Tékozló Homár

E.on átalánydíjtól lehetetlen szabadulni

2013.03.29. 13:45 | jackyll | 53 komment

A Homár nem akarta elhinni, hogy ilyen létezik, de aztán megtalálta az E.on oldalán (alul). Évente egyszer lehet az elszámolás módját átalánydíjasról bediktálósra váltani:

Szóval az úgy kezdődött, hogy volt egy lakás nullás fogyasztassál és átalánydíjakkal, majd albérlők költöztek be. Gondoltam, hogy itt az ideje, hogy átváltsuk a számlákat diktálósba. Van Gaz, víz, villany. Gáz simán megy, vízmű sima liba. Na utoljára hagytam az e-ont, hat az úgyis egyszerű lesz. Hát nem. Évente van ~ 10 nap (az éves elszámoló számla és ezen számla fizetési határideje között) amikor át lehet váltani. Hat jó mondom és leraktam a telefont. Aztán ránézetem a naptárra, mert mondom biztos meg 1990-et írunk és elbasztam az összes dátumot mostanában, de 2013-at mutatott, ezt gyorsan meg 3 honlapon ellenőriztem, biztos ami fix és felhívtam őket megint. De nem, sajnos jó évet írunk és nem a telefonos kisasszony volt félreinformálva. Van egy misztikus ember az e-on-nal aki a beérkező kérelmeket közel fénysebességgel tépi szét és dobja a kukába talán meg elmormol közben egy "Ezt te meg hogy képzeled" mondókat, akinek meg Chuck Norris is engedne ha itt élne.


Na gondoltam akkor megyünk és cserélünk szolgáltatót elvégre az Elmű nonszensz hátha jobb mint az Eon. Kedves és segítőkész telefonos munkatárs elkéri az adatokat, egyeztetünk  mondom a probléma lényegét, majd közli, hogy akkor majd visszahív az ajánlattal és utána kérdez ennek a diktálós dolognak. Hamarosan jön a hívás és közli, hogy mivel ez eon terület ezért csak átalánydíjas elszámolás lehetséges.

Hát eddig úgy tűnik, hogy várhatom a misztikus eon mindenhatót, hogy kivegye az évi rendes 10 nap szabadságát és rést hagyva a rendszeren átverekedjem magam a túloldalra, a diktálósokhoz. Ahonnan mellesleg bármely hónapban vissza lehet jönni.

én értem, hogy a matematika ezzel az egész átlagfogyasztás, eddig számlázott dologgal nehéz dió, általános iskola 8 osztálya kell ahhoz, hogy egyszerű szöveges feladatokat megoldjon az ember de hala az égnek van alkalmazott matematikus oktatás a legtöbb egyetemünkön szóval bizton merem állítani, hogy létezik ember Magyarországon aki meg tudja oldani ezt az igen bonyolult problémát. Hátha van valaki a commentelők között aki meg tudja mondani nekem, hogy miért nem egyszerű a valós fogyasztás alapján való számlafizetés.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

England win The Ashes! 2013.03.29. 14:06:40

Nomost, hogy a poszthoz is szóljak: nekem is e.on van. Mikor beköltöztem, neten bejelentettem, hogy mostantól a nevemre levelezzenek, valamint kértem, hogy hadd lehessen az, hogy én diktálom az állást. Öt perc volt az egész.

Szerintem ezt simán meg lehetne oldani Magyarországon is, mindenféle bonyolult műveletek nélkül. Nem hiszem, hogy olyan pénzigényes lenne a szoftvert alkalmazásba állítani a magyar leányvállalatnál.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.03.29. 14:08:01

Nem albérlők, hanem bérlők.

Poszt tolónak meg miért nem jó a nullás átalány? Az elszámoló számláig is neki kamatozna az a pénz.

PITTA 2013.03.29. 14:13:44

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Gondolom a bérlőtől úgy évente 1 összegben nehezebb bevasalni a villanyszámlát...

serfecs (törölt) 2013.03.29. 14:15:19

Azért, mert a diktálósra való átálláshoz le kell zárni az átalányszámlázást, ehhez ki kell számolni a számlázott és fogyasztott mennyiség közti különbséget, ehhez ki kell jönni egy embernek az eon-tól, stb... Egyébként április tudtommal az éves leolvasás időszaka, max 2-3 hetet kell még várni, szóval ez egy kicsit vihar a biliben.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.03.29. 14:15:53

@PITTA: A bérlő fizessen a bérbeadónak havonta leolvasás szerint és az elszámoló számlánál korrigálnak, ha eltérés lenne.

Anomalocaris (törölt) 2013.03.29. 14:21:24

Most miért nem lehetett a pingvines a hétvégi? :/

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.29. 14:22:41

" hogy miért nem egyszerű a valós fogyasztás alapján való számlafizetés."
Majd hülyék lennének! Ha amúgy többet fizetsz, mint a valós fogyasztásod...

Amúgy esetleg bemenni, megkérdezni?

Illetve nemtom, nekem sosem volt átalány, amióta enyém a kecó, azóta neten jelentem le az állást.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.29. 14:25:08

@serfecs: Amúgy elszámoló számla kérése az az eon netes felületén 1 katt. Legalábbis havi bepötyögősnél.

Atörökk 2013.03.29. 14:44:55

Ezt én nem olvasok el. Világíccson gyertyával.

Bálintka. 2013.03.29. 15:09:16

Évközi elszámolást sem lehet kérni? Mondjuk 12szer egy éveben?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2013.03.29. 15:48:35

Régen, amikor volt bérlőnk ezt megoldottuk úgy, hogy lefényképezte az óra állását, elvégzett egy kivonás műveletet az előző állásból és elküldte, hogy abban a hónapban XX kWH fogyasztott.

Mivel nem változik olyan sűrűn az egységár, ezért mi meg visszaírtunk, hogy akkor a bérleti díjjal együtt akkor az ennyi lesz (hozzáadva a víz, biztosítás és közös költséget is). Ő elutalta, mi kifizettük diktálás/átalány alapján ugyanis a számla hozzánk jött...

Megállapodás alapján az alapdíjakat (akkoriban szolgáltatónként párszáz forint) mi álltuk.

Ha volt szerelési /javítási munka akkor szólt nekünk, mi küldtük az embert és volt amit mi, volt amit ők fizettek. Pl. amikor a kisfia sz*rral bekente a wc tapétáját azt csak ő fizette, amikor kitörött az ablak azt meg a biztosító, de az önrészt ők, de a csőtörés önrészét már mi.

Mindenesetre bár így leírva tök korrektül hangzik, de lett pár őszhajszál az ügyintézések nyomán...

Aureliano Buendía 2013.03.29. 17:06:21

Egyszerű a megoldás.
Minden szolgáltató előre vásárolja meg az energiát. Az egyszerűség kedvéért legyen ez most csak az áram. Van egy úgynevezett „menetrend”, amit leadnak mondjuk az MVM-nek 2012-ben, hogy az eddigiek alapján ennyi TWh áram kell a dolgozóknak, gyáraknak, satöbbi. Ez egy előre lekötött teljesítmény, ezt át kell venni. Az ettől való eltérés büntivel jár. Talán a számlákban is szerepel menetrend-kiegyensúlyozási díjként, hiszen pontosan belőni ezt nem lehet.
Épp ezért szeretik az átalánydíjas számlázást erőltetni, ugyanolyan menetrend ez, mint amit ők nyomnak az MVM felé. Az átalánydíjasoknál beállított havi részfogyasztásból tudnak számolni, hogy mennyit kell rendelni áramból. És jönnek ezek a gonosz diktálósok, és jól összekuszálják az egészet. Skandallum:)

Szerintem régen is úgy volt, hogy évente egyszer lehetett számlázási módot váltani (diktálós/átalány). Nem tisztem az eont védeni, de mi lenne, ha valaki háromhavonta gondolná meg magát. Ember nem tudná követni.

Diktálni valóban csak saját szolgáltatási területen lehet, mivel a kereskedőknek így sokkal egyszerűbb kiszámolnia egymás közt, hogy egymás hálózatába mennyi áramot küldenek át. Van ugyebár a másik kereskedő területén levő saját fogyasztó, és a saját területen levő idegen kereskedős fogyasztó. Mindegyikek el kell látni logikusan a saját kereskedőnek. Viszont egyszerűbb úgy egymás közt elszámolni, ha minden hónapban fix mennyiségekkel dolgoznak.

Kb. ennyi a titok. Marad a lábbal hajtós dinamó, szélkerék, napelem.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2013.03.29. 17:20:21

@uraaam:
Na ja, de Igazából volt egy olyan intelligens áramozás tarifa (terv) vagy mi manó a lakosságnak is: ha megmondod egész pontosan mikor, mennyi áramra van szükséged, akkor egész kedvezményesen lehet(ne) venni a kereskedőtől is.

Cégeknél van ilyen, 15 perc bontásra és 10% max. hibára kell belőni. Ez nagyon nem könnyű, hiszen ha bekapcsolom a 2,4kWh körfűrészemet a szomszéd örömére igencsak elszáll a kalkulációm. Persze normál felhasználást lehet tervezni, de ami viszont télleg jó és létezik az a kapcsolt vezérlésű áram (lánykori nevén éjszakai)

Ma már nem csak bojlert hanem bármilyen elektromos fogyasztót tudsz működtetni róla (hivatalosan kell egy elvi hozzájárulás is, de azt megszokták adni kérdés nélkül). Így lehet pl. öntözőrendszert/szivattyút de akár mosogatógépet is üzemeltetni.

lordjim 2013.03.29. 18:55:17

@hagyma: kérdezd meg mérit utójjára nála vót

Aureliano Buendía 2013.03.29. 21:02:39

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: az árammal ugyebár az a baj, hogy nem lehet tárolni igazándiból ekkora mennyiségben, ezért van, hogy amit termelnek mondjuk Pakson, azt el is kell vinni onnan a végfelhasználókig. Persze van valami „zsinóráram” is melléje kicsit olcsóbbért.

De míg egy cég be tudja lőni azt, hogy milyen tevékenységet folytat, és ehhez a negyedórás bontás hogy néz ki, addig Pista bácsi lehet, hogy este nem nézi meg a Barátokköztöt, hanem helyette átmegy Józsi bácsihoz pálinkázni, akkor ugye borul a menetrend.

Mindig a lakÓsokkal van a baj. A negyedórás bontás amúgy is a nagyobb (idősoros) fogyasztóknál kell megadni, egy kis butiknál a Rezeda utcában elég mondjuk egy szimpla óra, ami nálad is kerreg odahaza a falon.

Amennyit én olvastam, a vezérelt áramra csak olyan eszközt köthetsz rá, amit nem lehet dugaszolni, egyből az óra után van kötve. Ráadásul az sem mindegy, mikor megy rá a jel, ami beindítja, nem megy folyamatosan. Szóval bármit is kötsz rá, tudomásul kell benned, hogy napi x órát működik csak, amúgy kakukk. Szóval nem érdemes rákötni a fagyasztót. Egy haveromnak hőszivattyú van rákötve, és valami reklamációja volt, együtt kerestük a Démász oldalán a rendelkezést, így most ki vagyok okosodva:D

Taxomükke (UK) 2013.03.29. 21:30:24

@uraaam: Ne magyarázd meg!!!
Katonáéknál erre így reagáltak.

déjá vu39 2013.03.29. 21:31:30

Bocs: miért nem írja át a bérlő a nevére a mérőt?

Aureliano Buendía 2013.03.29. 21:31:37

@Taxomükke: Az a buli nekem kimaradt, polgáris voltam helyette.

Aureliano Buendía 2013.03.29. 21:33:36

@déjá vu39: hát ja, ez lenne a logikus. Hacsak nem váltogatják egymást sűrűn. Vagy nem bízik a bérlőben. Vagy nincs papír róla. A NAV valszeg nem értesül erről;)

Fejesrob 2013.03.29. 21:36:12

Ezért kell eleve a bediktálós módszer. Mert szerencsére hiába fenyegetőznek, attól is nehéz szabadulni.

Egy évben kétszer-háromszor diktálok és nem váltanak át átalánydíjasra.

Kivancsi 2013.03.29. 21:41:15

berlovel legegyszerubb a feltoltos kartyas fizetes...

nem kell vele foglalkozni tobbet: leolvasni,
jelenteni,
szamolgatni,
bevasalni a berlotol...
foleg miutan sunyiban elkoltozik azaz lelep :)

ha berlonek kell aram beslattyog a szolgaltatohoz azt feltolti egyseggel az orat....

csok...

sudribunkó 2013.03.29. 21:55:23

@Dr Jozef Vengloš: Egyszer énis megpróbáltam átállni diktálósra. de konkrétan kipostáztak egy új szerződést amit alá kellett volna írnom és visszapostáznom nekik. Egyetlen mozdulattal basztam ki a kukába az egészet. azóta is átalány van.

Sasfióka 2013.03.29. 22:27:35

Csak halkan jegyzem meg, hogy az átalányfizető is kérhet akár minden hónapban óraállás alapján elszámolószámlát. Belép az Eon online felületére, aztán szépen beírja az órállást és kipipálja, hogy kér az adott óraállásra elszámolást. Ennyi a trükkje...

geeezaa 2013.03.29. 22:34:49

Nem kell már sokat kínlódni az eonnal, jön Széles a moduláris fluxuskondenzátorával, a levegőből vonjuk ki a záramot!

Pszt! 2013.03.29. 23:00:45

Borzasztó nehéz olvasni ezt az iromanyt.

béla a görög (törölt) 2013.03.29. 23:14:17

2013-ban még mindig mi a faxé egy mechanikus pörgettyű basz forog a villanyórámban és mé' nem továbbítja valami elektronikus basz automatikusan a fogyasztást (mérőállást) a szolgáltatónak?
És akkor naponta ha úri gusztusom úgy kívánja (nem fogja) 2x váltok átalány és leolvasás között és azt mondja a szolgáltató, hogy igen uram, köszönöm uram! Szerintem.

Aureliano Buendía 2013.03.29. 23:32:21

@béla a görög: mondjuk a bekerülési költségek miatt esetleg? Vagy te fizeted magadnak a mérőt? Ha egy forgómorgó cca. 20e Ft, a digitális (1~) meg ennek a duplája, akkor szerinted az okos mérő mennyibe kerülhet? (...ez utóbbi engem is érdekelne)

Na, akkor most számold ki mondjuk csak Budapestre: hány lakás is van is van szeretett fővárosunkban, ahol villanyóra van? Bónusz: vezérelt mérő. És akkor még az üzleti, de kisfogyasztók (bolt, butik, iroda)

Lehet szépen számolgatni, és akkor az egyéb szerelési költségekről (üzemanyag, jómunkásember órabére) nem is esett szó.

Hát ezért.

balatonszelet 2013.03.29. 23:32:23

Ejj de jól sikerült megerőszakolni szép magyar nyelvünket.

esefe 2013.03.30. 04:44:07

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: És, ha ő is bérlő, de továbbadta akkor albérlők.

turbocat 2013.03.30. 07:40:29

korán van még, ezért csak röviden: kedves jackyll, nincs lehetetlen, csak tehetetlen......, bocsesz

dr. saint555 2013.03.30. 08:46:03

@uraaam: Ez így korrekt. Csak fixen bekötött fogyasztókat lehet rákötni legálisan. Tehát no dugalj, no dugvilla. Viszont sok háztartási gépnél ez teljesen kezelhető használatot eredményez még. Klíma, mosógép, szárítógép, mosogatógép, fagyasztó (már ha nem nyitogatod naponta 300x) pl. full mindegy mikor megy.
Fagyasztóknál a leggagyibbnak is 24 órát tartania kell a mínuszokat áram nélkül is. Vezérelt áramról meg nem hiszem, hogy 5-6-7 óránál több kimaradna ebből. Vezérelt áramról simán lehet tölteni pl. a szünetmentes tápegységek akkujait is. Több ilyen háztartást kiviteleztem már hivatalosan. Mielőtt bárki is ostorozni akarna, elmondanám, hogy vezérelt áram napközben is van. Nem csak éjjel. Főleg ha a szolgáltatótól egy ún. komfort csomagot rendel meg az ügyfél.

dr. saint555 2013.03.30. 09:02:48

Amúgy meg a posztolónak adnék egy tippet. Családból, ismerettségi körből, végszükségben kis apróért papíron bejelentesz egy szociálisan rászorult egyént az ingatlanba. Ő másnap megkéri a helyi önkormányzattól az igazolást, hogy szociális rászorultsága okán, védendő fogyasztó státuszt élvez. A kapott papírral a szolgáltatónál kéri, hogy mint védendő fogyasztónak, azonnal cseréljék le a mérőóráját előrefizetősre. 100%, hogy meg fogják próbálni valamilyen ürüggyel lerázni, de ne hagyja magát. Ez törvényi kötelességük, csak nem szeretik, mert nekik sokban van. Ha sikerrel jár, kapni fog egy digitális, billentyűzettel ellátott órát, amit kódokkal lehet feltölteni x KWh -val.
Vagyis a bérlőnek esélye sem nagyon van tartozást felhalmozni a tulajdonossal szemben, mert gondolom a poszt-toló ettől tart. Kódot a szolgáltató képviseletén lehet vásárolni, vagy pl. DÉMÁSZ (és még sok) területen (is) kijelölt üzletekben, a megye több pontján. Vagy lehet egyszeri látogatással tőlük pl. 10 darab, egyenként 3-4-5.000.- re kinyomtatott csekket is kérni. A fogyasztás alakulásától függően ezeket lehet szépen befizetgetni és a kódokat pötyögtetni. Hamarosan bankomatnál is. Amikor az órát egyszer már felszerelték, a szociálisan rászoruló droidot kijelentik és kész. Az óra maradhat. Nincs rá semmiféle szabály, hogy le kellene adni. Ha viszont később a tulaj maga költözne be és neki nem szimpi az előrefizetés, egy kérésébe kerül és visszakapja az utólag számlázós óráját, bár nem értem miért tenné. Nekem pl. tökéletesen megfelel az előre fizetés. Kényelmes, átlátható, tervezhető. Még jobban tetszene, ha pl. a szolgáltatók rájönnének végre, hogy az előre kifizetett áramot lehetne kicsit olcsóbban is adni. Hiszen az előrefizetősök miatt nem kell ki és visszakapcsoló teamet, végrehajtót, felszólító levél küldözgető irodistát, stv. fenntartani.

dr. saint555 2013.03.30. 09:07:51

Ja. Az előrefizetős óra felszerelése szociálisan rászorultaknak teljesen költségmentes kell legyen. Ha a szolgáltató megpróbál a cserére hivatkozva lehúzni, el kell / lehet őket hajtani. Az előrefizetős óráról simára visszaváltásért már valamennyit fizetni kell. Azt hiszem valami 4-5000 körüli összeget. Az tudtommal nem megkerülhető.

coni 2013.03.30. 19:12:23

A fogyasztó védelemnek ezzel kellene foglalkozni, mivel nem mindenkinek van internete, hogy havonta elszámoló számlát kérjen.
Piaci áron, piaci szolgáltatás kéne, ha valóban volt rendszerváltás.

Ugyanúgy a bankokat is folyamatosan jogi korlátok közé kellett volna szorítani, nem bosszúból tönkre tenni őket 3 év alatt, mert azzal senki nem jár jól.

panic_button 2013.03.31. 00:59:33

Rezsicsokkentest a mocsok eonnak

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.03.31. 09:14:28

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Nálunk is ez van, csak szerencsére mérnök a bérlő, így nem ismeretlen neki az Excel. Úgyhogy mi egy táblázatot küldözgetünk egymásnak minden hó elején, így több évre visszamenőleg megvan minden adat, beleértve a változásokat is.

De ha a poszternek ez valamiért fáj, akkor miért nem íratja át a mérőt valamelyik családtagra? Akkor új fogyasztó, új szerződés, lehet diktálni.

vidéki suzukis 2013.03.31. 09:29:15

Oszt' mitől nehéz a dió? Ólomból van?

Aureliano Buendía 2013.03.31. 15:31:58

@dr. saint555: ez tény, elég sok minden elmegy napi 8 óra működéssel. Úgy tudom, napi 8-at kell biztosítani, ebből valamennyi napközben, de 5 legalább este, hogy ha bojlet, hőtárolós kályha van rajta, akkor fel tudjon fűteni. A szivacs csak akkor van, ha tönkremegy a vevő, ami indítja.
A Komfort napi 12 óra némi +pénzért, de azt nem tudom, megy-e máshol is, vagy csak a Démásznál.

Aureliano Buendía 2013.03.31. 15:37:43

@dr. saint555: egész jó „trükk”, de sokan nem szeretik a macerát a feltöltőkódokkal.

Pedig amúgy tényleg jó megoldás, albérletbe pont ideális, egyszerűbb az elszámolás a bérlővel, nem hagy ott több százezres tartozást. No meg a notórius tartozók megregulázására sem utolsó, már csak azért sem, mert legalább takarékosságra tanítja az embert.

De ha a posztoló annyira diktálni akar, írassa át a mérőt valami közeli rokonra, oszt mehet a diGtálás:)

(másik kedvenc szavam: blomba)

Aureliano Buendía 2013.03.31. 15:41:37

@dr. saint555: egyre több helyen van az, hogy aki nagy fizetési késében van, és elég nagy tartozást halmozott fel, csak úgy kap részletfizetést, ha felszereltet előrefizetős mérőt. Ebben az esetben a feltöltés egy része a tartozás kiegyenlítésére megy.

Csak ugye macera leslattyogni kódért, ha nagyon pittyeg a mérő. De egyre több helyen lehet már feltölteni, e.on területen pl. kb minden újságosnál.

Mégis, a legtöbben idegenkednek tőle, főképp a tartozást felhalmozók:) A szolgáltatók viszont (úgy látom), egyre jobban keményítenek ebben.

Aureliano Buendía 2013.03.31. 15:43:31

@panic_button: íme, egy kellő felkészültséggel, és szakmai tájékozottsággal megfogalmazott körültekintő, mértéktartó és maximálisan korrekt hozzászólás.

Ügyes vagy Töfike, jól megaszontad.

Aureliano Buendía 2013.03.31. 15:44:45

@atpijkamo: aSZt hiszem, a sort véKtelenségiK lehetne foJtatni:)
süti beállítások módosítása