Tékozló Homár

A kauciókat benyelik, ugye?

2013.09.19. 15:18 | jackyll | 191 komment

Naiv albérlő nem gondolta volna, hogy kiköltözés után nem fogja visszakapni 60 ezer forintos kaucióját. Alap, hogy mindig előre tisztázni kell, hogy ha nem tervezi a tulaj visszaadni, akkor bizony lelakják. Itt ilyesmi nem történt, sőt, a tulajdonos az előző lakótárstól még a szerződést is elkérte kamu szöveggel, majd eltüntette, így ő 120 ezret bukott. Fizetési meghagyással 13 ezret lehetett csak bevasalni rajta, perelni kétesélyes és Nyíregyházára kellene járni:

Albérletek terén sokfelé olvashatók visszaélések a tulajdonosok és az albérlők részéről is. Az én példám (pontosabban: a mi példánk) kaucióvisszafizetéssel kapcsolatos, és ebben az albérletben ezzel a tulajdonossal nem én voltam az egyetlen, akinek problémája volt: a kaució az ember saját pénztárcájában nagy összegnek számíthat, de ha valaki ezt jogi úton szeretné visszakapni, akkor az a költségek mellett eltörpül. Pontosan ez az, amire sok lakástulajdonos alapozhat, amikor úgy dönt, hogy nem fizet: a vele járó kellemetlenségek miatt úgyse jár utána az ember.

Az én lakásbérleti szerződésem még 2010-ben lett megkötve: a kaució csak minimum egy évi ottlakás után jár vissza, az összeg viszonylag kicsi: 40000 Ft. Ahogy más lakótársak, úgy én is azt gondoltam a bérleti viszonynak közel a végéig, hogy a tulajdonos megnyerő modorával adva van a jó atmoszféra mellett a korrektség is. Mindemellett persze magam is láttam, hogy tényleg voltak olyan lakótársak is (nem is kevés), akik egy éven belül költöztek el vagy voltak egyéb fizetési problémák, ezért nem járt vissza nekik semmi a kaucióból. (Pont az ilyen történetek mögött könnyebb volt a tulajdonosnak „elbújtatnia” egy-két síbolást is a bennmaradt lakók előtt, így előttem is. Mindemellett bőven volt, akinek visszaadta a pénzt, eloszlatva a gyanút maga körül: lám, ő korrekt volt, tehát visszakapta. Úgy gondoljuk, hogy a vissza-nem-fizetésből adódó „lehetőségeket” kb. akkor kezdte el „kiaknázni” másoknál, amikor én már egy éve ott laktam, és ezekről bővebben már a kiköltözésem után tudtam meg részleteket.)


Egy évvel a szerződés megkötése után átköltöztem az albérletnek egy nagyobb szobájába, amikor onnan egy volt lakótársam éppen kiköltözött. Ennek fejében a korábbi 40000 Ft mellé további 20000 Ft kauciót kellett odaadnom neki, mert a nagyobb szobában természetesen nagyobb bérleti díjjal lehetett lakni. Az új szobámat az előző lakótárs teljesen felújította, és a tulajdonossal megegyeztek, hogy kiköltözéskor a kaució mellé az anyagköltségeket is visszakapja. Nem így történt, és erre két verzió létezik. A volt lakótársamét mostanában tudtam meg: a tulajdonos kölcsönkérte a volt lakótársamtól az ő szerződéspéldányát nem sokkal a kiköltözés előtt - mondván: le kell fénymásolnia - de visszaadni már „elfelejtette”, és kiköltöztetéskor amúgy is mindig kicseréli a zárat.

A volt lakótárs így még csak azt se tudta a szerződésével bizonyítani, hogy egyáltalán ott volt; a kb. 120000 Ft-ra rúgó összeget ügyvédek szerint is hiába próbálná meg behajtani: számolni kell az ügyvédi költségekkel és a pervesztés kockázata is elég nagy, így csak a saját fejére hozott volna bajt. A tulajdonos verziója: a szerződés szerint a lakáson semmilyen átalakítás nem végezhető az ő tudta nélkül. Azt mondta, hogy ővele ez nem lett megbeszélve, így jog szerint nem jár vissza a pénz a volt lakótársamnak. (A fénymásolós kölcsönkéréses húzást természetesen elfelejtette megemlíteni. )

Az említett elsőéves bizalom jegyében előfordult az is, hogy a tulajdonos néha 1-2 hónappal előre kérte az albérletpénzt, amit aztán le is tudtunk lakni - ebből az első évben nem is volt gond. Egy ilyen előre fizetés egy másik volt lakótársammal is meg lett beszélve, de mivel ő talált egy árban előnyösebb albérletet, így egy év előtt kiköltözött. Ő maga is tudta, hogy a kaució nem jár vissza neki, de az előre kifizetett bérleti díj igen - a tulajdonos persze előttem tagadta, hogy lett volna ilyen tartozása.

Ekkor jött el az én időm is: jobb albérlet miatt kiköltöztem. Mivel én is kifizettem előre egy hónapot, azt lelaktam. Egy hónappal a kiköltözés előtt odaadtam neki a lakásbérlet felmondásáról szóló nyilatkozatot. (Igazodva a lakásbérleti szerződésben leírt egyhavi felmondási időhöz.) A kiköltözésre megírtam egy másik papírt is az albérlet átadásáról, leírva benne a visszafizetendő kauciót (össz. 60000 Ft) és az óraállásokat. Az ottlakás utolsó napján viszont nem jött el a kiköltözésre, a találkozásokat pedig rendre lemondta. Hivatkozva persze mindenféle indokra a munkanélküliségtől kezdve számlafizetési gondokig. Egy biztos: a lakást megfelelő állípotban, kitakarítva adtam át, kárt benne nem tettem.

A tulajdonos telefonon hangoztatta is: tudja, hogy nekem az a pénz jár, de nem tudja kifizetni. Ekkor fordultam ügyvédhez. Fizetési meghagyás, végrehajtási felszólítás - ezekre nem válaszolt. Az előbbit az albérlet címére küldtük (jogszerűen, mert a szerződésben is szerepel), az utóbbi viszont a lakcímkártyája szerintire ment: végig budapestinek mondta magát, ehhez képest nyíregyházi címe van.

Egyik felszólításra se reagált, így a végrehajtók első körben leemeltek a számlájáról akkora összeget, amekkorát találtak rajta: kb. 13000 Ft-ot. Kifutott minden válaszhatáridőből ugyan, de jogilag még mindig volt egy lehetősége: ha igazolni tudja, hogy munka miatt hosszabb ideig nem tartózkodott otthon, akkor fél éven belül ellenjegyzést adhat be a lakcím szerinti jegyzőhöz, mert nem tudta nézni a beérkező leveleit. Ezzel a lehetőséggel élt is, ami azt jelentette, hogy ha erre válaszolva a maradék összegre ácsingózok, akkor perré alakul az ügy - amelyet csakis Nyíregyházán lehet lebonyolítani. Az ügyvéd szerint nincs lehetőség arra, hogy Budapestre lehessen vinni az ügyet. (És persze érdekelne, hogy a jelenlegi lakók előtt énrólam mit hazudhatott.)

Mérlegelve szélsőséges lehetőségeket, hogy mi jöhetne: eddig is fizettem az ügyvédnek a fizetési meghagyásért és a végrehajtói felszólításért (ez is behajtható - lehetne...), erre még a perköltség is rájönne ill. a Pesten felfogadott ügyvéd utiköltsége is, ha nem akarok Nyíregyházára menni emiatt. Körülményes, ugye? Pontosan erre építhetett a tulajdonos. A három károsultból jogilag én mentem a legmesszebb az igazamért. Viszont ha ezt megcsinálta három emberrel, akkor valószínű, hogy meg fogja többel is. Lehet, hogy ez JOGILAG nem csalás, TÉNY szerint viszont hármunknál összesen legalább 200000 Ft-nyi visszaélésnél tart.

Ami tanúkkal igazolható:

1.) a szobát kifestő volt lakótársam nem egyedül újította fel a lakrészt, hanem egy haverjával. Lehet, hogy papíron nem tudja igazolni, hogy ott lakott, de tanúvallomásokkal az ottlakást is lehetne, pl. a haverja és a párja mellett az enyémmel. Az a bizonyos barát pedig hozzá tudná mondani a felújítást is.

2.) A tulajdonos lakásbérleti szerződésen túl semmiről nem írt papírt, SŐT: ha volt erre szándék (havidíjról, előre kifizetett összegekről), azt rendre többünknél elutasította. A mi „hibánk”, hogy ezt hagytuk, de aki lakott már több albérletben, az tudhatja: a „betyárbecsület” jegyében ez megy az albérletek több, mint 90%-ánál - nemcsak itthon, hanem sokszor tőlünk nyugatabbra is. (Ott talán a 90% nem valós szám, de létező jelenség. Mentségnek persze nem mentség: ennyiben vagyunk mi - ha lehet ilyet mondani - „felelősek” a kialakult helyzetért.)

Mit lehetne még tenni, hogy ez ne történjen meg nála még egyszer? Az alábbival kapcsolatban érdekelne egy-két vélemény (ha lehetséges, akár jogászt is megkérdezve), ill. hogy van-e még lehetőség másra is a felsoroltakon kívül.

  • Jegyzői panasz. (Pénz ebből nem járna vissza, de legalább hivatalosan is tudnak róla valahol.)
  • Tudatni a jelenlegi lakókkal, esetleg az épületfenntartóval. (Az ügyvéd szerint ha valaminek a veszélyére papírokkal igazoltam felhívom valaki figyelmét, azért bajosan vagyok perelhető.)
  • Adóhatásági ellenőrzést kérhetek ellene. (Pénz nekem szintén nem járna vissza, és felmerül a kérdés, hogy a „papírmunka” elmaradása miatt én mint volt lakó mennyire üthetem meg a bokámat ezzel.)
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.09.19. 20:55:51

@Nattramn: Ezt szépen abbafejezed, cserébe nem veszek össze veled.

Atörökk 2013.09.19. 21:06:02

@zsiráfffff:
Annyira kispóroltam belőlük mindent, hogy csak az üres tálca lett a végén.

igazságos 2013.09.19. 21:06:23

tökre megéheztem, csináltam is magamnak egy jó kis budapest szalámis vajas kenyeret

Hartmy 2013.09.19. 21:08:34

@igazságos: Vaj, kenyér és szalámi nélkül szigorúan!

igazságos 2013.09.19. 21:12:52

@Hartmy: hunne, csak budapest szalámival magában! :DDD

meg esetleg egy kis paradicsommal

szigorúan zumba előtt! :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.09.19. 21:13:17

@atpijkamo: én még most is őrzök egy példányt, afféle intő jelként és emlékeztetőnek.

Hartmy 2013.09.19. 21:14:53

@igazságos: Ha nagy mozgás előtt kajálsz, akkor nem indul el visszafelé? :D

@zsiráfffff: Múltkor itthon beleszaladtam 3 vagy 4 darabba.

igazságos 2013.09.19. 21:17:52

@Hartmy: amatőr... :) nem, csak ha utánnna!!! :D

Hartmy 2013.09.19. 21:19:47

@igazságos: Utána már miért? :D Én csak futás után tudtam enni mindig. Ha előtte ettem, akkor meg voltam halva az első kilométerek után.

PannonBoy 2013.09.19. 21:21:57

Pont erről beszéltem tegnap az egyik posztban. :)

Az adóhatóságnak simán szólhatsz, a bérbeadó az adóalany, neki kell az adót megfizetni a bérleti díj után és az adóbevallásában feltüntetni.
Sőt, mivel számlát nem kaptál, a bizonylati rendet is megsértette.

Magyarok, ti sík hülyék vagytok. Ahelyett, hogy letétkezelőt nyitnátok, aki garantáltan visszaadná a pénzt, ha a bérlemény állapota rendben van, ehelyett megbíztok minden kis proli bérbeadóban.

Atörökk 2013.09.19. 21:24:04

@PannonBoy:
"Az adóhatóságnak simán szólhatsz, a bérbeadó az adóalany, neki kell az adót megfizetni a bérleti díj után és az adóbevallásában feltüntetni."
Egy pillanatig se zavarjon, hogy ebben a formában ez csak egy félinformáció.

igazságos 2013.09.19. 21:27:19

@Hartmy: hát pont azért, hogy előtte kell enni, hogy a futás után leadd ezt, és hogy a futás után se legyél éhes még később

igazságos 2013.09.19. 21:28:21

@PannonBoy: na meg arról nem is beszélve, hogy harmadik felet bevonni az üzletbe még kockázatosabb

mert mi van, ha a letétkezelő sem adja vissza a cuccost

(lásd Ruttner)

Hartmy 2013.09.19. 21:31:24

@igazságos: Én mondjuk nem azért futottam, mert fogyni akartam :D Felkészülés és csak mert spontán jó volt.

Atörökk 2013.09.19. 21:33:42

Én jól bezabáltam, egyebekbe' meg fusson, akinek két anyja van.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.19. 21:38:16

@PannonBoy: Némelyik magyar tényleg hülye, és hisz Songokuban, meg Batmanban is. Csak amiről te beszélsz necces. Letétkezelő sem keresztes lovag..., a kezelési díj, az neked smafu?

Vegyetek lakást magyarok, vagy erővel költözzetek be a hirdetett ingatlanba!

igazságos 2013.09.19. 21:38:17

@atörökk: ámen

@Hartmy: nekem futni mindig csak szenvedést jelent

legalább zumba közbe elugrabugrálsz, meg az izmaidat is megjáratod

futásba legfeljebb csak a tüdőd meg a lábad szakad bele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.19. 21:38:27

@Hartmy: elso kilometerek???
en ehgyomorra is meghalok 100 meter utan
nokor meg tudtam futni, akkor viszont csak sor johetett szoba futas utan
/kispalyas labdarugas/
ugyhogy en mostanaban futas helyett eszek
/ma nem hoztam semmit, nem volt jo a kaja es Mary foz amugyis/

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.09.19. 21:39:42

@zsiráfffff: Nemtom az mér szitokszó, sose láttam még. Gondolom, viccek lehetnek benne, nem lehet az olyan borzasztó.

Hartmy 2013.09.19. 21:41:58

@igazságos: Túrára készültünk. Csak kár, hogy egy ideje nem jártunk semerre. A Gerecse 50 előtt volt a futós időszak, akkor kihagytunk minden mást és futni jártunk.

@hagyma: Ma már nem nyomnék le sokat. Újra el kellene kezdeni, de valahogy mostanában nincs rá motivációm.
Haverom nem hagyta abba, neki most 11-12 km minden második-harmadik nap.

igazságos 2013.09.19. 21:44:52

@Hartmy: a túra az meginn más, mint a futás

sokkal jobb annál! :) főleg, ha hegyről fel, meg le :P

Anomalocaris (törölt) 2013.09.19. 21:46:30

@atpijkamo: Mi van az őrült lovának a lábán??

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.19. 21:48:14

kaucioval itt is trukkoznek a kisebb berbeadok
kitalaljak, hogy nem volt eleg tiszta a hutto es takarito kellett
belefurtal a falba
stb.
es levonjak
en is futottam bele
annak idejen
mondjuk egyszer meg leleptem se szo se beszed, meg a fazek bablevest is a huttoben hagytam
de 200 dolcsi kaucio eleg kellett legyen a takaritasra
de az is lehet megettek a babomat???
komolyabb cegeknel kb 30 oldalas szerzodesek vannak a berletre
fele aprobetus
innen ha koltozunk jovore, tuti visszakapom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.19. 21:49:46

@Hartmy: hat mar nekem sem
szerintem 10 eve nem futottam
akkor floridaban jatszottunk egy litvan-magyar soccer meccset, kozepes meretu palyan
4-1 lett es nem oda
1 golt szereztem

igazságos 2013.09.19. 21:50:00

@hagyma: há jobb helyeken 100 dollárt kap a kertész, hogy csak a füvet lenyírja

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.09.19. 21:57:51

@Nattramn: Már ötször mondtad, elsőre se volt különösebben vicces.

PannonBoy 2013.09.19. 21:59:33

@atörökk: Miért lenne már félinfó? Nem is a bérlő vallja be. A gáz akkor van, ha az ő jövedelme (sem) legális, de neki más kötelezettsége nincsen.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.09.19. 21:59:36

@Nattramn: nem, de hasonlít erre.

@atpijkamo: tízévesen frankó volt. meg az ípéem meg az alfa meg a kockás. bár az utóbbiak még most is frankók.

Hartmy 2013.09.19. 21:59:42

@igazságos: Olyan volt :) Csak tudtuk, hogy a Gerecse az nem lesz túl könnyű, úgyhogy arra futással készültünk kicsit. Aztán végül is 10 óra 32 perces időt mentünk 50 km-en :)
Tavaly előtt volt, azóta sajnos kimaradtak a túrák.

igazságos 2013.09.19. 22:01:56

@atpijkamo: á, csak az a baja, hogy az embik nem ehetnek szalámis szendvicset, meg pláne nem készíti el nekik az asszony

Hartmy 2013.09.19. 22:02:43

@hagyma: Focizni nem szerettem többnyire. De úgy menni messzire, az mindig tetszett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.19. 22:04:31

@igazságos: nem tudom mennyit kap a mexikoi aki nyirja itt, nekem benne van a rentben
sajat tulajdonnal, ugye nem mindegy mekkora a terulet
egyelore meg majd magamnak le tudom nyirni, de azert nem akarok 2 hektaros udavart
itt megcsenek ha x incsnel nagyobb a fuved

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.19. 22:06:22

@Hartmy: hat en a vizilabda mellett a labdarugast muveltem, de nar regen csorcsilli elveket vallok
menni messzire szeretek, de kocsival, es ugy egyhelyben horgaszni

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.09.19. 22:12:48

@zsiráfffff: Az IPM volt már, mikor fiatal voltam, a többit nem ismerem. Az IPM érdekes volt, néha jó képekkel. Volt még az életéstudomány. Meg egyetemista koromban elindult a HVG.

Atörökk 2013.09.19. 22:17:07

@PannonBoy:
Ha a bérbeadó magánszemélyként adja ki a lakást, minden hónapban adóelőleget kell fizetni a bérleti díjból származó jövedelem után, azt pedig neked, mint kifizetőnek kell tőle levonni, bevallani és befizetni. Szóval nem ártana, ha előbb utánaolvasnál, mielőtt nagy hangon fogalmatlanul idehányod a baromságaidat.

igazságos 2013.09.19. 22:17:15

@atpijkamo: meg a rakéta :P

ha kell, tudok adni

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.09.19. 22:23:07

@igazságos: Tényleg, a Rakéta. Az sokszor elég olvasható volt. Teljesen elfelejtettem már.

helianthus 2013.09.19. 22:25:07

@Nattramn: itt van nálam, ne keresd! Hazaközlekedek és azzal tekerem a kormányt.
Nem AZT. :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.09.19. 22:25:39

@Nattramn: lófütyi. mifelénk a mad magazin volt a király.

@atpijkamo: az alfa az ipm gyerekmagazinja volt, imádnivaló stílussal. és nem utolsósorban asterix-képregénnyel.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2013.09.19. 22:27:50

@batgirl: Szexy gumicsimmát veszek.
Hogyé adod?
Ugyanitt traktor eladó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.19. 22:31:54

@igazságos: 35 eve a gimi mellett ujsagot hordtam ki
hajnalban
minden ujsag, folyoirat meg volt
az IPM nagyon szep kivitelu volt es tartalmas, nem is volt sok elofizetoje
a raketa jo volt,folytatasos tortenetekkel
ez elet es tudomanyis jo volt, emlekszem abban olvastam, akkor, eloszor a video magnorol es akkoriban egy kocsi araban volt
magyar ifjusag is jo volt, meg az IM is elment
az ES klasszisokkal jobb volt, bar azt mar nem olvasom evek ota
mondjuk a tobbi tse
maradt az index
dzseki, meg sixx:)
nevetni fogsz kedveltem a szabad foldet is
de amibol a legtobb elofizetes volt az a tv ujsag, a nok lapja, meg a helyi -negyei - ujsag

igazságos 2013.09.19. 22:36:31

@hagyma: meztelen nőset is? vagy az vót a rakéta? á, nem, mintha abba lettek volna jó sztorik

öregapám szerette

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.19. 22:50:23

@igazságos: raketaban nem volt meztelen no, az regenyujsag volt
mondjuk mashol sem sok akkoriban
akkoriban meg voltak erkolcsok
viszont a magyar ifjusag, talan 8-ik oldalan, mindig volt egy bikinis bombazo

a szabad fold hatso oldalan meg bunesetek voltak, foleg videkrol
traktoros megolte az anyosat, ilyenek

igazságos 2013.09.19. 23:03:47

@hagyma: hiába, no, akkor legalább nem kínoztak feleslegesen, hanem gyorsan elintézték, amit el kellett! :P

Hartmy 2013.09.19. 23:16:04

Cssst! hallottátok? Én sem!

helianthus 2013.09.19. 23:26:44

@Hartmy: te ettél Manyecs varázsgombájából! Én is kérek!!!!

helianthus 2013.09.19. 23:29:43

@atörökk: elindultam a sütivel, de lerobbant az evezőpadom. :O

Atörökk 2013.09.19. 23:32:20

@helianthus:
Pedig VIP parkolót fogalaltam a ház előtt.

Hartmy 2013.09.19. 23:32:54

@helianthus: Manyecsnál kell igényelni! De láttad a sárkányt a konyhában?

Atörökk 2013.09.19. 23:35:45

@Hartmy:
Igen! :)
Na mentem párnamintát nyomtatni az arcomra :)

Hartmy 2013.09.19. 23:36:47

@atörökk: Boncz volt a legjobb, többnyire improvizált az előadásokban :D
Jóccaka!

PannonBoy 2013.09.19. 23:38:40

@YoZan Ace: Igen ez az, vegyetek lakást jó kis devizahitelre, mert az kell nektek. Legyetek hátralévő életetekre immobilisek.

@atörökk: Nem hiszem, hogy a bérlő dolga lenne az adó megállapítása, befizetése és bevallása. Hiszen egy szolgáltatást vesz igénybe, nem várható el, hogy rendelkezzen ilyen ismeretekkel.(Míg a bérbeadó igen, hisz ő ezért pénzt kap).

Ugyanaz, mint a kereskedő, vásárló helyzete. A kereskedő a profi, a vásárló a laikus. Mivel a kereskedő van erőfölényben, így a vásárlót kell védeni. Ezért is van fogyasztóvédelem és nem kereskedővédelem.

helianthus 2013.09.19. 23:39:08

@atörökk: azt azért tartsd fenn nekem. Sosem tudhatjuk. :)

Atörökk 2013.09.19. 23:39:55

@PannonBoy:
A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy te mit hiszel, az van. Attól még a törvény ezt mondja ki.

helianthus 2013.09.19. 23:41:56

@atörökk: ne idegesítsd fel magad. Szép álmokat!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.09.20. 00:27:06

@atörökk: hat lehet ma mar igy van
z "en idomben" un egyeb jovedelemnek szamitott es csak ev vegen az SZJA-ban kellett feltuntetni es leadozni utana
azt mondjuk furcsallanam ha a berlotol vonna valaki masik maganszemely adoeloleget, de sok minden valtozhatott
a logikus az ha a berlo csak fizeti a berleti dijat a berbeado meg adozik utana
hogy havi vagy evi periodusban az mas kerdes

Bálintka. 2013.09.20. 01:20:57

Kaucióért cserébe önkényes juttatásokat kell választani:
- lelopni az ablakokat, ablak keretet is
- lelopni az ajtót, küszöbbel együtt
- parkettát lelakkozni, majd ellopni (lakkozva többet ér)
- csempét is felszedni, konyha és fürdőszoba faláról is
- villanykörték is mehetnek az ikeás zacsiba
- mennyezeti csillárok, fali lámpák, álló lámpák
- vizet lopni ballonokkal,
- akkumulátorokat árammal feltölteni,
- gáz mehet az öngyújtókba
- lehet leszerelni a csaptelepeket
- közben a plombált órákat feltépni (remélem tigáz és eon duó van ott)
- mosogató, mosdó, wc deszka, wc csésze, zuhany tálca vagy kád.
- vakolat is mehet
- ablak helyét takarjuk le, és nap kollektorokat (pl zsebszámológépekből kiszedve ezer darabot) tegyünk mindehová belőle és kössük össze. engedjük ki a gázt a fél napra, azt adjunk egy szikrát. Ha jólcsináltuk lesz fényenergiánk is. Vízzel próbáljuk oltani a tüzet. A fényeneriás vezetékeket dobjuk a vízsugárba, a hidrogén és oxigéntől mégnagyobb és nagyobb fény lesz. Ha jól csináltuk.
- Ha végeztek a tűzoltók, akkor mehet a zsákba a korom, azzal később lehet rajzolgatni
- nem szomszéddal határos falak téglái következnek
- ha mégis szomszédba ütközünk, ne köszönjünk neki, had érezze milyen bunkó a szomszédja, be is szólhatunk neki "mé nem köszönsz helyettem magamnak? he? Viselkedjé mer' így nehezen foglak megtűrni az aláírt 20 éves szerződésem ideje alatt. Ne pislogjá! Mondom ne pis-log-jál!! Ja a téglapor? segíts kiszedni a többit is, azt nem lesz amiből jöjjön a por. Mondom Se-gíts! Tudom, hogy hallod! Ja téglaporos lett a hallókészülék? Ott mögötted abban a hűtőben van még nekem sör? Csak bor? Jó átmegyek a hűtőért. De! Mondom DEEE! OK akkor viszem a sütőt is. Na ugye hogy hallod! Na amíg bontod a falamat, szétkábelezem ezt a dzsumbujt, hogy hozzáférhessek a TV-d tápkábeljéhez. És? Leszarom hogy fekete fehér, majd zebrás természetfilmeket nézek rajta. Bazmeg papa az aggódásod! Nyugi! Mire végzel a teljes falbontással, addigra annyi nyugdíj gyűlik össze, hogy led tv-t is vehetsz. Bocsánat, de te most engem letegezel? OK, Mi az hogy bocsánat? talán segíts a hűtőt levinni a kocsidhoz. Mi az hogy nincs? Akkor hívj egy taxit, és add oda a bankkártyád. Holnap visszaadom. Téglákat összeraktad már szépkockába? Hát ha meg nem, akkor meg ne neked álljon már feljebb!! Mi az AAA, tedd már le azt a telefont, mert úgyse hallod, hol a vezeték vége, uhh, ok, mostmár kagylózhatod. Most ne sírjál már itt nekem! Főbérlős szerződésem szerint ezt a lakást is kibéreltem! Örülj neki, hogy azt a bazi nagy zacskót még nem dobtam ki a szemetesbe, meghagyom, hogy te tegyél itt rendet. Jaaa az a mami? Akkor mit ül ott a fotelban? Minek nézi az üres TV állványt? Értem. Akkor meg kísérd a falhoz, a téglát kitudja tapogatni is, legalább nem lesz téglaporos a szeme. Na hozok még pár cuccot a lakásomba, addig maradsz!!"
- mutassuk meg a főbérlős hamis szerződésünket. Adjuk oda neki, hogy kopírozzon másolatot belőle, addig kocsmázni leszünk.
- pár méterrel odébb hívjuk át a főbérlőt, és hívjuk ki a rendőrséget.
- Dobjuk ki a parókát, fekete SZTK szemüveget, bohóc orrot, mikulás szakállat.

helianthus 2013.09.20. 06:52:55

-Jó reggelt! Pitymallik!
-Ne káromkodj már korán reggel!
- Igazad van. Elnézést és elhatárolódást kérek.

Részlet a helimeli magával beszélget című örökbecsű műből.

Rosszindulatú Vászka 2013.09.20. 07:46:43

@helianthus: ha magadban beszélsz, meg vitatkozol, az tök normál. Addig, amíg nem válaszol(sz) neked. De legalább nem uncsizol.

helianthus 2013.09.20. 07:52:42

@Rosszindulatú Vászka: de szoktam válaszolni.
-igaz heli?
-igaz.
-miről beszél Vászka?
- nem tom.
-èn se.

Rosszindulatú Vászka 2013.09.20. 07:56:11

@helianthus: én soha, eléggé durva tudok lenni, mikor felszívom magam, ojankor még én is félek magamtól, ijenkor jobb kussolni.

- Micsinálsz te szerencsétlen hüje?
- ...

vagy:
- Kussojjál te barom!
- ...

Manyecska 2013.09.20. 08:00:48

@Hartmy: :D nem indul el, de pl úszásnál elfoglalja a tüdőd helyét..:D

Rosszindulatú Vászka 2013.09.20. 08:07:28

@helianthus: ez így ebben a formában nem igaz, igenis pont elég gyakran szeretem msgam, de most ebbe ne mennyünk bele...

:P

helianthus 2013.09.20. 08:13:07

@Rosszindulatú Vászka: :O hát tényleg hagyjuk inkább.
Ugye heli?
Jaja, hagyjuk!

Hartmy 2013.09.20. 08:42:56

@Manyecska: Marhapörkölttel a tüdőd helyén úszni elég macerás lehet :D

Jó reggelt népek!

Atörökk 2013.09.20. 08:44:36

@helianthus:
Nem idegesítem, csak nem bírom az ilyen okoskodó faszokat.

Amúgy jó reggelt!
Eszembe jutott egy nóta:
Szerettem már magam, szeressen már más is. Na :D

AtiSnatch 2013.09.20. 08:53:28

jó reggelt! Szeretgeti lájon! :)

Rosszindulatú Vászka 2013.09.20. 08:55:16

@atörökk: kigúgliztam ezt az albérlet dolgot, de akkor senem értem. Tökre igénytelen dolog. Ha be akarsz költözni egy villába, vagy kastéjba akkor megveszed. Hát nem? De. Ha szállodába, mer nem akarod birtokolni a ingatlant, akkor meg kibéreled az egész emelet, meg egy másikat a közelbe a szeméjzetnek, oszt jóvan.

De ez a fillérbaszós rinyálás annyira zsenánt kéhlexépen, nem is értem, hogy lehet úgy élni.

AtiSnatch 2013.09.20. 08:56:38

@atörökk: nem jó, ott mindenki atpi :D

Hartmy 2013.09.20. 09:01:45

@atörökk: Nyomokban qrva sok macskát tartalmaz :D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.09.20. 09:03:08

jóreggelt.
a szabadságnak vannak árnyoldalai is.
pl. amikor reggel belelépsz egy hatalmas tócsába, a hálószobádban, és kizárásos alapon arra a felismerésre jutsz, hogy bizony a radiátor ontja magából a vizet.
Jobban megnézve, szt is észreveszed, hoyg nem a csapnál hanem valahol bizony lyukat rágott benne valaki. Pl. a rozsda.
Na már most, ezt egy negatív dolognak tartom a szabadságban, hoyg nincs akinek oda szólj, hogy csináljon valamit, és én meg könnyű szívvel elreppenhetek otthonról.

Hartmy 2013.09.20. 09:08:31

@batgirl: Azt hittem először, hogy a munkahelyi szabadságról beszélsz...
Hívj egy szerelőt és utána írd meg homárra, hogy milyen volt.

AtiSnatch 2013.09.20. 09:09:28

@batgirl: persze, radiátor... vizelettartási problémák? :D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.09.20. 09:11:14

@Snatch_A: annyit nem tudnék pisilni:)) és mért pont a szoba padlójára pisilnék?

AtiSnatch 2013.09.20. 09:19:02

@batgirl: azt már csak te tudhatod :D

@Hartmy: és a posztert utána akkor hogy? :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.09.20. 09:49:43

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: "@batgirl: Macskát herélni kell a gumicsizma?"

Hát ha fél tonnás a macska, és bokáig szarban áll, akkor mindenképp.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.09.20. 09:52:36

@atpijkamo: Áá! A kand úrt kell beledugni a műtét előtt, és se harapni, se karmolni, se elfutni nem tud közben, csak nyávogni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.09.20. 09:54:53

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: azér ajánlatosabb egy régi gumicsimmát használni erre a célra, mer esetleg a másik felén meg teleokádja a szíp új csimmát.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.09.20. 11:41:46

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: fejlettebb országokban, elaltatják a kandúrt, és fájdalom mentesen herélik.
Hol él maga????Tanzániában?

kowee 2013.09.20. 12:18:57

Sajnos valóban sokan nem mennek utána a kauciónak. Nekem két éve folyik a bírósági procedúra és talán most októberben jutunk el oda hogy sokadik tárgyalás után döntés születhet. Külön csavar hogy mindez annak ellenére hogy a másik fél akit perelek, egyetlen tárgyalásra sem jött el.
Az eredeti sztori itt:
homar.blog.hu/2011/07/14/ingatlan_35

IP gyűjtögető 2013.09.20. 13:24:16

" Lenyelte " és nem pedig be. A többi rész is hasonló értékű lehet.

Ádám 2013.09.20. 14:58:11

@batgirl: Már tízen évvel ezelőtt, itthon is altatták. A náciknál az a módi, amit a @Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: ismer....:)

Égve maradt a gáz 2013.10.11. 13:51:59

@atörökk: Persze, ha kifizetőként bérelsz. Kifizető viszont jogi személy (www.nav.gov.hu/adonaptar_magyarazat/magyarazat_kifizeto.html), ha természetes személyként bérelsz, akkor a bérbeadó köeles fizetni az adóelőleget.

"Ha a bérlő magánszemély, akkor a bérbeadónak kell az önálló tevékenységből származó
jövedelem szabályai szerint megállapított 16 százalék adóelőleget negyedévenként a negyedévet követő hónap 12-ig az adóhatósághoz befizetnie"
(Innen: www.nav.gov.hu/data/cms278814/10._IF_Ingatlan_berbeadas_2013.pdf)

Most akkor hogy van az utánaolvasásssal meg baromságokkal?