Tékozló Homár

Szinte az összes gyerekgumicsizma mérgező

2013.10.29. 11:44 | jackyll | komment

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint annyira fertőzöttek hormonzavaró anyagokkal a gyerekeknek készített gumicsizmák/esőkabátok, hogy a nevüket sem tartották fontosnak megemlíteni. Ne vegyenek semmilyen PVC-alapú ruhaneműt:

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma ezúttal kisgyermekek számára készült, PVC anyagú gumicsizmák és esőköpenyek vizsgálatát végezte el DEHP, DBP és BBP lágyítószer-tartalom vonatkozásában. A Laboratórium által megvizsgált, összesen 8 db gumicsizma, illetve esőköpeny közül 6 termék tartalmazott reprotoxikus (reprodukciót károsító) hatású DEHP lágyítószert igen nagy mennyiségben; esőköpenyek esetén a gyermekápolási cikkekre vonatkozó határérték akár több százszoros mennyiségében (8,6-21 m/m%) volt mérhető a reprotoxikus hatású DEHP lágyítószer, míg a gumicsizmáknál még ennél is magasabb lágyítószer-tartalom mennyiség (41 m/m %) volt mérhető a termékekből.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a figyelmet, hogy lehetőség szerint kerüljük a PVC alapanyagból készült használati cikkek vásárlását gyermekeink számára, ugyanis ezen termékek nagyobb eséllyel tartalmazhatnak egészségkárosító, reprotoxikus hatású lágyítószereket esetlegesen.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Worlon83 2013.10.29. 11:48:55

És miért nem tiltják be akkor egész egyszerűen?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2013.10.29. 11:56:45

"reprotoxikus (reprodukciót károsító)"

Ezt magyarul ismeri valaki?

Dr. Kix 2013.10.29. 11:57:46

@dr. phil. Sün‼ ツ: Felnőtt korában vaktöltényekkel fog lövöldözni!

Faus to 2013.10.29. 11:58:18

Ezek a homárosok csak délután "dolgoznak"?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2013.10.29. 12:00:22

@Dr. Kix:
Vagy állandóan fél hat lesz?
De mi a helyzet a női hülgy csimotákkal?

Megannyi kérdés...

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 12:00:53

Mindenesetre ne etessük meg a gyerekkel!

Aki nagyon tudatos akar lenni, az az új műanyag dolgokat nem a lakásban tárolja, mert nem csak a gyerekcuccok engedik ezeket a gázokat. Egy új autónak is ordenáré szaga van, lehet nyitott ablakkal kocsikázni.

Mellesleg az üditős PET palackok is tartalmazzák, és szépen engedik ki a lágyítót.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 12:02:38

@Magyar seggbe NEMZETI lófaszt: Ha te hajnali 5-kor tántorognál haza a buliból, te se kelnél fel 11 előtt. Szilveszter után napokig nem hallani róluk.

Hobbi Gilda · http://kismalac.blog.hu 2013.10.29. 12:04:32

@atpijkamo: A sörösüveg ellenbe' az égvilágon semmit nem ereszt ki magából.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2013.10.29. 12:04:47

@Alfa tarcsiba:
Azé vajjuk meg őszintén, érdekesen nézne ki a csimota, ha a gyerek lenne kívül, a gumicsimma meg bellül.

hehehehe 2013.10.29. 12:08:34

nincs ezzel semmi baj, erősíti az immunrendszert...

helianthus 2013.10.29. 12:29:28

Csak az ordítàs marad.
Csendben kérdezem meg.
Esőbem mit adjunk a gyerekre, aki nem esernyő kompatibilis még és az összes pocsolyàba belelép?
Szemeteszsákot kivágva nyaknál kéznél és nejlonzacsit a lábára?
Köszönjük nfh. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.10.29. 12:38:53

A másnapra esőzéstől szörnyméretűre megnyúlt gyereked gumicsizmájának lábnyoma vagyok a sárban, holdfényben444

Volt már veletek olyan, hogy mentetek a mezőn és egyszercsak szembe kerültetek egy kélgyóval? Nem sikló, kélgyó! Tekeredetten, de ágaskodva, kicsit elindulva feléd, egyértelműen, ha közelebb mentél volna, széjjelmart vólna. Át kell élni, tök más, mint tévébe'.

helianthus 2013.10.29. 12:46:58

@dr. phil. Sün‼ ツ: és mi lesz Kennyvel? :O
@Kellemes Zérókomponista: volt. Felèm nem indult, menekült előlem. Pedig kapott volna puszit, ha hagyja.

Hobbi Gilda · http://kismalac.blog.hu 2013.10.29. 12:48:38

@helianthus: Emlékezem, mikor a kölköm másfél évesen ugrott egy hasast a pocsolyába- pont, mint. a rajzfilmeken. ...még cumi is volt a szájába.
Nem volt igazán őszinte a mosolyom.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 12:56:26

@Alfa tarcsiba: "A sörösüveg ellenbe' az égvilágon semmit nem ereszt ki magából."

:))

Igen. Ez nem vicc.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 13:19:57

@helianthus: Skandináviában olyan kapucnis kezeslábast árulnak a gyereknek, hogy télen is ki lehet zavarni homokozni. Vastag, hajlékony, meleg, vízálló.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 13:21:05

Ja, szövött, nem kell bele külön lágyítót tenni.

kakukk11 2013.10.29. 13:35:07

Jaj de utálom az ilyen "híreket". Semmi magyarázat, igazából senki sem érti miről is van szó. Maximum a ráérős,facebook harcos anyukáknak van miről csámcsogni.
Az ilyen cikkeknél, meg kéne magyarázni, hogy mi lesz, ha a gyerek sokáig hordja a gumicsizmát. Gyanítom, semmi, ha csak nem eszi meg, vagy ilyesmi, de ezért kéne a magyarázat, mert így semmit nem ér.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 13:43:43

@kakukk11: Három gyakori endokrin rendszert károsító anyag található sokkolóan nagy mennyiségben a napi háztartási termékekben. Megtanulni azonosítani és megtalálni az előfordulási helyüket segít abban, hogy csökkentsük a szükségtelen kitettséget.

· Bisfenol A (BPA)

· Ftalátok

· Polivinil-klorid (PVC)

A bisfenol A volt az első ösztrogént helyettesítő anyag az 1930-as években. Napjainkban ez az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyület, 3 milliárd grammot állítanak elő belőle évente. A BPA könnyen bekerül az élelmiszerekbe, mert nem stabil polimer vegyület, ami azt jelenti, hogy a benne lévő kémiai kötés könnyen elhasad ha hőhatás éri vagy savas környezetbe kerül. Ha a kötés egyszer elhasad, a BPA a műanyagból vagy az alumínium dobozok bevonatából kioldódik.

Kerülje a polikarbonát bébiétel üvegeket és dobozokat (#7 vagy PC újrahasznosítási kód). Vegye figyelembe, hogy nem minden #7-es kódú műanyag tartalmaz BPA-t, sok újabb fajta műanyag mint a PES-t vagy a Tritánt a #7-es kategóriájú, de BPA-mentes.

Válasszon üvegből, szilikonból, rozsdamentes acélból és fából készült ételtartókat, így biztosítja, hogy elkerüli a BPA-t.

Hogyan oldódik ki a BPA?

* hő hatására (már szobahőmérsékleten is szivárog a BPA, viszont magasabb hő hatására a BPA kioldódása erősen felgyorsult)
* mechanikai hatásra
* sav és lúg hatására
* napfény UV hatására

A BPA hatásai:

* A BPA hatása túlzottan hasonlít az ösztrogén hormonokéhoz, ezért a szervezetben megfelelő hormonválaszt provokálhat: a szervezetbe kerülve leköti az ösztrogén-receptorokat, de valójában persze nem hormon, ettől a szervezet összezavarodik. S mivel a nemi hormonok rengetegféleképpen alakítják a folyamatokat a szervezetben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlődésünket és működésünket. Az már biztos, hogy a fiúknál például csökkentheti a spermiumtermelést, a lányoknál a saját ösztrogén termelését, meddőséget és idő előtti pubertást okozhat, gyermekkorban pedig befolyásolhatja a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy szerepe lehet az elhízásban is.

# BPA esetleg károsan befolyásolhatja az emberi agy (és más szervek) fejlődését...

A BPA nagyon kis mennyiségben is káros hatással van az élő szervezetre, mert megváltoztatja az endokrin (belső elválasztású hormon) rendszerének működését azzal, hogy a szervezet saját hormonjait utánozza. Ne felejtsük, hogy ez az anyag csak egy az ember előállította hormonháztartást befolyásoló anyagok közül. sok más ösztrogénszerű hormon-utánzó anyaggal együtt felhalmozódhat az emberi szervezetbe, aggályos, milyen hatást fejt ki hosszabb idő után, illetve aggasztó, hogy ezek az anyagok erősíthetik egymás egy-egy kedvezőtlen hatását. A BPA hatása nem egyenes arányban növekszik a koncentráció mértékével. Hatása az igen kicsi és a meglehetősen nagy koncentrációkban jóval kifejezettebb, mint a közbülső tartományokba eső mennyiségeknél Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) legújabb jelentése szerint a vegyszer már abban a mennyiségben káros hatással lehet a magzatok, csecsemők és gyerekek idegrendszerére, viselkedésére, amelynek jelenleg is ki vannak téve. Leginkább a csecsemőkre és 14 év alatti gyerekekre. Gyerekekben tipikusan 10-szer (!!!) magasabb a BPA vérszintje (10-15 ng/ml), mint felnőttekben. Ennek oka elsősorban nem az, hogy műanyagokkal tömjük gyerekeinket, hanem az, hogy a fiatal szervezetből még hiányzik az a mechanizmus, ami a felnőttekben már működik, és a BPA-t képes gyorsan kipucolni a testünkből.

Másrészről a nemi hormonok (ösztrogén és androgén) az agy fejlődésében kritikus szerepet játszanak, amivel ha a BPA összeveszik, akkor az agy fejlődésében visszafordíthatatlan károsodás keletkezik. Ezért amíg az agy fejlődik (tipikusan 14 éves korig), addig a BPA-t messze el kellene kerülni. Tehát a BPA megzavarhatja a csecsemők hormonháztartását és olyan génmutációt válthat ki, amely csecsemőknél és gyerekeknél növeli annak kockázatát, hogy későbbi életükben mellrák és prosztatarák alakuljon ki náluk. Eszerint a BPA korai ivarérést idéz elő, valamint rendellenességet és egyéb elváltozásokat okoz az idegrendszerben és a szaporítószervekben is.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 13:45:10

Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha 3-as, 7-es számot vagy PC jelet látunk, akkor szivárogHAT belőle a biszfenol A.

peter3374 2013.10.29. 14:04:37

Magyarul ha a gyerek nyersen eszi a gumicsizmat akkor nem lesz semmi baja tole csak ha elotte meg van fozve?

kakukk11 2013.10.29. 14:17:46

@atpijkamo: Köszönöm, a választ, de még midig nem jött át, hogy mi lesz ha a gyerek felveszi a gumicsizmát. Átmászik a zoknin keresztül a vegyület, majd a bőrében felszívódik?

És ez:
"Napjainkban ez az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyület, 3 milliárd grammot állítanak elő belőle évente"
3milliárd g=3millió kg= 3.000tonna
Szerintem sok olyan vegyület van amiből évente 3000 tonnánál jóval többet gyártanak. Csak alkoholból Magyarországon, nem a világban, több mint 100.000tonna fogy.
Szóval ha ilyen baromságok vannak egy okfejtésben, akkor bizony fenntartásokkal kell kezelni.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.29. 14:24:47

@kakukk11: Én úgy értem, hogy ezek kioldódnak, elpárolognak. Megiszod a vízzel együtt, meg belélegzed.

A 3 milliárd grammon én is megütődtem, de tőlem lehet tonna is, őgysem tudom elképzelni.

A lényeg, hogy hormonból nagyon kevés kell, nagyon kevés is árt.

Én nem viszem túlzásba a dolgokat, de a következő gumicsizmám az első fél évet az erkélyen vészeli át, nem a lakásban a szekrényben.

Atörökk 2013.10.29. 14:33:33

Nem kell annyit enni belőle.

CsakMintTe 2013.10.29. 15:13:04

@Alfa tarcsiba: Semmit? Sört se...?! Atyaég, itt a világvége.

Lady Ann 2013.10.29. 16:27:50

Nofene, még jó, hogy nem szoktam nyalogatni a gumicsizmáimat... Mindenesetre legközelebb felveszek papírzacskót alá.
süti beállítások módosítása