Tékozló Homár

Nem, nem nyertél sem mobilt, sem okosórát a Telekomtól

2019.07.31. 10:00 | Homár Rezső | 57 komment

A legnagyobb magyar portálok is megírták, így az Index is, hogy a hétvégén egészpályás adathalász támadás indult a magyar neten. A csalók a legnagyobb magyar szolgáltatók nyereményjátékának álcázott popup üzenetekben próbáltak adatokat kicsalni a naiv netezőkből. Van UPC-s is, mi egy Telekomosba futottunk bele, csináltunk is róla néhány printscreent, hogy lássátok, mire számíthattok. 

Elég a tökéletes magenta árnyalat, egy megfelelő számú pöttyel körített T betű és már mindent elhiszel, hiszen egy ismert szolgáltató, a Telekom mondja? Biztos van, aki azt sem kérdőjelezi meg, hogy egy nyereményhez minek megadni a bankártya adatokat, az adathalászok meg boldogan halászgatnak tovább. 

Az egész egy felugró oldallal kezdődik, ismerős színek és felület. Persze miért kommunikálna így velünk a szolgáltató, na meg nézzük csak az url-t: eu.marketwatchupdate.top. Mi van? Na de egy OK még nem a világvége, pedig itt kell lelépni, amíg lehet.

telekom1.png

Ha mégis kíváncsiak vagyunk, mi történik és az OK-ra kattintunk, azonnal kiderül, hogy nem szabad késlekednünk. Ugyan az iPhone már elfogyott, vagy pont nem, a Samsungból nincs több, de valamiből biztos lesz, viszont sokan ülnek úgy a gép előtt mint te, az idő fogy, és ha hamarabb kattintanak, buktad.

telekom2.png

Igényled? Ingyen? Naná. Ha idáig nem volt gyanús, itt már biztosan (nem) az lesz, hiszen egy teljesen másról szóló, teljesen más oldal következik. Az url is változott: get-the-amazing-deal.com. Itt is pörög a számláló, fogy az időd, jajj de szép csillagos háttér, adjuk meg az e-mail címet.

telekom3.png

Közben érdemes rápillantani az oldal aljára is. Program? Nyereményjáték? Ez már egy teljesen más sztori, nem vették a fáradtságot a Telekomosításra. Innen a hétfőtől péntekig, 10 és 16 óra között élő e-mail cím a kedvencünk. 

kepernyofelvetel_466.png

Egy bármilyen @-ot tartalmazó karakterhalom beírása után pedig elérkezünk a végéhez, ahonnan végképp ne menjen senki tovább: a bankkártya adatok bekéréséhez. Valamihez kell, ami csak 324 Ft.

telekom4.png

A Telekom segít, van egy oldala arról, hogy védekezz a csalások ellen, de ha hasonló átverésre bukkantok, legjobb lesz, ha csináltok egy printscreent és írtok egy e-mailt a szolgáltatónak. 

A Telekom kiegészítése:

Sajnos időről időre előfordulnak - jellemzően nagy ügyfélbázissal rendelkező, nem csak távközlési - szolgáltatók nevében elkövetett visszaélések, adathalász kísérletek, melyeknek az ügyfelek mellett maguk a vállalatok is kárvallottjai.
A Magyar Telekom ezért kéri meglévő és leendő ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a gyanús hirdetéseket és minden esetben alaposan tájékozódjanak a megtévesztőnek tűnő oldalak forrásának hitelességéről, ellenőrizve, hogy az URL tartalmazza-e a telekom.hu tartományt. Jelen esetben az URL-ből jól látszik, hogy feltételezhetően hamis, nem hiteles oldalra navigált az „álreklám”. Az érintett oldalak letiltását kezdeményeztük.
A szolgáltatók elsősorban ügyfeleik tájékoztatásával tudnak azért tenni, hogy a hasonló esetek száma visszaszoruljon. A Telekom számára fontos az ügyfelei biztonsága, ezért honlapján több helyen is nyújt tájékoztatást arról, hogyan kerülhetők el az esetleges visszaélések: https://www.telekom.hu/rolunk/ telekom_vilaga/biztonsagi_ tartalmak/csalas  Amennyiben egy ügyfél úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, érdemes - a szolgáltatója tájékoztatása mellett - a rendőrségen hivatalos feljelentést tennie. Természetesen a Magyar Telekom saját hatáskörében is együttműködik az érintett hatóságokkal a visszaélések visszaszorítása érdekében.

üdvözlettel:

Magyar Telekom, Vállalati Kommunikációs Igazgatóság

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2019.07.31. 10:34:58

Sebaj, a rendszerhibát feltáró etikus hekkert jól megbüntették, a torrentezők ellen meg néha indul egy keresztes hadjárat. Csak a netes csalókra nem fogják rárúgni az ajtót soha.

napalm 2019.07.31. 11:42:23

Én azt nem értem hogy mindenféle kattintás nélkül mi alapján ugrott fel az ablak.
Index fórum olvasása közben.

Lalikám 2019.07.31. 11:59:17

Engem 3 éve telefonon hívtak fel, hogy a Telekom nyereményjátékán nyertem. Ugye örülök? Kiröhögtem és leraktam.

Darth Revan 2019.07.31. 12:33:57

@Lalikám: ilyenkor sokaig kell vele beszelni, hogy kevesebb eselye legyen mas csobe huzni

Laredo 2019.07.31. 12:36:10

Ennek a telefonos változata a ,,Kedveslóbelt”...

Permetező 2019.07.31. 12:53:53

@Darth Revan: ha a többi ember kifizeti az időmet akkor oké, itt nincs reklám bevétel mint a youtubeon

juhaszvik 2019.07.31. 13:22:00

Az állam helyében csinálnék hasonlóakat, és aki fennakad rajta, azt eltiltanám a bankkártya használattól és az online vásárlásoktól. Mivel ezek az emberek (akik bedőlnek a csalásoknak) nem csak magukat veszélyeztetik, hanem teszem azt az egész család vagyonát, így például a gyerekeik ellátását is. 5 évig semmi hasonló butaság, csak készpénz, mondjuk egy pénzügyi tanfolyam, aztán ha minden klappol egy szigorúan pénzkivétel limitált folyószámlát kaphatnak.

KaTe 2019.07.31. 13:48:00

@juhaszvik1: Ugyanezt csinálnám a buszsávban sort előző, majd néhány kereszteződéssel odébb a sor elejére záróvonalon visszasoroló autóvezetőkkel is. 5 év jogosítvány nélkül, addig meg járjon gyalog, biciklivel, akármivel.

Mellesleg, tök frankó, hogy a jóhiszemű állampolgárokat büntetnéd, ahelyett, hogy mondjuk az államot marasztalnád el, amiért év(tized)ekkel ezelőtt nem tette kötelezővé már általános iskolában a pénzügyi/gazdasági ismereteket, mint tantárgyat... Az informatikai alapismereteket, ahol éveken keresztül olyan informatikai csodákra tanítottak, mint a word, excel és társai használata, már ne is említsük...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.07.31. 13:50:39

Engem is felhívtak a Telekomtól a múltkor, hogy hamarost lejár a hűségidőm, most ezt, meg ezt tudják ajánlani, ha meghosszabbítom. Hagytam beszélni a nénit, majd a végén kértem, hogy küldje át az egész ajánlatot mailben, mert így elsőre nem vettem le minden részletet. Azt ő nem tudja, mert neki nincs mail küldési lehetősége. Megbeszéltük, hogy én meg telefonos, szóbeli nem kötök senkivel szerződést. Majd bekérem a UPC, meg a Digi párhuzamos ajánlatait is, és döntök. Szegény Telekom, így jártál...

Potpolett 2019.07.31. 14:10:36

Szóval átverik azokat az embereket, akik eltűrték a T-nek, hogy eladják az origot a kormánynak, hogy feljelentik a hacker srácot és megcsinálták azt a gyomorforgató anyák napi reklámot. Ezek után még a cég ügyfelei. Na, most hátha nem lesznek azok a csalók miatt...tulajdonképpen, ha úgy vesszük, jót tettek az ügyfelekkel. :D

juhaszvik 2019.07.31. 14:15:41

@KaTe: félre ne érts, én is támogatom, hogy az iskolákban tanuljanak valami hasznosat is a gyerekek (pl. pénzügyi, informatikai ismeretek, háztartástan, és igen: Berzsenyi Dániel, a kottázás, és a labdapattogtatás kárára), de attól még a tudatlanság nem mentesít a felelősség alól.
És hidd el: elmarasztalom az államot. Naponta többször is, ezer és ezer okból.

Darth Revan 2019.07.31. 14:46:53

@Permetező: ez kozszolgalati dolog, nem jar erte penz.

Reactor 2019.07.31. 14:49:41

Óvodás trükk. Már tizensok éve is lejárt, ósdi módszer volt a kamu nyereményjáték szolgáltatók, multik nevével fémjelezve.
Az a szégyen, hogy még mindig van, aki ezt csúnyán be is eszi.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.07.31. 14:52:56

A T nyereményjátékát amúgy se hinném el... 20 éve ügyfél vagyok, és egy forint kedvezményt se adtak semmiből soha :D

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.07.31. 14:55:06

Röhögtem, amikor ilyen jött a Vodától. Még tágabb családban sincs Voda ügyfél, nem hogy én... :D

M. Péter 2019.07.31. 15:38:08

@juhaszvik1: Amíg az embernek nincs pénze, addig a pénzügyi ismeretek pont olyan elvontak, mint a másodfokú egyenletek. Ahhoz inkább csak egy kis józan paraszti ész kell, hogy valaki felismerje, hogy pl. Bill Gates nem fog mindenkinek 1000 dollárt adni, aki továbbít egy e-mailt.

Permetező 2019.07.31. 16:16:09

@Darth Revan: sok sikert embert találni a feladatra :D

body_andras 2019.07.31. 16:37:27

@juhaszvik1: "Csakakészpénz", a virágzó, korrupt társadalom életelixírje. Nem a hülye felhasználókkal kéne kezdeni a tisztogatást, hanem a csalókkal. Persze a hülyeség egyetemes problémáit is kezelni kell, de a mentalitás hogy az áldozatokat hibáztatjuk és neveljük tudatosságra, nem fogja hosszú távon megfékezni azokat akik szeretnének lopni. Ennyi erővel a nyuggerektől elkobozhatjuk a mobiltelefonjukat, mert több évnyi kínkeserves tanulás után elkezdték hívogatni őket az unokázó csalók.
@Csokis: Ha szobrot kéne faragnom a Szerencsés Ember archetípusáról, te lennél a modell. Nem kis kiváltság ha közlik veled a dátumot amikor otthagyhatod őket a bús francba :)
@KaTe: Ne hagyjuk az elvetemült bringásokat se pihenni, akik a piroslámpás bűntudatukat azzal kompenzálják, hogy kicsit besasszéznak a párhuzamosan futó zebrára.

Szumma szummárum, oktatás és józan paraszti észhiány ide vagy oda, az ilyen csalók egyik táptalaja a burjánzó álhíroldalak és a bulvár legmélyebb bugyraiból előtörő szennylapok töretlen népszerűsége, mely ellen államunk úgyszintén nem tesz semmit - miért is tenne. Szörnyülködve látom, némelyik ismerősöm a fb idővonalán "csudahirek.ro" oldalról olyan hoaxokat oszt meg hogy a fal adja a másikat. Nem csoda ha páran bedőlnek egy ismerős brand mögé bújtatott csalásnak.

juhaszvik 2019.07.31. 16:48:03

@body_andras: bár részben leszóltad, amit írtam, de egyetértek veled. Amiért a károsultakat támadtam, az a felelőtlenség, ami minden társadalmi helyzetben luxus.
Nem védem a csalókat, ami azt illeti minden büntetést szigorítanék, mind az elrettentés, mind pedig a távoltartás miatt.

body_andras 2019.07.31. 17:14:09

@juhaszvik1: Bocsi nem leszólni akartalak. Az elv jó, az iránnyal nem értek egyet. Én eltüntetném a készpénzt az életünkből, ezzel egyidejűleg a kártyázás meg az online vásárlás rengeteg biztonsági résével is kezdenék végre valamit. A felelőtlenség kérdése pedig komplexebb annál, hogy a naív, tudatlan áldozatok gondolkodás nélkül kattintgatnak. Egy kicsit a szolgáltatók is ludasak, akik boldog-boldogtalannak minden funkcióhoz hozzáférést adnak, a felelősségüket pedig egy apróbetűs tájékoztatóra hárítják amit persze mindenki olvasatlanul aláír.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2019.07.31. 17:27:18

@juhaszvik1: Ennek analógiájára, aki nem tud 10 politikai vonatkozású kérdésből háromra helyes választ adni, nem szavazhat választáson. És bár nagyon megengedő voltam a 10/3 arányommal, mégis egészen más képet mutatna egy szavazás.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2019.07.31. 18:28:30

@napalm: Egy reklámba van beletéve a kód, így amikor az a reklám megjelenik, jön a felugró ablak is. Nem kell célirányos kattintás. Elég ha bárhol rákattintasz az oldalra, és már tud jönni popup.

Nálam firefoxon jött elő, de rögtön le is blokkolta, csak a piros figyelmeztetés látszódott. Az viszont újra és újra előjött, így az idegesítő faktor megmaradt.

spulni 2019.07.31. 19:24:28

@KaTe: meg felismerni az olyan primitív fogalmazást és helyesírást, ami ezen a gagyi "Telekom" honlapon van...

asdf 2019.07.31. 19:40:53

@Peti817172M: nem popup volt, hanem redirect.

Meridian74 2019.07.31. 21:37:45

Ez nálam eleve nem tud működni, mivel uBlock fut. Amit az nem fog meg, azokat meg az ESET minősíti nem kívánatos tartalomnak... Nincs is jobb mint reklám nélkül nézni youtube-ot. (leszarom a google bevételeit, úgysem fizet adót, és nem mellesleg amcsi pénzen pénzelt állami kémszoftver, a facebook és társaival együtt.)

2019.07.31. 21:37:46

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
Ilyen kérdések lennének:
- Mit tervez ellenünk Brüssszel?
- Ki a fő felelőse a migránsválságnak?
- Miért éppen Soros?
...

havrilla 2019.08.01. 05:49:57

@body_andras:
És természetesen minden bankolás, számla ingyen lenne, mivel kötelezővé tennéd a bankkártyát. Ja kérem, íróasztal mellől lehet igazán butaságokat kitalálni.

Permetező 2019.08.01. 07:24:21

@Meridian74: én nem nem teszek semmilyen flancos elveket az adblock használatom mellé, szimplán csak zavarnak a reklámok és lassabban jön be velük az oldal, ennyi.

body_andras 2019.08.01. 08:29:21

@havrilla: Megspórólnánk a készpénzállomány többszáz-milliárdos fenntartási költségét, és talán a készpénzes adócsalások, piti mutyizások, számlamentes seftelések is jelentős mértékben visszaszorulnának. Valóban, szörnyű butaság lenne mindez azok szemszögéből, akiknek lételeme a lopás, így biztos nem lenne népszerű intézkedés egy tolvaj nemzetben. Persze, bármilyen egyezés a valósággal a véletlen műve.

havrilla 2019.08.01. 10:07:40

@body_andras:
Maszlag. A bankszámlának is vannak költségei. Azt fizeti az állampolgár. A bankjegy költségét meg az állam. És melyik a nagyobb? KIszámoltad?
Lopás? Ez a másik maszlag. Bankszámlát is megcsapolhatnak, lophatnak róla. Az átutalások szövevénye elég, hogy lekövethetetlen legyen. Számlát elektronikusan is lehet manipulálni.
És miért viszel politikát ebbe az ügybe?
Tolvaj nemzet? Saját magadból indulsz ki.
Ostoba fajankó vagy, hogy nem bírod fékentartani a magyar gyűlöletedet. A világon nincs ország, ahonnan kivezették volna a bankjegyeket. Vajh miért?

juhaszvik 2019.08.01. 10:30:19

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: persze függ a kérdések nehézségétől, de mondjuk alapvetően igaz, hogy az emberek általában s*ggh*lyék a politikához Mo.-on. Mármint véleményük az van, csak alaptudásuk igen csekélyke.

Permetező 2019.08.01. 10:42:16

@juhaszvik1: sajnos ez igaz a politikusokra is

soohavee 2019.08.01. 11:17:12

PR Telecom-nál is megvolt. Majdnem be is dőltem, de amikor adatokat kértek rájöttem, hogy kamu.

Fülig José 2019.08.01. 14:31:57

@KaTe: ez nem jóhiszemű bazz hanem jó nagy balek. nemgyanús, hogy nem vettél szelvényt oszt' mnégis nyertél a lottón?! mer ez kb. ugyanaz... agyam eldobálom annyi a balf@sz.

2019.08.01. 15:37:30

@Semmitnemérszakitiltással:

"A T nyereményjátékát amúgy se hinném el... 20 éve ügyfél vagyok, és egy forint kedvezményt se adtak semmiből soha :D"

Cáfolnám.
Nemrég megrendeltem az internet szolgáltatást, illetve a tányéros TV-t.
Kedvezményként 3 hónap féláron, illetve egy Samsung S9+ 64Gb-s telefon,
havi 8450. ft/14 hó.

És én 2004. óta vagyok ügyfél.

John Doe3 2019.08.01. 16:18:15

@havrilla: a bankjegyek költségét is mi álljuk. Olyan, hogy "állam pénze", nincs. De persze, sokakkal sikeresen elhiteti. Pl. a Tiborc-féle világítást is az "állam" fizeti, ugyebár.

havrilla 2019.08.01. 17:06:16

@John Doe3:
Most tényleg játszod a gyengeelméjűt?
Tudom, hogy az állam az emberek adójával működik. De...a gyakorlat az gyakorlat.
Az állam a bankók költségét a teljes adókosárból veszi el, a mindennapokban ez nem jelenik meg közvetlen teherként. De a bankszámla költségét az állampolgár fizeti a már adózott jövedelméből.
Ne ezen a helyen éld ki a kormány iránti ellenszenvedet. És teljesen felesleges más "politikai" témát említeni. Csupán saját magadat járatod le. Ne itt éld ki a rögeszmédet.

szepipiktor 2019.08.01. 19:15:32

A sokadik Homár poszt, amiben az emberi ostobaságot mutatnak be fogyasztóvédelmi témának.
Nem, aki beszopja, szopja be!
Aki addig trendi és menő, amíg megveszi a drága úridivat-cuccot, amíg 24 órában bsztatja a mobilját, amíg orgazmusig fészbúkol, de nem ismer fel egy kamut, hát szopja be!
Nem kell ehhez közösségi segítség, aki fafejű trendi barom, hát szenvedjen.
.
De látom, az egész alatt T aláírás van.
Azaz lehet,hogy maga az egész is egy jó kis reklám ennek a selejtes cégnek...
.
Egyébként szexoldalaknál, letöltéseknél hétköznapi az ilyen dolog, hogy NYERTÉL! Egy félmilliós iPhone-t!!! Csak ezt meg ezt kell tenned és postázzuk.
Na aki erre megteszi az ezt meg ezt (ami adatok, bankszámlák megadása..., az MEGÉRDEMLI!
Mert aki a pinát felismeri, de elhiszi, hogy két kattintással nyerhetsz egy félmilliós cuccot, annak Markost ajánlom, a "herceggel"...

szepipiktor 2019.08.01. 19:20:51

@Semmitnemérszakitiltással:
Semmit sem kapsz, de 20 éve a cégnél vagy..?
Akkor valódi fogyasztóvédelmi tanácsok:
- a családom az elsők között volt a 450-es ügyfele, százezreket fizettünk be, fizettünk a hívásért, a fogadásért. Amikor megszűnt és a 900-as lett, egyetlen 450-est sem kárpótoltak.
Azonnal máshova mentünk és a mai napig nem szerződtünk semmiféle Westel vagy T dologra!
- a legjobb barátom az első tucat 900-as westeles volt. Ő is csak fizetett, de csak szopatták, évtizedekig. átcsábítottam máshova, ma boldog, mert normális pénzért az egész családja tud telefonálni, kap kedvezményeket stb. És nem szívatják!
Ha szopsz valamivel, akkor miért teszed ezt évtizedekig?
Ott kell hagyni!

HaCS 2019.08.01. 22:48:52

Nos ez az eset, de főleg a hivatalos kezelése (illetve annak hiánya) sajnos az internet legmélyebb pöcegödreit villantja fel.

Rendben, ismerjük el, valóban végtelenül hiszékeny és/vagy naív és/vagy ostoba az, aki ilyen ósdi, szakállas trükknek bedől. De ez még semmivel sem teheti a hivatalos szerveket megengedőbbé az ilyen esetekkel szemben. Mari néni, vagy Julcsika bedőlt egy csalásnak, de hát hogy került elé ez a weboldal (nem technikailag kérdezem)? Mi a helyzet a csalásban közreműködőkkel? Nem is tudtak róla, meg sajnálják. (Még az a szerencse.) Ok. Valóban el kell különíteni a tudatosság, és a gondatlanság esetét, de úgy gondolom a "bocs haver" még a második esetben is kissé kevés.

Milyen reklámban voltak a káros kódok, mely oldalakon voltak megtalálhatóak, melyik reklámszolgáltató rendszerén futott a dolog? Így szépen sorjában. És még az is előfordulhat, hogy az előbb említettek maguk is kicsit több energiát fektetnek az ügybe a szokásos hivatalos háromsorosnál.

Tisztában vagyok az áldozatok felelősségével az ügyben, de momentán ők az egyetlenek, akik ennek (jó eséllyel) meg is fizetik az árát.

Mi a helyzet a többi érintettel? Akik ABBÓL a reklámból egyébként profitáltak. Erről vajon szól a fáma? Vagy néma kuss mindenkitől.

Na ez az, ami gyomorforgató.

Az már csak a hab a tortán, hogy a szabályozók felé épp most megy a lobbi, a szigorított szabályozás bevezetésének elhalasztásáért, mert szegény pénzügyi szolgáltatóknak nincs elég erőforrásuk a rendszer határidőre történő bevezetéséhez.

]{udarauszkasz 2019.08.01. 22:58:11

En eleg paranoias vagyok, de en is becumiztam. Majdnem. Ott lett budos, amikor felneztem a cimlapra, es nemsok koze volt a Telekom oldalahoz. 3 index forumos oldal volt nyitva, mindharmat lecserelte erre a kamura, ujratoltve az oldalakat, megintcsak lecserelte. Nem lehetett se gorgetni, se mast, csinalni, megha megszakitottam a letoltest, meg akkor is lecserelte, a tobbi oldalnal a Ghostery megcsipte. Viszont, ha az index forumot Ghosteryvel nezem, blokkol, nem lehet bejelentkezni.
Szerintem ez az egesz kivedhetetlen atiranyitosdi csak egy foproba lehetett, igy frankon lehet terjeszteni akar virust, trojait is, akar eszrevetlenul is,seperc alatt olyan botnetet lehet igy kiepiteni, hogy csak ugy futyul. Szerintem nekiallok majd routert konfigolni, es elkezdeni letiltogatni cimeket, esetleg domeneket.

midnight coder 2019.08.02. 07:23:41

Az alapvetõ probléma ben az volt ezzel, hogy megjelent mert ennek tényleg csak az idióták dőlnek be, hanem az hogy nem lehetett kikapcsolni, mert betöltötte magát az adott oldal helyére. Végül egy uBlocker megoldotta.

midnight coder 2019.08.02. 07:26:30

Amúgy az a reklámszolgáltató szarhatna sünit, akinek a sitejáról jött - persze a csaló oldalakat mûködtető bûnözők mellett.

body_andras 2019.08.02. 08:50:53

@John Doe3: Ez egy fanatikus fidesztroll. Nem törődj vele mert minden választól begurul. Ne aggódj, majd kinövi. Előbb-utóbb minden gyerek felnő.

havrilla 2019.08.02. 09:09:03

@body_andras:
Értelmes hozzászólás.
Mi a problémád? Amit az állam fizet az a közpénzből(adóbevétel) van, amit meg az állampolgár fizet a banknak az már az adózott jövedelmedből van.
Mi köze ennek a politikai szimpátiához?
És ne hazudj, melyik hozzászólásom volt "dühbegurulós" a homáron?

Medgar 2019.08.02. 09:47:59

@napalm: Mert vírusírtóra a hülyék költenek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 10:09:59

Én mindig rákattintok ezekre a linkekre, kitöltöm az űrlapot is, megadva "adataimat", jó mulatság. Időnként vissza is írnak, hogy adataim nem jók, ez még jobb mulatság. Egyszer egy ilyennek 5 hétig "adategyeztettem".

napalm 2019.08.02. 10:41:52

@Medgar:
Nyuszika, van vírusirtó a gépen.

Reactor 2019.08.02. 14:36:46

@body_andras: Mert annak ugye egy deka beruházási és fenntartási költsége sincs, hogy a legutolsó kis zöldségárus Manyi nénje is vegyen bankkártyaterminált, a hozzávaló szoftvert, aminek a licenszét ugye meg kell vásárolja minden évben, plusz a mögöttes számítógépes rendszert, amit ugyanúgy fenn kell tartani, satöbbi satöbbi...ha pedig valamilyen oknál fogva elmegy a net, a bolt kb. be is zárhat.
Arról nem is beszélve, hogy rövid idő alatt bődületes sorok állnának össze, hiába lenne az összes pénztár nyitva.

Egy Hun Hunniából 2019.08.02. 14:49:07

Tőlem az E-on nevében próbáltak adathalászni (bankkártyaszám és CVV kód) azzaz, hogy számlám érkezett. Ha eltalálják mennyit szoktam fizetni kártyáról, lehet be is dőlök, azaz nem, mert előtte talán 2 héttel fizettem az aktuálist (és havonta 1x szoktam). Aztán feltűnt, hogy a címsorban nem a www.e-on.hu-t látom, és pláne, hogy érzékeny adatok után érdeklődött. Egy érvényes, de már nem működő egykori citibankos kártya adatait azért megadtam neki. Nem örült az oldal. Pláne hogy a címzésben stupid motherfuckers-t szerepeltettem!
Másik hasonló eljárás, mikor még a Skype-ot használtam, most is megvan, de a Vibert használom (sokkal egyszerűbb a regisztrálás oda). Megjelölt ismerősnek valami "Juliska" az USA-ból. Mondom legyen, gyakorlom a nyelvet. Aztán pár perc múlva küld egy képet, hogy unatkozik, bulizzunk. A képen egy medence parton ejtőzött natúrban (semmiben). Én meg azt gondoltam, hogy ott mekkora a kanínség, ha a huszonéves lányka egy európaira fanyalodik, aki a faterja lehetne. Rákerestem a képre valami insta "celeb" oldalán meg is volt, persze neki más volt a neve (hiába na, ezek biztos "művésznevet" használnak "gondoltam" (ja, nem! a vészcsengő hangja kell hogy szóljon ilyenkor is mindenkinél.)
Hamarosan új üzenetekkel bombázott, küldjek én is képet (ha csurdét küldenék lehet zsarolási alap!?), és ha róla többet néznék itt egy link. Ráklikkoltam (van vírusvédelmem, of course csak amiatt "mertem".). Az oldalon regisztrálni lehetett volna valami "ha még nem láttál volna nőt meztelenül, akkor itt az ideje és a lehetőség" oldalra. Aztán az oldal hogy megbizonyosodjon róla, hogy bmár nagykorú vagyok, a bankkárty adataimról érdeklődött. Mé' nem lepett meg? Ők is a citi kártyaadatait kapták.
A fasszbukk se kivétel, ott is volt ezen utóbbi sztorihoz teljesen hasonló párszor. Már nem hagyok jóvá tök ismeretlen, idegen országbéli "nyulacskákat" ismerősnek.
És pár éve valami kedves arab fiatalember a vagyona (talán) Szíriából való kimenekítésében kérte a segítségem. Az adataimat úgy találta meg, hogy az nagybátyám lakáshirdetésében szerepelt. A gondolatmenet egész jó a simliséknél: ha befolyik az annyira nem kicsi összeg, majd kisegíttetjük belőle magunkat egy nagy várható vagyonból (arany, készpénz, stb) való részesedés reményét adva (nigéria csalás a neve úgy tudom). És persze nagyon szimpatikus családi képeket is mellékelt. 2-3 levél után nem válaszoltam már neki. Szerencséjére nem erősködött (ment volna a spam mappába).
Az ilyen sztorikban az a "legszebb", hogy a ropogós húsú "cica" helyett nagy eséllyel egy sörhasú, izzadt fószer nyomul, akinek a munkakedve zéró. Vagy valami hasonló...

body_andras 2019.08.02. 14:52:27

@Reactor: Ennyi erővel nem kell semmi ami új és hasznos, mert beruházási költsége van. Manyi néni kis Pistikéje ugyanennyit költött a Transitra amivel minden reggel behozza az árut a Nagybaniról. Ha lerobban a motor (márpedig egyszer le fog) akkor a bolt be is zárhat. Bezzeg a lovas szekérrel nem lenne baj!
Tudomásul veszem hogy az ötlet sose lesz népszerű. Olyan országok állnak közel ehhez az elvhez (sőt, pár körrel már előrébb járnak) mint Kanada és Svédország.
Az egész gondolatmenet azért merült fel, mert elhangzott ötletként, hogy a csalások kivédésére rövid távú orvoslat lehetne elvenni a bankkártyát a bugyuta áldozatoktól. Erre mondtam azt hogy a visszafejlődés nem megoldás... A felsorolt ellenérveken már 30 éve megy az elmélkedés, és mindenre van megoldás, csak akarat kell hozzá.

Egy Hun Hunniából 2019.08.02. 15:08:55

Még egy lehúzós történet, bár ez már árnyaltabb, de ez is internetes.
Amikor a kerékpáromat hirdettem a jófogáson 120.000 Ft-ért egy angol neyelvű megkeresést kaptam, hogy: kell a bringa adjam meg a paypal adataim, és jön a pénz és a szállító. De nagyjából ilyen lendülettel, semmi érdeklődés, vagy hasonló. Azt nem árt tudni a dologhoz, hogy a paypal átutalás visszavonható, ha valami indokolható kifogás van. Arra tippelek, hogy valami ilyesmire készültek. (Az mondjuk meglepett, hogy maffiózóéknál ekkora már a córesz, hogy kb. 400 Euro-s tételre is ráerőlködnek.) Ugyanabban az időben mentek a cikkek a Totalcaron az extra jó autóvételi lehetőségek a hazaköltöző orvosról, aki nem akarja a pár éves autót áthonosítani, inkább eladná féláron, sőt az utalás megérkeztekor ide is fuvaroztatja. :-D
Okés csináltam a bicajról vagy 20-25 képet, valamennyi apróbb részletéről, hibájáról (karcok, roszdapöttyök, ilyesmik), és elküldtem a "tyúk"-nak, hogy nézze át, és ha válaszában megírja, hogy igen minden részletet látott, és pont megfelel neki azon a vételáron, akkor jöhet az utalása. Hogy hogy nem eltűnt (halálos baleset érhette? Rájött hogy mégis inkább autózna? (Vagy tudta, hogy akkor a paypal felé már hiába reklamálna, hogy nem azt kapta amiért fizetett.)
(Nem mellesleg az is kidedült hogy az angol nevű "p*csa" bulgáriából írogatott. Ha épp nem pasi volt Mucsaröcsögéről) :-D

Reactor 2019.08.02. 15:14:46

@body_andras: Ez így igaz. Ugyanis az "új és hasznos" bevezetett dolgok jelentős többsége vagy nettó rongyrázás, pénzkidobás, vagy az aktuális hatalomnak, érdekcsoportoknak nagyon jó, az átlagembernek már kevésbé.
A példád csúsztatás, ugyanis attól, hogy megjelentek a robbanómotoros gépkocsik, nem kezdték el kiirtani a lovakat. Sőt, mái napig használják őket közlekedésre vidéken. Sőt, konkrétan egyre többen használják őket, mióta a benzin ára egyre feljebb kúszik. Még a jueszéjben is használnak lovakat közlekedésre, hiába van óccsóér' ott a benzin. De nyugodtan ide lehetne citálni a kerékpárokat is. Minek a drótszamár, mikor az ótó sokkal kényelmesebb, és gyorsabb, nemde? Mondjuk, mert a drótszamár nem pöfögteti el minden piroslámpánál egy mekis sajtburesz árát.
Időről időre bejelenti valami doomzday-próféta, hogy na most jóóóól meg fog szűnni a készpénz, kezdve Pataky Attilával. Eddig egyetlen jóslat se jött be, nem is véletlenül: a készpénz megszűnése lehet megszüntetne pár apró problémát, de csinálna helyette duplaannyit. Az első komolyabb próbálkozás a kriptovaluta volt, először atomjó ötletnek tűnt, aztán mikor kiderült, hogy Ponzi-séma az egész, el is tűnt szépen a süllyesztőben, ahogy azt kell. A lopások, csalások száma semennyivel se csökkenne, csak mellé orbitálisat növekedne a kiberbűnözés is. A zsernyákok meg természetesen leszarnák magasról az ilyen eseteket, nehogymá' romoljon a statisztikájuk ugye, de még ha akarnának, se tudnának semmit tenni ellene; ha a kiberbűnöző felpakol egy VPN-t a gépére, onnantól fogva bottal üthetik a nyomát.

Fekete Krindusz 2019.08.02. 15:15:47

@Egy Hun Hunniából: " Azt nem árt tudni a dologhoz, hogy a paypal átutalás visszavonható, ha valami indokolható kifogás van."

Meg azt sem árt tudni, hogy ha a PayPal felé igazolod a kérdőjeleket, akkor a panaszost a PayPal kifakkolja a picsába.

GhostBusters 2019.08.02. 20:40:00

@havrilla: Hagyd, értelmetlen foteltrollokkal ne foglalkozz! Ha igaza lesz a vele vitatkozónak, már csak ilyen kommentekre futja. Ne reagálj, mert elhiszi, hogy megalázhat, holott a hozzászólásaival önmagát alázza.
süti beállítások módosítása