Tékozló Homár

Gyilkos BKV: ebben a kánikulában fûtenek a buszon

BKV/Emberkínzás

2006.06.28. 00:02 | szily | komment

Folytatódik a BKV hangulatos nyári mélyrepülése. Miközben a Nagykörúton sorra szakadoznak a villamosvezetékek, a Homár olvasóinak jelzései alapján áll a bál Aba Botond BKV-vezér és a buszsofõrök között, hogy akkor most ki miatt nem megy a légkondi a járatokon. Aranykoszorús senior levelezõnk, Kopasz Állat pedig minden eddiginél durvább békávés tortúrán ment keresztül: a sofõr nem elég, hogy nem kapcsolta be a légkondit, hanem felcsavarta a fûtést, több mint 30 fokban. A bosch-i rémálom leírása alant olvasható.

Tényleg az élet a legnagyobb novellaszerzõ! Lássuk, miként.

Nem hittem volna, hogy a múltkori klímás, ablakzárásos, BKV-s sztori még tovább is fokozható, de be kellett látnom: ismét tévedtem! Munkaidõm végeztével épp haza indultam. Szerettem volna hazaérni a meccs kezdetére, de pechemre épp a 132-es gyorsított BKV-járatot választottam. Örültem, hisz már messzirõl láttam, hogy szép, modern Volvo járgány áll az Árpád hídi végállomás megállójában és nyitva (!) voltak az ablakok. Rutinosan gondolkodtam, hogy ha nem kapcsolja be a sofõr a klímát, akkor majd jól nyitva hagyom az ablakot.

Kicsit igyekeznem kellett, hiszen 16:07-re volt kiírva az indulás és már négy óra múlt három perccel. Fel is szálltam a leghátsó ajtón - gyakorlott homáros nem is száll máshová! :) - és az egymással szembefordított üléspárok egyikében helyet foglaltam, menetirányba, az ablak mellé, ahol a légkondi "lefúvónyílásai" vannak. (Én naiv...) Eljött a 16:07 és NEM TÖRTÉNT SEMMI! Nem indultunk el a kiírt idõben. A sofõr fehér ingjét gombolgatva, halál lazán szívta blázt a jármû orrával egyvonalban, lenn a járdán. Majd hülye lett volna velünk együtt aszalódni benn a kocsiszekrény belsejében, hiszen nélküle úgy sem indul a járat sehová. Õ már tudott valamit... Valahogy olyan kubai-fílingje volt a dolognak. A fószer aztán nagyon ráérõsen 16:13-körül felszállt és elfoglalta a pilótafülkét, de úgy, ahogy az olasz válogatott szokott kapkodni a mérkõzés 79. percében, ha 2:0-ra vezetnek.

Negyedkor elindultunk. Vártam, ahogy felpörögnek a segédberendezések és végre el kezd zuhogni ránk a frissítõ hûvös légáramlat. Ehelyett, valami NAGYON NEM O.K.-t kezdtem érezni! Hiába voltak nyitva az ablakok, valahogy a menetszél se kívánkozott be hozzánk az utastérbe. Nagyjából a Béke Tér környékén hasított az utazóközönségbe a felismerés, hogy EZERREL MEGY A FÛTÉS A BUSZON! KLÍMA NUKU, ELLENBEN A RADIÁTOR LASSAN, DE BIZTOSAN KÉNYSZER-EPILÁLJA A LÁBAM SZÁRÁT AKÁR FARMEREN KERESZTÜL IS!

Abban mindannyian egyet értettünk, hogy ez nem nagyon jó. Egy roma csaj - önszorgalomból - elõre ment a sofõrhöz érdeklõdni, hogy vajon ez most komoly?! Közben a busz haladt, az utastér hõ mérséklete a nyitott ablakok ellenére is nõtt, a türelmem meg igen gyorsan fogyott. Mivel nemigen láttam, hogy valami is változni fog, eldöntöttem, hogy leszállok errõl a szaunajáratról, még ha 3-as villingerrel is kell hazaérnem Kõbányára és elcsúszom a meccs kezdõrúgását akkor se nyelek tovább! Néhány képet még csináltam, a sztori valóságtartalmának igazolása végett. Akit a dolog ennél mélyebben érdekel, a képek alapján járjon utána! (Ott a dátumozás a képek jobb/ alsó sarkában.) Érdemes megnézni az utolsó képet: a szélén nem más, mint a járat sofõrje látható, aki tüntetõen le se szarta, hogy fényképezek hanem felnyitotta a busz hátsó burkolatát és valamit matatni kezdett az ékszíjak között. Mivel én nem kívántam a kommunikációt vele, inkább elindultam a 3-as villamos indítóállomása felé.

Ennyi a történet. Szomorú, hogy ez 2006-ban megtörténhet, a BKV nemrégiben végrehajtott nagy-nagy modernizálása ellenére! Talán, nem a sofõrbe kellene belerúgnom, hanem azokba, akik az utasításokat adták neki, de azok (is) elérhetetlenek.

Maradok tisztelettel a "naiv ügyfél", aki - igyekszik túllépni egyéni sérelmein - jobbító szándékkal, idõnként ír ezt-azt a Homárnak, bízva abban, hogy végre megindul ebben az országban valami. Köszönöm a figyelmet!

Üdv, Kopasz Állat

Ui.: A busz utasterében készült képen a - személyiségi jogok megsértését elkerülendõ - felismerhetetlenné tettem az arcokat. Nem volt más választásom: nem kérhettem minden egyes (kép alapján azonosítható) utas írásbeli hozzájárulását az Interneten történõ közzétételhez. Én a BKV- val ellentétben, igyekszem betartani a törvényt. Jó éjt!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása