Tékozló Homár

Üvegvisszaváltás Auchan-módra

Igazán feszes megoldást választott a környezetvédelmi kényszer üveggyûjtõ csövesek ellenlépéseként az Auchan, fedezte fel Ferenc. Igazuk van, minek szenvedni az üvegvisszaváltással, szelektív szemétprést minden háztartásba!

Update: Mint azt elég hamar kiderült, valójában csak arról van szó, hogy máshol vásárolt üvegbõl ipari mennyiség esetén számlával kell igazolni, hogy az áruházban vették.

Dobozos sört kerestem, de szokásos magyar márkáimból egyetlen darabot sem találtam ilyen kivitelben, de még csak hûlt helyükre sem akadtam rá. Sebaj, jöjjön az üveges. Legalább védem a környezetet, és majd visszaváltom az üres üvegeket.

Ekkor szembesültem a polcra függesztett táblával. A tábla tartalma szerint minimum 5000 Ft értékben válthatok csak vissza üveget, és akkor is blokkal igazolva azok származását.

Gyors fejszámolás után rájöttem, hogy üvegvisszaváltásra csak az alábbi esetekben lesz a közeljövõben módom: - kereskedelmi mennyiségû sört veszek (de azt hiszem ezt a jövedéki törvény korlátozza) na meg nem is vagyok kereskedõ, - rendezek egy lagzit de legalábbis egy kis házibulit, - alkoholistává válok és napi egy-két rekesz sört elfogyasztok.

25 Ft-os palackokból ez pontosan 200 db-ot jelent. Mivel én a hétvégére mindössze 8 üveggel vettem a családi grillezés kellékeként, átlagban havonta egy grillezést számolva 25 hónap alatt érem al az elõírt mennyiséget, tehát cirka 2 éven át kell gyûjtögetnem otthonomban az üvegeket, hogy végül beteljesedjen azok sorsa, és az újrahasznosítás mezejére lépjenek.

Arról nem is beszélve, hogy a 200 üveg 10 rekeszt tölt meg, melyet egy kisebb méretû személygépkocsiba nem is egyszerû betuszkolni. Azt gondolom, erre bizony kevesen vagyunk képesek, tehát az üvegek mennek a szemétbe, akárcsak a fémdobozok, azzal a különbséggel, hogy azokat legalább össze lehet gyûrni, így kevesebb helyet foglalnak el a kukában.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása