Tékozló Homár

Visa Electronnal nincs autóbérlés

2013.08.13. 10:51 | jackyll | 168 komment

Azt lehet tudni, hogy milyen célra találták ki a Visa Electron kártyáját? Régen interneten nem lehetett vele vásárolni, most meg autót nem lehet ilyennel bérelni. Naiv ügyfél se Electronnal, se kápéban nem fizethette ki az Avis 200 eurós biztosítékát, tehát nem adták oda neki az előre kifizetett kocsit, cserébe a bérleti díjat benyelték:

Igen csúnyán jártam a CarTrowler - AVIS autófoglaló/bérbeadó cégpárossal. 2013/05/7-én 1 négykor hajnalban indultam Brűsszelbe, párommal, a gép pontosan landolt, 8:20-kor már az AVIS irodában próbáltam átvenni bérautómat, melyet a CarTrowler booking (foglalásra szakosodott) cégen keresztül foglaltam le interneten, és fizettem ki VISA electron kártyámmal, 140 EURO ért, 4 napra. Extra biztosítást is kötöttem +30 EURO-ért (alap biztosítás van a bérletben), hogy esetleges kár esetén ne kelljen fizessek, önrészt se (azaz a booking / renting páros minden kárát megtérítették volna 750.000 HUF /~2500EURO-ig). Az AVIS ügyintéző hölgy – meglehetősen udvariatlanul, foghegyről -  egymás után kérte papírjaimat. booking papír, útlevél, jogsi, majd credit kártyámat. VISA kártyámra közölte, az nem jó, nem credit kártya, s hiába van rajta sok ezer EURO nem jó depositnak (biztosíték), nem adják ki a kifizetett bérautómat. Milyen összegről van szó kérdeztem? - 200EURO-ról - akkor cash-ben befizetem – Nem lehet, nem vagyunk berendezkedve kp. kezelésére hangzott a részvétlen, nulla segítőkészséget felmutató válasz. Felfogtam autónk nem lesz, jó, kérem vissza a pénzemet! Keresse meg a booking céget (CarTrowler)! hangzott el a lakonikus válasz.

Brüsszelben tömegközlekedéssel telt el az időm, ezért az ügyeket, melyek miatt autót béreltem, nem tudtam elintézni. Interneten másnap panaszt tettem CarTrowlernél és kértem a pénzem visszatérítését (refund). Hamar kioktattak, ez nem fog menni, mert a cég refund politikájába (v1.0 policy) ez nem fér bele… Különben is, miért nem hoztam magammal megfelelő hitelkártyát?

Több levelet írtam nekik, beszéltem ócska minőségű telefonvonalukon ügyintézőjükkel (felelősség eldisszipálására rendszeresített), s közöltem a következőket:
-          Nem etikus ez az üzleti magatartás
-          Nulla szolgáltatás, érte teljes pénz lenyúlás (nincs rizikó, nincs autó kopás, nincs autó karbantartás, szabad az autó: 2013/05/07 reggel 9-kor az autó már újra kölcsönözhető volt…), csak kellemetlenség
-          A visszaigazolásukba a foglalás során (midőn pénzemet levették a „rossz” kártyám mögötti számlámról), nem írták le: Önnek legyen egy ilyen/olyan hitelkártyája, amelyen minimum xxx mennyiségű fedezet legyen, különben meghiúsul a bérlet, s nem adjuk vissza a pénzét (ellopjuk)!

Többszöri, nagyon nehézkesen kivitelezhető megkeresésemre (olyan e-maileken írnak, melyre nem lehet választ küldeni) nagy nehezen módosult álláspontjuk, s közölték 30 EURO-t térítenek vissza… mert ez a refund policyjuk (v2.0 policy)…. különben is a pénz az AVISnál van...

Úgy gondolom, ha 3 napot visszatérítenek ( a négy napos bérletből), úgy ahogy elfogadható, mert a kellemetlenség mely bennünket ért a megfelelő credit kártya hiánya miatt úgysem kompenzálható, az a mi „büntetésünk” a kártya hiánya miatt, a szolgáltatás nélkül első napra beszedett 35 EUR pedig fedezi az 1 napi bérleti díját a kocsinak, mely egy óra múlva akár bérletben is lehetett...
 
A refund policy v2.0 pénzt (30 EUR) azóta sem utalták vissza számlámra... Költői kérdésem, hogy működhet ilyen fokú vevői kiszolgáltatottsággal szolgáltatás az EU-ban (Brüsszelben, az EU fővárosban...:-))? Gyakorlati: Milyen hazai vagy nemzetközi fórumhoz fordulhatók a panaszommal? Mi a jogi helyzet, tényleg ennyire ki vagyunk szolgáltatva (Mo-i ügyvéd ismerősöm elképedt ezen az aránytalan szituáción)?
 
üdvözlettel
 
egy megdöbbent magyar (EU) polgár (ki már bérelt az USA-ban autót többször, mely ott egészen másképpen működött)
(név, elérhetőség a szerkesztőségben)

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.08.13. 12:43:15

@Hartmy: az illetotudja, csak azt hiszi, mint a hulye, hogy majd ahol hasznalni akarja, ott nem fogjak tudni, azert mert dombornyomott...
na lepek a szendvicses posztho
leirtam minden erdemlegeset
sok helyen pl autokolcsonzeshez credit kartya KELL
lehet nem szeretni, ez van

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 12:43:27

ehh, mindegy. nem vagyok én ezért megfizetve, megyek undorkodni a szendvicsekkel.

Hartmy 2013.08.13. 12:44:13

És itt mindenki úgy vitatkozik róla, mintha kis hazánkban annyira elterjedt lenne a hitelkártyával fizetés, hogy égbekiáltó problémát jelentsen :D Itt örül az ember, ha tud egyáltalán kártyával fizetni, nem hogy még hitelkártyája is legyen mellé.

Apropó, akkor most a Visa Electront külföldön fizetésre csak tudom használni boltokban :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 12:47:57

@zsiráfffff: Valójában nem vágom át. És nem szar a rendszere, a dombornyomott kátyák mindenhol így működnek.

"nem jelenti azt, hogy adott esetben, szükség esetén le is fogják tudni húzni a számládról az összeget."

Ha kimerült a hitelkeretem, a hitelkártyáról se tudják lehúzni, ebben sincs különbség. Kezdesz nagyon öszvérül viselkedni, de tényleg.

"hol azonnal le tudják csekkolni a kártyád adatait ott nem lehet ezt eljátszan"

Mind a kettőt le tudják csekkolni onlány. Szoktak ilyen beterhelést csinálni, aztán visszavonják.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 12:49:07

@Hartmy: hát, szerintem kérdezd meg @atpijkamo: -t, ő még egy belépőkártyával is tud fizetni akárhol! :D sőt, eccer horvátországban a pakli magyarkártyával fizetett, de azt is elfogadták mosolyogva :D :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 12:51:41

@Hartmy: "a Visa Electront külföldön fizetésre csak tudom használni boltokban"

Nem hiszem, hogy ezt bárki meg tudja igérni neked.

Régebben a Visa Electronnal csak boltokban lehetett fizetni itthon. Interneten nem tudtam használni. Most már interneten is tudom használni, bár csak pár helyen próbáltam. Majd valaki beírja a friss külföldi boltos tapasztalatát. Az a agyanúm, igen. De legyen nálad dombornyomott kártya is a biztonság kedvéért, nehogy éhenhalj az út szélén.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 12:51:52

@atpijkamo: túl komolyan veszed magad papa, lassítani kell, mer rámegy a szívedre! na, azér még szeretlek, nyugodjál meg. de egy rendes hitelkártyát szerezz be valahol, mer eccer megszívod, aztán írhacc a homárra te is ilyen posztot.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 13:00:24

@Hartmy: "ha kölcsönzéskor jön rá, hogy nem is hitálkártyája van... "

Kölcsönzéskor nem fog rájönni, hogy hitelkártyája vagy debitkártyája van. Mindkettő ugyanúgy viselkedik.

Mégegyszer: két külön dologról beszélünk, ne keverd, mint az a lófasz.

A hitelkártya és a debitkártya ugyanúgy néz ki, ugyanúgy használható. A mögötte levő mechanizmusban különböznek.

A dombornyomott kártyák és a nemdombornyomottak (pl. Visa Elektron) nem használhatók ugyanúgy. Dombornyomottat általában elfogadnak, nemdombornyomottat kevésbé.

Hartmy 2013.08.13. 13:04:46

@atpijkamo: Többnyire hordok magammal KP-t. Nem akarok úgy járni mint haver, hogy nem volt nála pénz, mert péntek este eltört a kártyája, szombaton meg utazott volna haza.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 13:05:14

@zsiráfffff: Én is szeretlek.

27 éve használok dombornyomott debitkártyákat, az északi féltekén eddig mindenhol elfogadták. Arra a kis időre már jó lesz ez nekem.

elwood 2013.08.13. 13:06:18

lehet megoldás lett volna, ha a poszter egy kalapáccsal és egy pontozóval kidomborítja a számait.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 13:10:09

@Hartmy: Én egy dombornyomott kártyával mászkálok külföldön, és van még velem vagy elég kp., vagy másik dombornyomott.

Látod, posztoló mire jutott a kp.-vel.

Nem kell, hogy eltörjön. Mondjuk a bank véletlenül letiltja, vagy akármi. Mindig olyan hiba lép fel, amire addig nem gondoltál.

Egyébként nem kis erő kell ahhoz, hogy valaki eltörje.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 13:12:10

@elwood: :))

Szerintem a banki lekérdezésnél kiugrik a differencia. Biztos csinálnak rá egy próbaterhelést, vagy lefogják a 200 Eurót.

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2013.08.13. 13:13:55

Én csak egyet nem értek, ha több ezer Euród van, fontos ügyeket intézel stb, akkor hogy a francban nincs egy dombornyomott kártyád? Legtöbb bankban már utána hajítják az embernek.

Hartmy 2013.08.13. 13:22:42

@atpijkamo: Máig nem tudom, hogyan törte el. :D

Amennyit én külföldön járok... meg nem vagyok az a fajta, aki ilyen olyan dolgokat ott bérelget. Ha külföldön vagyok, akkor pihenni nem utazgatni.

joetaylor 2013.08.13. 13:49:25

Ha részegen bedrogozva totálkárra töröd az autót akkor a biztosító nem fog fizetni. Ha nincs 20-30 ezer euró a debit kártyádon akkor elég nehéz behajtani a pénzt. A hitel kártyát kibocsájtó bank ilyenkor köteles fizetni és majd az ő gondja lesz az, hogy a pénzéhez jusson. Tehát ezért kell az a nyamvas hitelkártya. Amit "nyugaton" nem könnyű megkapni, ha bevándorló vagy. Kell hozzá munka és egy bizonyos szintű kereset is.

svonk 2013.08.13. 14:06:45

Enterprise-nal en mar bereltem USA-ban debittel autot, csak levettek, aztan kesobb visszautaltak a depositot es kellett mutatni egy elozo honapi fizetesi csekket. Egyszerubb volt masodjara igenyelni egy hitelkartyat, ugy mar a biztositas is olcsobb volt.

Egyéves Önkéntes 2013.08.13. 14:12:57

Nekem van egy Shelles smartkártyám Chuck Norris névre, eddig még mindenhol elfogadták!

Egyéves Önkéntes 2013.08.13. 14:14:41

@zsiráfffff: az szerintem inkább Albániában volt, de ott meg amúgy se kell fizetni semmiért.

nandras01 2013.08.13. 14:23:00

aki ennyire modorosan és nyögvenyelősen adja elő a sirámait, ráadásul brűsszelbe utazik, az megérdemelné, hogy edével keveredjen vitába.
(és még üvegasztal se legyen a közelben)

ja, és köszönjük, hogy a rögtönzött szótárral kisegítette a gyengeelméjű olvasót.

Benoke2 2013.08.13. 14:23:34

Autoberles csak dombornyomott kartyaval megy.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 15:03:13

@zsiráfffff: "@Egyéves Önkéntes: most elüldözted a janihaverját, sniff."

Bélát (Jani haverját) szeressük, tik meg geczik vagytok.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 15:04:15

@atpijkamo: "@Egyéves Önkéntes: most elüldözted a janihaverját, sniff."

Üldöznétek el inkább Lófaszt.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 15:04:44

@Egyéves Önkéntes: azóta már biztosan az albán homáron írogat, mi meg lemaradunk a fontos dolgokról :D

@atpijkamo: én csak voltam, de már kifejlődtem, kikérem magamnak!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 15:08:36

@Egyéves Önkéntes: ne kötekedj, mert bevágom a durcát és még toppantok is :*

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 15:10:50

@zsiráfffff: Nem kötekszik. Kérdezted, ki a Lófasz, válaszolt.

Egyéves Önkéntes 2013.08.13. 15:11:00

@zsiráfffff: nem kötekedtem, csak hagymára céloztam óvatosan, hogy csak te értsd! :)

a többiek ezt léccci nem olvassák!

Darth Revan 2013.08.13. 15:13:09

A debit kartyakon altalaban rajta van, hogy debit kartya. Az enyemeken legalabbis (az also hitelkartya, a amasik ketto debit)
kepfeltoltes.hu/130813/IMAG0897_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 15:14:48

@atpijkamo: @Egyéves Önkéntes: áááá, engem senki nem ért meg, megyek és elásom magam. irónia off. :)

node mért kéne elüldözni? amíg nem szarik a homokozó közepébe, addig elfér. ha meg nagy marhaságot mond, akkor leüvöltöm szokásom szerint.

Atörökk 2013.08.13. 15:16:49

Nektek elüldözési mániátok van?

Egyéves Önkéntes 2013.08.13. 15:19:48

@zsiráfffff: már rég ideszart, és még rajzolt is vele :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 15:19:56

@atörökk: van nekem többféle is, csak nem szeretek dicsekedni... :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 15:28:35

@Egyéves Önkéntes: huhh, ezért mit fox kapni tőle!! nem lennék a helyedben :D

nem, hanem a vészivarra rosszabb napjain meg a csúfemlékű varacskosmacskára meg volt még pár civilizálatlan barom, akit nem vertek elég alaposan gyerekkorukban.

Egyéves Önkéntes 2013.08.13. 15:29:13

@zsiráfffff: öööö, nem tudod hogy lehet törölni?? :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 15:30:45

@Egyéves Önkéntes: de igen. térdreborulsz és addig könyörögsz neki, amíg meg nem bocsát :D addig a két évig majd írogatok helyetted is, mer nem fogsz ráérni!

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 15:33:00

@Egyéves Önkéntes: "@zsiráfffff: öööö, nem tudod hogy lehet törölni?"

:))

Kezdhecc hozzá kedves lenni...

@atörökk: "@Egyéves Önkéntes:
Na és? Nem a te ujjaddal"

:)) De az ő arcára is, meg a tiedre is.

Egyéves Önkéntes 2013.08.13. 15:36:21

@atörökk: :)

@zsiráfffff: két évet fél lábon is kibírok, többet úgy se hagy meg! :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 15:46:09

@zsiráfffff: Pszichocica meg Vénszivar a védelmem alatt áll! Meg te is, ha érdekel.

... hogy nekem kell védenem a kreténeket ...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 15:49:39

@atpijkamo: engem nem kell védeni senkitől, köszönöm szépen. az a fogyatékosok és gyengék kiváltsága, engedelmeddel :)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 15:52:52

@zsiráfffff:

Én nem erre céloztam. NEM! NEM! NEM!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 16:16:59

@atpijkamo: az mindegy, az nem változtat azon, hogy valaki büdösparaszt módjára viselkedik vagy sem. sajnálom, hogy így elkeserítettelek ma, tényleg.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 16:21:00

@zsiráfffff: Mindegy, tudom, hogy te öntörvényű vagy... illetve határozott.

(Na, hogy kikerültem a "makacs" szót!)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 17:22:32

@atpijkamo: ismered a véleményes flowchartot? elküldjem? :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 17:26:52

@atpijkamo: na jó, nem is flowchart, hanem haszonállati utaslista, tessék:

postimg.org/image/w6xjl1iid/

nincsen rajta kopirájt, szabadon felhasználható :D :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 17:29:27

@zsiráfffff: A vélemény olyan mint a segglyuk, Mindenkinek van, és senki se kiváncsi a másikéra.

Oké, oké. Megtartom magamnak, nem bántalak vele.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.13. 17:34:53

@atpijkamo: no látod, látod. én se várok el többet tőlük, mint saját magamtól, ennyire egyszerű ez.

bér-kommentelő 2013.08.13. 18:14:31

Egyébként valószínűleg a chargeback-rate miatt nem fogadják el. Ugyanis a Visa-t sok helyen nem szeretik emiatt. Pontosan most nem emlékszem, de valami 1,5%-os CBR van a Visanál, míg a MasterCardnál és a Maestronál valami 4% körül van. És ha ezt túllépik, akkor jobb esetben bünti, rossz esetben szerződésbontás. (És Európa ezen fele a mai napig is az igen kockázatos területek közé tartozik e szempontból) Autóbérlésnél gondolom nagy kockázatot jelent, viszonylag nagy értékű dolgokkal dolgoznak. Persze nem jó megoldás ez, de szóval a nem minden kártya egyforma.

gabors 2013.08.13. 19:13:47

@ikszel: Nem nem lehetetlen. Az igaz hogy nem minden cegnel lehet es komplikaciok adodhatnak foleg azert mert a pultos nem tudja mit lehet mit nem. Cegenkent utanna kell nezni.

Csak levesznek X osszeget rogton (joval tobbet mint ami esetleg a vegen leszz pont erre van a credit kartya) azonkivul dragabb kocsit esetleg nem es 3 hetre sem viheted az autot.

Ja fizetni mindig lehet a berles vegen massal mint a hitelkartya igy attol nem kell tartani hogy sokba kerul esetleg a hitel maga...

gabors 2013.08.13. 19:29:45

@atpijkamo: ranezesre nem tudod megkulonbozteteni (mondjuk van amire ra van irva illetve AmEx vagy Discovery) De "authorization" az olvason keresztul viszont tudjak sot ha igaz a szambol is lehet tudni leglabbis regebben ugy volt hogy a kibocsajtok elosztottak a szamokat igy az alapjan IS lehetett tudni ... Probald ki online, beirod Visa es bepotyogsz mondjuk egy AmEx/MasterCard szamot ... lesz hiba uzenet vagyis tudja hogy nem jo !!

De vegul is mikor lehuzzak a rendszer tudja hogy melyik kartya mogott milyen szamla van (hiszen azt is tudja rogton hogy van-e fedezet legyen az kredit vagy debit )

szerintem...

England win The Ashes! 2013.08.13. 19:59:05

@atpijkamo: Mondjuk az én kártyáimon, bár mindkettő dombornyomott, a Visa logó alatt ott van a "Debit" megjelölés is. Otthon persze nem biztos. Abban viszont igazat adok, hogy egyes helyeken elfogadják, én is használtam, asszem repjegyvásárlásnál hitelkártyaként (nem volt debit opció a legördülő menüben), mindenféle probléma nélkül átment.

gabors 2013.08.13. 20:02:08

@Hartmy: nem mindig sot altalaban nincs rairva megneztem azokat amik eppen most a tarcamban vannak egyikre sincs rairva sem "credit" sem "debit" a lenyeg a hog rendszer azonositja ... nem elktronikus kartya olvasot normal hasznalatban 10 eve nem lattam a hurrikan utan egy ket napig mig aram ugyan volt (generatorok) de telefon vonalak nem mentek vettem ugy pizzat hogy a regi papiros lehozossal csinaltak ... plus alairas ...

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 20:09:04

@England win The Ashes!: "repjegyvásárlásnál hitelkártyaként (nem volt debit opció a legördülő menüben), mindenféle probléma nélkül átment"

Ezt mondom.

Az enyémen sose volt debit felirat. Így szokik kinézni: www.budapestbank.hu/common/thumbs/thumb_lakossag_bankkartya_befektetesi.jpg

@gabors: Nem hiszem, hogy szám alapján meg lehet különböztetni a debit/credit vagy dombornyomott/elektron kártyákat. Legalábbis, mikor az elektront akarom használni, csak akkor kezd nyüglődni, amikor a pénzt próbálja leemelni. Szám alapján hamarabb is szólhatna. Meg akkor nem engedné a debit kártyát kreditként használni.

"beirod Visa es bepotyogsz mondjuk egy AmEx/MasterCard szamot"

A társaságot az első 6 számjegy alapján el tudja dönteni.

Egyéves Önkéntes 2013.08.13. 20:23:33

@atpijkamo: Figyelmeztetlek, hogy @zsiráfffff: A védelmem alatt áll. :)

Lent es fent (törölt) 2013.08.13. 20:52:30

CarTrawler a cég neve.

Mandatory Documents
Credit card

Accepted: American Express, Diners Club, MasterCard, Visa
Not Accepted: Pre-paid credit cards, Laser, Maestro, debit, or Switch cards

Kb. ennyi. 10 másodperc.

M. Péter 2013.08.13. 22:14:58

@joetaylor: Természetesen nem így van. Az autókölcsönző legfeljebb a hitelkeretig terhelheti meg a kártyát. Amex vagy arany/platinum hitelkártyáknál szokott lenni extra szolgáltatásként, hogy átvállalja a kárt (loss damage waiver).

zobod 2013.08.13. 22:49:37

Mi az oka ennek a hitelkártya fétisnek? Leginkább pedig: miért utálják ennyire a készpénzt, még ilyen kisebb tételeknél is?

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2013.08.13. 23:06:08

@zsiráfffff: Kezdjük ott, hogy a számlatulajdonos hozzájárulása nélkül nem tudnak semmit levonni. Innentől kezdve hiába van hitelkártyája a bérlőnek.

Micimacko 2013.08.13. 23:07:00

@zobod: Mi az oka ennek a hitelkártya fétisnek? Leginkább pedig: miért utálják ennyire a készpénzt, még ilyen kisebb tételeknél is?

Pl. olyan dolgok, hogy nem mellékes adat a kibocsátó banknál nyilvántartott lakcím, a kártyához tartozó hitelkeret, az illető banki előélete... ha bármi oknál fogva "túlhasználat" történik, akkor a szolgáltató túlszámlázhat ... stb. Amerikában az a gyanús, ha valakinek nincs hitelkártyája - az első gondolat, hogy lehet ennyire hitelképtelen?

Micimacko 2013.08.13. 23:11:46

@Peti817172M: Kezdjük ott, hogy a számlatulajdonos hozzájárulása nélkül nem tudnak semmit levonni. Innentől kezdve hiába van hitelkártyája a bérlőnek.

Sajnos tudnak - egyrészt adott esetben ezt aláíratják a tulajdonossal...
Ami valamelyest védi az ügyfelet, ha megreklamálja a hitelkártyán megjelenő terhelést, akkor a "terhelőnek" kell bizonyítani, hogy jogosan terhelt...

SadRedBucket 2013.08.13. 23:28:40

T. Posztolo es fogyaszto tarsak! Ilyen esetben, amikor a kartyatokkal neten fizettek, es a szolgaltatast nem kapjatok meg, akkor lehet menni a sajat bankotokhoz kartya panaszt tenni (alias chargeback). A kartyatarsasagi szabalyok szerint ha a szolgaltato nem tudja bizonyitani hogy a szolgaltatast atadta (esetunkben autot adott a posztolonak) akkor biza szepen vissza fogja fizetni a bank a penzt. Pont. Lasd. MALEV jegyfoglalas kartyaval. Pont.

Micimacko 2013.08.13. 23:46:53

@SadRedBucket: ...(alias chargeback)

igen, alapvetően ez az egyik érv a hitelkártyák mellett, hogy nem az ügyfél fut a pénze után, hanem a bank előlegezi meg a szolgáltatás árát, és ha nem volt szolgáltatás - ügyfél megreklamálta, szolgáltató nem tudta bizonyítani, ügyfelet nem éri veszteség...

Debit/electron kártyák esetében viszont az ügyfél pénze kerül levonásra, és a szolgáltatón neki kell behajtani a jogtalan (vagy annak vélt) terhelést.

fairplay50 2013.08.13. 23:48:04

"A visszaigazolásukba a foglalás során (midőn pénzemet levették a „rossz” kártyám mögötti számlámról), nem írták le: Önnek legyen egy ilyen/olyan hitelkártyája, amelyen minimum xxx mennyiségű fedezet legyen, különben meghiúsul a bérlet, s nem adjuk vissza a pénzét (ellopjuk)!"

Nem, nem írták le külön, csupán el kellett volna olvasni az ÁSzF-et, ja és meg is érteni az elolvasott mondatokat.

Ez van, ha a nagyon okosak ész nélkül kattintgatnak az Elfogadom a feltételeket gombra.

Ülje le fiam, egyes!

SadRedBucket 2013.08.13. 23:52:34

@Micimacko: a szabaly a debit kartyakra is vonatkozik. ne teveszd meg a foldi halandokat.

Micimacko 2013.08.13. 23:57:15

@SadRedBucket: a szabaly a debit kartyakra is vonatkozik. ne teveszd meg a foldi halandokat.

Ad-1 szerintem óriási különbség, hogy ki fut kinek a pénze után!!!
Ad-2 nem teljesen ugyanazok a lehetőségek a debit és credit kártyáknál (eleve egész más szerződést írsz alá).

breezer 2013.08.14. 02:52:48

@zsiráfffff: nem csak tőled kérdezem (csak te nagyon kardoskodtál a hitelkártya mellet:P) , de mutassatok már MO-n egy olyan helyet, ahol dombornyomott mastercardot nem fogadnak el, mert ők csakiskizárólag hitelkártyát fogadnak el.. tényleg érdekelne, mert soha nem gondoltam volna, hogy ilyen előfordulhat:P

A másik: nekem olyan Master debit kártyám van, amin van 16 szám, lejárat, cvc. Na ez miben különbözik egy mezei Maestro-tól, ami a Visa electronnal egyenértékű? kb semmiben?

Golddigger 2013.08.14. 03:07:10

Ki van irva minden weboldalon hogy viza elektronnal nem lehet fizetni
Ha panaszod van meg tovabbra is akkor az altalanos iskoladhoz fordulj aki atengedett 3. Osztalyba.
Kulonben meg kb ovodasok hasznalnak csak visa electront.
Ezenfelul jo tanacs gondolkozz egy kicsit miert hasznalnak ertelmes emberek tobb bankkartyat...
Segiteni nem fogok de frauddal kapcsolatos

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2013.08.14. 06:34:04

Majd megtanuljátok, hogy ennyit ér a gagyi electron kártya. Elmehetsz vele a CBA-ba vásárolni, és slussz. Mellesleg, a CC sem igaz, csak megválogatják melyik banktól fogadnak el debitet. Béreltem már autót Citi debit kártyával. Szó nélkül elfogadták.

SadRedBucket 2013.08.14. 07:47:27

@Micimacko: egyezzunk ki annyiban, hogy egy helyi hivas dijat megeri, hogy tegyen egy panaszt a bankjanal az ugyfel, aztan mindenki maga-maga megtapasztalja, hogy mizu ebben a bizniszben.
?
:-)

Tóth Ágas 2013.08.14. 10:08:35

az jól hangzik, hogy mindenki azt csinál a saját üzletében és a saját ÁSZF-ével, amit akar, de ebben nagyon mélyen azért ne higgyetek.

a jogrend a törvényes helyi fizetőeszköz elfogadását aránylag részletesen szabályozza és azt egy ÁSZF nem fogja felülírni.

jogérzékem azt súgja, bele lehetne vájkálni az Avis ilyetén gyakorlatába. valószínűleg azt is el kellene fogadniuk, ha két és fél kiló egycentessel fizet az ügyfél a helyszínen.

movhu 2013.08.14. 11:18:30

Szerintem valami olyan lehet a háttérben, hogy a játékkártya electron olyan, mint a SZÉP kártya vagy az egészségpénztári kártyák, tehát az auth más módon működik. Ebből adódóan lehet, hogy nem lehet csak úgy beterhelni rá egy bizonyos összeget, hogy ha nem hívom le 15 napon belül, akkor automatikusan felszabadul, hanem csak tényleges terhelést lehet rá csinálni. A tippem kb. ez.

Egyébként sok országban a szállodában ha nem fizetsz előre, akkor bizony kell egy dombornyomott kártya, amit azonnal be is terhelnek egy kisebb összeggel kísérlet képpen, amit majd később nem hívnak le ténylegesen, hanem jóváíródik.

Micimacko 2013.08.14. 11:33:19

@SadRedBucket: egyezzunk ki annyiban, hogy egy helyi hivas dijat megeri, hogy tegyen egy panaszt a bankjanal az ugyfel, aztan mindenki maga-maga megtapasztalja, hogy mizu ebben a bizniszben.

Persze, akár meg is egyezhetünk még többen is :) tehát fogyasztóvédelem, békéltető testület, pszáf ... DE
minél nagyobb az összeg, minél lassúbb az ügyintézés, annál inkább számít, hogy kinek a pénze hol is van... eladó és vevő minőségi vitájába (nem vagy nem jól teljesítés) a bank alapvetően nem szól bele. Hitelkártyánál nagyobb a tét :) eleve a bank hitelez... A kártyát könnyű megterhelni, emiatt is a használónak garanciákat kell adni, hogy nem fogják megkopasztani ... (ami mindezek ellenére megtörténhet...)

solidaxle 2013.08.14. 12:47:01

SEHOL sem lehet debitcarddal autót bérelni... Baromja nem olvasta el a feltételeket = megérdemelte.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2013.08.14. 12:54:25

@ikszel:

"És az USA-ban sikerült autót bérelni hitelkáryta nélkül? Szerintem az abszolút lehetetlen."

Nekem egyszer sikerült, de az Isten háta mögött, és előre megkérdeztem, h menni fog-e. Ezen kívül a céggel szerződésben álló kölcsönző se kér hitelkártyát, de az mondjuk érthető.

McZozo 2013.08.14. 13:27:36

@hagyma:

az hogy debit vagy credit tok mindegy itt gondolom az electron es a dombornyomott kozott van kulonbseg. Nekem a debit visam mis dombornyomott es a credit masterem is es mindkettovel bereltem mar autot tobb helyen is es sehol nem nyafogtak erte, viszont baratom electronjat ugyancsak nem fogadtak el national nal sem. Csak neki volt szerencsere tobb kartyaja is. Viszont a visszaterites telleg horror mert tobb esetben is ha nem az adott orszag bankszamlajaval berelsz autot akkor a deposit visszafizetese tobb honapba tellet.

McZozo 2013.08.14. 13:33:55

@atpijkamo:
Egyetertek sokan nem ertik itt nem arrol van szo hogy majd szukseg exeten megterhelik, hanem a depositot ott abban a pillanatban zaroltatjak ha van a debiten annyi akkor jo a debit is mert azt az osszeget ugyanugy elkulonitik a bankodnal a feloldasig mint a creditkartyan es a creditkartyan is azt nezi hogy van e annyi elerheto osszeg a kartyan, mert a credit is vegen jarhat a hitelkeretenek es akkor azt se lehet megterhelni

McZozo 2013.08.14. 13:42:40

@joetaylor:
1. ha van egy 5000 euros hitelkartyad nincs az az isten hogy a bank kifizet neki mondjuk 20000 eurot.
2. milyen alapon huznak le semmi megbizast nem adtal ra.
3. erre van a biztositas az auton amin vagy van vagy n incs onresz. ha nincs akkor orom es bodottag es nem is ertem minek a deposit (nekem ilyen esetem votl 2 eve nationallal, hogy 0 onreszes biztit kotottem jo sok penzert es igy nem ertettem en se mi a turonak a deposit), de ha van onresz rajta akkor is annak a mertekeig vagy koteles fizetni hiaba torted romma az autot. HA bizti nelkul veszel ki autot meg is erdemled.
4. mostanaba neztem es kolcsonzok nem is igen kinalnak mar biztositas nelkul alltalaba egy magasabb onreszes mar benne van.
Peldaul 1 hete bereltem itt autot es napi 30 font bvolt es benen votl alapbol nem is lehetett kivenni egy 1000 onreszes biztositas ami csak 500 volt ha a baleset utan ket oran belul bejelentettel kitoltottel es lefenykepeztel m indent. Viszont ha fizettem ra napi plusz 8 fontot akkor lement az onresz 200 fontra.

gabors 2013.08.14. 16:12:19

"@McZozo: 3. erre van a biztositas az auton amin vagy van vagy n incs onresz. ha nincs akkor orom es bodottag es nem is ertem minek a deposit (nekem ilyen esetem votl 2 eve nationallal, hogy 0 onreszes biztit kotottem jo sok penzert es igy nem ertettem en se mi a turonak a deposit), de ha van onresz rajta akkor is annak a mertekeig vagy koteles fizetni hiaba torted romma az autot. HA bizti nelkul veszel ki autot meg is erdemled."

Azert pl. ha rommatorod az autot biztositassal de mondjuk "terepen" vagyo olyan uton ami nem kozut pl.
"4. mostanaba neztem es kolcsonzok nem is igen kinalnak mar biztositas nelkul"

Ez sem igaz, sajat autobiztositasom pl fedezi a berautot is (bizonyos feltelekkel) ja meg jobb kredit kartyak 30 nap alatt automatikusan fedezik DE csak akkor ha nem fogadod a a CLD-t (az auto tarsasag biztositasat) vagyis a dolog joval osszetetteb !! Persze kocsi berlo tarsasag mindenfele modon probal rad beszelni valamit mert az 99%-ban tiszta haszon nekik !!

M. Péter 2013.08.14. 18:28:52

@solidaxle: Akarsz fogadni, hogy lehet debitkártyával is kocsit bérelni?
Pl. AVIS-tól az USA-ban:
"Most U.S. locations accept bank debit cards with the Visa or MasterCard logo as credit identification at the time of rental if you are at least 25 years of age. In most cases, U.S. locations will perform a credit check for debit card renters to determine credit worthiness at the time of rental. The renter must meet Avis' minimum criteria in order to rent. Currently, debit cards are not acceptable as credit identification at the time of rental at locations in the Metropolitan NY Tri-State area, Hartford, CT, Philadelphia area, Mississippi or Louisiana locations as well as other locations across the country. Canada locations do not accept bank debit cards as a form of credit identification."

( www.avis.com/car-rental%2Fcontent%2Ffaq.ac%3FnavId%3DT5M15S00%26selCountry%3DUS%26contentId%3Drequirement-for-ren-US_en-002896%26faqSelect%3Drequirement-for-ren-US_en-002903 )

igazmondojuhasz 2013.08.15. 09:54:04

Ezert szoktam a Sixt-nel autot berelni, az elso foglalas elott felhivtak, kaptam toluk kulon kartyat, amivel foglalhatok es nem kell hozza eszemf@szom nyomott kartya :)

Navarone 2013.08.16. 10:36:30

Visa Electron kártya az egy nagy semmi, én is megszívtam vele. Most "rendes" VISA kártyám van, és tudok foglalni autót vele.

Szszab 2013.08.16. 12:30:20

Fox Autorenttol bereltem 2 hetre. Visa Electron siman ment, meg en voltam a hulye, mert volt vasarlasi limit, ami miatt kellett meg egy kartya (hetvegen nem tudtam modositani), ami pedig Maestro volt. Mindketto debit termeszetesen, es igy ket kartyarol komboztuk ossze a teljes deposit+berles dijat. Akinek kell a penz az megoldja, ugy latszik Avisnak jol megy, nekik nem kell annyira. Ja, es nem a Foxnal dolgozom :).

canya71 2013.10.02. 07:15:50

A Pit-Stop rent a car egy kisebb bérautós cég, de náluk is most vezetik majd be a kártyás fizetést. Lesz egy kis hordozható cucc, mert sokszor ki kell vinni a bérautókat a helyszínre. De nézzétek meg az <a href="http://www.ber-autok.hu" target="_blank">oldalán</a>!Az autóbérlés Budapest területén szerintem a legolcsóbb.
süti beállítások módosítása