Tékozló Homár

Kiviheted a maradék vizedet az étteremből, vagy nem viheted ki?

2019.07.10. 11:00 | Homár Rezső | komment

dreamstime_m_23229936.jpg

Levente a kánikula közepén szerette volna magával vinni az ebéd mellett megmaradt ásványvizét, ám azt nem vihette ki a Vakvarjúból. Nem tűnik nagy dolognak, de ha már kifizette, ha már szomjas, mi ebben a probléma? Az üveget még a betétdíj kifizetése után sem vihette birtokon kívül. Na de vajon miért? Erről megkérdeztük az éttermet is.

Barátnőmmel és barátaimmal már évek óta járunk a Vakvarjú étterembe, az utóbbi években főleg az Újlipótvárosban található éttermükbe. Legutóbb, másfél hete nagyon kellemetlen élményem volt az újlipótvárosi étteremben. Körülbelül dél és 13:00 óra között voltunk az étteremben, barátnőm szüleivel. 

Az ételek finomak voltak, a kiszolgálás is rendben volt. Mivel elégedett voltam, ezért a  10 500 forintos számlához még hozzácsaptam 1500 forint borravalót, tehát 12 000 forintot hagytam náluk. Az ételek mellé kettő darab 0,75 literes üveges ásványvizet is fogyasztottunk, és mivel az egyik üveg szinte teljesen megmaradt, ezért úgy döntöttem, hogy azt elviszem magammal a kocsiba, hiszen nagyon meleg van, jó lesz az még, meg amúgy is fizettem már a vízért, akkor miért ne dönthetnék úgy, hogy magammal viszem. 

Kifelé menet a kijáratnál az egyik középmagas, barna hajú, 30-35 év körüli pincér „rámszólt”, hogy nem vihetem ki az ásványvizes üveget az étteremből, mert „az visszaváltós üveg”. Ezen nagyon meglepődtem, főleg, hogy az eddig általam nívós étteremnek tartott kedvenc éttermemben a Vakvarjúban, amikor egy 12 000 forintos fogyasztásom van, akkor számon kérik rajtam, hogy nem vihetem ki az általam kifizetett vizet. (gondolom az üveg betétdíja maximum 100 forint lehet) 

Ezt a fajta eljárást nagyon kicsinyes filléreskedésnek tartom, és akkor úgy gondoltam, ez távol áll a Vakvarjú szellemiségétől, de nyilván a Vezetőségnek kell tudnia, hogy ezzel az állítással egyetértenek e vagy sem.

Ha betétdíjas az üveg, szerintem akkor sem ezen a 100 forinton kéne filléreskedni, ha a kedves vendég magával szeretné vinni, vagy akkor bele kéne kalkulálni abba az árba, ami az étlapon szerepel, a betétdíj árát is. 

Ez a fajta kicsinyes viselkedés a pincér részéről nagyon meglepett, de aztán mondtam, hogy jó, akkor kifizetem az üveg árát, de ekkor továbbra is elutasító volt és azt mondta, hogy ezt sem lehet. 

Később küldtem egy levelet a Vakvarjú vezetőségének, amiben rákérdeztem tőlük, hogy amennyiben a kedves vendég már annyira frusztrált, hogy azt mondja, hajlandó kifizetni az üveget, csak vihesse, akkor szerintük vajon ügyfélközpontú hozzáállás e az, hogyha elzárkózik a kedves pincér úr attól, hogy fizetés után a kedves vendég kivihesse az ásványvizes üveget. Az emailre azóta sem válaszoltak. No comment. 

Nagyon kiábrándító és csalódást keltő! Pedig a barátaimnak eddig mindig a Vakvarjúval példálóztam, hogy az átlag magyar mentalitással ellentétben itt mennyire profi a vendéglátás, de ezek szerint ideje, hogy keressek egy másik kedvenc éttermet..

Röviden ennyi lenne a sztori. Ha érdemesnek tartjátok, akkor légyszi osszátok meg, illetve ha bármi kérdésetek van, kérlek jelezzétek és válaszolok.

A Vakvarjú válaszában nagyon szerettük a korrekt bocsánatkérést, a játszóteres rész nekünk viszont inkább felesleges és fura. 

Először is engedje meg, hogy megköszönjük a lojalitását a VakVarjú éttermek iránt. Számunkra kiemelten fontos, hogy a vendégeink maximális elégedettséggel távozzanak tőlünk és visszajöjjenek hozzánk újra. Sajnáljuk, hogy ez alkalommal csalódást okoztunk.

Utánanéztünk az esetnek és elnézést kell kérnünk, mert kollégánk valóban túlreagálta a helyzetet.

Szeretnénk egy kicsit megmagyarázni, hogy miért történt az eset: Az étterem mellett játszótér működik és többször előfordult, hogy vendégeink a megmaradt italokat elvitték magukkal, amikor gyermekükkel a játszótérre mentek. Többször sajnos az üveg vagy a pohár összetört, ezáltal pedig a játszóteret le kellett zárni, mert balesetveszélyessé vált. Emiatt szoktuk megkérni a vendégeket, hogy ne vigyenek ki az étterem területéről üveget. Véletlenül sem szeretnénk mentegetni kollégánkat, mert valóban nem megfelelő hangnemben és nem megfelelő üzenetet közvetített Ön felé. Ezért szeretnénk ezúton is elnézését kérni. Reméljük, hogy lesz alkalmunk még találkozni Önnel éttermünkben és személyesen is elnézését tudjuk kérni.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zserzsenne 2019.07.11. 12:54:58

@Muad\\\'Dib: 2 fogásos menü, szervizdíj és ital nélkül, 9000 forint. Még nem ittál semmit, és már 10 rongy. Kávéról, desszertről még nem is álmodtunk... Köszi, hogy alátámasztottad amtit mondtam :)

Irbisz 2019.07.11. 12:56:05

@Terézágyú:
kit érdekel? ilyen bunkó magatartást egy vevőkből élő étterem nem engedhet meg magának, pláne nem egy - ki tudja miért- elég sok borravalót adó vendéggel szemben nem.
aki ráadásul visszajáró vevő ...

gyöngytyúk 2019.07.11. 12:57:04

@n3spr3ss0: ..ez frappáns összegzése volt az egész polémiának . -)) xd

Muad\\\'Dib 2019.07.11. 12:57:04

@zserzsenne:
Nem, nem támasztottad alá. bib gourmand vs. normális. Qrvára széles terület van ott még.

Irbisz 2019.07.11. 12:59:59

@csúti csüngőhasú tolvaj:
a hozzád hasonló seggfejek meg ne is indítsanak vállalkozást, hacsak nem a névadód stílusában teszik előre garantált 10x hasznonkulccsal.
egy ilyen vállalkozásra semmi szükség, nem a szocializmusban vagyunk, és illene közeledni a nyugathoz, legalább a magánszférában. ez a pincér ugy viselkedett mintha hatóság lenne, és mintha a vevközpontúságról, vevői élményről, és ennek értékéről sosem hallott volna (ami feltehetőleg igaz is ...). de te sem, csak a pofád oltári nagy, a suttyóságok terjesztésében.

Snagal 2019.07.11. 13:03:11

@Irbisz: a szokásos 10-15% közötti-t adta, ami többnyire a normál szokás ha meg vagy elégedve mindennel, de pozitív benyomás után inkább a 15.
Szóval ez nem hogy nem kirívóan sok, de még csak soknak se számít.
pont ezért felesleges volt a matek a sztoriban, adott jattot ahogy illik mert elégedett volt, kész. pont.

Muad\\\'Dib 2019.07.11. 13:04:01

@Snagal:
Itt van az étlapjuk:
buda.vakvarju.com/etlap/#chef_erno_ajanlata
Nyilván olcsó fogásokat kell választani ahhoz, hogy 12ezer legyen 4 főre.

zserzsenne 2019.07.11. 13:06:16

@Muad\\\'Dib: A Stand25 szerintem kilóg a sorból, a minőséghez képest olcsó. Egyébként nézd meg, hogy elég sok fogás ott is min. 3e forint felár a menühöz képest.
Számoljunk egy olcsóbb éttermi árral, alsó hangon 3e forint egy főfogás, iszol hozzá két limonádét (2x900 forint), két kávét (2x400 forint). Borravaló nélkül 8600, és levest meg desszertet még mindig nem ettünk, és a legolcsóbb főételt választottuk.

Muad\\\'Dib 2019.07.11. 13:10:50

@zserzsenne:
Lásd: @Muad\\\'Dib:
Itt is 3 ezer körül van a legtöbb étel. Csak azért mondom, hogy kár ezt a helyet fikázni, egyáltalán nem vacak. Jó, nyilván nem a legjobbak egyike, de simán erős közepes a jobb kajáik.

Snagal 2019.07.11. 13:16:24

@Muad\\\'Dib: részemről nem fikáztam, semmi bajom az ár/értékaránnyal itt, pusztán arról szólt a matek ami engem illet, hogy a poszter úgy adta elő a víz nélküli 2500-3000Ftos fogyasztást mintha a Four Seasons-ban ment volna a rongyrázás.

zserzsenne 2019.07.11. 13:16:58

@Muad\\\'Dib: Életem egyik legrosszabb éttermi élménye (egyik legrosszabb étel) kötődik a Vakvarjúhoz, én akkor is fikázni fogom, ha három Michelin-csillagot kap.

body_andras 2019.07.11. 13:21:24

@csúti csüngőhasú tolvaj: Meg azt is hogy a vendéglátásból élő vállalkozók szerényebb képességű része (sajnos) a vevőket nem ügyfélként, hanem fejőstehénként kezeli, és elvárják hogy kussoljanak. Baromi nehéz egy ilyen üzletet hibátlanul futtatni, éppen ezért kemény meló. Aki azt várja hogy körülményektől függetlenül masírozzanak a lebujba és szó nélkül hajigálják a pénzt a kasszába, azok inkább kereskedjenek fegyverrel - habár abban a szektorban sem nézik jó szemmel a taplóskodást.

body_andras 2019.07.11. 13:23:12

@Pötyögtetek: Ha emlékezetem nem csal, szép kis Homár történet kerekedett abból, hogy valahol a mesés Budapesten pár vendég a budira járt csapvizet tölteni...

Faszerkezet 2019.07.11. 13:25:05

Ejjha.... 10 500.- ért ettetek, ittatok 4-en? Mostmár megnézem ezt a büfét én is. Hmmm, látom krőzus módjára rádobtál vagy 2 volánjegy borravalót is....

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.07.11. 13:25:28

@Muad\\\'Dib:

Áruld már el, ki a faszt érdekel az ostoba hisztid. Nem a közértbe mentél be, hanem étterembe. Azt hiszed az agyatlan barom fajtád még az evőeszközt is hazaviheti, mert fizetett a kajáért?

Nancsibacsi 2019.07.11. 13:26:10

Szerintem ez az eset simán nem valós, mert akármelyik olcsó étteremből el lehet vinni a vizet palackkal - egy szót nem fog szólni senki se. Inkább azt teszteli a sztori, hogy terézagyú és társai itt is elkezdik-e ekézni a posztert, vagy sem. És igen!

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.07.11. 13:27:02

@Irbisz:

Agyatlan baromkám, egy vállalkozás előírhatja, hogy a göngyöleggel mi a teendő. Ha azt nem lehet kivinni, akkor nem lehet kivinni, oszt szarik rád mindenki, ha nem tetszik akkor is.

Muad\\\'Dib 2019.07.11. 13:29:50

@zserzsenne:
Érdekes, nekem meg eddig kifejezetten jó tapasztalataim voltak. Feltételezem hely és szakács függő.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.07.11. 13:31:55

@body_andras:

Ezek elég gyorsan el is buknak. Viszont sajnos tény az, hogy a mai világban bőven elég lehúzni valakit vagy valamit akkor is ha nem igaz és lehúzhatja a rolót, és pillanatok alatt lehet akár megrendelésre is tönkre tenni egy adott konkurenciát. A Homár az egyoldalúság világbajnoka, alapból arra építenek, hogy csak a vásárló, felhasználó, etc. lehet a szegény szerencsétlen áldozat, holott elég csak abba belegondolni, hogy ha mindenhol olyan erkölcsös és okos és mindenben tudós emberek dolgoznak mint a hozzászólók, akkor a Homár már rég elsüllyedt volna a mélyben, mert nem lenne muníciója.

Muad\\\'Dib 2019.07.11. 13:34:19

@csúti csüngőhasú tolvaj:
OMFGOMFGOMFG!
B+ az evőeszközt nem fizeti ki, de a vizet igen. Lehet azt mondani, hogy sajnos a betétdíj, a beszállítónk, apádfas*a miatt az üveg nem kivihető az éttermünkből. Lehet ezt mondani, előre. Ha nem mondod, akkor amit megrendeltél az a tied. Ha kajamaradékodat beleöntöd az otthonról hozott műanyagszatyorba, az tirpák viselkedés, de nem az étterem dolga.

élhetetlen 2019.07.11. 13:37:22

@Snagal: Azt hiszem, nem érted az esetet. A poszt nem a pénzről, fogyasztásról szól, bár szerintem is beleférne egy üvegbetét ára az 1500-ba. Teljesen épeszű gondolat, hogy meleg van, itt egy üveg hűtött víz, jó lesz az útra. Ezek után beégették a leendő anyósa, apósa előtt. Rászóltak az ajtóban, mint egy hülyegyerekre, hogy azt tedd le, az nem a tied. Ez a lényeg.
Ha a vezetőt kéri, akkor a család ott áll még min. 10 percet, még kínosabb a szitu. A játszótér duma meg elég gáz, mert ha ténleg ez a probléma, és tényleg probléma, akkor már kitettek volna egy táblát, hogy “Kedves vendégeink, az étteremből poharat, üveget kivinni nem engedélyezett”.

Drago Brutic1 2019.07.11. 13:51:12

Utánajártam. 100 eldobott és összetört üvegből 4 alkoholos, a többi 96 a megvadult luxuséttermes, ebédelős/ásványvizes hordák szomorú mementója. Igaza van az étteremnek. Javaslom, hogy a boltok se engedjék kivinni az üvegeket, a kedves vevő helyben fogyassza el az italt.

Snagal 2019.07.11. 13:52:31

@élhetetlen: értem... ezért írtam hogy hulla felesleges az összeget elemezni, meg hogy mekkora kurva nagy jatott adott (nem), mert nem a pénzről szól... szerintem én sem állítottam ennek az ellenkezőjét.

Miért kínos szitu az, hogy ha saját értékrendem szerint méltatlanul bánnak velem és ezt nem az ajtóban álló láthatóan inkompetens pincérrel szeretném megbeszélni hanem a vezetővel, ha már úgyis ez a kedvenc éttermem és szeretek ide járni és nem úgy van vele, hogy "le van szarva úgy is a világ másik felén élek sose jövök ide többet".
Kijön az étteremvezető, megkérdezi miben segíthet, te meg elmondod neki, hogy szeretted volna elvinni a vizet hiszen kifizetted így azt gondolod ennek nincs akadálya, de a kolléga szerint ez nem lehetséges. Valóban így van vagy csak valami félreértésről van szó? ez maximum 2 perc, de ha várni kell az üzletvezetőre akkor lehet 4 is. Miért lenne kínos kinyitni a szánkat?

élhetetlen 2019.07.11. 14:00:20

@Zuzer78: “ki is sajtolja belőle az utolsó fillért is...”. Ki mint él, úgy ítél? Más szempont nem lehet? Mondjuk a kényelem, ott a hűtött víz, és a poszter nem akart megállni, parkolót keresni a köv. bolt előtt, hogy vegyen egy flakon vizet, mert meleg van, és kaja után szomjasak lesznek.
Csak egy régi sztori, ketten bevágtunk egy hatalmas csülköt Hűvösvölgyben. A barátnőmnek voltak kutyái, és ilyen esetre mindig volt nála zacskó. Nem csomagoltatunk, elrakta a csontot (a pincér egy kicsit meghökkent, de aztán rájött, hogy nyilván nem ettük meg). És nem azért vittük el, mert a csont árát is ki akartuk sajtolni a vendéglőből, hanem, mert a két kutya nagyon örült a meglepinek, akár két napot is elszórakoztak vele, mielőtt elásták.

2019.07.11. 14:00:27

@Snagal:
Leginkább te elemezgetted az összegeket, amiknek kb. annyi jelentősége volt, hogy fizető vendég volt, aki ott kajált, nem csak az ásványvizeket vette, és még borravalót is adott, hogy ne azon rugózzatok, hogy biztos bubkó volt a cincérrel, csak fillérbaszni járt oda, nem adott borravalót, stb. De nem ez volt a poszt lényegi mondandója, valamiért te mégis ezt méregettex.

Egy Srác 2019.07.11. 14:02:32

Nem kell itt sokat ragozni a témát.
Pincérre 58-as bicepsz mögül lenéz, udvariasan megkérdez: "Keresed a baaaajt?" Kész. Viheted az üveged.

Ja, hogy nincs 58-as bicepsz? Akkor vizet bevedel, üveget pincér kezébe nyom: "Vigyázz rá, törékeny!" Kész.

Snagal 2019.07.11. 14:05:11

@Zabalint: akkor olvasd el újra az első posztomat aztán haladjunk tovább mert nem erről volt szó. Ha poszter emlegeti az összegeket had emlegessem én is.
Érdekes azt nem emeled ki hogy leírtam, hogy szíve joga elvinni a vizet, vagy hogy az egyetlen amibe konkrétan a poszter felelősségét firtattam, hogy a helyszínen nem állt ki a saját igazáért hanem hazament leveleket írogatni?

body_andras 2019.07.11. 14:10:12

@csúti csüngőhasú tolvaj: Szerintem a Homár szerkesztősége szinte teljesen elfogulatlan és pártatlan, csak közli a beérkező leveleket és hozzátesz annyi pro és kontrát, amennyit adott pillanatban tud. Az a jelenség, amire célzol, inkább Bookingon és Tripadvisoron, meg a hasonló oldalakon jelenthetnek gondot, ahol pár rosszindulatú értékelés is befolyásolhatja a várható foglalások számát.

fda 2019.07.11. 14:11:02

A környékbeli boltosok is csatlakoztak a játszótér megmentéséhez, ezetúl onnan sem lehet kivinni a befőttes és italos üvegeket. Sose lehet tudni, hogy ki hol hajingálja szét.

Vonatkozik mindez a pékárura is, mert az meg morzsál.

élhetetlen 2019.07.11. 14:25:52

@Snagal: Na, ezt hagyjuk, ebből nem lesz értelmes beszélgetés. “hogy mekkora kurva nagy jatott adott (nem)”. Te nyilván egy egyszerű ebédnél 12 eft-ra 30 ezres jattot adsz. A pénz csak azért került szóba, mert ahogy már írtam, beleférne egy üvegbetét ára az 1500-ba. A 2 perc, 4 perc. Persze, az üzletvezető ilyen esetben eldob kaszát, kapát, ha éppen telefonon tárgyal, akkor leteszi a telefont, rohan, és két perc alatt azt mondja, hogy, igen, félreértés történt, vagy a két perc alatt elmagyarázza a játszóteret, és azt is, hogy miért nem volt idejük kitenni egy táblát. És a család ámulva nézi, hogy a leendő vejük milyen hatékonyan intézkedik. Így képzeled? Na, ne röhögtess!

2019.07.11. 14:29:56

@Snagal:
Nem mindenki akar a helyszínen haborúba kezdeni, de attól még lehet véleménye, ezért is írt először nekik levelet, amire nem reagáltak. A pincérnek meg helyszínen megmondta, akkor kifizeti, de a pincér tovább akadékoskodott.

Snagal 2019.07.11. 14:51:08

@élhetetlen:
nem, én nem ilyen balfaszul intézném :)
és képzeld, egy vezető ilyenkorfélre teszi az aktuális munkáját és oda megy a vendéghez és megpróbálja elsimítani a problémát, aztán nyugodtan folytathatja az egyéb ügyesbajos dolgait, ez nem scifi, így működik :)
(leírom neked is ezredszer is: nem tartozik a sztorihoz a jatt összege!!! meg a számla vége sem!!! fogyasztottak, fizettek, jatttoltak, nem kapták meg a vizet... ez a lényeg, a többi csak sallang bullshit, ha a poszter ebbe belemegy akkor a kommentelők is belefognak. Vagy szerinted ki kell emelni az összeget mert az fontos?? Elárulod mekkora összegnél kérem jogosan a kifizetett vizet és mekkora összeg alatt nem jogos ha elviszem a vizet? ha csak egy kávéra ugrok be meg két liter vizért akkor nem vihetem el, de ha eszek 3 főételt már igen? ugye hogy kurvára mindegy mennyit fizetek? )

élhetetlen 2019.07.11. 14:53:06

@G75: “Az megvan, hogy az üditős cégek csak tele rekesszel veszik vissza a göngyöleget?”. Nem, nem volt meg, de ha így is van, akkor mi van? Eltört egy üveg? Gondolom félreteszik a hiányos rekeszt, és, ha a jövő héten is eltörik egy, akkor annak a maradékából feltöltik az előzőt, és mindig csak egy hiányos rekesz van. Vagy mit akartál mondani? Hogy üveg csak akkor hiányozhat, ha a vendég elviszi/ellopja? Törés szóba sem jöhet?

Snagal 2019.07.11. 14:53:17

@Zabalint:
"Nem mindenki akar a helyszínen haborúba kezdeni"
gond van a szövegértéssel? nem mondtam, hogy bombázza le az étteremet vagy gyalulja le egy tankkal... neked egy nézeteltérés rendezése, megbeszélése háborúzást jelent?
jesszus...
akkor írjatok levelet midnenkinek aki megbánt titeket, sok sikert :)

Jenny Wilson 2019.07.11. 15:15:18

@Zabalint: "Ha önzőn gondolkodna a posztoló, nem csinált volna belőle ügyet, hanem tényleg hagyja a fenébe, mert ennyit nem ér az egész."
Szerintem inkább úgy lehetett, hogy írt nekik egy e-mailt, arra nem válaszoltak, ezért bosszúból felnyomta őket a Homáron.

KaTe 2019.07.11. 15:18:24

@fda: Arra a galambok meg a patkányok jönnek!

@Egy Srác: És h a pincérnek van 58-as bicepsze?

gyöngytyúk 2019.07.11. 15:24:20

@n3spr3ss0: ..ez frappáns összegzése volt az egész polémiának . -)) xd

Jenny Wilson 2019.07.11. 15:26:16

@fda: Szerintem nem azt feltételezi az étterem, hogy aki kivitte onnan az üveget, az az első játszótéren odavágja a földhöz. Mondjuk kimennek, leülnek a parkban, megisszák a maradék vizet, az üveget a kukába (vagy ha tele van, ami Pesten gyakori, a kuka mellé) teszik, és továbbállnak.
Csakhogy. Eljő az éj, és ezzel együtt a kannás borok és teszkó gazdaságos vodka időszaka. Megveszi az éjjel értelmisége, kimegy a parkba, megissza, amit vett, és a pici agyával, aminek a képességén a szesz csak rontott, kitalálja, hogy kéne valami menőt csinálni. Pl. üvegeket földhöz vagdosni... (Nem feltétlenül a sajátot, hanem épp amit talál.)
10 évig laktam olyan emeletes házban, ami alatt park volt, és ritka volt az olyan hétvége hajnal, amikor nem ébresztett fel egy ilyen akció, szóval nem egy elméleti, rosszindulatú feltételezés a részemről.

KaTe 2019.07.11. 15:28:56

@Zabalint: A posztoló ellenszenves stílusa sokaknál elég ok arra, hogy akár igaza van, akár nem, ne értsenek vele egyet.

off:
Vörösvári úti rendelőintézetben recepción ketten előttem, nyolcan mögöttem. A semmiből megjelenik egy hölgy, kenguruban, benne x hónapos gyerkőc. Előttem kettővel állónak mondja, hogy csak egy kérdést akar feltenni a recepción, de az rutinos, ignorálja. Ugyanezt az előttem állónak is, az int, hogy oké, mehet. TERMÉSZETESEN nem csak egy kérdést akart feltenni, hanem pofátlanul a sor elé akart furakodni. Az első gondolatom az volt, hogy oké, gyerekkel van, legyünk toleránsak. Aztán eszembe jutott, hogy amúgy áll még mögöttem min. 8 ember, ők lehet nem annyira szerették volna maguk elé engedni a hölgyet és amúgy se értem, hogy miért az előttem lévő hölgytől kérdezi, illetve miért ő dönti el, hogy maga elé engedi -e vagy sem. Ilyenkor az összes jelenlévőt kellene kérdeznie, majd a többség dönt alapon elfogadnia a szavazás eredményét. Nem?

KaTe 2019.07.11. 15:33:06

@Jenny Wilson: Ennél sokkal jobb, amikor elkezdik tölteni a köztéri kukát, látják hogy tele van, semmi gond, elkezdik építgetni a halmot a tetején, jó az úgy. Igaz, hogy pár perccel később ledől a halom teteje a kuka köré, de a következő barmot ez sen zavarja, a kukában lévő halmot elkezdi tovább építeni, amíg az is össze nem dől... És ez így megy egészen addig, míg valaki el nem szállítja, mert ha ezeken az embereken múlna, akkor néhány hét alatt egy kisebb hulladékhegy nőne a szeméttároló helyén... Na ezek azok az emberek, akik nem tudják elképzelni, hogy az elhagyott / széttört üvegek valóban gondot jelenthetnek egy játszótéren...

élhetetlen 2019.07.11. 15:33:57

@Snagal: “és képzeld, egy vezető ilyenkorfélre teszi az aktuális munkáját és oda megy a vendéghez”. Ezt inkább rád hagyom, képzeld el csak te, és élj ebben az álomban. “Elárulod mekkora összegnél kérem jogosan a kifizetett vizet és mekkora összeg alatt nem jogos ha elviszem a vizet?”. Ez nem jog kérdése. Ha csak százasra kerekíted a fizetendő összeget, azaz, pl. 30 ft-t adsz, akkor nem illik elvinni a 100 forintos üveget. 1500 ft-nál már nem abszurd. Itt jön az összeg jogosultsága. Egyébként tépheted a billentyűzetet, szerintem attól még nem lesz igazad. Karipapa01-et már elküldted, “Nem baj ha nem érted amit leírok csak én meg azt nem értem miért érzed kötelezőnek válaszolni olyanra amit látszólag nem értesz. Nyugodtan állj tovább és károgj másik kommenthez”, Te sem érted, amit írok, most téged idézve ezek tőlem neked szólnak. Már írtam, hogy ebből nem lesz értelmes beszélgetés.

Toxic Waste 2019.07.11. 15:36:34

@Szőnyegbombázó Galamb: váltak? Az elejétől ilyen. A Homár emiatt működik még. Nem, nem fogyasztóvédelmi blog, hanem fogyasztóvédelmi (vagy valami hasonló) témában jelentetnek meg posztokat, melyeknél az úri kommentelőgárda a posztolót (levélírót) basztathatja. Meg persze egymást, és mindenki mást, aki erre jár. Ide lőjetek!

Jenny Wilson 2019.07.11. 15:50:42

@élhetetlen: Nem volt túl okos dolog a posztolónak kiemelnie, hogy mennyit fizetett, és mennyi borravalót adott, mintha számítana valamit - túl magas labda volt, nem csoda, hogy többen le is ütötték :) Tök lényegtelen, hogy mennyit költött. Normális esetben egy étteremnek minden vendég egyenrangú, akkor is, ha csak egy levesre ugrott be, és akkor is, ha végigette a menüt. Nehogy már ezen múljon, hogy hogy viselkednek velünk!

Permetező 2019.07.11. 15:58:05

@Toxic Waste: nem lövök, majd ha kifizeted a golyót előre

élhetetlen 2019.07.11. 15:59:01

@Jenny Wilson: Csak kérdezem, biztos, hogy azt hallottad, amit feltételezel? “kitalálja, hogy kéne valami menőt csinálni. Pl. üvegeket földhöz vagdosni...“. Szerintem, aki már leitta magát, az hajnalban alszik. Volt vagy öt év Zöld Pardon, Rio korszakom. Az Egryre néz a hálószobám, azon az utcán parkoltak a vendégek, kocsiajtók becsapva, mert kilincs nincs, hangoskodás, mert a zenétől kicsit megsüketültek, és térdig érő szemét. Panasz, és az önkori intézkedett. 4-re vége a bulinak, jöttek a takarítók, csissz-csissz a járdán, egymásnak kiabálás, és az üvegek egymásra dobálása a kukába. Ez ugyanaz a zaj, ugyanúgy hajnalban, mint amit te hallottál. És a négytől nyolcig alhatok egy kicsit is megszűnt.

Jenny Wilson 2019.07.11. 16:05:47

@élhetetlen: Egészen biztos, mert mindig odamentem utána az ablakhoz, hogy jézusom, mi volt ez... De egyébként elég volt reggel szétnézni a téren :(
Ez egy létező probléma, és csak szerencsés az, aki olyan helyen lakik, hogy ezeket hamar feltakarítják.

Snagal 2019.07.11. 16:07:33

@élhetetlen: Én hozzád se szóltam pajtás... tovább állni neked kell ilyenkor, nem nekem, de ezek szerint ezt sem sikerült megfelelően értelmezni.
De nekem végülis mindegy, épp ráérek. Neked meg ha nem tetszik akkor tudom ajánlani a blog vonatkozó beállításait...

élhetetlen 2019.07.11. 16:09:50

@Jenny Wilson: Na, az előbb írtam neked, még mielőtt megkaptam volna ezt a kommentedet. Igazad van, “minden vendég egyenrangú”. Én csak annyit mondtam, hogy az összeg ott jött be, hogy aki csak százasra kerekít, és harminc forint jattot ad, az ne vigye el a 100 forintos üveget, de 1500-ba már beleférhetne. Ebből a szempontból számít, hogy mennyit adott. De mindegy.

Jenny Wilson 2019.07.11. 16:17:24

@élhetetlen: Egyébként biztos, hogy ugyanaz a pincér nem engedte kivinni az üveget, mint aki átvette a borravalót?

élhetetlen 2019.07.11. 16:38:28

@Snagal: Igazad van, először én szóltam hozzád, aztán rájöttem, hogy felesleges, és a második hozzád szólásom már úgy kezdődött, hogy “Na, ezt hagyjuk“, de erre válaszoltál, tehát már nem arról van szó, hogy csak én irkálok neked, azután már a szövegeidre válaszoltam. Megpróbálom lassabban hogy megértsd. Ha írok valamit valamelyik kommentedre, és nem válaszolsz, akkor vége. Ha válaszolsz, akkor már nem arról van szó, hogy “Én hozzád se szóltam pajtás...“, mert szóltál hozzám. És ilyenkor már a “tovább állni neked kell ilyenkor, nem nekem “ nem érvényes. Miért is nekem kell tovább állni, ha már te is szóltál hozzám? Neked ezt sikerül értelmezned? Sajnos nem hiszem, úgyhogy beszélgess magaddal, akkor mindegy lesz melyik éned áll tovább.

Adil86 2019.07.11. 16:42:33

@kolomparlole1114: akkor lehetett volna úgy írni, hogy "jelentős fogyasztásunk és korrekt borravaló után" de ez csak az én véleményem, nekem nem lett tőle szimpatikus a levélíró. Az, hogy mennyit fogyasztottak és mennyi borravalót adtak az üveg sorsának szempontjából nem sok köze van a történethez. Ha csak a vízért fizetett volna 500 Ft-ot és reklamál, akkor is jogos lett volna a panasza.

2019.07.11. 16:50:37

@Snagal:
Ja, hogy nem ismered, hogy a szavakat átvitt értelemben is lehet használni.

Nem, nem mindenki szeret helyszínen balhét csinálni, ha a másik fél erősködik. Ezért írt levelet a tulajnak a problémája miatt, aki mellesleg nem is valószínű, hogy ott tartózkodik, hiszen értelemláncról van szó.

élhetetlen 2019.07.11. 16:53:33

@Jenny Wilson: “Egészen biztos”. Bocs a felvetésem csak a személyes tapasztalatra alapult, hogy a takarítók lehetnek olyan zajosak, mint a randalírozók.
“Egyébként biztos, hogy ugyanaz a pincér nem engedte kivinni az üveget, mint aki átvette a borravalót?”. Ennek nincs jelentősége. Ha naponta visznek ki üveget, poharat, és ez gond, akkor írják ki, hogy nem lehet. Ha évente két ilyen van, akkor nyeljék le, de ne az ajtóban alázzanak valakit a családja előtt.

Snagal 2019.07.11. 16:54:01

@élhetetlen: ez kocsmai verekedésre fordítva így néz ki: te oda jöttél hozzám és pofán vágtál, aztán én vissza ütöttem, és szerinted akkor vagyunk kvittek ha te még egyszer pofán vágsz ? :))
logikus :)
igen, úgy kezdted, hogy "na ezt hagyjuk"... aztán írtál még egy fél oldalt.
Igazából ha vissza olvasod olyan dolgokba kötöttél bele amit sosem állítottam (nem mondtam, hogy az összegnek és az ásvány víz elvitele között bármi összefüggés lenne, azt sem mondtam, hogy ne vihesse el az üveget, azt sem mondtam, hogy a poszternek nincs igaza... ) szóval majd ha elmondod tulajdon képpen mivel is nem értesz egyet amit leírtam akkor arról beszélhetünk, addig meg csak felesleges szájkarate :)

2019.07.11. 16:54:47

@Jenny Wilson:
Ha már próbálod védeni az étterem csúsztatását, legalább utánanézhetnél a játszótérnek és a nyitvatartásának. Ez egy zárt játszótér, ahogy a budapesti játszóterek többsége.

Snagal 2019.07.11. 16:59:01

@Zabalint: lehet, hogy nem ismerem hogy a szavakat átvitt értelemben is lehet használni. (bár ezesetben neked az iróniával lehet hasonló hiányosságod...)
de ezek szerint te meg a szavak alapvető értelmét sem ismered nem hogy az átvitted, mert most is "balhét" írsz... elárulod, hol írtam, hogy balhézzon össze a vezetőséggel?

gigabursch 2019.07.11. 17:01:47

youtu.be/JBrSwcnFaLM

Varjú vagy! Kár! De nagy kár, hogy varjú vagy.

Jenny Wilson 2019.07.11. 17:02:50

@Zabalint: Senkit nem védek, csak a véleményem írom le. Nem valaki mellett és valaki ellen vagyok, csak leírom, ami a témával kapcsolatban eszembe jut.

2019.07.11. 17:04:29

@Jenny Wilson:
Oké, csak van egy durván életszerűtlen magyarázata az étteremnek egy szimpla bocsi helyett, és azt próbálod csak azért is megmagyarázni, akkor is ha amúgy semmi sem stimmel azzal kapcsolatban.

Jenny Wilson 2019.07.11. 17:05:09

@élhetetlen: Nem azért kérdeztem. Csak azért, mert aki nem engedte kivinni az üveget, lehet, hogy nem ismerte fel a posztolóban A Sok Borravalót Adó, Ezért Különleges Tiszteletet Érdemlő vendéget :)

Jenny Wilson 2019.07.11. 17:12:14

@Zabalint: Én nem tartom életszerűtlennek, de mondom, ez csak egy vélemény.

2019.07.11. 17:13:36

@Snagal:
Teljesen mindegy minek nevezzük, te azt mondod, hogy a posztolónak mindenképpen ott helyszínen kellett volna a pincér felettesét odahívatnia (aki egyébként nagy eséllyel nem a tulaj, mert mint írtam, étteremlánc). Nem mindenki akarja ott helyben felvállalni az ilyen konfliktust azok után, hogy a pincér már a megoldási javaslatára (kifizeti) is akadékoskodott. Te megtetted volna, a posztoló nem, de ettől még a posztoló panasza jogos volt, a válasz, ami csak a nyilvánosság hatására íródott meg, nyilvánvaló kamuzás.

Snagal 2019.07.11. 17:33:20

@Zabalint: Szerintem nem teljesen mindegy, mert órási különbség van aközött, hogy értetlen pincér hozzáállását kifogásolva megkéred a felelős vezetőt, hogy foglaljon állást a kérdésben és tegye helyre a dolgokat, meg aközött, hogy kurvaanyzól, és elküldöd a picsába (balhézol), mert ez utóbbit nem tartom célravezetőnk (sem levélben sem írásban) - úgyhogy még egyszer nem, szerintem nem mindegy és nem is véletlenül használom azokat a szavakat amiket leírok, hanem mert arra gondolok. Amikor azt írom, hogy beszéljen vele és probálják meg kultúráltan rendezni a félreértést nem azt gondolom, hogy mondje neki, hogy "kurva anyád, én vizem paraszt"... így nem is igazán tartom jogosnak amikor valaki ebbe köt bele, mert nem írtam, hogy balhézni kellett volna.

" (aki egyébként nagy eséllyel nem a tulaj, mert mint írtam, étteremlánc)"
látod ez a baj, hogy kioktatsz emberekt... pedig ilyen sem hangozott el, mint írtam nem is egyszer: vezetőség, étteremvezető, felelős vezető... szerintem tulajt nem írtam sehol de azért ezt leírod, mikor senki nem vitatta ennek (sem) az ellenkezőjét.

" de ettől még a posztoló panasza jogos volt"
ahogyan ennek az ellenkezőjét sem állítottam sehol, de azt igen, hogy idézem magamat: "jogos a panasz"

"nyilvánvaló kamuzás"
ebben én nem vagyok olyan biztos, de eddig ezt kettőnk beszélgetésében még nem érintettük úgyhogy ez szintén nem adhat okot nézeteltérésre.

Tehát összefoglalva az egyetlen dolog amiben nem értünk egyet, hogy szerintem a helyszínen rendezni kellett volna mert tapasztalataim alapján nagy arányban működik.
Tehát akkor miről vitatkozunk? :)
ui: tudom, valamiért imádsz belémkötni, de akkor ne írj olyan indokot amit nem állítottam, csak simán írd oda, hogy "kabbe te pöcs" oszt jóvan, sokkal egyszerűbb így vitát kieszközölni :D

2019.07.11. 17:39:40

@Snagal:
"tudom, valamiért imádsz belémkötni, de akkor ne írj olyan indokot amit nem állítottam, csak simán írd oda, hogy "kabbe te pöcs" oszt jóvan, sokkal egyszerűbb így vitát kieszközölni :D"

Nem, veled nagyon rühellek vitatkozni, mert mindent támadásnak veszel, aztán személyeskedésbe kezdesz, így egyszerűen semmi értelme vitatkozni veled. Részemről ennyi volt, mostantól 100%-ban ignorálni foglak.

spulni 2019.07.11. 18:59:18

@fda: És odavonzza a galambokat, amit ugye egy játszótéren rettenetes következményekkel járhat. Mondjuk toll esik a homokozóba. :)

élhetetlen 2019.07.11. 19:55:14

@Snagal: Így tényleg nehéz abbahagyni, mert még azt hiszed, hogy igazad van. A kocsma példa, állsz a kocsma közepén, mondasz valami akkora baromságot, amin valaki kiakad, és pofán csap. Visszaütsz. Ha itt a vége, akkor elhiszed, hogy igazad volt, ha mégegyszer pofán csapnak, akkor nem kvittek vagytok, hanem elgondolkodhatsz, hogy igazad volt-e.
“nem mondtam, hogy az összegnek és az ásvány víz elvitele között bármi összefüggés lenne”. És ez mi volt? Ezt szerinted ki írta? “Elárulod mekkora összegnél kérem jogosan a kifizetett vizet és mekkora összeg alatt nem jogos ha elviszem a vizet? ha csak egy kávéra ugrok be meg két liter vizért akkor nem vihetem el, de ha eszek 3 főételt már igen? ugye hogy kurvára mindegy mennyit fizetek?”. Én meg elmondtam, hogy milyen összefüggés van, és kurvára nem mindegy, hogy mennyit fizetek, csak te nem érted. Mindegy, nem érsz több betűt.

élhetetlen 2019.07.11. 20:37:35

@Jenny Wilson:
“Csak azért, mert aki nem engedte kivinni az üveget, lehet, hogy nem ismerte fel a posztolóban A Sok Borravalót Adó, Ezért Különleges Tiszteletet Érdemlő vendéget :)”. De nem erről van szó. ha indokoltan nem lehet kivinni, lásd játszótér, akkor írják ki, ha nem indokolt a tiltás, és nem írták ki, akkor nyeljék be. Hogyan magyarázzam? Ha valahova bemegyek, ahol nincs kiírva, hogy tilos a bemenet, akkor bent már ne zrikáljanak, hogy miért nem találtam ki, hogy nem mehetek oda. Érted?

kolomparlole1114 2019.07.11. 21:07:55

@Adil86: Akkor meg az lett volna a probléma hogy biztos 10 Ft az a "jelentős"...

kolomparlole1114 2019.07.11. 21:09:32

@Pötyögtetek: Hát valahol érthető hogy nem csöveseknek akarnak ingyen hányós-fosós helyet biztosítani, hanem a vendégeknek kulturált klotyózást.

kolomparlole1114 2019.07.11. 21:10:58

@kolomparlole1114: Elvégre azért van a klotyó hogy ami ott belédment, az ki is tudjon jönni, nem a hozott anyag elhelyezésére. :) Persze az is egy stratégia hogy előtte helyet csinálsz a fogyasztanivalónak, csak hát ha utána nem fogyasztasz, akkor az ugye nem vendéglátóipari érdek.

paveway 2019.07.11. 21:49:57

Megkérdeztem volna, mennyi a betétdíj. Kifizetem, aztán szarjanak sünt. Ha nincs ára, akkor meg szó nélkül kimentem volna. Próbáljon megállítani bármelyik. Ennyire egyszerű.

lcsaszar 2019.07.11. 22:01:09

Mondjuk az is igaz, hogy _normális_ helyen a vendég bármit megtehet, az étterem diszkréten köteles tűrni. Legyen az mákostészta csípőspaprikával a rendelése, vagy zéró borravaló adása, az összes só+bors+paprika+fogvájó elfogyasztása, vagy az egész rendelt menü nejlonszatyorban hazavitele. Egészen addig, amíg a többi vendéget nem zavarja.
Ja, hogy itt fizetés után történt az incidens? Akkor kellett ott másnak is lenni, ami miatt gondoskodtak róla, hogy ne legyen a posztoló a hely törzsvendége. Nyilván nem a betétdíjas üveg miatt tört ki a balhé.
Amúgy én az ilyen modern helyeken még nem ettem jót, ezt is próbáltam, de jobban bejönnek a kockás abroszos helyek. Csak ott meg odajön a prímás.

2019.07.11. 22:10:46

A tányért kellene még megpróbálni egy-két maradék falattal, hátha adják.

Snagal 2019.07.11. 22:28:53

@élhetetlen: jézus fasza, azt hittem csak hülyéskedsz az értetlenkedéssel.
hát vannak gondok, de mindegy hagyjuk is, rj inkább róla levelet, az majd megold mindent :)

halaloszto 2019.07.11. 23:19:36

@G75: és akkor mi van? ez nem egy iskolai büfé, bele kell neki férjen, hogy néha hiányzik egy üveg.

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.07.11. 23:25:52

Remélem a jattot visszavetted a pincértöl

acycloren 2019.07.12. 01:38:50

Kocsmából se lehet kivinni a sörösüveget. Mondjuk az érthetőbb, mert részegen valószínűbb, hogy kint földhöz baszkodja az ember.
Ennek ellenére egy ilyen magas összegű számla és borravaló után egy üvegen faszkodni nem méltó egy étteremhez.

Ezért kell csapvizet inni étteremben.

acycloren 2019.07.12. 02:31:35

Lehet hogy az étterem megteheti ezt, meg igaza is van, de abba kellene belegondolni, hogy ilyen esetek, piszlicsáré, baszakodó hozzáállás után a vendég soha többet nem megy oda. Hiába van igaza az étteremnek, a vendég elviszi a pénzét máshova. Ilyen jelentéktelen ügyön izmozni nem érdemes az étteremnek.

Ázsiában élek, itt egy étteremben teljesen normális, ha a korábban máshol vett poharas, szívószálas jeges teádat beviszed és a rendelt étel mellé megiszod. Nem szólnak érte, mert úgyis fogyasztasz náluk. Ha meg egy combo meal-t rendelsz, abban van ital, akkor meg aztán tényleg nem érdekli az éttermet, hogy miután fizetsz, a máshonnan hozott italodat is megiszod.
Fancy étterembe is viheted a saját borodat, kinyitják neked és fizetni se kell érte. Corkage is not charged. Ahogy a művelt francia mondja.
Ez a vendégközpontú szolgáltatás, nem az, ami Magyarországon van.

acycloren 2019.07.12. 03:22:48

@randomgenerator: Ha a tányért nem is, de normális helyen lehet kérni a maradékod becsomagolását. Itt Ázsiában kis papírdobozba becsomagolják és viheted. Ez csak magyar fejjel fillérbaszás. Egy üveg azért nem olyan nagy dolog, mint egy tanyér.

acycloren 2019.07.12. 05:29:01

@Jenny Wilson: Azt hiszed egy étteremben egyenrangú az, aki csak egy levesre ugrik be és az, aki végigeszi az étlapot? Te nem a valóságban élsz baszod! Ha nem fogyasztasz eleget, akkor húzzák a szájukat, ha túl sokat rendelsz, akkor meg azért húzzák a szájukat, mert sokat kell dolgozni miattad. Láttam már mindkettőre példát.

acycloren 2019.07.12. 05:43:20

@lcsaszar: A Vakvarjú olcsó alapanyagokból készült nem túl bonyolult, könnyű ételeket árul magyar pénztárcához mérten elég drágán (ahhoz képest, amit kapsz, drága). Nyilván nem egy luxus fine dining árszínvonal van ott, de az alapanyagok és a technológia se csúcsgasztronómiát idéz. A tálalásban elég jók, így az olcsó alapanyag is mutatósabb.

acycloren 2019.07.12. 07:25:38

@Adil86: Egy normális étteremben egy kancsó vagy üveg sima csapvizet az asztalodra tesznek, benne egy citromkarikával és annyit iszol, amennyit akarsz.
A Vakvarjú Szentkirályi 0,75 literes vizet ad el a nagykerár több, mint hatszorosáért. Egy éttermi étel ára az alapanyagköltség 4-5-szöröse általában. De abban ugye van bérköltség (szakképzett szakács készíti, gázt, vizet, villanyt használ). Egy üveg vizet meg csak kiszállítanak rekeszben az étteremhez és ott a pincér eléd rakja. Picit pofátlan luxusprofit képződik így. Ez veszélyes!

Ha betétdíjas az üveg, akkor nem viheti ki a vendég. Kocsmából se lehet elvinni a sörösüveget. Ez rendben van.
De miért nem lehet a vendégnek egy pohár csapvizet adni? Ja, a luxusprofit-éhség miatt!
Egy nyomorult menzán is ihatsz ingyen vizet. De egy étteremben, ahol borravalót is hagysz, nem? Ez állandó probléma a magyar vendéglátásban, hisz a palackozott italokkal van a legkisebb munkája és azokon van a legnagyobb haszonkulcsa az étteremnek, ezért rá akarják szorítani a vendéget a fogyasztásra. A ház bora... Általában valami lőre aranyáron.

Jenny Wilson 2019.07.12. 08:58:54

@randomgenerator: Én vidéken élek, és rendszeresen járunk étterembe. Nagyon sokszor előfordul, hogy nem tudom megenni az ételt, de nem szívesen hagyom ott. Errefelé teljesen bevett dolog (és nem húzzák a szájukat, sem a kisvendéglőben, sem a "jobb" éttermekben), hogy megkéred, hogy csomagolják be, ami megmaradt. Bele szokták rakni egy kis műanyag edénybe, azt zacskóba, és már viheted is.

Jenny Wilson 2019.07.12. 09:03:34

@acycloren: De, a valóságban élek, igaz, hogy vidéken, és aktív étteremlátogatók vagyunk, szóval van tapasztalatom. Azért írom már másodszor, hogy vidéken, mert ezt most érdemes kihangsúlyozni. Sokkal emberibb és normálisabb a hozzáállás a dolgokhoz, mint Pesten. Én még nem tapasztaltam, hogy akár kis, akár nagy fogyasztás esetén húzták volna a szájukat.

body_andras 2019.07.12. 09:36:29

@acycloren: Étteremtől és a hely kihasználtságától is függ, melyiket részesítik előnyben.
Van ahol jobban szeretik, ha nagy társaságok telepednek le és sokat zabálnak, vedelnek és vastag számlát termelnek. Az ilyeneknél az egytálas ebédelőket gyorsan kiszolgálják, nehogy egy másodpercig is fölöslegesen foglalják a helyet azoktól, akik épp gazdag turista bandájukkal sétálnak és lesik az ablakokon át, hol van elég hely nekik egy kiadós pénzszórásra.
Viszont láttam már olyat is, ahol pont fordítva működnek. A villámebédelőket vonzzák az olcsóbb ebédmenüvel, így gyakorlatilag 11-től 4ig folyamatosan pörög az étterem, teltház van és a "sok kicsi sokra megy" alapon dől a lé. Egy asztal kihasználtsága ilyen szituban sokkal jobb, mintha ott tehénkedne egy nagyevő társaság, akik bár végig esznek-isznak 4-5 fogást, alkalomadtán lazacot és bélszínt is bevállalva, ám rengeteg időt elücsörögnek és locsognak-fecsegnek. Még a túlárazott piával sem lehet belőlük 2 óra alatt többet kiszedni, mintha ezidő alatt 4-5 ugyanilyen létszámú csapat bevágja a menüt és dolga végeztével távozik.
Hogy melyik stratégiát választják, azon is múlhat, milyen munkaerőt képesek összeszedni. Az elsőhöz a jattra hajtó, ebédmenüzőket lenéző flegma pincér dívik, aki a rolexórás arab turista családot körbe nyalja. A másodikhoz meg egy robot, aki képes 100 asztalt félóránként leszedni, tisztára pucolni és újratörölni.

acycloren 2019.07.12. 09:49:18

Ebben a palackos vizes szituációban az étteremnek van igaza, mert ugye betétdíjas palackot nem lehet kivinni, ez kocsmai sörösüveggel is így van. De. Hiába van igaza az étteremnek, ezt a vendéget soha többé nem látják viszont. Nem nagy dolog persze. De a posztot olvasók közül is lesz pár tucatnyi ember, aki ugyan szarik az ásványvizes üvegre, de az étterem hozzáállása miatt el fogja kerülni a helyet.

Erről szól valójában az a szólás, hogy a vendégnek mindig igaza van. Mert akkor is, ha jogilag nincs igaza, a pénzével szavaz. És olyan helyre megy, ahol nem érzi az, hogy csak lehúzzák, aztán kitessékelik. A piac beárazza a piszlicsáré helyeket. És még mindig nem mondom, hogy a betétdíjas üveget oda kellett volna adni a vendégnek.

Jenny Wilson 2019.07.12. 09:58:15

@acycloren: Ez igaz, de az is, hogy a legtöbb vendég nem hisztériázik ennyit egy el nem vihető fél üveg ásványvíz miatt.

GallaiG 2019.07.12. 10:26:56

Ilyen vitának még a lehetősége sem merül fel olyan normális országban, ahol NEM emberellenes, valódi piacot nélküli diktatúrában éltek emberek milliói. Mint hazánkban a rendszerváltás előtti 40 évben.
Vakvarjú étterembe, Újlipótváros - soha többé! Ennyi.

GallaiG 2019.07.12. 10:34:35

@GallaiG:
"valódi piacot nélküli " = piacot nélkülöző, vagy piac nélküli

Cpt. Flint 2019.07.12. 12:09:19

@Jenny Wilson: de ez nem hiszti, értsd már meg. ott sem voltál. azt se tudod, mi történt. leírta a posztoló, hogy el akarta vinni. nem engedték, indok: betétdíj. Mondta, hogy kifizeti, nem engedték, indok nuku.
erre elmentek, NEM VOLT hiszti.
viszont:
- senki nem ajánlotta fel, hogy "Uram, az üvegben nem vihetik el, áttöltjük másba".
- az e-mailre (amiben nyilván megint alapvetően az volt a kifogás, hogy semmilyen indoklás és megoldási lehetőség nem merült fel a személyzet részéről) nem válaszoltak.

Na EZUTÁN van a hiszti, és ez is csak úgy, hogy "Ha érdemesnek tartjátok, akkor légyszi osszátok meg".

Te meg végig azt nyomod, hogy poszter hülye, hisztis, fillérbaszó, és különben is, költözzön vidékre.

Jenny Wilson 2019.07.12. 15:41:07

@Cpt. Flint: Mert ez a véleményem. Másnak meg más a véleménye. Egyet nem mondtam egyszer sem: hogy költözzön vidékre.

Adil86 2019.07.12. 17:38:52

@acycloren: nem tudom, hogy ezt miért nekem írtad, én nem azt mondtam, hogy nincs igaza a levélírónak, csak azt, hogy nekem nem volt szimpatikus az összegek felemlegetése. Véleményem szerint értéktől függetlenül rosszul volt kezelve a helyzet.

Permetező 2019.07.12. 18:49:35

@Adil86: nálam a játszótér felemlegetése verte ki a biztosítékot

lobster thermidor 2019.07.12. 22:10:41

De most tényleg nem volt egy kicseszett PET, vagy bármilyen műanyag palack abban az isten verte éttetemben, amibe áttölthették volna a már kifizetett vizet, és a vendég boldogan távozhatott volna a vizével együtt az étteremből?

acycloren 2019.07.13. 02:40:46

@Jenny Wilson: Nem hiszti. Kifizette a vizet. Ami amúgy az étterem menüjében 795 forint. Nem kis összeg egy közönséges vízért. Simán áttölthették volna egy műanyag vagy papírpohárba (amiben kapod az elvitelre kért italokat), rápattintják a fedelet és adnak mellé egy szívószálat és a vendég viheti is.

acycloren 2019.07.13. 02:43:04

@lobster thermidor: Papír vagy műanyagpohár, amiben elvitelre adják az italokat, fedéllel, középen kiüthető lyuk a szívószálnak. Amiben Starbucksban, McDonald's-ban vagy báhol kapod a kávét elvitelre. Abba áttöltik a vizet és az ember viheti is. A betétdíjas üveg meg marad az étteremben.

lobster thermidor 2019.07.13. 11:51:42

@acycloren:
Így van akár ilyenekbe is áttölthették volna a vizet. Egy halom gyorsétterem, és büfé van a városban, ahol képesek megoldani az üdítők, ne adj Isten a szóda, vagy az ásványvíz elvitelét, de ha már nem volt ilyesmi kéznél, akkor minimum elvárható lett volna egy kis kreativitás, amivel megoldják ezt a hatalmas problémát. Mi van akkor, ha egy gyerek rosszul lesz a hivatkozásban szereplő közeli játszótéren? Akkor azért nem visznek ki neki egy kis vizet, mert az étteremből nem lehet poharat, vagy palackot kivinni? A történet mindenképpen az éttermet minősíti.
süti beállítások módosítása