem értem rá megnézni.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.12.12. 20:06:54

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: sün volt. 12.12-kor:))
benne bízni lehet, ekkora ziccer nem hagyna ki:)

Atörökk 2012.12.12. 20:11:12

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.:
Ehh, te ma belelefetyeltél a fogalmazáscirkalmaztató csodafőzetbe. :)

Atörökk 2012.12.12. 20:13:21

@Manyecska:
Na jó, egy két méteres buggyant hentesbárddal a Héven sem túl megnyugtató jelenség. :)

Dr. Körömlakk ® 2012.12.12. 20:20:30

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.:

előző posztba nézzed má meg a Sünöt, beszarás az a csóka :) persze a 12121212121212 ügybe :)

Rosszindulatú Vászka 2012.12.12. 20:32:50

@Dr. Körömlakk ®: ha járnál haza, akkor láthattad volna, hogy ott is volt, a Nyúl csinálta.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 20:35:22

@atörökk: már vegyítem hozzá az ellenszert:) sok-sok citronnyal és mentával :)

@Dr. Körömlakk ®: nekem meg fel se tűnt ez a szar dátum máma, csak most. mosmán mind1!

@batgirl: magának javul mán a lábszerve?

Atörökk 2012.12.12. 20:38:42

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.:
El nem tudom képzelni, miJen lehet a citronyos-mentás pályinka...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.12.12. 20:42:24

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: javul, köszönöm, bár van kétfura lila lábaújjam, lehet hoyg holnap leesnek.
Akkor viszont egy számmal kisebb cipőket kell vennem, csinálok egy kiárusítást.

Dr. Körömlakk ® 2012.12.12. 20:43:35

@Rosszindulatú Vászka: benéztem máma is, de nem láttam, bisztos rosszkó.
@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: én meg a fácséról tudom, mert minden kis geci oldal megírta, épp kezdtem agyfaszt kapni tőle.

Xezs 2012.12.12. 21:08:15

A gázműveknek igaza van, a lakásba kell a szellőzés. A "szakember" volt a balfasz aki képes volt résszellőző nélküli ablakot beszerelni.

Ezt egyébként az új ablakot beszerelő vagy beszereltető honi lakosság nagyon nagy része beszopja.

Csak nem mindenkinél látja a gázművek így nem záratják el a gázt. De ha látná, azonnal elzáratná.

Xezs 2012.12.12. 21:09:34

@Fenimore: Nem változott a jogszabály, már ezer éve az van mondva, hogy szükség van szellőzésre.

Csak az emberek meg a "szakemberek" erről nem tudnak vagy nem akarnak tudni és veszik a méregdrága légmentesen záró ablakokat, energiaspórolás felkiáltással.

Manyecska 2012.12.12. 21:15:55

@Xezs: ugyehogy? Különben kérdezzetek nyugodtan volt gázszerelő férjem:D!! :D

Xezs 2012.12.12. 21:16:18

@Cserépke: És ti meg belementetek a mutyizásba. Ezúton gratulálok akkor neked is, meg az egész IQ bajnok háznak ott nálatok.

És még a ti szátok sír. Pofám leszakad.

Minimum hogy feljelented ilyenkor az ellenőrt.

Xezs 2012.12.12. 21:17:54

@Manyecska: Faszok az emberek ennyi. Főleg azok akik ablakokat szerelnek be mert nekik tudniuk kéne erről de leszarják. Pedig lehet már olyan ablakot kapni amibe gyárilag van beépítve a résszellőző.

Persze a sok bumburnyáknak ilyen nem kell, mert szerintük kimegy a meleg. Inkább ülnek a büdös oxigén nélküli, esetleg szénmonoxidos lakásban.

Manyecska 2012.12.12. 21:24:23

@Xezs: én azt nem értem hogy nem penészedik be a lakás? egy panelben még kereszthuzatot se tudnak csinálni, pedig engem úgy tanítottak hogy azt köll! :O nos, jó éjt, elhunyok.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.12. 21:36:25

@atörökk: martinyi :) kellemesen zsibbaszt, ellenben nem fáraszt :)

@batgirl: nekem egyszer levágták a lábkörmömet, mert ráejtettem kb. 150 kilót. egy évig tartott, mire visszanőtt. képzelem milyen sokáig tartott volna a visszanövési fázis, ha az egész lábamat vágták volna le...

@Dr. Körömlakk ®: oda én máma nem jutottam el aktíviailag.

Xezs 2012.12.12. 21:36:42

@Popeye76: Add csak a hülye tanácsaidat, hátha rárobban a ház, vagy jól megbüntetni a gázszolgáltató szabálytalan vételezés miatt.

Az ilyen "okos" megoldások miatt van a balesetek nagy-nagy százaléka.

Mert mindenki azt hiszi hogy ért hozzá, papírt persze nem tud róla mutatni.

Úgyhogy óvatosan az ilyen óriási ötletekkel.

Xezs 2012.12.12. 21:52:05

@RedWing: Sztorikat még! Szeretek olvasgatni az építőiparról mert bár nagyjából tudom mire számítsak de a konkrét élmény mégiscsak más :)

Xezs 2012.12.12. 21:59:31

@Manyecska: Elhiheted hogy a legtöbbnek bepenészedik, főleg akkor ha a hermetikus nyílászáró felújításkor (és nem lakásépítéskor kerül be). Nézd meg a netet, tele van ablakcsere utáni segélykiáltásokkal, mert penészedik még a heréjük is.

Hogy honnan tudom? Mert mi meg olyan lakást vettünk ahol épp azelőtt cserélte az ablakot a volt tulaj, minthogy mi megérkeztünk volna, és minden télen penészedtünk. Ez így ment pár télen át (kicsit lassan őröltek malmaink) míg végre összerakattunk egy megbízható, számlát adó, garanciát vállaló penészmentesítő céggel egy nagyon patent megoldást. Na azóta itt egy deka penész nincs, maximum a sajtban amit az asszony hazahoz. ELég gusztustalanul néz ki :)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 22:13:57

Hogy áll a meccs Pesten?
Győztek már a felkelők?
A csuti Napóleon még az országban van?

Közvetítést kérek!!444!!

Xezs 2012.12.12. 22:15:55

@dr. phil. Sün‼ ツ: Fasztudja. Mondjuk ezek is kurvára tanulhatnak, ha ennyire ráárnek. Vizsgaidőszak van vagy mi a fasz.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 22:26:21

@Xezs:
Hádemost nem ez a tét!
Mer mosatan elég nagy lórugást kapott mindenki.
Oszt meg kell véddeni a mundért!
Én azé drukkolok, hogy a Napóleon megin Grázba kössön ki!
Mongyuk azt is mi fizessük ugye.

Xezs 2012.12.12. 23:10:33

@dr. phil. Sün‼ ツ: A hallgatók harmada nem veszi komolyan a tanulást, másik harmada alkalmatlan, harmada meg alkalmas. Innentől meg tökmindegy mit variálnak a számokkal, két harmaduknak amúgy sincs semmi keresnivalója a felsőoktatásban.

John Fowler, a Csülök 2012.12.12. 23:34:36

Érdekes dolgokat olvasni itt.

Székely Máté László · http://l4c1.blog.hu/ 2012.12.12. 23:48:33

Csüllög! A Törög Szultán uzeni, hoty ténnyleg! Csak közben berugótt, és kificamodot a jób könyöke ety pofontól. Ő adta.

Manci néni, a szomszéd 2012.12.13. 00:25:52

Drága posztoló, kár hogy nem volt időm korábban elolvasni az írásodat, pedig Manci nénéd mint mindig, most is tudja a megoldást:

Le kell szarni a gázosokat. Villanybojler!
28 rugót szerintem megér, és nem drágább, mint a gáz.

www.edigital.hu/Vizmelegito_bojler/Ariston_BLU_R_80V_80_literes_villany_bojler-p326516.html?bid=&partner=10002

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.13. 01:22:00

fejlettebb orszagokban az egesz epitmeny fabol van es altalaban vilannyal furdenek, es amugyis eldobhato ablakot hasznalunk
akko' mi a problema? kerdezem en

megamenn 2012.12.13. 08:11:26

A poszt és a kommenthalmaz szar. Újat kérek.

Szenthomárság 2012.12.13. 08:38:38

Január 1-től a Tigáz is kiveszi a kínálatából a Discovery Channelt!

Szenthomárság 2012.12.13. 08:40:27

@Manci néni, a szomszéd: drágább, sokkal!
úgy kb. háromszor.
persze van akinek nem számít!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 08:45:32

@Manci néni, a szomszéd: Nekem az van. Villanyszámla az egekben, de legalább meleg a melegvíz, vagy ha akarom, forró, mert ha a távhőszolgáltatótól kapnám, ahogy a többi lakó, akkor langyos... esetleg kicsit kevésbé langyos...
...majdnem ugyanannyiért, mint amennyit a bojler dob a villanyszámlán.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 08:56:57

@ColT: aszta, meddig álltál ott? a gép nem fagy meg???

melegvizet meg napkollektorral köll csinálni, az egy idő után ingyen van.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 09:14:35

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): azt én is. éppen azon gondóxok, kéne ilyen térdig érő angórabugyogókat venni, a'la öreganyám style, mer befagy aminek nem kéne.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 09:19:26

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Én biciklizem reggelente egy tíz percet. Ahhoz nem kell felöltözni, mert leizzadok, kész a baj. Póló, kabát, farmer, sapka, sál. Viszont utána gyalog meg megfagyok. Ha meg jobban felöltöznék, jobban leizzadnék és még jobban megfáznék. Ördögi kör!
Szégyen-nem szégyen, de bizony a harisnyán gondolkodom.

helianthus 2012.12.13. 09:23:34

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: itt vagyok valahol. Föld még nincs rajtam, csak sok-sok hó. Az átvitt értelmesből.

@Rosszindulatú Vászka: dehát nekem van igazi életem igazi barátokkal! Vagy a virtuális élet teljesen kizárja a másikat? Kettő együtt egyszerre nem lehet?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 09:33:00

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): abbiza szégyen, én is szégyellem magamat :)

@Dr. Körömlakk ®: hádde a pocak az pacal. bocipocak. nemis, inkább bocikapocakocska :)

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 09:34:43

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: kipihent vagy, irigy vagyok. émmeg itt kornyadozok :)

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 09:35:13

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Tök rossz szembesülni azzal, hogy öregszem és már nem bírom úgy a hideget, mint eddig. Régen a mínuszokban is kesztyű nélkül bicikliztem (mondjuk úgy is nézett ki a kezem januárra, mint a darált hús). Most már azért nem csinálom, mert általában az utolsó pillanatban érek ki az állomásra és ha a lefagyott kezemmel kellene nyitogatni a biciklilezárót, sose érném el a vonatot. =D

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:38:27

@Dr. Körömlakk ®: Ez már a klimax?:-p Először úgy olvastam, hogy konyakozol.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:39:34

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Az lesz a vége, hogy már nikki sixxet se akarod megdugni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 09:40:12

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): jah, ez már nekem is feltűnt. ifjabb koromban mínusz húszban is vígan tekertem oszt megse kotty, mostmeg 0 fokban olyan vagyok, mint akit ledobtak szibéria-felsőn oszt oszthagyták egy hétre.

@Dr. Körömlakk ®: nekornyadozzál, mer nyakunkon a karácsony. még sehogyseállok semmivel, egyedül egy nyamvadt adventi naptárat barkácsoltam a kölykeknek, bár egy nap alatt kivatájozták az összes csokit, szal mindegy vót :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:40:43

Ha 21-én lesz a szülinapom, az még ér? Vagy akkor most hogy van ez?

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 09:41:01

@agresszív kismalac: a kornyadozás? kikérem magamnak, pusztán alváshiányom van!
klimax meg nehogymá!

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 09:42:31

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: émmeg tennap felakasztóztam a szalonnacukrokat, és összevissza szurkáltam az ujjamat, még vérzett is, de nem sírtam! viszont határozottan nem én vagyok a csipkejózsika, mert nem aludtam el 100 évre. hacsaknem 2112 van...
???

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 09:43:10

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Edzenem kéne magam némi hóban fetrengéssel. Pucéran.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 09:47:11

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): a gondolattól megállott bennem az ütő is. ma már attul sikítófrászt kaptam, hogy a kesztyűmre felvarrt kis fémlópikula hozzáért a csuklómhoz és hideg volt!!! brrrrrr...

@Dr. Körömlakk ®: az jó, mer akkor már tuti nyugdíjba vagyok :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:51:32

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Lópikulát csakis szövetbarát anyagból.
Vagy az Aldiból.
Esetleg őstermelőtől.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 10:03:52

Volt egy tökjó blog, egy ötgyerekes anyuka vezette, kis faluban laknak, pici ház, kézzel mosás, vegaság, magyarságtudat, de nekem nagyon tetszett. Na, januárban, amikor a nagy hidegek voltak, az apuka minden reggel az esővizes hordóban mosdott, míg át tudta törni a jeget (utána a hóban fürdött). Szép lassan mindenki rászokott. =D Még a kétéves is, talán ő élvezte a legjobban.
Nem linkelek, kérésre sem. Már nem írják amúgy, elmentek olyan helyre lakni, ahol nincs áramuk. =D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:04:06

@agresszív kismalac: magárul hun a fotó, he? legalább egy csülköt vagy bordát kérnénk szépen, mer szorít az idő!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 10:07:40

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: 2x5 percig, mert majd' megfagytam :D A gép nem, pedig az 1100D nem időjárásálló.
(A Fuji se volt az, de azzal még szemerkélő esőben is fotóztam pár éve...)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:14:58

@agresszív kismalac: nem köll szemes, szemtelen is megfelel. már van láb, szem, fül, és bónusz egyebek es. tarkóredő még nincs, ha tippeket szeretnél... :)

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): jah, hát mer mindenki mindig jobban tuggya, hogy nekik mi a jó, nemigaz? evvan.

Manyecska 2012.12.13. 10:16:53

@ColT: ez is szép:) Én speciel reggel petíciót adtam át többedmagammal, most várom a fenyegető telefonokat:(:( Szép az élet! :)

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 10:19:15

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): de, mer az nem jó.
@agresszív kismalac: köszi, de mostan nem szabad, majd ebéd után borulnák meg az asztallapra.
@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: viszont még jól is tartod magad!

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 10:20:58

zsiráf, Te akkor összerakod a Homárálatot? bázeg, kivi leszek, tegyedmán :D

☺ágica (törölt) 2012.12.13. 10:21:36

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: akkor van közte 2 szem is, vagy külön-külön lefotózta őket? :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:24:46

@☺ágica: kiderül nemsokára :)

@Dr. Körömlakk ®: ez egy olyan állat, ami nincs is. pont olyan, mint a zsiráf a parasztnak, la :)

azér akkkora durranás nem leszen, mint lehetett volna, ha nem ekkora hangembörök vónának itt, dehát evvan.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:26:19

@batgirl: magába is! :)

**************

Két komment elküldése között meg kapja be az, aki ezt nem képes három másodpercre átállítani!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.12.13. 10:29:00

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: csak óvatosan az ilyen kívánságokkal!

hehe..a zsiráfnak tényleg négylába van?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 10:29:26

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Nem a Nyugati Határszélen? De asszem az nem olyan volt.

Ja, meg a hulyevel.blog.hu a jó dolog :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:30:13

@Dr. Körömlakk ®: kicsikájell, bogaram! az a játék, hogy nem tuggyuk, hogy ki küldte, hanem zsiráfnéne fölpeccenti a fotókat, oszt mindenki csámcsoghat azon, hogy ki kicsoda :D

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 10:30:19

Hééééj, mi az a fotóküldés???
Elküldhetem a hajam?????????? =D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 10:31:30

@Manyecska: Pitícót? Pitiztetek hoizzá? :)
Milyen ügybe', kinek?

Én inkább egy ultimátumot adnék ennek a rohadt hidegnek, hogy húzzoon vissza az Északi-sarkra, ott kevés van belőle, itt meg sok...!

@agresszív kismalac: És szemestakarmány?

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 10:32:46

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: jaaaaaaaaaaa!
mittomén! kűdjek hímtag képet?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:35:20

@Dr. Körömlakk ®: XD! oszt hunnan vóna teneked hímtagod, he?? itten van a gyíkmutató, tanulmányozzad megfele:

giraffus.blog.hu/2012/12/11/vilagvegi_homar-jatek_gyik

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:37:02

@batgirl: megszámoltam gyorsan, jelentem: pont négy! garanciját nem vállalok, mer matekbul hülye vótam!

☺ágica (törölt) 2012.12.13. 10:38:01

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: kivéve zsiráfnénét, akinél összefutnak a testrészek:) mikor lesz?

Manyecska 2012.12.13. 10:50:21

@ColT: oktatásügyben!!:) ON

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 11:02:32

@Manyecska: Hűha :D
Lassan itt is kitör a lázadás az egyik iskolában a kaja minősége miatt :D

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Az elég tág fogalom...

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Helyes

Manyecska 2012.12.13. 11:35:27

Jah, Guánóós díyasz!

Atörökk 2012.12.13. 11:49:56

Van már melegvíz a zakcijós kádban? Hogy tuggyanak füredni a csótányok?

helianthus 2012.12.13. 11:50:49

@ColT: szia ColT! voltált tüntetni az egyetemistákkal szolidaritásból?

helianthus 2012.12.13. 11:52:12

@atörökk: melegvíz az nincs. De az ALDIban lakástűz esetén ingyen bubis víz osztás van, az úri közönség táncol is.

Manyecska 2012.12.13. 11:58:06

@helianthus: :D jah, múltkor teszek-veszek apu sírján, mérem a centivel a tábla helyét,.. megáll egy kocsi mellettem, szokásos duma kell-e új kő, stb!:(( mondom húzzál anyádba /ráutaló magatartással..!/ asszongya maga is kőfaragó..??? mondom nem, én balett-táncos vagyok:) ...

Manyecska 2012.12.13. 12:02:22

Jah, vigyázzatok a ÁLvállalkozókkal a temetőkben! sokszor szaktudás nélkül, átb..sznak, nem végzik el a melót, meg lopott sírkövekkel/!/ dolgoznak, tehát megbugázzák a temetőből:(( ezzel az orgazdaság vétségét valósítja meg aki megrendel tőlük bármit! /:D/ Kömény, mi?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 12:34:27

@helianthus: Nem, nem értem rá.
Amúgy is csak 50%-ban tudnék szolidarítani :D

@Manyecska: Legalja b+

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.13. 12:40:32

Javaslom, hogy tüntessünk a tüntetőkért!

Manyecska 2012.12.13. 12:41:33

@ColT: jaja! mindig megtalálnak! A nagyszüleimet is megörököltem /már a sírt/ sajnos:(, negyediknek még pont beférek:P..de a cigányokkal van a legkevesebb baj így is a szélhámok közül! :(!

Manyecska 2012.12.13. 12:42:50

@dr. phil. Sün‼ ツ: minek, jól elvannak..:))
két komment elküldése közt várni kell a tüntetési/temetési menetre.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.12.13. 13:10:58

Már tegnap óta 3 hónap óta van - nem uncsi ez egy kicsit? Túl sok lesz már a jóból. Dögkútba a hanyag jackyllel (aki egyébként zs|dó).
Nektek milyen az ízlésetek? Kifinomult, elfogadható, giccses?

Manyecska 2012.12.13. 13:51:32

@Kellemes Zérókomponista: úgyis meghalsz 21dikkén nem mindegy?? :D

Manyecska 2012.12.13. 13:57:26

@Kellemes Zérókomponista: a zén ízlésem tökre kifinomult, természetesen! /:D/

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.13. 14:45:05

@Manyecska: "@Kellemes Zérókomponista: úgyis meghalsz 21dikkén nem mindegy??"

Ne aggódjatok, csak a világnak lesz vége. Az én képzeletemben éltetek eddig is, nem lesz változás.

Manyecska 2012.12.13. 14:57:41

@atpijkamo: Már beépültünk a tudatalattidba,.. mi?:))))

helianthus 2012.12.13. 15:22:17

@atörökk: mert Rejtő Jenő odaírta. :D

Anomalocaris (törölt) 2012.12.13. 17:59:28

@helianthus: Én is igazi Vagyok. Azok a barátaid meg biztosan embik, és azokban nem lehet bízni.

SarahConnor 2012.12.13. 18:02:51

@Manci néni, a szomszéd: a villanybojlert szeretnénk leginkább elkerülni. Drága, az egész házat át kell építeni, és a lakásokban sincs helye bojlernek. Ráadásul fizessen a hóhér éjszakai áramot.

Xezs 2012.12.13. 20:23:20

@Fenimore: Működik az nappali árammal is :)

Manci néni, a szomszéd 2012.12.13. 22:16:09

@Fenimore: Drágám, hát nektek semmi se jó?

Akkor minek jöttök ide sírni Manci nénéteknek? "Jaj, nincs gáz, hideg vízzel kell fogat mosnunk!"

Én megmondom nektek a tutit, erre "Jaj, az drááága!"

Neeem érdemes nektek segíteni, nem.
Egyébként ha nem pancsoljátok szét a lakást, havi 1500-2000-ből meglenne a melegvizetek. Csak megjegyzem.

John Fowler, a Csülök 2012.12.13. 22:24:29

Hagyma! Milyen az amcsi eldobható ablak? Vannak ablakeldobó versenyek is?

helianthus 2012.12.14. 07:31:06

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: ha jól értem a logikádat, akkor benned bízhatok? Nem kell aggódnom, ha azt mondod nekem, hogy gyere bújócskázzunk, bújj be a szekrénybe? :)

SarahConnor 2012.12.14. 15:56:21

@Manci néni, a szomszéd: akkor nem tecccett elolvasni rendesen valamit, drága. A gondunk még csak nem is elsősorban az, hogy drága valami, mert már úgyis az a vége, hogy valamerre lépni kell, és az pénz. A gond az, hogy télvíz idején, szinte tudtunk nélkül léptünk bele ebbe. Te élveznéd, hogy karácsonykor, vagy ünnepek után szétütik a lakásodat meg az egész házat, hogy átalakítsák az elektromos rendszert? Ugye nem? Mi még mindig abban bízunk, hogy sikerül egy pisszentőt kiharcolni, könnyebb és olcsóbb az ablakba lyukat fúrni ugyanis.
A tanácsodat köszi, de semmire nem megyünk vele, mert egyrészt tudunk már a lehetőségről, másrészt meg se pénz, se körülmények nincsenek a megvalósítására.

RedWing 2012.12.14. 16:15:52

@Xezs: Kicsit megkésve ugyan, de azét íme 1-2 szösszenet. Csak neked! Csak most! ;)
1:
Nyár közepe, dög meleg, ülök az irodában. Csöngetnek. Kimegyek, látom, hogy egy fekete/lesötétített/krómfelnis Brabus S Merci áll a parkolóban. Tulaja kopasz, ~ 2m/130kg, legalább 5 kilós arany"lánccal" a nyakában. Mondja, hogy
az interneten találta a céget, látta a referenciákat, lenne egy kis megbízása a számunkra, foglalkozunk-e magán megrendelőkkel? Persze, fáradjon csak be. Bemegyünk, elkezdi mondani, hogy van egy kis házikója, pontosabban most épül, szakszerűen szigetelni kellene. Rendben, van esetleg tervdokumentáció? hogye, elhozta. Kiteríti az asztalra. Nos, a "kis házikó" egy háromszintes förmedvény valahol a budai hegyekben. Hegyoldal, szintek téglalap alaprajzúak, szintenkénti eltolással, lépcsősen a domboldalban, szintenként ~400 m2!!! Csupa lapostető, amik zöldtetőként illetve trópusi faburkolatú teraszokként fognak funkcionálni, legalsó szinten olimpiai szabvány úszómedence, fele kültérben, fele bent, elektromosan mozgatható üvegfallal elválasztva, hogy télen ne hűljön ki a benti rész.
Őt nem érdekli az ár, csak 1 kikötés van, meg tudjuk-e csinálni 30 nap alatt?
Meg tudtuk... :)

2: Ismét Buda, ismét hegyoldal, ismét újgazdag manus. Szerkezet már kész, helyszíni bejárás, egyeztetés a beltér kialakításáról, belső építészek, designerek, stb... Belépünk a "nappaliba" (azért az idézőjel, mert máskor általában szállodák lobbijában szoktam ennyire tágas térben érezni magam, pedig jártam már 1-2 helyen). Valami nem oké. Terv szerint vasbeton födém, valóságban üvegfödém. Kérdezem, hogy ez mi? Hát az úgy volt, hogy mivel alattunk a garázs, ezért szeretném látni az autókat TV nézés közben... Aham, mondom, de erről valami papír, engedélyeztetés, tervmódosítás, akármi? Ja, az nincs, majd megoldjuk okosban. (ezt így, ~10 szakember előtt)
A kerti támfalak módosításai miatt még ki kellett mennem utólag is. Akkor láttam a garázskapu előtt a következőket: Ferrari 360 Modena, Merci S, Audi S8, Porsche 911. Egy pillanatra elgondolkoztam, hogy ha ezeknek csak a garázs előtti parkolóban van hely, akkor mi állhat bent???

3: Vidéki nagyváros, új bevásárlóközpont. Tűzívíz tározó szigetelése elkészült, átadásra került, minden ok, megnyitás. Rá 1 hónapra üvöltő manus a telefonban, h. azonnal jelenjek meg a helyszínen, szar a szigetelés, púposodik a PVC szigetelés a tartályban a mögé folyt víztől! Lemegyek és tényleg! Mivel a tartályokat leengedték, így a falakon lévő PVC teljesen felpúposodva (úgy képzeld el, ~ 3,5m belmagasság, 5-6m széles tartályban állsz, veled szemben a falon egy, a fal síkjából kitüremkedő ~2m átmérőjű PVC gömb, aminek a hátsó 1/3-a "eltűnik a falban"). Meg lett vizsgálva a szigetelés, minden csatlakozás tökéletes, vákuumos vizsgálat eredménytelen, nincs mechanikai sérülés
. Oké, mind1, szigetelés kivág, víz kiszivattyúz, fal kiszárít, szigetelés újrakészít. Igen ám, de ez ugye garanciális javítás, pénz érte nuku + pár milla kötbér a megrendelőnek. Nem eszik azt olyan forrón, vízből mintavétel, független labor kimondja, hogy ez éppenséggel rétegvíz, uh. tuti nem a tartály vize jutott a szigetelés mögé. Nagy nehezen kiderült, hogy a drága szerkezetépítő nem vízzáró betonból készítette az egyik oldalfalat, így a falakon átszivárgott víz gyűlt fel a szigetelés mögött! Jó kis jogi kör volt, mire érvényesíteni tudtuk a pótmunka számlákat!

Xezs 2012.12.14. 21:15:11

@Fenimore: Mit nem? Kiokádja a nappali áramot, vagy mi? :)

Xezs 2012.12.14. 21:23:10

@RedWing: Igazán rendes vagy :) A második csókának összehoztátok okosban? Vagy kijavítottátok neki az okosságot?

Egyébként mit dolgoznak ezek? Másnak a lakása ér annyit mint nekik egy fél kocsijuk :)

RedWing 2012.12.15. 10:46:28

@Xezs:

Hogy "okosban" az egy picit túlzás, lement a hivatalos eljárás, csak éppen utólag, 1,5szeres áron (nem én kaptam a különbözetet, a cég - mondjuk az év végi prémiumban azért meglátszott ;)). Műszakilag nem volt gond vele.

Fogalmam sincs, hogy ezek hol lopnak/csalnak/hazudnak, de jól csinálják, az tuti!

SarahConnor 2012.12.15. 14:31:20

@Xezs: Az, hogy valami éjjeli árammal működik, azt is jelentheti, hogy akár napi nyolc órát melegít a bojler, és külön órával kell mérni, ami igencsak brutális, ha azt nézzük, hogy a gázmelegítő napi max 20-30 percet dolgozik, hisz tényleg csak akkor kapcsol be, mikor meleg vizet engedsz.
Az éjjeli és nappali elnevezés itt mellékes. Alakítsál ki neki külön áramkört, szerelj fel órát, és melegíts vizet napi több órán át. Tuti biznisz. Ja, és akkor még a bojlert nem vettük meg, nem szereltettük fel, és nem vertük szét, majd állítottuk helyre a lakást a munkálatok miatt.

Xezs 2012.12.15. 17:51:50

@Fenimore: Szerintem itt valamit te nem értesz. Én azt próbáltam értésedre adni, hogy a villanybojlert rá lehet kötni a meglévő hálózatra is (nevezzük nappali áramnak - az elnevezés valóban mellékes).

Nekem ilyen van itthon, azért mondom. Nem olyan vészes az áramszámla, kibírható. Őszintén szólva szarok az éjjeli áramra, nincs kedvem szétveretni a lakást, mivel abban igazad van, hogy egy másik mérő beszerelése jár némi szétveréssel.

Én így vettem a lakást és leszarom, jó így.

SarahConnor 2012.12.16. 09:50:46

@Xezs: körülbelül negyven komment óta azt részletezem, hogy nekünk viszont az itteni viszonyok miatt csak éjjeli áramkörre mehetne a bojler, egy 40 éves gázas társasházat értelemszerűen nem 20 villanybojlerre terveztek. Egy villanyos szakember, aki volt itt terepfelmérni, azt mondta, a meglévő hálózat kizárt, hogy elbírja ezt, ha arra kötjük a bojlert, kétszer nagyobb ház- és lakásszétverés lesz az eredménye, mint ha éjjeli áramkört alakítunk ki. Viszont az meg drágább, mikor üzemel.

Ha villanybojleres lakásba költöztem volna eleve, akkor én is tojnék rá, de így baromira nem mindegy.

Az meg senkit nem érdekel, hogy a bojlernek helye nincs a lakásokban. Nincs tartófal, ami elbírja, illetve van, de azon más van, így ha bojlerezünk, mindenki fürdőszobát is átalakít egyidejűleg.

Már így kommentírás közben is leizzadtam tőle...

Xezs 2012.12.16. 17:28:51

@Fenimore: Rendben, értelek. Ha szar a hálózat akkor szar. Ezek szerint a kábelek régimódin be vannak falazva, tehát nem sínben futnak? Mert ha van sín akkor nem kell nagyon szétverni semmit se, csak nagyobb kábelt húz be a villanyszerelő meg lecseréli a kismegszakítót nagyobbra.

De mivel szétverést említesz feltételezem hogy nincs sín.

SarahConnor 2012.12.16. 18:59:50

@Xezs: be vannak falazva, igen, a lépcsőházban is a pincétől a tetőig, és a lakásokban is le kellene verni a falat, ha hozzá akarnának piszkálni. Plusz mondom, át kellene rendezni a fürdőt. Nettó szívás.
Mennyivel könnyebb lenne fúrni egy lyukat a fürdőablakba... na ezért vagyunk most ebben a harcban, ahol vagyunk.

CID 2012.12.17. 05:24:47

@Xezs: Sínben? Kábelcsatorna lesz az Xezs ;-)

telkoe 2012.12.17. 11:03:39

@Fenimore: Azt mibol vezetted le a h az ejjeli aramos melegviz uzemeltetese dragabb mint a nappalie?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.17. 11:08:28

@telkoe: Jó hogy megkélrdezed, én egy napja ezen gondolkodom.

Cserépke 2012.12.17. 14:54:18

@Xezs: megnézném meddig bírod fűtés és meleg víz nélkül...persze mivel nem voltál még ilyen helyzetben ezt te nem értheted okoska

Xezs 2012.12.17. 22:31:01

@Cserépke: Ti bajotok, nekem aztán mindegy mit csináltok. Megjegyzem pont ezt a felfogást használja ki az ilyen. Van belőlük elég, egyet elhajtasz, lesz másik.

@CID: Tudtommal a kábelcsatorna az, ami a falon kívül fut (általában műanyag). Én arról beszélek, amit a falba építesz bele. Az a kábelsín.

SarahConnor 2012.12.17. 23:54:19

@telkoe: én nem vezetem le sehonnan, a szakik mondták.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.17. 23:59:41

@Fenimore: Az úgy van, hogy az éjszakai áram olcsóbb, mert korlátozva van a felhasználása. Már csak józan paraszti ésszel is belátható, hogy nem lenne értelme, hogy a rendes áramnál dágább legyen.

SarahConnor 2012.12.18. 07:49:49

@atpijkamo: nekem eszközöm nincs annak a megcáfolására, amit a szakember mond, így én elhiszem az okosabbnak.
Lehet, hogy arra gondolt akkor ő is, hogy éjjeli árammal viszont órákig menne az a vacak, szemben a fűtővel, ami csak csapnyitáskor kapcsol be.
süti beállítások módosítása