Tékozló Homár

Mit kezdjünk a felhalmozódott aprópénzzel?

2017.08.25. 13:57 | Homár Hilda | komment

75585-lost-love.jpg

A Citibank árváinak panaszai annyiszor bukkantak fel az elmúlt hónapokban nálunk, hogy kezdem sajnálni, hogy anno nem próbálkoztam a bankkal. Igaz, akkor mára az Ersténél találtam volna magam, ami a panaszok alapján sokszor nem egy leányálom. Akinek van jó tippje, mihez kezdjen az ember a tízezres nagységrendű aprójával, ne tartsa magába!

Elégedett(len) volt Citi-s ügyfél az Erste köreiben...

Az index.hu közel fél éve már megírta a tíz leggyakoribb problémát, amivel a Citibank átvett ügyfelei szembesülnek, most hozzátennék egy 11.-et.

Piciny 2 fős háztartásunkban, időről-időre jelentős mennyiségű aprópénz gyűlik össze, mert napjaink végén egyszerűen csak kiürítjük a zsebünkből és félretesszük (nyaraláskor, karácsonykor jól jön +40,50,60-ezer forint). Nap közbe nem szoktam-, nem is tudok-, s nem is akarok elkölteni ennyi aprót, amennyit a boltok rásóznak az emberre és parkolásért is mobillal fizetek, ha szükséges. Most egy kisebb mennyiség gyűlt össze, Citi-s időkben, volt hogy 50-60e is megvolt.

Bátran felhívom, az ügyfélszolgálatost, hogy legyen oly kedves és mondják meg melyik bankfiókjukban van érmeszámláló, mert nem szeretném senki életét megnehezíteni az ilyesmivel. Ügyfélszolgálatos hölgy körbe telefonál, merthogy nincs nyilvántartva, hogy melyik fiókban lenne ilyen masina...4-5 helyet megkérdez, tartom a vonalat hűségesen már 24 perce, de semmi… nem nyert… mondta, hogy menjek be akármelyik bankfiókba s majd leszámolják ott. Oké, köszi hogy megpróbáltad, legyen így.

Szétválogattam, leszámoltam, vákumtasakokba bedobáltam, ráírtam melyikbe mennyi van és beballagtam egy Erste fiókba, mondván, hogy legyenek oly kedvesek és tegyék rá a számlámra jómagyar forintba. Soromat kivártam, mondom mi az óhajom… Ügyintéző: hát sokan vannak… kér, hogy várjak egy picit, ne tartsunk fel senkit se ügyintézni való ügyeiben. Rendben. Várok 25 percet, ismért sorra kerülök, szarul érzem magam, merthát én sem szeretném ezt csinálni, dehát ez van. Többször is elnézést kérek, mert látom, hogy gyűl már a tömeg a hátam mögött. Neki is esnek: ügyintéző + fiók vezető, számolják serényen, közbe feszengenek, mindenki utál, vannak akik szidnak is halkan… hát ez van.

Végeznek 10-15 perc alatt a számlálással és a tasakozással, jöhet a varázslat. Mondták már az elején is, hogy költsége lesz, nem tudták, hogy mennyi, de biztosan lesz (mondván hogy a Postán és az MNB-nél is van), el is fogadtam, vártam már úgyis több mint 40 percet, lesz amennyi lesz, csak haladjunk.

Ügyintéző elakad, lefagy a rendszer, kolléga próbál segíteni (printscreen, paint) és küldenék el az IT-ra, telefonálnak, nem veszik fel (IT-s nincs)… Halk ’’dögölne meg’’ ügyintéző szájából, gondolom az IT-s…Újra akkor az egészet (kivéve a számlálás)…tájékoztat, hogy készpénzbe fogja odaadni, mert nem tudja rátenni a számlámra, valamiféle limit miatt, ezért készpénzváltási folyamatot indít. Oké…költsége lesz 990 Ft.- Rendben, legyen így. Megkaptam végül készpénzben -990 ft a készpénzváltásért.

Minek örülök:

- Tulajdonképpen, csak annak, hogy szabadulhattam a bankfiókból, kicsit kevesebb pénzel, mint amivel betértem.

Minek nem örülök:

- Idézet az Erste migrációs nyilatkozatából: 

Az ügyfélszámlák átadását követően a korábban megszokott vagy annál kedvezőbb kondíciókkal végezhet tranzakciókat a számláján.

A korábban megszokott folyamat úgy nézett ki, hogy bementem a Citi-be, külön pénztár helyiséghez kértem sorszámot, ott bedobálták az érmeszámlálóba a már szétválogatott érméket, félretették, számlámra feltették az összeget és mosolyogva elköszöntünk egymástól. 5 perc!

- A kedvezőbb kondíciókkal még nem találkoztam, de az biztos, hogy sokkal többet kell várni telefonos ügyintézőre, ha valami gebasz van.

-Sajnálom, hogy azt gondolták, kérdezvén, hogy foglalkozás szerűen gyűjtöm az aprót (gondolom azt hitték, hogy én ragasztom le a BKK automatákat vagy nem tudom)

-Sajnálom, hogy picit több mint egy órába telt 33.025 forint (apró) beváltása. Ezt az egy órát már senki nem adja vissza se nekem, se az ügyintézőnek, se a fiókvezetőnek (neki csak 20 perc) de a többi várakozó embernek se (nekik is átlagosan kb. 15-20 perc).

- Nem örülök, tovább annak, hogy megint van zsebembe vagy 1300 forintnyi apró. (pedig általában kártyával fizetek, de sajnos elengedhetetlen, hogy legyen az embernél kp is.)

Ti mit tennétek hasonló helyzetben?

Üdv,
Geri

u.i: ügyintézőnek respekt és pacsi, s ígérem, hogy igyekszem máshogy megoldani a váltást a jövőben.

Olyan kommenteket ne írjatok kérlek, hogy vidd boltba, mert majd örülnek vagy vásárold le, mert vettem mikrót is 25ezerért apróval fizetve a Média Markt-ban, mert hülye vagyok, de ott sem voltak boldogok és hárman számolták egyszerre a kasszánál.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KaTe 2017.08.25. 14:14:30

@stakeholder Manyecs: Igazából adhatná nekem is, de ha nagyon ragaszkodik hozzá, akkor pont idevág egy remek Reszkessetek betörők idézet, amit nem fogok idézni, mert annál többet ér az accountom biztonsága. :)

Snagal 2017.08.25. 14:16:16

@KaTe: " nagyon kevés olyan leleményes ember van a Földön, akik képesek több tízezer forintnyi apróval beállítani hozzájuk."

A plázákban üzemelő bankoknál gyakori a sok ezer forintos aprópénz befizetés, mivel az ottani üzletek a forgalmat ha bankszámlára fizetik (és nem a főni viszi el hasitasiba, hogy nelássa a nav a forgalmat:)) nincs módjuk máshogy elpattintani az aprót (néznének is a vásárlók ha mondanák nekik, hogy "holnap befizetek de hogy ne kelljen annyi aprót vinnem ezért a 7500Ft visszajárót 50esekben adnám ha nem baj " :D)
Viszont ennek ellenére náluk sincs érmeszámoló - helyette jó hosszú sorbanállás.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.08.25. 14:22:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ott a pont!
@stakeholder Manyecs: Azért ezt én nem jelenteném ki ilyen határozottan. Kollégám most jelent meg 5000 forintnyi húszassal. A gyerek kinézett valamit, kiszedte a pénzt a malacperselyből, majd kiderült, hogy csak kártyával lehet fizetni, úgyhogy lett neki 250 darab húszforintosa. Nem boldog.

KaTe 2017.08.25. 14:22:44

@Snagal: Azért biztos van valami bevált taktikája a pénztárosnak, hogy ne 100.000 forintnyi 5 forintossal mászkáljon minden nap a bankba. Amúgy elhiszem amit mondasz, azt viszont nem adod be nekem, hogy a posztoló nem tudná megoldani, hogy ne halmozza fel az aprópénzt. Régebben én is gondolkodtam ilyesmin, hogy majd gyűjtögetni fogom az aprópénzt, hogy aztán a karácsony előtti nagy bevásárlásnál jól megdöbbenjek, hogy mennyi sok apró gyűlt össze és legalább pár percig gazdagnak érezzem magam. Aztán elolvastam az internetes tapasztalatokat és rájöttem, hogy ha nem muszáj, akkor inkább túladok rajta, ahelyett hogy halmoznám. Mellesleg ha a beváltása pénzbe kerül, akkor MI értelme gyűjtögetni? Lényegében csak veszteséget termelsz.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.08.25. 14:25:10

@Csokis: Ja, és 5000 forintnyi húszas kúúú sok. Hogy a halál micsodájára lehet 30-40-50 ezernyit összegyűjteni? A poszter talán maga Besenyő Maaargit?

ixub 2017.08.25. 14:25:39

Most komolyan, hogy jön össze ennyi apró. Mindenhol ahol lehet kártyával fizetek. Kp. egy héten egyszer a piacon, de azt is lehet okosan csinálni. Nem mindenhol ezressel fizetni és nem félni használni az aprót.

Snagal 2017.08.25. 14:34:09

@KaTe: "azt viszont nem adod be nekem, hogy a posztoló nem tudná megoldani, hogy ne halmozza fel az aprópénzt"
nem is akarom :) csak észrevétel, hogy a szituáció gyakoribb mint gondolnánk, csak nem abban a formában ahogy a poszter írja.

Az apró elköltését biztosan meglehet oldani, nekem is egyszerűen menni szokott.
Nekem is sok apró gyűlik össze gyakran mivel a pénztárcámnak nincs aprópénzes "rekesze" így nálam is csak gyűlik zsebekben, meg táskában. Ilyenkor összegyűjtöm és a kisebb vásárlásoknál kiszórom. Ha ezt havi szinten megteszi a poszter akkor sokkal kezelhetőbb mennyiséggel kell megbirkózni és nem kell apróval mikrót venni vagy 4K tv-t (az apró mennyiségétől függően:))

Bezzeg a régi szép időkben, amikor még voltak "gyümölcsös" gépek nem volt gond mi legyen az apróval :D

Denton85 2017.08.25. 14:36:52

Tescoban ingyen bedobálhatod az önkiszolgáló kasszába. Az tuti, hogy nem normális aki ennyi aprót összegyűjt, ez valami betegség lehet.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.25. 14:36:59

@stakeholder Manyecs: "csendben ajánlanám a bankkártya használatát."á

Hát nagyon csendben! A Nagyvásárcsarnokban röhögnek majd rajtad az árusok. Ott halsz majd éhen a dinnyehegyek között.

Rohadtul utálom, mikor arra kell várni, hogy a hipszter előttem a sorban bankkártyával fizesse ki az egy szem sóskiflit. Bankkártya internetes vásárlásra való, a kínai gagyitól kezdve a görög repülőjegyig azzal lehet fizetni.

Kábé tudom, mi van a zsebemben. Mikor 10165 forintot kell fizetni, odaadok 20165 forintot, és a pénztáros még örül is az aprónak, nekem meg nem 335 Ft apróval lesz több, hanem 165-tel kevesebb a zsebemben. És egy perccel hamarabb végzek, mintha a bankkártyás fizetésre várnék.

Snagal 2017.08.25. 14:38:17

@ixub: kártyás vásárlást nem szeretem erőltetni.
Egy vagyonosodási vizsgálat során a NAV észjárása az, hogy megnézik a havi kártyás kiadásaidat és azt beszorozzák 12vel - aztán csóválják a fejüket, hogy dehát nincs is ennyi jövedelmed.
Az már sajnos nem érdekli őket, hogy ha valentinnapra a párodnak vásárolsz pl egy 20.000Ft-os parfümöt, akkor az éves szinten nem 12x20ezer forint - de szerintük de :(

a kisvakond 2017.08.25. 14:39:14

Ez egy erőteljesen kiszínezett történet, melynek a leírtak alapján semmi valóságalapja sincs és tele van ellentmondásokkal. PS.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.25. 14:41:13

Mi a zasszonnyal este kiforgatjuk a zsebeinket, és halomba gyűjtjük a húszezresekből visszakapott tízezreseket. Aztán hó végén összeszedem a 100-150 tízezresest, és beváltom a bankban.

Snagal 2017.08.25. 14:43:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
de remélem befőttes gumival, hengerben összegurigázva.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.25. 14:44:22

Én az 5-10 forintosokat gyűjtöm. Parkolásnál azokat dobálom be. Kölcsék gyógyszerre! Bazmeg, azt az utat az ÉN adómból csinálták.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.25. 14:46:28

@Snagal: Nem vagyok én drogdíler! Rendes, dolgos, fénymásoló vagyok. Tudod mennyi munka havi többszáz húszezrest felváltani?

KaTe 2017.08.25. 14:47:13

@Snagal: Az a helyzet, hogy én a legtöbb boltban pont azt tapasztalom, hogy a pénztáros rosszul lesz, ha a termék árának kb. hatszorosánál nagyobb címlettel fizetek. Értsd: 250 forintos végösszegre 2000 forintot, 1500-ra meg mondjuk 10.000 forintot adok, egyből látom hogy ezt nem kellett volna, de már késő az apróért kotorászni, mert a pénztáros hatalmas csörtetéssel, idegesen nekiáll visszajárót keresni nekem.

Mellesleg én inkább arra tippelek, hogy a posztoló olyan fajta lehet, aki kellemetlenül érzi magát, ha a pénztárnál ki kell kotorászni az aprópénzt. Lehetséges, hogy a pénztárosokat nézi le és a lehető legkevesebbet akar "érintkezni" velük, vagy pedig valami szociális fóbiája lehet, hogy a mögötte állók mit gondolhatnak arról, hogy ő ott az aprópénzt keresgéli miközben feltartja a sort. Amúgy ez utóbbi esélyes is, elvégre a posztban is megjelent a "többi várakozó ember" mint negatívum.

.Manyecska 2017.08.25. 14:48:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: :DDD papí ne kötözköggyé. ha ennyi aprója van, kezeltesse!! Hátnem, hátde. :D Amúgy igazad van..
Szóval te írtad a posztot... ? :D ON

.Manyecska 2017.08.25. 14:50:27

@Csokis: :DDDDD az én gyerekem meg most vágott hozzám egy csomó ötvenforintost, ő jó gyerek beéri kevéssel kivéve amikor nem, majd meglátod te is amikor reggel: "tucc adni egy kétszázast...? ". :D Minden! reggel. Mondtam nesze itt van kétezer de nem bírják beosztani:)

.Manyecska 2017.08.25. 14:54:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: arra a kávéautomata való, egyfajta félkarú rabló, úgy hívom. Rohadjanak meg tényleg :D !!!

CID...... 2017.08.25. 15:00:39

@stakeholder Manyecs: Nem veszik át, anno amikpr kivonták az 1 és 2 forintos érméket ( az egyforintosból volt kb. ezer darab), kíváncsiságból rákérdeztem :D

bluedressed 2017.08.25. 15:24:43

Édesapám is így spórol, neki is simán összegyűlik 40-50-60e ft. Mondjuk ő nem bankban váltatja be, hanem a melóhelyén, ahol mindig jól jön.
Egy ideig én is így spóroltam, hó végén örültem neki.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.08.25. 15:28:23

@KaTe:
Gondolom a meltan hires "Tartsd meg a mocskot te apro allat" idezetre gondolsz.

Darth Revan 2017.08.25. 15:38:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ha valami feltartja a sort az az apró pénz számolgatása. A kártyát csak hozzáérinted a terminálhoz és kész

a kisvakond 2017.08.25. 15:48:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: 5 és 10 forintost már nem lehet bedobálni a parkolóórába. Talán a húszas a legkisebb.

KaTe 2017.08.25. 16:09:05

@Darth Revan: Gondolod hogy majd az eltitkolt jövedelmeket lehúzkodják kártyáról a magyar emberek? Nem tudtad, hogy TOP10 legrosszabbul kereső (átlag legkisebb bruttó bérek) szakmák között olyanok vannak mint a kozmetikus, vagy a kőműves? El tudok képzelni egy minimálbéres kozmetikust. A legszebb, hogy ezek között van, aki még a szolgáltatók legális csalását (KATA) se hajlandó befizetni, inkább full feketén tolja.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.25. 16:21:53

@a kisvakond: Tudom, Bécsben csak a százforintost fogadja el a parkolóautomata egy eurósként. Magyar fizetőeszközt egyébként nem is lenne köteles elfogadni.

Én Budapestről beszélek. Júliusban a XIII. kerületben még lehetett 5 és 10 forintost parkolóautomatába bedobálni. Sőt, jegyet is adott rá. Lehet, hogy azóta megváltozott a helyzet, nem tudom.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.25. 16:33:57

@Darth Revan: "A kártyát csak hozzáérinted a terminálhoz és kész"

- Pasi meglepődik, hogy a pénztáros végzett az áruk becsipogtatásával, levegőért kapkod.
- Keresi a tárcáját.
- Megtalálja.
- Keresi benne a bankkártyáját.
- Keresi a terminált.
- A pénztáros elkéri a kártyát.
- Bedugja a terminálba.
- Pasi keresi a terminált.
- Keresi a szemüvegét.
- Félperc/leütés sebességgel beüti a PIN kódot.
- A rosszat.
- Kérdezi a feleségét, mi a PIN kód.
- Hosszasan elvitatkoznak rajta.
- Félperc/leütés sebességgel beüti a helyes PIN kódot.
- Várnak.
- Várnak.
- Nincs pénz a kártyán.
- Előkeresi a másik kártyát.
- A pénztáros elkéri a kártyát.
- Bedugja a terminálba.
- Pasi megint keresi a terminált.
- Félperc/leütés sebességgel beüti a PIN kódot.
- Várnak.
- Várnak.
- Még mindig várnak.
- Elfogadja a gép.
- Nyomtatja a nyugtát.
- Nyomtatja a nyugta másolatát.
- Pénztáros odaadja a kártyát, a másolatot, és a számlát.
- És kész.
- A sorban várakozók ezalatt elunták az életüket, és csoportos harakirit követtek el...

szcsongor 2017.08.25. 16:40:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Bankkártya internetes vásárlásra való"
Hát te hülye vagy már bocs.
Mondanék egy példát egy messzi varázslatos helyről, amihez mi sajnos talán soha nem fogunk hasonlítani: Svédországból.
Ott gyakorlatilag senki nem használ már készpénzt, én pl azt se tudom hogyan néznek ki a bankjegyek vagy érmék. Mindent, de még az említett sóskiflit is lehet fizetni kártyával, csomó helyen akkor néznek rád kerek szemekkel, ha leszámolod rá az aprót... Aztán ott van a Swish nevezetű app, ami alá beregisztrálod a bankszámládat, majd azzal két kattintással úgy fizetsz, hogy csak az eladó fél telefonszámát kell ismerned hozzá. Nagyon sokan használják ezt is, bolhapiacon is sokszor csak a táblácskát látod kirakva az eladó telefonszámával, amit nem azért írt ki, hogy felhívhasd...

Szóval még mielőtt visszasírjuk a lovaskocsit meg a gyertyás világítást is, inkább gyorsan meg kellene szabadulni a készpénztől is.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.25. 16:56:38

@szcsongor: "ott van a Swish nevezetű app, ami alá beregisztrálod a bankszámládat, majd azzal két kattintással úgy fizetsz, hogy csak az eladó fél telefonszámát kell ismerned hozzá"

Hát te hülye vagy már bocs. Ha engem hülyézel, miért engem igazolsz azzal, hogy még a svédek se szeretik mind a bankkártyát?

Egyébként meg egy kurva szót se szóltam Svédországról, úgyhogy kurva irreleváns a hülyézésed, te hülye.

2017.08.25. 16:56:59

Tudtommal az apró is hivatalos magyar fizetőeszköz, amennyiben nem csak papírra akarja váltani, hanem szolgáltatást, árut vesz érte, akkor nem vonnak le a postán sem (pl. csekket fizet be vele)
Én is kártyát használok amúgy, ha csak tudok, de egy csomó helyen még mindig nem lehet, pl. a péknél (Lipóti és egyéb), zöldségesnél. Sok helyen meg lehet ugyan, de mondjuk 2-3000 ezer forint felett szeretik csak, mert ugye a kártyával fizetettből levon nekik a bank, és itt elviheti a hasznukat a dolog...

.Manyecska 2017.08.25. 16:58:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: :D de ugyanez rengeteg apróval-rollnizva: néni....szemüveg elővesz...leejt....lehajol....*malmoznak a vevők*....kedveském számolja meg jó e!!..összekeverik....kezdik elölről...pénztáros nem lát...*a sorban megfogantak a nők mert unatkoznak a mögöttük álló férfiak....* a farhát nem akciós csengessünk *hogy rohadjá meg* ..és akkor fizetsz tízezressel..: "kisebb nincs??"...hálistennek--mondod.. ezért összeszólalkoztok....megjelenik a biztiőr mer 1, kurvára unatkozik 2, csak ...3:megkínálod a laborból elhozott vizeletmintáddal amit nem tudtál leadni de ő konzekvensen teának nézi..nem eccerűbb egy kártyát odaérinteni??
Nekem nincs titkolnivalóm...:D

Semper Fidelis 2017.08.25. 17:03:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Lószart. Paypass, odateszed a kártyát, aztán finish. Esetleg pin kód ha magas az összeg. A kp-val sokkal több a szarakodás. Túrja-fúrja a pénztárcát, szotyogtatja az aprót, közben matekozik, mennyivanmég, 2315, az annyi mint egy kétezres, meg várjá itt egy százas..blablabla

hir6kommentár 2017.08.25. 17:39:34

Egyes fejletlen nyugati országokban az apró beváltást úgy oldják meg, hogy a nagyobb üzletek (t.sco, sains...y's) ki van rakva egy pénzváltó, amibe csak beleöntöd válogatás nélkül az apródat, az ott helyben kiválogatja (méret alapján másik tálcába potyog le!!), kiírja, hogy mennyi a végösszeg, akarsz-e belőle adakozni XY alapítvány javára (!!), és ha nem akkor kapsz egy fecnit ráírva az összeget, mint az üvegvisszaváltónál, amit levásárolhatsz az üzletben... Apró megkötéssel elkerülted a sorbanállást, az idegbaj, a csúnya tekintetet és a sok troll kommentelőt is...
És most felfedtem egy piaci rést! :)

hillman. 2017.08.25. 18:10:04

Volt már, hogy 300 000 fizettek huszforintosokban. Azzal érveltek érvényes fizetöeszköz.
Elvittük a nemzeti bankba, majd kinevettük öket.
Simán postán csekkfizetésre használtuk. Azonos érvvel.

Kártyásoknak megjegyezném falunkban 3 ember fizet pénzzel, mig egy kártyával és a kártyásra csunyán szokott nézni a sor. Itt nincs gyors net a boltban.

Jossarian 2017.08.25. 18:14:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hulye vagy, de ezt mar reg es mindenki tudja. A penz meg penz, fuggetlenul attol, hogy fem, kartya vagy papir (es meg sokminden mas formaban letezik). Csak az elbaszott k-eu-i idiotak nem fogjak ezt fel. Nekem barki fizethet 5forintosokkal 10-20ezer € -t, szivesen latom es meg is koszonom :-)

Jossarian 2017.08.25. 18:15:46

@hir6kommentár: igen, ez lesz majd k-euban is 2099ben

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.08.25. 18:23:13

@hillman.: aztán a 4. már sehogy sem fizet, mert a 3 kp-s mind elvitte a váltópénzt, főleg hó elején. Amúgymeg ha én ki tudom várni míg kp-sok kiszámolják az aprót, akkor ő is várjon meg míg én kártyával fizetek. Kurvamindegy itt mivel fizetsz, csak neked ne kelljen várni soha senkire, mert a te időd mindenki másénál értékesebb.

Nick-son 2017.08.25. 18:37:28

Nincs gond?

Csinálunk.

ptspts 2017.08.25. 18:40:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

> - Félperc/leütés sebességgel beüti a PIN kódot.

Ez egyszer megtörtént velem. Az előttem álló bácsi próbált kártyával fizetni, 5 percig tartott, de 10 percnek tűnt. Nagyon lassú volt a bácsi. Tudományos kíváncsiságból kipróbálhattuk volna, hogy mennyivel gyorsabb készpénzzel, de siettem, úgyhogy nem vetettem fel a helyszínen az ötletet.

az_igazi_trebitsch 2017.08.25. 18:43:05

Érdekes, a legegyszerűbb megoldás senkinek nem jut eszébe: érmeszámoló automata a bankfiókokban. Mondjuk például ügyfélbarát szolgáltatásilag. Abból a csekélyke nyereségből, amit nagy keservesen összehoznak, valahogy csak kipréselnék az árát, és talán a kezeléséhez se kellene Nobel-díjas matematikust alkalmazni.....

123bogi 2017.08.25. 19:38:35

@Los Alamuszi: Igen, de minden üzlet csak 50 darabot köteles elfogadni.

Jónapot kívánok! 2017.08.25. 19:48:21

Ritka ostoba ember vagy Geri. Tenyleg nem tudsz elkolteni aprot? Basszus nalam az az elso, hogy azzal fizetek igy mindig minimalis apro van nalam.
De ha gondolod legkozelebb bevaltom neked, az ezres minuszt elkonyvelheted, de legalabb vegzunk par perc alatt a szamolassal.

Jónapot kívánok! 2017.08.25. 20:01:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Pay passos kartyaknal nem, erinted es kesz. Igaz, ott igen ajanlatos limitet tenni a vasarlasra, mert semmit nem kernek igazolasul, hogy valoban tied e a kartya.

Jónapot kívánok! 2017.08.25. 20:03:13

@szcsongor: Sweden az a csodalatos hely ahol ugyan magas az eletszinvonal, de a noknek felet megeroszakoljak? Lehet ok is jobban orulnenek a kp- nak.

Kondom Keselyű 2017.08.25. 20:09:11

en mindig probalom a levelirot vedeni,de itt nehez. az egyetlen dolog amit nem ertek,hogy miert volt a citinel ermeszamlalo.

lutria 2017.08.25. 20:25:16

Voltam csomagkézbesítő,a járatomban volt egy étel-italautomatás cég amelyiknek rendszeresen vittem csomagokat tizenezer forintos értékben-szerintem mindig vártak rám mert az összeget általában egy köteg papír 200 és 500 forintosban fizették ki,egyszer próbáltak pár kiló fémpénzzel kifizetni de arról sikerült lebeszélnem őket...és az ital automaták javítása után is rajtam próbálták hogy jól sikerült-e beállítani az italporok keverési arányát stb.:)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.08.25. 20:27:55

Vásárolja el a Pennyben, ott még örülnek is neki.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2017.08.25. 20:30:56

Alairom, tenyleg maceras a bevaltas. Postan 20 darab ermet valtanak be egyszerre fajtankent, ami lopikula, nincs 7000 forint, ha minden fajtabol viszek 20-at.
Mi mar csak a 200-ast tesszuk felre, 10000-kent valtjuk be, kornyekbeli boltos, patikus, zoldseges idonkent bevaltja, nekik apro gondjuk van.
Tobb bankban is voltam, mindenhol horror arat mondtak bevaltasra. 1-2-3000 forintot fizessek azert hogy aprot bevaltsak? Na neeeem.
Posta csekkbefizetes meg a tuti opcio. De itt is figyelni kell mert nekem pl csak havi 1 csekk jon (azt is inkabb atutalom, kiveve ha van aprol

Nalunk 1 literes dunsztosuvegbe gyulik. Meg nem volt tele amikor kivettem 70 valahany ezer volt benne. Kb 1-1,5 ev ennyit osszerakni, ugy, hogy lenyegeben 95%-ban kartyaval fizetek.

Permetező 2017.08.25. 21:01:26

@MolnarErik: a pennyben elfogadnak forintot is?

M. Péter 2017.08.25. 21:09:08

@hir6kommentár: Sőt még olyan is van, hogy a boltban az önkiszolgáló pénztárnál az ember csak bedob egy maroknyi aprót a gépbe, és úgy fizet.

krampam 2017.08.25. 21:31:18

@KaTe: Add odas Te a tíezresedet! Azért mert valami 100-asokban van, attól még lehet nagy érték, ami kellhet otthon is.

2017.08.25. 22:08:11

Ez hihtetlen: "amennyit a boltok rásóznak az emberre" :D
Légy nagyvonalú és mond azt a boltosnak, hogy tartsd meg az aprót te mocskos állat!
Egy gonddal kevesebb lesz az életedben és még a boltos is mindig körbe fog ugrálni.

nagyzee 2017.08.25. 23:06:48

Hm... szerintem ott voltam a bankban a beváltásnál...Dózsa Gy. útnál levő Erste fiók? Épp a számláim megszüntetését intéztem...Gondolom sejthető: Citibank ügyfél voltam, egy ideje Erste Wizzair hitelkártyás, de már nem sokáig...

Reactor 2017.08.26. 00:56:17

Az apró eltüntetésének jó módszere a TESZKÓs robotkassza. Lehet, hogy eltart egy félóráig, viszont nem fog lamentálni, hogy mé' apróval fizetsz. Hátránya, hogy némelyik robotkasszának a szenzorja olyan posvány selejt minőségű, hogy nemcsak a hamispénzt nem fogadja el, de sokszor az igazit se hajlandó. Azt félreteszed, és veszel belőle a kijáratnál hamburgert, cukros fánkot, púrhab-sajtos croissantot vagy amit akarsz :D

@stakeholder Manyecs: Ehe, most rátapintottál :) amíg volt 1-2 forintos, addig hulladéktelepen a többszörösét kaptad vissza a tényleges értékének. Kicsit ironikus, a milpengős időket juttatja eszembe. Ha volt egy pótos IFÁ-d, meg egy fölös milliód, beválthattad egyforintosokra, és vihetted a sárgarezet a roncstelepre, kaptál 2 milliót :D
"Látja Pelikán elvtárs, milyen leleményes a mi népünk..."

@CID......: EU törvény írja elő, hogy minden fémhulladékot, ami NEM bűncselekményből származik, és megüti az alsó súlyhatárt, át kell venniük. Ha nem teszik, kilátásba kell helyezni, hogy esetleg tegyetek egy kört a bíróságon, és a két ügyvéd majd leyugiózza egymás közt a dolgot, csak nehogy véletlen a tiednél legyen a kékfejű hósárkány, mert csúnyán rákúrhatnak a dologra...
Úgy fogják pakolni egyből a mérlegre, mint a kisangyal.

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Egyetértek. Jellemzően azok tartják fel a sort, akik kártyával fizetnek, lett légyen az robotkassza vagy hagyományos kassza. Kíváncsiságból megnéztem: amíg egy ürge a kártyával piszmogott, addig 3 vásárló fizette ki a maga rakományát készpénzzel.
Arról nem is szólva, hogyha elveszíted a tárcát, vagy haazfelé kedvesen elkéri egy csapat buckalakó, a komplett vagyonodat megkaparintja, míg ellenkező esetben minimális veszteséggel megúszod.

Im just here for the comments 2017.08.26. 04:32:40

@hir6kommentár: yep, én is mindig oda öntöttembe havonta az aprót és irigykedtem, hogy ilyen miért nincs otthon. De ha már az üvegvisszaváltók végre megjelentek, hátha egyszer ez is beavászkodik kicsiny országunkba, és akkor okos Geri is el tudja majd passzolni valahova az aprót, amit az asszonnyal oly serényen gyűjtögetnek.

Mellesleg valaki írta, hogy hülye, sztem nem hülye, ez simán belefér a mentális betegség kategóriába, de legalább saját magán kívül nem árt vele senkinek.

sámli 2017.08.26. 09:12:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az ilyen töketleneknek az apró elővakarása is órákig tart. Mert azt sem találja, hol a pénztárca, keresi az asszonynál, aztán nincs benne, aztán a végén fizet 20 rugóval 4 zsemlét és egy olajat.

vprof 2017.08.26. 09:26:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Már megbocsáss, de marhaságot írsz. Én simán kifizetem az egy szem sós kiflit is paypass-szal, és biztos, hogy nem kell rá többet várnod, mintha keresgetném az aprót, netán vissza is kellene adnia a pénztárosnak. Arról nem beszélve, hogy így nem halmozok fel 50-60eFt aprót évente. Ja, de! A visszatérítéssel Erste forintok formájában, amit meg többnyire szépen eltankolok. :)

NAV tolmács 2017.08.26. 11:15:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ez pontosan így szokott történni, de a terminálon a zöld gomb megtalálása, majd annak megnyomása is szokott gondot okozni.

CID...... 2017.08.26. 13:29:27

@Reactor: Nem vagyok benne biztos, hogy a fizetőeszköz fémhulladéknak minősül.

CID...... 2017.08.26. 13:41:37

A pószternek csak jelzem, 30 párezernyi apró beváltása már tényleg beteges, nyílván nem áll szarul anyagilag, ha ennyi aprója összejön, felhívnám a figyelmét az adománygyűjtő ládákra ;)

Permetező 2017.08.26. 16:28:29

Barcsak nekem lennenek ilyen gondjaim. Kedved posztolo, ha nem tudsz mit tenni azzal a sok aproval hozzam barmikor eljuttathatod, 1000ft-ert atveszem az osszeset.

heidt 2017.08.26. 18:27:54

@KaTe: Erre a legszebb példa, hogy a horvátországi autópálya fizetőkapunál a magyarok 80%-a a készpénzes sorban áll 20-40 perceket, miközben a kártyás sorokban 2-5 perc alatt végezne, de akkor kiderülne, hogy külföldön nyaralt. Pénzváltás dettó. Itthon váltják ki az eurót, pedig olcsóbb kártyával fizetni külföldön, de annak nyoma maradna.

Orlay Soma 2017.08.27. 08:16:04

@stakeholder Manyecs: Nem veszik át, mert érvényes fizetőeszköz. Csak ha kivonják a forgalomból, teljesen megszüntetik a címletet. Az 1Ft-os pl. nagyjából annyit ért a hulladéktelepen, mint beváltva a bankba.

fakkjú 2017.08.27. 13:37:30

ha tényleg nem szarod le a kereskedelemben dolgozó embereket(mert te vagy a vevő-idióta felkiáltással) akkor rolnizd be az aprót,50 darabonként fajtánként(a 100ast csak 20 darabonként).tehát az 5ös 250ft-os rolni lesz a 10es 500,a 20as 1000,az 50es 2500.
ha így viszed be (szinte) bármelyik boltban örömmel veszik át.
zacskózva ne vidd,mert tényleg geci dolog.

.Manyecska 2017.08.27. 17:06:02

@Orlay Soma: NYILVÁN amikor már kivonták a forgalomból...megjegyzem nem lehet túl nagy biznisz..viccnek szántam. Hahha. :D

2017.08.27. 20:08:20

Vásárláskor: ha kérik, adom, sőt olyankor még többet kérnek és szívesen váltanak.
Bankba nem viszem az aprót, mert akkor mivel ultizok a haverokkal!!! Bankkártyát egy piros negyven-száz ulti után se szokott Pista vagy Papesz elfogadni! :)

Xezs6 2017.08.27. 21:21:06

Nekem valahogy sosem gyűlik össze ennyi apró. Eleve mindent kártyával fizetek, ha meg apróm van, azt elköltöm parkolásra, vagy a kézi mosóban, esetleg kocsmában.

Xezs6 2017.08.27. 21:34:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem vagyok hipszter, de mindent kártyával fizetek. Ne mondd már, hogy több idő a paypass, mint kiválogatni az aprót, vagy megvárni, míg a pénztáros kiszedegeti a visszajárót. Egyébként nekem aztán hót mindegy, hogy ki mivel fizet, szerintem te is felfoghatnád így, máris nyugodtabb lenne az életed.

Xezs6 2017.08.27. 21:37:52

@KaTe: Haha, nekem valami koszos Coop üzletben a pénztáros inkább felváltotta volna a 20 000-esemet, csak hogy ne kelljen a 120 Ft-os vizet kártyával fizetnem. Mondtam neki, hogy nem fogom felváltani ennyiért a 20 000-est, de találtam egy 200-ast. Mikor elkezdett nekem magyarázkodni a tranzakciós díjakról, meg se vártam a süketelést, csak elköszöntem. Engem nem érdekel, hogy melyik múlt századból ragadt itt, de az biztos, hogy többet abba a boltba nem megyek.

2017.08.27. 22:26:48

@Xezs6: inkább neked kellene lazítanod :)))

joska61 2017.08.28. 08:32:07

"Ti mit tennétek hasonló helyzetben?" Nos, mi nem kerülünk ilyen idióta helyzetbe.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.08.28. 10:43:53

@KaTe: de miért is dobálná ki a pénzt? Mint említette, egy év alatt elég sok apró összegyűlik, miért kellene azt másnak odaadnia? Te csak úgy "jótékonykodsz" évi több tízezer forintnyit? Ugye nem...
Sok háztartásban befőttesüvegekben gyűjtik az aprót, mert jól jön az még.
A posztolónak maximálisan igaza van, én sem örültem volna, ha a semmiért vesznek el tőlem közel egy ezrest.

GhostBusters 2017.08.28. 12:20:15

Egy szó, mint száz: a gusztustalanul magasan tartott tranzakciós díjakat kéne Mo-on - akár állami beavatkozással is - emberi mértékűre csökkenteni... Kártyakibocsátók meg sz*rjanak sündisznót!

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.08.28. 12:28:11

@kekecke: az rendben is van, a beváltáskor felszámolt díj magas. De akkor tartsa már a befőttesüveget a kocsiban és mikor parkol, szórja be az automatába, aztán levan a gond. Ezzel a gyűjtögetős magatartással csak magának generálja a problémát. Értem, hogy gyerekként erre szocializálódik, hogy a malacperselybe kell betenni a kis pénzecskét, de felnőttként lehet másként is.

Permetező 2017.08.28. 12:39:23

@Xezs6: ezek utan en sem vasarolok az emagbol az egyszer biztos44!

Permetező 2017.08.28. 12:41:07

@onlajnok: ezaz el kell verni parkolasra a felretett penzt az ennyi

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.08.28. 12:44:31

@Permetező: őő szerintem, ha a megmaradt 50-esekből 10-et bedobok az automatába, attól még az 500-as, amit egyébként beledobtam volna, nem fog eltűnni. Azt akkor otthon be kell rakni a félretevős üvegbe, ha már megtakarítás. Összességében ugyanannyi pénzünk marad félretéve, de mérhetetlenül kevesebb a szívás.

Aki meg csak úgy tud félretenni, hogy fizikailag elkülöníti a pénzt, ott nem az apró gyűjtése vagy nem gyűjtése a gond.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.08.28. 13:05:30

@a kisvakond: Beba! Nálunk a suli előtt 45 Ft a negyed órányi parkolás, és ha lehet, nem dobok be ötvenest, nem vagyok én Róbert bácsi. :-) Szóval de, elfogadják az ötöst is.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.08.28. 13:23:31

@szcsongor: Ezzel a feltételezéssel mentem ki Németországba a múltkor. (Meg azzal, hogy előtte a kanadai útra kiváltott 300 dollárból 250-et majdnem hazahoztam, mert mindenhol a kártyát preferálták.) Szóval lett nagy pofára esés, egy idő után már vadásztam, hol tudok kártyával fizetni az étteremben. A "BKV" automatáknak például csak töredéke fogadott el kártyát. A taxis is veszettül húzta a száját. De ahol előre megbeszéltem (panzió), ott is lepattantam, mert csak a hazai kártyát fogadták el, a magyar Mastercardot nem. Se creditet, se debitet. (gondolom a tranzakciós díj miatt) És ez nem egy bivalybasznádi falu volt, hanem maga Frankfurt, ami a brexit után most az európai pénzfőváros címre pályázik. Szóval ott sem minden fenékig tejfel.

Clamesa 2017.08.28. 13:49:47

Mindig "elpisiljük" a megmaradt aprót a Margit-szigeti új vécékben.:) Régen elparkolta apám, a munkahelyén meg volt kv automata, ahol szintén el lehetett lőni, mióta nyugdíjba ment, már mi járunk vele "jól".

Az 50-eseket, 100-asokat általában borravalónak adjuk, ha kártyával fizetünk eleve a kajáért rendeléskor.

Az 5 Ft-osokat gyűjtjük (nem fogadja el a szigeten az automata) és az egyik adományokat gyűjtő szervezetnek adjuk azokat, ők örülnek neki.

Egyébként mi adakozunk évi több tízezernyit, nem ördögtől való dolog az, csak nem feltétlenül pénzben (a gyerek jó állapotban megmaradt cuccait nem adjuk el soha, megy minden adományként a segítőkhöz).

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.08.28. 15:27:02

@onlajnok: Hát, ha magamból indulok ki, akkor én is inkább alkalmazással parkolok. Egyfelől olcsóbb, másfelől biztosabb. Nem egy automatánál vannak gondok, nincs benne papír, nem fogadja el a pénzt, nem működik, stb. Szóval, ez nem megoldás. Eddig a legjobb ötlet a teszkós automata pénztár volt. :)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.08.28. 15:33:12

@kekecke: Hát hogy olcsóbb lenne, azt kétlem, de ok, persze egyszerűbb úgy. De ha már az apró elköltésénél tartunk egy automata a legbiztosabb megoldás, az nem nagyon pofázik vissza az érmére, nem húzza a száját, ha sok van, akkor se.

Nemrégiben Frankfurban voltunk, volt otthon vagy 10 euróm 10-20-50 centesekben, na mondom elviszem. Egyből belehajigáltam a reptéren a jegyautomatába. Igaz eltartott pár percig, de ráértünk, míg jött a vonat. Utána már nem is kellett kp-t használnom többet.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.08.28. 15:46:15

@onlajnok: a Simple visszaadja a pénzt, ha hamarabb jövök el, mint ameddig eredetileg gondoltam. Még a kényelmi díjjal együtt is olcsóbb.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.08.28. 15:47:19

@kekecke: a legtöbb app perc alapon számol el....utólag fizetsz, nem előre, úgyhogy ezt nem igazán értem.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.08.28. 16:05:17

@onlajnok: a Simple-nél befoglalja az összeget (a maximális napi parkolás díját), majd a leállításkor visszaadja a fel nem használt időre foglalt összeget. Így értettem. És felszámol egy egyszeri "kényelmi" díjat, ami olcsóbb, mint amit az automata számol pluszban a mobilos parkolásért. És ha az automatán található számra küldesz SMS-t, ott nem kapsz vissza pénzt, ha hamarabb végzel, mint először gondoltad. :)

connector 2017.08.28. 23:04:35

Adja a gyereknek, örülni fog neki.

Reactor 2017.08.28. 23:58:34

@CID......: Nyilván arra gondolok, ami már érvénytelen :) az 1-2 forintosokat, akinek volt esze, az elvitte a MÉH-telepre, és jó lóvét szedett be belőle. Anno mikor a filléreket selejtezte le az állambácsi, azokat vitték a MÉH-telepre. Egy kiló tízfilléres súlya több pénzt hozott, mint az értéke, az alumínium miatt :)

Nekem még sose volt bajom abból, hogy sok apróval akartam fizetni. Olyan már annál inkább, hogy nagy címletből nem tudtak visszaadni.

.Manyecska 2017.08.29. 09:10:56

@Reactor: a poszt hatására beüzemeltem egy befőttest, otthon..:D Békát is teszek belé hogy valami értelme is legyen azért!

joska61 2017.08.29. 10:11:38

@GhostBusters: De hát ugye pont az állam határozta meg a tranzakciós illetéket. Ha azt pl levonjuk, akkor is sok a díj, de mégis jobb. Csak akkor most mondd meg, miből kellene tudni a banknak megélni?

GhostBusters 2017.08.29. 13:59:13

@joska61: Kisebb tranzakciós díjból. Ha Nyugat-Európában sikerül, itt is menni fog.

Reactor 2017.08.29. 16:22:22

@stakeholder Manyecs: Fogjak neked egyet? Itt rengeteg a tópart ,esténként vartyog ám jópár szép, megtermett példány körülötte :D

joska61 2017.08.30. 11:08:20

@GhostBusters: Majd ha az 1 ügyfélre vetített pénzmozgás is akkora lesz itt, mint Nyugat-Európában.

Frenk12 2017.08.30. 12:04:50

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

joska61 2017.08.31. 09:39:55

@Frenk12: Pilótaképzésre jelentkeztél?

jodi 2019.11.22. 11:28:31

A fenti írás címe egy kérdés:
Mit kezdjünk a felhalmozódott aprópénzzel?
Egyszerű halandó gondolhatja, hogy ha már felvetődik egy kérdés, azt valamennyire körüljárja az író, és valamiféle választ tesz közzé.
De nyilván ez egy blog, itt csak egy sztorit kapsz. Ami sem nem érdekfeszítő, sem nem tanulságos. Csak azt mutatja be, hogy az író mennyire értelmes.
Mert egy átlag józanésszel megáldott ember kisiskolás kora óta tudja, hogy ha nagy címletű bankjegyekkel fizet bizonyos összegeket, visszajárót kap.
Sokszor olyan a végösszeg, hogy a nálad lévő kis címletekkel segíteni tudod a visszajáró mennyiségének csökkentését, a címletek optimalizálását.
De ha otthon mindig csak kibaszod az aprót és mindig nagy címlettel fizetsz, akkor ugye tudvalevő, hogy gyűlik a sok 'vas'. De ezzel szopatod a pénztárosokat is és magadat is.
Nyilván gondolhatnánk, hogy azért bank a bank, azért pénztár a pénztár, azért posta a posta, hogy ott van váltópénz. Kicsiről nagyra, nagyról kicsire. Ne az átlagember feladata legyen már váltogatni, meg visszajárót számolgatni.
De hát azért a 20. század 2. évtizedében azt hinni, hogy nem a profit az első, főleg a pénzintézeteknél, az súlyos személyiségbeli dolgokra utal.
Félretenni (nyaralásra - költőpénzre) nem aprópénzben kell, hogy majd beváltogatom. Vagyis lehet tömni a malacperselyt, de az külön kör, hogy kiszedi az ember, valahogy megszámolja valaki valahol és valahogy elfogadja, beváltja valaki valahol.
Ez meglátásom szerint fölösleges kör. Bár ha valaki szeret erre órákat rászánni, meg élvezi, hogy még le is húzzák ezért, hát tegye.
Én úgy vagyok vele, hogy sosem hagyom elszaporodni az érméket a tárcámban. És fél mondatnyi kommunkiáción múlik, hogy egy üzletben a pénztárosnak jól jön-e az adott kiscímlet. Ha meg sok van, nem érdekel, fizető eszköz, kiszórom neki. Csak nem kilószámra, hanem a kisebbekből egy-két száz, a nagyobbakból egy két ezer forintnyi.
De a bankjegyekkel is úgy fizetek, hogy azért tudom, mikor mire költök, és nem indulok el kizárólak húszezresekkel a piacra.
Kisboltban jól jönnek az ezres címletek, nagy üzletekben, meg felváltom a nagyot, és ha olyan az összeg kiegészítem a kicsikből.

És tényleg: Rengeteg üzletben gyűjtenek pénzt ilyen-olyan célokra. Bedobsz 50-60 5-50 forintost, és még a közérzeted is jobb aznap.

Ahol a nagy címletből kapod vissza a váltópénzt, ott tuti, hogy nem fognak hőbörögni, ha pár ezer forintot 100, 200 forintos érmében adsz oda.

Szóval a címben felmerült kérdés ugyan nem lett megválaszolva, de a válasz körülbelül ennyi:
- Mit kezdjünk a felhalmozódott aprópénzzel?
- Ne hagyjuk felhalmozódni, ha meg igen, mert szarunk a világba, akkor ne csodálkozzunk.

ui: nem adunk futárnak kis címletű érmét. ha téged zavar, hogy húzza a zsebed, akkor egy motoros, kerékpáros futár szerinted mit érez, ha adsz neki egy marék metált?
3-500-1000 ft-nyi jatt illendő átlagosan. hát azt ötvenesekben odaadni is ciki.
süti beállítások módosítása