Tékozló Homár

A szemétmentes Samsara fesztivál szemete a faluban végezte, a fesztiválozók meg futnak a pénzük után

2019.08.27. 09:15 | Homár Rezső | 83 komment

img_7763.jpeg

Egy fesztivál sok szeméttel jár, ezen próbál változtatni a Sziget mellett idén a Samsara Fesztivál is. A cél az volt, hogy a fesztiválozók ne termeljenek szemetet. Sem szelektíven, sem sehogy, ezért a fesztivál próbált szemétmentesen működni és erre kérték a látogatókat is. Ha mégis behoznak olyasmit, ami végül hulladékként végzi, azt pedig ne hagyják a fesztivál területén. Ehhez a felemás Zero Waste megoldáshoz (hiszen a szemét attól még szemét, mert máshol az) egy érdekes rendszert alakítottak ki: a fesztiválozó befelé megvett egy egy kissé túlárazott 10 Eurós szemeteszsákot, amit ha kifelé menet bemutatott üres, vagy teli állapotban, visszakapta a pénzét.

A rendszer leggyengébb pontja, hogy szemeteseket, konténereket a fesztivál nem biztosított, naivan feltételezve, hogy nem is lesz szemét. Pedig lett. Így viszont a kivitt zsák szemetek változatos helyekről kerültek elő: a bunkóbbja bedobta egy kertbe, vagy lerakta az erdőbe, más pedig a szemetes mellett hagyta. A 10 Eurós visszafizetés viszont hirtelen leállt és most jó páran várják, hogy mi lesz a pénzük sorsa.

Szíves segítségüket kérem az alábbiakban, lévén, hogy valószínűleg egy tömeges átverés és lehúzás áldozatai lettünk az idei Samsara Fesztiválon, amelyet kedves barátaimmal rendszeresen látogatunk évről évre. 

A karszalagok felhelyezésekor mindenkivel megvetettek 3.500 Ft / 10 euró összegért 1-1 db üres szemetes zsákot mondván, hogy a fesztivál végeztével ha ezt visszavisszük visszakapjuk az árát. A fesztivál utolsó napján ez így is történt, beálltunk a sorba az üres zsákokkal, mire Czinkóczky Csaba szervező tájékoztatott minket, hogy most nem tudnak pénzt visszaadni, helyette küldjük el e-mailben a paypal fiók címünket és fotókat a zsákon lévő vonalkódokról, majd oda küldik a pézt. Ez több ízben is megtörtént. Egyrészt még ott felírtuk valamilyen általuk adott füzetbe a nevünket, a fiók címét és a zacskókon található vonalkódokat, másrészt utólag is elküldtem e-mailben (lásd levelezési előzmények). Mivel szemmel láthatóan semmi nem történik, írtam üzenetet Czinkóczky Csaba facebook fiókjára is, természetesen nem reagált rá azóta sem. 

Felháborítónak tartjuk, hogy több ezer ember ilyen árverés áldozata lehet mindenféle következmény nélkül! Arról nem beszélve, hogy a pénz mozgását semmilyen bizonylat nem kísérte, még csak bizonyítani sem tudjuk, hogy átvettük a zacskókat, mivel nyugtát arról nem kaptunk. A 4-ből 2 db meg van, a másik 2 db-ot ott hagytuk a jegyátvételi helyen, lévén, hogy nekünk arra nincs szükségünk. 

Szégyen gyalázat, hogy egy LÁTSZÓLAG tiszta és pozitív szellemiségben zajló fesztivál a szervezők által végül egy lehúzó szervezetté válik! Csak négyünket, akik becsülettel kifizették a jegyeket is 14.000 Ft-tal károsítottak meg! Arról nem beszélve, hogy mi még azok közé tartoztunk, akik a teljes szemetüket kihozták a fesztiválról, utolsó nap még mások után is csikkeket szedtünk a földről hogy minél tisztábban adhassuk át vissza a terepet a természetnek... 

Sajnos szemtanúi voltunk egy csúnya esetnek is, amikor egy osztrák csapat is le szerette volna adni a kapott zsákokba gondosan gyűjtött szemetünket, amit természetesen nem volt hajlandó átvenni Czinkócky úr. Ekkor a vendég konkrétan beborította a zsákok tartalmát, mire Czinkócky rendőrt hívott rájuk. Nevetséges, de inkább siralmas, hogy idáig kell süllyedni, melynek egyértelmű oka a hanyag szervezés és kellő kommunikáció elmaradása. Szerencsétlen vendégek arról sem kaptak egyértelmű tájékoztatást, hogy a végén üresen kell leadni a szemetes zsákokat, aminek valljuk be, túl sok gyakorlati értelme nincs egy fesztiválon. 

Így segítség nélkül csak bízni tudunk abban, hogy végül kártalanít minket a szervező, habár ennek még csak előjele sem látszik. És bizony több ezren lehetünk még így ezzel a dologgal... 

! ! ! HATALMAS CSALÓDÁS A 2019-ES SAMSARA FESZTIVÁL ! ! !

Megkérdeztük a fesztivál szervezőit is, mégis mi volt a terv, miért nem rendeltek konténereket. A szervező elmondta, hogy a fesztivál megbízott egy ismert fesztiválhulladék-kezelő alapítványt azzal, hogy a fesztivál teljes időtartama alatt workshopokkal, előadásokkal készítsék fel a látogatókat arra, hogy a szemetet el kell majd magukkal szállítaniuk. A 22 fős csapattól várták a megoldást, ami hát nem igazán jött be. 

Kedves Rezső,

köszönöm szépen a lehetőséget. Sajnos az idei Zero Waste kísérletünk nem sikerült túl fényesen, erről a facebook oldalunkon megjelent angol nyelvű posztból ragadnék ki pár részletet, mint reakció a részünkről. 

A Zero Waste alapelve, hogy a Samsara többé nem akar termelni szemetet. Semennyit, sem szelektíve, sem sehogy. A fesztivál területén található éttermeink, kocsmáink ezért nem adnak már senkinek eldobható tányért, műanyag poharat, semmilyen csomagolóanyagot. Erről a látogatókat hónapokkal kapunyitás előtt folyamatosan tájékoztattuk, arra kérve őket, hogy ha enni, inni akarnak, hozzanak magukkal tányért, evőeszközt, poharat, mert a kapuban nem fogunk beengedni semmiféle később szemétként felbukkanó csomagolóanyagot.  

Következésképpen ha bármilyen szemét mégis keletkezik, azt a látogató a tilalom ellenére hozta be. 

Mi fesztivál (és állatmenhely) vagyunk a természet kellős közepén, nem pedig szemétlerakótelep. Mint ahogy az erdőbe kirándulók többsége is visszahozza a hátizsákjában a hegycsúcsra felcipelt palackot és szendvicsének csomagolópapírját, mi is ugyanezt várjuk el a látogatóinktól. Nálunk nem voltak szemétgyűjtők, hanem mi azt szerettük volna, hogy a látogató ami hulladékot a tilalom ellenére becipelt, vigye szépen vissza ahonnan hozta, de a mi erdőnkben semmiképpen ne hagyja szétdobálva.  

Érkezéskor ezért mindenkitől beszedtünk 10 euró kauciót, amit egy vonalkódos zsákért fizetett a közönség. A weboldalunkon még mindig változatlan formában megtalálható információ szerint ezt az összeget akkor kapja vissza a látogató, ha a szemetes zsákja (üresen, vagy tele) elhagyja a fesztivált. A fesztiválozók egy részének fejében súlyos tévedés volt azt hinni, hogy a szemetes zsákját mi majd 10 euróra váltjuk, miután ö azt beadja nekünk a jegypénztár ablakán. 

És ezzel kezdődtek a bajok. Először jóhiszeműen adtuk vissza sorban mindenkinek a pénzt, amikor a jegypénztárnál bemutatta a zsákot hazafelé menet. 

Nagyon hamar kiderült, hogy sokan néhány utcával lejjebb egyszerűen bedobálták a zsákokat a falu kertjeibe miután megkapták a pénzüket és mentek vissza fesztiválra. 

Mások arról számoltak be, hogy többen a falu főutcáján, buszmegállókban, az árok szélén szabadultak meg a zsáktól, miután visszakapták a kauciót. 

img_7747.jpeg

Szigorítanunk kellett, mert nem akartunk a faluból szeméthegyet. Először látni akartuk, hogy a szemét valóban elhagyja a területet, és csak ezután fizetünk. Ennek egyetlen módja az lett volna, hogy miután emailen elküldi nekünk a fotót, egy szelfit a zsákjával, mi csak azután utaljuk a bankszámlájára, vagy paypal fiókjára.  

Ebből lett a felfordulás. Miközben a nyugati országokból, Skandináviából érkezett látogatók ezt mind egy vállvonással tudomásul vették, a magyarok és leginkább a környező országokból érkezők egy része hangos hőbörgéssel reagált, egymást is uszítva. Ez a pár tucat ember annyira agresszív hangulatot gerjesztett, hogy az emberek egy része elkezdte ott a sorban állva kiborítani a szemetét, mások a pénztárban dolgozó önkéntes fiatalokat fenyegetve dobálták be rájuk az ablakon keresztül a zsákjaik tartalmát. Rendőrt kellett hívnunk, miután az egyik látogató az ablakon beugorva a gyerek saját pénztárcájából ragadta ki a pénzt. Az önkénteseink nem mertek tovább maradni, annyira féltek. 

Bár lehetett sejteni az eredményét, elkezdtük legalább az üres zsákokat visszaváltani, sajnos ez is hatalmas hibának bizonyult. Ettől fogva ugyanis azonnal híre ment, hogy csak az üres zsákokért adnak vissza pénzt és ezután már a legtöbben ahol éppen voltak, borították ki sorban a zsákokat, az erdőben, a falu főutcáján, vagy éppen előttünk sorban állva, csak hogy visszakapják a pénzüket. Miután ezekért a szemmel láthatóan használt, de üresnek beállított zsákokért megtagadtuk a visszafizetést, csak tovább fajult a helyzet. A fenyegetések hatására végül kénytelenek voltunk idő előtt bezárni az irodát. 

img_7753.jpeg

Képzeljünk el egy éttermet, (ilyen persze nincs) ahol a tulaj megengedi, hogy a vendégek a magukkal hozott kaját és italokat fogyasszák. Nem veszi el tőlük, nem küldi el őket, meg sem próbálja megértetni velük, hogy felesleges messziről annyi mindent cipelni, hiszen nála is van finom és olcsó minden. (Nálunk pl egy eurónál kezdődtek a levesek, ahol mellesleg az állatmenhelyet is támogatta minden vendég) Rendben, becipelte, gyártotta szemetet. Legalább annyi tegyen meg, hogy ne hagyja ott az étterem asztalán, vagy ami még rosszabb, mindenhol szétdobálva, a tulaj fejéhez vágva. Ennyi lett volna a kérés. 

A felhívásban megadott emailcimre eddig háromszor annyi visszatérítési igény érkezett be, mint amennyi látogató összesen volt. Ugyanaz a zsák több email-címről küldött igényben is felbukkan, sokan a vonalkódot eltüntetve, azt meghekkelve próbálnak mindenáron párszor tíz euróhoz jutni. 

Ezzel a kísérlet végleg és helyrehozhatatlanul megbukott, mi pedig levonjuk a szomorú következtetést: ha a környezetvédő, természetet védő hippi közönségünknek nem sikerült, mert néhányuknak a tíz euró azonnali visszaszerzése mindenek fölött van, vajon a Földnek hogyan sikerül majd megmenekülnie. 

Amúgy az eddigi átlag 120 köbméter szemét helyett idén mindössze 30 köbméter alatt termeltünk idén, ami az eddigi mennyiség negyede. Vagyis teljesen nem volt mindez hiábavaló. 

Ami pedig a fesztivált illeti, a napokban megszületett a döntés: mindezek után a Samsara elhagyja Magyarországot.

Üdvözlettel, 

Czinkoczky Csaba

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2019.08.27. 09:53:49

Idiotak szerveztek a fesztivalt. Nagyon trendy es meno a szemetmentesseg, de ha valaki balfasz, az kerjen segitseget a szervezesben.

temprasordog 2019.08.27. 10:15:47

A Föld kibaszottul megmenekül, mi döglünk meg, remekül el lesz nélkülünk is. Jó lenne ha mindez tudatosulna mindenkiben.
"A karszalagok felhelyezésekor mindenkivel megvetettek 3.500 Ft / 10 euró összegért 1-1 db üres szemetes zsákot mondván, hogy a fesztivál végeztével ha ezt visszavisszük visszakapjuk az árát" Nekem egyből lejött, ami a későbbi képen ki is van írva, hogy az üres zsákért kapsz vissza pénzt. Mondjuk hogy a szeméttel mi volt a terv, nem világos.

juhaszvik 2019.08.27. 10:58:38

Nekem nem egészen világos, hogy most akkor mi volt a szabály, de talán így nézett ki a dolog a két leírás alapján:
1. nem lehetett bevinni szemetet
2. adtak üres zsákokat, hogy abba dobják azt a szemetet, amit elvileg nem lehetett bevinni
3. pénzt kérnek ezért a zsákért, és kifelé menet "ezt az összeget akkor kapja vissza a látogató, ha a szemetes zsákja (üresen, vagy tele) elhagyja a fesztivált"
4. mivel az emberek a faluban dobálták el a zsákokat (a szemetet), miután távoztak a fesztiválról, ezért azt a zseniális ötletet találták ki a szervezők (teljesen önkényesen, az eredeti, szóbeli megállapodást felrúgva), hogy vigyék messze (haza?) az emberek a szemetet, szelfizzenek vele máshol, és ha ezt feltöltik, akkor kapják vissza a pénzüket.

Kérdem én, mindenféle elfogultság nélkül, nem tudunk elképzelni olyan vérmérsékletű embert, akinek ezután kedve támad esetleg szeméttel megdobálni azokat az embereket, akik ezt kitalálták?

A szervezők ezt nagyon csúnyán benézték, és most másokat hibáztatnak. Ráadásul azzal vagánykodnak, hogy a negyedére csökkent a szemét mennyisége, miközben nem csökkent, csak a fesztiválozókkal vitették ki, terhelve ezzel a falu környezetét is.
Végül pedig megsértődnek, és bejelentik, hogy elköltöznek.
Szép történet.

fiesta2002 2019.08.27. 11:01:36

A szervező nyilatkozatából az derült ki, hogy ez egy teljesen ostoba koncepció volt.

Először is folyamatában teljesen független a minél kevesebb szemétre való törekvés (nincs papírtányér, senki ne hozzon be csomagolóanyagot, stb) és ez a betétdíjas zsákos akció.

Ha a zsákokkal a keletkező szemét összegyüjtésére és elvitelére akartak volna buzdítani, akkor a zsákokat ingyen (az anyagárat a jegybe beszámítva) kellett volna adni. Ez az öntudatosabb fesztiválozóknak megadta volna a lehetőséget, hogy az erdőből hazavigyék a szemetet a saját otthoni kukájukba. A maradékot meg el kellett volna takarítani, ahogy minden fesztivál teszi.

A betétdíj akkor lett volna értelmes, ha azt akarták volna, hogy az emberek gyüjtsék a szemetet. De akkor a szemetet tartalmazó zsákokat kellett volna visszaváltani és központilag elszállítani. Ez is rejteget lebonyolítási gondokat, mert az eseményekre az emberek folyamatosan érkeznek, de általában egyszerre akarnak távozni.

Ez az egész egy "nem gondolkodunk, de szedjünk be pénzt, abból nem lehet baj" filozófiára emlékeztet. Ha meg kiderült hogy elcsesztük, akkor durcáskodunk.

encir 2019.08.27. 11:04:56

@temprasordog: dehogy az üres zsákért...akkor minek az egész? A lényeg, hogy a szemetet ne hagyják ott a területen, azaz ha bemutatja, hogy a tele zsákot elviszi magával (és jó esetben nem a faluban szabadul meg tőle, hanem egy nagyváros konténerénél vagy hazaviszi magával, az már mindegy), akkor kapja vissza a kauciót. Ez lenne a csábító erő, hogy ne az erdőben dobálja szanaszét a szemetét.

nickM 2019.08.27. 11:12:44

@temprasordog:
Vezesd már le kérlek, hogy neked ez (csak üres zsákért jár vissza a kaució) honnan jött le azonnal, ha még a szervező is ezt írta:
"A weboldalunkon még mindig változatlan formában megtalálható információ szerint ezt az összeget akkor kapja vissza a látogató, ha a szemetes zsákja (üresen, vagy tele) elhagyja a fesztivált."

Egyébként terv az nyilvánvalóan nem volt, csak annyi, hogy "húúúdeződekvagyunknemtermelünkszemetet" azt' maj'csak lesz valahogy.
A kiírásban az volt, hogy ha a zsák elhagyja a fesztivál területét, akkor jár vissza a kaució. Elhagyta? El. Ennyi. Hogy a T. szervezők mit gondoltak, mi lesz a sorsa, az jó nagy rejtély, gondolták a jövőben a zsákok házikedvencként utazgatnak majd a világban a gazdival?

A normális megoldáshoz mindösszesen annyi kellett volna, hogy:
1, Jó előre kiírni, hogy ha a zsák nem üres, nem jár vissza a pénz. (Ugyebár nem ezt mondták, maguk is elismerik.)
2, Rendelni 1-2-3 konténert a kijárathoz, hogy bele tudják dobni a szemetet. Ha csak 1000 fővel számolunk az 3 500 000 Ft! Ennyiből talán futotta volna rá.

A szervezők gyönyörűen elcseszték, amikor észlelték, hogy hülyék voltak fűhöz-fához kapkodva - ötpercenként új és új feltétel a visszafizetésre... vicc! - rontották tovább a dolgot, majd még a látogatók a hibásak. Gyönyörű.
De legalább anyagilag megérte nekik, kíváncsi lennék hányszor 3 500 Ft marad a zsebükben. (Mellesleg nyugta/számla nélkül!? De ez már egy másik történet.)

@juhaszvik1:
+1 :)

Snagal 2019.08.27. 11:31:52

@juhaszvik1: "Végül pedig megsértődnek, és bejelentik, hogy elköltöznek."

áh, nem érted ...
mivel a sok paraszt túl sok szemetet dobál el, ezért elmennek külföldre, inkább ott szemeteljenek a látogatók ne a "mi kis falunkba" :D

btw én ezt a szelfis megoldást nem értem mire jó... fotózok magamról egy szelfit a szeméttel a faluban egy semleges helyen (pl házfalnál ahol nem látszik a környezet), a szemetet eldobom majd másnap elküldöm, a szelfit, hogy "üdv, skandináviából, kérlek utaljatok" :) vagy túl magyarosch hogy ilyen eszembe jut?

Szerintem egyszerűbb lett volna, hogy amikor látták, hogy az emberek csak a fesztiválról viszik el a szemetet és a környéken ott felejtik akkor jelzik, hogy 1 héten belül megy a pénz de csak annak akinek nem találják meg a szemetes zsákját a vonalkóddal. Akinek megtalálják az kap egy szomorú szmájlit a 10euro helyett. (persze ha a vonalkód eltávolítható róla akkor ez sem 100%os megoldás)

havrilla 2019.08.27. 11:39:13

Ez az eset is mutatja, mennyi ostoba, szerencsétlen, naív ember dől be a környezetvédelem jelszavainak gondolkodás helyett.
Mit hittek, hogy adott esetben végigutazza a vendég a 10-20 kilós szemeteszsákkal az országot, hogy hazavigye? Vagy akár a határokon át. Nem lehet szemétmentesen élni egyik percről a másikra. Csökkenteni lehet, de az sem megy nagyon. Az un. civilizáció a csomagolásra- szeméttermelésre- épül.

Attila F 2019.08.27. 11:57:29

Atyavilág. Természetesnek vették, hogy ha azt mondják, “nem lesz szemét”, akkor nem lesz szemét. (Ezzel az erővel azt is mondhatták volna, hogy a fesztiválon mindig nappal lesz, mert sose megy le a nap. 10 euróért lehet extra napszemüveget venni.)
Nyilván, ha több ezer ember ott lesz napokig, akkor nem termelnek SEMMI szemetet - ha mégis, akkor majd hazabuszoznak/vonatoznak vele és az utazóközönség élvezheti a háromnapos, félig megcsócsált giroszok szagát. Hogy wc-papírról meg ugye bizonyos női termékekről ne is beszéljünk.
Vajon mennyit gondolkodtak ezen a szervezők, amíg kitalálták?

Nick-son 2019.08.27. 11:59:59

Amennyi pénz a vissza nem vitt szemeteszsákokból befolyhatott abból szerintem sokszoros mennyiségű szemetes konténert kérhetett volna a helyszínre a szervező.

Szerintem az se környezetterhelőbb, ha egyben elviszi egyetlen egy autó az összeset, mint ha viszi mindenki magával aztán majd potyogatja ide-oda. Utána meg valaki más tízszeres erőfeszítéssel szedegeti össze, ürítgeti apránként.

ekat 2019.08.27. 12:05:42

Én elhiszem, hogy Czinkóczky Csaba jót akart, meg jóhiszemű volt, de teljesen irreális volt az elképzelés.
Például magamból kiindulva, ha azt írná egy fesztivál, hogy amennyiben enni / inni akarok náluk, akkor vigyek tányért, poharat, ilyesmit, akkor ez azzal járna, hogy becsomagolt ételt vinnék magammal, meg PET-palackos vagy dobozos italt. Akar a franc egy fesztiválon a fél konyhafelszereléssel rohangálni....? Ergo már befele szemetet vinnék, pedig amúgy nem szoktam ellátmánnyal menni sehova. :)

2019.08.27. 12:20:21

"mi pedig levonjuk a szomorú következtetést: ha a környezetvédő, természetet védő hippi közönségünknek nem sikerült, mert néhányuknak a tíz euró azonnali visszaszerzése mindenek fölött van, vajon a Földnek hogyan sikerül majd megmenekülnie. "

Nem, ezzel a látszatmegoldás, a probléma odébb tolására tett ostoba kísérletetek bukott meg.

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2019.08.27. 12:24:23

Az a baj, hogy szép gondolat, de szerintem azt ne várjuk el, hogy a fesztiválozó hazaviszi magával a szemet, mert aki pl tömegközlekedéssel jött nem fogja cipelni. Úgy kellett volna, hogy 3500 Ft letét, ha végén visszahozod szeméttel (akár teli, akár félig), akkor visszakapod a pénzt és ott mögötte pedig állna a konténer amibe kidobhatod. Ennyi.

2019.08.27. 12:26:06

@nickM:
"A normális megoldáshoz mindösszesen annyi kellett volna, hogy:
1, Jó előre kiírni, hogy ha a zsák nem üres, nem jár vissza a pénz. (Ugyebár nem ezt mondták, maguk is elismerik.)
2, Rendelni 1-2-3 konténert a kijárathoz, hogy bele tudják dobni a szemetet. Ha csak 1000 fővel számolunk az 3 500 000 Ft! Ennyiből talán futotta volna rá."

De akkor nem mondhatják el magukról, hogy ők egy zero waste fesztivál. Az egész az arcoskodásról szólt, az alakította ki a logikátlan koncepciót.

GiaMarie 2019.08.27. 12:30:32

@encir: Azért gondolkodni nem ártana! 40 fok árnyékban, mégis, ki a halál fog magával egy zsák szemetet hurcolni, amiben olyan dolgok vannak a fesztivál koncepciója alapján, amik keményen rohadnak (almahéj, cigicsikk, kaja maradék, mert a szervest se borítsd azért a bokor alá attól, hogy komposztálódna. Olyat már meg sem említek, mint használt intimhigiéniai eszközök) Ezekkel nem szerencsés felszállni tömegközlekedésre, és nem érdekel, ki mit gondol, kategórikusan nem lennék hajlandó a kocsimban magammal vinni több száz kilométereket. Igen, a legfanatikusabb környezetvédőkön kívül ezt senki sem teszi meg.

haXXor 2019.08.27. 12:31:51

Segítek: egy kibaszott konténert kell bérelni amit a bejárat elé letenni, majd elszállítani amikor megtelik, lehet cserélni. Ez tesók között is kb 8-10 konténert jelentett volna. De most őszintén, mégis ki várhat el olyat, hogy egy fesztiválozó, büdösen, fáradtan, csomagokkal, sátorral meg minden szarral még cipeljen 10 kiló szemetet magával a vonaton, repülőn, akárhol? :D Persze, hogy ledobja a faluban, egy kuka mellett, rosszabb esetben úgy felbassza magát, hogy hozzávágja a szervezőkhöz...

2019.08.27. 12:35:19

A kirándulós hasonlat meg kibaszott gusztustalan. Igen, bazdmeg, alap, hogy egy kulturált kiránduló lehozza a szemetet a hegyről, hiszen ott volt a hátizsákjában alapból, amit ugyanúgy le tud vinni. Egy többnapos, adott területen rendezett fesztivál esetében viszont sokkal hatékonyabb, környezetbarátabb megoldás, ha a szervezők a szemétszállítást is megszervezik. Mert szemét bizony fog keletkezni, még akkor is keletkezne, ha nem vinnének be csomagolt kaját és mindent az árusoktól vennének. A szemét mennyisége mellett épp az egyik legnagyobb gond a szeméttel, ha az emberek széthordják, szétviszik, márpedig ha a szervezők zöld ideológianak hazudva basznak az egészre, akkor ez történik. Legjobb esetben eldobják máshol kukába, a skandinávok majd a reptéren, a magyarok legjobb esetben otthon, de aki messzebb lakik az valószínűleg egy utcai kukába, ami majd az ottani szemétszállítók gondja lesz.

Az a helyzet, hogy az ilyen álszent zöldmajmok, mint ezek a szervezők nagyon magas ívben tesznek a környezetvédelmi problémákra, csak másra próbálják kenni a felelősséget.

Tikakukac 2019.08.27. 12:35:54

Czinkoczky Csaba barátunk nem a legélesebb kés a fiókban. Most tényleg az volt a terv, hogy az emberek a megrakott zsákokkal felkerekednek és a városokig a hulladékgyűjtőkbe kidobálják őket? Mert mindenki kocsival volt? Az környezetbarát ám rendesen. Mert más módon el nem bírom képzelni hogyan fog tömegközlekedni pár száz esetleg ezer ember egy rakat szeméttel. Tippre sehogy, mert fel sem szállhatnak így.
Plusz a poszter kérdéseire és problémáira zéró választ sikerült adni.

2019.08.27. 12:37:07

@Nick-son:
De akkor nincs róla szép statisztika, hogy milyen kevés szemetük volt.

Terézágyú 2019.08.27. 12:37:26

Szemétmentes fesztivál???

Hát, feltéve ha a szervezők nem voltak ott...

És akkor most Magyarország Szam szara mentes lesz???????

2019.08.27. 12:38:56

@AzUtazó:
De ha visszaviszed, akkor nekik kell elszállítani, és akkor nem mondhatják el, hogy ők mennyire zero waste fesztivál. Ezt akarták elkerülni a módszerrel.

Tikakukac 2019.08.27. 12:46:31

Ja, igen. Utolsó bekezdés. 120 helyett 30 köbméter szemét keletkezett. Ez hogyan lett mérve? Benne van a környező településeken szanaszét dobált zsákok mennyisége is? Mert nekem ez baromira úgy tűnik, hogy meg akarta a csapat úszni a szemétszállító konténerek bérlésének árát egy kis grátisszal fűszerezve, plusz be akarta zsebelni, hogy ez itt aztán a zöld fesztivál a javából.
Nem így mennek a dolgok. Attól nem lesz zöld a fesztivál, mert a szemetet az emberekkel szétszóratjátok akaratlanul is a környéken. De ha utaztatjátok egy kontinenssel arrébb sem. Ez megint az a hiba, amikor a nullemissziót keverik a helyi emisszióval. A full villanyautó is pöfög egy rakat sz@rt, csak éppen nem a nagyváros közepén. Valahol, valaki bizony szívja azt a füstöt.

2019.08.27. 12:49:54

Czinkoczky úr!Ha netalán egy párhuzamos univerzumból vetődött ide,üdvözlöm a Föld nevű bolygón!Jelzem,külföldön is szemetelnek a fesztiválozók,sőt magyarországot azért (is) szeretik mert itt a hatóságok qrvanagyívben nem tesznek semmit a szemetelők ellen.A saját tapasztalatom pedig az,hogy szemetet egy erdő,hegy,rét legeldugottab részében is találni.Mert minek visszacipelni azt,amire nincs szükség?Jómagam gyakorlott fesztivál/rendezvény biztosító személyként igencsak úgy látom,hogy magyar/külföldi egyre megy,ugyanúgy szétdobál maga körül mindent,amire nincs szüksége.De ha Ön,mint földönkívüli tud erre megoldást,kérem közölje az illetékes hatóságokkal de az emberek józan paraszti eszében-főleg nagy tömegben előforduláskor-ne bízzon.Mégegyszer,isten hozta a Földön,remélem békével jött.

Macskond 2019.08.27. 13:07:53

Hát erre csak a népi mondást lehet idézni : "aki kurv.nak áll, se sírjon ha b.sszák".
Ha akarják ha nem , ha tilos ha nem a szemét FOG termelődni. Nyilvánvalóan tudták ezt ha eleve szemeteszsákot osztottak.
Farizeus szemforgatás azt hinni hogy ami szemét lesz az majd "hazamegy". Jól megakarták spórolni a szemét szállítást és egy hagzatos és még pénzt is hozó megoldást próbáltak kitalálni, csak hát nem jött össze.
Én a falu helyében ,külön hivatkozva az erre beszedett pénzre, külön leverném a szervezőkön a faluban széthagyott fesztiválszemét begyűjtés költségét.
Pláne nem adnék nekik engedélyt ilyen hülyeségre hogy igy szervezzenek fesztivált, hogy nincs gondoskodva szemétszállításról.
Többen leírták már előttem, hogy ha már ilyen ügyesen "kiszalámizták" a fesztivál költségből a szemétszállítást (ami amúgy normálisan a jegyár részét kéne képezze), akkor béreltek volna konténert, és aki kihoz egy zsák szemetet maga után az kap vissza pénzt (mondjuk ha legalább 2 kg) Még is megnyerték volna hogy nem kell szemetet szedniük.

Azt bizonyosan elérték, a szervezők (a rádurcázással meg még meg is duplázták) hogy a ha máshol valaki akár normálisan ezzel a gondolattal próbálkozna, akkor arra már majd elve ferde szemmel néznek. Szóval sokat rontottak azon az ügyön amiért tenni akartak.

Valamint egy válság kommunikációs tanfolyamra is beíratkozhatnának.

encir 2019.08.27. 13:26:34

@GiaMarie: igazad van, ezért is nem sikerült... de ez volt a rendező koncepciója (ha hülyeség is), csak sokan még nem fogták fel.

szekertabor · provo.blog.hu 2019.08.27. 13:36:04

Szervezői balfogások:
1. Ha az üresen bemutatott zsákokért jár vissza a kaució, akkor arra ösztönözzük a fesztiválozókat, hogy ne dobják KI a szemetüket, hanem dobják EL.
2. Minimális hulladék néhány fesztiválozónál mindenképpen keletkezik (egészségügyi betét, óvszer, gyógyszercsomagolás, tönkrement eszközök, stb.), ezeknek az elhelyezéséről a szervező KÖTELESSÉGE gondoskodni külön díjazás nélkül is.
3. Aki környezettudatosan él, az nem szervez fesztivált, és nem is vesz rajta részt, mivel az oda-vissza utazás (nyugati országokból, Skandináviából érkezett látogatók!) karbonlábnyoma sokkal nagyobb, mint amennyivel több hulladék termelődik ahhoz képest, mint ha mindenki otthon maradna.

body_andras 2019.08.27. 13:42:27

Vadász volt már? Ja ez nem olyan...

morden2 2019.08.27. 13:55:44

"Rendőrt kellett hívnunk, miután az egyik látogató az ablakon beugorva a gyerek saját pénztárcájából ragadta ki a pénzt" milyen gyerek , milyen penztarcaja ? Gyerekek szerveztek a fesztival vagy mi van :) ?

juhaszvik 2019.08.27. 13:58:14

Nagyjából közös állapot körvonalazódik abban a tekintetben itt a kommentelők között, hogy mind az elképzelés, mind a kivitelezés, mind pedig a kialakult helyzetre adott válasz nem volt megfelelő...egyenesen_idióta...elb*szott_stb.
De emellett érdemes végigvenni, hogy jogilag milyen problémák merültek még fel:
1. volt-e szó előzetesen a 10 eurós költségről?
2. jogos volt ennek a feltételnek a bevezetése?
3. jogos volt-e a feltételek önkényes megváltoztatása a fesztivál végén?
4. tájékoztatták-e az érintett önkormányzatot a tervezett változtatásokról?
5. hozzájárultak-e a keletkezett környezeti károk felszámolásához?
6. most akkor felfüggesztették a pénzek visszafizetését?

Személyes véleményem továbbá, hogy az "eddig háromszor annyi visszatérítési igény érkezett be, mint amennyi látogató összesen volt" vagy egy baromi nagy hazugság, vagy szervezői részről történt a visszaélések egy jelentős része. Gondolom ezt azért, mert ha teszem azt a résztvevők 5%-a él vissza a helyzettel, akkor egyenként legalább negyvenszer kellene próbálkozniuk, hogy a fenti háromszoros érték kijöjjön (100%+5%*40). Sokkal valószínűbb, hogy belülről, belsős infókkal történt a visszaélés, vagy ami még valószínűbb, hogy kamu ez a szám. De ez már csak vélemény...

anna3000 2019.08.27. 14:10:56

A szemétgyűjtés egyik titka a tömeg és a terület viszonyának a felmérése.

Az erdőből, a hegyről a túrázó azért kell, hogy lehozza a szemetét, mert ha a keletkezés helyén - ezer ösvény, szikla, sok km2 - kellene lerakni és onnan elszállíttatni, akkor nagy területen kellene sok kis szemetest elhelyezni és nagy körúttal összegyűjteni - nem hatékony, nem gazdaságos és nem környezetbarát.

Ha viszont egy kis koncentrált helyen keletkezik sok ember szemete, azt sokkal környezetbarátabb dolog koncentráltan, 1-2-x szemetesautóval közvetlenül a szeméttelepre/újrahasznosítóba szállítani, mint a szélrózsa minden irányába széthordani, ott kidobálni, majd onnan újabb szemeteskocsikkal végső helyükre vinni. Tehát ez esetben a közvetlen, tömeges szemétgyűjtés a hatékony, a gazdaságos és a környezetbarát.

Van ez a környezet-gazdaságtan dolog, nem az ördögtől való. Azzal foglalkozik, hogy racionálisan mondjon valami értelmeset a környezeti kérdésekről.

És az is igaz, hogy a felületes szemlélőnek nem tűnik fel, ha mindenki 0,5-1-2 kiló plusz súllyal - a szemetével - indul haza. Ettől a plusz súlytól a kocsi/busz (gondolom nem mindenki biciklivel ment haza) károsanyag-kibocsátása mondjuk kb 0.0000001%-kal nő, de sok ember, sok jármű esetében ez összeadódik, és pár ezer embernek egyenként elszállítani pár kg szemetet igenis legalább ugyanannyira, ha nem jobban környezetterhelő, mint egyszer, rövid úton, koncentráltan.

Plusz ott a higiéniai aspektus, amit már sokan emlegettetek.

Plusz ott a józan ész aspektus is persze, hogy nem kell minden szart megvenni és akkor majd nem kell minden szart eldobálni, nem azt a törekvést akarom leszólni, hogy minimalizáljuk a szemetünket, hanem belátom, hogy ez a jelen társadalmi körülmények és szokásrendek közt nem reális, hogy 0-ra szorítható.

Szóval ez nagyon nem volt végiggondolva, ez van.

Remélem, hogy nem végleges a sértődés a felek közt, annak drukkolok, hogy legyen következő alkalom, és találják ki a szervezők meg a fesztiválozók, hogy hogyan lehet ezt jobban csinálni, mindenkinek jobb lesz.

steery 2019.08.27. 14:19:55

A szamszára jelentése: körforgás, újjászületés. Nem nirvána, azaz kialvás, megszűnés. Ennek megfelelően a szemét sem szűnt meg, hanem körbeforgott és máshonnét újra előkerült a fesztiválon. Mert a név kötelez.
Amúgy jót röhögtem ezen az egész nevetséges balhén. A szervezők igazi dilettáns balfácánok. Jobb is, hogy most gyáván megfutamodnak innen. Legalább jövőre nem lesz szemét fesztivál.

2019.08.27. 14:25:30

@morden2: nem csak ez a gond.Egy,mijafaxt keres zsebben kp. egy pénztárnál dolgozó akárkinél?Ez már alapból nem stimmel-grat. a szervezőnek.Kettő,miért is pont euró?Mindenkinél van,akkor legyen a szerencsétlen diákmunkásnál zsebben,hogy legyen miből visszaadni?Hogy került hozzá?Ki bízta rá?-grat. a szervezőknek.Három.Nem volt háttérbiztosítás?Könyörgöm,a ki-be léptetési pont egy rendezvényen kiemelt kockázatú hely.Pl. az Everness,ahol szeret mindenki mindenkit sem nélkülözi a háttérben dolgozókat.Akkor miről beszélünk?Ez az egész eléggé egy agyhalott szervező munkájának a keze nyoma,aki spórolni akart mindenen,aztán mentegeti magát,hogy mindenki a hülye csak én vagyok a normális.

Baluci 2019.08.27. 14:41:48

Czinkóci úr már rég a Bahamákon nyaral a 100 forintos szemetes zacsik elpasszolása után, Ti meg vihetitek haza a szemetet!
Óriási!
:)))))))))))))))))

midnightcoder2 2019.08.27. 15:22:14

A szervezõk, mint az állat és környezetvédõk nagy többsége, természetesen idióták voltak. Túl sok látnivaló nincs, lehet továbbmenni.

2019.08.27. 15:30:22

@anna3000:
Nem csak a szétszórtság miatt kell lehozni a szemetet a hegyről, mert nyilván az még csökkenthető lenne egy-egy szemétgyűjtő ponttal, bár azok is kisebb koncentráltságot jelentenek a fesztiválnal, hanem az infrastruktúra sem feltétlenül adott, szemben a fesztivállal. Az ajánlás hegyen, erdőben az, hogy még ha van is valahol szemetes, akkor is hozzuk le.

SZIGMA 2019.08.27. 15:59:47

@MAXVAL bircaman közíró:
Kérdés, hogy a szemetet is viszik-e vagy csak a 10 eurókat?

_B_ 2019.08.27. 16:12:12

Ez van ha beszívott bölcsészek szerveznek valamit. Mégis hogy a retkes fosba gondolták, hogy majd az emberek nem fognak szemetelni?
Az erdei túrázók példájánál maradva járt már valaha a szervező erdei turistaúton? Tele vannak szemetelve, szégyen! Pedig a nagyobb pihenőknél mindenhol VAN SZEMETES.
Másik, hogy pont ugyanaz a célközönség aki jelenleg #PrayforAmazonas, de amúgy meg otthagyta a gecibe a sátrát a fesztiválon, amire repölőgéppel érkezett, tán még össze is keni fossal nehogy másnak jó legyen.
A szemétmentes fesztivál úgy lenne elképzelhető, hogy a BELÉPÉSKOR elkobozol minden szemetet, és szervezetten elszállíttatod.
De ettől még bent is kell szemétgyűjtés, mert a papírzsebkendőt nem fogod elvenni gondolom.
Meg amúgy is ha 10 embert leraksz meztelenül minden nélkül az erdőbe, akkor is tudnak valahogy szemetelni :D
Az alapvető emberi viselkedéssel tisztában kell lenni egy rendezvényszervezőnek.
Az összes #PrayforAmazonas kezében ott fog virítani a legújabb iPhone de ez ne tévesszen meg, mert képes összerongálni és összeszemetelni akármit 10 EUR vélt lehúzásért cserébe.

Rot 2019.08.27. 16:49:04

Rommá kell büntetni az ilyen fogalmatlan és felelőtlen szervezőket. A kialakult helyzetért egyedül ők a felelősek.

problémamegoldó 2019.08.27. 17:04:00

1) 10 eur kaució ellenében kötelező átvenni egy üres zsákot, amit használatlan állapotban kell visszaadni és a kaució ez esetben visszajár

=> ez kizárólag arra ösztönzi az akkurátus fesztiválozót (függetlenül a nemzetiségétől), hogy a szép új zacsit összehajtogatva eltegye a táska mélyére, majd 7 nap múlva visszadja a kaució ellenében.

Értelme semmi, de legalább van egy kis lehúzás kockázata (mi van, ha mégsem kapom vissza a pénzem, hiszen tökre értelmetlen az egész).

2) ez a "ne hozzál be semmit" az én időmben még tisztán biznisz alapon ment. Ne hozzál be semmit, vedd meg nálunk. Értjük, az üzleti modellt feltalálták már 100 éve. Próbáltak ráerősíteni ezzel a zérówaste zöldséggel, de minek.

3) az erdős/hegyes hasonlat nagyon jó, csak jelen esetben így néz ki:
ha fesztivált szervezel, akkor mint szervező gondoskodsz arról, hogy az általad szervezett esemény szemete a lehető legzöldebb módon jusson el a hulladékkezelőig. Azt elvárni, hogy a svéd vendég a WizzAir-rel vigye hazáig a szemetét, nem tudom mennyire zöld, de elég véleményes :-)

Azt, hogy nem lesz szemét, a szervezők sem hitték, hiszen szemetest osztottak.

4) az remélem a tisztelt szervező fejében is tiszta, hogy egy hetes kommunális szemét adagot a júzer nem igazán tud elhelyezni. Nem jó, ha a faluban lerakja. A Volán / BKV is azt kéri, hogy NE oda vidd a kommunális szemetedet. Mi volt a terv? A Júzer vigye el Budapestig a szemetét, ugorjon be a Havanna lakótelepre, keressen egy NEM LELAKATOLT szemeteskonténert és tegye bele a szemetét?

Mindegy, csak a Szent Fesztivál területét hagyja el, akkor már nem a szervező gondja.

5) Az egészen az látszik, hogy egy zseniális (nak gondolt) üzleti húzás volt itt megvalósítva:
a) a júzer nem hozhat be semmit, mi szolgáljuk ki jól, haszonnal
b) nem kell foglalkozni a szeméttel, azt ki kell hozni a területről. Azt, hogy a júzer hol tünteti el, hazaviszi / vagy eldobja valahol, már nem a mi gondunk => szemetes konténerre sem kell költeni.

Egyszerű volt ez kedves Samsara szervezők, csak tőletek többet vártunk. Be lehet sértődni és elhúzni Magyarországról, de ezzel a hozzáállással / szervezéssel ne menjetek északra és nyugatra, mert a gatyátokat is ki fogjátok fizetni büntetésként. Déli/keleti irányba még talán találtok hivatalnokot, aki egy kis zsebpénz ellenében elhiszi, hogy egy X ezer fős rendezvényen nem keletkezik szemét, és azt a fesztiválozók majd hazaviszik 100, 1000 km-re.

spulni 2019.08.27. 17:44:16

Nem tudom, a hegyről miért olyan rettentő nehéz lehozni a szemetet egyeseknek egy kiránduláson. Menjünk a természetbe, mert az jajdeszép, de a szart otthagyjuk magunk után. Elviszi a Bambit, vagy a sört, szendót, sütikét, kutyavalagát. Elfoglal x köbcenti helyet. Visszafele vagy ugyanannyit, vagy kevesebbet, lásd alufólia. Akkor miért olyan nagy nyűg egy rendszeresen ürített kukáig elvinni? Vagy ne adj Isten, haza? Kidobhatja az állomáson, ha vonattal ment pl. De aki tahó az tahó is marad.

erkölcsi hulla 2019.08.27. 18:58:48

A drogos alkesz fesztiválkurvák biztos kajálták a marketingjèt, csak ez számít.

Taxomükke (UK) 2019.08.27. 19:22:43

@AzUtazó: "... nem fogja cipelni"
Ez a baj az emberek nagy reszevel.
Odafele cipeli a teli palackot, dobozt, konzervdobozt stb., de visszafele, amikor mar kiitta-kiette belole a cuccot, az igy hirtelen sokkal nehezebbe valt csomagolast mar nem birja el, nem akarja "cipelni".
A szervezol naivak voltak es nem elegge korultekintok, a vendegek egy resze meg kapitalis fasz, bizonyos hanyaduk meg pitianer ugyeskedo.

whitepony 2019.08.27. 19:42:29

@problémamegoldó: 10 euroba vagy egy kukás zsákba ,hogy Erdélybe mennek.:-)

aefzuj 2019.08.27. 21:32:43

Fesztivál. Szemét. Fesztiválozók. Hulladék. Magyar szervezők. Nem is kell tovább ragozni. LOL

gigabursch 2019.08.27. 21:42:10

Szerintem ez a fesztivál is kimeríti a tök fölösleges kategóriát, mert maga a fesztivál léte egyenlő a szeméttel.

Mankel 2019.08.27. 21:43:56

Jajj ne! Csak Samsara fesztivált ne! Vigyetek engem eleget éltem!

KaTe 2019.08.27. 21:52:26

Az volt már, hogy a feleslegesen kiosztott szemeteszsákokkal is csak mégtöbb műanyag hulladék keletkezik? :)

GatyaPityu 2019.08.27. 22:25:43

Ez nagyon tanulságos post volt... Magam sem tudom eldönteni, hogy ez most egy zseniálisan kitervelt lehúzási kísérlet volt-e (nyugta nélkül eladott szemetesek (kauciónak álcázva), megspórolt szemétszállítási költség), vagy valami bölcsész, sötétzöld, liberális elmék brainstorming ámokfutásának eredménye lenne-e.
Most ezt komolyan gondolták, hogy a vasúton, buszon fogják az emberek hazaszállítani a 30 - 40 literes, rothadó, bűzölgő tartalmú szemeteszsákokat hazavinni és a több száz vagy akár ezer km távolságban lévő saját szemeteskukájukba tenni? Saját autó esetén még csak-csak működhet, aki kellően igénytelen ahhoz, hogy a saját kocsijában szemetet szállítson - arról nem is beszélve, hogy az egyenként, autóval érkező személyek járműve által kibocsátott káros anyag már korántsem ennyire zöld.
Meg azért full demagógia ahhoz hasonlítani egy TÖBB napos fesztivált, amikor az ember a szűk családjával vagy baráti körével egy délutánra kisétál az erdőbe, visz magával fél - 1 liter üdítős palackot, egy zacskó ropogtatni valót, vagy szendvicset és annak megmaradó csomagolóanyagát vissza is viszi az erdőből.
Amúgy miféle fesztivál ez? Mit kell róla tudni?
Még nem hallottam róluk, de most már ezek szerint nem is fogok, mert, - mint Cartman a South Parkból, - f*szok voltak, besértődtek, és most lelépnek. Nem is biztos, hogy kár értük...

GatyaPityu 2019.08.27. 22:29:55

@Taxomükke (UK):
Szerintem meg pont fordítva, éppenhogy a kedves szervezők voltak vagy "kapitális f*szok" vagy "piti ügyeskedők"... (ld: fentebb!)

Yossarian_M 2019.08.27. 22:50:49

Ilyen mikor a prolik vallalkoznak/fesztivalt szerveznek :D raadasul a tobbi prolinak, ebbol lesz a kutyakomedia :)

Danikaaaa 2019.08.27. 23:53:34

Hát az èn saját tapasztalatom, hogy eleve kétes és félrevezető volt az az infó, hogy a 10€-ért zsákba gyüjtött szemetet eltávozáskor visszakapjuk amennyiben leadjuk a zsákot, a végèn közölték hogy magunkal kell vinni le kell fotózni, hogy máshol kidobjuk majd a képet bankszámlaszámmal vagy paypal utalással kapjuk meg késöbb! Az egész szervezés büdös így, én ebböl a cikkből tudtam meg hogy mind ez kevés hisz a vonalkódot is le kellett volna fotozni! A fesztivál annyira nomán és nem csak no waste, hanem no alkalmazott szinten futott idèn, hogy az már majd hogy nem vicc kategoria volt! 17-18 éves felelötlen bár kedves munkaerők gondolom apropénzért, biztonsági szolgálat 3fő max ha volt. A számlanèlküli 6os alátét és naptár kereskedelem aranyos bár ha a szeméttel így éltek vissza akkor ezekkel mennyit vajon? Értem én hogy nomád èletmód meg természet tudatos hozzáállás de a dolgozók akik megteremtik a nyugodt szorakozást a fesztiválozóknak illetve a zenészek meg a vendégek akik nincsenek ilyen ambícióval és indíttatással felvértezve teljesen el lettek felejtve mint résztvevői ennek a fesztiválnak! Előre kellene kicsit fejlődni elég volt a visszafele! Hajrá én hiszem, hogy megy ez jobban is! :)

VT 135 2019.08.28. 01:42:02

Lehet ezt értelmesen és jól is csinálni, mint ahogyan ezt a Gyüttment fesztivál csinálja évek óta. Igaz, ott nincs is ilyen 10 eurós, szemeteszsákos bolondozás. Viszont egyértelmű, tiszta, előzetes (!) kommuikáció igen. És jéé, működik! :)
gyuttmentfesztival.hu/zero-hulladek

problémamegoldó 2019.08.28. 08:21:46

@whitepony: senki nem fogja tartani :-) De ilyen referenciával nem lesz könnyű alkalmas helyszínt találni.

Végső soron, ha jól értem a fentieket, számlát nem adnak, azaz nem járulnak hozzá adóval a közösség működéséhez. Ellenben a terheket (szemét) szívesen a közösségre hárítják.

Tony Almeida 2019.08.28. 08:41:17

@Zabalint: Ne legyél te is ennyire jóhiszemű, nem az az alap sajnos, hogy mindenki leviszi a szemetet a hátitatyóban, bár elvileg üresen könnyebb a PET-palack, mint tele állapotában.
Mint ahogy a horgásztavaknál sem viszik el az emberek az üres kukoricásdobozt haza, sem a darabka damilt. A túzrakóhelyek tele vannak sörösdobozzal, a kihelyezett kukákból hullik ki a szemét, mert VALAKI majd elviszi helyettük. Szánalom.

2019.08.28. 09:35:49

@spulni:
Jellemzően a parkolók vagy felvonók 1 km-es körzetében van sok szemét. Az aktív túrázók közül nagyon kevesen szemetelnek.

2019.08.28. 09:39:13

@Tony Almeida:
Tudom, hogy sok helyen így van, de minél többet kell valahová gyalogolni, annál kevésbé.

Drago Brutic1 2019.08.28. 09:50:13

Azért az önkéntesteket fosztogató hippi nagyon ott van. Jövőre az Üllői úton tartsák a fesztivált, a fradi-hoolokkal közösen.

Lesből Támadó Szárítókötél 2019.08.28. 10:37:18

Szóval a szervezők fejében az volt a koncepció, hogy mindenki vigye haza a szemetét? Mert ez kb. Siófok (helyszín) - Zamárdi távolságban reális. Aki neadjisten vonattal jött az ország másik végéből, az is vigye haza a zsák szemetét? A külföldi fizessen az "extra poggyászért" a repülőn? Ezt az idiotizmust mégis hogy gondolta a szervező?

Ez nem volt más, mint struccpolitika: ha a szemét elhagyja a kapuimat, nem érdekel a sorsa, lényeg, hogy nekem ne kelljen vele foglalkozni.

Lesből Támadó Szárítókötél 2019.08.28. 10:39:48

@Taxomükke (UK): ha én a faluban megveszem az innivalót (azaz mondjuk 200 méternyit utazik velem), akkor elvárható, hogy a faluban is dobjam ki a szemetet, vagy mindenképp haza kell vinnem az ország másik végébe?

Lesből Támadó Szárítókötél 2019.08.28. 10:43:11

@spulni:

Tessék mondani, ha nem bírom megenni a fesztivál területén megvásárolt ételt (értsd: nem magammal hozott dolog) és helyettem nem akarja elfogyasztani senki, akkor azt is haza kell vinnem magammal?

Amúgy láthattad, elvitték rendszeresen ürített kukáig a szemeteket, de abból is baj lett. Lehet, hogy a hulladékkezelési koncepció lett elb*szva alapvetően?

Snagal 2019.08.28. 11:08:01

Érdekes, hogy a fenti válaszban 30köbméter alatti szemetet ír mint elért eredmény, a facebookon közzétett bejegyzésben még 40köbméter szerepel...
mellesleg a fesztiválon keletkezett az a szemét is amit hazavitettek az emberekkel, így illúzió azt gondoloni, hogy nem keletkezett annyi szemét, szimplán csak máshol dobattátok el az emberekkel (legalábbis megpróbáltátok)

MEDVE1978 2019.08.28. 13:44:35

Nem tudom megérteni a fesztiválszervező mire gondolt pontosan. Komolyan azt várta, hogy ha valami szemét keletkezik azt majd Budapestig, Szegedig, Pozsonyig, Skandináviáig viszik haza a fesztiválozók?
Az meg, hogy levágja az embereket a jegyen kívül gondolom plusz 3500 forintra az kritikán aluli.

Még a Szigeten meg a Volton volt valamikor olyan, hogy 1000 Ft-ért kellett venned a belépőjegy mellé szemetes zacskót, mert, hogy legyél környezettudatos. Ott, ha teleszedted vagy raktad szeméttel, aztán leadtad, akkor visszakaptad az ezrest. Szerintem ezzel keverték a látogatók.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.28. 13:45:07

idiota goa/techno hippik. eleve ez a név.. a szenvedés köre. igazi bulihangulat na.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.28. 13:45:07

idiota goa/techno hippik. eleve ez a név.. a szenvedés köre. igazi bulihangulat na.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.28. 13:47:07

@VT 135: hat a gyutment az nem egy drogos buli, hanem egy tok jo kezdemenyezes.

problémamegoldó 2019.08.28. 14:56:55

@MEDVE1978: Szerinted mire gondoltak? Szednek 10 euró kauciót, amit visszaadnak, ha a zacsit visszakapják üresen :-) Ezzel bizonyítja a juzer, hogy nem termelt szemetet :-)

Ez INNOVÁCIÓ, legalább olyan, mint a manuális betonkeverés.

A svédek csak kamilláztak, ők még ilyet nem láttak :-)
Olvastak valamit a nagykövetség oldalán, hogy a magyarokkal vigyázni kell, meg hátrafelé nyilazás, a tanultabbja hallott már a fehérló/fű/marék föld cseréről, úgyhogy csekkolták az ujjaikon a gyűrűket, és inkább hagyták az aprót.

Utána jött a svédcsavar, hogy linkelj egy YT videót, amin a lemenő nap fényében látszik a lakcímkártyád, az aznapi lokal newspaper, a házszámod a házadon, a tele szemeteszsák, ahogy esik bele az otthoni kukádba, rajta az olvasható vonalkóddal.

Jemi 2019.08.28. 23:01:08

Nálam már az kiverte a biztosítékot, hogy ha enni akartál, a leírás szerint, vitted otthonról a kis tányérkádat, meg a kis villácskádat. Nem is értem, hogy vendéglátósok hogyan mehetnek ebbe bele...élelmiszerbiztonsági szempontból ez erősen aggályos..
Másrészt..ha a több napos fesztivál elején jönnek azok a bizonyos napok pl akkor egészen haza is kell vinni a használt betétet és tampont a kánikulában a szervezők szerint? Én nem értem ezt, hogy itthon annyi hatóság van mint égen a csillag és erre a koncepcióra az áldásukat adták..

torcida 2019.08.29. 00:46:48

Az álszentség megb.szta a képmutató nyomorúságot..........
Műanyag mentes szemét képmutató szarok vagytok.......

torcida 2019.08.29. 02:23:03

@Rot: A kedves müanyagmentes faszkalap társaság meg kapjon kitüntetést.....mivel "csak"eldobálták a szemetüket mások udvarába.........
B.szom meg az álszent"hippi"édes anyjukat....akik 10 euroért inkább megb.sszák az anyjukat mintsem a szemetüket elvinnék......
Vászontasakba kurjátok meg a hasonszőrű anyátojat

2019.08.29. 08:27:01

@FILTOL:
Momdjuk én eleve rosszul vagyok attól, hogy a legmonotonabb elektronikus klubzenét hallgatók hippinek nevezik magukat. Vesd össze mindezt az eredeti, lázadó hippi mozgalmakkal.

Permetező 2019.08.29. 15:32:49

@Zabalint: életemben nem láttam még hippit csak a tv-ben, úgy ahogy a dinoszauruszokat is.

Permetező 2019.08.30. 11:05:51

@Horváth Kálmán Imre: és azt sem tudom ki a homáros keménymag

Permetező 2019.08.30. 20:23:10

@Horváth Kálmán Imre: jah az sajna nem én vagyok. Én csak és kizárólag munkaidőben vagyok ott, otthol el is felejtem hogy ez az oldal egyáltalán létezik :D

Ahoj- 2019.09.01. 09:54:37

Minek kell ilyen hülye pénzlehúzó gagyi fesztiválokra járni????

kolompar lole 1116 2019.09.08. 22:30:28

"Ami pedig a fesztivált illeti, a napokban megszületett a döntés: mindezek után a Samsara elhagyja Magyarországot."

... és keres egy olyan helyet ahol még nem hallottak róluk éés kezdődhet előlről a lehúzás.
süti beállítások módosítása