Tékozló Homár

Ember így még nem szívta meg fűnyíróval

2010.07.21. 10:14 | szily | komment

The fospumpa is rising! Szilárd a füves univerzum legpechesebb embere. Nem szívni, nyírni akart pedig szegény, méghozzá igényesen, ezért egy akcióban is 76 ezer forintos modellt választott a Bricostore-ból. A boltban külön a lelkére kötötték, hogy 5 üzemóra után cseréljen olajat, vagy tönkremegy a gép. Eltelt az 5 óra és jött a döbbenet: a motoron nem volt olajleeresztő szelep. Egyszerűen hiányzott. A dolgot a boltban sem értették. Aztán kiderült, hogy a gyártó AL-KO Hungary ugyanabba a modelljének bizonyos példányaiba véletlenszerűen rossz, vagyis olajleeresztő nélküli motorokat szerel be. Az óriási poén, tessék hengergőzni a földön: a motort gyártó cég javaslata az, hogy az Ordasul Megszopatott Vevő vásároljon egy vákuumpumpát és szívogassa ki azzal az olajat, vagy állítsa fejre a készüléket és rázza ki belőle, esetleg vigye évente szakszervizbe, mint egy autót. Móka és kacagás lentebb.


Az alábbi dologban szeretném a segítséged és az olvasók segítségét kérni. Szerintetek nyugodjak bele a történtekbe, mint naív ügyfél, vagy van kiút?

Idén nyáron egy fűnyírót szerettem volna vásárolni. A vásárlás előtt gondosan áttanulmányoztam az egyes gyártók kínálatát, valamint a szakmai fórumokon is utána olvastam a lehetséges típusoknak. Sikerült is a választás, egy AL-KO Silver Comfort 46BR típus mellett döntöttem, ezt a fűnyírót nagyon sokan dícsérték.

Célirányosan el is indultam a csömöri Bricostore áruházba, ahol éppen 76000 Ft-os áron akciós volt ez a típus. Tudom, most többen azt gondolják, hogy sikeres ember nem lehet, aki ennyit költ egy fűnyíróra, amikor már 30-40e Ft körül is meg lehet ezt úszni, de próbáltam olyan típust választani, ami mind funkcióiban, mind pedig megbízhatóságában jó lehet, úgy gondoltam 15-20 évig biztosan ezt a gépet fogom használni.

Az áruházban kedvesek voltak, az eladók felvilágosítottak, hogy kérhetek beüzemelést is, további 2500 Ft-ért, ami a fűnyíró "összeszerelését", valamint olajjal való feltöltését jelenti. Ezt a szolgáltatást is kértem, majd boldogan mentem haza füvet nyírni. A beüzemelés során felhívták a figyelmem, hogy mivel még "bejáratós" motorról van szó, az első 5 üzemóra után mindenképpen szükség lesz egy olajcserére (ez a későbbiekben még fontos infó lesz), de semmi gond, ezt magam is el tudom otthon végezni, ehhez nem szükséges szakszerviz.

Eltelt 2 hónap, és az első 5 óra fűnyírás. Úgy gondoltam itt az ideje az olajcserének. Elő a kézikönyv, és próbáltam a fűnyíró alján, a kés mellett megkeresni az olajleeresztő csavart. Hát nem találtam. Ahol ugyanis a kézikönyv szerint kellene lennie az olajleeresztőnek, ott nem volt semmi. Visszamentem segítségért a Bricostore-ba, majd ők is széttárták a kezüket, mert bizony ők sem tudták, hogy hol kell leengedni a motorból az olajat. Előhoztak az áruházból egy másik ugyanilyen típusú darabot, azon rendesen ott volt a megfelelő helyen az olajleeresztő csavar. Szerintük a motor gyártása során felejtették le az olajleeresztőt, de mivel az áruház csak 3 napon belül tudná cserélni a terméket, ezért az AL-KO Hungary Kft-hez kellene fordulnom, de megnyugtattak, mivel ez a hiba nagyban befolyásolja a fűnyíró működését, szinte biztos, hogy egy új fűnyírót fogok kapni. Hát nem.

A kálvária ekkor kezdődött csak igazán. Ahhoz, hogy az AL-KO-s cserét elintézzem, előtte egy hivatalos márkaszervízbe kellett vinnem a gépet. A szervízben szintén megdöbbenve néztek a fűnyíró alá, és közölték, hogy ők még ilyet nem láttak, mert ez egy nagyon megbízható motor, de emiatt ne nagyon számítsak a fűnyíró cseréjére, hiszen működik, csak éppen az olajat nem tudom lecserélni benne. Mintha egy egy szezonban használható, eldobható fűnyírót vettem volna ismétlem 76000 Ft-ért.

Felhívtam az AL-KO Magyarországot, ahol közölték, hogy valóban létfontosságú az olaj leeresztése és cseréje, de mivel ők csak a fűnyírót gyártják, a motor egy külső cégtől érkezik, ezért a motor beszállítójával kellene felvennem a kapcsolatot. Meg is adták a Briggs motorok magyarországi képviseletének, a Horoscoop Kft. telefonszámát, majd közölték, hogy további lehetőségként esetleg azt tudnák elképzelni, ha vásárolnék egy vákummal segítségével működő leszívó pumpát (ősi homározók kedvéért PUNEPÁT, remélem jól idéztem ezt a klasszikus kifejezést, ami most újra előjött), de ez nem biztos, hogy jó megoldás, a leeresztő csavar jobb lenne.

Hívtam a motor beszállítót. Ők a motorszám alapján beazonosították, hogy miről is van szó, valóban ennek a motornak nincs leeresztője, az AL-KO többféle motorral is szállítja ezt a típust. De akkor miért írták a kézikönyvben, hogy hol kell leengedni az olajat. Ők azt javasolták, hogy évente vigyem szakszervízbe, olajcserére a fűnyírót, mint egy autót, valamint ők is jöttek a már említett "punepás" megoldással, valamint utolsó esélykén még azt is elképzelhetőnek találták, hogy nemes egyszerűséggel öntsem ki ott az olajat, ahol beöntöttem. A kézikönyv, és az összes fórum kiemeli, hogy a fűnyírót így megdönteni nem szabad, mivel az a motor meghibásodását okozza, a forgalmazó szerint viszont ha nincs más megoldás, ezt így kell.

Visszahívtam az AL-KO-t, és megindult a végtelen ciklus, az egymásra mutogatás. Most van egy fűnyíróm, amin jó esetben kipumpálva tudok csak olajat cserélni. Az AL-KO nagy kegyesen felajánlotta, hogy kedvezményes áron megvásárolhatom tőlük a tisztító készletet.

Amit nem értek, hogy hogyan fordulhat az elő, hogy ugyanazon a cikkszámon, ugyanazon a név alatt, ugyanannyiért egy áruházban két különböző terméket értékesítenek, de amikor kiderül, hogy az egyik használata, karbantartása körülményesebb, cserélni már nem akarnak, csak szükség megoldásokat ajánlanak fel. Abban igazuk van, hogy valóban működik így is a gép, de az egyik esetben házilag is könnyedén elvégezhető az évenkénti karbantartás, míg az én esetemben csak szakszervizben, vagy a bizonytalan pumpálás segítségével. Ha ezek után meghibásodik a motor, még rá is foghatják, hogy a nem szakszerű olajcsere következtében történt mindez.

Várom ötleteiteket, ti mit tennétek? Én már kezdem feladni.

Várom esetleg az AL-KO hivatalos válaszát is, bár a cserében már tényleg nem bízok.

Üdv,

Szilárd

egy elkeseredett fűnyíró tulajdonos

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 15:19:41

@tangerine71:
Én a félcollosat javasolnám.
Az nagyobb cselendzs!

t0thl 2010.07.21. 15:24:04

Ezt a komoly problémát.... :)

Nekem csak 30 ezres van. Kb. 4 éve használom, sosem cseréltem az olajat, nem is írta a kézikönyv.
Majd ha elromlik veszek egy másikat.
De nem fog, bírják ezek. Egy pár év még biztosan benne van.
A helyzet az, hogy a kézikönyvek általában nem stimmelnek. Rengeteg fajta motor van (egy márkán belül is), rengeteg fajta vázon, cserálgetik az apróságokat a gyártók ahogy nem szégyellik.
Az összeszerelési kézikönyv sem stimmel általában, nem ott mennek a bowdenek, más fajtájúak a kezelőszervek stb., de aki abból az 5 alkatrészből nem tud összerakni egy fűnyírót az nem is férfi.

Az olajzást meg lehet oldani úgy, hogy ferdén is tudjon dolgozni a 4 ütemű fűnyíró, vannak is ilyenek.
Két ütemű gépek általában a magas fordulatot és kis súlyt igénylő berendezések, ennek nincs köze a fűnyíráshoz.
Egy fűnyíró legyen 4 ütemű, az vígan pöfög, és tartósabb valamint igénytelenebb mint a sivító fűkaszák és motoros fűrészek.

páter Bundagh 2010.07.21. 15:25:30

@Xezs: ""Ha a meglévő eszközre aminek súlya X, felkentél Y súlyú műgyantát pluszban, akkor a felkenés utáni összsúly hogy a picsába lett kevesebb mint az eredeti (X) súly?""

Próbáltam "ironikusan tömöríteni", tehát felkenek egy kis műgyantát meg üvegszövetet, akkor még mindig könnyebb lesz mint a fémvázas fűnyírók, viszont nagyságrenddel erősebb mint eredendően. Elnézést, akkor így pontos.

Másik kérdés felmerülhet, miért jó a műanyagvázas nyíró? Mert pölö a nejem az évek során telerakta a pázsitot évelő díszmindenfélével, a pázsitból szlalompálya lett - ez fizikai nehézségeket okoz, és megnézném azt aki a 10 kilós teszkós kisördög helyett önjáró 20-30 kilós vasakkal kezdene ott füvet nyírni, persze fáradhatatlanul és békés nyugalommal.

tangerine71 2010.07.21. 15:26:52

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő):
Azon biztosan gyorsan kifolyna az a fél lityi olaj. :D Még az autókon sincs akkora.
De az legalább szabvány méret, kérdés, hogy elbírná-e az olajtekenő falvastagsága. (Nem)

t0thl 2010.07.21. 15:27:07

Ja ha hanyatt fordítod vedd ki a légszűrőt előtte mert orrán száján folyni fog az olaj.
Jelen sorok félkegyelmű írója valaha úgy gondolta, hogy jó ötlet hanyatt fordítani a fűnyírót, hogy a sarkokba tömörült nedves fűcsomókat el tudja távolítani......

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.07.21. 15:27:55

@juhaszvik: CRT monitort nyugodtan lehet fejre állítani, csak utána egy lemágnesezés nem árt :)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 15:33:15

@tangerine71:
Hát amennyire én emléxem fél coll kb 12,7 mm.
De ezt itt az erdőben nem nagyon szokták használni, ezért aztán nem biztos.

ghck 2010.07.21. 15:34:15

b.ssza meg a posztoló, hogy nem egy héttel korábban posztolt! Eddig nem tudtam, hogy nem szabad fejreállítani a motort. Úgyhogy megtettem. Az olaj meg ömlött mindenhova. A karburátor, a henger, a légszűrő.. Minden úszott az olajban. Báz és tényleg, berántani sem lehetett, az olaj (és a kompresszió) nem engedte! Aztán győzött a nyers erő, és már pörgött a motor, de persze nem indult. Csak lassan. Akkor meg akkora füstöt csinált, hogy az egész kib.szott völgy ködbe burkolózott miattam. Csak remélni tudtam, hogy kevesen látják, honnan jön ez a büdös füst.

Na úgyhogy kb. egy hónapja cseréltem olajat, a rendes leeresztőcsavaron keresztül, de ezúttal nem volt a csavarra szükség..

Lényeg a lényeg, a motor megy, leeresztőcsavarom van, és most már tudom, hogy nem szabad fejreállítani a gépet.

Csak kár, hogy ezt nem ebből a posztból tanultam meg...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 15:37:35

Vajon egy kecskét is fejtetőre kell-e állítani, ha olajcserére szorul?
Vagy van leeresztőcsavar benne?

Donor 2010.07.21. 15:40:47

Biztos volt ennyi hozzászólás között, de simán feljelenteni a brikostort, az alkot és motor gyártóját a fogyasztóvédelemnél, ugyanis annyi szabálytalanságot követtek el ezen rövid írásban hogy ebből lesz a fogyasztóvédelmisek karácsonyi ajándéka :))

Kezdődik ott, hogy te a brikostorból vetted, neked annyi a dolgod, hogy beviszed, és 30 napon belűl megkapod a működő változatot. Az hogy cserélik, kifúrják a leeresztő csavar helyét, vagy szivattyút adnak hozzá azt már ők döntik el.

tangerine71 2010.07.21. 15:48:08

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő):
Az igaz, hogy 1/2 coll az 12.7 mm, viszont a fél collos menet sokkal nagyobb. Ahhoz 19 mm-es lyukat kéne fúrni, és még abba plusz a a menetet. Lásd itt: www.perfor.hu/hu/menetmeret.htm
(A G gázmenetes táblázatot nézd)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.21. 15:49:40

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): Állítólag a kecskét nem fejre, hanem gumicsizmába szokták állítani...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 15:51:58

@tangerine71:
Hát izé, én meg a Withworth menetről méláztam.
Mégiscsak egy fűnyíróval állunk szembe, nem egy gázkazánnal.
De legyen 19 mm-es az a lyuk, rajtam ne múljon.
Gyorsabb lesz az olajcsere.

parapali 2010.07.21. 15:53:31

AVE! nem kekeckedni akartam! Nem azzal van itt a baj hogy hol vegyem ki a fáradt olajat!!A TE megoldásod is tökéletes lehet!ITT az a gond : vett egy gépet aminek az a garancia függvénye hogy 5 óra után az általuk megjelölt "A" jelü olajleeresztőn engedje le a fáradt olajat! NINCS rajta az a lyuk aminek ott kellne lenni! Ha leszívja az olajat de valami más elromlik akkor nem érvényes a gari mert nem úgy csinálta ahogy ők mondták!:DNem kekeckedni akarok ez FONTOSCH!!!:D:D

Rosszindulatú Vászka 2010.07.21. 15:55:17

@Kitalátor feljegyzetei: hahó, az viszont nem fűnyíró.

@páter Bundagh: szabad szerényen megjegyeznem, hogy most aztán a saját dugádba dőltél? Sztem egyezzünk ki döntetlenbe :)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 15:57:53

@Kitalátor feljegyzetei:
Olajcsere lefolytatásához?
Még ilyent!
Azt is mondhatnám: hasztamannyana!

tangerine71 2010.07.21. 16:00:45

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő):
Na jó, hacsak úgy nem. :)
Ha nem hangsúlyozod, ki, hogy W, akkor akkor az alapértelmezés az G. Legalábbis nálunk nem nagyon jellemző a withworth menet.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 16:02:28

@tangerine71:
Hát a nyúl fűnyírójában pl csupa olyan menetes csavar van.
Csak azért mondottam volt.

szita szita péntek 2010.07.21. 16:03:34

@t0thl: Azért fura a négyütemű motort beállítani igyéntelenabbnek! :) Idézek egyet:
"Az esetek több mint 99%-ában négyütemű motorral szerelt géppel találkozunk. ... Ezen motorok többsége hobbi motor. ... Természetesen ipari felhasználóknak ez kevés. Sok profi felhasználó mégis ezt választja. Ezeknél a motoroknál nagyon kell figyelni a dőlésszögre. Árokpartot, meredek rézsűt ne vágjunk, mert a motor olajozási rendszere ilyen körülmények között nem látja el a feladatát. ...

Kétütemű motorok. Szinte mindenhol használható. Amíg a motor megkapja a megfelelő üzemanyagot, addig megy. Már csak kevés cég gyártja. Alkalmasak profi felhasználóknak is. Az áruk: Kemény százezrekbe kerülnek. Rendkívül igénytelen gépek, a legmostohább körülmények között is helyt állnak."

(www.profi-kertgep.hu/index.php?o=cikkek&p=17)

Szóval valahogy így gondolom én is. Nekem van a ház előtt egy széééép kis vízelvezető árok. A "tologatós" fűnyíróm nem szereti, mer' az a fránya négy ütem ugye. Ha kétütemű lenne nem lenne ilyen gondom. A kis elektromos fűkaszák kevesek hozzá, rendes vállas motoros fűkaszát meg csak ezért nem akarok venni. Úgyhogy szívok.

tokomtelevan 2010.07.21. 16:03:42

Elviszed a szervizbe, hogy cseréljék le az olajat benne.
Ennek számláját elteszed és úgy vigyázol rá, mint a szemed fényére.
Szólsz nekem, 5 perc alatt megfingatom a motorját végleg.

Visszaviszed a szervizbe, asztalt borogatsz, s egy idő után kicserélik a fűnyíródat.

A számla azért kell, hogy bizonyíthasd, hogy Te maximális gondossággal jártál el, ha netán olajcsere elmaradására hivatkoznának.

tangerine71 2010.07.21. 16:04:20

A múltkor én is vettem egy bio-fűnyírót, de hamar megdöglött (kis segítséggel), úhyhogy már nem mekeg, hanem a fagyasztóban pihen. :)

tokomtelevan 2010.07.21. 16:06:20

Esetleg ha vettél volna kaszát, vagy sarlót, még edzésben is lennél, a szomszédokat sem idegesítenéd a pöfögő fűnyíróddal.

Rosszindulatú Vászka 2010.07.21. 16:08:26

@tokomtelevan: a sarló az enm tiltott önkényuralmi kéziszerszám véletlenül?

tokomtelevan 2010.07.21. 16:14:32

@Rosszindulatú Vászka:

Majd olyan plakátba csomagolom, amin Viktor pofázmánya virít.

Rosszindulatú Vászka 2010.07.21. 16:17:00

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): aggasztó kétej ez, az egyetlen szerszám, amihez értek. Nomeg egy kicsit a talicska.

ginseng777 2010.07.21. 16:18:21

Kedves Író,

A legtöbb benzines fűnyírón nics olaj leeresztő nyílás, mivel a fűnyírót az autóval ellentétben meg tudjuk kézzel fordítani. :) Egyszerűen megfordítja és ahol az olajat bele kell önteni ott kiönti. Ne legyetek már ekkora bénák!

Üdv! Ginseng

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 16:20:29

@Rosszindulatú Vászka:
A sima talicskára gondolsz, vagy a székletes verzióra?
Én kalapáccsal + vésővel oldok meg mindent.
Ezek alapján bűnt követtem volna el?
JéééézusMáááária!

Rosszindulatú Vászka 2010.07.21. 16:22:37

@ginseng777:

Kedves Ginseng!

Nem az a baj, hogy nincs lik, hanem, hogy a gépkönyv a garancia feltételéül szabja a használatát, pedig nincs.

Ne legyél már ennyire béna, tanujj meg értelmezve olvasni.

Üdbv, Vászka

tokomtelevan 2010.07.21. 16:23:46

@ginseng777:
30 kg, fogás meg elég szarul esik rajta.

Kasza, vagy sarló, bár azt meg meg kell tanulni használni, időnként kiverni, stb.

Viszont olaj és benzin helyett csak sört fogyaszt. (Ez az igazi bio termék)

pakesz (törölt) 2010.07.21. 16:29:44

@Rosszindulatú Vászka: "Nem az a baj, hogy nincs lik, hanem, hogy a gépkönyv a garancia feltételéül szabja a használatát, pedig nincs."

akkor kellene a pontos tipusa es meg lehetne nezni...
amugy a gari az azt koti ki csak hogy le legyen cserelve nem?

pakesz (törölt) 2010.07.21. 16:32:12

"de emiatt ne nagyon számítsak a fűnyíró cseréjére, hiszen működik, csak éppen az olajat nem tudom lecserélni benne"

a posztolo meg egy sejhaj!
ha ezt igy elmondtak neki, es irasban oda is adtak volna igaza lenne!!!
de eppen hogy ezt nem montak, hanem azt mondhattak hogy nem lent tudja leereszteni :)
amugy meg ennyi szerencsetlenkedes ami itt tortent gondolom a szervizesek is poenra vettek, hogy szornyulkodtek :)))

shithappens! 2010.07.21. 16:32:44

Ahogy a fateromat ismerem, az addig járt volna a Bricosotre vagy az AL-KO elé kiüríteni a fűtartályt, amíg valaki ki nem cseréli neki a gépet. Ezt ajánlom neked is. Vagy csak simán menj oda és önts a küszöbre a fáradt olajat :)

ginseng777 2010.07.21. 16:33:16

@Rosszindulatú Vászka:
Egyszerűen megfordítod és kész. Ezek elég egyszerű motorok, amik elmennek a világ végéig. Nem kell aggódni. Az enyémet már 6 éve használom. MInden évben fejeállít, olajat kiönt, olajt beönt. Az enyém MTD. Sztem ne aggódj! Annyi idegeskedést utánajárást nem ér az egész.
Üdv!
Ginseng777

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.21. 16:37:10

@Rosszindulatú Vászka: Ma már nincs jelentőssége, kihalt az összes valódi komenista. Mármit az olyan, aki sarlóval borotválkozik és kalapáccsal veri a faszát, amíg csillagokat nem lát...

csak john 2010.07.21. 16:48:34

Szilárd! Te a Bricostore-tól vetted a fűnyírót, így velük keveredtél jogi kapcsolatba. Vidd vissza oda a fűnyírót és tedd le a bejárat elé az útba, majd közöld velük, hogy 30 napjuk van arra, hogy az a leeresztő odakeveredjen a fűnyíró aljára, vagy a fogyasztóvédelem, békéltető testület és a bíróság fogja odarakni, de akkor az nekik sokba lesz. Azért egy átvettem pecsétet szerezz tőlük. :)

Rosszindulatú Vászka 2010.07.21. 16:52:07

@ginseng777: már volt, soxor, de kösz. Ha figyelmesen olvastál volna, és a kommenteket is, akkor látnád, hogy NEM EZ A BAJ, ellembe már voltmár :)))

Üdv, Vászka

pakesz (törölt) 2010.07.21. 16:59:55

@Rosszindulatú Vászka: pontos funyirotipust es motortipust bemasolnad meg egyszer?
illetve azt az allitolagos garanciavesztesi fenyegetest hogyha nem lent engedi ki akkor gari vesztessel jar?

pakesz (törölt) 2010.07.21. 17:02:01

@ginseng777: amugy tenyleg egy rohej, ez olyan mintha nem kapcsolnam be az osszerakott gepemet, mert nem volt leirva hogy a tapon nem az 0 hanem az I allasba kell rakni a kapcsoltot erre a bolt elkuldene a Corsair -hez, akik bevallanak hogy hat nekik 2 tipusuk is van hat kapcsoljam csak be, erre en kijelentem, hogy garanciavesztessel jar!!! elvegre a hasznalati utasitasban nincsen leirva

veny 2010.07.21. 17:08:04

Egyértelműen és kizárólag az AL-KO-val van ügyed, az az ő magánügyük, hogy mit honnan vettek a neked eladott géphez.

Szóval küldözgetést nem elfogadni, asztalt rájuk tolni mosolyogva.

Rosszindulatú Vászka 2010.07.21. 17:15:14

@pakesz: inkább fordícsd meg a monitorod, hátha lepotyognak a kért adatok. Kis színmódosulás leheccséges a Földgolóbis mágneses tere okán.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 17:19:05

@Rosszindulatú Vászka: megforditottam es nem ment, talan bemasolhatnad...
alko es briggs 78e akcios az nem eleg adat

Rosszindulatú Vászka 2010.07.21. 17:25:55

@pakesz: Az alábbi dologban szeretném a segítséged és az olvasók segítségét kérni. Szerintetek nyugodjak bele a történtekbe, mint naív ügyfél, vagy van kiút?

Idén nyáron egy fűnyírót szerettem volna vásárolni. A vásárlás előtt gondosan áttanulmányoztam az egyes gyártók kínálatát, valamint a szakmai fórumokon is utána olvastam a lehetséges típusoknak. Sikerült is a választás, egy AL-KO Silver Comfort 46BR típus mellett döntöttem, ezt a fűnyírót nagyon sokan dícsérték.

Célirányosan el is indultam a csömöri Bricostore áruházba, ahol éppen 76000 Ft-os áron akciós volt ez a típus. Tudom, most többen azt gondolják, hogy sikeres ember nem lehet, aki ennyit költ egy fűnyíróra, amikor már 30-40e Ft körül is meg lehet ezt úszni, de próbáltam olyan típust választani, ami mind funkcióiban, mind pedig megbízhatóságában jó lehet, úgy gondoltam 15-20 évig biztosan ezt a gépet fogom használni.

Az áruházban kedvesek voltak, az eladók felvilágosítottak, hogy kérhetek beüzemelést is, további 2500 Ft-ért, ami a fűnyíró "összeszerelését", valamint olajjal való feltöltését jelenti. Ezt a szolgáltatást is kértem, majd boldogan mentem haza füvet nyírni. A beüzemelés során felhívták a figyelmem, hogy mivel még "bejáratós" motorról van szó, az első 5 üzemóra után mindenképpen szükség lesz egy olajcserére (ez a későbbiekben még fontos infó lesz), de semmi gond, ezt magam is el tudom otthon végezni, ehhez nem szükséges szakszerviz.

Eltelt 2 hónap, és az első 5 óra fűnyírás. Úgy gondoltam itt az ideje az olajcserének. Elő a kézikönyv, és próbáltam a fűnyíró alján, a kés mellett megkeresni az olajleeresztő csavart. Hát nem találtam. Ahol ugyanis a kézikönyv szerint kellene lennie az olajleeresztőnek, ott nem volt semmi. Visszamentem segítségért a Bricostore-ba, majd ők is széttárták a kezüket, mert bizony ők sem tudták, hogy hol kell leengedni a motorból az olajat. Előhoztak az áruházból egy másik ugyanilyen típusú darabot, azon rendesen ott volt a megfelelő helyen az olajleeresztő csavar. Szerintük a motor gyártása során felejtették le az olajleeresztőt, de mivel az áruház csak 3 napon belül tudná cserélni a terméket, ezért az AL-KO Hungary Kft-hez kellene fordulnom, de megnyugtattak, mivel ez a hiba nagyban befolyásolja a fűnyíró működését, szinte biztos, hogy egy új fűnyírót fogok kapni. Hát nem.

A kálvária ekkor kezdődött csak igazán. Ahhoz, hogy az AL-KO-s cserét elintézzem, előtte egy hivatalos márkaszervízbe kellett vinnem a gépet. A szervízben szintén megdöbbenve néztek a fűnyíró alá, és közölték, hogy ők még ilyet nem láttak, mert ez egy nagyon megbízható motor, de emiatt ne nagyon számítsak a fűnyíró cseréjére, hiszen működik, csak éppen az olajat nem tudom lecserélni benne. Mintha egy egy szezonban használható, eldobható fűnyírót vettem volna ismétlem 76000 Ft-ért.

Felhívtam az AL-KO Magyarországot, ahol közölték, hogy valóban létfontosságú az olaj leeresztése és cseréje, de mivel ők csak a fűnyírót gyártják, a motor egy külső cégtől érkezik, ezért a motor beszállítójával kellene felvennem a kapcsolatot. Meg is adták a Briggs motorok magyarországi képviseletének, a Horoscoop Kft. telefonszámát, majd közölték, hogy további lehetőségként esetleg azt tudnák elképzelni, ha vásárolnék egy vákummal segítségével működő leszívó pumpát (ősi homározók kedvéért PUNEPÁT, remélem jól idéztem ezt a klasszikus kifejezést, ami most újra előjött), de ez nem biztos, hogy jó megoldás, a leeresztő csavar jobb lenne.

Hívtam a motor beszállítót. Ők a motorszám alapján beazonosították, hogy miről is van szó, valóban ennek a motornak nincs leeresztője, az AL-KO többféle motorral is szállítja ezt a típust. De akkor miért írták a kézikönyvben, hogy hol kell leengedni az olajat. Ők azt javasolták, hogy évente vigyem szakszervízbe, olajcserére a fűnyírót, mint egy autót, valamint ők is jöttek a már említett "punepás" megoldással, valamint utolsó esélykén még azt is elképzelhetőnek találták, hogy nemes egyszerűséggel öntsem ki ott az olajat, ahol beöntöttem. A kézikönyv, és az összes fórum kiemeli, hogy a fűnyírót így megdönteni nem szabad, mivel az a motor meghibásodását okozza, a forgalmazó szerint viszont ha nincs más megoldás, ezt így kell.

Visszahívtam az AL-KO-t, és megindult a végtelen ciklus, az egymásra mutogatás. Most van egy fűnyíróm, amin jó esetben kipumpálva tudok csak olajat cserélni. Az AL-KO nagy kegyesen felajánlotta, hogy kedvezményes áron megvásárolhatom tőlük a tisztító készletet.

Amit nem értek, hogy hogyan fordulhat az elő, hogy ugyanazon a cikkszámon, ugyanazon a név alatt, ugyanannyiért egy áruházban két különböző terméket értékesítenek, de amikor kiderül, hogy az egyik használata, karbantartása körülményesebb, cserélni már nem akarnak, csak szükség megoldásokat ajánlanak fel. Abban igazuk van, hogy valóban működik így is a gép, de az egyik esetben házilag is könnyedén elvégezhető az évenkénti karbantartás, míg az én esetemben csak szakszervizben, vagy a bizonytalan pumpálás segítségével. Ha ezek után meghibásodik a motor, még rá is foghatják, hogy a nem szakszerű olajcsere következtében történt mindez.

Várom ötleteiteket, ti mit tennétek? Én már kezdem feladni.

Várom esetleg az AL-KO hivatalos válaszát is, bár a cserében már tényleg nem bízok.

Csirke72 2010.07.21. 17:28:04

ELöször is:

Olcsó husnak hig a leve. Ennyi pénzért normális tartós fünyirot nem kapsz.Na és ALKO-t meg had ne soroljam ki vesz.
Ilyen alapon TIKOTimot is vehettél volna:)

Jómagam 2 éve vettem 1 Husqana-t, 7LE(vajójában motorozni is lehetne vele, ha volna rajta kormány), bivaly erös, csendes és rendes szervizfüzettel rendelkezi...500 Euro azaz 120 Misi:)

Amugy 50-ért is kapsz tisztességeset, tartosat: 3,5LE 50ccm-es Briggs & Station

Jelen problémád orvoslása a gyártónak visszaküldeni az ö költségére, mivel te gyári hibás, mint az autóknál a visszahívás:)

Mi közlöd van neked a gyáró hibájától:)
Ez legyen a Brico gondja és 1 szavuk sem lehet, mert innentöl kezdve a fünyirot nem tudod rendeltetésszerüen használni és igy ugrik a garancia is:)

pakesz (törölt) 2010.07.21. 17:31:31

akkor milyen is az a motor???
Ex: 12H702-0505-01
098902-0101-01
Please enter Model, Type and Trim with dashes.

Johny the mocsok 2010.07.21. 17:50:41

Vidd be az AL-Ko-hoz a fűnyírót, s baszd a rohadt kurvák fejéhez!

Én is most akarok fűnyírót venni, én is az AL-Ko-kat nézegettem, de ezután akkor sem veszek ilyen gyártmányt, ha brutálisan leárazzék. Ja, s a mocskos Bricoban sem fogom megvenni, egyébként ők adték el, nekik kéne kicserélniük, s tovább veszekedni a beszállítóval.
Minden esetre jelent fel őket a fogyasztóvédelemnél!

Szilárd_78 2010.07.21. 17:50:49

@pakesz:
A motor kódja: 9T502 0124 B1 10020851
(2010. februári gyártás, Briggs 450)
A fűnyíró típusa: AL-KO Silver Comfort 46 BR.

Az leírva sehol nem volt, hogy garivesztéssel jár, ha nem lent engedem ki, csupán csak kicsit bonyolultabb, mert egyrészt a fogása sem az igazi, másrészt nem mindegy, hogy hogy van megdöntve. Tehát telefonon és a szervízben az AL-KO-sok azt mondták, hogy ne öntsem így ki, a Briggs forgalmazó volt, aki a borogatást javasolta. Az egyedüli probléma az, hogy nem csak ezzel a motorral, hanem a csavaros leeresztős változattal is gyártják ugyanezt a gépet (és ugyanúgy Briggs 450-es motornak hívják azt is), ugyanezen a néven, ugyanezen a cikkszámon, és ugyanennyiért eladva. Tehát vásárláskor nem tudod, hogy melyik változatból veszel.

Külön érdekesség, hogy a fűnyíróra 3 év garancia vonatkozik (ez szerepel a dobozán is), de kibontva, illetve a garanciajegyet áttanulmányozva kiderül, hogy a motorra már csak 1 év, mondván, hogy más cég terméke, holott egy összeszerelt egységről van szó. Ez is csak a vásárlás után derül ki természetesen.

carlo74 2010.07.21. 18:17:09

az összeszerelő a hibás, és az, aki eladta a briconak.

carlo74 2010.07.21. 18:18:14

ja, igen: nekem is kinéz már egy új fűnyíró, de sem bricostore, sem al-ko nem lesz:)

szevasztok mindketten.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.21. 18:30:47

@tangerine71:
Éjjen, saját fospunepám még úgysem volt!
Mikor kapom?

@carlo74:
Skizo?

RaveAcE 2010.07.21. 19:49:46

Fúrjál rá egy leeresztő lukat és told be a menet vágót. Csavart be a lukba és kész is vagy. Ha bonyolult vidd el a szakihoz.
Inkább, mint a folytonos szívás.

asdf 2010.07.21. 20:09:31

Szard le az Al-Ko-t es a Briggs motoros ceget is, semmi kozod hozzajuk. A funyirot a Bricostore-ban vetted, veluk allsz szerzodeses jogviszonyban, oldjak meg ok.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.07.21. 20:31:20

Nem az Al-Ko, nem a Briggs, stb adott el neked hibás fűnyírót, hanem a Bricostore, velük vagy szerződéses viszonyban.

Bemész, viszed a fűnyírót, megmondod, hogy ez nem jó, a törvény őket kötelezi jótállásra, szavatosságra, meg kell oldaniuk neked okozott kényelmetlenség nélkül. Ha sokáig nem tudsz fűt vágni mert ez húzódik, elhajtottak az kellemetlenség.

Elvben mivel nehéz, meg tömegközlekedéssel nem szállítható, nekik kellett volna kijönnöd, de te jó fej vagy behoztad.

Szabályos jegyzőkönyvhöz ragaszkodsz, és beírnád a vásárlók könyvébe, hogy múltkor elküldtek, és ezzel költséged volt az ügyintézéssel, amit szeretnéd, ha megtérítenének. Mert ugye PTK ezt írja. De ha 30 percen belül van megoldás, eltekintesz a kártéraítéssel és még fel sem jelented őket.

Szabálysértési eljárás kezdeményezését (feljelentés) is kilátásba helyzetel, valamint Békéltető Testületet, stb.

És "ha nem sikerül kicserélni, nincs neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül gyors megoldás" akkor jön a szerződéstől elállást (pénzt vissza) + az egyéb kárigényed érvényesítése.

Ha pattog, hogy a fogyasztóvédelemmel nem érsz el semmit, akkor érdemes megjegyeni nekik:

1. Ők viszont fizetnek szép bírságot ami nekik drága. Azzal érsz el valamit, hogy olcsóbb nekik maguktól betartani a törvényt.

2. A békéltető testület határozata ugye nekik jó eséllyel rossz reklám lesz.

3. Te - vagy a jogi biztsoítód - természetesen kész vagy polgári peres eljárásban is érvényesíteni az ígényeidet, de akkor ugye már perköltséget is fizetnek.

Hamar lesz rá megoldás...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.07.21. 20:31:20

Nem az Al-Ko, nem a Briggs, stb adott el neked hibás fűnyírót, hanem a Bricostore, velük vagy szerződéses viszonyban.

Bemész, viszed a fűnyírót, megmondod, hogy ez nem jó, a törvény őket kötelezi jótállásra, szavatosságra, meg kell oldaniuk neked okozott kényelmetlenség nélkül. Ha sokáig nem tudsz fűt vágni mert ez húzódik, elhajtottak az kellemetlenség.

Elvben mivel nehéz, meg tömegközlekedéssel nem szállítható, nekik kellett volna kijönnöd, de te jó fej vagy behoztad.

Szabályos jegyzőkönyvhöz ragaszkodsz, és beírnád a vásárlók könyvébe, hogy múltkor elküldtek, és ezzel költséged volt az ügyintézéssel, amit szeretnéd, ha megtérítenének. Mert ugye PTK ezt írja. De ha 30 percen belül van megoldás, eltekintesz a kártéraítéssel és még fel sem jelented őket.

Szabálysértési eljárás kezdeményezését (feljelentés) is kilátásba helyzetel, valamint Békéltető Testületet, stb.

És "ha nem sikerül kicserélni, nincs neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül gyors megoldás" akkor jön a szerződéstől elállást (pénzt vissza) + az egyéb kárigényed érvényesítése.

Ha pattog, hogy a fogyasztóvédelemmel nem érsz el semmit, akkor érdemes megjegyeni nekik:

1. Ők viszont fizetnek szép bírságot ami nekik drága. Azzal érsz el valamit, hogy olcsóbb nekik maguktól betartani a törvényt.

2. A békéltető testület határozata ugye nekik jó eséllyel rossz reklám lesz.

3. Te - vagy a jogi biztsoítód - természetesen kész vagy polgári peres eljárásban is érvényesíteni az ígényeidet, de akkor ugye már perköltséget is fizetnek.

Hamar lesz rá megoldás...

Galván_Tivadar 2010.07.21. 20:34:43

Én sem akarok lemaradni az okossággal, kétüteműt kell venni (ha kapni egyáltalán) és akkor nincs gond az olajcserével :)

Galván_Tivadar 2010.07.21. 20:40:14

@TheElf: Érdekes, nekem egy gennyes eset kapcsán maga a fogyvéd mondta, hogy a békéltető testület határozata nem kötelező érvényű a kereskedőre nézve. Ebből aztán leszűrtem, hogy klotyipapírnak kicsit macerás, egy 70e ft-os termék miatt meg nincs értelme pereskedni. És ezt a mocskos kereskedők is tudják, a "végülis valahogyan azért működik" típusú eseteknél aljasul vissza is élnek vele. :(

Megdobbent 2010.07.21. 20:49:15

^^^^^^^^^ THIS IS SPARTA!!!!! ^^^^^^^^

Egyebkent szerintem (is?) a vrikonak kell jotallnia az altala forgalmazott es anki kifizetett termekert. EU bazdmeg, ideig-oraig!

Cherokee wa-hia 2010.07.21. 20:51:04

Ha megfúrja a leeresztő csavar helyét, ugrik a garancia...
Ha nem fúrja meg, az olajcsere elmaradása miatt ugrik a garancia...
Ha elmeséli hogy fejre fordította a motort, akkor szakszerűtlen kezelés miatt ugrik a garancia...

Ezért használok Honda motoros gépeket...

Honda RC 51 2010.07.21. 20:54:13

4 eve vettem egy Honda funyirot es azon sincs leereszto csavar. A kezikonyv azt mondja hogy az oldalara kell donteni ahol a betolto nyilas van es megvarni amig kifolyik. Ennyi. Es meg csak nem is olcso tipus volt, majdnem 700 dolcsi. Azota mar 3-4-szer csereltem olajat es nem nagy dolog.

zsoci 2010.07.21. 21:01:37

ÁÁÁÁ a fűnyirót pont azért nem szabad megdönteni mert kifolyik az olyaj belőle és azért hibásodik meg. De ugye ha éppen kiönteni akarod ez a cél...

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2010.07.21. 21:08:57

faszoltál volna nagyapád falujából egy kaszát, teee! aki ilyen brikoizékben vásárol- szem ott a drága termékek is direkt szarok, alkalmanként-az álljon elébe a fogyasztói társadalom rögös útján való evickélés által okozott lábrándulásoknak.
1; fúrd ki, dud bé dugóval.
2; menj vissza, fájtolj
3; igyál egy sört

Honda RC 51 2010.07.21. 21:10:31

Megtalaltam a hasznalati utasitast ehhez amodellhez. Csak erdekesseg keppen. A 10-ik oldalon talalhato az olajcsere.

www.hondapowerequipment.com/pdf/manuals/31VH7V10.pdf

Mindezt csak azert irtam hogy meg lehet oldani a problemat. Tudom hogy ki kellene cserelniuk a gepet de mivel nem fogjak es szervizbe hordani is koltseges itt a megoldas.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.21. 21:27:05

@konigjanos:
es meg hazudik is, mert a motorra mar nincs garancia

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.07.21. 22:37:21

@Galván_Tivadar: A békéltető testület határozata nem kötelező érvényű, DE amennyiben a kereskedő nem teljesíti határidőre, akkor közzéteszik. Ezért írtam: Rossz reklám lesz.

Ezen felül a Békéltető Testület eljárása ugye ingyenes, nem vesz el egy csomó időt, mégis jó támpontot ad arra, mi lesz a bíróságon.

Namost: Innen 4 lehetőségük van.

1. cserélnek, visszadják a pénzt: max a fűnyíró árát bukják, de elég nagyok, hogy leverjék a beszállítón.

2. nem cserélnek rögtön, hamar lesz bírság, és a Békéltető Testület kimondja "cseréljetek", ez után cserélnek, immár drágább kicsit a story.

3. nem cserélnek, békéltető testületi határozat után sem, a sorozatos jogsértések kapcsán ugye a hatóságok is több bírsággal szopatják őket. Ellenben megjelenik a Hivatalos közlemény, hogy törvényt sértettek. Pontos, már kipróbált jogi érvelés birtokában mész a bíróságra. Fizetési meghagyás már drágább nekik, de ekkor fizetnek.

4. Leszarják a fizetési meghagyást, jogerőre emelkedik, végrehajtási eljárás jön, azt is fizethetik. Vagy ellentmondanak, ugye innen jön a polgári per, de ez már nekik nagyon drága, és kb 99% eséllyel vesztik el.

5. Jó magyar kereskedői szokás szerint felszámolásos történetbe menekülnek.

Te melyiket választanád?

De ugye melyik helyzetet mennyire verik le az alkalmazotton.

De ugye az alkalmazottnak sem jó, ha egy hivatalos jegyzőkönyvbe valótlant ír arról hova kell fordulnod a panaszoddal, és ebből eljárás lesz.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.07.21. 22:52:41

Most épült fel a családi házunk és nekünk is kell majd egy fűnyíró. Eddig gondolkoztam az AL-KO benzin3es csúcsgépén, de ezek után szóba sem jöhet. Ahol ekkora kupleráj van és így bánna a vevővel, onnét nem veszek gépet.

Már csak azért sem, mert minden normális gyártó, ha mást nem 10-15 perc alatt egy szervízben fúrna gyorsan egy olajleeresztő furatot.

FrundsbergW201 2010.07.21. 22:56:36

A posztírónak felajánlom hogy ha elhozza hozzám kiszivatom belőle az olajat vákumszivattyúval és feltöltjük friss olajjal. Sőt ha az öntvényen van kiképezve hely akkor fúrok bele neki egy olajleeresztőt is. Elérhetőség a profiladatoknál.

Shinjuku 2010.07.21. 22:57:48

@hagyma: azabaj hogy nalunk a mexikoiak is 25 dezsoert nyirjak... tiz nyirasbol mar eneklos funyirom is van nemhogy olajleeresztos...

amatőr 2010.07.21. 23:03:12

Nézd meg alaposabban a kezelési leírást.
Kell lennie valahol nagyon apró betűkkel nagyon eldugva valami hasonló egy mondatnak:
"A műszaki fejlesztés érdekében végzett változtatások jogát fenntartjuk."

Ez épp a szórólapjukon volt, de a leírásban vagy a garancalevélen is szokott lenni ilyesmi. Ettől kezdve az az egy csavar ide-vagy oda... ők le vannak védve: "...kedves vásárló, fejlesztés történt, mivel ha van leeresztő csavar, az kitekeredhet, elfolyik az olaj, tönkremegy a motor"

Dancso 2010.07.21. 23:13:45

de akcios volt... hogy gondoljatok hogy kicserelik ?:/

fospunpa 2010.07.21. 23:36:26

Lemaradtam volna valamiről...?

bounty123 2010.07.21. 23:42:43

A post írója kezdje el maga rágni a füvét, mert egy birka. A termékkel bármi gond van, a forgalmazó az életben nem mutogathat másra és küldhet oda, te csak vele állsz kapcsolatban, neki kell elintéznia az ügyeket a többiekkel - szerviz stb.

2010.07.22. 01:07:07

Oké oké fogyasztói társadalom... de mér van az, hogy mamár a boltok polcain csak méregdrága szart lehet kapni, ami eleve nem is működik (az utóbbi években számtalan esetben sikerült ilyenbe belenyulnom, pedig nem vagyok ócsójános) vagy garanciaidőn belül megy tönkre.

Nem cél már a 15-20 évnyi használat, de könyörgöm, hamár megvesz valamit az ember horror áron, legalább 1-2-3 év öröme legyen már benne. Nem kell ezerféle szart gyártani, egy néhányat, de azt jól!

Zsola777 2010.07.22. 02:01:19

" a motor egy külső cégtől érkezik, ezért a motor beszállítójával kellene felvennem a kapcsolatot." - Na itt kellett volna qrvára odabaszni az asztalra, hogy ez nem a te dolgod.
Az autószalonban is elküldenek mondjuk a termosztát gyártójához, hogy levelezd le velük a problémádat!?
Szilárd, nagyon sajnálom, ez lúzer dolog volt!

Megoldás: ha nem cserélik, a környéken ragaszd ki, hogy ingyen (vagy igazán jutányos áron) kölcsönadod nagy terület nyírására a gépet, így pár hét vagy hónap alatt tönkremegy. Lehet garanciában cserélni. Jobbat a pereskedésen kívül nem tudok. A fejleményekről azért értesíts minket! ;)

neurotikk! (törölt) 2010.07.22. 03:59:48

Nekem is itt dobja le az agyam az ekszijat: "de mivel ők csak a fűnyírót gyártják, a motor egy külső cégtől érkezik, ezért a motor beszállítójával kellene felvennem a kapcsolatot"
Nem mintha mar eleve az aruhaznak kellett volna melyseges meghajlasok es seggpuszik mellett ajandek talpmasszazs mellett lecserelnie az egeszet ahogy van fel pillanat alatt, de sajna magyarisztanban az a szokas, aki elad, az elkuld a francba, ahelyett hogy o intezne el a hibas arut amit beszervezett, van kepe hasznot huzni es elkuldeni a rakba.
De ez a masodik lepcso, na ez mar vegleg faszkorbacs.
Johogynem Japanban gyartottak Ausztral alkatreszekbol kubai melosok alaszkai szerszamokkal, aztan neked kelljen visszanyomoznod nemzetkozileg vajh, hol tortent a hiba.

Az aruhaz egyertelmuen nem azt adta el amit mondott, hibas a keszulek (hisz mutattak jot), intezzek el ok.
Te toluk vettel hibas keszuleket, te veluk vagy kapcsolatban, a beszallitoi lancukat kezeljek ok. Slussz.
Hibas a cucc. Atvertek. Ennyi. Oldjak meg vagy adjak vissza a penzt.

Itt eszembe jutott a KHB, asszem ez volt a bank. Cimboram akart felvenni a szamlajarol penzt amihez alairasi minta kellett vagy mi, csak az egy masik bankfiokban volt, aztan mondtak kerje ki a masik fioktol. Nem am ok, felhivjak egymast, ooo, nem! Erre elszallt az agya es kozolte veluk, a szervezest intezzek el maguk, a szerzodesen nem az all, XY fiokban van a penze, hanem a KHB-nal. Ez egy KHB? Az. Akkor legyszi, ide a penzem. Ha en kikerek valamit az XY fiokbol, az az osszes penzem lesz, mert megszuntetem. Szoval hogy a hatterben hogy intezik, maguk dolga. (vegul elinteztek)

Ilyen 'lelkesen eladok aztan mutogatok masra mint akinek koze nincs az egeszhez' ez szamtalan van. Tipikus fasz magyar kereskedo hozzaallas.

neurotikk! (törölt) 2010.07.22. 03:59:56

Nekem is itt dobja le az agyam az ekszijat: "de mivel ők csak a fűnyírót gyártják, a motor egy külső cégtől érkezik, ezért a motor beszállítójával kellene felvennem a kapcsolatot"
Nem mintha mar eleve az aruhaznak kellett volna melyseges meghajlasok es seggpuszik mellett ajandek talpmasszazs mellett lecserelnie az egeszet ahogy van fel pillanat alatt, de sajna magyarisztanban az a szokas, aki elad, az elkuld a francba, ahelyett hogy o intezne el a hibas arut amit beszervezett, van kepe hasznot huzni es elkuldeni a rakba.
De ez a masodik lepcso, na ez mar vegleg faszkorbacs.
Johogynem Japanban gyartottak Ausztral alkatreszekbol kubai melosok alaszkai szerszamokkal, aztan neked kelljen visszanyomoznod nemzetkozileg vajh, hol tortent a hiba.

Az aruhaz egyertelmuen nem azt adta el amit mondott, hibas a keszulek (hisz mutattak jot), intezzek el ok.
Te toluk vettel hibas keszuleket, te veluk vagy kapcsolatban, a beszallitoi lancukat kezeljek ok. Slussz.
Hibas a cucc. Atvertek. Ennyi. Oldjak meg vagy adjak vissza a penzt.

Itt eszembe jutott a KHB, asszem ez volt a bank. Cimboram akart felvenni a szamlajarol penzt amihez alairasi minta kellett vagy mi, csak az egy masik bankfiokban volt, aztan mondtak kerje ki a masik fioktol. Nem am ok, felhivjak egymast, ooo, nem! Erre elszallt az agya es kozolte veluk, a szervezest intezzek el maguk, a szerzodesen nem az all, XY fiokban van a penze, hanem a KHB-nal. Ez egy KHB? Az. Akkor legyszi, ide a penzem. Ha en kikerek valamit az XY fiokbol, az az osszes penzem lesz, mert megszuntetem. Szoval hogy a hatterben hogy intezik, maguk dolga. (vegul elinteztek)

Ilyen 'lelkesen eladok aztan mutogatok masra mint akinek koze nincs az egeszhez' ez szamtalan van. Tipikus fasz magyar kereskedo hozzaallas.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.07.22. 07:28:40

@neurotikk!:
A vevőröl se feledkezzunk el!
Tipikus magyar vevő, aki meg is fogadja az eladú tanácsát és végigjárja a golgotát

staropramen 2010.07.22. 07:56:35

Jóreggelt Sztrovacsekek!
Tavalyelőtt anyósom részére vásároltam egy elektromos fűnyírót, hogy a 20 m2 füvéhez ne kelljen hetente kivonulnom.A ketyere el sem indult.Mikor visszavittem egy kedves ügyfélszolgálatos leányzó kerek-perec közölte, hogy elveszítettem a garanciát, mert biztosan nem töltöttem fel olajjal.Csendben megkértem mutatná meg, hogy hol kellett volna beleönteni.
csak nagy sokára a kertosztályosok győzködésére volt hajlandó elhinni, hogí elektromos nyűnyíróba nem kell olaj.

2010.07.22. 08:58:08

@staropramen: "elveszítettem a garanciát, mert biztosan nem töltöttem fel olajjal."

Úgy látszik a benzines fűnyírónál ez az ultimat duma, ha meghibásodik. Bár a 21 században minden termékre van már 1-5 év garancia, de kitörölhetjük vele a p*csánkat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.22. 09:05:02

@staropramen: Osztán te is megbasztad-e azt a leányzót, vagy csak az áram?

reklámügynök 2010.07.22. 09:13:06

@Félre Beszélő: ... és a nézd meg azt is ha újat kapsz, van-e rajta olaj betöltőnyílás!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.22. 09:59:10

@staropramen:
na a zert nem art ha van benne egy kicsi
mar a garancia miatt
egeybSt atlatok a szitan
anyos- elektromos funyiro....

2010.07.22. 11:09:54

@páter Bundagh: tényleg igazad van, a motorblokkfúrás engem még tényleg elkerült :)
Hogy mi a megoldás:
AZ IZRAELI CSAPATOK AZONNALI KIVONÁSI LIBANONBÓL!

- by markosnádas

Egyéves Önkéntes 2010.07.22. 13:00:37

@staropramen: akkor a villamosokból miért folyik az olaj? :)

tc 2010.07.24. 00:20:14

Vidd el a szervizbe, hogy javítsák meg gariba az olaj leeresztő nyílást, mert elromlott. Ha nem tudják, akkor cseréljék ki.

Yllian 2010.07.25. 10:30:38

Ennyiért Viking nyírót is kapol, nem szar vérgagyi Alkót.

Tullamore Dew 2010.08.18. 21:58:54

Erre mondta Kohn bácsi, hogy "ögyes" :)

robertocrack 2010.09.21. 08:39:26

megnézed,hol van az olajleeresztő csavar helye a kézikönyvben,fúrsz egy 6-os lyukat,menetet bele,majd bemész a brikósztórba,ugyan szedjék ki egy kiállított ugyanilyen gép olajleengedő csavarját a mérete miatt,vagy egyszerűen oldják meg,hogy kapjál egyet.amennyit futkostál miatta,már rég készen lehetett volna......egyszerű gépek,egyszerű kisipari módszerekkel javíthatók

nikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk 2013.05.21. 09:51:09

Érdekességképp, a kurvára nem olcsó husqvarna rs152, honda gcv 160 motoros fűnyírbátor motorján sincs olajleeresztő. A paraj oldalra dönti a cuccmókot, vagy kiszipkázza belőle a helót és feltölti újjal, ennyi.

Mikor áll a motor és olajat engednél le belőle ofkorz nem para az oldalra döntés. Normál használat mellett, mondjuk domboldalon felfele, lefele, oldalazva nyírva viszont nem fogják komázni a négyüteműek, mert részben vagy egészben megszűnik a kenésük...

Szemi Alsafejri 2015.06.30. 02:13:27

Motor szétszed -> lyuk kifúr -> menet belefúr -> csavar + gumi gyűrű beteker -> VAN LEERESZTŐ
süti beállítások módosítása