Tékozló Homár

Építőipari anzix késéssel, mellébeszéléssel, káromkodással, és sok szívással

2019.11.06. 15:42 | Homár Hilda | 34 komment

blog-drevil.jpg

Nem az első és valószínűleg nem is az utolsó építőipari rémtörténet a Homáron, ami igazán szomorúvá teszi, az az, hogy levélírónk - akárcsak a múltkori fürdőszobás esetben - igyekezett körültekintően eljárni: volt szerződése, utánanézett a dolgoknak, részt vett a folyamatban - mégis megjárta. Vajon lesz még itthon valaha divatja a szakmai felkészültségnek, az igényes munkavégzésnek, a megbízhatóságnak és pontosságnak, no meg a megrendelővel szembeni normális hangnemnek? Vagy tényleg nincs más megoldás, mint felosztani a szakmákat a haveri körben, aztán hétvégente kirándulás helyett Gábor leburkolja a fürdőmet, míg én kifestem a nagyszobáját?

Tisztelt Tékozló Homár,

bízom benne, hogy történetem sokaknak szolgál tanulságul, és érdemes arra hogy Önök oldalára vágatlan verzióban kikerüljön.

Álljon itt néhány idézet H.B. Egyéni Vállalkozó Belsőépítész Tervező ügyfélkezeléséből, mely különböző blog- bejegyzések írására, hivtalos hatósági eljárások sorozatának indítására ösztönzött, és amely reményeim szerint azért nem az egész építész, belsőépítész szakma tükörképe (mintahogy azért erről volt alkalmam meggyőződni, különböző Kamarákkal folytatott egyeztetéseim során).

És akkor a (rém)történet:

2016- ban lakásfelújításunk tervezésére kértük fel nevezett egyéni vállalkozót, azzal, hogy az általa készített tervekhez, megvalósítandó állapothoz készítsen költségvetést, valamint, hogy csak úgy megyünk tovább, ha kivitelezésben is találunk megfelelő segítséget, nem lévén járatosak az építőiparban.

Biztosított:
1) lakás kiviteli terveknek való megvalósítása:  ÖSSZESEN: 3 070 000 Ft
2) kivitelezés során, mint műszaki ellenőr- és előkészítő fog részt venni:

"Most mint műszaki előkészítő igyekszem minden műszaki segítséget megadni a megrendelőnek a munka tendereztetése során. A kivitelezésben mint műszaki ellenőr fogok résztvenni, szintén a Megrendelő műszaki képviseletében!"

Már a tervezési fázisban történtek megmagyarázhatatlan dolgok- mint pl. megbeszélt találkozóra nem jött el, nem is jelezte, sőt a küldött sms- re sem válaszolt- de ekkor még türelmesek voltunk. Még akkor is, mikor tervek átadása három hónapot csúszott ígéretéhez, és szerződésben vállalt kötelezettségéhez képset. Aztán a tervek: néhány apróbb 'állatorvosi ló'- tól eltekintve elfogadhatók lettek számunkra.

Tervezési díj tehát tartalmazta az ellenőri/ előkészítői feladatok ellátását, viszont kérdésemre, hogy erről a Tervezői Szerződésben nem kellene- e megemlékeznünk, válasz: szemlesütve: ááá, dehogy...(mára világos a miért...)

Kezdődött a generálkivitelezői tendereztetés:

Első ajánlat: 13.227.400 áfa- val (!)...mennyi is, 4x annyi?
Második ajánlat: 12M...

"ááááá, a piac az hülye, majd én tudom, mert az xxx utcában felújítottam egy ingatlant kiadásra, ami ugyan fele ekkora, de az tuti, hogy 5M- ből megvan...."

Aztán a végül kiválasztásra kerülő generálkivitelező első: 9.5M (!) ajánlatát letárgyalta 5.498.467 árra, mely nekünk abszolút a felső plafon volt kalkulálva azzal, hogy - az asztalos munka (anyaggal), valamint a bontási költségek nincsenek benne a generálkivitelezői felelőségben (még 1x: ezt tudtuk, kalkuláltunk vele). Meglehetősen elégedett volt generálkivitelezővel, és ezen túlmenően még biztosított, hogy szerződött árnál biztos nem lesz több a klts- m:

"Először is engedje meg, hogy gratuláljak a leadott árajánlatukhoz, egy jól végiggondolt, részletes, és precíz munka, amiből az értő szemeknek gyorsan kitűnik a szakmai felkészültség ! ...
...első körbe megbeszéltem a tételes elszámolást, így nem aggódok, mert minden egyes beépített vezetéket mi vennénk át, és a szerződésben szereplő egységárakkal történne az elszámolás. Tehát menet közbe könnyen kiderülhet, hogy kevesebb munkából, és költségből is kijöhet egy-egy munkanem...."

Sok -számomra- érthetetlen dolog történt a generálkivitelezés alatt; lényeg, hogy a végén a generálkivitelező a H.B-vel történt műszaki egyeztetéseivel együtt elkezdett rajtam 2M- el többet követelni a szerződött árnál. Kérdéssel fordultam műszaki ellenőrömhöz, hogy fenti ígéretének fényében ez mi, valamint jeleztem felé, hogy a lakást nem tekintem műszakilag elfogadhatónak (feljövő parketta, nem megfelelően beépített beltéri ajtók, stb...).Válasza- saját kalkulációja alapján:

"A lényeg, hogy 6,7 M helyett 7,2 M a vége mindennel együtt, tehát szinte biztos, hogy ebből egy döntetlen lesz"

Ekkor már a generálkivitelező is rengeteg flusztráltságot okozott (valamint még lehetősége lett volna betartani egy- két munkanemmel), és mivel H.B. az asztalossal, aki a saját spanja volt, ugyanezt játszotta el - ti: letárgyalt, majd kommunikált felém valamit, majd kétszer több lett az összeg, amit fizetnem kellett asztalosnak -  már mindkettőtől szabadulni akartam, így kifizettem a többletet.  

Viszont az igazi rock& roll most kezdődött.

Kiderült, hogy dilettáns mulasztása mellé még át is ver, ráadásul olyan kommunikációval, hogy közben saját kollégáit sározza előttem...

2019.02.14.

"…furcsállom, hogy ez a nyomorult féreg, akinek én megadtam a telefonszámod nem jelentkezett nálad..."

Hónapokig tartó nyomozásomba került, mire rájöttem, hogy hazudik a kémény- engedélyeztetési, és új telepítésű gázkazán engedélyeztetési folyamatokat illetően. Ezen folyamatokat ő vette ki a generálkivitelezői felelősségből, hogy majd ő intézi és nem intézte. Sőt ügyvéd előtt is megpróbálta tagadni (!).

2019. február 20.

"Igen, elismerem, a rohadt kéménnyméretezéseddel kapcsolatba nem mondtam igazat ! Le is írtam, azt is pontosan mi történt, és azt is miért nem a valóságot mondtam...
…nem vagyok híve a mellébeszélésének, és nem is akarok az lenni ! Követtem el hibát, például azt hogy a kéményeddel kapcsolatba nem a 100% ban valós helyzetet kommunikáltam,.!'
....mert valóban hazudtam a kémény méretezéseddel kapcsolatba, és az egész kémény ügy kicsúszott a kezemből !..."

2019.02.25

"…nem intéztem el a kéménybélelés engedélyezését, ez igaz, nem törtem össze magam, és még hazudtam is, hogy nem X, hanem Y -al fogod tudni megcsináltatni, óriási érvágás…"

2019.02.25. 

"…Ha nem adsz meg egy vasárnapi, legrosszabb esetben hétfői időpontot, és helyszínt, én kereslek meg jogi képviselettel, ha kell a munkahelyeden, vagy a saját lakásodban !...
…én "rád szakítom az eget" a jogalapom, és a lehetőségem is megvan hozzá!..."

2019.04.30. 
Ügyfél által szervezett ügyvédi jegyzőkönvezéssel hitelesített tárgyalás:

"H.B. – kérdésre válaszolva – kijelentette, hogy a gázkészülék engedélyeztetésével, üzembe helyezésével kapcsolatos komplett feladatot (gázterv készítése, engedélyeztetési, üzembe helyezési eljárás a Gázműveknél) nem vette ki a generálkivitelező szerződéséből.

Ezt követően H.B. megtekintette a megrendelő birtokában lévő vonatkozó dokumentumot, és a nyilatkozatát módosította, mely szerint valóban kivette a generálkivitelező szerződéséből a gázkészülék engedélyeztetésével, üzembe helyezésével kapcsolatos komplett feladatot (gázterv készítése, engedélyeztetési, üzembe helyezési eljárás a Gázműveknél)."

Bízom benne, hogy további eljárások során fény derül majd arra, hogy ez (gázzal/ kéménnyel/ kazánnal játszadozik) mennyiben minősül foglalkozás körében elkövetett szándékos gondatlanságnak...

Hazugsága kiderülésekor kaptam egy félkész kéményt, (mely kivitelezésért 160k- t gombolt le rólam szintén valamelyik cimborája számára), amely FŐKÉTÜSZ által persze nem volt átvehető. Nos nem kívánom senkinek azt a felismerést, hogy ezek után vajon még miben vert át, bonthatom- e újra le a kéményem, stb...

Laikusként kellett a kémény- és gázengedélyeztetési folyamatba beletanulnom úgy- hogy ha mindez még nem lenne elég- hogy építészek eme gyöngyszeme 1 év 8 hónapig -most már kiderült- tudatosan tartott vissza az engedélyeztetési folyamatomhoz szükséges -általam kifizetett- dokumentumot, melyet többszöri kérésre, írásbeli felszólításra sem adott át. Az már csak mellékes, hogy ráadásul jogszabályi változások is történtek- nem a fogyasztó előnyére.

Természetesen a megfelelő jogi lépéseket is megtettem /szem, és bár hiába sikerült a jogosulatlanul visszatartott dokumentumot ügyvédi jegyzőkönyvezés mellett megszereznem, valamint elismertetnem a felelősségét a kéményem, és kazánom engedélyeztetési folyamatával kapcsolatban - melyet melldöngetve - 'jegyzőkönyvön túl' is elismer, de az ezóta eltelt idő megint csak arra enged következtetni, ezen kötelezettségének sem tesz eleget, így haladunk tovább annk érdekében, hogy megfelelő végrahajtó erejű döntés születhessen illetékesektől...

Azt gondolom, ilyen Vállalkozóval élmény együttműködni ajánlom mindenkinek:-)
Szakértő hozzászólásuk véleményük várom vagy blogon.

köszönettel:
CsA

Így látják tanácsadóink:

Kedves Olvasó!

A levél alapján a vállalkozóval fennálló jogvitát két irányúnak látjuk:

1. A jogvita egyik része a megrendelt munkák és azok ellenértékének elszámolásából ered.

Ennek megítéléshez a megkötött szerződésből és feleknek a szerződés megkötését megelőzően, valamint a teljesítés során tett nyilatkozataikból, valamint az egyéb rendelkezésre álló okiratokból vagy más bizonyítékokból kell kiindulni.

A vállalkozási szerződésben a felek kiköthetnek átalány díjazást vagy megállapodhatnak tételes elszámolásban.  Ettől a megállapodástól függ, hogy a megrendelő a szerződés teljesítése során felmerülő többletmunka, illetve pótmunka ellenértékét köteles-e megfizetni a vállalkozó részére.

A többletmunka:
a vállalkozási szerződés tartalmát képező, de a vállalkozói díj meghatározásánál figyelembe nem vett munka, de ide tartozik az olyan munka is, amely nélkül a dolog rendeltetésszerű használatra alkalmas megvalósítása nem történhet meg.

A pótmunka:
az utólag megrendelt, különösen tervmódosítás miatt szükségessé váló munkát jelent.

Ha a felek átalánydíjban állapodtak meg:
a vállalkozó az átalánydíjon felül a pótmunka ellenértékét igényelheti, a többletmunka ellenértékének megtérítésére nem jogosult. A megrendelő köteles azonban megtéríteni a vállalkozónak a többletmunkával kapcsolatban felmerült olyan költségét, amely a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható.

Tételes elszámolás szerint meghatározott vállalkozói díj esetén:
a vállalkozó az elvégzett munka ellenértékére jogosult.

2. A jogvita másik részével kapcsolatban a vállalkozó szerződésszegése merülhet fel.

Ha a vállalkozó a megkötött szerződésben meghatározott kötelezettségeit nem vagy nem a megállapodásban meghatározottak szerint teljesíti, akkor magatartása szerződésszegőnek minősülhet, amellyel kapcsolatban kártérítési felelősség is terheli. A vállalkozó akkor mentesül ez esetben a kártérítési felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.

Mindezek figyelembevétele mellett lehet meghatározni, hogy lehet-e jogszerű igényt előterjeszteni a vállalkozóval szemben. Ha igen, békéltető testületi vagy peres eljárást tudsz kezdeményezni a vállalkozóval szemben.

Felhasznált jogszabályok: 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhaszvik 2019.11.06. 16:37:19

Nem mondom, hogy minden sorát értettem a posztnak, de részvétem a posztolónak.

Tikakukac 2019.11.06. 18:21:53

Sok újdonság nincs ebben sem. Te megteszel mindent, amit lehet, mások szarnak az egészbe és élnek vígan tovább, közben a te egészséged, pénzed, idegeid mennek az egészre.

Mert ezt így itthon lehet csinálni. Igazándiból bármit meg lehet tenni, a papírok amiknek a pecsételtetése egy kisebb vagyok nem érnek sz@rt sem. Lásd még: eredetvizsga.

a fekete krindusz 2019.11.06. 18:42:52

Az milyen, amikor valami "apróbb 'állatorvosi ló'" ?

ekat 2019.11.06. 18:51:18

@a fekete krindusz: :) Olyan, mint a flusztrált. De mindegy, nagyon nem ez a lényeg, részvétem a posztolónak, ez iszonyat. Itthon úgy tűnik, nem szabad csináltatni senkivel semmit. De hasonló okokból új építésű lakást sem szabad venni, úgyhogy tényleg aki tudja, akarja, az csinálja maga....

CsakLajosAz 2019.11.06. 21:38:53

Végigrágtam magam... 3*. Igyekszem érteni.

Szerintem ilyen az, amikor a nagy szellemek találkoznak.

A tótumfaktum hazug. Mind az. Régebben kifejtettem, csináljon maga mindent. Kaptam is érte...

Hát... Akkor szopjon :(

A gázkivitelezéstervezés megoldható, minek fizetni a papírmunkáért?

Leírom, kapok majd: a poster szarrágott. Kivitelező ezt csak fusival lopvacsalvahazudva tudta hozni. Ha nem szarrágott volna= addig nyújtózik, higy maradjon tartalék is.... Akkor ment volna minden...

Most lehet pereskedni, meg szívni. Nem jobb lett volna rászánni a pénzt? Vagy magának csinálni, amit tud.. mondjuk papirozni...

Tikakukac 2019.11.06. 22:08:15

@CsakLajosAz: Ezelőtt sem sikerült válaszolni most sem fog összejönni, de bekérdezem: mégis mi az a pénz és honnan tudod, hogy az már jó pénz valamiért és nem szarrágás? És ha úgy is átvágják, márpedig át fogják, mert ezt saját bőrömön is megtanultam, akkor már legalább annyival előrébb van a posztoló, hogy nem kapja a szarrágó titulust?

GiaMarie 2019.11.07. 09:01:52

@a lekvár neve puffin: Hát, alapvetően itt a baj, minden hasonló szolgáltatásban. Hiába TUDOD, hogy baj van, nem tudsz mit tenni. A kivitelezőt fél évre előre lefoglaltad, szétverték a lakást, és érzed, szar van a palacsintában. Na és? Mit tudsz tenni? Ha 0-ról induló lenne, akkor is több hónapos előjegyzése van annak, aki ESETLEG jobb, neked meg laknod kéne. Arról nem is beszélve, hogy aki ESETLEG jobb, az már bőven megteheti, hogy passzolja a más kókányolásának kijavítását, befejezését. Autónál ugyanez. Velem személyesen eljátszották: vittem az alkatrészt (nyilván 40% kedvezménnyel vettem) Napközben felhívtak, autó szétbombázva, alkatrész nem jó. Ok, mi kell, elmegyek most azonnal, viszem. Hát azt én hogy képzelem, ők nem fognak várni, autó szétbombázva a csáposon, abból választhatok, hogy összerakják az alkatrész nélkül, fizetem a munkadíjat, aztán viszem, ahova akarom, vagy ők most listaáron leveszik a polcról a jó alkatrészt, és beépítik. Mit tudsz ilyenkor tenni? Semmit, nyelsz egyet, és fizetsz. Meg vagyok róla győződve, hogy semmi probléma nem volt az általam vitt alkatrésszel, és ugyanazt építették be, csak teli áron, de nyilván a motorblokkot szétszedni nem tudom és nem is fogom igazam bizonyítására. Így megy ez manapság...

FDToth 2019.11.07. 10:25:05

sztem alapszabály, de elég nehéz:
olyan kivitelezőt taláni, akinke szakszosam de utülag fizetsz mindent, az anygaot
előre megállapodott részletes árak, költésg, amleytől el lehet térni ha szól, ha nem akkor marad (persze ha extra kíávncásga van a megrendelőnek, az más)

sokan bekelsnek abba a hibába h előre fizetnek. Akinek előre kell fizetni az vlaószínűleg nem tőkeerős, nem tud finaniszírozni. persze lehet itt mondani h bizlaom meg stb, de ez kettős ;)

CsakLajosAz 2019.11.07. 10:46:57

@a lekvár neve puffin: Nem voltam érthető? Kényelmet keres olcsón. Legolcsóbban. Ingyen ebéd nincs, csak karácsonykor a Blahán, ha a Vitya el nem zavarja..

Azt írtam, hogy ha eleve maga intézi az utánajárát a gázosoknál, kéményesnél... Odarendeli a kéményest, kazánost, stb.. nem fizet eleve ezért a Kolompár Úrnak pluszban, akkor ezzel beljebb van.. víz, gáz, ugyan ez..

A kényelemnek ára van. Vagy pénz, vagy idegeskedés, vagy szívás.

Ismerek olyan emberkét, több ismerősnek generalkivitelezett, aki kreatív, rugalmas, pontos, szakszerű. Kulcs átadáskor kapott a kolegám egy gyűrűs mappát, benne bugyiban, külön fűzve, szortírozva.. víz, gáz, villany, klíma, anyagok számlái, gari jegyek, kivitelezők névjegyei, stb.. de ez nem az a kategória, ahol 5-10 misiket aludni lehet, mint a piacon.

Sőt. Átadáskor at udvaron az egyik viacoloron volt egy olaj folt. Egyik melós autóból biztos. Reggelre ki volt cserélve...

Egy építkezés lutri. Vagy rá kell szánni az időt, vagy a pénzt. De jobb, ha az időt...

Baluci 2019.11.07. 11:22:42

Na... sokadik megerősítés, hogy a véreres fallosz kezd ilyen hülyeségbe bele! Még van kb. 20-25 évem talán, azt kényelmesen eltöltöm abban ami van! Majd az örökösök renoválnak, vagy verhetik az egészbe...

CsakLajosAz 2019.11.07. 12:32:31

@Baluci: Ugyan erre jutottam én is :)

Inkább elutazom a pénzt :) meg elköltöm orvosra, gyógyszerre :)

végrehajtó helyettes 2019.11.07. 12:47:24

Ingatlan felújítás előtt állunk, ilyenkor mindig kapok egy kis plusz motivációt, hogy inkább maradjunk a nyolcvanas évek körülményei között. Legalább retro, pár év múlva megnyitom múzeumként. Maradtunk volna a kurva panelben.

Borzalmas a sztori, szinte magam előtt látom minden pillanatát. Alapjában a "tervek átadása három hónapot csúszott" résznél felhúztam a szemöldököm. Ez emberi tulajdonság, nem szakmaiatlanság. Ha valaki egyszer megvárat ennyire, később sem lesz megbízható.

És igen, követeljük a nevet, bár valószínűleg a jogi eljárás ezt nem teszi lehetővé.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.11.07. 14:08:58

@a fekete krindusz: Állatorovsi póni. Emeleti előadóba könnyebb felvinni, mint a lovat.

VT Man 2019.11.07. 15:01:54

Na hol van most a sok okostojas, aki szokta oltogatni a posztolokat, hogy

"Miert nem bizott meg generalkivitelezot?"

"Miert nem merette fel a kiadasokat?"

"Miert nem terveztette meg a munkakat?"

zserzsenne 2019.11.07. 15:07:13

@VT Man: Miért nem számlával csináltatja? - Ezt lehagytad :)

CsakLajosAz 2019.11.07. 15:28:14

@VT Man: Én ezt nem mertem írni, mert megkaptam volna a magamét ezért is...

PartyMikee 2019.11.07. 16:11:38

"Szándékos gondatlanság" ezen mekkorát röhögtem.

2019.11.07. 16:26:01

Hú ez de kurva zavaros, már bocsánat. Jól értem, hogy unlucky poszterünk kicsengetett 3 milkát a tervekért, aztán hat körül lett volna a felújítás, de végül elcsúszott az egész valami kéményen? Mert ennyit tudtam kihámozni. Egyébként én az ilyen felújítást nem értem, én olyat még nem hallottam, hogy jó sült volna ki abból, hogy valami céget - amelyik tevőlegesen nem is vesz részt a munkában - megbízva időre és jó minőségben elkészül a meló. Csak a lustaság magyarázza, hogy a tulaj nem volt hajlandó a részfeladatokra rendes szakembereket szerezni, és - igaz biztos hosszabb idő, de kevesebb költség árán - saját hatáskörben levezényelni a melót. és nem, nem kifogás, hogy dolgozik az ember, mert én is dolgoztam, mikor felújítottunk, és meg tudtam oldani.

CsakLajosAz 2019.11.07. 16:35:24

@Eugene Horse: Hú mit kapsz majd...

Én ezt már itt is, máshol is írtam. Jönnek a fotelfizikusok, bölcsészek, meg kaptárlakók, hogy hülye vagyok.. pedig..

Én csak azt tudom, hogy amikor mi építkeztünk, az asszony 8.5 hónapos terhesen a komódot rakta össze egyedül. Persze... Mi csináltuk rossul mások szerint :) pedig nem szívtunk semmivel :) se vízzel, se gázzal, se villany nem volt gond. A csatorna picit, mert átemelőt akartak, de lebeszéltem róla őket zsebbe 20e.. már nem is kellett :)

De a lusta panaszkodik..

Hagyd.. álmodozók is kellenek...

Muad\\\'Dib 2019.11.07. 16:42:07

@Eugene Horse:
"... részfeladatokra rendes szakembereket..."
Vagy nem. Vagy mégsem rendes szakemberek. Vagy eltűnnek, mert osztrák'ba beesett egy meló ami többet fizet.
Ma Magyarországon kevés kivételtől eltekintve a ge*i és a köc*ög közül lehet választani. Ez addig fogy így menni amíg a) változnak a törvények lés az ilyen fas*t nem bass*ák meg anyja hátán a bíróságon és/vagy b) lesz több szakember.

Taxomükke (UK) 2019.11.07. 18:25:23

Ez tul hosszu, az iro nem normalis.

végrehajtó helyettes 2019.11.08. 10:34:43

@Jankove: a legnagyobb gond, hogy annak idején ismerős ismerősének ismerőse csinált mindent az anyósnál, akkor se végeztek jó munkát, csak ingyér' volt és azért nem szóltak semmit. Így a felújítás elkerülhetetlen.
Nem divatos házat akarok, a modernebb vonal híve vagyok, de nem igazán vagyok tisztában a trendekkel. Az lesz beépítve, amire ránézek és megtetszik.

Na ettől függetlenül tekerős csaptelepem nem lesz, az biztos. :D

Kondom Keselyű 2019.11.12. 08:33:19

@ramiz: azert, mert ha te vallalkozol, az egyik ugyfeled fizetes helyett kitalal egy ilyen sztorit, akkor kurvara nem orulsz.

mozes11 2019.12.11. 11:33:34

Budapest Főváros Kormányhivatala, V. kerületi Hivatala, Fogyasztóvédelmi Főosztály: 'A Horváth Benedek egyéni vállalkozóval -(székhely:9090 Pannonhalma, Hunyadi u. 15., adósz.:69021686128)- belsőépítész tervezővel szembeni panaszára engedje meg, hogy az alábbiakról tájékoztassam. A leírt ügy véleményünk szerint kimeríti a szerződés nem megfelelő teljesítését amelynek és a vállalkozó esetleges alkalmatlanságával Önnek kárt okoztak.'
süti beállítások módosítása