Tékozló Homár

Mi az: reggel 600 Ft, délután 8000Ft? (frissült)

2014.02.14. 13:42 | jackyll | komment

Megfejtés: a H6-os héven az utazás díja két megálló között, csak ellentétes irányban. Naiv utas nem tudta meggyőzni az ellenőrkommandót, hogy odafele a járművön vette a jegyét, illetve ez nem izgatta őket:

Szigetszentmiklóson élek, Budapesten dolgozok. A munkába járást autóval oldom meg. Nagyon ritkán - éves szinten 3-4 alkalommal - adódik olyan eset, hogy tömegközlekedést kelljen igénybe vennem. Ha mégis így alakul, a Szigetszentmiklós megálló, és a Timót utca megálló között utazok. Mindkét megálló elég elhanyagolt, jegypénztár, jegykiadó automata nincs, kosz, bűz, többféle halmazállapotú ürülék van.

Ma reggel hévvel kellett munkába mennem, mert az autóm tegnap megállt, szervizbe került. Mivel jegyem, bérletem kihasználatlanság, és az előbb említett körülmények miatt nem volt, a héven szereztem be a jegyet, és a pótjegyet. Ez úgy működik, hogy Budapest közigazgatási határáig kapok egy kiegészítő jegyet (250 Ft), és kapok egy BKK jegyet (350 Ft), ami a közigazgatási határon belül érvényes. Ez, mint utóbb kiderült teljesen szabályos. Az eddigi utazásaim során is így volt ez, nem volt soha gond.

Délután, munkából hazafelé a Timót utca megállónál szálltam fel. A következő állomáson (Pesterzsébet felső) közterület-felügyelők, és ellenőrök szálltak fel. Jegyeket, és bérleteket kértek ellenőrzésre, mire mondtam, hogy az előző megállóban szálltam fel, és Szigetszentmiklósig mennék. Készítettem a 600 Ft-ot, erre az ellenőr közölte, hogy 8000 Ft-ot kér. Mondtam, hogy valami félreértés lehet, mert ez a viszonylat eddigi kb. 10 utazásom során sose volt még ennyi, sőt, ma reggel is még csak 600Ft-ba került. A reggeli jegyek még nálam voltak, meg is mutattam azokat, de mondta, hogy nem érdekli a reggeli „cselekmény”.

Továbbra is ragaszkodott a 8000 Ft-hoz, de felajánlotta, hogy ha odaadom a személyimet, akkor felveszi az adataimat, és ad egy csekket 16000 Ft-ról, amit elég később befizetnem. Mondtam, hogy nem tartom jó ötletnek ezt sem, mert a 16 több, mint a 8, és én 8-at sem szeretnék fizetni. A reggelihez hasonló 600 Ft lenne számomra elfogadható.

Mondta, hogy közterest fog hívni, neki oda kell majd adnom a személyimet. Mondtam, hogy tőlem rendőrt is hívhat, de azt Szigetszentmiklósra hívja, mert mennem kell a gyerekért a bölcsibe. Gondoltam, ha megemlítem a kisfiamat, megenyhül. Megenyhült, mert nem szólt, csak füttyentett (!) egyet a kocsi közepe felé. Erre felkapta a fejét az egyik sárga kabátos, és már „ugrott” is. Próbáltam elmondani neki, hogy mi történt, de nagyon profi volt, és megállíthatatlanul - és mérhetetlenül büszkén - mondta, hogy ő hivatalos személy, ha neki nem adom oda a kért okmányokat, szabálysértést követek el (igazolás megtagadása), büntetési tétele 50-100 ezer Ft.

Miután elmondta a magáét, megkértem, hogy hallgasson végig. Megtette, majd közölte, hogy neki nincs lehetősége mérlegelni, az ellenőrt kell segítenie, úgyhogy igazoljam magam.  Különben is, ő hivatalos személy, nem érti mire várok.

Az ellenőr ekkorra szedte össze a gondolatait: Szigetszentmiklóson felszállhatok Budapest irányába jegy nélkül, de Budapest közigazgatási határain belül jegy nélkül nem szállhatok fel a Szigetszentmiklósra tartó hévre. Közöltem, hogy nem tudtam erről a szabályról, de – bár semmi logikát nem látok benne - simán elképzelhetőnek tartom, hogy az utazás feltételei között van ilyen is. De ahol én felszállok ott semmi sincs, nemhogy utastájékoztató. A reggel jegyet eladó kollégájuk sem látott el ilyen jellegű információval. A héven szintén nincsenek feltüntetve az utazási feltételek, ráadásul az eddigi kb. 10 utazásom alkalmával minden a ma reggeli módon ment. Több utas jelezte, hogy szívesen adnak nekem egy jegyet, de ettől csak nőtt a feszültség az ellenőrben és a hivatalos személyben. Megkérték a segíteni szándékozókat, hogy „ne szórakozzanak, jegyátadás nincs”!

Ekkorra már a közelünkbe ért egy másik ellenőr, és egy másik közteres. Bíztam benne, hogy ők majd meggyőzik az én két emberemet, de együttérző pillantásokon kívül másra nem futotta tőlük.

Utolsó próbálkozásként jeleztem, hogy megértettem mindent, de ha figyelembe veszik a körülményeket, méltányosságból „félrenézhetnének”. Hadd vegyek tőlük egy jegyet és egy kiegészítő jegyet, és legközelebb már a szabályoknak megfelelően járok el. Erre az volt a válasz, hogy ha ő most félrenézne, akkor rosszul végezné a munkáját. Erre nem tudtam mit mondani, odaadtam a személyimet. Az adataimat felvették, a 16000 Ft-ról szóló csekket megkaptam.

A szabályban a logikát egyszerűen nem találom. Ha egyik irányba működik a héven való jegyvásárlás, akkor a másik irányba ez miért nem lehet megoldás? Mi köze a jegyvásárlás lehetőségének a közigazgatási határhoz? Miért van a közigazgatási határt átlépő járművön kétféle ellenőr? Az egyik csak a közigazgatási határon belüli utazást ellenőrzi, a másik a teljes vonalat. Aki csak a közigazgatási határon belüli utazást ellenőrzi, az tegye a dolgát a 6-os villamoson, vagy a 23-as buszon!

Ez a szabály viszont tényleg létezik, és ugyebár a szabály nem ismerete nem mentesít annak betartása alól. Tudomásul vettem.

De hol marad a méltányosság, a szolidaritás, hol marad az emberség? Az ellenőr szerint ő rosszul végezné a dolgát, ha engem elengedne büntetés nélkül. Szerintem meg aki így végzi „jól” a munkáját, az szégyellje magát! És szégyellje magát az a vezető is, aki ezt követeli meg, mint jó munkavégzés!

Sok esélyt nem látok a büntetés törlésére, vagy mérséklésére, de egyelőre nem hagyom annyiban a dolgot. Első körben irány az Akácfa utca…

És itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy a hatványozódó parkolási bírságok megszüntetésével együtt követeljük a TISZTESSÉGTELEN ÖSSZEGŰ BÜNTETÉS (350 forintos szolgáltatás vs 16000 forintos bírság) alkalmazásának azonalli hatályon kívül helyezését.

UPDATE 02/17: A BKK szerint ez van:

A Tékozló homáron megjelent Mi az: reggel 600 Ft, délután 8000Ft? cikkel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő üzletszabályzatunk szerint, ha az utas nem rendelkezik Budapesten kívüli szakaszra érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal és a felszállás helyén nem működik pénztár, vagy az zárva van:

  • Budapesten kívülre történő utazás, budapesti felszállás esetén a kiegészítő hév-menetjegy a héven az első jegyvizsgálat alkalmával a hév-jegyellenőrnél is megváltható, megnevezve a felszállás helyét. Budapesten belüli szakaszra érvényes jeggyel vagy bérlettel ebben az esetben is rendelkeznie kell utasnak.
  • Budapestre történő utazás, Budapesten kívüli felszállás esetén az első jegyvizsgálat alkalmával váltható jegy (a Budapesten belüli szakaszra érvényes viteldíjat is beleértve), megnevezve a felszállás helyét.


 Budapest közigazgatási határán belül már az előváltásos jegyrendszer van érvényben, tehát az utasnak fel kellett volna mutatnia a jegyellenőr számára az előre megvásárolt, és a felszállás után azonnal kezelt vonaljegyét. A reggeli utazása során történő jegyváltáskor előre megvásárolhatta volna a hazautazására is a vonaljegyét, vagy tájékozódhatott volna az egyéb jegyváltási lehetőségekről a hév-jegyellenőrtől. Mivel a hév Budapest belterületén helyi járatként funkcionál, ezért ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint a többi, közigazgatási határon belül közlekedő járatra. A szabályokat a BKK Utazási Feltételei, Üzletszabályzata, Díjszabása pontosan, egyértelműen, az utazóközönség számára hozzáférhetően rögzítik.

A 2014. január 1-jétől érvényben lévő díjszabás alapján „a közösségi közlekedés járművein utazást megkezdeni csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet. (…) Az utas és a szolgáltató között ráutaló magatartás alapján is szerződés jön létre. Ezért, ha az utas a szerződési feltételeket nem tartja be, vagy díjfizetés nélkül utazik, és ellenőrzés esetén a helyszínen nem egyenlíti ki a pótdíjat, köteles arcképes igazolványt, vagy egyéb arcképes azonosító okmányt bemutatni. Ráutaló magatartásnak a járműre történő felszállás, vagy a peronzár átlépése minősül.”

Üdvözlettel:
 
Budapesti Közlekedési Központ
Sajtókommunikációs Iroda

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.02.14. 13:44:51

"A szabályban a logikát egyszerűen nem találom. Ha egyik irányba működik a héven való jegyvásárlás, akkor a másik irányba ez miért nem lehet megoldás?"

MERT.
Mert békávé. Ezért szeretjük, nem?

CBF 2014.02.14. 13:49:09

Inkább biciklizz, egészségesebb és olcsóbb :)

CBF 2014.02.14. 13:51:01

Amúgy a posztolót lehet már?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.02.14. 13:58:46

@CBF: károsabb. Füst, zaj, ezen felül a sípcsontod, de még a koponyád is behorpadhat. Leizzadsz, mint egy állatkerti dolgozó. Szóval traktorral kellene járnia. Mindenkinek.

Atörökk 2014.02.14. 13:59:13

Első péntek a héten. Ma jófej leszek az összes posztolóval :)

meta 2014.02.14. 14:02:26

Oh volna nekem cifrább történetem is, de azt nem bírja el még a homár sem.. sajnálom a tolót

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2014.02.14. 14:02:52

Nem volt jegye. Úgy utazott. Nem értem miért panaszkodik a büntetés miatt. Gondolom ha nem jön a kaller akkor meg örül mint majom a farkának, hogy ma is megspórolt 600Ft-ot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.02.14. 14:07:05

@amsz: Azt írta, a HÉV-en vett eddig is. Vagy akkor eddig egyszer sem jött a kaller?

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.02.14. 14:07:28

Lassan a Homárt át lehetne nevezni, "Retardált vagyok, csalni próbálok, megbukok, és még világgá is kürtölöm, hogy milyen béna voltam" bloggá.

labirintus1 2014.02.14. 14:07:51

Mondjuk reggel is megvehette volna a jegyet visszafelé, de szerintem nem volt igaza az ellenőrnek.

Én is rendszeresen jártam erre Pesterzsébet vasútállomásnál felszállva. Korán reggel, mikor nem volt nyitva pénztár minden további nélkül adtak jegyet a HÉV-en. Nem tudom, hogy ez kötelező volt-e, mert még nem volt nyitvatartási idő és délután nem kötelező adni, de szerintem, ha nincs nyitva pénztár, akkor mindig lehet sima BKV jegyet venni a HÉV-en.

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2014.02.14. 14:10:21

@ColT: Nem járok hévvel. De valami olyasmi rémlik, hogy kalauztól lehet venni jegyet, ellenőrtől nem. De lehet tévedek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.02.14. 14:13:25

@amsz: Hát ha korábban tudott venni, akkor gondolom jogosan számított arr, hogy most is fog tudni. Meg még odafele is tudott venni.
Értem, hogy jogos a bünti, mert nem volt nála kiszera méra bávatag, meg nem volt a fején alsógatya, mert visszafelé akinek gatya van a fején, azt nem büntetik, odafele nem nézi senki, de a BKV attól még bekaphatja az össze hátam.

Manyecska 2014.02.14. 14:14:08

@ColT: mert álellenőrök voltak, komám..:D De tik csak fizessetek, úgyvan:D

-creeper- 2014.02.14. 14:19:58

Sajnálom a posztolót, de ez sajnos így kerek, valóban ez a szabály, az ellenőrök intézkedése szakszerű volt. Őket is ellenőrzik (mit ellenőrzik, egyenesen szívatják), ezért nem várható el a félrenézés. Budapesten nem szállhatsz fel vonaljegy nélkül a járműre. :(
Cserébe nem balhézik, nem anyázik, ez mondjuk tök szimpatikus.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.02.14. 14:20:34

2 ellenor 2 kozteruletfelugyelo 1 HEV-en

tudtok elni

CsakMintTe 2014.02.14. 14:20:42

Teljesen egyértelmű a logika. Közig határon kívül ugye HÉV jegy kell. Azt meg nem minden állomáson árulnak, máshol pedig egyáltalán nem, tehát aki jegypénztár nélküli állomáson száll fel, annak lehet a kalauztól (vagy ahogy hívják) HÉV jegyet venni.

No de közig határon belül BKV jegy kell, amit lehet, hogy az adott állomáson épp nem lehet megvenni, de kábé ötezer helyen máshol a városban igen. Ezért aztán egyáltalán nem lehet megkezdeni az utazást egy közig határon belüli állomáson BKV jegy nélkül - hiszen elméletben az ember Bp. határán belül tartózkodva egyáltalán nincs elzárva a jegyvásárlástól úgy, mint közig határon kívül egy lepukkant HÉV állomáson a HÉV jegy vásárlásától.

Értem én, hogy emberség meg méltányosság, de - kövezzenek meg érte - a tömegközlekedés árának kifizetésére különösen érzékeny vagyok (miközben persze pontosan tisztában vagyok vele, milyen pofátlanul drága).

Én eddig egyszer fizettem büntetést, amikor bő évtizede hó elején ellopták a táskámat, benne az alig néhány napos bérlettel, és az ellenőrt egyáltalán nem hatotta meg, hogy van nekem bérletem, csak épp egy tolvaj használja a személyimmel és egyéb holmijaimmal együtt. Ott sem volt méltányosság, pedig még a rendőrségi papírt is meglobogtattam, ami igazolta, hogy bejelentettem a lopást. (Aztán mikor három éve jó vadászként megint megfújták a teljes táskámat, már nem vártam semeddig, másnap reggel fogcsikorgatva mentem új bérletet venni...)

Manyecska 2014.02.14. 14:22:30

@labirintus1: eddig vehettél közig.határon kívül befelé tutira, kifelé már nem asszem, 1-2 éve, mink is Békásnál leszálltunk ha Szentendrére mentünk, vettünk kieg.jegyet, épp ezért.
Én mondjuk már nyolcévesen profin vesztegettem a kalauzt Pesten is nemtom az szabályos volt-e?? adott jegyet.:D

Agyalap 2014.02.14. 14:38:03

@CsakMintTe: Csakhogy ezért lehet venni jegyet az autóbusz vezetőjénél például. Azt te sem gondolod komolyan, hogy ha nincs jegyem, akkor 5 km-t begyaloglok mire találok egy jegypénztárat?
Ez színtiszta szemétség. Ne is várjunk mást a BKV-tól.
Csak egy példa: sok éve HÉV jegyet szerettem volna venni magamnak és a kislányomnak. Kértem egy felnőtt és egy diákjegyet, de nem volt nálam a diákigazolványa. Lehetett vagy másodikos, ránézésre sem futott még ki a diákkorból. Sajnos így nem kaphatott diákjegyet. De ekkorra már rohadt ideges lettem, és előkaptam a levelező diákigazolványomat. Én kaphattam.
Szerintetek a kaller elkérte a diákot? Meg volt róla győződve hogy a gyereké...

PITTA 2014.02.14. 14:41:30

Ez biza 20 éve így működik, kívülről be lehet jönni jegy nékül, viszont Budapesten belül csak érvényes vonaljegy birtokában lehet megkezdeni az utazást!

Antalbaba 2014.02.14. 14:46:17

MINDENTŐL függetlenül: honnan a retkes f.....ból gondolják, hogy mindenki 8000+x forinttal közlekedik??? Vmi minimális időt /3-5 munkanap/ kéne adni az alap befizetésére, mielőtt 16.000-re emelkedik a bünti. A 8000 is kurv@ gáz, ha eleve nincs, vagy pl. tényleg aznap felejtette megvenni a friss bérletét és még azt is pengetheti hozzá:-(

Antalbaba 2014.02.14. 14:50:52

@-creeper-: minap estefelé 4-6-os, régi villamos első kocsija. Csak akiket láttam: 2 ellenőr + 4 közteres, akik cáparajként gyűltek egy pasi köré, mert "végre történt valami". Nem volt agresszív, ilyesmi, undorító volt az egész...

CsakMintTe 2014.02.14. 14:52:02

@Agyalap: Ne hidd, hogy el vagyok ájulva a BKV-tól, egy-két esetem nekem is volt, ismerőseimnek is, látom a szolgáltatás minőségét és ehhez képest az árát, szóval nem azért írtam a fentieket, hogy úgy globalice védjem őket. Csak a logikát próbáltam körülírni.

Egyébként a buszvezetőnél azonnal veszed a jegyet, mikor felszállsz, tehát kvázi ott sem kezded meg az utazást jegy nélkül, mert addig nem indul el, míg ki nem fizetted neki. Csakhogy próbáld meg ezt megoldani a HÉV vezetőjénél...

És igen, ha arra készülök, hogy Budapesten fel fogok szállni egy tömegközlekedési eszközre, akkor előtte megoldom, hogy legyen jegyem rá. És bár nem ismerem az említett Timót utca környékét, de kétlem, hogy öt egész km-t kellene gyalogolni egy trafikig vagy bármiig, ahol jegyet lehet venni - pláne valahonnan csak jön az ember a HÉV megállójába, még az is lehet, hogy útba esik valami lehetőség. Kifogást persze mindig lehet találni, de én is jártam már úgy, hogy esti programom előtt jöttem rá: előző nap járt le a bérletem, és akkor egyszerűen elgyalogoltam a legközelebbi estig nyitva tartó jegypénztárhoz, és vettem újat. És mióta egyszer hosszú nyaralás előtt egy nappal járt le a bérletem, és csak jeggyel volt érdemes a pályaudvarra menni, azóta mindig van nálam tartalék jegy, mert bármikor lehetek olyan zokni, hogy elfelejtem a bérlet lejártát. Helyet alig foglal, meg nem romlik, miért is ne?

Mindegy, lehet ezt még ragozni, csak nem nagyon érdemes.

Antalbaba 2014.02.14. 14:52:07

@Antalbaba: hopppsz, egy sorral elcsúsztam, hagyma számaira írtam;-)

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2014.02.14. 14:56:39

én pár hete félrenéztem a bérletem dátumát, már megvettem az újat is, de a kettő között volt 1 nap rés. persze h jött az ellenőr, meg is vágott én meg kifizettem a 8 ropit. ja igen és még rendes is volt, mert elmehettem egy automatához pénzt kivenni.

jézushka 2014.02.14. 15:14:04

@CsakMintTe: pedig vannak ilyen vonalak, pl az 51-es villamos. Mester utca és Gubacsi út között sehol nincs lehetőség jegyet venni. Még automata sincs. És eddigi próbálkozásaim során a villamosvezetőnél sem volt.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.02.14. 15:14:07

oszt végülis odaért a posztoló a csimotáért a kisdedóvóhelyre?

fifibá55 2014.02.14. 15:33:29

"De hol marad a méltányosság, a szolidaritás, hol marad az emberség?"

Mindig mulattat, amikor egy szerződéses kötelezettségét nem teljesítő fél mellébeszél.

igi1 2014.02.14. 15:39:42

Szóval ez a 600 forintra jàtszik. KÖCSÖG.

Oszt végülis mennyiszer lett volna 600 forint? Inkább nem is akarom tudni.

@fghjk: nem lehetsz már te se ilyen idióta. Oké h én az vagyok, de akkor se a saját hibámból. Egyszer a tesóm olyan jegyet adott ami le volt nyomva de nekem nem szólt én meg aszittem h üres, úgyh kéccer érvényesítettem. Erre varrjál gombot.

igi1 2014.02.14. 15:42:25

@CsakMintTe: ezeknek felesleges magyaráznod úccse értik h mit jelent előre gondolkodni. Na,ost a poszter rafkós volt mer mindig erre kédzült csak most ráfázott és rinyál a lúzerje.

ha jól értelmeztem a dógot, aszitte h ócsóbban megússza.

Hát nem

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.14. 15:46:29

"Megkérték a segíteni szándékozókat, hogy „ne szórakozzanak, jegyátadás nincs”!"

Mondtam volna, hopsz, ezt a jegyet az utastárs vesztette el, csak visszaadom. Szívhatta volna a fogát a prosztó.

igi1 2014.02.14. 15:48:17

Ha befizeti 3 napon belül csak a fele.

Akkor a gyerek a bőcsibe is ezt tanulja az apjától.

Neki vot jegye? :DDDDD

De várjunk felszállsz a batthanyon a szentendrei hévre elmész mondjuk az árpád hídig jeggyel de tovább mégy

Még mindig nem kell jegy, csak x állomástól ott meg már kalauz szokott jönni és ojjan feher jegy van nem?

Szóval a poszter még kamuzik vmit. Meg ezt a készítettem a 600 forintot nem értem ilyet csak azok csinálnak akiket kiokosítottak h kell.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.14. 15:48:39

@igi1: "ha jól értelmeztem a dógot, aszitte h ócsóbban megússza."

Nem jól értelmezed, édes. Azt hitte, visszafele is a héven veheti meg a jegyét. Tévedett.

igi1 2014.02.14. 15:52:43

@atpijkamo: a másik h ha az ellenőr jön annak készítheted már a koporsóddal együtt a 600-at.

?

A kalauznak esetleg igen de egy ellenőr nem jegyarus.

igi1 2014.02.14. 15:54:26

Nem hiszem el h van még ilyen aki 1 ellenőr brigádtól jegyet venne :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.02.14. 15:54:52

@atpijkamo: ja es erre elkertek volna a nagyvonalu ajandekozo jegyet
vagy mindenki eleve kettot lukaszt?

igi1 2014.02.14. 15:56:32

@atpijkamo: amikor utaztam ki volt írva h az állomason kell jegyet venni ez akkor megváltozott? 4-5 éve utaztam és párszor a héven ahol jött a kalauz is.

igi1 2014.02.14. 15:57:47

@hagyma: sinosz kártyával mozgássérült igazolvánnyal a kísérő is utazik bpen ingyé a héven bpen kívül 90%al tehát jegynek kell lenni.

igi1 2014.02.14. 16:00:02

@Agyalap: levelezőn nincs diák csak nappalin szóval.

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2014.02.14. 16:04:04

Valaki szakértő... A közterületes igazoltathat, oké, de kiadhatja az adataimat másnak (ellenőrnek)?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.02.14. 16:09:33

@igi1: az eb idomban volt levelezore is
de az regen volt az teny

kacaj hangosan 2014.02.14. 16:30:24

Bement a munkahelyere. Jo. Hazaindul. Jo. MI a francnak nem ment el jegyet venni? Jo. Megkapta a birsagot. Jo. Minek pattogott? Jo.

Felesleges Akacfaba mennie, kiveve ha szereti a mezet, vagy ha esetleg kecske.

zbzbzb 2014.02.14. 16:38:08

Na végre!
Csak rend van ebben a kurva országban. Ölik a népek egymástvegy kibaszott pírfecniért.
Hajrá agyarország, hajrá agyarok!

zbzbzb 2014.02.14. 16:39:25

@zbzbzb: jól sikerült írni. Olvassátok jól, főleg nempityu!

CsakMintTe 2014.02.14. 16:43:30

@jézushka: Nem ismerem a vonalat, megnéztem a térképen. Boráros tér? Lurdy-ház? Seholsenem?

CsakMintTe 2014.02.14. 16:45:10

@igi1: Én ennél jóhiszeműbb vagyok, simán elhiszem, hogy sose gondolt erre a "közig határon belül" dologra, és mivel előtte adtak neki a kallerek, hát azt hitte, jól van az úgy. Egyszerűen belekényelmesedett az egyszerű megoldásba, és el se kezdett gondolkodni azon, hogy valami nem stimmel. Nem akkora baj, mint az eleve lógási szándék, de azért baj.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.14. 16:55:58

@igi1: Én nem tudom pontosn a szabályokat, de ebből a posztból, és néhány korábbi kommentjeiből nekem az jött le, hogy városhatáron belül csak jeggyel szabad felszállni, városhatáron kívül pedig lehet jegyet venni a vonaton, ha az állomáson ahol felszállt nincs jegyeladás.

Aureliano Buendía 2014.02.14. 17:18:28

Ez egy üzbég találós kérdés?

vszolis 2014.02.14. 17:36:48

vegyél bérletet, ami lefedi az adott szakaszt, mutasd fel utólag, oszt' csá!

helianthus 2014.02.14. 17:44:26

@vszolis: az, hogy az időpont nem stimmel, majd biztos nem tűnik fel senkinek...

CID 2014.02.14. 18:11:21

@helianthus: Milyen fejlett ez a pöst, van a bérleten óra perc bélyegző?:)

Black Hole 2014.02.14. 18:26:51

Zöld, megnyomod a gombot piros. Mi az? A helyes megfejtésért jutalom jár :)

igi1 2014.02.14. 19:05:28

@CsakMintTe: ugyanmá, aki folyamatosan jár ezzel a vonalon (a gyereket mindig viszi a bölcsibe), az eddig se vett jegyet

A NEM TUDÁS PEDIG NEM MENTESÍT, megtapasztaltam ezt én is a saját bőrömön.

@atpijkamo: fene tudja, az én koromba még nem lehetett venni jegyet a kallernál a HÉV-en. Erre jól emlékszem, mert mentem egyszer-egyszer, és mindig ki volt írva, hogy kapsz a fejedre, ha jegy nélkül szállsz fel.

CsakMintTe 2014.02.14. 19:09:03

@igi1: "A NEM TUDÁS PEDIG NEM MENTESÍT" - na ebben speciel teljes mértékben egyetértünk.

@Black Hole: Béka a turmixgépben :D

Black Hole 2014.02.14. 19:29:26

@CsakMintTe: jól válaszoltál :) kapsz egy jutalom kérdést: feldobod kék, leesik szivárványszínű. Na, az mi lehet?

igi1 2014.02.14. 19:30:28

@zbzbzb: te leszel az első, akit kinyírunk

és még haza se kell jönnöd, mer kint is megtalálunk! :)

CsakMintTe 2014.02.14. 19:31:06

@Black Hole: Nem tudom, de nagyon szép lehet :D

Taxomükke (UK) 2014.02.14. 19:40:44

h-lze orsyag h-lze b;k'v;ja
h=lz;k v;dik

Taxomükke (UK) 2014.02.14. 19:41:54

h-lze orsyag h-lze b;k'v;ja
h=lz;k v;dik

Black Hole 2014.02.14. 19:44:03

@CsakMintTe: hihetetlen tudással rendelkezel :)

CsakMintTe 2014.02.14. 19:45:44

@Black Hole: Látod, időnként jól jön ez a mérhetetlen ismeretanyag :D

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2014.02.14. 19:47:26

@sYg: @igi1: Nem adhatja ki, (megkérheted rá)de rögtön azt teszi, hogy feljelent adataid alapján hivatalból, jogszerűen, a rendőrség meg a cég kérésére minden további nélkül kiadja adataidat! Nos összegzem: arra próbálja rávenni a közteres a bliccelőt, hogy adja ki adatait, így egyszerűbb a tény, mert csak fut még egy kört hivatalból az adatod!
Időhúzás = 11es
...na eszt jólmegaszontam... remélem értelmetlen voltam! :)

Aureliano Buendía 2014.02.14. 19:49:27

@Black Hole: feldobod: sárgaréz, leesik: semmi. Na, az mi?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.14. 19:49:49

@igi1: Mert még volt pénztár minden állomáson. V.ö. teljes foglalkoztatottség.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.14. 19:51:29

@uraaam: Cigány a tetőn.

Feldobod, és sose látod többé?

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc: Korrekt, világos és érthető.

Black Hole 2014.02.14. 19:51:30

@CsakMintTe: látom jártas vagy a tudományokban :)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.14. 20:04:32

@uraaam: :)) Szerintem mi itt túlképzettek vagyunk.

igi1 2014.02.14. 20:23:46

@atpijkamo: ammá biztos, hogy nem felülműveltek, mint hagyma. :(

Aureliano Buendía 2014.02.14. 20:40:03

Kerek zöld istállóban,
Sok kis fekete ló van,
Melyek, mikor megéheznek,
Piros szénát ebédelnek.

:)

Megoldó 2014.02.14. 21:00:23

Azt hiszem a terror nem véletlenül népszerű bizonyos helyeken.
Egyszer a birkák is megelégelik remélem itt is.

VT Man 2014.02.14. 21:39:57

Posztoló béna volt, a szabályok nem túl jók..

De ez a 8/16 ezer brutális... itthoni fizetésekhez képest nagyon durva. Legalább 5-8 napon belül lehetne 8 ezer, az se olcsó.

PannonBoy 2014.02.14. 21:43:39

HÉV-vel nem szoktam utazni. De most akkor lehet venni BKV helyi jegyet + távolsági jegyet a HÉV-en, vagy sem?

Ez is olyan, mint az éjszakai vs. nappali busz? Az éjszakai buszon lehet az ellenőrnél (jó drágán) jegyet venni, de a nappali (azaz szokásos) buszon meg nem lehet?
Hol van ebben a logika?!

sandor1966 2014.02.14. 21:57:51

Tanulságos poszt. Nekem 15 év alatt nem jött át ez a "más a szabály Bp-re és más a szabály Bp-ről". Ha nem volt bérletem, akkor a kallertól vettem a jegyet MINDKÉT irányba. A kalauzok még csak rosszallásukat sem fejezték ki soha, szó nélkül adták a jegyet. Mindenkinek...

A pénztár épület még ma is megvan Szsztmiklóson. Látványpékség üzemel benne. A forgalmi iroda ablakára meg ki van írva, hogy jegyet nem árulnak...

speedytibi 2014.02.14. 23:37:52

@igi1: de, a levelezőn VAN diák!, de azért oktass ki pár embert amiről fogalmad nincs

drágakenyér (törölt) 2014.02.14. 23:41:48

Elvileg regen ugy volt, hogy ha olyan megallot mondtal be, ahol nincs jegyarusito, akkor kaptal jegyet, neem kulonboztettek meg az iranyokat meg a sinek szinet, ha ez valtozott, akkor holnap inkabb buszozok :D

speedytibi 2014.02.14. 23:57:27

az a lényeg, ha valaki csak alkalmanként is utazgat bkv-val, pélóért nincs nála pár jegy, nálam lapul egy tízes tömb és ha rávetemedek a buszra lyukasztok oszt jó napot

igi1 2014.02.15. 00:21:02

@speedytibi: 7. K: Levelezős diákkal vehetek-e budapesti diákbérletet?
V: Tájékoztatjuk, hogy kedvezményes tanulóbérlet igénybevételére jogosult a 85/2007. (IV.25.) és a 121/2012. (VI. 26.) Kormányrendelet által meghatározott kedvezmény alapján az oktatási intézmények nappali és esti tanrendben résztvevő tanulója, ha érvényes állandó, vagy ideiglenes diákigazolvánnyal rendelkezik. A helyi közlekedésben a levelező tagozatos tanulók és a távoktatásban résztvevők utazási kedvezményre nem jogosultak.

speedytibi 2014.02.15. 00:34:32

@igi1: hát bérletet nem vehet, de a konkrét esetben jegyvásárlásról volt szó, gondolom nem bkv-s eset, hanem pl máv, ahol diákjegy van

és te pedig azt írtad, levelezőn nem jár diák, de jár! mármint diákigazolvány
legalábbis.
én úgy értettem a hsz-edből hogy te az igazolványra értetted, hogy nincs.

-creeper- 2014.02.15. 08:35:18

@Antalbaba: Elhiszem, hogy nem kellemes az ilyet nézni, meg átélni sem, de ilyet szül az érdekeltségi rendszer. Meg aztán, ha tényleg történt valami, az egyáltalán nem biztos, hogy véletlenül történt. Amúgy szerintem Te is, én is sokkal jobban örülnénk, ha ugyanezen dolgozók a nevezett vonalon vasárnap hajnalban is hasonló lelkesedéssel lennének jelen, amikor kedves honfitársaink fosztogatják nyíltan és zavartalanul a bóbiskoló utazóközönséget, miközben a biztonsági őröknek hirtelen egymással támad dumálhatnékjuk.

Dezsike 2014.02.15. 09:57:00

@sYg: Alapból kiadhatja az adataid, de ez megtagadható az alábbi mondattal: "Szeretném ha jegyzőkönyvbe venné, hogy nem járulok hozzá, hogy harmadik félnek kiadja az adataim". Erről neki kötelessége jegyzőkönyvet felvenni és átadni. Innentől kezdve ha jön a fizetési felszólítás lehet perelni a BKK-t, mert törvénytelen módon jutott hozzá az adataidhoz. Ez több éves procedúra, de akár egy éves bérlet árát is visszahozhatja ha jól csinálod.

igi1 2014.02.15. 10:49:00

@speedytibi: olvass visdza mer lemaradtál 1 fokkal

Mit szólsz bele a másik tárgyalásába ha visszaolvasni se tudsz!?

Azt írta h az ő diákját elfogadták a gyerekét meg nem

Jegyvásárlásnál meg aligha kell diák mer ha szerinted. Igen körberóhöglek.

speedytibi 2014.02.15. 11:46:01

@igi1: te olvasd vissza okostojás, azt írta a héven szeretett volna diák jegyet venni.
ahhoz meg rohadtul kell diákigazolvány

Jártál e már budapesten kívül tömegközlekedéssel?
vagy gyerekként is teljes árút vettél mindig? mert akkor én röhöglek körbe téged.

igi1 2014.02.15. 12:12:32

@speedytibi: terelsz mar

Bem jött össze meginn

Kniight 2014.02.15. 16:49:49

@labirintus1: Én 15 éve megvettem oda vissza a jegyed, de nem fogadták el, mert.
Szerencsére nem büntettek, csak meg kellett még 1x vennem.

andraszuzu 2014.02.15. 17:41:01

Egy olyan orszagban ahol a buntetes koltsegvetesi tetel, felesleges barmirol irogatni ertelmi vagy erzelmi oldalon.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.15. 18:48:29

velem még szarabb dolog történt. tél eleje fűtök gázzal, erre a szemét gázmű számlát küld ki. értitek, bazmeg? SZÁMLÁT! a geci népség. írtam nekik levelet, hogy én is ingyér adom nekik ami a csőben tólem feléjük megy, legyenek már méltányosak, adják ők is ingyen, ami erre jön. meg egy csomóan egyébként se fizetnek még rajtam kívül, miért én fizessek? de ezek a rohadékok se méltányosságot, se emberséget nem ismernek, aszongyák. fizessek. hát ilyen kibaszott országot én még nem láttam mint ez.

Exploiter 2014.02.15. 19:44:32

Hát így jártál tesó, a megoldás az, hogy KURVÁRA NEM JÁRSZ TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL.
Ha nem telik kocsira, akkor menj egy olyan országba, ahol az nem luxuscikk.

Röviden ennyi.
A BKV tövig leszophat minden reggel, amíg légkondival elgurulok a munkahelyemre. A kocsi ki se szokott gyulladni általában, úgyhogy be is érek időben.

Az öntudatos honpolgár meg tanulmányozza büszkén az utazási feltételeket és hüppögje elérzékenyülten, igen, ennek így kell lennie.
Ez így HELYES

Haha

theus 2014.02.15. 20:15:28

Sosem értettem, mért büntetnek a tömegközlekedésen. Ha nincs jegyed akkor kifizeted a jegy árát és viszont látásra.
Nem régen voltam külföldön, párszor nem jó jegyem volt, rossz helyre szálltam, egyszer sem volt büntetés, vagy átkellet mennem oda ahova a jegy szólt, vagy kifizettem a különbözetet, de soha sem büntettek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.02.15. 20:18:32

Nincs ilyen balfasz szabály. Évtizedekig Miklósról jártam fel Pestre. Szerencsére egy ilyen balfasz ellenőre sem hozott össze a sors, pedig több garnitúrát már ...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.02.15. 20:27:29

@CsakMintTe: Az a rész a semmi közepe, a legközelebbi pénztár a Kövágóhíd, ami 2,3 km. Az erzsébeti hol nyitva van, hol nincs...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.02.15. 20:29:40

@kacaj hangosan: Mert ott ahol leszállt nincs ahol vegyen... Egy szar lepukkant környék, amit ha csak lehet nagy ívben elkerülök. Kettőt találhatsz, hogy miért nincs ott se automata sem pénztár... Ott kezdődik, hogy eleve feltételes megállóhely, nem mindig áll meg a HÉV...

kölcsönkenyér 2014.02.15. 20:31:59

Mennyi geci kommentel itt basszus!

Kheopsz · http://giza.eg 2014.02.15. 20:34:42

"De hol marad a méltányosság, a szolidaritás, hol marad az emberség? "
Azok sosem nem utaznak BKVn :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.02.15. 20:50:01

@theus:
"Nem régen voltam külföldön, párszor nem jó jegyem volt, rossz helyre szálltam, egyszer sem volt büntetés, vagy átkellet mennem oda ahova a jegy szólt, vagy kifizettem a különbözetet, de soha sem büntettek. "

Angliában van olyan, hogy vagy a jegy árának dupláját fizeted ki a következő állomásig, s ott leszállsz vagy 20fontot (attól függ, melyik a több).
Ha úgy döntesz, hogy továbbutaznál, akkor persze ezen felül az utazás többi részére is meg kell venned a jegyet. Ha ezeket nem tartod be, akkor rendőrt hívnak, s a többit elintézik ők.
Persze vehetsz bármikor a vonaton is jegyet az ellenőrtől, de jobb, ha te mész oda hozzá, mintha megvárod, amíg odajön. Ha vársz, akkor ő fogja eldönteni, hogy most ad neked jegyet, vagy inkább a büntetést rója ki. Persze nem mindegyik van felhatalmazva, hogy büntetést adjon, meg igazolványt is kell mutatniuk, hogy ők megtehetik. Ha meg nem tudtál odamenni, meg jegyet sem tudtál venni, akkor nem lesz gond. Tudják, hogy melyik állomáson tudsz jegyet venni, melyiken nem, stb.
Emberibb, méltányosabb, de drágább, s ha csalsz, akkor nincs játék.

Gáborom 2014.02.15. 21:43:37

A helyzet az,hogy a városon belül semmire sem szabad jegy és annak érvényesítése nélkül felszállni. Vagyis a posztolónak nem volt vonaljegye. A város határán túli szakaszra viszont lehet venni a kallertől jegyet.

A posztolónak nincs igaza.

Gáborom 2014.02.15. 21:46:45

@Kheopsz: majd akkor kell szolidaritásról,emberségről és ilyesfélékről fecsegni, ha az emberek többsége megbízhatóan,rendszeresen betartaná a szabályokat.
Ez kis hazánkban ismeretlen még.

Elég megnézni, hányan szállnak fel jegy nélkül minden olyan HÉV megállóban, ahol egyébként van pénztár, mert arra játszik majd mindenki, hogy hátha nem lesz kalauz.

Így viszont Ájrópa felejtős, marad a félfeuadalizmus és annak viszonyai.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.02.15. 22:51:26

mekkora nagy barom a posztolo

aggloskanak egyszer elvettek a jaccoszeret es a gyulolt BKVra rakenyszerult de annyira idiota hogy nem tudta hogy a bliccelessel rabaszhat :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.02.15. 23:15:14

@sYg: "Valaki szakértő... A közterületes igazoltathat, oké, de kiadhatja az adataimat másnak (ellenőrnek)?"

nem adhatja neki kozvetlenul at, de ez lenyegtelen, mert a sok bliccelo magatol becsicskul :)))

de vegyuk a befenyites esetet...
a kozteruletfelugyelo megkeri a delikvenst hogy igazolja magat, ha o ezt elmulasztja, akkor szabalysertest kovet el, viszont ha mar szabalysertes van, akkor a kozteres kihivhatja a rendort es addig visszatarthatja

0.5 bit 2014.02.15. 23:55:45

Laikus véleményem szerint:

1, A BKV egy cég és nem hatóság
2, Az utas és a BKV között a Polgári Törvénykönyv szerint szerződés keletkezik (hasonlóan mint, amikor vesz valaki pl. egy csokit)
3, A fenti esetben és a többiben is annyi történik, hogy a két szerződő fél közül az egyik (utas) nem tartja be a szerződés valamely feltételét
4, A bliccelés olyan mintha valaki fizeési késedelembe esik, vagyis pl. nem fizeti meg határidőre a gáz számlát
5, Az ilyen esetekben az a rendhagyó, ha az okozott kár többszörösét (kb 26 szorosa a 16e forint a 600 Ft okozott kárnak) kívánja az egyik fél behajtani a másikon

A Ptk-ban vannak érdekes megfogalmazások:

Ptk.210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.

Ptk.232. § (3)280 A kamat mértéke – ha azt a felek nem határozták meg és jogszabály kivételt nem tesz – megegyezik a jegybanki alapkamattal. A magánszemélyek egymás közötti viszonyában kikötött kamat – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét meghaladó részében semmis. A fizetendő kamat számításakor az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére.

kacaj hangosan 2014.02.16. 00:09:27

@molnibalage: En ezt megertem, de Budapesten azert eleg sok helyen lehet jegyet kapni. S szerintem azert el tudott volna caplatni a legkozelebb helyig. Persze erheto, lepukkant hely blabla, de akkor meg elore kene gondolkozni. En persze konnyen beszelok az egyik fejlett nyugati orszagbol, de nalam amugy van bkv jegy, hogyha hazamegyek, akkor ne kelljen nekem 500Ftert venni a repteren. Utana meg masnap elmegyek venni egy havi berletet/heti berletet attol fuggoen, h meddig maradok. Es nem, nincs nyugati alomfizetesem, csak BKVes gyerek vagyok, es nem okozok magamnak kellemetlen perceket. Bar fel tudnam sorolni nekik az egesz garazst ha attol fuggne, de inkabb veszek egy tetves jegyet.

Fentebb amugy irtak a lenyeget. Budapesten belul nem lehet kerni jegyet kallertol. Teljesen rendjen van. Posztolo bakizott, maskor vesz egy tomb jegyet.

P.Boby 2014.02.16. 11:02:15

Legközelebb menj taxival. Olcsóbb, kényelmesebb, és nincs hülye ellenőr.

Répázó 2014.02.16. 11:16:19

Kedves posztoló! A logika a következő:
Azért nem lehet közig. határon belülre jegyet venni, mert valóban, Budapesten bárhol vásárolható vonaljegy, hiszen külön jegy nem kell a HÉV-re, a szokásos vonaljegy használható a járatokon. Az ellenőr nem tudhatja, hogy valaki az adott pillanatban bliccel és csak kitalálja, hogy ő éppen a közig. határon túlra utazik, vagy valóban így van és jóhiszemű a kedves utas.
DE! Ez esetben a kedves posztoló mutatta a reggel megváltott jegyét, amiből az ellenőr számára egyértelmű lehetett volna, hogy nem egy megrögzött bliccelővel van dolga, hanem egy utassal, aki nem volt tisztában a szabályokkal, amelyek erre a szituációra vonatkoznak. Azt gondolom, hogy ezesetben helyes lett volna a hölgynek engedélyezni a jegyváltást és figyelmeztetni, hogy legközelebb büntetésre számíthat.
Nem ez történt. Sajnos ez egy általános jelenség, mivel az ellenőrök érdekeltek büntetések kiszabásában ami a rendszer hibája. Ugyanakor ez a példa is mutatja, hogy általánosságban az ellenőrök agyatlan véglények, akik másra nem is valók, mint erre a munkára. Nem az ő hibájuk. Az ilyen ember kiváló parkolóőr, közterületes vagy egyéb állami dolgozó lehet még.
Ez a mondatból is látszik "ha ő most félrenézne, akkor rosszul végezné a munkáját."
Fogalma sincs, mikor végzi jól a munkáját egy jegyellenör a tömegközlekedésben. Lehet mérlegelni és az utast szolgálni kell, kiszolgálni kell, nem szopatni, kedves a kedves véglénynek. Ha a cég érdekeit veszi figyelembe, mely elsősorban az 100%-os utaselégedettség lehet csak (ha nem így van akkor bajok vannak), akkor a kedves utas kap egy jegyet, a BKK nem esik el a bevételtől, és az említett ügyfél is jó szájízzel gondol a vállalatra és azok dolgozóira. De így megmaradnak annak aminek eddig is tartották őket. Azt hiszem az általános vélemény ismert.

opati666 2014.02.17. 07:51:13

Közig határon belül jegy nélkül utaztál?
(igen)

Lebuktál az ellenőrnél?
(igen)

Lúzer vagy. Viseld a következményeit!

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.02.17. 10:06:50

"De hol marad a méltányosság, a szolidaritás, hol marad az emberség? "

Vazze, még egy orvostól, aki felesküdött, attól se várható el a "zemberség"! Az is körberöhög, ha erre hivatkozol!!!

Akkor miért pont egy ellenőrnél akadsz ki ezen?

És nálad egyébként megvan az emberség???

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.02.17. 10:12:02

Ja, és gondoljuk hozzá a sztorihoz, hogy a levélíró cigány, és akkor azonnal az ellenőrnek fogunk igazat adni!

ferand1979 2014.02.17. 10:39:55

Köcsög BKV és a közig. határt átlépő immár elővárosi tömegközlekedést megoldó társaság..
Jó ideje így működnek.. A főnök szívatja az alkalmazottakat, hogy több embert büntessenek meg, mi több elvárják, hogy napi meghatározott minimum bünti legyen..
Az alkalmazott így nem mérlegelhet, büntet ahol tud, akit tud, ahogy tud... Így megy ez a fővárosi parkolásoknál is, és sok másutt..
Egy biztos, hogyha nem adatik meg az utazónak, hogy jegyet vásároljon a megállóban (jegypénztár vagy automata), vagy esetleg a járműben (a vezetőnél, vagy automatából), akkor eleve az utasok egy részét kiteszik hasonló körülményeknek.. Az ellenőr mérlegelési jogának, mely általában a büntetést hozza...
Tőlem pampoghat a Pesti alak, hogy 5000 különböző helyen lehet vételezni BKB budapesti vonaljegyet, de ha nem vagyok odavalósi, nem fogom tudni hogy hol jutok hozzá... De megkockáztatom, hogy van vagy 100 olyan megálló Budapesten, ahol 1 km-en belül nincs BKV jegyvásárlási lehetőség.. No akkor itt hogyisvan ez?

Egy Érdi példa.. Érdi vagyok, és nemrég fejezték be az egyik MÁV vágány felújítását, 1-ről 2 pár sínre bővítését. Az ÉRD Alsó vonatmegálló (régi) váróterme, jegypénztára, az egész épület immár évek óta az enyészetnek indult. Koszos, büdös, már nem használják rendeltetésszerűen. Ki is költöztek onnét jó pár éve.. Nem is volt jegypénztár rég.. A hajléktalanoké jelenleg az épület.. Gondoltuk hogy, ha felújították a vágányokat, akkor bizonyára erre az épületre is jutna pár millió, hogy rendbe rakják, korszerűsítsék, rendeltetésszerűen használják. De nem... ugyanaz a szörnyű állapot van ott..
Általában autóval utazom mindenhova, de 2 hete egy vasárnap, utazóban Pest felé vonattal, szembesültem azzal, hogy a vonatjegy eladást a Volánbusz telephelyén oldják meg. Mindezt úgy, hogy a buszok fordulója ívében, lásd ahol a buszok megfordulnak, aközé betették a jegypénztárt.. A vonatmegállóból nem is látszik az épület, csak ha a megálló egy bizonyos pontjáról, a korlát között átnézel a pályaudvarra... És feltűnik egy új rész, ahol épp jegyeket árulnak...
Nekem ez úgy esett le, hogy épp átsétáltam a buszpályaudvaron a vonatmegálló felé.. De az utasok nagy része nem errefelé megy a vonatmegállóhoz.. Tehát ha én sem tudom ezt, jogosan megbüntethetnek, mert jegy nélkül utaztam volna, várván, hogy a kalauz adjon jegyet.. De megbüntetett volna, mondván attól, hogy nem tudom, hogy hol adnak jegyet Érden, nem mentesülök...
Egy kalap alá veszem így mindkét társaságot, BKV, MÁV... A gond a vezetőségtől kezdődik, mi több onnét, hogy az állam a tulajdonos...

Másként kéne ezt megoldani, és nem elsődlegesen a büntetéssel kezdeni.

joska61 2014.02.17. 10:40:43

Alapvetően annyi a baj, hogy még maga a BKK sem tudja kezelni azt a problémát, hogy nem csak Budapest közigazgatási határán belül szolgáltat.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2014.02.17. 10:41:15

@Hoppácska: Az nem lehet. A poszt ugyanis így kezdődik:
"Szigetszentmiklóson élek,
Budapesten dolgozok."

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2014.02.17. 10:49:38

@Hoppácska: @agresszív kismalac: Továbbá: a posztíró gyermekét bölcsődébe járatja, viszont nem történik említés a vele utazó 3-12 fős, fenyegetően fellépő kiscsaládról. Jogosan hihetjük tehát, hogy történetünk hőse nem valamely kisebbséghez tartozik.
Hacsak nem örmény.

Manyecska 2014.02.17. 11:10:25

@agresszív kismalac: mér pont örmény? Ottse voltam. És mér pont Alaszka? mondjuk, ottse vótam:D

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.02.17. 12:08:39

@hagyma: Bakker, nálatok még HÉV sincs, nemhogy ellenőr. :D :D :D

GQ 2014.02.17. 17:09:06

@ferand1979: csak ezzel az a baj, hogy ha az ellenőr mérlegelhet, akkor jönnek a mesemondók. inkább az lenne a cél, hogy a figyelmet felhívják, jól látható helyeken ki legyen plakátolva, hol lehet jegyet venni, a szájbatolt automatáik vegyél el a pénzt, és adjanak érte cserébe jegyet, és a szolgáltatás minősége legyen megfelelő.

az utas meg keresse a jegypénztár jelét, olvasson, tájékozódjon, stb... magyarországon sajnos nem lehet az szimplán az emberek becsületére hagyatkozni.

romesz 2014.02.18. 05:22:41

En arra lennek kivancsi, hogy miert nem lehet mobillal venni jegyet a bkv jarataira? Utazas megkezdese elott az utas beirna melyik megalloban van es kifizetne a vonaljegy arat. Az ellenornek meg csak bemutatna a telefon kepernyojen levo jegyet.

R.G.I 2014.02.18. 08:27:40

Most csak szerintem faszság ez az egész? Miért nem úgy van, hogy örsön veszek jegyet gödöllőig és addíg adják?? És visszafele ugyanígy? Minek kell nekem foglalkoznom a közig határral? Piripócs alsóról kérek egy jegyet, a margithídi hévmegállóig, megmonnyák mennyi oszt kifizetem, van egy érvényes jegy a kicsi mancsomban oszt jóidő.

Agyalap 2014.02.18. 11:20:20

@R.G.I: Bizony ez csak szerinted f@szság.
Megpróbálom én is leírni. Ha nincs jegyed, és nincs jegyárusító hely a megállóban, jegy nélkül kell felszállnod. Ha előbb jön az ellenőr mint a kalauz (ez a kettő nem ugyanaz), akkor nincs jegyed...
Más kérdés, hogy nálam is mindig van egy tömbjegy erre az esetre...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.02.18. 11:50:40

@kacaj hangosan: Igen, előre gondolkozni, hogy bármelyik nap lerobbanhat az autód. OMG...

ferand1979 2014.02.18. 12:54:31

@GQ: senki nem beszél arról, hogy csak a becsületre kéne hagyatkozni.. De azért van lyan eset, hogy épphogy daértema megállóba, és alig van 2-3 percem.. Na akkor hogyan keresgéljema környék boltjaiban, újságárúdákben, hogy hol van kijelőlve BKV jegyeladás...
Ha mindig volna kaller a járművön, akkor lehetne mindig venni tőle... De tudom, ez sem megoldás, mert nem termel ki a szolgáltató járművenként 2 mobil munkást... (átlegba meg kitermel még 3-t is, csak a javarésze irodakukac, vagy szerelő....

Agyalap 2014.02.18. 13:16:02

@ferand1979: Jaj, a becsület... Akkor nem kéne ellenőr sem.
Látnod kéne, ha felszállok a buszra este és lyukasztok egy jegyet, hányan rezzennek össze... :)

kacaj hangosan 2014.02.18. 13:22:58

@molnibalage: Vegulis minek sporolni penzzel is, mivel eleg az ha aznap elek, nem?
Meg minek vasarolsz be egesz honapra, amikor eleg ha aznapra van kaja?

Meg vegulis minek van parod, amikor eleg ha aznapra van valakid, nem?

OMG!

ferand1979 2014.02.18. 15:40:21

@Agyalap: Egyszer én amikor száltam fel a buszra, köcsögösködésből jól szétnéztem, majd kotorászni kezdtem a válltáskámban... És elővettem egy piros kendőt.. Ketten ugrottak egyből a jegykezelőhőz, és kezelték a jegyet a közelemben.. Le is száltam a következő megállóban, mert meglincseltek volna.. Legalábbie ettől tartottam, amennyire szúros szemmel néztek utána rám..

Magam_a_Mondomét! 2014.02.19. 04:48:34

Mi az: reggel 600 Ft, délután 8000Ft?
Hát az a TANULÓPÉNZ !

katkati 2014.02.21. 09:41:24

Na, nekem a BKV válasza alapján sem egészen világos, mit kéne tennem, ha HÉV-vel akarnék menni Szigetszentmiklósra és vissza menetjeggyel. Mit hol kéne vennem, felmutatnom, helyszínen pluszban megvennem, megkérdeznem, elolvasnom, tájékozódnom, és mindez mennyibe is kerül. Nekem is az lenne a logikus, hogy ami odafelé így működik, az visszafelé sem máshogy. Úgyhogy inkább nem megyek HÉV-vel Szigetszentmiklósra.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.21. 10:07:11

@katkati: Téged se az eszedért szeretnek.

Mielőtt felszállsz a HÉV-re, megveszed a jegyet. Ez ilyen egyszerű. A világ nagy részén működik ez a módszer.

Ha nincs a közelben jegypénztár, akkor se kell pánikolni. Megveszed a vonaton a jegyet a kalauztól.

Azt viszont ne feledd, hogy Budapesten csak akkor szállhatsz fel bármilyen tömegközlekedési eszközre (BMV+HÉV), ha lyukasztasz egy 300+ forintos jegyet. Ez alól nem mentesít, ha nincs a közelben működő jegypénztár. Ez már így van az utóbbi negyven évben, ideje megtanulnod.

Ja, létezik Budapesten bérlet, meg még több lehetőség a jegylyukasztáson kívül, de ezzel nem akartalak terhelni.

Agyalap 2014.02.21. 10:48:03

@atpijkamo: Azért mielott teljesen megnyugodsz válaszod univerzálisságában, szeretném felhívni a figyelmed aara a nem elhanyagolható tényre, miszerint nem biztos hogy minden pillanatban van nálad jegy vagy bérlet. A jegnélküliség sem biztos hogy az Astorián tör rád.
Ezért adnak pl a buszvezetok jegyet 450 Ftért. A HÉV vezetok miért nem adnak? vagy az ellenor?
Attól függetlenül hogy "jogosan" büntették meg - ez még parasztság volt...

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.21. 11:51:35

@Agyalap: "nem biztos hogy minden pillanatban van nálad jegy"

De biztos. Rendelkezem homloklebennyel, több mint egy perccel előre tudom tervezni az életemet.

"adnak pl a buszvezetok jegyet 450 Ftért."

Nem biztos, hogy Katkatit ilyen bonyolult dolgokkal kéne terhelni, mikor a 2x2 is nehezére esik.

"A HÉV vezetok miért nem adnak?"

Talán mert egy HÉV szerelvény jóval hosszabb, mint egy busz, többszö annyi utast szállít.

sandor1966 2014.02.21. 12:43:38

@atpijkamo: De ha már több mint egy perccel előre akarom tervezni az életem, akkor hamar kiderülhet, hogy az évekkel korábban megvásárolt örök időkre érvényes jegy szavatosságának lejárta miatt is az utas a felelős és jogszerűen büntethető...

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.02.21. 13:02:12

@sandor1966: "z évekkel korábban megvásárolt örök időkre érvényes jegy szavatosságának lejárta miatt is az utas a felelős és jogszerűen büntethető..."

A jegy ben romlik meg - hacsak nincs rajta lejárati dátum. Megnézném, van-e olyan bíró, aki nem a békávét meszeli el.

Az utas nem befekteti a pénzét, hogy majd valamikor abból a nemkamatozó pénzből vesz utazási jogot a valamikori érvényes árért. Az utas utazási jogot vesz, pont. Akármikor felhasználhatja az érvényességi időn belül.

sandor1966 2014.02.21. 13:16:54

@atpijkamo: Ezt én is így gondolom. Kár, hogy a BKK ezt másképpen látja. Illetve nem csak a BKK. Debrecenben tavaly év végén hasonlóan "lejárt" jeggyel kapott el az ellenőr. Az általad is bemutatott érvrendszerrel nem nagyon tudtam meggyőzni. A többi utas szimpatikus megnyilvánulásainak hatására, illetve a "karácsony hangulatra" való tekintettel "nézett félre" és engedett el...

Agyalap 2014.02.26. 12:56:39

@atpijkamo: Nagyon jó válasz, szerettem.
Tehát amikor autóval - motorral jártam, nem rendelkeztem homloklebennyel, mert nem készültem arra, hogy lemerül az akkumulátorom és gyalog kell egyik nap munkába indulnom...
Valamint a HÉV vezető sem ad jegyet, mert a HÉV hosszabb mint a busz...
Köszi.
süti beállítások módosítása