Tékozló Homár

Cégeknek TÉNYLEG nem jár az elállási jog?

2015.10.15. 14:16 | Homár Hilda | komment

5102278_9ea6955a41a68749e8e35a68f84da991_wm.jpg

Olvasónk az Oázis Computert szidja nagy hévvel, de egyáltalán nincs igaza. Tanácsadóink pontosan leírják, hogy miért járt el teljesen jogszerűen a cég. A szabályozás egyértelmű, úgyhogy érdemes megfontolni, mielőtt áfá-s számlát kérünk a gyereknek rendelt Legóról vagy a nagypapa fúrójáról.

Kedves Tékozló Homár!

Engedd meg, hogy leírjam a következő történetet, had tanuljon belőle más is, hogy honnan érdemes és honnan nem érdemes rendelni elektronikai eszközöket.

Azt tudni kell, hogy amikor vásárlok az interneten keresztül, akkor mindig egy betéti társaság nevére kérem a számlát az ÁFA visszaigénylés miatt. Előfordult már, hogy vásároltam egy terméket, nem felelt meg az elvárásoknak, így a 14 napos elállásra hivatkozva visszaküldtem az árut és visszakaptam a pénzt. Soha nem volt probléma ezzel, egyik cég sem kekeckedett. Volt olyan, hogy egy 360.000 Ft-os laptopot kellett így visszajuttatni, mert nem vállt be a hozzá fűzött remény. Ilyenkor gondosan ügyelek arra, hogy a doboz, a csomagolás és minden tartozék sértetlen maradjon, ha bármi probléma lenne, ne ebbe kössenek bele. Azt még megjegyezném, hogy mindig komoly vásárlási szándék vezérel, nem a "próbáljuk ki és majd visszaküldjük el", mint sokan másoknál.

Ugyanígy történt a héten is, amikor megrendeltem az Oázis Computertől a x-rite i1 Display Pro névre hallgató kalibráló eszközt 69.900 Ft-ért. Sajnos, a kibontás és a számítógépre való rácsatlakoztatás után kiderült, hogy a termék nem az, amire számítottam volna. A hozzáadott CD-t fel sem bontottam, a termékregisztrációt nem végeztem el, mivel feleslegesnek tartottam, tudtam, hogy mennie kell az eszköznek.

Még aznap írtam egy e-mailt az Oázis Computernek, hogy el kívánok állni a vásárlástól és hogy megrendeltem a futárt, másnap küldöm is vissza a terméket. Kb. 15 perc múlva jött a válasz e-mail, ami úgy ért, mint a hideg zuhany. Azt írták vissza, hogy két okból sem állhatok el. Egyrészt, cégre nem vonatkozik az elállás, másrészt "ez a termék szoftver regisztrációt tartalmaz, ami nélkül nem használható". Mint ahogy fentebb is írtam, regisztráció nélkül is használható a termék...

A fogyasztóvédelmet fel is hívtam telefonon és valóban igaz, hogy "cégként" nem állhatok el a vásárlástól. Micsoda gusztustalan joghézag ez egyébként! Még ha jogos is, értelmetlen és demagóg. Bár nagyon érdekes, mert eddig sosem volt ilyen mentalitáshoz szerencsém... Úgyhogy a "csodás" Computer Oázis nem veszi vissza a terméket. Annyi szent, hogy senkinek nem fogom ajánlani őket, főleg azokat intek óvva, akik céges számlát kérnek. Itt a rugalmasságot nem ismerik és csak arra hajtanak, hogy lehúzzák az embert....

Üdv.
S

Cégek tényleg nem élhetnek az elállási joggal? És ha nem, miért nem?

A webshopban történő vásárlás esetén a termék átvételétől számított 14 napon belül valóban elállhatunk a szerződéstől. E jogosultság azonban a Kormány rendelet alapján csak fogyasztókat illeti meg. Azaz, azokat a természetes személyeket, akik a szakmájukon, önálló foglalkozásukon vagy üzleti tevékenységük körén kívül járnak el. Amennyiben egy betéti társaság képviseletében adjuk le a rendelést e többletjogosítvánnyal sajnos nem élhetünk. Egyetlen esély, ha a webshop a vállalkozó partnereit is a fogyasztókéval megegyező jogosultságokban részesíti és ezt az ÁSZF-jében is kifejezetten vállalja.

Mivel a webshopból vásárolt terméknél nincs lehetőség annak személyes megtekintésére előfordulhat, hogy csak az átvételekor jövünk rá arra, hogy nem ilyenre gondoltunk, ezért célszerű a vásárlás előtt minél több információt beszerezni, elolvasni a termékösszehasonlító oldalak értékeléseit, és legfőképpen megnézni a szolgáltató honlapján fellelhető általános szerződési feltételeket, hiszen ilyen esetben vállalkozóként sajnos nem élhetünk az elállási joggal.

Más a helyzet, ha a kipróbálás során azt tapasztaljuk, hogy a termék nem rendelkezik a szerződésben meghatározott, vagy más hasonló termékektől elvárható tulajdonságokkal, vagy éppen nem nyújtja azt a mit a webshop a termék leírásában ígért.  A termék (a szerződés teljesítése) ebben az esetben hibásnak tekinthető, melyre tekintettel a vállalkozások is élhetnek a szavatossági jogaikkal és kérheti a termék cseréjét, vagy a hiba súlyára tekintettel akár el is állhatnak a szerződéstől, visszakérve a termék vételárát. Jelentéktelen hiba miatt nincs helye elállásnak.

Habár jelen esetben ez nem befolyásolta az igényérvényesítést, jó tudni, ha fogyasztóként vásárolunk és el akarunk állni, annak akadályát képezi, ha lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának csomagolását kibontják. Ilyen esetekben hiába jelezzük határidőn belül elállási szándékunkat a szolgáltató joggal utasíthatja el a termék vételárának visszafizetése iránti igényünket. 

Fentiek alapján jól látható, akár fogyasztóként, akár vállalkozásként vásárolunk webáruházból, könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy jóhiszeműségünk ellenére sem tudjuk igényünket érvényesíteni. Javasoljuk, hogy a termék megrendelése előtt mindig törekedjünk a lehető legtöbb információ megszerzésére a kereskedőről és a vásárlás feltételeiről egyaránt. 

UPDATE

Levelet kaptunk az Oázis Computertől:

Kedves Tékozló Homár!

Kérem, engedjék meg, hogy a rólunk szóló bejegyzésük kapcsán cégünk álláspontját is megismerjék az olvasók.

Történetünk során még sosem éltünk ezzel a jogszabály adta lehetőséggel, hogy cégek számára nem vagyunk kötelesek biztosítani az elállás jogát. Az adott esetben azonban több tényező is a vásárlói kérés, vagy inkább követelés elutasítása mellett szólt.

Az említett x-rite i1 Display Pro kategóriájában a legjobb eszköz, profi mérőműszer. Viszont jellegéből adódóan a használattól öregszik, pontatlanabbá válik, bontottan szinte lehetetlen jelentős veszteség nélkül újra értékesíteni. 

Kollégáink napi szinten használnak több darabot is, a vásárlás előtt is tudtunk volna részletes tájékoztatást adni róla, és a használatával kapcsolatban is tudtunk volna tanácsokat adni, ha megkeres minket a vásárló. Ilyen jellegű kérések azonban nem érkeztek hozzánk.

Azt sem tartjuk szerencsésnek, ha egy céges számlára vásárolt termék árát magánszemély bankszámlájára kérik visszautalni, de erre a kérdésre az ismert okból már nem került sor.

Köszönjük a fórum korrekt véleményét az üggyel kapcsolatban! Sajnáljuk, hogy nem tudunk minden igényt kielégíteni, de mindent megteszünk, hogy az elégedett vásárlóink tábora tovább nőjön!

Tisztelettel:

Horváth Ádám

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 14:19:25

Sose értettem, hogy a kasszánál előttem álló vásárló, mikor vesz 4 tejfölt és 2 meggybefőttet, miért kér áfás számlát??? Azt meg hogyan teszi bele a könvelésbe? Ha meg beleteszi, az adóellenőr miért nem vágja ki egyből?

Dezsike 2015.10.15. 14:30:19

@atpijkamo: Ha ilyesmire szüksége van a vállalkozása működéséhez (pl étterme van) akkor el tudja számolni. Az más kérdés, hogy ha ellenőrzést kap hogy tudja bizonyítani, hogy azt az éttermében használta fel, vagy otthon főzött a gyereknek.

Vadászok Őrangyala 2015.10.15. 14:31:58

@atpijkamo: bizonyára étterme van, és olyan precíz, hogy egyesével válogatja össze az alapanyagokat.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 14:33:52

@Dezsike: Itt MINDENKINEK étterme van?

És ha étterme van, akkor életszerű, hogy a raktárkészletben lévő 25 darab meggybefőtthöz a város másik végén vesz még kettőt? Drágábban?

Akinek meg étterme van, és sóher, az onnan viszi haza akaját, nem jár boltba.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.10.15. 14:35:10

@atpijkamo: Az is lehet, hogy valami megélhetési civil szervezet/szekta /szociális (bűn)szövetkezet nevére veszi, és nem az ÁFA-visszaigénylés, hanem a pályázati pénzek elszámolása miatt kell általában. A másik lehetőség, hogy így próbálja komolyabban vetetni magát.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 14:36:49

@Kitalátor (másként) gondolkodó: Jó, ez egy kicsit ésszerűbb magyarázat. De ennyi szekta nincs.

Vadászok Őrangyala 2015.10.15. 14:37:42

@atpijkamo: előfordul, hogy valami elfogy, és gyorsan kell. Hangsúlyozom, előfordul, de ez olyan, mint a fehér elefánt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.10.15. 14:37:46

@atpijkamo: Vannak olyan szociális támogatások is, ahol névre szóló számlával kell az élelmiszerről / tisztítószerről elszámolni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.10.15. 14:41:13

@atpijkamo: Szekta/civil szervezeti/ szociális szövetkezeti tag annál több lehet, + lásd eggyel fentebb, amit írtam. Ilyenkor persze megy a barterezés, ti, kifizetik mások helyett a cigit, piát azok, akiknek húsra, sajtra, mosószerre van szükségük és viszont.

hobbitroll 2015.10.15. 14:48:53

Fillér B. Ödön házhoz ment a ló"szerszám"-ért. Szövegértésből 1s, kérem a következőt

Rosszindulatú Vászka 2015.10.15. 14:51:35

"...mert nem vállt be a hozzá fűzött remény..."

Nincs kérdésem.

CID 2015.10.15. 14:55:29

Arra azért kíváncsi lennék, hány esetben küldte vissza a poszter a szarjait? Egyébként ilyenkor, mi van a számlával, visszaküldi, vagy kap egy storno számlát?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.10.15. 14:58:35

@atpijkamo: Nem jó! Egy csomóhoz speciális képesítés kell, másokhoz épület, stb. Ráadásul csak olyan tevékenységre szabad költséget elszámolni, amiből bevétel is származik, legalábbis jelképesen.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 15:02:08

@Kitalátor (másként) gondolkodó: Jó, persze, az engedélyköteleseket nem. Ha meg nincs tevékenység, majd a NAV kivágja. Én akartam, terveim voltak, stb. Egyébként aszzem most már ingyér lehet változtatni, szóval bármikor belevehetó, ami eszibejut.

kajo 2015.10.15. 15:18:17

Rengeteg ilyen van. Érdekes módon mindig az ilyen vásárlók a "legokosabbak". Cégre regisztrál, vásárol, de nincs tisztában a szabályokkal. Az ÁFA - val szeretne trükközni. Aztán köpköd, okoskodik, sérteget, de nem veszi észre, hogy nem a másik a hülye. Ügyvezető bevásárol az egész családnak telefont, TV - t, stb. majd azt elszámolja cégre, majd el kíván állni. Miután megtudja, hogy nem lehet fenyegetőzik a fogyasztóvédőkkel. Ilyenkor a webshop körberöhögi, mert a Kft - je jogi személy, ami ugye nem fogyasztó. Nem "védi" a fogyasztóvédelem. Volt már olyan is, nálunk is, hogy csak azért is a fogyasztóvédelemhez fordult. Akik ugyanezen indokkal elhajtották. Azonban sajnos ott sincs minden fogyasztóvédő túlképezve, vagy egyáltalán kiképezve. Arra is volt példa, hogy már kijött a fogyasztóvédő páros, és nálunk szembesültek vele, hogy nincs mit keresniük, mert nem az ő hatáskörük. Nem fogyasztó panaszkodott.

Hogy miért nem élhet csak a fogyasztó ezen joggal? Egy egyszerű példa: van egy boltom. Rendelek 1000 db gumilabdát. Eladok kettőt. 998 nem kell senkinek. Elállok a szerződéstől. A beszállítómnak ez vajon jó? Nyilván nem. Ezért jogi - jogi személyek között más szabályozás van érvényben.

A posztoló is megérheti a pénzét. Több esetben küldött már vissza árut. Gondolom nyaralásra is rendel fényképezőgépet, amit a nyaralás után visszaküld.

Azt már csak halkan kéredzném, hogy a visszaigényelt ÁFA - t vajon befizeti-e, ha elállt és megis visszaadták neki a pénzt?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.10.15. 15:30:52

@Szakadás: miért kellene a nagykernek visszavennie? majd elsózzák a következő vadásznak.

Komojtalan 2015.10.15. 15:32:32

Tagadhatatlan fejlődik a Homár, már az adócsalók érdekeit is védi :-). Nem lepődnék meg ha NAV usmegosztaná ezután az oldalán.

Hentes pékné módra 2015.10.15. 15:37:59

Gondolom a monitor be lett kalibrálva, színprofilt elmentetted, a szoftvert letorrentezted, hogy ne kelljen aktiválni, kéred vissza a pénzed. Aha...

Gukker 2015.10.15. 15:42:54

@atpijkamo: "Sose értettem, hogy a kasszánál előttem álló vásárló, mikor vesz 4 tejfölt és 2 meggybefőttet, miért kér áfás számlát??? Azt meg hogyan teszi bele a könvelésbe? Ha meg beleteszi, az adóellenőr miért nem vágja ki egyből? "
Reprezentációs keretből. Pl. üzletkötésnél vendégül látod a másik felet. Elviheted vendéglőbe, vehetsz neki készételt, vagy főz(et)hetsz neki. Ezeket mind el lehet számolni költségként.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 15:44:39

@Gukker: És hetente főz neki? Akkor az inkább egy kosztos.

Gukker 2015.10.15. 15:49:00

@atpijkamo: Nem értem. Miért feltételezed, hogy csak egy illetőre főznek, huzamosabb ideig? 4 tejföl és 2 meggybefőttből ezt honnan szűrted le?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 15:50:55

@Gukker: A napi bevásárlását intézi így, számlára. Hogyafaszba számolja el cégre egy család napi kajaigényét?

Gukker 2015.10.15. 15:52:14

@atpijkamo: Ez a tény kimaradt. Erről őket kérdezd meg. Jogilag megtehetik, én erre válaszoltam.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 15:53:09

@Gukker: Már miért tehetné meg jogilag??? (Akkor különben mindenki ezt csinálná.)

Gukker 2015.10.15. 15:56:16

@atpijkamo: Az előbb írtam, miért. Reprezentációs keretből simán lehet élelmiszert elszámolni.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 15:58:06

@Gukker: Nem, egy család napi kajafogyasztását nem fogod tudni elszámolni. Vagy legfeljebb az első ellenőrzésig.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.15. 16:01:00

@atpijkamo: Lehet elég is addig. Addigra ötször becsődöltették a céget.

Gukker 2015.10.15. 16:02:05

@atpijkamo: Természetes, hogy nem. De mint írtam, az eredeti kommentedben erről nem volt szó:
"Sose értettem, hogy a kasszánál előttem álló vásárló, mikor vesz 4 tejfölt és 2 meggybefőttet, miért kér áfás számlát??? Azt meg hogyan teszi bele a könvelésbe? Ha meg beleteszi, az adóellenőr miért nem vágja ki egyből? "
Én erre válaszoltam. A többi következtetésed már csak a te feltételezésed (még ha esetleg megalapozott is).

lcsaszar 2015.10.15. 16:05:17

@atpijkamo: "Sajnos ez a meggybefőtt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket"

metal · http://electric.blog.hu 2015.10.15. 16:07:18

Miért van olyan érzésem, hogy amikor a posztolónak kell egy napra egy eszköz, akkor nem kölcsönöz, hanem weben megrendeli, majd "kipróbálás" után visszaküldi? Hát most nem jött be, van ilyen.

uns97 2015.10.15. 16:08:26

"...Azt még megjegyezném, hogy mindig komoly vásárlási szándék vezérel, nem a "próbáljuk ki és majd visszaküldjük el", mint sokan másoknál..."

Hat a post elozetes monologjabol nekem valami azt sugja, hogy eppenseggel nem igy van. Raadasul eppen MASOKRA mutogat, mint notorius "csalokra". Erdekes szemlelet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.15. 16:09:22

@metal: Ez mondjuk eléggé bevett gyakorlat egyes helyeken.

gabors 2015.10.15. 16:14:03

"Azt tudni kell, hogy amikor vásárlok az interneten keresztül, akkor mindig egy betéti társaság nevére kérem a számlát az ÁFA visszaigénylés miatt. "

Okosba mi??? Egy kicsit legyen mar occsobbb magyharhosan !!! (ez kulonben adocsalas !)

Most megszivtad !!!

lcsaszar 2015.10.15. 16:20:30

Ha én király lennék, sok mindent betiltanék. Az egyik első lenne az élvezeti cikkek és szórakoztató/luxus eszközök költségként elszámolása. Később belevenném a gyerekjátékokat, iskolai tanszereket, és minden olyat, ami nem a válalkozás által előállított termékhez vagy általa nyújtott szolgáltatáshoz szorosan szükséges. Ezek megszegőit kerékbe töretném.

uns97 2015.10.15. 16:26:00

@gabors: ennel "bukott" ugyan, de majd kiheveri. Ki tudja eddig mennyi afa-t igenyelt vissza minden szirre-szarra. Lattam mar en szamitastechnikai uzlet konyveleseben benzines motorosfureszt afa visszaigenylesre lekonyvelni. :D

Van egy rakas ceg ebben az orszagban ami semmi masra nem szakosodott, meg azert lett eletre keltve, hogy az afa-val "okoskodjon". A szomoru az, hogy ehhez adoellenornek sem kell lenni, hogy tudjuk, megsem csinalnak veluk semmit igazabol. Egy eltunik harom lesz helyette. Itt helyben is van egy gabonamaffiozo, par milliard afa-t keresnek rajta, raverte az apjara, mondvan nem is o volt, hanem a fater, na az meg meghalt kozbe. A srac azota is seftel a gabonaval milliardos tetelben, s senkit sem zavar tulzottan... :(

lcsaszar 2015.10.15. 16:26:19

"csak arra hajtanak, hogy lehúzzák az embert...." Miért nem mindjárt azt írta, hogy becsapták? Még hitelesebb lenne a sztori.

Csáknorissné 2015.10.15. 16:44:40

@atpijkamo: Ha étterem részére veszi, megteheti, hogy élelmiszert, és/vagy tisztítószereket is vesz áfá-s számlára. ha kifogytak éppen, nem várják meg a későbbi szállítást.

gabors 2015.10.15. 16:45:00

@uns97: "s senkit sem zavar tulzottan... " dehogynem !!!

csak azokat nem zavarja akik benne vannak ....

amugy ezert van hogy Magyaroszag Jol Teljesit (nem)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 16:46:41

@Csáknorissné: Itt MINDENKINEK étterme van?

És ha étterme van, akkor életszerű, hogy a raktárkészletben lévő 25 darab meggybefőtthöz a város másik végén vesz még kettőt? Drágábban?

Akinek meg étterme van, és sóher, az onnan viszi haza akaját, nem jár boltba.

Csáknorissné 2015.10.15. 16:50:37

@atpijkamo: Bocs, de ismered a raktárkészletét, vagy az étterme helyét az illető vásárlónak?
Nem kell mindjárt a rosszra gondolni. ;)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 16:52:21

@Csáknorissné: Nem gondolok én mindjárt rosszra, de a tizediknél már igen.

Rosszindulatú Vászka 2015.10.15. 16:59:34

Értelek én benneteket, de ha már homár, azt is sérelmezhetnők, miért is ekkora nagy az élelmiszerek áfája. nem beszélve a jövedéki adóról.

FDToth 2015.10.15. 17:06:16

@atpijkamo: egyszeru: reprezentaciokent megfizeted utana az szjat es ehot igy a nav is jol jar. Mi is cegre veszunk mindent smit lehet, es utana adozunk rendesen. Nem volt meg problema ezelott sohasem ellenorzeskor.
Ha afat visszaigenyelsz ra, az mas, ott bizonyitani kell a felhasznalast.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 17:13:59

@FDToth: Egy család éves kajaellátását elszámolod reprezentációra? Ez marhára nem életszerű.

És ráfizetsz még 50%-ot? Ikább vedd ki osztalékként, és fizesd zsebből.

sarostehen 2015.10.15. 17:36:32

Poszter ezt elmagyarázhatnád igazán:
"A fogyasztóvédelmet fel is hívtam telefonon és valóban igaz, hogy "cégként" nem állhatok el a vásárlástól"

"Úgyhogy a "csodás" Computer Oázis nem veszi vissza a terméket. Annyi szent, hogy senkinek nem fogom ajánlani őket, főleg azokat intek óvva, akik céges számlát kérnek. Itt a rugalmasságot nem ismerik és csak arra hajtanak, hogy lehúzzák az embert...."

Tehát jogosan nem veszik vissza, amiből te azt a következtetést vonod le, hogy ők a balfaszok és nem pedig te.

The Crazy One 2015.10.15. 17:50:55

Ez a szabály, kész. A hatályos jogszabály nem vizsgálja, hogy a cégben használták-e a terméket, vagy továbbértékesíti: amint könyvelésre alkalmas a számla, nincs elállás.
Persze, jó ha vissza lehet igényelni az adót, de azért igényt tartok a fogyasztói jogokra is.
Hány és hány olyan ÁFA-visszaigénylés történhetett, amikor valakinek mégis sikerült kicirkuszolnia a visszavásárlást...

Dezsike 2015.10.15. 17:51:31

@atpijkamo: Simán elképzelhető. Mifelénk egy utcában egymás mellett van kettő, és 2 utcára rá egy harmadik. És ezek csak az éttermek, erre rájönnek még a sörözők, kávézók. És ez egy vidéki nagyobb város. El merem képzelni, hogy Budapesten a belváros környékén mi a helyzet, nem nagyon ismerem ott az ilyen helyeket, mert többnyire a föld alatt utazok.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 18:03:42

@Dezsike: Aha. A műkörmösnek étterme van, szántóföldje, anyámkínnya.

CID 2015.10.15. 18:07:49

@atpijkamo: Ha FIDESZ közeli, lazán ;)

Aureliano Buendía 2015.10.15. 18:40:06

máskor nem kell trükközni az áfa visszaigénylésével. Most nem jött be. Ennyike.

Aureliano Buendía 2015.10.15. 18:47:27

tehát megállapítható, hogy a posztoló egy retardált fasz, aki még le is írja ezt, ráadásul még adócsaló is.

Na, bravó posztolókám. A hét idiótája versenyen számíthatsz a szavazatomra. Bár az utolsó posztok csak holnap kerülnek ki, de nem hiszem, hogy bárki is veszélyeztetné.

AtiSnatch 2015.10.15. 19:44:17

@Aureliano Buendía: azért a mostani posztok után ilyet kijelenteni több, mint könnyelműség :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.15. 19:51:21

SPAM
kilatasgaleria.blog.hu/2015/10/15/nagy_oszi_be_takaritas

@gabors: Szarrágás.
Én azt bírom, amikor szívességet kérnek magánemberként, de ha valamit - alkatrész, akármi - én adok hozzá, akkor adjak róla számlát :D Köhögd ki bazmeg, nekem se volt ingyen.

Aureliano Buendía 2015.10.15. 20:15:20

@AtiSnatch: visszanéztem a hét termését, és bár erős a verseny, de a hét idiótája címre nincs komoly kihívója szerintem. Nem tudom, mi lesz holnap, de nem aggódom. Mindig van lejjebb, de ezen a héten szerintem már megvolt a mélypont.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 20:24:18

Rohadtul elvenném a nők szavazati jogát! Egy nyavalyás liftet nem tudnak kezelni. Állok a harmadikon, nyílik az ajtó, kilépne két elegáns kabátos középkorú csaj. Aztán megakadnak, ja, ez a harmadik? Igen, ez a harmadik. Akkor vissza. Oké. Felmennek a negyedikre, jön vissza a lift. Kinyílik az ajtó, a két picsa ott áll. Mondom, ez lefele megy. Igen, a mínuszeggyre akarnak menni. Anyátok, akkor miért a fölfelé gombot nyomjátok, és szálltok be a fölfelé menőbe? Oké, beszáll velem együtt egy harmadik nőnemű IQ bajnok, megnyomja az egyes gombot, aztán kiszáll a kettesen. Az egyesen nyílik az ajtó, persze senki, csak két ribanc sétál komótosan felénk. Nyomom az ajtócsukót, még hallom a mondatfoszlányt, hogy "nehogy ne várjanak meg". Anyátok! Még vissza is nyitottam volna, ha hallom, hogy megszaporázzák a lépteiket. Aztán a nulláson kiszállok, kabátos csajok, "ez a földszint?" Tenyérnyi kijelzőn virít egy nualla. Igen, az, illedelmesen elköszöntem, pedig a fejüket kellett volna összeütni, hátha kiesik belőle a gondolkodásgátló.

Könyörgöm, két hívógomb van, fölfele meg lefele. Bent meg minden emeletnek egy. És még világít is, ha megnyomod. Mi lehetne ennél egyszerűbb?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 20:26:33

@Aureliano Buendía: Az én szavazatomat is a magadé mellé tudhatod.

Black Hole 2015.10.15. 20:30:20

@Rosszindulatú Vászka: ne hülyéskedj! Az élelmiszerek ÁFA mentesek! Ma voltam vásárolni, de ahova mentem, ott van a közelben egy nagykereskedés. Ott mindenképp adnak ÁFÁ-s számlát. Oda csak azért járok, mert ott van 1kg-os szemes kv, amit nagyon szeretek. De ha már ott voltam, vettem virslit, kolbászt, szalvétát. ÁFA csak a szalvétán vó't!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.15. 20:30:29

@atpijkamo: A 0. nem feltétlen a földszint, de mondjuk ez nem jelenti, hogy ne lettek volna hülyék :D
Mondjuk adott esetben én is beugrok a felfele liftbe, valamikor úgyis lemeg, de utána nem csodálkozok, hogy ugyanott vagyok, ahol beszálltam :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.15. 20:31:47

@atpijkamo: Másik! Deőcsakhasználniakarja! Csakvigyeoda! Nemérdeklihogyan!
(Sok fitneszarcot bírom, amikor edzés van, 3 órát tolja a lábgépet, de lépcsőzni? Azt nem.)

@Black Hole: Én utoljára rajzlapra mondtam, hogy Á! Famentes!

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 20:37:00

@ColT: 1. Elfelejtettem mondani, ez a Mamut volt, párosával vannak a liftek.

2. A piacon a kriptaszökevény nyanyák is ezt mondják, és rendes ember nem fér már be, mert tele van hullajelölttel, akik ingyér lifteznek föl-le. Kezicsókolom, ez a másik irányba megy. Nem baj, ráérek aranyoskám.

www.healthyregardshayley.com/wp-content/uploads/2014/02/stairs-vs-escalator.jpg

Black Hole 2015.10.15. 20:46:15

@ColT: fitness menő, lépcsőzés nem menő!

milyennőazilyen 2015.10.15. 20:48:22

@atpijkamo: hé, ez diszkirimini..., izé diszikrimi, szóval nem kéne :D

Surányi Attila 2015.10.15. 21:07:20

@atpijkamo: asszem elszámolja "reprezentációs" költségként,asszem még intimbetétet is lehet. Sok kicsi sokra megy! :)

Aureliano Buendía 2015.10.15. 21:10:06

@Surányi Attila: és ha már ott van, vehet horgászfelszerelést és csónakot is. Ha már úgyis el van baszva a hétvégéje... :)

milyennőazilyen 2015.10.15. 21:18:06

@Aureliano Buendía: intimbetét nem ua, mint szárnyasbetét/tampon, köszönöm, hogy tágíthattam a tudatodat :D

gabors 2015.10.15. 21:47:27

@atpijkamo: "Mi lehetne ennél egyszerűbb? "

Lepcso ????

gabors 2015.10.15. 21:48:42

@atpijkamo: "Mi lehetne ennél egyszerűbb? "

Lepcso ???

gabors 2015.10.15. 21:51:03

wtf ???? blogmoci megint kirandulni ment ?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.15. 22:09:43

@Black Hole: Bocs!

@atpijkamo: Azért okos ember tele liftbe nem száll be... Különben ha sietek, gyalog megyek, a legtöbb liftet lefutom a normál tempómban, ha nem 10 emelet.

A Mamutban meg gyakori az ún. plázapicsa, amelyik ilyen hülye :)

@gabors: Á az olyan 20. század

@Rosszindulatú Vászka: Annak a bevezetésekor kitörne a forradalom

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.15. 22:11:18

@ColT: Fájó térddel, teli kosárral, banyatankkal... Leszel eccre öreg, majd megérted.

dansun 2015.10.15. 23:08:05

...nálunk faluhelyen az ilyet egyszerűen csak szarrágónak hívták.

gabors 2015.10.15. 23:37:22

@dansun: ".nálunk faluhelyen" varoshelyen is :-)

Xezs 2015.10.16. 01:39:04

"amikor vásárlok az interneten keresztül, akkor mindig egy betéti társaság nevére kérem a számlát az ÁFA visszaigénylés miatt" - lefordítva: nem a BT használja az eszközt, hanem én vagy a haverjaim magáncélra, de nekünk így jó, áfát csalunk hurrá. Most sajnáljalak, baszod?

Manyecska 2015.10.16. 08:15:49

@atpijkamo: Nagyanyám is aszonta hogy inkább ma egy ubi a lábad között, mint holnap egy f@sz a nyakadon.....
Jó baráccságban vagyok a lifttel mostanában tényleg már csak a banyatank hiányzik:P

Manyecska 2015.10.16. 08:18:52

@atpijkamo: Reprezentációs kőccség! Sütit süt az ügyfeleknek....:P mindent lehet csak bőr kell hozzá vastagon arcán ezt ugye itt naponta láthasssuk.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.10.16. 08:36:03

jó tudni, ha fogyasztóként vásárolunk és el akarunk állni, annak akadályát képezi, ha lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának csomagolását kibontják. Ilyen esetekben hiába jelezzük határidőn belül elállási szándékunkat a szolgáltató joggal utasíthatja el a termék vételárának visszafizetése iránti igényünket. "

A Kádár rencer szelleme járja be Magyarországot.
Emlékszem azokra az inséges időkre, amikor a laposelem érintkezői egy szalaggal volt lezárva és ráirva, hogy a szalag eltávolitása garanciavesztéssel jár/vagyvalami ilyesmi/

Hogy a fenébe tapasztalhatom ki egy szoftrol vagy zeneCD-röl stb. felbontás nélkül hogy megfelelő?
És mi a francért kellene megtartanom az eredeti csomagolást ha hibás készülék miatt elállok a vásárlástol?
Felbontom, bízok a termékben, megy napokig, csomagolás kukába. És eljön a 10-14. nap, termék szétesik
Akkormost?

FDToth 2015.10.16. 08:42:49

@atpijkamo: kicsit bonyolultabb annál. Saját vállalkozás, de csak olyat vásároltunk, ami repis cucc (pl, italok, chips, stb - amit céges összejöveteleknél fogyasztani szoktak). mondjuk felvágott, kenyér meg hasonlók nem.
osztalék is van, de mivel vegyes vállalkozás (külföldi is tulajdonos), így ugye több fele megy, míg ha italokat veszel, akkor az nem 'osztódik'. minden után vaskosan adózni kell, én sem szívesen fizetek ennyit az államnak (főleg h nem látni mire is megy el, vagy ha látni, akkor az általában felesleges kiadás). Adózás nélkül max tárgyi eszközöket tudsz venni (autók, műszaki cikkek), de autónál is fizeted rendesen az ilttetékeket meg cégautóadót, hiába 'zöld' autó, itthon még nem támogatják kb még sehogy sem...

Martinicske 2015.10.16. 08:59:28

"Azt tudni kell, hogy amikor vásárlok az interneten keresztül, akkor mindig egy betéti társaság nevére kérem a számlát az ÁFA visszaigénylés miatt."

Gratulálok barátocskám és ezt még le is írod. Amikor az interneten rendelsz nem MINDIG, hanem csak akkor illet meg az áfa levonás joga, ha a társaság számára vásárolsz. Amit magadnak arra nem jár az áfa visszatérítés, hiába iratod a cégre a számlát és teszed be a könyvelésbe. Egyszer utolér a NAV, mert előbb utóbb mindenhova odaérnek.

Emellett nincs is igazad. Cégnek nem jár az elállási jog, csak fogyasztóknak. Van ahol jó fejek, visszaveszik, de bassza már meg a kurva élet ha veszel egy 360.000 Ft -os laptopot ne a kibontáskor jusson már eszedbe, hogy ez nem is olyan mint gondoltad. Aztán egy 70.000 Ft -os készülék hoppá az se olyan. Az ilyenek miatt utálom a kereskedelmet.

Elég egyértelműen fent vannak az ilyen eszközöknek a paraméterei ezer helyen. Vannak boltok ahol élőben is meg lehet nézni, lehet kérdezni, stb. Jó buli más szerszámával elverni a csalánt, de azért mindennek van határa.

Gondolom az Oázis Computer rendelés alapján szerezte be pont ezt az eszközt és nem akarják vissza venni raktárra hogy más hülyesége miatt nézegessék, vagy nyeljék be hogy csak nyomott áron tudják eladni.

Javaslom máskor először tájékozódni, aztán vásárolni.

TH 2015.10.16. 08:59:43

Tehát ha jól értem, az, hogy a saját magának vásárolt cuccot céges számlára veszi, az nem gusztustalan, de ha kiderül, hogy ez nem jár azonos vásárlói jogokkal, akkor az viszont az?
Fillérbaszó adócsalónak lenni rendben van ezek szerint?

kajo 2015.10.16. 09:01:39

@horex: "Hogy a fenébe tapasztalhatom ki egy szoftrol vagy zeneCD-röl stb. felbontás nélkül hogy megfelelő?"

Erre találták ki a demo verziókat. Abból kiderül, hogy valóban szükséged van-e az adott termékre. Ingyen. Erre találták ki az előzetest. Sorolhatnám...

Nyilván hallottál már arról a CD/szoftverről valamit, azért vetted meg. Vagy annak készítőjéről. Gyakorlati példa: megnézel a moziban egy filmet. Mindenki szerint jó volt. Neked nem tetszett. Visszakéred a pénzed, de azt nem kapod meg. Kinek lesz igaza? Nem neked.

Meghallgatod a CD - t nem tetszett?! Nem viheted vissza, mert előfordulhat, hogy közben már készítettél róla "biztonsági másolatot" - ami viszont nagyon tetszik és 17 napja azt hallgatod a kocsiban, úgyis, hogy a pénzt már megkaptad érte. Ez ugye rendben lenne? 1001 hasonló példa van. Nincs más probléma, csak az, hogy mindenki mindent "okosba" akar megoldani.

A szoftverekhez vannak hardver- és szoftverkövetelmények, amiket a felbontás előtt ellenőrizned kell! Azért átlátszó a fólia hogy lásd a követelményeket! Ha ezt nem teszed meg nem fogják tőled visszavenni. Ha a szoftvert regisztrálod akkor onnantól az a kulcs érvényét vesztette, más nem fogja tudni felhasználni. A szoftverek túlnyomó része regisztrációhoz kötött. Vannak más kivételek is, nem csak szoftver. Érdemes utánanézni, mert lehet egyszer szükséged lesz rá.

Ha a termék szétesik, akkor jelzed a kellékszavatossági igényedet és reklamálsz. Ennyi.

"És mi a francért kellene megtartanom az eredeti csomagolást ha hibás készülék miatt elállok a vásárlástol?"

Nem kell megtartanod. Ezt honnan vetted? Viszont ha hibás a termék, akkor még az is okozhat problémát, hogy a meghibásodás hogyan keletkezett. Hiba és hiba között is különbség van. Az eladó ugyanis érvényesítheti az elálló féllel szemben a termék eredeti állapotba való visszaállításával járó költségeit. Nem ritka, hogy összekarcolt, repedt, sáros, stb. terméket küldenek vissza. A tisztelt fogyasztók hihetetlen dolgokra képesek. Láttam én már 4 nap után visszaküldött, okostelefont, amit valószínűleg smirglivel simogatott a fogyasztó. Kijelzőt kellett cserélni rajta. Ő is csak a jogairól tudott. A kötelességeiről nem.

Xezs 2015.10.16. 09:10:47

@kajo: Lehet én értek félre valamit, de itt nem arról van szó, hogy kibontom a CD-t és kiderül, hogy maga a nyomás minősége szar és nem szól rendesen, akadozik, stb?

kajo 2015.10.16. 09:19:48

@Xezs: attól tartok, hogy igen. Ez az eset nem az elállási jog gyakorlása lenne. Ilyen esetben hibás termékről van szó. Kellékszavatosság. Amit kicserélnek neki.

Majmász Gedeon 2015.10.16. 09:38:39

áfá-s számlát -> áfás számlát

had tanuljon belőle más is,... -> hadd tanuljon belőle más is,...
360.000 Ft-os -> 360 000 Ft-os
...mert nem vállt be a hozzá fűzött remény. -> ...mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
"próbáljuk ki és majd visszaküldjük el" -> "próbáljuk ki és majd visszaküldjük"
69.900 Ft-ért -> 69 900 Ft-ért
...a termék nem az, amire számítottam volna. -> ...a termék nem az, amire számítottam.
...úgy ért, mint a hideg zuhany. -> ...úgy ért, mint a hidegzuhany.
A fogyasztóvédelmet fel is hívtam telefonon és valóban igaz,... -> A fogyasztóvédelmet fel is hívtam telefonon, és valóban igaz,...
Itt a rugalmasságot nem ismerik és csak arra hajtanak,... -> Itt a rugalmasságot nem ismerik, és csak arra hajtanak,...

...csak fogyasztókat illeti meg. -> ...csak a fogyasztókat illeti meg.
Amennyiben egy betéti társaság képviseletében adjuk le a rendelést e többletjogosítvánnyal sajnos nem élhetünk. -> Amennyiben egy betéti társaság képviseletében adjuk le a rendelést, e többletjogosítvánnyal sajnos nem élhetünk.
Egyetlen esély,... -> Az egyetlen esély,...
...megegyező jogosultságokban részesíti és ezt az ÁSZF-jében is kifejezetten vállalja. -> ...megegyező jogosultságokban részesíti, és ezt az ÁSZF-jében is kifejezetten vállalja.
Mivel a webshopból vásárolt terméknél nincs lehetőség annak személyes megtekintésére előfordulhat,... -> Mivel a webshopból vásárolt terméknél nincs lehetőség annak személyes megtekintésére, előfordulhat,...
...nem nyújtja azt a mit a webshop a termék leírásában ígért. -> ...nem nyújtja azt, amit a webshop a termék leírásában ígért.
...a vállalkozások is élhetnek a szavatossági jogaikkal és kérheti a termék cseréjét,... -> a vállalkozások is élhetnek a szavatossági jogaikkal és kérhetik a termék cseréjét,
...hiába jelezzük határidőn belül elállási szándékunkat a szolgáltató joggal utasíthatja el a termék vételárának visszafizetése iránti igényünket. -> ...hiába jelezzük határidőn belül elállási szándékunkat, a szolgáltató joggal utasíthatja el a termék vételárának visszafizetése iránti igényünket.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.10.16. 09:45:58

Sorolhatnám...
Soroljad!
Miféle demo?
Ismerem a zenét, szoftot , tecc, megveszem csomagolva, kibontom és vagy nem az van rajta, vagy hibás a lemez
Demo jellemzően szoftnál van lebútitott változat vagy időkorlátos

Csomagolás,
"Nem kell megtartanod. Ezt honnan vetted?"
ha elolvasnád a posztot többet tudnál

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.10.16. 09:49:03

@horex:
és teszem hozzá
letöltöttem egy registry cleanert, kértem hozzá kulcsot, időhatáros volt
Szart se pucolt ki a reg-böl, illetve pont azt nem, amit szerettem volna. Kézzel kellett kiszedegetnem
A hardver kiépités ellenörzéséröl meg inkább ne mesélj nekem

victorcreed 2015.10.16. 10:05:57

Amikor valaki kapásból mond 2 "elállok a vásárlástól" esetet több mint 400 000 Forint összértékben, azzal tuti, hogy valami nincs rendben. Berendelsz valamit, megcsinálod vele a munkát, majd szépen visszapattintod a kereskedőnek, az meg nézegesse a polcon.

Számtalan dolgot rendeltem a neten, de még egyet sem küldtem vissza. Nem gondolod, hogy veled baj van?

kajo 2015.10.16. 10:06:14

@horex: OK, értem. Te is írhattad volna a posztot. Sok sikert a jogaid érvényesítéséhez, mert neked is csak jogaid vannak. Minden bizonnyal rajtad kívül mindenki rosszul tudja.

A registry cleanert ki is fizetted? Vagy időkorlátos promo kulcsot kértél hozzá? Mi bajod a hardverkövetelményekkel? El kell olvasni, meg kell érteni.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.10.16. 10:11:58

@kajo: időkorlátos promo kulcsot kértél ?"
Igen. Miért fizettem volna ki ebben az esetben? Ha jó megveszem, de nem volt jó.
Meg is irtam a cégnek, semmi válasz, de a reklámjuk tobbvábbra is jön.

Hardverkövetelményekröl te tettél emlitést
A poszttoló azt irta, ismeri a készüléket reg. nélkül is működnie kellene. Szó nem volt harverröl

"Minden bizonnyal rajtad kívül mindenki rosszul tudja."
Olvasd már el a fogy.védő véleményét

kajo 2015.10.16. 10:26:59

@horex: Erről beszélek. Nem én vagyok, aki nem érti.

Nem fizettél érte, és csodálod, hogy nem működik. A promo verziók nem rendelkeznek teljes funkcionalitással. Azt hiszem értem miért nem válaszol a cég.

A posztoló azt is tudta, hogy joga van elállni a szerződéstől, de nincs. Lehet tévedett abban is, hogy nem működik regisztráció nélkül a szoftver.

Elolvastam, értem is.

2015.10.16. 10:41:23

akkor eddig szerencsém volt...
eMag simán visszavett több dolgot is, pedig kértem számlát...

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.16. 10:47:30

@kajo:
ILeírtad a la lényeget.

A kedves panaszkodó meg bekaphatja.

Perillustris 2015.10.16. 10:47:57

@Gukker: Nincs már repiköltség. Beteheted a vendéglőszámlát a könyvelésbe, de akkora adóterheket pakolnak rá, hogy nem igazán éri meg.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.16. 10:51:21

@victorcreed:

Ez meg a másik.

Aki havi szinten vissza küld valamit, annak oka van.
Vagy hülye az illető, és szeret kötekedni, vagy adót csal valahogy.

Xezs 2015.10.16. 11:19:17

@kajo: Minden egyes szoftver máshogy kezeli a promo fogalmát. Van olyan pl, ami pár napig teljes pompájában funkcionál, hogy lásd, mit tud majd ha megveszed. Pár nap után meg vagy egyáltalán nem működik vagy valami limitált funckionalitásba lép. Jelen esetben nagyon kevés információ áll rendelkezésre ahhoz hogy eldöntsük, a horex által használt program vásárlás után kitakarította-e volna a dzsuvát a registryjéből. Szerintem egyébként nem, de ez csak egy érzés, mellőz minden tényszerűséget.

avan 2015.10.16. 12:06:10

Csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy teljesen mértékben megérdemli a megilletődött úgynevezett fogyasztó. Annyi, de annyi ilyen élek a jogommal majom van, hogy hihetetlen. Hogy derül ki, egy laptopról, hogy nem az ami? Más sem veszi meg szívesen a méltóságteljes posztoló által kibontott csomagot. Az már eleve gyanús. Hogy derül ki egy monitor kalibráló eszközről, hogy nem az ami. Szánalmas és nagyon-nagyon megérdemli. Üljön a kereskedő bazmeg 70e Ft-on, mert a céges majom meggondolhatja magát? Lószart...

Bombaló 2015.10.16. 12:28:38

A hozzászólások áttekintése előtt annyit szeretnék hozzátenni, hogy fillérbaszó lvl100...

eßemfaßom meg áll 2015.10.16. 12:32:53

@horex: "Hogy a fenébe tapasztalhatom ki egy szoftrol vagy zeneCD-röl stb. felbontás nélkül hogy megfelelő?"

A másik oldal: Megveszed, felbontod, lemásolod, visszaviszed, hogy nem kell és visszakéred az árát. Na ezért nem. Ha ingyen kell torrentezd le, ne a forgalmazót dolgoztasd..

"És mi a francért kellene megtartanom az eredeti csomagolást ha hibás készülék miatt elállok a vásárlástol?"

Nem kell.

eßemfaßom meg áll 2015.10.16. 12:34:11

poszthoz.

Gondolom a NAV megkeresésére a homár kiadja a posztoló elérhetőségeit :)

tip 2015.10.16. 12:39:51

A posztoló még nem tudja azt, amit minden tinilány igen: egyszerre nem lehet b...ni is meg szűznek is maradni. Vagy cégként "ügyeskedik", de akkor nem fogyasztó, vagy él fogyasztói jogaival, de akkor befizeti az áfát, mint mindenki más.

eßemfaßom meg áll 2015.10.16. 12:40:13

@horex:"megveszem csomagolva, kibontom és vagy nem az van rajta, vagy hibás a lemez"

Ha hibás a lemez vagy nem az van rajta (bár magán a lemezen az a felirat szerepel, hogy de), az nem 14napos elállási jogi kérés , hanem szimpla hibás teljesítés.

"Demo jellemzően szoftnál van lebútitott változat vagy időkorlátos" És? A 14 nap is időkorlátos.

"Csomagolás,
"Nem kell megtartanod. Ezt honnan vetted?"
ha elolvasnád a posztot többet tudnál "

Bármi van a posztban az nem írja felül a jogszabályokat.

eßemfaßom meg áll 2015.10.16. 12:44:44

@Mostanában: majd ha gariztanod kell akkor lehet, hogy nem fogsz annyira örülni annak, hogy az eMag a román szabályok alapján működő román cég. Egyébként a lehetősége minden forgamazónak megvan, hogy bárktől bármit visszavegyen akár 2 év után is, vagy akár egy ferrarit is ajándékozhat a vásárónak mert cuki, de jogszabály erre nem kötelezi.

rarabel 2015.10.16. 13:17:22

És az má' volt, hogy a T. Poszter szíveskedjék befáradni az előző öt év teljes könyvelési anyagával, beleértve a bizonylatokat is a NAV illetékes igazgatóságához...?
Bírság, mulasztási pótlék, vagyonosodási vizsgálat, késedelmi kamat kiszabása céljából?
Meg meg nem fizetett adó megfizetése végett?

2015.10.16. 14:39:19

@eßemfaßom meg áll: garival itthon se érek sz*rt se... ld homár.... :D

eßemfaßom meg áll 2015.10.16. 14:54:07

@Mostanában: azé a homáron nemritkán derül az ki, hogy nem a garival van a probléma, hanem az ügyfél a hülye

Peter100 2015.10.16. 16:43:47

A lényeg ez : "azt sem tartjuk szerencsésnek, ha egy céges számlára vásárolt termék árát magánszemély bankszámlájára kérik visszautalni" Faszikám megvenne egy tehéndarálót fénycsóvavisszahúzó rugóval is, a lényeg, hogy kilophassa a pénzt a cégből.. Valószínű ebből él.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.10.16. 19:49:41

Ismerem a panaszkodó által említett kalibrálót (is), és egyértelmű, hogy itt nincs olyan, hogy "utólag derült ki, hogy nem erre van szükségem". Ez egy egyszerű munkaeszköz: ráteszem a monitorra, lefut a szoftver és beállítja a színeket, ennyi. Itt nincs olyan, hogy "jaj, nem szépen állította be a színeket" vagy "jaj, nem tetszik a formája/színe".
Úgyhogy egyértelmű, amit korábban is itt írtak már: a kalibrálás után már túl drága lett a csecsebecse porfogónak a polcon és bepróbálkozott a hősünk. Az Oázis meg tudta, mi a saját érdeke, joga és ezúttal nem játszotta el a jószívű királyfit.

@Hentes pékné módra: Á, nem kell a torrent, a szoftver letölthető a gyártó oldaláról ingyenesen. ;)

isapur 2015.10.16. 20:03:49

Van erre a problémára is megoldás (nem az adócsalásra, hanem hogy cégként is el lehessen állni, ha van rá ok): én egyszer kinéztem az állattartó telepemre egy cuccot, amiben nem voltam teljesen biztos, hogy működni fog nálam, és ezt csak helyszíni kipróbálással lehetett kideríteni. Megrendeltem magánszemélyként. Kipróbáltam, és szerencsére jó lett, ezután kértem a számlám sztornózását és a cég nevére való kiszámlázást. Simán megcsinálják, hiszen ha nem tennék, akkor elállnék, és utána cégként megvenném, ugyanaz a végeredmény. Ha meg nem vált volna be a cucc, simán el tudtam volna állni.

Szalacsi_Dezső 2015.10.16. 20:15:18

@lcsaszar: nem rossz elképzelés. :-)
Bár a kerékbetörést ki kéne adni gebinbe és áfamentessé tenni, nehogy ott is elszámoljanak mondjuk több eggyel kereket a kelleténél. :-))

2015.10.17. 12:41:06

@horex:

Az Eu-s fogyasztovedelmi iranyelv szabalyozza, hogy csomagolt szoftver, hang- es kepfelvetel felbontasa utan mar nem lehet elni az elallasi joggal, tehat ez nem hungarikum, es nem is a Kadar-kor szelleme.
A Kadar-kor szelleme sokkal inkabb a posztban leirt jelensegekben kisert.

A csomagolas meglete meg nem feltetele az elallasi jog ervenyesitesenek, de tobb szempontbol is celszeru megtartani.

"Felbontom, bízok a termékben, megy napokig, csomagolás kukába. És eljön a 10-14. nap, termék szétesik"
Erre van a jotallas/szavatossag. Az elallasi jog csak a kiprobalasra vonatkozik, ha mar hasznalatba vetted, es ugy allsz el 14 napon belul, a kereskedo kovetelheti az ertekcsokkenes megteriteset. (Mas kerdes, hogy Magyarorszagon a jotallashoz valo hozzaallasa sok kereskedonek tenyleg kritikan aluli, ezert erdemesebb ilyenkor - ha meg belefer - az elallasi jogot valasztani, bar ennek nem ez lenne a rendeltetese.)

2015.10.17. 13:07:52

Nem is az okositott lekoltsegeles itt az igazi problema, hanem az, hogy a leveliro erkolcsi erzeket ez egyaltalan nem bantja, total termeszetesnek tekinti, es nagy nyilvanossag elott hirdeti, hogy gyakorlatilag meglopjak a tarsadalmat. (Nem, az allami korrupcio merteke sem ad a kisembernek erkolcsi felmentest a sajat trukkozeseire.)
Otthoni monitorkalibralashoz meg felesleges 70 ezres profi eszkozt venni "kiprobalasra" es utana elallasra, egy szakember brutto par ezer forintert fel ora alatt megcsinalja.

Az emlitett cegnel meg tobbszor is vasaroltam mar, az en tapasztalataim szerint maximalisan korrektek, segitokeszek es rugalmasak voltak. Foleg minosegi monitorokat arulnak, szerintem mindenki batran fordulhat hozzajuk.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.17. 16:12:24

@tff: "az allami korrupcio merteke sem ad a kisembernek erkolcsi felmentest a sajat trukkozeseire"

Felmentést valóban nem ad, de irányt mutat a tévelygőknek. Sokkal jobban alszik az adócsaló, ha azt látja, hogy a befizetése csak a vajna birodalmat gazdagítaná. Az "elit" példát mutathatna szerénységből és becsületességből. Ehelyett saját magukra írják a törvényeket, hogy kimásszanak a devizakölcsönökből, a kvesztorban beragadt pénzüket a többi befektető fizesse meg, ingyér trafikhoz, földhöz juaasanak, a becsődölt egészségügy helyett elit kórház kezelje őket, a kiterjesztett útdíj helyett ingyen furikázzanak az autópályán ingyen benzinnel. Nem írhatok annyi karaktert, hogy mind fel tudnám sorolni. A kisember erkölcsi érzéke háborog, kevés gyógyír, hogy egy kicsit ő is elsikkaszthat.

2015.10.17. 16:33:36

@atpijkamo:

Hát, ha valaki megerőszakol egy ötéves kislányt, annak is nyilván nyugodtabb a lelkiismerete, ha azzal vigasztalja magát, hogy a bostoni fojtogató és és társai nála sokkal több nőt erőszakoltak és gyilkoltak meg.

Ha valakinek háborog az erkölcsi érzéke olyan miatt, amire a körülmények az értékrendje ellenére rákényszerítik, akkor az szégyellni fogja magát miatta, és nem fogja nagy nyilvánosság előtt büszkén hangoztatni.
A bemutatott vásárlási szokásai alapján (ld. 360 ezres laptop, 70 ezres, számára ismeretlen eszköz egyszeri kalibrálásra) pedig nem úgy tűnik nekem, hogy a levélírónak a gyerek cipőjére meg parizeres zsemléjére kellett volna a pénz.

Előfordulhat, hogy valaki úgy követ el törvénytelen dolgot, hogy emberileg meg lehet érteni, de a bemutatott eset csak azt támasztja alá, hogy az ilyen kisember és a korrupt politikusok tökéletesen megérdemlik egymást. És igen, az ilyen mentalitású kisember kicsit tud csak sikkasztani, mert nincs a tűz közelében. Ha ott lenne, akkor valószínűleg ő is sokkal nagyobb tételben sikkasztana.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.17. 16:36:17

@tff: Egyet kell értenem. Megérdemeljük a politikusainkat.

eßemfaßom meg áll 2015.10.17. 17:40:18

@tff: "Otthoni monitorkalibralashoz meg felesleges 70 ezres profi eszkozt venni "kiprobalasra" es utana elallasra, egy szakember brutto par ezer forintert fel ora alatt megcsinalja."

Nalátod, a szakembernek párezret oda kell adni, a fillérbaszo okosba ingyenből akarja megcsinálni.

chili wili 2015.10.19. 20:45:12

"nem vállt be a hozzá fűzött remény"

Oké, én eddig bírtam.
süti beállítások módosítása