Tékozló Homár

Na, ezért érdemes utánanézni, milyen székhelyű cégtől vásárolunk!

2017.05.24. 14:14 | Homár Hilda | 29 komment

emag_1.png

 A fogyasztói jogok, mint általában bármi, ami törvényileg van körbebástyázva, igazából csak akkor számítanak, ha baj van. Ha a mosógép 6 éves, és szuperül mos, kit  érdekel, hogy 1 vagy 5 garancia volt rá?  Viszont, ha beüt a ménkű, egyből fontossá válnak a részletek. Nem árt tudni például, hogy bár rengeteget panaszkodunk - hogy ne menjünk messze, ugye ez az egész blog is a magyar fogyasztóvédelmi törvények betartásával kapcsolatban jelentkező anomáliáknak köszönheti létét -, a hazai szabályozás európai viszonylatban is a legszigorúbbak közt van. Viszont csak a magyarországi székhellyel bíró cégekre vonatkozik. Így aztán, ha a netes vásárlás kétségtelen előnyeit kihasználva más országból vásárolunk itthon nem kapható vagy olcsóbb terméket, számítsunk rá, hogy macerásabb ügyintézést és más szabályozást is veszünk mellé. Ezzel nem lebeszélni akarunk senkit a webshopokról, hiszen a deal még így is bőven megérheti, csak tudjuk.

Szia Hilda!

Én is a fenti cégtől vásároltam, számítógépbe RAM-t, 24.900 Ft-t (2x4 GB Kingston HxperX Savage). Az árú rendben meg is érkezett, viszont semmiféle papír se volt mellé.
Oké, számla letölthető a fiókom alól, de a garanciára kattintva Hibás link hibaüzenet fogad.
Ezt jelezte az ÜF felé, ahonnan a következő választ kaptam:

Tisztelt Ügyfelünk!

Környezetvédelmi okokból Társaságunk elektronikusan állítja ki a számlát és garancialevelet, papír alapon nem küldjük ki a dokumentumokat. Az eMAG által forgalmazott termékek esetében ezeket bármikor letöltheti a www.emag.hu oldalon a Saját fiókból a Rendelések és Termékgaranciák menüpont alatt, továbbá csatoltan küldjük a számlát.

Továbbá tájékoztatjuk a rendszerünk alapján, hogy a rendelésben rögzített termék nem rendelkezik garanciával.

Megértését köszönjük!

Na már most, ha jól tudom, akkor a 10.000 Ft feletti összeg miatt is jár rá 1 év garancia, valamint a gyártó honlapján 5 év garancia szerepel a termékre.

Másrészt az oldalon sincs még most se feltüntetve, hogy a termék nem rendelkezik garanciával.

És ugye persze a számlán egy román cég szerepel, mint eladó...​

​Kérdezném, hogy létezik olyan, hogy egy új terméket ilyen értékben garancia nélkül adnak el?? Jeleztem az ÜF, hogy ez nem elfogadható, kérem a garancia levelet. 

Köszönöm előre is a segítséget.​

András

Megkérdeztük, létezik-e:

Kedves Homár Olvasó!

Az emag.hu oldalán elérhető termékeket az eMag, azaz a Dante International SA vagy a velük szerződéses kapcsolatban lévő, un. „partner” vállalkozások forgalmazzák. A jótállás, szavatosság érvényesítése során nem mindegy, hogy kitől rendelünk,mivel eltérő szabályozással találkozhatunk külföldi, illetve magyar székhelyű eladók esetén.

„Termék garanciája” menüpont alatt olvasható, bár csak általánosan, hogy az eMAG által forgalmazott termékeknél jótállási jegyet állítanak ki, amely tartalmazza a jogszabályban meghatározott, v alamint a vállalt jótállásra vonatkozó rendelkezéseket is. Másik esetben a forgalmazó egy olyan vállalkozás, amelynek szolgáltatási színvonalát ugyan ellenőrzi az eMag, de a szavatosság, jótállás szabályait már az eladó fél országa szerinti rendelkezések határozzák meg. A vállalkozások pedig a jogszabályban foglalt rendelkezésektől saját döntéseik szerint ugyan eltérhetnek, de kizárólag a fogyasztók javára. A tájékoztatás valamennyi eladóról itt megtalálható.

A részletes szabályok a honlapon, az egyes termékek mellett akkor olvashatóak, ha  fennállnak a jótállás, szavatosság feltételei.

Érdemes arra figyelni, hogy a Magyarországon megszokott, tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás szabályai külföldön, illetve külföldi vállalkozásnál nem védik a magyar vásárlót, ezért nem csatolnak jótállási vagy garancia jegyet a termék mellé. Az eMAG oldalt üzemeltető vállalkozás bukaresti székhelyű, tehát a műszaki eszközök esetén megszokott 10 000 Ft értékhatár feletti, egy évig tartó jótállás szabályai nem kötelezik a vállalkozást. Ilyenkor csak szerződéses jótállást vállalhat a vállalkozás. 

Ha a vállalt kötelezettségét egy külföldi székhelyű vállalkozás nem teljesíti, az Európai Fogyasztó Központ segítséget nyújthat a megoldásban.

Felhasznált jogszabályok:

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet

András küldött update-et:

Szia Hilda!

Köszönöm a cikket. Már meg is kaptam az életre szóló garancia levelet. Köszönöm a segítséget, örülök, hogy végre egy cég, amely foglakozik is a panaszokkal, még ha kicsit körülményes is volt a dolog.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

melaena 2017.05.24. 14:16:09

Kingstonra limited lifetime warranty van.
szamlat csatolod a hibas ram melle,es a gyari csereli 20 ev mulva is.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.05.24. 14:24:41

@melaena: Tuti? Nem lehet, hogy kivéve a gyevi bírót, meg a szürke importot?

melaena 2017.05.24. 14:25:32

egyebkent a savage hetkoznapi hasznalatra tok felesleges.nehany speci teruleten (videovagas) allitolag van elonye az alacsony latencynek,vagy a magas frekinek,de otthonra kizarolag a mennyiseg szamit.
legyen 8-16 giga,aztan hello.
ddr3 bol 1333 mhzes, ddr4bol 2133-as kell.

Savagenek meg akkor lehet ertelme,ha plexis a haz,es fontos a kinezet.
fpst nem fog hozni semennyit a draga ram.

melaena 2017.05.24. 14:29:00

@Csokis:
Duration of Warranty
Product Lifetime Warranty:**
The following Kingston products are covered by this warranty for the life of the product:

Memory modules including ValueRAM®, HyperX®, Retail Memory and Kingston system-specific memory; Flash memory cards (e.g., Secure Digital, Secure Digital HC and XC, CompactFlash, MultiMediaCard, SmartMedia excluding Industrial Temp microSD cards) and Flash adapters.

www.kingston.com/us/company/warranty

FDToth 2017.05.24. 15:06:21

Jajj, a gatancialevel mindig ott van. Emaggal meg nem volt bajom, orulok h nem magyar, igy legalabb rugalmasabbak (en idaig csak pozitivat tapastpztaktam veluk, igaz megnezem h mit veszek naluk)

rarabel 2017.05.24. 15:07:06

Pedig az e-magra soha, egyetlen panasz sehonnan sem érkezett.
Még a Homáron is csak dicsérte mindenki, a fórumtalálatok pedig ódákat zengenek róla.

melaena 2017.05.24. 15:09:21

@FDToth:
marmint mindig halott a link? :D

McZozo 2017.05.24. 15:18:16

@FDToth: Fizetett Emag hirdetesunket hallhattak :)

Jegkoko 2017.05.24. 15:23:49

Hogy lehet egy ilyen tételt pont az emagtól megvenni.Szerintem ez a ram kb bármelyik számtech boltban megvehető, gyanítom még jobb áron is.

melaena 2017.05.24. 15:27:37

@Jegkoko:
arukereson fent van az emag. sok termek naluk a legolcsobb.

Jegkoko 2017.05.24. 15:31:21

@melaena: Lehet , hogy van ami 200 ft al vagy max egy ezressel olcsóbb .De ahogy elnéztem ez a ram kb átlagban 5 ezerrel olcsóbb akármelyik másik helyen is.

Nick-son 2017.05.24. 15:48:41

Ez így van.

Sokan nem értik meg, hogy hiába van magyarul az oldal, akkor is román cégtől vásárolnak, csak hajtják az igazukat, hogy de akkor is... mert ide küldik, meg magyar telefonszám... csak ezek egyáltalán nem számítanak ilyenkor.

antiszociálisCDtok 2017.05.24. 16:20:53

@melaena: ez azért nem egészen van így, rájzennél például hoz pár fpst a magasabb frekvencia

Sáros Hilda 2017.05.24. 17:15:22

fillérhuszár RAM-ot rendel ...

8cadik crazy one a vannabí pank 2017.05.24. 18:37:24

@bloggazda: ", a hazai szabályozás európai viszonylatban"
Ha ezt öreganyám írja, akkor mondom oké, nem érte, de te évek óta ezzel foglalkozol, így hogy tudsz ilyet beírni?

Bendeguz2017 2017.05.24. 19:15:54

Kedves Andras! Ugyed a roman fogyvednel tudod tovabb vinni. Ugorjunk....

melaena 2017.05.24. 20:47:52

@halmozottan hátrányos helyzetű crazy,7edik,akárcsa:
valahogy biztosan.
van 4-5 modulom, amivel vagy be se indul,vagy 10 sec utan errort dob a memtest86

Sam Crow 2017.05.25. 00:15:56

Máskor majd idehaza vegyen "RAM-t" a poszt-toló. Annyi van a hazai cégeknél, még el is adnak belőle. Ja, és rendes kisker garival.

Reactor 2017.05.25. 02:09:47

Az eMagra a döglött kutyám temetését nem bíznám, nemhogy egy olyan fontos üzemet, mint a számítógép. Elnézve, hogy ők a selejtkategóriát árulják némileg olcsóbban, mint más üzletek a minőségi árut, nem is csoda, hogy a garancialevél szőrén-szálán eltűnt.
Amúgyse menne sokra vele a cikkíró, még ha lenne is neki, és elromlana a memóriamodul, a garancialevele elveszne az aktatologatás közben "véletlenül".
Nem mellesleg ezt magyar cégek is átvették, a legextrémebb esetem egy 200 ezres videókártya volt, amihez nem kaptam semmiféle garanciapapírt, és természetes, hogy 3 év után be is döglött. Azóta bármilyen számítógépkelléket is veszek, rögtön az az első kérdésem, hogy mennyi garancia is van rá. Ha nem kapok kielégítő választ, veszem a kalapom, és irány egy lyukkal odébb.

@halmozottan hátrányos helyzetű crazy,7edik,akárcsa: El tud az, ne félj csak, bár kétségtelen, jóval tovább bírja, mint bizonyos gyorsan fogyó komputertartozékok. Ha a gép elkezd "IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL" kékhalálokkal programtól függetlenül lefulladni, az bizony gyíkos memória lesz. A tápegység behalása vagy a villámcsapás is ki tudja őket ütni adott esetben.

melaena 2017.05.25. 06:46:34

@Reactor:
" Elnézve, hogy ők a selejtkategóriát árulják némileg olcsóbban, mint más üzletek a minőségi árut "
Jo,koszonom,ennyi eleg is volt beloled.

joska61 2017.05.25. 10:37:28

Kingston már elég régóta élettartam garos. Nem kell hozzá innen-onnan nyomtatni, meg letölteni garleveleket.

Reactor 2017.05.25. 15:14:04

@melaena: Igazán sajnálom, hogy nem egyezik a véleményünk :'( eeeeee, de nem számít. Van egy olyan érzésem, hogy fogunk még itt viszontlátni téged, mint eMag-károsultat.

szmoker (Homo Trollicus) 2017.05.26. 14:51:02

@melaena: amikor tavaly vettem, pár száz ft volt a különbség a DDR3-1600 Fury és Savage 16GB kit között. Akkormeg már nyilván Savage.

szmoker (Homo Trollicus) 2017.05.26. 14:54:50

@melaena: 10 éve nem találkoztam elromlott memóriamodullal (vagy CPU-val). SSD-ből összesen kettő rosszat láttam a párszázból, azok is koraigenerációs izék voltak amiknek megfőtt a controllerük 2-3 év alatt.
Mondjuk a gépek 99%-ban Dellek, a memóriák meg 99%-ban Kingstonok. Vérpistike tuningos gépe Vargáné táppal nincs errefelé :)

takacsveca93 2018.02.14. 21:50:10

Hát én is rendeltem eMAGRÓL, nekem minden rendben volt a telefonnal, cipővel amit tőlük rendeltem. De még szoktam máshonnan is nézegetni dolgokat. Pl Experten www.ujsagomat.hu/expert/
süti beállítások módosítása