Tékozló Homár

Hardvert a hardverboltból

R&M

Pendra szembetalálkozott a számítógép-vásárlás aranyszabályával (lsd. a címben), ennek ellenére egy ideig kitartóan próbálkozott a hipermarkettel:

A minap ismét tanúja lehettem, hogyan vezetik meg a multik a számítógéphez nem annyira értõ embereket az elõre összeszerelt konfigurációkkal (pl valaki 256 mb-os RAM-ot kért a gépbe és a kedves eladó 266 Mhz-eset adott, de abból csak 128 Mb-ot). Informatikusként soha ki nem hagyom a Tesco/Metro/Auchan/... katalógusokban a számítógépes részt. A specifikációk és az árak az "ez még elmegy"-tõl az "arcletépõen nevetséges"-ig megy, és sajnos az utóbbiból szerepel több az prospektusokban. Dehát aki nem ért hozzá, vagy nincs ideje, hogy egy egész napot eltöltsön vásárlással meg szereléssel annak jó lesz. Szóval megkértek rokoni alapon, hogy valamit csináljak már egy géppel, mert nagyon lassan megy rajta az XP. Pár perc alatt megállapítottam, hogy a P2-266 + 64mb RAM nem éppen ideális rendszerkörnyezet. Mivel a gép csak szövegszerkesztésre kell és a legdurvább játék rajta a passziánsz, gondoltam egy legolcsóbb, legegyszerûbb konfiguráció is megteszi.

Egy kis nézelõdés után az Auchanban kapható R&M Kepler nevû számítógépe mellett döntöttem. 65.000 Ft-ért a következõket kaptam a papír szerint: Asrock alaplap, AMD2000+ CPU, 256 Mb 333 RAM, 40Gb HDD, Combo drive, házba szerelve meg bill+egér. Bár 69.000 ért össze tudtam volna rakni egy kicsivel jobb gépet részegységekbõl, mégis ezt vettem, merthát ez ott volt összerakva, csak rendszert kell rá telepíteni.

Megvettem, hazavittel és tettem rá egy jogiszta Win2000-et. Közben hamar fény derült néhány apróbb hiányosságra: - Az elõlapi USB+Hang kivezetés nincs bekötve, azaz dísz - A BIOS jelszóval védett, a jelszó viszont sehol sincs a dokumentációban. Gondolom egyszeri embernek nincs ott keresnivalója. - A processzor alap órajele 147 Mhz-re volt állítva. Ez 133-hoz sok, 166-hoz kevés. - A memória órajele az ígért 166x2 (333) helyett 133x2 (266) Mhz-en állt. Hogy ez beállítási vagy összeszerelési hiba, már sosem derült ki.

Történt ugyanis, hogy mire felment az Windows, az Office, az antivírus és az összes internetes frissítés (kb 4 óra munka) addigra a gép pont meghalt. Sipolt, mintha memória gondja lenne. Az akkurátusan minden oldalra felhelyett "A GARANCIA ELVÉSZ, HA SÉRÛL" matrica miatt nem volt kedvem nagyon javítgatni. Sebaj, majd visszacserélem!

Másnap visszavittem a boltba. Az ügyfélszolgálat segítõkészen állt a kérdéshez és kb 1 óra alatt meglett a csere. Hazavittem egy másik R&M Keplert. Összedugtam mindent és bekapcsoltam, de semmi. Nézegettem egy kicsit és kiderült, hogy CPU hûtõventillátora nem megy. De már nem is érdekel, hogy miért. Viszem vissza és megcsinálom részegységekbõl. Hamarabb végzek vele, mintha végigpróbálnám az összes R&M konfigurációt míg egy mûködõképeset nem találok.

Ha nem Magyarországon raknák össze ezeket, akkor azt gondolnám, hogy 5 éves analfabéta Maláj kisgyerekek szerelik össze. A vég-ellenõrzés pedig szerintem mindössze polírozásból áll. Összességében leginkább azokat sajnálom, akik megvesznek egy ilyet a gyereknek, vagy családi gépnek. Annyit fognak veszõdni vele, hogy egy életre meggyûlölnek mindent ami számítógéppel kapcsolatos.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása