Tékozló Homár

Currys csirke, halálleves

2005.05.24. 12:16 | homár navarro | Szólj hozzá!
Önök felfedezték már az itt jobbra látható kis emblémát a vietnami zacskós tésztaleveseken? Ilyen van például a méltán népszerû Vifon és Kingcook levesek csomagolásán, az apró betûket a szemünk felé közelítve arab irást, illetve a HALAL - ISLAMIC COMMUNITY OF HCMC VN feliratot fedezhetjük fel. Halál? Iszlám? Bulvársajtón kondicionált üldözési mániásként kezdjünk el idegeskedni: kisnyugdíjasok és koleszos diákok pénzébõl fegyverkezik az al-Kaida? Minden ötvenkilenc forintból kilenc titkos csatornákon áramolva - ráadásul Vietnamon keresztül - az iszlám világforradalom és a dzsihád finanszírozására fordítódik?

A megoldás persze sokkal prózaibb: a pecsét hasonló a kóser ételek jelzéséhez, amilyet például a sárga kupakos Traubin látni. A halal arab szó törvényest, engedélyezettet jelent, olyan ételek megnevezésére használják, melyeket a Korán szerint ehet a muszlim hívõ. Ilyen például a hal, a zöldségek, gyümölcsök, a tej, a méz, a magok és diófélék, illetve a gabona. A hús csak abban az esetben halal, ha az állatot az iszlám elõírások szerint ölték le, azaz megfelelõen kivéreztették, és Allah nevét vagy egy imát recitálva vágták el a torkát egy éles késsel.

A HCMC VN rövidítés Ho Si Minh-város (korábban Saigon) nevének rövidítése (Ho Chi Minh City, Vietnam), az emblémát tehát az itteni iszlám közösség kedvéért szerepeltetik a termékeken. Szerkesztõségi nyomozónk szerint ez egyúttal arra utal, hogy ott is esznek ilyen leveseket, és nem csak nekünk adják el azokat Eredeti Távol-Keleti Ízként. Vietnamban ötvenezer (egyes források szerint százezer) iszlám hívõ él, és nyilván mindannyian boldogan kanalazzák a currys csirkés és marhahúsos tésztacsomókat.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása