Tékozló Homár

Izgalmas titkot rejtett a Fundamenta szerződés

2020.02.14. 11:00 | Homár Rezső | komment

2710_9347_42691141_566699827082533_5780146456346248241_n.jpg

Kriszta meglepődve látta, hogy hiába járt le a Fundamenta futamideje, a csoportos beszedési megbízás a szerződött 49 hónap után is pörgött tovább. A plusz két hónap után is csak azért tudta leállítani, mert utánanézett a banki utalásainak. Most attól fél, hogy mivel ez szerződésen kívüli összegnek minősül, se kamat, se támogatás nem jár rá. Szerencsére szakértőink egész más véleményen vannak.

9 évvel ezelőtt felvettem egy lakáshitelt az Unicredit Banknál (na ők is megérnének egy külön esszét, de most nem erről lesz szó). Mivel nem terveztem kitölteni a 25 éves futamidőt, ezért már előtte és közben is OTP lakáskasszába gyűjtöttük férjemmel a megtakarításainkat, és mivel a szüleink is be szerettek volna segíteni, ezért ők is gyűjtögettek külön, hogy adott alkalommal besegíthessenek az előtörlesztésben. Ennek következményeként  8 év alatt 3-szor játszottuk el a kiutaltatás/előtörlesztés folyamatát, így mondhatni már eléggé ismertem a rendszert és a feltételeket.

Viszont elkövettem életem baklövését, mégpedig azt hogy az első OTP Lakáskassza lejárta után, az Unicredites hölgy unszolására megkötöttünk ott helyben náluk egy Fundamenta szerződést a magam és férjem nevére is. 49 hónap, 3 hónap kiutalási idő, csoportos beszedési megbízás ezek már mind ismerősen csengtek, aláírtuk a szerződést és mindenki ment a maga dolgára. 

Letelik a 49 hónap, 2019 november 15-én annak rendje és módja szerint le is vonták az utolsó megtakarítási összeget, dörzsöltem is a kis kezeimet hogy, "Háhá, pár hónap és pénzemhez jutok".

Telik tovább az idő, karácsony, szilveszter, elérkezik január 16-odika, felballagok az Unicredit ebanking felületre és egyszer csak a szemembe szökik a Fundamenta befizetés, sorba állítva a követező hónapra. Mondom ez meg mi? Visszanézem az előző hónapokat. Igen november az rendben van, de úgy néz ki a Fundamenta decemberben és januárban is megterhelte a számlámat a megtakarítás összegével! Azonnal visszavontam a csoportos megbízást és írtam egy panaszlevelet. 10 nap elteltével landolt a postaládámban egy vaskos boríték miszerint átállították a fizetési módomat egyedi csekkesre és leszek szíves fizetni. De könyörgöm mit??? 2 nappal később megérkezik a válasz a panaszlevelemre: Amiből úgy tűnik teljesen jogosan elutasítják a kérelmemet, idézem:

Ha a betételhelyezés teljesítésére csoportos beszedési megbízás (beszedés) útján kerül sor, a Lakás-takarékpénztár a betétek beszedését a kiutalás időpontjával, felmondás esetén a szerződés megszűnésekor megszünteti.

Értem. Tehát ha megkötöm a szerződést 49 hónapra, 3 hónapig ülnek rajta és ha mondjuk elbalfaszkodom a utalási papírokat akkor még akár plusz egy hónapig is. Ez alatt a 3-4 hónap alatt teljesen jogosan beszedik tőlem a további összegeket mondván, ez van az ÁSZF-ben.

Jelenleg az összeg amin ülnek 80ezer forint (én és férjem befizetései egyben), plusz ha birka vagyok és hagyom a csoportost, akkor ez az összeg jelenleg 120ezer Ft-ra rúgna. Erre az összegre nem jár állami támogatás és kamat sem, mivel szerződésen kívüli összeg. Viszont nekem 3 hónapon keresztül hiányzik ez a pénz a kasszámból.

Csak egy kérdésem van. Milyen jogon foglalnak egy ilyen kitételt az ÁSZF-be? Abban a pillanatban, hogy átléptem a szerződésben meghatározott megtakarítás összegét, minden további levonás már szinte általam nekik nyújtott kölcsön is lehetne! Ha csekken vagy utalással rendezem, tök egyértelmű hogy az utolsó részlet után nem fizetek többször. Miért pont a csoportos beszedéssel fizetőket kell sz*patni? Értem én hogy el kellett volna olvasni a tetves ÁSZF-et de ki a bánat gondolta hogy benne lesz egy ennyire minden logikát nélkülöző kitétel? Ha az ő rendszerük nem képes lekezelni a "futamidő" végét, a kiutalást és a szerződés lezárta dátumát, akkor mi a bánatért nem képesek ez E-banking rendszeren kiküldeni egy tetves üzenetet, hogy "Te balga állat, töröld már a csoportost mert mi itt a 21. században ezt képtelenek vagyunk megoldani." (Mint ahogy a dokumentumok elektronikus feltöltésének lehetőségét se, teszem hozzá csendben és halkan.)

Az már csak hab a tortán hogy elővettem a szerződéses pakkot és egy büdös ÁSZF-et nem kaptam kinyomtatva, szóval még azt se tudom leellenőrizni, hogy a szerződéskötésem pillanatában tényleg ott volt ez a paragrafus vagy sem. 

Zárószóként csak annyit, hogy ha valaki az állami támogatás eltűnte után is ezt a takarékossági módot választja, akkor melegen tudom nekik ajánlani az OTP-t. A Fundamentát 7 mérföldes ívben kerülje ki, hacsak nem mazochista az illető.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szerint ugyan érthető a panasz, de inkább mi figyeljünk oda a beszedési megbízások leállítására.

Kedves Kriszta!

Teljesen érthető a panasza, azonban bizonyos dolgok felett nem szabad átlépnünk.

A csoportos beszedési megbízást mi adjuk a saját bankunknál annak érdekében, hogy egy szolgáltatás utáni befizetés rendszeresen teljesüljön. A megbízásnál meg lehet adni a beszedés időtartamát, így ha nem adunk meg végidőpontot, akkor a beszedési megbízás határozatlan idejű. Amennyiben nem állítunk be végső dátumot a csoportos beszedésnek, úgy a szolgáltató állítja le a beszedést a szerződés teljesítésével.

Így tesz a Fundamenta is, mivel az ÁSZF-jében úgy rendelkezik, hogy a kiutalási időszak végéig életben hagyja a csoportos beszedést. Teszi mindezt azért, mert a szerződés a kiutalással teljesül, valamint praktikussági okokból, hogy ha az előtakarékoskodó hosszabbítani akar a megtakarítási időszakon, akkor az eredeti lejárat után folytatódhat a megtakarítás. Fontos megjegyezni azonban, hogy a levont betétek után továbbra is jár kamat, függetlenül attól, hogy a megtakarítási időszak véget ért, valamint ha állami támogatásos szerződésről beszélünk, érdemes megérdeklődni, hogy a háromhavi betét után jár-e az államtól támogatás.

Összegezve, elmondható, hogy a csoportos beszedés leállításával elejét vehetjük az ilyen kellemetlenségeknek, továbbá az ÁSZF rendelkezései szerint a betéti kamat ugyanúgy megillet minket a pluszban levont betéti összegek után is.

Üdvözlettel,

a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Club Sandwich 2020.02.14. 11:40:46

Nimma', elsoooo vagyok! :)

fiktiv állat 2020.02.14. 12:17:40

Már a csoportos beszedéssel elbalfaszkodtad. Mellesleg az amit tovább fizettél is a te pénzed, ezzel is többet előtörlesztesz adott esetben. Állami támogatás nem jár rá csak betéti kamat (nulla), bár 80K-ra az állami támogatás is annyi.

Jake Peralta 2020.02.14. 12:30:52

Én pont az ilyenek miatt soha nem fizetek semmit csop beszedéssel. Majd én eldöntöm mikor és kinek utalok.
Nincs kedvem valakinek a hibája miatt rohangálni ügyeket intézni hogy visszakapjam a pénzem.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.02.14. 12:53:03

@Jake Peralta: itt a valaki maga a posztoló volt, mert se a szerződést nem olvasta el, vagy ha elolvasta akkor nem úgy ADTA KI a megbízást (mert a megbízást a user adja ki, ha nem kéri, magától enm állítódik be), hogy az addig tartson, amíg a 49 hónap.

juhaszvik 2020.02.14. 13:11:08

Ha le van valami írva az ÁSZF-ben, akkor az a szabály (már amennyiben az nem törvénytelen), de ez így elég nagy pofátlanság. Nyilván nem ez az egyetlen ilyen ügyük (a többség hasonlóan gondolkodhat, mint a posztoló), és ugyan szétteszik a kezüket, de egyébként köszönik szépen a (csoportos) befizetéseket.

FDToth 2020.02.14. 13:19:42

Ezen mi a meglepo? Erste, lejarrt, csopotost hagytuk, miutan kiutaltak, visszakaptuk a lezaras es akiutals kozott befizetett osszeget. Sztem ez nem egyedi 3set es nincs jelentosege.

Tom from town 2020.02.14. 13:35:10

Nem értem, mi a baja a posztolónak: nekem az Erste-s LTP is ilyen volt:
3 hónapig még szedik a pénzt a fent említettek miatt, de arra ugyanúgy járt az állami támogatás és a kamat. Ha az OTP-nél ez nem így ment, hanem nem szedték be többször a pénzt, akkor kvázi még jobban is járt ebben a 3 hónapban, amit a Fundamentánál töltött.

Fődíszpinty 2020.02.14. 13:50:01

@Tom from town: úgy biza, nekem még tanácsolták is fizessem még 3 hónapig és jól jártam kiszámoltam és tényleg.

ekat 2020.02.14. 14:42:30

OFF
Az aprópénzes poszternek "kis papírkája" volt, meg "kis pénzecskéje", meg "kis dobozkái", most ennek a poszternek meg "kis kezei"..... lemaradtam valami trendről, vagy rokonok? :)

Opportunista mikroba 2020.02.14. 14:46:01

@ekat: :))) Én is akartam írni a másik posztban, hogy a posztoló először nőjön fel, aztán menjen bankba, de nem akarta izé lenni. Érted, olyan KIS izé :)

Club Sandwich 2020.02.14. 15:41:29

Most mit _kicsinyeskedtek_ mar! :)

Permetező 2020.02.14. 16:09:42

Jáó poszt vót.... Jöhet a következő

KaTe 2020.02.14. 16:40:55

Akkor most kit is kell szídni?

Im just here for the comments 2020.02.14. 16:55:32

Hát nem teljesen értem a felháborodást. Ahogy a csop beszedést nem a fundamenta állította be, úgy nem is ő fogja leállítani, csúnya is lenne, ha egy tök vadidegen cég banki megbízásokat törölgetne random userek számláin. Amúgy még csak emlékeznie sem kellett volna rá, hogy leállítsa, szimplán kellett volna egy végdátum a beállításkor, azt azért lehet tudni előre.

ekat 2020.02.14. 17:25:02

@Im just here for the comments: Esetleg gontolóra vehetnéd a poszt elolvasását. :)

Im just here for the comments 2020.02.14. 17:52:42

@ekat: done. most hogyan tovább, mi a teendőm? Ő.Ő

Opportunista mikroba 2020.02.14. 18:13:40

@Im just here for the comments: Péntek este van. Nyiss meg egy üveg jó bort, és élvezd az életet!

^LutheR^ 2020.02.14. 18:39:54

@juhaszvik1: A saját számlájáról a saját számlájára utalódott a pénze, tehát kár nem igazán érte.
A beszedési megbízást egész pontosan be lehet állítani, hogy mettől meddig vagy mennyi alkalommal, max. mekkora összegben hajtódjon végre. Ezeket beállításokat bármikor ellenőrizni, változtatni is lehet akár internetbankban is. Ügyfél mit írt ezekbe a rubrikákba amikor megkötötte a beszedési szerződést?

peppe83 2020.02.14. 19:54:54

Mivel előtörlesztésre költi a lakástakarékot, örüljön hogy ennyivel többet tud beletolni a hitelbe!!
+++++++++++++
Inkább arról írt volna a posztoló, hogy az Unicreditnél a lakáshiteleket hiába törleszted elő, nem lehet a futamidőt csökkenteni, csak a havi törlesztőrészlet csökken, ez van a szerződésben!

aPacuha 2020.02.14. 20:10:30

Nekkem is van sztorim a Fundamentára. Nem mondom én is balfasz voltam, de közöltem az ügyintézővel, hogy írják a nevem mellé a következő embernek aki üzletkötőként bemutatkozik, könyökkel töröm be az orrát. Moskos f.szszopó brigád. Pont

Narancsos kommunizmus 2020.02.14. 20:55:20

Fillérbaszó Feri előadását hallották.
Amúgy meg ritka suttyók a Fundamentánál is.

Pierr Kardán 2020.02.14. 21:27:46

Balfasz ügyfél és suttyó pénzintézet találkozása. Sajna rengeteg ilyen eset van, mindenki a saját kárán tanul (nem tagadom, én is).

Peetee 2020.02.15. 02:19:39

Amikor a színházi előadás után elvárja, hogy a ruhatárban leadott kabátját vigyék oda neki a nézőtérre, és a taxi is az 5.sor 8as székhez jöjjön érte.

AlexAston 2020.02.15. 07:32:50

OTP-nél is így működik. És?
Azt meg nem értem, ha 2 hónapig észre sem vették, hogy levonták a számláról, akkor mit jelent az, hogy hiányzik a kasszából? Gondolom nem a napi betevőre nem marad. A pénz meg az övé, és többet fog elő törleszteni. Hol itt a probléma? Én nem értem....

umfrider 2020.02.15. 07:51:53

Sajnos az írás több sebből is vérzik. Természetesen megértem az ügyfél elégedetlenségét, de:
1. partnernél indítani Fundamenta megtakarítást olyan, mint fogorvoshoz menni nőgyógyászati problémákkal
2. A Lakáskassza az üf által választott pénzügyi lehetőség, melyben NEM kötelező a befizetés. Kapsz egy SAJÁT számlaszámot, amire akkor és olyan módon helyezel betétet, amikor csak szeretnél. Ha van rajta állami támogatás, ha nincs. Nem a Fundamenta vagyonát gyarapítod, hanem a sajátod.
3. A 49 hónapon túli befizetésekre MÁR nem jár állami támogatás, 2018.október 16.-a előtt még jóvá íródott volna (persze ilyenkor erre nem szerződött az üf, nem fizette meg az ahhoz tartozó számlanyitási díjat, de gondolom mindenki elfogadná azt...)
4. A CSOB beállításakor miért nem írt bele az üf, vagy a bankos kolléga lejáratot?
5. 49 hónapos megtakarítás esetén 1% volt a betéti kamat, majd a lejáratot követően 0,5%-on kamatozott tovább az összeg. Bankok sem adnak ekkora kamatot az elhelyezett betétekre. Továbbá az OTP Lakástakarék, mielőtt megszűntette üzletágat 0,1%-ot adott a szerződésekre
6. A lakásszámla a 49-3 hónapnál felmondható lett volna, ezzel rövidítve a várakozási időt és mindenki boldogságának eleget téve. Gondolom az Unicreditben erről sem sok fogalmuk van

Valamelyest lehet jogos a felháborodás, de nem megalapozott és szerintem az ügyfelet nem érte olyan komoly kár, mint ahogyan

ebella2 2020.02.15. 09:55:44

@Jake Peralta: Én meg csak úgy fizetek bő egy évtizede. Soha nem volt semmi bajom és nem is kell figyelnem mit mikor kell fizetnem. Ráadásul ingyen van.

ganjaninja 2020.02.16. 21:02:47

Legyél egyszerre bankár ,informatikus, jogász,orvos,autószerelő..és legyél képes 8 oldalas ,köcsög módon megfogalmazott ,sok apró betűs résszel díszített szerződést elolvasni ,majd korrekten értelmezni...
...miközben lehet ,hogy anyádat ápolom a kórházban , vagy a neveletlen elcseszett kölyködet tanítom az iskolában , vagy a leszaromságból tönkrement autódat javítom..
...tudjuk az élet egy harc.. :)))))
Jahh ,hogy lehúznak ,átvágnak , hátráltatnak...
..sebaj ettől szép minden.

2020.02.17. 11:12:33

@ganjaninja:
Bocs, de én ezt a hozzáállást tartom felháborítónak. Vannak bizonyos ismeretek, képességek az élet különféle területein, amiket akkor is meg kell szerezni, ha az nem az adott szakterületünk. Korlátoltnak találom azt a dumát, hogy honnan tudjam, nem vagyok pénzügyes, nem vagyok informatikus, nem vagyok orvos, stb., stb., sokszor olyan dolgokról, amire mellesleg amire a válasz az első találat a Google-ben. Épp egy tanár ismerősöm rinyált Facebookon évekkel ezelőtt, amikor már állami volt a Start számla, de még nem volt dedikált babakötvény, hogy mire nagy nehezen elintézte a számla nyitását az akkor született gyereke után, kiderült, hogy neki arról a számláról államkötvényeket kell vennie, ha azt akarja, hogy kamatozzon a pénz. Ahhoz ő márpedig nem ért, úgyhogy teljesen feleslegesen intézte a számlanyitást, felhárító, hogy neki ehhez értenie kellene. És bazdmeg, ez tanítja a gyerekeket, aki büszkélkedik nem csak a tudatlanságával, hanem azzal is, hogy nem hajlandó alap dolgoknak utánajárni.

juhaszvik 2020.02.17. 12:24:37

Zabalint: azért ezt is lehet árnyalni. Az mondjuk tényleg gáz, ha egy tanár nem hajlandó tanulni, de egyébként mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy mennyire akar h*lye lenni/maradni. És ez valahol még csak nem is a sikeresség jellemzője, gondoljunk csak olyan professzorokra, akik azt sem tudták mennyibe kerül egy kifli.

De az is igaz, hogy ha valaki felelősen akar élni, az vegye a fáradtságot és menjen utána a dolgoknak, pláne manapság, amikor az információk nagy része néhány billentyű és kattintás távolságában van csak.

2020.02.17. 12:36:49

@juhaszvik1:
A "szórakozott professzor" egy közhely, de egyébként baromi sokan vannak az akadémiai szférában is, akik egyébként tudományos téren se tettek le semmit az asztalra, csak szépen lassan felkapaszkodtak a ranglétrán, úgy hogy a versenyszférában amúgy éhen halnának, mert akkora trógerek. Egy jó kutatónak biztosan nem jelenthet akadályt, hogy utánajárjon nem tudományos dolgoknak, mivel maga a kutatás is rengeteg keresésből áll, csak épp más adathalmazban.

És egyébként ugyanezt gondolom más szakmákra is, ha valaki nem hajlandó semminek utánajárni az életben, az azért felvet kérdéseket, hogy szakmailag vajon mennyire lehet up-to-date.

juhaszvik 2020.02.17. 12:59:12

@Zabalint: én talán nem is a "közhely" szót használnám, belegondolva lehet mind csak "városi legenda". Abban is igazad van, bár nagyon nem ide vág, hogy a tudományos szférában sok a mondjuk úgy alulmotivált alak, én is tudnék mesélni. Hozzánk egy viszonylag frissen doktorált kolléga jött, a próbaidejét sem tudta kitölteni. Hozzá volt szokva, hogy a maga kis nyugis tempójában megcsinálja a kutatásait, és képtelen volt feljebb kapcsolni.

Viszont amire célozni akartam, hogy bizony valaki élhet jó/boldog/sikeres életet úgy, hogy az életéből nagy mértékben ignorálja a fejlődést. Én ugyan nem tudok mit kezdeni az ilyen emberekkel, de léteznek, és "példával" szolgálnak kevésbé szerencsés társaiknak, akik meg értetlenül élik le az életüket, hogy nekik miért nem sikerül.

2020.02.17. 13:06:35

@juhaszvik1:
Nem arról van szó, hogy valaki ignorálja a fejlődést vagy sem. Hanem arról, hogy igyekezzünk megérteni azt, amibe belevágunk. Az, aki önként aláírt egy szerződést valamiről, amit nem ért, az nem a fejlődést ignorálta, hanem az utánajárást egy őt érintő dologban.

juhaszvik 2020.02.17. 13:33:29

@Zabalint: jó-jó, de miért nem akar utánanézni a dolgoknak? Kapásból valaki azt mondaná, hogy lustaságból. De mi az oka annak, hogy a napi bulvárt ugyanakkora terjedelemben elolvassa, egy szakszöveg meg már a második mondatnál fárasztja?
Az ok, hogy nem tartja fontosnak azt, hogy tanuljon (fejlődjön). Az emberek többségének nehezére esik olyan dolgokkal foglalkoznia, ami nem tartozik az érdeklődési körébe, mégis van aki veszi a fáradtságot, és van aki nem. Aztán az utóbbi egy idő után annyira fogalmatlan lesz bizonyos (akár általános) témákban, hogy értelemszerűen már akkor is csak nehezebben tudja felvenni a fonalat, ha már muszáj.

Majmász Gedeon 2020.02.19. 16:41:26

@juhaszvik1:
mégis van aki veszi a fáradtságot, és van aki nem. -> mégis van, aki veszi a fáradságot, és van, aki nem.
süti beállítások módosítása