Tékozló Homár

Fél év alatt sikerült felszámolni a céges K&H-számlát

2013.11.26. 13:44 | jackyll | 23 komment

Naiv ügyfél hónapokig vadászott élő K&H-s alkalmazottra, aki hajlandó lett volna személyesen megszüntetni céges számláját. Amire eljutott egyhez, az összes létező számlavezetési díjat többszörösére emelték, amivel így 14 ezer minuszra jött ki:

Július óta próbálom megszüntetni a vállalkozói bankszámlámat – végül november közepén sikerült teljesítenem a küldetést. A mutatványban a magát Magyarország legjobb bankjának tartó K&H volt a partnerem. Nyáron, amikor majdnem ezer forint volt a pangó, semmire sem használt számlán, levelet írtam e csodás banknak, akik viszonylag hamar válaszoltak egy sokoldalú, legalábbis sokoldalnyi jogi szövegtengerrel. Az egyetlen lényeges mondatot nem kis bogarászás után fedeztem fel: az ügyet csak személyesen lehet intézni, valamelyik fiókban. Ilyenből három is van a városunkban: ekkor még nem gondoltam, hogy mindhármat meg fogom látogatni.

Főállás mellett, rugalmasan kitolt ebédidőben tettem kísérletet az első helyszínen, de a lehetőségeimhez képest viszonylag hosszú ideig nem kerültem sorra, így később, egy másik fiókban próbálkoztam. Ott nemhogy nem szólítottak, de nem is volt senki a környéken a vállalkozói számlavezetés ablakánál. A harmadik helyen 30 kemény percet adtam a rendszernek, esélytelenül, így innen már kissé feldúlva távoztam. Közben a naptár őszre fordult. Megkértem GYES-en lévő feleségemet, ugyan töltsön már néhány kellemes órát egy meghatalmazás kíséretében valamelyik fiókban, mert nem lesz ez így jó. Jogos volt az aggodalmam, hiszen ahogy múlt az idő, szépen mínuszba ért a bankszámla, mert nem ingyen végzik ám a számlavezetés fáradtságos munkáját.

A párom annyival bölcsebb lett a sor kivárását követően, hogy az ilyesmi egyrészt meghatalmazással nem intézhető, csak az illető jelenlétében, másrészt ezt nem is ebben, hanem abban a bankfiókban lehet csak kivitelezni a városban. Még egy telefonszámot is kaptunk, névvel együtt. Haladunk! Felhívtam az illetékest, elmeséltem neki szándékomat, mire ő próbálta megtudakolni, ugyan miért is akarom én ezt a kedves kis számlát megszüntetni. Kértem, zárjuk rövidre. Az addigi folyamatot vázolva hitetlenkedett, hogy ilyen biztos nem létezik. Abban egyetértettünk, hogy eddig én is azt hittem.

Megjelenek a megbeszélt időpontban, gondolván, itt a vége. Na, jó, ki kell egyenlíteni azt a kicsi mínuszt, mindegy, csak szabaduljak már a kolonctól. Az ügyintéző mosolyogva közölte, nem így megy az, először adjam le a bankkártyát, majd egy hónap múlva jöjjek vissza, és akkor lehet csak a számlát megszüntetni. Érdeklődésemre jelezte, hogy ekkor már bő ötezer forintos volt a tartozásom. Visszakérdeztem, ezt így most hogy, mire megtudtam, hogy hát ugye a kormány így meg úgy, ők meg szépen hozzáigazították a tranzakciós illetékhez a díjaikat. Nem számoltam ki precízen, de sokszorosára ugorhatott a számlavezetési díjam, ami igazán romantikus ahhoz képest, hogy mindössze annyi tranzakció történt hónapok óta, amennyivel a drága (!) bank rendre lenyúlta a minőségi szolgáltatásáért (?) járó jussát.

Azzal a tudattal vártam ki az újabb terminust, hogy ez idő alatt is szépen hízni fog a tartozásom, de már látni véltem az alagút végét. Közel tízezres mínusz ismeretében kísértem el utolsó útjára a bankszámlámat, ám végül mintegy 14 ezer forintba fájt a „temetés”. Merthogy akármit is mutat az egyenleg, a megkezdett hónapot is ki kell fizetni – mit számít, hogy én már egy hónappal korábban egyértelműen nyilatkoztam, aláírtam stb., hogy meg akarom szüntetni. Jogomban állt volna használni, így hangzott a nagy igazság, amivel nehezemre esett vitatkozni. Jött még az egészre egy immár szinte jelentéktelen tétel a készpénzes befizetésért cserébe, én pedig úgy döntöttem, hogy nem vagyok hajlandó felrobbanni. Ha másoknak segíthetek azzal, hogy a tanulságot levonva messzire elkerülik ezt a bankot, már nem volt hiábavaló megpróbáltatásom.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.26. 13:48:54

"Amire eljutott egyhez, az összes létező számlavezetési díjat többszörösére emelték"
Vajon mire ment ki a dolog, nem is értem.

Dr. Kix 2013.11.26. 13:50:03

A lényeg, hogy a bankok közt nagy a verseny, így a különböző illetékeket nem hárítják át az ügyfelekre.

CID 2013.11.26. 13:57:13

@Dr. Kix: persze, de ne pampogj, a rezsi az csökkent.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2013.11.26. 14:00:24

Jövőre beveztésre kerül a nem banki ügyfelek számlavezetési díja is! Úgyhogy a poszternek nincs oka az örömre.

ferand1979 2013.11.26. 14:24:18

ezt a 30 napos szöveget már több bank folyószámlaszám lemondásakor hallottam.. És hitetlenkedem.. Mi kerül a 21. században 30 napig vizsgálni a folyószámlaszámot??? Hogyha nem is használják és már aláírták a lemondását.. Csakis az lehet, hogy az ügyfelet még kötik a bankhoz 1 hónapig, újabb pénzlehúzásért...

opati666 2013.11.26. 14:34:28

@dr. phil. Sün‼ ツ: "Jövőre beveztésre kerül a nem banki ügyfelek számlavezetési díja is!"

Nagyon helyes!! Javaslom még az egyházi adó kivetését mindenkire (az ateistákra is), továbbá kötelező autópályamatrica vásárlást a gépkocsival rendelkezők részére és a gyalog közlekedőknek a kötelező járdabérlet megvásárlását.
Meg... meg... meg lenne még ötletem, de nem inkább mérgelem magam...

telkoe 2013.11.26. 14:44:31

@ferand1979: A 30 nap alatt erkezhet meg a bevont kartyahoz terheles.

Egyebkent meg ket dolog amit tehet ilyenkor:
- raszol a banki papirtologatokra, hogy hello fiuklanyok, meg kellene mar mozdulni mert mar fel oraja varok. Emelt hangeronel kicsit huzogatjak a szajukat, de meggyorsitja az ugyek intezeset. Ha a biztior elkezd okoskodni, akkor udvarisan el kell kuldeni, hogy hozzon egy kavet ha nincs mas dolga de ne beszeljen bele az ugyintezesbe amihez nincs koze
- Irasban, tertivevenyesen felmondani a szamlat (fax is jo).

ferand1979 2013.11.26. 14:51:56

@telkoe: ezt a 30 napos terhelést nem értem... Mert figyelgetve a folyószámlám, sokszor oda van írva, hogy lezárt összeg, meg elkülönített összeg, stb. De közben benne van a felsorolásban, mint --os vagy +os összeg. Rákérdezve a bankba annyit mondanak, hogy azzal nem kell foglalkozni.
Amúgy a posztoló hibája, hogy nem posztolt többet.. Egy banki ügyintézéshez csak fél órát szánni... kicsit alultervezte az idejét...

telkoe 2013.11.26. 15:12:41

@ferand1979: Az elektronikus terheles is utazhat egy ideig a bankok kozt illetve dombornyomott hitelkartyanal lehet papiralapu un "vasalos" terheles.

elwood 2013.11.26. 15:30:36

viszont ócsó a gáz.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2013.11.26. 16:53:46

Erste ugyanez. 40 napot kell várni. közben a következő évi kártyadíjat gyorsan ráterhelik a számlára. netbankos levelekre nem válaszolnak, írásbeli panaszra nem válaszolnak. facebookon hitegetnek, hogy majd válaszolnak, de nem.

ja, tőlem nem kérdezték meg, hogy miért szüntetem meg. mit érdekli az őket...

CsakMintTe 2013.11.26. 17:38:54

Anyám OTP-s céges számláját is ezért nem szüntettük még meg (pedig lenne jobb lehetősége más banknál). Mármint azért nem, mert csak személyesen lehet intézni, anyám meg félig-meddig mozgásképtelen, vagyis nem tudja megoldani, hogy elkúszik az egyetlen fiókba, ahol ezt intézik, majd végigvárja a ki tudja, mekkora sort, majd a megszüntetési folyamatot végigácsorogja... Ott esne össze az ötödik percben. (Bár, teszem hozzá, az új céges számla nyitásánál is jelen kellene lennie személyesen, úgyhogy ennél az infónál végleg lemondtunk a váltásról, és tömjük tovább az OTP zsebét, míg a bt. meg anyám él... Aztán majd már mehetek én is teljes joggal ügyintézni. Morbid és abszurd.)

Laliath 2013.11.26. 19:59:40

Amit nem értek, hogy aki céges számlát akar intézni, annak hogyhogy van ideje 3 fiókot felkeresni, de nem tud egy fél napot kivenni és kivárni a sorát.
Bár más helyen sima ügyfél által cégszerűen aláírt _pontos_ ügyfélkérelemmel elindítható a számlazárás.

Amúgy pedig, ahogy fentebb elhangzott a kártyák kapcsán, dombornyomott kártyára 30 napig még bőven érkezhet be terhelés, mivel internetes vásárlásra is alkalmas - sőt, off-line vásárlásra is.

Sterbinszky Tivald 2013.11.26. 22:35:14

@ferand1979: az kerul 30 napba, hogy ha kulfoldon (pl kenya) hasznaltad a kartyadat, akkor onnan akar 30 mulva is johet terheles

Taxomükke (UK) 2013.11.27. 00:18:18

Csak magamat tudom ismételni ezzel a nyüves bankkal kapcsolatban:
Rajtunk egy 12 éve elköltözött, majd 8 évvel ezelőtt elhalálozott (majd)nemrokon tartozását akarta behajtani a bank által megbízott behajtócég. Nem voltak képesek felfogni, hogy:
1. az illetővel semmiféle rokoni kapcsolatunk nincs,
2. régesrég elköltözött, majd
3. később (de szintén elég rég) meg is halt.
+1 A hab a tortán, hogy szegény úriember tartozása úgy keletkezett, hogy volt pár eurója egy számlán, azt elfogyasztotta a számlafenntartási díj, majd büntetőkamatok jöttek, s végül a behajtócég rábaszta az ilyenkor szokásos kibaszott kitalált költségeit.

Szóval rajtunk akarták behajtani, és amikor a fentieket közöltem, akkor halotti anyakönyvi kivonatot akartak. Erre hiába mondtam, hogy NEM ROKON, nincs közöm hozzá, csak küldözgették a leveleket.

Küldözgethetik, közben a házat eladtuk, és külföldre költöztünk. Hála Istennek.

bobsys 2013.11.27. 00:42:49

@Sterbinszky Tivald: Ha hasznalom a kartyat akkor azon azonnal megjelenik egy zarolas, bullshit ez a 30 nap mig megjelenik valami. Mas orszagokban telefonon megszuntetsz, bankszamlat, hitelkartyat. Az egesz csak arra megy ki, hogy behuzzanak meg egy honap dijat.

mrlujoak 2013.11.27. 01:38:53

...az összes "felárat" pedig költsék gyógyszerre....

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.11.27. 09:34:24

@bobsys: "Ha hasznalom a kartyat akkor azon azonnal megjelenik egy zarolas"

???

Egyszer próbáld ki, berakják abba a mechanikus lehúzóba, ott lesz papíron minden, aláírod, stb, napok múlva rögzítik... Nem jelenik meg semmi azonnal.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.11.27. 10:19:58

Velem egy másik mocskos internáci bank akart hasonlókat játszani (egyszer sikerült is, a párszáz forintos tartozás befizetése miatt utólag megterhelték kb. a duplájával a számlát, és így nem szűnt meg), először csak a kártyától szabadultam meg.
Másodszorra készültem, vittem kenyeret-szalonnát-kisbicskát-vereshagymát-teát, szétnyitottam a táskát, és közöltem, hogy addig el nem megyek, amíg azt a qrwa számlát meg nem szüntetik. Azt hazudták, hogy a protokolljuk nem teszi lehetővé, hogy az egyenlegnél többet fizessek be. Meg hogy ha nem megyek el zárásig, akkor rendőrt kell hívniuk. Mondtam, hogy jó, kell az ide, mert lopás és kényszerítés van folyamatban, de én még újságírót is fogok hívni. Egy darabig néztük egymást, aztán megkönyörültem rajtuk. Megkérdeztem, mi lenne, ha a befizetendő egyenleget a szintén náluk vezetett lakossági számlámról vezettetném át, az ui. mindkét "félnek" akkor díjmentes volt. Égtek a telefonvonalak, aztán Pesten valami fő-főigazgató kegyeskedett engedélyezni.

bobsys 2013.11.27. 13:00:03

@atpijkamo: Az nem az en gondom ha nincsen elektronikus terminalja valami harmadik orszagbeli boltnak
Mint mondtam, telefonon szuntettem meg bankszamlat, hitelkartyat mindnefele bizbasz varakozasi ido nelkul 10 perc alatt.

Szarazkoro 2013.11.27. 14:40:05

Nahiszen! A megboldogult régo OTP nekem (várakozással együtt) fél óra alatt szûntette meg a számlám, minden extra költség nélkül. Hjaaaa a rêgi szíp idők...

♔batyu♔ 2013.11.27. 17:02:55

Nekem elég jól sikerült innen lelépni, igaz, 4 ezer Ft-om bánta.

Nagyon várom már a hírt, hogy mikor vonul ki a belga tulaj a magyar piacról. Ez a K&H ahányszor tehette, lehúzott. Minden szart személyesen, ráadásul egy fiókban lehetett intézni, pedig én Bp-en élek. Ott állandóan tömeg, (hat ember) ennek megfelelően 2 óra várakozási idő. Kifizettették velem a számlaértesítőket, amikor le akartam mondani, azt mondta a csaj, nem lehet,akkor is kell fizetni.

Nem véletlen, hogy ezek itt csak lehúzással és kormánytámogatással élnek meg.
süti beállítások módosítása