Tékozló Homár

Népirtó alkohol

Spirit Bal Buram Company/Chinggis vodka

2005.09.12. 14:26 | jackyll | Szólj hozzá!
Még mindig Mongóliában járunk, sikerült ugyanis kitépni az alkeszek karmaiból egy vizespohárnyi tesztelés és egy fotószessön erejéig a Chinggis vodkát. A középkor elsõ rendesen dokumentált ázsiai népirtójáról elnevezett termék igazi exportslágernek ígérkezik, minthogy az egzotikus mongol névvel társított egykori atrocitások a történelem homályába merültek, az ivás viszont egyre népszerûbb. Az impozáns külsõ alapján nem sejteni, hogy a helyi közértekben mindössze 5 dollárért (ezer huf) szórják, de hozzánk exportálódva sem lesz a duplájánál drágább.

Az arannyal futtatott üveg vásárlócsalógatónak sem utolsó, bár itt a szebb idõket idézõ nemzeti szín funkciójával is bír. Míg mi a mocsárba kergetett balfasz õseinkrõl nemigen tudnánk mit elnevezni, a kallódó mongol birkapásztorokat terrorsereggé kovácsoló hadvezért a Time magazin is beválasztotta az évszázad legjelentõsebb hatással tevékenykedõ emberei közé. Errõl az üveg bal felsõ sarkában enyhe csúsztatással "az évezred embere" címkével emlékezett meg a gyártó, ami esetleg a népirtási toplistán - saccra 30 millió hullával - elért elõkelõ helyezéseként értelmezhetõ.

Megnyugtató, hogy a nacionalista tobzódás a világ bármelyik pontján ugyanolyan mulatságos. Az üvegre már szerencsére nem tették rá, de a gyártó honlapján megtekinthetõ az egykori mongol birodalom kozmetikázott térképe. Való igaz, a mongoloknak legalább volt 150 jó évük, de aztán elfogyott az alkohol és visszavonulót fújtak.

Maga az anyag tompa technokolszaggal köszönti a fogyasztót. A kóstolás elsõ fázisában plüssnapalmként simogatja a torkot, enyhén édeskés sósborszeszes utóízzel távozik a szájüregbõl, majd fél perc késleltetéssel lidokainos nyelõcsõzsibbadást okoz. A tesztpéldány szuvenírjellege miatt rendes tartósteszttel, az utóhatások elemzésével esetleg egy késõbbi alkalommal szolgálhatunk. Ha látják valahol, mindenképpen szerezzenek nekünk is egy üveggel a tudomány nevében.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása