Tékozló Homár

Túl nehéz volt a nyelvvizsga, elégedetlenek a diákok

2016.01.22. 09:52 | Homár Hilda | 127 komment

7309205_cc327e6bed2563f6933dc1defb0cc5a9_m.jpg

Bár az idegennyelv ismeretnél nyilván a tudás, és nem a papír számít, azért vannak olyan esetek, amikor mégiscsak kell egy plecsnis bizonyíték arra, hogy képesek vagyunk a bemutatkozásnál szofisztikáltabb megnyilatkozásra is mondjuk angolul. Az alábbi sztori kapcsán nehéz igazságot tenni. Lehet, hogy csak savanyú a szőlő, és azok vernyognak, akiknek nem sikerült, de persze az is elképzelhető, hogy tényleg nehezebb volt a teszteknél a vizsgasor, láttunk már ilyet is. Az viszont biztos, hogy forrnak az indulatok az Euroexam fórumán, amit a vizsgaközpont dicséretes türelemmel és hangnemben, példaértékűen kezel (pl. a #472-es hozzászólás).

Tisztelt Tékozló Homár!

Nem tudom pontosan, hogy a téma mennyire illik erre az oldalra, de egy próbát megér. Mondjuk azt soha nem gondoltam volna, hogy valaha fogok Nektek írni, de mivel ez a leggyorsabb útja annak, hogy valami történjen az ügyben, ezért választottam ezt az utat (is).

Voltam olyan bátor, hogy karácsony előtt pár nappal (december 19-én) több száz emberrel együtt megpróbáltam levizsgázni angolból, középfokon az EUROEXAM Nyelvvizsgaközpontban. Mindannyiunk mögött diplomamentő program, magántanárral vagy egyéni felkészülés állt -  mindegyik sok-sok idővel, energiával, pénzzel járt. Többen azért választottuk ezt a Nyelvvizsgaközpontot, mert egyrészt sokunknak ez volt az utolsó lehetősége arra, hogy sikeres vizsgát tegyen és az arról szóló bizonyítványt be tudja mutatni az OFA-nak (Országos Foglalkoztatási Alap), máskülönben az állam által finanszírozott diplomamentős tanfolyam 50%-át (ami 100 000 Ft körüli összeg) be kell fizetni. Másrészt többünk ismerőse is sikeres vizsgát tett náluk. Harmadrészt - és talán ez a legfontosabb - ennek a Nyelvvizsgaközpontnak volt a legjobb és legtöbb felkészítő anyaga fent a honlapjukon, online tanfolyamot indítottak + volt egy szuper könyve is, ami a vizsgára készített fel. 

Én személy szerint a diplomamentős tanfolyam után hónapokig magántanárhoz jártam (a tanfolyam minősége kritikán aluli volt), megoldottam az összes EURO-s feladatot, megvettem a könyvet, rengeteg vizsgafeladatot megcsináltam és még 2-3 könyvből is tanultam, ami segítené a vizsgát.

A következő történt: a középfokú nyelvvizsga írásbeli és szóbeli része is erősen a felsőfokú szintet súrolta. Az írásbeli részen belül a Reading megoldására (ha valaki nem tudná, ez az írásbeli vizsgának az a része, amikor a szövegértésen van a hangsúly) 35 percre áll rendelkezésre 3 feladatra. A szövegek olyannyira nehezek voltak és nem feleltek meg a középfokú szintnek, hogy hiába a szótár használatának engedélyezése, szinte lehetetlen ennyi idő alatt a szövegeket nagyjából megérteni, nemhogy a hozzájuk kapcsolódó feladatokat megoldani. Sokunknak a vizsgán ez a rész volt az érvágás, köze nem volt azon a szinten, amit vártunk volna. 

Szóbelin ugyan nem voltam, de több vizsgázó említette, hogy a magnós feladatnál rosszul lehetett hallani a beszédet + erősen felsőfokú szintű volt itt is a szöveg, amit hallgatniuk kellett. Mivel ilyen problémák esetén ezt jelezni kell a vizsgabiztosnak, éltek is vele páran, de legtöbb esetben egy vállrántás vagy "neszenekedfogdmegjól" volt a válasz.

Én Origo nyelvvizsgát tettem ebből 1,5 hónappal ezelőtt és ott valóban labor körülmények voltak - külön kapott mindenki fejhallgatót, amin be tudtuk állítani a hang erősségét. Nem recsegett, nem ropogott, próbateszt is volt előtte. Jahm kérem, így is lehet.

A nyelvvizsgaközpont fórumán a vizsga másnapjától kezdve érkeznek a vizsgázók véleménye a fentiekkel kapcsolatban. A vizsga szintje elfogadhatatlan volt, sokaknak nem ez az első próbálkozása és amiben eddig a tudása erős volt, az az EUROEXAM-nél nullának felelt meg szinte... 

Mit is lehet ilyenkor tenni? Meg lehet nézni az EUROEXAM fórumát, ahol a Vizsgaközpont felháborodásunkra csak a standard szöveget tudta válaszolni.

A Nyelvvizsgaközpont felett az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ van, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy felülvizsgálatot benyújtani a fentiekkel kapcsolatban hozzájuk nem lehet. Elmondták, hogy ennek az a módja, hogy fellebbezést kell írni az EUROEXAM-nak, ha nem a nekünk megfelelő választ kapjuk, akkor fellebbezni kell még1x és akkor ők (mármint a Nyelvvizsgaközpont) köteles  megkeresni és jelezni a fellebbezést az Oktatási Hivatal felé. Más módja nincs.

Én nem tudom, hogy mire megy ki ez az egész, de sok száz ember nem tévedhet! Lelkiismeretem tiszta, de az, hogy ilyen szinten becsapjanak és zsebre tegyék a vizsgadíjat (ami szintén érdekesen van kiszámolva, mert ha valaki nem komplexre megy (szóbeli + írásbeli), akkor ezeknek az ára külön-külön nem 50-50%-a a komplexnek, hanem 70-76%-a. Érdekes, máshol tudják felezni az árat, nem húzzák le a diákot),  azt már nem nyelem le. Többen kértük, hogy a pontszámításnál vegyék figyelembe a feladatok extra nehézségi szintjét, mert amit művelnek, az minden, csak nem fer. Említenem se kell, hogy szintén olyan választ kaptunk, ami viccnek is rossz. Botrány és felháborító az egész, sokunk önbizalmát, kedvét, pénzét, energiáját elvették ezzel a gyönyörű húzással!

Akik ezt a típusú Nyelvvizsgaközpontot  választják, azok jól gondolják meg!

Üdvözlettel,

Krisztina

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bödön Ödön 2016.01.22. 09:57:37

Nehez volt a nyelvvizsga? Meselj meg....
Az elet nem nehez? Ott is nyafogsz?

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.22. 09:59:10

Kedves postoló,
Tökömnek nem lehetett akkor megcsinálni a vizsgáidat, amikor egyetemre jártál.
Nem most kéne hisztizni.
A nyelvvizsga meg mindig is nehéz volt.

AtiSnatch 2016.01.22. 10:01:25

Nem tudom, hogy mit mond. Tolmácsot szeretnék kérni.

Bödön Ödön 2016.01.22. 10:03:03

@Semmitnemérszakitiltással: Pontosan. Aki egyetemre jart, annak nehogy mar egy nyelvvizsga gondot okozzon, az az ember nem erdemli meg a diplomat.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.22. 10:10:38

@Bödön Ödön: Nem arról van szó, nehéz.
Csak a diplomamentő program az eseteknagy részében inkább arról szólt, hogy Pistikének büdös volt az államvizsga, nyelvvizsga, szigorlat, aztán most észbe kap.

Komolyan én vagyok a hülye, hogy mind a 2 szakom rendesen megcsináltam annak idején.

Sipovicsné Zahedli Krisztina 2016.01.22. 10:10:57

Igazából látni kéne a szövegeket ahhoz, hogy el lehessen dönteni.

Viszont a tanulók miből állapítják meg, hogy az adott szöveg "erősen felsőfokú szintű"? Honnan tudják, hogy nem csak nekik volt-e nehéz?

A linkelt 472-es hozzászólásban - ha jól futottam át - írnak valami olyasmit, hogy most se hasaltak el sokkal többen, mint szoktak.

Szerintem benne van a dologban az is, hogy sokan azt hitték, ha egy ilyen külsős, akkreditált vizsgára mennek, nem a "rigóutcaira", ott a pénzükért automatikusan kapják a nyelvvizsgát.

Viszont egy valamiben egyet tudok érteni: magnóról soha, semmilyen komoly listening feladatot nem szabadna csináltatni. 5 éves korom óta tanulok angolul, két tannyelvű gimibe jártam, utána nyelvszakra egyetemre. Szóval részt vettem pár olyan vizsgán (mind diákként, mind megfigyelőként), ahol volt hallgatás utáni szövegértés, és egyetlen egy eset sem volt, ahol az érthetőség, a hangminőség ne lett volna befolyásoló tényező.

atpijkamo95 · http://deciki.blog.hu/ 2016.01.22. 10:12:07

@Semmitnemérszakitiltással: Oroszt tanultunk az egyetmen. Nagynehezen kiharcoltam egy hármast, mert a tanár látta, hogy nulla a tudásom, de értékelte az igyekezetet. Le is vizsgáztam a rigóuccában. Alapfokon. (2 nyelvvizsga kellett. Darab-darab.) A szovjet vonaton egy pohár vizet se tudtam kérni, tragédia volt a tudásom. Azóta csak felejtettem. Mongyuk a betűket még el tudom olvasni.

Bödön Ödön 2016.01.22. 10:12:27

@Semmitnemérszakitiltással: Nalunk a munkahelyen pl. az a helyzet, ha nem tudsz valamit idoben megcsinalni, kapsz egy masodik eselyt talan, de harmadikat nem. Es nem itthon dolgozom.

sáros_tehén 2016.01.22. 10:13:51

Egy feladat nehézsége relatív. Ha tudod a választ akkor nem nehéz. Ha nem tudod akkor nehéz.
Tanulni kell, és akkor fogod tudni a válaszokat.

juhaszvik 2016.01.22. 10:15:58

"ez a leggyorsabb útja annak, hogy valami történjen az ügyben,"

:))

valami történik:
1. elröhögtem magam, amikor ezt olvastam
2. Hilda keresett egy nyelvvizsgás fotót
3. atpijkamo nevének végén változik a szám
4. hőbörögnek a kommentelők, hogy "na, ez lesz a hétvégi?"

témához: nálam a nyelvvizsga egy sarkalatos pont, mert millió és millió dolgot tanultam egyetemen, de a nyelvtanulás sosem volt erősségem, így együtt érzek mindenkivel, aki hasonló cipőben járt/jár. persze vannak nyelvvizsgáim, mert rászántam az időt és a pénzt (ami ezzel a "tehetséggel" sokkal több, mint egy átlag embernek), de pontosan tisztában voltam vele, hogy amire nem tudom a választ, amit nem értek, az az én hiányosságom, sosem hibáztattam mást.
amit az egész cikkel kapcsolatban nem értek, hogy egy középfokú nyelvvizsgával nem rendelkező személy honnan tudja, hogy mi számít középfokú vagy felsőfokú szintnek? voltak valami tesztfeladatok, de nekem sosem jutna eszembe arra hagyatkozni, hogy ha azt meg tudom csinálni, akkor nyert ügyem van.
persze ettől még lehet igazuk...

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.01.22. 10:20:24

@Sipovicsné Zahedli Krisztina: '89-ben a rigóuccában az angol felsőfokún is recsegett a magnó. Erős agymunka kellett kikövetkeztetni, mit mondanak. Ha már tudom, hogy milyen témáról beszélnek, onnan már könnyebb.

homar-fan 2016.01.22. 10:33:50

Aki egy nyomorult középfokú vizsgát nehéznek talál az mégis miből állapítja meg, hogy "felsőfokú" szint volt?

Ugyan már, sírás azoktól, akik egy egyetem alatt arra nem voltak képesek, hogy egy vacak középfokot letegyenek.

Na akkor halggyunk...

vanek ur 2016.01.22. 10:47:08

Írásbeli nyelvvizsgán a szövegértés feladatnál csak azt szótárazzuk, amit feltétlenül muszáj. A feladat ugyanis nem az, hogy lefordítsuk a szöveget, hanem az, hogy megválaszoljunk pár kérdést, ami a szövegre vonatkozik - és azt sem szó szerinti fordításban kell. Ehhez pedig elég, ha értjük, miről szól a szöveg. Középfokon már elvárható, hogy a szöveget akkor is megértse a valaki, ha nem ismer minden szót a leírt mondatból.
És igen, ez már huszonéve is így volt a Rigó Strassén, a szövegértéses szöveg hosszabb volt, bővebb volt a szókincse (mivel többnyire egy újságcikk volt).
Sajnos sok nyelvvizsgára felkészítés csak a nyelvtani tesztek begyakorlásáról szól, és nincs arról szó, hogyan kell a fordítási és szövegértési feladatokat jól megoldani. Pedig ezek sok pontot érnek, javítja az esélyeket, ha maximum közeli ponttal sikerül megoldani őket.

PongLenis 2016.01.22. 11:06:37

Recsegett a magno, na ne bassz. A posztolo igencsak meglepodne, ha egyszer kulfoldre fujna a szel es megszolitana egy skot vagy egy eszakir, esetlek egy newcastle-i jomunkasember. Visszasirna a recsego magnot.
De elmeselem en es haverom hogyan vizsgaztunk anno. Nem vettuk tul komolyan igy utolso felevre hagytuk, haver hiv, hogy ket het mulva van egy idopont. Mondom ok. Odafaradunk, sok izgaga ember nyuzsog, egyik kerdi a masikat: te figyelj mar, a nyolcas tetel megvan neked? Haverral egymasra nezunk, baszki vannak tetelek??
Vegul mindketten 90% korul vizsgaztunk, de nekem szobelin olyan parom volt aki egy kukkot nem beszelt angolul, mert arrol a temarol nem volt tetele.
A tanulsag az, hogy nem a vizsgara kell felkeszukni, hanem angolul kell megtanulni, es ehez nem eleg magantanarhoz meg tanfolyamra jarni.
A posztolo meg egy tipikus rinyapicsa, tele volt ilyenekkek az egyetem.

szabidoki 2016.01.22. 12:00:45

Ha valaki angol nyelvvizsga után a fair-t fer-nek írja akkor nem csodálkozom annyira hogy nem lett meg...

CsakMintTe 2016.01.22. 12:16:07

Én az angol középfokú szóbelit és írásbelit két külön helyen csináltam meg, és így belefutottam abba a rémálomba, hogy mindkettőnek része volt a magnózás. Az egyiknél ugyan kis terem volt, kevés vizsgázó, de olyan felvétel, mintha a pasinak egy pingponglabda lett volna a szájában. A másik egy hodály terem rossz akusztikával, vagy nyolcvan zsizsgő vizsgázóval, kőkori magnóval... De lett nyelvvizsgám elsőre (amin ugyan magam is meglepődtem, de ez már legyen az én bajom :D ).
Tényleg jó lenne látni a szöveget, ami miatt nyíg a poszter, mert így sose derül ki, hogy csak nyígás-e ez... De az tény, hogy nem feladatsorból kell ofénak lenni egy nyelvvizsgán, hanem magát a nyelvet kell valamilyen szinten ismerni. Ugyanazt a feladatsort megkapnád az anyanyelveden, röhögnél egy nagyot, hogy mi ezen a nehéz.

CsakMintTe 2016.01.22. 12:17:53

@szabidoki: Ja, tényleg, erre is rá akartam világítani :D

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.22. 12:30:35

@PongLenis: Visszatérő probléma nyelvvizsgákon, elég sokan mesélik (aki átment, az is) és saját tapasztalat is, hogy egy gagyi kínai piacos kismagnóról meg csomó helyen a szövegértés feladat, egy osztályteremnyi vizsgázónak. Hátul nem hallani, elöl meg, mivel fel van tekerve koppra a hangerő, torzít mint a fene, ott azért nem érteni.
Ennyi védhető a postból, de elég sokaknak sikerül még így is. Szóval ne sírjon.

@szabidoki: :D

@homar-fan:
+1

@Bödön Ödön: Lehet ezért van így :D

@atpijkamo95: Jó, de az oroszt kötelezően tanították, kötelezően utálta is mindenki. Az angol 1. könnyebb, 2. a fél világ angolul van... 3. nem kötelező, nyelvvizsgázhat németből, hinduból...

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.22. 12:31:35

@Sipovicsné Zahedli Krisztina: " 5 éves korom óta tanulok angolul, "
És már tudsz? Ennyi tanulás után már igazán illene! :D

homar-fan 2016.01.22. 12:52:44

@PongLenis:
Vagy akkor hogy meglepődne ha csak bekerülne dolgozni egy multihoz, ahol egy telkonfra feljönnek csehek, törökök, ázsiaiak, magyarok... Ki telefonról, ki laptopról, ki úgy, hogy valami rohadt zajos kávézőban ül, ki úgy, hogy a kocsiban megy a sztrádán épp...

Ott is majd azt mondja, hogy bocs, nem értette mi a feladat?

Darth Revan 2016.01.22. 12:53:01

Diplomamantes, mi?

Valahogy baromira nem tudok szimpatiat erezni olyan emberekkel irant, akik a kozepiskola es az egyetem alatt nem tudtak megtanulni minimum egy idegen nyelven.

En egy videki kozepiskolaba jartam es 4-ik ev elejen meg volt a nyelvizsgam (mondjuk nagyon jo angol tanarom volt, ingyen segitett felkeszulni (nem tudtunk volna kulon orakert fizetni)

A foiskolan pedig spanyolul tanultam ingyen (abbol nem nyelvvizsgalztam le, mert nem volt kotelezo)

Az tuti, hogy most munka mellett kizart dolog, hogy barmilyen nyelvet megtanuljak. Szoval azt elismerem, hogy igy mar nehezebb, de mindenkinek lett volna lehetosege ingyen, fiatalkoraban megtanulni minimum egy idegen nyelvet.

atpijkamo98 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.22. 13:00:46

@PongLenis: "egy kukkot nem beszelt angolul, mert arrol a temarol nem volt tetele."

Na, elmondom akkor az orosz alapfokú nyelvvizsgámat. Anyósommal irattam 3 oldal apróbetűs szöveget, család, munka, hobbi. Bemagoltam őket. Nyelvvizsgán a második mondatnál előkerült a család téma, ledaráltam a szövegemet, aztán a másikba trafáltak bele, azt is leadráltam, el voltak bűvölve. Aztán egy helyzetgyakorlatot akartak, hogy valaki az Aeroflot irodát keresi Budapesten, irányítsam útba. Persze, köszi, halvány lövésem nem volt. Szavanként húzták ki belőlem, de csak az ő szavaikat tudtam ismételgetni. Úgy csináltam, mintha annyira izgulnék, hogy megkukultam. aztán kegyelemből átengedtek, mert az elején mégiscsak jól ment. :))

Az oroszt az én szakmámban tényleg semmire, de az égvilágon semmire nem tudom/tudnám használni.

2016.01.22. 13:06:05

Egyre inkább hiszek abban a teóriában, hogy bármilyen vizsgaközpont abban érdekelt ha a vizsgázók megbuknak. Jöhet a következő vizsgadíj tanfolyam nélkül.

FDToth 2016.01.22. 13:09:15

Azt nem lehet latatlanba megallapitani, higy a kozepfokhoz tul eros lett volna e a vizsga.
Ha vszont a magnohallgatas kozben van problema, akkor azt ott azonnal jelezni keel, a vegen jegszokonyvet felvetetni.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.22. 13:51:14

@homar-fan: Én szoktam :) Mondjuk ezek se tudnak angolul :D
De ha abból van bajom, hogy a saját hülyeségem miatt nem értem, akkor egy büdös nyikkanást nem hallatok!

cmx85s 2016.01.22. 14:31:57

Bocsi, kedves posztoló, de többekkel együtt kérdem: mi az öreganyádf rakot szoknyáját csináltál az egyetem alatt???Bocsi, kedves posztoló, de többekkel együtt kérdem: mi az öreganyád rakott szoknyáját csináltál az egyetem alatt??? Kinyílik a bicska a zsebemben, hogy a hallgatók több mint fele képes megszerezni a nyelvvizsgát még az egyetemi évek alatt és egy fillért nem kap rá állambácsitól.
A trükköt itt és most megosztom mindenkivel, aki még most jár egyetemre: nyáron van két teljes szabad hónap, minden évben. Egy nyarat rá kell szánni, két darab 4 hetes, heti 5 napos, napi 5 órás tanfolyam, és voilá, megvan szeptemberben a nyelvvizsga, kezdő szintről. Igaz, ezért végig kell melózni a nyarat, délelőtt tanfolyam, délután még 3 óra tanulás otthon. Azt a nyarat nem a Balatonon töltöd a haverokkal, hanem végigmagolod, miközben a CÉL lebeg a szemed előtt: megkapom a diplomámat és nem az állami százezrekre, no meg a csodára várok.
Csak persze, az egyetem a hasonszőrűek számára a hajnalig tartó bulizást jelenti, nem a tudás megszerzését.
PS: rettentően tetszett a fer szó! Nem csoda, hogy nehéz volt a teszt, elvégre ilyen tudással nehéz felismerni a fair szónál bonyolultabbakat.

Mérgező Hulladék 2016.01.22. 14:43:55

@szabidoki:
Tényleg, milyen furcsa, hogy egy magyar szövegben egy meghonosodott jövevényszót nem az eredeti nyelv szerinti helyesírással ír... Gondolom, ha valahogy képbe került volna interjú, busz, pulóver stb., akkor is beszólnál, hogy miért nem interview, bus, pullover, ugye?

atpijkamo99 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.22. 14:44:20

@cmx85s: "heti 5 napos, napi 5 órás tanfolyam"

Ez jó tabács, tanúsítom. Ha megvan az alapozás, egy párhetes intenzív nyelvtanfolyammal fel lehet fejlődni a középfokú szintre, és simán megvan a nyelvvizsga.

Az alapozást is lehet csinálni nyelvtanfolyammal, de lehet simán iskolában tanulni, vagy otthon, egyedül. És utána meg nem hagyod el magad, hanem a filmeket eredeti hangon, angol felirattal nézed, a kedvenc együttesed dalszövegeit is lefordítod, a CNN híradóját nézed, nem a MTV1-et, a Time magazint olvasod, nem a Magyar Időket...

Mérgező Hulladék 2016.01.22. 14:56:40

@atpijkamo99:
"a Time magazint olvasod, nem a Magyar Időket" - ezt még azoknak is javasolnám, akik nem tudnak és nem is akarnak megtanulni angolul :) Persze ebben az összevetésben a Time nyugodtan helyettesíthető bármilyen csomagolással, kínai használati utasítással, vécépapírral...

cmx85s 2016.01.22. 15:02:52

@Mérgező Hulladék: Az észrevétel csak részben helyes. A fair ugyanis ebben a formában honosodott meg a magyar nyelvben, sehol nem írják fairnek. A többi példával meg az a baj, hogy akkor pl. a bászra várnánk.

cmx85s 2016.01.22. 15:04:28

@cmx85s: "sehol nem írják fairnek"
Bocs, a szokás hatalma, szóval: sehol nem írják fernek

Dikusz 2016.01.22. 15:20:17

@atpijkamo99: így igaz, ahogy írod.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem beszélek idegen nyelvet, és nem jártam egyetemre sem. Ennek okán nem is ítélkezhetek mások felett, bár nem is ezért írok.
Bár én is tanultam németül az iskolában, de ha az ember nem gyakorolja, akkor elfelejtheti. Azért, hogy nem tudok, kizárólag magamat hibáztathatom.
Pár évvel ezelőtt jártam nyelviskolába, a tanár mesélte, hogy volt olyan hallgatója, akinek volt már középfokú nyelvvizsgája az adott nyelvből, de egy értelmes mondatot nem tudott elmondani.
Unokahúgom is azt tanácsolja, amit az utolsó bekezdésben írtál (film eredeti nyelven stb.).
A másik lehetőség, amit éppen ő csinál: érettségi után (és azóta is) hajón dolgozik, már 14 éve. Három nyelven beszél (angol, német, francia). A középiskolában 4 évig tanulta az angolt. Sokat segíthet szerintem az is, ha mégoly kevés időre is, de külföldön vállalna munkát.

Mérgező Hulladék 2016.01.22. 15:29:40

@cmx85s: de, írják, hiszen látod. Csak még szokatlan számodra, ahogy egy időben nyilván szokatlan volt az "interjú" forma is. Az általános használatú közszavakat általában (szabály szerint) magyarosan írjuk; de persze ki vagyok én, hogy eldöntsem, ez általános használatú közszó-e - és persze ki vagy te, hogy eldöntsd, hogy nem, és beszólj másnak, ha nem úgy írja, ahogy te megszoktad ;)
Amúgy nincs baj a többi példával, busznak mondjuk, busznak írjuk, továbbra is a magyar kiejtésről és írásról beszélünk, nem az angolról.

Rachaburi 2016.01.22. 15:33:02

Eddig olvastam a kommenteket és gondoltam írok pár gondolatot összefoglalva. Igen, én vagyok az a "poszter", akivel megtörtént a fenti eset.

1.
Bármilyen meglepő, SOHA, semmilyen körülmények között nem tettem még panaszt, akkor, ha nem tartanám jogosnak. Részemről ez most az és nem azért, mert megbuktam. Bármilyen meglepő.

2.
Rohadtul kinőttem már az iskolapadból. Ja, hogy rinyálós picsa lennék így is? Bocsánat, ne tessék már összekeverni a magamért kiállok fogalmát a hisztivel. Nem ismersz (szerencsére), így akik napi szinten, szinte kötelező feladatuknak érzik azt, hogy minden megjelent történethez lehúzós kommentet írjanak, azokat igazán csak sajnálni tudom. De azért BÉKE! :)

3.
A Nyelvvizsgaközpont válasza a fórumban valóban indulatmentes és diplomatikus. Ennyi. Minden tiszteletem az Övék mindentől függetlenül, mert azért jócskán elszakadt a cérna stílus terén néhány kommentelőnél.

4.
Még egy tévhit: a Diplomamentősök nagy többsége NEM frissen a főiskoláról/egyetemről kicseppent kölyök, hanem 30+-os korosztály, akik a fősulit nem nappalin tudták elvégezni (mint a szerencsések), hanem levelezőn/estin, munka, esetleg család mellett. Sokuknak nem adatott meg a lehetőség, hogy a középiskolában németet/angolt tanuljon, mert akkor még a "divat" az orosz volt. És nem, nem nulla tudással kezdtük a Diplomamentő programot, mert csak az kerülhet oda be, aki egy teszt írásakor megüti a szintet.
Vagyis nem vagyok dilettánsok, idióták, szerencsétlenek és életkesergők. :)

5.
Köszönöm szépen azokat az infókat, hogyan is kell nyelvet tanulni, sok újat nem tudtam meg, mindezeken már rég túl vagyok... :) De mivel ez a poszt nem erről szól, ezért érdemtelennek tarto(tta)m közzétenni.

6.
Tudom, milyen kemény az élet, tudnék mesélni. Volt benne tapasztalatom, így a bukáson könnyedén túltettem már magam, bármennyire is rohadt sok időt és pénzt fektettem bele. A "rinya" nem azért van, hogy sajnáltassam magam (nem vagyok ilyen típus), hanem azért, hogy felhívjam a figyelmet olyasvalamire, ami sokunk kedvét vette. Nem kétlem, hogy más Nyelvvizsgaközpontoknál is van ilyen, de ez azért volt kiemelkedő, mert a kiadott, általuk szerkesztett könyv (ami felkészít a nyelvvizsgára) jóval emészthetőbb, középfoknak megfelelő szintű volt, mint a vizsgán szereplő feladatok. Amint írtam a posztban, nagyon jó online felkészítő anyaguk van, tesztek, miegymás, amiből következtetni lehet arra, mire is számíthatunk vizsgán. A nyelvvizsgák minden Nyelvvizsgaközpontban más és más, így többen felkészülés során csak arra koncentrálnak, amit ott elvárnak.

6.
Az írásbeli Reading részére 35 perc áll rendelkezésre. Rövid idő, még akkor is, ha érted a feladatot és egy szót se kell kiszótárazni...

7.
Utolsó pontként pedig becsatolnám ide a Tékozló Homár által felállított szabályt, amit eddigi tapasztalatom szerint nem nagyon tart be...

"Témába vágó kommenteket várunk kulturált formában. A sértő, személyeskedő, trollkodó, spamnek minősülő és politikai tartalmú kommenteket töröljük. Gazdájukat a vétség súlyosságától függően kizárjuk, akár örökre is. Senkivel nem kell egyetérteni, de a véleményt elfogadható formában kell közölni. Köszönjük."

Köszönöm a figyelmet!

Rachaburi 2016.01.22. 15:38:54

Bocsánat, ami kimaradt: többen tudjuk, hogy nem az erősségéről híres ez a Nyelvvizsgaközpont és sokan átmentek már rajta(nekem is van olyan barátnőm, aki jóval gyengébb angolból, mint én, nyáron mégis sikerült neki). A figyelmet csak arra szerettem volna felhívni, hogy mekkora eltérés lehet vizsga és vizsga között. Aki középfokúra megy hozzájuk nem arra számít, hogy alsó hangon felsőfoknak megfelelő szöveget kap...
És már bocsánat, jópár középfokon megírt szöveget elolvastam már életem során és azok is, akiknek sikerült/nem sikerült a vizsgájuk, így azt hiszem meg tudom/tudjuk különböztetni a nehezet a rohadt nehéztől.

Hah, várom a trollokat! :)))

telkoe 2016.01.22. 15:42:00

@Rachaburi: Erdemes a magyarazkodasra, okoskodasra, filozofalgatasra es netes hisztire szant idot mondjuk nyelvtanulasra forditani, nagyobb esellyel indulsz a vizsgan is.

Rachaburi 2016.01.22. 15:44:27

@telkoe: Köszönöm szépen a jótanácsot, majd elgondolkodom mélységesen az életemen... :))))

CsakMintTe 2016.01.22. 15:54:01

@Rachaburi: Egy biztos: ritkán jön ide a poszter megvédeni magát és/vagy az álláspontját, pedig néha nagyon nem ártana. Szóval jó, hogy jöttél, de szerintem te is tudod, hogy ez egy ilyen hely: itt még az is trollnak tűnik egy idő után, aki soha nem volt az :)

Rachaburi 2016.01.22. 16:00:11

@CsakMintTe: Igen, tisztában voltam azzal, hogy ez milyen hely attól függetlenül, hogy nem követem, csak az elmúlt 1-2 napban olvastam el pár írást + hozzászólást. :) És valamiért nem csodálkozom, hogy nem jönnek vissza ide a "poszterek" (milyen szó már ez arra, aki ír egy véleményt???), kevesen vannak azok, akik utólag is kiállnak magukért.
Azért köszi. :))

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2016.01.22. 16:10:13

@Rachaburi: Persze, nem az a korosztály... Persze, eleget ismerek, van jópár a munkahelyemen, meg ismerősi körben is, akik nem fejezték be, elmentek dolgozni, aztán most jut eszükbe, hogy ja, meg kéne csinálni - nem véletlenül írtam, hogy addig kellett volna tanulni, mert meló mellett macera. (Ezt az oldalát is ismerem, mert a 2. diplomám végét én is meló mellett csináltam - csak én azért mentem át nappaliról távoktatásra, mert a melóból volt pénzem tandíjra - és a nappalihoz képes fele annyi sem volt a követelmény... )
Ja, és nekem sem volt egyszerű a nyelvvizsga.

A postolók azért nem jönnek, mert maguk sem tudják, mikor kerül ki a cuccuk. Legtöbbje nem törzsközönség itt.

ptspts 2016.01.22. 16:12:04

Mind a magyar, mind az angol helyesírás szerint a ,,fair'' helyes, a posztban szereplő ,,fer'' pedig helytelen.

A posztot köszönjük, hasznos azoknak, akik most választanak vizsgaközpontot saját vizsgájukhoz.

Kívánom a posztolónak, hogy kaphasson határidőhosszabbítást, és nagyobb anyagi áldozatok nélkül el tudjon menni újra vizsgázni, ezúttal sikeresen.

atpijkamo100 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.22. 16:13:13

@Mérgező Hulladék: Nem véletlenül írtam pont a Time magazint, könnyen érthetők és érdekesek az írásaik.

@Dikusz: Én nem tanultam meg németül, finnül, oroszul, japánul, pedig mindegyiket tanultam valamennyire. Csak angolul sikerült. A felmenőim, lemenőim, oldalmenőim mind nyelvzsenik, nincs olyan, aki ne tudna 2 idegennyelvet, marhára irigykedek.

@Rachaburi: "hogyan is kell nyelvet tanulni, sok újat nem tudtam meg, mindezeken már rég túl vagyok"

Nem hiszem, mert akkor le is vizsgáztál volna.

Én úgy mentem neki a felsőfokúnak, hogy ha nem sikerül legfeljebb középfokú lesz, úgyis csak középfokú papírra volt szükségem. Nem tudom, ilyen lehet-e a mai világban. Mindenesetre neked is javaslom a felsőfok megcélzását, a középfokú tudás úgyse jó semmire.

Rachaburi 2016.01.22. 16:14:23

@ptspts: Köszönöm szépen! :)

(a "fair" írását ezúttal pedig egy életre megtanultam. Legalábbis addig, amíg nem hoznak erre is egy szabályt. :) )

atpijkamo101 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.22. 16:27:32

@Rachaburi: Nem hozzák a szabályt, mi alakítjuk. Pl. régen a fájlt file-nak írtuk, míg meg nem honosodott a magyaros írásmód.

A régent meg régen Reagen-nek írtuk.

Goalkeeper1 2016.01.22. 16:39:14

Honnan tudja a posztoló, hogy felsőfokú volt a teszt szintje?
Meg kéne tanulni rendesen angolul!
Egyébként ha jól tudom az Euroexam az egyik legkönnyebb nyelvvizsga.
Ma már mindent megengedhetnek maguknak a gyökér hallgatók, akik régebben még az érettségiig sem juthattak volna el ezzel a tudással.

Műanyag pohár 2016.01.22. 16:46:16

Eddig csak olvastam, de ehhez hozzá kell szólnom! Bocs, hogy belekotyogok!
Drága szívem, Krisztina, hallottál már olyat, hogy a honlapon a feladatsorok csak beetetés gyanánt vannak? Persze, hogy könnyebb, mint a nyelvvizsga. Aztán: hónapokig jártál magántanárhoz? Úgy hiszem kevés volt. Azért a tanárodnak is gratulálok, amiért ilyen gyenge tudással vizsgázni engedett. Nem mellesleg én is voltam Euroexam nyelvvizsgán, az első körben meg is buktam. Mondhatnám, hogy nagyon nehéz volt, akkor tényleg annak éreztem, de utólag beláttam, hogy kevés volt a tudásom. Fel kéne készülni normálisan és akkor talán sikerülne. A 35 perc alatt pedig megoldható a 3 szövegértés feladat. De kettő biztosan. Azzal pedig már simán megvan a kellő százalék. Szóval ahelyett, hogy levelet írtál, ülj vissza és TANULJ!

Nick-son 2016.01.22. 17:16:51

Jó hogy majd a vizsgázók döntik el, hogy milyen nehéznek kell lenni a nyelvvizsgának, meg milyen feladat milyen szint. Olyan vizsgázók, akik még a középfokút se tudták letenni.

Az egyetem, vagy a főiskola évei alatt mi a lófaszt csinált a posztoló? Egy jobb középiskolában leteszik a gyerekek a középfokút. Épp elég baj, hogy valakit már ebben is az államnak kell menteni.

Ha ennyire nem megy jobb lett volna szakmát tanulni.

medve97 2016.01.22. 17:45:13

Euroexam vizsgát tettem először B2, majd C1 szinten is. Semmilyen problémával nem találkoztam soha!
Nem tudom, mit gondol a kedves posztoló és panaszkodók, de a szövegértési feladatok jó megoldásához felesleges minden szót megérteni. Általában ha a szöveg FELÉT megértjük, megoldható a feladat.
Ezeket a vizsgákat profik állítják össze. Miért áldoznák fel jó hírüket azért, hogy még egyszer befizesd a tandíjat? Akkor már inkább a javításnál sumákolnának, amit senki nem lát. Számos lehetőség van fellebbezésre, jegyzőköbyv felvételére, de utólag ez veszett fejsze nyele.
Az pedig, hogy valaki középszintű(nek mondott) nyelvtudással megállapítja, hogy mi középfok és mi nem, enyhén abszurd.
A fórumot is olvastam, a vizsgaközpont szerintem érthetően és őszintén elmondja, mi a helyzet.

Nem egy sumák banda ez, de ez az a terület, ahol nem lehet mellébeszélni. Rengeteg a rossz magántanár manapság, ezzel is nagyon kell vigyázni.

A Euro pedig egy jó nyelvvizsga! Aki nem hiszi, járjon utána!

Advanced Flight 2016.01.22. 18:02:10

Persze-persze, ha tudott volna, átengedték volna, ha nem cigizel, nem leszel tüdőrákos, a jó elnyeri méltó jutalmát, aki másnak vermet ás, maga esik bele.
Haggyukmá.

Miért ne foghatott volna ki egy fasz feladatot? Amikor én szóbeliztem, a szituációs játékban kesztyűt kellett árulnom egy üzletben. Egy ugyanakkor, ugyanúgy középszinten, de másik bizottságnál vizsgázó csajnak a személyi igazolvány igénylésének hivatali ügymenetét kellett ismertetni. Még magyarul sem tudta a nyomorult, nemhogy angolul.

atpijkamo102 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.22. 18:05:27

@Advanced Flight: :)) Abba meg mi a bonyolult? Sorszámot tépsz, vigyorogsz, lefényképeznek, postán megkapod.

Advanced Flight 2016.01.22. 20:38:57

@atpijkamo102: 25 éve volt és a hivatalit kérdezték! vagyis hogy készül az egész, anyakönyvi hivatal, születési anyakönyvi kivonat, hova küldi az ügyintéző stb.

atpijkamo103 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.22. 20:44:15

@Advanced Flight: Azt kellett volna mondania, hogy nem tudja, nem bürokráciából vizsgázott. És elkezdhetett volna beszélni valami előre betanult szöveget, mondjuk hova utazott legutóbb.

gabors 2016.01.22. 20:55:58

nyelvet kell megtanulni ... nem vizsgara felkeszulni ....

mas kerdes van ??

Dikusz 2016.01.22. 22:02:14

@medve97: kérlek magyarázd meg nekem (vagy valaki, aki tudja) hogy milyen tudást feltételez az, ha egy szövegértési feladatban elég csak a szöveg felét érti valaki. Valós helyzetben ilyen tudással mire megy, kikövetkezteti, hogy a beszélgetőpartner mit akar mondani? Ha ez egy középfokú nyelvvizsga, akkor az alapfok milyen? Itt @gabors: -nak, meg@atpijkamo99: -nak van igaza, nem elég csak tanfolyamra járni. A nyelviskoláknak nem az az érdekük, hogy a három hónapos tanfolyam alatt bármilyen fokú vizsgára tuti biztosan felkészítsék a hallgatót. Ilyen tanfolyamok alapján legalább két év kellene, hogy viszonylag jól vizsgázhasson. Fentebb írtam az unokahúgomról, 14 éve dolgozik hajón. Nem hiszem, hogy gondja lenne a nyelvvizsgával, de azt mondja, ha hazajön dolgozni, nem érdekli a papír, a lényeg hogy beszélni tudja a nyelvet. Egyébként igen jól beszéli is.

Egyébként nem csak nyelvtanfolyamokon van ilyen. Kolléganőm évekkel ezelőtt mérlegképes könyvelői tanfolyamot szeretett volna elvégezni. A munkahelyünk 80%-ban térítette a tanfolyam díját. Nagyon lelkiismeretesen, és szorgalmasan tanult, a számviteli vizsgát mégsem sikerült letennie. Az első vizsgája sikerült adott év júniusában 3-ra (ami meglehetősen jónak számít), szeptemberben érvénytelenítették az egész csoportnak. A következő vizsgánál 100%-os volt a sikertelen írásbeli, az utána levőnél is 90% fölött volt a sikertelen dolgozat. Természetesen plusz órákat kellett venni, vizsgadíjat is mindig fizetni kellett. Egyértelműen a lehúzásra ment az egész. Mire elege lett a próbálkozásból, addigra több mint 400.000 Ft-ja ráment a tanfolyamra (majdnem az egészsége is). Következő évben elkezdte a főiskolát, ahol jelesre vizsgázott, tehát nem a képességeivel, és a szorgalmával volt baj.

piroshangszóró 2016.01.22. 22:50:02

Érdekes, hogy a feladatok nehézségi szintjét pontosan be tudják határolni, hogy "hát ez inkább felsőfok"... Ha így vágod, hogy mi-milyen szintű, az azt jelenti(jelentené), hogy profi angolos vagy. A középszintű bukta viszont nem ezt sugallja.

gabors 2016.01.22. 23:05:21

@piroshangszóró: itt az igazi pont !!!! ma mar angolul megtanulni nem nagy ugy

Vannak anynyelvi musorok ha az angol (UK) szlenget es kiejtest akarod akkor olyan musorokat nezel ha ausztralt akkor olyat ha USA Sout Carolina akkor olyat ...

Az angol nyelvtan gyerekjatek a magyarhoz kepest (vagy akar az orosz vagy spanyol amiket en ismerek) .... azt kell egy kicsit tanulni persze ... de hogy szovegertessel legyen gond az mar rohej !!!!!

Azt tudom hogy az irasbeli tesztek igen legbol kapottak majdnem 30 ev usa utan az egyik ismeros lanya kerte segitsek es olyan is volt hogy mindegyik valasz rossz volt !!! Sot olyan mondatszerkezeteket talaltak ki amiket mar talan Shakespeare idejeben is regiesnek gondoltak volna ...

medve97 2016.01.23. 06:09:43

@Dikusz: Nyilván az optimálistól messze van, arra céloztam, hogy egy esetleg nehezebb szintű szöveget is meg lehet érteni, ha nagyon muszáj logikával és nagyjából ezt jelentheti címen.
Sokan hiszik, hogy az EURO egy könnyű vizsga, de szerintem pont kb egyforma mind. Annak jo, akinek kicsit rosszabb a nyelvérzéke és a nyelvtan feladatokkal nem boldogul jól. Cserébe viszont nem lehet tökölni, gyúrni kell a sebességre. Az egy dolog, ha valaki fél óra alatt megold egy feladatot 90+ százalékra, ha azt a vizsgán 5-10perc alatt teljesíteni kell.

(Egyébként az én EURO vizsgámon a csoportban volt aki kért még pár pillanatot, és kapott is, be bírta fejezni.)

Ja, és kedves posztoló, mit gondolsz, középfokú nyelvvizsgával rendelkezők egész életükben CSAK középfokon megérthető helyzetekkel találkozol? Azokat is meg kell majd oldani és nem kétségbeesni, ahogy itt is.

Én is írtam már olyan felvételit, amit akkor idős tanárok nem tudtak megoldani. Mégsem reklamált senki, pedig voltunk egy páran az országban :) még a hírekben is benne voltunk :P

Thomas Dantes 2016.01.23. 12:05:11

Na menjünk sorba.

Elősször is, köszönöm és jó megtudni hogy aki nem tette le a nyelvvizsgát a diplomáig, az ,,mi az anyját csinált" és ,,hülye lúzer idióta szar" Köszönöm a kioktatást.

Az ügye fel se merülhet lehetőségként, hogy esetleg hát vannak akiknek a nyelvtanulás sokkal nehezebbem megy. Vagy, olyan is van hogy valaki az egyetem/főiskola alatt, azért nem tudja letenni, mert egyszerűen nincs ideje.
Például vannak akik: dolgoznak, levelezőre járnak, vagy éppen nyáron kell dolgozniuk.
Nekem személy szerint, nos bejártam napi két órát utaztam csak a főiskolára. Ahol laktam nem volt elfogadható nyelvtanár. A főiskolai nyelvtanítás meg nem igazán a vizsgára készített fel. Szóval, egy harmadik településre kellet ingáznom a felkészülésért.

Persze, tudom mit fogtok mondani: na és , más is bejár, más is dolgozik ,és mégis leteszi a nyelvvizsgát. Így van meg lehet csinálni. Meg be is lehet kapni a ...-szom is.
Ugyanis, utalnék arra, nem mindenki egyforma. Ismét, hogy csak magamat hozzam fel, a főiskolai szak tantárgyakra, a buszon felkészültem és jeles és nem azért mert olyan könnyű volt, egyszerűen órán ülve megjegyeztem a nagyrészét. Míg idegennyelvből nagyon sokat kell küzdenem és tanulnom.

Na de a nyelvvizsga cégekre. Szóval, olyan klasszul működnek, hogy a hivatalos teszt könyvükben kapásból találtam három hibás választ...három hibás válaszon nekem a nyelvvizsgám múlhat, de ők hibázhatnak a tesztkönyvben? Érdekes.

Másik érdekesség: egyik cégnél levél írás: nulla pontot kaptam. Nem értettem, gondoltam nem olyan szar. Mindenesetre átmentem egy másik céghez, ott a levél : 60 % körüli lett. Közben nem lettem okosabb. Nem lett több a tudásom. Hogy van az hogy egy hónap eltérésével 60%-ot fejlődtem? Most vagy hirtelen megtáltosodtam és csoda gyerek lettem, vagy ahol elősször voltam ,az a cég egy szemét mocsok banda.

És én tényleg elismerném ,hogy az én hibám. Azt is gondoltam, hogy én vagyok a totál teljesen ostoba, azért nulla...de amikor a másik vizsgáztatónál meg sikerült...azért elgondolkodtató.

De egy másik sztori, ismerősöm mangóhallgatáskor a bent lévő vizsgáztató vagy felügyelő tanár csalt. Mármint segített nekik, a helyes válaszokban...és így is épp csak sikerült...

Az az igazság, a nyelvvizsgáztató cégek csak a profitra hajtanak, semmiféle normális ellenőrzés nincs felettük. Sokkal jobb lenne, ha minden főiskolán, egyetemen az államvizsga mellé, ugyanúgy mint a többi tantárgyból lenne idegen nyelvi vizsga is. Ha az meg van, jár a diploma és a nyelvvizsga bizonyítvány. Nem pedig össze-vissza minden csaló céggel szarakodni.

Az pedig hogy sokan nem reklamálnak: hát épp ez a baj. Hogy buta birkaként, beletörődünk.

És igen is, az is elvárható hogy középfokon, középfokú feladat legyen. Nem érdekel, hogy de bezzeg az életben...hülye duma.
Az egyetem is, teszem azt, mikroökonómia vizsgán nem kérdeznek makroökonómiát. Az életben azt is kell majd tudni pedig, de attól még a mikro az nem makro vizsga.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.23. 13:14:06

Butaságra nincs gyógyír.

@Thomas Dantes:

a buszon tanulás alapján ugye nem orvosnak vagy mérnöknek tanult gondolom. A jobb egyetemeknek pedig saját akkreditált nyelvközpontjuk van és oktatnak idegen nyelvet tanfolyamokon.

A rosszabb főiskolák helyett pedig tényleg jobb lenne, ha lennének normális szakképzést adó felsőoktatási intézmények. Mert egy jó technikusnak is el KELL tudnia olvasni az angolul kijövő szakanyagot, mert sajnos sokszor nem elérhető magyarul. Ebben igaza is van, aláírom, rossz a rendszer. Is.

De én történetesen még jó pár évvel ezelőtt vizsgáztam ennél a cégnél felsőfokon. És mások, akiket ismerek az elmúlt években vizsgáztak náluk felső és középfokon. És senkit nem hallottam arra panaszkodni, hogy jajj de rossz volt. Sőt az én vizsgám piszok könnyű volt.

Az is lehet persze, hogy nagyon nagyot változtak azóta, mert nem mostanában volt, az igaz.

De az is lehet, hogy csak picsogásról van szó. És ha 60 % lett a másik helyen is, azt azért nem kellene így lengetni, mint bizonyítékot. Mert lehet, hogy a másik hely túl könnyű. Ráadásul, ha valaki nincs felkészülve az akcentusra és nem érti meg összefüggéseiben a szöveget az bizony nagyon könnyen kaphat nulla pontot, mert gőze sincs arról, hogy miről beszélnek. Ez egy ilyen feladattípus.

Azonkívül okkal tették meg a diploma feltételévé a nyelvvizsgát. Ha óvónőnek vagy tanítónak vagy hasonlónak készül akkor bocsásson meg, de egyébként hogy fog tudni lépést tartani a szakmai anyagokkal vagy európai szinten ügyeket intézni? Egy szakmunkásnak nem kell nyelvvizsga. Aki felsőoktatási diplomát akar, az pedig igenis megerőltetheti magát ennyire. Ha meg nem megy, akkor be kell látni, hogy nem megy.

Csináljon mást. Ez a másik nagyon ostoba dolog, hogy mindenki hajt a státuszra, akkor is a tökéletesen inkompetens.

Ez egy nagyon elszállt, vinnyogó poszt, kár volt kitenni. Szedjük össze magunkat.

Dr Gregory House 2016.01.23. 16:23:14

Kedves Krisztina! Még kicsit kéne tanulni azt az angolt, mert a „nem fer” valójában „nem fair”.

nickM 2016.01.23. 18:54:33

@cmx85s: Az egyetemeken zajló nyelvoktatás aztán pont a színvonaláról híres... :( (Nem szeretnék belemenni, de az a heti két óra leginkább vicc volt, mondjuk legalább a vizsga is.)
"Egy nyarat rá kell szánni, két darab 4 hetes, heti 5 napos, napi 5 órás tanfolyam, és voilá, megvan szeptemberben a nyelvvizsga, kezdő szintről." Melyik nyelvről is beszélünk és milyen szintű nyelvvizsgáról? (Nem, messze nem elegendő, pl. középfokú szakmaihoz németből.)
A "fer" az valóban gyöngyszem. :)

Potpolett 2016.01.23. 19:03:29

Nem kifejezetten a hobbim posztolókat szidalmazni, de ez a poszt felháborító.

1. gimiben megcsinálhatta volna a nyelvvizsgát/nyelvvizsgákat,
2. emelt szintű érettségit tehetett volna, amivel kiválthatta volna azt (persze, ha már kétszintű érettségi rendszerben érettségizett, ezt nem tudom),
3. 3 vagy 5 év volt (Ba-tól vagy Ma-tól, vagy rendes képzéstől függően) a posztoló számára egy nyamvadék nyelvvizsga letételére.

btw: melyik egyetem lehet az, ahova BE LEHET ELEVE JUTNI olyan kevés ponttal, hogy valakinek nincs nyelvvizsgája??? olyat minek is elvégezni? bár...végül is nem is végezte el:)

és: miért jutalmazzák azokat, akik lusták voltak tanulni??? én nem voltam az és fizetnem kellett a nyelvvizsgáimért és a tanfolyamért vagy emelt szinten kellett volna érettségiznem értük. nem kaptam őket "csak úgy".

nickM 2016.01.23. 19:13:09

@Rachaburi: Tényleg nem kekeckedésből kérdezem, de tudnád linkelni az ominózus szöveget és a kérdéseket? (Elhiszem, hogy rohadt nehéznek tűnik egy hétköznapi cikk a középfokra írt oktatási anyagok fényében, de azért ez bőven előfordul egyéb főiskolai/egyetemi vizsgán is - gyakorlatilag a 2X2=4-et adják le, számon meg az integrálást kérik; attól hogy nem fair, még meg kell ugrani valahogy.)

nickM 2016.01.23. 19:35:32

@Rachaburi: :) Nem véleményt ír, posztolni valót küld Hildának. ;) (Azért szerintem kaptál pár titkos pirospontot, amiért regisztráltál és válaszolsz. Nem tudom működik-e ma még, de 3 dolog volt nagyon hasznos: nyelvi teszteket/szólásokat kőkeményen bemagolni, bugyuta rajzfilmeket nézni eredeti nyelven haccázhuszonnyócszor, "gondolkodj angolul" - ne fordíts. Hajrá!)

Rachaburi 2016.01.23. 20:16:26

Akik most csatlakoznak be, azoknak bemutatkoznék: én vagyok a "poszter", aki igen, vette a fáradtságot, hogy valamennyi hozzászólást elolvasott, nem úgy mint egyesek... :) Vicces arról olvasni, hogy páran azt gondolják, most csöppentem ki a középiskolából és az állam bácsi pénzén elvégeztem a felsőoktatás olyan nemes intézményét. Nos, ha kicsit is elolvasták volna ALAPOSABBAN a posztot + a hozzászólásokat, akkor kiderült volna pár dolog a személyemmel kapcsolatban. De így marad a sötét tudat és az öröm részükről, hogy na, megint beszóltam egy gyökérnek, aki rinyál, hülye és nem tud semmilyen fokon se angolul, miért is él az ilyen??? Bocs, hogy szívom a levegőt, de tényleg. :))

Másodsorban örülök, hogy ez az ország ennyire tele van nyelvzsenivel és a nagy többsége ide összetömörült. Örülök. Tényleg. Kár, hogy a statisztikák nem ezt mutatják. Majd szólok is a hivatalnak, hogy valamit nagyon benézhettek... :)))

Harmadrészt az is boldoggá tesz, hogy szinte mindenki két lábon járó helyesírási szótár. :) Javasolnám, hogy azt is nézzétek meg, mennyiszer ütöttem mellé és MINDIG, MINDEN esetben helyesen használtam e a vesszőt. :)

És végül: engem amennyire kicsit kiakasztott az első pár hozzászólás, most már annyira mulattat olvasni azokat. Ez így fer? :D

Nem fogom az ujjbegyeimet azért koptatni, hogy leírjam az összes miniatűr részletet egészen addig a pontig, mi van mögöttem. Francokat sem érdekel, én meg nem vagyok két lábon járó BLIKK, aki ki is adja. Véleményt írtam (vagy posztolni valót - @nickM :) ), tessék elfogadni. Csak az a nagy különbség köztem és sok-sok ember között, hogy le merem írni, ki merem mondani ha valami nem tetszik és nem törődöm bele, ha valamiről úgy érzem, igazságtalan. Nem voltam soha és nem is leszek az az ember, aki homokba dugja a fejét és beletörődik, hogy "ez van".
És igen, be szoktam látni, ha a másiknak van igaza vagy tévedtem. És nem, nem vagyok házsártos, de kiállok magamért. Elértem pár dolgot így is az életemben és igen, megnyugtatom azokat, akik azt vágták a fejemhez, miért nem mentem el kétkezi munkásnak. Hát barátom, lehet lebecsülöd őket, de tudod rohadtul nem a diploma teszi az embert és az, hogy mennyire nyelven tudod megkérdezni, van-e wifi... És lehet most irodai munkát végzek (hasznosat, de az más kérdés, hogy nem szeretem), de pár év és én is olyan munkát fogok bégezni, akiket lebecsülsz. :)

Béke! :)

cmx85s 2016.01.23. 21:12:10

@nickM: Melyik nyelvről is beszélünk és milyen szintű nyelvvizsgáról?
Német, alapfok. Mivel a két szakomból az egyik angol volt, ezért elég volt egy alapfokú nyelv egy másik nyelvből.
És mielőtt belekötne bárki, aki nem tudta ezt a két nyelvet: nem, nem könnyű a német az angol után, vagy fordítva, más a nyelvtan, mások a szavak. pl. a nehézt angolul difficult, németül schwerig. Hát, ennyit az első után könnyű a másik hiedelemről.
De akkor is tény marad, hogy rá kell szánni az időt, az energiát. A középfokhoz még két 100 órás tanfolyaqm kell.

cmx85s 2016.01.23. 21:15:21

@nickM: Továbbra is fenntartom, hogy ennek az egész diplomamentő programnak egyetlen haszna volt: a nyelviskolák jól megszedték magukat, mint a TÁMOPos programban.
Nyelvvizsgája így is, űgy is csak annak lett, aki hajlandó volt tanulni.
Ezt viszont meg lehet tenni az egyetemi évek alatt is.

Rachaburi 2016.01.23. 21:34:56

@cmx85s: Csak egy gondolat, ha megengeded... Több diplomamentős ismerősömmel beszélgettem. Az iskolák oktatási minősége iszonyatosan eltérő. Volt olyan iskola, ahol lecserélték a tanárt, mert az iskolának fontos volt, hogy a diákok sikeresen teljesítsenek. Sőt, külön oktatás volt írásbeli és szóbeli felkészítésre.
Ezzel szemben nálunk a 240 órás (!) tanfolyam alatt egyetlenegy alkalommal sem tanultuk a levélírást, ami az írásbeli 50%-át adja...

Nyelvvizsgára a fentiek ellenére is elmentek a tanfolyam után a csoportból, mondhatni a legjobbak. Bátrak voltak. Megbuktak. Mindannyiunk nyelvtanárhoz jár, a vizsgámra én is úgy mentem el, hogy tanultam amikor csak tudtam (naponta 3 órát utazom, így utazás alatt is), hétvégén is, mondhatni éjjel-nappal. Tisztában vagyok azzal, hogy mi az a szint, amikor bevállalhatom a vizsgát. De a diplomamentősök határidőhöz vannak kötve, de hiába a (esetemben kalap kakit sem érő) tanfolyam (ami több oldalas szerződéssel jár és szankciókkal, ha a benne foglaltakat nem teljesíted), ha utána csak pár hónapod van arra, hogy magántanárral felkészülj és addig sikeres vizsgát tegyél, különben fizeted a tanfolyam 50%-át.

Én megbántam már ezerszer, hogy jelentkeztem a d.mentős programra. Mert lutri. Így ajánlom azoknak, akik esetleg még nem írták volna alá a szerződést az OFA-val, hogy jól gondolják meg, mert jobban megéri inkább a bukás után befizetendő összeget magántanárra költeni.

És igazat adok, hogy a nyelviskolák legtöbbje így jól járt. Csak valaki okosan csinálta - lásd első bekezdésem.

szépjuhászné 2016.01.23. 22:44:35

Nem értem. A gyerekeim 30+-ak, mindegyik nyelvvizsgázott a gimiben, amelyik tagozatos volt, harmadikban, amelyik nem, az negyedikben. Egyetemre már nyelvvizsgával mentek.

szamaritánus 2016.01.23. 23:00:02

@Thomas Dantes: minden nyelvvizsgaközpontot az oktatási hivatal ellenőriz, elég keményen. ha elhiszed, ha nem.

szamaritánus 2016.01.23. 23:01:54

@Rachaburi: az írásbeli sehol sem adja az írásbeli 50%-át. miért hazudsz?

szamaritánus 2016.01.23. 23:03:08

@szamaritánus: a levél, akarom mondani.
máskülönben a diplomamentő tényleg lehúzás.

Józsi, a migráns köcsög 2016.01.24. 00:09:38

asztakutyamindenit.
én is megbuktam a felsőfokún első próbálkozásra de nem nyavajogtam ennyit hanem csennbe tudomásul vettem, hogy hüje vagyok még ehhez.
mmmmaaaóóóóóóóóórrrgiiittttttttttttttttttttttttt!!!!!

nickM 2016.01.24. 01:01:18

@cmx85s: Akkor jól jártál, nálunk a követelmény 1 szakmai középfokú (felsőfokúval helyettesíthető, ha éppen jó kedvük van) + egy sima középfokú volt. (Nem véletlenül kérdeztem rá, anno diplomája válogatta mi kell, gyanítom mára sem sikerült egységesíteni.)
Két 100 órás tanfolyam egy német középfokhoz mondjuk a rigóban? :) Hááát... soxerencsét! (Angolból - megfelelő tanárral és segédanyagokkal _talán_ működik - véletlenül sem, de próbálkozni ér!)
Hangyányit úgy érzem, fogalmad sincs az egyetemeken alkalmazott "nyelvoktatási" rendszerről. (Mondjuk lehet változott azóta, de anno 4 félévben heti kettő óra volt ingyenesen felvehető, ez meglehetősen kevés arra, hogy 2 nyelvet középfokon elsajátíts.)

nickM 2016.01.24. 01:04:41

@nickM: :( Lemaradt: És kérlek ne gyere azzal, hogy általános és középiskolában megtörténik az alapozás, csak rá kell gyúrni és kész.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.24. 05:57:34

@Rachaburi: "el kell fogadni"

Elfogadtuk. És minősítettük az elfogadott posztot. Egy szánalmas vinnyogás és alaptalan vádaskodás.

"kétkezi munka"

Ez így nem mond semmit. Kétkezi munka lehet igenis nagy presztízsű szakmunka, de annak számít a kubikos/tróger szintű alacsony rangú munka, amit az ember csak azért végez mert nem tud mást. Ez nem parancsol semmilyen tiszteletet, akárcsak a szintén alacsony rangú irodista munka.

Azonkívül pont, hogy sokan írták, hogy nem a diploma teszi az embert. De nem is a kudarc. Ha valaki belevág valamibe, de nem sikerül, az bizony megesik. De ezt nem valamiféle érdem, hogy ország-világ előtt lengesse és sajnáltassa magát, mert vele hogy kibabráltak.

Itt bizony a poszt alapján a poszter volt a hibás, ő volt a hülye. Ennyi.

Ha erre is csak az a reakció, hogy mennyi minden MÁS sikerült az életben az szánalmas. Ki előtt akarja ennyire igazolni magát?

2016.01.24. 11:02:18

@Potpolett:
"btw: melyik egyetem lehet az, ahova BE LEHET ELEVE JUTNI olyan kevés ponttal, hogy valakinek nincs nyelvvizsgája??? olyat minek is elvégezni? bár...végül is nem is végezte el:)"

Műszaki és informatikai szakterületen jellemzően alacsonyak a ponthatárok, és ezek jó szakok. Néhány kivétellel(pl. orvosi) pont a büfé szakokon magas a ponthatár, mivel azokra jelentkeznek sokan, a jobb szakokra meg minden hülyét felvesznek, aztán 10-20% el is végzi.

SarahConnor 2016.01.24. 12:12:33

@Rachaburi:

Szia! Szeretnék nyelvtanárként kiállni melletted. Kaptál hideget, meleget, egy tényben mindenkit meg tudok erősíteni: a diplomamentő program vérgyengére sikerült, tanár és diák egyaránt megfélemlítve, lekopaszítva ment bele. A haladást felülről diktálták, ha a csoport leszakadt a tempótól, a tanárt okolták, pedig eleve rosszul állították össze a csoportokat is. Én 3 hónapig tanítottam a programban, majd olyannyira nem bírtam emberileg, sem szakmailag, hogy felmondtam, holott 4 éve dolgoztam azon a helyen. Na mindegy, hetekig beszélhetnék róla, lényeg, hogy a diplomamentő szerintem azt segítette nyelvvizsgához, akit amúgy is kevés választott el tőle.
Az Euroexam szóbelijére ezen kívül az utóbbi időben sok tanítványom panaszkodott. Én vegyes nyelvvizsgákat szoktam ajánlani, pont mert a szóbeli talán még mindig az Origónál a legjobb.
Félretéve azt, hogy a vizsgázók mennyire tudják megítélni a vizsgafeladatok szintjét, tény, hogy tömeges panasz esetén független szakértők vizsgálják meg a feladatsort. Nem hallottam még olyanról, hogy a nyelvvizsgaközpont kárára határoztak volna... ez egy üzlet, sajnos az a pénz elveszett. Ettől még ez nincs rendben, de sajnos elég kilátástalan a harc. Pár éve az érettségi után érkeztek tömegével a bejelentések, meg is vizsgálták a feladatokat, és azt döntötték, hogy márpedig az középszintnek megfelelt. Mi tanárok ezt nem így láttuk... de mi fogaskerekek vagyunk a nagy gépezetben...
Sajnos ha a központ nem tesz lépéseket, vagy tett, de eredménytelenül, akkor lehet rá hideg vizet inni (elolvasnám a linkelt fórumot, de sajna nem nyílik meg telefonon). Kerülheti is az ember a vizsgahelyet, de nem hinném, hogy ez máshol nincs így. Mindenhol visszahívják néha egy-egy örömkörre a vizsgázókat... panaszkodni igenis kell, mert ha nem teszik az emberek, a helyzet csak eldurvul.
A legeredményesebb felkészülést magántanárnál lehet megvalósítani. Esetleg megér egy próbát.
Mennyi pénzzel ragadtál benne a Diplomamentőben? Tisztelem a bátorságod, hogy nem ugrottál ki.
Sok sikert a következő próbálkozáshoz.

cmx85s 2016.01.24. 12:40:35

'Hangyányit úgy érzem, fogalmad sincs az egyetemeken alkalmazott "nyelvoktatási" rendszerről. '
Hát, ebben elefántnyit tévedsz, volt szerencsém a nyelvi központ nyújtotta szolgáltatáshoz az egyetemi éveim alatt. Tegyük hozzá, ott sem a tanár hibája volt, hogy lassan haladtunk, a csoporttársaim nagy többsége nem járt az órákra, nem készült rá otthon, így nagyon lassan haladtunk. Aki akart volna haladni, azt visszahúzta a többi, aki most a diplomamentő programban nyarvog. És heti 2*2 óra tényleg nem ér semmit, pláne, ha nem tanul otthon a kuncsaft.

"Két 100 órás tanfolyam egy német középfokhoz mondjuk a rigóban?"
A két 100 órás tanfolyam elég volt a Rigóban egy alapfokhoz, mint írtam, nekem ennyi kellett, mert a szakpárom egyik szakja nyelv volt. De mondta a nyelviskolai tanárunk, hogy még két 100 órás tanfolyam elég lenne a középfokhoz, de már kezdődött az egyetem, nem is volt fewltétlen szükségem rá, úh nem vállaltam be. Meg nem is akartam még 80 ezret belefeccölni.@nickM:

Rachaburi 2016.01.24. 13:38:23

@Lenina Huxley: Köszönöm szêpen! :)

A programból kiugrani nem lehet onnantól, hogy alàìrtad a szerződést az OFA-val... Ìgy hiàba a kritikân aluli oktatàs, nem tudsz tenni ellene semmit.
A tanfolyam eredeti àra 196 000 Ft volt. Ennek az 50%-àt kell visszafizetnem, vagyis 98 000 Ft-ot.

És màr nem tudom ki ìrta hogy hazudok (üdv neki, remélem ő is megkapja ezt a jelzőt lépten-nyomon), de a levélìràs + a szövegértés teszi ki az ìràsbelit, és mindkettőn el kell érned külön-külön a minimumot, vagyis a 40%-ot, együtt pedig a 60%-ot. Ha az egyik 39%, a mâsik pedig 81%, akkor hiàba éred el az àtlagot (60%), akkor is bukó.

Rachaburi 2016.01.24. 13:54:44

Az lemaradt, hogy ennél a nyelvvizsgaközpontnàl kettő levelet kell ìrni 1 óra alatt. Ìgy a fele.

Egy màsik eset, ha màr vizsgàkról van szó. Megtörtént eset, tavaly nyàr, BME szóbeli, magnóhallgatàs, a nagy előadóterem csurig vizsgàzóval. A hanganyagot hordozható CD lejàtszóval akartàk lejàtszani, amit ràkötöttek hangfalra. 1,5 óra vàrakozàs utàn azt mondtàk, hogy bocs, a vizsga elmarad, mert NINCS àram...
Rà egy hétre a vizsga megismétlődött, de akiket nem engedtek el szabadsàgra vagy éppen akkor ment nyaralni, azok pórul jàrtak, hiàba vis major az eset. Kérdem én, ilyenkor ki a felelős?

PannonBoy 2016.01.24. 14:39:18

Így végignézve a kommenteket, leginkább az borított ki, ahogy a posztíróval bántak egyesek. Nem értem miért kell rögtön őt hibáztatni, úgy hogy sem a posztírót, sem a körülményeket nem ismerik. Simán el tudom képzelni, hogy a vizsgafeladatsor valóban nehezebb volt, mint a középszint. De, sokan csak kioktatni tudják az illetőt, és ez az igazán undorító.
Lehet, hogy valaha az Euroexam normális vizsgának számított (a legelső nekem az volt), és humánus volt, attól még nem biztos, hogy ma is az.

Hogy egy személyes tapasztalatot is említsek, nemrég tettem le az IELTS Academic vizsgát felsőfokon. (Aki nem tudná az IELTS az Egyesült Királyság legrangosabb, legszélesebb körben elismert nyelvvizsgája).
A nyelvvizsga megszerzését követőet pont volt ilyen ingyenes Euro próbavizsga, és az írásbeli szövegértés valóban nehezebb volt - természetesen a felsőfokú feladatsort töltöttem ki.

Felmerül a kérdés, hogy mit képzel magáról az EUROEXAM, nem fog az IELTS mellett labdába rugni!

Goalkeeper1 2016.01.24. 15:38:55

@PannonBoy: Nem akarom védeni az Euroexam nyelvvizsga központot, de ha valóban ismered az IELTS-t, akkor tudnod kéne, hogy teljesen máshogy működik, mint egy "hagyományos" nyelvvizsga.
Az hogy neked könnyebbnek tűnt az IELTS, mint az Euroexam, az még nem jelenti azt, hogy valóban könnyebb is.
Ja, és ne a vizsgázó döntse már el, hogy mi számít középfoknak, és mi felsőnek.

@Rachaburi: Tartom továbbra is magam ahhoz, hogy ez egy felesleges poszt. Attól, hogy ide írogatsz még nem lesz meg a nyelvvizsga, bár felőlem azt csinálsz amit akarsz, de ez az egész már egyre viccesebb.

PannonBoy 2016.01.24. 15:49:13

@Goalkeeper1: Tudom, hogy az IELTS eltér a többitől, de sokkal valósabb képet ad a nyelvvizsgázó tudásáról, mint a többi nyelvvizsga. Nem véletlen, hogy a legtöbb brit felsőoktatási intézmény az IELTS-t preferálja.
Azzal egyébként egyetértek, hogy a hallgatás résznek valós, zajos környezetben kell történnie és nem labor körülmények között, hiszen a mindennapokban is ált. valami zavaró tényező van (vonat, tömegközlekedés, zajos vonal, stb.).

Goalkeeper1 2016.01.24. 15:57:12

@PannonBoy: Azzal én is egyetértek, hogy az IELTS valósabb képet ad, szerintem ez egy percig sem volt kérdés.

Rachaburi 2016.01.24. 17:39:04

@Goalkeeper1: Zavar, hogy követem a hozzàszólàsokat és vàlaszolok némelyikre? Nem ez a megszokott (pàran ìrtâk mâr előtted, hogy nem, nem az...) és nem tudsz ezzel mit kezdeni? Valahogy miért érzem azt, hogy valamennyi poszt Neked felesleges, minden poszter egy rakâs idióta és veled soha nem törtênt még olyan (és nem is történhet), ami nem az ìnyedre valò?
Tényeket ìrtam le. Hàttérrel. Az, hogy a felét nem hiszed el, az màr nem az én problémàm, de az emlìtett tényekkel màsoknak segìteni szeretnék. Nem az volt a cél, hogy sajnàltassam magam vagy hogy bebizonyìtsam, én vagyok a Jani...

Goalkeeper1 2016.01.24. 18:05:06

@Rachaburi: Nem zavar, hogy válaszolsz, felőlem nyugodtam folytathatod, de attól még nem lesz nyelvvizsga, feltételezem érted mire célzok.
Lehet, hogy azt gondolod, hogy én ide azért járok, hogy szidjam a posztert. Nos, ez nem így van, de felőlem nyugodtan gondold azt, számomra ez semmi jelentőséggel nem bír. Életemben ez a 2. poszt, amihez hozzászóltam a Homáron, az első posztnál egy rossz szavam nem volt a posztolóhoz.
Rosszul gondolod, hogy nekem minden poszt felesleges, nem hiszem, hogy érdekel, de akkor már azért is leírom miért járok ide. Nem túl bonyolult, egyszerűen érdekel, hol b@sszák át az emberfiát, hova nem érdemes menni, honnan nem érdemes vásárolni…
Van sok hasznos poszt, de szerintem ez nem tartozik közéjük. Csak azért szóltam hozzá a poszthoz, mert felháborítónak tartom ezt a hozzáállást, és ezzel szerintem nem vagyok egyedül.
Viszont arra kíváncsi volnék, hogy honnan gondolod, hogy „a középfokú nyelvvizsga írásbeli és szóbeli része is erősen a felsőfokú szintet súrolta”?

Rachaburi 2016.01.24. 18:22:28

@Goalkeeper1: Lehet Neked az, de mâsnak nem. Pont.

A szint erősségêt pedig nem csak én, hanem jópàran ìgy gondoltuk (és ez nem 1-2 fő). Mind olyanok, akik màr voltak nyelvvizsgàn, tudjâk mi szint és szint között a különbség. A feladatsorokat semmilyen körülmények között nem adjàk ki, csak ott helyben, pénz befizetése ellenében kêrheted àtnézésre ki - megjegyzem, többen ìgy is fognak tenni.

Goalkeeper1 2016.01.24. 18:51:49

@Rachaburi: Szerintem nem csak nekem nem az, de nyílván van olyan is, akinek az. Nekem önmagában azzal nincs problémám, hogy vannak haszontalan posztok, mert azon átugrok és kész, a hozzáállás az, ami ez esetben hozzászólásra késztetett.
Akkor elfogadnám, hogy felsőfok szintű volt a teszt, ha olyan mondja, aki a középfokot és a felsőfokot is letette, de olyanoktól nem fogadom el, akik csak a középfoknak mentek neki. Lehet rajta rágódni hosszasan, de attól nem változik meg semmi. Erre próbáltam rávilágítani, hogy a következő vizsgára kellene inkább koncentrálni, de ez csupán egy jóindulatú tanács.

Rachaburi 2016.01.24. 20:47:01

@Goalkeeper1: Volt olyan, akinek meglett és ő is ìgy gondolja az elejétől fogva. Nem kell elfogadni a véleményt, de azt hiszem elég vizsgatesztet, feladatsort megcsinàltunk màr ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, milyen nehéz is volt. Nem azt mondtam, hogy megoldhatatlan. Hanem azt, hogy a rà adott 35 perc rohadtul kevês volt a szöveg nagyjàból megértêsêre is, a feladatok megoldàsa ìgy szinte hasraütés elvén ment... És tudom, hogy angolul tudni kell és nem csak a vizsgafeladatokat gyakoroljam be. Azt gondolonm, van olyan tudàsom màr, amivel nem égek be. Egyedül utazom a nagyvilàgba, hetekre elmegyek és nem, nem csak azt kêrdezem meg, hogy kaphatok e sót a kajàhoz...

És màr koncentràlok. ;)

Kicsit ide tartozik meg nem is, amit most ìrok. Premier utàn két héttel elmentünk megnézni azt az angol nyelvű filmet, ami eléggé be volt harangozva. Csodàlkoztunk, hogy a Sugàr Mozinak a 4 soros termében vetìtették. Mivel kìvàncsi voltam, megkérdeztem, hogy lehetséges ez, ràadàsul péntek este. Vàlasz: az emberek nem szeretnek olvasni...
Biztos velem van a baj, de én direkt keresem az ilyen filmeket. Sokszor bődületes nagy hülyeségeket tudnak kiìrni vagy csak a felét annak, amit mondanak. Mondom mindezt úgy, hogy nincs egy nyamvadt papìrom...

Goalkeeper1 2016.01.24. 21:20:30

@Rachaburi: Sugárban viccesek azok a kis mozitermek, de ha csak ekkora a kereslet… Eléggé ki volt nyalva a hátsónk, hogy szinte mindent szinkronizáltak eddig, talán most mintha egyre több olyan új film lenne, amit csak eredeti nyelven vetítenek. Aki nem ismeri az adott nyelvet és nem szeret sokat (vagy nem tud) olvasni, az így járt. Néha vannak félrefordítások, de szerintem ezek a „hivatalos” feliratok általában korrektek, nem úgy a „házi” feliratok, amit internetről lehet letölteni.
Mindenesetre dicséretes, hogy keresed a gyakorlási lehetőséget. Sok sikert a továbbiakban!

nickM 2016.01.24. 23:26:47

@cmx85s: Hjakérem, akinek heti 2X2 jutott... (Nálunk heti 2X1 volt, nagyjából bejért mindenki, de lófüttyöt sem ért, cserébe legalább a vizsga követelményeit is ennek megfelelően állították össze.)
"A két 100 órás tanfolyam elég volt a Rigóban egy alapfokhoz" Mivel a posztban középfok szerepelt, részemről mindvégig arról beszéltem.

SarahConnor 2016.01.25. 06:13:22

@Rachaburi: nálunk a 30. óráig ki lehetett ugrani, sokan meg is tették. Rosszul voltak szintezve a csoportok, azért, hogy max létszámmal menjen a csoport, mindenkit felvettek, azt is, aki nem felelt meg a bemeneteli szint követelményeinek, így ezek az emberek nem is bírták a tanfolyamot. Ezek szerint akkor ez a lehetőség iskolafüggő volt...
És akkor mindennek a tetejébe a tanár is olyan szerződést írt alá, hogy ha x százaléka a csoportnak nem teljesíti a nyelvvizsgáját, akkor (a tanfolyam hosszától függően) az utolsó 2 vagy 3 hónap bérétől elesik. Na ná... már akkor se ment jól a szekér és még dolgozzak ingyen...
Mocskos egy kivitelezése volt egy alapjaiban jó ötletnek, csak sajna mindenki meg akart rajta gazdagodni. Az OFA még hagyján, ők a kereteket dolgozták ki, de a nyelvsuli csomó szívatással biztosította be magát, hogy ne maradjon benne a buliban anyagilag.

Akkor telt be a pohár végleg, mikor fizetés nélküli munkanap keretén belül felvételiztettem az embereket, belőlük ki kellett választanom a csoportot. A max létszám 16 volt, én 9 embert vettem volna fel arra a szintre, akikkel tudtam volna vállalni, hogy igen, nyelvvizsgázni fognak x időn belül. Erre a főnökasszonyom parancsolta, hogy töltsem ki a 16 fős létszámkeretet. Ellenkeztem, de muszáj volt. Jó. Elkezdődött a tanfolyam, az első 30 órás szint után haltunk meg, hegyben állt a házi, a javítani való, embertelen volt a tempó, mert ugye tudták odafönn is, hogy az emberek gyengébbek, mint a szint, amire járnak... és mikor az első szintzárón sokan buktak, behívtak engem fejmosásra. Engem! Na itt végem volt, szerencsére kaptam egy állásajánlatot és el is fogadtam. Soha többé nyelviskola.

Kondom Keselyű 2016.01.25. 06:40:41

@cmx85s:
ket problema van ezzel :
1: aki 20 evesen a nyar felet be tudja aldozni erre,annak sok baratja nem lehet.Talan 1 sem
2: ha szerinted 50-60 ora alatt meg lehet tanulni angolul,akkor valami olyan helyen vizsgazhattal,ahova eleg dobni egy smst,es mar postazzak is a papirt.

a 100 forintos magno a nyelvoktatason,vizsgan legalabb akkora patkanysag,mint ulomunkat vegzonek megvenni a 8-10 ezer forintos szeket,aminek mar az elso heten lehetetlen rogziteni a tamlajat.

2016.01.25. 07:38:58

Posztoló, nekem is pocsék a nyelvérzékem, de én nem sírok miatta, hanem kompenzálom. Nem próbálok meg több idegen nyelvet megtanulni, de máig rengeteg időt töltök az angol nyeltudásom fejlesztésével. Ami a nyelvvizsgát illeti, azt viszont nagyon rossz nyelvérzékkel is meg lehet csinálni, ha célzottan készülsz rá eleget. Sajnos persze ez azt jelenti, hogy a többség, aki megcsinálja, valójában alapfokú szinten sem tudja.

Yobbágy Fery 2016.01.25. 08:17:31

@Kondom Keselyű: Aki 20 évesen nem tudja azt mondani a haveroknak, hogy bocs srácok, de idén nem bulizom veletek végig a nyarat, csak 1-2 hétvégére tudok lemenni a Balcsira, az nem érett meg arra, hogy felnőttnek lehessen tekinteni.

Rachaburi 2016.01.25. 08:26:37

@nagybalfasz: Nem sírás volt. :) A kommentek között el tudtad volna olvasni, hogy a felkészülés hogy történt - célzottan, ahogyan írtad. Nagyonis célzottan.

cmx85s 2016.01.25. 08:29:53

@Kondom Kesel"ket problema van ezzel :
1: aki 20 evesen a nyar felet be tudja aldozni erre,annak sok baratja nem lehet.Talan 1 sem
2: ha szerinted 50-60 ora alatt meg lehet tanulni angolul,akkor valami olyan helyen vizsgazhattal,ahova eleg dobni egy smst,es mar postazzak is a papirt."

Na, ezeken jót derültem, köszönöm a hozzászólást.
1. akinek fontos, hogy megkapja azt a fránya papírt 5-6 évnyi szívás után, az beáldozza a komplett nyarat erre. És az esték szabadok, pont mintha dolgozna.
2. 2*100 óra az testvérek között sem 50-60, és a Rigó-vizsgát csináltam meg. Ott nem SMS-re adják a papírt, talán hallottál már róla.

Úgy látom, életedben nem tanultál még idegen nyelvet, és nem voltál vizsgázni sem. Megfelelő felkészüléssel bátran neki lehet menni. TUdod, én mindkét nyelvből úgy mentem nyelvvizsgára, hogy a tanárom mondta, h nyugodtan nnekivághatok, menni fog. Sikerült is mindkettő, elsőre, a Rigóban.yű:

2016.01.25. 09:05:43

@Rachaburi:
Elolvastam, és ahogy az eredmény mutatja, kevés volt. Mellesleg a kommentjeidből az is kiderült, hogy nem ez volt az első próbálkozásod, más nyelvvizsga rendszert is próbáltál már, szóval hiába a rendszerben keresed a hibát, valószínűbb, hogy benned van. Egyébként is jellemzőbb egyes egynyelvű rendszerekre, hogy átrugdossák az embereket, hogy többen jelentkezzenek hozzájuk a magas vizsgadíj ellenére is, mint az ellenkezője, hogy azért buktassanak, hogy többször jöjjön a vizsgázó. Nagy a konkurencia, akik megbukik, választ egy könnyebbet.

Amúgy célzottan, valódi nyelvtudás megszerzése nélkül ezzel együtt is a kétnyelvűekre (rigó, bme, pannon) a legkönnyebb felkészülni.

Rachaburi 2016.01.25. 09:22:32

@nagybalfasz:

:) A BME-re kötelező volt elmennem (ugyanis ki van kötve, hogy aki úgy jelentkezik Diplomamentő tanfolyamra, hogy akkor pont munkanélküli, akkor a tanfolyam megköti, hogy az elsőre hol vizsgázhatsz le - ingyen). Igen, nem sikerült teljesítenem, de szívem szerint nem is mentem volna a BME-re. Attól még nem tartom magam hülyének, hogy nem sikerült az írásbelim másodjára sem...

A rendszer pedig közel sem tökéletes. Az Origo (régi Rigó) sem olyan már, mint 20 évvel ezelőtt.

2016.01.25. 10:16:10

@Rachaburi:
Az Origo feladatai nem változtak nehézségben, de mióta minden diploma követelménye nyelvvizsga, sokkal kevésbé szigorúan javítanak, és a szóbelin is könnyebben átengednek. Nyilván, mert ha nem így tennék, mindenki a konkurenciát választaná.

Én nem hülyének tartalak, csak azokkal értek egyet, akik szerint kevés a tudásod ahhoz, hogy fel tudd mérni helyesen, az adott vizsgafeladat középfokú vagy felsőfokú szint. Nyelvtani szempontból nagyon jól körbehatárolható, mi a középfok és a felsőfok elvárása, de ha a középfokot épp megütni készülöd, akkor ha nem ismerős egy nyelvtani szerkezet, akkor nem tudod eldönteni, hogy ez felsőfokú szint vagy te hibázol. Kivéve ha olyan szinten vagy, hogy egy középfokú feladatsor 100%-osan megy.

juhuuu 2016.01.25. 10:47:23

@Rachaburi

Kedves Posztíró!
Ha a nyelvtanulásba fele annyi energiát fektetnél, mint a kifogások gyártásába, már rég kezedben lenne a bizonyítvány!
Igen, csak kifogásod van, hogy miért nem tudtál tanulni, milyen gyenge volt a tanfolyam, milyen nehéz volt a vizsga...
Többen jogosan kérdezték, hogy mit csináltál a suli alatt, miért nem akkor csináltad meg a nyelvvizsgát. Erre jött a kifogás, hogy dolgoztál.
Amikor felvételiztél az adott fősulira, akkor is pontosan tudtad, hogy kell szerezned egy nyelvvizsgát, akkor is tudtad, hogy lesz/nem lesz időd felkészülni rá! Valamiért akkor ez nem érdekelt!
Jött a diplomamentés, ingyenes tanfolyam, ingyenes vizsga. Azt hitted majd mindenkit a két szép szeméért átengednek, hát nem így lett.
Kiválasztottad ezt a vizsgát, mert azt hallottad ez a legkönnyebb, mindenkinek sikerül, akkor neked is fog, hát nem jött be!
Szidod a nyelvvizsgaközpontot, mert kevés az idő. Amikor kiválasztottad ezt a típust, akkor is tudtad, hogy ennyi idő lesz az adott feladatokra! Ha ragaszkodsz ehhez a típushoz, akkor igenis célzottan készülni kell rá, hogy 35 perc alatt sikerüljön! Ha nem megy, akkor keresd meg azt a típusú vizsgát, ami számodra a legkönnyebben abszolválható, arra készülj fel tisztességesen! Ennyi.

Rachaburi 2016.01.25. 11:28:10

Köszönöm szépen Mindenkinek a hozzászólását. Kaptam hideget-meleget (főleg hideget), sokak szerint nem készültem fel eléggé a vizsgára, hisztizem és a válaszolgatások helyett is inkább miért nem tanulok és különben is, dögöljön meg a szomszéd tehene. Tipikus magyar mentalitás. De tényleg.

Amit leszűrtem e pár nap alatt:

1. Szeretek másoknak segíteni, ezért írtam meg a posztot és válaszoltam akkor, amikor úgy éreztem. Nem kevés infót adtam meg, amiből kikerekedik a történet lényege. De sokaknak ez is kevés.

2. Ahhoz, hogy a posztból kimaradt apró részletek is kiderüljenek, ki kellett / kellene térni pár dologra - de ez egyeseknek ez magyarázkodás és félrebeszélés. Jah kérem, bocs. Egy idő után belefárad az ember az itt lévő trolloktól (is).

3. Az itt tapasztat elnyomást mondhatni elég jól viselem, de egy idő után már a birkatürelmem elfogy azokkal szemben, akik úgy törnek felettem pálcát, hogy a fáradtságot nem veszik, hogy elolvassák a kommenteket vagy a megadott fórum egészét. Nem kell semmit elhinni, nem kell lehülyézni attól, hogy nem vagyok annyira tökéletes, mint egyesek.

4. Nem segítséget vagy megértést vártam, csak egy témával szerettem volna foglalkozni - értelmesen. A nyelvvizsgákról, a Diplomamentő programról vagy az ezzel kapcsolatos dolgokról. Voltak akik meglátták a lényeget az egészből és értelmesen, emberi hangnemben tudtak véleményt írni (néha úgy, hogy nem álltak ki mellém, de nem is ez volt a cél, ahogy írtam is).

5. És tudjátok elkeserítő, hogy itt tartunk. Elolvastam pár posztot, máshol is kap a poszter elég rendesen... Csak sokan nem követik a kommenteket, nem folynak bele a társalgásba, csak kiadják dühüket.

6. Én voltam a hülye, hogy ide írtam. Tényleg bocs.

joska61 2016.01.25. 11:29:05

Minden vizsga csak a vizsgázó tudásához mérten könnyű vagy nehéz. Tehát: tanulni kellett volna, akkor könnyű a vizsga. ;-)

cmx85s 2016.01.25. 11:30:02

@nagybalfasz: Amúgy az Origo alapfokú vizsgán is volt egy olyan szerkezet, ami már kőkeményen középfokba tartozik.
DE ha a vuzsgázó van egy olyan szinten, ami az alapfokra való FELKÉSZÜLTséget jelenti, akkor egy ilyen szerkezet, ha zavarba hozza is, azért túl tud lendülni rajta, és a szöveg többi részéből meg tudja fejteni, hogyanm is kell értelmezni azt.
Kedves vizsgázók, ne nyavalyogjatok, hanem tanuljatok, b+!

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.01.25. 12:11:26

@cmx85s: Szerencsére az angolok olyanok, hogy ha tudják, hogy középfokú vizsgázottal beszélnek, akkor csak a középfoknak megfelelő szerkezeteket használják, így középfokkal is el tud boldogulni mindenhol. :))

Yobbágy Fery 2016.01.25. 12:34:55

@Rachaburi: Kedves posztoló,

Egyvalamire még nem tértél ki, mégpedig arra, hogy miért gondolod, hogy nem középfokú volt a vizsga erőssége (konkrét példákat légyszi, már amennyire emlékszel)? Mert sajnos az nem elég jó érv, hogy néhány ember szerint nehezebb volt. Saját életemből vett példa alapján mondom, hogy ez kevés, amikor 10 éve a szakmai nyelvvizsgát csináltam, simán összehoztam valami 90 akárhány %-ra, miközben néhányan vért izzadtak, hogy átcsússzanak, mások pedig el is hasaltak, szóbelin meg az előttem vizsgázók annyira bénák voltak, hogy már majdnem megsajnáltam őket (a vizsgáztatók is, mindkettőnek próbáltak segíteni, de az egyik nem hagyta magát :)). Ők természetesen panaszkodtak, én nem, ahogy a többiek se, akik simán vették az akadályt, pedig ugyanazt a sort írtuk (jó, a szóbelin a téma különbözött, de rutinos vizsgázók tudják, hogy olyankor se szabad leblokkolni, ha nem tudunk folyamatosan az adott témáról beszélni, át kell térni valami olyanra, ami közvetve kapcsolódik és tudunk róla beszélni...nyelvvizsgán nem az adott tárgyból felelsz, hanem a nyelvből, nem arra kiváncsiak, hogy mennyire vágod a részvények fajtáit, hanem hogy a szakkifejezéseket, meg a nyelvtant mennyire ismered és használod).
Szóval a lényeg az, hogy a nehézség relatív, tudástól függ.
Sok sikert a következő próbálkozáshoz, addig is gyakorolj minél többet, olvass eredeti nyelven - nem muszáj szépirodalmat, és ha nem szaknyelvi vizsga kell, akkor a ponyva is megteszi - és ha tudsz, angolul (eleinte felirattal) nézz filmeket/sorozatokat!

encir 2016.01.25. 13:38:20

@PannonBoy: "hallgatás résznek valós, zajos környezetben kell történnie és nem labor körülmények között, hiszen a mindennapokban is ált. valami zavaró tényező van (vonat, tömegközlekedés, zajos vonal, stb.)."
Csakhogy az életben szembenállsz az illetővel, a szájmozgása is segít, és bármikor megkérheted, hogy lassabban/tisztábban ejtse a szavakat, ismételje meg stb.

cmx85s 2016.01.25. 13:41:55

@atpijkamo96: az angolok egymás közt is ugyanazzal a nyelvtannal beszélnek, max. a phrasal verböket nem használják, ha idegen anyanyelvűvel van dolguk. Pont az a problémája mostanság még Angliának is, hogy a középiskolások 800 szónál nem használnak többet.

Yobbágy Fery 2016.01.25. 14:25:29

@encir: Telefonban aztán nem látsz te semmilyen szájmozgást. Hány konferenciahívásom volt úgy, hogy a háttérben elment pár vonat vagy egy repülő épp fel/leszállt... És akkor még a különböző akcentusokról, dialektusokról nem is beszéltem, azok rosszabbak tudnak lenni, mint egy recsegős magnó (tökéletesen tiszta hangzás mellett is megnézném, mihez kezdenek a versenyzők egy jó Scouserrel, Cockney-val, dél-afrikaival vagy új-zélandival, neadjisten egy ízes skóttal). Ezek csak a native speakerek, de ugyanúgy el kell tudni beszélgetni egy orosszal, kínaival, szerbbel is, akiknek szintén tanult nyelvük, mint nekem.
Szóval nincs azzal semmi baj, ha némi nehezítés van a listeningnél, a valóságban is ezer tényező van, ami befolyásolja a másik megértését, lehetne sokkal rosszabb is. :)

2016.01.25. 14:51:18

@Yobbágy Fery:
Nyelvvizsgán a háttérzajt a hanganyag készítésekor kell produkálni, hogy minden egyes vizagahelyeken azonosak legyenek a lehetőségek. Szóval a recsegő magnó nem elfogadható, kivéve ha minden vizsgahelyen az van.

Yobbágy Fery 2016.01.25. 14:58:19

@nagybalfasz: Stimmel, az van szinte mindenhol. Vagy ha a magnó jó is, a terem akusztikája rossz, esetleg túl nagy a terem és max. hangerőn se hallatszik a hátsó sorban eléggé.
Egyedül olyankor nem áll fenn a dolog, ha mindenki jó minőségű fülessel hallgatja, de nem az a ritka eset, többnyire van valami gikszer, tehát egyenlőek az esélyek. :)

2016.01.25. 17:10:49

@Yobbágy Fery:
Én többször voltam nyelvvizsgázni (2 nyelv, több féle szint), többféle vizsgahelyen, és volt mindkét véglet, a recsegő magnó és a jó minőségű füles is. Szándékosan zavaró háttérzaj meg nem volt a felvételeken. Szóval nem teljesül az elv.

fifibá55 2016.01.25. 19:10:00

Nekem a kommentekből legjobban a mangóhallgatás tetszik. Titokzatos, izgalmas.

atpijkamo104 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.25. 19:29:53

@fifibá55: "mangó"

Nem Mangó-, hanem Mambo magnó. Az első "hordozható" magnó.

magnomuzeum.hu/images/foto10_n.jpg

fifibá55 2016.01.25. 21:01:46

@atpijkamo104: :) Sima elütés, magnót akart írni. Nekem meg ez volt az első gépem:

www.radiotvmuseum.hu/radioanno/images/keszulek/magno/magno-17.htm

atpijkamo111 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.01.25. 21:04:01

@fifibá55: :)) Nekem meg egy üvegfejes Akai az utolsó.

Lady Ann 2016.01.26. 13:18:57

@encir: Kivéve, ha kifogsz valami ferdeszeműt, mert ott hiába látod, nem lehet megérteni, hogy mit motyognak. Az egyik nyelvvizsga központban kifogtam egy ilyet, és egyszerűen nem tudtam, hol van a szavak vége, annyira nem tudott artikulálni. Persze mindketten megbuktunk. Igaz, hogy addigra nekem már volt egy Rigó utcai szóbeli vizsgám.

Yobbágy Fery 2016.01.26. 15:03:13

@nagybalfasz: Ezt úgy mondod, mintha szerinted én csak max. 1x lettem volna bármilyen nyelvvizsgán. :) Annál kicsit többször (mindegyik elsőre meglett, mielőtt még bárki félreértené, angolból ráadásul voltam még honosíttatni is...mondjuk, hogy minek, azt nem tudom, mert pont aznap akkreditálták az egynyelvűmet - FCE -, amikor a honosítás volt, de hát ha már be volt fizetve, megcsináltam azt is).
Minden alkalommal volt valami gebasz, egyszer a magnó recsegett, de a többi alkalommal a terem befogadóképességéhez képest volt gyenge a hangerő (mondjuk hogy a szakmai angolnál miért nem tudták az előadóban összekötni a hangfalakkal, azt a mai napig nem értem).
Örülök, hogy neked volt olyan, ahol laborkörülmények voltak, nekem sose volt tökéletes.

axolotl77 2016.01.26. 15:25:14

Én is megszívtam az Euroexammal.
Hallássérült lévén kértem előzetesen, hogy a CD-lejátszó közelében ülhessek. Erre kaptam is szóbeli ígéretet. Sajnos bíztam az adott szóban. Ott szembesültem vele, hogy bárcsak kussoltam volna, mert leültettek a legutolsó sorba.
De a legjobb poén még ezután jött. A Listening alatt egy motoros banda gördült végig a szűk belvárosi utcában az ablak alatt, szép komótosan. Ezzel oda lett minden reményem a megértésre. De a többieknek is. Természetesen nem lehetett a szöveget még egyszer meghallgatni. A szabály az szabály.
Gyorsan rájöttem azon a szombati napon, hogy ezt a kókler bandát messzire kerülni kell. Még abban az évben - szerencsére - egy másik cégnél sikerült a középfokút letennem. Lehet, hogy nem az én gyenge képességeimmel volt a gond?

axolotl77 2016.01.26. 15:49:02

@Sipovicsné Zahedli Krisztina: "Viszont a tanulók miből állapítják meg, hogy az adott szöveg "erősen felsőfokú szintű"? Honnan tudják, hogy nem csak nekik volt-e nehéz?"
Inkább csak érzik. Én a nyelvvizsgám előtt jártam nyelviskolába, ahol célzottan nyelvvizsgára készítettek fel minket típusfeladatokkal. Ott nem olyanok voltak a Reading feladatai, mint amilyenekkel ténylegesen szembesülnünk kellett az Euroexamnál.

lobster thermidor 2016.01.27. 08:12:29

"neszenekedfogdmegjól"
Ez mit jelent?

Reactor 2016.04.01. 19:39:33

Nem tudom, ez a diplomamentő program mennyiben lesz hatásos. Határidőre megtanulni nyelvet mission impossible, ez rohadtul nem úgy megy, pláne hogyha az ember nem is használja mindennap, hanem mindent átfordít, magyarosít, mert hát mennyivel kényelmesebb az.

Én 25 éve foglalkozok tisztán az angol nyelvvel, mostanság már vállalok tanítást is, szakfordítást is, és még most is csak a teljes angol szókészletnek alig 45%-át ismerem. Jó pap holtig tanul, szokás mondani, nos, ez hatványozottan igaz a nyelvekre is (kalkuláljátok ki ebből, egy oroszt, kínait vagy mongolt mennyivel időigényesebb megtanulni, ahol pluszba még van ötszázcsilliárd írásjel meg rúna is). Ahogy előttem írták is, aki csak a vizsgára készül, az már akkor megbukott amikor jelentkezett rá. Magát a nyelvet kell ismerni, legalább köznapi szinten.
Amin nagyon nagyot néztem, az az volt, amikor valamelyik IQ-csatár kitalálta, hogy diplomához minimum 2 nyelvből kell nyelvvizsga. Ezt mégis hogy gondolták, amikor egy normális nyelvelsajátításhoz gyakran még 4 év is kevés? Megnéztem volna az ötletgazdát, ő vajh hány nyelven tudja kifejezni magát hogy ilyen nagy garral hoz ilyen döntéseket...

Másfelől nem tudok teljes mértékben együttérezni a posztolóval. Középiskola alatt még a leghülyébbek is szedtek magukra valami kis nyelvtudást, és legkésőbb egyetem alatt meg is tudták csinálni legalább a középfokút. Messze voltak a "pörfikt inglis"-től, de megoldották, úgy, hogy azelőtt köszönni nem tudtak volna angolul. Szóval idő az volt elegendő nyelvtanulásra, aki meg plázába járt nyelvóra helyett, egyetemen meg dajdajozni a cimbikkel, azt nem tudom sajnálni, hiába pampog. Az ilyenekből élnek meg a "villámangolt" meg egyéb kamu nyelvoktatást hirdető tolvajcégek, akik 1 hónap alatt ígérnek felsőfokú nyelvtudást. Kb. ugyanaz a színvonal mint az MLM-átverésekben a "gazdagodj 3 hónap alatt pár óra netezéssel"...de hát amíg van veréb, lószar is lesz...
Érdekes amúgy, hogy idegen nyelven káromkodni mondjuk rögvest megtanulnak. Amint kapcsolatba kerülnek az angol/német/francia/eszkimó-aleut nyelvvel, a folyékony káromkodás, trágárkodás azonnal megy, csak úgy röpködnek a fákingok meg a sájszék a levegőben, és még büszkék is rá. Ezek után ne meséljék már be nekem, hogy nehéz nyelvet tanulni...

atpijkamo125 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.01. 20:04:03

@Reactor: "a folyékony káromkodás, trágárkodás azonnal megy, csak úgy röpködnek a fákingok meg a sájszék a levegőben, és még büszkék is rá"

maji-de.reblog.hu/japan-tanitvanyok---best-of

atpijkamo125 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.01. 20:09:31

"Középiskola alatt még a leghülyébbek is szedtek magukra valami kis nyelvtudást, és legkésőbb egyetem alatt meg is tudták csinálni legalább a középfokút."

10 év orosz tanulás után trükközéssel tudtam csak letenni az alapfokú nyelvvizsgát. (Nem vagyok rá büszke.)

Amíg M.o.-on szinkronizálják a külföldi filmeket, addig itt senki nem fog tudni angolul.
süti beállítások módosítása