Tékozló Homár

Ahol a csipsz is húsból van

Bridgford/Beef Jerky

2005.08.18. 12:18 | mvmv | Szólj hozzá!

Énekelje az amerikai himnuszt, tegye a mellére a kezét, közben a másikkal eszegessen szikkadt húscafatot! Az Újvilágban így csinálják, a vadnyugat legkedveltebb csemegéje a beef jerky. Amerika keleti partján is talál az ember cafatot, ha akar, de leginkább Új-Mexikó, Arizona és Nevada vívmánya a napon szárított marha.

Nem véletlen ez, a jerky-történelemtudósok az aranyláz idejére datálják a jerky születését, a tûzõ napnál nem volt ugyanis alkalmasabb tartósítóeszköz akkoriban, az ismeretlen nyugati területekre tartó hosszú úton pedig jól jött a protein szikkasztott formája. Mások szerint már az indiánok is ezen rágódtak.

A snackek hazájában tehát a csipsz is hús, kár hogy nekik jutott eszükbe. Sokkal jobb lett volna, ha mi jövünk elõ a nyereg alatt puhított állat piaci felhasználásával. De ennyit az irigy nacionalizmusról, koncentráljunk a cafatra. A cafat nem szép látvány, leginkább egy hónapok óta a napon hagyott kutykaja-darabra emlékeztet, a szaga is éppen olyan. Annál finomabb az íze! Nehéz ugyan elrágni, de ha sikerül, az élmény frenetikus. A szárított marhahús íze leginkább a szárított marhahúsra emlékeztet, minden egyéb hasonlat szörnyû jerky elleni vétek lenne.

A cafat addiktív, az elsõ gyomorfelfordulást követõen azonnal rászokik az ember, aztán le se jön, amíg át nem keli az óceánt. Aztán még két hét az elvonási tünetek miatt kötelezõ töpörtyû-fogyasztás. A töpörtyû meg a jerky között az a legnagyobb különbség, hogy utóbbi teljesen zsírmentes, és alig néhány kalória (70). Ráadásul több ízben kapható: natúr, borsos, csípõs és édeskés (terijaki szószos). Jerky-kutatóként a borsos változatra esküszünk.

A jerky a fognak is jó, egyrészt erõsíti, másrészt tisztítja. Hosszan lehet csócsálni, aztán pedig muszáj fogat mosni is, ugyanis mindenhol megragadnak a szálak. Másik következmény a kiszáradás, a cafat iszonyú sós. Mielõtt megkóstolja szerezzen be egy kétliteres vizet!

A jerky annyira büdös, hogy pattintós zacskóba zárják, ami több szempontból hasznos. Egyrészt ha valaki kibírja, hogy ne egye meg azonnal az összeset, akkor szagmentesen vissza tudja zárni, másrészt szállítás közben sem kell szenvednie a finom csemege átható bûzétõl. Az EU nem engedi be a jerky-t, úgyhogy rendelje meg az interneten. Itt, itt vagy itt.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása