Tékozló Homár

...ez pedig a banké

A klasszikus emelkedõ csokifejadag esetével találkozott VI, amint ráérõ perceiben kimatekozta az OTP Elektronikus számlacsomag díjtételeinek diszkrét csavarját.

Mindig illõ tisztelettel olvastam a magyar bankszektor csodálatos teljesítményeirõl és eredményességérõl szóló híreket, egyebek között az Index oldalain is. Miközben, egyesek szerint, a magyar gazdaság az utolsókat rúgja (mások szerint nem, de ez nem is igazán tartozik ide) a magyar bankszektor bevételei csúcsokat döntögetnek. Egyéb ágazatok vállalatai a létükért kûzdenek, az OTP szárnyal, nem tudja hova tenni a pénzét. A magyarázat (vagy legalább egy része) az alábbiakban rejlik. Ez persze vastag demagógia, de jól hangzik és alkalmas mondandóm felvezetésére, mert amit leírok tulajdonképpen kis ügy, ami felháborított az a tálalás - vagyis megint hülyének néznek, amikor egy áremelést "kedvezménynek" tüntetnek fel.

Az OTP Elektronikus számlacsomagjáról van szó, ami tulajdonképpen egy jó dolog - egy csomó igen hasznos szolgáltatás van benne, pl. a virtuális internet kártya meg az SMS-es forgalom és egyenlegjelentések. Igaz, az ára egy kicsit borsos, havi 1200 Ft plusz a pénzforgalmi üzenetek díjai: 20 Ft/üzenet. A napi egyenlegértesítõ benne volt az alapdíjban. Így az OTP számlám havi fenntartási díja kb. 1400 Ft volt, a pénzforgalomtól függõen. Az élet lényege a mozgás, tehát semmit sem lehet túl sokáig változatlanul hagyni. Ezt nyilván tudják az OTP illetékesei is, mert a nekem kiküldött értesítõben szépen felbontották az Elektronikus számlacsomagot szolgáltatáscsomagokra, természetesen mindegyiket külön árazva, az alábbiak szerint: 1. Felemelték az alapdíjat 1290 forintra, ugyanakkor felajánlották, hogy ha eltekintek a havi nyomtatott számlakivonattól, marad az 1200. Ez a mellékelt Igénylapon már havidíj kedvezményként szerepel. 2. Rájöttek, hogy a napi egyenlegértesítõnek sok értelme nincs, mert a forgalmi jelentésekben úgyisis benne van az aktuális egyenleg, viszont, mivel ezek benne voltak az alapdíjban csak felesleges költséget jelentenek, tehát aki igényli, hogy minden munkanap kapjon legalább egy SMS-t, az fizesse meg, vagyis augusztus 1-tõl az egyenlegértesítés darabja 16 Ft. 3. Az ú.n. Kártyakontroll (ATM-es készpénzfelvétel és POS tranzakciók) üzenetdíja nem változott, maradt 20 Ft. 4. Hogy legyen valamilyen igazi kedvezmény is, a Számlakontroll (átutalások) és a Beszedéskontroll (csoportos beszedési megbízások) üzenetei ezentúl ingyenesek lesznek. Ha tehát naív ügyfél módjára nem reagálok az OTP értesítésére és mindent hagyok a régiben, a havi fenntartási költség az alábbiak szerint alakulna: Alapdíj: 1290 Ft Napi egyenleg értesítés: 22*16= 352 Ft Kártyakontroll díj kb: 200 Ft Összesen: 1842 Ft, ami 24%-kal magasabb az régebbinél. Viszont, ha lemondok a nyomtatott számláról és a napi egyenlegértesítésekrõl, valamint nem vásárolok és veszek fel pénzt OTP kártyával, maradok a régi költségszinten, klasszikus példájaként annak, hogyan kell egy áremelést ésszerûsítésként és kedvezményként eladni. Na, ezért olyan jövedelmezõ a bankszektor. (Zárójelben: nem csak az OTP ilyen ravasz, kedvenc példám a Citibank, amely ragaszkodik a 250 Ft-os havi számladíjhoz és amikor le akartam mondani a nyomtatott számlát, azt mondták, nem lehet, erre törvény kötelezi õket. Az OTP-t ezek szerint nem?)
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása