Tékozló Homár

A szivárgó vér harmóniája

2005.05.27. 09:11 | moon | Szólj hozzá!

"A Herz-féle szalámiban / Sokkal sûrûbb a só / Mint más hasonló terményekben /Hidd el, ó nyájas olvasó!" – ezt a négysorost Karinthy gyártotta, mégpedig nem akárhogy, hanem egy Ady-versszak (Jöttem a Gangesz partjairól / Ott álmodoztam déli verõn) többszöri németre és visszafordításával. Vélhetõen így készítette el a Sanyo légkondicionáló reklámjának magyar szövegét is a felkészült copywriter. Ez ugyanis a következõképp hangzik:

"A sizuokai Katana (sic) kard pengéje törhetetlen, de õsi átkot hordoz. Ha nem pont 19,5 fokos helyiségben tartják, vér szivárog belõle. És gazdája ellen fordul. A ma ismert kardmûvészet a tizedik század óta elterjedt Japánban. A SANYO csak 44 éve gyárt légkondicionálókat. A különbség majdnem ezer év, és nem csökken, de dolgozunk rajta."

Összehasonlító nyelvészeti tényfeltáró csoportunk nem volt rest, és lefordította a hirdetés japán szövegét is.

Aki azonban vérrõl és bosszúálló kardokról szeretne olvasni, csalódni fog, a japán változatot ugyanis valószínûleg az utolsó metróba csontrészegen bebotorkáló, munkába menet szado-mazo-pedofil képregényeket olvasó, papucscipõs, fehérzoknis, öltönyös sararimenek csoportja hozta össze, akik a magyar változat olvastán a katanás öngyilkosság helyett már valószínûleg az ablakon kiugrás kevéssé hõsies, de hatékony módszerét választották szégyenükben. A konformista japán szöveg ugyanis így hangzik:

"A Sanyo 1961-ben kezdte el gyártani a világ leghitelesebb légkondicionálóit. A vállalat szeretne harmóniában együttmûködni más elektronikai cikkeket gyártó vállalatokkal (fordítónk itt megjegyzi, hogy ez a mondat azt is jelentheti, hogy klímaberendezéseikkel az irodákban szeretnének harmóniát és jó közérzetet teremteni). Be szeretnék mutatni mindenkinek Magyarországon az ipari és az otthoni felhasználásra szánt légkondicionálókat is. Ha hiteles, akkor Sanyo!"

Ez persze a fordításra nem vonatkozik.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása