Tékozló Homár

A Ring Nyelvstúdiót kerülje el messze, aki tovább akar jutni a májnémiznél

2014.12.04. 15:00 | Homár Hilda | 64 komment

ring-nyelviskola-angol-nmet-francia-spanyol-olasz-orosz-nyelvtanfolyam-xi-kerlet-budapest-1-728.jpgA ki nem fizetett rendszergazdák és nyelvtanárok ügye nem kimondottan fogyasztóvédelmi kérdés, de levélírónk gyönyörűen vezeti le, hogy a kisemmizett, idegbajos és a cégtől menekülő tanárok ügye hogyan csapódik le végül úgyis a tanfolyamokra beiratkozókon. 

Tavaly novemberben jelentkeztem egy internetes hirdetésen keresztül angoltanári állásra a Ring nyelviskolához. Végzős egyetemistaként gondoltam kipróbálom magam nyelvtanárként, a sok elfuserált ’diákmunka’ után.

Az úgynevezett állásinterjú gyakorlatilag abból állt, hogy megkérdezték, milyen nyelvvizsgáim vannak, tanítottam-e már és, hogy mikor érnék rá órákat tartani? Se angol nyelvű elbeszélgetés nem volt, se próbaórát nem kellett tartani, se nyelvvizsga-bizonyítványt vagy bármilyen képzettséget bizonyító iratot bemutatni. Így bíztak rám a lakossági tanfolyamok keretén belül egy kezdő és egy középhaladó csoportot, valamint egy magántanítványt, akiről azt állították, hogy tanulási nehézségekkel küzd.

Természetesen mindez gyanús volt, de gondoltam egy próbát megér, úgysem dolgoztam még hivatalosan nyelvtanárként, és hátha csak a „HR-esek” ilyen ügyefogyottak, hogy felvennék az utolsó hülyét is, aki álláshirdetésben foglalt elvárásokat becsületesen elbégeti.

A megbízásos szerződést az első munkanapomon az első megtartandó órám előtt pár perccel íratták alá velem. A szerződésben szó sem esett a bérszámfejtés mikéntjéről. Itt még mindig naivan/ostobán és elnézően tartottam azt az álláspontomat, hogy ez pusztán a szervezőképességük hiányossága, de semmi gond, végre olyan munkát csinálhatok, amit majd élvezek is.

Valóban, tanítani remek dolog volt, bár nyelviskola szervezése és felszereltsége gyakorta keresztbe tett nekem: az előírt tankönyvet sem nekem, sem a diákoknak nem tudták biztosítani, fénymásolni, nyomtatni nem lehetett. Oktatási segédanyagként kiszáradt filctollakat adtak a tábláikhoz és egy magnót, aminek szintén semmi hasznát nem vettem, mert a kölcsönözhető hanganyagok között egy sem volt, ami az általam tartott tanfolyamokhoz kapcsolódott volna. Az is előfordult, hogy a teljesen kezdő csoportba a tanfolyam háromnegyedénél bejelentés nélkül új diák érkezett, aki csak pislogott, mint hal a szatyorban. Egy ilyen helyzetben a tanárnak két tanfolyamot kell vezetnie egy csoportban, aminek végén az új diák a tanár hozzáállásától függően kezdheti elölről az egészet, vagy továbbjut a következő szintre valamilyen hevenyészett tudással.

Ahhoz, hogy lezáruljon egy tanfolyam, legalább egy témazáró tesztet meg kellett íratnom a diákokkal. Mikor az egyik ügyintézőnél utána érdeklődtem, pontosan milyen kritériumoknak kell, hogy megfeleljen a dolgozat, csak annyit mondott, elég, ha íratok egy tíz szavas szódolgozatot. Tíz szó tudása valóban tökéletesen lefed egy körülbelül harminc órán át oktatott tananyagot, annak minden nyelvtani, stiláris, kulturális, miegyéb vonatkozásaival egyetemben.

Mindezzel az otromba nemtörődömséggel úgy ahogy kibékültem, de a valódi gondok számomra akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy a nyelviskola, mint azt a „ring nyelviskola vélemény” google-találatai is kitűnően tanúsítják, nem igazán szeret fizetni. A megadott fizetési határidő után egy héttel bátorkodtam megkérdezni az egyik titkárnőt, hogy ugyan mi a helyzet a fizetéssel, amire az a válasz érkezett, hogy az iskolának több millió forintos kintlévősége van, majd ha ezeket behajtják, akkor érkezik a fizetés is, pontos dátumot nem tudni.

Az udvariasság határain belül bár, de csekélyke megértést tudtam tanúsítani a nyelviskola szomorú anyagi helyzetét illetően. Szó szót követett és végül kiderült, hogy a titkárnő szerint: mit tudom én, a nyikhaj kis szarházi, hogy milyen a nyelvoktatásban dolgozni, és biztos van más keresetem is és különben is takarodjak a picsába. Nehogy már nekem álljon feljebb, hogy a saját szerződésük szerint súlyos szerződésszegést követnek el azzal, hogy nem tartják be a fizetési határidőt.

Ezek után beszélgettem a fizetésekkel kapcsolatban egy-két ottani tanárral, akik valamilyen oknál fogva, már évek óta tanítottak náluk. Ők elmesélték, hogy előfordult már olyan, hogy akár fél évet is késett a fizetésük, de utána egyben megkapták az egészet. Egy ismerősöm pedig arról számolt be, hogy két évvel ezelőtt ő is dolgozott a Ringnél, akik össze-vissza bíztak rá csoportokat, részmunkaidőből teljes munkaidőbe került szerződésmódosítások nélkül és azóta is tartoznak neki félévi fizetésével.

Természetesen az igazi tanár hivatásként tekint a munkájára, de ez nem azt kell, hogy jelentse, hogy folyamatos anyagi bizonytalanságban éljen, kitéve az iskola gazdasági szeszélyeinek és megfélemlítéseinek. Értendő ez utóbbi alatt például az ügyintézők légből kapott fenyegetései vagy a szerződés kemény pénzügyi szankciókkal rémisztgető titoktartásról szóló passzusai.

Később megkerestem egy ügyvédet, akivel átbeszéltük a lehetőségeket és arra jutottam, hogy a leghatékonyabb megoldás ebben az esetben a fizetési meghagyásos eljárás lenne. Ennek költségei körülbelül egy tízesbe fájtak, de sokkal jobban megérte, mint malmozni és megvárni, amíg ők lépnek. A fizetési meghagyás egy elektronikus úton indított eljárás, amit, ha a tartozó fél elutasít, automatikusan perré fajul az ügy, ami a nyelviskolának sem éri meg. Szerencsére bevált a dolog és megtérítették az összes fizetésemet az ügyvédi költségekkel és a késedelmi kamattal együtt. Ehhez csupán egy féléves huzavonára volt szükség, aminek során a nyelviskola képviselői folyamatosan hárítottak, ferdítettek, igyekeztek kibújni a felelősség alól és hol diplomatikusan, hol pofátlanul, de rendületlenül hülyének néztek.

Ennek a hozzáállásnak az árát pedig nem csak a tanárok, de a diákok is megfizetik. Mivel a tanárok nagy része az első adandó alkalommal otthagyja a nyelviskolát, amint rájön turpisságra, ezért nincsen folyamatosság a tanfolyamok szintjei között. A diákok megszoknak, talán meg is kedvelnek egy tanárt, majd hónapokat kell várni a következő tanfolyam kezdetéig, amíg kerítenek egy újabb balfácánt, aki akármit állíthat magáról, azt az állásinterjún készséggel elhiszik neki. Ezek után az új tanár teljesen más módszerekkel és attitűddel folytatja az eddig elkezdett munkát. A tanfolyam alacsony díja rendkívül csábító, de az összecsapott HR-es munka, a tanfolyamok szervezetlensége, az oktatási segédanyagok hiánya, az ügyintézők sumákolása, a folyamatos tanárcserék megeszik a minőséget az utolsó morzsáig.

Update:

A HVG itt arról számol be, hogy nem csak a lakossági, hanem a TÁMOP-os tanfolyamokat tartó tanárok is hasonlóképpen megjárták a Ring-gel.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.12.04. 15:07:40

"A tanfolyam alacsony díja rendkívül csábító, de ... a minőséget az utolsó morzsáig."

Azt kapja, amiért fizet.

Ez is egy lehetséges üzleti modell. Csak elég szar szemét.

Artech 2014.12.04. 15:37:57

Bocsi, de a posztoló tényleg nyelvtanár?
Erről egy prosti szót sem ír. De szerintem nem, mert diákmelón vett részt.
Attól,hogy nyelvvizsgád van (akár több is), nem vagy TANÁR.
Ha a tanítóképzőt végzed el, akkor sem vagy TANÁR.
Csak oktató lehettél itt, akkor meg kár papolni a tanári hivatásról.....
Egyébként ez nyelvstúdió...
Az pedig nem egyenlő a nyelviskolával.
De ezt biztos tudod te is...

FDToth 2014.12.04. 15:45:05

A posztolo ahhoz kepest h eloleg diplomas nyelvranar, az elethez eleg hulye. Eleve egy sikeres allasinterju utan elkerjuk a munkaszerzodest es alaposan attanulmanyozzuk, megnezetjuk egy ugyveddel is ha kell. Ha vmi nem stimmel, kihuzunk/hozzairunk stb. Ha a munkaltato sokan huzza a szajat, akkor itthagyni oket es mas munka utan nezni. Persze itt jon az h kell a munka, mert nincs penz stb. De ha eljezdesz ugy dolgozni sokkal rosszabbul fogsz jarni.

AtiSnatch 2014.12.04. 15:45:31

őőő nem értem mit mond, kérek egy tolmácsot.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.12.04. 15:51:36

Javítsatok ki, de a posztoló egy nő. 1x valami valami lovas fórumon olvastam - annyira megmaradt, mintállat - hogy kétnő ment lovak alól szart lapótolni, s utána, a munka végezte után bizony nem volt tűrhető a szállás finoman szólva, s ebből lett a mentális-verbális ricsaj. Namost basszákmeg, miért nem nézték meg ELŐTTE a szállást? A írásodról ez a sztori jutott eszembe, hogy munkaszerződés. Amúgy nem mintha közel állna hozzám a pusztálkodás-parsztkodás, de mégis: mennyien hajszolják bele magukat rabszolga-közeli feltételek melletti munkavégzésbe, ahelyett hogy termelnék maguknak az ehető étket. Elméleti szinten ennek ma nagy, felfutó divatja van, ahogy elnézem az interntes karaktervetéseket. De mint látjuk mégsem. Emberek ábrándoznak, mert szívnak, s szívnak tovább. E poszttal ugyanott vagyunk, ahol voltunk, nem kell sokat várni.

Manyecska 2014.12.04. 16:38:52

@Kellemes Zérókomponista: szerintem a lovasszánra várnak. Mega Mikulásra.:DD

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.04. 16:41:10

Jó reggelt kíváno a posztolónak, viszont ha már belemászott az ügybe, ügyesen megoldotta; az a másik bajom, hogy egy ilyen cég hogy a francba' működhet még?
Mert már jó ideje szívatnak mindenkit, és mégis léteznek.

Amúgy ez inkább a Munkahelyi Terrornak való post lenne...

Aureliano Buendía 2014.12.04. 17:09:30

ööö kérek egy tolmácsot

Aureliano Buendía 2014.12.04. 17:17:25

@ColT: tényleg inkább ott lenne. De legalább összekapta magát, és egyedül megoldotta.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.12.04. 17:23:31

@ColT:
Tuggya kérem, hogy van az:
Amíg lószar van....

Artech 2014.12.04. 17:27:28

@FDToth: mondom, nem nyelvtanár...
Csak oktató...

Freddy a Krüger 2014.12.04. 17:55:37

Vadász vadásszon, tanár tanítson.
Ja, fiatal még és kellett a pénz.

AtiSnatch 2014.12.04. 18:18:47

Ring-Ring Ring-Ring
- Hálló!?
- Jó napot! Vadász úrral beszélek?

Csimpi csumpi 2014.12.04. 18:43:25

You get what you pay for.

Manyecska 2014.12.04. 18:51:53

Természetben sem fizettek? :D

Trunkel 2014.12.04. 19:02:48

Most mit kell itt a posztolót izélgetni. Csinálta amit kellett, mert hitt a munkában, aztán amikor látta valami gebasz van utánajárt, kérdezősködött, aztán szépen kiállt magáért. Ügyvéddel, perrel fenyegetéssel. Egy nőtől tényleg ne várjuk már el, hogy vigyen egy ökröt meg ekét, aztán ő hintse fel sóval.
Számomra riszpekt!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.04. 19:28:30

@Trunkel: De már az elején látta, hogy ez így nem jó.
Mondjuk ami kis égeknél tud folyni, az komoly esetben sem mindig nívósabb ennél.

Trunkel 2014.12.04. 19:41:23

@ColT: Van aki nem válogathat, próbál megragadni mindent, ami csak nyomokban jó lehet. Én már(!) hálistennek nem ez a kategória vagyok, de ez sem volt mindig így. Érzek némi empátiát a poszoló felé emiatt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.04. 19:46:11

@Trunkel: Sztem a postoló sem ez a kategória volt.

Freddy a Krüger 2014.12.04. 20:37:04

Én azt mondom, vadász maradjon a kaptafánál!

K7654321 2014.12.04. 22:38:29

Olyan könnyű itt harácsolni.... Biztos, ti milliókból éltek.

Diákmunka - igen, van ilyen. Akinek nincsenek gazdag szülei, hogy megadják, hogy, hogy tanulás mellet ne kelljen dolgozni!
És innen indul a következő: ha valakinek nagyon is szüksége van a pénzre, az a munka lehetősége miatt bevállalja azt, hogy igenis, azt is elfogadja, hogy ha az utolsó pillanatban adják elé a munkaszerződést.
Örülök, hogy kezdő tanárként tudott lépni és nem hagyta, hogy még több mínusza gyűljön.

A férjemnek, mind a mai napig nettó fél millió forintja maradt bent egy k..rva cégnél (fizetésként, ami 2 havi keresetet jelent), ami ellen nem tudunk mit tenni. Indítottunk ügyvédi felszámolást, de soha nem fogjuk megkapni. Már 3 éve megy az ügy. Folyamatosan kapjuk a végrehajtói értesítést. Ez sem jobb!!!! Csak a nagy mínuszban vagyunk!

Kedves Levélíró!
Köszönjük a posztot!
Remélem nem lesz több negatív az Életedben!

Üdv,
Kata

Tiborfalvi Tibor 2014.12.04. 22:47:02

@Artech: Attól még, hogy nincsen (tanári) diplomája, még lehet lelkiismeretes és kötelességtudó.

Ennek semmi köze nincsen a diplomához, hogy egy ilyen nemfizetős esetben beleszarsz-e a további munkába avagy sem...

2014.12.04. 22:58:20

Thö poszt veri long!

Valamint: hogy hívják az erdő királyát?
.
.
.
Hát FAKING!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.04. 23:43:49

"Olyan könnyű itt harácsolni..."
Itt kurva könnyű, mert ebből pénz nincs :D

Különben én is dolgoztam diákként, nem is keveset. Érdekes, mindig fizettek, sosem basztak át. Miért?

"ndítottunk ügyvédi felszámolást, de soha nem fogjuk megkapni. Már 3 éve megy az ügy. "
Ez itthon nem túl meglepő. Nem feladni, és valami lesz. Azt ne is várd, hogy hamar...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.04. 23:46:43

@K7654321: Nem mellesleg, a férjedet esetleg átverték, esetleg ő résen is volt, de túljártak az eszén, a postoló viszont önként és dalolva hagyta figyelmen kívül az árulkodó jeleket - és a Ringről minden bokorban lehet találni szaftos sztorikat.
A postoló mindenesetre ügyes volt :)

K7654321 2014.12.05. 00:01:36

Kedves CoIT!

Férjemet szerintem nem verték át, elsőként fordultunk ügyvédhez, de sajnos nem a legelsőként (ha benne lennél, tudnád) - de nem a poszthoz tartozik, ahogy az én kommentem ezen része sem, csak leírtam, hogyan jártunk!

Amúgy a postoló tényleg ügyes! :)

Üdv,
Kata

igi1 2014.12.05. 00:22:54

@K7654321: ez a baj:

Mindent a PÉNZHEZ köttök

pedig gazdag vagy szegény az mindegy, a fontos a hozzáállás és a gondolkodás

Lehet alaki gazdag élete végéig, meg szegény is, ha akarsz valamit, eléred, ha nem akarsz, mindegy.

Egyébként meg be lehet azt hajtani, ha nem adod fel. Mert ez úgy hangzik, inkabb benyeled.

Ez a baj a mai világgal: könnyebb elengedni, feladni, elépni, mint maradni, harcolni, és utánajárni küzdeni.

Lehet h bennmaradt a félmillátok, de ez talán segít sbban, h legközelebb okulj ebből is.

Érted, földhöz nem vwrheted magad vagy mi b+.

Amúgy meg kemény pénzt el tud kérni az ügyvéd és veszett ügyet nem vállal...

igi1 2014.12.05. 00:31:16

Ja a posztert is jó hosszú ideig szivatták.

fizetési meghagyásra fizettek!? Fura

Itt a szerencse is kellett az meg kevés embernek van ha nem akarnak nem fizetnek oszt jóvan

még úgy is h visszakapta a lóvéját elég sokat bukott a poszter az idegeskedés. utánajárás, meg egyéb gondok miatt

Azért jó, hogy megírta, igenis, nem kell hagyni magad, küzdeni kell, mert ha a végén akár nyersz, akár vesztesz, mindent megtettél, és kész.

A tóbbség meg inkább hagyta volna annyiba, arra is fogadok.

Egyébként meg lett másik állás!?

Aki nyelvvizsgától minőséget meg nyelvtudás tanulást vár az nem tanár.

Nyelvvizsgázni már úgy megy a többség, hogy ne kelljen tanfolyamra se a zsét költeni, vagyis otthon tanulnak ingyé, ismerőssel, nettel.

Én is ïgy tettem, nem voltam tanfolyamon soha.

igi1 2014.12.05. 00:35:34

Azé mer még csak egy csicska vagy, még em kell hagyni agad...

Igaz, akinek nincs veszítenivalója, annak ez is tökmindegy, igaz!?

De azér utána lehet nézni, érdeklődni egy cégnek a neten arra n a google, h tudd kb. mi a dörgés

Erról a ringről is van pár dicshimnusz.

Nem igaz h egy tanár ne tudott volna utána nézni, mielőtt jelentkezik oda...

K7654321 2014.12.05. 00:59:07

@igi1:
Kedves igi1!

Lehet, rosszul fogalmaztam vagy Te értettél félre valamit.
Igenis, pénzhez kötök, mert másból nem tudjuk kifizetni pl. a rezsit. De ezt már te kevered bele!....
Nekünk nincs senkink (sem apuci, sem anyuci), aki ha megszorulunk, segítsen.

HA olyan okos vagy, miből okuljunk? Hogy mindent megtettünk azért, hogy a pénzünkhöz jussunk? Hogy az első pillanatban, mikor láttuk, hogy ebből nem lesz semmi, kerestünk egy jó ügyvédet? Erre adj választ!
Nem mi adtuk be legelsőként, úgyhogy nem mi általunk történt a felszámolás, és nem mi vagyunk azok, akik a felszámolók lehettek? (Lehet egy nap, de akár egy-két óra is, amin elcsúsztunk...)

Ha benne lennél, tudnád, de úgy látszik, fogalmad sincs róla, csak osztod az észt, eszetlenül!
Te mit tettél volna, ha ott vagy, nem fizetnek? Írd le, konkrétan, pontról pontra! Mit csináljak: zargassam a felszámolóbiztost, hogy mikor kapom a pénzem - holott a NAV, a Bankok előrébb vannak sorolva, mint a munkavállaló? A munkavállaló A kategóriás, de mégsem őket fizetik ki elsőnek.

Rossz emberrel kezdtél.....

Kérdésemet fenntartom:
1. Ha olyan okos vagy, miből okuljunk?
2. Te mit tettél volna, ha ott vagy, hogy nem fizetnek?
Ha ember vagy a talpadon, most pontról pontra leírod!
Nekem már nem segítesz, de talán másoknak igen!

Nekem a legfőbb bajom azzal van, hogy leszólják szegény, mert diákmunkában csinálta, hogy nincs tanári diplomája! Pedig okos, akarja, van hitvallása a tanári munka iránt! És ez nagyon fontos!
Sajnálom és együttérzek vele. Remélem, a jövőben egy lelkes tanárként tiszteli meg diákjait! És a diákjai is viszont! :)

Kata

szamaritánus 2014.12.05. 08:47:44

@Artech: ha valamit nem tudsz, legalább ne reklámozd.
felnőttképzési akkreditációs számmal, programakkreditációkkal rendelkezik ÉS nyelvet tanít, VAGYIS nyelviskola, mindegy, hogy stúdiónak hívja-e magát vagy nem.

szamaritánus 2014.12.05. 08:49:23

@Tiborfalvi Tibor: a törvény értelmében tanári diploma kell az akkreditált intézményekben történő tanításhoz, sajnos kevés a kötelességtudat és elhivatottság.

AtiSnatch 2014.12.05. 09:18:28

@Freddy a Krüger: Hilda meg csütörtököt mondott...

joska61 2014.12.05. 09:18:40

A legnagyobb baj az, hogy ez a poszt egy csomó más nyelv és számítástechnikai iskoláról is elkészülhetett volna.

igi1 2014.12.05. 10:14:00

@K7654321: lehet szépíteni, AKKOR SEM TETTÉL MEG MINDENT, hogy visszakapjátok a lóvétokat.

A többi meg csak süket duma, és önmagad mentegetése.

Felőlem szólhatsz be nekem, attól még mindig vesztes vagy, és így nem kapod vissza a lóvédat. A hozzáállás és a gondolkodás igenis, mindenre megoldás, a pénzbehajtásra is.

Szép napot az önsajnálásban.

A több pénz meg nem boldogít, mert amikor mindent megkaptál, akkor bolondul meg mindenki.

Diákmunka is munka, én is dolgoztam a főiskola alatt, oszt leszartam, ki mit gondol, vél erről.

De itt az a lényeg:

SZERENCSE IS KELLETT a poszter esetében ahhoz, hogy megkapja a lóvét. Ő viszont tényleg mindent megtett magáért, és semmire nem sajnálta az időt, fáradtságot, utazást.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.12.05. 10:15:13

@K7654321: Kata! Igivel ne vitatkozz, vele nem lehet, próbáld meg úgy értelmezni, hoyg minden mondata az előző mondatának a javítása.
:D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.12.05. 10:16:20

@igi1: jaj te csaj. Mi a lófaszt tudsz te arról, hoyg ők mit tettek és mit nem. Szálj már le a lóról, alul van a lófasz.

igi1 2014.12.05. 10:17:10

Ja, egyébként meg a felelősséget áthárítani másra is könnyű, attól még mindig nem lesz meg a pénzed, hogy várod a sültgalambot, meg hogy majd a NAv és a hatóság segít.

Rengeteg módszert találhatnál, amivel nem hivatalosan is behajthatnád a pénzedet, mert az csak egy lehetőség, hogy a hatóság tehetetlen.

Igen, osztom az észt, mert van mire, csak nektek erről nem kell tudni, hogy titeket ez vigasztaljon.

igi1 2014.12.05. 10:18:29

@batgirl: az eredmény engem igazol

lóvé nincs, nem is lesz

a többi meg süketelés

a poszter is ülhetett volna a fenekén, beletörődhetett volna, oszt várhatta volna, hogy maajd más segít neki

de könnyebb a másikat hibáztatni, az itt is nagyon megy

ettől még mindig nem kapod meg a pénzedet

igi1 2014.12.05. 10:22:19

A hangsúly ezen van, aki még egyszer nem értené:

Egy ismerősöm pedig arról számolt be, hogy két évvel ezelőtt ő is dolgozott a Ringnél, akik össze-vissza bíztak rá csoportokat, részmunkaidőből teljes munkaidőbe került szerződésmódosítások nélkül és azóta is tartoznak neki félévi fizetésével.

vs.

Később megkerestem egy ügyvédet, akivel átbeszéltük a lehetőségeket és arra jutottam, hogy a leghatékonyabb megoldás ebben az esetben a fizetési meghagyásos eljárás lenne. Ennek költségei körülbelül egy tízesbe fájtak, de sokkal jobban megérte, mint malmozni és megvárni, amíg ők lépnek. A fizetési meghagyás egy elektronikus úton indított eljárás, amit, ha a tartozó fél elutasít, automatikusan perré fajul az ügy, ami a nyelviskolának sem éri meg. Szerencsére bevált a dolog és megtérítették az összes fizetésemet az ügyvédi költségekkel és a késedelmi kamattal együtt. Ehhez csupán egy féléves huzavonára volt szükség, aminek során a nyelviskola képviselői folyamatosan hárítottak, ferdítettek, igyekeztek kibújni a felelősség alól és hol diplomatikusan, hol pofátlanul, de rendületlenül hülyének néztek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.05. 10:24:22

@K7654321: Han elment, dolgozott, nem fizettek, az átverés. Ahogy a postolónál is. A különbség az, hogy a postolónak voltak baljós jelek, nálatok vagy voltak, vagy nem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.05. 10:26:57

@igi1: Ja, még ismerőse is volt. No words. Most kivételesen igazad van.

Azt honnan szeded, hogy @K7654321 nem tett meg mindent hogy megkapja a lóvéját? Pont hogy megtett, mégsem működik a magyar jogrendszer. "Mert ez úgy hangzik, inkabb benyeled. " Pont nem úgy hangzott.

igi1 2014.12.05. 10:32:31

Azért meg lehetett volna azt az ismerőst kérdezni, mielőtt elvállaltad volna a munkát is, poszter.

Ha volt kapcsolatai, meg tellett neki ügyvédre, akkor nyilván nem döglött bele a fél éves pénzhiányba.

Itt azért másabb anyagi helyzet lehet, de a poszter akkor sem hagyta annyiban, és a végeredmény őt igazolja. Hozzátenném, ezek is csak az én feltételezéseim.

Felőlem lehetek én a rossz, de ez rajtatok nem fog segíteni, ha nem bírjátok felfogni, hogy addig kell menni, addig nem szabad hagyni, és addig kell küzdeni, amíg meg nem kapjátok a pénzeteket így, vagy úgy.

A poszter is erre biztat, de itt is kapja az ívet, hogy diákmunka, meg a többi, mint ahogy fentebb is kifejtették.

Akkor csak süllyedjetek az önsajnálatotokba, legyetek depisek, akkor hibáztassatok mást, és kenjétek másra a saját felelősségeteket, ha ettől nektek könnyebb, meg rohadtul így érzitek magatokat jól, de a lóvétok ettől még ezután se lesz behajtva, meg nem a Mikulás hozza majd a puttonyában nektek.

A másik: a magyarok nagy butasága az, hogy azt hiszik, a minél több lóvé majd mindent megold. Több, nagyobb, szebb...
Pont olyankor, amikor nincsenek anyagi gondjaid, nem kell aggódnod a rezsi miatt, na pont olyankor mutatkozik meg az, hogy rohadtul nem vagytok elégedettek az életetekkel, és boldogtalanok lesztek, hiába nem kell nézni egy bevásárlásnál, hogy ákcijós.

Itt előjön az az elmélet is, hogy aki nem született ezüstkanállal a szájában, az mindent elvisel, míg egy született gazdag könnyedén bedobja a törülközőt, mert minek küzdjön, lóvéja így is úgy is lesz.

Ismétlem: a poszter is ülhetett volna a fenekén, meg nem kellett volna befizetni az ügyvédnek azt a pár tízezer forintot, ha egyszer nem volt biztos abban, hogy visszakapja a pénzt.

igi1 2014.12.05. 10:37:38

@ColT: vannak módszerek

akarod a pénzed

van hivatalos út (nav, végrehajtás egyebek)
-> kiderült, nem járható út

van, nem hivatalos út (más végrehajtó keresése, utánanézés, meg egyéb információk szerzése, amire fizetnek)

itt csak a hivatalos úttal próbálkoztak, gondolván, mást nem is tehetnek

Azért kéthavi tartozást már nem lehet mire fogni, ha egyszer félmillát keres 2 hónap alatt, és most sír miatta, meg a rezsi miatt, akkor egy havi keresetkiesés is nagy gondot jelent nála, mégis elnézték, meg vártak tovább.

És ha 3-4 havi fizetéssel maradtak volna el!?

Azért fél milla nem fizetésnél, én már elmennék a tulajhoz is, oszt elbeszélgetnék vele, mert az nem kispályás lóvé már.

A hatóság is tehetetlen, akkor más módszer után kell nézni. Ha ők itt feladják, akkor minek sír?

K7654321 2014.12.05. 10:41:27

@igi1

A világ egyik legboldogabb emberével beszélgetsz.... ez nem jött be!

1. Tettem fel 2 kérdést, arra nem válaszoltál. (Mint írtam, NE nekem segíts, hanem MÁSOKNAK/MÁSOKON!!!)

2. A témát Veled lezártnak tekintem.

Nincs időm a hülyékre.

További szép napot Neked!

♔bаtyu♔ 2014.12.05. 11:06:42

Ennek a Ringnek már 10 évvel ezelőtt is olyan kemény híre volt, hogy szaglott.

Gondolom, az lehet a titkuk, (még mindig élnek) hogy nyelviskolai tanárnak bárkit felvesznek.

SarahConnor 2014.12.05. 13:39:45

Három és fél évet húztam le egy vidéki nagy nyelviskolánál. Nálunk ilyen durva dolgok, mint a bérek ki nem fizetése, nem voltak, de megvoltak az eszközök arra, hogy a tanárokkal szemben a vezetők és a tulaj járjanak jól. És nagyon ment a vezetői arcoskodás is.
3 és fél év után úgy jöttem el, hogy nyugtatókra szorultam. Azt hiszem, ez mindent elmond arról a világról.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.05. 16:48:07

@igi1: "van, nem hivatalos út (más végrehajtó keresése, utánanézés, meg egyéb információk szerzése, amire fizetnek) "
Te hol éksz? Zaklatásért ha feljelent, vagy megvereted, az nem polgári, hanem büntetőper -> abban nem jársz jól.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.12.06. 07:36:44

@ColT: nincs leterhelve ez a csikló és a köré épült topfalusi nő, mely ugye topkommenter is (:D) egyben. Szóvalha ott virítná a szavakat a Aldi reklámban, nekünk már jóval kevesebb jutna. De több jut. Hát viseljük. Vállunkon a nagy segg terhét. Mert erre születtünk, mi másra, tűrni. Boldogok a félkegyelműek.
@igi1: nekem 1x 15 ezerről küldtek meghagyást.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.12.06. 07:43:09

@igi1: "Lehet alaki gazdag élete végéig, meg szegény is, ha akarsz valamit, eléred, ha nem akarsz, mindegy."
Ne fárasszál már. A hogyanja az akarásnak mindegy, lehet szarul is, csak megfelelő erővel kell nyomnia gáz és bizton célba érsz? Az is mindegy mennyi eredendő találékonyságod, eszed van hozzá, meg hogy kikkel sodor össze az élet? Mindez mindegy, csak akarni kell. Nahogyne.
Egyébként is, van, amit nem érdemes erőltetni, mert aránytalan nagy energiabefektetéssel járna és hidd el, hogy ezt a kókler fél is pontosan tudja, meddig mehet el.

Manyecska 2014.12.07. 14:14:16

@Kellemes Zérókomponista: dehogy tudják:((( a legtöbb a saját anyját megb..szná jópénzér..sikerült behajtatnom nekem is ugye féléves tartozásomat de nincs benne sok köszönet, ha tudom hagyom a francba.
Semennyi pénz nem ér meg annyi idegeskedést stb.:((( @igi1: én próbáltam a nemhivatalost is épp ezért mert nem várom meg a sült galambot amíg a számba repül. Akinek szüksége van a pénzre hidd el megteszi szintén, bár olvasva a kommenteket úgy érzem magam mint egy óvodában, na mindegy:DD:P

Manyecska 2014.12.07. 15:36:33

@ColT: :) ..az a baj nem vagytok elég bevállalósak, ebben a nagy pénzhajhászásban tökéletesen kiveszett belőletek az összes spiritusz, vagányság, találékonyság, érzelem!, csak a jószerencsében bízhattok meg pár "barát" "nagylelkűségében" némi morzsáért. Szánalmas. Közben az élet elszáll és azt veszed észre hogy csupa érdekember vesz körül. Láttam már ilyet. Nem mindenki szeret pitizni még sok pénzért se én tökéletesen megértem Igit! Vannak még ilyen hülye emberek akik szeretik úgy élni az életüket hogy nem köpik szembe magukat a tükörben, minden reggel. De hiába mert a mocsár lehúzza őket amiben boldogan tapicskolnak. Ehh, lapozzunk!:D

Manyecska 2014.12.07. 16:55:01

@ColT: ja, nem rád értettem, bocsi. Csak voltam már gengszterfeleség.:D

Majmász Gedeon 2014.12.12. 13:52:12

"Végzős egyetemistaként gondoltam kipróbálom magam nyelvtanárként..." -> Végzős egyetemistaként, gondoltam, kipróbálom magam nyelvtanárként...
"Az úgynevezett állásinterjú gyakorlatilag abból állt, hogy megkérdezték, milyen nyelvvizsgáim vannak, tanítottam-e már és, hogy mikor érnék rá órákat tartani?" ->
Az úgynevezett állásinterjú gyakorlatilag abból állt, hogy megkérdezték, milyen nyelvvizsgáim vannak, tanítottam-e már, és hogy mikor érnék rá órákat tartani.
"de gondoltam egy próbát megér," -> de gondoltam, egy próbát megér,
"aki álláshirdetésben foglalt elvárásokat becsületesen elbégeti." -> aki az álláshirdetésben foglalt elvárásokat becsületesen elbégeti.
"A megbízásos szerződést" -> A megbízási szerződést
"bár nyelviskola szervezése és felszereltsége..." -> bár a nyelviskola szervezése és felszereltsége...
"úgy ahogy kibékültem" -> úgy-ahogy kibékültem
"Szó szót követett és végül kiderült,..." -> Szó szót követett, és végül kiderült,...
"...került szerződésmódosítások nélkül és azóta is tartoznak neki félévi fizetésével." -> ...került szerződésmódosítások nélkül, és azóta is tartoznak neki félévi fizetésével.
"akivel átbeszéltük a lehetőségeket és arra jutottam,..." -> akivel átbeszéltük a lehetőségeket, és arra jutottam,...
amint rájön turpisságra -> amint rájön a turpisságra

Remélem, az angol ennél jobban megy...
Egyébként helyesen jártál el, az ilyenekkel csak így lehet.
süti beállítások módosítása