Tékozló Homár

Miért gyűlöli a Telekom a Blackberry-használókat? FRISSÜLT

2014.11.18. 09:56 | Homár Hilda | 49 komment

simon-cowell-wtf-6bb61e3b7bce0931da574d19d1d82c88-143.gif_320x181

T. (mint Tomi vagy Tibi) elképesztő dolgokról mesél levelében. Szerinte van egy csoport, melynek tagjait annyira nem csípik a T (mint Telekom)-nál, hogy egyrészt bizonyos helyeken nemhogy 4G-t, de 3G-t se juttatnak nekik, csak azt a nyamvadt E-t, másrészt a messengerét kovácsjánosok nem, csak üzleti előfizetők tudják használni, ők is plusz előfizetés fejében. Ezek a szerencsétlen páriák pedig tudjátok meg barátaim, a Blackberry-használók. Igaz ez és miért? - fogjuk kérdezni a T-től.

Kedves Homár,

Ebben a hónapban lesz egy éve, hogy vásároltam függetlenül egy BlackBerry Q10 típusú mobiltelefont. Időtlen idők óta hűséges Telekom előfizetőként meg sem fordult a fejemben, hogy szolgáltatót váltsak, viszont gyakori külföldi tartózkodásaim alkalmával inkább veszek országonként egy-egy eldobható SIM-et és azzal tartom a kapcsolatot az itthoniakkal.

Innen-onnan már a vásárlás előtt eljutottak hozzám a hírek, hogy bár a Telekom rendelkezik LTE-lefedettséggel, nem minden telefont engednek fel a hálózatra, köztük a BlackBerryket sem, mert nem tesztelték még a hálózaton. Gondoltam ez nem lehet olyan nagy probléma, nyilván a T is érdekelt a megoldásban, hiszen gyorsabb hálózat -> több elfogyasztott adat -> nagyobb díjcsomagra váltok -> win-win. Így nem is töprengtem sokat a vásárláson, belevágtam, gondoltam a probléma rövid időn belül megoldódik.

Ezzel szemben a BlackBerryket mind a mai napig nem engedik fel a 4G-s hálózatra, annak ellenére sem, hogy a weboldalukon változatlanul azzal hirdetik a BlackBerryket, hogy 4G-képes készülékek. Valóban azok, csak éppen kihasználni nem lehet... Ez a probléma különösen aggasztóvá kezdett válni az utóbbi időben, hiszen a Telekom LTE-lefedettsége egy nap alatt 73%-ra nőtt, míg a 3G lefedettsége nem változott. Így a probléma már nem csak arról szól, hogy 10 másodperccel késöbb töltődik be egy Youtube videó, hanem vidéken lettek olyan területek, ahol 3G lefedettség nincs, csak 4G. Ezeken a helyeken jelenleg maximum EDGE-et lehet használni, ami 2014 vége felé igencsak bosszantó dolog.

Egy másik front is létezik a T vs. BlackBerry harcban, ez pedig a BBM. Ez a BlackBerry instant messenger szolgáltatása, olyan mint a WhatsApp vagy a Viber. BBM kliens létezik már iOS-re, Androidra, Windows Phonera, meg természetesen BlackBerryre is. A hazai szolgáltatók között egyedül a Telekom kér plusz pénzt a BBM használatáért mobilhálózaton, a másik két szolgáltatónál ez teljesen alap szolgáltatás, nincs semmilyen korlátozás. Ez már alapvetően elég idegesítő, de ráadásul nem is lehet megrendelni minden díjcsomaghoz a szolgáltatást, csak az ÉnCégem üzleti díjcsomagokhoz. A lakossági ügyfeleknek esélye sincs BBM-et használni mobilhálózaton, csak wifin mennek el az üzenetek. Ezzel szemben a többi platformon működő BBM kliens hibátlanul működik a Telekom mobilhálózatán, csak a BlackBerry tulajokat boldogítja a Telekom ezzel a korlátozással. Tehát konkrétan egy iPhone és egy androidos telefon gond nélkül kommunikálhat BlackBerry Messengeren, a BlackBerrykkel meg elő kell rá fizetni, amit nem is tehetek meg lakossági ügyfélként. Kösz T.

UPDATE nov. 27. 21:13

Délután megkaptuk a Telekom válaszát a poszt kapcsán feltett kérdéseinkre:
- igazak-e a benne foglaltak?
- ha igen, mi az oka?
- ha nem, akkor hogy van valójában?

Íme. 
(Ha jól értem 4G-s probléma mindjárt megoldódik, a BlackBerry Meesenger viszont a Blackberry fő fícsörje, a szuperbiztonságos adatszolgáltatás miatt nem működik mobilnettel. Mondjuk ez még mindig nem magyarázat arra, hogy a T-nél mért kell külön előfizetni rá, de ez egy következő kör lesz.)

Kedves Hilda!

Köszönjük, hogy kapunk reagálási lehetőséget a lenti linken megjelent posztra. Az alábbiakban küldjük válaszunkat.

Szeretnénk megköszönni ezúton is BlackBerry okostelefont használó ügyfeleink jelzéseit. A megoldáson dolgozunk, és jövő év első hónapjaira (terveink szerint februárra) igénybe vehetővé válik a 4G szolgáltatás BlackBerry telefonon is.

A BBM kapcsán felvetett kérdésre a következőket szeretnénk elmondani.
Az Android, iPhone és Windows platformokon ügyfeleink az adott okostelefonhoz rendelt mobilinternet szolgáltatás forgalmának terhére chatelhetnek vagy indíthatnak voice forgalmat. A BlackBerry esetében nem változott az igénybevételi forma a régebbi operációs rendszerekhez képest, továbbra is a saját biztonság-orientált csatornáját használja, annak igénybevételéhez BlackBerry adatszolgáltatásra van szükség. A BlackBerry adatszolgáltatások semmilyen korlátozást nem tartalmaznak a BBM igénybevételére vonatkozóan, erre a célra kerültek kialakításra, a jelenlegi Fair Usage Policy alkalmazásával. A Telekom BlackBerry eszközökhöz a BlackBerry adatszolgáltatás igénybevételét javasolja, míg bármely más okostelefonhoz publikus mobilinternetet. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden publikus PostPaid előfizetésünk mellé elérhető a BlackBerry adatszolgáltatás.

Üdvözlettel,

Magyar Telekom
Kommunikációs igazgatóság

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalbaba 2014.11.18. 10:04:41

Csak ülök az esőben, és veszettül irigylem a problémákért...

Atörökk 2014.11.18. 10:06:09

A másik két szolgáltatónál ezek szerint kolbászból van a kerítés. Akkor meg mi a picsának rinyálsz itt, miért nem váltasz?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.11.18. 10:06:36

@Antalbaba:
Ezek télleg nagyon nyugtalanító dógok!
Az összes részvényem a poszt tolóé!!4!!

Martinicske 2014.11.18. 10:11:19

Én megértem a beküldőt, nyilván mindenkinek azzal van gondja amit használ.

Elég idegesítő, ha egy valag pénzt kiad valaki egy előfizetésre és nem a leggagyibb készülékkel nem tudja használni normálisan.

Felmondani meg lehet, hogy nem tudja hűségidő miatt.

Üssetek agyon, de szerintem teljesen jogos ez a poszt.

Manyecska 2014.11.18. 10:13:12

@Antalbaba: háziorvos-jegypénztár-posta-CBA-gyóccertár- esőben, két szatyorral ergó ernyő nélkül!:D ON Átérzem!

Thule 2014.11.18. 10:36:30

@atörökk: Te meg minek kommentelgetsz még mindig ide a bunkó, alpári paraszt stílusodban? Senki nem kíváncsi rád, nyugodtan el lehet takarodni innen, mert nem tudsz normális hangnemben, kulturáltan írni.

FDToth 2014.11.18. 10:39:44

A Telekommal (is) lehet egyedi megállapodást kötni, minden csak megegyezés kérdése ;)

Thule 2014.11.18. 10:39:50

@batgirl: Akkor minek kommentelsz? Főleg ilyen ésszerű, logikus, a poszthoz tartozó megnyilvánulást, ráadásul kiabálva.

Sajnos nem változik a helyzet, hiába új szabályok, még mindig itt vagytok és még mindig idegesítő amit műveltek.

Tisztelet a kivételnek, akik összeszedték magukat és tudnak normálisan kommentelni. Te nem tartozol közéjük. Azt meg pont leszarom, ha most ez nem tetszik és 'felháborodsz', nyugodtan háborodj fel, szűrj ki, stb. Szedd már össze magad és viselkedj már felnőtt ember módjára, kulturáltan.

venszivar 2014.11.18. 10:49:26

Thule
Adatlap

Thule 0 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2008.02.18. óta tag.

7 év alatt ennyit böfögtél....ezeket is kihagyhattad volna!:) A thémához NEM ugatsz valami "értelmeset"?!?

Homár Hilda 2014.11.18. 10:55:15

@venszivar: legyetek kedvesek emberi stílusban kommunikálni egymással.

Atörökk 2014.11.18. 11:01:38

@Thule:
Senki nem kíváncsi rád, nyugodtan el lehet takarodni innen, mert nem tudsz normális hangnemben, kulturáltan írni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.11.18. 11:22:57

"nnak ellenére sem, hogy a weboldalukon változatlanul azzal hirdetik a BlackBerryket, hogy 4G-képes készülékek. Valóban azok, csak éppen kihasználni nem lehet..."
Ez annyiban megtévesztés, hogy illenek kiírni, hogy mikortól lesz a T-nél 4g képes.

Azért a problémákat irigylem, vegyél másik telót.

" A lakossági ügyfeleknek esélye sincs BBM-et használni mobilhálózaton, csak wifin mennek el az üzenetek."
Azt ad és annyiért, amennyiért akar. Menni másik szolgáltatóhoz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.11.18. 11:51:34

@Thule: Ez egy újabb releváns hozzászólás volt részedről, köszönjük?
Amit a Törökk írt, az meg igaz. A poster menjen olyan szolgáltatóhoz, ahol működik a teló. Szabad piac van vagy mi.
A T max. annyiban büntetendő, hogy nem írkják ki, hogy a BB nem megy náuk 4G-n, de az már nem is meglepő egy Telekomtól.

Manyecska 2014.11.18. 12:00:21

Basszus le köll még menni spagettiért!!
Olyan nem lehet hogy egyszer- csak egyszer látnám!- az amatőrszexvideók pofánkba nyomása ellen emeli fel kedves kis hangját itt? Engem pl. az zavar. eccer rákettyintettem törést okozott.
De pl.gyerekek is idetévedhetnek óra alatt :P akár.

Köszönöm hogy elmondhattam ON !

Trunkel 2014.11.18. 12:08:32

Mi ez az ovoda itt? Mindenki a sarokba! MOST!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.11.18. 12:09:31

@Thule: figyusz kedves, elmehetsz a fenébe.

Márk Svidró 2014.11.18. 12:11:27

A blackberryk már képesek használni a 4g hálózatot, nekem is van q10esem és simán csatlakozik a 4g-s hálózatra.
Lakossági ügyfél ként is igénybe lehet venni a bis szolgáltatást igaz 1290 illetve 1990 Ft-os áron, de esélyed van rá. A BBM-et valóban ezekkel tudod csak jelenleg használni. Viszont valótlan dolgokat ne állíts kérlek.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.11.18. 12:12:28

@Thule: tudod mért kommentelek? Hogy ilyen paprika jancsi mint te, betudjon ugatni.

@Homár Hilda: MI bajod szivar hozzászólásávál? Nehoyg már azt is megszabd, hoyg milyen hangnemben kell beszélni egymással! NOOOOOOOOOOOOOrmális?????

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.11.18. 12:57:19

@batgirl: Mindenki üljön egyenesen, és tegye hátra akezét! Nem beszélget, nem forog, csak a tanárra figyel!

Az antiochiai szent kézigránát 2014.11.18. 12:58:06

@batgirl: Thulereagálod. Egyél csokit, az megnyugtat :D

Manyecska 2014.11.18. 13:23:40

@batgirl: nem értem, ő mindig csiszolt és választékos.@Trunkel: ééés box!!

no wonder 2014.11.18. 13:24:23

Hm... Spriccel a szememből a könny.

venszivar 2014.11.18. 14:04:43

@batgirl: hildus talált 1. támogatót. nem szabad elijeszteni..., éppen "kijön" tőle a havi egy böffentés!:) (7x12) stimmel! :):D

Tomasz_a_gozmozdony 2014.11.18. 14:58:05

Az megvan hogy ez a Q10es nem tudja a 800 mhzes LTE savot? Nem hiszem hogy a telekom hibaja hogy vannak ilyen agysebeszek akik ilyen telefont akarnak venni.

Atörökk 2014.11.18. 15:00:34

@atpijkamo:
Kultúráltan se szabad bántani?

Black Hole 2014.11.18. 15:03:37

@Thule: ez az! Adj a surmóknak! Teljesen szétcseszik ezt a blogot! Hajrá!

További magyar hang 2014.11.18. 17:19:12

"…Így nem is töprengtem sokat a vásárláson…"

Pedig kellett volna!

KÖZTUDOTT, hogy hazánkban egyik szolgáltató sem támogatja a BlackBerry egyedi protokolljait, nincs rá kereslet, ennélfogva nem is forgalmaz egyik sem ilyen készüléket.
Poszttoló saját magát szopatja-e?
Jól ki kell menni az USA-ba és ott BlackBerryzni... márha kapsz vízumot.

zolee001 2014.11.18. 17:20:26

VPN? Ne posztot irj hanem használd az eszed ha meg nincs akkor ott a gugli.

I_Isti 2014.11.18. 17:31:14

@További magyar hang: Poszttoló valszeg nem nav elnök... --> kap vízumot, ha kér...

Panelmalac 2014.11.18. 18:29:49

@Tomasz_a_gozmozdony: az megvan, hogy a telekom volt az eladó, méghozzá a szokásos 4G/LTE matricával a termék adatlapján?

Panelmalac 2014.11.18. 18:33:53

@Márk Svidró: akkor avass már be minket, plusz az egész berryblog stábot, ugyanis jelen tudás szerint a T-nél nincs BB 4G elérhetőség csak ígéret. Q10 van nekem is. Koszi

Tomasz_a_gozmozdony 2014.11.18. 18:45:22

@Panelmalac: a posztban irta, hogy fuggetlenul vette. A telekomnal nem arulnak fuggetlenul telefont. Ha jol tudom a q10nek van nem lte valtozata is. A tobbit meg gondold hozza.

Panelmalac 2014.11.18. 18:50:40

@Tomasz_a_gozmozdony: ebben így igazad van. Ellenben a T simán árulta a Q10-et 4G készülékként, s kb. 1 éve ígérgeti azt, hogy OK lesz. Én ilyen 4G képes Q10-et vettem a T-nél (pontosabban a munkáltatóm vette nekem) de a mai napig nem OK. Minden esetre értelek, jogos a komment.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.11.18. 19:07:18

Más is említette, hogy a Telekom által általában használ 800 Mhz-s sávot, amivel szép nagy területet lehet lefedni, a Blackberry nem támogatja. Így pedig jóval kisebb területen lesz érdemi lefedettsége. Ezzel számolni kell. Sajnos jelenleg nincs olyan lefedettségi térkép ami jelezné, hol melyik frekvencia sáv van használatban. És valóban a 3G-t nem bővítik. Így ilyen területeken a BlackBerry hátrányos helyzetben van.

De ez nem a Telekom hibája, hanem a BlackBerry az akinek támogatnia kellene az összes elérhető, szabványos frekvencia sávot. Mert az állam bácsi lehet, hogy oda ad frekvenciát. A mihez elérhető a BlackBerry szolgáltatás kapcsán 2 féle díjcsomag van. Az egyik ráadásul sok esetben díjmentes szolgáltatás. A díjmentességnél megjelölt díjcsomag ugye nem az általad említett üzleti díjcsomag...

Más is jelezte, hogy a lokalizált verziók sok helyen eltérhetnek. A behozott független telefonok jelentős része nem is feltétlenül lesz kompatibilis a hálózattal. Ne csak az LTE-re keress rá, hanem a használt frekvencia sávot is meg kell nézned, ha ebben a lokalizált változatok eltérhetnek.

Valamint megjegyzem: Ha a készülékeket tesztelik, sok lokalizált változatot tesztelnek, kérdés, hogy melyik készülék okoz problémát, akkor felmerül az a kérdés is, hogy megelőlegezed-e az eredményt. Pláne egy olyan példánynál amit nem is az adott szolgáltató hálózatára szántak.

@batgirl: Talán arra is érdemes gondolni, hogy ez egy fogyasztóvédelmi témájú blog lenne. A bájcsevej kapcsán pedig szépen lassan eltűntek azok a hozzászólások, hozzászólók akik on topic választ tudtak volna adni. Egyszerűen azért, mert tök felesleges érdemi választ bekommentelni, ha senki sem jut el a válaszig mert megy a bájcsevej. Ugyanis a releváns válaszhoz van, hogy utána kell nézni dolgoknak. Törvényt, specifikációkat, ÁSZFet, stb. értelmezni. Munka. Ez akkor éri meg, ha aki hasonló probléma kapcsán a Googleből beesik is megtalálja a választ, mert nem kell két tonna üres átrágnia magát.

Ha kevesebb a megoldás, kevesebb az érdemi ügy, kevesebben is nézik a homárt. Így kevésbé lehet nyomást gyakorolni, és az egész homár értelmét veszélyezteti. Nem véletlen, hogy lett külön duma topicotok, azzal a kéréssel, hogy az off ott menjen. Gondolom azt sem értetted. Mint azt sem, hogy a homárral minimum a szerkesztők dolgoznak. De azok is akik érdemben adnának tanácsot.

És tudod, ha mások (pl. szerkesztők) munkáját, céljait nem tiszteled, és azokat sem akik rendeltetésszerűen használnák a helyet, akkor maximum megköszönheted, hogy nem kapsz igen bunkó megjegyzéseket is. Mert tudod, ha ennyire nem tiszteled a többieket, akkor bőven mehetne feléd, és az itt melléd álló pár törzskommentelő felé az a 0 tisztelet ami azoknak jár akik csak rombolnak.

És igen könnyű megjegyezni: Ha te így állsz más emberekhez, akkor nem is meglepő, hogy társadalmi élet címszó alatt csak a homáros trollkodás jut neked.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.11.18. 19:12:56

@Panelmalac: Csakhogy a terméknek van LTE és nem LTE képes változata, továbbá olyan honosított változata is ami esetleg más sávot is tud.

Mellesleg LTE a Telekomnál nem csak ebben a sávban van. Hanem pl. Budapesten az 1800 MHz-s sávban kezdtek el terjeszkedni, de mint mindenki ők is a 2.6 GHz-re várnak. Az LTE képes telefon ahol a számára megfelelő sávban van az LTE szolgáltatás ott megy is LTE-n. Innen van sokaknak olyan tapasztalata, hogy megy a BlackBerry LTE-n, és ezért is írta a Telekom, hogy menni fog.

Vidéken viszont a 800 MHz-s sáv dívik.

Panelmalac 2014.11.18. 19:41:42

@Válasszunk: nos, én a munkámból adódóan járom az országot, a székhelyünk viszont budapesti. Soha egyszer sem volt LTE kapcsolat a Q10-esen, miközben mellete látom az iPaden, hogy mikor, hol lenne elérhető. Szerintem elkormányoztunk a lényegtől: T barátunk 1 éve LTE készülékként árulta, s azóta sem tudja.

sírva_könyörgöm 2014.11.18. 21:31:43

Egy rövid guglizás után ezen (webshop.t-mobile.hu/webapp/wcs/stores/ProductDisplay?catalogId=2001&storeId=2001&langId=-11&productId=581571) az oldalon ezt találtam: "a mobilhálózaton a le- és feltöltési sebesség függ a díjcsomagtól, illetve a lefedettségtől is, az LTE-hálózat elérése szoftverfrissítést követően lesz elérhető".
Persze, ez a Telekomtól vásárolt készülékekre érvényes, de hátha segít.

Aureliano Buendía 2014.11.18. 21:32:07

@atörökk: én akkor most mindenkit nagyon sajnálok.

Aureliano Buendía 2014.11.18. 21:33:53

@Thule: csak nem a bloggazdához van szerencsénk?
Másrészt, miért írsz ilyen alpári én bunkó stílusban? És még te háborodsz fel. Téged most nagyon sajnállak.

Aureliano Buendía 2014.11.18. 21:35:54

@Thule: szerintem próbáld meg magad kívülállóként elolvasni, és keresd a releváns részeket a hozzászólásodban.

Én kérek elnézést mindenkitől a nevedben. Majd gyere vissza, ha tudsz relevánsan is hozzászólni.

Aureliano Buendía 2014.11.18. 21:39:32

@poszter: szerintem válts szolgáltatót, vagy telefont. Én az utóbbit javaslom.

Pénteken láttam használatban levő, mai napig működő 3310-es nokijjját, kéne.

weasel 2014.11.19. 00:01:11

Ha "blackberry.net" APN-t használsz, akkor nincs, csak 3G. Ellenben, ha átállítod "internet.telekom"-ra, és letöltötted az év eleji szoftverfrissítést, akkor működik a 4G (nekem legalábbis megy, remélem neked is fog).

A böngészés és a levelezés, illetve gyakorlatilag az összes alkalmazás működőképes így - kivéve a BBM-et. :-( Annak a "blackberry.net" APN kell ...

Remélem, segítettem.

huhaaaa · http://huhaaaa.inda.hu 2014.11.19. 08:35:13

Kedves kommentelők!

Én magam is a BB Q10-es telefontulajok táborát erősítem, végre egy jó telefon, ami nem érintőkijelzős. :)
Ám de a 4G probléma fennáll, ami engem is bosszant. A negyedik T. szervizben tudta megmondani az illetékes, hogy mi a probléma oka. A beállítások menüben a készülék látja a 4G hálózatot, amikor átváltok rá, tud is csatlakozni, de adatátvitel nincs, csak hang. Tehát elvileg tudja kezelni. Megjegyzem, amikor vásároltam, akkor még nem is látta a telefon a LTE-t, az csak az újabb frissítés után vált "elérhetővé".
Kipróbálom a másik APN-t, bár a BB háttérszolgáltatásaihoz pont a blackberry.net APN szükséges. Főleg, hogy havidíjas.
Nem kívánok reagálni azokra a kommentekre, amik szerint az a hibás, aki ilyen telefont vásárol. Ha egyszer van, ha egyszer a lehetőség adott és az elmélet szerint működik is, akkor működjön. Kiváltképp ha fizetek érte.

joska61 2014.11.19. 10:20:46

Van annak azért egy kis pikáns bája, amikor szétoffolják egyesek azzal a blogot, hogy a többiek ne offoljanak. :-D

Norman Nailer 2014.11.19. 11:48:10

@weasel: Ebben teljesen biztos vagy? Ezt az "internet.telekom" APN címet most látom először (nekem is Q10-esem van és utánaolvastam a témának). Nálam az APN neve simán "internet" és így - a legfrissebb elérhető oprendszer verzióval - nem tud a 4G-re csatlakozni.
A BB-vel pedig csak a szívás van, ha beállítod a blackberry.net APN-t és elmész külföldre, a telekomos Travel & Surf mobilinternet csomagok NEM vonatkoznak erre az adatforgalomra és fizethetsz egy vagyont. True story.

2014.11.19. 19:38:53

Akkor lóf*szt a trémobil seggibe, számhordozással át a másik szolgáltatóhoz, és nyasgem. Én is így bántam el velük két éve. Tíz perc alatt megvolt egy plázában, ahol egymás mellett volt az üzletük.
süti beállítások módosítása