Tékozló Homár

Prémium levegõ

MÁV/IC

Még mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, ha többet fizetnek egy állami cégnél, "extra" szolgáltatásokat kaphatnak. Szomorú, hogy a tömegközlekedés és a posta állami kézben tartása miatt a folyamatos áremelések mellett is a biztos pusztulás felé tart:

- Lekéssük....tuti lekéssük...- motyogtam, miközben loholtunk felfelé barátnõmmel a metróból a Délibe, július 29-én, 16.38-kor. A MÁV Prémium szolgáltatása, az Inetrcity ugyanis 16.40-kor indult. Nagyon nem akartuk lekésni, hiszen még aznap szerettünk volna megmártózni a Balcsiban, és különben is az IC-n van légkondi, ami az akkori 38 fokban igazán jól esett....volna. Ugyanis a kocsiba belépve kb. 40-42 fok fogadott. Az ablakok természetesen zárva, tele párával, ám az elsõ izzadságcseppek hamarosan rajtunk is megjelentek.

- Nem érdekes, ahogy elindulunk, beindul a klíma - nyugtattatgattam magam. Nem lett igazam. A székesfehérvár magasságában odalépõ kalauztól érdeklõdtem további sorsunkról, aki elmondta, sajnos ki kell bírni, nem mûködik a klíma, de ha minden igaz, a célállomáson visszakapjuk a pótjegy árát. Ennek örömétõl eltelve (mégiscsak örül a magyar ember, ha pénzt kap vissza...) próbáltuk egyre fogyó zsebkendõkészletünkkel felitatni ömlõ izzadságunkat, és 10 percenként, a résnyire nyitható ablakok mellett állva hûsítettük magunkat a menetszéllel.

A mozdonyvezetõ hangszórón keresztül többször is közölte, hogy a pótjegy visszaváltható a klíma hibája miatt. Ismét megerõsítést nyert a money back, így ennek biztos tudatában érkeztünk meg Fonyódra. Indultunk is a pénztárhoz, ahol azonban türelemre intettek minket, mondván nem kaptak még hivatalos engedélyt arra, hogy visszafizessék a pótjegyek árát. 15 perc elteltével aztán jött a lesújtó hír: nem fizetnek. Kb. 30-an álltunk ott, addig forrongó vérünk egyszer csak megfagyott, majd újra elöntött minket, ezúttal azonban a düh. Kértük az állomásvezetõt, aki a pénztárosok szerint "éppen nyaral".

Ezek után "bevettük" a forgalmi irodát, ahol hosszú unszolásra átadták a panaszkönyvet, melyet kitöltöttem, a többi utastárs meg szép sorban aláírta. Mindeközben a Pécsi állomásfõnökség személyszállítási üzemirányítója hívta az állomást a probléma miatt, akivel sikerült beszélnem. Õ elmondta, hogy "pesti fõnöke" utasítására tiltotta meg a jegyár visszafizetését, mert a "pesti fõnök" szerint a klíma mûködött, csak nem volt hatékony a rendkívüli meleg miatt. Az általános zúgolódás és indulatok közepette néhány higgadt kérdés azért felmerült bennem:

1. A "rendkívüli meleg" már 3 napja tartott, ha a klíma ezt nem bírja, ezt megmondhatták volna a jegyvásárláskor, akkor inkább a sima gyorvonatot választom, ahol legalább az ablakot ki lehet nyitni 2. A klíma lényege nem az, hogy 25 fokban üzemeljen, hanem hogy a "rendkívüli meleget" is bírja. Ha a MÁV rossz klímát választott, ez nem az én gondom, én a pénzemért mûködõ klímát szeretnék. 3. Amenniyben a kalauz és a vonatvezetõ is elismeri, hogy a klíma nem mûködik, és hogy ezért visszakapjuk a pótjegy árát, utána 1 órával a "pesti fõnök" miért azt mondja, hogy igenis mûködött a klíma? 4. A monopolhelyzetben lévõ állami vállalat miért nem szolgáltatásként tekint saját mûködésére, és miért használja ki, hogy az utas nem tud mással utazni a balatonra, ha nincs autója.

A nagy viták után, igaz már sötétedéskor, de sikerült még megmártóznunk a vízben és azt kívántuk, bár késtük volna le azt az átkozott prémium-vonatot!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.24. 16:29:07

Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott
hazafelé menet?
A gyepre éppen langy sötétség szállott,
mint bársony-permeteg
és lábom alatt álmatlan forogtak,
ütött gyermekként csendesen morogtak
a sovány levelek.
Fürkészve, körben guggoltak a bokrok
a város peremén.
Az őszi szél köztük vigyázva botlott.
A hűvös televény
a lámpák felé lesett gyanakvóan;
vadkácsa riadt hápogva a tóban,
amerre mentem én.

Épp azt gondoltam, rám törhet, ki érti,
e táj oly elhagyott.
S im váratlan előbukkant egy férfi,
de tovább baktatott.
Utána néztem. Kifoszthatna engem,
hisz védekezni nincsen semmi kedvem,
mig nyomorult vagyok.

Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.

És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.

Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.

Én nem ilyennek képzeltem a rendet.
Pedig hát engemet
sokszor nem is tudtam, hogy miért, vertek,
mint apró gyermeket,
ki ugrott volna egy jó szóra nyomban.
Én tudtam - messze anyám, rokonom van,
ezek idegenek.

Felnőttem már. Szaporodik fogamban
az idegen anyag,
mint szivemben a halál. De jogom van
és lélek vagy agyag
még nem vagyok s nem oly becses az irhám,
hogy érett fővel szótlanul kibirnám,
ha nem vagyok szabad!

Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!
süti beállítások módosítása