Tékozló Homár

Apám nem volt üveges. Sajnos.

2017.04.05. 12:45 | Homár Hilda | 38 komment

1719544f56cde2067e106974b5e771ce.jpg

Nem akarásnak nyögés a vége. Ezúttal egy savmaratott ajtóüveg utángyártási projektjét fúrta meg egy cég vezetője az ügyfél szerint csakból, ami egy szolgáltatótól akkor sem túl jó megoldás, ha egyébként az olvasónkban felmerülő kérdések egy részére igazából tényleg lehet az a válasza, hogy igen, és csak. Olyan nehéz lett volna valami érthető magyarázatot adni a dologra?

Kedves Tékozló Homár!

Meglehet, hogy az alábbi történet csupán egyedi eset, és valószínűleg nem érint annyi embert, mint pl. egy nagy telekom cég húzásai. Ugyanakkor jó példája annak, hogyan NE foglalkozzon az ügyféllel a szolgáltató. Mert nem vet jó fényt rá.

Lakásfelújításban vagyok, ettől rögtön a duplája a napi stressz mennyisége, meg a vérnyomásom is. Mivel nem lehet mindenen mérgelődni, mert az felemésztené a maradék józan eszemet is, próbálom magam túltenni a megpróbáltatásokon. Azonban ami ma történt velem, még nem sikerült megemésztenem. Talán ennek a levélnek a megírása segít valamelyest.

A ház a múlt század elején épült, ennek megfelelően még fellelhetők a lakásban a régi "polgári" enteriőr nyomai, mint pl. a két hatalmas, kétszárnyú üvegezett ajtó, finom mintás, maratott üvegbetétekkel. Néhány üveg az évek során eltört, a pótlás már eddig is nehéz feladat elé állított, így mindig maradt a tejüveg, utóbb sima ablaküveg. Most viszont a mázolás előtt meg akartam oldani a problémát, ha már annyit kifizetek a festőnek, ne utólag kelljen a frissen mázolt ajtókat szétfeszegetni.

Két hétig keresgéltem a neten, telefonáltam, mászkáltam, eredménytelenül - bár az is tekinthető egyfajta eredménynek hogy néhány helyen egyszerűen körberöhögtek. Aztán rátaláltam ennek a cégnek a honlapjára, azon pedig örömmel fedeztem fel, hogy készítenek savval maratott üveget, és megtudtam, "a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt": http://rakosyuveg.hu/savmarott-mintaval-dekoralt-uveg.html 

Nosza, telefon, egy kedves ügyintéző hölggyel meg is beszéltük a részleteket, kaptam hozzávetőleges árat is, abban maradtunk, viszem magammal az egyik régi üveget, illetve a kért mintát elektronikus formában (így nekik egyszerűbb, nekem olcsóbb).

Ma délelőtt megjelentem a telepen, kedves ügyintéző hölgy rámosolyogott az üvegemre, és megjegyezte, "hiszen ilyet csináltunk már". Menjünk le az üzembe, és ott majd megmondják a kollégák, mi a menet.

(Itt közbe kell szúrnom, hogy nem egy, nem két, nem három darab üvegre van szükségem, hanem mindet újra le kell gyártatni, azon egyszerű oknál fogva, hogy ma már nem dolgoznak 2 mm-es üveggel csak vastagabbal, illetve a teljesen megegyező minta amúgy sem garantálható. Ez összesen harminchat darab üveget jelent, plusz pár tartalék előrelátóan, ami nagyjából négy négyzetméter üveg, à 26.000,- Ft + ÁFA / m2 - nem két fillér...).

Ahogy beszélgettem az ügyintézővel, megjelent egy köpcös úr (?), a szavunkba vágva magához parancsolta a hölgyet, nekem meg odavetette, hogy "pár másodperc". Se köszönés, se elnézés. Ja, én kérek elnézést, ő volt a tulajdonos/igazgató. 

Néhány perc múlva "visszakaptam" ügyintézőmet, és mentünk a dolgunkra. Erre újra megjelenik az igazgató úr, odajön hozzám, és közli, hogy ezt a mintát nem lehet megcsinálni, mert túl apró, és sokáig tart kiszedni (vittem a kész fájlt), és sem ötven- sem százezer forint/m2 áron sem éri nekik meg, meg ezt amúgy sem lehet rendesen homokszórni (amúgy savval maratni vittem...).

Jeleztem neki, hogy ez egy maratott üveg, ezen kicsit ping-pongoztunk hogy nem-de-nem-de.  Ekkor már szemmel láthatóan ingerült és eléggé türelmetlen volt, közölte, hogy neki ezer munkája van, és ezt nekem semennyi pénzért nem tudják megcsinálni, és hogy vigyem XY-hoz (aki amúgy csak homokszórt üveget tud, voltam már ott) a feladatot. (Megjegyzem, még azt sem kérdezte meg, milyen mennyiségről van szó...)  Ekkor újra megkérdeztem, hogy akkor ők maratni nem tudnak? A válasz:

mi nem tudunk maratni.

Itt elszakadt a cérna, mély levegő, elköszöntem és kijöttem. Abban a helyiségben ahol ez lezajlott, három-négy üvegtábla volt a falnak támasztva, rajtuk igencsak részletgazdag grafika, savval maratva. Az egész beszélgetés alatt az ügyintéző és a másik két dolgozó is megdöbbenten nézett. 

Amit nem egyáltalán nem értek:

1.) ha a honlapjuk egyértelműen reklámoz egy technológiát, az üzemben késztermékek láthatók, az ügyintéző megerősíti, hogy igen, ilyet már csináltak, akkor a tulajdonos miért hazudik az ügyfél szemébe?

2.) három ügyfélkapcsolati referens is van a cégnél, számos további ügyintéző, mérnök szakértő, stb. Tényleg az - amúgy nagyon elfoglalt és türelmetlen - cégtulajdonos feladata, hogy eldöntse, kivitelezhető-e egy munka, vagy sem?

3.) ha ez a munka esetleg olyan pitiáner (?), hogy az ő cége nem hajol le érte, akkor ezzel - és megint csak - tényleg a cégtulajdonosnak kell foglalkoznia?

4.) egyáltalán, minek ártja magát az - amúgy kompetens - beosztottai dolgába, de ha már megtette, hogyan képes úgy dönteni, hogy nincs is képben?

Mindenesetre, a szlogenjük azért bejött: az én lehetőségeimnek az ő fantáziája szabott határt... A "kedves" tulajdonos modortalanságból ötösre, üzleti érzékből egyesre vizsgázott. Az ügyintéző hölgy pedig utóbb telefonon vagy hússzor elnézést kért a főnöke miatt ...  Hogy nem tudom a szép, századelős ajtókat restaurálni, majd túlteszem magam valahogy rajta. De az a lekezelő, kioktató stílus, ahogy ez az ember az ügyfelet kezelte, még egy darabig megüli majd a gyomromat. A legrosszabb az egészben, hogy mintha ez a módi kezdene elharapózni az országban. Na ez a legnagyobb bajom ezzel. Szolgáltatóipar, halljátok?

üdv

NGY 
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges ugandai buzi 2017.04.05. 12:52:41

Biztos sok kormányközeli megrendelés futott be mostanában, így nincs idő ilyen piti dolgokra...

:-D

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.04.05. 13:01:23

Az uveges lehet a karbantarto Gunarason.

Terézágyú 2017.04.05. 13:16:44

"igen, ilyet már csináltak, akkor a tulajdonos miért hazudik az ügyfél szemébe?"

Hát látod, erre még csak azt se lehet mondani, hogy az alkalmazottnak mindegy, ő megkapja a fizuját... hiszen itt a tulajról van szó...

Dehát ez magyarország, nesze neked "a szolgáltató kiszolgálja a kuncsaftot"...

Nick-son 2017.04.05. 13:27:01

A dolog ott kezdődik, hogy aki ilyet tudna csinálni az már nem itt van, hanem tőlünk nyugatabbra. Nem megmondták, el lehet menni innen? El is mentek. Ezzel jár. Bizonyos szakipari munkákra egyáltalán nem, vagy csak durván túlárazva lehet csak találni szakmunkást.

Nem véletlen, hogy csak egy helyet találtál és még azon az egy helyen se vállalták el, ennek oka van.

droppolt kismamma szép 2017.04.05. 13:27:22

Ultranyúl, NGY, a faszért nem vezetted oda a falnak támasztott maratott övegekhez az ögyvezetőt? MI? Rinyál itt mindig mindenki, közben a legkézenfekvőbb, legelérhetőbb, kézközelben lévő totális bizonyítási eljárást meg KI-HAGY-JÁK. Nehéz erre mit mondani.

droppolt kismamma szép 2017.04.05. 13:32:07

@Nick-son: a ögyvezető Igazgatto mentalitásában látom a legnagyobb gondot.

Terézágyú 2017.04.05. 13:35:00

@Nick-son:
"Nem véletlen, hogy csak egy helyet találtál és még azon az egy helyen se vállalták el, ennek oka van. "

Mi? :)

Mi lehet az oka, hogy a tulaj inkább azt hazudja, hogy ők nem maratnak üveget, nem is dolgoznak üveggel, nem is tudják mi az az üveg...? :)

cmx85s 2017.04.05. 13:43:15

Hát, én egy gyors Gugli-kereséssel is kapásból 3 helyet találtamn, ahol vállalják savmaratott üveg elkészítését. Persze, nem tudhatom, mennyire volt bonyolult a poszter mintája, de azért úgy gondolom, nem csak egyetlen üveges van az országban, aki meg tudná csinálni. Ha nem akarja, az az ő baja, szerencsére, van elég kuncsaftja.

ideális hangyászsün 2017.04.05. 13:48:48

@Terézágyú: Az üveget még fel se találták, hol élsz, ember? Marhabél, az az igazi...

Shanarey 2017.04.05. 13:49:36

A góré azért hazudott, mert a mintázat miatt a haszon nem lett volna elég jó, ráadásul mert a minta olyan amilyen sok időt venne igénybe. A poszternek annyiban igaza van, hazudni akkor sem szép dolog. De ez Magyarország, még az sem igaz amit a cég reklámjában olvasol.

droppolt kismamma szép 2017.04.05. 14:14:31

Nincs itt semmi elharapódzás, jó öreg magyar virtus amivel szembetalálta magát a poxt olló.
@cmx85s: ahogy azt sem tudhatod, hogy egy rongyos google találat mögött (!) mi rejlik a valóságban, mekkora tapasztalat, milyen technológia, milyen mentalitás, milyen szakember. Ugye?

Többit elfelejtettem.

Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One 2017.04.05. 14:29:36

"néhány helyen egyszerűen körberöhögtek. " Nem véletlenül erről kellett volna írni egy posztot?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.04.05. 14:31:29

Figyu, poszter, a faszokat le kell szarni, persze jó, hogy leírtad, legalább a gugli megőrzi. Nejem épp most csináltat homokfúvott üveget minta után (az olcsóbb, mint a savmart), de csinálnak ugyanott savmartat is. Ha kész, megmondom, jó lett-e, és adok kontaktot, ha kell.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.04.05. 14:33:26

@ideális hangyászsün: Hólyeg, te hólyag!

Apropó, hol van apti? Napok óta nem kommentál.

Terézágyú 2017.04.05. 14:36:16

@Csokis:
Lehet hogy az Erzsébet hídnál...

Dikusz 2017.04.05. 14:43:31

@I_Isti: a vödörrel restaurálja az üveget...

ideális hangyászsün 2017.04.05. 14:46:25

@Csokis: Ezek szerint nem követem a divatot. A hólyagról jut eszembe, pisilnem kell. Az lemarná az üveget?

droppolt kismamma szép 2017.04.05. 14:46:55

@Csokis: tudod vázolni a savas és homokos megoldások közötti eltéréseket? Mennyivel precízebb és réxxletgazdagabb a savmaratott? Be kell rúgni piros-fehér pettyeslabdával a készterméket. Szigorúan miután már belekerült az ajtóba persze. Felvenni. Jancsó Miklós hullájával megrendezteti az etűdöt és így kell élni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.05. 14:49:54

Szép faerezetű lakkozott rétegelt lemezt tegyen be, nem törik ki, és sokkal olcsóbb.

droppolt kismamma szép 2017.04.05. 15:02:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: lehetőleg fehérre mázolt ajtóhoz jóóó sötétbarnát? Milyen telepi már ez? Az ablakon meg egy ló nézzen ki. Az ilyen régi ajtók mázolása különösen katasztrofális tud lenni. Elbasszajaz egészet. Fújni kell, kérem, szórni.

Terézágyú 2017.04.05. 15:09:09

Van új poszt. Tékomos.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.05. 15:11:15

@droppolt kismamma szép: Na jó, megengedem, hogy radiátorzománccal fehérre fesse. :))

- Pistikém, itt van ecset, festék, fesd le az ablakokat!
Fél óra múlva.
- Papa, a keretet is?

Nick-son 2017.04.05. 15:45:55

@Terézágyú: szerinted mi?

Hogy még ennyiért sem lehet haszonnal megcsinálni.

Néha egyesek úgy csinálnak mintha minden kereskedő, meg vállalkozó csak úgy hajtaná el folyamatosan az ügyfeleket, hogy olyan nagy király.

Ugyan már. Próbáljátok ki, vegyetek vel 8-10 embert, fizessétek a járulékaikat, azon felül az összes adót, aztán kiderül nincs minden aranyból.

"Két hétig keresgéltem a neten, telefonáltam, mászkáltam, eredménytelenül - bár az is tekinthető egyfajta eredménynek hogy néhány helyen egyszerűen körberöhögtek."

Vajon mért? Mért ennyire ellensége minden vállalkozó magának, meg a saját pénzének? Mért nem kell már senkinek 100.000 Ft??

Megmondom. Van az a mondás, hogy pénz a legkevesebb. Mennyire igaz. Most már az van, hogy 1-2 százezret kifizetnének az emberek erre-arra.... csakhogy nincs aki ennyiért dolgozzon. Ez van.

Magam csinálok mindent most már. Villanyszerelés, térkövezés, kerítés, festés, glettelés, nyílászáró csere, mindent. Ausztria, Németország, audi elszívott mindenkit aki dolgozni tudna. A nyugdíjasok meg aztán végképp meg vannak lőve erre felénk akik maguk már nem tudnak dolgokat megcsinálni a gyerekek meg nem tudnak, vagy akarnak segíteni (vagy nincsenek). Kapják a pénzt minden hónapban, aztán nem mennek vele semmire. Enni tudnak.

Arcade Macho 2017.04.05. 15:58:12

na a poszterke legalabb nem a kaja felszolgalasa elott sorosozott a kiszolgalo szemelyzettel

Terézágyú 2017.04.05. 16:13:42

@Nick-son:
"Néha egyesek úgy csinálnak mintha minden kereskedő, meg vállalkozó csak úgy hajtaná el folyamatosan az ügyfeleket, hogy olyan nagy király."

Igen, a posztban szereplő vállalkozó pont így csinálta :)

KaTe 2017.04.05. 16:47:58

Vannak olyan szituációk, amikor egyszerűen nincs az a pénz, amiért megéri elvállalni egy munkát. Hiába van meg hozzá a szerszám, vagy a szakértelem, egyszerűen nem éri meg foglalkozni vele, mert senki és semmi nem tudja garantálni, hogy a végeredmény jó és pláne tartós lesz, arról nem is beszélve, hogy beláthatatlan, hány munkaóra fog belemenni. Az ügyintéző valószínűleg rosszul mérte fel a ráfordított idő / költség mennyiségét, a főnök pedig még időben próbált kapcsolni, hogy ezt így ebben a formában nem tudják és nem is akarják elvállalni. Én ezt tökéletesen megértem, itt a probléma maximum az ügyfélkezeléssel van, amivel nem is lett volna gond, ha a főnök nem veszi át az ügyfélszolgálat szerepét, hanem visszamegy a műhelybe dolgozni. (gondolom nem véletlen, hogy nem ő szolgálja ki az ügyfeleket)

citroen bx 2017.04.05. 16:49:38

Régebben kézzel gravírozták az üvegeket, manapság lézerrel teszik mindezt, akár 3D- ben is... Hol a probléma?

vernarancs 2017.04.05. 17:35:49

@KaTe: Van az a penz amiert megeri. Ajanlatot kell adni es ha a megrendelonek az nem felel meg, akkor elkoszonni tisztelettel egymastol. Nem belehazudni a masik kepebe, hogy mi aztan sosem lattunk uveget. Azt megerti a megrendelo, hogy pl. miert lenne draga megcsinalni, de azt nyilvan nem ha egy ordas nagyot hazudnak neki.

Arcade Macho 2017.04.05. 17:44:10

@KaTe: az ugyintezo volt a hibas, szegeny hebegett habogott
a megoldas az lett volna ha buknak par 10e -et es raverik az ugyintezore :)))

Arcade Macho 2017.04.05. 17:45:21

@vernarancs: olyan leszek mint a bolcs rabbi...
a poszternek is igaza van meg az igazgatonak is igaza van na meg KaTe -nek is meg neked is :)

KaTe 2017.04.05. 19:09:33

@vernarancs: Mondok egy példát: Tegyük fel hoznak hozzád egy 30 éves, elég szar állapotban levő motorkerékpárt (alkatrészt hozzá maximum házilag tudsz barkácsolni) betolják hozzád, hogy javítsd meg. Persze, meg tudod csinálni, mondasz rá mondjuk 250.000 forintot, az amúgy normál 25.000 forintos javításra. A probléma az, hogy miután időt és energiát (na meg pénzt) fektetsz a javításba, majd az ügyfél boldogan távozik, te meg össze teszed a kezeidet, hogy végre túl vagy rajta, mivel így is bőven több munkaórát fektettél bele, mint kellett volna.. Na szóval, itt jön az a rész, hogy a kedves ügyfél 2 nap múlva jön vissza a motorral, hogy ez a gondja, az a gondja, stb. te pedig egy végeláthatatlan szopás elé nézel, merthogy soha a büdös életbe nem fogod tudni tökéletesen megcsinálni. De mivel elvállaltad a melót, kötelességed lenne elvégezni a javítást. Tehát mi a megoldás? Előrelátó vagy és semmi pénzért nem vállalod el, helyette inkább elvállalsz 2-3 másik melót, olyanokat, amik már rutinból mennek, nem igényelnek semmilyen speciális szarakodást. Na, az üveges pont emiatt hajtotta el a posztolót.

Nick-son 2017.04.05. 20:42:57

@KaTe: Lájk

Ezt nem lehet ennél jobban leírni.

droppolt kismamma szép 2017.04.05. 21:23:12

@KaTe: nem, az üveges (az ottani vezető, vegyük külön, mert normális szereplők is voltak az írás szerint), szóval az üveges egy mezei proli volt, az annak megfelelő szövegezettséggel, modorral és döntési metódussal. Lehet maximalizálni az utólagos szopások mélységeit, rétegeit, ennyiszer és ennyiszer hozhatod vissza vagy x ideig él a garancia erre és erre, megfelel-e ez így. Nem kell ideológiát keríteni az ilyen szépséges döntések és vevőhöz való hozzállás köré. A példázat jó volt, de ne szolgáljon érvül a hasonló alakoknak, s esetekhez.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.04.06. 08:31:02

Értem a poszter gondját és sajnálom is. De arra nem gondolt, hogy az adott mintát másféle technikával oldassa meg? Ha a homokszórás/maratás nem megy, mi a helyzet a tiffany-utánzattal? Jól is nézne ki, és eléggé egyedi lenne. Arra tutira találna vállalkozót. Még én is tudok ajánlani. ;)

anarch 2017.04.06. 11:56:20

@KaTe: Poszter konkrétan az ÖSSZES üveget cserélni akarta. Ha Mr. köpcös annyira nem akarta _azt_ megcsinálni, ajánlhatott volna valami mást amit elvállal ami megy rutinból és a poszt tolónak is tetszik.

De Mr. Igazgatót igazából semmi nem érdekelte, egyetlen kérdést nem tett fel, csak belehazudott az ügyfél arcába és elhajtotta.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.04.08. 09:09:20

@KaTe: A példád még jó is lehetne, csak a hirdetés szerint akármit megjavítanak. És a prosztó viselkedést sem menti.
süti beállítások módosítása