Tékozló Homár

Egy maréknyi hitelért

Erste Bank/Erste hitelkártya

2006.10.04. 10:35 | jackyll | komment

Ha valahol, a hitelkártyák szerzõdésében tényleg érdemes végigolvasni az apróbetûs részeket. Az OTP-t most kaszálták el kamatmentesnek hirdetett kártyája miatt, Zoli pedig egy sajátos konstrukciót tesztelt saját bõrén mindannyiunk okulására. Az Erste Banknál ugyanis, ha nem fizetik vissza a hitelkeret teljes összegét, nem csak a fennmaradó részre számolnak fel kamatot, hanem a teljes havi forgalomra:

Az Erste Hungary Rt-nél jutottam hitelkártyához (ennek hosszadalmas és nem kevésbé tanúlságos történetérõl majd, ha több idõm lesz…), amit néhány hónapja kezdtem használni. A havi tartozásokat rendre mindíg teljes egészében visszafizettem, mindaddig, amig egy véletlen(?: az internet bankos képernyõrõl leolvasott egyenleget vezettem át egyik számláról a másikra...de lehet, hogy én tévedtem) folytán a bõ fél million forintos tartozást sikerült pár forint (<50Ft) hiánnyal visszafizetni. Amikor errõl kb 3 nappal a kamatmentes határidõ lejárta után a havi értesítõbõl értesültem, haladéktalanul rendelkeztem, hogy a pár forintot átvezessék a folyószámlámról a hitelkártya számlámra. A meglepetés akkor jött, amikor a legközelebbi hónapra küldött hitelkártya számla értesítõben egy több mint 10000Ft-os "hitelkamat" tétel jelent meg.

Telefonos érdeklõdésemre a bank alkalmazottja tájékoztatott, hogy az Erste Bank a teljes hónapra és a teljes hónap egyenlegének összegére számol fel hitelkamatot! Így kell tehát pár forintos "kölcsönön" 3 nap alatt több, mint 10000Ft-ot keresni.

A képlet tehát egyszerû: az Erste Banknál nem létezik klasszikus hitelkártya konstrukció, aki erre vágyik, tájékozódjon és forduljon olyan bankhoz, ahol ezt ismerik! Jó tudni, hogy itt vagy visszafizeti az ügyfél az utólsó fillérig az egyenlegét, vagy ha nem szándékozza, akkor egy fillért sem érdemes visszafizetni, hiszen a hitelkamat összege NEM függ attól, hogy a bank mekkora összeget és mennyi ideig hitelez az ügyfélnek (egy hónapon, ill. a teljes havi egyenlegen belül).

Jónéhány éve használok és számos banknál van/volt hitelkártyám, de ekkora parasztvakítást még nem láttam!

Kikerestük az ÁSZF-bõl (pfd) az ide vonatkozó pontot, és tényleg:

12.1 a2 Ha a Számlatulajdonos a Fizetési határidõig nem fizeti meg a Felhasznált hitelkeret teljes összegét, a Bank az Elszámolási idõszakban végrehajtott vásárlásokra hitelkamatot számít fel a vásárlás könyvelési idõpontjától az Elszámolási idõszak végéig a Vásárlás összegére. A vásárlásra felszámított hitelkamatot a Bank az Elszámolási idõszakot követõ Elszámolási idõszak zárónapján közli és számolja el.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása