Tékozló Homár

Mi a teendő, ha csomagunk érkezik külföldről?

2010.12.07. 08:29 | szily | komment

Attila megkapta ez ebay-ről rendelt alaplapot. Vagyis persze nem ÚGY kapta meg, hiszen a csomag a Magyar Posta keze közé került. Nem kell megijedni, Attilával nem történt semmi különös: miután látta, hogy a csomagja a vámon várakozik, felhívta a Posta ügyfélszolgálatát, hogy mi a teendő. Ezután 5 további telefonhívásra volt szüksége ahhoz, hogy mindent tisztázzon, de alaplapot persze ne kapjon, mert hiába tudja minden érintett fél, hogy ott a csomagja, meg kell várnia a postai értesítőt, csak azzal mehet érte. Galacsinhajtás alant:

 

Rendeltem apám ismerősének laptop alkatrészt, alaplapot ebay-ról USA-ból.
Ma látom, hogy megakadt a vámon úgy néz ki, posta tracking alapján.

Mondom, okés hívjuk a posta ügyfélszolgálatát (1):

Ahogy mindig is volt, kedvesek voltak, rendesen, jól érhetőek, hisz ügyfélszolgálat. Megadták a postai elosztó számát és a posta vámügy számát, őket kell hívnom. szuper.

Hívom többször is az elosztót (gyorsposta, ems), nem veszik fel nem csöng ki, stb, állítólag ez gyakori. Végülis felvették (2), egy hadarósan beszélő nőszemély vette fel a telót. Megnézte a kód alapján, stb, de komolyabb infót nem tudott mondani, a vámügyhöz küldött. Amúgy normális és segítőkész volt ő is.

Rendben van. Felhívtam a posta vámügyét (3). Párszor próbálkoztam mire sikerült, mert foglalt volt. Sikerült. Elmondom ki vagyok, kíváncsi vagyok, hogy mennyit kell fizetnem, hova menjek, stb, stb. Kérdik, cég vagy magánszemély. Mondom magánszemély vagyok. Oké, akkor átkapcsol egy másik kollégához (4).

Kicsöng, felveszik. Elmondom ki és mi vagyok, mit akarok, stb. Kérdik mennyi volt a termék ára amit fizettem. Mondom 198 USD, válasz kapásból, hogy hajjaj, arra kell fizetni, stb, de ezt nem náluk tudom intézni, ad egy számot, az is vámügy, vagy miafakk.

Felhívom az újonnal kapott számot (5): Felveszik. Nő nagy hangon beleszól: "POSTA!". Mondok ki és mi vagyok, és, hogy ők a vámügy e, stb, érdeklődni akarok mire mennyit kell fizetnem bemennem stb. A nő jó bunkó lekezelő hangnemben válaszolgat és, hogy adjam meg akkor a követőkódot megnézi. Mondom ez első betűt "E", nő parasztul félbeszakít, hogy hívjam az EMS-t mert hozzájuk tartozik, megadja a számot (a második szám amit már hívtam), ott kell érdeklődnöm.
Próbáltam kiszedni belőle, hogy mennyi is lenne a vám, talán tudna segíteni, de makacsul vissza akart küldeni, végül megadta még a vámhivatal számát.

Mivel nem akartam a hadarós nőt megint zaklatni, főleg mert előzőleg sem tudott segíteni, jobb híján felhívtam a vámhivatalt (6). Egy faszi vette fel, hangosan érthetően beszélt. Elmondtam gyorsan ki és mi vagyok és mire vagyok kíváncsi. Teljesen korrekt rendes érthető volt. Kérdezte mennyibe került, elmondtam, hogy mi van a csomagban, stb. Így sikerült kideríteni, hogy a vám az 0 Ft lesz, mert sztech cuccról van szó, viszont van Áfa. 25%, ami a 198 USD-nél körübelül 10-11e Ft lesz, mint kiszámoltam. Reméljük elfogadják a paypal számlát, mert igazolnom kell, hogy mennyibe került, bár lehet van a csomagban is számla, fenet tudja. Viszont meg kell várnom a postai értesítőt, utána mehetek az orczy térre pár napi hideg élelemmel.

Hát. 6 fele kellett telefonálnom mire eljutottam idáig. Bürokrácia rulz. És megspékeljük egy kis extra szopással ami még hátra van.
Magyarország így szeretlek, de tényleg!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.07. 08:40:17

Ez semmi. Kaptam vissza dolgokat garanciális javításból. Az UPS nem kihozta, hanem megengedte, hogy kétszer menjek ki érte Ferihegyre.

Eric_Cartman 2010.12.07. 08:42:21

siess póstás, szedd a lábad,
a laptopban nagyon várnak.

gelsystem 2010.12.07. 08:54:11

téged öcsém jól átqrtak....
.
többször kaptam már csomagot külföldiából...teendő a következő:
telefon felvesz, felhív
megkérdezik, utánvéttel átveszed-e /vám ha van, + áfa/
és kihozzák.....:):):
igaz, hogy a szállítást már kifizetted egyszer az eladónak, de nekem simán megér 1600.-at, hogy ki se kell tennem a lábam a lakásból
.
te egy lúzer vagy, és nemsikeres, és erősen cinkes hogy bŐcsész, ráadásul több diplomával
.
.
kérjük a következőt!!!

Dave_bloghu 2010.12.07. 08:56:11

UPS 1 nap alatt intézi a vámot, áfát. A vámügyintézés doksit még a csomag országba érkezése előtt küldik. Futárnak fizeted.

freemind93 2010.12.07. 09:07:02

ja, ezt rendesen eltoketlenkeded eppen. ertesito sem kell, bemesz a szemelyiddel lakcimkartyaddal az orcyra nyitaskor, amint letettek a nepek az indito kavet megkapod a cuccot. fel ora, ha szarul megy akkor lehet dupla annyi.

fizetni meg kell, ebay szla tokeletes.

Hurri Kán 2010.12.07. 09:10:56

Ellenőrizni alaposan a csomagot hogy nem loptak ki belőle valamit. A német/angol/osztrák posta hajlamos az ilyesmire :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.07. 09:12:30

"Rendeltem apám ismerősének laptop alkatrészt, alaplapot ebay-ról USA-ból."
Hogyne!
Sőt!
Aztán majd ha kapsz egy APEH-vizsgálatra szóló idézést ne csodálkozz! Mindegy, hogy jogosulatlan kiskereskedelem, vagy ún. használtcikk-értékesítés adójának meg nem fizetése miatt...

KaPé 2010.12.07. 09:17:56

Babám, ha a vámosoknál van a csomagod, minek zaklatod a postát? 1 telefonhívás elég lett volna, ha egyből a vámosokat hívod. Tudod, két külön cég. Én is hiába hívom a Piripócs Kft-t, ha a Lóbogyó Bt-től várok valamit.
Vajon mikor cserélik le a középiskolákban Homéroszt egy használható állampolgári ismeretekre, ahol az ilyet mindenkinek a fejébe verik?

Anmage 2010.12.07. 09:18:29

Legalább megkapod... Volt olyan csomagom ami után hiába telefonálgattam... (Csak tudnám mit kezd az a k*csög postás/vámos/reptéri dolgozó egy csigás íjhoz való kifutóval meg tollakkal... Biztos könnyen el tudta adni, elég spec. cuccról lévén szó...)

SomethinWild 2010.12.07. 09:20:28

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Mint írta a végén, ki kell fizetnie az ÁFÁ-t. Másra nem kell adóznia.

A homár még mindig egy utánozhatatlan trolltanya :)

Thyb 2010.12.07. 09:27:47

Nos, rendszeresen rendelek termékeket az USA-ból és HK-ból is. Nekem eddig ilyen tapasztalatom nem volt. A csomag miután bekerül a VÁM vizsgálatra, általában másnap szoktam őket felhívni. Amennyiben megtörtént a bevizsgálás, akkor fogom magam és a PayPal-os átutalási bizonylattal bepattyogok az Orczyra és 30 perc alatt mindent lerendezek. Ez a saját tapasztalatom. Érdemes kezdésre odamenni, mert utána van, hogy többet kell várni. Viszont a postai értesítőt én csak az első alkalommal vártam ki, azóta ezzel nem foglalkozom. A csomagban lévő számla viszont nem szokta őket érdekelni.

Peppone Botazzi 2010.12.07. 09:28:42

Rosszul hangzik, de összességében mindegyik ügyintéző végzi a saját munkáját. A te oldaladról nézve durva hogy végigtelefonáltál, de nekik egy telefoncsengés voltál aki olyat akart elintézni amit nem náluk lehet. A probléma az, hogy nincs olyan hely ahol meg tudod nézni, hogy hova kellene először fordulnod.
A többihez nem értek, hogy számla meg UPS meg ilyenek. Remélem megkapod a cuccodat sértetlenül.

Énbagoly 2010.12.07. 09:29:01

Mindenki olyan okos itt.
És aki mondjuk először rendel külföldről, annak miért kellene mindezt tudnia?
Viszont a telefon túloldalán ülők talán már nem először szembesülnek ezzel a problémával.
A bürokrácia meg mindenhol nagyon idegesítő tud lenni.

Hümüzhümümüz 2010.12.07. 09:30:01

Miért savazzátok a formát?
Arról van szó, hogy jött a zinternet, mi felgyorsultunk, a posta meg maradt olyan, mint 20 éve volt. :)

EU-ból kell rendelni és akkor nincs vám. :P

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.07. 09:30:47

Uh, ma én is írtam reklamációs levelet a Postának csomageltünés ügyben, most várom a választ tőlük.
Tényleg, nem akar az Index netán oknyomozó riport-sorozatot készíteni arról, mégis évente mennyi küldemény tűnhet el ma Magyarországon a Posta enyves kezén? Kezd a tuli topánom tele lenni azzal, hogy a Posta félhivatalosan, kimondva-kimondatlanul, de dolgozói bérkiegészítésnek használja a nem kézbesíthető, elveszett csomagokat, és szerintem nem vagyok vele egyedül.
Röviden összefgolalva: megérdemelnének egy kiadós faszkorbácsolást!

cicmen (törölt) 2010.12.07. 09:31:49

Viszont a likőrt nem szívták ki!

Hurri Kán 2010.12.07. 09:33:33

@LadyCarambole:
Ha külföldről vársz csomagot, akkor azt mondják nem náluk tűnt el és különben is reklamáljon a feladó...

@cicmen: Nyalókát sem lopták ki belőle?

cicmen (törölt) 2010.12.07. 09:34:23

@LadyCarambole: Uh, ma én is írtam reklamációs levelet a Postának csomageltünés ügyben, most várom a választ tőlük.

Még várj türelmesen, mert könnyen lehet hogy elkeveredett a levelecskéd!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.12.07. 09:37:46

@cicmen:
Nekem gyanúsak ezek a bi-vel kezdődő dolgok.
Mint pl bi-mbó.

Hurri Kán 2010.12.07. 09:38:18

@cicmen:
Mert nincs benne alkohol :DDD

Most hogy nézne ki hogy jönnek a csomagok és reggel kilenckor már énekel a délelőttös műszak ?

A'rpi 2010.12.07. 09:38:20

pedig az igazi szopas meg csak most jon majd... kell vam azonosito szam amit nekem pl. 2 het alatt inteztek, meg ki kell tolteni vamarunyilatkozatot vamtarifaszammal stb...

spartanburg 2010.12.07. 09:41:48

Ezért szoktam én az idealer.hu-ról rendelni, intézzék ezeket ők...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.12.07. 09:42:10

@cicmen:
Ez nem derült ki a posztból.
Majd ha kézhez kapja a cuccot, akkor lesz a meglepi.

cicmen (törölt) 2010.12.07. 09:48:01

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): Nekem gyanúsak ezek a bi-vel kezdődő dolgok

De a bizgerélés jóóóóó!

fourgee 2010.12.07. 09:51:59

Basszus, miért nem lehet a VPOP honlapján bankkártyával kifizetni a vámot, hogy utána a posta kihozza - ugyanis a kiszállítás költsége már ki van fizetve... Vagy ha a postán amúgy is lehet csekket befizetni/pénzt küldeni, stb, akkor miért nem lehet eleve a postásnak kifizetni, aki kiviszi a cuccot?

Pont azért balfaszoztam le az összes britet meg amerikait hogy népszokás a sorbanállás náluk, erre itt ez az Orczy téri példa... :)))

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.07. 10:01:25

senkit nem akarok elkeseríteni, de aszsem tavaly vagy mikor, a Magyar Posta elnyerte európa legjobb postája díját - és ez nem kamu! Hibaszázalék mindenhol van, - és AKINÉL hibáznak, az persze hogy fáj, elismerem. De összességében jól működik (még)

elwood 2010.12.07. 10:06:10

fontos, hogy ne gumimacikkal legyen kipárnázva az alaplap, nehogy a postások megvédjék

LordAzazel 2010.12.07. 10:18:08

Hohó barátom, a neheze még hátra van ezen még fölösleges kiakadnod. Tudom, mert a múlthéten vámoltattam.

LordAzazel 2010.12.07. 10:20:14

ja az áfához még számolj hozzá 7000 Ft vámügyintézési díjat

Nelson Muntz (törölt) 2010.12.07. 10:22:31

a poszt-tolo arra azert keszuljon fel hogy nem csak AFA-t fog fizetni, hanem a postanak kezelesi dijat is, amiert rendesen megszivattak ot raadasul megsporoltak maguknak a hazhozszallitast is.

beczl 2010.12.07. 10:24:04

Akkor egy kis közérdekű kiegészítés:

Magyar Posta Nemzetközi Postakicserélő Üzeme
061/477-6534, 061/477-65-35

Posta ügyintézői
061/477-6581 Levél csomagok (1kg alatt)
061/477-6580 Csomagok (1kg felett)

Vám ügyintézői
061/477-6667, 061/477-6669

Szabálysértési Kivizsgáló Osztály
061/437-4317

FAX:
061/459-6009

Ha postai úton akarod átvenni, és már kaptál levelet a vámosoktól, akkor nyomtatsz egy számlalevelet (paypal) ráírod az iktatószámot és elfaxolod nekik. De előtte mindenképpen hívd fel őket. 061/477-6580

Ha személyesen akarod intézni akkor: Orczy tér 1., 2. emelet 5ös ablak. Beadod az iratokat, majd első ablak, majd vissza az 5öshöz. Utána már átveheted a 8.-as ablaknál - de úgy is mondják.

A lényeg, hogy a letéti raktáron legyenek. Amíg nincs így, addig úgy sem tudod átvenni.

jewel79bp 2010.12.07. 10:30:29

Hm, tudom, mindig a bezzeg-külföld, de Hollandiában ez úgy néz ki, hogy a postásnak, aki kihozza házhoz a csomagot, neki kell kifizetni kp-ben a vámot, de lehet bankkártyával is, és nem dekkol sehol a csomag, utánamenni meg végképp nem kell.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.07. 10:43:01

@Laci Today: A világ számos, kongresszusi turizmusból élő nagyvárosában - kiemelten Barcelonában - olyan díjat vehetsz magadnak (cégednek), amilyet csak akarsz. Befizetheted magad vagy akár a főnököd valami nemzetközi "KI kicsoda" enciklopédiákba, és meglepheted a "díjazottat" egy - pénztárcától függően - papírkötéses, fűzött, vászonkötéses, vagy akár bőrbe kötött példánnyal is. Melyik az a főnök, aki az ilyet elintéző beosztottját nem jutalmazza meg? Kis szerencsével így pl Obama elnök után Orsós Leonció HÉV-leállító bodzagyűjtő és színes fémkereskedő manager következhet "Az év emberei 2010" kötetben.
A díjvásárlás második legszebb példáját vagy tíz-tizenöt éve a Magyar Állam, közelebbről a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség mutatta be, megszerezvén egy Barcelonában túlárazott kisplasztikát és egy hangzatos címet - a mi pénzünkért. Bővebben a Hócipő c. egykor humoros kéthetilap nyomtatott archívumában...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.07. 10:44:45

@beczl:
"
Magyar Posta Nemzetközi Postakicserélő Üzeme
061/477-6534, 061/477-65-35"
Én szeretném kicserélni a Magyar Postát a kanadaira. Elég felhívni őket, vagy levélben kell kérni?

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.07. 10:51:59

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: bocs, vettem értettem. Mindenki rossz, minden rossz, csak mi hozzászólók vagyunk jók. Nem tudtam: mondom, BOCS!

ps. a "legnagyobb mikroblogger" díj is ilyen?

Netuddki. 2010.12.07. 10:56:14

Nem bürokrácia van itt, hanem mindenki szarik bele a munkába!

Vérlázító, hogy az állami ellenőrző szervekkel az élen emberek következmények nélkül nem végzik el a munkájukat. Ezért tartunk itt sajnos ahogy a levélíró szépen le is írta.

Peter Blau 2010.12.07. 10:56:51

Az Üzbég Posta az milyen lehet?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.07. 11:06:02

@Laci Today: Na, már megint megsértettem egy postást, pedig pénzt várok...
A "legnagyob mikroblogger" titulus pontosan annyit ér, mint a Magyar Posta Európa-díja, csak nem kellet annyit fizetnem érte. Számomra is kedvesek - mint láthatod - az önbeiktatással megszerezhető címek és rangok. Jól hangzanak, semmire nem köteleznek, és nem tudnak megfosztani tőlük...

@Peter Blau: Inkább Abszurdisztán. (c: Molnárgörény) Jobban kifejezi a Kárpát-medence e rántotthús alakú részének multikulturális, multietnikus és multihistorikus gazdagságát...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.07. 11:11:22

@kovi1970: Sokkal nagyobb baj, hogy eddig, évtizedeken át, következmények nélkül követhettek el dolgokat egyesek, és mi valahogy mindig kettesek voltunk. Ha pl. ők loptak, csaltak, balesetet okoztak, kaptak egy pártfegyelmit, ha mi tettünk volna olyat, börtönbe kerültünk volna. Ezt a "Szent tehén"-ségüket valami misztikus módon leszármazottaikra is örökítették. Ha az én fiam lopna a Tescoban, bevinnének (jogosan) a rendőrségi fogdába, ha az övék lop, megbüntetik a biztonsági őrt. Evvan.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.07. 11:15:44

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: látod, én elolvastam a hozzászólásodat, láttam a linket a neveed mellett - és odaklikkeltem, megnézni, milyen témában írsz.
Te nem klikkeltél az én nevem melletti linkre, ha ugyanis a blogomba olvasol, rájössz, hogy nem vagyok postát. Sorry.

viszont - legalább megkapod a pénzedet a postástól! (ugyanitt a postafikázós felületen kérdem hogy fordult-e már elő hogy NEM kaptad meg? Ha még soha: arról miért nem írsz? Jamert az természetes. És Te sosem hibázol, mint ahogy én sem hibázok soha, és senki más, aki a homáron ír, csak a Posta, hogy dögöljön meg.
csaó
Laci

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.07. 11:25:26

@Laci Today: Ne sértődj már meg mégjobban!
Hidd el, előbb-utóbb visszanézek, reagálok, csak most szabin vagyok, tehát nem érek rá annyira. Meg írok BÜ hozzászólást is a postáról. Ha kapok annyit, mint Tóta W az Alditól. Egyébként e-mailt vártam, azért b.tam itt a legyet, de most már megyek gumit cserélni. Sajnos csak az autón...

JohnHenry 2010.12.07. 11:25:58

mióta van Magyar Pistánál tracking???

Megint Valaki 2010.12.07. 11:34:54

A kisebb nagyobb (1-4hét) késedelem a legjobb ami történhet a csomagoddal ha elkapják vámolásra. Örülj ha csak ennyi a gondod. A probléma ott kezdődik amikor 40ezerre vámolt csomagot hazaviszi az ember szépen leragasztva magyarpostás szalaggal majd otthon kibontja és hiányzik belőle a memória. Vagy amikor a vámtiszt bontás közben 2mm mély 10 centi hosszú pvckés nyomot hagy a 20ezres eszköz aluminium házában egy csatlakozó letörése mellett. Persze az áfa mellett fizetned kell majd vámkezelési díjat is. Szóval fizetsz, hogy csomagodból lophassanak és/vagy tartalmát megrongálhassák és hogy mindezek után megállapítsák azt az összeget amit még ki kell fizess, hogy megkapd ami a csomagodból megmaradt :D Jó rendszer ez.

AlulírottFentemlített 2010.12.07. 11:37:18

"Mi a teendő, ha csomagunk érkezik külföldről?"

Legyünk résen, mert különben úgy járunk, mint Nyilas Misi!

Borzasztó Károly 2010.12.07. 11:39:58

legközelebb már kihagyható lesz a sok hívás, mi? :)

Peter Blau 2010.12.07. 11:49:31

Angliából amúgy átlag hány hét alatt jön meg egy sima csomag? Már több mint egy hete várok rá... Nem hittem volna, hogy eddig tart. Pedig onnan még vám sincs ha jól tudom, csak ki kéne értesíteni, hogy menjek érte a helyi postára.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.07. 11:52:55

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: oksa, kellemes cserét (jobb későn mint soha - mondom én, aki megrögzött nyárigumis. Férfiként akarok meghalni)

magas les 2010.12.07. 11:59:50

Még mindig jobb, mintha lenyúlták volna. Bár ki tudja mi lesz még :)
www.virusmentes.com/?ajanlo=857MT

Bedeko 2010.12.07. 12:00:45

@Peter Blau: Igaztából pár nap. Ha hétfőn feladják, pénteken már a postás csenget (avagy csak bedobja az értesítőt, ahogy nálam szokás, és mehetek én a halál fa.ára átvenni).
Vedd figyelembe, hogy most is kemény hóakadályok vannak, mint tavaly ilyenkor, ezért késhet pár napot.

cicmen (törölt) 2010.12.07. 12:03:26

@Peter Blau: Most tényleg azt gondoltátok,hogy megrendeltek valamit és azt simán kihozzák és kifizetitek?
Naiv népség!

cicmen (törölt) 2010.12.07. 12:03:37

@Peter Blau: Most tényleg azt gondoltátok,hogy megrendeltek valamit és azt simán kihozzák és kifizetitek?
Naiv népség!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.12.07. 12:04:59

Usabol szopás rendelni alapból,biztos megérte az alaplap negyvené+vám jóember...távol-keletről általában minden átcsúszik simán,főleg ,hogy mindre ráírják;Gift :)))

Le vagytok szarva!! 2010.12.07. 12:14:42

használ postás kis minőségi hibával leadó

szállítás utánvéttel

vagy részvéttel

tlac 2010.12.07. 12:34:35

nehezen érthető, hogy soxor 2..3 nap alatt Budapesten van a cucc, és utána még 2..3 nap még valahol, reptéren, VÁM-on, postai értesítőt küldenek, az is napok, órás várakozás a Mező úti postán, sorállások, és még mindenre rá is fizetsz.. Múltkor FEDEX kihozta címre, cserekészülék NULLA USD, gondolom se VÁM se ÁFA nem volt reá. brrrrrrrrrr

Krinyo 2010.12.07. 12:36:50

Hmm. Nekem most jott usakiabol csomag UPS-szel. Reggel kaptam egy e-mailt toluk a kitoltendo doksikkal. Kinyomtattam, kitoltottem (kb egy otodikes is meg tudja csinalni, olyan bonyolult volt), elfaxoltam a rajta levo telefonszamra. Ekkor a csomag kovetes szerint meg csak Becsben jart.
Masnap hozta a UPS, egy fillert sem kellett fizetni, se vam, se afa. Kindle volt a csomagban 140 dolcsiert.

Lajkok · http://lajkok.com 2010.12.07. 12:47:36

Én Kínából rendeltem, szerencsére semmi zűr nem volt!

endre2714 2010.12.07. 12:48:44

Én egyszer voltam az Orczy téren vámot fizetni, meglepően gyorsan, kb fél óra alatt végeztem. Csak nem tudtam, hogy kifelé be kell mutatni a befizetést és a biztonsági őr el akart kaszálni, miközben kiszambáztam. Aztán korrektül tisztáztuk a félreértést és ment mindenki a maga dolgára. És még a kocsimat sem lopták el közben.

Sanya1965 2010.12.07. 13:06:23

Fordultál volna hozzám bizalommal, ez a szakmám (vámügyintézés)

Sanya1965 2010.12.07. 13:09:14

@cicmen: Ebben mondjuk igazad van, a vámügyintézés mögötte nem kevés meló, és letett bankgarancia.

esef 2010.12.07. 13:10:20

Én egy autórádió előlapot akarok rendelni az USA-ból, ott van használtan emberi árban. Értsd:5-10$, itt a Zunióban meg 40€-tól indul.
Vajon miért fogom úgy intézni, hogy kinti ismerős fogja hozni kézipoggyászban ha hazajön???

Sanya1965 2010.12.07. 13:12:55

@Peter Blau: Kérdezd meg a feladási ragszámot, lehet, hogy azér akadt fenn a vámon, hogy hibás a besorolása és nem EU-s áruként landolt, vagy lehet,hogy jövedéki termék (értsd ital, vagy dohányáru) van benne, avgy valamilyen engedélyköteles termék. Bár ezeket nem postával, hanem valamilyen futárszolgálattal illik feladni.

Nacsa Olcsi 2010.12.07. 13:13:34

Én is rendeltem már, de e-bay-en keresztül, de nem értem honnan tudj a postoló, hogy kapott csomagott a postai értesítő előtt?
Mire hivatkozva tudott érdeklődni?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.12.07. 13:14:20

Az USÁ-ból rendeltem dvd-ket 1500 dolláros árban évekkel ezelőtt. Instruktáltam, hogy a csomagra rá kell írni, hogy "gift" meg "sample without value". Ők csodálkoztak, hogy miért. Én meg elmondtam, hogy ez egy ősi magyar szokás: Magyarországon minden postai küldemény ajándéknak minősül, de rá kell írni. Ők tudomásul vették, s ráírták. Így nem is kellett semmilyen hivatalba menni, hanem a normál postán lehetett átvenni.

phaszfej 2010.12.07. 13:36:51

"Magyarország így szeretlek, de tényleg!"

A haza kiveti magából az oda nem illő, buzoid elemeket, mint te. De jó lenne, ha minden, hazáját gyűlölő szar eltávozna a földemről a picsába. Vissza se kell, hogy gyere.

zovar23 2010.12.07. 13:55:18

@gyvy:
Nem csak énekel, 11-kor már sugárban hány a levelekre. Láttam ilyet, nem is egyet!

zovar23 2010.12.07. 14:00:33

15 éve, esküvőnkre küldött Anyós pajti menyasszonyi ruhát, csomagban.
Pár nap alatt itt volt, majd közölték, hogy 1-2 hét, míg kiderítik, mennyi is a ruha értéke, (a számla nem érdekelt senkit) mennyi lesz a vám.
Eltelt egy hét, semmi. Bementem a vámhivatalba, mérsékelten bunkó módon rátörtem az ajtót a vámparancsnokra, leüvöltöttem a fejét, hogy ha összegyűrődik a sokszáz dolcsis Sposa ruha, ő fizeti ki a tisztítót, vasalást, és egyébként is, másnap lenne a lagzi. (Ez persze nem volt igaz)
Tíz percen belül meglett a vámösszeg, kifizettem, vittem a rucit.
Szóval, Magyarország, itt így kell eljárni.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.12.07. 14:41:46

A legjobb személyesen átvenni. Még usa viszonylatban is. Tényleg drágább, de olyan keveset beszélgetnek az emberek, pedig a személyes kontaktus nagyon fontos!

Kollégámék Taiwanba mentek nászútra, gyakorlatilag csak egy bankkártyával. Mire hazafelé jött került egy-egy laptop, projektor, PDA, mobil, pendrive, mp3 lejátszó, öltönyök és gurulós bőröndök...

Vámot,áfát na azt nem fizetett, hiszen egy üzletemberhez hozzátartoznak ezek a dolgok :)

Agyalap 2010.12.07. 15:01:18

@gelsystem: Hát ecsém jól beszóltál, de nem hiszem hogy az EU-n kívülről jött csomagodat a postás kiviszi házhoz oszt' helyben fizeted az illetékeket...

Egyébként meg várom már a liberalizációt, a többi cég nullára tönkre fogja tenni a Postát - nem is sajnálom.

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2010.12.07. 15:25:29

Megoldás:osztrák postára kérni, postán maradó felirattal. Kimenni,behozni.

vlevi 2010.12.07. 16:37:49

"postai értesítőt, utána mehetek az orczy térre pár napi hideg élelemmel."

Üzenem a cikk írójának, remélem olvassa!
Nem kell személyesen bemenni az Orczy térre. Én is kaptam már külföldről ilyen csomagot, igaz, nem számtech cucc volt benne, de a többi (0% vám, 25% áfa) ugyanez volt. Kell írni nekik valami kérelmet, sajnos már nem tudom kinek, de az a lényeg, hogy arról kell nyilatkozni, hogy a vám és áfa megfizetését vállalod, kéred, hogy küldjenek csekket. Ezt befizeted, azután megkapod a csomagod postán. Nekem Nyíregyházáról szinte megoldhatatlan lett volna a személyes bohóckodás. Ja, én sem EU-n belülről rendeltem, hanem Kínából.

gelsystem 2010.12.07. 19:48:01

@Agyalap:
pedig ECSÉM, egy így igaz.......
és még elárulok valamit inygyé:
a magyar bürokratikus rendszer az ilyen lúzereknek van fenntartva mint te, meg a posztoló, hogy jól szórakozhassatok.....
.
sőtT: olyan is volt, hogy mikor felhívtam az ügyintézőt, megkérdezte, hogy a számlát el tudom e fakszolni...
mondtam, hogy sorrry, de a fax már elavult, így nem, de talál a csomagon egy számlát, ami ugyan az, amit el kellene drótpostáznom...
megköszönte, és megígérte, hogy még aznapi postával elmegy...

Kifordított kacagány 2010.12.08. 01:10:57

@Laci Today Magazin: tételezzük fel egy pillanatig, hogy a kapott címet nem vásárolták és valóban összeültek világ postásai és annak ítélték a díjat, aki igazán megérdemli. no de mi volt ennek az alapja? gondolom a problémamentes működés, ami az ügyfelek elégedettségét tükrözi. csakhogy nálunk nincsenek elégedett ügyfelek, mint ahogy érdemi panaszkezelés sincs a postán. márpedig ha nincs panaszkezelés, akkor elég nehéz egy külső szemlélőnek kiderítenie, hogy úgy tré az egész cég ahogy van.
nekem szerencsére nem sok közöm van a postához, de természetesen nem tudom őket mindig kikerülni. pedig nagyon szeretném, mert a korántsem felhőtlen interakcióink 80%-ban kritikán aluli amit művelnek. volt már olyan, hogy értékes csomagot csak úgy odadobtak a küszöbre, gyakorlatilag az utcára, volt már olyan, hogy a postai értesítő után nekem kellett kinyomozni, hogy hol a csomagom, mert az értesítőn található postahivatalban nem volt és telefonon nem érték el azt ahol szerintük esetleg megtalálhatom. volt már olyan, hogy a csomagot már ki sem hozták, csak az értesítőt, de a legszebb az volt, mikor már azt sem hozták ki, csak a kolléganővel üzentek(a melóhelyre kértem a csomagot), aki véletlenül beesett a postára, hogy csomagom jött és menjek be érte. meg sem próbálták kihozni, arról ugye ne is ejtsünk szót, hogy egy harmadik félnek mi köze az én csomagjaimhoz. arról már szót sem érdemes ejteni, hogy az ügyfélszolgálatuk az utolsó beosztott postáskisasszonyig hatóságnak képzeli magát és az ennek megfelelő magas lóról böfög oda a kedves ügyfeleknek. erre tényleg megérdemlik a díjat, csak nem azt amit kaptak.

@sambalabammbumbumm: de szeretnék egyszer én is így nyaralni. egye fene, még egy asszony sipákolását is hajlandó lennék elviselni ezért a gondtalanságért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.08. 05:54:18

@Megdobbent: aze?
azt mondta kend hogy bakfitty?

Agyalap 2010.12.08. 07:05:13

@gelsystem: Aztán mondd már meg, hogy intézed el, hogy egy Svájcból érkező csomagot egyből kivigyen neked a Posta?
Már ha annyira ügyes vagy. Vagy te magad vagy a postás?

Palkovics Ede 2010.12.08. 08:36:58

A posztoló nem járt volna így, ha Palkovicsnétól szerzi be a laptopot.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.08. 09:14:18

@Kifordított kacagány:
idézlek: "nekem szerencsére nem sok közöm van a postához" - akkorminek írsz róla? Én közelről látom (megjegyzem nem ott dolgozom), és tudom, hogy a hibaszázalék 5% alatt van. Ami Európában a legjobb. Ettől még az a hibaszázalék ott van és ahogy látom beleestél és ismétlem, szar pont annak az öt százaléknak lenni - de KI nem hibázik? Mondj EGYETLEN olyan céget, amivel MINDEN ügyfele elégedett?
És jellemzően az ELÉGEDETLEN ember megy fórumokra, tehát, aki meg van elégedve, az így természetes, szóvá sem teszi, tehát persze, hogy a kommentek elégedetlenkedőktől hangosak - de nem azért mert mindenki elégedetlen, hanem mert általában csak az elégedetlenkedő szól hozzá. Ezért jelezném újfent, hogy a Magyar Postával - egyelőre - nincs gáz. Hibázik, vannak nem túl megfelelő alkalmazottjai - de ANNYI postás kell, hogy nehéz olyat produkálni, hogy MINDEN postás elhivatott postásember legyen. Ez nem az a fizetéskategória. Olyan mint a tanári pálya: MINDENHOL találsz rossz tanárt. De miért? Mert a tanárképzők nem tudnak válogatni: nem jelentkeznek annyian, hogy válogatni lehessen. Az iskolákba meg kellenek a tanárok. Ahogy az utcákra a postások. Ha odavágja a csomagot: lehet jelezni, utána elbeszélgetnek vele. De lehet hogy télen mínusz húszban eltakarítatlan járdákon majdnem nyakat törések után, már nincs annyira kedve az ajtóig elmeni még akkor sem, ha pont ott el volt takarítva. EZ CSAK PÉLDA VOLT nem azt állítom, hogy hozzád télen mínusz húszban vágták oda a csomagot. Szóval: a postás is csak ember. Nem tud több lenni. Te is csak ember vagy, én is. Hibákkal. Ezeket lehet korrigálni, lehet folyamatosan fejlődni. Ez a cél. Lehet az ADOTT POSTÁST szidfni amiért odavágta a csomagot. De az egész szervezetet - tul.képpen azt is lehet, TE elmondtad a TE véleményedet, tiszteletben tartom. Én meg elmondtam az enyémet- és tégy vele, amit akarsz.

Istyum 2010.12.08. 13:36:22

nem is tudtam, hogy áfát is kell fizetnem, ha rendelek külföldről...azt már benne van az árba, nem?

Agyalap 2010.12.08. 13:41:02

@Laci Today Magazin: Az 5% mintha kicsit kevés lenne. Az emberek nagy része így is azt mondja- ja, ez a Posta, már nem is szólok egy szót sem...
A Posta igazi őskori kövület. Alig látok fejlesztést (a csekkbefizetésnél a leolvasó a kivétel volt amely előtt döbbenten álltam).
Klasszul nyereséges - de hát hogy a retekbe ne: monopolhelyzetben van.
A vezetőktől most elvették az új autó lehetőségét (ezek szerint kaptak volna), bár olyan hülye szabályokat hoznak, hogy attól az ügyintézés minden lesz csak gyorsabb és egyszerűbb nem.
Csak egy példa: 100-an állnak sorba egy ablaknál. Odaérek végre, feladom/befizetem. Mielőtt elmehetnék, húsz kérdésre kell felelnem: sorsjegyet, biztosítást, CSOKIT, stb szeretnék-e venni?

Ha annyira jól működne a Posta, nem lobbizna ezerrel a liberalizáció elodázásán. Le merem fogadni, hogy utána tönkre is fog menni.

lwcolors 2010.12.08. 15:28:53

Vas megyei ismerősöm (gyártó cég webshoppal, az egész világra szállít) Ausztriába járnak ki hetente egyszer feladni a csomagokat, illetve a beérkező dolgokat is Ausztriába rendelik. Megkérdeztem, miért?
Válasz: mert durván olcsóbb, illetve nincs az, hogy minden második csomaggal valami gond van (legfőképp, hogy nem ér a címzetthez). A kézbesítési idő meg fele-harmada annak, mintha a magyar postától indulna el.

A magyar posta minőségére jellemző, hogy jópár külföldi webáruház kivette magyarországot a célországból (ide nem szállítanak), illetve még többnél Afganisztánnal vagyunk egy kategóriában biztonság szempontjából.

szcsongor 2010.12.08. 19:50:33

@phaszfej: a te földed? mind a 93030km2? az igen...

Kifordított kacagány 2010.12.08. 22:09:43

@Laci Today Magazin: azt, hogy nem sok közöm, azt úgy értsd, hogy a szokásosnál kevesebb és ha meg tudom oldani másképp, akkor kihagyom őket a rendszerből. ha pedig időnként, mint ahogy említetted, az esetek 5%-ban lenne velük problémám, akkor nem is foglalkoznék velük, mindenki hibázhat. de nem erről van szó, hanem arról, hogy rendszeresen hülyeséget csinálnak és általában mindezt minősíthetetlen stílusban. nem nem ugyanazok a személyek. azok a személyek pedig azt teszik amit megengednek nekik. természetesen ott is vannak olyanok, akik rendesen végzik a rájuk bízott munkát, pl aki nap mint nap hordja ki a leveleket ezek közé tartozik. mindig tudom, mikor helyettesíti más. sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ők vannak kevesebben. elhiheted, nem véletlenül és nem egyetlen eset miatt döntöttem úgy, hogy ha egy mód van rá, akkor másik céggel végeztetem el a szállítást, még akkor is, ha esetlegesen az többe is kerül(az utóbbi esetben ez sem mérvadó, mert az árakkal rendesen felzárkóztak). érdekes módon csak olyan esetben kell aggódnom azért, hogy a csomagjaim rendben megérkeznek-e, ha a posta végzi a szállítást.
az állítólagos 5%-ról meg csak annyit tudok mondani, mint korábban, amíg nincs hiteles, korrekt panaszkezelésük, addig nincs is mivel lemérni a hibaszázalékukat. könnyű papíron úgy 5%-ot produkálni, hogy az esetek jelentős részében mindenféle dokumentálás nélkül elhajtják az ügyfelet azzal, hogy így járt.

@Agyalap: nemfog tönkre menni, legfeljebb kisebb lesz, de továbbra is tök jól fog működni pénzmosóként és mellette egész biztosan a szolgáltatásai is részben javulni fognak.

@szcsongor: tulajdonképpen igen, az övé és néhány millió másik hülyével osztozik a tulajdonjogon. nagyobb baj, ha valaki nem érzi sajátjának az egészet.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.12.14. 20:01:25

múltkor voltam ebben a hírhedt vámhivatalban, kongott az épület az ürességtől. kb 10 perc alatt elintéződött az egész, úgy hogy egy kávét is megittam közben.

az orczy tér 1 km körzetében OTP automatát találni, na az már kalandos :) nem is találtam.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.12.14. 20:06:18

ja kihagytam, hogy hétfő délután volt. állítólag mindenki faxon intézi.

balxxx 2010.12.27. 16:17:28

neked valamit nagyon elrontottak
Nekem így nézett ki:a csomag helyett egy ajánlott levél jött hogy a vámon van a csomagom,benne egy telefonszám és az ügyintéző neve. felhívtam,elküdtem neki a termék számláját,a postáz kihozta a csomagot,neki kifizettem a amit kellett,
ennyi volt az egész

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.18. 18:22:24

Ezért nem fogok soha Japánból rendelni, hiába vannak ott a kedvenc márkáim. Nem vagyok hajlandó vámot fizetni semmiért.

Tibor Barcsa 2016.10.03. 16:48:55

Nekem is eltűnt egy csomag. M&H óra augusztus 22 29 ig kellett volna megérkeznie. az újság árus hoz rendeltem. Csomag pontos lett volna. de Kínából a postás nem visz csomagot az ujsagoshoz. Postára is mentem kerestem de nem volt csomag mivel sima nemzetközi levélként adták fel. a posta nem tudja követni. Csak az ajánlott levélben adják fel. Hiába mutattam meg az én Truck online látható követést. A többi röl nem is beszélve hogy üres doboz jött 2 db jaguár luxory watch helyett.persze ez is óra vagy a 12 órát tartó doboz üresen a fényképen láttam hogy tele van órával de ez is. óra nélkül jött. a legelső alkalommal rendelt órám M&H oda veszett.
süti beállítások módosítása