Tékozló Homár

Hány lakásban nem lesz gáz nyáron?

2013.05.21. 14:20 | jackyll | 87 komment

Minden eddiginél szigorúbb ellenőrzések indultak idén, aminek célja, hogy a következő 3 évben felpörögjön a gázbiznisz senki ne haljon meg hülyén. Természetesen egy szénmonoxid-érzékelővel nem helyettesíthető a gázóraleszerelés/felszerelés plusz 2 helyszíni szemle díja, amit nem önköltségen és cégen belül végeznek a szolgáltatók. Érdemes félretenni a gázvezetékek és berendezések teljes cseréjére, mert a tavalyi első felmérések alapján a 3 millió fogyasztó felénél kikapcsolhatják a gázt. Első majdneszemtanúnk Szegedről jelentett tömeges gázóraleszerelést:

Lakótelepen lakunk, Szegeden. A házsor több, mint 44 éves. Itt néhány környező házzal együtt egy közös lakószövetkezethez tartozunk. 1 hónappal ezelőtt a lakógyűlésen felmerült, hogy gázbiztonsági felülvizsgálatra kerülne sor, ami kb 30e Ft. lépcsőházanként, és kb 10e Ft. lakásonként (szükség esetén a jegyzőkönyvből kikereshetem a pontos adatokat). Na és ugye persze kötelező, szóval jól be lettünk fenyítve, hogy aki a megjelölt napon nincs otthon, vagy nem engedi be a szerelőt, azt MEGBÜNTETIK. El is jött a napja (egymást követő napokon, lépcsőházanként), szerencsére nem a mi lépcsőházunk volt az első. Végigmentek, és mindenhol megállapították, hogy a 44 éves vezetékek (gondolom jogosan?) nem megfelelőek. Legtöbb helyen a régi tűzhelyek, bojlerek stb... szintén nem felelnek meg, ezeket javítani/cserélni kell nov 31-ig. És ezzel a gázórát leszerelték mindenhol!

Nem tudom hány lépcsőházon mentek át pontosan, mert nem laknak ott ismerőseim, de 1 napig kinnt volt a faliújságon, hogy a szerelőt bizonytalan ideig visszamondták (így hozzánk már nem jött), és kb 80 lakásban leszerelték a gázórát. Ez a papír másnapra eltűnt, helyette egy új lakógyűlés (közgyűlés) lett kiírva, ami a hónap(május) végén lesz. A papíron részletesen fel van sorolva a gyűlés témája, de a gázról szó nincsen. A lakógyűlés témája, új igazgató választása, és az előző lemondása... meg ezzel kapcsolatos választóbizottság, stb. kinevezése.
 ---
A napokban hallottam egyik barátomtól, hogy a város másik végén hasonlóan járt ő is. Leszerelték a gázóráját. Ki kell cserélnie a tűzhelyet, bojlert és a gázvezetékeket, önköltségen, ha ez megvan, akkor még ki kell fizetnie az új vizsgálatot- (meg persze az előzőt), valamint, HA minden rendben, akkor a gázóra visszaszerelést és a gáz visszakapcsolást is külön ki kell fizetnie, addig a viszont látásra. Ja, és ha nincs meg nov. 31-ig, akkor annak SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEI LESZNEK.
 ---
Félreértés ne essék, az információim nem első kézből származnak. Nem voltam ott egy ilyen esetnél sem és nem láttam a leszerelt gázórát sem, még. Így nem is lehetek 100%-ig biztos ezek igazság tartalmában, bár a barátom nem arról híres, hogy hazudozzon, főleg ilyesmit. Azért fordulok Önökhöz, mert nem sikerült eddig információt szereznem a témában. Olvasgatok újságokat, hírportálokat, blogokat, de eddig nem találkoztam konkrétan ilyen esettel, ellenben boltban/buszon hallottam embereket beszélni erről. Van egy 2 hetes gyermekem (és egy 2 éves is) így érthető okokból nagyon is zavarna, ha kikapcsolnák a gázt, mert nálunk is bojler melegíti a vizet. Arról nem is beszélve, hogy a 10e Ft-os vizsgálat is megterhelő, nem úgy, mint egy 100+ ezer Ft értékű felújítás a lakásban.

Megj.: Lehet nem nov 31, hanem dec 31, legalábbis a rendelet szerint, de a fali újságon, mintha november lett volna. Sajnálom, hogy nem csináltam képet róla időben.

Bizonyos mértékig elismerem a vizsgálat fontosságát, DE arról nem volt szó, hogy a vizsgálatot végző szakember le is fogja szerelni a gázórákat, a visszakapcsolási díjakról pedig pláne... Nem tudom, hogy ezek a szakemberek mennyire független, mennyire megbízható a vizsgálat, vagy pedig arra mennek rá, hogy mindenhol minnél több pénzt beszedjenek, mert ha 100-ból 80 lakás nem felel meg, akkor ugye 80 lakásba mégegyszer vissza kell menniük, 80 x 10ezer forintért.

Nem kívánok vádaskodni, sem, csupán nyugtalan vagyok és aggódom. Nem kívánom ezen emberek munkájának értékét sem csökkenteni, hiszen úgy gondolom, ez egy veszélyes, rengeteg felelősséggel járó szakma. Bár egy fél órás vizsgálatért 10 ezer forint... Ha egy nap csak 8-at csinálnak meg, ketten, és csak a pénz felét kapják meg, az akkor is napi 20e Ft fejenként, 4 órában...  De biztos vagyok benne, hogy ennek is oka van, így nem ebbe kívánok bele kötni. Pusztán informálódni szeretnék.

A kérdéseim Önökhöz:
- Hallottak-e már ilyen esetekről?
- Ha igen, pontosan mit lehet tudni erről?
- (és miért nem találok ezzel kapcsolatban egy hírt sem sehol... persze nem vagyok profi ebben a témában, lehet, hogy csak elsiklottam fölötte.)
 - Ha még nem hallottak róla, tudnak-e segíteni fényt deríteni erre az esetre, mert (a neten úgy olvastam, hogy) az előzetes becslések szerint a lakosság több, mint 40%-ánál nem lesz megfelelő. (gondolom főleg a régi építésű házaknál)
 - Kérhet-e az ember független vizsgálatot?
- Megtagadhatom-e a szerelő/felülvizsgáló belépését az ajtón? (gondolom nem hatósági személy)
- Megtagadhatom-e a gázóra leszerelését? (tudtommal  a gázóra a gázszolgáltató tulajdona, akkor is ha a lakáson belül van)
 - Milyen lehetőségei vannak egy szegényebb embernek? (részletfizetés, szociális körülményekre való engedmény... eseti szoc. tám.)

Egy aggódó lakos

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trónkövetelő 2013.05.21. 14:24:32

1 :) okkal több hogy vigyék a gázórát, fűtök fával. Sz@r csak akkor lesz ha nem vagyok otthon pár napot, de majd kihúzzuk.

England win The Ashes! 2013.05.21. 14:24:37

"Egyébként gáz van. Mert hogy nincs gáz. Mi van a csőbe', mi? Mi?"

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 14:25:22

Jó hogy egyszerre ilyen fontos lett, hogy milyen gázcuccok vannak mindenhol...
Gondolom nálunk is ki lesz lőve, de mondjuk akkor csak a tűzhelyem ütik ki, az megy gázról.

trónkövetelő 2013.05.21. 14:26:25

nemrég havernál "falun" el akarták vinni a szokásos kamu szöveggel a gázórát. Vmi fogóval ráfogtak a tigáz oldali csőre nemtomhogy', aztán gázömlés lett belőle :P

Ennyit az Ő oldalukon található csövek minőségéről.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 14:26:36

Na amúgy OK, hogy felül kell vizsgálni a gázszerelvényeket, de miért kell helyből leszerelni az órákat? Azt kéne előírni, hogy ha nem megfelelő, akkor x ideig cseréltetni, különben bünti. Ha már a biztonság a cél.

England win The Ashes! 2013.05.21. 14:27:35

"Megj.: Lehet nem nov 31, hanem dec 31"

Az bizony erősen esélyes. :D

trónkövetelő 2013.05.21. 14:27:38

Szerintem ezzel csak azt érik el hogy nagyüzemben fog menni a "felülvizsgálat előtt leszerelem az összes cuccost, garázsba vele, majd a felülvizsgálat után (nem használom a gázt) mindent kóklerek visszaszerelnek és jöhet a bummmmmm

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 14:28:00

(És aki szerint hülyeség a felülvizsgálat, az nézzen meg egy gázrobbanás utáni lakást... A baj az eljárással van megint. Meg mondjuk azzal, hogy a 40 évvel ezelőtti szabályok szerint bekötött gázkészülékek hogy illenének a 2013-as szabványhoz :D)

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 14:28:05

"Arról nem is beszélve, hogy a 10e Ft-os vizsgálat is megterhelő, nem úgy, mint egy 100+ ezer Ft értékű felújítás a lakásban."

???

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.05.21. 14:28:23

Gázüzemű lakásnál a gázszivárgás nagyon kekec(!igazából q-va veszélyes) dolog szokott lenni.
Ha a házban lévő csövek elavultak, akkor logikus, hoyg leszedjék az összes gázkészüléket, nehogy valakinek eszébe jusson szivárgó gáz vezeték mellett bablevest főzni. Azt nem hiszem, hoyg a régi készülékeket is ki kell cserélni, ha biztonságos, és ki van tisztítva, akkor nehogymár.

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 14:30:27

@ColT: "a 40 évvel ezelőtti szabályok szerint bekötött gázkészülékek hogy illenének a 2013-as szabványhoz"

Hát igen. Megváltozott a szabvány, ezért robbannak a lakások.

Ficak 2013.05.21. 14:45:44

Rózsa Gyuri meg itt integet.
Digitális átállásról nem elfelejtkezni! Gyuri bá időben szólt,

borso 2013.05.21. 14:48:18

az összes szolgáltató ezt kezdte el művelni a kurva nagy rezsicsökkentés keretében!!!! 10% minusz a profitból akkor szopjon a pórnép. spórol havi 180.-Ft-ot viszont kötelezik több milliós munka elvégeztetésére, amit csak olyanok végezhetnek akik természetesen pld a főgáz, tigáz (kinek mi) -ból kivált kftk btk.....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 14:48:37

@atpijkamo: Nem, azért lehet jól büntetni :D Vagy mondjuk azért változott a szabvány, mert kiderült, hogy a régiben volt valami, ami balesetveszélyes.
Csak ezeket miért 10-20 év után kell bevasalni?! És miért egyszerre?

HereGuru 2013.05.21. 14:49:38

Már megint ezek a franciák...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 14:50:22

@Ficak: Digitális gázra? :)

@borso: Elmennek anyjukba, szórakozzanak a Fidesz székház felülvizsgálatával...

Különben nekünk már a rezsicsökkentés előtt szólt a közös képviselő, hogy lesz felülvizsgálat, csak azóta se volt (ne is legyen).

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 14:51:58

@ColT: Olyat nem hallottam, hogy változott a szabály, és újra kellett csinálni. De ha javítják vagy építik, a jelenlegi szabályoknak meg kell felelni.

Rohaggyanak meg. Le volt dugózva a gázcső, ilyen kóccal, de változott a szabály, cirkó csere, és le kellett hegeszteni a kócos lezárás helyett.

holdlányka 2013.05.21. 15:03:12

Mintha többen mondogatták volna, hogy meglesz a böjtje a rezsicsökkentésnek... A gáz az első. Aztán majd jön a villany, víz, fűtés stb.
Félreértés ne essék, ha valóban indokolt, akkor javításig/felújításig zárják el. Nadenehogymár a vizsgálatért, a fel-leszerelésért, meg a pluszvizsgálatért is vagyonokat kelljen fizetni, akár nem indokolt esetben is.
Tudom, tudom, mi az indokolt? de hogy a háztartások legalább felében leszerelik? (És itt 80%-ról van szó!)
Hiszen akkor mindennap legalább 3 gázrobbanásnak/mérgezésnek kéne lenni.
Erősen pénzlehúzás szaga van. Már megint.

Tormas Torontal 2013.05.21. 15:08:02

Nálunk ingyen van a gáz. Gáz órám nincs!
Igaz a rezsim se csökkent!

Manyecska 2013.05.21. 15:23:56

De kurva jó! hogy mindent így ukmukkfukk leszerelnek, büntetnek, stb..:(

gelsystem 2013.05.21. 15:25:25

nálunk a lépiben tavaly csinálták meg....
a gáz fővezeték cseréje -uccai csaptól a lakás gázórájáig- lakásonként 170.000.-
.
a belső hálózat -gázórától berendezésig- kinek milyen ingerenciája van....
kéményseprő, óra leszerelés, terveztetés, engedélyeztetés, villamos szakvélemény, belső hálózat elkészítése, nyílászárókra szellőztetés, óra felszerelés: alsó hangon 200.000.-
.
és ebben az esetben a régi gáztűzhely, kazán kerül vissza! ha azt is cseréled....SOK!
.
.
tehát ez eddig alsó hangon 370.000.-
.
.
ebből a pénzből lehet venni elektromos átfolyós vízmelegítőt, elektromos tűzhelyt ami szop-nyal-gombotvarr.....
az elektromos hálózatot kell csak rendberakni: 3*16 amperig a szolgáltató ingyen bővít, órától be kell húzni egy betápot, oszt
CSOCSI-HALI!!!!!!

peter3374 2013.05.21. 15:32:48

Szeretem az ilyen barmokat.... még ilyet önköltségen kell kicseréltetnie a 40 éves gázvezetéket meg a szar bojlert, nahát, hogy mik vannak....
Azt meg el szokta felejteni a siránkózó, hogy nyilván ahol azonnal levették az órát, ott olyan állapotban voltak a szerelvények, csövek, kispórolták a nyílászáró csere után a szellőzést....

peter3374 2013.05.21. 15:36:27

@borso: ritka nagy barom vagy, felülvizsgálat mindig is volt semmi köze ehhez a fidesznek... No meg persze óriási biznisz a szolgáltatónak, hogy hónapokig nem tud gázt eladni a lezárt lakásokban.... a szerelést meg nem a szolgáltató végzi, hanem maszek cégek, szóval csak a zavaros fejekben üzlet ez a gázszolgáltatónak...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 15:36:38

@peter3374: Sztem nem feltétlen csak ott veszik le, ahol minden szar.

@gelsystem: " 3*16 amperig a szolgáltató ingyen bővít"

Nekem egy 100-asért akart...

@atpijkamo: Igaz!

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 15:37:08

Hülyeamerikaiak: a kocsiban maradt egyéves kislánya, aki nem bírta sokáig a tűző napon. Egy arra járó nő ugyan kimentette a kocsiból, de már későn.

velvet.hu/sztori/2013/05/21/bezart_kocsiban_fott_halalra_a_csecsemo/

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 15:37:47

@atpijkamo: Meg nem is ez a baj, hanem hogy eddig senkit nem zavart ez?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 15:38:49

De különben kérdés, hogy ha kikötik nálam a gázot, akkor kell-e fizetnem? :D Mert akkor veszek palackost, azt' csókolom, bekaphassák :D

borso 2013.05.21. 15:38:57

@holdlányka:
pontosan ez lesz a böjtje, illetve nem lesz mert már van. Nálunk februárban már hirdették, hogy az utcai csöveket cserélik a 2. negyedévben, azóta sem tett senki egy kapavágást ellenben gondolom majd szeptember körül elkezdik, hogy a fűtési szezonra a fél utcát ki lehessen zárni. Tavaly a másik utcát csinálták, 118 házból 112-t kizártak, minő véletlen a nagy számok törvénye alapján. Ha ennyire szar lenne a gázvezeték rendszer néhány robbanásnak már kellett volna lennie vagy esetleg Co mérgezésnek, viszont 80 éve a környéken nem történt ilyen.
ez csak kezdet a rezsicsökkentésben....

borso 2013.05.21. 15:40:23

@gelsystem: már én is nézegettem ezt a lehetőséget, csak egy gondom van, a vésés a felújított lakásomban. :-(

Komojtalan 2013.05.21. 15:41:26

Régen lehetett kenderrel is tömíteni a gázcsöveket, de a kender kiszáradt, nem mint a víznél, ami folyamatosan kapja az utánpótlást. Vagy 20+ éve már nem lehet, tehát ez előtti szerelésekkel van a gond. Nem egy nagy szivárgást kell elképzelni, simán elviszi a légtér, olyan marha gondolom nincs, hogy ereszt a gáz és úgy használná. Egy rosszul beállított/eldugult készüléken több gáz szökik el, de pénzt lehet beszedni érte.

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 15:42:12

@ColT: A kéményseprők faszoztak havernál, hogy nincsenek meg a kéményeken a beton ajtók. Most már nem lehet ilyen beton ajtókat betenni, csak az új fém ajtókat. Lett volna pár százezer forint az új fém ajtókat betetetni mindenhova. Csinált egy szilikonos negatívot, és újraöntötte a beton ajtókat. "Csak elkeveredtek, és visszarakta." Bizonyítsa a kéményseprő az ajtók korát, ha tudja!

peter3374 2013.05.21. 15:43:42

@ColT: dehogynem, a gázszolgáltatónak nem érdeke, hogy levegye, ez az egész privát biznisz, a felülvizsgálat meg a javítás annyi lesz amennyiért a közös képviselő megüzletelte valakivel...

vénszivar 2013.05.21. 15:43:57

@Komojtalan: A Kendert manapság már elszívják...

borso 2013.05.21. 15:46:20

@peter3374: na megjött az 1 bites csapat :-)))

borso 2013.05.21. 15:50:24

@atpijkamo: ugyan ebben vagyok a másik korrupt gengszterszervezettel (értsd kémyénykotrók), 5 éve minden engedélyt megkaptam, lakhatásit stb stb, most egy bővítés és tartalékkémény építése miatt, nem veszik át a gyári tartalékkéményt, mert ami 5 éve jó volt azóta jogszabály változás miatt már nem jó. Alu béléscső, de elérték hogy ennek visszavonták a minőségtanusítását, így pár tízezren biztosan meglepődnek még. 100 évig jó volt a beton ajtó, már csak rozsdamentes acél lehet 15 rugóért+ cseredíj.

kjhgfd 2013.05.21. 15:51:40

zorbán szerelteti le a gázórákat

peter3374 2013.05.21. 15:58:04

@atpijkamo: a köcsög kéményseprő, hát nem volt pofájuk szólni, hogy hiányzik a kéményről az ajtó, én sem bírom őket, mert az szimpla rablás amit kéményseprés címén végeznek évente sokezerért, de azért azon háborogni, hogy szóltak, mert a kémény a padlásra eregette a füstöt azért nem sok iq-ra vall...

pantlikaskiralylany 2013.05.21. 16:00:35

Nekünk is szólt a közös képviselő, hogy lesz ez, és kötelező, és bizony nagyon szigorúak (úgyhogy előre félek a 64-ben átadott házban mi lesz, ahol még hérafejes cserépkályhák vannak... Azt még megértem, hogy előírják, hogy x időn belül cserélje le a készület, de ha nem konkrét veszély van, az óraleszerelés azért túlzás.
Bár nem sokat cickóznak, szintén szegedi történet, néni beszólt a dégázhoz, hogy gázszagot érez, jöttek, gázfőcsap elzár, minden lakásban ellenőriztek egyet, lakásonként alsóhangon 150 000 Ft volt amit el kellett végezni, szinte az összes készüléket ki kellett cserélni, kitalálták hogy nem szabványosak a bekötések (amit ezelőtt negyven évvel szabályosan átadtak) stb...
Egyébként ugyanezt csinálják a kéményseprők is...
Szóval a gázszag felkiálltással mindenki óvatosan bánjon, előbb mindenki hívja ki a saját szerelőjét, ha ilyet érez...

elwood 2013.05.21. 16:02:00

a lényeg, hogy csökken a rezsi, örül a proli

vénszivar 2013.05.21. 16:02:58

@borso: De fusiban ugyan azok kicserélik, kik nem adnak engedélyt, MAJD jópénzért megcsinálják s ők adják ki az "új" engedélyt...
Hogy fossanak 33 napig, míg ki nem száradnak! :)

vénszivar 2013.05.21. 16:04:56

@elwood: egyáltalán nincs minek örüljek :)

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 16:10:37

@peter3374: Szövegértésből kettes, leülhetsz. A kéményen dupla betonajtó van, csak a külsőket törte le a jég. A tetőn egyébként se jelentene különösebb veszélyt egy oldalán füstölgő kémény. Nem a pótlást követelte, hanem a cserét. Pótolva lett, kinyalhattya. Te is a növényi IQ-ddal.

PITTA 2013.05.21. 16:15:26

@ColT: Nagyot szólni a palackos PB tud, a földgáz annyira nem szól nagyot... :-)

vénszivar 2013.05.21. 16:17:12

@PITTA: Megnyugodtam, akkor nem süketülök meg. "Csak" megégek?

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 16:18:07

@vénszivar: :)) Uzsonnázok. Egyszer meg fogok fulladni miattad.

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 16:19:32

@PITTA: "a földgáz annyira nem szól nagyot"

Á nem. Csak a ház omlik össze.

vénszivar 2013.05.21. 16:20:10

@atpijkamo: Jó étvágyat. Szerintem illik RÁ...juk! :)

vénszivar 2013.05.21. 16:23:14

@Dr Jozef Vengloš: EZT már a harmadik posztban látom...
Én bevallom nőiesen, hogy fingom nincs, hogy mi miért s sto eta?
Csak nekem elárulod, hogy miért? minek? mi ez? CSAK NEKEM! :)))

vénszivar 2013.05.21. 16:24:46

@Dr Jozef Vengloš: Nem guglizok, az "csalás":):):) lenne...

peter3374 2013.05.21. 16:34:44

@atpijkamo: értettem mester, te vagy az okos, meg az ügyes, az értelmes meg a tökéletes, ennyit még én is megértek a növényi iq-mal.
Örülök, hogy léteznek ilyen emberek mint te...

Don Quixote de la Ferko 2013.05.21. 16:43:16

Vajon az óráig menő ágat is ellenőrzik? Egyidős a továbbmenővel, szóval macerás lesz elfogadható magyarázatot adniuk, ha csak az óra utáni részt kell cserélni, mint elavultat, az óráig menő 30 m meg maradhat, ugyi az az övék.

vénszivar 2013.05.21. 16:49:23

@Don Quixote de la Ferko: De, egy kukacoskodó manus vagy...:):D
Vagy a gázcső v. a gazdaság, de valamelyik dübörögjön!!!

peter3374 2013.05.21. 16:53:19

@Don Quixote de la Ferko: Ilyenkor szoktak azzal jönni, hogy ha fizetni kell akkor az óráig menő is a házhoz tartozik...

Csáknorissné 2013.05.21. 17:47:23

A mi házunkban is volt ilyen vizsgálat és megcsinálták a teljes vezetékcserét. Tudtunk róla és kb 3 nap alatt végezték el a munkálatokat, megszállták a házat és ha 25-30 ember nem dolgozott, akkor egy sem. Közös költségből számolták el. Lakásonként csak 20 ezret kellett pluszban befizetni.
Régi belvárosi házról van szó.
Ehhez a flott ügyintézéshez viszont nem kellett más, mint egy jó közös képviselő aki határozott, és odafigyel minden apróságra.
Köszönet neki!

SH4RK 2013.05.21. 19:51:34

@gelsystem: "3*16 amperig a szolgáltató ingyen bővít". 20 lakásos 4 emeletes társasházban lakom. Nálunk nem opció, mert akkor a trafóházig lehet cserélni. Másrészt: "A teljesítménynövekedésnél 32A-ig nem kell csatlakozási díjat fizetni. Ezen felül a csatlakozási díja 3600 Ft/A+ÁFA." És ez csak akkor érvényes, ha nem kell bővíteni.

Egyéves Önkéntes 2013.05.21. 20:57:29

Önköltségen kell az embereknek a saját lakásukban felújítani a gázkészüléket!??

Felháborító! Skandallum!!!44! négy!

25 éve kapitalizmus van és még mindig van olyan, aki elvárja, hogy helyette kitöröljék a seggét.

Eszem-faszom megáll...

Egyéves Önkéntes 2013.05.21. 21:01:15

@peter3374: Aha, mert a gázos szerelők nem ám a gázos cég okosba kiszervezett emberei..
Na meg a rezsicsökkentés és egyéb szopatások miatt morcos szolgáltatók se tesznek meg mindent, hogy visszaszerezzenek valami pénzt...

Többiben viszont teljesen igazad van.

Egyéves Önkéntes 2013.05.21. 21:09:27

@ColT: A palackos gáz:
Ad egy: jóval drágább
Ad kettő: kurvanehéz felcipelni az emeletre
Ad három: ugyanúgy vonatkozik rá a gázbiztonsági szabályzat.

Úgyhogy sok sikert kiváló ötletedhez! :-)

Javaslom még megfontolni a palackos villanyt és palackos szennyvizet!

holdlányka 2013.05.21. 21:13:30

@Egyéves Önkéntes: Ezt senki nem várja el. Eddig is voltak felülvizsgálatok, eddig is lekötöttek életveszélyes lakásokat a hiba elhárításáig.
Csak ha ezt ilyen nagy számban teszik, ott naponta többször gázmérgezésnek vagy gázrobbanásnak kellene lenni, és az egész rendszert az imádság tartja össze.
Vagy a lekötések nagy része nem is annyira indokolt, legalábbis ilyen sebbel-lobbal.

Valaki jött nyílászárócserékkel. Ha nem kóklerek rakták fel az új ablakokat, akkor tisztában voltak vele, hogy kell szellőzés. És valaki át is vette a felújított lakásokat. Tehát nem hiszem, hogy óriási számban kontármunkát csináltak volna.

holdlányka 2013.05.21. 21:16:50

@Egyéves Önkéntes: A palackos villanyt már rég feltalálták, ez a leideni palack :)
A palackos szennyvíz is megoldható, bár ami a pisit illeti, a fiúk sokkal könnyebb helyzetben vannak :)

Egyéves Önkéntes 2013.05.21. 21:17:55

@holdlányka: Ó dehogynem várja el, nézd meg a sok rezsicsökkentésnek meg kokit adunk az eunak, meg halál a multikra típusú szlogeneke bedőlő, kádári nosztalgiát visszasíró tömeget.
Maradtunk ugyanolyan ostobák, mint a szocializmusban voltunk.
Egyébként ezek az akciók (és a panelprogramosok egy része is) arról szól, hogy kilóra megvették a közös képviselőt...

holdlányka 2013.05.21. 22:10:39

@Egyéves Önkéntes: Ezzel akkor tudok állva pisilni? :)

Aureliano Buendía 2013.05.21. 22:19:16

@gelsystem: 1x32-ig, hogy félreértés ne essen

2013.05.21. 22:31:20

Ez nem újdonság, eddig is felül kellett (volna) vizsgáltatni a készülékeket, de persze mindenki lapított, mint szar a fűben, a szolgáltató meg nem erőltette a dolgot, mert ebből neki semmi haszna nem volt, ezzel szemben ha valahol kikapcsolták a gázt, az neki bevételkiesés vala.
Postolónál valami kretén a közös képviselő, aki beparázott a rendelettől, és hogy elhárítsa magáról az esetleges felelősségre vonást a vizsgálat elmaradtáért, kihívta a szerelőt, aminek a fentiek lettek a következményei. Azóta valaki megmagyarázta neki, hogy ezzel nem kell foglalkoznia, de az első lépcsőház most miatta beszívta a faszt.

Mellesleg tavaly kiszámoltam, hogy egy -nem is túl korszerű- hűtő/fűtő klímával kb. ugyanannyiért lehet fűteni, mint a vezetékes gázzal, szóval elég nagy öngól lenne a Gázműnek, ha elkezdene ugrálni ezen a felülvizsgálaton. De szerintem nem fog. Ez csak arról szól, hogy ha megdöglik valamelyik paraszt a gáztól, akkor a vállukat vonogathassák, hogy "nem csináltatta meg az előírt felülvizsgálatot, csak magának köszönheti." Legrosszabb esetben lesz belőle valami himi-humi párezer forintos lehúzás, mint a zöldkártya a kocsikra, meg a kéményseprődíj. Ennél tovább nem hiszem, hogy mennek vele. Örülnek, ha még valaki használja a gázt, és ki is tudja fizetni azt, amit számláznak neki. Egyre kevesebb ilyen van. Én is végig cserépkályháztam a telet. 2db 30e Ft-os kalodás bükkből még maradt egy fél köbméter, pedig nem volt enyhe az idei tél és 20 fokra fűtöttem két szobát. Ennyiért a gázkonvektorral 16 fokra fűthettem volna egyet. Szóval ha akarják, csak kapcsolják ki, annyi baj legyen, majd veszek egy villanytűzhelyt, és legalább nem kell fizetnem a havi 1500 gáz alapdíjat sem. Kivel basznak ki? Nem velem, magukkal.

Destroyah2 2013.05.21. 22:46:55

en vödrös gázt hordok a Sparbol... az a fasza!

Vladimir Harkonnen 2013.05.21. 22:51:14

Arról szó sincs a rendeletben, hogy le kell szaggatniuk a mérőt!

"Amennyiben a mûszaki-biztonsági felülvizsgálatot végzõ gázszerelõ a felhasználási helyen, az élet- és
vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztetõ helyzetet észlel, akkor köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot
megszüntetni és arról az ingatlan tulajdonosát a vizsgálatról készült jegyzõkönyvben tájékoztatni, és egyidejûleg
a földgázelosztót vagy a vezetékes PB-gázszolgáltatót a jegyzõkönyv megküldése mellett haladéktalanul értesíteni
köteles."

gmbsz.hu/files/filebrowser/gmbsz/rendelet_2012_szept_1_tol.pdf

Vladimir Harkonnen 2013.05.21. 22:53:25

Ezek most hasonlóan túlbuzgók, mint a TIGÁZ emberei voltak! (Vagy ezek is azok?)

Ha szar a tűzhely, zárja le, de az még nem indok, hogy levegye a mérőt!

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.21. 23:31:39

@Sörömpőőr: "tavaly kiszámoltam, hogy egy -nem is túl korszerű- hűtő/fűtő klímával kb. ugyanannyiért lehet fűteni, mint a vezetékes gázzal"

Megosztanád velünk a számításaidat?

Beaver100 2013.05.22. 01:45:52

@gelsystem: Szolgaltato ingyen bovit 16 Amp-ig !!!! hat rosszul tudod most moveltek meg a Magyarorszagi ingatlanomban harom 10 Amp-os szolgaltatasukat 3 x 16 Amp-re ami ugyesen 78.000 forintocskamba kerult az ugye csak 18 Amp-plus.
Itt a nagyvizen tul a hazamban az alap szolgaltatas 200 Amp. es esetleg ha akarok meg vagy 100-at akkor holnap mar csinaljak is es INGYEN.

Egyéves Önkéntes 2013.05.22. 05:53:54

@holdlányka: Igen, sőt akár még fejenállva is. Mondjuk utána át kell öltözni! :)

hokuszpok26 2013.05.22. 12:14:23

2003 óta kötelező (törvény írja elő) a gázkészülékek és gázvezetékek biztonsági felülvizsgálata (telekhatártól a gázmérőig, illetve gázmérőtől a készülékig), erről a szolgáltatók a közös képviselőket és az ingatlan tulajdonosokat is tájékoztatják a szolgáltatók a számlák melletti havonta vagy negyedévente küldött hírlevelekben. A felülvizsgálatra a közös képviselő felkérheti a szolgáltatót (külön díjazás ellenében), vagy bármely szakhatósági engedéllyel rendelkező vállalkozást (saját tarifájával). Amennyiben a szolgáltató végzi a vizsgálatot és tömörtelenséget talál a vezetéken vagy szivárgást észlel a készülékben, életveszély elhárítás miatt a szolgáltatást a javítás és a sikeres nyomáspróba elvégzéséig szünetelteti (leszereli a mérőt). Amennyiben vállalkozás végzi a vizsgálatot és tömörtelenséget talál a vezetéken vagy szivárgást észlel a készülékben, köteles értesíteni a szolgáltatót, aki a javítás és a sikeres nyomáspróba elvégzéséig szünetelteti (leszereli a mérőt).
A javítást végeztetheti a szolgáltatóval (külön díjazás ellenében), vagy engedéllyel rendelkező vállalkozóval (saját tarifájával). A nyomáspróbát minden esetben a szolgáltató végzi külön díjazás ellenében. Ha a társasház/ingatlan megfelel a nyomáspróbán visszaszerelik a mérőt és újraindítják a szolgáltatást.
A legnagyobb problémák a társasházaknál akkor alakulnak ki, ha nem végeztetik el a vizsgálatot, a szolgáltató kötelező mérőcsere során lecseréli a mérőket, ilyenkor ingyenesen nyomáspróbát végez, hogy megfelelő e a szerelés, és kiderül, hogy a társasház fővezetékei nem megfelelőek, ilyenkor a tél közepén kell a szolgáltatást felfüggeszteniük, és addig nem kapcsolhatják vissza amíg a javítás meg nem történik.
- Kérhet-e az ember független vizsgálatot? Természetesen, amennyiben a független szakértő a megfelelő engedélyekkel rendelkezik.
- Megtagadhatom-e a szerelő/felülvizsgáló belépését az ajtón? (gondolom nem hatósági személy) Mivel a közös képviselő rendelte meg a szolgáltató megtagadhatja, de ha máshoz bejut a házban és szivárgást talál a fővezetéken akkor is a társasházat kizárják a szolgáltatásból így Önt is.
- Megtagadhatom-e a gázóra leszerelését? (tudtommal a gázóra a gázszolgáltató tulajdona, akkor is ha a lakáson belül van) Nem tagadhatja meg, a mérő a szolgáltató tulajdona, és életveszély elhárítás esetén a szolgáltató a rendőrség és a jegyző segítségét is kérheti a bejutáshoz.
- Milyen lehetőségei vannak egy szegényebb embernek? (részletfizetés, szociális körülményekre való engedmény... eseti szoc. tám.)Az önkormányzat, illetve alapítványi segítséget kérhet. A szolgáltató részletfizetést általában csak gázszámla tartozásra ad.

2013.05.22. 19:09:22

@atpijkamo: Kérlek! Vegyünk mondjuk egy "B" energiaosztályú fapados noname kínai split klímát. Ennek a COP értéke 3,5-es, ami azt jelenti, hogy 1kWh betáplálással 3,5kWh-t fűt. 1kWh áram manapság kb. 46,70 Ft-ba kerül. Most nézzük meg, mennyibe kerül ugyanez gázból! Egy hagyományos gázkészülék (mondjuk egy konvektor) hatásfoka jó esetben kb. 90%, vagyis 3,5kWh leadásához bele kell tenni 3,89 kWh-t. Ez egyenlő 14 MJoule energiával, aminek az ára 48,28 Ft.
Megjegyzem az LG csúcsmodellje, a Nordic 5,6-os COP-vel büszkélkedhet, vagyis ugyanazt a 3,5kWh-t 0,625kWh-ból hozza ki, ami csupán 29,20 Ft-ba kerül. Ez már a kondenzációs kazánoknak is méltó ellenfele.
Hát ez a helyzet elvtársak. A gázművek nincs abban a helyzetben, hogy szivathassa az ügyfeleit. És ha még egy kicsit fejlődik a klímatechnika, bizony még azt is megélhetjük, hogy hűségszerződéssel akcióban fogják kínálgatni a földgáz szolgáltatást, mint a mobilszolgáltatók.

Egyéves Önkéntes 2013.05.22. 19:56:56

@atpijkamo: Mielőtt nagyon belelkesednél, olvasd el ezt is:

A hőszivattyús klímákat leginkább átmeneti időszakban érdemes használni. Ez on-off típusoknál 0 és +5 fok közötti, míg inverteres készülékeknél -5 és -10 fok közötti tartományt jelenti. Egyes típusok (az eleve nagyobb hatásfokuk miatt) ennél mélyebb hőmérsékleten is kielégítő hatékonysággal működnek. Ezen kritikus hőmérséklet alatt azonban már annyira lecsökken a klíma hatásfoka, hogy nem takarítunk meg energiát.

És nem minden fűtési nap felel meg ezen kritériumoknak, úgyhogy alternatív fűtésről is kell gondoskodnod.
Ami ha gáz, akkor ki kell építeni és fizetni az alapdijat (nem sok, évi 12000 ft körüli).
Ha fa, akkor meg nem kell klíma, mert a fa jóval olcsóbb. És jóval koszosabb.
Ha villany, az meg drága.

Nem könnyű ez. :)

2013.05.22. 21:56:31

@Egyéves Önkéntes: Átmeneti időszakban normális (értsd: tömör tégla falú) házban egyáltalán nem kell fűteni. ;-) Hazánkban meg azért ritkán van -10-nél hidegebb.
De a legjobb a fatüzelésű cserépkályha, ez vitathatatlan. Direkt próbáltam egy olyan alternatívát bemutatni, ami nem csupán családi házban kivitelezhető, mint a szilárd tüzelés, vagy a földhő szivattyú, a napkollektor meg hasonlók.

Polifenolok antioxidáns hatása 2013.05.22. 22:08:56

Azon gondolkodom, hogy ha nem kérem a vizsgálatot, akkor is leszerelik az órámat, mert öreg a lakásomban a gázcső, de akkor legalább a tízezer forintot megspórolom, amibe a bevizsgálás került volna!

Egyéves Önkéntes 2013.05.23. 07:22:19

@Sörömpőőr: megnyugtató érzés, ha csak az év 14 napján fagyok meg, nem 35 napján.

2013.05.23. 10:09:51

@Polifenolok antioxidáns hatása: Dehogy szerelik! Nálam már óracsere is volt két éve, meg se nézték a csöveket meg a készülékeket, de még a plombát sem, ripsz-ropsz, lekapták a régit, fel az újat, itt írd alá, komolyan mondom, az egész nem tartott 2 percig, és már tűztek is el. A gázmű leszarja a te csövedet, egészen addig a pillanatig, amíg valami naív mammer be nemjelenti, hogy gázszagot érez a lépcsőházban. Attól a pillanattól fogva nem tehetik meg, hogy leszarják a dolgot, ki kell menniük, és ha csakugyan szivárgás van, akkor el is kell zárniuk a szolgáltatást, mindaddig, amíg a hibát el nem háríttatod. Mert akkor már nincs más választásuk. Ha nem tennék meg, akkor övék lenne a felelősség az esetleges gázrobbanásért, mérgezésért. Addig, amíg nem is tudnak a dologról, addig meg a tied, hogy miért nem tartod karban a hálózatodat.

@Egyéves Önkéntes: pillanatnyilag a legolcsóbb fűtési módszer a vezetékes gázzal táplált abszorpciós hőszivattyú:
www.remeha.hu/assets/hosszivattyu-gashp35agepkonyv.pdf
Sajnos az ára elég borsos, de ha négyesem lenne a lottón, meglehet, hogy ilyenre költeném.

a törvény erejével 2013.05.24. 08:28:09

Háttér:

· 2012 szeptemberében módosították a GET Vhr-t (végrehajtási rendelet), ami a korábbiakhoz képes az alábbi lényeges változásokat hozta:

o kötelezővé tette a gázüzemű készülékek 5, és a szekunder (fogyasztói) vezetékhálózat 10 évenkénti felülvizsgálatát, ezt a változást megelőzően a rendelet „csak” ajánlotta 5 évenként;

o a rendelet meghatározta, hogy a különböző időben épült épületek, rendszerek felülvizsgálatának mi a kötelező határideje – 2016-ig bezáróan minden felhasználási helyen ezt el kell végezni;

o szintén meghatározta azon szakemberek körét a szakmai végzettség, gyakorlat és tapasztalat definiálásával, hogy kiket lehet megbízni egy ilyen felülvizsgálat elvégzésével (a rendelet ezt a feladatot egyértelműen független szakemberre és nem a szolgáltatóra testálta);

o a rendelet értelmében a szakember elvégzi a felülvizsgálatot, meghatározza az elvégzendő munkát és gondoskodik annak megvalósításáról. Amennyiben az általa elrendelt karbantartás, felújítás csak úgy végezhető el biztonságosan, hogy szünetel a szolgáltatás, akkor ezt jelzi a szolgáltatónak, amelynek ilyen estben a szakember kérésének megfelelően kell eljárnia (azaz nem a szolgáltató mérlegeli a szolgáltatás kikapcsolásának szükségességét);

§ a karbantartási, felújítási munkákat a szakembernek kell megterveznie, és azt engedélyeztetnie a szolgáltatóval – ezt a szolgáltató, legalábbis a pl. a Tigáznál ez a gyakorlat - gyorsított eljárásban szokta engedélyezni;

§ az elvégzett munkát ezt követően a szolgáltató felülvizsgálja, ellenőrzi a tervek szerinti megvalósulást – a Tigáznál szintén gyorsított eljárás keretében – is visszaadja a szolgáltatást.

Észrevételek:

· nem fórumot, blog-ot kell olvasni, hanem a jogszabályt, egyszerűbb és világosabb;

· valóban biztonsági és baleset megelőzési kérdésről van szó, mert a 30-50 évvel ezelőtt – akkori műszaki előírásoknak megfelelően – épült rendszerek, vagy a nagyon öreg gázüzemű készülékek már nem felelnek meg a jelenlegi műszaki előírásoknak, valóban balesetveszélyesek (lásd a sok kazánrobbanást, CO mérgezést, stb.);

· különösen azért, mert – és sajnos erről sokan hajlamosak elfelejtkezni – az elmúlt időszakban sokan évekig nem újították fel a rendszert, nem figyeltek oda a karbantartásra, így, most, hogy a jogalkotó ezt kötelezővé tette – többek között a fogyasztók saját érdekében -, sokkal többe kerül a dolog … érdekes, hogy ma már szinte mindenki figyel a téli-nyári gumi cserére és nem kockáztatja, hogy esetleg totálkárosra töri az autóját, ami sokkal többe kerül, nos, a gáz is ilyen, odafigyelést és karbantartást igényel (természetesen mindig vannak kivételek, és akik odafigyeltek erre, azoknak most nem okoz a módosított Vhr gondot/súlyos költséget...) – ezen érdemes lenne mindenkinek elgondolkodnia, aztán, ha még így sem tetszik, lehet érdeklődni a Parlamentben, hogy miért ez a szabály …..

Steckdose 2013.05.26. 11:27:13

A jövő fűtése egyértelműen a hőszivattyú, amelynek legolcsóbb képviselője a klíma. A jobb inverteres klímákkal -20..25 fokig is gond nélkül, megbízhatóan lehet fűteni, úgyhogy NEM kell kiegészítő fűtés. (Viszont klímából jobbat érdemes venni, nehogy a tél közepén elromoljon - és a jobb klíma persze drágább.)

Ezen kívül létezik az ún. hőszivattyús áramtarifa (H-tarifa), amit az áramszolgáltatótól lehet igényelni, és ha a hőszivattyúd COP-értéke elegendő (asszem min. 3), valamint kizárólag hőszivattyút működtetsz róla, akkor mérlegelés nélkül kötelesek megadni. Ez azt jelenti, hogy a fűtési időszakban (okt.15-ápr.15) durván fele az áramdíj a normál tarifának. Persze a rákötött klíma ezen kívül is használható (hűtésre is), csak normál tarifával. A H-tarifás hőszivattyús fűtésnek ezzel csak a fafűtés és tán a kondenzációs kazán a versenytársa költségben, semmi más.

Nézzük a bekerülési árakat. A klímafűtés akkor működik jól, ha rendesen túlméretezik, az ökölszabály úgy néz ki, hogy durván légköbméter*35..50 W a méretezési fűtőteljesítmény. Méretezési, tehát nem ennyit fog fogyasztani a fűtési szezonban, hanem sokkal kevesebbet, viszont a megbízható felfűtésre ennyit kell beépíteni. Egy 5 kW-os Daikin inverteres klíma (a Daikin a klímák Rolls Royce-ja, az elérhető top), ami tehát olyan 45-55 nm-nyi lakáshoz jó, durván 400 e Ft, a telepítés megbízható céggel (gari miatt fontos) olyan 100e környéke, az áramszolgáltatótól a H-tarifa + esetlege hálózatbővítés megáll 100 alatt.

Tehát egy 50 nm-es lakáshoz bő félmillió forintért lesz egy ár-kényelem arányban verhetetlen, megbízható fűtése az embernek, és mind a gázcsapokat tekergető elvtársak, mind a kéményseprő sóhivatalok tehetnek egy szívességet.

Ez így már jól hangzik, nem?
süti beállítások módosítása