Tékozló Homár

Re: Összekeverte a rendõr a belga és a magyar rendszámot – A Naiv Veszett Kutya

egy rendõr/rendõrözés

2007.05.21. 17:41 | szily | Szólj hozzá!

Akkor most távoli, komolykodó rokonainkhoz, az újságírókhoz hasonlóan hallgassuk meg a másik felet is. XY, neve elhallgatását kérõ ftzls (fõtörzszászlós) elmeséli szépen hosszan, de érdekesen, hogy mit és miért csinálhatott az olvasónkat magas lóról csicskáztató kolléga. Kedvenc mondatunk a következõ: „A demokrácia csodált õshazájában, az USA-ban szegény naiv ügyfelünket le is lõtték volna, mint a veszett rókát, ha okoskodik.” De ebbõl ne gondoljanak semmi rossz, a ftzls igazán részletes, informatív és higgadt levelet írt, csak a végén bicsaklik meg – érthetõ módon - a hang, amikor a mostani rendõrellenes hangulat kerül szóba. Levél a hajtás után.

A kedves Naiv Ügyfél igen olvasmányosan írja le, hogyan lehet Belgiumban (az már Nyugat, ugye? Húha! Azámazigen!) rendszámot kapni, de Magyarországon sem könnyebb semmivel sem a procedúra! Elméletileg Magyarországon is minden tulajdonosváltáskor eredetvizsgálat történik, sõt a Totalcar által nemrég leírt módon idén szigorítás történt a mûszaki vizsga esetén is. Az esetleges "huncutság" nem a hatóságon, hanem a vizsgálatot végzõ állomáson múlik és erõs a gyanúm, hogy legtöbbször a gépkocsi tulajdonosának érdekében és kérésére. És most lássuk, mi okozhatta a galibát! A Rendõrség körözési adatbázisa rendszám esetén a betûk és számok sorozatát "õrzi" kötõjelek, pontok, vonások, sõt érvényességi idõ (lsd. próbarendszám!) nélkül, a rendszámot kiadó ország külön rovatban, bár a képernyõn megjelenítve azonos oldalon szerepel. A járõrautóban az amerikai filmekkel ellentétben nincs sem kamera, sem display, a körözési adatbázisból való lekérdezés vagy rádión/egyéb kommunikációs eszközön, vagy egyelõre kísérleti jelleggel EDR rádión egy SMS-hez hasonló üzenet-válaszüzenet formájában történik. Amennyiben a rendõr a felségjelzésre utaló információt nem kapta meg a központtól, jogosan gondolhatta, hogy körözött gépkocsival áll szemben.

Az intézkedés lefolyása.

Kevés rendõr beszéli a Belgiumban használatos nyelvet, rápillantással pedig nem lehet eldönteni, hogy a világutazó milyen egyéb kommunikációs formát ismer. A kollega megpróbálkozott a magyarral, bejött neki. Mivel a rendszámot körözöttként azonosította (hogy az õ vagy más mulasztása, esetleg a központi adatbázis hiányossága volt-e, e szempontból lényegtelen), felszólította a jármû vezetõjét. A hangnem vitatható (bár közel tizenötéves tapasztalatom azt mutatja, hogy csak utólag és az intézkedés alá vont által leírva/elmesélve volt az a hangnem olyan sértõ), de az intézkedõ rendõr MINDEN UTASÍTÁSÁT VÉGRE KELL HAJTANI! Mérlegelési lehetõség nincs, utólagos reklamáció persze van, lehet is. De az intézkedés során a rendõr utasításait az állampolgár KÖTELES végrehajtani. (A demokrácia csodált õshazájában, az USA-ban szegény naív ügyfelünket le is lõtték volna, mint a veszett rókát, ha okoskodik - volt már rá példa, hogy a hölgy felszólítás ellenére a háta mögé nyúlt, hátára tapadt trikóját elemelendõ, a rendõrök meg össztüzet zúdítottak rá és a vizsgálat szerint a fegyverhasználat jogszerû volt, hisz a rendõr szólt, hogy ne tegye... ) Az intézkedés hangnemét, hangulatát egyébiránt sok minden befolyásolhatja, sok múlik az intézkedés alá vont magatartásán, együttmûködési készségén is. (Azaz, amilyen az adjonisten, jó eséllyel olyan lesz a fogadjisten is.)

Amennyiben a naív ügyfél gondolja (és persze valóban úgy is történt, ahogyan azt karcolatában elõadta), az intézkedés ellen panaszt tehet. Ehhez nem szükséges a rendõr szolgálati jelvényszámának vagy nevének ismerete, elegendõ az intézkedés helye és pontos ideje, esetleg a járõrautó rendszáma. Amennyiben az õ rendszámát rádión lekérték, a lekérés ténye rögzítve lett az ügyeleten (is), az intézkedés helyével egyetemben. A jólláthatósági mellényre, akárcsak a szolgálati bõrkabátra és az esõkabátra sem a jelvényt, sem a névkitûzõt nem szabad rátûzni, mert a ruha garanciavesztésével jár. Ezt a hiányosságot azon kell leverni, aki ezeket a ruhákat rendszeresítette:) A név, rendfokozat és szolgálati hely kérésre történõ közlése viszont kötelezõ lett volna, azonban az információ megtagadása a rendõrök elleni panasznak nem akadálya.

A naiv ügyfélnek tényleg ködösek az emlékei, az X csak alapesetben vontatmány rendszáma. Létezik azonban egyedi rendszám és egyedileg kiválasztott rendszám is, ami bármivel kezdõdhet, többek között X-szel is. A smasszer egyébként börtönõrt jelent a szlengben. A rendõr az inkább zsandár, ha már humorost akarunk írni. Értem én, hogy jelenleg a legjobb ilyen rendõrös sztorikat írni. Korruptak vagyunk, ártatlan nõket dugunk meg az éjszakában, embert és bankot is rabolunk, fegyverrel kereskedünk meg még ki tudja miket csinálunk. Higyjék el, ez engem mint nem-bûnözõ rendõrt nagyon-nagyon elszomorít, valósággal szégyellem magam - bár nem nekem kéne -, hogy az ilyenekkel azonos gúnyát hordok. Lehet, ha nem ilyen rendõrellenes a közhangulat, naiv ügyfelünk sem ragad billentyût, mert azért akkora marhanagy sérelem nem érte. Bízom benne, hogy ha a rendõrség lefejezésével megtisztított testület visszanyeri ismét a tekintélyét, Önök éppilyen odaadóan leközlik a dicsérõ kritikát is.

Tisztelettel
XY r.ftzls. BRFK XXX.ker. Rkap.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása